Page 1

CASIE C HILYARD INTERIOR DESIGN PORTFOLIO CCHILYARD42@GMAIL.COM


TABLE OF CONTENTS ELKHORN ELEMENTARY SCHOOL EDUCATION DESIGN

TOTAL TIE RETAIL DESIGN

MAXLIFE WELLNESS CENTER HEALTHCARE DESIGN

SPATIAL INTERVENTION REVIVE.RELAX.REFRESH COMMERCIAL DESIGN

PRESERVATION IS POSH HOSPITALITY DESIGN


ELKHORN ELEMENTARY SCHOOL FALL 2017 OMAHA, NE INSTRUCTORS: NATE BICAK & VANESSA SCHUTTE COLLABORATORS: ROBERT GREBL, KRISTINA SCHNIEDER, GENNA SPRINGBORG, CHAO ZHANG Overtime the “bells and cells” layout of schools has become a standard. The design of Elkhorn’s new elementary school pushes the education system to become more student centered in a hope that the school will steer away from the “bells and cells” model and will accomodate not one, but all learning styles. As the project progressed the rest of the educational spaces became the glue that holds the learning pod modules together within the building.


SITE PLAN

LEARNING SUITE PODS

BUFFER BAR

COMMUNITY BAR

GREEN ROOF

First Floor Plan

MEDIA CENTER

LEARNING SUITE PODS

GYM KITCHEN

BUFFER BAR

COMMONS COMMUNITY BAR

ADMINISTRATION

DIAGRAMS

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR

GROUND FLOOR

LEARNING SUITE PODS

MUSIC ROOM

GREEN ROOF

SPECIAL EDUCATION

CREATIVE HUB DIAGRAM ART/SCIENCE

BUFFER BAR

COMMUNITY BAR

MEDIA CENTER

LEARNING SUITE PODS

GYM-FARMERS MARKET

GYM

GREEN LEARNING SUITE PODS ROOF MEDIA CENTER

KITCHEN

BUFFER BAR

COMMONS

BUFFER BAR

COMMUNITY BAR

ADMINISTRATION THIRD FLOOR COMMUNITY BAR

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

GROUND FLOOR

MUSIC ROOM

SECOND FLOOR

GREEN ROOF

MEDIA CENTER

GROUND FLOOR SPECIAL EDUCATION

GREEN ROOF

ART/SCIENCE

COMMUNITY INTERACTION DIAGRAM GYM

KITCHEN

COMMONS

GYM-FARMERS

MEDIA CENTER

MEDIA CENTER

ADMINISTRATION

GYM

SPECIAL EDUCATION

COMMONS

ART/SCIENCE ADMINISTRATION

ADMINISTRATION

MUSIC ROOM

THIRD FLOOR

THIRD FLOOR SPECIAL EDUCATION ART/SCIENCE

ART/SCIENCE

MEDIA CENTER

MUSIC ROOM

COMMONS

SPECIAL EDUCATION

GROUND FLOOR

KITCHEN

KITCHEN

MUSIC ROOM

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR

GYM

GYM-FARMERS MEDIA CENTER

School Day Use

SECOND FLOOR

SECOND FLOOR

GROUND FLOOR

GROUND FLOOR

THIRD FLOOR

After Hours Use

SECOND FLOOR

GROUND FLOOR


FLOOR PLANS

Second Floor Plan

Ground Floor Plan


LEARNING POD DESIGN PROGRAM

3rd, 4th, and 5th grade learning pod: 50% studio space, 20% group space, 30% percent collaboration space

3rd, 4th, 5th Grade Pod Classroom Axonometric

1st and 2nd grade learning pod: 60% percent studio space, 15% group space, 25% collaboration space

1st and 2nd Grade Pod Classroom Axonometric

pre-k and k learning pod: 80% percent studio space, 10% group space, 10% collaboration space

Pre-k and K Grade Pod Classroom Axonometric


3rd, 4th, 5th Grade Pod Floor Plan 3rd, 4th, 5th Grade Pod Collaboration Space View

1st and 2nd Grade Pod Floor Plan

Pre-k and K Grade Pod Floor Plan

1st and 2nd Grade Pod Collaboration Space View

Pre-k and K Pod Collaboration Space View


MEDIA CENTER DESIGN With the media center being three stories, it was important to design the space in a way that promotes people to inhabit not one, but all three floors. In order to do so, each floor has a different programmatic function. The ground floor is a lounge space, the first floor is an active space, and the second floor is a tech space.

SECOND FLOOR: TECH

FIRST FLOOR: ACTIVE

GROUND FLOOR: LOUNGE

Media Center Atrium Elevation


2nd Floor Media Center Floor Plan

2nd Floor Media Center View

1st Floor Media Center Floor Plan

1st Floor Media Center View

Ground Floor Media Center Floor Plan

Ground Floor Media Center View


TOTAL TIE RETAIL SPACE SPRING 2017 LINCOLN, NE INSTRUCTOR: AMANDA SWARTOUT COLLABORATOR: LEAH DELANEY This design is a proposed retail space for the new College of Business at the University of Nebraska, Lincoln. In today’s world of growing online shopping and the decreasing amount of brick and mortar stores, this retail design aims to emphasize the ability to interact with and try on the merchandise one could potentially be buying. The store has a neutral backdrop with one accent color allowing the merchandise to stand out within the space, while also providing a modern decor that appeals to both the young college student, as well as an older demographic that includes alumni of the University as well as families of students. The space also allows for flexibility so that the store layout can vary based on seasonal merchandise as well as what’s new and popular through various moveable display fixtures.


