Page 1

Cătălin Ivan AUGUST 2012 SEPTEMBRIE

[NEWSLETTER]

europarlamentar

Cătălin Ivan către Reding: Aţi reuşit să impuneţi un preşedinte împotriva voinţei propriului popor * Iaşul va fi primul oraş evaluat de Comisia Europeană pentru Cultură * Votul popularilor pentru Leonard Orban a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu * Imixtiunea în justiție a Monicăi Macovei trebuie sancționată * Cătălin Ivan: PDL să dea socoteală pentru jaful din fondurile UE, nu să acuze Guvernul care repară dezastrul lăsat în urmă * Europarlamentarii USL au trimis mai multe informări și solicitări Comisiei Europene, pentru a stopa abuzurile și dezinformările PDL * Prin mutarea Congresului PES la Bruxelles, PSD a protejat evenimentul de manipulările PDL * Rectificarea bugetară efectuată de USL reprezintă un dublu câștig pentru economia românească


ÎN APĂRAREA CELOR 7,4 MILIOANE DE CETĂȚENI

[STRASBOURG[

Cătălin Ivan către Reding: Aţi reuşit să impuneţi un preşedinte împotriva voinţei propriului popor

„Doamnă comisar Reding, mă bucur că sunteți aici, în plenul Parlamentului European, pentru că aceasta este instituția care reprezintă direct cetățenii europeni. Aici trebuie să spuneți de ce votul a 8,4 milioane de cetățeni europeni nu a contat absolut deloc pentru dumneavoastră în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri, în niciun stat membru al Uniunii Europene, a fost impusă de Comisia Europeană României – și mă refer aici la prezența de 50% la vot. Cum a ajuns să fie puci parlamentar decizia luată de 6 din cele 7 grupuri politice care constituie Parlamentul național? Doamna Viviane Reding, am tot respectul pentru dumneavoastră, dar în aceasta vară v-ați comportat exact ca un agent electoral al lui Traian Băsescu. […] Prin declarațiile dumneavoastră ați adus prejudicii foarte mari României, nu numai politice, ci și economice. Poate ne explicați cum un referendum, adică votul popular – deciziile CCR au arătat foarte clar că acesta a fost organizat în conformitate cu Constituția și legile în vigoare – a devenit, peste noapte, «lovitură de stat». Ați creat un precedent foarte periculos în Uniunea Europeană: ați reușit să impuneți un președinte într-un stat membru al Uniunii Europene împotriva voinței propriului popor!”, a susținut Cătălin Ivan la Strasbourg.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


În cadrul dezbaterii, atât liderul grupului social-democraților din Parlamentul European, Hannes Swoboda, precum și alți lideri și eurodeputați străini, au subliniat nu numai faptul că statul de drept nu a fost încălcat în România, ci și faptul că mediul extern a fost, în realitate, supus unor dezinformări din partea PDL. „Domnul Băsescu a fost ales de către 5,3 milioane de cetățeni, iar acum 7,4 milioane au fost pentru demitere, l-au respins. Sarcina unui președinte este ca oamenii să fie aduși la un loc, să fie uniți, toată lumea trebuie să contribuie în acest sens. Eu nu văd din acest punct de vedere contribuția lui Băsescu. 7,4 milioane înseamnă mult peste numărul cu care a fost ales. Boicotul pe care el l-a promovat în ceea ce privește neparticiparea la referendum iarași vorbește de la sine”, a susținut liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, la Strasbourg. De asemenea, adresându-se unui europarlamentar al PDL, Hannes Swoboda a declarat: „Pot să înțeleg că nu vă convine dumneavoastră că socialiștii și liberalii sunt acum la guvernare în România. Nu vă convine dumneavoastră și nici doamnei Macovei. Dar propaganda constantă pe care o faceți amestecând multe neadevăruri despre această alianță nu îmi place”. În aceeași notă au fost și declarațiile liderului liberalilor din legislativul european, Sir Graham Watson, care a subliniat că decizia de suspendare a președintelui a fost luată de un parlament ales de o majoritate, iar în urma deciziei de demitere luată de popor, Traian Băsescu ar fi trebuit să plece. „Nu e vorba de o lovitură de stat, nici de o lovitură de stat parlamentară. Un parlament ales de o majoritate a ales să suspende un președinte care a abuzat de puterea sa pentru că a încercat să transforme statul într-un stat prezidențial. Sunt de acord cu scrisoarea domnului Emil Constatinescu, că mandatul președintelui Băsescu este ilegal. [...] În orice alt stat, dacă 50% dintre votanți votează că președintele trebuie să plece, atunci acela pleacă. Însă în Europa, PPE vrea să își consolideze puterea și primește în rândurile sale oameni precum Berlusconi și Băsescu”, a afirmat Sir Graham Watson în plenul Parlamentului European.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


