Page 1

PORTFOLIO Cas Lemmens Paginaopmaak Semester 2 Schooljaar 2006-2007 1e Bachelor Grafische en Digitale Media


Inhoud Persoonlijke info Technische info Motivatie Semesterverslag

Opdrachten The Help Files Folder Portfolio

Persoonlijk werk Van Ael cas.2sites.be Shagadelic Audio & Video

5 6 8 10

13 14 16 18

21 22 24 26 28


4


Persoonlijke info Technische info Motivatie Semesterverslag

6 8 10 5


PERSOONLIJKE INFO

Technische info

6


Persoonlijke informatie Naam: Lemmens Cas Geboortedatum: 2 november 1987 Adres: Prins Leopoldlaan 36 2600 Berchem (Antwerpen) Verenigingsleven: vier jaar in de jeugdwerking van Volkssterrenwacht Urania Interesses: Muziek maken, muziek beluisteren en bestuderen, concerten meemaken, salsa dansen, astronomie, fotografie, snowboarden, koken

Verworven Vaardigheden Lagere school: St. Stanislas College Berchem Hoger onderwijs: O.L.V. Pulhof Berchem • 2 jaar Moderne • 2 jaar Moderne Talen - Wiskunde • 2 jaar Wetenschappen - Wiskunde Universiteit: Universiteit Gent • 1 jaar Informatica Hogeschool: Artevelde Hogeschool • 1e jaar Grafische & Digitale Media

7


PERSOONLIJKE INFO

Motivatie

8


Met een vader die fotografie studeerde en een moeder die grafische vormgeving studeerde, ben ik letterlijk als kind in de grafische wereld geworpen. Mijn vader werkte in een photogravure, mijn moeder in een reclamebureau en dus werd ik al snel vertrouwd met prepress, offset, PDF-workflows en andere woorden uit het grafische jargon. Ik was en ben nog steeds iemand die vooral van het ontwerpen houdt, ik stapte altijd als eerste bij de creatieven binnen op het werk van mijn ouders, en ik vond snel mijn weg in programma’s zoals Photoshop en Illustrator en (toen nog) QuarkXPress. Ook in de humaniora maakte ik mijn werkjes niet zomaar in Word, maar probeerde ik er een originele lay-out bij te maken in Quark of Indesign. Vanaf mijn veertien begon ik traag maar zelfzeker websites te bouwen, en al snel kreeg ik via via veel aanvragen voor het maken van geboortekaartjes, websites, ... Ongeveer een half jaar geleden maakte ik dan uiteindelijk de beslissing Grafische en Digitale media te gaan studeren op de Artevelde Hogeschool. Met een steunende vader en moeder ben ik vol motivatie begonnen aan de richting en aan dit portfolio. Na enkele weken besefte ik reeds dat dit echt de richting was waar ik naar zocht. Ik voelde mij meteen thuis in de vakken die we voorgeschoteld kregen en ben dan ook enorm blij dat ik Informatica heb laten liggen en naar hier ben gekomen. Mijn ambitie is om na mijn diploma mijn master in de Verenigde Staten of in het Verenigd Koninkrijk te gaan halen, en fotografie te gaan studeren in Antwerpen. Verder zou ik graag in de voetsporen treden van mijn ouders en in gelijkaardige bedrijven gaan werken als hen. Op lange termijn hoop ik dan mijn eigen klein grafisch bedrijfje op te starten.

9


PERSOONLIJKE INFO

Semesterverslag

10


Het tweede semester stond voor het vak Paginaopmaak volledig in het teken van The Help Files. Het was een groots project waarmee onze cursus op zowel de PSP, iPod, iPhone, projectie, DVD en papier zou te zien zijn. De eerste fase was een design ontwerpen voor het medium dat we hadden toegewezen gekregen. Per medium werden er twee ontwerpen uitgekozen, de klas kon dan kiezen welk ontwerp ze zouden gebruiken om hun onderwerp in te verwerken. Mijn design werd verkozen samen met een ander voor de iPod. De volgende fase was ons onderwerp dat we hadden gekregen, uitleggen via het gekregen medium. Voor de iPod was dit een hele klus door het enorm kleine scherm. Na de informatie zelf gezocht te hebben, werd dit in de uitgekozen lay-out gegoten, waarna alles werd samen gevoegd tot één geheel. Als laatste opdracht mochten we een folder maken voor een markant gebouw in onze gemeente. Dit betrof een boekje van 24 cm op 36 cm dat volledig door ons moest worden ontworpen. Ook de teksten en foto’s moesten we zelf voorzien. En als laatste mocht ons portfolio natuurlijk niet ontbreken. Voor sommige was dit een verbeterde versie van hun vorige, voor andere was dit een volledig ander concept, zoals deze. Het grote verschil met vorig semester was dat dit semester veel professioneler was. We werden geconfronteerd met echte opdrachten zoals in de industrie, en dus ook met diens problemen en deadlines. Hoewel de tijd voor de opdrachten vaak kort was, was dit toch leerrijk om de druk van de tijd te voelen en de naderende deadlines proberen te ontwijken.

