Page 1

Portfolio 2018


Faculty Center F16

Refugee Housing W17

Barberini Bench F17

Winged Canopy S17

Post Occupancy W17

Building Enclosures F17

Halsey Study W17

P 02 P02 P08 08 8 P1 P14 P18 8 P P22 P26 P 6 P 8 P28


FROHNMAYER FACULTY CENTER

The goal of this project was to provide a positive first impression to visiting faculty members on the UO campus while enhancing the existing faculty and student experience. The site is located on the busy corner of E 13th Ave and University St. While the intent was to significantly benefit those visiting the university, it was important to encourage a broad use of the space by students and staff. David Frohnmayer was the 15th president of the University of Oregon and held one of the longest tenures of any UO president; serving from 1994 to 2009.

2

Campus Site Map


Lawrence Hall

ƒ…‹Ƥ… ƒŽŽ

Library of Mathematics

Friendly Hall

Columbia Hall

Willamette Hall

E 13th Ave

Johnson Hall

University St

Chapman Hall

Erb Memorial Union Jordan Schnitzer Museum of Art

Gerlinger Hall

3


Structural Diagram

Spatial Diagram The David Frohnmayer Faculty Center serves visiting and existing members of the University of Oregon by providing spaces which encourage an enhanced understanding of the university and its values.

4

First Floor Plan


E 13th Ave

Terrace DN

Reception/Entry r Hall

Entry Loggia

Manager ƥ…‡

Cust u odial

DN N

Bathroom

University St

Medium Meeting Room Kitchen

Large Meeting Room

Dining Terrace

Small Meeting Room

Frohnmay m er Dining Room D Din o

Main ain Din D ing Roo Room

Bioswale

0 4’ 0’ 4 8’ 8

16’

32’

5


East-West Section Morning light reaches the guest rooms and meeting spaces of the west wing through the opening above the courtyard. Evening light reaches the exterior dining terrace and is also filtered through a skin of vertically oriented louvers to reach the Frohnmayer dining room and the main dining room.

6

Frohnmayer Dining


7


SYRIAN REFUGEE HOUSING

The goal of this studio was to respond to the current Syrian refugee crisis from an architectural standpoint. For refugees to successfully integrate into new societies local communities must provide a welcoming embrace but a navigable, structured framework must also exist. We chose between a site in Portland and a site in Germany to base our individual projects. I chose the Portland site because, although the city does not currently take in a large number of refugees, my belief is that doing so would benefit the city as well as its inhabitants.

8

Street View


9


City Plan

The site lies east of I-405 and north of busy W Burnside St and Providence Park, home of the Portland Timbers.

Site Plan

Typical Floor Plans Two separate buildings would inhabit the site; to the northwest are the single men housing units and to the east are the family dwelling units.

Typical maisonette (blue) and single-level family units (red). Maisonette units work well on the corners of the building because natural light can be brought into the space from two adjacent walls on each of the two levels.

Ground Level 10


A105 1

A

Childcare

Social services UP

Clinic

Shop o #3 A105

unity Kitchen

4

3

A105

Commerc erciial Kitchen

Shop h p #2 2 B

Shop h #1

NW 19th Ave

W Burnside St

2 A105

0’ 4’ 8’

16’

32’

11


West Balcony

The arcade also acts as a developmental buffer zone. Should vertical development occur within the adjacent site natural light can still reach the units.

Single Me en Housin ng Ground d Level

Single Men Housing Level 2

Retail Arcade

Levels 2 and 4

Levels 3 and 5

Additional Floor Plans At the retail arcade the local community is able to support and benefit from new refugee populations.

12

There are 24 dwelling units for long-term families arriving after several months of initial assimilation and 6 dwelling units for single men. These 6 units would be run on an interim basis, providing housing to the single men for a few months before more permanent accommodations are realized.


