Page 1

Jolie

April 2012

Om van te genieten!

“Nathalie “Nathalie kwam kwam bont bont en en blauw blauw thuis” thuis”

“Kanker gaf mij een nieuwe kans om te leven”

50+ dates

“Ik speel hard to get om hem uit te dagen”

Nick van Ormondt

Kei hard Karin Ouder worden is ook mooi!

Magazine Jolie.indd 1

5/9/2012 8:07:51 PM


Magazine Jolie.indd 2

5/9/2012 8:07:51 PM


Magazine Jolie.indd 3

5/9/2012 8:07:51 PM


Jolie

April 2012 4 Magazine Jolie.indd 4

5/9/2012 8:07:52 PM


RedactioneelCommentaarJolie

GIRLPOWER ‘’Hij is af, hij is af!’’ wordt over de redactie geschreeuwd. Nou ja redactie, lokaal 1.32 waar wij de afgelopen weken op donderdag in vergaderopstelling hebben gebrainstormd. Iedereen deed zijn eigen ding, en haalde het beste uit zichzelf. De een schreef liever, terwijl de ander schreeuwend de orde probeerde te handhaven. Maar het leverde altijd evenveel enthousiasme op en succes. Want dit is de eerste JOLIE! Jolie is een blad voor powervrouwen, door powervrouwen (en een paar mannen). Die mannen zijn misschien nog wel het belangrijkste. Wie moet ons anders vertellen hoe mannen over vrouwen denken? Hoe dochters over moeders denken is in ieder geval wat duidelijker. Denk je iets leuks te hebben aangetrokken dat helemaal van ‘nu’ lijkt te zijn, wordt het binnen 5 minuten afgekraakt; ‘’Mam, dit kan ècht niet!’’ Maar wat kan dan nog wel? We willen allemaal een beetje up to date blijven en stiekem houden we het ook nog graag spannend in de slaapkamer. Het leven begint pas bij 50, de kinderen worden groot en het is tijd om te genieten. Natuurlijk is het leven niet altijd even leuk, bepaalde ziekten en kwalen komen soms wel erg dichtbij, zoals borstkanker. Ook de opvliegers zijn niet altijd even fijn, voor je het weet sta je met de deur wagenwijd open te puffen. ‘’Mag het raam even open? ‘’ Gun jezelf af en toe even dat ene momentje, lekker alleen thuis, alles op orde en tijd voor jezelf. Jolie laat je meesmullen met alles wat je bezighoudt. Jolie is er voor jou, de powervrouw!

Xxx Lotte Lobé

5

April 2012

Magazine Jolie.indd 5

5/9/2012 8:07:52 PM


Jolie Inhoudsopgave

40

Vaste rubrieken 15 Up-to-date 19 Mode 34 Gezond en fit 37 Trap en Hap 38 Ideale schoonzoon 41 Onder het mes 42 Recepten 60 De straat op 66 Recensie 68 Anybody

Liefde 30 Hoe houd ik het spannend? Swingen of verstoppertje? 44 50+ date Daten na je vijftiste

46

April 2012 6 Magazine Jolie.indd 6

5/9/2012 8:07:52 PM


Inhoudsopgave Jolie Colum 26 Interview Karin Bloemen 29 Kei hard Karin Gezondheid 12 Dokter Oz 16 Real Life Borstkanker 62 Menopauze

Leven en Reizen 8 Interieur van een bijzonder huis 48 Reizen Practige reis door ZuidAfrika

Werk en gezin 32 50 en werkloos 54 Lege nest sydroom Nu zijn ze echt weg

26 8

7

April 2012

Magazine Jolie.indd 7

5/9/2012 8:07:53 PM


Deding Insperiation gallery

JolieInterieur

1.

Marcel van Vuren

admin2

2.

3.

Kijkje in een bijzonder huis Stijlvol in Schotland tekst Valerie Rozenbrand

tommertom2010

We wonen allemaal in prachtig ingerichte huizen maar kun je je voorstellen dat er ook huizen zijn die ingericht zijn als een soort droompaleis? Elke maand kiezen we een groot, bijzonder huis voor je uit en ontleden deze helemaal. Doe hiermee inspiratie op en ga leven als een luxe huisvrouw. Laat die complimentjes over je interieur maar komen.

April 2012 8 Magazine Jolie.indd 8

5/9/2012 8:07:53 PM


tommertom2010

Marcel van Vuren

InterieurJolie

De woonkamer, meestal de ultieme plek om na een drukke dag tot rust te komen. En waar zou dat nou beter kunnen dan in deze prachtige, sfeervolle ingerichte huiskamer? De combinatie wit met zwarte accessoires, de grijze muur en hier en daar wat groen, geeft de kamer een frisse uitstraling. Plof lekker neer in de witte, heerlijke comfortabele bank met kussens waarin je zo in slaap kunt vallen. Plaats een mooi bloemstuk of een grote schaal met gezellige kaarsjes op de zwarte eikenhouten tafel voor een moderne look. Uiteraard moeten de kinderen ook een fijne en rustige plek hebben om te studeren. Voor hen koop je twee witte stoelen die perfect bij de witte bank passen, zodat zij op een comfortabele en fijne manier helemaal in hun studie op kunnen gaan. Zet een zwart bijzettafeltje tussen de stoelen in en je hebt een totaal ander soort bank, zodat je toch in dezelfde stijl blijft. Ben je een liefhebber van spelletjes? Zet dan een spelbord naar keuze op het bijzettafeltje in dezelfde stijl als de zwarte eikenhouten tafel. Ben je geen liefhebber van spelletjes, dan maakt een vaas met mooie decoratie-steentjes het relax-hoekje helemaal compleet! In koude tijden heb je genoeg aan de openhaard, je familie en lekkere versnaperingen om volop te kunnen genieten van elkaar en van het huis. In de lenteen zomertijden geniet je van een heerlijke, selfmade cocktail aan de bar of drink je samen met je kinderen een frisse fruit smoothie op de bank. Het prachtige uitzicht op de schotse bergen maakt deze woonkamer af.

9

Deze huiskamer is op elk moment geschikt. In de ochtend maak je van de zwarte eikenhouten tafel een gezellig ontbijttafeltje, samen met manlief op je gemak de dagplanning doornemen. ’s Middags met een lekkere kop thee, tijdschrift erbij en vanaf de bank genieten van het heerlijke uitzicht. ’s Avonds de openhaard aan, wijntje erbij en samen met je partner en kinderen genieten van de gezelligheid en van elkaar aan de bar of op de zachte, witte bank.

1. Het Loch Fyne zeemeer in Schot land 2. De rustige omgeving komt ook terug in de badkamer 3. Uitzicht vanuit de slaapkamer

April 2012

Magazine Jolie.indd 9

5/9/2012 8:07:53 PM


tommertom2010

JolieInterieur

De slaapkamer, jullie eigen plekje om de nacht door te brengen. Simpel ingericht, maar de kamer straalt een en al rust uit. Wie wil nou niet wakker gemaakt worden door de eerste zonnestralen tussen de Schotse bergen? Door de beige en bruine kleuren krijgt de kamer een warme look. Het grote tweepersoonsbed is perfect om heerlijk in te kunnen slapen. Het beigekleurige katoenen dekbed is fris en schoon als je er ’s avonds in kruipt. Hang het ’s ochtends even buiten, schud het uit en je slaapt er ’s avonds weer in alsof het de eerste keer is. Een eventueel glasgordijn voor de ramen geeft wat meer privacy, waarmee je de kamer toch even sfeervol houdt als zonder glasgordijn. Maar waar laat je al je kleding, schoenen, tassen en accessoires? Een mooie bruine eiken inloopkast tegenover het bed geeft je de mogelijkheid om je eigen kledingmuseum te maken. In de inloopkast is een aparte schoenenkast gemaakt, om al je pumps, laarzen en andere schoenen neer te zetten. Om het op een moderne manier af te maken kies je voor de laaghangende lamp naast het bed, bijvoorbeeld in de vorm van een druppel.

Deze luxe badkamer is compleet ingericht met bad en douchecabine. Kenmerkend zijn de bruin en witte kleuren, die overal in terugkomen. De kamer straalt warmte en luxe uit, en door de combinatie met wit is het overzichtelijk en netjes. In de luxe douche is het ook mogelijk om via een ingebouwd bankje zittend te douchen. De grootte van deze douche is iets wat deze badkamer bijzonder maakt. Het ronde bad, geplaatst tegen de granieten muur zorgt voor een gezellige indruk. Het is gegarandeerd dat je hier ’s avonds in bad totaal tot rust komt. Daarnaast is het mogelijk deze badkuip om te toveren tot een bubbelbad. De wasbak is tevens de opbergkast voor handdoeken, douchespullen en andere schoonheidsproducten. Ook bij deze wastafel zie je de bruin en witte tinten weer terug komen. Om je badkamer helemaal af te maken gebruik je badkameraccessoires in dezelfde tinten. Bijvoorbeeld een crèmekleurig kleedje en bruine handdoeken. Zet je badschuim, shampoo en dergelijke maar vast klaar, en genieten maar.

April 2012 10 Magazine Jolie.indd 10

5/9/2012 8:07:53 PM


tommertom2010

tommertom2010

InterieurJolie

tommertom2010

Niet geheel onbelangrijk is de plek waar je het huis binnenkomt, namelijk de hal. Zodra je het huis binnen stapt, krijg je vanwege de witte kleuren, het groen en de afwerking met hout meteen een fris gevoel. Voor een moderne look, kies je voor een trap in twee delen. Hierdoor krijg je geen saaie, standaard hal. Om de frisse look af te maken, kies je voor een stukje natuur als decoratie. Het bijzondere aan deze hal is dat er ramen in zitten en je recht in de tuin kijkt als je binnen komt.

De mogelijkheden die deze keuken biedt geven je de kans om de heerlijkste recepten klaar te maken. De extra grote keukentafel kan ook dienen als eettafel, waaraan je lekker kunt genieten met je gezin van je versgemaakte avondeten. Door een apart gedeelte voor de keukenkastjes, fornuizen en de eettafel te maken, houd je het overzichtelijk voor jezelf. Voor een chique look koop je een grote, stalen afzuigkap. Het fornuis bestaat uit 2 platen, een grillplaat en een elektrisch fornuis. De vele laden en opbergkastjes geven je de mogelijkheid om al je benodigde keukenspullen netjes op te bergen. Ook deze keuken is uitgevoerd in frisse kleuren.

0 11

April 2012

Magazine Jolie.indd 11

5/9/2012 8:07:54 PM


JolieDokterOz

WFTV

Ga voor gezond met dokter Oz!

April 2012 12 Magazine Jolie.indd 12

5/9/2012 8:07:54 PM


tekst Maxime in ‘t Groen

DokterOz Jolie

Al tientallen diëten geprobeerd, maar nog steeds geen kilogram afgevallen? Luister eens naar de inmiddels welbekende Dokter Oz! Als professor hartchirurgie aan de Columbia University voert hij jaarlijks honderden operaties uit. Hij heeft vele patiënten op zijn naam staan en is universiteitdirecteur van onder andere het Heart Institute in New York. Deze man presenteert dagelijks zijn eigen show op RTL 8. ‘’The Dokter OZ Show’’. Hierin onthult hij o.a. de geheimen van gezondheid, vertelt hij precies hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt en verklapt elke kijker dé do’s en dont’s tijdens het ‘’diëten’’. Wij vrouwen willen nou eenmaal mooi zijn. Uit een enquête van Food for Food en Intromart GfK blijkt dat 56% van de vrouwen zichzelf te dik vindt. We hebben een hekel aan de vetrolletjes net boven de broek, het ‘’heupvet’’, en het ‘’rug-vet’’. Oz heeft verschillende theorieën voor het issue overgewicht. Zo kan het probleem starten bij een aandoening aan de schildklier. Om te kijken of dit aan de orde is, is er een thuistest ontwikkeld. Je hebt enkel een potlood en een tweede persoon nodig. Zie het kader.

Is de schildklier niet langer een excuus? Kijk dan eens naar de volgende vijf ‘’tips van Oz’’. Makkelijk en goed te begrijpen. Weegschaal is passé. Op een weegschaal gaan staan is het eerste wat mensen doen om het succes van hun dieet af te lezen, maar het is misleidend op vele manieren. Gewicht vertelt niet waar het vet zit. Vet rond je heupen en benen is relatief onschadelijk, maar vet rond je middel kan tot serieuze medische problemen lijden. Het is de oorzaak van het ‘’te dik zijn’’.

Ooit gehoord van het omentum? Het is een lichaamsdeel dat Oz niet heel lang geleden heeft geïntroduceerd. Het omentum is de vetlaag direct onder de huid in de spierlaag van de buik. Het is de verzamelplaats voor overtollig vet. Hoe hard je je buik ook intrekt het omentum zal nooit kleiner worden dan het is. Try it yourself: meet de taille van jou en je vriend of man. Bij vrouwen geldt: maximaal 83 cm. omvang en bij mannen maximaal 90 cm.

Thuistest Benodigdheden: potlood of pen, man, kind, vriend of vriendin. 1. Ga met de wijs- en middelvinger naar je keel en voel de adamsappel. Voer wat lichte druk op de vingers en beweeg ze met die lichte druk iets naar de zijkant. Slik. Gaat dit makkelijk? schildklier is gezond en doet zijn werk goed. Gaat dit moeizaam? er zou eventueel iets mis kunnen zijn. 2. Pak het potlood of de pen. Trek vanuit het buitenste uiteinde van het oog een rechte lijn naar boven. Aan allebei de kanten van het potlood of de pen moet haar zitten. Zo niet? Een afwijking aan de schildklier is niet uitgesloten.

WFTV

3. Ga op een (hoge) stoel zitten en ontspan je benen zodat ze net boven de grond hangen. Laat je man, kind, vriend of vriendin met twee vingers net onder het harde gedeelte van je knie tikken. De voet moet licht gaan bewegen. Als je voet of onderbeen heel snel omhoog gaat, maar heel langzaam terug, kan dat ook weer wijzen op de schildklier. Gaan twee of meerdere dingen niet volgens het boekje, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

2 13

April 2012

Magazine Jolie.indd 13

5/9/2012 8:07:54 PM


Jolie DokterOz Minder eten met mate. Wanneer je 100 kcal per dag kan minderen, ben je op de goede weg. Minder je, zoals bij de meeste diëten, tot wel 400 kcal per dag, ontstaat er vaak het gevreesde jojo-effect. Oz beweerd dat je op die manier dus de stofwisseling in de war schopt. Stel dat je toegeeft aan je verleiding en je neemt een reep, worden de calorieën van die reep omgezet in vet. Dat is niet de bedoeling. Dus: minder met mate.

neer je honger hebt? Ook geen probleem! Houd je dan aan de volgende regel: zorg ervoor dat die honger er is op normale eettijden. Dit is een kwestie van aanpassing van het lichaam.

Oz is er van overtuigd dat wanneer je je levensstijl aanpast aan de zojuist beschreven elementen, je op lange termijn zeker af zal vallen. Het enige dat daarbij komt kijken is geduld. Op korte termijn zal Tussendoortjes?! Heb je dan je lekkerder in je vel zitten en toch trek in een tussendoortje, voel je je fitter. Dat komt omdat kun je het beste een handvol het dieet niet streng is en het is noten nemen. Verstandig is om gebaseerd op de fysiologische dit aan het eind van de middag werking van het lichaam. te doen, zo net voor het avondeten. Hierdoor zal je Voor nog meer tips over je minder van het avondeten gezondheid, het diëten of de op krijgen. Geschikte noten: werking van het lichaam kijk amandelen, pistache, walnoten op: http://www.doctoroz.com en hazelnoten. .

Vermijd honger, plan je maaltijden. Plan wanneer je gaat eten. Bijvoorbeeld driemaal daags (of meer). Op deze manier is je maag continu gevuld en vermijd je vreetbuien. Zorg er dan wel voor dat je niks eet voor of na de geplande ‘’eettijden’’. Is dit niks voor jou, en eet je liever wan-

Om nog meer succes te behalen is beweging noodzakelijk. Geen gymmatten of elektronische apparatuur, maar enkel de frisse buitenlucht of de slaapkamer. Ieder mens moet per dag 30 minuten lopen, ongeacht het weer. Geen excuses verzinnen, maar 10 000 stappen per dag zetten. Ook per week een half uur gewicht heffen doet wonderen. Halters zijn overbodig. Neem een zware tas, een boek of desnoods een pak melk. Laat jezelf minstens een uur per week zweten. Het gaat er om dat je iets doet waardoor je sneller gaat ademen, hierdoor train je je hart. Doe dit niet een uur achter elkaar, maar splits het op in 3x 20 minuten. En als laatste: Herhaal wekelijks wat stretch oefeningen (die geen zeer doen). Op deze manier heb je genoeg beweging per week.