ÎNCĂ UN PAS ÎNAINTE PENTRU „IAȘI – CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ”

[IASI[

Iaşul va fi primul oraş evaluat de Comisia Europeană pentru Cultură

Municipiul Iaşi are prima şansă în cursa pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană”. Europarlamentarul Cătălin Ivan a explicat că, în anul 2013, Comisia Europeană pentru Cultură va veni la Iaşi, într-o vizită oficială. „Am confirmarea că, anul viitor, Comisia de Cultură din Parlamentul European va veni la Iaşi în delegaţie oficială. Este vorba despre întreaga comisie, nu doar câţiva membri. Vom vedea în ce formulă stabilim vizita, poate în cadrul Festivalului Internaţional de Educaţie. Pentru Iaşi înseamnă enorm de mult, în primul rând ca semnal, mai ales că nu vor vizita Clujul sau Timişoara”, a declarat Cătălin Ivan. Europarlamentarul social-democrat a mai susţinut că, împreună cu ceilalţi colegi din Comisia de cultură din legislativul european, lucrează la modificarea regulamentului pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. „Încerc să impun candidatura din partea regiunilor, nu doar din partea oraşelor. Astfel, Iaşul ar putea fi un motor şi pentru judeţele din jur. Până la urmă Iaşul este Capitala Moldovei şi trebuie să se comporte ca o Capitală. Dacă stăm închişi în egoismul nostru şi vrem doar pentru noi, vom avea de pierdut”, a afirmat Ivan. În prezent, Iaşul este singurul oraş din România înscris în competiţia pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană” care va fi vizitat de oficialii europeni. Orașul din România care va reprezenta Capitala Culturală a Europei în 2020 se va alege la Bruxelles în anul 2014. În afară de Muncipiul Iași, în cursă s-au mai înscris Cluj-Napoca, Timișoara și Alba-Iulia.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


În luna aprilie a fost înființată Asociaţia „Iaşi, Capitală Culturală Europeană”, cea care se va ocupa cu obținerea titlului pentru anul 2020. La Iași au fost înființate și o serie de comisii care se vor ocupa de promovarea imaginii orașului în țară și peste hotare. Comisia de Relații Internaționale va fi coordonata de Cătălin Ivan, cea de artele spectacolului va fi gestionată de Ioan Holban, directorul Teatrului Luceafărul, iar cea de arte plastice, de artistul Felix Aftene. Au mai fost înființate și comisiile de patrimoniu, de film-videofotografie, de muzică, de literatură, de industrii creative, de comunicare și de arhitectură.

Cătălin Ivan va fi raportorul Parlamentului European pentru Capitale Europene ale Culturii Comisia Europeană a adoptat o propunere de continuare a proiectului Capitalelor Europene ale Culturii. Noua propunere va enumera ordinea în care țările vor nominaliza orașele ce vor deține titlul până în 2033. De asemenea, propunerea sugerează că țările candidate la UE sau țările potențial candidate ar putea numi, de asemenea, o Capitală Europeană a Culturii în fiecare al treilea an. Planul va fi discutat de către Parlamentul European și Consiliu, care vor lua o decizie finală cu privire la viitoarele reglementări înainte de sfârșitul anului 2013. Raportorul Parlamentului European pentru Capitale Europene ale Culturii va fi Cătălin Ivan.


