Page 1

PO Box 91142, Los Angeles, CA 90009. Tel (310) 640-8847. 105333.325@compuserve.com

CASAL DELS CATALANS DE CALIFORNIA Núm. 39

B U T L L E T I INDEX La Bustia del Casal (2) Presencia Catalana en el Món (2) Resultats del Casal a la Internet (3) Reunio del Grup de Treball del Consell de Comunitats Catalanes a l’Exterior (4) Aniversari d’en Eusebi Molera (4) Monument a Gaspar de Portolà (5) Moviment a Santa Barbara (5) La Recepta: Avui Panellets (6) L’Exit del Grup Dansaire (6) En el Centenari del Naixement del Dr Josep Trueta (II) (7) La Veu d’en Roger H. Rangel (8)

EDICIÓ de TARDOR

SETEMBRE de 1997

Paraules del President

Words from the President

El nostre Grup Dansaire Catalunya ha actuat o actuarà a la Casa d’Espanya, Centre Aragonès i Casa de Galícia entre els mesos d’agost i octubre; tambe han participat en altres esdeveniments. Per a mi va ser especialment emotiva l’actuació que van fer a la meva “casa oberta” al juliol. La perseverança i dedicació de tots els membres del grup mereixen el nostre suport i agraiment.

Our Grup Dansaire Catalunya has planned a series of presentations in August and October at Casa de España, Centro Aragonés, Casa de Galicia and have participated in many events. Of particular interest to me was the presentation they made at my open house in July. The perseverance and hard work of each member of the group merits our support and our thanks.

El nostre proper Aplec serà el 5 d’Octubre de 1997, a Rancho Dominguez. Espero amb il.lusió veure-us a tots per demostrar el vostre suport.

Our next Aplec will be October 5, 1997, at Rancho Dominguez. I look forward to seeing all of you to show your support.

A l’octubre dos nous Becaris Balsells ingressaran a la Universitat de California a Irvine. Són en Francisco López Dekker i na Maria Alba Pérez Gracia. Espero que tinguem l’oportunitat de conèixer’ls al proper Aplec per donar-los la benbinguda i desitjar-los una bona estada a Califòrnia.

In October, there will be two new Balsells Fellows entering the University of California at Irvine. They will be Francisco López Dekker and Maria Alba Pérez Gracia. I hope we all have an opportunity to meet them at the next Aplec to welcome them to our Casal to wish them a good stay in California.

En els meus viatges pel món he pogut observar com destaca la nostra llengua catalana. La gent es pregunta quina mena de llengua és aquesta. Tracten d’esbrinar si és francès, castellà, italià, portuguès - no és cap d’aquests, és clar, però és ben similar a tots ells. Els expliquem llavors que parlem català i que som ben distints i diferents. Malhauradament, la major part de les persones que viuen fora d’Europa no sap gaires coses de nosaltres. Evidentment, és el nostre deute explicar-los-hi. Així doncs, si us trobeu amb algú que no sap on és Catalunya, preneu el temps necessari per explicar-l’hi. Hauríem d’estar ben orgullosos de les nostres arrels i així ho hauríem de manifestar.

In my travels throughout the world, our Catalan language really stands out. People wonder what sort of language it is. They try to determine if it is French, Spanish, Italian, Portuguese - of course, it is none of them but similar to all of them. We have to explain that it is Catalan and we are distinct and different. Unfortunately, most people outside Europe do not know much about us. Of course, it is our duty to inform them. So, whenever you run across somebody who does not know where Catalonia is, do take the time to explain. We should be proud of our roots and we should express that. Thank you very much.

Moltes gràcies. Peter Balsells President

Peter Balsells President

Visiteu-nos a http://www.eng.uci.edu/~jpulido/casal/, l’adreça del nou website del casal a la Internet.


