__MAIN_TEXT__

Page 1

@VisitLahti


PETO ON RANTAUTUNUT SUOMEEN

TEHOKAS VANNEPESU HEDELMÄISELLÄ TUOKSULLA

! S U U T U U

›LISLUÄÄE


WELCOME 21

Kun maailmalla ruvettiin puhumaan koronasta keväällä 2020, olimme Yhdysvaltojen länsirannikolla hämmästelemässä Amerikan autoharrastuksen laajaa kirjoa. Lensimme kotiin sopivana hetkenä, sillä vain pari päivää kotiinpaluumme jälkeen Amerikan ilmatila suljettiin. Alkoi muutoksen aika maailmanhistoriassa.

Kevään, kesän ja alkusyksyn aikana seurasimme virustaudin kulkua toiveikkaina tapahtuman turvallisesta järjestämisestä. Monissa harrastetalleissa rakennettiin tai entisöitiin autoja ja prätkiä kiihkeänä, tarkoituksenaan tuoda ajoneuvoja esille joko Helsingissä järjestämässämme Nostalgia Car Show’ssa tai Lahdessa Autot ja Viihde –tapahtumassa. Myös autojen ensiesiintymisiä oli valmisteilla. No. Nostalgia Car Show jouduttiin tiukkojen kokoontumisrajoitusten seurauksena perumaan kahdesti kesän aikana ja samoin kävi syksyn Lahden tapahtumalle. Yrittäjän kauhuskenaario oli toteutunut. Koimme suurta tuskaa, kun tehty työ valui kuin hieno hiekka sormien välistä ja lisätuskaa toi ajatus siitä, että myös muiden työ ja suunnitelmat osallistumiselle siirtyisivät pakon edessä. Yrittäjän, joka normaalisti pitää ohjaksia käsissään, oli aluksi hankala hyväksyä, ettei hän voi vaikuttaa tilanteeseen. Tapahtuman peruuntuminen ei ollut kiva myöskään osallistumaan aikoneille yrityksille, eikä harrastajille, jotka olivat suurella intohimolla ja hartaasti valmistelleet ajoneuvoja tulossa oleviin tapahtumiin. Samassa veneessä olimme kaikki ja olemme edelleen. Vuosi 2020 jää historiaan ja kuten meillä ihmisillä tapana on, on siirryttävä eteenpäin. Vastoinkäymiset ovat luonnollinen osa elämää ja voi vain toivoa, että silloin on lähellä ystäviä kannustamassa eteenpäin. Vuosi 2020 oli vastoinkäymisten vuosi ja sen vaikutukset näkyvät varmasti tulevinakin vuosina. Paljon hyvääkin vuosi toi tullessaan ja toivottavasti me kaikki osaamme

arvostaa enemmän sitä mitä meillä on. Rakkaat, ystävät, työ, harrastus ja ennen kaikkea olemme arvostaa elämää. Mennyt vuosi on nyt historiaa ja vuosi 2021 on toivotettu tervetulleeksi. Näyttelyjärjestelyt ja ilmoittautumiset ovat käynnistyneet. Upeita uusia autoja on rakenteilla ja valmistumassa kaudelle, jossa tulee tapahtumaan fantastisia asioita. Totuus on se, että me kaikki kaipaamme tapahtumia ja mahdollisuutta jakaa yhteistä upeaa harrastusta samanhenkisten ihmisten kanssa. Mekin odotamme sitä kovasti. Toivotaan, että vuosi 2021 olisi meille kaikille hyvä ja että toisistaan riippuvainen maailma saisi virustaudin kuriin niin, että uusi normaali voisi alkaa. Ennen sitä, että pääsemme kokoontumaan, olemme keränneet yhteen lähes 150-sivuisen kosteen viimeksi järjestetystä AUTOT JA VIIHDE -tapahtumasta tämän e-lehden muodossa, joka on interwebin välityksellä luettavissa maksutta ympäri maailman. Tähän hetkeen on otollista muistaa niitä hienoja hetkiä, joita meillä on yhdessä ollut, ja niitä autoja ja rakentajia, jotka erityisesti loistivat vuoden 2019 AUTOT ja VIIHDE- tapahtumassa. Toivottavasti lehtemme on Sinulle inspiraation lähde tallihetkiin. Odotamme aikaa, jolloin voimme olla yhdessä jälleen. Se kaikki tulee vielä tuntumaan paremmalta kuin koskaan ennen. Nautitaan nyt talvesta ja lumesta, jota meillä on runsaasti etelää myöden. Kohta tiet ovat sulana ja voimme kaivaa aarteemme naftaliinista ja lähteä tapahtumiin! We gathered a collection of some of the highlights from last Yankee & X-treme Car Show, that was held in Lahti, Finland in September of 2019. Enjoy and see You again in 2021.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

3


Autot ja viihde 2019 Uutisia

18

Tuoreita kuulumisia ja kisoja. Osallistu PHILIPS ajoneuvopolttimoiden arvontaan ja voita uudet autonpolttimot. Tilaa oma AUTOT JA VIIHDE 2021 -kalenteri.

2019 Autot ja Viihde

20

AUTOT JA VIIHDE -tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa ja sitä arvostetaan sekä korkean laadun ja hyvän tunnelmansa vuoksi. Katso kattaus viimeksi järjestetystä tapahtumasta Lahdessa.

Jenkkiautonäyttey

50

Jenkkiautonäyttelyssä nähtiin super mielenkiintoista ja monipuolista kalustoa Suomen lisäksi mm. Ruotsista. Tapahtuman tähtivieraana amerikkalainen autorakentaja ja TV-tähti Dave Kindig.

X-treme Car Show

100

X-treme Car Show’ssa oli esillä monipuolinen kattaus Suomen kuumimmista ajoneuvoista. Tapahtuman tähtivieras japanilainen Akira Nakai San toteutti ainutkertaisen liverakentelunäytöksen.

Näyhän luxus Lexus

128

Näyhän meriitit alkavat olla sellaisia, että mies tulee varmasti jäämään maamme tunnettujen tuning-rakentajien joukkoon. Kävimme katsomassa, miltä miehen uusi presidenttitason Lexus livenä näyttää.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

4

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


SISÄLTÖ VUODEN 19 AUTO, MYSTERY TRAIN Lapualaisen Heath Garagen kuumasta tallista on jo monen vuoden ajan putkahdellut ulos toinen toistaan värikkäämpää kustomia ja rodia ilotulituksena harrastusta kohtaan. Mutta Mystery Train on kiiltävän musta kullanvärisiä yksityiskohtia sisältävä taidetyö, jonka edessä vetää hiljaiseksi. Bravo!

8

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Tämän lehden valokuvista ovat vastanneet: Jussi Pietarinen, Juri Jablakov, Noora Komulainen, Mikael Forsman ja Kirsi Ojaniemi. Valtavan iso kiitos kuvaajille upeista kuvista ja myös heille, joita emme huomanneet tässä mainita.

X-treme Hall of Fame Classic autot Custom autot X-treme LowBrow Hot Rod autot Vintage autot Muskeli autot Patina autot Bike-O-Rama Motor Sport Styling Tuning Performance Harrasteparkki

44 52 58 59 64 70 74 80 84 90 104 110 114 124

World of show cars AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

5


Automotive lighting

Päivitä autosi valot kirkkaimmilla uutuuksillamme

Koe uusimpien halogeeni- ja LED-polttimoidemme ainutlaatuisen tekniikan, voimakkaamman suorituskyvyn ja edistyksellisen suunnittelun tuoma laadukkuus ajoneuvossasi.

Ultinon Pro9000 LED

Ultinon Pro5000 LED

On käyttäjän omalla vastuulla, että jälkiasennettavia LED-valoja käytetään sovellettavan lain mukaisesti.

RacingVision GT200

X-tremeVision Pro150

WhiteVision ultra

philips.com/automotive


SP Leinonen We are a company specializing in vehicle electrification solutions. Our range includes products that minimize the need for vehicle wiring and simplify the construction. Currently, our products can do all the basic solutions for wiring your vehicle.

www.spleinonen.com

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONĂ„YTTELY

7


8

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

9


Kankaiden Steampunk-henkinen Ford Tudor Cadillacin tuplaturbomoottorilla ja Edselin maskilla. LAPUALAINEN HEATH GARAGE YLLÄTTÄÄ JÄLLEEN UUDELLA LUOMUKSELLAAN. Moottori, Janne Huhtala

HEATH GARAGE YLLÄTTI KAIKKI ENNAKKO-ODOTUKSET V8 Heikki Malinen

KÄSITYÖ JA MUOTOILUN HUIKEA TYÖNÄYTÖS. KULTTUURITEKO. Autot ja Viihde, Kirsi Ojaniemi

KUUMAN KÄSITYÖPAJAN MYSTEERIJUNA Vuosi ennen vuoden 2019 Lahden Jenkkiautonäyttelyä elettiin aikoja, jolloin ei mitenkään voitu edes arvata millaisen ulkoasun Heath Garagen tallissa oleva rodi raato tulisi saamaan. Tai että raadosta valmistuisi lopulta yksi kaikkien aikojen show rodi Suomessa. Tai että Heath Garagen Toni ja Anna-Stina lunastaisivat autollaan ja aikaisemmalla rakenteluhistoriallaan ja osallistumisellaan X-treme Car Show’hun itselleen paikan X-treme Hall of Fame -kunniagalleriassa.

