__MAIN_TEXT__

Page 1

’t NathAlske

Hoe juffrouw Wolters artiesten maakte van Immerloos

s e s n i r P an a cht a m de

Blauwe Maondag: groots spektakel

Laveloos heeft een naam hoog te houden

’t#NathalzenAlaaf Nathälske 1


President René de Kramer

Groots carnaval

- Binnenschilderwerk - Buitenschilderwerk

Carnaval in Loo wordt, gelukkig, nog steeds grootser. Niet dat alle activiteiten altijd weer meer bezoekers trekken, maar we groeien wel in de breedte. Waar sommige mensen uit Loo een paar jaar geleden nog minder bezeten van carnaval waren, ontstaat nu steeds meer enthousiasme. Het aantal leden uit eigen dorp neemt toe, meer en meer huizen zijn versierd en de jeugd groeit op met carnaval. We vinden het prachtig dat we elk jaar weer meer jeugdgroepen bij de optochten op het Jeugdcarnaval en Blauwe Maondag mogen verwelkomen.

- Wandafwerking - Glasservice

T 0316-847898 M 06-33790938

Uw vert rouwd e part ne r in onderhoud !

Bij rondjes langs de schuren in en buiten het dorp heb ik deze winter alweer heel wat groepen gezien en gehoord die druk in de weer zijn om met carnaval alles netjes voor elkaar te hebben. Hopelijk kunnen we deze mooie bouwtraditie oneindig lang in stand houden. Het blijkt voor groepen niet altijd gemakkelijk om bouwruimte te vinden. We zullen daarom dit jaar niet alleen de optochtdeelnemers, maar ook de eigenaren van loodsen en schuren bedanken voor hun bijdrage aan het carnavalsfeest. Hun support is onmisbaar.

www.liemersschilde r. nl

WIJ WERKEN MEE AAN VELE KILOMETERS RIJPLEZIER

Loostraat 25, Loo M 06 51 99 79 78 T 0316 26 19 52 info@boekhorst-transport.nl

OOK LEVERING VAN ZAND, GRIND, SPLIT EN TUINAARDE

2

Inhoudsopgave D.H.M. Peelen Sloetstraat 11 6924 AW 't Loo Tel: +31 (0)653 56 76 65

9 10 13 15 20 28 30

Terugblik Loose Avond Het succes van Immerloos Prinses Ina over carnaval Jeugd kijkt uit naar carnaval Loos Alarm is er altijd bij Blauwe Maondag: hét feest De trots van Laveloos

Bezoekers van ver Niet alleen onze leden en medeinwoners weten de festiviteiten inmiddels te vinden. De Loose gezelligheid, die altijd top is, trekt ook mensen van ver buiten het dorp aan. Ik herinner me nog dat we vorig jaar op Blauwe Maondag in contact kwamen met een groep feestvierders uit IJmuiden. Via via hadden ze gehoord dat Loo de place to be is op carnavalsmaandag. De avond ervoor sliepen ze in het hotel in Duiven, een dag later waren ze er al vroeg bij. Prachtig toch?

Fijn is ook de komst en belangstelling van bevriende verenigingen. We hebben door de jaren heen namelijk hechte banden opgebouwd met verenigingen uit de wijde omgeving. Die relaties zijn en blijven voor ons belangrijk (en vooral leuk!). Maar we kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat we het Loose carnaval in eerste instantie organiseren voor de leden en mensen uit Loo en directe omgeving. Er is ons heel veel aan gelegen dat jullie het hier altijd naar de zin hebben. Uitgebreid programma Voor dit seizoen hebben we weer een paar fantastische evenementen staan. Vaak volgens het beproefde concept, maar hier en daar ook met enkele leuke en verrassende vernieuwingen. Verder op in ’t Nathalske lees je alles over onze activiteiten. Na de overweldigende belangstelling voor de Elfde van de Elfde (op 11 november) en de Loose Avond (26 november) hopen we bij de komende evenementen opnieuw een goed gevulde zaal voor ons te zien. De organisatie van de activiteiten van De Nathalzen breidt ieder jaar weer iets uit, en dat kan niet zonder de inzet en inspanningen van vele vrijwilligers. Natuurlijk hebben we onze eigen functiebekleders, maar we vinden het ook fijn om te zien dat we steeds vaker een beroep kunnen doen op mensen die dicht bij de vereniging staan. Zonder ze bij naam te noemen – de kans is te groot dat ik iemand vergeet – wil ik al deze vrijwilligers hartelijk bedanken. Dankzij jullie inzet gaan we ongetwijfeld weer een groots carnaval tegemoet. Een driewerf alaaf!

Redactie, fotografie en vormgeving: carnavalsvereniging De Nathalzen Overige fotografie: Loo Lens (René van de Peppel) - Drukwerk: Drukwerkfabriek

’t Nathalske 3


Korte berichten Bestel de dvd van de Loose Avond

Voor gezond brood en lekker banket moet je bij Echte Bakker Hugen zijn geweest ! ECHTE BAKKER HUGEN VAN DER HELLLAAN 28 6824 HT ARNHEM 026 3514642

Geïnteresseerd in lidmaatschap van De Nathalzen? Op onze website kun je eenvoudig een aanmeldformulier downloaden. Vul het in en stuur het vervolgens ondertekend naar ons secretariaat, Sloetstraat 16, 6924 AW, Loo. De kosten van lidmaatschap bedragen 17,50 euro per seizoen. Daarmee heb je gratis toegang tot de Loose Avond, het Gekostumeerd Bal en het Jeugdcarnaval. De lidmaatschapskaart geldt als een gezinspas. Dat betekent dat ook je eventuele partner en kinderen (tot zestien jaar) toegang hebben met dezelfde lidmaatschapskaart.

Voor ouderwets lekkere kwaliteit en fijne vleeswaren uit eigen worstkeuken Heiliglandsestraat 23 Groessen Telefoon/Fax 0316 - 52 30 77 EEG erkenningsnummer: 3521

Word lid van De Nathalzen

Wil je het optreden van Lastig Zat & zn terugzien? Of vind je het leuk om de act van de Gummieberen nog eens te bekijken? Bestel dan een dvd en herbeleef de Loose Avond. Onze pronkzitting is met camera’s opgenomen en alle hoogtepunten staan op beeld. Ook de bekendmaking van de Nathals van het Jaar en de onthulling van het nieuwe kabinet. Nog tot en met vrijdag 27 januari is er een voorinschrijving per e-mail (info@nathalzenloo.nl). Daarna geven we het definitieve aantal door aan onze videomaker. De dvd van de Loose Avond wordt tegen kostprijs verkocht: 15 euro per stuk.

