Page 1


Casa Lupu este un hub alternativ dezvoltat de o comunitate ai cărei membri activează în industria creativă. Găzduind proiecte independente şi evenimente culturale neconvenţionale, Casa Lupu a început ca un spațiu-studio. Treptat, activitățile grupului au căpătat și un caracter public, o soluţie de petrecere a timpului (liber) în mod creativ, o reacţie pro-activă la mediul cultural actual. În scurt timp, Casa Lupu a devenit un spațiu cultural alternativ recunoscut în București.


Membri

În mai 2010, aproximativ 35 de oameni au ales un imobil pe strada Dionisie Lupu pentru a-şi desfăşura activitatea profesională şi pentru a dezvolta proiecte complementare. Prima etapă a fost definită de activităţi private ale unor birouri de arhitectură. Au apărut apoi proiectele de voluntariat care au determinat o deschidere către un anumit segment public şi, în final, zona de activităţi şi evenimente de cultură alternativă au introdus în structura Casei Lupu, în mod firesc, proiectele cu caracter eminamente public, cu rol educaţional sau de loisir, de comunicare şi diseminare a informaţiei în domeniul creativ. Început în scop recreativ, proiectul a luat mare amploare şi a ajuns să se bucure de un real succes în zona alternativă a Bucureştiului.


interesele profesionale ale membrilor


Network

Networking-ul este o unealtă esenţială în implementarea oricărui proiect de succes. Odată cu explozia reţelelor de socializare paradigma comunicării şi promovării unui eveniment sau proiect a trecut aproape excusiv în seama acestora. Natura diversă şi numărul mare de membri al grupului este un avantaj logistic important, având în vedere puterea de viralizare a ceea ce întreprindem. Suntem o comunitate de profesionişti din domenii diverse, dar conexe, ceea ce ne garantează un public angajat din primele faze ale proiectului.


Ce am făcut | proiecte business

EasternWorks, birou de proiectare şi design, a dezvoltat mai multe proiecte culturale de arhitectură, atât în Bucureşti cât şi în Braşov, care au fost premiate în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti. Tegmark este un brand recunoscut în lumea arhitecturii, având colaborări repetate cu unele dintre cele mai importante firme de arhitectură la nivel european. Wolfhouse Productions s-a bucurat de recunoaștere internațională încă din primul an de la înfiinţare, câștigând mai multe premii, printre care și o competiție importantă de design urban în Kiev, UA. Unu la Unu este biroul de arhitectură care a reprezentat România în cadrul celei mai importante expoziții de arhitectură, La Biennale di Venezia 2010. În prezent e implicat în mai multe proiecte de arhitectură şi design. Kick the Tourist este un brand independent de fashion design care propune dezvoltarea unui stil vestimentar adaptat mediului urban bucureştean. Stardust architects* măturători de nori în căutarea prafului de stele. The Plot este dedicat activităților de digital print și print advertising. Partener în majoritatea acțiunilor Casei Lupu, este în special responsabil pentru organizarea workshopului și expoziției de design digital. Grila Grila este un birou de graphic design care dezvoltă proiecte print și web. Unul dintre proiectele importante fiind site-ul Bienalei de Artă Contemporană București. Hip to the Jive este un boutique care promovează valorile stilului vestimentar al anilor ’50-’60, adaptate la ritmul vieţii contemporane.


Ce am făcut | proiecte caritabile

Proiectele caritabile Paramongols, Fire Fairies și GoEast au ca scop strângerea de fonduri și activități caritabile în Mongolia. Paramongols, prima echipă româneasca participantă la cel mai mare raliu caritabil din lume. Au avut de-a face cu 16,000 de kilometri, 5 lanțuri muntoase, 3 deșerturi și nu mai puțin de 20 de țări la bordul unei ambulanțe. Fire Fairies, prima echipă exclusiv feminină din România care participă la The Mongol Rally. Prin atragerea de sponsori și susținători privați ai proiectului au reuşit să doneze sume de bani, un vehicul și servicii de voluntariat în Orientul Îndepărtat. GoEast este echipa ce realizează MongolRally exclusiv pe motocicletă. În cei 15,000 de kilometri parcurși, echipa a avut de-a face cu multe reparații și greutăți fizice, dar și aventuri, totul pentru a dona și pentru a ajuta comunitatea mongolă.