“Projekti polokaastihin käyntihin”

Lapualaasen Heath Garagen plantaasilta löytyy useita aihioita tulevaisuuden projekteille. Tomin pitkään kypsynyt idea viedä yhtä tiettyä A Fordia eteenpäin, alkoi vallata miehen ajatuksia. Köppääsen korin moni olisi jo aikoja sitten vienyt

10

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

pois markiltaan, mutta Tomin rakkaus ja kunnioitus vanhaa rautaa kohtaan on vankkumaton. Alkuun oli tarkoitus tehdä hieman erilainen Aakkonen, jonka voimanlähteenä tulisi toimimaan Catepillarin V8. Tomi on sisukas tahtoihminen. “Kun Tomi rupiaa hommihin son jo melekeen tehty” - kuuluu Lapualla sanonta. Mutta sitten ajatus lähti lisää laukalle. Palataanpa ajassa ensin hieman taaksepäin. Heath Garagen kuumasta tallista tuli ulos 2017 syksyllä vanhasta ruotsalalaisesta kiihdytyskilpurista Mercury Cometista syntynyt värikäs show-auto, joka ensiesiteltiin Lahden Jenkkiautonäyttelyssä. Autolla kierrettiin näyttelyitä kauden 2018 aikana ja käytiinpä sillä myös vetäisemässä Ruotsin Kjulan vintage kiihdytyskilpailuissakin. Cometilla on mielenkiintoinen historia Ruotsin kiihdytysajoista 1980-luvulta alkaen. Tuttuun tapaan Cometin lohko oli tuskin ehtinyt käytöltä jäähtymään, kun uusi projekti oli pulpetilla. Uuden projektin sieulu herätettiin henkiin Lahden Jenkkiautonäyttelyssä syksyllä 2016. Tapahtumassa amerikkalainen kustom legenda Gene Winfield toteutti yhdessä Tomin ja Anna-Stinan kanssa työnäytöksenä kyseiseen koriin katon madalluksen. Lahdessa katto leikattiin irti, tolpat madallettiin ja poppailtiin jälleen kiinni yleisön silmien edessä. Sen jälkeen projekti sai hetkeksi jäädä, kun piti välillä harrastaa. Tomin päiväuniin oli alkanut hiipiä näkymä junan veturin muodoista ja siitä miehelle syntyi ajatus lähteä toteuttamaan Steampunk-henkinen, entisajan höyryjunan veturin tapainen show hot rod. 2018 vuoden keväällä Tomi ja Anna-Stina teki exkursio matkan Detroitin Autorama näyttelyyn. Autorama on Amerikan vanhin ja suurin näyttelyjärjestäjä, jonka yhtenä erikoisuutena on vuosittainen Riddler Awards, jossa


ensiesitellään vuosia rakennettuja näyttelyautoja ja palkitaan niiden omistajia ja rakentajia. Näyttely kasvatti omaa rakentelunälkää. Varsinkin ne upeat Autorama-osastot, joissa hienoimpien näyttelyautojen ympärille on rakennettuna näyttävät kehykset ja joissa myös auton nimiä tai teemaa on tuotu esille osastolla olevissa somisteissa. Näyttelyn laadukas taso ja monipuolisuus antoi omalle projektille lisää näkökulmaa. Reilu kuukausi myöhemmin, X-treme tapahtuminen järjestäjä, Mikael Forsman oli saanut Baltian kollegaltaan tehtäväkseen valita autoja Latviassa keväällä 2018 järjestettävään autonäyttelyyn. Heath Garagen tallista valittiin rodeja matkaan. Baltian autonäyttelyyn lähdettiinkin vähän isommalla porukalla. Tutkiessa ennakkoon Latvian käyntikohteita tuli vastaan tieto, että Riian pääkaupungissa,

Lahdessa syksyllä 2019. Niinpä Heath Garagen höyrykattilan työpaine oli korkealla matkan jälkeen ja valmista alkoi syntyä. Hyvä idea ja loppuun saakka ajateltu projekti julkaisua myöden kehittyi yllättäen niin kiihkeäksi, että ei ollut aikaa somettaa ja kertoa kaikelle kansalle, että tallissa ovat pedot irti. Se toi myös rauhaa ja tarvittavaa aikaa auton rakentelulle. Kesä menikin tiiviisti auton eri pohjatöissä, mitään kohtaa ei jätetty puolitiehen. Hinkkausta ja hiomista oli niin paljon, että Tomin sormista poistui hetkeksi tunto. Mutta mies ei antanut asian aharistaa. Komiat pärijää aina! Tomi oli myös sekoittunut allekirjoittaneen Ford Torino -projektiin ja heinäkuussa 2019 raivattiin yksi viikko kalenterista, että Tomi pystyi tulemaan Tuusulan talliin laittamaan Torino projekti alkuun. Tähän asti olimme Tomin kanssa jakaneet keskenämme paljon ideoita ja kannustuksia projektiautojemme edetessä. Tästä eteenpäin jatkui toisten kannustukset, mutta samalla alkoi molemmilla raju työvaihe, joka lopulta johti siihen, että Lahdessa nähtiin molempien autojen ensisiintymiset. Kävi kuten yleensä käy. Projekti kasvaa ja suunniteltu aika käy vähiin ja illat ja viikonloput venyvät entisestään. Siinä vaiheessa on siitä hyötyä, että projektissa on mukana vähintään kaksi henkilöä. Kankaan perheessä molemmat osapuolet tekevät muuta työtä arkisin. Anna-Stina hoitaa lapset ja Tomi rakentaa tallilla. Ja mikä jää yhteiseksi ajaksi, jatkuu sekin tallilla projektin parissa.

Pohojalaaset tuloo jonne olimme matkalla, oli vanha junamuseo. Päätimme vierailla kohteessa. Tarkoitus oli samalla saada ideoita steampunk-rodin rakenteluun. Matka ja vierailu museolla eivät olleet turhat ja ideoita kotiin viemiseksi tuli sopivasti, joten eipä ollut muuta lääkitystä asiaan, kun antaa junakuumeen puskuttaa. Mielessä kävi useasti ne tavarajunat ja niiden äänitorvet, jotka Tomin ja allekirjoittaneen kanssa oli projektirakentelussa koettu Winfieldin pajalla Mojaven erämaassa, joka sijaitsee rautatien varrella. Inspiraatioita haettiin myös musiikista ja useat Johnny Cashin juna aiheiset laulut tulivat tutuiksi.

Rakentajien visio kirkastui

Visio oli viimein toukokuussa selvä. Rodi rakennettaisiin Steampunk-henkeen ja saisi nimekseen Heath Garage Mystery Train. Autoon tuli Cadilacista isolohko moottori kahdella turbolla. Ensi-esiintyminen ei olisi vain auton kanssa, vaan kokonaisen autorama-osaston kanssa

Päästäkseen Lahteen ajoissa, oli joistakin esillepanoon liittyvistä asioista luovuttava, jotta kokonaisuus onnistuisi ajallaan. Niitä nähdään sitten tulevaisuudessa, kun Kankaat taas aloittavat näyttelyrumban. Mystery Train valmistui aivan kalkkiviivoilla, kuten harrastuksen luonteeseen kuuluukin. Kun aamuyöstä rodi oli saatu pakattua kärryyn ja yhdistelmä lähti kohti Lahtea alkoi, piti Tomin vajaan tunnin päästä kotoa jo pysähtyä välitirsoille. Kaikki energia oli annettu sille, että auto saatiin haluttuun kuntoon sen ensiesiintymistä varten. Matkaan oli kuitenkin jo päästy ja se oli pääasia. Kun mysteerijuna saapui Lahden messuhalliin, hommia riitti vielä paikanpäälläkin. Vaikka auto olikin hinkattu jo kotoa lähtiessä show-kuntoon, alkoi junahenkisen Autorama näyttelyosaston rakentelu. Kaiken tämän päälle, oli messumatkalle kuljetettu mukaan 3 entuudestaan tuttuja rodia, Kankaiden omasta museosta. Kun kaikki oli valmista, asetettiin mysteerirodi lopuksi paikoilleen ja peitettiin lopuksi asiaan kuuluvalla tyylillä mustalla kankaalla odottamaan seuraavan päivän julkaisu hetkeä. Väsymys menneistä unettomista öistä oli aito ja kova ja ehtoolla hotellihuoneessa oli mahtava tunne, kun sai kössähtää maata, Tomi ja Anna-Stiina tuumasivat. Pian kuitenkin alkoi pitkä pinnistys saada tunnustusta. Ensiksi lepoa pahimpaan univajeeseen ja lopulta jännitys laukesi, kun ensimmäisen näyttelyaamun alkajaiseksi vedettiin kangas pois Kankaan autosta ja yleisö pääsi ihmettelemään uutta saavutusta. Näin live katsojalle välittyi todellinen ymmärrys siitä mille tasolle on Kankaan perheessä noustu. Edellisetkin saavutukset olivat uljaita, mutta nyt Mystery Trainin myötä kehässä oli ammattilaisraskassarjan käsityön ja automuotoilun supernäyte siitä, mihin intohimo, peräänantamattomuus ja osaaminen lopulta voivat johtaa.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

11


Työ palkitaan ja uhraukset saavat tunnustusta Palaute paikalla olleilta kollegoilta, harrastajilta, median edustajilta sekä yleisöltä olivat auton nähdessään ylistäviä. Auto ja Autorama-osasto olivat yhdessä huikea kokonaisuus. Jos ensiesitys olisi tapahtunut Detroitissa, olisi voinut tapahtua mitä vain, mutta varmaa on se, että Kankaat olisi valittu Riddler voittajien joukkoon. Se on kovin taso maailman autojen rakentelussa. Hui! Pelkkä julkaisuhetken muisteleminen nostattaa vieläkin ihoni kananlihalle. Menestys Lahden AUTOT ja VIIHDE - viikonlopussa oli taattu. Kankaat olivat tietoisia Hall of Famesta ja osasivat hieman asennoitua siihen, että heidät mahdollisesti valittaisiin siihen mukaan, mutta mikään ei ole siinä ennen kuin se oma nimi ämyreistä kaikui. Mystery Train palkittiin näyttelyssä lisäksi kahdella muulla pokaalilla, Show Car ykkönen ja näyttelyn kunniavieras, yhdysvaltalainen suuri autorakentaja ja TV-tähti, Dave Kindig valitsi auton parhaaksi näyttelyssä. Kankaat odottavat nyt uusia seikkailuja

12

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

mysteerijunan kanssa. Jatkossa he ovat myös mukana innostamassa ja valitsemassa uusia jäseniä X-treme Hall of Fameen. Voimme todeta, että Mystery Train on viime vuosikymmenen paras show-rodi Suomessa ottaen huomioon kokonaisuuden, johon lukeutuvat auto, sen teema ja esillepano. ”Mystisestä junasta” tuli ennätysajassa yksi Suomen Hot Roddingin tärkeimmistä mailipylväistä, joille voi povata huikeaa kansainvälistä menestystä. Kunhan nyt vain tapahtumia alkaisi olla mahdollista järjestää. Heikki “Heineken” Malinen on tehnyt Mystery Trainista jutun V8 Magazineen, joka numerossa 1/2020. Artikkelista josta löytyy lisää aiheesta kiinnostuneille.

Teksti: Mikael Forsman


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

13


14

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

15


16

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Anna-Stina ja Tomi Kangas / Heath Garage on ensimmäinen Heath Garage, Lapuasuomalainen

X-treme Hall of Fame autojenrakentaja jäsen. Heath Garage on yhtä kuin aktiivi hot rodi harrastajat Tomi ja Anna-Stina Kankaat Lapualta. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

17


UUTISIA

UUTUUKSIA

SONAX monitoimiöljy

Voitelee, puhdistaa ja suojaa metalliosat. Irroittaa ruostuneet ja jumiutuneet osat sekä suojaa kosteudelta.