PDL - VOT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI

[BRUXELLES[

Votul popularilor pentru Leonard Orban a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a susţinut, într-o conferinţă de presă, că votul popularilor (PPE) din Comisia de control bugetar din Parlamentul European, iniţial favorabil candidaturii lui Leonard Orban pentru un post la Curtea Europeană de Conturi, a fost schimbat în urma unui mesaj adus de Elena Băsescu. „Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Radu Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor. Până atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban”, a afirmat Cătălin Ivan. El a menţionat că ceilalţi europarlamentari ai PDL i-au transmis că acesta e „ordinul de acasă”, că nu au ce face şi că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi. Potrivit europarlamentarului PSD, niciodată o candidatură din partea unei țări nu a fost respinsă de către europarlamentarii conaționali. „Sunt în Comisia de control bugetar de trei ani şi niciodată nu au votat europarlamentari împotriva propriului candidat, chiar dacă nu era din acelaşi partid politic”, a spus Ivan.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


Eurodeputatul a mai arătat că Monica Macovei, de asemenea membru în Comisia de control bugetar, deşi i-a transmis că va vota candidatura lui Orban, nu s-a ţinut de cuvânt şi a minţit. „Cu Monica Macovei promit să nu mai discut niciodată. M-a minţit că va vota. Nu a votat pentru Orban, pentru că liberalii şi socialiştii au 12 voturi şi atât a ieşit, deci e clar cum a votat Macovei”, a susținut europarlamentarul PSD. Cătălin Ivan a subliniat că procesul nu este încă încheiat, întrucât urmează votul din plenul Parlamentului European. „Domnul Orban sper să meargă în continuare cu candidatura în plen. Sunt convins că voturile sunt pentru el. CV-ul său vorbeşte de la sine, e un profesionist, e cunoscut în Europa. De altfel, cei de la Curtea Europeană de Conturi şi-au manifestat dezamăgirea că avizul comisiei a fost negativ”, a spus Ivan. Acesta a precizat că grupul PPE nu va vota unit, în bloc, în ceea ce priveşte candidatura lui Leonard Orban, voturile popularilor în plen fiind împărţite, întrucât mulţi îl cunosc şi şi-au format o opinie bună despre acesta. Leonard Orban a primit aviz negativ, pe 26 septembrie, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primind 14 voturi „împotrivă” şi 12 voturi „pentru”.


SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE COMISARUL EUROPEAN PENTRU JUSTIȚIE

[BRUXELLES[

Imixtiunea în justiție a Monicăi Macovei trebuie sancționată

Europarlamentarii USL au adresat o scrisoare deschisă Comisarului European pentru Justiție, Viviane Reding, în cadrul căreia i-au solicitat o intervenție publică prin care să sancționeze presiunile exercitate de către Monica Macovei asupra procurorului Mihai Negulescu.

Europarlamentarii USL au transmis comisarului european și textul hotărârii numărul 471, din 22 mai 2012, a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit căreia acțiunea Monicăi Macovei „constituie o ingerință în activitatea de urmărire penală, de natură a aduce atingere independenței și imparțialității procurorului”. „Ținând cont de recentele dvs intervenții cu privire la protejarea justiției de ingerințe politice, considerăm că este absolut necesară o nouă intervenție, pentru apărarea justiției de presiunea politică exercitată de către fostul ministru al Justiției, doamna Monica Macovei, membru al PDL. Recent, doamna Macovei a exercitat presiuni asupra procurorului Mihai Negulescu, învestit cu soluționarea unui dosar de natură penală. Pentru conformitate, anexăm textul hotărârii numărul 471, din 22 mai 2012, a Consiliului Superior al Magistraturii. În data de 22 mai 2012 CSM a analizat, în plen, rezultatele verificărilor Inspecției Judiciare ca urmare a cererii unui procuror din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, Mihai Negulescu, care s-a plâns Consiliului că fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, prin demersurile sale, a încercat să-i știrbească independența și reputația profesională. Plenul CSM a concluzionat că, în acest caz, presiunea exercitată de Monica Macovei, prin cererea forumulată la PÎCCJ, deși nu este parte în acest dosar, «constituie o ingerință în activitatea de urmărire penală, de natură a aduce atingere independenței și imparțialității procurorului»”, se arată în scrisoarea europarlamentarilor USL, care au subliniat că este de datoria comisarului Viviane Reding, precum și a Comisiei Europene, să demonstreze că intervențiile publice pe care le susțin „au la bază valori democratice și nu criterii partizane”. Aceștia au susținut că „în mod normal, după un asemenea verdict, Monica Macovei ar trebui să își dea demisia din Parlamentul European, întrucât conduita sa este total contrară valorilor UE”.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


