Page 1

Blaise Pascal

-matematician, fizician si filozof-


S-a născut în Clermont la 19 iunie 1623,în regiunea Auvergne din Franţa. Blaise Pascal a fost al treilea copil al lui Etienne Pascal și singurul său fiu.

La vârsta de 12 ani, Blaise a început să învețe geometrie de unul singur, descoperind că „suma unghiurilor unui triunghi este egală cu 2 unghiuri drepte“.


Blaise 

A avut contribuţii în numeroase domenii ale ştiinţei precum construcţia unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid.


În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei.


Pascal 

În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de programare.


Contribuţii în ştiinţă 

La vârsta de 16 ani Pascal a prezentat primul său rezultat original cunoscut sub numele de Triunghiul lui Pascal (teorema lui Pascal), iar la 18 ani a construit primul calculator mecanic, pentru a-și ajuta tatăl la calculul taxelor. A construit o instalație cu tuburi care demonstra influența presiunii. În august 1648 Pascal a observat că presiunea atmosferei scade cu înălţimea şi a dedus că vidul există deasupra atmosferei.


Contribuţii în filozofie şi teologie 

De la vârsta de 14 ani, Blaise Pascal participa alături de tatăl său la întâlnirile abatelui de Mersenne. Pe 23 noiembrie 1654 Pascal a hotărât să ia calea credinţei, vizitând mănăstirea jansenită de lângă Paris. Cea mai cunoscută lucrare filosofică a lui Pascal este Les pensées, o colecție de gânduri asupra suferinței umane și a încrederii în Dumnezeu, o lucrare apologetică creștină adresată noii lumi desacralizate.


Lucrări publicate        

Essai sur les coniques (1640) (Eseu despre secţiunile conice) Expériences nouvelles touchant le vide (Noi experimente cu privire la vid) (1647) Récit de la grande expérience de l'équilibre des liqueurs (Tratat despre echilibrul lichidelor) (1653) Traité du triangle arithmétique (Tratat asupra triunghiurilor aritmetice) (1654) Les provinciales (Correspondances 1656-1657) (Scrisori Provinciale) Élément de géométrie (1657) L'art de persuader (1657) Les pensées (1670, posthume) (Cugetări)


 

Nume: Carmen Tămaş Clasa: a X-a E

Blaise Pascal  
Blaise Pascal  

prezentare fizica

Advertisement