Page 1

På sommeren, spesielt i juli og august kan det være deilig å dra vekk fra varmen i Nizza. Da er Alpene mellom Italia og Frankrike innen rekkevidde som en dagstur fra Cascina Collina. Turen opp til grensa er på drøyt 13 mil og tar ca. 2,5 timer. Anbefales ! NB! Ikke glem fotoapparatet. Vi har utforsket den delen som heter Valle Varaita, og som ender oppe på grensa mellom Italia og Frankrike på 2477 moh. Da er vi 1364 m. under det ruvende og kjente landemerket Monviso. Monviso er Piemontes høyeste fjell på hele 3841 moh.

Monviso sett fra gården en aprildag

Monviso sett fra gården ved solnedgang i juli


Cinque Terre, som er på UNESCOs verdensarvliste, er fem små pastellfargede byer som klamrer seg fast til åssiden mellom grønne vinmarker og asurblått hav ned Liguriakysten. De 5 byene ligger i følgende rekkefølge (fra vest):

Monterosso – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore. Det går fint an å kjøre fra Cascina Collina om morgenen, og reise tilbake om kvelden. Vår anbefaling er allikevel å ta seg god tid, å bo i La Spezia , Setri Levante eller Levanto. Et par - tre dager vil gi en optimal opplevelse av området. Fra nærliggende byer tar det bare noen minutter med tog. Det er ganske håpløst å få parkert i Cinque Terre-området. Dere kan selvfølgelig også bo i en av de fem byene. Da er det kanskje Moterosso som frister mest, her er en utrolig flott sandstrand. En opplevelse verdt turen, er å ta en av båtene fra Monterosso til Riomaggiore. Da får dere se alle byene fra sjøsiden. Da kan dere velge å gå mellom alle byene tilbake, eller evt. tog eller båt tilbake til utgangspunktet. For de som av en eller annen grunn ikke kan legge ut på de krevende turene til fots, så anbefaler vi i det minste å gå "Kjærlighetsstien" fra Riamoggiore til Manarola. Den har noen trappetrinn helt i begynnelsen, men ellers er det en fin spasertur på hellelagt sti hele veien. Anbefales !


Cinque Terre Card Hvis dere velger å ta tog inn til byene, så gjør vi oppmerksom at på jernbanestasjonen får dere kjøpt Cinque Terre Card . Da har dere fri adgang til å gå mellom byene, togene frem og tilbake så mange ganger dere rekker, samt inngang til museer etc.


155 km og i underkant av to timers kjøretur fra Cascina Collina, og du er ved sjøene Lago Maggiore og/eller Lago d'Orta. Kjør til Stresa, og la en av de lokale båtene ta deg med ut til øyene. Her kan du spise på en av de koselige restaurantene, vandre i smale smug og oppleve miljø fritt for biler. Oppe på fjellet Mottarone, over Stresa kan dere se helt inn til Milano. Du kan kjøre opp, eller ta kabelbanen.

Gjør som oss, ta en dagstur til Lago Maggiore og/eller Lago d’Orta Den 27. mai 2008 tar vi turen til Lago Maggiore, og det er lunsj i Stresa, som er målet for turen, for deretter å dra videre over til Lago d’Orta.

Idyllisk ute på Isola dei Pescatori (Isola tilbake. Superiore)

Etter litt leting finner vi en parkerings-plass nede ved havna i Stresa. Kjører riktig nok mot ett innkjøring forbudt skilt, og vi blir straks oppmerksom på at en person i uniform legger merke til dette. Hva skjer nå ? I det vi kommer ut av bilen spør han om vi skal ute på øyene ? Han er faktisk ikke politi !!, men båtkaptein. Nei, - vi skal bare ha en stopp for lunsj, presiserer Joar. - Ja, men da er dere på riktig sted!! Han ber oss lete frem 4 euro til parkering, og springer opp til parkometeret, fikser billett og kommer

- Legg denne i bilen, og følg meg, sier han. Det koster 54 euro for dere alle fire, og da blir dere kjørt til begge øyene og hentet når dere skal hjem. - Båten går hver time. Vi blir “tatt på senga” men hvorfor ikke?! Den trivelige italieneren viser seg å være eier av en liten “turist-båt” og kjører passasjerer frem og tilbake til øyene Isola Superiore (lokalt navn Isola dei Pescatori , fiskernes øy) og Isola Bella. Ute på Isola Superiore bor det 80 fiskere året rundt kan han også fortelle oss.


Vi er ute på Isola Superiore i en og en halv time, og rekker både en fortreffelig lunsj på Hotel Ristorante Belvedere og får sett oss omkring i de små koselige smugene. Klokka 14.00 blir vi plukket opp og blir fraktet over til Isola Bella. Her er det et palass og en enorm hage/park du kan se nærmere på hvis du betaler 11 euro. Vi velger å stå over denne gangen og tar heller en spasertur i gatene (smugene). Båtene til 5 av de 80 fiskerne?

Her på tur ut i fra Isola dei Pescatori (fiskeøya)

Lago d’Orta Klokka 15.15 blir vi hentet og vi kjører videre til Lago d’Orta og byen Orta San Giulio (ca 20 km). Dette er også en perle. Her har du også muligheten til en sightseeing, ute til øya Isola San Giulio. Her kunne vi også tilbrakt flere timer, men det får vi ha tilgode til en annen gang.