În cadrul scrisorii adresate comisarului Reding, europarlamentarii USL au subliniat faptul că situația Monicăi Macovei nu este singulară: „Presiuni asupra justiției, precum și mari nereguli în funcționarea democrației, au mai existat în ultimii ani în România și, din nefericire, ele nu s-au soldat cu intervenții ferme și decise din partea dvs sau din partea colegilor dvs. […] lipsa de reacție a instituțiilor europene, care au fost informate despre aceste situații, uneori în mod explicit, coroborată cu interesul major arătat în ultima perioadă față de evenimentele din România, generează confuzie la nivelul electoratului, lăsând impresia unei duble-măsuri”. În finalul scrisorii, eurodeputații USL au enumerat 10 exemple concrete „în care era necesară o intervenție fermă în apărarea democrației în România”, dar în care vocea comisarului Reding a lipsit: (1) Presiuni exercitate direct de președintele României, Traian Băsescu, și de PDL asupra Curții Constituționale și Justiției; (2) Fraudarea de către președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a votului la Legea pensiilor; (3) Angajarea răspunderii guvernamentale pe nu mai puțin de 15 acte normative și pachete de acte normative importante, fără dezbaterea acestora cu partenerii sociali și prin eliminarea Parlamentul din actul decizional; (4) Votul fraudat pentru un loc de judecător la Curtea Constituțională; (5) Refuzul președintelui României, în anul 2009, de a desemna un premier susținut de o largă majoritate parlamentară; (6) Decizia Guvernului PDL de a comasa alegerile parlamentare cu cele locale, cu scopul de a amâna alegerile locale; (7) Desemnarea ca premier prin încălcarea legii a lui Mihai Răzvan Ungureanu; (8) Fraudarea masivă a alegerilor care au avut loc în data de 26 august 2011, în colegiul de deputat numărul 6 din județul Neamț; (9) Numirea mass-media ca „risc” și „pericol” pentru securitatea națională, în cadrul propunerii făcute de Administrația Prezidențială, pentru o nouă Strategie de Securitate Națională; (10) Modificarea Regulamentelor Camerei Deputaților și Senatului, în vederea modificării modului de alocare a funcțiilor de conducere în cele două Camerei ale Parlamentului, cu scopul de a oferi funcții parlamentarilor care au părăsit PSD și PNL și care au înființat un nou partid, fără ca acesta să fi trecut prin alegeri.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


GUVERNUL REMEDIAZĂ DEZASTRUL LĂSAT DE PDL

[FONDURI UE]

Cătălin Ivan: PDL să dea socoteală pentru jaful din fondurile UE, nu să acuze Guvernul care repară dezastrul lăsat în urmă

Cătălin Ivan a condamnat atitudinea celor din PDL în privința fondurilor europene, pe care a calificato drept „demagogică și iresponsabilă” și le-a atras atenția democrat-liberalilor că ar trebui să răspundă în fața legii pentru „jaful și dezastrul” din gestionarea banilor UE.

„Este cel puțin revoltătoare atitudinea celor din PDL, care după ce atâția ani au prăduit și politizat banii europeni, vin să acuze un Guvern instalat de doar câteva luni pentru situația dezastruoasă în care ei au lăsat România. Dacă ar fi gestionat banii UE cu aceeași pricepere cu care proferează minciuni în spațiul public, țara noastră nu s-ar mai fi aflat acum în această situație precară. Este o dovadă incredibilă de tupeu din partea PDL, un tupeu de care credeam că am scăpat cu toții. Cei din PDL ar face mai bine să dea socoteală în fața legii pentru jaful și problemele pe care le-au generat în ultimii ani de zile în ceea ce privește banii europeni, nu să acuze Guvernul USL, cel care repară neregulile produse și face eforturi pentru a evita sancționarea României de către Comisia Europeană. Ca și cum nu ar fi de ajuns faptul că guvernele anterioare au eșuat lamentabil în creșterea gradului de absorbție, controalele OLAF arată foarte limpede faptul că, în perioada 2010-2011, s-a furat enorm din banii europeni”, a declarat Cătălin Ivan.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