Peace by Chocolate Throughout the course of this studio I followed the developing story of a Syrian refugee family now living and working in Nova Scotia. After their chocolate-making factory was bombed, Tareq and his family fled their home in search of saftey. “We stayed four nights in a basement without food or electricity”” said Tareq. Once the family was settled in Nova Scotia they began a new chocolate making business (Peace by Chocolate) which has since flourished. Tareq is now in a position to hire locals to help make and distribute chocolates on a large scale. Through my design refugees will not only find a peaceful place to live but also a community and economy that would empower them to find and create work for themselves and others.

1 13


Working collaboratively with the Jordan Shnitzer Museum of Art our class individually designed and built exhibit benches. These benches were to aid in museum patrons viewing experience of the exhibited Barberini Family Tapestries. The tapestries were created by the Barberini Family in the 17th Century and were meant to display the magnificence of the pope and his family in relation to those who had come before. My goal was to design a bench which would remain humble in its form while flaunting its ornament, reflecting a paradox between an extravagant display of wealth and the humility often associated with Contemporary Catholicism.

14


15


Tapestries exhibited in the JSMA

Wendy Maruyama bench, 1979

Domino joint leg-seat connection

Process Drawing from the visual weight of the exhibited tapestries and a bench by artist Wendy Maruyama, I developed a design that would exhibit heavy proportions with limited structure. I used a hand plane to achieve the cove ornament which tapers down the outside corner of each leg. Four Domino joints fasten each leg to the seat. Coving the legs with a hand plane

16


17


WINGED CANOPY CONCEPT

The goal was to design a parametric installation that would respond to the environment in a useful way. Composed of five separate wing structures, this canopy would convert the linear motion of the wind into radial motion capable of generating electricity. The structure rises and falls in the wind, tethered to the earth by the pivot-axes at the base of each wing. Inspired by conventional wind turbines as well as new conceptual wind turbine designs, this structure would additionally provide solar shading. The tensile structural system would provide flexibility while also supporting a canvas membrane.

18

Parametric Study Model


19 19


Single wing movement study

Wind definition in Kagaroo

Array applied to wing design

Process Using Grasshopper I created a simple geometry capable of mimicking the motion of bird’s wings in flight. I arrayed this wing design to create a circular structure which would respond to incoming wind from any direction. I then used Kangaroo plugin to input a wind definition that generated motion in the canopy structure. I achieved a motion which could be used to harness wind energy for the production of electricity. Animation of movement in wind

20


Wind nd d For Force ce

+

N

S

Generatorr Generato Output Outp ut

Wing Bas Base e Generato Gene ratorr rato

Frame

Axis

Wind

Skin

The movement generated by the wind would feed into stationary horizontal axi xs electric generators at the base of each wing. Generated electrical output coul uld d be stored locally or applied to a grid.

21


POST OCCUPANCY EVALUATION

Gerlinger Hall was built on the University of Oregon campus in 1919 as part of the Women’s Memorial Quadrangle. Its interior spaces include; Alumni Hall, a gymnasium, a gallery, and a recently remodeled ground floor which accommodates eight architecture studio classes. Our group focused our post occupancy evaluation on the newly remodeled studio spaces which now function within the historical context of Gerlinger Hall.

22

Gerlinger Hall


23


2.

1. North entrance, seminar room

Seminar

1.

Toilet Seminar Men

2. Studio desks, hanging outlets

Women

*Width of line relates to use of path

1/26/2017

11:40 - 1:20 pm

3.

3. Soft northern light in studio

Seminar

4.

Toilet Seminar Men

Women

Student Observer

24

4. Main hallway looking west

*Width of line relates to use of path

1/26/2017

3:20 - 3:50 pm


Post Occupancy Evaluation Summary

Landscaping andscaping

Gerlinger Hall is located on the opposite side of University Street from the Erb Memorial Student Union and Esslinger Hall. The site is mostly urban, with paved walking paths and other campus buildings. The trees and breathing room between Gerlinger Hall and these surrounding buildings give the site a sense of lightness and openness. We conducted behavior observations (see opposite page) to gain a better understanding of how the primary users interact with the space. This also prepared us for focus groups and interviews that would come later. We found that the students mainly stayed at their desks, moving through the main corridor when visiting the restroom or communicating with another student. We also saw that students utilized group tables and review rooms for collaboration.