Ga mee op stap met De Nathalzen De Nathalzen heeft ook een ‘uitprogramma’. In de carnavalsperiode trekken we er in de weekenden af en toe op uit om elders in Gelderland een leuke avond te beleven en onze carnavalsvereniging op een goede manier te presenteren. Wil je mee? Dan kun je je daarvoor per e-mail aanmelden (info@nathalzenloo.nl). De vervoerskosten bedragen 5 euro per persoon. Het is altijd leuk om met een grote groep een zaal binnen te stappen. We gaan met maximaal één touringcar. Dit zijn de dagen waarop we op stap gaan: zaterdag 21 januari (Velp), vrijdag 24 februari (Groessen) en zondag 26 februari (Dichteren).

Elf jaar in functie Een bijzondere mijlpaal voor drie van onze functiebekleders. Hans Willemsen, Wilfred Segers en Henk Peeters zijn elf jaar achtereen actief bij De Nathalzen. In die tijd hebben zij veel betekend voor onze vereniging. Hans is sinds het seizoen 2011-2012 secretaris. Hij was prins in 2006-2007, samen met prinses Karin. Wilfred is sinds enige tijd spreekstalmeester en bestuurslid (2009). Hij organiseert mede de Loose Avond en trad daar enkele malen op onder de artiestennaam De Natte. Daarnaast is hij medeorganisator van Blauwe Maondag, zit hij sinds 2012 in de prinskeuzecommissie en is hij met Segers Grondbewerking een belangrijke sponsor. Henk was twee maal prins: in 1978-1979 en 2014-2015. In 2005-2006 stond hij prins Hans terzijde als adjudant. Henk is vele jaren lid geweest van de jeugd- en bouwcommissie en trad meer dan 33 jaar op als De Dreuge. In het verleden zat hij in de raad van elf, tegenwoordig maakt hij deel uit van de senaat.

Meld je aan voor bustoer Als de carnavalsactiviteiten er na Blauwe Maondag in Loo op zitten, betekent dat voor De Nathalzen niet dat carnaval voorbij is. Op carnavalsdinsdag (28 februari) is er de traditionele bustoer. Met twee volle touringcars gaan we op bezoek bij verenigingen in de omgeving die nog wel carnaval vieren (10.30 – 18.30 uur). Wil je mee? Dat kan! Tijdens het Gekostumeerd Bal (18 februari) kun je je vanaf 21.00 uur bij de entree aanmelden. De kosten bedragen 5 euro per persoon (inclusief een lunch).

4

’t Nathalske 5


Korte berichten

Betten Auto’s

Nieuwe band op Gekostumeerd Bal: Dreamcast Het Gekostumeerd Bal (18 februari), dat traditioneel plaatsvindt op zaterdag vóór het traditionele carnavalsweekend, is altijd weer de ideale opmaat naar carnaval. Ditmaal staat Dreamcast op het podium van onze feestzaal. Deze enthousiaste formatie beschikt sinds afgelopen nazomer over een nieuwe frontzangeres. Het repertoire bestaat niet alleen uit echte carnavalskneiters, maar ook uit topveertigmuziek, good old rock, bekende pop en typische discohits. Jullie zijn gewaarschuwd…

Het Ambacht 35 6931 EZ Westervoort 06-41374332 of 06-44152549

www.betten-autos.nl

Markt 7 Zevenaar Stadsbrouwerijwittenburg.nl

Wisselingen bij De Nathalzen

De Nathalzen draait op volle toeren dankzij de inzet van zo’n veertig functiebekleders. Zij zitten in de raad van elf, de senaat of het kabinet. Ook hun partners zijn er steevast bij. Aan het begin van dit seizoen hebben zich enkele wijzigingen voorgedaan. Gerrit en Bets van Gellekom, Remco en Wenja Schoppers en Jurriën en Annie van Rheede hebben besloten een stapje terug te doen. De Nathalzen heeft daar uiteraard alle begrip voor en bedankt hen voor de jarenlange inzet voor de vereniging. Aan de andere kant hebben we er weer een nieuw gezicht bij. Sinds de Loose Avond maakt Koen Hermsen deel uit van de raad van elf. We wensen hem veel plezier toe.

Maak het feestelijk in ons dorp Wil je dit jaar je huis of straat nóg mooier versieren? De Nathalzen biedt de officiële verenigingsvlag in diverse maten/ vormen aan. Vanaf nu is het mogelijk om de vlaggen per e-mail te bestellen. Er zijn drie varianten: - E en normale vlag van De Nathalzen voor aan huis. Kosten: 15 euro - E en grote vlag van De Nathalzen voor in de vlaggenmast (225 x 150 centimeter). Kosten: 75 euro - E en set voor aan de lantaarnpaal, bestaande uit twee beugels, twee stokken en twee kleine vlaggen. Kosten: 50 euro Interesse? Stuur een e-mail naar ons secretariaat: info@nathalzenloo.nl. Het bedrag mag overgemaakt worden op de bankrekening van onze vereniging: NL56RABO0315431601 (C.V. De Nathalzen/ ter attentie van penningmeester Rob Bouwman)

6

’t Nathalske 7


• Feesttenten • Toiletwagens • Abraham’s en Sara’s • Geboorte ooievaars • Partybenodigdheden • Springkussens

Topentertainment in eigen dorp De uitverkochte zaal op de Loose Avond zag niet alleen prinses Ina I en adjudant Rob uit de grote fles springen. Ze was ook getuige van fraaie optredens van vele artiesten. Onder hen de teruggekeerde Lolbroekjes (vrouwen raad van elf) en Bakloosjes (Gisela Wilting en Edith Lamers). Bennie Peters trad voor het eerst op onder de naam De Klos N.V. Een terugblik met foto’s. René en Janine de Kramer werden uitgeroepen tot Nathals van het Jaar.

