Page 1

ELS BLOCS TAULER

La pestanya tauler és la primera i ens mostra l’estat del nostre bloc, els comentaris, els articles recents…és com una mena de resum de les nostres últimes accions. Les mateixes pestanyes de gestió.

Articles Quan cliquem a sobre ens mostra 4 subapartats (edita, afegeix, ètiques i categories) Per escriure un article nou anirem a afegeix:


Hi escrivim un títol i a sota començarem a escriure el nostre article. Penseu que els articles poden anar acompanyats d’imatges, vídeos, sons, gaghets .....infinitat de combinacions. Un acabat l’article li donarem una categoria, per tal que l’usuari pugui trobar fàcilment un article, i si voleu una etiqueta (paraula perquè la gent trobi tots els articles relacionats amb aquella paraula). Enllaços Aquí ens apareixien tres subcategories; Edita ; per tal de canviar alguna dada dels blocs que ja tinguem afegits. Pàgines Edita; per modificar alguna data de les pàgines ja escrites Afegeix; per escriure una pàgina nova. Les pàgines són similars als articles, tret que funcionen fora de la cronologia normal del bloc. Podeu utilitzar les pàgines per organitzar i escriure-hi qualsevol contingut. Normalment, les pàgines es col·loquen en el menú superior i/o lateral del bloc, mentre que els articles es mostren a la columna central, a la part superior, els més recents i, a mesura que aneu baixant, els més antics. Atenció per escriure articles dins una pàgina ja creada heu d’anar a la pàgina obrir-la i escriurehi a sota .


COMENTARIS En aquesta pestanya ens permet visionar els comentaris que han fet els nostres visitants, els poden eliminar o bé mostrar-los.

Aparença APARENCES: Des d’aquesta pestanya podreu seleccionar la plantilla que més us agradi, només cal que cliqueu a sobre i veureu al resultat. Només n’hi ha una (freshy 1.0) que es pot personalitzar amb una fotografia amb unes dimensions específiques.


WIDGETS: Segons la Viquipèdia, un widget és una petita aplicació que permet un accés fàcil a funcionalitats sovint utilitzades. Podeu identificar fàcilment els widgets: els blocs de categories, calendari, articles més recents, estadístiques del bloc, formulari de cerca, i un llarg etcètera. Solen estar situades al marge dret o esquerra.

USUARIS Podeu convidar més usuaris a participar al vostre bloc. Per convidar-los, s'han de complir dues condicions molt senzilles: 

Que la persona que convideu tingui un identificador d'XTEC o de l'edu365 (en el cas dels alumnes). Això a la pràctica significa que es disposa d'un compte de correu a la XTEC o a l'edu365.

Cal que estigui donada d'alta al servei d'XTECBlocs. Si no hi ha accedit mai amb les seves dades personals, el sistema no el trobarà i ens informarà d'aquest fet.

En el format actual sembla que també accepta usuaris que no siguin de l’xtec.

Quins són els perfils d'usuari/ària possibles?


Quan convideu algú a participar en el vostre bloc, li heu d'assignar un rol. Cada rol porta de forma implícita una sèrie de permisos que habiliten al participant que convideu a poder fer unes determinades operacions o no.

Aquests permisos segueixen una certa jerarquia. Els perfils d'usuari/ària entre els quals podeu triar són: 

Administrador/a: disposa de tots els permisos d'administració. Té control total sobre el bloc.

Editor/a: publica i gestiona tots els articles, tant els propis com els aliens.

Autor/a: publica i gestiona els seus propis articles. No pot fer cap acció sobre els articles que hagin afegit la resta de participants o autors.

Col·laborador/a: escriu i edita els seus articles però no pot publicar-los. Cal que algú amb drets d'editor/a, com a mínim, li doni el vistiplau als articles que ha escrit i, per tant, siguin publicats.

Subscriptor/a: escriu comentaris, rep missatges amb novetats, etc. No pot escriure cap article.

Eines Eines; Goears, Publica IMPORTA: Un dels grans avantatges que ofereix el sistema d'XTECBlocs és la possibilitat d'importar i d'exportar el contingut d'un bloc. Aquesta opció us pot ser molt útil per traslladar la informació que hi pugui haver en un bloc, ja iniciat, en el moment que decidiu canviar o migrar de servei. En el cas que tingueu un bloc en algun dels altres serveis que hi ha a la xarxa, per iniciar la importació, heu de seleccionar: Veureu que hi ha moltes opcions per importar blocs des de lloc, espais, o serveis molt diversos.


EXPORTA: En el cas que el que vulgueu sigui exportar les dades i els continguts del vostre bloc del servei d'XTECBlocs cap a un altre servei diferent, haureu de fer una exportació. El sistema us crearà un fitxer XML amb tot el contingut del bloc. Aquest serà el fitxer que us caldrà restaurar en el nou servei que decidiu emprar.

Opcions

GENERAL: Dins aquest apartat pots canviar el títol i el subtítol del bloc. ESCRIPTURA: mostra opcions d’escriptura. LECTURA: mostra opcions de lectura (els darrers articles...). DISCUSSIÓ: mostra paràmetres dels articles; permet escriure comentaris, revisar-los..etc. PRIVADESA: visibilitat del bloc. ENLLAÇOS PERMANENTS: personalització dels enllaços. LLICÈNCIA: no ho toqueu ELIMINA EL BLOC: per si ja no voleu fer servir el vostre bloc i el voleu eliminar. DESCRIPTORS: Els descriptors són paraules que podeu associar als blocs. Un bloc pot tenir tants descriptors com es vulgui. Us seran útils per: 

Associar blocs d'una mateixa temàtica, àrea curricular, nivell educatiu...

Filtrar blocs que tinguin els mateixos descriptors.


A mesura que es creen descriptors nous, es crea el núvol de descriptors, que apareix a la columna de la dreta de la pàgina d'inici. Quan feu clic damunt un descriptor, el sistema cercarà tots aquells blocs que tinguin associats aquest descriptor en concret. Els mostrarà en la columna de l'esquerra i podreu accedir-hi ràpidament, ja que us apareixerà l'enllaç, juntament amb l'identificador del propietari/ària del bloc i junt amb els altres descriptors que hi hagi afegit a cadascun dels blocs, si es dóna el cas. GOOGLE ANALYTICS: No ho toqueu.

Funcionament del Blocs  

Com funcionen els blocs amb l'xtec.blogs

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you