Lago d’Orta


Alternativ kjørerute fra Stresa til Lago d’Orta


Lokale markeder Nesten hver by i Italia har sine egne markedsdager. De større byene kan ha flere dager i uken. Som for eksempel i Torino, er det marked hver dag. På markedet kan du få kjøpt alt fra klokker til 1,- euro og traktor til flere tusen euro. Her finnes klær, sko vesker, kjøkkenutstyr, kroppsprodukter, duker, matter, gardiner, kjøtt, fisk, ost osv. osv. Det vi er mest opptatt av er utvalget av grønnsaker. Som regel er markedsområdet delt inn i soner, og et eget område har alt en kan tenke seg av kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker. Vi betaler ikke mange euroene for en bærepose full av friske grønnsaker. Markedet er oppe hele året, såfremt det ikke er alt for dårlig vær. I de større byene er markedet åpent hele dagen, men i de minste byene pågår det frem til siestaen i 12 tiden. Ofte er det byens små piazzaer og parkeringsplasser som fungerer som markedsområde.

Lokale markeder i vårt nærområde: Nizza Monferrato Åpent fram til lunsj hver fredag. Markedet tilbyr klær, sko, kjøtt, fisk, frukt og grønt m.m. I Nizza er det også bruktmarked 3. søndag hver mnd. Her selges alt fra brukte spikere og skruer, til flotte rustikke italienske møbler.


Asti Åpent hele dagen hver onsdag og lørdag, flest boder før lunsj. Markedet tilbyr klær, sko, m.m. Frukt og grøntmarkedet er veldig bra. I tillegg finner du innendørsmarked med kjøtt, ost, brød, pasta m.m Alba Åpent fram til lunsj hver lørdag. Markedet tilbyr mat, frukt og grønt, klær og annet.

Canelli Åpent fram til lunsj hver tirsdag og fredag. Santo Stefano Belbo Åpent fram til lunsj hver onsdag. Markedet tilbyr mat, frukt og grønt, klær, landbruksmaskiner og mye mere. Costigliole Åpent fram til lunsj hver søndag.


Denne dagsturen er absolutt verdt turen, og anbefales gjerne i kombinasjon med stopp i både Barolo, Barbaresco og Alba. La Morra ligger en kjøretur på 5o km fra Cascina Collina. Fra La Morra har du etter vår mening Piemontes flotteste utsikt. Her kan du se byer, vingårder og vinmarker i det uendelige. Ellers byr La Morra på flere enotec, barer og restauranter. Området innehar flere kjente vingårder hvor det er anledning til å smake og kjøpe blant annet de kjente Nebbiolo-vinene.

La Morra

Belvedere La Morra Piazza Castello 5 12064 La Morra CN www.belvederelamorra.it tel. 0173 50190 Stengt søndag ettermiddag og mandag. Benytt anledningen til å spise på flotte Ristorante Belvedere La Morra. Det er også anledning til å smake og kjøpe med seg gode viner fra Cantina Comunale di La Morra via Carlo Alberto, 2 - 12064 La Morra CN www.langhe.net/cantinalamorra Åpningstider: 10:00-12:30 / 14:30-18:30 Stengt tirsdager


Alba Alba er ca 40 km fra Cascina Collina. Alba er en av byene i Lange og Roero-området. Området rundt Alba er kjent for sine trøfler og ikke minst de gode Nebbiolo-vinene. Det arrangeres hvert år i oktober/november trøffel- og vinfestivaler. Alba er en naturlig avstikker på turen til Barolo og La Morra.

Stemningsbilde fra gatene i Alba Skal du spise i Alba kan du prøve:

Enoclub

Piazza Duomo

Osteria La Libera

Piazza Savona 4 12051 Alba tel: +39 0173-33994

Piazza Risorgimento 4 12051 Alba tel: +39 0173 366167

Via Elvio Pertinace 24/A 12051 Alba tel: +39 0173 293155

Drøye 4 km langsetter SP429 finner du: Locanda del Pilone Michelin Frazione Madonna di Como 34 12051 Alba (Cn) tel: 0173-366616 www.locandadelpilone.com

Locanda del Pilone


Barolo Barolo er en av de 11 kommunene som har rett til å produsere den kjente Barolovinen av Nebbiolo-druen. Den lille byen Barolo er omkranset av de mest kjente vinmakerne i Piemonte og kanskje også Italia. Her kan du smake viner hos de forskjellige vingårdene og på det regionale enotec. Spise i Barolo: Osteria La Cantinella Via Acqua gelata 4/a Barolo (Cn) tel. 0173.56267 Stengt: Mandag ettermiddag og tirsdag Feriestengt: januar og august

Avstand fra Cascina Collina: 50 km

Enoteca Regionale del Barolo P.zza Falletti, 1, Barolo tel. 0173.56277 www.baroloworld.it Åpningstider: 10:00-12:30 / 15:0018:30 Stengt torsdager I juli mnd.

I Barolo ligger også vinopptrekkermuseet Museo dei Cavatappi in Barolo Piazza Castello 4, Barolo www.museodeicavatappi.it Åpningstider: 10:00-13:00 / 14:00-18:30


Barbaresco 38 km fra Cascina Collina ligger byen Barbaresco med sine knappe 600 innbyggere. Her produseres de kjente Barbaresco-vinene.

Enoteca Regionale del Barbaresco Piazza del Municipio 7, Barbaresco Tel. 0173.635251 www.enotecadelbarbaresco.it Åpningstider: mandag-lørdag 10:00-19:00 søndag: 10:00-13:00 / 14:00-19:00 Stengt onsdager I juli mnd.

Spise i Barbaresco: Antiné Michelin Via Torino 44/a, Barbaresco (Cn) Tel. 0173.56267 www.antine.it Stengt 27.12 – 25.01 og 10. – 25.08. samt onsdager

Utflukter  

Her kan du se forslag til utflukter og aktiviteter under ditt opphold