Tel. 0316 - 26 29 29 / 06 510 199 66 www.weijersverhuur.nl

Fa. Staring Achtergaardsestraat 17 6923 BE Groessen Tel. 0316 - 523 272

Het adres voor: Mengvoeders Diverse kleindiervoeders Kleindierbenodigdheden Tuinzaden en tuinbenodigdheden Afrasteringsmateriaal Kunstmest en organische meststoffen Werkkleding, klompen, laarzen e.d.

www.docqmans.com 8

’t Nathalske 9


Juffrouw Wolters maakte artiesten van Immerloos Aan de optredens op de Loose Avond gaan vaak maanden van voorbereiding vooraf. Artiesten houden ‘hun’ dorp goed in de gaten en noteren alle opvallende momenten en gebeurtenissen. Twee van de vertrouwde gezichten zijn Jan van den Berg en Wim Eijkels. Onder de naam Immerloos treden zij al jaren op. Dit tot groot plezier van bezoekers. Wat maakt het leuk om op de Loose Avond op te treden? “De onderlinge samenwerking is erg leuk. We bereiden het optreden samen voor en op de Loose Avond zelf moet het eruit komen. We vormen een goed koppel, dat maakt het leuk en fijn om op te treden.” Jullie zijn ontzettend actief in het Loose verenigingsleven. En toch vinden jullie steeds weer tijd en energie om zo’n mooi optreden te verzorgen… “We vinden het gewoon fantastisch om deel te nemen aan de Loose Avond. Als je iets leuk vindt is de energie ook aanwezig. In het verre

verleden, op de lagere school, deden we aan toneel. In die tijd werden we gedrild door juffrouw Wolters om zo perfect mogelijk voor de dag te komen. De ervaringen van toen komen nu van pas.”

“Op sportpark Immerloo is immer wat loos!” Hoe is ‘Immerloos’ ontstaan? “We hebben jaren geleden samen besloten om iets te doen met grappen, weetjes en

sketches. Er is genoeg stof om een avond te vullen. Bij S.V. Loo kwam de naam waaronder wij optreden al snel naar boven. Op sportpark Immerloo is immer wat loos!” Wat herinneren jullie nog van het eerste optreden? “Ons eerste optreden was gepland voor 2010. Maar in de week voor de Loose Avond was er tegenslag in privésfeer. We moesten ons optreden noodgedwongen afzeggen. Een jaar later ging het feest wel door. Echt zenuwachtig waren we niet, maar wel gespannen. Na de eerste paar biertjes word je toch wat vrijer. En we konden bogen op de ervaringen die we hadden opgedaan met het toneelspel op de lagere school.” Waarmee onderscheidt ‘Immerloos’ zich van andere optredens? “We proberen S.V. Loo centraal te laten staan tijdens de sketches, maar dat lukt niet altijd. Vandaar ook dat we dingetjes die we elders waarnemen laten terugkomen. Er gebeurt genoeg wat het vermelden waard is. We proberen direct na de Loose Avond al weer zaken op papier te krijgen, zodat je niets vergeet. Jan heeft hierin de regie. Samen geven we de sketches handen en voeten. Als het idee geboren is, krijg je vanzelf weer de nodige energie om er iets leuks van te maken.”

een fotootje of filmpje aanslaan. Zeker later op de avond, want dan wordt het publiek wat losser.” Zijn jullie al voorzichtig begonnen met de voorbereidingen op de Loose Avond van 2017?

We gaan wat veranderen in onze samenstelling. Op de laatste Loose Avond hebben we aangegeven dat we stoppen als duo Immerloos, maar terugkomen als trio. ‘Gradje uut Panderen’ (José Booltink) sluit bij ons aan. Wat we met de naam Immerloos gaan doen is nu nog niet bekend.”

Wat maakt een grap geschikt voor de Loose Avond? “Wat we absoluut niet willen is een persoon of meerdere mensen kwetsen. Hier doen wij niet aan mee. Het moet vooral ludiek en grappig zijn. We staan er ook voor open om personen uit ons dorp die iets bijzonders hebben gedaan te vermelden. Tom Lamers, onze topkok, is er zo eentje. We weten en voelen ook dat grappen ondersteund met Opkomst in een uitverkochte zaal.

10

Een geintje moet kunnen! Of niet, Hans?

Volgend jaar een optreden met ‘Gradje uut Panderen’, die al werd gepresenteerd.

’t Nathalske 11


spuiten - belettering - striping - schadeherstel

t d n i v a n I ’ e d n ‘Strale p a h c s s prinse r e e n e e

Opvallend op weg... www.truckpaint.nl 0314 - 68 13 24

Van een Wely-en dakje! Leidekkerswerk: Maasdekking, Schubbedekking, oud Duits op zowel daken als torens. Loodgieterswerk: Koper, lood en zinkwerk voor daken, goten en hemelwaterafvoeren. Diversen: Verwijderen, restaureren, herplaatsen van bekroningen, zoals kruizen, pinakels, haan en pijnappel, incl. verguldwerk. Leveren en aanbrengen van gecertificeerde veiligheidshaken.

De Nathalzen beleeft een bijzonder seizoen. Voor het eerst sinds tientallen jaren heeft weer een vrouw de Loose scepter in handen. Ina Weijers kwam op de Loose Avond als prinses uit de grote fles tevoorschijn. Haar man Rob schikt zich in de rol van adjudant. “Het is nu al onvergetelijk”, zegt de trotse prinses van De Nathalzen. Met een smoesje werd Rob afgelopen najaar naar de prinskeuzecommissie gelokt. “Toen ik die twee, Hans Tiedink en Wilfred Segers, zag zitten, wist ik genoeg. Ik kon niet meteen ja of nee zeggen en wilde het eerst met Ina bespreken.” Thuis smeedden ze een creatief plan. “Ik ben een paar dagen later terug naar de prinskeuzecommissie gegaan en heb gezegd: ‘Jongens, ik doe het niet…’ Even bleef het stil. Toen ik teleurstelling zag, ging ik verder. ‘Maar Ina wil het wél’. Dat sloeg aan, vooral ook omdat het perfect aansloot op ’t Nije Loo, het thema van de Loose Avond.”

Tweede prinses in historie VAN KOMO gecertificeerd Zinkverwerkend bedrijf. Lid van: ‘Nederlandse vereniging van leidekker’ en ‘de Zinkmeesters’.

12

*Van Wely adv. 182x133.indd 1

Loodgieters-, Leidekkers- en Koperwerken SINDS 1921 Zevenaar - Groessen

Kwaliteit staat bij ons boven aan de ladder.

