Issuu on Google+

architecture portfolio


hola / hello / ciao / salut / kon’nichiwa !

I was born in the tropical south of Mexico and trained as an architect in sunny Barcelona at ETSAB, graduating with highest honours in 2013. I’ve lived international architectural experiences, with an Erasmus scholarship in the Netherlands at TU Delft where I started the research for my master thesis (2010), in an international studio on Urban Development and Cultural Landscape at the School of Landscape Architecture of Tsinghua University in Beijing (2011) and with an EU/AUS Scholarship for the Joint Mobility Project on Architecture and Climate Change in Australia at the University of Technology of Sydney (2012) and more. I worked for a couple of years in Ramón Sanabria's office in Barcelona (2008-2010, 2013) focusing mostly on architectural competitions. I’m fluent in English, Spanish, Italian, confident in French and Catalan and currently inmersed into Japanese. My interests revolve around traveling, photography, design, fashion, landscape, contemporary art, temporary installations, geometry, running, lomography and water management subjects. Take a look inside!


HYDRO

01


ROTTERDAM water museum Rotterdam, The Netherlands April 2013 - Master Thesis Architecture School of Barcelona - TU Delft

Bringing Rotterdam Closer To The River Maas Water and Rotterdam are inseparable. The key feature of the city is the river Maas, the city’s lifeline. However, there are not many opportunities to get close to it: the riverside is surrounded by a protection dike that creates a physical and visual barrier between city and river. The primary intention of this design is to give awareness of the river space. Choosing a location directly on the dike and the river, the water museum aims to reflect ‘in situ’ the qualities of the place, where the dynamics of the river are a special feature with the water level varying with the tides and seasons. The building is conceived as a port structure, looking at the structural simplicity of the piers located throughout Rotterdam’s industrial port. The structure is incorporated in every scale: it’s the last skin, it organizes a sequential promenade, it dissolves, duplicates or disappears to generate openings and control the sights. It is a placed above the river, blurring the boundaries between the exhibition and the river’s reflection in its interior.

02


view of the museum square looking at south rotterdam and the maas river

03


N

typical dike section along the riverfront

04


N

roof plan (+10,5m)

05


N

exhibition plan (+5,5m)

06


sections through the transformed dike including the water museum

07


building section through dike and auditorium

08


transforming the dike profile along the riverfront

09


interior details (1:30)

10


the exhibition: using water reflections as a medium

11


A water museum that wants to raise awareness towards the river and activate the public space along the shoreline, making this space communicate a dynamic story of the shifting relationship between land and water.

12


13


tidal field Curtis Island, Australia July 2012 - Environmental Design Studio University of Techonology Sydney

Intertidal Water-Monitoring Centre “I wish there were stable places, immobile, intangible, untouched and almost untouchables unmovable, rooted; places to act as references, points of departure, origins.” “(…) Stable places don’t exist, and it’s because they don’t exist that space becomes a question, ceases to be self-evident.” George Perec, Species of Spaces Curtis Island is no stable place. It’s been constantly changing, evolving from a barely populated piece of land in the bottom tip of the Great Barrier Reef Marine Park to being part of the flourishing coal industry, hosting LNG facilities where gas will be shipped from. Therefore, the proposal is a water monitoring-centre to ensure the quality of the water entering the reef. Water has been the design shaper. The project consists in a series of walkways along the mangroves inspired by the geometry of water streams that link the different facilities. The water monitoring is done through a series of navigational markers placed along the tidal area. 14


Like sentinels guarding the site, these markers occupy their waterside territory and lit up according to water conditions, establishing a dialog with Gladstone harbour and acting as a reflection.

15


Future Gas Plant Sites

N

field of occupation

16


facilities

walkways

field of markers

low tide occupation

high tide occupation

N

17


+1m

intertidal zone

-2m

water monitoring centre and boathouse plan and sections

18


WETLAND GEOMETRY

R5.3374

37.8914

32.0892

40.0662 R1.3776

10.9367 R8.5891 R2.0176 R2.8050

9.4091 R2.2252

R7.4597

22.4662

R4.0434

21.1611

15.4554

R3.1268

R2.0251

R2.4311 R3.4956

R3.1488 R1.9939

R2.2069 16.4750

R3.3157

R1.9113

19.8506

14.7831 R2.2470

R2.8003

8.4091

R2.3803 R2.5394

17.3838

14.6660 R3.0321

R3.0321

R1.9823

27.7103

R2.1716

10.1922

R4.4047

14.3108

R3.3510

14.7504

R4.0082

water as a design shaper

19


cross-in farmlands Beijing, China December 2012 Tsinghua University - School of Landscape Architecture

m 3.5k 6. Beijing Olympic Park

8. Yuanmingyuan Park

10.5km

7. Beijing National Stadium

1.8km 9. Summer palace

m 6.5k 5. Beijing Zoo

8.8km

13.5 km 4. Yuyuantan park

1. Forbidden City

3. Tian An Men Square

2. Beijing Opera House

.2km 17 4. Temple of Heaven

Contemporary Hydrological Landscape Park The project revolves around the design of a park with a large reservoir of drinking water for Beijing, articulated with a new tramline running along the Emperor’s Summer Palace gates with two tram stations connecting the future park to the center of Beijing. Our proposal is rooted on the historical agricultural traces of the site. The existing farmfield structure serves as a starting point for the morphology of the proposal. We use the noun 田[tian] meaning farmland as an inspiration for the design of one of the tram stations linked to the summer palace western gate, making a transition from the agricultural landscape of the park to the imperial landscape of the palace.