SONAX jäänsulattaja Sumuta jäiseen tuulilasiin ja odota heki. Helposti sulaksi ilman skrapaamista.

Hullu auto maailma - Harvinainen GT Ferrari löysi uuden kodin. Saimme mahdollisuuden esitellä oikein ultra erikoisen autoklassikko harvinaisuuden viimeksi järjestetyssä AUTOT ja VIIHDE-tapahtumassa 2019. Jenkkiautonäyttely puolella oli esillä aito 1965 Ferrari GT, joka yhdessä Shellby Cobran kanssa edusti elokuvaa Ford vs Ferrari tai tutummin Le Mans 66, jolla nimellä elokuva näytettiin Euroopassa. (Oli muuten huippu hyvä leffa!) Auton silloinen omistaja, Ulf Randers Ruotsista, jonka omistuksessa auto oli ollut jo miltei 40 vuotta, ajoi sen viileässä syysäässä

SONAX Spray + Seal

Suojaa autosi maalipinta helposti. Sumuta ainetta heti pesun jälkeen ja huuhtele auto. Niin helppoa!

SONAX Foam + Seal Tehokas vaahtopinnoite, joka suojaa auton maalipintaa tehokkaasti ja antaa sille upean helmiäiskiillon sekä vettä ja likaa hylkivän efektin.

Børning 3 - movie

Riding with Uskali Riding with Uskali ohjelmasarjassa tutustutaan kotimaisiin moottoripäihin ja heidän erikoisiin ajoneuvoihinsa, sekä käydään mielenkiintoisilla ajoneuvoilla koeajoilla. Ensimmäinen kausi on takana ja harkinnassa on jatkoa. Ota kanava haltuun Youtubessa: #JanneUskaliT V

18

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

suoraan Lahteen ja näyttelystä takaisin Ruotsiin. Vuoden 2020 alussa, auto kuljetettiin Ranskaan, jossa se huutokaupattiin uuteen kotiin. Edellinen omistaja kuittasi autostaan huikeat yli 2 miljoona euroa. Vastaavan hintaluokan peliä on viimeksi esitelty X-treme Car Show’ssa Helsingissä vuonna 2011. Silloin tapahtuman vetonaulana oli tapahtuma varten Suomeen tullut, silloin maailman nopeammaksi autoksi luokiteltu uusi Bugatti Veyron. Auto on tarjonnut selkärangan modernille elämälle, joten kunnia sille. Mutta kaikki ei ole vain sähköautoilua tai Hollywoodia. Onneksi meillä on norjalaiset autoharrastajat, jotka luottavat polttomoottoreiden ja muskeliautojen voimaan. Burning 3 on jatkoa menestyselokuville Burning ja Burning 2. Burning 3 on isompi, hauskempi ja vauhdikkaampi – ja tällä kertaa se vie meidät koko matkan Norjan Trollstigeniltä Saksaan, päättyen legendaariselle kilparata Nürnburgringille


Teppo Näyhä - Luxory “President” Lexus Teppo Näyhän oli tarkoitus ensiesitellä näyttävä Presidentti Lexus X-treme Car Show’ssa 2020. Autoa ei rakennettu salassa, mutta sen huikeita yksityiskohtia ja väriä Näyhä halusi säästää julkaisuhetkeen. Koska näyttelyä ei Covid-19 epidemiologisen tilanteen takia voitu toteuttaa, paljasti mies autonsa sivuillaan. Auto on esittelyssä tässä lehdessä sivulta 128 alaen. Se esiteltiin myös joulukuun GTI Magazinessa. Tsekkaa juttu Getarista ja ota auton some-tili haltuun Facessa osoitteessa: Lexus LS 600hl President project. Kuvat: GTi Magazine - Jape Tiitinen.

Pienoismalli skaba

SEINÄKALENTERI 2021

Tilaa itellesi AUTOT JA VIIHDE -seinäkalenteri autotallin tai kerhotilan seinälle. Kyseessä on näyttävän kokoinen harrasteautonäyttelystä tehty 2021 -kalenteri. Tätä et saa muualta!

X-treme toteutti leikkimielisen pienoismallikilpailun joulun ja välipäivien ajaksi. Kisaan valittiin kolme tiimiä, josta kukin saivat saman aihion rakentaakseen. Mukana ovat: Härkösten, Kankaan ja Herstin -tiimit. Voittajaksi selviytyi Team Kankaan tiimi Lapualta. Voittaja ratkesi yleisöäänestyksellä.

Hinta 20€ + postituskulut. Tilaukset: www.x-treme.fi/ kalenteri Kalentereita on saatavilla rajoitettu määrä!

Javelin - movie

”Javelin” on työn alla oleva elokuva, joka toteutetaan pohjoismaissa. Elokuvassa tullaan käyttämään 4 eri Javelin muskeliautoa vuodelta 1971 ja elokuva tulee olemaan kunnioitus muskeliautoja kohtaan. Elokuvan alustava juoni: korruptoidut hallitukset asettavat uudet lait millä kielletään kaikkien perinteisten polttomoottoreiden käyttö maailmassa. Nuori mies perii harvinaisen muskeli auton ja sen mukanaan salaisuuden, joka voi muuttaa maailman. Nyt kaikki haluavat löytää The Javelin. Ensimmäinen auto, joka tullaan näkemään elokuvassa, nähtiin projekti vaiheessa Lahden Jenkkiautonäyttelyssä 2019. 3 muuta Javelinea ovat työn alla ja elokuvaa on tarkoitus alkaa kuvata tulevana kesänä 2021.

KAIPAATKO PAREMPAA

NÄKYVYYTTÄ? Osallistu arvontaan ja voit voittaa PHILIPS uutuus ajoneuvopolttimosarjan. Katso ohjeet sivulta 32. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

19


Virallinen RAM maahantuoja

Koko vuoden 2020 RAM-mallisto nyt meiltä!

OSTO • MYYNTI • VAIHTO • RAHOITUS

Katso kaikki mallit

www.carvista.fi

CARVISTA.FI TAI SOITA! 044 551 2411

Avoinna Ma-Pe 10-18, La 10-14 • Mustikkatie 2B, Lohja • janne.noukkala@carvista.fi


Viimeksi AUTOT JA VIIHDE -viikonloppu on voitu viimeksi järjestää vuonna 2019 syksyllä Lahdessa. Vuosi 2020 oli välivuosi tapahtumalle Covid-19 pandemian vuoksi. Tässä lehdessä palaamme syksyyn 2019 ja Lahden Messukeskukseen. Tapahtuma sisälsi jälleen mahtavan kattauksen 2019 eri tyylisuunnan ajoneuvoja ympäri Pohjoismaita ja Baltiaa. Esillä oli yli 350 ajoneuvoa, josta 50

saapui ulkomailta, sekä 150 näytteilleasettajaa, alan kauppiaita, seuroja, yrityksiä ja maahantuojia. Tapahtuman suurenmoiset vieraat tulivat tänä vuonna Yhdysvalloista ja Japanista. Näyttelyn pääteemaksi oli valittu ”Summer of 69”. Lisäksi nähtiin Transformers robotit ensimmäistä kertaa Suomessa, joka ilahdutti niin perheiden pienet kuin varttuneemmatkin. Lavalla nähtiin mm. RelaxTrio ja Pin-Up Finland 2019 -finaa-

lit sekä C-hallissa kuuma SONAX pinup car wash-näytös. Tapahtuman jälkilöylyt otettiin poikkeuksellisesti Möysän Musaklubilla, jossa Black Devils Feat Ile Kallio ja Pääesiintyjät saivat porukan kuumaksi ja kansa jorasi tappiin saakka. Ulkotilassa oli laaja harrasteparkki. Tässä lehdessä palaamme tuohon mahtavaan viikonloppuun ja sen uniikkiin sisältöön.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

21


Tämän hetken automaailman kovat nimet oli saatu Suomeen ja Lahteen. Ihan älyttömän hieno juttu! Akira Nakai-San on japanilainen Porsche-autojen tunnettu stailaaja ja RAUH-Welt BEGRIFF yrityksen perus-

22

taja. Dave Kindig on puolestaan yhdysvaltalainen custom-autojen rakentaja Kindigit Design brändin takana. Miehet tapasivat ensimmäistä kertaa ikinä ja molemmille hauskasti puolessa väliä maapalloa. Olihan se kättelyn paikka!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

RWB FINLAND TYÖNÄYTÖS Japan ja Akira Nakai San osallistui näyttelyyn suorittamalla liverakenteluna tehdyn näytöksen. Projektiautona toimi RWB Finlandin omistama Porsche 911, jota oli valmisteltu h-hetkeen pitkään tur-


kulaisen Nenifabin toimesta. Porsche oli mm. käynyt läpi eri stailaus ja viritys vaiheita ja valmisteltu etukäteen siten, että näyttelyssä Akira Nakai Sanin tehtävä, auton stailaaminen miehen omilla kuuluisilla levikesarjoilla oli mahdollista tehdä. Tämä osa olikin eliksiiri Nakai

Sanin faneille, nähdä sikaria sauhutteleva japanilaisguru TABAC-man caveilla tositoimissa ja tekevän työtä kelloa vastaan. Auto saatiin näyttelyssä valmiiksi ajallaan, vaikka haasteitakin aina riittää, kun rakentelu tehtiin ns. reaaliajassa eikä messuhallilla ole autotallivarusteita. Pait-

si nyt niitä toimitettiin paikalle runsaasti. Akira käytti Kamasa-Toolsin laadukkaita työkaluja sekä paineilmalaitteita, joita merkin maahantuoja, Kaha Oy toimitti upeasti paikanpäälle tiimin käyttöön. Mahtava kiitos siitä vielä KamasaToolsin poppoolle!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

23


FORD TORINO ROADSTER Dave Kidigitin osallistumista Lahteen odotettiin pitkään. Miehen varauskalenteri on täynnä niin meet & greet puolella kuin pajalla tehtävien autojenkin määrässä mitattuna. Säpinää miehellä siis riittää. Kindigittin osallistuminen Lahteen sai myös hyvin uniikin huomion, sillä mies heitti näyttelyn järjestäjälle haasteen, rakentaa auto hänen tekemänsä piirroksen mukaan. Huikea haaste ja aikaa hyvin vähän, mutta haaste otettiin vastaan. Kun Torino Roadsterista otettiin peite pois ja auto paljasteltiin hieman

24

keskeneräisenä yleisölle, Pekka ”Wizz” Mannermaa, Suomen legendaarisin pinstriping gurumaalasi livenä Suomen ja Amerikan liput Roadsterin takakylkiin. Maalaus on symboli Suomen ja Amerikan välisestä 100-vuotiasta yhteistyöstä sekä näyttelyjärjestäjän ja Yhdysvaltain suurlähetystön pitkästä yhteistyöstä. Mukana projektissa oli mm. Hersti AutoShop (rakentelu), Heath Garage (rakentelu), SP Leinonen (sähköt) Tommi Heikkilä (maalaus), maalikauppa Strirwell, verhoomo Ticabo sekä Retro Sound (äänentoisto) sekä Kindig Design (ovenkahvat).