Kerkakkers 46 6923 BZ Groessen Tel. 0316 - 52 40 50 Fax 0316 - 52 69 50 www.vanwelyleidekkers.nl info@vanwelyleidekkers.nl

01-10-2007 14:05:05

Het carnavalswezen wordt vaak gezien als een mannenwereld. Met prinses Ina I wordt gebroken met die traditie. Een primeur is het overigens niet. Eind jaren zeventig had De Nathalzen al een prinses: Thea IJzermans voerde destijds de vereniging aan. Nadien had de vereniging altijd een prins, ondersteund door een prinses en/ of een adjudant.

“Om het prinsesschap geheim te houden heb ik tegen zoveel mensen gelogen, dat ik moest oppassen niet verstrikt te raken in eigen leugens” Groot geheim Het spanningsniveau steeg op de dag van de Loose Avond naar een absoluut hoogtepunt. Wekenlang moesten Ina en Rob geheim houden dat zij tijdens de pronkzitting uit de fles van De Nathalzen zouden springen. Maar hoe dichter bij de Loose Avond kwam, hoe moeilijker het werd om de kaken stevig op elkaar te houden. Dochter Nikki, exprinses van De Nathalzen, kreeg een paar uur voor de onthulling te horen dat er die avond iets bijzonders te wachten stond. Dat niet Rob prins werd, maar Ina prinses bleef ook voor haar een verrassing. Rob zat tot kort voor de bekendmaking in de uitverkochte zaal bij zijn vriendengroep, Ina had haar omgeving met een smoes op een dwaalspoor gezet. De mensen om haar heen wisten niet beter of Ina genoot

’t Nathalske 13


De Smidse 1-3, Westervoort Telefoon: 026 311 8818 www.vanessenwestervoort.nl

Modevoordemanvannu! Didamsestraat 4 I 6901 HC Zevenaar T 0316 26 27 33

Installatietechniek van een etentje. “Best lastig, hoor. Op een gegeven moment heb je tegen zoveel mensen gelogen, dat je moet oppassen niet verstrikt te raken in eigen leugens”, zegt ze. “Op de avond zelf, toen iedereen van huis was, ben ik in bad gegaan en heb ik gelezen. Dat gaf rust.” Een familielid, betrokken in het complot, heeft haar bij de schutterszaal afgezet. • Centrale verwarming

• Renovatie

• Woningaanpassing mindervaliden

• Onderhoud gastoestellen

• Dak en zinkwerk

• Duurzaam

• Sanitair

• Riool

• Vastgoed onderhoud

Installatietechniek Ramon Meurs | Tel: 06-29986125 | Kerkpad 2 A, 6924 AX Loo info@instaltechrm.nl | www.instaltechrm.nl

Burgemeester gefopt Ook een oud-collega bij de gemeente Duiven – Ina werkt daar sinds enige tijd op het bestuurssecretariaat – was op de hoogte van de grote verrassing. Zij hielp een handje bij het schrijven van de proclamatie. “Ik wist dat ik haar in vertrouwen kon nemen en wilde zo goed mogelijk voor de dag komen. Een proclamatie moet wel hout snijden en leuk zijn, vind ik. Door er met iemand naar te kijken die creatief is, wordt het verhaal alleen maar beter. Ik heb er in de aanloop naar de bekendmaking vaak genoeg op geoefend als er niemand in huis was.” Donderdagmiddag vóór de Loose Avond sprak burgemeester Rik de Lange met Ina over de pronkzitting. “Hij vertelde dat hij die zaterdag naar de Loose Avond ging. Ik zei: ‘Dat is toch leuk?’ Daarop zei hij: ‘Zeker. Maar jij hoeft daar niets te doen...’ Niet wetende dat ik uit de fles zou komen.” Na de onthulling en installatie, in het bijzijn en met steun van Rik de Lange, kwam op het podium Ina’s werkrooster ter sprake. “Ik wil natuurlijk alle dagen vrijaf, maar dat willen er meer. Ik had al ‘ja’ gezegd tegen het prinsesschap vóór ik deze baan kreeg.”

Klein dorp, groots carnaval Ina heeft sinds de onthulling leuke reacties gekregen. Haar Facebookpagina stroomde vrijwel meteen na de bekendmaking vol met felicitaties en berichten van mensen die haar veel plezier toewensen. “Ze hebben de foto’s van de onthulling gezien en schreven: ‘Je straalt echt’. Dat is ook zo. Ik weet niet of ik hier tien jaar geleden ook voor in was geweest, maar nu sta ik er echt voor 200 procent achter. De gezondheid zit mee en carnaval in Loo leeft de laatste jaren enorm. Het is een eer om prinses van deze vereniging te zijn”, zegt ze.

“Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we carnaval zo uitbundig kunnen vieren” “We wonen in een klein dorp, maar carnaval wordt hier groots gevierd. Let wel: in sommige dorpen is helemaal niets meer te doen met carnaval. Dat is natuurlijk jammer. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we carnaval zo uitbundig kunnen vieren. Als er iets te doen is zijn we er praktisch altijd bij. Gewoonweg omdat we de vereniging een warm hart toedragen en omdat we het ontzettend gezellig vinden. Met de activiteiten brengt De Nathalzen het dorp samen. De Nathalzen vervult een belangrijke rol in het Loose verenigingsleven.”

Prachtig visitekaartje

Zou burgemeester De Lange onze prinses vrijaf geven met carnaval? Zo niet, dan gaan we met z’n allen naar het gemeentehuis.

14

Prinses Ina I en adjudant Rob regeren met de leus: ‘Met Ina als prinses is carnaval in Loo een groot succes’. Het tweekoppige kabinet volgt prins Johnny (Tilleman) en adjudant Gert-Jan (van Zuylen) op. De Nathalzen bedankt hen voor hun inzet. Zij waren met hun aanstekelijke enthousiasme een jaar lang een prachtig visitekaartje van de vereniging.

