Page 1

Gratuit

construieşte casa visurilor tale!

35

Casa Mea

pagini

24pag cadouri și tradiții 11pag case din lemn

cea mai vândută revistă glossy home&deco

anul xiv, nr. 12, dec. 2011 - ian. 2012

inima casei

Casa Mea dec. 2011 - ian. 2012, Preţ: 6,9 RON

anul xiv, nr. 12, dec. 2011 - ian. 2012, preţ: 6,9 lei construieşte casa visurilor tale!

Casa verde

Unde şi când este potrivită pompa de căldură? Decorează-ți curtea de sărbători

CASE care te inspiră

Cum alegem Soluţiile unui iluminat corect plus: calendarul grădinarului * focus * cum alegem * totul despre... * restaurare * grădini


www.chiosculdeziare.ro

editorial

NOU!

Cumpără on-line revista

! i t i c i r fe , m fi ã S

iunul cu întreaga torile de iarnă, Crăc bă săr sc be Iu ci. na s de cozo petrece mai azi împodobiţi, miro i şi de ocaziile de a br ur , do de ca lin de co l , pi dă co pa un Ză mă adul şi mă bucur ca or să împodobesc br u an, când laşi în ur lui semnificaţie, ad ul curat al unui no ut cep în ce pla i Îm se încheie, cu oamenii dragi. u ar fi fost anul care gre de ât ric mult timp împreună O . tor ri ziasm spre vii de fericire, ce uneo ne, şi te uiţi cu entu ziasm şi o senzaţie tu en cele rele, cum se spu de e ier ad o parcă u rnă sunt un exerciţi nii decembrie simţim că sărbătorile de ia odată cu venirea lu a nţ di cre Am e. ien e, la realitatea vieţii cotid ca oricând la famili gândim mai mult pare nejustificată de ne , um Ac ă. nţ ra t şi că va primi în de generozitate şi spe dintre ei va fi ferici re ca fie de bucurie şi iubire, că i ur sig em să fim pe care îi iubim. Vr . cămin şi la oamenii să le aducem bucurie îmi ce ne stă în putinţă tot em fac ă, de fericirea care Şi . rit m plină de speranţ ta dar tot ce şi-a do ep aşt îl nd câ un Aj tat. ăciun şi de serile de m cadoul mult aştep Îmi e dor de Moş Cr împodobit descoperea os m fru ul ad br b bim fiecare dată, când su atunci când împodo umplea sufletul de t în sufletele noastre en ez pr te Es ă. ist ex şi ne simţim fericiţi. Moş Crăciun suflet, când râdem în ld Eu încă mai cred că ca e ne şi i ag celor dr pe Moş Crăciun şi curăm de prezenţa imit cum se cuvine pr bradul, când ne bu m l-a , ul ad br ja t de Mea”, am împodobi işte şi bucurie. Noi, echipa „Casa sufletul cu pace, lin ple um vă să ca ă şi pe la voi pe acasă l-am rugat să treac să nu vă găsească! nou în care tristeţea an un şi t ici fer n iu Vă doresc un Crăc

Mariana Nicolae

Simona Popa

Dan Mazilu

Eduard Mihãilã

Marius Iancu

Alexandru Dan


Sumar

decembrie 2011 ianuarie 2012

08

Reportaje casele cititorilor

08. îmbrăcată în haine de sărbătoare

În timp ce unii proprietari preferă să lase alegerea proiectului casei, exclusiv, în grija arhitectului, sunt şi cazuri în care viitoarea locuinţă se construieşte numai după o documentare temeinică. În această situaţie, greşelile pot fi evitate din mers, iar proiectul final va fi, cu siguranţă, fără cusur.

18. casă pentru oaspeţi

La fel ca în Occident, unde există un adevărat cult pentru oaspeţi, care au nevoie de intimitate şi spaţiu, şi la noi, tot mai mulţi proprietari construiesc case speciale pentru prietenii şi rudele care aleg să înnopteze la ei.

24. arhitectură urbană

Exterior modern şi spaţii ample la interior – acestea au fost cerinţele unor proprietari din Sibiu care locuiesc într-o casă în a cărei construcţie au investit multă muncă şi suflet.