Europarlamentarul a subliniat că PDL se face că uită că toate problemele semnalate de instituțiile europene, inclusiv suspendările de plăți, își au originea în fraude și nereguli comise în perioada Guvernului Boc. „Uită de zecile de licitații publice trucate în ultimii ani chiar de către ei, cea mai cunoscută situație de acest fel fiind cea identificată la ANRMAP. Uită de Programul REGIO, croit de Elena Udrea pentru a drena banii publici către clientela politică. Uită chiar și de gaura neagră pe care miniștrii Botiș, Lăzăroiu și Sulfina Barbu au lăsat-o la POSDRU. În loc să se ascundă cât mai departe de ochii românilor, cei din PDL trec cu maximă ipocrizie peste toate aceste realități”, a afirmat Ivan. Liderul delegației PSD din Parlamentul European a reiterat faptul că absorbția fondurilor europene este o prioritate esențială a Guvernului USL, precum și pedepsirea celor care au prejudiciat acest domeniu. De asemenea, acesta este de părere că ritmul atragerii fondurilor europene ar fi fost mult mai ridicat dacă Guvernul USL nu ar fi avut de reparat neregulile fostelor guverne PDL. „Obiectivul principal al Guvernului Ponta rămâne acela de a remedia toate deficiențele identificate de partenerii europeni și de a-i pedepsi pe cei care se fac vinovați de acest jaf. În ciuda atacurilor politicianiste ale celor din PDL, îi asigurăm pe români că actualul Guvern face toate eforturile necesare pentru a îndrepta situaţia din anii trecuți şi pentru a minimiza pierderile cauzate de guvernele anterioare”, a declarat Cătălin Ivan. În luna septembrie, Guvernul USL a reușit să asigure funcționarea programelor POSDRU (dezvoltarea resurselor umane) și POSCCE (creșterea competitivității economice), confruntate cu blocaje în ceea ce privește decontările de la Comisia Europeană din cauza neregulilor identificate în anii 2010 – 2011. Ministerul de Finanțe a alocat Autorității de Management POSDRU suma de cca 475 de milioane de lei, respectiv 35 de milioane de lei către programele desfășurate prin POSCCE. Sumele vor fi de ajuns pentru a acoperi restanțele financiare acumulate și pentru a asigura plata salariilor celor contractați pe proiecte europene.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


USL A CONDAMNAT ACȚIUNILE CONTRARE PRINCIPIILOR EUROPENE

[DEMOCRAȚIE[

Europarlamentarii USL au trimis mai multe informări și solicitări Comisiei Europene, pentru a stopa abuzurile și dezinformările PDL Europarlamentarul Cătălin Ivan, alături de reprezentanții USL din legislativul european, au transmis mai multe informări și scrisori oficialilor UE, prin care au adus la cunoștință fața reală a mai multor evenimente petrecute în România, subliniind anvergura dezinformărilor promovate de membrii PDL. Totodată, aceștia au solicitat în repetate rânduri ca autoritățile europene să acționeze pentru a condamna practicile contrare normelor UE. Astfel, europarlamentarii Uniunii Social Liberale au trimis o scrisoare Președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și Comisarului UE pentru Justiţie, Viviane Reding, în care au solicitat o poziție oficială privind modul în care mai mulți cetățeni români au fost anchetați de către procurorii Parchetului General și cei ai Direcției Naționale Anticorupție în legătură cu votul din 29 iulie 2012. „Procurorii Parchetului General și cei ai Direcției Naționale Anticorupție, sub pretextul corect de a ancheta sesizările privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevărat proces de chestionare a cetățenilor cu drept de vot din mai multe județe din România. Presa relatează despre caracterul abuziv al unora dintre acțiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv să forțeze anumiți cetățeni să jure cu mâna pe Biblie că au votat o singură dată în cadrul referendumului. De asemenea, există mai multe alte aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea demersului întreprins de reprezentanții Parchetului General și ai Direcției Naționale Anticorupție: anumitor cetățeni cu drept de vot li se solicită să precizeze și în ce mod au votat, încălcând astfel caracterul secret al votului”, i-au informat reprezentanții USL din Parlamentul European pe oficialii Comisiei Europene. În apelul transmis către José Manuel Barroso și Viviane Reding, eurodeputații USL au arătat că în timp ce „cetățeni fără nicio vină sunt anchetați în legătură cu votul lor, reclamații privind rețineri ilegale de cărți de identitate, care s-au efectuat numai pentru a împiedica votul în data de 29 iulie, rămân nesoluționate”.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


