Issuu on Google+

CAROLINE SCHROEDER PORTFOLIO


1

YORK COUNTY NORTH-WEST TRIANGLE PAGE 1-8

2

CURTIS BAY COMMUNITY REFUGE PAGE 9-18

3

VETERANS SANCTUARY PAGE 19-24

4

DEERING RESIDENCE PAGE 25-30


1

1.


YORK COUNTY NORTH-WEST TRIANGLE The North-West Triangle is a five acre redevelopment plan in York County Pennsylvania that is bound by the Codorus Creek. This parcel of land is part of a larger 45 acre urban renewal plan which intends to revitalize the town’s economy by rebuilding infrastructure, enticing new businesses, and providing affordable housing. The project was completed in three phases. The first phase was an urban development plan which was designed collectively as a class and included commercial, residential, and retail space. The second phase was building design which was completed individually on an assigned parcel within the plan. This particular parcel contains a community gym, water front housing, and a living classroom. The third and final phase was a bridge design that would connect the new development to the existing community on the opposite side of the creek. The bridge was to include a crossing for the existing railway, as well as pedestrian foot traffic. There were some major factors that had to be considered throughout the design process. Some of these factors included the rail trail that brought large commercial trains right through the site, contaminated soil, foul smells from the creek, as well as the possibility for flooding.

2.


SITE ANALYSIS

JULY 1ST, 8AM

JULY 1ST, 12PM

3.

JULY 1ST, 4PM


GEOMETRY

PATH

VIEWS

4.


FLOOR 1

5.

FLOOR 2

FLOOR 3

FLOOR 4


FLOOR 5

FLOOR 6

FLOOR 7

FLOOR 8-12

6.


NORTH ELEVATION EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

WEST ELEVATION

BIRDS EYE 7.

CONCEPT SKETCH


FLOOR 1

PERSPECTIVE

SKETCH

SECTION

8.


9.

2


CURTIS BAY COMMUNITY REFUGE

Historically, Curtis Bay was an industrialized waterfront neighborhood in Baltimore City. When the industry faded away, the town was left with failing infrastructure, high crime rates, and wide spread unemployment. Because of this, the once thriving community greatly deteriorated. In an attempt to mitigate and revitalize the community, architectural interventions are being proposed. The first intervention proposed is a health care center that will provide basic health care as well as serve as a venue to host forums, community events, educational seminars and classes. The second intervention proposed is a natatorium intended to act as a community catalyst which is so desperately needed by the neighborhood. The natatorium will provide an indoor/outdoor swimming facility, accompanied by a gym, cafĂŠ, child care center, community garden, a gathering space, a skate park, as well as interactive water features. This building will also incorporate an algae to energy system that will provide power to the building helping to maintain a low carbon footprint.

SITE ANALYSIS

10.


HEALTH CENTER

WEST ELEVATION

NORTH ELEVATION

11.


DETAIL

SECTION

12.


LEVEL 1 @ -22’

13.

LEVEL 2 @ -10’


LEVEL 3 @ 0’

LEVEL 4 @ 12’

14.


NATATORIUM

EAST ELEVATION

SOUTH ELEVATION

WEST ELEVATION

NORTH ELEVATION 15.


ALGAE SYSTEM

SECTION 16.


SITE PLAN 17.

LEVEL 1 @ -12’


LEVEL 2 @ 0’

LEVEL 3 @ 12’ 18.


3

19.


VETERANS SANCTUARY

The concept for this building is to design a sanctuary for the veterans in Baltimore City. Natural elements were used, in conjunction with the neighborhood, in an effort to assist with assimilation back into the community after experiencing the traumas of war. Most veterans experience some sort of physical, psychological, or emotional trauma during their deployment that separates them from the community, and makes them feel as though they are no longer part of society. By giving them a sanctuary where they are able to come together with other veterans who understand their struggles, in an environment that is designed to cater to their specific needs, could revolutionize the health of veterans returning from war. The program for this building takes it one step further by inviting the members of the neighborhood to interact with the veterans and assist with their recovery, all while teaching the community how to understand and approach healing veterans. The design of the building utilizes elements found in nature that are familiar to the veterans in order to promote healing and create an atmosphere of safety.

quiet zone

activity hub

SITE ANALYSIS PARTI

20.


LEVEL 1 @ 0’ 21.

LEVEL 2 @ 16’


LEVEL 3 @ 32’

ROOF PLAN @ 48’

22.


EAST-WEST SECTION

WALL SECTION NORTH-SOUTH SECTION


NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION

24.


4

25.


DEERING RESIDENCE AT 1300 WARRINGTON MENTORED BY DAN BAILEY

g  Residence   rington   Bailey      

This project was an investigation and theoretical design transformation of Penza Bailey Architects Deering Residence design renovation. The objective was to choose a specific detail that had the potential to be made more sustainable. Through analysis it was found, in the case of the Deering Residence, that the glass and steel canopy covering the south facing terrace had much more potential than initially designed. The sole purpose of the existing canopy was to deflect   rain water from a set of sliding glass doors that led from the dwelling’s family room onto the rooftop terrace in order for the design to receive approval. However, little to nothing was done to mitigate the uninterrupted southern sun or water drainage issues that a 13th story terrace would face. The proposed design transforms the existing canopy into an aluminum framed canopy that is capped with low-e laminated glass, and boasts movable louvers and a water harvesting system. Not only does this design allow the occupant to manipulate the sunlight depending on season and personal preference, it also tackles the troublesome rain water runoff through use of a gutter that leads to a rain spout/ rain chain system that collects and treats the water for reuse.

FIGURE GROUND

Nolli  Plan  

MATERIAL PATTERN

STREET SECTION

The  Site  for  the  Warrington  is  located   in  a  mix-­‐match  of  different  building   typologies.  On  the  North  and  South   Sides  of  the  building  are  other  high-­‐ 26. rise  condominiums.  To  the  East  and   West  are  single  family  homes.      


EXISTING CONDITIONS

FLASHING

FIRE RATING

RAIN RUNOFF

LACK OF SUN PROTECTION


CONCEPT SKETCHES

28.


ALUMINUM DRIP

STAINLESS STEEL SCREW

TRANSFORMATION

ADHESIVE

NEOPRENE WASHER

STAINLESS STEEL SCREW

LOW-E LAMINATED GLASS

STEEL I-BEAM

RAIN GUTTER

ALUMINUM TUBING

29.

ALUMINUM LOUVER


30.



Caroline Schroeder Architectural Portfolio of Work 2017