Page 1


The

Healing Grove

The Healing Grove was my thesis project: a transitional housing project aimed to heal not only the occupants who inhabit the building, but the Lloyd Eco-district of Portland, in which it is set.

Sustainable Strategies Diagram Entry

Exterior of Entry

View from MLK and Multnomah

Concept Diagram

Concept Model

Healing through nature was the primary aim of this studio and so I took inspiration from the Sacred Groves of India where I did research for four months in 2011. Here, I am translating the qualities of the grove, both physically and conceptually into this design. Physically there stands a grove of trees at the heart of the building over an interior sacred space. Conceptually, the units are organized around the grove with the idea that the occupants can form a support network from which to heal and grow. The building itself acts as a grove, with a water catchment system retaining water and harvesting heat from the sewer system, similar to root systems, and the roof top farm acts as a seed bank preserving biodiversity for the district.

Dining Room


Design at

Multiple

Scales

INF Graphics

I.I c.

I.I b.

I.I d. i. I.I a. i.

I. h. i.

Urban Design

Existing Urban Context

I. a. i.

I. g. i.

I. a. ii.

Sustainable Strategies

I. f.

I. e.

I. a. iv.

I. a. v.

These are examples of my work for the Healing Grove to show my ability to design at different scales and by using multiple mediums. Here I’ve used hand drawings, Autodesk Revit, Google Sketchup, and Adobe Illustrator to communicate design concepts and information.

I. d.

I. c. i.

I. b. i.

Building Program

Ground Floor Plan

Users

Non Profit Retail

Lobby

y ac

rm

a Ph

Re ce

He

pti

ter

rap y

by

Lob

Grove

Wetland Water Filtration

Staff

gC en

Career Center

Dining Room

Program User

alin

Th e

hen Kitc

Permanent User

MLK

ah

om

ultn

M

on

Day User


Live Work

Social Environmental Overlap

Light Slot

Conference

Commercial

Business

Building Uses

Portland’s Urban Incubator Train Station

Urban Incubator

Urban Context

Perspective of Light Slot

This was the first successful project on which I used Revit. The renderings from Revit were combined with Photoshop to create these renderings. This work was produced by myself alone Portland’s Urban Incubator is designed to blend into its’ social and environmental context. An open framework mimicking the classical forms found in Old Town Portland would provide the basic unit between which food carts can vend. A green roof on the second floor would provide a more private place for the residents who live and work in the building. A trellis of vertical green would provide shade in the lush summer months and omit light in the dryer winter months. A light slot down the center of the building would leave no part of the building more than forty feet away from access to natural light.


The

Second Street Corridor Salem, Oregon

Proposed Mixed Use Zoning

Second St.

Landmark

The Second Street Corridor was a project completed for a class titled City Growth and Design. It was part of the second Sustainable Cities Year in Salem, Oregon In a group of four students, two architecture majors and two Planning majors, we worked to redesign the Second Street Corridor. We used strategies such as landmarks for orientation and neighborhood distinction, alleyways to create shortened more walkable blocks, a commercial corridor on Second Street, a mixed-use zoning code to promote variety, and bicycle boulevards to encourage bicycle commuters. This work was all hand drawn. We used illustrator to add color and Photoshop to add trees.

Potential Commercial Corridors

Residential Residential

Commercial

Arcade Utility Strip

Sidewalk

Parallel Parking

Travel Lane

Bioswale

Travel Lane

Parallel Parking

Sidewalk

Setback Utility Strip

Second Street Cross Section

Alley Additions to Shorten Blocks


This is proposal was developed by myself and one other student for a Principles of Urban Design Class.

Portland Waterfront

Urban Design

Concept Sketch

Existing Urban Context

The project aims to improve the usability of the Portland Waterfront through five main moves: 1) Create a business core at the Morrison bridgehead 2) Bring residents with a variety of incomes, as well as the impermanent vacationers.

3D Arial over Morrison Bridge of Propsed Density

4) Extend Cultural and Historic fabric from Skidmore fountain to Second Avenue

Figure Ground

Section

1”= 30’ - 0”

= Commercial

= Residential

Bicycle

Open Greenway

Outdoor Commercial

Commercial

MAX/Turning Lane

Car Lane

Mixed-Use Residential/ Commercial

Pedestrian

Section through Waterfront

Naito

Sidewalk

Existing Street

3) Extend the existing bar and restaurant activity on Second Avenue

5) Extend life of downtown onto waterfront with small commercial spaces for breweries, bars, restaurants coffee shops...etc. We think that bringing the northbound Max line onto Naito would help this effort.

Willamette

= Office

= Greenspace


5th Street Bicycle Boulevard

Cars and Bicycles Can Get Along

Electric Charging Stations

Plus Bioswales for Parking lot Runoff

Covered Bicycle Parking Because it Rains

A Public VenueFor the Community

Electrically-Run Mass Transit Sustainable transportation

An independent project with a local entrepeneur and business owner where he asked for a vision of what a block in the whiteaker district of Eugene could be in twenty years. This plan and perspective demonstrate how Whiteaker Station, as the owner calls it, can rejoin a sustainable cycle. Most importantly, this proposal seeks to accomplish such a development through a celebration of both the ecologically and socially rich environment in which it is set.

Whiteaker Station

Shipping Container Lofts Solar panels on the roof take them off the grid

Cisterns for Water Catchment

Above they are living wall art and below they are booths for PRI

Urban Farm forNever Pizza Research Institute out of Season


Broken Strap Chair

A chair inspired by an object of nostalgia: my mothers purse. To me, this broken purse is a symbol of the once broken link between my mom and I through my adolescence, and the now strengthened bond between us. Mimicing breaking and reformed bonds, I chose to steam bend the wood piece connecting the seat to the back of the chair, the process of which is quite similar. Mimicing the seams of the purse, the connections appear to stitch the chair together. Mimicing the curvature of the leather, the profile flows in a rounded form.


Construction

A Students Instillation

Before The Garden Canvas Project is a community design build project that was initiated, designed and built by a group of a dozen students of which I was chosen to be project leader. First, this project seeks to improve safety through employing the principles of Crime Prevention Through Environmental Design. Second, the project seeks to create a community space within an abandoned and underutilized courtyard. The project creates primarily of an open framework of steel vertical elements that acts as a blank canvas upon which art can be displayed. Each material was carefully chosen for its locality, embodied energy, and aesthetic beauty.

Perspective of Proposed Improvements

The Finished Project


Drawing

Hand

These drawings are from my sketchbook from Europe (right page) and India (left page). The drawings seen on the left were done in just the last few weeks in Nuremburg, Germany, Dijon, France and Paris, France. Those on the right were done in the spring of 2011 to document temples in the southern state of Karnataka as part of my independent research on Sacred Groves and Temples. They were done with pens and paper and then scanned into Adobe Photoshop and Illustrator to be cleaned up.


Portfolio  
Portfolio  

My Design Portfolio of work from my undergraduate program in Architecture

Advertisement