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

Pekka Wizzz Mannermaa Pekka on maamme pinstripingin isä, joka tunnetaan piireissä laajalti ulkomaita myöden. Mies tekee kylttimaalausta, lehtikultausta, tekstausta, pinstripingia ja järjestää maalauskoulutusta. Pekka maalasi tapahtumajärjestäjän Ford Torino -autoprojektiin Suomi-USA 100-vuotta yhteistyölipun.


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

25


26

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

27


RC-drifting porukka oli rakentanut hienon radan sähköautoille. Ajot kiinnostivat kovasti yleisöä.

Kajaanilaisen Timo Kärkkäisen pirteä Chevrolet Camaro 1973 kiinnosti Transformers-hahmoa. Liekö keltainen Babboleen suosikkiväri. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

29


Maailanluokan Show -autoja!

Crazy by Steven. Järuddsin perheellä on pitkä historiassa tuoden erikoisautoja ja projekteja Ruotsalaisille, mutta jokunen auto on heidän kautta löytänyt tiensä myös Suomeen. Koko perhe on aktiivi harrastajia ja Steven pitkälle viety Ford 1963 Galaxie oli yksi näyttelyn helmeistä jossa patinoidun ulkokuoren alta löytyi moderni Fordin tekniikka.

#Grazy by Steven

30

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Kenth Ekströmin Performance Ford Fairlane edusti Pro Touring autoa josta puhuttiin kenties eniten auto piireissa vuonna 2019. Auton liikkuttaa Fordin uusin Coyote moottori siihen sopivalla vaihdelaatikolla ja alusta on rakennettu sen mukaan. Kenth osallistui myös toisella Custom Ford 1936;lla näyttelyyn, jonka ajoi hyvä ystävä Kentin puolesta.

Bumblebee kävi heittämässä yleisölle yläfemmoja.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

31


Jan Nilssonin Shelby Cobra Daytona Couoe 1965 kutsui suorastaan istumaan kyytiin ja kierroksiin. Vaikuttava laite!

Koko tapahtuman kallein auto on tässä. Näyttelyn jälkeen auto huutokaupattiin kahdella miljoonalla eurolla! Oli mahtava saada auto Suomeen ja esille Lahteen! Kyseessä on GT Ferrari vuodelta 1965.

US Partsin osastolla oli esillä Ilkka Ruopan Gulf-väreihin teipattu miljoonan euron Ford GT superauto, joka on nopein tuotantoauto koskaan. Tony Johansen on jokaiseen järjestettyyn Jenkkiauto näyttelyyn tuonut yhä uskomattoman show auton Norjasta.Tänä vuonna Tony osallistui huikealla super autolla, Lamborghini Diablolla, joka ei sekään ole tusinatavara Suomessa.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

33


I S O T U A JENKKI KSI A A H R A P VERKKOKAUPASSA PALJON UUSIA OSIA

Moulded Parts Inc.

TIIVISTEET KOKO AUTOON PUI

Interiors . ack the clock

We turn b

THE DIFFERENCE IS IN THE TOOLING

LAADUKKAAT SISUSTAN OSAT VALMISTAJALTA

MALLIKOHTAISET JÄÄHDYTTÄJÄT MYÖS ALUMIINISENA

Classic Perfor mance Products

Classic Perfor mance Products

LEVYJARRU SARJAT O R IGI N AL EQUIPMEN T

REPRODUCTION

I N D U S T R I E S

O R IGI N AL EQUIPMEN T

R

R

REPRODUCTION

Parts & Accessories

TRADEPARTS.INFO

Rapakontie, 49480 SUMMA, Avoinna arkisin 8.30-17.00. Phone. (05) 3557 289 ja myynti@tradeparts.info

WEBSTORE

OPEN 24/7


Jenkkiautonäyttelyn yksi todellisista helmistä, ultraharvinainen Maria ja Samu Ketosen AMC Hurst SC/ Rambler 1969 ehti juuri ja juuri esille näyttelyyn. Auto oli näytillä AMC kerhon osastolla.

Linna Cruisingin standilla oli Juspe Lehtovirran pirteän vihreä 440 blowerilla varustetu Dodge Charger 1971. Saara Rauhalan upea, Tinin helmiäsililalla maalaama Ford Mustang HT -65.

Lemiläisen Jorma Korhosen lasikattoinen Ford Fairlane Crown Victoria Skyliner vuodelta 1956 on upeassa kunnossa. Fordissa on Modulari 4,6 kone, C4 Corvetten etuakselisto sekä Brembon jarrut. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

35


Tomi Tarion räyhäkäs muskeliauto on tuotu Suomeen Californiasta ja täällä rakennettu Pro Touring -henkeen. Pontiac Firebird on vuosimallia 1968, ja konehuoneesta löytyy LS3 moottori.

Autot ja Viihde-tapahtuman lavalla nähtiin mielenkiintoisia haastatteluja. Mukana mm. Amerikan Suurlähetystön edustaja sekä Lahden Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, joka lavatuokion jälkeen kiersi koko näyttelyn.

36

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Pontiac Catalina Convertible 1965. Omistaja Reijo Pyhäranta Söderkulla.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

37


Pin-Up Finlandin upeat finalistit 2019

38

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

39


TaijaLand lohti näyttelyn yleisölle upeita kampauksia ja maskeerauksia. Taijan käsittelyyn riitti tulijoita ja päivä meni yhdessä hurauksessa.

Tapio Takalon juuri näyttelyyn valmistunut, täysin rakennettu muskeliauto, Dodge Charger 1968 oli esillä oikeassa paikassa, korkeatasoisessa Jenkkiautonäyttelyssä Lahdessa.

Ihastuttava Wilhelmina Af Fera toimi Pin-Up Finland -kilpailun emäntänä sekä juonsi tapahtuman iltabileet, jotka järjestettiin Club Mösällä Lahdessa. Wilhelmina on yksi Suomen harvalukuisista, kansainvälisistä Pin-up -malleista. Kuva Bostjan Tacol.

Tuomas Kallikosken Vw Kleinbus ja munavaunu vuodelta 1967 on tajuttoman hieno kokonaisuus. Yhdistelmän matkailuvaunu valmistui Lahteen. Kokonaisuus on rakennettu hyvällä 40

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Janne’s Garagen omistaja Janne Mäkinen esitteli asiakkaansa, Marko Stjerbakoffin (vasemmala) jäätävää projektia. Kyseessä on Jeep Cherokee Chief 1976. Auto oli mukavasti Vesa ja Tiina Koivistoinen olivat tulleet katsomaan tontissa ja projekti lupaa huikeaa lopputulosta. Jeepissä oli ajoneuvoja sekä tapahtuman tähtivierasta, Dave Kin- näytillä Jannes Garagen uusin tuote, itse valmistettu runko. digitiä. Vesa on ollut mukana näyttelyssä aikaisemmin Jäämme odottamaan mielenkiinnolla auton valmistumista. omalla Mercedeksellään.

Vesijärven Auto toi esille yleisön hämmästeltäväksi uusiman Ford Mustangin.

Panu Kilpeläisen Ford Fairline oli yksi näyttelyn kotimaisista upeista custom-autoista.

Kuljetus Ristimaan uusi kalusto kiinnosti väkeä. Juha Ristimaa, auton omistaja, on yksi Power Truck Show -tapahtuman järjestäjistä.

Pieksämäen Big Wheels -tapahtumat oli esillä muistuttamassa, että kesä tulee jälleen ja silloin crui- AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

41


Jotta näyttelyyn tulevat ajoneuvot löytävät oman paikkansa näyttelystä, tai että autojen tuojat saavat palvelua aina autopesumahdollisuudesta yksityiskohtiin osastojen rakentelun kanssa, tarvitaan hyvä tiimi, joka osaa, joka jaksaa ja joka rakastaa tehtäväänsä osana näyttelyn kokonaisuutta.

Masa, tapahtuman juontaja ja Kindig. Mitähän miehet mahtavat arvuutella?

Ilkka houstasi tähtivieraita ja välillä jakoi kannustuksia kaikille. Dave Kindig oli kuullut että Näyhä on superkova autorakentaja ja että hänen tuleva autonsa väritys oli saanut alkunsa Kindigitin sinisestä ‘58 Continentalista. No sehän on kuvan paikka, Dave tuumasi.

Haba ja Miika ovat pitkäaikaiset apulaiset näyttelyn käytännön järestelyyn liityvissä asioissa. Tehokaksikko kävi miinoittamassa Lahden katukuvan muistuttamaan tulossa olevasta suurenmoisesta tapahtumasta Lahdessa!

Kiki, Marjo, Hanne, Erik, Petra, Antti, Teppo ja The Gurko Tomi! Autot ja Viihde -tapahtuman pitkäaikaiset ja huippu henkilökunta. Pieni, mutta super tehokas tiimi on tärkeä tapahtuman tekemisessä. Tälle porukalle täytyy antaa iso käsi ja kiitos heidän jokaisen panostuksestaan. KIITOS TYYPIT! TE OLETTE HUIPPUJA! Kiitos myös kuvaajille, Jussi, Juri ja Noora, joiden omakuvat puuuttuvat arkistosta.