’t Nathalske 15


#NathalzenAlaaf

16

’t Nathalske 17


Reparatie APK-Keuring Onderhoud

Installatiebedrijf Bolder B.V. Dorpstraat 39b 6923 AC Groessen Telefoon 0316 – 28 45 10 Mobiel 06 – 22 231 298 www.ibb-groessen.nl

Helhoek 30 6923 PE Groessen T (0316) 33 00 67 F (0316) 32 97 21 I www.polmanautoservice.nl E info@polmanautoservice.nl

9 gevarieerde zalen voor: Bruiloft – Verjaardag – Receptie – Diner – High Tea

Evenement of iets te vieren thuis? We zijn ook graag ‘van de partij’!! Leverancier van lakken en protective coatings ten behoeve van de industrie, landbouw en zwaar vervoer markt. Heino / Didam C. Huygenstraat 6, 8141GM, Heino Telefoon: 0572-363079 Fax: 0572-363082 www.hr-trading.nl

NIEUW:

Serre én terras: Bij mooi weer een zaal half binnen / half buiten

Dorpstraat 11, telefoon (026) 3118285, info@wieleman.com, www.wieleman.com www.facebook.com/zalencentrumwieleman

18

www.twitter.com/wieleman

’t Nathälske 19


11 Bij alle activiteiten zijn ze erbij: de muzikanten van Excelsior. In carnavalstijd zijn ze beter bekend als Loos Alarm. Wij vroegen Bennie Peters, één van de fanatieke muzikanten en een echte carnavalist, naar zijn elf favoriete carnavalskrakers. Dit is volgens hem de hitlijst aller tijden.

Maak muziek bij Excelsior Ook muziek maken bij Excelsior? Neem dan eens contact op met de vereniging. De secretaris is… eh… Bennie Peters.

20

22

33 44 5

k a e r rs Bennies Elf Carnavalsk Drafi Deutscher • Marmor, Stein und Eisen bricht

66

André van Duin • Bim Bam

77

Een nummer uit 1965 dat iedereen kent. Niet alleen met carnaval, maar ook tijdens elk ander feest een fijne meezinger (vergeef het me als je me het nummer hoort zingen). Dit is voor mij het enige nummer dat op de eerste plaats kan staan.

André hoort gewoon in de top van deze lijst te staan, het is alleen moeilijk een lied van hem te kiezen. Ik ben voor dit nummer gegaan vanwege de leuke videoclip die erbij zit, kijk maar eens op YouTube. Enne… Dit nummer brengt je met dat klokkengelui een beetje in kerstsfeer. Da’s ook leuk met carnaval.

Bennie Peters • Carnaval in Rio Janeiro

Dit nummer zing ik in carnavalstijd altijd onder de douche. Het is steen- en steengoed. Ken je het niet? Dat kan wel kloppen, want het is een eigen nummer. Moet nog een hit worden.

Guus Meeuwis • Het dondert en het bliksemt

Een mooie meezinger van een van de betere Nederlandse artiesten. Guus komt van onder de grote rivieren, dus hij is met carnaval vieren opgegroeid. Dat merk je in dit nummer als hij de regen van meters bier bezingt.

5 Evert Baptist • La La La Gehaktbal

Lekker simpel. Als je het lied een keer gehoord hebt, blijft het hangen. Het is prima geschikt voor de polonaise. Eén ding: het maakt wel hongerig.

88 99

Andreas Gabalier • Hulapalu

Afgelopen najaar zijn we met Excelsior naar Gemünden am Main geweest. Dit lied werd daar grijs gedraaid en tot vervelend toe meegezongen (ook door ons). Het is de hoogste tijd dat we bij De Nathalzen ook met dit lied kennismaken.

Gebroeders Ko • De Blauwe stier

Feest in het dorpscafé, dáárover gaat dit lied. Het is goed voor veel afwisseling: je zingt, deint walsend mee, springt. Dit nummer heeft alles om niet stil te blijven staan of zitten. Het is een favoriet van Loos Alarm.

Wim Kersten • Bloemetjesgordijn

In dit lijstje horen niet alleen nieuwe nummers. Bloemetjesgordijn is een gouwe ouwe, net als “Bij ons staat op de keukendeur” van Twee Pinten. Dit soort nummers hoort ook vandaag de dag bij carnaval en zal nog jaren gezongen worden door jong en oud.

Arie Ribbens • Polonaise Hollandaise

‘Wij zakken door, we zullen niet verdorsten, en Willem grijpt Marietje van achter bij haar schouder.’ Als je deze tekst leest, weet iedereen welk nummer het is. Een topper. Hoevelaken staat op de kaart dankzij dit nummer.

10 Snollebollekes • Vrouwkes 10 Vet Cool! Maarre… Als je links kijkt, zie je rechts niks. En omgekeerd trouwens ook niet. Het is een geinig liedje dat me vrolijk en blij maakt.

11 Adèle Bloemendaal • Een lijster in de la 11 Ik zat m’n top tien te bekijken en merkte: bijna alle carnavalskrakers zijn van mannelijke artiesten. Het erenummer elf gaat daarom naar een vrouw die meerdere carnavalsliedjes maakte.


Loose jeugd groeit op met carnaval

Winactie Voor de jeugdigen is het extra leuk om deel te nemen aan de stemronde. Er is namelijk aan winactie aan gekoppeld. Leerlingen van de Bernadetteschool mogen voorafgaand aan de Jeugdprinswissel voorspellen wie de nieuwe jeugdprins(es) wordt. Uit de juiste inzenders wordt een naam getrokken. De gelukkige krijgt van de carnavalsvereniging een cadeaubon van een speelgoedzaak ter waarde van 25 euro. Vrijwel alle kinderen van de Bernadetteschool doen eraan mee.