2

Casal

La Bústia del Casal No estem pas oblidats. Al menys, així ho demostra la quantitat important de correspondència que el Casal reb setmanalment. La bústia del nostre apartat de correos està gairebe sempre plena. Heus aquí una relació de les lectures de publicació periòdica que ens han arribat en els darrers mesos i que es poden consultar trucant al secretari, Pere Garriga al 310 640 8847 o a l’Agusti Guardino al 310 216 7342: Butlletins d’altres centres i casals: “Catalonia Today” de l’American Institute for Catalan Studies de Spring, Texas, publicada en angles trimestralment amb un contingut de traduccions de articles sobre història i actualitat catalana. “Butlleti de la Fundacio Pauli Bellet” de l’Associacio de Catalans de l’Area de Washington, en catala trimestralment amb articles originals sobre la cultura i l’actualitat catalana a Amèrica. “Flama” del Casal dels Paissos Catalans de Toronto, cada dos mesos en català i en anglès, amb força informació sobre les activitats d’aquest actiu centre. “Revista de l’Orfeó Català de Mèxic”, revista trimestral, de molta qualitat, a tot color, en català i castellà, amb gran selecció d’articles. “La Nostra Veu”, del Casal Català de Costa Rica, cada dos mesos, en castellà i català, amb moltes notícies de les seves activitats, amb un interessant article en l’ultim butlletí pel seu professor, “Perque estudiar català?”, a la cloenda del seu curs. “La Patufa” informatiu del Grup de Catalans de Sao Paulo, en català I portuguès, mensual, amb notes socials i articles de indrets i tradicions catalanes. “Sempre Avant” del Centre Català de Rosario, Argentina, butlletí mensual en castellà i català, que el mes de juliol publica el seu numero 150. “Butlleti del Casal Català de Tolosa de Lenguadoc”, trimestral, en català. “Xipreret” de l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet de Llobregat, butlletí mensual en català, molt simpàtic. “Portula” plataforma

de l’Institut Marratxi, de Mallorca, mensual en català. D’entitats de govern, politica i cultura, rebem: “Noticies de la Generalitat de Catalunya”, cada mes en català, “Revista de Girona” cada dos mesos en català, “Gi”, butlletí de la Diputació de Girona, cada mes en català, “Barcelona Bulletin” cada mes en anglès, “Temple” de la Sagrada Familia de Barcelona, cada dos mesos en català, “Tecno 2000” de la Fundació catalana per a la Recerca, cada dos mesos en català, “Informe Mensual” sobre Economia de la Caixa, cada mes en català, “Nouarts” revista d’art i opinió, en català, “Cardona Oberta”, butlletí de foment, cada mes en català, “Butlleti Informatiu” del Partit per la Independència, periòdicament en català, “Españoles en el Mundo”, cada tres mesos en castellà, “Carta de España” revista de la Dirección General de Ordenación de las Migraciones”, cada mes en castellà. Diari: Avui de Barcelona. Revista Setmanal: El Temps de Valencia. Video: “Crònica Catalana” de la Generalitat, cada tres mesos.

Presència Catalana en el Món El Casal ha rebut de la Generalitat “Presència catalana en el món, 1997”, un llibre bastant gruixut amb bona documentació sobre les institucions polítiques i civils que dediquen els seus esforcos a la projecció exterior de Catalunya, ja sigui des de Catalunya mateixa o des d’altres llocs del món. Hi han 112 paissos amb presència catalana amb noms tan exòtics com Burundi, Benin i Burkina Faso. De cada país hi ha informació de temes com relacions institucionals (CIDEM, COPCA), convenis universitaris, ensenyament de català, entitats catalanes, biblioteques amb fons de llibres catalans, catalanòfils del país, empreses i entitats financeres catalanes, publicacions, missioners, becaris, etc. La informació dels EUA ocupa 21 pàgines. Truqueu al secretari per a més informació.


Casal / Noticies

3

En Norman, molt actiu

Festa, festa i més festa

En Norman Neuerburg ens comunica que a començament d’estiu va assistir a una reunió internacional sobre les excavacions de la Vila dei Papiri d’Herculaneum, a Itàlia, organitzat per l’Institut de Papirologia de la Universitat de Nàpols. Aquesta vila romana es la que està admirablement reproduida al Museu Getty de Malibu i al que en Norman va contribuir notablement en la seva construcció fa unes dècades. Estava invitat per l’Institut que el reconeixia com un expert en aquesta vila on es creu està enterrada encara una bona part de la seva biblioteca (d’aquí el nom de papiri). En Norman últimament sempre ha de tenir les maletes fetes. El setembre estarà a la Universitat de Mèxic ensenyant unes classes d’art de les missions del nord de Mèxic per unes setmanes.

