Page 1

OPINIÓ LECTORA

Hi ha llibres que et sorprenen i et colpegen amb força. Fins i tot sent tot just un relat, o potser fins i tot per això. De vegades és una intuïció o, com en aquest cas, el consell d'una persona en qui confies, però hi ha llibres que t’inciten a deixar tot el que estiguis fent o llegint en aquell moment, que t’imposen la necessitat de ser llegits. Una cosa així m'ha passat amb Adreça de s cone guda , que va f e r qu e abandonés momentàniament el que estava llegint per submergir-me en la seva història.

Num.3

Abril 2012

Ajuntament de Llubí Àrea de Cultura

Igual que m'el van recomanar a mi, no puc menys que recomenar-vos-el a vosaltres. És curtíssim, però amb una força literària com pocs. Us asseguro que no us en penedireu. Sense dubtar us puc dir que és un dels millors llibres que he llegit aquest any.

Que fàcil és jutjar! Un llibre de lectura obligatòria, que mereix diverses lectures estant desproveït de prejudicis de tota mena. Extreure una primera opinió és senzill, val la pena empatitzar amb els dos personatges principals, no només amb el que queda a Califòrnia sinó també amb amb el què va a la recerca d'un ideal i cau presa de la falsedat. Quan un amic ens falla, és el més fàcil jutjar en la distància i recórrer a la venjança? Som culpables de tot el que fem? Qui ha de jutjar-nos? Aquest llibre és un excel·lent estri per al debat, per analitzar els nostres prejudicis i per veure si som capaços de veure més enllà del que és obvi.

Biblioteca Municipal de Llubí


CLUB DE LECTURA - ADREÇA DESCONEGUDA - ABRIL 2012

L’AUTORA Kressmann Taylor és el pseudònim de Katherine Kressman Taylor, escriptora americana. Pel que sembla, l'editor de Story va considerar que era un relat massa dur per aparèixer signat per una dona, per la qual cosa va suprimir el seu nom de pila. Nascuda el 1903, va aconseguir amb aquest relat ser una de les autores més reconegudes del seu país. Autora d'altres relats i novel·les, va treballar fent classes d'escriptura creativa i periodisme, i es va retirar el 1966 a viure a Florència. Adreça desconeguda va caure en l'oblit després de la guerra, apareixent únicament en alguna antologia. No obstant això, el 1995, coincidint amb el 50è aniversari de l'alliberament dels camps de concentració, Story va rellançar el relat, i va ser llavors quan es va traduir a altres llengües, convertint-se de nou en un best-seller en nombrosos països. Taylor va morir als 93 anys, al 1996, passant l'últim any de la seva vida concedint entrevistes.

L’OBRA Escrit el 1938, 'Adreça desconeguda' es converteix en un relat visionari i estremidor. En tot just 80 pàgines descobrim l'horror ideològic d'una Alemanya subjugada per un líder carismàtic i terrible, el sofriment per veure com els éssers als quals hem volgut canvien les seves idees d'una manera tan radical. Una denúncia contra el nazisme que va causar un enrenou immediat. La mateixa autora ens parla de la situació del seu país en aquests temps: El 1938 la postura aïllacionista als Estats Units era molt forta. Els polítics sostenien que els problemes d'Europa no eren assumpte nostre i que a Alemanya les coses anaven molt bé. Però alguns estudiants que tornaven d'Alemanya comptaven la veritat sobre les atrocitats nazis. Es va publicar per primera vegada en la revista Story i va ser un autèntic èxit de vendes. Tant, que aquest número de la revista es va esgotar i la gent passava còpies als seus amics. Així que, finalment, es va publicar com un llibre independent, venent cinquanta mil exemplars, una xifra enorme per a aquella època. Escrit amb una prosa senzilla i propera, amb un final sorprenent i terrorífic, adreça desconeguda apareix com una autèntica joia, veritable filigrana literària, la demostració empírica que no cal més per explicar una gran història.

"A mesura escric, segons m’enardeix l'entusiasme davant la nova perspectiva, estic segur que no comprendràs el necessari que era tot això per Alemanya. Només veuràs que el teu poble té dificultats. No comprendràs que han de patir uns pocs perquè se salvin milions. Primer de tot seràs un jueu i gemirás pel teu poble. Ho entenc. Escau al caràcter semita. Us lamenteu, però mai teniu valor per tornar els cops."

Adreça desconeguda  

Guia de lectura

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you