Page 1

Cătălin Ivan OCTOMBRIE 2012

[ ] NEWSLETTER

europarlamentar

Cătălin Ivan a depus o serie de amendamente pentru sprijinirea întreprinderilor cu profil cultural * Membrii PDL au refuzat să respecte o vizită oficială * Monica Macovei a fost acuzată de minciună de către oficialii europeni * Cătălin Ivan: PDL să-și respecte țara! * Raportul CE referitor la politica de extindere nu face nicio referire la România * Cătălin Ivan: Solicitarea CE către Pivniceru este inacceptabilă și denotă partizanat politic * Cătălin Ivan: PDL se reinventează prin adoptarea unei atitudini legionare!


SPRIJIN PENTRU CULTURA EUROPEANĂ Cătălin Ivan a depus o serie de amendamente pentru sprijinirea întreprinderilor cu profil cultural Cătălin Ivan a depus o serie de amendamente la Parlamentul European, prin care solicită sprijinirea IMM-urilor, atât a celor cu profil cultural, cât și a celor c a re d e s f ă ș o a ră a c t iv i t ă ț i c u l t u ra l e î n m o d complementar la principalul obiect de activitate. Europarlamentarul PSD a subliniat prin intermediul amendamentelor că „numeroase sectoare culturale, precum artele vizuale, sunt bazate pe tehnologie, fiind greu de departajat aspectul tehnic de cel artistic, de aceea flexibilitatea programului în aceste sectoare este esențială”. Amendamentele au fost depuse pe programul Europa Creativă, program care reglementează sectorul cultural european în viitorul cadru financiar multi-anual. Programul include prevederi privind sub-programele Cultura, Media și Media Mundus. Toate aceste inițiative sunt menite să încurajeze sectoarele cultural și media din Uniunea Europeană, în vederea formării unui spațiu de comunicare și cooperare cu adevărat european. Bugetul propus de Comisia Europeană pentru cei 7 ani este unul restrâns, de 1,8 miliarde euro, prin raportare la bugetul general al UE. Alocarea bugetară între programe: cel puțin 55% pentru programul MEDIA; cel puțin 30% pentru programul Cultura; un maximum de 15% pentru componenta trans-sectorială. Aprobarea acestui buget va depinde de poziția Consiliului de miniștri. Eurodeputatul Cătălin Ivan este membru în Comisia de cultură și educație din legislativul european.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter

[CULTURĂ[


VIZITA LUI MARTIN SCHULZ, UN DUBLU BENEFICIU PENTRU ROMÂNIA

[RELAȚII EXTERNE]

Membrii PDL au refuzat să respecte o vizită oficială

Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan a criticat modul în care membrii PDL au tratat vizita președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, în România, mai exact faptul că aceștia au refuzat să se prezinte la o serie de întâlniri la Palatul Parlamentului, deși vizita demnitarului de la Bruxelles a fost una oficială. „Este extrem de important, iar mesajul pe care îl dă venind în România este unul de asemenea important. Martin Schulz vine în vizită oficială, nu vine în calitate de membru al Partidului Socialiștilor Europeni, dovadă că a cerut să se vadă și cu cei de la PDL. Am avut de dimineață o ședință cu conducerea Camerei Deputaților, cu conducerea Senatului și cu europarlamentarii. Bineînțeles că cei de la PDL nu au venit, așa înțeleg ei Uniunea Europeană”, a declarat Cătălin Ivan. Europarlamentarul a mai subliniat că vizita oficială pe care președintele Parlamentului European a efectuato la Târgu Jiu reprezintă un dublu beneficiu pentru România – accelerarea procesului de introducere a lucrărilor lui Constantin Brâncuși în patrimoniul UNESCO, precum și demonstrarea faptului că există fonduri europene utilizate corect în România, cum ar fi cele de la stația de epurare a apei de la Bumbești Jiu. „Despre vizita la Târgu Jiu sunt două lucruri importante de spus. În contextul acesta în care se vorbește despre suspendarea fondurilor europene pentru România, a avut loc o vizită la o investiție făcută din bani europeni pentru a-i arăta oficialului european că sunt și fonduri utilizate foarte bine în România. Pe de altă parte, ne luptăm de mult timp să introducem în patrimoniul UNESCO Complexul Brâncuși de la Târgu Jiu. Iarăși, avem nevoie de de un aliat puternic în acest sens și Martin Schulz poate să ne ajute foarte mult”, a explicat Cătălin Ivan.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