Modeling Portfolios

Eet regelmatig (hetzelfde). Zoals algemeen bekend is het uit den bozen om het ontbijt over te slaan. Oz stemt daar mee in, maar hij heeft nog een aanvulling: ‘’Neem elke dag hetzelfde ontbijt, en dezelfde lunch. Varieer pas bij het avondeten. Dit is goed voor de stofwisseling.’’ Goede producten voor het ontbijt zijn volkoren en hele granen producten, eventueel aangevuld met yoghurt, melk of fruit. Hierdoor zit de maag gedurende lange tijd vol. Vermijd honger, of eet alleen bij honger.

Gouden tip voeg kaneel of rode peper toe aan de avondmaaltijd. Deze specerijen maken het eten niet alleen smakelijker, maar dragen ook bij aan het minderen van de honger.

April 2012 14 Magazine Jolie.indd 14

5/9/2012 8:07:55 PM


Gadgets Jolie

tekst Lot Vissers

Als moderne vrouw moet je tegenwoordig mee met de jeugd. Die zitten non stop op Facebook, WhatsApp en Twitter. Deze social media spelen tegenwoordig een grote rol in de meeste levens, van jong tot oud zit men er op. Om handig van deze media gebruik te maken, is het wel zo prettig om de juiste gadget bij de hand te hebben. De laptop is immers alweer achterhaald. Een goede smartphone of tablet zorgen ervoor dat je weer helemaal bij de tijd bent. De tablet is sowieso een zeer handig apparaat, want naast je Facebook updaten kun je er je krant op lezen, je boeken, en eigenlijk vrijwel alles wat ook op een laptop kan, maar dan gebruiksvriendelijker. Tegenwoordig is het aanbod van smartphones en tablets echter zo groot, dat men het spoor al snel bijster raakt. We zullen daarom hieronder de marktleiders beschrijven. Dit zijn sublieme stukjes techniek die hun –laten we eerlijk zijn- hoge prijs meer dan waard zijn, om al de laatste ontwikkelingen te volgen.

iPhone

Up-to-date

De iPhone 4 met Bumpers www.flickr.com

Samsung Galaxy SII Na de succesvolle Galaxy S kwam Samsung een tijdje terug met de SII. Deze telefoon heeft het nieuwste besturingssysteem met de vreemde naam Android 2.3 Gingerbread. Dit zorgt ervoor dat de SII volgens velen zelfs nog beter

4 15

Ook kinderen leren gemakkelijk om te gaan met de iPad 2 - Hendra Vincentius

De iPhone is de marktleider bij de smartphones. Het laatste model, de 4S, wordt gezien als wellicht de beste smartphone aller tijden. Hij heeft een erg groot en fantastisch bestuurbaar touchscreen, en de mogelijkheid om zeer scherpe foto’s te maken met de 8 megapixel camera met ontzettend goede flitsfunctie. Ook heeft hij erg veel geheugenopslag, tot wel 64 gigabyte. Het nieuwe besturingssysteem, iOS5, zorgt ervoor dat de iPhone bijzonder makkelijk en erg snel in gebruik is. Het enigste nadeel ervan is zijn enorm hoge prijs, namelijk 630 euro.

is als de iPhone 4S, en bovendien razendsnel. Net als de iPhone heeft de Galaxy SII een 8 megapixel camera, echter met High-Defenition ondersteuning. Deze telefoon is momenteel waarschijnlijk de allerbeste, en omdat hij met zijn prijs vanaf 450 euro veel goedkoper is als de iPhone, wellicht de meest geschikte keuze.

iPad 2 De iPad 2 is de absolute marktleider bij de tablets. Deze tablet is enorm gemakkelijk in gebruik, erg licht en ontzettend dun. Je kan er tot 10 uur non-stop mee internetten. Verder is het erg makkelijk om de grootte van de letters aan te passen, en heeft hij ontzettend mooi beeld. Ook voor het bekijken van films en series is de tablet ideaal. De tablet is te verkrijgen vanaf 480 euro, maar dan heb je ook wat!

April 2012

Magazine Jolie.indd 15

5/9/2012 8:07:56 PM


Jolie RealLife

Healt-Breast-Cancer(stock)

Kanker a

Magazine Jolie.indd 16

April 2012 16 5/9/2012 8:07:56 PM


RealLife Jolie

als kans “Toen mijn zus in 2010 aan borstkanker was overleden, stortte mijn wereld in. Alles leek nutteloos, ik was radeloos”. De 54-jarige Monique was ontroostbaar. Ze kwam terecht in een depressie en nam zelfs ontslag. “Ik kon niet bevatten dat mijn kleine zusje er niet meer was, waarom zij? Waarom niet ik? Ik had haar zo graag willen helpen met het dragen van deze verschrikkelijke last, ik kon alleen maar toekijken hoe ze aftakelde. Ik wist dat er een grote kans bestond dat ook ik deze ziekte met me mee droeg, maar durfde dit niet te laten testen omdat ik zag hoe deze ziekte mijn zus kapot maakte”.

mijn afspraak bij de dokter. Ik heb enorm veel geluk gehad dat de tumor vroeg ontdekt werd, dat betekende dus een borstbesparende operatie en eventueel bestraling. Geen chemo, dat was een lichtpuntje. Bang om mijn haar te verliezen was ik niet, maar ik zag hoe ziek mijn zus werd van al die medicijnen die in haar werden gepompt. Gelukkig hoefde ik dat niet mee te maken.” Monique kon een paar dagen later meteen geopereerd worden. “Nerveus was ik niet echt, ik was meer bang voor de pijn na afloop van de operatie, en ik zag tegen het grote litteken op. Toen ik wakker werd na de operatie bleek mijn angst terecht te zijn, ik gaf mijn pijn een dikke negen. Monique verzamelde een aantal jaren later al Ook voelde ik mijn tepel niet meer, hier maakte haar moed bijeen en liet zich testen tijdens het ik me wel zorgen over. De dokters vertelden mij nationale bevolkingsonderzoek. “Ik wilde niet dat een ingetrokken tepel ‘vrij normaal’ was, en meer in onzekerheid leven en moest van mezelf dat alles binnenkort weer normaal zou aanvoeactie ondernemen.” Er werd een tumor ontdekt len. Het litteken was ongeveer 10,5 cm met daarbij Monique van 2,3 bij 1,9 cm. “Ik wist niet hoe boven nog een klein litteken van ongeveer 3cm. ik me moest voelen, aan de ene kant was ik heel Het kleinere litteken was van de schildwachtkliblij dat de tumor vroeg ontdekt werd, maar aan er procedure om te kijken of mijn lymfeklieren de andere kant was ik heel bang voor wat mij te schoon waren.” wachten stond”. De volgende dag werd Monique met een hoop Ze had haar man en haar twee dochters nog niet pijnstillers naar huis gestuurd. “Het verband verteld over het onderzoek, maar toen de uitslag mocht er na een aantal dagen ook af, de wond bekend was geworden had ze haar familie me- zag er redelijk uit alleen had ik nog steeds enorm teen ingelicht. “Ik zag de pijn in hun ogen toen veel pijn aan mijn ingetrokken tepel. Toen ik op ik het ze vertelde, ze waren bang net als ik. Mijn een avond mijn tanden ging poetsen zag ik opfamilie heeft ook gezien hoe borstkanker mijn eens dat er overal bloed aan de wastafel zat, dit jongere zus kapot heeft gemaakt. Dit wilden we was afkomstig uit mijn borst. Ik raakte in paniek allemaal niet nog een keer meemaken. We heb- en heb meteen het ziekenhuis gebeld. Ik kon ben een half uurtje met z’n viertjes gehuild, en meteen bij de eerste hulp terecht, daar hebben eigelijk voelde ik me daarna opgelucht, maar ze me grote gazen mee naar huis geven. Toch bovenal strijdlustig. Deze ziekte gaat mij niet ka- had ik een vreemd voorgevoel dat er meer aan pot maken, dat wist ik zeker”. de hand was dan enkel een wond die open was “Mijn man Kees ging de volgende dag mee naar gesprongen.

6 17

April 2012

Magazine Jolie.indd 17

5/9/2012 8:07:56 PM


JolieRealLife De bestralingen

‘’Zeven weken na de operatie mocht ik aan de bestralingen beginnen, maar de wond was nog steeds niet helemaal genezen. De radiotherapeut heeft mij terug naar de mammapoli gestuurd, daar kreeg ik een antibioticakuur tegen mijn borstontsteking. Twee weken later kon ik eindelijk aan de bestralingen beginnen, ik zag er enorm tegen op omdat mijn zus had verteld dat het enorm pijnlijk was. Doordat de dokter mij vertelde dat de kans 80% is dat de kanker niet terug zou komen na de bestralingen, had ik de keuze gemaakt om het wel te doen.’’ Voor de bestraling kon beginnen werd er een een CT-scan gemaakt van Monique haar borst en daarna werden er met rode verf, kruizen aangebracht op haar bovenlichaam.

“Nu nog mentaal genezen, ik heb een hoop te verwerken, maar ik sta sterk in mijn schoenen.

mij heen, vooral mijn familie heeft enorm goed voor mij gezorgd. Ik voel me goed, beter dan eerst eigelijk, kanker heeft mij sterker gemaakt. Mijn borst is nog steeds een beetje schraal, maar ik ben langzaam aan het herstellen. Ik heb besloten dat ik niet terug ga werken, maar ik ga van het leven genieten. Opeens zie ik hoe mooi alles om me heen is, en dat je moet genieten van elk moment, want het kan zo ineens de laatste zijn. Ik heb veel aan mijn zus gedacht tijdens mijn zieke periode, af en toe voel ik me schuldig dat ik wel genezen ben, en dat zij niet sterk genoeg was, maar ik weet zeker dat mijn zus niet had gewild dat ik te lang zou treuren, maar dat ik zou genieten van mijn leven, en ik weet zeker dat zij nu ook enorm trots op mij is. Mijn man en ik hebben al besloten dat we veel gaan reizen. Ook ben ik enorm veel bezig met mijn eerste liefde, fotografie. Ik vind het prachtig om mooie momenten vast te leggen met mijn camera. Door zo iets mee te maken besef je opeens dat sommige dingen helemaal niet belangrijk zijn in het leven, maar dat de kleine gebaren tellen. Kanker gaf mij een nieuwe kans om te leven”. tekst Nikki Kempenaars

‘’Toen de eerste bestraling begon had ik enorm veel pijn, de verpleging keek me raar aan omdat je dit eigelijk niet zou moeten voelen. Toch deed het veel pijn. De bestraling werd afgebroken en ik werd meteen naar de pijnpoli gebracht. Daar vertelde de anesthesioloog dat de chirurgen een zenuw achter mijn tepel hadden beschadigd of afgesneden tijdens het verwijderen van de tumor. Ik kreeg zware medicijnen mee naar huis, dat maakte de pijn een beetje dragelijker”. Een aantal weken later besloot Monique om de bestralingen af te maken, nu stoppen had geen zin zei ze. Ze wilde het per se afmaken, ze wilde van ‘die stomme kanker’ af zijn, weer van het leven kunnen genieten. “Ik ben zo trots op mezelf dit ik het heb afgemaakt, ik heb zoveel pijn gehad, maar ik heb het gedaan!”. Na 34 bestralingen is Monique eindelijk fysiek genezen. “Nu mentaal nog, ik heb een hoop te verwerken, maar ik sta sterk in mijn schoenen. Ik heb zoveel steun gehad van lieve mensen om

April 2012 18 Magazine Jolie.indd 18

5/9/2012 8:07:56 PM


Beach

ModeJolie

wear

Allday

Sexy is never out of style

8 19

April 2012

Magazine Jolie.indd 19

5/9/2012 8:07:56 PM


JolieMode

April 2012 20 Magazine Jolie.indd 20

5/9/2012 8:07:57 PM


Magazine Jolie.indd 21

Speedo Shapeline

0 21

5/9/2012 8:07:57 PM


JolieMode

Pretty in Pink tekst Fleur Appels

Met de kleur zwart kun je de plank bijna niet misslaan. Net als bij kleding, schoenen en accessoires komt zwart zoals altijd in de badkleding naar voren. Zwart kleedt af en laat je figuur goed uitkomen. Vind je dit niet? Kies dan voor een zwart corrigerend badpak. Dat zet alles nog net even mooier op zijn plek. Om de basic uitstraling te voorkomen kun je gaan voor een badpak met strassteentjes, een gekleurde tuniek of in combinatie met een paar leuke slippers.

2

1

4 3

6

5 7

1. Zwart badpak - Wehkamp €44,95 2. Roze badpak - Wehkamp €39,95 3. Pareo - V&D €14,99 4. Top - Seafolly €82,95 5. Tuniek - Marie Meili €30,95 6. Slippers - V&D €18,90 7. Badpak ruitjes - Beachwave €29,95

April 2012 22 Magazine Jolie.indd 22

5/9/2012 8:07:58 PM


Sea9,95

ModeJolie

Polkadots Stippeltjes voor oude taarten? Helemaal niet. De trend van vroeger is weer helemaal van nu. Vroeger droeg iedereen gestippelde rokken en nu is een kledingstuk met stippels een musthave in je kast. Ook in de badmode zie je veel collecties met stippeltjes. Bij z’n speels badpak heb je niet meer nodig dan een paar simpele slippers, een klein tasje en een zonnehoedje. Je bent zo helemaal klaar om het strand op te gaan.

3 1

4

2

6

5

7

1. Rood tasje - DDP Vintage €79,95 2. Badpak stippen/strepen - Beachwave €37,95 3. Pareo - V&D €9,99 4. Hoedje - H&M €9,95 5. Badpak Stippen - Sunflair €79,95 6. Slippers - H&M €4,95 7. Tas - Friis&Company €69,95

2 23

April 2012

Magazine Jolie.indd 23

5/9/2012 8:07:58 PM


JolieMode

Big & Beautiful Vrouwen met een maatje meer kunnen er net zo fantastisch uitzien als slankere vrouwen. Voor sommige is het misschien lastiger om het strand te betreden, maar dat is natuurlijk nergens voor nodig. Het is wel belangrijk om een simpel badpak uit te kiezen wat bepaalde delen van het lichaam niet zo accentueert. Een tuniek om prettig het strand op te lopen en felle accessoires om de boel op te vrolijken. Maar onthoud less is more!

1

3 4

2

5

6 7

1. Badpak zwart - Beachwave €49,95 2. Sjaaltje - H&M €4,95 3. Badpak zwart - Passfit €39,95 4. Garnier Ambre Solair - Kruidvat €15,95 5. Tuniek - Saint Tropez €54,95 6. Strandtas - H&M €34,95 7. Badpak kleur - Beachwave €39,95

April 2012 24 Magazine Jolie.indd 24

5/9/2012 8:07:59 PM


Jolie

er

4 25

April 2012

Magazine Jolie.indd 25

5/9/2012 8:07:59 PM


JolieInterview

Bron: E-NL

Elke week interviewen we een bekende Nederlander. We vragen ze het hemd van het lijf, vooral gericht op de overgang. Deze week is de beurt aan Karin Bloemen. Hoe staat het met haar hormonen?

tekst Eva Geuze

BIOGRAFIE

Naam: Karin Bloemen Geboren: 28 juni 1960 in Alkmaar, opgegroeid in Schagen Opleiding: Academie voor kleinkunst in Amsterdam Woont: in Amsterdam met echtgenoot Marnix Busstra en dochters Iona (14) en Eliane (13). Heeft een uitwonende zoon Gerben (28) Carrière: Als zangeres, actrice en cabaretière maakt Karin Bloemen al sinds haar studietijd grote indruk. Musicals, films, televisieshows, radioprogramma’s, albums, concerten en theatershows volgen elkaar nu al meer dan 25 jaar op. Ze ontving de Pall Mall Exportprijs, de Gouden Harp, een Edison en diverse andere onderscheidingen. In 2009 had zij een theatertour met haar show ‘Overgang’. Dit jaar gaat haar voorstelling Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic in reprise.

April 2012 26 Magazine Jolie.indd 26

5/9/2012 8:07:59 PM


K

Interview Jolie

arin, je hebt twee kinderen. Iona en Eliane. Hoe zouden zij jou omschrijven? “Dat zou ik echt niet weten. Waarschijnlijk zouden ze iets zeggen over dat ik soms wat te hard werk Kinderen zijn loyaal en dus zouden ze tegen een vreemde nooit iets negatiefs zeggen over hun eigen vader of moeder.”

“Loslaten en accepteren, dat is mijn volgende fase.”

Zijn er bepaalde ‘rituelen’ die je samen met je man en kinderen uitvoert? Bijvoorbeeld samen ontbijten op zondagochtend? “We proberen op de zondag altijd samen iets te doen. Die dag kunnen we lekker uitslapen en samen uitgebreid ontbijten en dan ‘s middags iets samen doen zoals naar het strand om lekker uit te waaien of naar een museum voor iets educatiefs of naar een voorstelling of een film.”

