Page 1

Ellen Vanderpoorten Nele Van Melckebeke Leslie-Rose Leplae 2 COMA


Inhoudstafel 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Usability van de website Monitoring Andere communicatie-kanalen Online adverteren SEO Analyse


1 Usability van de website


Website van Schwarzkopf op PC Gebruik van goede kernwoorden De kernwoorden die gebruikt worden zijn heel duidelijk. Je komt niet tot onaangename verrassingen te staan, als je op een topic klikt vind je exact weer wat je dacht terug te vinden. De topics zijn ook heel erg gericht op de doelgroep, het is geen saaie site met enkel producten en waar Schwarzkopf om draait, maar de site maakt ook plaats voor weetjes en tips zodat de consument zich meer betrokken voelt. De woordenschat is ook aangepast aan wat de consument echt wil vinden en niet gewoon per toeval tegenkomt. Zo is de consument niet enkel ge誰nteresseerd in de soort producten die hij/zij zou moeten aanschaffen, maar ook in wat de huidige trends zijn. Er is ook een duidelijke onderverdeling voor elk type consument: bijvoorbeeld blond/bruin/rood/grijs haar. Wat positief is dat sommige kernwoorden terug komen. Maar dat kan ook als negatief gezien worden. Zo wordt er soms niet genoeg gespecificeerd. Als er gesproken wordt over haartrends voor mannen of stylingtips voor mannen staat dit niet nauwkeurig genoeg aangeduid. (http://www.schwarzkopf.de/sk/de/home/haarstyling/fuer_maenner.html).


Wat ook minder is, is dat sommigen kernwoorden wat bizar geplaatst zijn omdat ze er waarschijnlijk de plaats niet voor hadden om er een aparte topic voor te maken. Zo staat ‘Schwarzkopf events’ onder Trendlooks. Een spijtige keuze.


Design/responsive design Wij vinden het design heel passend. De uitstraling klopt volledig. De zwarte achtergrond contrasteert goed met de opvallend foto’s en de zilveren tekst.

Leesbaarheid Geen problemen met de leesbaarheid. Er is voldoende over nagedacht zodat de tekst mooi uitkomt en de foto’s deze aanvullen


Navigatie Er is zowel hoofdnavigatie, subnavigatie als secundaire navigatie. De hoofdnavigatie komt telkens terug op elke pagina. Wat we goed vinden aan de secundaire navigatie is dat het de meest voorkomende topics (waar het meest op geklikt wordt) zijn. Maar er is wel geen sprake van ‘Broodkruimel’.


Call to action De call to action is moeilijk terug te vinden. Dit kon dus beter uitgewerkt worden. Het is positief dat het onderaan staat omdat de consument eerst alle informatie kan bekijken en ge誰nteresseerd kan raken, maar het zou beter zichtbaar moeten zijn. (https://secure.schwarzkopf.com/sk/de/home/contact.html)


Landing pages Een echte landing page is er niet te vinden op de site, je kan gewoon rechtstreeks met je vragen terecht op de contactpagina.

Website Schwarzkopf op mobiel De website op mobiel verschilt niet zoveel van die op PC. Het gebruik van kernwoorden en het design is zo goed als hetzelfde. Enkel de navigatie is een klein beetje hetzelfde, al is het verschil enkel dat de hoofdnavigatie, de subnavigatie en de secundaire navigatie anders zijn ingedeeld. Hier staat de hoofdnavigatie immers verticaal, terwijl deze op PC horizontaal staat. De Call to Action is op mobiel nog moeilijker om te zoeken. Ik heb zelf ‘kontakt’ moeten intypen in de ‘search’-balk. Ook van een landing page is er geen sprake. (http://m.schwarzkopf.de)


Wireframe In het algemeen kunnen we concluderen dat er heel wat verbeterpunten zijn voor de website van Schwarzkopf. Hiervoor hebben we enkele mogelijke verbeterpunten opgesteld in een wireframe. Het grote verschil is dat we meer gespecificeerd hebben (vooral bij de kernwoorden met ‘Männer’) en we hebben sommige kernwoorden ook ergens anders gezet. Zo is er ‘Haarbarben-Beratung’, die we onder de topic ‘Haarfarbe’ gezet hebben en ‘Schwarzkopf events’ waarvan we een aparte topic gemaakt hebben.

.