CĂTĂLIN IVAN: MACOVEI ADUCE PREJUDICII ROMÂNIEI

[BRUXELLES[

Monica Macovei a fost acuzată de minciună de către oficialii europeni

Cătălin Ivan, liderul eurodeputaților PSD și membru în Comisia de control bugetar, a atras atenția că prin lansarea unor acuzații și insinuări nefondate în Parlamentul European, eurodeputatul PDL Monica Macovei a adus în continuare prejudicii de imagine României. Europarlamentarul social-democrat a subliniat că aceste acuzații au fost blamate chiar de către importanți oficiali europeni. „Doamna Monica Macovei continuă să facă pe inchizitorul în Parlamentul European! Pe 19 octombrie, aceasta a trimis o scrisoare către toți membrii legislativului european în care cerea ca Agenției Europene de Mediu să îi fie refuzată descărcarea de gestiune pe 2010. În sprijinul acestei idei, Macovei a lansat exclusiv o serie de insinuări și acuzații, însă acestea sunt complet nefondate, după cum arată în mod clar atât răspunsul Consiliului de administrație al Agenției de mediu, cât și scrisoarea comună a președinților Agențiilor europene. Întreaga conducere a agențiilor europene îi demonstrează că greșește profund și provoacă prejudicii instituțiilor comunitare, însă nu vrea să se lase! Din cauza atitudinii agresive și sfidătoare a doamnei Macovei, România riscă să-și piardă credibilitatea în fața Europei”, a susținut Cătălin Ivan.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


În răspuns la acuzele lansate de Monica Macovei, președintele Consiliului de administrație al Agenției Europene de Mediu a replicat: „Sunteți conștientă de faptul că achizițiile Agenției și contractările din perioada la care vă referiți au fost analizate conform procedurii de către Curtea de conturi și că nu s-a găsit niciun indiciu cu privire la eventuale probleme?”. De asemenea, acuzele lansate de Monica Macovei au atras îngrijorarea întregii conduceri a Agențiilor europene. Într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, peste 20 de președinți de Agenții europene, alături de președintele rețelei de agenții a Uniunii Europene, șiau exprimat dezacordul față de atitudinea europarlamentarului PDL, Monica Macovei. „Credem cu tărie că o astfel de abordare riscă să deterioreze credibilitatea instituțiilor Uniunii Europene”, se arată în scrisoarea conducerii agențiilor, datată 19 octombrie 2012.

Cătălin Ivan

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


PDL A VOTAT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN

[BRUXELLES[

Cătălin Ivan: PDL să-și respecte țara!

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a solicitat eurodeputaților PDL să „repare greșeala” săvârșită în cadrul Comisiei pentru control bugetar, să acționeze în sensul interesului național și să voteze în plenul Parlamentului European pentru ocuparea de către Leonard Orban a postului de la Curtea Europeană de Conturi. „Odată cu votul din plenul reunit la Strasbourg, europarlamentarii PDL au ocazia să mai spele puțin din rușinea pe care au adus-o României luna trecută și să voteze în interesul țării lor, în interesul românilor pe care îi reprezintă în Parlamentul European. Le solicit ferm să înceteze cu jocurile meschine de partid, să-și respecte țara și să voteze românește, pentru tehnocratul Leonard Orban. Vreau să văd măcar puțină demnitate din partea membrilor PDL! Vreau să văd că sunt în stare, măcar în ultimul ceas, să susțină un conațional pentru un post prestigios în Europa. Dacă regretă măcar puțin atitudinea anti-națională din septembrie, europarlamentarii PDL sunt Cătălin Ivan obligați acum să arate acest lucru prin vot”, a atras atenția eurodeputatul socialdemocrat. Cătălin Ivan a subliniat că episodul din septembrie – respingerea prin vot de către membrii PDL a unui candidat din partea propriei țări – reprezintă un caz unic în istoria legislativului european și că eurodeputații PDL trebuie să arate Europei că „sunt în Parlamentul European pentru ași reprezenta țara”.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