De asemenea, aceștia au subliniat gravitatea presiunilor puse pe votanții din cadrul referendumului din 29 iulie 2012. „În calitate de oficiali ai Comisiei Europene considerați că este normal și conform principiilor Uniunii Europene ca oameni complet nevinovați să fie hărțuiți în acest mod de către autoritățile judiciare și să fie anchetați în legătură cu natura votului lor? Considerați că este democratic ca oamenii să se simtă intimidați numai pentru că au dat dovadă de spirit civic și și-au exercitat dreptul de vot? Dacă apreciați că participarea la vot trebuie stimulată în comunitatea noastră europeană și nu descurajată prin acțiuni precum cele desfășurate în prezent în România, considerăm că aveți obligația să vă pronunțați asupra acestui caz”, se mai arată în scrisoarea USL. Totodată, liderul europarlamentarilor PSD i-a adresat o scrisoare deschisă comisarului european pentru Justiţie, prin intermediul căreia a informat-o pe aceasta despre presiunile făcute la adresa CCR de către reprezentanți ai PDL:

·

„Concret, în data de 4 august a.c., Traian Băsescu declara: «Aş vrea să am un comentariu şi despre adresa CCR trimisă Guvernului, să ceri actualizarea până la 29 iulie, apoi e împotriva legii. Trebuia făcută la maxim 5 zile de la data stabilirii datei referendumului, adică până pe 11 iulie.» Astfel, în opinia lui Traian Băsescu, decizia CCR ar fi una «împotriva legii» – este, fără îndoială, un atac extrem de dur, cu atât mai condamnabil cu cât el vine din partea celui care dorește să revină în funcția de președinte al României, funcție de la înălțimea căreia are obligația să garanteze și să vegheze asupra respectării independenței Curții.

·

În același context, amintim și de atacul europarlamentarului PDL, Monica Macovei, la adresa judecătorului CCR Aspazia Cojocaru, în data de 2 august a.c., lansat imediat după decizia Curții din aceeași zi: «Declarația judecătoarei Aspazia Cojocaru, potrivit căreia referendumul ar fi trebuit să fie anulat, poate fi interpretată ca o antepronunțare.»

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


·

La scurt timp după decizia CCR din 2 august, domnul Mihai Politeanu, consilier la cabinetul europarlamentarului Monica Macovei, a postat pe contul său de Facebook o declarație halucinantă: «S-a încheiat ședința CCR. Amânare până pe 12 septembrie? Ăștia sunt demenți? Am auzit eu bine? De ce n-ați ales 14 august, nenorociților? Că doar ăla e scopul vostru! ». Declarațiile lui Mihai Politeanu nu au fost pure scăpări nervoase pe fondul deciziei CCR, din moment ce acesta a revenit mai târziu cu o declarație asemănătoare: «Da, decizia celor care au blocat astăzi o decizie la CCR este dementă». Nici măcar până în ziua de astăzi, acesta nu a prezentat public scuze pentru proferarea acestor atacuri nepermise.

·

Tirul de atacuri la adresa Curții Constituționale nu se oprește, însă, aici. Unul dintre cei mai fervenți susținători ai președintelui suspendat, Mihail Neamțu, preşedintele Noii Republici, formațiune politică aliată PDL, a declarat: «Crin Antonescu interimar pâna în 12 septembrie? Ce farsă! Ce mizerie! Cât Absurdistan!»

·

Nu în ultimul rând, fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, de asemenea un aliat al lui Traian Băsescu, a declarat, în mod inacceptabil, următoarele: «Din ce s-a întâmplat ieri mai înţeleg că nu mai avem stat.»” , se arată în scrisoarea adresată comisarului Reding.

