Page 1

Matpotatis fr책n norr

www.outinenspotatis.se 1


Sagan om OutinensPotatis

1950 beslutade sig makarna Henrik och Sigrid Outinen att ändra sitt levebröd från mjölkproducenter till matpotatisodlare. Sagt och gjort. 1966 såldes samtliga djur i ladugården och företaget Outinens Potatis var fött. Paret drömde till en början om att producera och sälja burkpotatis och lyckades nästan förverkliga detta projekt. Med allt detta bakom sig bestämde sig makarna för att satsa på utsädesodling vilket skulle visa sig vara helt rätt. Under några år var Outinens utsädesodling den största i Sverige och företaget exporterade till exempelvis Brasilien. 1980-talet kom att bli ett decennium präglat av förändringar för Outinens Potatis. Henrik Outinen avled plötsligt 1981, blott 50 år gammal, vilket tvingade makan Sigrid till att ensam driva verksamheten vidare.

1987 kom deras son Karl-Johan att ändra företagets inriktning från enbart odling av potatis till att odla samt sälja paketerad matpotatis till konsument- och storköksmarknaden. För detta krävdes nyinvesteringar i maskiner vilka genomfördes 1987 då anläggningar för tvättning samt skalning av råpotatis införskaffades.

under 1991 säkerställdes företagets fortsatta ägande av familjen Outinen genom Karl-Johan Outinens övertagande av företagets odlingsverksamhet. I mitten av 1990-talet bildades dotterbolaget PolarPotatis Industri AB där potatis förädlas och förkokta produkter såsom skivat, strimlat, tärnat, kulor, rund potatis samt mandelpotatis produceras. Förkokningen är en vidareutveckling av Henrik och Sigrids ursprungliga dröm om en produktionslinje för burkpotatis.

det nya millenniet inledde Outinens Potatis med att göra sin största satsning genom tiderna på kvalitet. Man investerade i en optisk sorterare för att kunna kvalitetssortera potatisen och utökade samtidigt den egna odlings­ arealen från 45 hektar till 75 hektar vilket gjorde företaget till Norrlands största mat­potatisodlare. 2004 renodlade man verksamheten genom att sälja odlingsföretaget för att satsa vidare på affärsidén köpa, förädla och sälja matpotatis. År 2007 skrevs det ditintills största steget i företagets historia genom flytten av produktionsenheten från Niskanpää till Haparanda. Efter många timmars arbete och en kostnad på 30 miljoner sek kunde anläggningen tas i drift i februari 2008. Läs mer om vår historia på www.outinenspotatis.se

Våra samarbetsparters styrka är vår styrka

Magnihill Magnihill –– djupfrysta djupfrysta produkter produkter

En En god idé idé för för dig dig som som tänker tänker ekologiskt...

Magnihill Magnihill är är en en privatägd privatägd producent producent som som Vi har ett brett ligger i det frodiga Skåne. ligger i det frodiga Skåne. Vi har ett brett sortiment av djupfrysta djupfrysta produkter produkter sortiment av från växtriket och vi är duktiga från växtriket och vi är duktiga på på att att kundens önskemål. skräddarsy enligt skräddarsy enligt kundens önskemål. MAGNIHILL Wiveca Almgren för närmare MAGNIHILL AB AB Kontakta Kontakta Wiveca Almgren för närmare information: tel 042-32 98 80, wiveca@magnihill.se information: tel 042-32 98 80, wiveca@magnihill.se

2 www.outinenspotatis.se

LINDGRENS åkeri AB

Vi utför alla förekommande transporter. Lös potatis med 25,25 ekipage Styckegods • Frystransporter Tjädervägen 6 • 953 33 Haparanda • Tel. 0922-105 25, 0730-66 54 03 e-post: lindgrensakeri@telia.com • www.lindgrensakeri.se