Voor de Loose jeugd is het keer op keer een spannend moment. Wie maken deel uit van het nieuwe jeugdkabinet? De Nathalzen wil van de onthulling een zo bijzonder mogelijk moment maken. Op zondag 15 januari vindt de Jeugdprinswissel plaats. Die wordt aangekleed met allerlei leuke optredens van dorpsartiesten. Voor De Nathalzen is de jeugd extra belangrijk. Al op jonge leeftijd proberen we de jongeren in het dorp bij het carnavalsleven te betrekken. De carnavalsvereniging gaat op vrijdag vóór het traditionele carnaval (24 februari) op bezoek bij de Bernadetteschool om daar samen met de Loose jeugd het feest in te luiden. Een dag later is er in het schuttersge-

Jeugdprinswissel 2017 Dit jaar vindt de Jeugdprinswissel plaats op zondag 15 januari. Klokslag 13.11 uur begint de feestmiddag. We nemen afscheid van het huidige kabinet en bereiden ons voor op de installatie van het nieuwe jeugdkabinet. Daaromheen zijn diverse leuke optredens van dorpsartiesten. Zij verzorgen een dans, spel, buut of muziekoptreden. Net als andere jaren is dweilorkest Loos Alarm in touw om de Jeugdprinswissel op te vrolijken met leuke carnavalsnummers. Ben jij van de partij bij dit spektakel? Praat mee op social media (#Jeugdprinswissel).

bouw het Jeugdcarnaval. Jongeren (tot zestien jaar) mogen gratis naar binnen op de lidmaatschapskaart van hun ouders. Voor het jeugdkabinet en de jeugdraad, bestaande uit leerlingen van groep acht van de basisschool, heeft De Nathalzen extra uitjes en activiteiten in petto. Zo mogen het jeugdkabinet en de jeugdraad mee op de wagen tijdens optochten, waaronder die op Blauwe Maondag. Voor de leden van het jeugdkabinet is er ook plaats in de bus op carnavalsdinsdag. Hoogtepunten voor de jongeren zijn en blijven uiteraard de Jeugdprinswissel en het Jeugdcarnaval.

Spannende onthulling De Nathalzen maakt van de onthulling van het jeugdkabinet steeds weer een spannend moment. Voor zo veel mogelijk mensen moet tot het allerlaatste moment geheim blijven wie de jeugdscepter mag zwaaien en wie hij of zij benoemt tot adjudant en hofdames. Kort voor de kerstvakantie is er op de Bernadetteschool een stemronde. De jeugdigen bepalen zelf wie de eretitels mogen dragen. Op een lijstje staan de namen waaruit gekozen kan worden.

“We nemen de bus mee naar huis en tellen dan rustig de stemmen. Met de ouders van ‘de eerste keus’ spreken we in het geheim af. Als alles goed is afgestemd en geregeld, mag de aankomende jeugdprins of -prinses de adjudant en hofdames kiezen. Pas op de Jeugdprinswissel maakt de prins of prinses de namen bekend. Dit om de verrassing voor iedereen groot te houden. Ook voor ouders en familieleden maken we er zo een spannend moment van”, zegt Wery Hugen van de jeugdcommissie. De kans bestaat dat na de primeur van afgelopen jaar – toen was er voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging een jeugdprinses – opnieuw een dame jeugdprinses wordt. “Groep acht van de basisschool waaruit de jeugdprins of -prinses wordt gekozen, bestaat namelijk uit tien meiden en slechts één jongen. Wat de uitslag ook wordt, we gaan weer een mooi seizoen tegemoet. Óf we hebben wéér een jeugdprinses óf een jongen krijgt tien meiden achter zich aan.”

Winteronderhoud tuin- en parkmachines >

verkoop > reparatie > slijpen > service > ophaalservice

Wij repareren alle merken. Voor meer info bel of kijk op de website

22

www.palmgroessen.nl

P.Palm&Zn Dorpstraat 3 Groessen

Tel.:(0316) 34 26 00

’t Nathalske 23


Wehlseweg 2-A Loil-Didam Tel/Fax: 0316 225 617

Kwekerij Streekwinkel Kookworkshops Excursie met proeverij Educatief Creatieve workshops Kinderfeestjes

De Groene Schuur

Lijkweg 9 b, GROESSEN, 0316-330718 www.degroeneschuur.nl www.kokenindekas.nl 24

a c c o u n t a n t s a d v i s e u r s Oude Doesburgseweg 9, NL-6901 HG Zevenaar www.rena-accountants.nl

Jeugdkabinet schrijft historie De Loose jeugd wist afgelopen jaar niet wat ze zag toen er behalve een jeugdprins ook een jeugdprinses werd geïnstalleerd. Julia Alaviitala (12) had de eer de eerste jeugdprinses in de geschiedenis van De Nathalzen te zijn. Samen met jeugdprins Wesley de Kramer (12). “Het duurde even voordat het kwartje bij iedereen was gevallen.”

Als Julia begint te vertellen over haar drijfveer om vol voor het jeugdprinsesschap te gaan, gaat het al snel over emancipatie. “Je ziet het overal in de wereld: het lijkt alsof mannen net wat sneller dan vrouwen in aanmerking komen voor bepaalde baantjes. Ook in het carnaval zijn de mannen traditioneel oververtegenwoordigd. Waarom kunnen vrouwen niet boven aan de carnavalsvereniging staan? Ik wilde verandering op gang brengen.” Na bijna een jaar lang jeugdprinses te zijn geweest, durft Julia met zekerheid te zeggen dat ze daarin is geslaagd. “Heel wat kranten is het opgevallen dat een vrouw het mede voor het zeggen had in Loo. Ook tijdens carnaval kreeg ik veel leuke reacties. Misschien was het effect nog groter geweest als ik alleen jeugdprinses was geweest.” Maar de stemronde op

de Bernadetteschool gaf nou eenmaal een gelijke stand aan: zeven stemmen voor zowel Wesley als Julia.

“Adjudant Finn zal misschien blij zijn als het erop zit. Hij moest telkens én een scepter én een boeket vasthouden” Ook Wesley wilde dolgraag jeugdprins worden. “Mijn twee broers zijn het ook geweest en zij hebben het allebei heel leuk gevonden. Ik heb hun verhalen heel vaak aangehoord en wilde het nu het kon zelf meemaken”, zegt hij. “Het

gedeelde prinsschap was uiteindelijk een mooie oplossing voor ons beiden. Al was het wel moeilijk om het stil te houden. De keren dat ik op het punt stond om naar Julia te gaan om de proclamatie te schrijven, versprak ik me bijna.”

Dansende feestzaal “Samen hebben we het heel leuk gehad”, glimt Julia. “Vooral de bustoer was leuk. Je feest steeds op andere plaatsen”, zegt Wesley. “Dat klopt, dat was echt super”, gaat Julia verder. “Maar onze eigen feesten vond ik eigenlijk ook helemaal te gek, samen met de grote prins en adjudant. De schutterszaal lijkt klein als hij leeg is, maar met carnaval is er geen doorkomen aan. Het is met al die dansende en springende mensen een heel karwei om van de ene naar de andere kant te gaan.”