În ciuda insistențelor europarlamentarilor USL și a altor voci din politica națională, candidatura tehnocratului Leonard Orban a fost respinsă în plenul legislativului european, la o diferență foarte mică de voturi. Cătălin Ivan a explicat că votul negativ primit pentru candidatura ministrului Afacerilor Europene pentru Curtea Europeană de Conturi se explică prin mobilizarea Partidului Popularilor Europeni de către formațiunile române PDL şi UDMR. „Dacă toţi pedeliştii şi udemeriştii ar fi votat pentru, lucrurile erau bune. Dar toţi cei de la PDL şi UDMR au fost în sală şi s-au asigurat că nu trece votul pentru candidatura României. Pentru alte cauze mai importante nu s-au bătut la fel de tare. Acum s-au mobilizat foarte bine pentru a vota împotrivă. Ne facem de râs în Europa. Sunt colegi din PPE care mi-au spus că au fost şi la Bucureşti, la Congresul PPE, şi că nu le-a plăcut PDL şi nu înţeleg deloc politica românească”, a afirmat eurodeputatul PSD în urma votului din plen.

„Regret rezultatul votului. Nu pot să nu notez faptul că disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu câștigă nimeni. Astăzi a fost candidatura mea, mâine vor fi alte probleme, însă e clar că nu câștigă nimeni din asemenea probleme”, a declarat Leonard Orban.


IVAN DEMONTEAZĂ DEZINFORMĂRILE PDL

[ UNIUNEA EUROPEANĂ [

Raportul CE referitor la politica de extindere nu face nicio referire la România

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a subliniat faptul că raportul Comisiei Europene referitor la politica de extindere a Uniunii Europene nu face absolut nicio referire la România.

Europarlamentarul a atras atenția că dintr-o anumită zonă a presei s-a încercat „forțarea unei legături cu România”, acest lucru reprezentând un ultim val al „dezinformărilor nerușinate pe care pedeliști precum Monica Macovei le-au lansat în Parlamentul European și în presa străină”. „Nevoia de înăsprire a procesului de aderare la Uniunea Europeană menționată în raportul Comisiei Europene privind politica de extindere pornește dintr-o preocupare normală, la care eu însumi rezonez, însă referirea la România în acest context nu are niciun fel de bază reală. Raportul Comisiei Europene citat de Financial Times nu face absolut nicio referire la România, ci vorbește despre o serie de principii generale pe care familia europeană ar trebui să le respecte dacă dorește să continue procesul de extindere. Se încearcă pur și simplu forțarea unei legături cu România, iar acest lucru reprezintă un ultim val generat de dezinformările nerușinate pe care pedeliști precum Monica Macovei le-au lansat în Parlamentul European și în presa străină prin intermediul diverșilor oameni de legătură. În România nu s-au arestat judecători, nu s-a desființat Curtea Constituțională, iar votul celor 8,5 milioane de oameni nu a însemnat o lovitură de stat! Europa a înțeles acest lucru, a înțeles de ce este în stare PDL, iar dezinformările lor masive au un efect limitat acum, după ce au fost demascați. Evenimentele din ultima perioadă demonstrează relațiile foarte bune pe care România le-a stabilit cu Comisia Europeană, întâlnirea ministrului Justiției cu oficialii de la Bruxelles fiind doar un exemplu în acest sens”, a susținut europarlamentarul Cătălin Ivan.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


STOP IMPLICĂRII POLITICII ÎN JUSTIȚIE

[JUSTIȚIE[

Cătălin Ivan: Solicitarea CE către Pivniceru este inacceptabilă și denotă partizanat politic

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European, a condamnat solicitarea de informaţii legate de cazuri de corupţie aflate pe rolul instanţelor adresată de Comisia Europeană ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, pe care o califică drept inacceptabilă, considerând că reprezintă o instigare la încălcarea independenței Justiției.