Is de overgang voor jou taboe, of krijg je er juist positieve energie van? “Het is absoluut geen taboe, door er een theatershow (Overgang) over te maken heb ik dat sowieso voor mezelf doorbroken. Positieve energie gaat me wat ver, maar het hoort er nou eenmaal bij. Ik vind het ouder worden trouwens best leuk, het valt me tot nu toe nog wel mee, behalve dat mijn knieën niet meer een trap op willen.”

Heb je last van de welbekende opvliegers? Hoe ga je er mee om en wat merkt je omgeving er van? “Ik heb het voornamelijk ‘s nachts dus tot nu toe gaat het goed… Ik heb wel zo af en toe een woededingetje waarvan ik zelf gelukkig op tijd kan aangeven dat het een hormoondingetje is!” Zijn er nog andere overgangsverschijnselen waar je last van hebt? “Ik vind dat af en toe onredelijk boos worden eigenlijk het meest vervelend. Verder merk ik dat afvallen echt niet meer lukt. En dat ‘s nachts uit je bed zweten vind ik heel naar en daarnaast natuurlijk het lichte slapen dus drie, vier keer per nacht wakker worden.”

“Ik heb wel zo af en toe een woededingetje waarvan ik zelf gelukkig op tijd kan aangeven dat het een hormoondingetje is!”

6 27

De voorstelling waar je het net over hebt heet Overgang niet ‘de’ overgang. Wilde je het breder trekken? “Ja, de overgang is natuurlijk ons vrouwenprobleem, na je vijftigste. Maar ook wel een mannenprobleem, denk ik. Ik zit er nog net voor. Soms komen er van die signalen door waarvan ik denk: oké, ooooooké, dàt wordt em! Maar met Overgang bedoel ik meer de overgangen die je in verschillende fasen van je leven doormaakt. Bij mijn dochters merk ik het ook al zo goed, het worden echt al volwassen vrouwen” Heb jij er moeite mee dat ze zo snel veranderen? “Ik heb overal moeite mee, maar ik moet het accepteren want het hoort er allemaal bij. Ik heb Overgang eigenlijk te vroeg gemaakt. Mijn dochters gaan het huis nog niet uit, maar over een jaar of acht moet ik ze toch loslaten. Mijn zoon van 28 vindt nu wel dat hij op eigen benen moet staan. Loslaten en accepteren, dat is mijn volgende fase.”

April 2012

Magazine Jolie.indd 27

5/9/2012 8:07:59 PM


JolieInterview Is het moeilijk om te accepteren dat je ouder wordt? “Op een dag denk je: Ja, de jeugd is eraf. Maar hoe bijzonder is het dat je in je hoofd zo jong blijft!” Heb je toevallig nog een ‘hoe-overleef-ikde-menopauze-tip’ voor de 50+ vrouwen in Nederland? “Zorg goed voor jezelf, verwen jezelf wat vaker met een massage, een schoonheidsspecialiste etc. En blijf sporten! En zorg ervoor dat je in je hoofd jong blijft! Wees niet constant bezig met het ouder worden, dit is funest!”

Bron: ANP

Ben je ooit al eens ergens geweest met je man en kinderen waarvan je dacht: ‘dit is geweldig’? Zo ja, waar is dat geweest? “Curaçao is heel fijn”

Kinderen uit huis over een aantal jaar. ‘Liever niet aan denken’, of‘ ’het hoort bij het leven’? “Mijn zoon is 28 en al jaren het huis uit, dus ik ben er al aan gewend geraakt. Aan de ene kant zal het gek zijn als onze meisjes ook op een dag vertrekken, aan de andere kant brengt het een heel ander leven mee, wat ook weer spannend zal zijn en nieuwe inzichten zal geven. Ik ben erg van mening dat elke fase iets brengt, en dat elke fase hoort bij het leven. Ik heb ooit gekozen het leven vol te leven en niets over te slaan, dus ik zal het zien. Ik zal lachen en huilen en ze missen en blij en trots op ze zijn dat ze op zichzelf wonen, ik ben nergens bang voor, dat vind ik geen optie!”

April 2012 28 Magazine Jolie.indd 28

5/9/2012 8:08:00 PM


Keihard Karin

Bron: Evangelische Omroep

Column Jolie

Over liefde, kroost en ouder worden KARIN BLOEMEN (51) RELATIE GETROUWD MET MARNIX BUSSTRA MOEDER VAN GERBEN (28), IONA (14) & ELIANE (12) WERK ZANGERES, ACTRICE, CABERETIERE

Ouder worden is ook mooi Hoe mutsig is het om een theatershow over de overgang te maken? Nou eigenlijk helemaal niet want het gaat juist niet om de overgang maar over overgang. En dan bedoel ik meer de transities die je in verschillende fasen van je leven doormaakt. Ik zie het nu ook aan mijn dochters. Ineens is het babyvet weg en staan daar twee jonge vrouwen. Dan denk je, hé, wanneer is dit gebeurd? Van twee afhankelijke lieve meisjes met strikjes en vlechtjes zijn ze twee jonge vrouwen geworden die mij vaker corrigeren dan ik hen! Een nieuwe fase. Ik zie ze krachten ontwikkelen en gevoel van eigenwaarde. Ze doen het goed. Ze slaan al met deuren… Ze worden ouder en ontwikkelen zich. Prachtig toch! Zo voel ik het nu zelf ook en dat wilde ik in mijn show overbrengen aan de mensen. Je hebt maar één leeftijd en dat is je intrinsieke leeftijd. Met een jong hoofd is het mooi ouder worden. La charme de la jeunesse is eraf. Maar er komt zoveel moois voor terug. Een mens moet leren loslaten wat is geweest om zich open te kunnen stellen voor het moois dat er voor in de plaats komt. Ja het is zwaar als je je jeugd voelt wegglijden. Want dat betekent dat je al die ouderdomsverschijnselen ook ziet: wallen, rimpels, een verzakt lichaam. Jeugd is mooi maar ouder worden is ook mooi!

KUS Karin B.

8 29

April 2012

Magazine Jolie.indd 29

5/9/2012 8:08:00 PM


JolieHoehoudikhetspannend

Verstoppertje of erotische massage? Er zijn van die momenten dat je relatie in een dip zit of dat het niveau van het seksleven gedaald is tot ver beneden het vriespunt. Tijd om nieuwe energie in je relatie en seksleven te stoppen. Hoe je dat doet? Door tijd en aandacht aan elkaar te besteden. Dit kun je doen met ondeugende spelletjes of radicaler door een parenclub te bezoeken. We geven je een paar spannende voorbeelden.

Erotisch koken Het vergt wat creativiteit maar erotisch koken is hartstikke leuk. Je kunt werken met lustopwekkende ingrediënten zoals chocolade, oesters en rood fruit, maar je kunt ook je eten erotische vorm geven. Als je dit met zijn tweeën doet is samen koken ineens niet burgerlijk meer en is het de vraag of jullie nog aan eten toe komen. Rollenspel In een rollenspel kunnen jullie de persoon zijn die je zelf niet bent maar wel een keer zou willen zijn. Het kan zo ver gaan als je zelf wilt. Je kunt het binnen de veilige muren van je huis doen, maar er zijn ook stellen die de hele dag op pad gaan in hun rol. Ze zijn er van overtuigd dat dit hun relatie spannend houdt.

De striptease Deze truc werkt altijd. Veel vrouwen durven het niet, terwijl het zo makkelijk is. Oefen als je partner niet thuis is, kies daarbij kleren die makkelijk uit te trekken zijn. Het gaat er niet om dat jij een professionele striptease neerzet, het gaat erom dat je jouw partner ver- Ga samen dansen leidt. Salsa is de ideale dans om samen te leren. De muziek is ritmisch, opzwepend en een tikje erotisch. Naarmate je beter leert dansen heb je steeds meer

huid op huid contact en leer je elkaars lichaam nog beter kennen. Drink iedere week na de les nog een drankje en kijk elkaar dan nog eens goed aan.

Bron: iggy148 Zoom

Verstoppertje Dit is natuurlijk niet zomaar verstoppertje. Verstop een flesje massageolie, een vibrator, een stel handboeien of een ander leuk speeltje op een spannende plek in de slaapkamer. Laat je partner dit zoeken binnen een afgesproken tijd. Lukt dit? Dan moet jij je partner verwennen met het desbetreffende speeltje. Lukt dit de partner niet, dan moet je partner jouw verwennen. Er kunnen tips gegeven worden in ruil voor een zoen.

Telefoongesprek Jullie zullen elkaar ongetwijfeld regelmatig opbellen of sms’en met de vraag wat je wilt eten of hoe laat je thuis bent. Je kunt elkaar ook bellen of sms’en met een heel andere boodschap door de fantasie de vrije loop te laten, werken deze berichtjes erg opwindend. Je zult zien dat hij dan ineens wel op tijd thuis is voor het eten.

April 2012 30 Magazine Jolie.indd 30

5/9/2012 8:08:00 PM


HoehoudikhetspannendJolie Swingen Swingers zijn stellen die parenclubs bezoeken om met andere stellen te flirten en eventueel seks te hebben. Dit kan erg spannend zijn, maar belangrijk is te weten dat alles mag en niks moet binnen zo’n club. Maak je de afweging met je partner een parenclub te bezoeken, dan zijn hier wat handige tips.

Do’s •Maak vooraf duidelijke af spraken met je partner over wat jullie wel/niet willen • Draag sexy kleding waarin jij je lekker voelt •Flirt, lach en dans gerust: Kortom, geniet •Wees vriendelijk: Knoop gesprekjes aan en als je geen zin hebt in avances van iemand, laat dat dan rustig weten •Wees niet bang: Mensen respecteren elkaars grenzen en niets hoeft Dont’s •Iemand bot afwijzen •Andermans grenzen niet respecteren •Onveilig seks hebben •Dronken worden, drugs gebruiken of luid praten •Je jaloezie tonen. Doe dat thuis of neem je partner even apart.

0 31

Bron: Kwiso

Speeltjes Speeltjes kunnen de ideale oppepper zijn voor je seksleven. Doordat mensen denken dat speeltjes vooral gebruikt worden bij single seks vinden veel vrouwen het raar ze met hun partner te gebruiken. Niks

is minder waar. Door samen speeltjes te shoppen of een vriendinnenavond te houden waarin verschillende speeltjes uitgelegd worden, kan alleen de voorpret al voor voldoende opwinding zorgen.

Erotische massage Een massage is natuurlijk al heerlijk. Maak er een erotische massage van en je partner weet niet wat hem overkomt. De kunst van een erotische massage is het bereiken van optimale ontspanning en sensuele opwinding zonder dat je elkaars geslachtsdelen aanraakt. Door dit laatste vooral niet te doen maar juist alleen erogene zones te stimuleren ontstaat er voor beiden een hoge mate van opwinding wat de seks absoluut ten goede komt. Er zijn veel adressen te vinden waar je kunt leren hoe je een goede erotische massage geeft. Wanneer je geen zin hebt om zelf te masseren zijn er ook verschillende massagecentra te vinden waar ze gespecialiseerd zijn in het geven van erotische massages. Spontaniteit Veel van voorgaande tips werken het beste met enige voorbereiding. Vergeet niet dat spontaniteit ook belangrijk is. Niet zo leuk als je partner over-

dag in de slaapkamer tegen te komen en spontaan tussen de lakens te belanden. Maak je op dat moment ook geen zorgen over welk ondergoed je hebt aangetrokken, in de hitte van het moment zal dat heus niet opvallen. Met deze tips is het duidelijk hoe een seksleven spannender kan maar het lig wel bij jezelf. Wanneer je zelf goede ideeën hebt waarmee je jouw partner opnieuw kunt verleiden: schroom je niet en doe het gewoon! tekst Puck Schoenmakers

Doorbreek je patroon •Vrij eens op een ander tijdstip. Vrij je normaal op zondagochtend? Probeer het dan eens op een doordeweekse dag. •Probeer eens een andere plek. Spreek met elkaar af dat je de komende twee weken niet in bed vrijt, als je dat normaal wel doet. •Draai de rollen om. Wie neemt normaal initiatief voor seks en wie volgt? Draai het eens om. •Slaap eens een nachtje niet bij elkaar in bed. Als het opeens niet meer vanzelfsprekend is om in hetzelfde bed te slapen, kan je dat juist meer doen verlangen naar de ander. Bovendien kan wat ruimte voor jezelf ook nieuwe energie geven in jullie relatie.

April 2012

Magazine Jolie.indd 31

5/9/2012 8:08:00 PM


Jolie50+enWerkeloos Ontslagen... wat nu? De eerste grijze haren komen door, toch weerhoud dit je er niet van om nog elke dag vief naar kantoor te fietsen waar je de stapels dossiers in razend tempo doorspit. Een loopje naar het kopieerapparaat gaat zonder enige zucht gepaard en ook voor een paar uurtjes overwerken draai je je hand niet om. Oké, her en der verschijnen er wat rimpels op je gezicht, maar voor je gevoel sta je nog midden in je carrière. Toch worden vele glansrijke carrières van vijftigplussers abrupt beëindigd waarna zij worden vervangen door een jonger exemplaar. Jaren heb je je in het zweet gewerkt voor een bedrijf waar je al je ziel en zaligheid in gelegd hebt. De eindfinish lijkt in zicht te komen en het pensioen waarbij we in de Spaanse zon kunnen gaan rentenieren of achter de geraniums kunnen gaan kaarten breekt bijna aan. Zorgeloos leef je ernaartoe, totdat daar het meest plotse ontslag valt. Op een leeftijd waarbij je denkt dat je eindelijk alles op de rails hebt, blijkt dit ineens niet zo te zijn. De gedachten ‘hoe moet ik nu vooruit?’ en ‘waar sta ik over een jaar?’ spoken door je hoofd en bezorgen de nodige kopzorgen.

In de tussentijd is het schrijven van sollicitatiebrieven het enige wat je nog kunt doen om de dag door te komen. Vele werklozen doen de ene na de andere standaard geschreven brief de deur uit, puur omdat het een plicht is. Ze stellen de kwantiteit boven de kwaliteit met de hoop op deze manier zo snel mogelijk ergens aan de bak te kunnen. Maar juist door je niet al te jonge leeftijd is het de kunst om op een andere manier uit te blinken tussen al het jonge spul dat ook staat te popelen de arbeidsmarkt binnen te draven. Waar moeten je sollicitatiebrief en CV dan aan voldoen en hoe zorg je dit je er bovenuit steekt? We zetten de tips voor je op een rijtje.

40-50-man.ashxs(stock)

Albert (57) 2 maanden werkloos

Al sinds het begin van de jaren ‘80 werk ik bij een niet nader te noemen verzekeringsmaatschappij. Ik was financieel manager, had allerlei afdelingen onder m’n hoede en bracht een florissant salaris mee naar huis. Van de ene op de andere dag deed de financiële crisis ons de das om en moest er drastisch bezuinigd worden. Ik was een van de duurste die er rondliep en werd dezelfde maand nog op straat gezet. Nu zit er een kersverse afgestudeerde HBO-er op mijn plek, alleen maar omdat zijn startsalaris lager is dan mijn huidige salaris was. Ik heb begrip voor vernieuwing, verjonging en innovatie in het bedrijf. Ik snap dat de jongeren ook aan de bak moeten, maar ik neem het het bedrijf wel kwalijk dat ik juist op deze leeftijd ontslagen moest worden. Had het dan tien jaar eerder of tien jaar later gedaan, maar niet deze pijnlijke midden grens.