11


12


Opdrachten The Help Files Folder Portfolio

14 16 18 13


OPDRACHTEN

The Help Files

Logboek Datum 9 februari 2007 16 februari 2007 23 februari 2007 2 maart 2007 16 maart 2007 23 maart 2007 30 maart 2007 20 april 2007 4 april 2007 11 april 2007

14

Handeling Ideeschetsen design iPod Ideeschetsen design iPod Voorschetsen design iPod Presentatieschetsen design iPod Presentatieschetsen design iPod en opzoekwerk onderwerp Indienen Presentatieschetsen en opzoekwerk onderwerp Opzoekwerk onderwerp Opmaak informatie in Help Files Globale afwerking Indienen afgwerkte versie


Briefing De Help Files zouden de cursus Pagina-opmaak via een nieuw medium tot de student moeten brengen. Elke klas kreeg een ander medium: iPod, Playstation Portable, iPhone, projector, ... en elke groepje studenten kreeg een ander onderwerp uit de cursus. Voor elk medium werd een design gecreĂŤerd, er werden er twee uitgekozen en die werden gebruikt om de informatie van de andere studenten mee te verwerken. Wij kregen het onderwerp Interlinie en mochten dit uitwerken voor de iPod. Mijn design werd ook uitgekozen als een van de twee die gebruikt zou worden, en we hebben ons onderwerp dan ook in die lay-out gestoken.

Concept The Help Files zijn een enorme uitdaging voor opmakers in wording zoals ons. We moeten een grote hoeveelheid informatie op overzichtelijk, duidelijk en liefst zo uitgebreid mogelijk op een medium naar voren brengen waarvan het scherm enorm klein is. Het is dus enorm belangrijk dat we de informatie goed opdelen en juist verdelen over de pagina’s. Afbeeldingen moeten uitgesneden worden enkel en alleen op wat belangrijk is. Het scherm van een iPod is enorm klein waardoor te kleine tekst op een foto niet leesbaar wordt. Dit geld ook voor de gewone tekst. We proberen ook veel met kleur te werken. De doorlopende tekst is namelijk al groot, en we kunnen titels niet aanduiden door ze groter te zetten aangezien ze dan nog meer plaats innemen waardoor de informatie die we op die pagina kwijt kunnen minder word. Dankzij kleur kunnen we de titel wel laten opvallen zonder plaats te verliezen. Navigatie is ook enorm belangrijk, en daarom hebben we op elke pagina aangeduid wat er op de volgende en de vorige pagina staat.

15


OPDRACHTEN

Folder

16


Briefing Als laatste opdracht moesten we een folder ontwerpen van een markant gebouw uit onze gemeente. Het betrof een folder van 24 cm op 18 cm dicht, en 24 cm op 36 cm open gevouwen. De folder moest in kleur worden gedrukt met zelfvoorziene teksten en foto’s (minimaal 5 en maximaal 10). Verder moester er verscheidene stijlen aan bod komen in de folder: heading, aanhalingen, tabellen, e.d.