„Este incredibil, pe de-o parte, dar şi imposibil de crezut ca de la nivelul Comisiei Europene să i se ceară doamnei ministru Mona Pivniceru informaţii despre dosare aflate în instrumentare. Comisia Europeană instigă, practic, la imixtiune în actul de Justiţie şi la politizarea domeniului. Dacă nu este vorba de o greşeală gravă de exprimare, consider că se impune ca, la nivel oficial, Comisia Europeană să vină cu toate clarificările necesare şi să precizeze dacă îşi asumă informaţiile apărute în mass media din România”, a precizat Cătălin Ivan. Europarlamentarul PSD consideră că o astfel de intervenţie unilaterală, în care sunt urmărite doar dosare aparţinând unor membri USL, este partizană şi plasează Comisia într-o postură extrem de sensibilă, de actor politic implicat activ în lupta electorală din România. „De ce nu există solicitări legate şi de alte cazuri, mai vechi, în care sunt implicaţi pedelişti precum Monica Iacob-Ridzi, un caz clasic de utilizare a fondurilor publice pentru ajutarea campaniei electorale a Elenei Basescu, sau cazul Botiș, scandal răsunător de conflict de interese? Ar fi fără precedent un astfel de demers, făcut într-un asemenea hal. Chiar dacă, prin absurd, ar fi solicitate informaţii pe anumite dosare, atunci o astfel de curiozitate din partea CE ar trebui să vizeze toate cazurile de acest gen”, a declarat Cătălin Ivan.

OCTOMBRIE | 2012 | Newsletter


ATITUDINI ÎNGRIJORĂTOARE DIN PARTEA PDL

[ALEGERI PARLAMENTARE[

Cătălin Ivan: PDL se reinventează prin adoptarea unei atitudini legionare!

Cătălin Ivan a solicitat liderilor PDL să se dezică de „atitudinile legionare” afișate de unii politicieni pe care îi promovează în viața politică și care urmăresc obținerea unui loc în Parlamentul României. În acest sens, europarlamentarul a făcut referire la declarația lui Adrian Papahagi legată de „o președintă romă, lesbiană și atee” și la simpatiile legionare declarate ale lui Mihail Neamțu. „Devine din ce în ce mai evidentă atitudinea extremistă și îngrijorătoare a echipei de tineri promovată de PDL. Declarația recentă făcută de Adrian Papahagi dovedește că avem de-a face cu un om care înțelege politica într-un mod rasist și discriminatoriu. Și nu este singurul. Mihail Neamțu, un alt tânăr promovat intens în politică de către PDL, nu a negat niciodată simpatiile sale legionare. În 1995, acesta a publicat inclusiv un articol în revista neolegionară «Puncte cardinale». Chiar și apelativul folosit de Mihai Răzvan Ungureanu – acela de «camarad» – atunci când i s-a adresat lui Mihail Neamțu amintește de mișcarea legionară. După ce au ridicat minciuna, tupeul, incompetența și corupția la nivel de politică de stat, PDL se reinventează prin adoptarea unei atitudini de tip legionar. Sunt tendințe inacceptabile și mă declar sincer îngrijorat. Liderii PDL trebuie să spună clar dacă aprobă sau nu astfel de atitudini! Nu se pot prezenta în fața electoratului girând o serie de politicieni cu tendințe anti-europene, discriminatorii și legionare”, a subliniat eurodeputatul social-democrat. Cătălin Ivan a mai atras atenția că acest „comportament complet anti-european” se întinde la nivelul întregului PDL, dovadă fiind declarațiile și atitudinile democrat-liberalilor afișate de-a lungul timpului. „Nu pot să nu observ că aceste atitudini extremiste se întind la nivelul întregului PDL. Ungureanu îi amenința pe oamenii înzăpeziți până la streașina casei că el nu va plăti lenea la nesfârșit. Traian Băsescu le spunea oamenilor disperați, cu salarii tăiate, să nu stea degeaba și să-și mai ia o slujbă. Teodor Baconschi, având funcția de ministru de Externe, îi cataloga pe protestatarii din Piața Universității, pe cei sătui de măsurile de austeritate luate fără viziune, drept «mahala ineptă»”, a afirmat Cătălin Ivan.


Scrie-i lui Catalin Ivan, prin posta, la Cabinet parlamentar, Iasi, Bd. Alexandru cel Bun 17, Bl A5, Sc1, Ap2 Il poti gasi la tel 0332.882.421 sau la adresa de mail contact@catalinivan.ro

www.catalinivan.ro blog.catalinivan.ro

Newsletter Catalin Ivan - octombrie 2012  

Activitatea europarlamentarului Catalin Ivan in octombrie 2012

Newsletter Catalin Ivan - octombrie 2012  

Activitatea europarlamentarului Catalin Ivan in octombrie 2012

Advertisement