April 2012 32 Magazine Jolie.indd 32

5/9/2012 8:08:00 PM


50+enWerkeloos Jolie

A-style_50jaar_sarahdag_vrouw_iStock

Ineke (59), 7 maanden werkloos

Zolang als dat ik leef, werk ik in de horeca. Ik heb in die tijd gewerkt in allerlei restaurants en eetcafés door het hele land verspreid. Vanaf mijn 40e zocht ik wat meer vastigheid en nestelde ik mij vast aan een restaurant waar ik wilde blijven werken tot het pensioen mij zou komen halen. Fysiek was er niks met mij en ik kon er nog heel wat jaren tegenaan. Op het moment dat ik alweer mijn negentiende arbeidsjaar inging, werd ik op het kantoor van m’n baas geroepen. Niet voor salarisverhoging, promotie of iets dergelijks, maar om te horen dat mijn functie na de zomer komt te vervallen. Ik werd op straat gezet zonder duidelijke reden. Oké, in mijn achterhoofd wist ik wel dat het een financiële reden zou moeten hebben, een menselijke reden kon ik er niet voor verzinnen. Soms kom ik nog wel eens in het restaurant, alleen omdat de koffie er zo lekker is, en zie ik 15-jarige serveerstertjes die er de klok slaan. Sindsdien heb ik nog geen nieuwe baan, bovendien is nieuw werk vinden in deze branche ontzettend lastig. Met mijn half versleten heupen zit geen enkel restaurant nog op mij te wachten, omdat ze vrezen dat ik driekwart van de tijd in de ziektewet zit. Nog elke week stuur ik er minstens drie sollicitatiebrieven uit, op hoop van zegen dat ik voor mijn zestigste verjaardag nog ergens aangenomen word, daarna lijkt het me allemaal vrij zinloos. tekst Stefan Kuijpers

Tips

• Je doet er verstandig aan om je sollicitatiebrief en CV te laten lezen door een jonger iemand: zo voorkom je naast taalfouten ook oubollig taalgebruik. • Wanneer je een foto van jezelf wilt bijvoegen, pak dan gerust een foto die al wat aan de oude kant is. Op die manier snoep je er nog gauw een paar jaartjes vanaf. • Benadruk nooit onbelangrijke cursussen, opleidingen en ervaringen uit een ver verleden. Deze benadrukken alleen maar je leeftijd. • Solliciteren via de post is inmiddels uit den boze. Gooi er daarentegen juist een e-mail uit, dit toont ook meteen dat je affiniteit hebt met de hedendaagse technieken. • Vermeld ook een link naar je Facebook en/of Twitter account. Dit getuigt ervan dat je met de tijd meegaat. • Ten slotte, verwijs nooit naar je leeftijd. Het gebruik van zinnen als ‘Ondanks mijn leeftijd, ben ik nog..’ klinkt niet erg gemotiveerd. Geef juist blijk van je energie en levenslustigheid, zodat je geboortedatum die ergens in het hoekje van de brief klein geschreven staat, best met een korreltje zout genomen zal worden.

2 33

April 2012

Magazine Jolie.indd 33

5/9/2012 8:08:00 PM


dreamstime_s_21473847(stockbeeld)

JolieGezond&Fit

Buik, billen, benen Deze week brengen we de sport Buik, Billen, Benen aan de orde! ‘Één kilootje eraf in de benen, één kilootje eraf bij de heupen, eigenlijk past die broek net, maar ik prop ‘m toch maar over mijn benen en over mijn buik zal ik maar niet beginnen’. Vooral vrouwen zien het zo bij zichzelf naarmate de jaren verstrijken gebeuren, minder beweging en meer lichaam. Één oplossing: ‘Eet gezond, doe gezond’. Gelukkig is er voor dat probleem een oplossing. Oké de oplossing vereist wat discipline en wilskracht, maar dan krijg je er ook wat voor. De sport B.B.B. (buik, billen, benen) is een sport waar veel variatie in zit. De naam zegt eigenlijk al wat je met deze sport het meeste traint: de buik, billen en benen (B.B.B.). Spieroefeningen en spierversterkende oefeningen zijn een goed begin om aan je vetverbranding te beginnen. B.B.B. zorgt ervoor dat je door intense oefeningen je spieren in de delen waar je het vet wilt verbranden, aan het werk zet. Deze spieroefeningen zorgen er niet voor dat het plaatselijke vet heel snel verbrand wordt. Voor het snel verbranden van vet zal je hartslag verhogende activiteiten zoals fietsen, dansen, steps etc. moeten ondernemen. Nu is het alleen nog steeds niet duidelijk wat de

sport B.B.B. nou precies inhoudt. B.B.B. is bodysculpting, dat houdt in: een spierversterkende groepsles op muziek. Hierbij worden met name de spieren in de buik, billen en benen getraind. Naarmate je vaker naar deze lessen gaat zal je merken dat het lichaam ‘gevormd’ wordt en dat de spiermassa in deze plaatselijke delen zal toenemen. De les begint met een warming-up waarbij je bewegingen op muziek moet uitvoeren. De pasjes zijn afkomstig uit een aerobic of thai-bo les en het zijn de meest eenvoudige varianten daarvan. Het is namelijk puur bedoeld om het lichaam op te warmen. Het is ook geen dansles waarbij je bepaalde choreografieën worden aangeleerd, nee pure training. Het kerngedeelte van de les bestaat uit oefeningen waarbij de spieren worden aangespannen met behulp van (lichte) gewichtjes, elastieken en stangen. Je bent geheel vrijblijvend in het gebruik maken van deze attributen, met of zonder attributen kan dus allebei! Het enige vereiste aan deze sport is dat je het alleen bij fitnesscentra kan beoefenen en je hier ook naar alle waarschijnlijkheid lid van zal moeten zijn. Denk je nu gelijk ik word een bodybuilder als ik naar deze lessen ga? Dan kan ik jammer genoeg zeggen (voor de liefhebbers) dat dit niet het

April 2012 34 Magazine Jolie.indd 34

5/9/2012 8:08:01 PM


Gezond&Fit Jolie

geval is. Maar maak je geen zorgen, een strak lichaam zonder overtollig vet is toch ook de moeite waard? Aangezien de buik, billen, benen en heupen de plekken zijn waar het meeste (overtollige) vet zit is B.B.B. een ideale manier om in gezellig groepsverband ervaringen op te doen en een strak lichaam te vormen.

het zo dat je in het begin een veel grotere trek gaat krijgen en je zou toch niet willen dat je net al die calorieĂŤn voor jan-piet snot hebt verbrand? Met maar 1 combinatie leidt dit tot succes: ‘Eet gezond, doe gezond’.

tekst Casper van Bragt

Wie niet sport en er vervolgens weer mee gaat beginnen zal altijd wat voelen. Maar in de lessen B.B.B. wordt er ook aandacht besteedt aan het stretchen van de belaste lichaamsdelen zodat je de dag erna niet heel erg veel meer voelt. Een beetje zal uiteraard in het begin nog wel te voelen zijn, maar naarmate u het vaker doet zal dit geheel verdwijnen. Probeer er ook voor te zorgen dat je met name net voor en net na het sporten licht probeert te eten. Misschien een kleine snack om extra energie op te doen vlak voor de les zorgt ervoor dat u het makkelijker volhoudt, maar nogmaals eet niet te veel. Als je namelijk aan B.B.B. begint is

4 35

50plus(stockbeeld)

Spierpijn?

April 2012

Magazine Jolie.indd 35

5/9/2012 8:08:01 PM


Jolie

April 2012 36 Magazine Jolie.indd 36

5/9/2012 8:08:01 PM


Cultuur Jolie

Bron: www.happenentrappen.nl

Hap en trap

Hap en trap

Bron: www.happenentrappen.nl

6 37

Bron: www.happenentrappen.nl

is het fietsen in een schitterende omgeving, waarbij u onderweg stopt voor heerlijke gerechten. U fietst ongeveer 40 kilometer. Het is dus de ideale combinatie om ĂŠn sportief bezig te zijn, en om te genieten van de natuur! U krijgt op uw beginlocatie een kopje koffie of thee en een stuk gebak. Bij het volgende restaurant krijgt u een voorgerecht.

Na weer een eindje fietsen komt u aan bij het derde restaurant. Hier krijgt u een overheerlijke kop soep. Als u over de helft bent, en bij het vierde restaurant bent aangekomen, krijgt u uw hoofdgerecht. Als u hiervan heeft genoten fietst u terug naar het laatste restaurant waar het nagerecht op u staat te wachten. Hierna fietst u nog maar een klein stukje, terug naar het eerste restaurant. Voor meer informatie:

www.happenentrappen.nl Tekst: Janet Vlemminx

April 2012

Magazine Jolie.indd 37

5/9/2012 8:08:02 PM


Jolie DeIdealeSchoonzoon

Prins op het witte paard De ideale schoonzoon, de

Ouders zijn altijd bezorgt over de partnerkeuze van de dochters, zij steken er dan ook veel denkwerk in wie de beste match zou zijn voor hun kind. Het verschilt per cultuur hoe zeer de ouders invloed hebben op de partnerkeuze van de dochter. Bij de Islamitische cultuur komt het veelvuldig voor dat de ouders de “perfecte” man vinden voor hun dochter. Hier in Nederland komt dit echter nauwelijks voor, al behoeden zorgzame ouders hun dochter wel voor de verkeerde man. Dat kan door afspraakjes te verbieden, door gevraagd en ongevraagd relatieadviezen te verstrekken en oordelen uit te spreken over potentiële partners van hun kinderen. Welke cultuur het beste is laten we even in het midden, maar het zal voor de dochter het prettigste zijn en het meeste geluk opleveren als ze zelf haar part-

www.curieuzeneuzemosterdpot.nl

droom van iedere bezorgde ouder. Zowel de ouders als de dochters zijn er naar op zoek, maar is de perfecte man wel te vinden? En als deze zou bestaan, wat voor persoon zou dit dan zijn? Er zullen in ieder geval een heleboel eisen zijn waar hij aan moet voldoen!

ner mag kiezen. Dat hierbij de relatie tussen ouders en kind dikwijls onder druk komt te staan spreekt voor zich. Smaken verschillen Dus waar zou de ideale schoonzoon dan aan moeten voldoen? Allereerst kunnen we natuurlijk stellen dat de ideale schoonzoon niet bestaat, net als dat de perfecte mens niet bestaat. Maar wanneer de man die uw dochter heeft uitgekozen voldoet aan een pakketje eisen, is dit natuurlijk wel zo prettig. Het verschilt per familie wat wordt gewaardeerd en wat niet, maar het is wel te stellen dat de meeste mensen bepaalde kwaliteiten de voorkeur geven boven anderen. Zo zijn ouders er over het algemeen niet blij mee als hun schoonzoon een

luie werkeloze is, die de hele dag op de bank bier drinkt. Men verwacht dat de man van de dochter goed voor haar zal zorgen, een beetje schoonzoon zal dus op zijn minst zorgen dat hij een baan heeft en zijn zaken op orde. Anderszijds stelt de ene familie veel meer prijs op harde werker die altijd bezig is met geld verdienen, terwijl de andere familie cultuur en genieten van het leven hoger in het vaandel heeft staan. Als uw schoonzoon aan een aantal van de volgende punten voldoet, kunt u er in ieder geval vertrouwen in hebben dat hij geen slechte man zal zijn voor uw dochter.

April 2012 38 Magazine Jolie.indd 38

5/9/2012 8:08:02 PM


www.flickr.com

DeIdealeSchoonzoon Jolie

Een goede man 1. Hij toont waardering voor wat ze doet. 2. Ook na 16 jaar relatie verdrinkt hij in haar ogen. 3. Hij merkt op dat ze naar de kapper is geweest. 4. Hij beoordeelt haar werk op het plezier dat zij eraan beleeft. 5. Hij neemt financiële verantwoordelijkheid. 6. Hij merkt huishoudelijke klussen op en pakt ze aan. 7. Hij maakt geen tegenstrijdige opvoedingskeuzes. 8. Hij veroordeelt niet maar maakt positieve opmerkingen. 9. Hij is open van geest. 10. Hij heeft gevoel voor humor. 11. Hij is attent. 12. Hij verrast en kan origineel romantisch zijn.

8 39

Het gaat me meer om de persoon zelf en wat hij mij kan geven. Hij moet lief, spontaan, zorgzaam, stoer, vertrouwelijk, eerlijk, direct, open, communicatief, gelovig en wijs zijn. Verder moet hij een goed hart en goede intenties hebben. Goed geschoold, carriéregericht, een man die van aanpakken houdt. Gewoon iemand die veelzijdig is en een heel groot hart heeft. Eigenlijk het liefste wat ik wens is iemand als mijzelf. Alleen voegt zijn mannelijkheid en lengte iets extra’s toe. Ik ga voor een man die helemaal Eisenpakket voor me gaat. Hij mag echt Uw dochter zelf heeft uiteraard moeite voor me doen, wanneer ook een heel lijstje waar de per- ik zeker weet dat hij echt een fecte man aan moet voldoen. toekomst wil delen, dan zet ik Een Marrokaans meisje ver- een andere stap en zal ik hem woordde de perfecte man als op mijn handen dragen. Met volgt: zijn ouders erbij. Maar ja, ik zie hem nergens en vrees zelf “Zijn uiterlijk maakt mij niet dat hij niet bestaat.” zoveel uit, als hij maar lang is en een leuke uitstraling heeft. Hieruit blijkt dat het gigantisch Natuurlijk zijn de voorwaarden in dit lijstje maar standaardvoorbeelden, maar ze helpen toch bij het kiezen voor een geschikte partner. De ideale partner zou natuurlijk al deze kwalititeiten bezitten, maar daarnaast zijn er nog een heleboel punten die een man tot ongeschikte partner zouden maken, ook al zou hij aan al de bovengenoemde punten voldoen. Zo kan hij arrogant zijn, betweterig of rascistisch. Zo zijn er nog veel meer kwalijke punten te benoemen.

April 2012

Magazine Jolie.indd 39

5/9/2012 8:08:02 PM


Jolie DeIdealeSchoonzoon

moeilijk is om een geschikte partner te vinden, want we willen misschien allemaal een beetje te veel. Het beste is om diegene te accepteren die het meest om je dochter geeft, daar speel je het veiligste bij. Want verdient uw dochter daadwerkelijk de perfecte schoonzoon? De eisenpakketten van de moderne vrouw zijn inmiddels zo groot, dat het bijna niet meer mogelijk is om óók nog met de ouders rekening te houden. Het kiezen van een partner is dan ook zo complex dat er een dik boek over geschreven zou kunnen worden. Recente onderzoeken tonen echter aan dat bilogische factoren de grootste rol spelen bij het vinden van een geschikte partner. De geur van uw toekomstige schoonzoon spreekt boekdelen voor uw dochter. Het beste is dan ook te vertrouwen op de intuïtie, en allereerst komt natuurlijk het belang van uw dochter; als zij gelukkig is, zou u dat ook moeten zijn.

“Mijn dochter, Natalie kwam laatst thuis met werkelijk de meest asociaal uitziende man die ik ooit gezien had. Mijn dochter valt altijd op de foute types, maar deze spande de kroon. Zijn handen waren zwart van de tattoo’s en zaten vol met dikke ringen, zelfs op zijn nek stonden lelijke tatoeages. Nou maak ik daar niet zo’n probleem van, want mijn man heeft ook de nodige versierselen op zijn huid. Maar mijn dochter scheen heel blij met hem te zijn, ik liet het dus maar op zijn beloop. Het duurde echter niet lang of mijn Natalie kwam bont en blauw bij ons thuis aan. Het bleek dat haar vent een zware alcoholist was die iedere avond in de kroeg zat. Werken deed hij ook al niet, maar des te meer gokte hij. Hij had veel schuld, en liep gevaar indien hij deze niet zou afbetalen. Hij wilde toen

de Ford Ka die we onze dochter voor haar twintigste verjaardag hadden gegeven verkopen.

‘Het duurde niet lang of mijn Nathalie kwam bont en blauw bij ons aan’ Mijn dochter stond dit uiteraard niet toe, en gaf hem de sleutel niet. Hij sloeg haar toen in elkaar en verkocht de auto als nog. Mijn dochter is nu gelukkig weg van hem, maar we zitten nog altijd in een dure rechtszaak verwikkeld om het geld terug te krijgen van de auto. Deze man heeft mijn dochter zo veel ellende bezorgt, dat ik vastbesloten ben om niet zomaar iedere kerel nog toe te staan bij mijn dochter!” tekst Lot Vissers

Wilfred Hamelink

www.bautyjournaal.nl

De nachtmerrie van iedere schoonmoeder

April 2012 40 Magazine Jolie.indd 40

5/9/2012 8:08:03 PM


tekst Casper van Bragt

Onderhetmes Jolie

Super vet Het is een gemakkelijke methode, maar tegenwoordig is die wel verouderd. Je kan er makkelijk vet mee weghalen, hier en daar doet het wat pijn maar het is wel effectief. Natuurlijk praten we dan over liposuctie. Tegenwoordig is het niet meer zo populair, maar tot op een paar jaar geleden was het dat zeker wel. Liposuctie is een plastisch chirurgische ingreep waarbij onderhuids vet wordt weggezogen om een beter lichaam te vormen. Onder algehele verdoving wordt er met dikke zuigbuizen vet weggezogen op vooraf bepaalde plekken op je lichaam.

in welk gedeelte van het lichaam wordt het weggezogen. Zo is er bijvoorbeeld in de buik een grotere kans op permanente schade dan in het been. Afhankelijk van de overweging van je arts kun je bepalen of je het wilt doen of niet. Als het slecht afloopt kun je er grote littekens aan overhouden. Er zijn zelfs gevallen geweest waarbij de schade een litteken van 30 cm is geweest.

liposucatie (stock)

Vette pech Martha (50 jaar), heeft ook een liposuctie gehad: ‘ik heb 27 Januari jongslede een liposuctie gehad aan mijn been. Ik heb zoveel pech gehad, maar de dokter had ook al gezegd dat de kans 90% was, dat er complicaties zouden komen. Als een struisvogel stak ik mijn kop in het zand en ging ik toch door, als ik er maar van dat vet af Taboe voor jou? Nee echt heel uitnodigend klinkt kwam. Dat heb ik geweten, want aan beide kanthet niet om door middel van een apparaat het vet en heb ik een litteken van 30cm overgehouden, in je buik weg te laten zuigen. En toch verschillen een litteken dat tot 3 keer toe geopereerd moest de meningen er over, positief en negatief. Vooral worden. Er stond namelijk veel spanning op en onder mensen van de 50+ zijn deze ingrepen hij sprong telkens open.’’ nog steeds populair. Dit komt omdat mensen Maar uiteraard zitten er ook positieve kanten van 50+ vaak te kampen hebben met vet dat niet aan. Bewezen is namelijk dat 80% van de gevalverbrand kan worden omdat de slijtage er helaas len er met succes van af komt. in begint te hakken. Mocht je dit artikel lezen, denkende ik kan me niet motiveren voor sport Super goed en die kilo’s moeten er toch af? Geen zorgen! Je Miep (52 jaar), heeft een positieve ervaring aan liposuctie: ‘Ik was na de operatie zeer tevreden. bent niet de enige. De ‘zadeltassen’ waar ik zo lang last van had tussen mijn benen, daar was ik nu eindelijk van af. Ideaal of taboe? Zonder complicaties komt zo’n heftige ingreep In het begin deed het wel even pijn, maar na 4 niet. In slechte gevallen kan je aan liposuctie dagen kon ik weer aan de slag op kantoor.’’ grote wonden overhouden. Vooraf wordt gezegd door artsen hoe groot de kans is dat je er zonder Doen of niet doen? Een lastige overweging bij complicaties vanaf komt. De kans op succes is zo’n grote ingreep, maar uiteraard is de keuze afhankelijk van hoeveel er weggezogen wordt en aan jou.

