Page 20

NIEUWS Samen tuinieren in de stad

Mensen willen weten wat ze eten Volkstuintjes zijn weer erg populair. Terrassen staan vol kruiden, op daktuinen verschijnen miniboerderijen en op braakland beheren buurtbewoners samen hun moestuin. Foto’s: reporters

T

uinieren is helemaal terug. En niet alleen op het platteland. Overal in Westerse steden wordt de moestuin opnieuw ontdekt. Ook in Antwerpen. Het is een reactie op de anonieme herkomst van onze voeding. Er is te veel eenheidsworst. Mensen willen opnieuw weten wat ze eten. En daar steken ze graag de handen voor uit de mouwen.

Overal in Westerse steden wordt de moestuin opnieuw ontdekt of worden kruiden en groenten op terrassen gekweekt. Ook in Antwerpen. Het is een reactie op de anonieme herkomst van onze voeding. Er is te veel eenheidsworst.

De wachtlijsten voor volkstuintjes waren zelden langer. Stedelingen zetten hun terras vol potten met verse kruiden en kweken er tomaten. Daktuinen worden omgetoverd tot miniboerderijtjes en buurtbewoners zetten braakliggende terreinen om in gezamenlijk beheerde moestuinen: samentuinen heet dat dan. Het gaat om kleinschalige projecten. De nadruk ligt daarbij niet in de eerste plaats op succesvolle voedselproductie, maar op het samenwerken.

Isméne Elbers op 25 april in Wilrijk Eens per maand vindt in het Volkshuis in Wilrijk een Rode Vrijdag plaats. De ene keer wordt er gegeten, een andere keer een boek gepresenteerd, dan weer wordt er muziek gemaakt. Zo is er op 25 april een interessant optreden van de Nederlandse jazz-zangeres Isméne Elbers. Ze wordt begeleid door Maurits Malherbe (contrabas) en Martin Boskamp (piano). De toegang is gratis en iedereen is welkom. Vrijdag 25 april, 20 uur (deuren 19.30 uur) Volkshuis Wilrijk, Heistraat 8a (over winkelcentrum De Bist)

20 | De Rooie Antwerpenaar

Bedoeling is ervaringen te delen en de Antwerpenaars en hun kinderen buiten te krijgen. Het vorige stadsbestuur speelde in op deze evolutie en stampte op Linkeroever de succesvolle ‘Biodroom’ uit te grond. Het ondersteunde ook ontluikende buurtinitiatieven op Luchtbal en in jeugdhuis KAVKA. En er was het drijvende tuinproject ‘De Welvaert’ in het Bonapartedok. Intussen verschijnen er overal samentuinen en worden die ook structureel ondersteund. Berchem wil uitgroeien tot een moestuinvriendelijk district. Nu al zijn er initiatieven in het Villegaspark, de Belpairestraat en aan het Posthof in de Patriottenstraat. En er komen nog tuintjes in de buurt van het Prieel, aan dienstencentrum De Meere en in de Oogststraat.

gemeenteraadslid sp.a toon.wassenberg@gmail.com 0477 20 03 10

De Rooie Antwerpenaar - april 2014  

Ode aan de vrijwilligers

De Rooie Antwerpenaar - april 2014  

Ode aan de vrijwilligers

Advertisement