Haarstyling

Haarfarbe

Die beste StarFrisuren

Styling Frisurentre nds

Braunes Haar

Haarfarben -Beratung

Strapaziert es Haar

Föhnen

Marke

Die schönsten FrisurenTrends

Tipps & Tricks

Blondes Haar

Marken

Dünnes Haar

Glätten

Geschichte

Streestyles

Styling für Männer

Rotes Haar

Pflegen & Waschen

Sensible Kopfhaut

Locken

FAQs

FrisurenTrends Männer

Produktber ate

Schwarzes Haar

Föhnen & Glätten

Fettiges Haar

Kurzhaarfri suren

Karriere

Marken

Graues Haar

Schützen & Verwöhnen

Haarhilfe für Männer

Trendlooks

111 Jahre Schwarzkop f

Farbe für Männer

Produktber ater

Tipps & Tricks

Hochteckfri suren

Produkte

Tipps & Tricks

Marken

Productber ater Haarfarben -Beratung

Marken

Haarpflege

Haarhilfe

How tovideo's

Trendlooks

Über uns

Schwarzkopf events


2 Monitoring


Monitoringtool Addict-O-Matic

De eerste tool die we bespreken is die van Addict-O-Matic Hier kan je zien hoe Schwarzkopf aanwezig is op Bing News, Google Blog Search,Word Press, Youtube, Flickr,‌ Die aanwezigheid is vrij sterk bij al deze kanalen, behalve op Twitter. Heel opmerkelijk, want als we kijken naar andere tools zal je zien dat Schwarzkopf wel degelijk hier actief op is. Wat wel positief is dat er over Schwarzkopf wordt gesproken over de hele wereld. Dat kan je zien aan de verschillende talen die tevoorschijn komen.


Monitoringtool Shared Count

Het is ook interessant om na te gaan hoe vaak de website wordt gedeeld op de social media. Uit de monitoringstool Shared Count kunnen we afleiden dat er het meest wordt gedeeld, gereageerd en geliked op Facebook. Ook hier doet Twitter het weer niet goed, maar het sociaal medium is deze keer niet alleen. Ook Pinterest en Google+ scoren heel zwak.


Monitoringtool Webstagram

Schwarzkopf is actief op Instagram, en met deze monitoringstool kunnen we deze aanwezigheid dieper analyseren. Schwarzkopf is heel erg populair op Instagram, en er zijn al meer dan 60 000 foto’s gepost. Aan de vele foto’s te zien wordt het merk ook erg positief overgedragen.


Monitoringtool Twitonomy

Op Twitonomy kan je zien dat er bitter weinig wordt getweet over Schwarzkopf, maar dat Schwarzkopf wel verschillende profielen heeft op Twitter, afhankelijk van het land waar ze actief zijn. Dat laatste is wel positief, want er kunnen nog altijd culturele verschillen in de communicatie optreden. Wel moet Twitter proberen om meer tweets te generen door bijvoorbeeld meer dialoog te genereren met hun consumenten.


Monitoringtool HowSociable

Met de monitoringstool HowSociable kunnen we de Brand Magnitude hij elk social media- kanaal meten. Die is het laagst op Youtube en het hoogst op Facebook. Hun uitdaging kan dus zijn om nog meer activiteit te generen op Youtube want dit is tenslotte na Google het grootste zoekkanaal.


3 Analyse Online Communicatiekanalen


Facebook


Facebook: Hulpvaardigheid EĂŠn van de doelstellingen van sociale media voor bedrijven is kijken wat er leeft onder de mensen. Via de Facebook-pagina krijgt men de kans om snel en gemakkelijk vragen te stellen aan het bedrijf. Op het eerste zicht, beantwoordt Schwarzkopf de vragen nauwkeurig. Dit is een goede stap om het imago positief te houden.

In dit voorbeeld werd binnen de 3 dagen geantwoord op de vraag. Als we de andere vragen op de pagina bekeken hadden, dan zagen we echter dat er niet altijd binnen de week geantwoord werd. Dit is dus zeker een aandachtspunt voor Schwarzkopf. De manier waarop de vragen beantwoord worden is alvast goed, maar het merk mag niet vergeten dat de tijdslimiet waarbinnen dit gebeurd ook van belang is..


Facebook: betrokkenheid

Via de Facebook-pagina creĂŤert Schwarzkopf een matige betrokkenheid. Het merk houdt de volgers op de hoogte van het laatste nieuws; van nieuwe producten tot evenementen die Schwarzkopf organiseert. Op die manier betrekt het merk klanten en niet-klanten.