’t Nathalske 25


Zalencentrum

Berentsen Timmerhuus Pruufkamer Bruidszaal Onze gelegenheid biedt plaats aan 20 tot 300 personen. Het zalencentrum is rustiek gelegen in het mooie Gelderse dorpje Loo en kan u van dienst zijn met een uitstekende keuken. Tevens beschikken wij over een ruime parkeergelegenheid. Vraag vrijblijvend onze informatie aan.

Berentsen

het adres voor uw feest of bruiloft! Loostraat 51 | 6924 AD Loo Telefoon 0316 26 12 59 | Fax 0316 26 49 71 | info@zaal-berentsen.nl | www.zaal-berentsen.nl

Emmerik 5 6931 HC Westervoort www.sportsplanet.nl Tel. 026 3118726 Mooi was dat de jeugdprins en -prinses in vol ornaat Julia’s opa en oma onderscheidden. Zij komen uit Finland en waren kort voor carnaval naar Nederland gereisd. “Ik had hen al verteld dat ik jeugdprinses zou worden, maar ze konden daar moeilijk een voorstelling van maken. Carnaval kennen ze niet in Finland. Toen ze bij ons in Loo waren, keken ze er echt van op. Oma vond de jurk prachtig en opa bleef maar naar de fazantveren kijken. Hij had nog nooit zo’n lange veer gezien.”

nu bezig om een mooie carnavalsjurk en cape voor mij te maken. Als ik straks weer als Julia mag feesten, doe ik dat verkleed als jeugd-

Bijna aan het einde

prinses.” Wesley wil op zijn beurt nog niet aan het einde van het prinsschap denken. “Laten we eerst maar genieten van de korte tijd die er

Ook als Julia geen jeugdprinses meer is, blijven haar grootouders betrokken. “Oma is

“Vooral de bustoer was leuk. Je feest steeds op andere plaatsen”

nog is. Daarna moeten we maar weer ‘gewoon’ carnaval vieren. Ik weet zeker dat dat ook heel leuk wordt.” Ze willen hun adjudant Finn (Meuleman) en hofdames Sanne (Segers) en Estelle (Oesterholt) alvast bedanken voor hun inzet. “Het was samen echt fantastisch”, zegt Wesley. “Ik denk dat Finn misschien nog wel het meest blij van allemaal is als het er straks echt op zit. Als wij een onderscheiding moesten uitreiken of een andere verplichting hadden, moest hij niet alleen de scepter, maar ook het boeket van Julia vasthouden. Hij heeft ons tijdens carnaval flink geholpen.”

Husselarijstraat 29 6924 AJ Loo Telefoon: 0316 268237 26

’t Nathalske 27


Blauwe Maondag

Voor meer en meer mensen in de wijde omgeving is Loo de place to be op carnavalsmaandag (27 februari). Oftewel: Blauwe Maondag. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds is er groot feest in en om onze feestzaal. De dag begint met een ontbijt, gevolgd door de Loose carnavalsparade die steeds langer en mooier wordt. De hele dag is het schuttersgebouw hét trefpunt voor carnavalisten uit Loo en omgeving. Al om 9.30 uur zijn de zaal en het buitenplein geopend voor optochtdeelnemers en feestvierders. Voor alle aanwezigen is er een heerlijk ontbijt met erwtensoep en brood met spek en eieren. We schenken er een kopje koffie bij en op het buitenpodium is er in de tussentijd echte carnavalsmuziek. Het ontbijt is gratis, iedereen die trek heeft is welkom. Als de magen gevuld zijn en de eerste polonaises op het feestplein erop zitten, is het tijd voor de Loose parade. Om klokslag 11.11 uur lost het kanon van schietvereniging Jemmy Tell het startschot. Tal van praalwagens, loopgroepen, kinderkarren en prinsenwagens trek-

ken door de straten van het versierde dorp. Natuurlijk gaat huisdweilorkest Loos Alarm voorop in de stoet die wordt afgesloten door de prinsenwagen van De Nathalzen. We vinden het geweldig dat de optocht ieder jaar weer kleurrijker wordt met groepen die niet alleen uit Loo, maar ook uit omliggende dorpen komen. De afgelopen jaren trok de Loose parade zelfs groepen uit Didam, Ellecom, Tolkamer, Aerdt en Deventer aan. Om alle optochtdeelnemers te bedanken voor hun inzet, krijgen zij voorafgaand aan de optocht naast een ontbijt een gadget. Daarnaast probeert De Nathalzen groepen vooraf in loodsen te bezoeken.

Knallende feestmiddag Na de optocht, die ongeveer een uur duurt, is er in en om het schuttersgebouw groot feest. Rasentertainer Robert Pouwels brengt de juiste carnavalsstemming in de zaal en er zijn dweilorkesten uit het hele land. Iedereen is welkom, jong en oud. Er gelden uiteraard wel strikte regels ten aanzien van het drinken van alcohol. Onder de achttien jaar is het nuttigen van alcohol niet toegestaan. De toegang tot de feestzaal is gratis, of je nou lid bent van De Nathalzen of niet.

Voor inwoners

De Nathalzen stelt het zeer op prijs als de optochtroute autovrij is. Dit maakt een goede doorgang van de praalwagens en karren mogelijk. Daarnaast zou het heel mooi zijn als we de optocht samen een feestelijk carnavalsdecor kunnen geven. Versier het dorp daarom met vlaggen, slingers en ballonnen, ongeacht of de optocht wel of niet aan je deur voorbijtrekt. Zo laten we samen zien dat carnaval in Loo leeft. De Nathalzen maakt ’s middags op Blauwe Maondag de winnaars bekend van de straat- en huisprijs. Welk huis is dit jaar het meest carnavalesk? En welke straat is ditmaal het mooist versierd? Na carnaval ontvangen alle winnende huishoudens een toepasselijke prijs. Optochtroute: Loostraat – Hoflaan – Pastoorstraat – Sint Antoniusstraat – Prinsstraat – ’t Grieth – Binnenwei – Eversstraat – Husselarijstraat – Hoflaan – Rijnstraat – Cereslaan – Angeroyen – Hoflaan – Loostraat