42

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Jokaisella autolla on tarina. DATSUN 240 C HARDTOP ’72

CHEVROLET IMPALA ’64

TTA USTA & TITA ITOA

1/2021 • Hinta 9,90 € •

www.klassikot.fi

01/21

d r o F Taunus

Datsun Chevrolet Impala ’64 •

2300 GXL COUPÉ ’72

d Taunus Coupé ’72 • 240 C Hardtop ’72 • For

JUKKA SILVENNOINEN A HARRASTAJAN PAKEILL

08 6 4148 83 6848 2021-08 368480-2101 • PAL VKO

Viipale mediat 21001

’84 • Wolseley 15-60 ’60

AVOINNA MA–PE 7.30–17.00

• Renault Fuego Turbo

s

ck Honda Accord + Aerode

mät vauriokorjaukset alvelut aihto dot set

S

HARVINAINEN ERIKOISUUS

ENTISÖITY LETUKKA

a Romeo GT TULEVA KLASSIKKO: Alf : Renault Fuego Turbo RIPEÄ RANSKALAINEN 93 ISTELEE: Kauppi-ralli 19 AMMATTIKATSOJA MU

Hae omasi Lehtipisteestä tai tilaa kotiin: tilaa.viipalemediat.fi


X-treme Hall of Fame sai alkunsa vuonna 2018 järjestetyssä X-treme Car Show’ssa ja Lahden Jenkkiautonäyttelyssä.

Perustaminen X-treme Hall of Famen perustajia ovat tapahtuman järjestäjät Kirsi Ojaniemi ja Mikael Forsman sekä tapahtumaan kutsuvieraina saapuneet artisti ja muusikko, Billy Gibbons Texasista, amerikkalaiset customlegenda Gene Winfield, autorakentaja Jimmy Shine sekä autojen visionääri John D’Agostino. Lisäksi perustajajäseneksi valittiin pitkän linjan mediavaikuttaja, alan konkari, moottoriurheilija ja V8 Magazinen päätoimittaja Jarmo Markkanen sekä ensimmäisenä Pohjoismaisena autonrakentelijana ruotsalainen Johan Ericsson. Johan omaa pitkää osaamista muskeliautojen rakentajana ja oli perustamisvuotena uittanut autonsa Amerikkaan, jolla hän loi ja sai paljon huomiota Pohjolaan osallistuen SEMA SHOW’hun sekä vieraillen lukuisissa näyttelyissä Amerikan maaperällä sekä Jay Lenon Garage TV show’ssa. Auto sai myös 44

tallipaikan itsenä Lenon tallista, kunnes show-kierrokset oli tehty ja autoa lähdettiin kuljettamaan takaisin Ruotsiin. Uskomattoman upea saavutus kokonaisuudessaan. X-treme Hall of Famen tarkoitus on yleisesti edistää autojen rakentelua ja entisöintiä Suomessa ja Pohjoismaissa ja tuoda esiin autoalan influenssereita ja esikuvia. Toisin kuin Amerikan Raudan pääkirjoituksessa tuotiin esiin huvitusta, että näyttelyn järjestäjät olivat valinneet itsensä mukaan Hall of Fameen, oli kyseisenä vuonna kyse perustamisilmoituksesta, eikä varsinaisia jäseniä ensimmäisenä vuotena nominoitu kunniagalleriaan lainkaan. Yksi X-treme Hall Of Famen säännöistä on, että kun valitaan uudet ehdokkaat ja lopulta kunniajäsen, on valintavuotena valitun täytynyt osoittaa toiminnoillaan antautumista, osaamista tai positiivista toimintaa yhteisen autoharrastuksemme eteen. Kyseessä voi olla ajoneuvo tai jokin muu teko millä vaikutetaan autorakenteluun tai -harrastukseen innostaen uusia kykyjä vastaaviin tekoihin tulevaisuudessa. Jotta kriteerit valinnal-

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

le lopulta täyttyisivät, täytyy valitun olla osallisena lisäksi tavalla tai toisella valintavuoden X-treme Car Show’hun tai Jenkkiautonäyttelyyn. Tulevaisuudessa tulemme tokikin jakamaan myös erikoismainontoja, jossa palkitaan maamme pitkänlinjan tunnettuja nimiä.

Ensimmäiset valitut jäsenet Vuonna 2019 kunniajäseneksi valittiin Amerikan vieras Dave Kindig sekä ensimmäisenä suomalaisena autonrakentajana Heath Garagen pariskunta. Tomi ja Anna-Stina Kangas ovat onnistuneet rakentamaan show rodin vailla vertaa ja ajoittamaan sen julkaisun Lahdessa. Vuonna 2020 ei pandemian takia järjestetty tapahtumaa, jossa X-treme Hall of Fame uudet jäsenet voitaisiin valita kunniagalleriaan. Taustalla oli ehdokkaiden nimet jo selvillä, mutta tapahtuman peruuntuminen teki välivuoden valintaan. Toivomme, että maailman tilanne parantuu ja että 2021 voimme valita uusia jäseniä X-treme Hall of Fameen.


X-TREME

HALL OF

FAME

Mikael Forsman Kirsi Ojaniemi Jarmo Markkanen Johan Erikkson (SWE) Gene Winfield ( USA ) Billy Gibbons ( USA ) John D’Agostino ( USA ) Jimmy Shine ( USA ) Anna-Stina ja Tomi Kangas #2019 Dave Kindig (USA) #2019

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

45


46

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


X-TREME

HALL OF

FAME

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

47


V O I S I H A N S I TÄ H A R R A S TA A VA I K K A R U N OJ E N L AU S U N TA A

SUOMEN KROMEIN ELÄMÄNTAPALEHTI. Hot roddingin pioneeri V8-Magazine puhuu asioista kuin kahdeksansylinterinen moottori – syvällä rintaäänellä. Lehteä on alusta asti tehty rasvanäpiltä toiselle, amerikkalaisia autoja kunnioittaen. Me arvostamme jenkkiautojen ajattomia muotoja, vanhan nahan tuoksua ja rokin räminää. V8 on asenne ja elämäntapa!

Hanki omasi: v8.fi/tilaa

48

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

K A H D E K S A N S Y Y TÄ E L Ä Ä


49

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


50

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


world of show cars ”Blue Diamond” oli vuoden 2019 kaudelle valmistunut Lowrider henkinen show-auto, joka ajoi pelipaikalle Etelä-Ruotsista saakka!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

51


Henrik Björklundin aivan fantastinen De Soto 1959 Adventurer ja somistus, jossa auton ympärille oli lavastettu 1959 De Soto showroom. Esillä mm. ylimääräinen hemi kone ja laatikko, sekä sinä vuonna valinnassa olleet erikoisvärit ja lisävarusteet. Valtavan mielenkiintoinen ja iso työ osaston toteuttamsessa!

Helsinkiläisen Marcus Storbjörkin 1955 Chevrolet Nomad. Auto on tullut projektikuntoisena Californian lämmöstä Suomeen vuonna 2017. Auton valmistuminen nykyiseen loistoonsa vei 2 vuotta

Joensuulaisen Jari Turusen upea Mopar siipi kaunotar antoi kerrakseen haastetta pitkälle entisöidyille ruotsalaisille osallistujille. 52

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Lars Ekelundin Chevrolet 210 vuodelta 1957 oli yksi näyttelyn lukuisista uskomattoman hienoista harrasteautoista. Palkitolistaa onkin aina melkoinen rumba saada valmiiksi näin kovatasoisessa näyttelyssä. Chevy on rakennettu rata- ja katukäyttöön ja vaikka autolla ollaan kisaa ajettu, asettui se show-asuunsa täydellisesti.

Classic luokassa nähtiin mahtava mixi unelma malleja, niin Classic Chevy malleja, kuin pitkälle vietyjä 50 luvun suosittuja siipi malleja. Tämä on luokka jossa Ruotsalaiset aina ovat olleet eteviä ja meitä edellä, mutta toisin on käynyt ja varsinkin Joensuusta näytetään mallia muillekin maille.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

53


Rock’N’Roll Car Club Kouvolan osastolla oli esillä Jouni Lötjösen museorekisteröity Cadillac Flat Top Sedan deVille 1959.

Kauko Latvan Chrysler 300 H vuodelta 1962 on yksi 435 valmistetuista yksilöistä. Auto tuotiin Suomeen jo vuonna 1989 ja on ollut varastoituna pitkään. Entisöinti alkoi vuonna 2015. 54

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Johan Lundgrenin Chevrolet Bel Air 1959. Juhani Hirvosen tarkasti entisöity Corvette 1958 valmistui kesäkaudeksi 2019. Auto täydensi hienoilla soimisteillaan Classic Chevy korttelin

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

55


56

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

57


Henrik ja Anna Larssonin projektivaiheessa esille tuotu neliovinen Mercury kiinnosti. Auto oli esillä ruotsalaisen JS-Toolsin osastolla. Kuvassa oikealla yrityksen omistajat Jarmo ja Maria.

Kajaanilaisen Panu Kilpeläisen chopattu kustom Ford Fairlane 1956 kiinnosti monia. Juju ajatella laatikon ulkopuolelta korostuu jo autovalinnassa, tehdä chopattu 4-ovinen tolppa auto näyttämään suhteellisen alkuperäiseltä.

Mikael Brobergin sähkönsininen Lincoln Premiere 1957. 58

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Huippulaadukas Kenth Ekströmin käsityötaiteen taidonnäyte. Ford 3w coupe vuodelta 1936.

Vintagemyymälä VintagEija’s osastolta löytyi ihastuttavia vintagevaatteita, Eija on ollut menossa mukana monena vuotena ja yksi Pin-Up Finlandin pitkään mukana olleista kumppaneista.

X-treme LowBrow-taitelija-alueella oli mukana useita Kustom Kulture aiheen taitelijoita. Ylhäällä Thomas “Thomax” Westerlund. Alhaalla Pasi Tuominen.

TABAC Man Cave -alueella miehet sai tukan- ja parranleikkuuta.

Sulokkaan ihastuttava Sini Hulkkosen työnäytöstä Jenkkiautonäyttelyssä. Sulokas on laadukkaita kotimaisia nahkalaukkuja suunnitteleva ja valmistava yritys. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

59


Pietarsaarelaisen Jukka Löfbackan Full Custom Ford F1 Pick up ei mielyttänyt vain kansan silmää, vaan myös arvovaltaisten vieraiden silmiä. Jukan Pickis palkittiin Amerikan Suurlähetystön valinnalla, parhaan autona koko näyttelyssä 60

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Karikatyristi Teppo “SirHenrik” Järvi tekee upeita karikatyreejä niitä haluaville pientä korvausta vastaan. Järvi luovutti tapahtuman tähtivieraalle, Dave Kindigitille piirtämänsä karikatyyritaulun, josta Kindig piti valtavasti ja lupasi laittaa sen toimistonsa seinälle.

Kustom Kulture Shown järjestäjä, pinstraippaaja Marko ”Platu” Planting oli yksi näyttelyn monista X-treme LowBrow-alueen taiteilijoista.