Twitter


Twitter Schwarzkopf heeft geen Duitse Twitter-pagina maar wel een Engelstalige. Ook hier is Schwarzkopf actief. Een negatief punt is wel direct zichtbaar. Er wordt opnieuw niet voldoende ingespeeld op de ‘voice of customer’. Twitter is een ideaal medium binnen sociale media om zicht te krijgen op wat de consument wenst en hoe het bedrijf of merk hieraan het beste tegemoet kan komen. Het merk heeft heel wat volgers, maar om een optimaal beeld te krijgen van de voice of customer volgt Schwarzkopf te weinig personen.

Een positief aspect van de Twitter-pagina is dat Schwarzkopf veel meer interactie aangaat. Op de Facebook-pagina beperkt het merk zich tot vragen beantwoorden, maar op Twitter stelt Schwarzkopf regelmatig zelf vragen wat de betrokkenheid verhoogt.


Twitter: twitonomy Om zicht te krijgen op de resultaten van de Twitter-pagina over lange termijn hebben we gebruik gemaakt van Twitonomy. Zo kwamen we er achter wat de meest populaire Tweets zijn en hoe frequent Schwarzkopf Tweets plaatst

.


Twitter: Twitonomy

Schwarzkopf is in vergelijking met vorig jaar ongeveer even actief op Twitter. In een tijdperk van ‘digital natives’ is dit natuurlijk aangeraden. Schwarzkopf heeft zijn hoogste piek wel al bereikt dus het is nu belangrijk dat Schwarzkopf zich laat blijven horen.

Als we kijken naar de Tweets dan valt het op dat de ‘Call To Action’ op Twitter heel hoog is. Via Twitter biedt Schwarzkopf de mogelijkheid aan volgers om kans te maken op leuke prijzen. Een leuk initiatief dat voor volgers zorgt en misschien wel potentiële klanten.


Instagram Wat Instagram betreft, heeft Schwarzkopf ook geen Duits account. Er is wel een Engelstalig account terug te vinden. Ook op Instagram is Schwarzkopf actief. Er worden regelmatig berichten geplaatst. Op Instagram verwijst Schwarzkopf ook naar de website, waar volgers terecht kunnen voor meer informatie. De foto’s die gepost worden door Schwarzkopf proberen vooral inspiratie te geven aan de volgers. Opmerkelijk is dat er vaak gevraagd wordt naar de mening van de volgers. Op die manier krijgt Schwarzkopf beter zicht op de verschillende behoeften. De hashtags die gehanteerd worden zijn continue verschillend, maar wel telkens relevant. Bijvoorbeeld als Schwarzkopf een foto plaatst van zijn producten, dan krijgt deze de hashtags #osis+ #products. Een nadelig aspect dat telkens terug komt is dat het merk weinig personen volgt. Dit is jammer, want als Schwarzkopf pagina’s zou volgen die te maken hebben met haarkapsels, kan het merk hierop inspelen door de producten af te stemmen op de nieuwste trends.


Pinterest Schwarzkopf heeft een eigen Pinterest account dat bestaat uit 28 borden, 869 pins en 1.172 volgers.

De verschillende borden zijn heel overzichtelijk ingedeeld. Er bestaan borden over de verschillende producten, over de winkels, inspiraties voor verschillende kapsels en zelfs borden met een kijkje achter de schermen. Schwarzkopf heeft duidelijk het systeem van Pinterest onder de knie. Informatie en interesses delen. Enig nadeel is dat Schwarzkopf vergeet dat je ook als merk ideeĂŤn kan opdoen van anderen, en kijken waar de grootste interesses liggen binnen de haartooi sector. Daarom is het jammer dat Schwarzkopf slechts 5 personen volgt.


Youtube-kanaal

Schwarzkopf heeft zijn eigen youtube-kanaal. Hier zijn zowel commercials op terug te vinden als Tutorials zoals ‘How to blowdry your hair’.

Het youtube-kanaal heeft één heel groot voordeel. Schwarzkopf werkt internationaal. Tot nu toe werd dit niet toegepast op de verschillende kanalen zoals Twitter, Pinterest, Instagram, waar enkel een Engelstalig account van bestaat. Bij het youtube-kanaal bestaat zowel een Engelstalige als een Duitstalige playlist.