Nya tider – nya möjligheter Det var en satsning som visade sig lyckosam. Jag tänker på de 30 miljoner kronor som vi investerande i en ny fabrik för några år sedan, eller närmare bestämt 2007. Vi stakade ut kursen med devisen: För nya tider med nya möjligheter. Och visst fick vi nya möjligheter genom den omfattande investeringen. Idag kan vi glädja oss åt en dubblerad omsättning under åren 2007–2010, vilket visar att satsningen på kvalitetsprodukter bär god frukt. Kvaliteten bygger på vår medvetna inriktning som innebär en tillverkning utan E-medel, socker eller andra tillsatser. Den inriktningen gillas tydligen av våra kunder, som i allt större utsträckning väljer vår förkokta potatis, en potatis med ett lågt GI-värde och som ger en hög mättnadskänsla. Nu visar sig även kundernas intresse för odlat norr om 63 breddgraden. ”Po-

tatisens champagnedistrikt” har öppnat ögonen hos våra kunder där man till och med har valt att märka sina egna varumärken med detta budskap. Outinens Potatis nöjer sig dock inte med de senaste årens framgångar. Således kommer vi att under 2011 investera ytterligare 5 miljoner kronor i vår fabrik med inriktning mot produkt, kvalitet och arbetsmiljö. Samtidigt är vi naturligtvis väldigt glada över att våra råvaruleverantörer har kunnat växa och utvecklas med oss. Vi har kunnat erbjuda en större möjlighet att använda det mesta från hela skörden, vilket inneburit en stärkt ekonomi för leverantörerna, och innebär att dessa kan fortsätta och utveckla sina företag. Men framgångar bygger man inte enbart med tunga, penningslukande investeringar i form av exempelvis moderna

maskiner. Det handlar också om att förfoga över en kompentent och lojal personalstyrka. Och det gör Outinens Potatis. Likaså har vi ett brett nätverk av ”vänner”, eller som vi också kallar dem, ”potatispastorer”. Dessa är enormt viktiga för ett offensivt företagande. Låt mig avslutningsvis säga: med de förutsättningar jag pekat på, tror vi i ännu större utsträckning på vår satsning och blickar mot en framtid med ännu mer förädlad och hälsosam mat. Vi vågar satsa vidare.

Kalle Outinen, vd

Våra samarbetsparters styrka är vår styrka

Din distributör för övre Norrland Besök oss gärna på www.lincargo.se eller ring 090-18 28 00

www.outinenspotatis.se 3


Polar Potatis

En förkokt potatis – så gott som färdig! Polar Potatis är en förkokt potatis helt utan tillsatser och med lång hållbarhet. Tanken med Polar Potatis är att du ska kunna erbjuda dina gäster en mängd variationer på potatis. De ska kunna beställa kulpotatis, klyftpotatis eller gratäng till köttbiten, kokt eller pressad till fisken m.m. Med Polar Potatis uppfyller du lätt dina gästers önskningar utan en massa förberedelser och utan att gästerna behöver vänta. Samtidigt får du en bättre ekonomi med mindre arbete och spill. Polar Potatis knivskalas, vakuumpackas, kokas och kyls. Detta ger en potatis som håller 30 dagar, har kort koktid, god varmhållningsförmåga utan att bilda så kallat ”skinn” samt har en fin köttfärg även vid varmhållning.

Polar Potatis behöver inte sköljas före kokning utan kan användas direkt ur förpackningen. Vid stekning och fritering ska potatisen däremot sköljas i kallt vatten för att avlägsna stärkelse som annars ”kladdar igen” stekbordet eller förstör oljan i fritösen. Vid kokning av Polar Potatis rekommenderar vi att potatisarna får ligga kvar i förpackningen (se til�lagningsanvisningen som följer med förpackningen). Då är risken minst att de kokar sönder. Men det går också bra att koka potatisen som vanligt i vatten eller i ångskåp om ni föredrar det. Läs mer på www.outinenspotatis.se

polar potatis Se alla artiklar på sid 11 Art.nr

Benämning

Beskrivning

Förp.

401

Polar Potatis Portion

En produkt framtagen för kunder som vill ha en mindre mängd potatis per förpackning. Lämplig för t.ex. mindre gruppboenden.