0 41

April 2012

Magazine Jolie.indd 41

5/9/2012 8:08:03 PM


Jolie Recepten Verrassende broccoli tortelloni Spontaan visite en geen tijd om lang in de keuken te staan. Met deze broccoli tortelloni gaat niemand met honger naar huis. De samenstelling van verschillende ingrediënten zorgt voor een verassende smaakervaring.

tekst Mabel Dankers

Voorbereiding (5min):

Maak de broccoli en champignons schoon. Snijd de champignons in plakjes. Zet een ruime hoeveelheid water op met een scheutje olijfolie.

Bereiding (15min):

• Stronkje broccoli • 0,2L crème fraiche • 125 gram spekjes • Hoeveelheid champignons naar smaak • 350 gram tortelloni fromage • Olijfolie • Zout • peper Tip: • Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn. • Voeg naar smaak zout en peper toe.

Foto: Yunomi

Voeg wanneer het water kookt de tortelloni toe en laat deze 15 minuten koken. Bak ondertussen de spekjes op een hoog vuurtje licht krokant bruin in een hapjespan. Voeg vervolgens de champignons toe. Laat deze op een laag vuurtje meebakken tot ze lichtbruin zijn. Voeg wanneer de tortelloni bijna gaar is de broccoli toe en laat deze 2 tot 3 minuutjes meekoken. Giet de tortelloni en de broccoli af en voeg ze bij de spekjes en champignons. Voeg vervolgens de crème fraiche toe. Roer de inhoud van de pan voorzichtig door elkaar en laat het geheel 5 minuutjes doorkoken, dan is het klaar om op te dienen.

Wat heeft u nodig (voor 4 personen):

April 2012 42 Magazine Jolie.indd 42

5/9/2012 8:08:03 PM


ReceptenJolie Verbluffende Boeuf Bourguignon Lang geplande eet date en zin om helemaal los te gaan in de keuken. Met deze Boeuf Bourguignon gaat iedereen tevreden van tafel. Deze samenstelling van ingrediënten zorgt voor een verbluffende smaakervaring.

Voorbereiding (30 min):

Haal het vlees minimaal een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Wat heeft u nodig (voor 4-6 personen):

Bereiding (4,5 uur inclusief 3 uur wachttijd):

• 5 teentjes knoflook • 3 laurierbladeren • 1 klein blikje tomatenpuree • 1/4 liter bouillon (of water en een vleesbouillonblokje) • 1/4 liter rode wijn • 600 gram riblappen (of 750 gram niet te vette doorregen runderlappen) • Zout • Peper • circa 50 gram boter (of margarine) • 125 gram gerookte spekblokjes (doorregen) • 2 uien • 250 gram bleekselderij en 250 gram worteltjes (beide ‘pan-klaar’ gewogen) • 250 gram champignons ( 1 doosje) • 1 zeer volle eetlepel maïzena

2 43

Tip: • Maak de Boeuf Bourguignon een dag van te voren. Zo wordt de smaak nog lekkerder. Voeg wel pas op het laatste moment de champignons toe anders verpieteren die.

Afkeboven

Juliachild

Koppiekrauw

Foto: Yunomi

Maak de knoflook schoon en snijd deze in grove stukken. Doe de knoflook, met de laurierbladeren, de tomatenpuree, de bouillon en de wijn in een grote pan op een matig vuurtje. Roer dit mengsel regelmatig om en zet het vuurtje laag wanneer de pan lauwwarm is. Snijd ondertussen de riblappen in dobbelstenen van ongeveer 3 cm en bestrooi ze met een ruime hoeveelheid peper en zout. Gebruik een grote koekenpan om de dobbelstenen op een hoog vuur in een ruime hoeveelheid boter rondom bruin te bakken. Voeg het vlees vervolgens toe aan de tomatensaus in de andere pan. Gebruik daarna de koekenpan om de spekblokjes uit te bakken. Ook deze voeg je toe aan de tomatensaus. Maak de uien schoon en snipper ze. Bak ze vervolgens in het achtergebleven bakvet in de koekenpan. Voeg ook de uien toe aan de tomatensaus als ze goudbruin zijn. Roer de inhoud van de pan om, breng het aan de kook en laat het 3 uur sudderen met de deksel er op. Gedurende de drie uur af en toe omroeren. Eventueel aan het einde van de kooktijd een beetje water toevoegen als de saus teveel is ingedikt. Maak de bleekselderij en de worteltjes schoon. Snijd de bleekselderij in stukjes en de wortels in plakjes. Doe ze in een pan met een beetje water en zout en kook ze in 15 minuten gaar. Voeg als het vlees 3 uur heeft staan sudderen de bleekselderij en wortels toe en laat dit nog eens een half uur sudderen terwijl u het af en toe omroert. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in de koekenpan goud bruin. Roer ze vervolgens door de Boeuf Bourguignon. Bind de saus met de maïzena tot het zo dik is als yoghurt. Voeg eventueel nog peper en zout naar smaak toe. Het gerecht is nu klaar om op te dienen.

April 2012

Magazine Jolie.indd 43

5/9/2012 8:08:03 PM


JolieDaten

Te oud voor daten? Echt niet De ware Jacob vinden? Hoe moet dat wanneer je de tienerjaren al ver achter je hebt liggen? Vanachter het toetsenbord! Het is al lang geen taboe meer; steeds meer singles melden zich aan bij een datingsite. Lisette, een vrouw met pit, deelt haar ervaring met ons.

Er is lef voor nodig om jezelf weer op de markt van het daten te integreren. Maar bij online dating is deze drempel wat minder hoog dan in real life. De angst hiervoor is niet zo raar, wij mensen ervaren de meeste nieuwe dingen als ‘eng’. Maar hoe worstel je je nu door deze lastige barrière heen? Lisette is weduwe nadat ze haar man te vroeg af heeft moeten geven. Er volgde een periode van rouw, maar na drie jaar staat ze weer open voor een nieuwe relatie. ‘De weekenden werden erg eenzaam nadat mijn kinderen het stapleven ontdekt hadden. Ook de zonvakanties zijn als single confronterend; echtparen hand in hand, samen een hapje eten, wijntje erbij. Met steun van vriendinnen en mijn psychologe heb ik de kracht gevonden om me aan te melden bij een datingsite.’

hoogleraar. Wellicht zullen er dezelfde raakvlakken zijn zoals echtscheidingen en oudere kinderen. De focus op trouwen en kinderen krijgen is bij de meesten verleden tijd, waardoor singles nu de aandacht op een nieuwe partner kunnen leggen met gemeenschappelijke interesses. Bovendien zijn veel mensen op hen 50’ste toe aan een nieuwe impuls in het leven.

De spelregels zijn heel eenvoudig. Je maakt een account aan en het flirten kan beginnen. Belangrijk is dat je genoeg aandacht en tijd aan je profiel besteedt. Vul je profiel zo volledig mogelijk in en upload een aantal leuke foto’s van jezelf, daar wordt je tenslotte als eerst op beoordeeld door potentiële partners. Net als in het café en via sms, houden we er allemaal van wanneer Veel mensen zijn op de ander initiatief neemt. hen vijftigste toe aan Waarom via het internet niet? contactverzoeken, leuke een nieuwe impuls, Stuur ijsbrekers of meteen een berzoals een nieuwe liefde icht naar interessante mannen. Ook Lisette verzamelde Spelregels De redenen voor het aanmaken lef en waagde het erop. ‘Door van een account op een dat- zelf actief op zoek te gaan en ingsite kunnen zeer uitlopend initiatief te nemen, vergroot zijn. Ongetwijfeld zijn de eerste je je kansen op het vinden van complimentjes van mannen al een leuke man.’ Verder tipt ze: een boost voor het zelfvertrou- ‘Stel niet een te zwaar eisenwen. Misschien dat je leven pakket, hierdoor loop je missvoorgoed verandert na de ee- chien wel heel leuke partners rste conversatie met een sexy mis met wie het op het eerste gezicht minder goed lijkt te fysiotherapeut of intelligente klikken.’

Lisette: ‘ik speel hard to get om hem uit te dagen’ Eerste dates Lisette vertelt haar eerste ervaring met online daten. ‘Ik kreeg al snel de eerste complimentjes over mijn profielfoto. Op een aantal mannen die mijn aandacht trokken, heb ik gereageerd. Mijn oog viel meteen op Bart; mooie zwarte krullen, een gebruinde huid en leuke lachrimpels. Nieuwsgierigheid werd meteen gewekt bij het lezen van het profiel van Arie,’ vertelt ze enthousiast. ‘Met deze twee dates had ik regelmatige chatsessies. Met Bart liep het al snel uit op niets, omdat de klik er niet was. Met Arie begon het met onschuldige berichten over en weer over elkaars interesses, later werd het steeds persoonlijker. Ik vind het super wanneer ik op onverwachte momenten een ‘ping’ van een inkomend bericht hoor. Om het nog leuker te maken probeer ik hard to get te spelen en reageer de volgende dag pas’, glundert ze. ‘Uiteraard neem ik zelf ook initiatief, omdat ze anders snel af zouden druipen. Omdat we elkaar ook

April 2012 44 Magazine Jolie.indd 44

5/9/2012 8:08:03 PM


dating site, dat vooral mannen in de ware geloven. De hoop niet opgeven dus. Een goede tip van specialisten is dat een daadwerkelijke date niet te lang moet worden uitgesteld, door bijvoorbeeld angsten. ‘Wanneer de date te lang wordt uitgesteld, gaan mensen hun ideaalbeeld creëren en gaan ze steeds meer op details letten. Waardoor de date vervolgens een tegenvaller zal zijn.’

Bron: www.1-2love.eu/nl/

graag onderweg en op het werk wilde spreken, ontstond er sms verkeer. Na drie weken chatten, zijn we op onze eerste date wat gaan drinken. We hebben een heel gezellige avond gehad, het voelde vertrouwd en er was genoeg gespreksstof. Maar na de tweede date bevond het contact zich in een neerwaartse spiraal. Twee weken later kreeg ik op een eenzame zaterdagavond nog een sms of ik zin had in een bakkie koffie, waarom ook niet? Daarna hebben we er samen een streep onder gezet, omdat we te veel van elkaar verschilden en we het graag op een vriendschap wilde behouden.’ Niet getreurd wanneer er net als bij Lisette bij nader inzien toch geen klik is. Zelfs al is het niet iemand waarmee je bij het altaar staat, het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Vanuit die instelling zal je ongetwijfeld een gezellige avond tegemoet gaan. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je zes tot acht verschillende dates moet hebben gehad, om de juiste partner tegen het lijf te lopen. Bovendien blijkt uit een onderzoek van Parship, een

4 45

Verliefd Lisette vervolgt: ‘Dat het met Arie niets is geworden, had een zware impact op me. Ik heb me toen een periode afzijdig gehouden op de datingsite. Toch deed het me pijn om op elk feestje alleen binnen te komen en vervolgens weer alleen in bed te belanden. Ik had behoefte aan liefde en bewondering. Ik besloot nog eens in te loggen om te kijken of er nog wat nieuws rondliep. Goed dat ik met mezelf had afgesproken minder kieskeurig te zijn, want in mijn mailbox bevond zich een ietwat cliché bericht van ene Bernhard; ‘Waarom zo’n knappe vrouw nog vrijgezel was?’ Mijn vooroordelen over slechte openingszinnen slikte ik door en ik deed een gok op misschien wel een héle leuke man. Ik berichtte terug en van het een kwam het ander. De klik was zo sterk aanwezig, dat het één avond vier uur ’s nachts was voordat ik de computer afsloot. Na vijf weken hebben we elkaar voor het eerst in het echt gezien. Ik moet toegeven dat ik met deze date wat van mijn ideaalbeeld moest afwijken. Bernhard heeft zijn zwarte lokken al in moeten ruilen voor grijze sprietjes. Maar de sprankeling in zijn blauwe, heldere ogen liet mijn buik kriebelen. Het moo-

Daten Jolie iste was nog dat dit wederzijds was. Na de eerste date hebben we elkaar ieder weekend gezien. Alles voelde zo goed, dat ik er helemaal voorging. We hebben zelfs het zelfde sterrenbeeld!

Hoe nu verder? ‘Vorig jaar mei was het officieel. Doordat we de vijftig gepasseerd zijn, voelen we elkaar goed aan. We weten precies wat voor onszelf belangrijk is in een relatie. Toekomstplannen hebben we niet. Ik zie Bernhard vooral in het weekend, wanneer we dan ook samen slapen. Omdat ik nog kinderen thuis heb wonen en hij twee dochters heeft die regelmatig bij hem zijn, zien we elkaar doordeweeks standaard woensdag. Deze latrelatie bevalt me voorlopig prima. Misschien als de kinderen het huis uit zijn, dat we samen voor een nieuw huis gaan kijken, waar we hopelijk lange tijd samen kunnen doorbrengen. We bezoeken theatervoorstellingen, musicals, we doen stedentripjes en gaan bij vrienden op de koffie. Ik merk dat een tweede liefde toch nog heel belangrijk kan zijn, zo kunnen we hopelijk samen naar een toekomst uitkijken van twintig tot vijfentwintig jaar. Ja, ik heb mijn ware jacob op het internet gevonden!’ Op ieder potje past een dekseltje. Smoesjes als ‘het gaat toch niet lukken’ en ‘er loopt vast niemand voor mij rond’, zijn hiermee de wereld uitgeholpen. Lef, pit, initiatief, plezier, daten en leuke mannen zijn de ingrediënten, en grote kans dat jij dan over een tijdje een super gerecht kunt presenteren aan je omgeving. Go for it! Tekst: Pleun Gooskens