Concept Als markant gebouw koos ik mijn school. Hier heb ik mijn kleuterschool en mijn humaniora voltooit. Het gebouw is een van de grootste complexen in Berchem, en heeft een enorm rijke geschiedenis. Het onderwerp van dit onderwerp is de geschiedkundige waarde die het Pulhof te bieden heeft. Er komt dus weinig of geen informatie over de school zoals ze nu is, eerder hoe ze vroeger was en hoe ze gegroeid is. Dankzij wat opzoekingswerk heb ik een accurate tijdslijn kunnen vormen waarin de belangrijkste gebeurtenissen in verwerkt zijn. Samen met enkele afbeeldingen zal ik hiermee de binnenkant van de folder mee vullen. Verder heb ik teksten gevonden van ex-leerlingen, zowel van het prille begin (1920) als van de voorbije jaren. Op deze manier kan men het schoolleven ook vergelijken. Vooraan komt een inleidende tekst, achteraan de teksten van de oudleerlingen en de algemene info over de school. Blauw wordt de algemene kleur aangezien de school altijd al is gekend als ‘de blauwtjes’ en omdat dit past in de algemene look van de school.

17


OPDRACHTEN

Portfolio

18


Briefing Zoals elk semester mogen we opnieuw een portfolio ontwerpen om ons werk van het voorbije semester in te steken. Dit semester zijn er maar drie opdrachten in schoolverband, nl. The Help Files, de folder van het markant gebouw uit onze gemeente en ons portfolio zelf. Zelf heb ik ook niet stil gezeten en heb ik vijf opdrachten die ik buiten het schoolverband heb gemaakt, maar die wel in dit portfolio vermeld zullen worden: de website voor het vak Audio & Video, mijn persoonlijke website, de website van mijn band en de huisstijl en website van drukkerij Van Ael. Ook deze keer is er een fysisch en digitaal portfolio, beide in gelijkaardige stijl.

Concept Dit semester heb ik als concept licht genomen. Ik ben altijd al een fan geweest van de sfeer die licht kan creÍeren. Ik experimenteer graag met speciale soorten licht en de locatie waar ik ze plaats. Licht kan de algemene sfeer en look van een kamer volledig bepalen, en toch valt het niet op. Licht vraagt geen aandacht maar zorgt wel voor een bepaald gevoel. En dat probeer ik ook in dit portfolio te verwerken. De pagina’s van het portfolio zelf mogen niet meer aandacht vragen dan de opdrachten die erin steken. Elke opdracht wordt dan ook voorgesteld door een lamp. Per onderdeel is er steeds dezelfde lamp maar elke opdracht van dit onderdeel krijgt zijn eigen kleur, sfeer, gevoel en wordt daarmee uniek. De kleur van de lampen geeft de opdracht aan, de soort lamp geeft het onderdeel aan. Deze twee vormen samen het gevoel dat bij elke opdracht hoort, maar blijft toch op de achtergrond zodat al de aandacht naar de opdracht zelf wordt geleid.

19


20


Persoonlijk werk Van Ael cas.2sites.be Shagadelic Audio & Video

22 24 26 28 21


PERSOONLIJK WERK

Van Ael Briefing De website van Van Ael nv dient als algemene website om klanten naar te leiden zodat ze de diensten en producten die Van Ael nv aanbiedt, kunnen ontdekken en aankopen. Het bedrijf Van Ael nv is in drie delen opgesplitst. Er is een drukkerij, een kantoorvakhandel en een thuiskantoorvakhandel. Deze drie diensten moeten duidelijk vermeld worden op de website. Het moet duidelijk zijn dat het drie aparte diensten zijn die weinig tot niets met elkaar te maken hebben, maar die wel onder dezelfde naam gebeuren. De drukkerij is vooral gericht op bedrijfsdrukwerk: factuurpapier, briefpapier, naamkaartjes, ... Ze doen ook aan particulier drukwerk zoals geboorte- en huwelijkskaartjes, maar de aanvraag hiervan is minder als het bedrijfsdrukwerk. Drukwerk zoals kranten, posters, affiches, flyers... is vrijwel uitgesloten voor deze drukkerij. De thuiskantoorvakhandel kan men vergelijken met een papierwinkel. Ze verkopen alle producten die men op een doorsnee bedrijf terugvindt: papier, schrijfgerief, inktpatronen... Ook hebben ze een grote hoeveelheid schoolproducten zoals boekentassen, pennenzakken, e.d. De kantoorvakhandel daarentegen richt zich vooral op bedrijven. Deze kunnen hier hun kantoormateriaal en -meubilair aanschaffen. De winkel maakt ook deel uit van een grotere keten die vooral is gecentraliseerd in Nederland, maar nu ook al enkele filialen heeft in BelgiĂŤ, waarvan Van Ael er een van is. De grotere keten noemt Thuiskantoor, en ook dit moet duidelijk vermeld worden op de website. Een link naar de website van dit bedrijf is verplicht, aangezien zij een wederzijdse link op hun website hebben staan. De producten voor de kantoorvakhandel zijn afkomstig van het moederbedrijf Quantore. Een link naar hun website is ook aangevraagd omdat de klant daar de gehele catalogus kan bekijken.