32. din pasiune pentru artă

Proprietarii acestei case au o pasiune nobilă care le-a îndrumat paşii spre alegerea unui proiect plin de eleganţă. Arta a fost cea care, cu sprijinul unui designer plin de imaginaţie şi idei, le-a transformat locuinţa într-un proiect unic care se desprinde, fără niciun efort, din peisajul urban obişnuit al marilor oraşe din România.

38. arhitectură curată şi spaţii generoase

„Ne-am dorit o casă cu o arhitectură simplă, curată şi am găsit

18

44

proiectul perfect în revista Planul Casei Mele. Din fericire, am găsit repede şi un arhitect care să ne pună toate dorinţele în practică, astfel că, în prezent, locuim într-o casă aşa cum am visat”, ne-au spus proprietarii unei case situate într-un cartier liniştit al Timişoarei.

restaurare

44. conac clasicist transformat într-un simbol al timişoarei

Duce în spate o istorie de aproape 200 de ani, dar are o personalitate mai puternică decât cele mai multe dintre construcţiile noi.

24

6 Casa Mea decembrie 2011 - ianuarie 2012

66


82

Ghid Casa Mea cum alegem

52. soluţiile unui iluminat corect 52

casă verde

58. unde şi când este bună pompa de căldură totul despre…

60. ce ştiţi despre sistemele de supraveghere? focus

86

66. şemineul, inima casei şi a sărbătorilor de iarnă

60

Exterior în curte

82. luminează-ţi curtea de sărbători calendarul grădinarului

86. miezul iernii, în grădină

66

evenimente

92. noutăţi Supliment case din lemn

72. cum construim o casă din lemn? 76. soluţii constructive pentru casele din lemn 80. casă din lemn vs. casă din cărămidă

52 decembrie 2011 - ianuarie 2012 casa mea

7


reportaj

casele cititorilor

Info Localizare: Corbeanca Suprafaţa utilă: 334 mp Suprafaţa terenului: 800 mp Anul începerii: 2009 Finalizare: 2010 Valoare: 625.000 euro

8 Casa Mea decembrie 2011 - ianuarie 2012


Îmbrăcată în haine de sărbătoare În timp ce unii proprietari preferă să lase alegerea proiectului casei exclusiv în grija arhitectului, sunt şi cazuri în care viitoarea locuinţă se construieşte numai după o documentare temeinică. În această situaţie, greşelile pot fi evitate din mers, iar proiectul final va fi, cu siguranţă, fără cusur. Text: Simona Popa Foto: Alexandru Dan decembrie 2011 - ianuarie 2012 Casa Mea

9


ghid casa mea

totul despre...

ce ştiţi despre sistemele de supraveghere? sistemele de supraveghere reprezintă, în acest moment, cel mai eficient mod de protecţie a unei proprietăţi. niciun alt mod de securizare (uşi impenetrabile, garduri cu sârmă ghimpată sau lacăte performante) nu egalează sistemele de securitate Text: Dan Mazilu

S

istemele de supraveghere video pot fi de tip analogic sau digital. Modelul analogic este deja depăşit moral. Viitorul este reprezentat de sistemele digitale, în care este inclusă tehnologie de ultimă oră. Ele lucrează legate la o unitate centrală inteligentă, de tip computer, astfel încât imaginea se salvează pe un hard disk. Parametrii filmării şi, implicit, ai înregistrării sunt controlabili (cât se filmează, la ce stimuli se declanşează camera etc.), odată cu arhivarea respectivelor secvenţe. În sistem digital, imaginea (mai ales la sistemele performante) este net superioară celei analogice, iar costurile tind permanent să scadă.

Sisteme cu sau fără fir Modul de comunicare între unitatea de supraveghere/filmare şi cea de control/înregistrare determină următoarea împărţire a sistemelor de 60 Casa Mea decembrie 2011 - ianuarie 2012

supraveghere: sisteme cu fir şi sisteme wireless. Fireşte, tendinţa este de a se renunţa la sistemele cu fir, în favoarea celor cu comunicare radio. De ce? Deoarece nu mai implică deranjantele cabluri (care costă şi, în plus, în majoritatea cazurilor sunt greu de mascat), deci sunt mult mai simplu de montat şi alterează mai puţin estetica respectivului spaţiu. Ele pot fi montate oricând, existenţa lor precum şi poziţionarea fiind decizii care se pot lua în orice moment, indiferent că este vorba despre o clădire nouă sau veche.