În cadrul scrisorii, Cătălin Ivan a reiterat faptul că un apel din partea comisarului european pentru Justiţie, precum și din partea Comisiei de la Veneția, ar fi „nu doar unul salutar, ci mai ales necesar” pentru ca ingerințele și amenințările nepermise la adresa Curții sau a judecătorilor să înceteze. Europarlamentarul social-democrat a făcut și un apel către toți politicienii din România să renunțe la orice fel de comentarii și presiuni la adresa acestei instituții fundamentale pentru democrație. Un alt apel lansat de eurodeputații USL a constat în evidențierea faptului că PDL a dezinformat mediul intern și internațional prin promovarea unor stenograme fabricate, care aduc prejudicii de imagine României. „Atragem atenţia opiniei publice interne, dar şi internaţionale, asupra faptului că europarlamentarii PDL, la iniţiativa şi efortul direct al lui Theodor Stolojan, formulează acuzaţii grave la adresa Guvernului României, conform cărora ar fi încercat schimbarea listelor electorale, în baza unor stenograme neautentificate publicate în presă. În acest fel, se continuă efortul de dezinformare al PDL şi Traian Băsescu pe lângă statele membre ale Uniunii Europene. Subliniem faptul că nu există nicio singură dovadă că stenogramele prezentate de PDL ar fi autentice”, au subliniat europarlamentarii USL.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


CONGRESUL PES LA BRUXELLES, O DECIZE ÎNȚELEAPTĂ

[PES[

Prin mutarea Congresului PES la Bruxelles, PSD a protejat evenimentul de manipulările PDL

Eurodeputatul Cătălin Ivan a subliniat că decizia PSD de a muta Congresul Socialiștilor Europeni la Bruxelles a fost cea mai bună soluție și o dovadă de maturitate politică, având în vedere faptul că desfășurarea evenimentului la București ar fi dus la acoperirea acestuia de „manipulările PDL”.

„Ar fi fost inoportună desfășurarea Congresului Socialiștilor Europeni în România, în contextul luptei stârnite de PDL, care a acaparat total scena politicii interne în ultima perioadă. PSD nu a dorit ca întreg evenimentul să fie acoperit de manipulările specifice ale PDL, care adesea au fost preluate fără niciun fel de discernământ de către colegii lor din PPE. Având în vedere faptul că un eveniment de o asemenea anvergură nu putea fi amânat, PSD a optat pentru cea mai bună soluție posibilă: mutarea Congresului la Bruxelles”, a subliniat Cătălin Ivan. Europarlamentarul social-democrat a declarat că PSD a dorit protejarea Congresului și dezbaterilor serioase de „atacurile dezlănțuite” ale PDL. Cătălin Ivan este de părere că, în cazul în care Congresul PES s-ar fi desfășurat în România, liderii europeni ar fi ajuns să fie nevoiți să comenteze teme „complet aberante” precum desființarea CCR, arestarea judecătorilor sau legalitatea procesului de suspendare a președintelui, în loc să dezbată problemele estențiale ale Uniunii Europene.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


„Consider că PSD a ales cea mai înțeleaptă variantă. S-a dorit, practic, protejarea Congresului și dezbaterilor serioase din cadrul lui de atacurile dezlănțuite și calomniile pedeliștilor. Am văzut deja cât de departe pot merge suporterii lui Traian Băsescu cu minciunile și am văzut disponibilitatea șocantă a celor din PPE de a prelua și propaga acele minciuni, chiar dacă ele fac mult rău României. Noi, cei din PSD, nu am vrut ca și familia noastră politică să fie victimă a acestui gen de atacuri gratuite și nemeritate. Dacă partidul ar fi optat pentru desfășurarea Congresului la București, s-ar fi ajuns la situația în care liderii europeni, în loc să dezbată chestiuni cu adevărat importante – locuri de muncă, stimularea creșterii economice, politica de coeziune, următorul cadru financiar european – ar fi ajuns să vorbească despre subiecte complet aberante și mincinoase lansate de apropiați ai PDL: desființarea CCR, arestarea judecătorilor sau legalitatea procesului de suspendare a președintelui. Cred că decizia PSD este, mai înainte de toate, o dovadă de maturitate politică”, a afirmat Ivan.

