Page 1


Des de l’obertura del Casal Popular Tio Cuc, el 8 d’octubre de 2011, ja han plogut dos anys. Dos anys d’intens treball en què el Casal s’ha consolidat amb dues estratègies de treball ben definides. Per una banda, com la ferramenta a la ciutat d’Alacant en la defensa i promoció de la llengua i de la nostra cultura: per una altra, com a espai generador de projectes i aglutinador de les més diverses propostes que enriqueixen l’oferta cultural a Alacant. Som, quasi exclusivament, l’únic col·lectiu amb una programació constant en valencià. Aquest quadern que tens a les mans, és un xicotet recull de totes les activitats que hem fet durant aquest temps al voltant dels nostres tres eixos de treball; Memòria històrica, Llengua i Cultura popular.

c, lar Tio Cu

opu ió Casal P Inaugurac e 2011 d 8 d’octubre

2n Aniversari Casa l Po

pular Tio Cuc, 5 d’octubre de 2013 .


Memòria històrica Des del Casal Popular Tio Cuc s’han fet jornades al voltant de la memòria històrica de la nostra ciutat. Considerem que hem de conéixer el nostre passat per entendre el present i projectar el futur; per això hem: - Propiciat xerrades com “Miquel Grau: Memòria, dignitat, justícia i veritat”, “Els valencians d’Algèria”, “El Tio Cuc: història d’una revista satírica i popular”, “La instauració del franquisme al País Valencià” i “El preu de la transició”. - Realitzat una ruta històrica per l’Alacant de la guerra.

Ruta històrica per l’Alacant de la guerra

25 d’ Abril, 2013

Concentració en solidaritat per l’atac feixista

Xerrada Memòria Històrica

A més a més, des del Casal Popular Tio Cuc sempre hem considerat important treballar amb altres col·lectius per dinamitzar els moviments socials d’Alacant i les comarques del sud, per això hem participat en la Macromona del Sud, la Comissió Abril del Sud o la repoblació intraurbana del Tossal.


El Casal Popular Tio Cuc té com a llengua vehicular de totes les seues activitats el valencià, i a banda de generar activitats pròpies, promociona i dóna espai a totes aquelles expressions que dignifiquen i mostren la nostra llengua. En aquest sentit, s’ha donat espai i s’han promocionat grups de música d’Alacant -o nascuts a Alacant- que canten en valencià i s’han promocionat els diversos actes que han organitzat altres entitats com Escola Valenciana o l’IEC. 25 d’Abril, 2013

Xerrada sobre ¨Españolismo Lingüístico¨

Homenatge a Joan Fuster

Concert ¨El Diluvi¨ Inauguració


Com a activitats pròpies hem: - Consolidat el grup de classes de valencià que es fa al llarg de tot l’any.  - Presentat els següents documentals: “Una llengua que camina”, “El valencià a Alacant, una història amagada” i “València necessita una cançó”.  - Desenvolupat un taller de xarxes socials: “Tio Cuc & Tweets”, per tal de fomentar l’ús del valencià a la xarxa.  - Organitzat un recital de poesia amb Tomàs Mestre i una xerrada amb el professor Moreno Cabrera sobre l’espanyolisme lingüístic.  - Retut homenatges a Joan Fuster (amb un recital de textos al claustre de Sant Nicolau i la xerrada “Joan Fuster en perspectiva” (a càrrec de Joan Borja) i Vicent Andrés Estellés (el “Mes Estellés”, consistent en una xerrada sobre la seua persona, a càrrec d’Enric Balaguer, un passe de vídeo i un sopar poètic estellesià).  - Gaudit de la música de Pep Gimeno el Botifarra, Xavi Sarrià (cantant d’Obrint Pas), El Diluvi, La Caixa de Gel i Natxo Gironés.


CULTURA POPULAR

La defensa i promoció de la cultura popular és l’eix que ens ha permés una major dinamització del Casal pel ventall tan ample d’actuació que ofereix. Així, hem treballat tant des de la perspectiva de cultura popular i el nostre bagatge històric, com des de la cultura creada des del poble i per al poble. En aquest sentit, al llarg d’aquestos dos anys, hem: - Oferit cursos de danses populars valencianes, de ball de bastons (la dansa més antiga d’Alacant) i de bandúrria. - Patrocinat l’equip de Pilota Valenciana d’Alacant. - Muntat tallers de sabers tradicionals, com són l’elaboració d’olives en conserva, torró, herbero i tasts de vins de la terra. - Celebrat el 1r Trofeu Tio Cuc de Pilota Valenciana. - Passejat en excursió pels nostres paratges: el Clot de Galvany, el Tossal de la Figuera, l’Eixau i la Serra de Mariola. - Exposat al Casal les sèries fotogràfiques “Lo vello de vivir”, “Gràcies camarades”, “Set de llibertat” i “La lluita minera”.


- Organitzat les festes d’hivern, primavera i estiu, on s’han fet nits de cant d’estil i danses: presentació de llibres i revistes com Caramella, La cançó en valencià, El calendari dels brillants i Les danses del rei moro d’Agost, a més de xerrades com “Recuperant la Muixeranga, el ball nacional del País Valencià”. - Enregistrat el “Lip dub d’Alacant”, com a colofó d’aquestos dos anys de faena, amb més de 15.000 visites en Youtube, on es mostra la vitalitat cultural i organitzativa de la ciutat d’Alacant, amb música d’El Diluvi. Ball de bastons

Taller d’herbero

Festa de la Primavera

Sopar de Nadal


2 ANYS DE CASAL POPULAR TIO CUC  
2 ANYS DE CASAL POPULAR TIO CUC  

Us presentem el QUADERN PELS 2 ANYS DEL CASAL POPULAR TIO CUC. Un document que explica breument la feina que hem desenvolupat des de la nost...

Advertisement