Advies

Uit de monitoringtool HowSociable kunnen we besluiten dat Schwarzkopf meer activiteit moet generen op Youtube. Youtube is tenslotte de 2e plek op het internet (na Google) waar de exploratiefase een grote rol speelt. Het kanaal is erg praktisch dus het is niet zo moeilijk om hier nog meer communicatie op te genereren.

Facebook scoort wel goed, zeker wat betreft de Brand Magnitude. Hier moet dus weinig aan verandert worden. Het enige verbeterpunt is de Call To Action, dat blijkt uit de monitoringtool LikeAlyzer. Dit kan men doen door een beloning te koppelen aan acties die de bezoekers ondernemen. Bijvoorbeeld inschrijven voor de nieuwsbrief, dan maak je kans op een leuke prijs. Ondanks dat Schwarzkopf vele Twitterprofielen heeft, wordt er niet vaak getweet over Schwarzkopf. Het zou beter zijn dat Schwarzkopf naar buiten komt met 1 profiel zodat het duidelijker wordt dat er over hen getweet wordt. Om te zorgen voor retweets kunnen ze wat meer inspelen op de actualiteit en zo meer dialoog aangaan. Verder wordt de website van Schwarzkopf op sociale media niet veel gedeeld. Vooral op Pinterest en Google+ is de website niet populair. Het zou dus beter zijn dat Schwarzkopf het goede voorbeeld geeft door de website te integreren in al haar communicatiekanalen.


4 Online adverteren


Youtube

Op youtube zijn de laatste commercials van Schwarzkopf terug te vinden. Zoals de laatste campagne ‘You- a declaration of Love’.


Facebook

Op Facebook plaatst Schwarzkopf commercials die speciaal gemaakt worden voor te delen via de Facebook-pagina. Deze zijn in vergelijking met de filmpjes die verschijnen op youtube (en via televisie) meer product gerelateerd, terwijl die op Youtube eerder imago en merk gerelateerd zijn. Naast de filmpjes plaatst Schwarzkopf er ook advertenties.


Google

Als men ‘Schwarzkopf’ in google intikt, dan krijgt men als eerste zoekresultaten advertenties te zien van online webshops waar Schwarzkopf kan worden aangekocht. Onder de advertenties ziet men de directe link naar de site.


Blogs

Er zijn jammer genoeg geen blogposten rond Schwarzkopf terug te vinden. Blogs kunnen nochtans een grote bijdrage leveren aan online reclame. Daarom zou Schwarzkopf kunnen samenwerken met bekende beautybloggers die dan tegen betaling producten van Schwarzkopf uittesten en er een blogpost over schrijven. Op die manier wordt er reclame gemaakt voor Schwarzkopf. Om die manier wordt er via ambassadeurs reclame gemaakt voor Schwarzkopf. De verwijzing naar de blogs kunnen gepost worden via Twitter en Facebook.


Advies: online adverteren

Schwarzkopf is actief op heel veel verschillende communicatiekanalen. Wat online adverteren betreft investeert Schwarzkopf veel in zijn laatste campagne ‘ you – a declaration of love’. Het merk zou de campagne kunnen inzetten via betaalde media. In het einde van de reclamespot kan men doorverwezen worden naar de homepage van Schwarzkopf, waar men zich via enkele klikken kan inschrijven voor de nieuwsbrief. Een consument die klikt op een de videoadvertentie, heeft een interesse die eerder zwak en van korte duur is. Daarom willen we mikken op een snelle conversie, en meer specifiek willen we dat zoveel mogelijk mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief. Omdat we als doel hebben dat de internetgebruiker tot een gewenste actie overgaat (= inschrijven nieuwsbrief) kiezen we als methode voor het CPA-model, ookwel cost per action. We betalen dus per consument die op de videoadvertentie heeft geklikt en vervolgens ook tot actie overging op de site.


Advies: online adverteren

Wat de kanalen betreft, opteren we niet voor het populaire Facebook. Op Facebook is Schwarzkopf reeds heel actief met zijn eigen pagina, waardoor betalende media hier vrij nutteloos zou zijn. Ook is Facebook geen ideaal kanaal om directe verkoop te genereren. Mensen die hier rechtstreeks doorklikken naar je website zijn niet in de staat om conversie in verkoop te genereren. Op Facebook neemt men tijd om in contact te komen met vrienden. Daarom kiezen we voor Affiliate marketing. We gaan op zoek naar eigenaars van sites die zich aanmelden als kandidaat om banners/ video-advertenties te plaatsen. Zo kunnen we toch gericht gaan adverteren door te opteren voor websites die in dezelfde branche actief zijn. Zoals al aangehaald betalen we dan in cpa aan de aanbieders.