În cadrul Congresului PES, premierul Victor Ponta a subliniat, în fața liderilor europeni de stânga, că măsurile adoptate de Guvernul USL demonstrează că austeritatea și tăierile nu reprezintă singura soluție pentru creștere. „Prima măsură pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost să dau înapoi salariile și pensiile, pentru că banii pe care îi avem trebuie cheltuiți mai bine pentru programe economice și sociale. Vreau doar să demonstrez că austeritatea și tăierile nu sunt singura cale de a avea dezvoltare și creștere. Am încercat să demonstrez, prin exemplul țării mele, că putem avea un program social la guvernare, să avem creștere economică și să le explicăm oamenilor că există o alternativă la ceea ce germanii și alți conservatori susțin că este singura cale”, a declarat Victor Ponta în cadrul unei dezbateri la Congresul PES.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


FONDURI REDIRECȚIONATE CĂTRE SEGMENTELE PRIORITARE

[ECONOMIE[

Rectificarea bugetară efectuată de USL reprezintă un dublu câștig pentru economia românească Cătălin Ivan, liderul eurodeputaților social-democrați și membru al Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European, a declarat că rectificarea bugetară efectuată de Guvernul USL reprezintă un dublu câștig pentru economia României. Potrivit lui Ivan, au fost eliminate alocările clientelare întocmite încă din 2011 de către PDL, iar banii astfel obținuți au fost redirecționați către segmente cu adevărat prioritare. „Prin procedura de rectificare bugetară pe care a încheiat-o, Guvernul demonstrează că o alocare a fondurilor cu discernământ, efectuată în urma unor calcule economice, poate suplimenta anumite lipsuri resimțite de diverse categorii sociale și profesionale. Spre deosebire de guvernările PDL, USL înțelege că nu piscinele la sate, pârtiile de schi în locuri pustii sau patinoarele de milioane de euro redresează economia României. Creșterea puterii de cumpărare, încurajarea consumului, stimularea anumitor sectoare și sporirea forței de muncă trebuie să fie direcțiile pentru economie, iar rectificarea bugetară a fost făcută exact în acest sens. Consider că avem de-a face cu un dublu câștig: pe de o parte sau tăiat banii pregătiți încă de anul trecut pentru clientela PDL, iar pe de altă parte aceștia au fost redirecționați către segmente cu adevărat proritare – reîntregirea salariilor bugetarilor, plata arieratelor, ajutoare în agricultură, cofinanțarea fondurilor europene, garantarea burselor pentru doctoranzi, achiziționarea de medicamente pentru spitale. Guvernul USL nu a tăiat din banii de investiții, ci din cei destinați clienților politici ai PDL”, a afirmat Cătălin Ivan. Europarlamentarul PSD a susținut, de asemenea, că USL a fost obligată încă de la început să guverneze pe baza unui buget gândit pentru „a deservi firmelor portocalii”, iar în acest context o schimbare era vitală. „Încă de la început, marea problemă a USL a fost că trebuia să guverneze pe un buget complet haotic întocmit de PDL, un buget gândit probabil pentru a deservi firmele portocalii și oamenilor apropiați de partid. În contextul dificultăților economice de la nivel european, continuarea acestor alocări frauduloase ar fi dus, în cele din urmă, la un dezastru economic. O schimbare era vitală”, a subliniat Ivan.

AUGUST-SEPTEMBRIE| 2012 | Newsletter


Scrie-i lui Catalin Ivan, prin posta, la Cabinet parlamentar, Iasi, Bd. Alexandru cel Bun 17, Bl A5, Sc1, Ap2 Il poti gasi la tel 0332.882.421 sau la adresa de mail contact@catalinivan.ro

www.catalinivan.ro blog.catalinivan.ro

Newsletter Catalin Ivan - august si septembrie 2012  
Newsletter Catalin Ivan - august si septembrie 2012  

Activitatea europarlamentarului Catalin Ivan in lunile august si septembrie 2012

Advertisement