Page 1

19

DOSSIER

BUSINESS LIFESTYLE Ondernemen doe je niet van nine-to-five. Het is een manier van leven. Tijdens én na de werkuren.

65% van het aanbod gaat naar internationaal publiek De Brugse veilingmeester Carlo Bonte is aan een opmerkelijk parcours bezig. Met marktkennis en slimme marketing vormde hij het lokaal bekende familiebedrijf om tot een huis van vertrouwen in binnen- en buitenland. De veilingen van Aziatische kunst- en antiekobjecten lokken mensen van over heel de wereld – fysiek én online.

Brugs Veilinghuis Carlo Bonte is lokale markt ontgroeid

Z VOLGENDE DOSSIERS

Startersspecial Corporate identity Bedrijfswagens

Dossier

www.voka.be/ondernemers

even jaar geleden liet Carlo Bonte zijn (voor)naam aan de grijze gevel in de Kardinaal Mercierstraat hangen. In de vier jaar ervoor had hij in Londen de antiekmarkt leren kennen. Bij Christie’s en op buitenlandse beurzen deed hij internationale ervaring op en hij kwam al eens over de vloer in Kensington Palace en bij andere welgestelde wereldburgers. “Toch kriebelde het om in het familiebedrijf aan de slag te gaan”, vertelt hij. “Het kleine team groeide ondertussen uit tot 7 medewerkers, met iemand van Chinese en iemand van Indische afkomst, wat ook onze internationale evolutie weergeeft.” Op 7 en 8 juni gaan opnieuw veilingdagen door, waarbij zowel in de zaal in Brugge als online wordt verkocht.

“Dat de hele wereld kan meebieden, deed onze omzet met 35 procent toenemen, tot 4 miljoen euro vorig jaar.” Carlo Bonte

Carlo Bonte: “We verkopen 65 procent aan een internationaal publiek en op de Aziatische veilingen zelfs 80 procent. Daarvoor werken we met 2 online platformen in China, 2 in de USA en 2 in Europa. Het zorgt ervoor dat de hele wereld met een voor ons minimale investering via zijn smartphone kan meebieden in onze veilingzaal. Dat deed onze omzet met 35 procent toenemen, tot 4 miljoen euro vorig jaar. Maar je moet natuurlijk het juiste aanbod hebben. Wij mikken op de subtop, met stukken van 500 tot 250.000 euro. De Chinese vergulde bronzen Boeddha uit de late Ming-dynastie die we gaan veilen, wordt bijvoorbeeld geschat op 10 à 15.000 euro.”

Alternatief voor lage rente De crisis blijkt weinig invloed te hebben gehad op het succes van het veilinghuis. Carlo Bonte: “Het klopt zeker niet dat er geen markt meer is voor antiek. Sommige categorieën hebben het lastig: oosterse tapijten of een mooie zeventiende-eeuwse kussenkast hou je nu beter bij. Maar pendules, schilderijen, gepolychromeerde beelden,… voor de goeie stukken wordt nog altijd gevochten! En er zijn zeker opportuniteiten, als alternatief voor de lage rente op je spaargeld. Wie een beetje de markt volgt en investeringsgevoel heeft, kan een mooie meerwaarde realiseren.” “Wat we in de toekomst nog meer willen doen, is de drempel aan de kant van de aanbieders verlagen. Dankzij de actie ‘Schat je rijk’ van de Krant van West-Vlaanderen kwamen in anderhalve week tijd meer dan 150 aanvragen voor een schatting binnen. Mensen beginnen onze transparantie te appreciëren. Het veilinghuis neemt 15 procent op de verkoopprijs. Hoe hoger de prijs die de koper betaalt, hoe meer de aanbieder er dus aan overhoudt”, besluit Carlo Bonte. (SD - Foto MVN)

www.carlobonte.be

Profile for Carlo Bonte Auctions

Ondernemers 27 mei 2016  

Ondernemers 27 mei 2016  

Advertisement