Page 1

Biblioteca escolar II: La competència informacional des de la biblioteca escolar El procés de cerca

Belén Calvet Cinta Falcó Carmen Jurado Sandra Grau Mestre Educació Infantil Noves tecnologies aplicades a l’educació Curs 2009-2010 Professora: Cinta Espuny


El procés de cerca (I). De la necessitat d'informació a les eines per a localitzar la informació.

1. Les necessitats d'informació Feu una cerca al Merlí i guardeu els materials que us proposen en un document.

http://aplitic.xtec.cat/merli/cerca/fitxaRecurs.jsp?idRecurs=11294&sheetId=null&nomU suari=null

2. Eines per localitzar la informació. Fonts de la informació 1. Anem a posar en pràctica el que hem treballat, aneu al document i obriu un document de text, i proveu de respondre algunes de les preguntes. Pràctica 1: A partir del document “recursos DIGITALS” intenta donar resposta a les següents demandes d’informació.


A. ENCICLOPÈDIES:

1. Quin era el nom de la Mare Teresa de Calcuta? Consulta l’Enciclopèdia Catalana. Contrasta i amplia la teva resposta amb la informació disponible a la Wikipèdia.

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0065628&BATE=Teresa%20de% 20Calcuta

http://es.wikipedia.org/wiki/Teresa_de_Calcuta


2. On està situada la ciutat d’Oxford? Localitza la informació en anglès. Consulta l’Enciclopèdia Britànica http://www.britannica.com/EBchecked/topic/436458/Oxford

B. DICCIONARIS

1. Explica què és una tombarella. Consulta el diccionari DIDAC. http://www.grec.cat/cgibin/escolx.pgm?GECART=0008473


2. Quin és el significat de la paraula “soportal”. Consulta al diccionari de la Real Acadèmia Espanyola.

http://buscon.rae.es/draeI/SrvltConsulta?TIPO_BUS=3&LEMA=SOPORTAL

3. ATLES 1. Quins són els municipis de la comarca del Ripollès que tenen biblioteca pública ? Consulta l’hipermapa (l’Atles electrònic de Catalunya).


4. CATÀLEGS 1. Localitza un resum del llibre Matilda de Roal Dahl. Consulta Catàleg de literatura infantil i juvenil de l’associació de Mestres Rosa Sensat. Autor: Roald Dahl Il·lustració: Quentin Blake Editorial: Alfaguara Col·lecció: Juvenil Edad recomanada: A partir de 12 anys Capítols: 22 Resum: Aquest llibre tracta d'una nena que està mig abandonada pels seus pares encara que visqui amb ells. El seu pare és un estafador de cotxes, i la seva mare està viciada al bingo. Matilda és una nena superdotada i amb poders psíquics. Quan va a l'escola troba una


directora molt dolenta, anomenada Trunchbull, que tira els nens per la finestra i també els fa caure al terra, etc. També hi ha una professora que tracta molt bé als nens. Aquesta es diu Honey. Al final la família Wormwood ha de marxar perquè la policia els busca. Matilda diu als seus pares si es pot quedar amb la Sta. Honey i li van dir que sí. Firmen els papers d'adopció i Matilda es queda amb la Honey. Opinió: El llibre és molt entretingut, encara que és una mica llarg. A part de la Trunchbull tots són molt amables i simpàtics, per això m'ha agradat. La directora fa coses molt gracioses.


2. Localitza a la biblioteca pública del teu municipi si tenen la pel·lícula “Harry Potter i la pedra filosofal”. Consulta el catàleg de les biblioteques públiques.


2. L'organitzador Aloma i el Merlí són dos recursos educatius que permeten accedir a diferents formats d'informació. Aquesta informació la trobem ja classificada per altres o ens la podem classificar al nostre interès. A la vegada hi ha avantatges de gestió i recuperació de la informació. Feu l'exercici 2. Feu diferents cerques de diferents materials a Agrega en funció del vostre nivell educatiu.


3. Internet com a recurs informatiu 1. Visiteu diferents cercadors:


2. Motors de cerca Els motors de cerca permeten fer cerques a diferents llocs web d'una forma fàcil i ràpida utilitzant la barra de cerques del Firefox. Visiteu la pàgina de Softcatalà, descarregueu i instal·leu els motors de cerca següents: 

XtecDicc. Multibilingüe llengua catalanaDiccionari.net (anglès-català) i (català-anglès)Gran Enciclopèdia CatalanaDIECTot de llibresLlibres.com

Quan tingueu les extensions i els motors de cerca instal·lats feu una captura de pantalla. S’ha de poder visualitzar clarament totes les extensions i els motors de cerca que heu instal·lat.


Buscareu una mateixa paraula a diferents motors de cerca, en diferents pestanyes. Amb l’extensió showcase, feu una captura de pantalla i l'enganxeu-la al document.

Translator. Anireu a les preferències, canviareu la llengua per castellà i farem que s’obri en una nova pestanya. Deseu. Obriu un web en anglès i utilitzant l'opció de les pestanyes la traduïm al castellà. Feu una captura i l'enganxeu-la al document.


Anireu a imatges del google, a “búsqueda avanzada” on escollirem una animació, una imatge molt petita, una en color i una en blanc i negre. L'enganxeu les imatges al document.

Animació

Imatge molt petita

Imatge en color

Imatge en blanc i negre

Buscareu la possibilitat de fer una operació matemàtica amb el vostre PC de tres maneres diferents i ho mostrareu.


Anireu a la pàgina de la XTEC i cercareu a la pàgina inicial la paraula “educació”, ho fareu combinant les tecles Ctrl+F, a sota de la pàgina sortirà un requadre, escriviu la paraula, dieu que ho ressalti i veureu que mitjançant les tecles següent i anterior, podeu buscar la paraula. Per la creu podreu tancar l’aplicació. Feu una captura i l''enganxeu al document.


El procés de cerca (II). Estratègies per a recuperar i seleccionar la informació 2. Selecció i valoració de la informació. Abans d'acabar el mòdul us proposem una eina que us permetrà obtenir un ampli ventall de possibilitats. Podreu interactuar entre diferents utilitats en un mateix compte, facilitar l'accés a diferents tipus d'informació, però sobretot us permetrà gestionar la informació de forma ràpida i eficient. A més, és una eina que us permetrà compartir amb qui vulgueu amb diverses opcions (col·laborador, editor,...) i posteriorment podreu exportar la informació en diferents formats. En definitiva, una eina que us facilitarà la recuperació de la informació, el seu tractament, compartir i tenir la informació sempre en línia. Per tot això us proposem que feu l'exercici 3 i el l'exercici 4. Exercici 3: Google. Google docs Envieu al fòrum un comentari de la utilitat que li veieu a aquesta eina. El Google ens permet en diferents eines, però la majoria de vegades l’utilitzàvem per a buscar informació per la web. Ara que coneixem més aplicacions, en podem fer un més bon ús i aprofitament de l’eina. Les utilitats que creiem que té Google : •

Podem treballar amb altres persones en xarxa.

Podem compartir informació amb altres usuaris d’arreu del món.

S’actualitza la última versió automàticament.

Sempre disposes de tota la informació que has guardat al Google, ja que es queda penjada a la web.

Conté diverses aplicacions cadascuna amb una funció diferent, que fan del Google un programa molt complert: Google maps, GMail, Google reader, Google books, grups, Google calendar, iGoogle, , traductor, Llocs, Reader, etc.


Exercici 4: Bloc de Notes del Google

3. Procés de cerca  

TERCERA PRÀCTICA NT

3. Procés de cerca  

TERCERA PRÀCTICA NT