1,3 kg x 9 påsar

418

Outinens Färdiga Gratäng

Här har vi konsumentförpackning av vår goda färdiga gratäng som säljs i välsorterade butiker. Bara att krydda på med favoritkryddan och gärna riven Västerbottensost på och in i ugnen. Klar på 20 minuter i varmluftsugn.

1,2 kg

499

Polar Potatis Mos

Tillverkad av en råvara med hög torrsubstanshalt för att bli mjölig. Kokt lika som extrakokt. När du vill bjuda på äkta hemlagat mos.

2,5 kg x 6 påsar

501

Polar Potatis Rund

Originalprodukten som har den breda publiken restauranger och storhushåll. Färdigkokt på 5 minuter. Utmärkt 2,5 kg x 6 påsar att varmhålla utan att gå sönder och utan vitamininjektioner.

500

Polar Potatis Rund extrakokt Speciellt framtagen för dig som gör färdiga rätter, matbackar och snabb microuppvärmning.

505

Polar Potatis Kul

En fantastisk rund och fin potatis som är lika god kokt som stekt eller friterad. Lätt att mosa eller pressa. Alla 2,5 kg x 6 påsar potatisar är lika stora!

506

Polar Potatis Tärnad

Till pytt-i-panna eller som stekt. Tärnad 16 x 16 mm. Till potatissallad och andra kalla rätter använder du potatisen direkt ur förpackningen.

2,5 kg x 6 påsar

507

Polar Potatis Klyftad

Utmärkt till både stekning och fritering.

2,5 kg x 6 påsar

508

Polar Potatis Skivad

Färdig att användas till gratänger och lådor. Tids- och arbetssparande.

2,5 kg x 6 påsar

509

Polar Potatis Strimlad

Färdig att användas till Janssons frestelse och gratänger. Strimlad 10 x 4 mm.

2,5 kg x 6 påsar

518

Polar Potatis Gratäng

Färdig gratäng som endast behöver kryddas med kockens favoritkrydda och kanske lite riven ost på toppen.

2,5 kg x 6 påsar

4 www.outinenspotatis.se

2,5 kg x 6 påsar


Råa potatisprodukter Potatis med skal på är alltid tvättad och sorterad i en optisk sorterare där varje potatis fotograferas 30 gånger för att sedan gå ut i fyra olika kvalitetsklasser. Potatis med den bästa yttre egenskapen går, efter den optiska sorteringen, direkt till paketering för vidare distribution till butiker och storhushåll. All potatis smakbesiktigas och provkokas. Skalad potatis är givetvis knivskalad, vilket innebär att produkten ser ut mer som ”hemskalad” jämfört med exempelvis en karborundumskalad potatis som får en luddig yta likt en tennisboll. Det finns dessutom många kvalitetshöjande egenskaper med en knivskalad potatis. Längre hållbarhet och bättre kokegenskaper med mindre risk för att en hinna bildas efter kokningen. Cirka 50% mindre mängd natriumdisulfat behöver användas jämfört med en karborundomskalad. Även vår knivskalade potatis är optiskt sorterad.

Råpotatis Se alla artiklar på sid 11 Art.nr

Benämning

Förp.

115

Tvättad Matpotatis Mandel

10 kg

116

Tvättad Matpotatis Rund

10 kg

118

Knivskalad Matpotatis

10 kg

199

Kulpotatis Restaurang (ej sorterad i storlek och kan vara olikformad)

10 kg

30610 Rå Tärnat 16 mm

10 kg

30810 Rå skivat

10 kg

30910 Rå strimlat

10 kg

Läs mer på www.outinenspotatis.se

Rätt temperatur håller potatisen färsk längre

www.outinenspotatis.se 5


1 Mottagning

2 Tvätt & Polering

Dagens verksamhet

Råpotatis mottages från kontrakterade odlare.

6 www.outinenspotatis.se

All råpotatis som levereras till Outinens tvättas och poleras.

3 Optisk sortering

Potatisen sorteras optiskt och delas upp i sex olika kvaliteter.