FLOOR PLANS

Fanatics College of Business Professional Wear Student Made Convenience

Floor Plan- Option A

The project proposes two floor plan options, one for football season, and one for another time of year where a Nebraska sport is not the area of focus. All layouts include Fanatics merchandise, College of Business merchandise, professional wear, student-made merchandise from Innovation Campus, and then convenience items. Floor plan option A showcases a layout during a sports season. Floor plan option B showcases a layout during an off season. Diagrams illustrate custom elements designed to enhance the space and its ability to be flexible. The top diagram illustrates a fixture to hold convenience items at the front of the store. The second diagram illustrates a wall shelving element.

Fanatics College of Business Professional Wear Student Made Convenience

Floor Plan- Option B


DIAGRAMS

Tote Making Station

M

CONVENIENCE ITEM DISPLAY DIAGRAM Possible Configurations Option A 1’-

11

5”

3/4

Large modular component ”

11

3/4

- Notebooks & Binders - Green Books - Coffee Thermoses

6”

8

1/2

/2

5’-

81

57

/8

Option B

Medium modular component

0”

10 1/2”

8”

- Index cards - Bags of chips - Small electronics (earbuds, chargers, etc.)

Small modular component

Option C

3’- 6”

12”

- Pens & Pencils - Candy & Gum

Hidden locking casters Built-in storage for easy restocking

Modular Shelving

MODULAR DISPLAY SYSTEM DIAGRAM Solid units for storage 2’- 0”

3’- 0”

1’- 0”

3’- 0”

4’- 0”

3’- 0”

Void units for display 4’- 0”

6’- 0”

3’- 0”

3’- 0”

1’- 0”

5’- 0”

2’- 0”

4’- 0”

3’- 0”

5’- 0”


MAXLIFE WELLNESS CENTER FALL 2016 ST. PAUL, NE INSTRUCTOR: STACY SPALE The majority of the people of St. Paul, Nebraska and its surrounding counties are obese, suffer from diabetes, or have poor health. The goal of this wellness center aims to change that. At this current time they have one metabollic center that is an average of 3000 sqft, and it houses their fitness area and an education space. Their goal is to grow their space so it can house cardiac/pulmonary rehab, physical therapy, diabetes education, dietary/nutritional management, telemedicine services, routine healthcare screenings, wellness/ fitness educational classes, and on-going obesity education and classes. The proposed project will create a new wellness center that will sit next to the existing hospital so it can accomodate all the above aspects. The wellness center, “Maxlife� is to act as a hub for both the city of St. Paul, Nebraska and also the surrounding counties that depend on their hospital.


SITE . CONTEXT . COMMUNITY HOWARD COUNTY MEDICAL CENTER Howard County Medical Center is located in the city of St. Paul, Nebraska, which is a rural community within central Nebraska. The new wellness center is proposed to be placed in an open lot next to the already existing hospital and clinic. This will allow the space where the existing metabollic center sits to be turned into parking.

Existing Clinic

Existing Hospital

Proposed Wellness Center

DEMOGRAPHICS Gender

Male

Female

Ages

>24

25-34

35-44

45-54

55-64

65-74

75-84

<85

Populations

St. Paul Nebraska

Howard County

3rd Qtr

4th Qtr


PROGRAM

Support Services 155 sqft

The programmatic spaces in the proposed wellness center are determined based on departments. The size of each department is determined by its function and the kind of medical equipment needed. There is a hub that runs through the center of the building, which then splits off into 2 wings -- one being focused on the therapy use of the space and one being focused on everyday activities.

Fitness Area 4740 sqft

Admin 510 sqft

Nutrition Services 2130 sqft

Healthcare Screenings 708 sqft

Physical Therapy 4460 sqft

Classroom 400 sqft

Telemedicine 120 sqft retail 200 sqft

Cardiac Rehab 1740 sqft

Support Services

entrance

Retail Admin Nutrition/Diabetes Telemedicine Physical Therapy Classroom Fitness Area Cardiac Rehab Entrance Healthcare Screenings primary adjacency secondary adjacency no adjacency

Fitness 4749 sqft

Cardiac Rehab 1740 sqft

Nutrition/ Diabetes 2130 sqft

Physical Therapy 4460 sqft

Admin 510 sqft

Clinic 708 sqft

Class Room Ar ea 400 sqft

Retail 200 sqft

Support Services 155 sqft

Telemedicin e 120 sqft


Finish Floor Plan

Building Section AAâ&#x20AC;&#x2122;


Carpet Tile

Athletic Wood Floor

Rubber Flooring

Porcelain Tile

Rubber Flooring

Rubber Flooring

Sealed Concrete


Cafe/Nutritional Area View

Physical Therapy View


Central Hub Space/ Building Entrance View


SPATIAL INTERVENTION SPRING 2016 LINCOLN, NE INSTRUCTOR: LINDSEY BAHE This design is a spatial intervention within the College of Architecture at UNL. It is aimed to be a space for faculty and staff where they can relax, revive, and refresh. It is located in the library of the college due to the quiet, serene atmosphere. The design intent is to create a space that makes the faculty/staff feel as if they are leaving the college building completely. To achieve this there is an abstract, organic theme within the space that contrasts with the rigid, grid like interiors of the existing space.


