Page 1

REALITY CHECK

Doe je werk dat je leuk vindt en dat bij je past? Of wordt het tijd het roer radicaal om te gooien? De vierdelige Reality Check van Carin Prins helpt je te ontdekken wat je echt wilt en of je wat je doet leuker voor jezelf kan maken. De laatste aflevering: een actieplan opstellen.

I

ets totaal anders gaan doen, het is een verleidelijk voornemen op het moment dat je uitgekeken bent op je baan. Maar zo’n radicale switch is niet altijd de beste oplossing en de kans bestaat dat je in een ander beroep precies dezelfde valkuilen tegenkomt. Voel je de behoefte het roer radicaal om te gooien omdat je het ‘helemaal hebt gehad’, vraag je dan eerst af welke mogelijkheden er nog zijn in je huidige functie. Kan je er nog een draai aan geven? En hoe kan je je waardevolle ervaring en kennis benutten in een volgende stap naar een functie waarin je je kan ontplooien? Bestaat die functie niet, stel je werkgever dan voor om deze zelf te creëren. Sla deze stap niet over. Twee voorbeelden om te illustreren dat een radicale switch niet altijd nodig is. Mia werkte twaalf jaar als bedrijfsjurist, maar besloot coach te worden. Ze verlangde naar intensiever contact met mensen. Toen ze ontdekte dat mentorship in Nederland in navolging van Amerika steeds meer ingeburgerd raakt, ging ze met behulp van haar vakkennis collega’s coachen. Ze werkt nu twee dagen in haar gebruikelijke functie en twee dagen als mentor. Een mooie manier van verdieping en verbreding van haar vak. Barbara werkte voorheen als marketeer en werd twee jaar geleden leidinggevende

van een grote afdeling. Ze heeft het idee dat ze voortdurend brandjes blust en zich moet bezighouden met de persoonlijke besognes van medewerkers. Vaak denkt Barbara terug aan haar eerste baantje als caissière, ook toen had ze moeite met de onderlinge verhoudingen in het team. Barbara besluit dat ze blijft leidinggeven, maar dan bij een ander bedrijf waar ze een klein groepje zelfstandig werkende specialisten zal aansturen. Daarnaast gaat ze haar valkuilen aanpakken.

Actie ondernemen Wil je je huidige baan houden, maar je valkuilen aanpakken? Een functie binnen het bedrijf uitvoeren die in het verlengde van je oude baan ligt? Maak het voor jezelf overzichtelijk door op te schrijven welke stappen je gaat zetten om je doel te bereiken. Vraag je bij elke stap af: is mijn plan realistisch, wat is concreet haalbaar op korte termijn en wat is mijn doel op langere termijn? Het is ook mogelijk dat je iets totaal anders wil. In dit geval kan je het beste in meerdere kleine stappen werken. Gun het jezelf om eens per week aan een onderdeel van je plan te werken. Leg een document aan en deel je taken op: wat wil ik volgende week en wat volgende maand bereiken? Streef ernaar de verandering in een half jaar doorgevoerd te hebben.

066/ 5('ZHUNLQGG

30


WERK

T E K S T : C A R I N P R I N S , I L L U S T R AT I E : C L AU D I E D E C L E E N , F O T O G R A F I E : I N G A P OW I L L E I T, H A A R & M A K E - U P : R I TA S E R A N O VO O R M . A .C

Plan van aanpak Aan de hand van het verhaal van Margreet laten we je zien hoe je een plan van aanpak in zes simpele stappen kan maken. Margreet wil een ander vak. Ze werkt als organisatieadviseur tijdelijk bij bedrijven die een probleem hebben. Daar onderzoekt ze de samenwerking tussen mensen en geeft ze advies voor veranderingen. Vaak moet ze ook bekijken hoe een bedrijf met minder mensen verder kan. Margreet voelt zich eigenlijk niet prettig in haar rol. Ze is empathisch en van nature een gever. Ze merkt telkens opnieuw hoe machteloos de mensen in de organisatie staan. En steeds weer vertrekken zonder mee te kunnen bouwen, dat wil ze niet meer. Ze zou graag een vaste plek hebben binnen een organisatie. Margreet zoekt een baan die al deze kenmerken in zich heeft. Het liefst wordt ze diplomaat.