Ce am făcut | evenimente

Evenimentele Casa Lupu au reuşit să promoveze artişti emergenţi şi acte culturale neconvenţionale în spaţiul bucureştean. Filmul la Casa Lupu – eveniment săptămânal dedicat proiecțiilor de film cu o tematică prestabilită. Scopul acestor seri era de a prezenta puncte de vedere şi a porni dezbateri relativ la tema aleasă în prealabil. Teatru – Casa Lupu a găzduit şi co-produs două proiecte de teatru independent. Expoziţii – Pereţii Casei Lupu au servit ca spaţiu expoziţional pentru artişti vizuali tineri, a căror valoare a fost validată ulterior prin expoziţii în galerii consacrate. Workshop-ul și expoziția de design digital a reunit pentru o zi cei mai importanți ilustratori din mediul digital din România. Workshopul a fost constituit din demonstrații și cursuri intensive susținute de către artiștii invitați precum și prezentarea unui dispozitiv experimental de redare a hologramelor. Casa Lupu 24H este unul din evenimentele publice cunoscute pe scena de cultură alternativă bucureșteană. Acest eveniment, desfășurat timp de 24 de ore era, în esență, un mix de garden-party – dimineața și după-amiaza – cu garage sale, food and drink + gaming area și petrecere care promova noi veniţi în muzica electronică, în timpul nopții. Datorită notorietății de care s-a bucurat, am decis la sfârșitul anului întreruperea acestui eveniment până la găsirea unui imobil mai mare.


Tendințe

Centrele culturale care activează în spaţii abandonate sau neutilizate au găsit noi întrebuinţări unor situri ieşite din circuitul cultural, dar cu mare potenţial pentru oraş şi investitori. De la hale industriale din Berlinul de est, case deschise ale artiştilor din Madrid şi Paris şi până la un proiect de mare amploare de a readuce la viaţă case vechi în Taipei, acest gen de “cuiburi” readuc viaţa şi atenţia asupra patrimoniului construit.

casa înainte de activitățile culturale


În Romania, acest tip de spaţii sunt puţine, însă aportul lor la viaţa culturală a oraşului creşte vertiginos. Casa Lupu a transformat un spaţiu privat într-un hub cultural, care a strâns un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, adepţi şi oameni care s-au implicat activ în implementarea evenimentelor. Acest tip de iniţiativă a fost continuat de alte asociaţii, un exemplu relevant fiind Carol 53, un monument istoric arhitectural aflat în stare deplorabilă când a fost “adoptat” de un grup de arhitecţi, în primăvara lui 2012. Concomitent cu restaurarea casei, aici au fost organizate şi găzduite evenimente artistice sau conexe cu industriile creative care se bucură de foarte mult succes. În scurt timp, acţiunea lor a atras atenţia mass-media şi noi investitori interesaţi de achiziţia şi restaurarea acestei proprietăţi.

casa în perioada activităților culturale


Viziune

După trei ani de activitate Casa Lupu, în oraş, pe traseul cultural, apar primele case restaurate, ce redau un aer nou peisajului bucureştean. Casele părăsite şi dărăpanate de odinioară încep o nouă viaţă. Publicul bucureştean are ocazia să reviziteze locuri familiare, cunoscute în cadrul evenimentelor anterioare. Se conturează o tendinţă de revigorare urbană a zonelor istorice.