Aquest estiu, la Carme Roig és la nostra corresponsal a Catalunya, i ens ha enviat aquesta crònica tan simpàtica, quina enveja…

Resultats del Casal a la Internet La presència del Casal a la Internet està resultant molt satisfactòria: la pàgina del Casal té una mitja de 5 visites diàries, el que significa 150 al més. S’ha de considerar un resultat molt bo tenint en compte que la publicitat que s’ha fet ha sigut per boca a boca. Les visites provenen principalment d’Espanya, d’universitats i d’empreses privades. VilawebLA té una mitja de 20 visites diàries, o 600 visites mensuals. Es un resultat també molt bo, s’ha de tenir en compte que el nombre de visites baixa a l’Agost, i al Juny s’havia arribat a les 751. Es confirma que el nombre de visites és gran gràcies al ressò d’un servidor conegut comVilaweb. Més que les estadístiques, el que ens ha animat més han sigut les mostres de suport. Des de gent sorpresa atrets pel dinamisme que projecta la comunitat de catalans de Califòrnia, fins a la noia que venia a estudiar anglès, que no volia estar amb catalans o espanyols per a aprofitar l’immersió, però que estava contenta de pensar que havia algú de Catalunya a “terres desconegudes”! El nostre objectiu es arribar amb VilawebLA a les 1000 visites mensuals al final d’any, i en consequència, esperem un augment proporcional a les pàgines del Casal. Aixi, ens aproparem al nostre objectiu de ser el servidor de referència del sud de Califòrnia per a catalans. http://vilaweb.com/

Festa, festa i més festa. Catalunya està de festa, d’una festa ben gran, Catalunya està de Festa Major. Tots els pobles petits i grans fan la Festa Major. La gent es va preparant per aquests dies de festa i aprofiten per netejar a fons, per pintar i tenir-ho tot a punt per a la Festa Major. Els pobles, les viles i ciutats s’afanyen a acabar les variants i les places per ser inaugurades per la festa Major. La Festa Major també s’associa amb la calor, s’arriba a temperatures de més de 30ª i humitat entorn al 80%. I menjar, molt de menjar. A les ciutats grans com ara Barcelona, a més a més de la festa Major que és per la Mercè, hi ha la Festa Major dels barris; la del barri de Gràcia va començar el dia 15 d’agost i ha durat una setmana i tot just s’acaba aquesta, ja comença la festa a Sants. A la zona del Penedès, La Festa Major de Vilafranca, que diuen que és la més típica de Catalunya, és el remat final. La Festa va començar el dia 21 amb la Capta, on els administradors surten amb gent del poble a vendre els programes que els porten en una tartana tirada d’un cavall i acompanyat dels grallers. Els dia següent comencen els Goigs a Sant Fèlix, que es canten a la Basílica de Santa Maria durant nou dies abans de Sant Fèlix, patró de Vilafranca. El dia 30 és la festa grossa: hi ha castells a la plaça, ball, processó i entrada de Sant Fèlix a la Basilica. Després d’aquesta Festa Major ja tot torna a la normalitat.

I, si en comptes del foc, hagues estat l’email... Preparant l’Aplec de la Glaciació del Pleistocè....


4

Noticies

Reunio del Grup de Treball del Consell de Comunitats Catalanes a l’Exterior En Xavier Tudela, Secretari General de la FIEC, ens ha fet arribar l’informe de la reunió que es va celebrar el passat dia 18 de juliol, a Barcelona, entre la Generalitat i el Grup de Treball constituït a partir de la reunió del Consell de Comunitats Catalanes celebrada el passat mes de gener a Barcelona. Incluim alguns dels punts més importants de la nota preparada per L’Antoni Montserrat i Moliner, responsable de Relacions Institucionals de la FIEC. Un cop entrada en vigor la Llei 18/1996 de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior, les entitats de l’exterior podran sol.licitar la signatura de convenis amb el Departament i, particularment, amb el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional (CPTC), el que vol dir que a la propera convocatòria de subvencions per cultura popular les entitats de fora ja hi podran accedir. Pel que fa al Departament d’Ensenyament es va anunciar que es posarà en marxa un curs de català a distància del Nivell C a partir del curs 98/99 i que fer el BUP (o la ESO -Ensenyament Secundari Obligatori) mitjançant l’ICESD (Institut Català d’Ensenyament Secundari a Distància) és possible sense restriccions. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va anunciar que la matrícula pel primer semestre del curs 97/98 ha estat acceptada a títol experimental a Brussel.les. La UOC anuncia la seva disponibilitat per a signar convenis amb centres catalans o lectorats de català per a la creació de centres de suport a la UOC a l’exterior. La idea és poder cursar carreres íntegres en anys vinents, assignatures soltes i molt especialment s’anuncia la creació de la Llicenciatura de Filologia Catalana i d’uns estudis telemàtics sobre llengua i cultura catalana que es podran fer utilitzant la xarxa de l’UOC. El Sr. Puig Garriga (Departament de Benestar Social) va anunciar que les entitats de l’exterior podran acollirse als convenis i ajuts que Benestar Social subscriu amb les entitats de l’interior. A la propera convocatòria això ja serà possible i (si bé amb terminis diferents)