4 Paketering av råpotatis

Potatis med den bästa yttre egenskapen går, efter den optiska sorteringen, direkt till paketering för vidare distribution till butiker och storhushåll.

5 Skalning & Förädling

Potatis med lite sämre yttre egenskap går, efter den optiska sorteringen, till skalning och förädling. Därefter sker återigen en uppdelning mellan rå­potatis till storhushåll eller vidareförädling.


8 Paketering av råskalade potatis

Outinens förkokta produkter paketeras.

9 Utlastning av paketerade produkter Lastning av produkter för leverans till Outinens Potatis kunder.

7 Förkokning Genom en helautomatisk process förkokas vakuum­ förpackade produkter.

6 Gratäng

Den skivade potatis som ej går ut direkt till storhushåll används som bas för Outinens gratänger.

10 Klart!

Nu avnjuts potatisen i hem och restauranger runt om i vårt avlånga land!

www.outinenspotatis.se 7


Råvara När du som kund handlar hos oss på Outinens Potatis får du en produkt som till 100% är odlad norr om 63 breddgraden. Potatisen är odlad i ett väldigt gynnsamt klimat där bördig jord och långa ljusa sommarnätter ger potatisen dess karaktär. Tillsammans med minimal användning av bekämpningsmedel borgar detta för att våra odlare levererar en frisk och välsmakande potatis. Vill ni veta var potatisen odlats, av vem och under vilka förhållanden så har vi ett eget batchnummer tryckt på förpackningen. Genom att kontakta Outinens Potatis och uppge batchnumret ges möjlighet att ta emot denna information. Vi är stolta över att kunna arbeta med potatis odlad norr om den 63:e breddgraden; förutom hög kvalitet och korta intransporter av råvara så bidrar det även till ökad sysselsättning här uppe i norr. I dag är vi störst i Norrland inom vår bransch och ett av de få företag i Europa där det finns en komplett produktionskedja för rå potatis med skal på, skalad potatis samt förkokt potatis, samlat på 3 600 m2 under ett och samma tak. Vi på Outinens Potatis strävar efter att hålla högsta kvalitet på alla våra produkter och upprätthålla goda relationer med våra kunder och leverantörer – idag och framöver. 

Ekologiskt gynnsamt odlat Vi sätter ett stort värde i ekologisk gynnsam odling och har lyckats bra med miljötänkandet. Outinens kontrakterade odlare har väldigt högt ställda kvalitetsnormer och besitter lång erfarenhet av odling i Barentsområdets karga klimat.

Förpackningar Våra förpackningar är miljövänliga och innehåller retur­ embalage i största möjliga mån. Storpacksförpackningarna har exempelvis en återanvändningsgrad som ligger mellan 10–85% beroende på material och typ. Till mindre förpackningar, riktade till konsumenter, används miljövänliga förpackningar och den plast som används till samtliga förpackningar är förbränningsbar.

Frakt Vi undviker specifika transporter och levererar all potatis med returtransporter, vilket genererar ett miljövänligare transportsätt på grund av de långa avstånden. Inom Norrbotten går det mesta tillsammans med t.ex. mejeri­ produkter och söderut levereras potatisen med grossisternas egna bilar.

8 www.outinenspotatis.se

Läs mer på www.outinenspotatis.se


P O T A T I S

olicy för livsmedelssäkerhet och kvalitet utinens Potatis AB köper in potatisråvara för att förädla potatisprodukter med och utan skal. Företaget har varit verksamt sedan 1950.

redje generationen Outinen i företagets ledning har ett stort engagemang och ansvar för att förmedla våra ledstjärnor: lla kunder är lika viktiga för oss och vi strävar efter att både uppfylla och överträffa deras förväntningar och krav.

illsammans bidrar ledning och anställda till att producera säkra och lagenliga produkter med hög kvalitet och god lönsamhet.

vår målsättning ingår att utveckla nya produkter och ytterligare förbättra livsmedelssäkerheten och kvaliteten. tändiga förbättringar är viktigt för oss och vi når det bland annat genom att kontinuerligt granska och förbättra verksamhetssystemet.