April 2012

Magazine Jolie.indd 45

5/9/2012 8:08:03 PM


Jolie Advertorial Letsel In dit artikel neemt Leo in’t Groen, directeur Nostimos Letselschadedeskundigen, u mee in het land van de letselschaderegeling. Een saaie boel, denkt u misschien? Niets is minder waar. In het leven van een letselschaderegelaar is geen dag hetzelfde. Een op het eerste gezicht eenvoudige letselschadezaak. Met permanente gevolgen. Wat is er gebeurd? Helma gaat al jarenlang naar dezelfde kapper voor het zetten van een permanent. Zo ook op die zonnige zaterdag in mei 2011. Dit keer liep het echter anders af dan normaal. Door het gebruik van teveel vloeistof ontstond er in de nek van Helma een grote brandwond. Door de warmte van de droogkap had zij niet meteen het idee gehad dat er iets mis was. Pas bij het föhnen ontdekte de kapster tot haar grote schrik een enorme brandwond in de nek. Cliënte is gelukkig snel behandeld op de Huisartsenpost van het ziekenhuis. Helaas heeft zij een aantal weken veel last gehad van de wond en resteert er een litteken. Wat hebben wij er aan gedaan? Helma had via via gehoord van Nostimos en belde me met de vraag of zij misschien letselschade kon verhalen. Uit de medische informatie van de dermatoloog bleek dat sprake was van een echte chemische brandwond en dat dus geen sprake was van een allergische reactie. De kapster beweerde echter dat het wel om een allergische reactie ging. Uiteindelijk heeft onze kappersdeskundige (examinator aan de kappersopleiding in Tilburg) de zaak uitgebreid bestudeerd. Deze kappersdeskundige is van mening dat brandwonden tegenwoordig eigenlijk niet meer mogelijk zijn, als de juiste behandelmethode wordt toegepast. Hij maakte een reconstructie van de behandeling en uit alles bleek dat de kapsalon niet zorgvuldig had gehandeld. Zo had de kapster de nek afgewikkeld met een papieren band in plaats van met zogenaamde lontwatten. De kappersdeskundige is van mening dat het beter is de nek te bedekken met lontwatten in plaats van met een papieren band, juist om doorlekken van de permanentvloeistof te vermijden en juist om brandwonden zoals bij Helma te voorkomen. Verder had de kapsalon beter tussentijds moeten controleren. Door dat niet te doen, is de kapsalon tekort geschoten. Na felle discussie heeft de verzekeraar de medische informatie van de dermatoloog en het deskundigenrapport als bewijs aanvaard. Alleen door de verregaande vorm van onzorgvuldigheid kon de brandwond bij Helma ontstaan. Natuurlijk doet niemand zoiets expres. Maar als er fouten gemaakt worden met letsel als gevolg, dan is er meer aan de hand dan een mislukt kapsel alleen. Daar zijn kappers (uiteraard) ook voor verzekerd. Wat is er verhaald? De volledige schade van mevrouw verhaald. Denk aan de reiskosten voor bezoeken aan het ziekenhuis, het eigen risico op de zorgverzekering en natuurlijk ook het smartengeld voor de ellende die dit voorval met zich meebracht, en overigens ook in de toekomst nog met zich zal meebrengen door het lelijke en blijvende litteken in de nek. Het ging alles bij elkaar om een flink bedrag en daar had Helma vooraf geen rekening mee gehouden. Ook de nota’s van de belangenbehartiger en de kappersdeskundige werden volledig door de verzekeraar betaald. Dat moest ook wel, want dat staat gewoon in de wet. Wilt u advies en/of hulp? Neemt u gerust contact met ons op. Dat kunt u het best doen zo kort mogelijk na de gebeurtenis waardoor u letsel opliep. Maar ook als u al een afwikkelingsaanbod van een verzekeraar hebt ge

April 2012 46 Magazine Jolie.indd 46

5/9/2012 8:08:03 PM


Advertorial Jolie had, kan het heel zinvol zijn dat aanbod ter beoordeling aan ons voor te leggen. Wij helpen u graag. Het is ons werk en onze deskundigheid. Belt u met ons kantoor in Breda (076) 541 60 20. Of met de collega’s van één van onze 7 kantoren in het land. Tip Als u vragen hebt over de manier waarop uw letselschade wordt geregeld, of over de handelwijze van een verzekeraar, kijkt u dan eens op deze websites van de LetselschadeRaad en de Stichting Keurmerk Letselschade - www.deletselschaderaad.nl - www.stichtingkeurmerkletselschade.nl Waarschijnlijk merkt u dat u al vlug het advies krijgt deskundige hulp in te roepen. Veel regels en wetten zitten immers lastig in elkaar. Het is goed om u dan te laten bijstaan door een deskundige. Hij of zij weet hoe de rechter die wetten en regels interpreteert, en hoe dus de verzekeraar zijn standpunt zal moeten bepalen. Tot slot Voor alle partijen is het in mijn ogen vaak beter een zaak snel en goed te regelen, dan dat er een jarenlange rechtszaak nodig is. U moet bij een snelle regeling wel zeker weten dat uw belangen in die schaderegeling goed zijn veiliggesteld. Een goede reden om u te laten bijstaan door een professionele en deskundige belangenbehartiger. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Leo in’t Groen is als directeur en registerexpert werkzaam bij Nostimos Letselschadeskundigen. Bel voor een gratis adviesgesprek, telefoon (076) 541 60 20. Of kijk op onze website www.nostimos.nl .

6 47

April 2012

Magazine Jolie.indd 47

5/9/2012 8:08:03 PM


Jolie Reizen

JOLIE JOLIE IN IN ZUID-A ZUID-A Zuid-Afrika, het land met zijn turbulente geschiedenis, diverse bevolkingsgroepen en sterk verschillende landschappen, van hoge bergen tot zee en stranden

April 2012 48

Magazine Jolie.indd 48

5/9/2012 8:08:03 PM


ReizenJolie

Woorden schieten te kort bij dit prachtige land. Zuid-Afrika is qua diversiteit de ideale bestemming bij uitstek. Het land heeft een enorme rijkheid en diversiteit aan flora en fauna en is het paradijs voor natuurliefhebbers. Vooral de kustgebieden zijn prachtig. Het is een populair land voor elke doelgroep door zijn diversiteit aan excursies en omgeving. Van duiken met haaien in de prachtige zee, tot een paar daagse rondreis in het Kruger Nationaal Park waar je de grootste dieren kan spotten. Zuid-Afrika is echt genieten.

-AFRIKA -AFRIKA

8 49

April 2012

Magazine Jolie.indd 49

5/9/2012 8:08:03 PM


Jolie Reizen

www.flickr.com

Kaapstad Kaapstad geldt voor veel reizigers als de mooiste stad van Zuid-Afrika. Het is een goed begin- of eindpunt van de reis die gemaakt gaat worden. Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 12 uur naar Kaapstad waar uw reis zal beginnen. Kaapstad is een grote stad met meer dan drie miljoen inwoners, maar door het relatief kleine centrum voelt het eerder aan als een dorp. Van oudsher heeft Kaapstad een belangrijke haven en de oude havenbuurt is een mooie plek om doorheen te wandelen en ook erg geliefd bij toeristen. Een van de belangrijkste trekpleisters van Kaapstad is de Tafelberg. Zowel wandelend als met de lift kunt u de top van deze prachtige berg bereiken. Na een lange wandeling, gemiddeld drie uur, is de beloning er niet minder om. Het uitzicht is werkelijk prachtig en ook onderweg zult u prachtige planten en dieren tegenkomen. Niet alleen de Tafelberg heeft een prachtig uitzicht, ook Chapmans Peak Drive en Cape Point liegen er niet om. Zorg wel dat het zonnig weer is, want hoe zonniger hoe beter en mooier het uitzicht. In Kaapstad is er geen open-

baar vervoer en daarom is het ideaal om een auto te huren en Kaapstad zelfstandig te ontdekken. Kaapstad is een veilige stad voor toeristen en dus ideaal om zelf er op uit te trekken. Bij een bezoek aan Kaapstad moet u Robbeneiland zeker niet vergeten. Het is een indrukwekkend eiland, vooral door de voormalige gevangenen die er vast hebben gezeten. Vrijheidsstrijder Nelson Mandela was een van deze gevangene die er maar liefst 27 jaar heeft vastgezeten. Met een veerpont die meerdere malen per dag op en neer vaart, kunt u dit indrukwekkende eiland bezoeken. Kruger Nationaal Park Wat uw reisdoel in Zuid-Afrika ook is, een safari in het Kruger Nationaal Park is onmisbaar. Het Krugerpark is 380 kilometer lang, 60 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals kamp Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind en alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stap-

pen. In deze kampen heeft u de gelegenheid te overnachten.

‘Tussen de wilde dieren slapen is een ervaring die je niet wilt missen’ Wanneer u een meerdaagse tocht door het Kruger Park maakt, heeft u de mogelijkheid om tussen de wilde dieren te slapen, een ervaring die u zeker niet mag missen. Hoewel de dieren zich waarschijnlijk meer dan een kilometer van uw tent of hut bevinden, voelt het alsof ze naast uw tent staan. Het gegrom, de voetstappen en het gefluit van de vogels zullen u de hele nacht doen verbazen. Een

Michel Hendriks

e

April 2012 50 Magazine Jolie.indd 50

5/9/2012 8:08:04 PM


nachtsafari is dan ook een must. De wilde dieren gaan vaak ’s nachts op rooftocht op zoek naar eten. Met een ervaren gids zult u in een jeep verschillende dieren spotten die op jacht zijn naar hun prooi.

ReizenJolie

Johannesburg Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika. Hoewel het niet de hoofdstad is van Zuid-Afrika, is het wel het hart van de Zuid-Afrikaanse economie. Johannesburg is een stad van internationale allure, en herbergt honderden nationaliteiten. Het is de stad van de rijkere klasse en tegelijkertijd de stad van de armste bevolking van Zuid-Afrika. Tegenwoordig staat Johannesburg bekent als de zakenstad van Zuid-Afrika. Ondanks dat Johannesburg een stad is voor het echte zakenleven, is de stad een echte toeristentrekpleister. De kust van Johannesburg is prachtig en ideaal om even een paar dagen bij te komen.

‘De kans om ‘the big five’ the spotten is met een gids ook zeer aanwezig’

0 51

www.flickr.com

Niet alleen s’ nachts valt er veel te zien in het Kruger Park. Ook overdag ziet u verschillende wilde dieren. U kunt het beste op pad gaan met een ervaren gids, hij weet precies waar u alle dieren kunt spotten, en kan u van alles vertellen over het wild. De kans om ‘the big five’ te spotten is met een gids ook zeer aanwezig.

De Wijngaarden ‘Route 62’ wordt ook wel ‘de langste route langs de wijngaarden’ van Zuid-Afrika genoemd. Route 62 loopt van west naar oost vrijwel gelijk op met de beroemde kustroute die de ‘Tuinenroute’ heet en heeft een totale lengte van 850 kilometer.

wijn geldt; Sauvignon Blanc en Chardonnay als bekende ZuidAfrikaanse wijnen.

Bij de wijngaarden die u langs de route zal vinden, vinden verschillende proeverijen plaats die u niet mag vergeten. Waarna u ook altijd nog een echte Afrikaanse fles wijn mee naar huis kan nemen. Een rondleiding op een van de De wijnbouwtraditie vindt zijn brouwerijen is zeker een aanoorsprong in 1652 toen de eerste rader, de wijnboer zal u alles Europeanen voet op Zuid-Afri- vertellen over het wel en wee kaanse bodem zetten. Zuid-Af- van het brouwen van wijn. Bij rika heeft ruim 118.000 hectare sommige wijngaarden mag wijnbouwgrond en groeit nog u zelf traditioneel druiven steeds op het gebied van wijn- stampen. Een ervaring om niet bouw. Bekende wijnsoorten te vergeten. die worden gebrouwd voor de rode wijn zijn; Merlot en Cabernet Sauvignon. Voor de witte

April 2012

Magazine Jolie.indd 51

5/9/2012 8:08:04 PM


Robben Island staat in Zuid-Afrika symbool voor vrijheid en hoop

www.flickr.com

Jolie Reizen

Algemeen Zuid-Afrika Zuid-Afrika kent drie algemene hoofdsteden waaronder Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van ZuidAfrika, de wetgevende hoofdstad is Kaapstad en de gerechtelijke Bloemfontein. De stad ligt in de provincie Gauteng en heeft ongeveer 600.000 inwoners. Pretoria ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Johannesburg. De stad ligt in een warme, beschutte en vruchtbare vallei omgeven door heuvels.

hoofdstad huisvest ze onder meer het Hooggerechtshof. Volgens de oudste bronnen over de stad is de naam afgeleid van een bron (fontein) die bij het erf van een Griekwaboer met de naam Jan Bloem ontsprong. Er zijn verschillende musea zoals het Boerenoorlogmuseum, het Nationale Museum, het Nationale Afrikaanse Letterkundige Museum en het Olijvenhuis. Deze musea zijn het zeker waard om er een kijkje te nemen. Midden in de stad staat ook een prachtig theater genaamd Sand du Plessis.

‘Een bezoek aan een van de prachtige musea van Zuid-Afrika is een geweldige daginvulling’

tekst Marlijne Simons

Bloemfontein is een Zuid-Afrikaanse stad in de gemeente Mangaung, provincie Vrijstaat, met ongeveer 350.000 inwoners. Ze is de hoofdplaats van de Vrijstaat en een van de drie officiële hoofdsteden van Zuid-Afrika. Als gerechtelijke

April 2012 52 Magazine Jolie.indd 52

5/9/2012 8:08:04 PM


ReizenJolie Beste reistijd Zuid-Afrika heeft een ideaal klimaat, waardoor in feite ieder seizoen geschikt is om naar dit prachtige land toe te reizen. Zuid-Afrika heeft een subtropisch klimaat en een woestijnklimaat. Overdag is het warm en ’s nachts koelt het vaak af. Januari is de warmste maand en Juli de koudste maand. De gemiddelde temperatuur ligt op 30 graden Celsius. De Zuid-Afrikaanse keuken is de culinaire traditie van de huidige Republiek Zuid-Afrika. Ze wordt gekenmerkt door het grote aantal invloeden van Afrikaanse, Europese en Aziatische culturen. De Zuid-Afrikanen staat bekend om hun voorliefde voor de barbecue, braai in het Afrikaans. Vlees heeft een prominente positie in de Zuid-Afrikaanse keuken. In Zuid Afrika spreken ze verschillende dialecten, maar met Engels kan je prima uit de voeten.

Prijsvraag

Stuur uw motivatie om deze reis te winnen op naar de redactie. Schrijf een zo origineel mogelijk stukje en wellicht zit u binnenkort in het vliegtuig naar ZuidAfrika. De winnaar wordt persoonlijk op de hoogte gebracht.

2 53

www.columbusmagazine.nl

Wilt u kans maken op een 14-daagse rondreis door het prachtige Zuid-Afrika, doe dan nu mee met de prijsvraag.

April 2012

Magazine Jolie.indd 53

5/9/2012 8:08:05 PM


Jolie Legenestsyndroom

Marga (52) is moeder van twee kinderen, een twee-eiige tweeling bestaande uit een jongen en een meisje. Ze woont al zolang als ze getrouwd is in een riante Amerfoortse woning waar het haar aan ruimte in ieder geval niet schort, al helemaal niet nu haar kroost onlangs de deur uit is gegaan om politicologie en pedagogische wetenschappen te studeren. Met ook nog eens een man die fulltime werkt en de nodige overuren draait, is Marga’s huis langzaam aan het veranderen van een drukte van jewelste tot een leegstaand kot waar niemand nog een voet in zet. Ik heb altijd al kinderen willen krijgen, zolang als ik het mij kon herinneren. Hoewel ik geen idee had van wie, waarvan en waarmee, dacht ik dat ik met een sterke wil en ietwat lef ver genoeg zou komen. Toch ben ik er laat aan begonnen. Eerst wilde ik alles bij mezelf en rondom mij op orde stellen voordat ik me zou verwikkelen in de wereld van poepluiers en potjes Olvarit. Dat orde op zaken stellen betekende niet meer dan het hebben van een baan waar ik leuk van kan leven, een vast

dak boven m’n hoofd en genoeg lege gaten in mijn agenda, tijd die ik zou kunnen doorbrengen met mijn kinderen. Als de omstandigheden zich zo zouden voordoen, dan zou ik het avontuur aan durven te gaan. Anders niet. Het was het moederinstinct dat het mij zo vertelde. Nadat ik de Havo met vallen en opstaan had gehaald, zwoer ik mezelf niet meer door te leren noch een school binnen te treden. Ik zocht het niet om te studeren, het pad op te gaan van jaren in de collegebanken zwoegen, dan wat jaren werken, vervolgens trouwen, en daarna je eerste kind verwelkomen. Ik wilde nog even zelf een onbezonnen kind blijven en stelde het studeren uit, of liever gezegd, af. De vroegere wens om fysiotherapeut te worden en dus fysiotherapie te studeren, liet ik over aan m’n klasgenoten en alle anderen die het vakgebied (en alle jaren Latijnse namen van botten en spieren in je hoofd proppen, die eraan vooraf gaan) wel vol passie konden invullen. Aan mij was het niet besteed. Terwijl mijn leeftijdsgenoten het volwassen leven inrolden

ANP

Vleugels uitgeslagen door te beginnen aan hun studententijd, bracht ik de laatste jaren van mijn ‘nog net niet volwassen zijn’ door in de wc’s van de HEMA als toiletjuf. Ik had geen enkel zinvol diploma en greep daarom de eerste de beste baan met beide handen aan, zelfs als ik me daarbij vijf dagen in de week moest ontfermen over drie schamele toiletpotten en een urinoir. In mijn betegelde domein leefde ik dan dag na dag, volslagen ambitieloos. Bij het dweilen van de vloer keek ik bij elke beweging die m’n zwabber maakte telkens in de spiegel en zag daar een jonge vrouw die ondanks haar barre CAO en luttele salaris nooit klaagde. Ik jammerde nooit, in welke situatie dan ook, en had dat voor mezelf als een van de mooiste karaktertrekken bestempeld. ‘Ik moet mezelf voorplanten’ voelde ik dan sterk. Daar kon ik niet om heen. En het hebben van een baan waarbij m’n salaris zo laag zou zijn dat ik beter helemaal geen kinderen kon krijgen omdat zij alleen al met de benodigde luiers mijn halve maandinkomen zouden opslokken, maakte mij tegelijkertijd Spaans benauwd.