Solar Path

Our conclusion was that although the space was not originally intended to host eight architectural studio classes it was successful because of the open floorplan, access to natural light and views, and seminar rooms which the student and faculty utilized frequently. Various shortcomings of the relocated studio space included its distance from the Department of Architecture, the noise from the gymnasium (located directly above the studio space) and lack of nearby bike parking. Contributors: Georgia Wiggins and Elizabeth Verigillo

Circulation Routes Car Bike/Pedestrian

25


BUILDING ENCLOSURES

The Phil and Penny Knight Campus for Accelerative Scientific Impact will include the construction of three new science buildings on the north side of Franklin Boulevard. We used this initiative as a starting point for our second project. Given a list of materials, assemblies, and systems we were tasked with drafting a series of detail drawings of one of these future structures. This project focused primarily on the execution of a double facade within a commercial design.

26

Wall Section and Axon Cutaway


20” x 20” Concrete Column Terra Cotta Tile

Wind Load Support Beam Operable Air Vents

Extruded Aluminum Carrier Track Airspace

DensGlass Sheathing With Water/Air/Vapor 6 Inch Metal Stud Wall 3 Inch Mineral Wool Insulation

Secondary Structural Beam

20” x 20” Concrete Terra Cotta Rainscreen Metal Flashing 10 Inch Post-Tentioned Floor Plate Aluminum Catwalk Secondary Structural Beam Wind Load Support Beam Metal Panel Kawneer Curtain Wall System

27


HALSEY INDEPENDENT STUDY

Moving to Halsey, Oregon to attend school at the U of O was a unique experience and I wanted to gain a deeper understanding of the history and character of the city of Halsey. I also intended this independent study to be a response to the auto generated map applications that are so prominent today. Although they have proven themselves incredibly useful in terms of efficiency they are often completely void of the personality and character found in the places they so accurately depict.

28

Halsey Grain Elevator


Halsey

OR

2 29


Halsey Essays Sometimes, while running through the farmlands of Halsey on windy, winding two lane roads… there is the sudden smell of the ocean. Before western settlement the Calapooia tribe lived off the prairies of the valley along the Calapooia River and Muddy Creek [2]. This area was then settled by farmers who had realized the valley as an agricultural asset. Halsey has been an officially recognized city since 1876, and despite its relatively small population it possesses a rich, lively history. The vice president of the Willamette Valley Railway Company, William L. Halsey, sketched out the first city map in 1871 as his company built rails through the Willamette Valley [1]. There are geysers here in the valley - factories which produce mushroom clouds. This smoke is illuminated at night by their lights. The skyline of Halsey is defined as much by its historic wooden grain elevators as by the ever present plumes of smoke which emanate from the stacks of the Cascade Pacific Pulp factory. These visual spectacles of production reflect the city’s industrial roots. Where Halsey is now a producer of grass seed and paper pulp, in 1878 the city was producing 400,000 bushels of wheat per year [2]. Trains fly through town, it does not matter when. They don’t slow down, at least not that I can tell. In the past the sound of the train from the east side of town was accompanied by the whistle of a ferry from the west. “To young men from all across the country the sound of the whistle meant excitement and the possibility of earning a few gold coins working around the warehouse and loading dock” [2]. The Irish Bend Ferry traversed the Willamette River between Benton and Linn County until the mid-1900s when the Irish Bend Covered Bridge was constructed. This bridge connected the two counties until a realignment of the roadways in 1975. The bridge began to deteriorate and was dismantled in 1988 before its reconstruction in Corvallis on Oregon State University property. The connection between Benton and Linn County remains severed as a result of this relocation.

30


31 3 1

Graduate Portfolio  
Graduate Portfolio  
Advertisement