Issuu on Google+


Di Song perface


Di Song content


BOAT HOUSE PROJECT -LEARNING FROM THE MASTERS

The boat house project was part of a second year design studio aimed at critically investigating the modernist style through analysis of a ‘modernist master’. Our studio was allocated Alvaro Siza whose styles are explicitly expressed through series of bold and extruded cantilevers. By studying many of Siza’s projects, one can easily found that his design is a delicate balance between Le Cobusier and Alva Aalto. His eclectic design approach, as he said, was ‘not a pre-established language, but a response to a concrete problem, a situation in transformation in which I participate.’ His concerns of context made his work an ideal starting point for a redesign of the Fairfield boathouse. Using simplistic white washed concrete, this design follows Siza’s design manner, applying intrusive ground floor plans to make the dense upper floor material appear to float. The design emphasises layers of circulations and accessibilities. Staff entrances, infrastructures for transportation and storage are pushed to the back, invisible to the visitors as blocked by a green vegetation stripe. Then visitors’ accessible paths are open to waterfront and nods of activities, expressing a welcoming gesture. Further within the concrete structure, served programs are open to various views while serving areas recessed to the back strip supporting all the programs nearby.


Di Song


THE EMOTION The project mimics Siza’s design approach in creating initial visual impact and impression through the use of entry, anticipation, transition and culmination. A broken façade is first used to greet visitors. The notion of compression and decompression plays with the movement and experiences of users. Narrow paths leading to wider space of main dining area creates a strong visual impact Then a similar effect is enacted through the use of fenestrations, which causes the planes to naturally appear brighter. The extruded fenestrations, other than being used in great effect to illuminate, also frame the panoramic views of Yarra River.


Di Song


Steel angle anodized

40mm white polyester board Galvanised flat steel 200mm steel H beam 200mm gravel bed 200mm bulk insulation Elastomeric bitumen membrane 300mm reinforced concrete slab recessed window parapet construction detail D1

ground floor plan


Di Song

u

A’

1 2

5M


A

first floor plan

A’ 0

2

+12.50 D2

+8.00

D1

+0.00 +4.00

Top: plans Bottom: section perspective with interior render showing views and ventilation

5M


Di Song design page 3

2.5mm aluminium sheat metal

D2

green roof construction detail 1:20

+4.00

Green roof planting Gravel substrate 60mm Filter fleece 40mm drainage layer Expanded shale Protection and storage fleece Geotextile mat with elastomeric bitumen sealant 210mm foam insulation on 2% slope Elastomer bitumen vapour barrier 350mm reinforced concrete slab 22mm solid larch framing 40mm acoustic insulation White polyester board


Berkeley water remediation centre An intertwining second landbridge

The Berkeley water remediation centre project was part of a third year architecture design studio taught as a core course at the University of Berkeley. The studio mainly focuses on concept formation through model makings. After four weeks of intensive form finding modelling making, prescribed functional programs were to be put in the found form. This is then followed by a closer consideration of construability, materiality and legibility of drawings including plans, sections and elevations. The project is a small scale public water remediation centre that has both educational and recreational function. Located at the far west end of Berkeley city of the intersection of Eastern Freeway and Aquatic Park, the project boasts ideal paranomic views towards Berkeley City, San Francisco City and the bay area on which based the major concept of this project: a link between city and water. The project folds between two existing land bridges: a ‘car bridge’ heading westwards to the freeway entrance, and a ‘pedestrian bridge’ that connects the residential area to the north of the project and the aquatic park, forming another intertwining land bridge that link the two existing land bridge together. Basement walls in this project function as series of filters that polluted water loops while being cleaned. The end of the process is culminated by a central water courtyard that is accessible for visitor when guarded by staff. The sound and visual attractness of central water yard would capture both pedestrians’ and drivers’ attention; therefore a billboard of the program it stands.


Di Song


10

20

40

Architectural detour

DN

Using ramps and folding structures, as well as the strolling views when people move their steps, the building itself is an architectural detour that engages the visitors in the programs it provided. The process of ‘attract – introduce – educate –reflect’ gradually leads to an open question about the theme of water remediate to the visitors rather than just exhibit. Here architecture is not just a shelter, a skin or a place to work; it is a program for spiritual communication.