April 2012 54 Magazine Jolie.indd 54

5/9/2012 8:08:05 PM


ANP

Legenestsyndroom Jolie

Ik wilde kinderen, en wilde het dan meteen goed doen. Ik wilde met hen op zondag naar de speeltuin gaan en ze daar trakteren op een ijsje met wel drie of vier bolletjes en een discodip. Ik wilde ze laten klimmen over de speeltoestellen van diezelfde speeltuin en mochten ze daarbij vallen, mocht hun spijkerbroek kapot gaan, dan wilde ik niet die moeder zijn die armoedig een lap stof op de knie naaide, maar een splinternieuwe broek voor hen kopen, want daar had ik dan als moeder speciaal voor gespaard. Ik wilde ze een klein beetje kunnen verwennen, anders hoefde het van mij niet. Ik struinde de Gouden Gidsen af op zoek naar bedrijven die niks geven om ervaring, maar wel een kindvriendelijk loon met zich meebrengen. Na langs te zijn geweest bij diverse vacaturebanken, werd mij gewezen op een carrière boven de wolken. Ik voldeed aan vrijwel alle eisen die een stewardess gesteld worden. Ik had de juiste lengte, zag er representatief uit en sprak een aardig woordje over de grens.

Het moment was daar: ‘Ik ontmoette de man waarmee ik kinderen zou willen krijgen.’

Daar ging ik dan, ik was negentien jaar en maakte m’n eerste vlucht. Samen met mijn trolley reisde ik al werkend naar alle uithoeken van de wereld. Hele dagen leefde ik in de lucht, sliep in een hotel in een godvergeten woestijn, gaf overigens amper geld uit en had zodoende al een flinke spaarpot opgebouwd. Die kinderwens die ik had, bleef ik koesteren. Hij zat in mijn achterhoofd en bleef daar wachten totdat het zover zou zijn. En net op dat moment, toen ik het haast niet meer verwachtte, ontmoette ik de man waarmee ik kinderen zou willen krijgen. Ik was inmiddels 33 jaar, had mezelf in die jaren ervoor kapot gewerkt en wilde, juist toen het me allemaal mogelijk gemaakt werd, ineens alles tegelijkertijd: trouwen, kinIk zocht het niet, ik zocht het deren krijgen, een groter huis. helemaal niet om hele week- Het klinkt misschien krankzinenden, en tijdens vakanties nig, maar ik wilde toen al langwaarin leeftijdsgenoten Cherso- zaamaan gaan rentenieren, nissos onveilig maakten, in een zeeën van tijd vrij maken voor stijf mantelpakje kopjes koffie mijn kind. Ik had alleen nog rond te delen in een overladen maar oog voor het moederscvliegtuig. Of om dag in dag uit hap. voor de zoveelste keer de passagiers te laten zien hoe je het De man die ik net noemde was al reddingsvest aantrekt en op- jaren piloot bij de KLM, bulkte pompt, en al helemaal niet om van het geld, was nog eens twee over de intercom te bulken dat jaar ouder dan ik en koesterde de stoelriemen vast moeten en ook een kinderwens. Unaniem de tafeltjes ingeklapt. Maar ik besloten we om er meteen na deed het wel, voor mijn kind. Ik het huwelijk wat haast achter te zetten. Soms hadden we gepaste mij aan, voor mijn kind.

4 55

forceerd seks, wat de romance niet echt ten goede kwam. Andere keren ging het spontaan, maar stond mijn vruchtbaarheid op een laag pitje. Op een gegeven moment hield ik de dagen waarop ik vruchtbaar was zo nauwlettend bij dat ik ze subtiel markeerde in mijn agenda. Als ik moest werken, hield ik zulke dagen zelfs vrij. Ik wilde absoluut niet eindigen als een vrouw, eind 40, die vlak voordat ze de overgang inschiet, nog snel een kind ter wereld brengt. Zo’n vrouw met grijze haren die haar kind per rollator naar school toe brengt en dat het kind dan telkens iedereen moet uitleggen dat het niet z’n oma maar toch echt z’n moeder is die hem zojuist op het schoolplein heeft afgezet. Dat moest ik zien te voorkomen. Goddank was het al snel raak. Ik was in verwachting van een tweeling, zo vertelden de echo’s mij. Het geluk leek even niet op te kunnen. In een dag beviel ik van een kerngezonde zoon én dochter. De bevalling verliep soepel, hele doemscenario’s met keizersneden die ik in mijn hoofd haalde, bleken niet nodig te zijn geweest en het moederschap ging me goed af. Ondanks dat mijn kinderen ‘s nachts krijsten, halve potjes Olvarit over hun slabbetje uitspuugden en wekelijks een fortuin aan luiers verslonden, waren ze bovenal lief, schattig, eigenwijs, later ook slim, ontzettend sociaal en mij intussen zeer dierbaar geworden. Op de basisschool hadden ze nergens moeite mee. Geen enkel vak, niks. Alles leek er vlekkeloos te gaan. Binnen de kortste keren lazen ze op AVI 9,

April 2012

Magazine Jolie.indd 55

5/9/2012 8:08:05 PM


Jolie Legenestsyndroom brachten gouden rapporten mee naar huis en op ouderavonden kon ik na vijf minuten weer omdraaien. Ze gingen samen naar de kleuterklas toe en zaten in groep 8 nog steeds bij elkaar in de klas. Géén van hen was ooit blijven zitten. De Cito-toets die toen kwam zou het verlossende woord bieden over hoe en waar ze later terecht zouden komen? Of het vmbo-advies zou worden of toch vwo? Of ze later komen te werken als schoonmaker of juist als directeur van deze schoonmakers? Wonen ze over tien jaar nog gewoon bij mij om de hoek en eten ze zo nu en dan tussen de middag een bammetje mee of maken ze carrière, verhuizen naar Amsterdam-Zuid en zitten dagen ondergestopt

Foto: LoganJ94

Magazine Jolie.indd 56

in een groot kantoorpand? Ineens waren dat de vragen die bij mij opspeelden. Wat vervolgens een hoogtepunt of eigenlijk een totaal dieptepunt was, was dat ze allebei een cito-score van 550 haalden en 6 jaar later in het eindexamen van het vwo uitmondden, waarna een nieuwe levensfase zou beginnen, eentje waarin ik waarschijnlijk geen enkele rol meer zou vervullen: de studententijd. Als laatste eer wilde ik ze hier uiterst goed naar begeleiden, en dat deed ik dan ook, alsof het het laatste was wat ik nog voor hen kon betekenen.

Van 4 naar 2

We struinden de open dagen letterlijk af, van Hogescholen

tot allerlei mbo-colleges en vele universiteiten. Bij voorhand zei ik hun steeds: ‘Wat dacht je nou van de plaatselijke PABO hier? Is op nog geen 300 meter van huis af, kun je in de pauzes lekker even thuis binnenwippen.’ Maar hierop kreeg ik weinig gehoor. Nee, ze hadden een beroepstest gedaan, zo’n onbetrouwbare test op een willekeurige website die met de meest diverse en ondenkbare studies op de proppen komt. Naar aanleiding van die beroepstesten, studiebeurzen, open dagen en vast ook studiekeuzes van klasgenoten waren ze vastberaden. Het moest politicologie in Nijmegen voor de ene en pedagogische wetenschappen in Groningen voor de ander worden. Ik wees hen nog even op de plaatselijke PABO twee straten verder, of op de studie rechten in Utrecht, wat nog geen half uur reizen is van deur tot deur, maar ik had beter mijn mond kunnen houden, dacht ik zo aan hun norse blikken te zien. Toen ze de landkaart eens van dichtbij bekeken en zagen dat de afstanden tot Nijmegen en Groningen volstrekt niet te doen waren, kwam er bij beiden nog een ‘Dan ga ik maar gewoon op kamers’ uit. Ik voelde de grond onder mijn voeten wegzakken. Voor ik er zelfs erg in had, zat ik alleen thuis, alleen met mijn man die er wegens overwerken eigenlijk standaard niet was. Ik stopte die eenzaamheid gewoon weg en deed net alsof alles nog bij het oude was. De eerste dagen dat mijn kinderen het huis uit waren, dekte ik de tafel nog met vier borden. Iedere avond, steevast. Een bord voor mezelf,

April 2012 56 5/9/2012 8:08:05 PM


LegenestsyndroomJolie een voor mijn man en een voor elk van m’n kinderen. Plotsklaps realiseer ik me dan welke vergissing ik heb begaan en neergebogen zet ik de borden, ongebruikt en even schoon, weer terug in de kast. Ik kan in tranen uitbarsten, maar weet dat er morgen toch weer iets soortgelijks gebeurt. Dat ik dan rond drieën met een pot verse thee en een gevulde trommel koekjes op hen zit te wachten. Op hen zit te wachten om die verhalen te horen, over hoe hun dag is geweest en welke cijfers ze op school hebben gehaald. Maar terwijl ik wacht, terwijl de thee alsmaar kouder wordt, komen ze niet en zijn ze in geen velden of wegen te bekennen. En op die blauwe maandagmiddag herinner ik mij dat het pas vrijdag wordt voordat ze thuiskomen, dat ze dan ineens weer om het hoekje tevoorschijn komen, voorzien van een goed gevulde tas vuile was die ik dan mag gaan uitkammen. En zo gebeurde dat dan altijd.

was die ik moet wassen, dat ik daar alsnog mijn hele weekend aan moet besteden. Ik heb mijn leven aangepast aan hen, van alles opzij geschoven om mij het moederschap mogelijk te maken, en nu, op 52-jarige leeftijd zit ik op woensdagavond weer helemaal alleen uitgebreid op de bank televisie te kijken met toastjes krabsalade en een fles wijn. Waar ik steeds aan denk, en waarvan ik ook weet dat het niet mag, is hoe het was geweest als ik nooit aan kinderen was begonnen. Ik heb toentertijd mijn baan als stewardess opgezegd zodat ik met thee en koek klaar kon zitten als ze thuis van school kwamen. Je zult zien dat ik nu leidinggevende was geworden over het gehele vliegtuig, een baan had met verantwoordelijkheid en gezag. Dan had ik iets voor mezelf gehad, in plaats van een moeder te zijn die nog wat wanhopig en ongewenst achter haar kinderen aan kuiert. Zo’n moeder die oubollige ansichtkaarten

zijdank tegen weten te verzetten om een aantal redenen. Het gaat goed met mijn kinderen en daarom onbewust automatisch ook met mij. Ze hebben hun veelbelovende studies eer aangedaan. Allebei haalden ze het eerste jaar hun propedeuse met mooie cijfers, houden hun studentenkamer netjes bij en doen heus wel wat meer dan alleen wat zuipen en brallen. Ik mag eigenlijk in mijn handen knijpen met zulke kinderen. Andere ouders moeten hun kind op bijles zetten, of geld geven voor elk goed cijfer, maar de mijne deden het uit zichzelf. Zelf ben ik ook weer aan het werk geslagen. Voor het geld doe ik het niet, dus noem het dan maar bezigheidstherapie. Opnieuw stewardess worden wilde ik niet meer, in plaats daarvan werk ik nu achter de incheckbalie op Schiphol. En hoewel ik daar op het eerste gezicht weinig voldoening uit kan halen, geniet ik er toch van om vakanties van stressende

“Ik paste mij aan, voor mijn kind.” Ik weet dat het niet mag, en neem het hen daarom ook helemaal niet kwalijk, maar vaak voel ik mij in de steek gelaten. Helemaal teniet gedaan, achtergelaten, door mijn eigen nageslacht. Ik heb jaren hun luiers verschoond, hun gehuil aangehoord en net nu ze wat ouder zijn, mag ik niet meer van ze genieten. Soms blijven ze een heel weekend in hun studentenstad omdat vrienden en werk er ook gevestigd zijn. Een ander weekend komen ze wel naar huis, maar dan met zoveel

6 57

naar haar studerende kinderen blijft sturen op de hoop dat er vervolgens nog een antwoord, hoe kort ook, vanaf kan. Of zo’n moeder die de wanhoop zover nabij is dat ze aan de kleren van haar kinderen gaat ruiken, om heel even weer die geur op te pikken. Als zo’n moeder heb ik mij de eerste maanden, zelfs jaren, gevoeld en gedragen.

Er is maar 1 medicijn, accepteren en doorgaan Inmiddels heb ik mij er god-

passagiers ontspannen te laten beginnen. Ik heb altijd van mensen gehouden, het is dan ook daarom dat ik het zo erg vind dat ik er nu geen meer om mij heen heb. Toch heb ik rustig aan geleerd mij wat meer op de achtergrond te houden naar mijn kinderen. En als ik daar dan sta en zie wat zij uitspoken, presteren, doen en laten en me daarbij bedenk dat ze al die dingen van mij hebben geleerd, dan voel ik mij daar op die achtergrond maar wat trots. tekst Stefan Kuijpers

April 2012

Magazine Jolie.indd 57

5/9/2012 8:08:06 PM


Jolie

April 2012 58 Magazine Jolie.indd 58

5/9/2012 8:08:06 PM


Jolie

8 59

April 2012

Magazine Jolie.indd 59

5/9/2012 8:08:06 PM


JolieDe straat op Vrouwen en hun tassen

Wij zijn de straat op gegaan en hebben verschillende vrouwen gevraagd naar hun tasinhoud.

Foto: Janet Vlemminx

Willemijn (50) “Ik ga de deur niet uit zonder mijn Portemonnee.”

Foto: Janet Vlemminx

Anke (45) ‘Ik verlaat mijn huis niet zonder geld.”

April 2012 60 Magazine Jolie.indd 60

5/9/2012 8:08:06 PM


De straat opJolie Top 5 waar vrouwen niet zonder de deur uitgaan: 1. Portemonnee

2. Sleutels

3. Telefoon

4. Make-up

5. Sigaretten

Tekst: Janet Vlemminx

Foto: Sandra Cuijpers

Joke(48) “Ik vergeet nooit mijn telefoon en leesbril.”

0 61

Foto: Sandra Cuijpers

Gerrie (55) “Mijn autosleutels en portemonnee zitten altijd in mijn tas”

April 2012

Magazine Jolie.indd 61

5/9/2012 8:08:07 PM


Jolie Menopauze

Nu is het menens! Het ene moment lach je je een hoedje, het andere moment ben je simpelweg een emotioneel wrak. Je valt uit tegen je man of kinderen, je hebt last van opvliegers, slapeloze nachten, geen zin in seks en een droge vagina. De overgang. Een heel normale fase die een vrouw doorloopt in haar leven. Helaas stoppen de meeste vrouwen de menopauze in een hoekje, en praten er liever niet over. Kom op vrouwen, het is maar een fase. Het gaat over!

iStockPhoto.com

DE drie ingrediënten om de overgang door te komen: Toon begrip voor je eigen situatie. Het is nu eenmaal zo, er komt een einde aan. Ten tweede is het belangrijk jezelf onder controle te houden. Neem preventieve maatregelen om het jezelf makkelijker te maken. En als laatste : geduld. Het is er nou eenmaal en we zullen ermee om moeten gaan, hoe lastig dat ook kan zijn. Met deze drie termen in het achterhoofd lukt het iedere vrouw om de overgang ‘’te overleven’’. ‘’…. Maar Cindy heeft veel mind-

er last van de overgang dan ik! Die zweet niet, is altijd vrolijk en beleeft nog steeds wilde nachten…’’ Altijd frustrerend. Jij zweet je een ongeluk, je beste vriendin lijkt nergens last van te hebben. Gelukkig is daar een verklaring voor. De ernst van de symptomen is namelijk afhankelijk van de snelheid van de oestrogeendaling. Dit is bij iedereen anders. Erfelijkheid heeft hier totaal niets mee te maken. Geef dus nooit je moeder de schuld! De symptomen kennen we allemaal. Belangrijker is; wat doen we er aan?