Sisteme interne şi externe Un alt mod de a împărţi sistemele de supraveghere este în interne şi externe. Primele sunt destinate monitorizării unui spaţiu protejat (încăperi de locuit, depozite, holuri de intrare în casă etc.), iar celelalte au ca scop supravegherea unui spaţiu exterior.


Cadrele unui film Un film TV are în jur de 30 de cadre pe secundă (fps). Cu cât se trag mai puţine cadre pe secundă, cu atât imaginea are un aer mai discontinuu, dar ocupă mai puţină memorie.

Deşi ca principiu de funcţionare sunt, în mare, identice, în privinţa durabilităţii şi a fiabilităţii lucrurile stau cu totul altfel. Sistemele externe sunt concepute şi realizate în aşa fel încât să funcţioneze cu eficienţă maximă chiar şi în cele mai nefavorabile condiţii de mediu, păstrând toţi parametrii tehnici ai filmării şi înregistrării la cel mai bun nivel calitativ. De exemplu, ele sunt prevăzute cu o incintă termostată, care menţine camera de supraveghere la o temperatură constantă, indiferent de temperatura şi umiditatea mediului exterior. În plus, au o construcţie antişoc, care le permite să reziste cu brio eventualelor violenţe la care ar putea fi supuse de către agresori. Prin urmare, într-un mod aparent paradoxal, sistemele externe, supuse vicisitudinilor şi agresiunilor, sunt mai fiabile şi mai durabile decât cele interne.

Sisteme de supraveghere extinsă Cele mai simple sisteme de supraveghere se mărginesc la detectarea prezenţei şi a mişcării în câmpul supus observaţiei. Deasupra acestora, din punct de vedere tehnic,

sunt sistemele care pot integra atât senzorii de incendiu, cât şi pe cei pentru scurgerile de gaze. Astfel, aceeaşi unitate centrală va culege şi va procesa toate datele referitoare la siguranţa unei proprietăţi. Ea va monitoriza mişcarea în perimetrul supus observaţiei şi va da alarma în cazul în care sunt constatate începuturi de incendiu sau scăpări involuntare de gaze.

Ce sistem vă trebuie? Înainte de a comanda un sistem de supraveghere trebuie să ştiţi foarte bine de ce aveţi nevoie. Discuţia cu un consultant de securitate este obligatorie, iar pentru a o purta trebuie să ştiţi dinainte cam ce vă doriţi. Vreţi să supravegheaţi doar intrările şi ieşirile din casă sau proprietate? Aveţi nevoie de o supraveghere suplimentară a garajului? Vreţi ca imaginea să meargă în amănunt, astfel încât să vedeţi şi feţele foarte clar? Câte cadre pe secundă v-aţi dori să poată realiza camera video? Cu cât sunt mai multe, cu atât imaginea este mai cursivă, însă şi spaţiul necesar stocării creşte pe măsură!

decembrie 2011 - ianuarie 2012 Casa Mea

61


ghid casa mea

f ocus

Şemineul inima casei şi a sărbătorilor de iarnă

şemineul este inima oricărui living şi, prin extindere, a întregii case. nu întâmplător, termenul popular care-l desemnează - cămin - se foloseşte şi pentru a reprezenta casa în întregul ei. Text: Dan Mazilu

I

nstalarea unui şemineu este o decizie foarte importantă. Ca orice decizie însemnată, trebuie bine cumpănită şi, mai ales, luată la timpul ei. Şemineul nu se poate monta oriunde şi oricând. În primul rând, are nevoie de coş. Acesta presupune o străpungere de acoperiş şi, mai ales, de planşee, operaţiune care influenţează rezistenţa casei. De aici rezultă că momentul oportun în care se poate lua decizia privind montarea unui şemineu este din faza de proiectare a casei, nu ulterior acesteia. Iar ca să luaţi această decizie, trebuie să ştiţi că cheltuielile vor fi însemnate. Prin urmare, e nevoie să vă gândiţi dacă chiar veţi folosi acel şemineu sau e doar un moft scump şi trecător. Când începeţi să fiţi ispitiţi de gândul unui şemineu, trataţi problema cu responsabilitate!