Pekka Wizzz pinstriping - Mannermaa sivellinpuuhissa

Tanskalaisen Palle Johansenin Cadillac 1947 Carson Top edusti Full Custom tyyliä. Pitkälle viety Carson top oli monelle uusi tuttavuus livenä.

Lappeenrantalaisen Tomi Holmbergin säväyttävä Chevrolet vuodelta 1937. Auton katto on chopattu ja muutettu 4-ovisesta 2-oviseksi. Oikein onnistunut yksilö. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

61


62

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Sanna Niemeläisen Chevrolet Stepside 1956 oli todellinen silmäkarkki. Auto oli juuri saanut purpuraisen unelmansa päälleen ja kesän neitsytmatkan ja säätöajojen jälkeen vuoden 1956 Chevy Pick-up esiteltiin valmiina. Tyylikäs somistus ja auton korokkeelle asettelu näyttelyn ajaksi korosti auton muotoja ja toi sen yksityiskohdat hienosti esille. Auto palkittiin näyttelyn Pick-Up luokan ykköspystillä. Upea raikas väri, pitsimaalaukset sekä straippaukset tekivät tästä taidetyöstä täydellisen. Vuonna 2019 Tero Niemeläinen käynnisti yrityksensä Teros Garagen. Onnea uudelle yrittäjälle!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

63


Hot Rod luokka on aina mielenkiintoinen, siinä yhdistyvät 1948 ja vanhemmat mallit, ja Street Rodien lisäksi oli useita eri Hot Rod versiota näytillä.

1933 ja 1934 Fordit tulivat Ruotsista jossa punainen Coupe on legendaarinen rakennelma jo 90 luvulta kun taas 1934 edusti uusia ulottuvuuksia, jossa hienot lentokoneesta inspiraatiota saaneet yksityiskohdat näkyivät konehuoneesta alustaan ja sisustaan.

Pirteä uusi suomalainen Hot Rod sekä uutta nuorta sukupolvea edustamassa Mika Klemolinin T -mallin Ford 1926, joka kahden vuoden rakentelun jälkeen, ehti juuri valmistua Lahteen.

64

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Heath Garage toi esille tapahtumaan hot rodeja omalta museoltaan.

Kvarnberg Products esitteli ruotsalaista Hot Rod osaamista ja yksi legendaarinen liekitetty Roadster, joka oli kaupan. Ford 3W Coupe 1933. Auto rakennettiin 80-luvulla ruotsalaisena kunnianosoituksena Boyd Coddingtonin ja hänen tiiminsä raken- tamalle ”Vern Luce Coupe”. -rodille. Kyseinen rodi ei ole rakennettu aivan alkuperäiseksi Boyd klooniksi. Rungon muutokset ovat hyvin samankaltaisia kuin ”Luce Coupe”, ja maali on myös sama Ferrari Rosso Italia kuin alkuperäisessä̈ Boydin rodissa oli. Kyseinen auto myytiin vuonna 1999 sen jälkeen, kun sillä oli ajettu 10-vuotta ja 50000 km ympäri Ruotsia ja eurooppalaisia autonäyttelyitä ja tapahtumia. Kolmen omistajan ja seitsemäntoista vuoden jälkeen auto ostettiin takaisin minulle vaimoni suurella avulla, eikä sitä enää koskaan myydä, kertoo auton entinen ja nykyinen omistaja Ulf Andersson. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

65


Conny Högberg ajoi pelipaikalle lokasuojattomalla Ford Coupe 1928 -rodillaan.

Mika Laurilan peltinen hotrod mäkiauto 1934.

66

Legendaarisen Boyd Coddigtonin vuonna 1977 rakentama Ford Road- ster - Silver Bullet 1929. Auton omistaa porvoolainen Juhani Jokinen. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Näyttelyyn valmistunut Hot Rod -uutuus, Lennart ”Zacke” Zackrissonin juuri valmistunut 1932 Ford Roadster, joka omalla mustalla tyylillään edusti nykypäivän trendi tietoisuutta.

Pasi Poudan Ford A Roadster 1928. Rodi on rakennettu Californiassa Tardelin toimesta old school hot rod -tyyliin ja viimeistelty Suomessa samaa tyyliä noudattaen.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

67


John Lien Norjasta, esitteli upean Ford Roadster Street Rodinsa upealla osastolla ja ansaitsemalla show valaistuksella eikä oranssi värinen rodi jättänyt ketään kylmäksi.

68

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

69


MTH Garage ts. perhe Hämäläinen Orimattilasta oli laittanut taas itseensä peliin, hienolla Woodstock teema osastolla, Miksun oma chopper monkey kruunasi osasto komeuden. Upea panostus olisi ansainnut pystin, mutta aina kaikki ei mene kuin Strömsössä. Mutta hästägillä: Tämä kängi on rautaa!

Näyttelyn pääteema oli Bryan Adamsin tunnetun biisin sanoja lainaten, “Summer of 69”. Teeman alle oli koottu peräti 29 kpl vuoden 1969 mallin edustajaa, jotka edustivat eri rakentelu tyylejä. Myös X-treme Car Shown puolella oli lisäksi omat edustajiinsa. Lahtelainen Retro asiantuntija Toni Rikström toteutti ikimuistoisen Van osaston 70-90 luvun nostalgia keräily harvinaisuuksilla

Hämäläisten perheen nuori rakentajalupaus Mico Hämäläinen oli tuonut esille rakentamansa custom scootterin. Tyylikäs esillepano somisteita myöden! 70

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Lahtelaisen Kaasisen Hannun valkoinen Dodge Charger SE 1969 oli esillä FMA:n osastolla. Miehen toinen, kuvassa oikealla oleva Dodge Coronet R/T oli esillä myös näyttelyssä. Cadillac -kerho Beach Party tunnelmissa

Kimmo Muhlin Cadillac De ville Convertible -69. Jukka Niemisen Cadillac Coupe Deville capriolet -68

Tapio Tarasoff toi vuoden -69 Chevrolet Camaronsa esille Camaro Club Finland Ry:n osastolle.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

71


72

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Ajoneuvot ennen toisen maailmansodan oli yksi oma näyttelyteema. Mukana nähtiin mm. gansteri auto, kuorma-, palo- ja poliisi-auto sekä ambulanssi menneeltä aikakaudelta.

Paloautoa edusti Kymen Automobiili kerhon Studebaker K-15-162 miehistönkuljetusauto vuodelta 1938. Sheriffi autoa edusti Lasse Kuorttisen patinoitu yksilö. Ambu-

lanssi on vuonna 2019 Suomeen maahantuotu, Mikael Häggblomin Kööpenhaminassa valmistettu Ford 1939. Ambulanssi on uusi aarre Suomen autokantaan.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

73


Muskeli auto luokka pursui hevosvoimia kaikissa eri muodoin. Sen lisäksi että oli erikseen ”Summer of 69” pääteema, oli muutkin kuin 1969 malliset muskelit edustettuina aina Original kunnosta Pro Touringiin. Arvostettu Ruotsalaisen muskeli auto kuvaajan Peter Ardellin matkassa oli varsinainen tripla teho pakkaus.

Näyttely konkarit Esa ja Minna Liikanen Oulusta osallistui tänä vuonna upealla matching numbers Challengerilla.

Dodge Dart GTS 1968. 74

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Tapio Takalon 1968 Charger on kuin suoraan Bullit elokuvasta, mutta ulkonäkö huijaa, koska tekniikka puolella on tupla turbot ruokkimassa monsteri Moparia. Auto rakennettiin hartaudella ja ajalla ja ensiesiteltiin Jenkkiautonäyttelyssä. Automaalarina toimiva Takalo ei kiiltavän mustan pinnan alle jättänyt kuin parhaita mahdollisia pohjatöitä. Juha Spelmanin Ford Mustang Sportsroof 1971. Auto oli nähtävillä Ford Mustang owners Club of Finland RY:n kerhoosastolla. Osaston puuhapariskustana toimii aikaansaava pariskunta, Rita ja Kari Hakamo.

Jari Aholan “kumia polttava” Chevrolet Camaro 1964. Kerrassaan kiva toteutus!

Ford Mustang owners Club of Finland RY kerho-osastolla oli esillä mm. Juha Tammiston Ford Mustang HT 1968. Auto on tuotu Suomeen 2013 Virgianasta.

Ford Galaxie 500XL 1964

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

75


Robert Rejholt esitteli suurta huomiota ruotsalaisen Street Week-kisassa saanutta Camaronsa. Katuautoksi hyväksytyssä kisavehkeessä on n. 1000 kaakkia ja sillä ajettiin Lahteen ja kotiin Ruotsiin.

AMC kerhon osasto oli aivan omaa luokkaansa. Vasemmalla Mirko Belikin AMC Rabell “THE MACHINE” vuodelta 1970. Kyseistä mallia on rakennettu 2326 kpl. Kyseessä on 90000 mailia ajettu “survivor car”.

Keijo ja Marie Hokkanen Eskilstunasta edusti tänä vuonna Summer of 69 teema palopäällikön Oldsmobile farmari mallilla. 76

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

Suurta huomiota koko näyttelyssä ansaitsi Maria ja Samu Ketosen maailmalla ultra harvinainen AMC SC/Rambler 1969, joka juuri ja juuri oli ehtinyt rantautua Suomeen ja näyttelyyn. Autoja on valmistettu vain 1512 kpl.


Eri 69 mallin Corvetet edustivat työsuhdeautoja, joita Nasan astronautit käyttivät vuonna 1969, jolloin myös ensimmäinen ihminen astui kuun pinnalle. Kuvassa Janne Torniaisen stroukattu pikkulohko 427 Corvette Stingray 1970.

. e Charger R/T SE 1969 Juha Pykälisen Dodg mi. he ini mi alu Keit Blackin Konehuoneessa kehrää

Ilkka Vainikan Rambler American 440 vuodelta 1939. Kyseessä on pääosin alkuperäiskuntoinen, Valtion Rautateiden omistuksessa ollut auto, joka on esiintynyt Kari Väänäsen elokuvassa “Vaiennut Kylä” taksina.

Toni “MrTerror” Himmelroosin Dodge D100 Pick-Up Chevyn 305 tekniikalla, ilmajousilla ja Detroit Steel Wheels -vanteilla.

Mod Tops kukka teemaa sisustassa ja vinyyli katossa oli tarjolla 1969, jos sen halusi autoonsa laittaa.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

77


Lahden Jenkkiautonäyttely 2019. Upea pieksämäkeläisen Jukka Nykäsen Plymouth Duster 1970. Auton väri on oranssi candy flake, joka pääsi näyttelyn valoissa oikeuksiinsa!