Klimatsmarta transporter Vi försöker alltid ligga i framkant när det gäller miljö­ tänkandet i produktionslinjen. Vad beträffar våra transporter av färdiga produkter agerar vi aktivt för att skapa plattformar för sam­arbete och möjligheter till miljövänliga alternativ. Ett steg i detta miljötänkande är vår ambition att satsa på returtransporter av färdiga produkter som levereras över hela Sverige. Returtransporter innebär att lastbilar, med i vårt fall Haparanda som destinationsort, levererar varor till bland annat butiker och i retur tar med våra produkter och transporterar dessa till butiker eller grossister. Övriga transporter sköts av transportföretag som samdistribuerar gods över landet. Under hösten så har vi effektiviserat intransporterna av råvara markant genom ett samarbetsavtal med Lindgrens Åkeri AB i Haparanda. De har investerat i en helt ny typ av släpkombination som optimerar transportvolymerna med hela 13%; detta innebär färre transportkilometrar och därmed mindre miljöbelastning. Outinens Potatis använder sig av råvaror från ett av världens renaste jordbruksområden och genom vårt miljöengagemang vid transporter hoppas vi kunna behålla dessa i framtiden samt att fler företag inser vikten av en ren natur.

Miljö och kvalitet Vi satsar ständigt på att förbättra våra ekonomiska förutsättningar och miljö i syfte att tillgodose våra kunder och samhällets krav på mindre miljöbelastade produkter. Som led i detta strävar vi efter att: I nköp av råvaror ska ske med minsta möjliga miljöbelastning utan att påverka kvaliteten på produkten. Följa miljölagstiftning och övriga samhällskrav.  rligen utföra en miljöutredning tillsammans med Å anställda och styrelse samt sträva efter ständiga förbättringar i miljöarbetet.  inska den miljöpåverkan som sker genom M transporter.  inska energi- och vattenförbrukningen vid M företagets lokaler.  örbättra kommunikationen mellan anställda och F styrelse samt belysa eventuella problem. Läs mer på www.outinenspotatis.se

www.outinenspotatis.se 9


Våra samarbetspartners styrka är vår styrka

Hummerg. 7, Luleå Tel. 0920-698 00 Fax 0920-947 30

www.kontore.se www.lfn.nu

MaskinAgenturet & NIKO Gmbh Leverantör av maskiner, bla pastorisatorer.

Vi ägs och drivs av norrbottningar. För Norrbotten.

MaskinAgenturet Danmark Tlf. +45 65 39 11 31 lyngbye@maskinagenturet.com www.maskinagenturet.com

Tyskland Tel +49 (0) 21 53 91 42- 0 www.niko.de

Garanterat Svenska mejeriprodukter

Maskiner för grönsaker och potatis Maskiner för grönsaker och potatis

Maskiner för grönsaker och potatis EMVE i Åstorp AB • Tel 042-647 00 • www.emve.com

EMVE i ÅstorpEMVE AB i Åstorp AB Tel 042-647 00 Tel 042-647 00 www.emve.com www.emve.com

Din kompletta partner inom kyla, värme & energilösningar Friginor Kylmontage & Service AB 0920-20 30 30 • 0922-688 50 • www.friginor.se

10 www.outinenspotatis.se


Potatis för butik och konsument

Potatis för restaurang & storhushåll

Art.nr

Benämning

Förp.

Art.nr

Benämning

Förp.

80

Rund

1 kg

115

Tvättad Matpotatis Mandel

10 kg

95

Mandel

2 kg

116

Tvättad Matpotatis Rund

10 kg

100

Rund, färsk

2 kg

118

Knivskalad Matpotatis

10 kg

101

Mandel, färsk

2 kg

199

10 kg

104

Storpotatis

2 kg

Kulpotatis Restaurang (ej sorterad i storlek och kan vara olikformad)