20


ç”° [tian] [tian]

noun. Farmland. noun. Farmland.

west gate

entrance square

tram station square

road and canal

zoom area: a tram station linked to the summer palace’s west gate

21

tram

kite plaza

forest


M

M

M

summer palace

M

site analysis bringing water back to Beijing: water reservoir park and new tram

22


the zoom area from agriculture to nature from agriculture to culture

connections texture transitions 4 themed landscapes coming together

masterplan : basic structure rooted on the agricultural texture of the site

23


24


re-use

25


DALI Tv studio Figueras, Spain July 2011 Architecture School of Barcelona

A Roof that transforms along Figueras’ Castle ‘transmit’ /tranzˈmɪt, trɑːnz-, -ns-/ verb: broadcast or send out (an electrical signal or a radio or television programme) The TV studios building is placed in the castle’s moat, just between two parts of the old building with possibilities of being reused. This is the moment when the initial diagram’s lines take the leading role: they define the structure, creating shells that allow having column-free spaces according to the necessities of the building. Hollow steel beams form the main structure while the secondary structure works as a wooden paneling, reminiscent of historical building techniques in Catalonia, bringing warmth and comfort to the interior of the building. Construction and detail are important matters, joining the old to the new and bringing traditional techniques such as paneling to a contemporary dimension. Therefore, the new building stands out as an add-on, making a statement of the new uses and possibilities of the castle, once forgotten and now in the road of activation.

26


re-using the castle’s moat and interior through a connecting roof 27


location - longitudinal section - structural model

28


first floor plan

29


media park-ing Ciudad Juárez, Mexico March 2011 Arquine Magazine Competition

al ur lt io Cu tar ro si nt er Ce niv U

Parque Hermano s Escobar Pla Alb za de ert Tor o Bal

os des

Pa Bo rque ru nd a

Pl

a Ar za ma d s e

PlaIza del Fundador

del ue Parq mento Monu nito a Be ez Júar

Teatro de la Nación

o Auditori Cívico Benito Júarez

Ce Plaza n San Pa tro Lorenz so o C de ult l u No ral rt e

on

Chamizal

on

Rio e nd Gra ll Ma

Harmon Hall Cd. Júarez

on

on

Pa Ce rqu e n H tra Es nos. l co ba r

ping Shop Las Mall ones Misi

Re-using abandoned parking lots connected to the new Media Park Ciudad Juarez has always been a silent door, a parenthesis, a bridge. A social experience lab caused by the catastrophic elements that have condemned it in the last years. In this mix between marginality and hope, the possibilities of outdoor recreation are very limited. The fleets of people leaving the city generate abandoned spaces that are just a shadow of what they used to be. Places of opportunity. We think of an urban scale solution: a system that takes the unused parking lots of the city and that nurtures itself from Pronaf, the actual cultural hotspot of the city. The media programme located on trucks parked in marginated areas, conquering them through coloured shadows. They are containers of activity and connection, a network that’s spread in spots all over the city. Containers that generate encounters and public space.

30


mediapark main building

31


The media programme is located on trucks that park in marginated areas, conquering them through coloured shadows. They are containers of activity and connection, a network that’s spread in spots all over the city that will generate encounters and public space.

32


33


34


urban

35


la roca urban expansion La Roca del VallĂŠs, Spain January 2008 Architecture School of Barcelona

A Permeable Urban Fabric A complex, permeable, extensive tissue: a dwelling typology where the idea of the patio house is recovered, combining commerce and living in the ground floor. This is an exercise on the void: the void is as important as what is built; the void articulates the proposal through a series of small sized squares, related to the dwellings and everyday use, complemented by squares of a bigger scale that generate central points in the middle of the tissue, supported by public buildings attracting activity fluxes. A grid whose main axes takes a commercial use and that in its intersections protects a group of dwellings generating more peaceful areas.Singular points within this grid, become higher and become reference points within the tissue.

36


masterplan and patio typology

37


favela: under construction... Rio de Janeiro, Brazil - Barcelona, Spain January 2009 eme3 Architecture Festival - Public’s Choice Award

Work in Progress A Public’s Choice Award winning temporary installation on the eme3 Architecture Festival in Barcelona that consisted on an physical and interactive model inspired by Rocinha, the biggest favela in Rio di Janeiro and the projection of the video of an interview to the Pritzker winner architect Paulo Mendes da Rocha held by us, students of the Architecture School of Barcelona (ETSAB) in a study trip to Brasil on January 2009. 15 architects-to-be… what to do? We realized that making a rigorous analysis on the favelas in an architecture exposition was the labor of an experimented urbanist… We realized that our hundreds of pictures taken in Rocinha couldn’t be the ones of a renowned photographer or the ones of someone who had experienced and lived the favela…Better let the inhabitants decide.

38


an installation that responds to the users’ -inhabitants- needs of growth

39


40


professional

41


work experience Barcelona, Spain September 2008 - July 2010 Ramón Sanabria Arquitectes Associats www.ramonsanabria.com

Participated in: _Competitions: CEIP Fluviá’ competition - first prize Krakow Parliament competition -in progress_Editorial / Communications: TC Cuadernos and ON Design Design of the company’s portfolio _Architectural Drawing, Drafting, Rendering ESADE Campus, Dwellings in Sabadell , Olot Hospital, Cultural Complex in Sabadell

42


olot hospital: drawing plans, creating renderings and presentations 43


Fluviรก Public School Competition: First Prize. Worked together with project leader. Participated in concept design, drawing plans, rendering, construction detailing and defyning the bioclimatic strategy.

44


45


thank you

contact me at carolinaprabelo@gmail.com



2013