Tips voor warmte-aanvallen: - Ga na of er regelmaat zit in het krijgen van een opvlieger. Gebeurt het elke keer na een bepaalde inspanning, bij warme temperaturen, na het eten van chocolade of na het drinken van een glas wijn? Als dit daadwerkelijk zo is, vermijd de boosdoener dan zo veel mogelijk. Het maakt alles een stuk makkelijker en comfortabeler! - Wanneer je een warmte-aanval op voelt komen, probeer dan langzaam en diep te ademen vanuit de buik. Vaak helpt dit de opvlieger tegen te houden. Hij breekt dan niet verder uit. - Houd het hoofd koel. Draag kleding in verschillende lagen, zodat je bij de eerste tekenen van een opvlieger een kledingstuk uit kan doen. Draag ondergoed en kleding die je huid laten ademen. (GEEN synthetische weefsels!) - Gebruik tijdens inspanningen een waaier of ventilator - Drink een glas koud water/fruitsap wanneer de opvlieger dreigt te komen - Zorg voor een koele slaapkamer. Eventueel wat ijswater naast je bed om polsen en voorhoofd te koelen tijdens een nachtelijke aanval. - Regelmatige beweging à verminderd stress en dat zorgt voor een betere nachtrust en minder kans op warmte aanvallen. - Houd het stresspeil zo laag mogelijk. Hoe? Joga, aerobics of een heerlijke massage.

April 2012 62 Magazine Jolie.indd 62

5/9/2012 8:08:07 PM


MenopauzeJolie Warmte- aanvallen. Dit zijn de meest voorkomende, en misschien wel de vervelendste symptomen. Ze zijn een direct gevolg van de verminderde oestrogeenproductie. Vaak volgen na een opvlieger koude rillingen, en treedt er hevige transpiratie op. In het ergste geval kun je last krijgen van hartkloppingen. Typisch: het plots rood worden van het hoofd, nek en borst. Raak niet in paniek wanneer zo’n aanval wat langer duurt dan normaal. Het kan soms wel een half uur à een uur duren voor je weer ‘’normaal kan functioneren’’. Kleine meevaller: de frequentie en intensiteit van deze opvliegers nemen af naarmate je ouder wordt.

Tips voor droge schede/droge huid: - Hormoontherapie. bijvoorbeeld het vaginaal toedienen van oestrogeen. In zalf verkrijgbaar. Ook is oestrogeen toe te dienen door middel van een zetpil. - Gebruik glijmiddelen Voor de droge huid doet vocht inbrengende crème wonderen. Leef gezond. Eet veel fruit, veel groente en weinig verzadigde vetten. Rook niet! moonhuishouding worden de huid en de slijmvliezen (vooral die van de vagina en de urineleiders) droger. De verminderde oestrogeenproductie heeft als gevolg dat de vaginawand dunner wordt en de bloedvoorziening rond de vagina afneemt. Gevolgen: pijn bij het vrijen, en vatbaarder voor vaginale infecties (te herkennen aan jeuk, een vieze geur, irritatie en abnormale afscheiding).

Hart- en vaatziekten. Tot aan de menopauze word je als vrouw beschermd tegen allerlei hartkwalen door je hormonen. Tijdens de overgang valt deze bescherming dus weg en hebben de vrouwen evenveel kans op hartziekten als mannen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Op de volgende bladzijde vind je de tips voor hart- en vaatziekten.

Andere veelvoorkomende Cafeïne, alcohol, sterk gekruide klachten: Slapeloosheid is gerechten, stress en angst ook welbekend onder vrouwen kunnen een warmte-aanval uit- Blaasproblemen. in de overgang. Wat kunnen lokken. Wees dus voorzichtig Niet meer zonder inlegkruisje we eraan doen? Vermijd zware met de producten, en probeer over straat? Je bent zeker weten maaltijden, kijkt tv voor het slastress en angst zoveel mogelijk niet de enige, want in de over- pengaan, neem een warm bad te voorkomen. gang werken de sluitspieren en breng regelmaat in de tijden van de blaas nu eenmaal niet dat je naar bed gaat en dat je Droge schede/ droge huid. meer optimaal. Dit heeft soms opstaat. Wees niet bang voor deze urineverlies tot gevolg. Vaak is symptomen. Ook dit is heel dit minimaal, en alleen Wisselend humeur, priknormaal, het hoort erbij. Door wanneer je bijvoorbeeld lacht, kelbaarheid en gejaagdeen verandering in de hor- hoest of tilt. heid kunnen een vervelende bijkomstigheid zijn. Je reaTip voor blaasproblemen: geert je soms af op je omgev- Bekkenbodemspieroefeningen: ing zonder dat je dat wil. Zorg 1. Ga comfortabel zitten of liggen met de spieren van uw dijen, vooral goed voor jezelf. Neem billen en buik ontspannen. de tijd om je op te maken, be2. Span de spiercirkel rond de endeldarm aan alsof je een wind zoek een keer een sauna en eet probeert in te houden. gezond en evenwichtig. Zo zit je Ontspan. Oefen deze beweging een aantal keren, totdat je er lekkerder in je vel. zeker van bent dat je de juiste spier traint. Probeer je billen niet samen te drukken! Overbodig, het gevoel dat je 3. Probeer tijdens het plassen de plas te stoppen, en weer door niet meer nodig bent. Na jaren te laten gaan. Stop, doorgaan, stop, doorgaan etc. lang voor je kinderen te

2 63

April 2012

Magazine Jolie.indd 63

5/9/2012 8:08:07 PM


Jolie Menopauze hebben gezorgd, gaan ze nu in een keer allemaal het huis uit. En moet je de touwtjes uit handen geven. Probeer dit ook! Seks. Onder andere door een droge vagina en vermoeidheid neemt de zin in seks af. Droge mond. Heeft ook te maken met de daling van oestrogeen. De slijmvliezen worden droger. Hier is helaas weinig aan de toen.

Gewichtstoename is al een issue onder vrouwen. Ook in de menopauze hebben vrouwen last van het toenemen van hun gewicht. Eet gezond en regelmatig, beweeg genoeg en zo voel je je ook beter. Pas bijvoorbeeld de levensstijl van Dokter oz toe. (blz…)

voor alles, hoe erger het daadwerkelijk wordt.Denk er luchtig over, en houd in je achterhoofd: Het is maar een fase, het gaat over! tekst Maxime in ‘t Groen

Al deze verschijnselen zijn absoluut niet prettig. Maar door er zo min mogelijk over na te denken en het gewoon over je heen laat komen, minimaliseer je de ernst. Hoe banger je bent

50plus.com

Haarproblemen. Naarmate je ouder wordt, is de kans dat je haar dunner word of zelfs uitvalt groot. Door gezond te eten en voldoende vitaminen binnen te krijgen word je haar meer gevoed. Ook is het slecht voor je haar om het veel bloot te stellen aan de zon. Over haar gesproken. Ook ongewenste haargroei is een veelvoorkomend probleem, op plekken als de kin, bovenlip en wangen. Je kunt een laserbehandeling proberen of epileer de haren in plaats van ze te scheren.

Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen: - Houd je cholesterol onder controle d.m.v. voldoende lichaamsbeweging en een goede voedingsgewoonte. Kies de juiste voeding: Voedingsdriehoek. Onverzadigde vetten (olijfolie i.p.v. boter, vervang vlees eens door vis), Vezels en/of havermout, peulvruchten, groenten en fruit, halfvolle of magere zuivelproducten Bereken je BMI eens. Body Mass Index. De formule is: gewicht/lengte². De uitkomst moet liggen tussen de 18 en 25. Is dit boven de 25 is de kans op hart- en vaat ziekten groter. Zorg er dan voor dat je meer gaat bewegen, en een beter leefpatroon kiest.

April 2012 64 Magazine Jolie.indd 64

5/9/2012 8:08:08 PM


Jolie

4 65

April 2012

Magazine Jolie.indd 65

5/9/2012 8:08:08 PM


JolieRecensies

Calendar Girls Calendar

Girls is het toneelstuk van 2012. Houdt je van een hilarische komedie? Dan is dit het toneelstuk voor jou! Het gaat over 7 vrouwen van middelbare leeftijd, die de stoute schoenen aan trekken en bijna alle kleren uittrekken voor een bijna niks verhullende naaktkalender.

Het is een waargebeurd verhaal. In 2003 is het verfilmd als Calendar Girls en in 2009 kwam de eerste theaterversie van Calendar Girls uit in Londen. De doelgroep van Calendar Girls bestaat uit vrouwen van middelbare leeftijd die wel eens een goed boek lezen of een goede film kijken.

De

Bron: www.muntheater.nl

kalenderverkoop loopt storm en ze halen met deze actie wereldwijd het nieuws. Hiermee Voel je je aangesproken? Reserveer nu je ticksteunen ze het KWF en Stichting Leukemie. De ets. Calendar Girls speelt in theaters door heel dames nemen je mee in een verhaal waar je het Nederland. ene moment tranen huilt van het lachen, en het andere moment tranen huilt van ontroering. Tekst: Janet Vlemminx

April 2012 66 Magazine Jolie.indd 66

5/9/2012 8:08:08 PM


RecensiesJolie Noorderlicht Wat als je zelfs je vrienden niet meer kunt

vertrouwen? Kim Romeijn maakt het mee in het spannende verhaal over een reis door Noorwegen. Het had een onvergetelijke en leuke rondreis door Noorwegen moeten worden. Onvergetelijk is het zeker, maar niet op de manier dat het de bedoeling was. De rondreis veranderde in een helse tocht toen een deel van haar vriendengroep wordt vermoord.

Het

Extremely Loud & Incredibly Close

verhaal gaat over Kim Romeijn, een vrouw van bijna dertig, die haar verjaardag graag groots met haar vrienden wil gaan vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. Ook wil Kim haar vriend Brian op deze reis ten huwelijk vragen. Haar broer Eric vindt dat Brian niet goed genoeg voor haar is en denkt dat hij alleen maar op hun geld uit is. Tijdens de reis komt er wat spanning in de vriendengroep doordat de 5 vrienden totaal verschillende types zijn. Als Kim en Brian de ochtend na haar verjaardag door Eric gewekt worden, zijn alle andere reisgenoten, inclusief de gids, dood. Wie kan Kim nog vertrouwen? Haar broer Eric of haar geliefde Brian?

De elfjarige Oskar Schell is een bijzonder kind.

De

film Extremely Loud & Incredibly Close is een verfilming van het boek dat in 2005 uit kwam. Het was geschreven door de jonge schrijver Jonathan Safran Foer. Tekst: Janet Vlemminx

6 67

Bron: www.film1.nl

Hij is een amateur uitvinder, gek op alles wat frans is en hij streeft naar vrede. Hij begint een verbazingwekkende zoektocht door de vijf wijken van New York City nadat hij een mysterieuze sleutel heeft gevonden van zijn vader. Zijn vader is omgekomen in het World Trade Center. Hij ontmoet tijdens zijn reis verschillende mensen die allemaal op hun eigen manier proberen te overleven.

April 2012

Magazine Jolie.indd 67

5/9/2012 8:08:08 PM


JolievenusVSmars

HIJ

Iedere maand vragen wij een man hoe hij over vrouwen denkt en wat hij niet van hen begrijpt. Deze maand het woord aan Frank Snieder, 53 jaar uit Amsterdam. Vrouwen kunnen minder goed autorijden dan mannen of ze zijn gewoon heel verstandig en wat voorzichtiger. ‘’In mijn ervaring klopt dit wel. Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat ik vind dat mijn vrouw beter auto rijdt dan de meeste mannen. Misschien omdat ze in Amsterdam rijles heeft gehad. Dan leer je wel rijden.’’

len op mijn vrouw. Zij vervangt namelijk net zo makkelijk een lamp als ik. Zo is ze met nog wel meer klusjes handig. Dus nee, niet alle vrouwen hebben twee linker handen.’’

Vrouwen zeuren veel te veel of soms hebben ze ook gelijk. ‘’Ik vind het geen vooroordeel als men stelt dat vrouwen veel zeuren. Ik snap niets van dat Het enige recht van een gezeur. Het gaat altijd door. Dan vrouw is het aanrecht of ze krijg ik een vraag en denk ik: ik hebben meer kwaliteiten. zeg gewoon wat ze willen horen, ‘’Hier ben ik het niet helemaal maar dan is de toon weer vermee eens. Sommige vrouwen keerd, en als de toon wel goed kunnen wel wat meer.’’ is, is er wel een woord verkeerd. Vrouwen zijn wat dat betreft Vrouwen hebben twee heel vermoeiend. Ze willen allinker handen of ze hebben leen maar kleppen en als je het zo hun eigen handigheden. dan na een lange discussie met ‘’Nu moet ik toch weer terugval- elkaar eens bent( of je geeft ze

gewoon gelijk, met een zo neutraal mogelijk gezicht ) , en denkt, nou dat wordt nog een leuke avond, hebben ze weer hoofdpijn.’’ Vrouwen zijn van het zwakkere geslacht of ze zijn stiekem sterker dan gedacht. “Ook hier ben ik het niet helemaal mee eens. Er zijn genoeg sterke vrouwen te noemen, die zich door hun persoonlijkheid of prestaties weten te onderscheiden. Zo vind ik zelf namelijk Erica Terpstra een kanjer en supersterk.’’

April 2012 68 Magazine Jolie.indd 68

5/9/2012 8:08:08 PM


foto: iStock

venusVSmarsJolie

8 69

April 2012

Magazine Jolie.indd 69

5/9/2012 8:08:08 PM


JolievenusVSmars

ZIJ

Iedere maand vragen wij een vrouw hoe zij over mannen denkt en wat zij niet van hen begrijpt. Deze maand het woord aan Irene Hoekstra, 51 jaar uit Tilburg.

Mannen denken vaker aan seks dan vrouwen of vrouwen kunnen er ook wat van. ‘’Ik weet niet of mannen vaker aan seks denken dan vrouwen, wat mij wel duidelijk is, is dat mannen er makkelijker over praten en dan vooral met elkaar.’’ Mannen kunnen niet Multi tasken of eigenlijk kan niemand dat. ‘’Mannen kunnen dat inderdaad minder makkelijk dan vrouwen maar dat komt denk ik mede doordat vrouwen sneller kunnen reageren op bepaalde situaties.’’

Mannen blijven altijd kinderen of ze groeien ooit vast wel op. ‘’Ik ben er van overtuigd dat er in mannen altijd iets van een kind blijft zitten maar ik denk ook wel dat dit voor veel vrouwen geldt.’’ Mannen zijn het sterke geslacht of wij vrouwen geven ze dat idee. ‘’Ik geef ze dat idee absoluut niet, maar mannen denken dat over het algemeen wel, maar dat is iets wat mogelijk genetisch bepaald is.’’

tekst Mabel Dankers

Mannen weten niet hoe een aanrecht er uit ziet of ook mannen kunnen koken. ‘’Gelukkig weet mijn man op zijn tijd heel goed hoe een aanrecht er uit ziet. Ik denk eigenlijk dat veel mannen dat weten. Ik denk zelfs dat ze heel goed kunnen koken, als ze er zin in hebben en er niet toe worden gedwongen. ‘’

April 2012 70 Magazine Jolie.indd 70

5/9/2012 8:08:08 PM


fOTO:50-PLUSSER.NL

venusVSmarsJolie

0 71

April 2012

Magazine Jolie.indd 71

5/9/2012 8:08:08 PM


Jolie

Marlinde Caspers

De Redactie

April 2012 72 Magazine Jolie.indd 72

5/9/2012 8:08:10 PM


JOLIE

Colofon Jolie

HOOFDREDACTIE: Lotte LobĂŠ

ART-DIRECTOR: Carlijn Balink

CHEF EINDREDACTIE: Lisanne Jansen

EINDREDACTIE: Fleur Appels, Casper van Bragt, Mabel Dankers, Eva Geuze, Lot Visser, Janet Vlemminx

VORMGEVING: Sophie van Bijsterveldt, Nina Freij, Ashley van Groeningen, Esther van Halen, Chandini Mohunlol, Sade Smans, Lisanne Spaargaren

Marlinde Caspers

BEELDREDACTIE: Emily van Casteren, Sandra Cuijpers, Febe van Gils, Lizan Pennings, Joris Seghers, Chrissy Selten

AUTEURS: Pleun Gooskens, Maxime In T Groen, Nikki Kempenaars, Stefan Kuijpers, Valerie Rozenbrand, Puck Schoenmakers, Marlijne Simons

2 73

April 2012

Magazine Jolie.indd 73

5/9/2012 8:08:10 PM


Jolie

April 2012 74 Magazine Jolie.indd 74

5/9/2012 8:08:11 PM


Volgendemaand Jolie

Parel van Nouveau

Vanaf 10 mei in de winkel

Volgende maand in Jolie

DĂŠ Powervrouw van Nederland Angela Groothuizen

- Zomerschoenen: Birckenstocks kunnen dit jaar echt niet meer! - Het Barbecueweer komt er weer aan. De lekkerste salades voor bij de grill.

4 75

April 2012

Magazine Jolie.indd 75

5/9/2012 8:08:13 PM


Jolie

April 2012 76 Magazine Jolie.indd 76

5/9/2012 8:08:13 PM

Jolie  

Tijdschrift Jolie, gemaakt door klas 1W. Speciaal voor de vrouw van 50+

Jolie  

Tijdschrift Jolie, gemaakt door klas 1W. Speciaal voor de vrouw van 50+

Advertisement