105

Rund

3 kg

115

Tvättad Matpotatis Mandel

10 kg

3 kg

30610 Rå Tärnat 16 mm

10 kg 10 kg

108

Rödskalig

109

Mjölig

3 kg

30810 Rå skivat

122

Mjölig binz

200 kg

30910 Rå strimlat

10 kg

200 kg

401

Polar Potatis Portion

1,3 kg x 6 påsar

200 kg

499

Polar Potatis Mos

2,5 kg x 6 påsar

Polar Potatis Rund Extrakokt

2,5 kg x 6 påsar

123 124

Mandel binz Rund binz

405

Nyhet! Delikatesspotatis

1,2 kg

500

406

Nyhet! Delikatesspotatis i kryddad olja

800 gr

501

Polar Potatis Rund

2,5 kg x 6 påsar

800 gr

505

Polar Potatis Kul

2,5 kg x 6 påsar

1,2 kg

506

Polar Potatis Tärnad

2,5 kg x 6 påsar

Polar Potatis Klyftad

2,5 kg x 6 påsar

417 418

Nyhet! Rotsaksgratäng Gratäng Naturell

419

Gratäng Kryddad

1,2 kg

507

420

Gratäng Laktosfri

1,2 kg

508

Polar Potatis Skivad

2,5 kg x 6 påsar

509

Polar Potatis Strimlad

2,5 kg x 6 påsar

518

Polar Potatis Gratäng

2,5 kg x 6 påsar

Exempel på våra förpackningar:

104 Stor potatis 2 kg

108 Rödskalig 3 kg

109 Mjölig 3 kg

405 Nyhet! Delikatesspotatis 800 gr

417 Nyhet! Rotsaksgratäng Förpackning: 800 gr.

418, 419, 420 Outinens Färdiga Gratänger Här har vi konsumentförpackning av vår goda färdiga gratäng som säljs i välsorterade butiker. Bara att krydda på med favorit­ kryddan och gärna riven Västerbottensost på och in i ugnen. Klar på 20 minuter i varmluftsugn. Förpackning: 1,2 kg.

508 Polar Potatis Skivad Färdig att användas till gratänger och lådor. Tids- och arbetssparande. Förpackning: 2,5 kg x 6 påsar.

509 Polar Potatis Strimlad Färdig att användas till Janssons frestelse och gratänger. Strimlad 10 x 4 mm. Förpackning: 2,5 kg x 6 påsar.

509 Polar Potatis Strimlad Färdig att användas till Janssons frestelse och gratänger. Strimlad 10 x 4 mm. Förpackning: 2,5 kg x 6 påsar.

Läs mer om våra produkter på www.outinenspotatis.se

Plats för anteckningar:

www.outinenspotatis.se 11


Outinens Potatis AB Tippvägen 5, 953 33 Haparanda Telefon 0922-146 30 Fax 0922-146 35 E-post info@outinenspotatis.se www.outinenspotatis.se

Kontakta oss gärna! Karl-Johan Outinen

Åke Suo

Joakim Taavo

Timo Rousu

Lena Sinkkonen

Mona Outinen

Försäljning Tel: 0922-146 33 E-post: lena@outinenspotatis.se

Heidi Forsberg

Produktionsansvarig Tel: 0922-146 30 E-post: heidi@outinenspotatis.se

12 www.outinenspotatis.se

Kvalitetsansvarig Tel. 0922-146 30 E-post: timo@outinenspotatis.se

Administration Tel: 0922-146 34 Mobil: 070-510 51 14 E-post: mona@outinenspotatis.se

Text: Bo Staffan Johansson. Foto: Susanne Lindholm, Kjell Andersson, Outinens Potatis och Helikopter Reklambyrå. Tryck: Printfabriken, 2011

Teknisk ansvarig Tel. 0922-146 32 Mobil: 070-337 26 30 E-post: joakim@outinenspotatis.se

Säljare Tel: 0922-300 70 Mobil: 070-675 70 33 E-post: ake@outinenspotatis.se

www.roxx.se

Verksamhetsansvarig Tel: 0922-146 31 Mobil: 070-510 44 18 E-post: kalle@outinenspotatis.se

Outinens Potatis  

En broschyr från Outinens Potatis

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you