Descrierea proiectului

Scenariul nostru se naște din dorința de a participa la reactivarea unor spații uitate din patrimoniul construit al Bucureștiului şi de a le include pe harta culturală a orașului, prin construcția unui circuit (cultural). Ideea presupune o serie de intervenții punctuale, care s-ar adapta fiecărei clădiri în parte, încercând să creeze un scenariu de valorificare a particularităților imobilului respectiv. Aceste încercări de regenerare urbană și-ar găsi răspunsul în intervenții minimale care să pună în valoare potențialul unui spațiu, atât ca atmosferă cât și ca detalii. Inovaţia scenariului nostru va fi dată de varietatea tipurilor de intervenții, cu trăsătura esențială de valorificare a unui spațiu uitat prin evenimente de natură culturală.

Integrarea casei într-un circuit cultural îi va adăuga valoare de reper şi va arăta potenţialul ascuns al imobilului.

Implicarea profesioniştilor din industria creativă în diferite activități de natură culturală.

Experiența parcurgerii unui spațiu resuscitat ar stârni interesul potenţialilor cumpărători prin evidenţierea posibilităţilor de reutilizare a imobilului.

Accentuarea particularităţilor valoroase ale construcţiei şi evidenţierea funcţionalităţii acesteia vor creşte şansele restaurării imobilului.


cultural events

pop-up store

work hub


Etape

• •

Kit de intervenție (pentru o casă)

Tipuri de activități

Identificarea imobilelor

Identificarea potenţialului: o echipă

când imobilul, dintr-un motiv

va vizita imobilul pentru

sau altul, nu se pretează

a întocmi documentaţia

activităţii permanente:

necesară următorilor paşi

Activităţi de genul pop-up,

Analiza spaţiului, stabilirea nevoilor şi potenţialului său.

Utilizare temporară: Atunci

expoziţii, concerte, caritate, •

Stabilirea activităţii

etc.

principale: În funcţie de •

Atribuirea unei categorii

particularităţile fiecărei

de activităţi, în acord cu

case, se va stabili modul cel

ateliere artistice, galerii,

particularităţile clădirii.

mai avantajos de punere în

workshop-uri, spaţii de lucru,

valoare şi folosire a spaţiului

anticariate, etc.

Aplicarea kitului de intervenţie asupra fiecărui

imobil.

Implementarea: Fiecare imobil va fi în grija unei echipe clar stabilite care se

Crearea unei hărţi mentale

va ocupa de implementarea

a caselor vechi deschise

proiectului desemnat pentru

publicului, structurată pe

casa în cauză.

categorii de utilizare. • •

Evaluarea: Urmărirea

Includerea fiecărui imobil

impactului activităţii, aşa

sub “umbrela” de generator

cum apare în mass-media şi

de timp (liber) creativ.

în reţelele de socializare.

Utilizare de durată:


Atuuri

Beneficii pentru proprietari

Construirea unei documentaţii de bază

Reintegrarea proprietăţii in circuitul urban activ, prin expunerea către public.

Reconversia funcţională a caselor deschide posibilitatea unui studiu asupra amplasamentului imobilului, având în vedere potenţialul său pentru un viitor investitor.

Punerea imobilului in atenţia publicului (consumator de cultura, mass-media, etc) şi, aşadar, în atenţia potenţialilor cumparători

“Conservarea clădirilor istorice este întotdeauna facilitată de către alocarea unor utilizări sociale. O astfel de utilizare este de dorit, dar ea nu trebuie să modifice dispunerea şi decoraţia clădirii.” (art. 5, Carta de la Veneţia – Carta Internaţionalăa Conservării şi Restaurării Monumentelor Istorice - )

Rețea complexă şi dinamică de membrii cu specializări multiple (arhitectură, urbanism, design, comunicare, business, PR, publishing, etc.): Polivalenţa membrilor grupului oferă mai multe puncte de vedere asupra proiectului, ceea ce se concretizează intr-o atenţie distribuită spre toate detaliile unui proiect. Experienţa în organizarea de evenimente culturale şi proiecte cu caracter public. Lucrul în sistem deschis: posibilitatea de colaborare şi asociere cu specialişti din domenii conexe.


©2013 Casa Lupu Bucureşti

RO - Casa Lupu Presentation  

Casa Lupu in Bucuresti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you