RESEARCH BUSINESS BEE WEBSITE

LINDSEY ERICKSON

STACY SPALE

LINDSEY BAHE

- kitchen - fun ways to encourage creativity - private areas - light filled - open space - team interaction

- coffee/kitchen - variety of seating - sense of privacy - windows/ natural light - greenery, sense of nature - conversation areas

- storage systems - kitchen - sense of community - ability to interact with colleagues - seperate work and eating - fresh air - sense of nature - variety of seating

- donâ&#x20AC;&#x2122;t seclude the faculty from each other - encourage interaction - comfortable and functional


A

B

B’

A’

Floor Plan

Section AA’

Section BB’


PRESERVATION IS POSH SPRING 2017 SAN FRANCISCO, CA INSTRUCTOR: AMANDA SWARTOUT This hospitality space is directed towards the college student seeking internships in major cities. The site is the old San Francisco Mint, creating an irony between the broke college student and their living quarters. The hospitality space will have both long and short term guest spaces so the building can accomodate sudent living for the duration of the internship, as well as those staying for a weekend for an interview or to get a feel for the city. The design will focus on pinpointing the historical elements already implemented in the building while combining modern elements through color and furniture at the same time. This will keep the historical significance of the building in tact while incorporating elements that will appeal to the younger generation of students.


SITE: SAN FRANCISCO MINT 88 5th St. San Francisco, CA 92,000 sqft 4,000 sqft interior courtyard

Key The Old Mint Food Shopping Theatre Parking Hospitality Bank


1874

Building Survives San Francisco Earthquake and Remains Operating

Construction of Building Completed

1906 1961 Building Classified

as National Historic Landmark

Old Mint Opens as a Museum

1973 1988

Old Mint Closes and Building Use Remains Limited

Mint Listed on National Regsiter of Historic Places

1994 2015 Californica Historic

Society Proposes Effort to Fully Renovate and Restore the Mint

The San Francisco Mint is located within a very populated, busy area of the downtown bay area. With various food, shopping, and entertainment around it, it serves as a prime housing candidate for an intern new to the area.


BUILDING ANALYSIS Community Gathering Space/ Terrace

Lobby

More Temporary Hospitaltiy Guest Rooms

Library/ Study Room

More Permanent Hospitaltiy Guest Rooms

Workout Facility Restaurant/ Cafe Space Admin Offices

Sleep Space

Bathroom

Sleep Space

Bathroom

Kitchen

Laundry Facilities

Since the San Francisco Mint has been placed on the national register of historic places, a detailed list of spaces and materials that must remain in the building has been created. The diagram to the right calls out the specific existing elements intended to remain on each floor, from lighting to brick. The diagram also illustrates the intention to keep the existing walls on the second and ground floor level. The walls range from 2-4 feet thick for security the mint required. These floors are also the staying space floors, allowing the existing walls to call out the size and shape of various rooms. In order to incorporate both the temporary and permanant hospitality spaces together in one building there will be programmatic social spaces that both sides will have access to, such as a fitness room, outdoor area, etc. The two forms of guest â&#x20AC;&#x153;staysâ&#x20AC;? will then break off and separate into the upper and lower floors where privacy is more of a priority.


Attic

Second Floor Staying Spaces

Main corridor Original staircase Original furnace All existing thick walls Double Height Space Original light fixtures All existing brick walls

Types of Staying Spaces

First Floor Public Spaces

Ground Floor Staying Spaces

Main corridor Original staircase Original furnace Double Height Space Four Corner Spaces Original light fixtures All existing brick walls

Main corridor Original staircase Original furnace All existing thick walls Original light fixtures All existing brick walls

Three Bedroom Permanant Stay 1045-999 sqft

Two Bedroom Permanant Stay 888-872 sqft

One Bedroom Permanant Stay 605-411 sqft

One King Bed Temporary Stay 389-312


UP

Two Bedroom Permanant Stay

One Bedroom Permanant Stay

Three Bedroom Permanant Stay Open to Below

Open to Below

One Bed Temporary Stay

Social Space UP

UP

Staying Spaces Floor Plan

Fitness Center

UP

UP

Group Study Space

Lounge Study Space

Coffee Admin Offices

Interior Courtyard

Prep Kitchen

Restaurant

Womens Restroom

Mens Restroom Lobby UP

Lounge Study Space

UP

Bar

Reception

Individual Study

Public Ammenities Floor Plan

Entry


Building Section

2018 Portfolio_Casie Hilyard  
2018 Portfolio_Casie Hilyard  
Advertisement