78

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

79


Timo Maijalan patinoitunut Fod F-100 Panel Van vuodelta 1955. Patinaa suoraan Louisianan rämeiltä.

Tuomo Mäkelän patinoitunut Vw Kupla vuosimallia 1965. Auto oli sopivasti tontissa, sillä auton jousitus on päivitetty ilmajoisituksella.

Vintage Cafe:n osasto voitti soistusluokan ensimmäisen palkinnon. Näyttävä osasto ja mielenkiintoinen esillepano pysäytti messuväkeä hämmästelemään.

80

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


“Sands Motelin edustusauto 1969”. Patric Backholmin Cadillac De Ville pääsi näyttelyssä Sand Motelhenkeen somistetulle osastolle. Hieno esillepano toi somistusluokassa toisen sijan.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

81


E H T T E E M ! S R E M R O TRANSF

ssa! e m o u s ertaa k ä t s i ahmot ä h s r e Ensimm m ansfor r t mpia e t r a o e u k i n u h rheen e p i t s o iakin. p kiinn m e h n sekä va

82

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

83


84

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Moottoripyörät ovat aina olleet mukana näyttelyssä, vaikkakin autot ovat se pääjuttu. Ehkä tämän takia ne pyörät, jotka tuodaan esille, nousevat todellakin esille. Tälläkin kertaa näyttelyyn oli ilmoittautunut ja valittu useita uskomattoman hienosti rakennettuja prätkiä. Bike – O – Rama

-luokka on nimensä mukainen sellainen, että esillepano parhaimmillaan vaati pientä tunnetta. Osa tämän vuoden näyttelypyöristä saivat sopivan taustan, kun ne esiteltiin Smokey & Bandit rekan edestä käsin.

Matias Nygård saapui Lahteen Pohjanmaalta hänen pirteän keltaisella Cafe racerilla. Pyörä tosin tuli trailerilla, ei suinkaan ajaen. ”All In” nimellä toteutettu Bike - O - Rama osasto ja keskeinen sijoitus takasi paljon huomiota skotterille, jossa on hengästyttävän pitkä lista erikoisuuksia, mm. omavalmisteinen runko, 4-tahtinen 125 cc moottori, turboahdin, remmiahdin, ilohappojärjestelmä, tuplakaasuttimet, tupla levyjarrut edessä sekä hydraulinen kytkin. Huikea saavutus nuorelta mieheltä!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

85


Harley Davidson 1987

Jonny Anreasssonin Harley Davidson Chopper 2007.

Norjalaisen Henning Dyrkelbotnin Art Deco 1956 Triumph Speed Twin T500 laivattiin Lahden jälkeen kohti Japania ja Yokohaman Kustom Show’ta.

Riku toi Moottoripyörämuseolta esille tämän upean Stingerin! Moottoripyrömuseon laajennus valmistunee tänä vuonna, joten kesällä suunnaksi kannattaa ottaa Lahti ja Ace Corner.

86

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Tämä pyörä on saanut alkunsa vuonna 1969. Se esiteltiin Tukholman Hot Rod näyttelyssä vuonna 1974 sekä samaisena vuonna myös Norrtäljen Bike Show’ssa, jossa se voitti 1 palkinnot. Prätkän vanha ja nykyinen omistaja ja rakentaja on Anders Nordin Tukholmasta, joka on myös tunnettu The Planet pyörästä, joka voitti oman luokkaansa Norrtäljessä vuonna 2014. Silloisen Wheels Magazinen päätoimittaja, Sture Torngren antoi pyörälle nimeksi ”Rainbow”. Useiden eri värien yhdistelmien lisäksi, pyörässä komeili edesmenneen Jarmo Pulkkisen käsin maalattuja motiiveja, jotka tänään ovat rekonstruoitu. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

87


Tomi Erosen 70-luvun Street Freak -hengessä rakennettu Pontiac Firebird 1968 on saanut maassamme hieman harvinainen värityksen. Vastaavia värityksiä katsoisi mielellään lisääkin.

88

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Lahden Jenkkiautonäyttelyn yksi monistamielenkiintoisista esillä olevista autoista olivat Smokey and the Bandit Kenworth tribuuti upeine maalauksineen sekä samaisen elokuvan ikoninen Pontiac Trans Am. Vaikuttava pari yhdessä

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

89


Janne Uskali paljasti ajokauden päättymisen yhteydessä uutisen siitä, että tiimi matkaisi vuonna 2020 Amerikkaan kilpailemaan Hot Rod Drag Weekille. Virus esti suunnitelmat, jotka on siirretty eteenpäin. Toivottavasti vuonna 2021?

Blacklist Street Racers 2019 nro 1. Kimmo Hovin Chevrolet Nova 1967.

Janne Uskalin Blacklist Buick. Tomi Rantakarin Plymouth Duster 1970.

90

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Woodstock Racing ja Ari Pietilän Seneair Top Methanol Funny Car -08.

Jan Nilssonin mykistävä superauto, Shelby Cobra Daytona Coupe 1965.

Micke Fredrikksonin liekitetty Ford Anglia 1951 on auto, jolla on pitkä kiihdytyshistoria ja Kjulan Vintage kisoissa autolla on ajettu korkeita 9 sekunnin aikoja.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

91


Robert Rejholtin Pro Touring henkeen rakennettu katulaillinen Chevrolet Camaro. Turbotettu LS3 Suomalainen SP Leinonen on tehnyt sähköistykset autoon.

Jyrki Laakson pikkuruinen vintage-henkinen Nash Gasser, Lil’Gasser kiinnosti erikoisuudellaan. Auto oli nähtävillä heti näyttelyn sisääntulossa.

Ford Thunderbird 1955 . Tyylikkään gasserin omistaja on espoolainen Juha-Matti Martikainen. 92

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Robert Rejholtin Pro Touring henkeen rakennettu katulaillinen Chevrolet Camaro. Turbotettu LS3 Suomalainen SP Leinonen on tehnyt sähköistykset autoonn.

Kim Forsmanin Pontiac T100 vuodelta 1982. Kyseessä on Kellokosken autotehtaan rakentama katu-auto.

Gasser tyylinen Nomad 1955. Auton omistaa Olli-pekka Salmi. Olli on nimennyt autonsa hauskasti “My second Treasure” -nimellä.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

93


Tapahtuman yhdysvaltalainen tähtivieras, TV.stä tuttu autorakentaja Dave Kindig tapasi suomalaisia fanejaan.

94

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

95


96

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Porukkaa oli näyttelyssä paljon ja tunnelma oli hieno, kuten hienossa autonäyttelyssä pitääkin! Lahden näyttelystä on muodostunut tasokas näyttely ja Lahteen tullaan ulkomaita myöden.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

97


98

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


• Tuoreita näkökulmia autoesittelyihin • Mielenkiintoisia henkilökuvia • Uusia tekniikka-artikkeleita • Tapahtumaraportteja ympäri maailman

JA PALJON MUUTA!

HARRASTAJILTA HARRASTAJILLE!

KATSO TARJOUS: www.gti.fi/tilaa 99

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


100

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


X-treme Car Show’ssa oli esillä hyvä kattaus Suomen kuumimmista ajoneuvoista. Esillä oli sekä stailatut ja viritetyt vehkeet, lisäksi nähtiin ja koettiin multimedia autoja, Motorsportin edustajia ja iso RC Drifting rata, jossa innokkaimmat saivat mahdollisuuden kokeilla driftaamista radio ohjattavilla autoilla. Iso huomio kohdistui tapahtuman ennakkoon kerrotusta live rakentelusta, jota tulisi toteuttamaan Japanin kuuluisin autorakentaja, RWB brändin perustaja Akira Nakai San. Näyttelyhallissa oli tutun tapaan myös paljon mielenkiintoisia messutuotteita ja tarjouksia sekä odotettu SONAX pinup car wash -näytös.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

101


102

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

103


SONAX-autonhoitotuotteiden osastolla oli näyttelyn aikana mielenkiintoisia työnäytöksiä.

Mathias Johanssonin turbotettu Toyota Corolla GT92 2017.

BTCF:n osastolla oli esillä Puolakan Miikan BMW 640D 2012.

Lassi Räikkösen BMW E36 Cabriolet 1993 oli esillä BTCF:n kerho-osastolla. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

104


evali n vann uun u k u t e mak Vann kaisen jo ja o t eh

to-

tyy vaih

ta löy koimas

Jasso Pesosen Mercedes Benz Vito Plan C 2016 Petri Lähdemäen värikäs VW Passat CC 2009. Petri “Puuhis” toimi myös X-treme Car Show puolella tapahtuman juontajana ja videohaastatteljana.

Ruotsalaien Josefine Lindqvistin Volksvagen Gold 6, 2010. Atte Taivaisen erikoisteipattu Subaru Imbreza 1998. Autossa on mm. WRC -korisarja sekä miehekkään kokoinen takasiipi.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

105


Cartec esitteli laadukkaita autonhoitotuotteitaan.

Vehon osastolla oli esillä AMG lokisiipimersu.

Rovaniemeläisen Kalle Järvenpään Mitsubishi Lancer Evolution VII ja tyylikäs Autoramahenkinen kupariputki rajaus.

106

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Joni Sokeron Toyota Levin 1998.

Pattijokelaisen Iisak Marjalan Toyota Altezza 1999. Autossa on m. airlift 39 ilma-alusta, Sternin 3-osaiset vanteet ja Greddyn lippa.

Carvistan osastolla oli esillä ja myynnissä tyylikkäitä jenkki Pick-Uppeja sekä vanteita. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

107


108

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Heli ja Marko Vuolteen huomiota herättävä Vauxhall Viva vuodelta 1965. On niin ihana nähdä, miten varmasti ennenpitkää varmalta paalaukselta pelastettu, viehättävä Viva on saanut uuden elämän ja suorastaan kuninkaalisilla vaatteilla. Upea, Upea, Upea! Toivottavasti näemme tämän auton serkkuja tulevaisuudessa!

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

109


Andreas Berggren ja Batmobil Hyundai Genesis batcar 2.0.

Håkan Möllerströmin tuunattu GT-R Nissan 2014.

110

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

Aki Härmän Nissan 1992 oli esillä SONAX-autonhoitotuotteiden osastolla.


Tomi Seppälän Nissan Skyline R32 GTR 1992.