es podran sol.licitar ajudes per al suport a les entitats, tant pel seu treball voluntari com per a la seva estructura diguem-ne “professional”. L’Antoni Montserrat (Luxemburg) va insistir en que l’article 26 de la Llei 18/1996 obliga a la Generalitat a elaborar un cens de catalans de l’exterior i que convindria precisar qui ho fa. El CERA (Censo Electoral de Residentes Ausentes) que elabora el Ministerio de Asuntos Exteriores tenia censats a 1.2.1997 un total de 796 470 espanyols residents a l’exterior dels que 75 301 procedeixen de Catalunya que esdevé així la quarta Comunitat Autònoma en nombre absolut de residents a l’estranger (després d’Andalusia, Galícia i Madrid). Aquí hi manquen: els residents a l’Estat espanyol, els que no s’han censat perquè no volen votar, els que tenen la nacionalitat dels país de residència, els de segona o tercera generació, etc. Malgrat tot, és ja un punt de partida per a arribar a conèixer aquest cens.

Aniversari d’en Eusebi Molera El 13 de Novembre d’enguany es complirà el 150e aniversari del naixement d’en Eusebi Molera, nascut a la vila de Vic. Aquest vigatà il.lustre era enginyer de Camins i per consell del general Prim se’n va anar a Amèrica i es va establir a San Francisco. Va construir la cadena de fars de la Costa del Pacífic. També va ser regidor de l’ajuntament de San Francisco i l’encarregat, com a enginyer, de la reconstrucció de la ciutat després del terratrèmol de l’any 1906. Des del Butlleti ens volem afegir a la celebració de l’aniversari d’aquest català; la seva vida, tan interessant, ja va ser objecte d’un article fa uns anys en una edició del Butlletí.

L’Espai Web Un servidor que val la pena tenir al bookmark és el de la Generalitat de Catalunya, http:// www.gencat.es. Si esteu interessats sobre la Festa Major de Vilafranca pot visitar http/ www.totweb.com/Festamajor/.


Noticies

5

Monument a Gaspar de Portolà

Breus

El 14 d’agost la comissió de monuments històrics de Los Angeles va acordar la construcció d’un monument a Gaspar de Portolà en el centre de la ciutat. L’Andres Topacio, membre de la comissió i bon amic del Casal va fer la proposta. Varios membres del consell del Casal van van assistir a la reunio i van tenir l’oportunitat de parlar a favor de la proposta. Entre els assistents estava també el nou cònsul d’Espanya, Sr. Herminio Morales.

El president fundador del Casal Ramon Marti, sacerdot escolapi, ens comunica que treballa de conseller espiritual a l’hospital City of Hope de Duarte (818 359 8111, ext 4313). Ens va informar que un company seu, el Pare Linan, que dirigeix un col.legi a l’Havana, Cuba, es troba amb gran manca de recursos. Ensenya una classe de català per a alumnes que tenen l’esperança d’emigrar a Barcelona i necessita gramàtiques i diccionaris. El Casal va estar molt content de poder-lo ajudar amb alguns llibres que teniem disponibles.

Gaspar de Portolà, fill d’un poble de la provincia de Lleida (n’hi ha tres que es disputen aquest honor), era el comandant de l’expedició que en el 1769 va establir els primers assentaments europeus a California. Els expedicionaris van acampar en un planell a la vora del riu que avui dia està a les inmediacions de la placeta del centre i van anomenar l’indret Nuestra Señora Reina de Los Angeles de Porciuncula. Poc haurien previst aquells exploradors, molts d’ells de parla catalana, que en un espai de dos segles, aquest lloc, i les seves rodalies, es convertiria en la segona metròpolis dels EUA.

