Page 1

Caroline Holland INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


01


01-04

INTRODUCTION

05-08

SUNDOWN

09-12

EXPOSED

13-16

PARALLAX EFFECT

17-20

TRANQUILITY

21-24

CONNECTED

about the designer

historic restaurant preservation

residential home design

off ice space design

residential home design

redesign for college


ABOUT THE DESIGNER As a junior in the Appalachian State Interior Design Program, my love for design has grown and developed into a passion to create meaningful environments. My design philosophy is: to create both beautiful spaces that inspire others along with creating functional spaces that improve the quality of life. An extraordinary design is driven by the function, environment, and experience. Aesthetics draw us into those spaces that impact our lives in a positive way. Equipped with a strong work ethic and determination, I will spend my career shaping lives through innovative and creative design solutions.


“D E S I G N

WHAT IT FEELS LIKE

DESIGN IS

HOW

IT

WORKS

IS NOT JUST LOOKS LIKE AND

- STEVE JOBS

04


05


SUNDOWN HISTORIC RESTAURANT PRESERVATION | FALL 2019

This historic building is located on the northwest coast of Izmir, Turkey. Since the building is under historic preservation there was very limited architectural design and a lot of thought put into the space planning and layout of the restaurant. The contemporary casual style droved a lot of factors about the design along with the family style service. While the location is close to the shore line the idea of the sunset drove this design as well. The fleeting red, orange, and yellow colors seep through the streets of Izmir as the beaming sun dips below the western horizon of turkey. The ripples of the Aegean sea mirrors the colors of the sun while giving off a subtle yet noticeable underlying tones of blue. The contrast created between the blue waters and the luminous sky makes the horizon look like a meeting of two worlds, while giving the time change a new aura.


TOOLS A u t o C A D | R e v i t | I l l u s t r a t o r | I nD e s i g n

SCOPE Individual Proje c t D esign C onceptualization | Space Planning D esign S olu tion | Modeling | Presentation Furni ture & Finishes & Equipment S ele c tion L ighting S ele c tion & Plan


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

UP

DN

UP

MEZZANINE PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

FIRST FLOOR

08

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION


09

EXPOSED RESIDENTIAL FLOOR PLANS | SUMMER 2019

A family of three was looking to build a new house on their land in Haywood County. They wanted a single level living space with the addition of a garage and a bonus room over the garage. Having an open space to entertain was extremely important to the couple. I collaborated with architect Andy Bailey, at Bailey Design Associates. My role in this project was to work directly with the client to create a floor-plan, select the interior materials, f inishes, and equipment, and create renderings to present to the client. After f inalizing a floor plan with the client it was sent to the architect to insure that the building was architecturally sound and to code.


working on renderings after exams are over


TOOLS A u t o C A D | R e v i t | I l l u s t r a t o r | I nD e s i g n

SCOPE C ollaboration Proje c t Client Ne e ds | Space Planning D esign S olu tion | Modeling | Presentation Furni ture & Finishes & Equipment S ele c tion

10


11


PARALLAX EFFECT COMMERCIAL OFFICE DESIGN | SPRING 2019

This design f its the needs and wants of the Marketing and Communications Division of Space X. Many elements of this design align with their mission and values. The parallax effect is was drove all design and material considerations. The parallax is the effect whereby the position or direction of an object appears to differ when viewed f rom different positions. This design imitates that effect by unity and harmony thought the off ice. The off ice will have a continuous flow f rom each space to each workstation connecting not only each department, but each employee as well. Materials used in the space will act as the objective lens of a telescope and disperse they attention to the entire space; much like the objective lens would diffuse the attraction to the entire volume of space.


TOOLS A u t o C A D | R e v i t | I l l u s t r a t o r | I nD e s i g n

SCOPE Individual Proje c t D esign C onceptualization | Space Planning D esign S olu tion | Modeling | Presentation Furni ture & Finishes & Equipment S ele c tion


14


15

TRANQUILITY RESIDENTIAL FLOOR PLANS | FALL 2018

This home was designed for a nontraditional family; a family of three + a recent family graduate. The home needed to accommodate the lifestyle of a family along with the needs of a young career seeking woman. The property is located about 10 miles southeast of Charleston. The concept for this home was centered around the location and view of the ocean. The beach f ront property allows for the family to embrace the serenity and tranquility that the ocean procure. The home should be a place f ree of stress and tension, while offering peace and placidity. Much like the ocean this design offers a quietness and stillness and allows the family to become one with tranquility of the ocean.


FIRST FLOOR

SECOND FLOOR

THIRD FLOOR


TOOLS S k e t c hU p | I l l u s t r a t o r | P h o t o s h o p | I nD e s i g n

SCOPE Individual Proje c t Client Ne e ds | D esign C onceptualization Space Planning | D esign S olu tion | Modeling Presentation Furni ture & Finishes & Equipment S ele c tion

18


19

COLLABORATION STUDIO


CONNECTED COMMERCIAL OFFICE DESIGN | SPRING 2018

The College of Fine and Applied Arts at Appalachian State University is a dynamic and innovative group of seven academic departments; the dean wanted the off ice suite to reflect all the departments. The concepts of sustainability, communication, technology, creative practice, and design are connected through the college. Connecting each department is essential for the students’ growth and development at the university and impactful on their career after graduation. Since security and conf identiality are very important values to the college, the off ice suite is equipped with both private off ices and common spaces that encourage collaboration while generating a positive energy that connect the faculty, staff, and students.


DEAN’S OFFICE TOOLS S k e t c hU p | I l l u s t r a t o r | I nD e s i g n

SCOPE Individual Proje c t D esign C onceptualization | Space Planning D esign S olu tion | Modeling | Presentation


EXISTING FLOOR PLAN

PROPOSED FLOOR PLAN

22


Profile for Caroline Holland

Caroline Holland Interior Design Portfolio  

Caroline Holland Interior Design Portfolio  

Advertisement