www.tradedoubler.com : affiliatie marketing


5 SEO


De site van Schwarzkopf maakt op zijn home page gebruik van heel wat sleutelwoorden, deze kernwoorden worden op de homepage een aantal keer herhaald . Het gebruik van sleutelwoorden is erg effectief, want wanneer consumenten aan het googlen zijn op het woord hair repair komen ze meteen terecht op de site van Gliss Kur, een microsite van Schwarzkopf. Dit bewijst maar eens dat het gebruik van je juiste kernwoorden het nodige goede resultaat oplevert.


Op de site van Schwarzkopf is er ook een ruimte voorzien waar zogenaamde how to vragen worden uitgelegd aan de hand van een video. Dit zijn wellicht veelvoorkomende vragen van consumenten waar ze actief op inspelen door er een video van te maken. En wanneer je bijvoorbeeld de vraag :' How to style a banana updo?" intypt in Google zijn de eerste drie zoekresultaten gerelateerd met Schwarzkopf. Nog maar eens een teken dat de SEO van Schwarzkopf heel goed is en consument gericht is.


Dat SEO ook in de kleine dingen schuilt heeft Schwarzkopf goed begrepen. Voor Google is het belangrijk dat alles een duidelijke naam heeft zodat de gegevens makkelijker kunnen worden geanalyseerd en opgenomen. Dit geldt niet alleen voor webpagina's maar ook voor afbeeldingen. Wanneer je op de site van Schwarzkopf klikt op het album simple braids zie je dat elke afbeelding in dit album deze naam heeft. Deze naam wordt hierbij dan afgesloten met het nummer van de afbeelding in het album. VĂŠĂŠl duidelijker dan bijvoorbeeld een afbeelding met naam afb_845457.


Op de site van Schwarzkopf wordt er grondig gebruik gemaakt van koppen. Er zijn twee soorten koppen die te vinden zijn op de site: hoofdkoppen en tussenkoppen. De koppen zijn te onderscheiden van elkaar omdat ze een verschillende kleur hebben. Zo is de hoofdkop zwart en de tussenkoppen wit. Een bijkomend onderscheid tussen de koppen is dat de ene kop schreefloos is en de andere dan weer niet.

Niet enkel voor de bezoekers van de site is het makkelijk om de inhoud van de site te scannen, maar ook voor Google is het gebruik van headings cruciaal. Zo kan Google makkelijker weten welke info nu het belangrijkst is. Google detecteert namelijk de koppen aan de hand van hun HTML code, het is dus zeer belangrijk om de juiste notatie te hanteren, nl: H1 en H2, pas zo kan Google het verschil weten tussen de koppen.


Verbeterpunten voor de SEO

Wat Schwarzkopf misschien kan verbeteren aan hun SEO is een betere integratie tussen hun sociale mediakanalen en de website. Hier zie je bijvoorbeeld een mooie foto over het uitgebreide gamma van Schauma. Hier kunnen ze een link plaatsen naar de site van Schauma zodat er meteen kennis kan worden gemaakt met de producten van Schauma.


Verder zou het ook een positief punt zijn dat Schwarzkopf ook zijn twitterpagina vermeld op de website . Want Schwarzkopf heeft immers wel een twitteraccount maar deze wordt niet vermeld op de website.


Verder zouden we opteren voor het aanstellen van een bekende beauty blogger bijvoorbeeld Lauren Conrad als ambassadrice voor Schwarzkopf. Zo kan ze geregeld artikels schrijven over de producten van Schwarzkopf. Omdat ze bekend is zal ze ook hoog scoren in Google. Het merk kan hierdoor meegenieten van de bekendheid doordat het woord 'Schwarzkopf' geregeld in het artikel verschijnt en mee hoog scoren in Google.


Kernwoorden

Hair

Schwarzkopf

Conditioner

Shampoo

Hair caire

Hair colour

Hair style

Style

Hair products

Hair trends

Hair mousse

Hair gel

Hair repair

Hair therapy


Ranking van Schwarzkopf in verschillende media


6 Analyse


Opdracht CM5: Online Communicatie  

Opdracht CM5: Online Communicatie van Nele Van Melckebeke, Ellen Vanderpoorten & Leslie-Rose Leplae

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you