Moviment a Santa Barbara La Carme Farreras, vicepresidenta del Casal, ens informa treballa per una subvenció regularitzada desde Catalunya pensant en un Centre d’Estudis Catalans a la UCSB on s’imparteixen totes les llengües de la península. També, vinculada a l’Ajuntament, hi ha l’associació de Ciutats Germanes Santa Barbara-Palma de Mallorca, que pertany a les Nacions Unides; és una bona oportunitat, ens diu, per a ser present als esdeveniments festius. Per exemple, com informavem a VilawebLA, el cap de setmana del 2 i 3 d’Agost es celebrà l’equivalent a Catalunya de la festa major de Santa Barbara. En Pere Garriga i la Carme Farreras van participar en la desfilada com a representació catalana. Finalment, vinculades a la Universitat hi ha hagut també aquest any classes de català. L’Amàlia Llombart, llicenciada en filologia catalana, ha donat un curs amb força èxit.

En Josep Sendra, soci del Casal, fill de Vilafranca del Penedès, ens comunica que ha tingut alguns problemes de salut recentment. Li sap greu que no es podrà cuidar del seu nou gos Esquitx, un Dalmatian de raça, de només sis mesos. Voldria saber si algú del Casal estaria interessat en adoptar-lo. En cal cas, cal trucar-li al 310 423 3753.

Hem rebut el primer número del butlletí de l’Associació Internacional de Joves dels Casals Catalans. El butlletí presenta informació que ha de ser d’interès per a qualsevol dels nostres socis menors de 30 anys (trobades, excursions, intercanvis, programes culturals, etc). Recomanem la seva lectura i incluim una butlleta d’inscripció pels que el vulguin rebre.

El Sr. Josep Nubiola, despres de tretze anys d’ocuparse de les relacions entre la Generalitat i les comunitats catalanes d’altres paissos, ha dimitit el seu càrrec. Al llarg d’aquests anys ell havia sigut el contacte principal entre el Casal i el govern de Catalunya. Hem d’agrair la cordialitat i l’esperit de col.laboració amb que sempre ens ha rebut i li desitjem bona sort en la seva nova responsabilitat de Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat. El substitueix el Sr. Jaume Gine amb qui esperem mantenir la mateixa bona relació en el futur.


6

Altres Coses

La Recepta, Avui: Panellets

L’Exit del Grup Dansaire

A la tardor, tempten els peatons a cada barri, a cada placeta, a cada raco de Catalunya. Amb muntanyes d’aquests pastissets arrodonits, apinyonats, irresistibles, als aparadors, qui més qui menys acaba caient en la temptacio. Aprofitant un moment de debilitat, entrem a la botiga per fer-nos amb una bosseta plena de panellets; en mengem un parell, i en guardem els altres per sorprendre la família o els amics... Però perquè ningú no es quedi sense tastarne, l’Àgatha Campderà ens proposa una fórmula, en principi infal.lible, per a fer-ne uns de ben bons. Per cert, ens diu que ha trobat feina, l’enhorabona!

El passat dia 26 de Juliol, el Grup Dansaire Catalunya va actuar a una escola d’arts de Hollywood i van ésser molt ben rebuts: van fer tres ballets, tots ells molt aplaudits en particular el ball de La Tirotitaina, ball que sembla que tothom els demana. El passat dia 2 d’Agost actuaren a UCLA en un festival organitzat pels Polonesos amb col.laboració del Consulat general de Polònia. En Joan Comellas, President del Grup, ens comenta que la seva actuació aquell dia fou una de les millors fins el moment, i de nou fou el ball de La Tirotitaina la nota màxima de la seva actuació.

Ingredients per a un kg de panellets: 1/2 kg d’ametlles picades, 1/2 kg de sucre 1 ou sencer, 1 ou per batre, 100 gr de pinyons 100 gr de cireres, 100 gr d’ametlles senceres 1 patata, una mica d’oli i farina

Preparació: Barrejar el sucre i les ametlles picades, després afegir la patata cuita (bullida) d’aproximadament 100gr, per tal de fer la massa. A tot això se li afegeix un ou batut sencer; es treballa molt be la massa i es fan una mena de “pessics” o trossets per aconseguir la forma desitjada del panellet. En cas que es vulgui guarnir el panellet amg una ametlla o cirera a sobre es convenient aixafar una mica el panellet i col.locar l’ametlla o cirera fent una xic de pressió. Si en canvi es volen guarnir amb panellets, es sucarà o millor dit es pintarà el panellet amb un ou batut i es passarà pels pinyons, que quedaran enganxats. Posteriorment es col.loquen els panellets en una safata sucada prèviament amb oli i una mica de farina amb l’objectiu que els panellets no s’empeguin. Es ficaran a forn lent durant uns 10 minuts, parant compte que no es cremin. Després es gratinen el temps just perquè agafin el color del panellet. Un cop realitzades totes aquestes operacions ja els podeu col.locar en situació d’atac gastronòmic familiar. Que us sigui de gust i...........bona cuina!