Utilitatea şemineului

Coboară Moş Crăciun pe ţeava caloriferului? Are farmec să stai, iarna, lângă caloriferul din tablă şi să spui poveşti fermecate copiilor sau nepoţilor? Vezi scânteile jucăuşe şi auzi fibra lemnului trosnind, dacă te aşezi alături de elemenţii din aluminiu ai caloriferului? Are căldura acestuia mireasmă, aşa cum are dogoarea ce izvorăşte din căminul cu buşteni? Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este negativ, utilitatea unui şemineu e limpede - el dă farmec vieţii, aduce înapoi misterul pe care l-am pierdut cu toate aceste invenţii, fără îndoială utile, dar impersonale: caloriferul, convectorul, aeroterma etc. Totodată, el şi încălzeşte spaţiul în care se află. În plus, şemineul poate încălzi un cazan cu apă menajeră sau, poate fi racordat la instalaţia de încălzire a casei.

66 Casa Mea decembrie 2011 - ianuarie 2012


decembrie 2011 - ianuarie 2012 Casa Mea

67


exterior

în curte

luminează-ți curtea de sărbători

Nu se poate concepe, decât prin absurd, o sărbătoare a Crăciunului fără decorațiuni luminoase. Plasele, ghirlandele sau tuburile luminoase țin de magia acestei sărbători, de farmecul inconfundabil al celor câteva zile în care sufletul își aduce aminte de copilărie. Text: Dan Mazilu

82 Casa Mea decembrie 2011 - ianuarie 2012


Plantarea adecvată

Fiți ecologiști și plantați-vă propriul brad în fața ferestrei, și nu veți mai fi nevoit să cumpărați în fiecare an câte unul. Când faceți planul grădinii, nu vă gândiți numai la cum arată pe timp de vară, când apar florile, ci și la cum poate fi folosită iarna.

C

e facem de sărbători? Cum amenajăm curtea, cum împodobim copacii, ce figurine și unde să le așezăm? Nu uităm de casă: ferestrele, ușile, streașina sunt locuri în care instalațiile luminoase sunt binevenite. Da, dar toate acestea trebuie să respecte câteva reguli. Nu punem orice, oriunde. Sau, dacă o facem, riscăm un talmeș-balmeș mai degrabă amuzant, decât fermecător. Ca să evităm asta, haideți să parcurgem, împreună, câteva reguli simple și generale.

Cumpărați doar produse de calitate Instalațiile de iluminare exterioară sunt, în general, scumpe. Dar sunt cu atât mai scumpe, cu cât sunt mai de calitate. Deși poate părea inhibitor, prețul lor are o explicație și o justificare: oferă garanția că ați cumpărat un produs bun. Între o plasă de beculețe ieftină, dar care se „pârlește” pe jumătate la prima ninsoare și una scumpă, dar pe care o puteți folosi și-n anii următori, noi credem că ar trebui să optați pentru a doua variantă.

Decorațiunile trebuie să fie stabile Afară ninge și bate vântul. Din acest motiv, un lucru pe care-l montați undeva trebuie să fie strașnic ancorat. Și, desigur, bine realizat. Să luăm exemplul unui om de zăpadă, confecționat din plastic. E gol pe dinăutru, deci masa lui e mică și, prin urmare, se răstoarnă ușor. Dacă aveți un câine, tocmai ați aflat cine, în afară de vânt sau zăpadă, îl poate trânti la pământ. Și nu numai că plasticul se va deteriora, dar se poate întrerupe și instalația electrică, se poate produce scurt-circuit sau, și mai rău, o electrocutare accidentală. Prin urmare, e absolut obligatoriu ca toate elementele decorative să fie bine fixate.

Căutați vizibilitatea maximă Decorațiunile exterioare se pun în locurile în care pot fi văzute cel mai ușor, când vă aflați în casă. Poate că sună ciudat, dar gândiți-vă, că nu ieșiți atât de des sau nu întârziați atât de mult afară, încât să vă bucurați pe deplin de ele.

Eliberați artistul din dvs! Țineți cont de sfaturi, dar nu vă inhibați. Fiți magician pentru dvs și copii dvs, alegând cea mai potrivită schemă de amenajare, care să transforme grădina dvs într-un spațiu feeric, într-un tărâm magic. Copii n-o să uite niciodată aceste clipe!

decembrie 2011 - ianuarie 2012 Casa Mea

83

Revista Casa Mea, decembrie-ianuarie  

Revista Casa Mea, decembrie-ianuarie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you