22


Concept De website van Van Ael nv is vooral gericht op grotendeels zakenlui en minder op particulieren. De website mag dus een vast, strak propere lay-out hebben, waar navigatie en inhoud voorgaan op lay-out. Mensen die op deze website terecht komen willen in de eerste zin meestal de diensten en producten van het bedrijf kennen, en vervolgens de contactgegevens terugvinden. Deze twee aspecten moeten dus maximum ĂŠĂŠn klik verwijdert staan van de openingspagina. Klanten die voor de drukkerij komen, zien graag voorbeelden om de kwaliteit van de drukker na te gaan. Enkele voorbeelden van drukwerk zou dus niet mistaan. Ook bij de kantoorvakhandel zal de link naar Quantore en naar Thuiskantoor een beter beeld geven van welke kwaliteit de winkel te bieden heeft. Is het vooral belangrijk dat de website professioneel overkomt, en zich onderscheidt van andere concurrenten in de drukwereld en papierwinkels. Dit onderscheid kan bereikt worden dankzij een propere, professioneel ogende lay-out en een positieve indruk die bereikt wordt door de links en voorbeelden. De site zou de klant moeten aanspreken i.p.v. de klant die de website aanspreekt. De klant moet de informatie die hij zoekt in een oogwenk kunnen terugvinden, zonder al te veel moeite. Snelheid en navigatie zijn hier twee sleutelfactoren voor de website. Teveel klikken zorgt ervoor dat de klant al snel verder zoekt naar de volgende drukkerij/kantoorvakhandel. De website moet dus snel, overzichtelijk, professioneel en proper zijn.

23


PERSOONLIJK WERK

cas.2sites.be

24


Briefing Deze website wordt mijn eigen portfolio. De website moet een blog bevatten, persoonlijke informatie over mijzelf, mijn fotografisch werk, mijn grafisch werk, informatie over mijn passie voor muziek, links naar andere websites en een gastenboek. Hij wordt naar alle bedrijven gestuurd die over mij informatie aanvragen en dient dus eigelijk als visitekaartje. Belangrijk is dus dat er een goede indruk wordt op nagelaten en dat de website en goede interpretatie is van wat zoal allemaal kan.

Concept De website zal volgende onderdelen bevatten: blog, about, music, photography, art & design, links, guestbook. De blog wordt een regelmatig aangevuld dagboek met interessante gebeurtenissen en vooral interessante links naar andere websites. Ikzelf moet dus een aanvulling in mijn dagboek kunnen maken, aanpassen en verwijderen. Er moet ook de mogelijkheid zijn om een commentaar toe te voegen aan elke aanvulling. De about-sectie vertelt meer over mijzelf. Dit is dus zowel een technische fiche als een motivatie. Hier vindt men ook terug wat ik zoal ken qua programmeer-talen, internettalen en grafische programma’s. Het muziekgedeelte is speciaal gewijd aan mijn passie voor muziek. Hier vertel ik over mijn passie, over het spelen van de bass en de drum. Zeker niet te vergeten: link naar mijn groep Shagadelic. Verder vind men hier ook de rubriek ‘Plaat van de week’. De plaat moet ik dus kunnen toevoegen, aanpassen en verwijderen indien nodig. In het photography-gedeelte komt mijn beste photografisch werk. Over elke foto moet er informatie te lezen zijn: de titel, datum van trekken, genre, beschrijving, eventuele aanpassingen. Het art & design-gedeelte werkt op dezelfde manier. In de links-sectie komen de links naar mijn favoriete websites. En de guestbook is gewoon een gastenboek. De website moet vooral zuiver zijn en een duidelijke representatie geven van mijn stijl. Hij moet overzichtelijk zijn en snel werken.