El ball de la sardana, pels components del Grup Dansaire Catalunya a casa d’en Peter Balsells.

El dia següent actuaren a Long Beach per la Casa d’Espanya, i de nou van ésser coberts d’aplaudiments per part dels assistents, dels quals només l’u per cent eran catalans. Això els dona l’orgull necesari per a continuar. Ens han fet saber que necesiten homes o nois que tinguin ganes de formar part del seu Grup, només és necessari bona voluntat i ganes d’assajar. De moment tenen en vista 4 actuacions, el proper dia 4 d’octubre a l’Alambra, el dia 5 del mateix mes per l’Aplec de tardor, i el dia 12 també d’octubre a Santa Ana per les festes de la Verge del Pilar. La propera actuació que tenen serà el dissabte 13 de Setembre al Garden Pavillon Internacional de Celebridades de Hollywood. Els esperen de ben segur els aplaudiments del públic, que tan conforta a tots els membres del seu grup.


Tema En el Centenari del Naixement del Dr Josep Trueta (II) 1897-1977 El dia següent En Trueta em portà al pis seu, em presentà la seva muller Aurèlia i tot parlant en demanar-li jo si era possible tenir una còpia del llibre sobre les fractures de guerra escrit durant la Guerra Civil graciosament em donà la darrera còpia, amb una dedicatòria de company, que té una vàlua extraordinària ja que està plena de correccions i afegidures de la seva pròpia mà, probablement en preparació de l’edició en anglès que sortí durant la seva estada a Oxford. Per cert que aquesta traducció fou feta per la seva filla gran Amèlia que tenia llavors 14 anys. Ella era l’única persona al voltant d’En Trueta en aquell temps que sabia català i anglès ja que les tres filles havien passat la Guerra Civil en una escola anglesa a França. En Trueta publicà “The Spirit of Catalonia” el 1946 mitjançant l’Oxford University Press, un llibre de 200 pàgines, que és una història de Catalunya amb èmfasi sobre els aspectes culturals que ajudà moltíssim a donar conèixer la cosa catalana al món de parla anglesa. Jo puguí adquirir-ne dues còpies a Nova Zelanda el 1957. Posteriorment sortí l’edició catalana de “L’Esperit de Catalunya” el 1950 editada per la Institució de Cultura Catalana de Mèxic. També n’aconseguí jo una còpia d’aquesta edició el 1973 durant el Congrés fundacional de l’AILLAC (Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes) a Cambridge, UK.

7

l’Associació de Cirurgia de Barcelona. Es escaient que fos així: En Gimbernat 150 anys abans havia demostrat a Edinburgh un nou tractament d’hèrnies; En Trueta demostrà als anglesos un nou tractament de ferides de guerra. Al gener de 1977, a títol pòstum, En Joan Antoni Samaranch que era llavors president de la Diputació de Barcelona -ara cap del Comitè Olímpic Internacional- li imposà la medalla d’or de la província. Havia estat nomenat vegades mantes per al Premi Nobel. Fa poc, l’historiador lleidatà Josep Maria Prim que estava a Estocolm el 1975 a l’entorn decisori dels Premis Nobel ha divulgat que el Sr Salvador de Madariaga, republicà, ministre de Justícia en el gabinet de Lerroux al 1934, antifranquista, home de gran prestigi internacional, però també totalment incomprensiu del fet català, s’hi oposà d’una manera draconiana al nomenament d’En Trueta, perqué Madariaga creia que un Premi Nobel atorgat al Dr Trueta el 1975, l’any quan el General Franco es moria, “hauria suposat una patent internacional per al nacionalisme català” i, com que ell el coneixia molt bé perquè havia estat veí d’En Trueta a Oxford, sabia que En “Trueta hauria utilitzat la distinció en benefici de la sobirania de Catalunya”. Si això és especulació o fet, jo no ho puc dir. J G LLAURADO Professor of Radiation Sciences Loma Linda University School of Medicine at VAH #115 Loma Linda CA 92357-0001