Di Song

THRID floor plan view of golden gate bridge and bay area RETHINKING

1.kitchen 2.cafe 3.outdoor area

SECOND floor plan view of neary grassland and exhibition of the water remediation process CULMINATION

first floor plan b view of the Berkeley city INTRODUCTION

first floor plan a view of the ‘working space’ and amphitheatre PARTICIPATION - LEARNING

4.exihibition hall 5.tutorial room

6. ramp up

7.amphitheatre 8. working space 9.tool storage 10.restroom 11.water remediation program

basement plan view of the ‘water world’

ENTRY HINTS

Middle: plans with covered area Right: exploded diagram showing circulation, programs and views of architectural detour


Di Song

Top: Architectural board for final review Bottom: model- folding, model - Averial


Wyndham City Gateway•a Romanises grotto - on digital architecture The Wyndham City Gateway project was an emulation of a real-world competition that aimed at critically exploring digital architecture through designing a highway land art for the city of Wyndham. The project begun with a research on practical implications of parametric modeling, and biomimicry, as a field of interest was chosen. Research of biomimicry buildings emphasis the cellular formation and self organization logic, from which four formal formation logics were abstracted: dodecagons tessellations, voroniors, cellular automata and tetrahedral lattice. Tetrahedral lattice was chosen as the main form logic for its easy control and modular fabrication. In responding to the brief, where an exciting eye-catching installation that inspires and enriches the municipality were desired, the idea of ‘exploration’ , in spesific,the process of exploration through the journey from highly urbanised Melbourne city to the naturalised romantic Wyndham, was chosen. As such the gateway is one that should be experienced as a place of wonder that luring drivers’ curiosity to the site and further, the Wyndam city. The gateway also manifest a changing experience for the driver that at the end nearer to Melbourne city should represent something that makes it different from the countryside rural impression that is given by Wyndam. To achieve the goals listed above, as well as carrying on the cellular formation and self generating idea, grotto effect in 18th century England garden was adpted not only refer back to many of the places of interest built in Romanism style in Wyndam, but also represent a sense of mysterious arousing drivers’ interest in Wyndam city.


Di Song


Di Song

morph boxes voxelization oculus culling

placement of

x planting bo

view culling


Assembly methods Influenced by the AA pavilion where elaborated joints are shown, joints used here are biscuits, nail plates and strong bolts. The material being used was LVL timber as timber material itself is economical and long lasting. It arouses a sense of nature and countryside feeling, which corresponds our idea of grotto Romanism and second artificial landscape. The project creates layers of permeability by designing four sets of geometries ranging in different sizes according to the persistence of vision theory. Each geometry functions as a film frame and the smallest geometry is denser enough to be impermeable when the observers move faster than 20m/s which can easily be achieved on the highway.


Di Song


site tectonic

Site tectonic studio , by proposing a design project that re-allocate Farnswort house to the local context of a Melbourne suburb, aims to enhance students ‘ knowledge of topography manipulation, site representation landscape architecture detailing. Detailed considerations were given on: 1. Slope manipulation 2. Water drainage 3. Materials and construction details of interface. The project was finalized in a proposal that fuses Farnsworth house’s floated character and the idea of merging into landscape with the glass enclosure sunken in land and a roof ramp connecting the higher terrace and lower river plan. The design emphasis the architectonic phenomenon, that the roof itself was articulated as a stroking ribbon meandering in between the site, forming a second landscape that sometimes extrude from the existing topography but sometimes disappear. The ramp also frames out the display for the viewers from the river side. The form of the ramp was the result of a transformation of Chinese calligraphy, giving consideration of Mies’ love of Asian culture. This also refers back to the origin of many Chinese Suzhou gardens where strong connections exists between drawings and garden design. The roof ramp was divided into 5 strokes and each stroke starts confidently and suggests a viewing platform. Then this is followed by a fast and confident stroke leading to a concrete ending without hesitation. A dry brush is always desired in representing the contrast between solid and void. Dry brushes were transformed into water channels under the ramp finish level. Construction details are influenced by the water sundeck in the New York High Line Park. Finally, the water channel, artificial ramp as well as the original earth gradings make up for three layers of archi- phenomenon in this design.