Isä ja poika-autot. Robert Andersonin Pontiac ja Robin Andersonin Toyota Corolla KE70 1982. Näyttävä parivaljakko oli saanut saman värin päälleen. Janne Oikarisen Toytoa Corolla KE-20 1972.

Udomsak Jiamsakin Honda Type R 2018 näyttävällä siivellä.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

111


Nissan 200SX Boss. Omistaja Roni Rusanen.

Anu ja Mika Santalan Ford Escort 1969. Moottorina Ford 2,0 Duratec.

Niklas Andersenin tehokas Ford Escort 1969.

Tommi Heinojan Toyota Carina 1972.

Ford Angia 1962 toyotan 4E_FE -tekniikalla ja ilma-alustalla. Omistaja Aki Kalke Järvenpäästä.

112

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


John Tannisen Tannisen Ford Escort 1968 oli rakennettu rakkaan läheisen muistolle, ja aihe oli hienosti toteutettu somistukseen asti

Otso Pennalan Datsun 240 KGT a.k.a. Skyline Kenmary.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

113


Juhani Härkösen Blan Bee -projekti esillä. Mies vaihtoi kuulumiset myös tapahtuman tähtivieraan, yhdysvaltalaisen autorakentaja ja tv-tähden, Dave Kindigitin kanssa.

Tapio Laanisen Chevrolet Camaro on saanut paljon uutta tekniikkaa. Moottorina on Toyotan JZ. 114

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

Joni Hytti esitteli Wera-työkaluja.


Robert Anderssonin Pontiac Firebird 1972 on rakennettu rata- ja katukäyttöön. Autossa on turhoahdetu LM7 tekniikka, 600hv, Corvette C5 jousitus ja BMW E39 perä.

Eemeli Vuorelan Volvo 244 DL 1980. Auton koria on levitetty n. 12cm. Autossa on mm. BMW vaihteisto ja taka-akselisto, ilma-alusta sekä itse tehdyt 3-osaiset vanteet. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

115


116

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

117


Sebastian Sundforsin kauttaaltaan rakennettu Ford Escort MK2 vuodelta 1975 on hurja laite. Autossa on BMW S14B25 tekniikka. Auto oli esillä Häggblom Motorsport -yrityksen osastolla.

SONAX Pin-Up Car Wach -esitys kiinnosti kovasti.

FPDA:n osastolla esillä olleita Niko Pesosen drifting-autoja.

Mika Nuutisen Volvo 940:n pannuhuoneessa oli runsaasti tekniikkaa. Volvo on vuodelta 1995.

118

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Häggblom Motorsport oli mukana tyylikkäällä osasolla ja mielenkiintoisella kalustolla.

RC Drifting on ollut osana X-treme Car Show’n sisältöä jo monta vuotta.

Kahan osastolla oli mielenkiintoinen Bilstein -promoauto. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

119


n ä ä p n e v r ä J e l Kal er c n a l i h s i b u s t i m 1. 0 0 2 I I V n o i t u l o ev uosia,

ikuit l i i h . m ot, nm l o a a v s u s t o e Aut ustom c , a isust s s u u t l t a a ilma ja nuk u t eet, l t i n o a h v r s e i v t, eriko itaivas. erikois o t s i r a mitt äht ta, lisä ton katossa t au sisällä

120

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

121


122

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


n a m o u l y ll y M n i m . 5 7 9 1 Benja i n i m o r e z d Groun istä.

pell a j r a s i lmiste te kor a s i v m a l m a o v oma sta ja nny u h s i o j s s e t u la mis omaval kynäruiskumaa a on o t u a . y a r n peräkär . 11 vuoden aika ntia. u sjöblom attu yli 4000 t muok

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

123


& I K K R A P E T S A R R A H Tapahtuan harrasteautoparkki täytyy g n i s i u paikalle saapuaina ääriään Crmyöden neista harrastepeleistä. Parkki-alueella riittää myös katsottavaa. telyn ja

tonäyt u a i k dessä k y e n t h Je y how’n s r ivinen i a s c s a e m m e a xtr on ain a en. l n i l m e u e t u n l n koko ulko-a e j o t u a e harrast

124

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

125


126

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

127


NYT ON MAGIAA!! Täydellinen edustusauto! Teksti ja kuvat: Kirsi Ojaniemi

128

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Teppo Näyhän presidenttitason Lexus on valmis palvelukseen. Auto on saanut identiteetikseen presidenttiteeman, joka on huomioitu kauttaaltaan sen uudelleen rakentelussa aina yksityiskohtiin asti. Lexus LS600HL sinivalkoinen väri tulee maamme lipun väreistä. Inspiraation alun perin auton siniseen värivalintaan mies on saanut jenkkistarbalta, Lahdessakin vierailleen Dave Kindigitin ’58 Lincoln Continental “Maybellene” –custom rakennelmasta. Siitä se ajatus sitten oikeastaan lähti ja innokkuus maailmallakin viime aikoina trendinä olleeseen sähkönsiniseen väritykseen alkoi kasvaa. Teppo Näyhä tunnetaan ”piireissä” pilkuntarkkana autonrakentajana, jonka erikoisuus on miehen huikeat kädentaidot ja halu tehdä priimaa. Vain parasta, on Näyhälle sopiva rimakorkeus. Laatua syntyy myös miehen työelämässä. Ammatikseen Näyhä on kova ammattitim-

puri. Sisustuskirvesmieshenä toimivan Näyhän kiinnostuksen kohteena on erityisesti toteuttaa asiakkaiden unelma sauna- ja kylpyhuoneratkaisuja. Vapaaajalla iso osa ajasta menee autonrakentelussa sekä miehen jääkiekkoharrastuksessa. Autonrakentelussa Näyhä hallitsee lähes kaikki vaativat työvaiheet aina korimuutoksista loppuviimeistelyihin asti. Maalaus on autossa ulkoistettu, sillä harrastetalli ei mahdollista niin massiivista itsemaalausta. Pieniä maalauksia kotitallissa toki tehdään. Erityinen kiinnostus Näyhällä on puuhun ja mies onkin saanut lisänimen ”Mahongy”, joka tulee edellisestä autosta, jonka valmistuksessa käytettiin paljon mahonkipuuta. Blue Presidentti –autossa kaikki koristelistat mies valmisti itse saarnipuusta. Saarnen puuaines on erittäin lujaa, sitkeää ja kulutusta kestävää, ja siinä mielessä

materiaali on oiva valinta auton sisutukseen. Tosin sen käyttäytyminen piti ensin opetella. Blue President-teema ja väritys sopii erinomaisesti luxus Lexukseen. Valtavan suuri kori, upea sininen maalaus ja valkoinen sisusta tekevät autosta todella ylellisen tuntuisen. Auto on yksityiskohtiin asti täynnä kekseliäitä ja kiinnostavia ideoita, miten Suomen Presidentit on eri tavoin toteutuksessa huomioitu. Ulkokuori on säilytetty pelkistettynä ja auton arvokas linja itsessään on säilytetty ilman ylimääräistä bling blingtä. Taakse, eteen ja sivuille mies on tehnyt itse korimuutokset, jotka korostavat auton tyylikkyyttä onnistuneesti. Tämä auto on hyvä esimerkki siitä, että se on nähtävä livenä, ja mielellään myös siten että tutustuu projektikuviin, jolloin saa käsityksen, kuinka isosta ja onnistuneesta Styling projektista on kyse. Lezus on nimittäin järkyttävän hieno oivaltavia yksityiskohtia myöden.

Kajaanilaisen autorakentajan Teppo Näyhän uusin auto, Blue President Lexusprojekti on toteutettu isänmaaliseen henkeen. Mies ei ole turhia häpeillyt, vaan on rakentanut auton, joka kelpaisi maamme presidenttien ja heidän vieraidensa kuljetukseen ja edustuskäyttöön. Katso auton laajempi esittely 10/2020 GTi Mazinesta. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

129


Auton kori on iso ja täynnä erikoisvarustelua jo itsessään, kuten hierovat penkit, näytöllinen DVDsoitin, nousevat jalkarahit, jääkaappi ja paljon muuta. Nämä saivat jäädä. Sisuta kaipasi kuitenkin Näyhän käsittelyä, jossa se sai kirkkaan valkoisen maalauksen. Miehen itsensä tekemät siniset saarnipuusta valmistetut yksityiskohdat korostuvat valkoisessa sisustuksessa hienosti.

Vaaleat nahkaosat Teppo maalasi uuden veroisiksi kirkkaanvalkoisella tekstiilimaalilla. 130

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Kultainen kahvikuppi kuuluu nykyisin auton varustukseen. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

131


Moottoritilan suojakotelon päälle on tyylikkäästi kynäruiskumaalattu istuvan Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Urho Kaleva Kekkosen profiilit. Profiilit ovat kynäruiskutaiteilija Mika Jefremoffin käsialaa. Koteloon on tulossa vielä kaikkien suomalaisten valtionpäämiesten nimet ja toimikaudet. Teema tulee lisäksi jatkumaan ns. autorama-osastona, eli auton ympärille rakentuu henkeen sopiva rajaus sekä somiste.

Auton Paneelit ovat Tepon itsensä käsityönä syntyneitä. Huikean hieno takakontin kotelo!

132

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Saarinipuun kaunis syykyvio kuultaa kauniisti. Saarnen pinta on miellyttävän tuntuinen ja kestää erinomaisesti kulutusta. AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

133


134

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


Teppo ja Tepon sydänvalittu Petra, auton omistajat.

5-puolaisilla suurilla ja näyttävillä BC Forged HCA163 S 100x22” vanteilla pyörii Hankookin S1 evo 265/30-22” kumit.

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

135


136

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

137


138

AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY


AUTOT JA VIIHDE - X-TREME CAR SHOW - JENKKIAUTONÄYTTELY

139


n a a t u a R a t s e d u a Rakk

Amerikan Rauta on lehti kaikille, joille amerikkalaiset ajopelit ja niiden rakentelu ei ole vain harrastus vaan elämäntapa.

TUTUSTU JA TILAA: TILAA.VIIPALEMEDIAT.FI

Profile for X-treme Events

Autot ja Viihde, Lahden Messukeskus  

Autot ja Viihde, Lahden Messukeskus. Suomen monipuolisin autonäyttely! Katso verkkolehdessä laaja kattaus viime kerran tapatumaan. Samanaika...

Autot ja Viihde, Lahden Messukeskus  

Autot ja Viihde, Lahden Messukeskus. Suomen monipuolisin autonäyttely! Katso verkkolehdessä laaja kattaus viime kerran tapatumaan. Samanaika...

Profile for carshow