1. Maak een ‘Ik ben-profiel’ Stel een half A4’tje op waarin je jezelf verkoopt. Vul in: Ik ben… Voor Margreet geldt: ik ben iemand die nieuwsgierig is, een persoon die openstaat voor andere culturen, altijd al gek geweest is op reizen naar verre landen, iemand die verandering wil aanbrengen, iemand die lang bij dezelfde organisatie wil werken.

2. Stel de advertentie van je ideale baan op Je moet behoorlijk wat weten om het profiel van je droombaan samen te stellen. Wil je in een grote of een kleine organisatie werken? Hou je van samenwerken of wil je zelfstandig werken? Leidinggeven of je als specialist verdiepen in één ding? Zo kom je erachter waar je je thuis zou kunnen voelen.

3. Leer de markt kennen Waar vind je die baan? Scheur twee weken

lang vacatures uit de krant. Selecteer niet op wat bij je cv past, maar bewaar alles wat je leuk lijkt en ook wat je absoluut niets vindt. Voor sommige beroepsgroepen geldt dat de vacatures vooral op internet staan, kijk in dat geval ook daar. Analyseer waarom je wel of niet blij wordt van de vacatures. Je zal ontdekken dat ze in lijn zijn met je ‘Ik ben-profiel’.

De Reality Check 4. Overleg ook met je support group

Carin Prins is Red’s huiscoach. Zij

Vraag drie mensen die jou goed kennen of ze met je mee willen denken. Je beste vriend(in), je partner, je coach, je favoriete collega. Laat je adviseren: waar denken zij onmiddellijk aan als ze je verhaal horen?

trainingen en organisatieadvies,

heeft een eigen praktijk en geeft www.prinsenpartners.nl. Met deze Reality Check helpt zij je om je leven en werk kritisch onder de loep te nemen. Volgens Carin noodzakelijk onderhoud. Net zoals je aardig bent voor je lijf en naar de kapper gaat of

5. Maak de vertaalslag Je hebt veel geleerd over jezelf. Nu ga je de elementen verbinden die je kan gebruiken in je nieuwe baan. Deze vertaalslag kan je gebruiken in je sollicitatiebrief, cv en tijdens een gesprek. Margreet weet waar ze naar verlangt, maar een werkgever zal niet echt enthousiast worden als ze vertelt: ‘Ik wil graag in een team werken, want in mijn huidige vak heb ik eeneenzame positie. Ik heb ontdekt dat veel alleen zijn niet meer bij me past. Wel was het me vertrouwd om solitair te werken, omdat ik als enig kind ben opgegroeid.’ Een goede vertaalslag zou zijn: ‘Ik ben flexibel, hou van nieuwe situaties en heb daar ervaring in opgedaan. Want elke keer als je als organisatieadviseur een nieuwe organisatie binnenkomt heb je letterlijk met een nieuwe cultuur te maken. En dat is juist het element dat ik leuk vind aan mijn huidige baan. Ik sta open voor andere culturen, heb ook altijd in mijn vrije tijd veel gereisd en voor mijn werk doorkruiste

een rondje hardloopt, moet je je geest onderhouden. Een soort total bodyscan, maar dan van je geest. Deel 1, 2 en 3 gemist? Kijk op www.red.nl

ik heel Nederland. Ik wil al die ervaringen toepassen in een meer internationale context. Dit wil ik doen binnen een team, want ik wil samen met collega’s iets tot stand brengen.’

6. Zet je netwerk in Bekijk je netwerk. Wellicht ken je iemand aan wie je zakelijk gezien iets hebt, een persoon die je via via mag benaderen. Spread the word: dit is wat ik wil, ken jij iemand die in het vak zit? Dikke kans dat je veel energie krijgt van dit proces. Logisch, want je voelt je niet meer gevangen. Je neemt zelf alle verantwoordelijkheid en laat je niet beïnvloeden door je eigen onzekerheden, je organisatie, je baas of anderen in je omgeving. Succes met deze leuke ontdekkingstocht!

/067 5('ZHUNLQGG

30

Maak een actieplan  
Maak een actieplan  

Het laatste deel uit de serie reality Check van carin prins voor Red magazine

Advertisement