25


PERSOONLIJK WERK

Shagadelic

26


Briefing Shagadelic is de groep waarin ik nu al een jaar bass speel. We hebben het voorbije jaar enorm hard gewerkt en gerepeteerd om een uur muziek bij elkaar te krijgen, met als gevolg dat we de voorbije maanden een tiental optredens hebben gehad. Een website mag voor zo’n groep dan niet mankeren. We zijn begonnen met een MySpace te maken, om zo beter in het milieu te liggen, deze vind u op www.myspace.com/shagadelicband. Maar een eigen site is veel mooier en geeft ook een betere indruk. De website zelf moest eigelijk niet veel bevatten. Natuurlijk een biografie die duidelijk weergeeft dat we niet weer een rockgroepje zijn, maar dat we echt wel iets origineel en zelf geschreven naar voren brengen. Verder moet er natuurlijk een accurate lijst met optredens op te vinden zijn, moet men foto’s kunnen bekijken van onze concerten en andere gebeurtenissen en moet men natuurlijk onze muziek kunnen beluisteren. Verder hebben we er nog een gastenboek aan toegevoegd zodat mensen die ons graag zouden uitnodigen om te komen spelen toch gemakkelijk een berichtje kunnen nalaten.

Concept Onze grootste troef is dat we een origineel groepje zijn, dat zijn nummers zelf schrijft en eens iets anders brengen dan het zoveelste rockgroepje. We zijn vijf enorm goede vrienden die geen muziek spelen omdat we allemaal graag een groepje zouden willen hebben, maar omdat we alle vijf graag muziek spelen en hetzelfde idee over muziek delen. En dit idee moet zeer duidelijk in de website terug komen. Daarom heb ik de vijf hoofden van de leden centraal gezet. Ieder hoofd is een link naar een ander deel in de website. De vijf hoofden op een rij symboliseren de vriendschap tussen de vijf leden. En elk hoofd draagt bij aan de groep. We kunnen niemand missen, want anders is Shagadelic niet meer hetzelfde. Zo ook op de website, we kunnen geen hoofd missen, want dan ontbreekt er een gedeelte op de website.

27


PERSOONLIJK WERK

Audio & Video

28


Briefing Voor het vak Audio & Video moesten we als taak een website maken over een technologie binnen audio en video die niet in de cursus werd besproken. Elke stap van het maken van deze website moest aanwezig zijn, vooren presentatieschetsen, sitemap, en een correct geschreven website. Belangrijk was dat de website op de manier werd geschreven. We moesten gebruik maken van <div> i.p.v. <table>, de site moest correct gevalideerd worden door het W3C, en juist werken in Mozilla Firefox en Internet Explorer. Het eindresultaat moest een design-pdf zijn met alle schetsen, de sitemap en technische lay-out, en natuurlijk de website. De laatste fase was de website op de FTP-server plaatsen. Ik had het ontwerp plantespeler gekozen.

Concept De platenspeler wordt vandaag nog steeds veel gebruikt. Kijk naar alle DJ’s in bijna alle discotheken, hip-hop artiesten en verscheidene andere. Zij gebruiken nog steeds een van de oudste afspeelmedia, hoewel platen vandaag veel duurder zijn dan CD’s en de kwaliteit nog steeds minder is. De voornaamste reden waarom platen en platenspelers nog steeds zo populair zijn, is omdat ze veel meer charme vertonen. Een traag ronddraaiende plaat is nog altijd aangenamer om naar te kijken dan een snel roterende CD. Ook de hoes van een plaat is veel creatiever. Men heeft namelijk veel meer plaats voor een artwork. Platenhoesen ontwerpen is vandaag echt een rage, en vaak worden er speciale heruitgaven gedaan van hoezen. De plaat is dan wel hetzelfde maar de hoes is volledig anders. En dit laatste wou ik graag in mijn website laten zien. Platen hebben niet alleen een charmantere sound om naar te luisteren, hun hoezen bieden vaak ook veel meer informatie en worden vaak echte kunstwerken. Ik heb dan ook elk onderdeel van mijn website voorgesteld als een plaat. Ze zijn onderdeeld in drie categorieën die voorgesteld worden door platendozen. Telkens als men op een plaat uit de doos klikt, wordt de plaat eruit gehaald en leest men de hoes, waar de desbetreffende informatie op staat.

29


Portfolio 2008  

I did this portfolio in the second semester of my first year at Artevelde College. I've worked with light-effects I photographed during that...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you