Page 1

CARLA TJANDRA PORTFOLIO


1


2

“Architecture should speak of its time and place, but yearn for timelessness.� Frank Gehry


3

CURRICULUM VITAE


4

CARLA TJANDRA Singapore +65 9757 9996 carla_tjandra@mymail.sutd.edu.sg

EDUCATION Singapore University of Technology and Design (SUTD)

May 2015 - Aug 2018

Bachelor of Science in Architecture & Sustainable Design (B.Sc)

Nanyang Junior College (NYJC)

Feb 2013 - Nov 2014

GCE ‘A’ Levels

WORK EXPERIENCE Aedas

May 2017 - Aug 2017

- Analysed the sites for mixed-use projects in Vietnam and Indonesia. - Participated in the brainstorming process for an office tower in Indonesia. - Assisted the team with floorplans, site plan drawings and report compilations for various commercial and residential projects in Singapore, Vietnam and Indonesia.

CO-CURRICULAR ACTIVITIES French Connection Club

2015-2017

Deputy Director of Development - Planned the future direction of the club - In-charge of the events in school

Volleyball Club

2015-2017

Participated in the Singapore University Games

LANGUAGE & SKILLS English Indonesian Mandarin

Rhinoceros AutoCAD SketchUp Revit

DIVA DesignBuilder Grasshopper

Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe Photoshop Microsoft Office


5

SELECTED WORKS


6

URBAN HOUSING Infused high density public housing with vibrant commercial area p.07

LOCAL FOOD Seed Discovery Centre for learning and appreciation p.15

BUGIS MoMA DESIGN GALLERY Gallery that encourages movements through the building p.19

CO-HOUSING APARTMENT Unit for a multi-generational family p.23

BUILDING BRIDGE(s) Durable truss-inspired bridge p.25

ORCHARD ROAD GALLERY Gallery that aims to stimulate interactions p.29


7

URBAN HOUSING SITE: JALAN BESAR STUDIO PROJECT 2017 INSTRUCTOR: TREVOR RYAN PATT

This housing project aims to tackle the problems of density, diversity and connectivity. With the increasing population in Singapore, it is important to be able to accomodate the high density of population. In addition, the project strives to integrate several programs within the design of the residential area. Lastly, addressing connectivity within the building as a neighbourhood zone and between building and the site is also a focus in the project.


8


9

SITE ANALYSIS

View from 16th Storey

torey

(towards Rochor River and Bugis skyline)

er and Skyline)

View from 12th Storey

torey

(towards Rochor Centre and Sim Lim Tower)

tre and m tower)

torey

View from 8th Storey (towards Jalan Besar Plaza)

r Plaza)

torey

View from 4th Storey

or River)

(towards Rochor River) Buildings that Obstruct the View View Scope Building Desired View


10

MASSING STUDIES

Stacking

Core & Structure

Pulling

Overlapping & Interlocking

Commercial Area

Facade & Shading

The two big blocks of commercial buildings are placed in an angle to “scoop� the visitors that come mainly from the Jalan Besar MRT station, which is just right opposite the site.

sa Be lan

+0.0m

-4.0m -2.0m Jalan Besar MRT Station

el W d oa R d

On the two opposite ends of the site, there are sets of staircases leading down to the lowest point of the site, which act as an event space. Along the way down the staircases, there are also pockets of spaces for people to interact and socialise.

Ja

The ground plan shows the commercial buildings (shown as white blocks) and the canopies that serve as pathways.

r

GROUND PLAN

+0.0m


11

Front Facade More porous to be able to frame the desired views

Back Facade Denser to provide shading and privacy for residents

Living Room

Bed Room


12

1 - Bedroom

2 - Bedroom

3 - Bedroom

4 - Bedroom (Upper)

UNIT PLANS

4 - Bedroom (Lower)


13

SECTIONAL PERSPECTIVE


14


15

LOCAL FOOD SITE: MT EMILY PARK OPTION STUDIO 2018 INSTRUCTOR: MARIA WARNER WONG (WOW ARCHITECTS)

The studio explores one of the earliest sites in Singapore, Mount Emily Park. Although rich in history and species of plants, it remains as one of the most underdeveloped sites in the country. The requirement of the project is to include four principal hybrid programmatic elements: Exhibition and Learning, Leisure and Wellness, Botany and Agriculture and Food and Eating. The design is intended to be family-friendly, where people from all ages can visit the compound and learn together. Being a seed discovery centre, the form of the buildings take the shape of origami-like flowers to emphasise on the organic nature of the space. The design of the project aims to mimic the natural phenomena found in nature through the voronoi pattern. These voronoi-shaped holes generated by Grasshopper will allow for natural air ventilation and also light to enter.