Dit zijn de te verdienen prijzen

Informatie voor optochtdeelnemers

- Inschrijven voor de optocht kan via www.nathalzenloo.nl. Voorafgaand aan Blauwe Maondag ontvang je thuis een startnummer - Opstellen is mogelijk vanaf 9.30 uur. Onze optochtbegeleiding heeft voor alle deelnemers een leuk presentje klaarliggen - Heb je een praalwagen? Zoek dan je startnummer op langs de kant van de weg - Praalwagens kunnen draaien in de nieuwbouwwijk Schuttersveld. Optochtbegeleiders geven je aanwijzingen. Volg deze altijd op - Loopgroepen en eenheden zonder wagen stellen zich op het buitenplein op. Als de tocht in gang trekt schuif je op het juiste moment in de stoet in. Houd je startnummer in de gaten - Er wordt gejureerd. De uitslag wordt bekend gemaakt rond 14.00 uur

28

- Categorie praalwagens 1e prijs: beker + 50 euro 2e prijs: beker + 30 euro 3e prijs: beker + 15 euro - Categorie loopgroepen, duo’s en individuen 1e prijs: beker + 30 euro 2e prijs: beker + 20 euro 3e prijs: beker + 10 euro - Categorie jeugd (1e prijs: beker + versnaperingen) De uitreiking is op Blauwe Maondag rond de klok van 14.00 uur.

’t Nathalske 29


Laveloos on tour Ook heel ver buiten Loo laat Laveloos zich gelden. De jongeren gingen afgelopen zomer op vakantie. De jonge garde van Laveloos trok naar Albufeira, de ouderen van de groep zochten het Griekse Chersonissos op. Tijdens de stapavonden en dagtochten konden de carnavalisten het niet laten om zich uit te dossen in het carnavalskostuum van afgelopen jaar. Op bergtoppen en in kroegen werd geposeerd in het bekende oranje.

Ook de muziek kon beter (lees: harder). De studenten legden zuur verdiend geld in om alles te kunnen kopen. Het thema voor het tweede jaar was snel bekend. De jongeren, vrijwel allemaal voetballiefhebbers, zagen in het Oranje-loze Europees kampioenschap hét carnavalsonderwerp.

“Over onze groep kun je een boek vol schrijven”

Met de trots van Laveloos zit het goed Even zag het er naar uit dat ze voor dit seizoen geen bouwruimte meer hadden. Uiteindelijk is alles tóch op tijd rond gekomen. De mannen van Laveloos bouwen ook dit jaar hun carnavalswagen. Na hun eerste prijs in de Loose optocht op Blauwe Maondag hebben de jongeren een naam hoog te houden. “We gaan ons weer van de beste kant laten zien.”

Bouwruimte De Nathalzen krijgt regelmatig mailtjes en berichten van mensen en groepen die het leuk vinden om een kleine kar of wagen te bouwen, alleen geen of onvoldoende ruimte beschikbaar hebben. Hun vraag: weten jullie bouwruimte? Ook het stallen van wagens en materialen is soms een probleem. Mocht je ideeën en/ of suggesties hebben, neem dan zeker contact met ons op. We zouden graag bemiddelen tussen groepen en bouwlocaties. Meer info: info@nathalzenloo.nl

30

Bijna tweeënhalf jaar geleden zaten de jongeren bij elkaar. Een carnavalswagen maken, dát was wat ze graag eens zouden willen. De groepsnaam was snel verzonnen. “Die moest iets met Loo te maken hebben en het liefst ook met een drankje, want ja, we zijn jong en drinken graag een biertje. Er zijn heel wat namen voorbijgekomen. Steyn Lucassen kwam toen als eerste met de naam Laveloos”, zegt Sjoerd Hooyman, één van de fanatieke groepsleden. De mannen, van wie de meeste geboren en getogen in Loo, pakten door. “Het idee voor een wagen zat in ons hoofd en toen hebben we meteen maar het onderstel van een wagen gekocht om zo een begin te kunnen maken”, zegt Sjoerd. “Een heel goede kwaliteit had dat onderstel trouwens niet. Bij de eerste optocht

“We doen pas twee jaar mee aan de optochten, maar echt, ik zou nu al niet meer anders willen” viel de sneeuwpop die we op onze wagen hadden gemaakt (het thema was: ‘onze eerste carnavalswagen, een koud kunstje’, red.) er al bij een beetje springen bijna af.”

Winnaars van derde helft Een jaar later moest het beter. En vooral groter. Met een dieplader werd in het Utrechtse Elst een veel grotere carnavalswagen opgehaald. Hulp kregen ze daarbij van één van de ouders.

Onder het mom van ‘als Oranje het voetballend laat afweten, schitteren wij in de derde helft’ oogstte Laveloos heel wat positieve reacties. De creatie was tijdens de prima bezette optocht op Blauwe Maondag zelfs goed voor een eerste prijs. “We hadden er ook veel tijd ingestoken”, zegt Danny Ketelaar. “En het was niet alleen onze wagen die scoorde: we betrokken het publiek langs de kant erbij en gaven mensen een bal om in een goaltje te scoren”, legt Sjoerd Struker uit.

Boek vol verhalen Swen Evers: “We doen pas twee jaar mee aan de optochten, maar echt, ik zou nu al niet meer anders willen. Voorheen leek carnaval vooral een feestje waarop het te doen is om drank. Dat is het niet. Met een wagen heb je het heel gezellig onder elkaar: in de voorbereiding en tijdens de optocht. Het groepsgevoel versterkt. Mensen laten blijken dat ze je werk mooi vinden. Dan loop je trots naast de wagen. Na optochten kregen we zelfs complimenten van mensen die al zeven of acht jaar bouwen.” Niet dat de bouw gemakkelijk gaat. Sjoerd Hooyman: “Ik zou een boek vol kunnen schrijven. Over aggregaten die niet werken, jongens die met de beste bedoelingen tien keer te veel verf in de verkeerde kleur kopen – van een A-merk! – en een ‘handige’ man die met de vinger in een draaimechanisme komt en naar de dokter moet.” Danny: “Maar als het dan weer carnaval is, denk je daar niet meer aan. ’s Ochtends aan ons ontbijt denken we alleen aan de optocht die komen gaat.”

’t Nathalske 31


advertentie Drukwerkfabriek

Profile for Carnavalsvereniging De Nathalzen

't Nathalske 2017  

Dit is de carnavalskrant van carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo.

't Nathalske 2017  

Dit is de carnavalskrant van carnavalsvereniging De Nathalzen uit Loo.

Advertisement