En el prefaci a l’edició catalana En Trueta ens diu que el llibre fou escrit el 1941 quan encara la lluita entre els dos conceptes de la vida estava en pugna. Però havent altre cop triomfat l’esperit sobre la força, les dades recollides en el seu llibre “anuncien, més que les grisors de la posta, les llums rosades de l’aubada”. Quan hom considera que això fou escrit cap el 1950, veritablement té un caire i abast profètics. En Josep Trueta tenia un nombre gegantí de condecoracions, títols “honoris causæ”, etc. Només vull remarcar que a l’octubre del 1966 fou guardonat amb el Premi Pere Virgili i Antoni Gimbernat de

El ball de La Tirotitaina, a la “casa oberta” d’en Peter Balsells.


La Veu d’en Roger H. Rangel

8

We are celebrating a decade since California and Catalunya signed a Sister-State Agreement describing the contributions of Catalonia to the history, culture, art, architecture, geography, and religious institutions of California. Following the spirit of the Sister-State Agreement, The University of California and The Generalitat de Catalunya signed a California-Catalonia Partnership Agreement in 1995. As President Pujol is cited in this agreement “Catalunya should try to establish a relationship with states such as California that in many respects are ahead of ours. California means the holders of Nobel prizes, the business firms that are world leaders, the people responsible for introducing new elements in the culture of the whole world.’’ The California-Catalunya agreement includes the training of graduate students and postdoctoral fellows, exchange of faculty members, technology transfer, and joint research projects. It also includes a coordinating council with the responsibility of setting the policies and priorities and the selection of joint activities of mutual interest to UC and the Catalonian institutions. University of California Professor Emeritus Lowell Lewis was appointed as the first and present Coordinator of the program. The just released 1996-97 Annual Report describes significant progress made in five programs. These are some highlights of the accomplishments: AGRICULTURE. Catalan Coordinator: Dr. Josep Tarrago, UC Coordinator: Dr. Henry Vaux. UC and “The Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentaries” (IRTA) have several joint research projects in pest management and farm water utilization operating through the exchange of personnel and information. A group of managers from IRTA visited California to meet with UC field station managers and two Catalonian students have joined the M.S. program at UC Davis. ENGINEERING. Catalan Coordinator: Dr. Artur Blade, UC Coordinator: Dr. Roger H. Rangel. The Balsells Fellowship provides two annual fellowships for graduate students from Catalunya to obtain graduate degrees (M.S. and Ph.D.) in the School of Engineering of the University of California, Irvine. Sergi de Miguel and Jose Miguel Pulido were awarded the first two fellowships in 1996. Two new students are expected to arrive in September for the 1997-98 academic year. ENVIRONMENT. Catalan Coordinator: Dr. Josep Tarrago, UC Coordinator: Dr. Henry Vaux. A biennial world conference on water policies issues in arid lands has been established. The first planning conference was held in Barcelona in September 1996 and the first conference will be held in San Francisco in September 1997. The California Resources Agency has provided the Catalan Foundation for Research with information on the technology for fire control through better forest management as used in California. HEALTH SCIENCES. Catalan Coordinator: Dr. Alicia Granados, UC Coordinator: Dr. Eliseo Perez-Stable. An international conference on chromosome 21 and medical research on Down Syndrome was organized by the Catalan Foundation for Down Syndrome with the National Down Syndrome Society of New York serving as scientific adviser. Eight UC faculty members who wish to collaborate in research with Catalonian colleagues have been identified. The Generalitat will provide a fellowship for one scientist to spend a year with one of these faculty members. In addition, the Gaspar de Portola program is also celebrating ten years and is currently under review for renewal. Roger H. Rangel Professor of Mechanical and Aerospace Engineering, UCI

El Butlletí En Aquest Número Paraules del President Volem Agrair Peter Balsells Especialment la Noticies Col.laboració de: Carme Roig Àgatha Campderà Carme Farreras Josep Ma. Casals La veu de Joan Comellas José M. Pulido Jordi Garcia Buscato Prof. J.G. Llaurado Casal Norman Neuerburg Pere Garriga Jeff Olsen Prof. Roger H. Rangel Edició i Coordinació Xavier Tudela Sergi de Miguel

Butlletí 39  

Butlletí del Casal Català dels Catalans de California