16

A’

Basic Shape

B’

Voronoi by Grasshopper

A Edited Patterns

Light Filter

Restaurant

B


17

Section AA’

Section BB’


18


19

BUGIS MoMA DESIGN GALLERY SITE: BUGIS STUDIO PROJECT 2017 INSTRUCTOR: KEE WEI HUI

As the site is located at the quieter side of the Bugis area, the Bugis MoMA aims to bring life to the site by having “surprises� at every junction to attract visitors. This is done by creating protrusions at the junctions to catch the attention of passebys and drivers alike. The protrusions are of different lengths to give a sense of irregularity amidst the regularity of the blocks of the building itself. The irregularity of the building continues on to the plan of each storey, allowing visitors to have different kind of experience at every level of the building. Inside the building, there are irregular voids to allow for the play of light and illuminance. They also serve as instruments to enable visual interactions among the visitors, even when they are on different levels. Different levels are catered for different artists to display their artworks. In this project, the artists are Richard Serra, Anish Kapoor and Alberto Giacometti.


20


21

Roof

L4

L3

L2

L1

Basement

Public Circulation Paid-zone Circulation Structure System


22

A

A’

Section AA’

B’

B

Section BB’


23

CO-HOUSING APARTMENT SITE: BRAS BASAH STUDIO PROJECT 2017 INSTRUCTOR: TREVOR RYAN PATT

This unit is designed for a six-members family. The concept of the project is to allocate the area by zoning, whereby the public/shared spaces are located nearer to the entrances, and as one goes further into the unit, the spaces get more intimate and private. The usage of walls in the shared spaces are minimised to encourage more interactions (i.e. visual and verbal) among the family members, and while still providing the privacy that an individual needs. The green spaces located inside the house are to shade the inhavitants from the excessive sun, and at the same time provide a cooling effect to the house.

Section AA’

Section BB’

Section CC’


24

A

B

B’

C’

C

A’

Upper Floor Plan

A

B

B’

C’

C

A’

Lower Floor Plan


25

BUILDING BRIDGE(s) SITE: SUTD DIGITAL FABRICATION 2017 INSTRUCTOR: STYLIANOS DRITSAS & SAM JOYCE

For this project, each group is given a limited amount of wood to build a bridge. The requirement of the bridge is that it has to be able to withstand a minimum of 100kg load that is put on top of it. The concept of our bridge is derived from the fink roof truss which consists of multiple V-shaped webs which support the interior of the structure. Each joint is secured with wooden plates that sandwich the wooden structure. The goal is to maximise the load it can bear while minimising the amount of materials needed. In addition, we also utilised the ‘Karamba’ sofware to assess the load distribution of the structure to allow us to make adjustments accordingly. For the final product, we successfully designed a bridge that is able to support a combined load of more than 200kg without much deflection.

FINAL DESIGN

The structure of the bridge (i.e. the frames) is made up of timber planks, jointed by plywood at both sides thus being sandwiched. The plywood is then securely fastened using screws. For the walking deck, plywood is added on top of the timber planks to allow easy access to the top of the bridge and hence being user-friendly as well.


26

Iteration #1

Iteration #2

Iteration #3

Iteration #4

Joints Placements


27

FABRICATION PROCESS

1. Planing the timbers to get smooth surface

2. Cutting the timbers into desired angles

4. Drilling the plywood that acts as joint to the timber frame

3. Filing the edges to remove the burn marks

5. Assembling all the pieces together


28


29

ORCHARD ROAD DESIGN GALLERY SITE: ORCHARD ROAD STUDIO PROJECT 2017 INSTRUCTOR: KEE WEI HUI

The concept of this project is to design a gallery that encourages human interaction. This is contributed by the nature of Orchard Road that is bustling and filled with various activities and people. To accomodate this quality to the building, common spaces are created to allow visitors to interact with one another. The main features of the gallery are the two sets of wide exterior staircase. One set of the staircase serves as a gathering place as it allows people to sit on the wide steps. Passerbys are welcome to utilise this area for resting. This staircase leads people up to the second storey of the building. With its width, it will also be able to entice people from across the street to visit the building. The other set of staircase goes to the main entrance on the first storey. It also has dual purpose, serving as a meeting space and a space for outdoor gallery as well.


30


31

Public Circulation


32 B

A

A’

B’

Section AA’

Section BB’


33

“Whatever good things we build end up building us.” Jim Rohn


34


CONTACT +65 9757 9996 carla_tjandra@mymail.sutd.edu.sg

Carla Tjandra Architecture Portfolio  
Carla Tjandra Architecture Portfolio  
Advertisement