Di Song


D6

DETAILED SECTION 1 SCALE 1:20 D5

DETAILED SECTION 2

75mm 75m 7 mm m m PERFO PERFORATED PE FO OR O RA R ATTE A TEED D PVC PVC PV VC AERATION WRAPED AERA AER A ER RA ATIO A TIO TTIIION ON O N PIPES PIP PIP PEES P ES W WRA RA RA AP P PED PE EED D IN IN FFILTER FILTE FILT LTE LT TEER ER FFABRIC FABR ABR AB BR RIC R IC SSAND SA AND DB BED ED D PLANTING PLANTIN P PL LAN ANT NTTTING ING I GB BE BED ED

GEOT G GEO EOT OTE TTEX EX XTILE XT XTIL X TILLE TI LE LAYER LA LA AY YEER GEOTEXTILE

300mmTOPSOIL MIN MIN IN 3 300m mmT m mm mTOP m TO OPSOIL PSO PSO OILL OIL

PERFORATED PER RFORAT RFO ORA ATTEED SUBDRAIN PIPE PI IPE PEE 300

WATERPROOFING LAYER 20mm SANDBED GEOTEXTILE LAYER RAMP WALKING PAVER

1150

WATERPROOFING LAYER

PAVER SPACER WATERPROOFING LAYER

100

STRUCTURAL I BEAM BOLTED AND WIELD TO STEEL ENCASEMENT

SLOPE 2%

FIBER REINFORCED PLASTIC GRATE TRANSVERSE FIBER REINFORCED PLASTIC I -BEAM FIBER REINFORCED PLASTIC H -BEAM WATERPROOFING LAYER STEEL ENCASEMENT

15mm MORTAR JOINT LIMESTONE RETAIINGWALL VENEER TRENCH DRAIN

RAMP WATER LONGITUDINAL FIBER REINFORCED PLASTIC I -BEAM M

LIMESTONE SAW-CUT FINISH AND ROUGH SAWN SIDES REINFORCED CONCRETE WALL

TUR

TOP

CRUSHED STONE AGGREGATE

200 280

400 1100

550

300

25 250 25

CONCRETE RETAINING WALL AND PLANTER

CUT PLANTFORM AND DRAINAGE DETAIL

RAMP PLACEMENT AND CONSTRUCTION DETAIL

Ramp gradients: vertically 1:14, horizontally 2%, with landings placed interval between ramps

1100

LIMESTONE EST RETAINING NIN NIN NG W NG WALL ALL D DE DETAIL ETTTA AIL IL A AN N


Di Song

+B K

8.1

+T K8

3

ramp gradients:

+12.00

+11.20

LEGEND

7 6

+RL 8.14

+TW10.00 +BW 8.00

FPL +8.00 TK + 8.00 BK + 7.62

AG

+ 7.60

AG

AA’

+ 8.05

+ 8.05

A04 D3

10

RW +TW1 +TW11.00 +BW +B + BW 8 8.15

RW +TW12.00 2 +BW 8.00 8

AA’ A03

FFL 9.00 + 7.60

AG

A03

+ 8.10

7

+ 8.00 +11.20

+ 7.00

NATURAL GROUND LEVEL

GRVL

SELECTED LOOSE GRAVEL RETAINING WALL

FPL

FINISHED PLATFORM/PATIO LEVEL

FFL

FINISHED FLOOR LEVEL

8

4

3

6

16M @

AG

5

+ 6.50 FPL +7.50 TK + 7.50 BK + 7.12

FPL +8.48 TK + 8.48 BK + 8.10 + 7.50

1:16

+RL 8.10

+T K

8.5 8

+B

K

22

8.1 0

27

+ 7.00

7 SEP

10 9

+11.00 1

6

FPL +8.80 TK + 8.80 BK + 8.42

FPL +7.00 TK + 7.00 BK + 6.62 +5.60 FPL +6.00 TK + 6.00 BK + 5.62 + 4.00

FPL +11.50 TK + 11.50 BK + 11.12 +11.04

4M

20

1

11

NO.2

1:4

FPL +11.00 TK + 11.00 BK + 10.62

PROPOSED CONTOUR

TK

TOP OF KERB

BK

BOTTOM OF KERB

PROPOSED BUSHES

4

EXISTING TREES 3

14M @ 1:14

ASPHALT

FPL +5.00 BK + 4.62

2

12 M

@

GRAVEL

1:1 2

HYDRAULIC FIXTURES

14

FPL + 4.00

FPL +9.80 TK + 9.80 BK + 9.42 +8.32 FPL + 2.00

12 FPL +9.80 TK + 9.80 BK + 9.42 +8.00

11 1

EXISTING CONTOUR

12

RAMP LANDING PLATFORM

17M @ 1:

9

12

PROPOSED TREES

+6.50

FPL +10.40 TK + 10.40 BK + 10.02 +9.10

BOTTOM OF RETAINING WALL

:14

FPL +9.30 TK + 9.30 BK + 8.92 +8.00

10

TOP OF RETAINING WALL

BW

40 M@

20M

@1

TW

5

0

@1:

+6.80

DP

DOWNPIPE

GP

GRATED PIT

SEP

SITE ENTRY PIT

AG

100mm DIAM. SLOTTED ARGRICULTURE DRAIN

8

COMPACTED SUBGRADE

10

PANT SOIL/TOP SOIL

11M @ 1: 14

9

FPL +9.00 TK + 9.00 BK + 8.62 +7.32

STRUCTURAL STEEL FPL +9.00 TK + 9.00 BK + 8.62 +6.52

7

8

7

WATERPROOF MEMBARANE PLASTIC GRATE CRUSHED STONE AGGREGATE

6

TURF ON PLANT BED LIMESTONE CLADDINGS

6

SAND LAYER

5

WATER FEATURE

4

EINFORCED CONCRETE RETAINING R RETAINI IN NING NI ING W WAL WALL ALLL SECURE SSE EECUR EC CURE RE ALUMIN ALUMINIUM MINIUM NIUM TBA TBARS TBARS RS +ALUMINIUM THREAD +A + ALLU AL UMINIUM WIREE TH HREEAD H +R RUBB UBBER BER HOSE HO RUBBER

PERFORATED PER PE ERF ER RFFO ORAT RATE RA R ATTTEEED ATE D DRAIN D DR DRA RAIN RAIN 50mm LAYER FINISHED 5 m LLAY LAYE YEER OF Y OF MULCH MUL ULC ULC CH C H FI FFIN INISH NISSSH SHED ED D 6mm BELOW TOP PAVER 6mm BEL B LO OW O W TO OP P OF OF P PAV AVE AVER A VER V VE ER R

ASPH H ASPHALT PAVERS

MINIMUM 610mm MIN INI NIM MU UM O OFF 6 610m 61 0m mm mO OF PLANTIN TIN IN NG N G SSOIL OIL O PLANTING

1 19mm SAND BED

COM COMP C COMPA OM MPA PACTE CTTTEEED D SSU SUBB-G -GRADE COMPACTED SUB-GRADE STEEL SSTEE T ELL EDGING EDG D AND INTE INTERNTERR

50mm 5 50 0 m OF OF M MULCH U AROUN AROUND OUND TRE TREE EE 965mm D 965mm DEEP DEEEP EEEEP EP ANTING MI M PLANTING MIX

COMPACTED AGGREGATES GEOTEXTILE LAYER

GROUND GRO OU UND ND COVERPLANTING COVE COV VER ERPLANTING ING N

RAISED RA AIISED AISED D SUB-GRADE SU SUB B-GR GRAD RAD DE PEDESTAL PEDEST BURLAP AND WIRE BASKET PA REMOVED D FROM TOP HALF OF ROOTT B BALL

COMPACTED SUB-GRADE

TOP SOIL

ROUGHENED SLOPE OF EXCAVATION RAISED RAISE ED D SUBGRADE SSUBGRAD SU UBGRA UBG UBGRAD BGRA ADE A DEE D AL PEDESTAL

RF ON PLANTING BED

P SOIL

ND ND DRAINAGE DRAIN DRA DR A NA AI NAG AGE

RELATIVE LEVEL

NGL

RW

+ 7.60

FPL 8.60

RL

50mm M MULCH LCH H AROUND D TREE

5% FALL AWAY FROM ROOT BALL 1750

295

HEDGE H ED DGE PLANT DG PLA AN NT DETAIL D DETA ETAI ET TAIL TA I

PAVER P AV VEER RESTRAINING REES ESTTTR RA AIN NING EDGE ED DGE DG GE DETAIL DET EETA TAIL

PAVER P AV A VEER DETAIL D DEETA DET TAI AILL

TREE TRE REE EE PLANT P PLANT IN N PAVER PAV P PA AV VEER DETAIL VER DETTA AILL

TREE TR REEE PLANT RE PLA P PL ANT ON ON SLOPE SLO SL OP O PE P DETAIL DEETTAIL AL

top: site model, middle: pavilion and ramp plan cut at +11.50 showing contours and ramp gradients


Di Song


architectural portfolio for MArch application2-3years