Page 1

REALITY T CHECK Je bent compleet tevreden met je baan en bestaan. Of je wilt juist alles over een andere boeg gooien. Tenminste, dat denk je. Hoe zit het echt? Tijd voor de vierdelige Reality Check van Carin Prins. Ontdek of je doet wat je leuk vindt of hoe je het nog leuker voor jezelf kunt maken. Aflevering 1: de rode draad.

ijd is rond je veertigste een begrensd begrip. Aan de ene kant heb je behoorlijk wat werkervaring – en ben je ook niet meer voor elke klus te porren. Aan de andere kant lijkt de tijd die je nog rest in je werkend leven opeens snel te gaan. Sommige plannen (astronaut worden, of prima ballerina) zijn praktisch onhaalbaar. Bovendien heb je verantwoordelijkheden: op je werk, voor jezelf en thuis. Alles uit je handen laten vallen voor een onbekend avontuur is niet meer zomaar gedaan. Het is daarom een goed moment voor zelfreflectie, zowel voor wie volmaakt gelukkig is met leven en werk, als voor degenen die gruwen bij het idee om nog tien jaar hetzelfde te doen. Tijd nemen voor zelfreflectie wordt nogal eens vergeten. Bij vakmensen, zoals een edelsmid, accountant of vormgever, is dat meestal omdat ze het gevoel hebben dat ze één zijn met hun beroep. Daar ontlenen ze hun identiteit aan. Alleen al de gedachte aan een carrièreswitch geeft stress. Ze weten niet wat er overblijft als hun beroep wegvalt, omdat ze niet weten wat ze daarnaast allemaal nog meer zijn. Voor wie een grilliger carrièrepad volgde, kan de druk om ‘nu eindelijk eens de juiste keuze te maken’ stress geven. Waar moeten ze beginnen met een langetermijnplan? Had dat er niet allang moeten zijn? Wat als je wéér verkeerd kiest? Een reality check kan helpen alles op een rijtje te zetten. En kritisch te kijken naar wat je nu doet – en wat je niet doet.

Eerste stap De eerste stap in de reality check is de vraag: wie ben ik? Dat lijkt misschien een vraag voor pubers of twintigers, maar is het niet. Als je doordendert, druk bent met werk en gezin, kan het gebeuren dat je afdrijft van jezelf en de dingen die jij belangrijk vindt. Voor het antwoord op die vraag moet je eigenlijk een scan van je leven maken, dus terug naar vroeger, naar wie je toen

074/ RED10008-werk.indd 74

19-08-2010 12:34:19


WERK

was. De rode draad in je leven vinden – en oppakken. Zie jezelf als een ui, waar je de buitenste lagen afpelt om weer tot de kern te komen.

Wie ben ik Verdeel je leven in drie periodes: de tijd op de basisschool, middelbare school, en studie en carrière tot nu toe. Stel bij elke periode de volgende vragen: Hoe omschrijf je jezelf in deze periode? Was je verlegen? Bewegelijk? Op de voorgrond? Leergierig? Dromerig? Wat deed je graag in je vrije tijd? Waar kreeg je energie van? Speelde je graag buiten? Of juist binnen? Hield je van tekenen, lezen, kletsen? Wat vond je leuk in je schoolwerk/ studie/eerste (bij)baan/carrière? Waar had je een hekel aan? Wat kostte energie, waar zag je tegenop? Hoe zat het met vrienden? Was je graag alleen, met een vriend of juist met groepen? Maakte je makkelijk vrienden, en hoe maakte je ze? Hoe waren jouw vriendschappen? Hecht? Los-vast? Hoe belangrijk was je omgeving voor je? Welke waarde hechtte je daaraan?

*

De mooie kleuren van de knikkers? Vraag steeds opnieuw ‘waarom’, tot je bij de kern komt. Wees specifiek en concreet. Probeer de overeenkomsten in de drie periodes te vinden, dus de rode draad in je verhaal (plus dat van je omgeving) te zien: welke punten komen steeds terug? Zie je of je in een periode totaal van je eigen pad bent geraakt? Schrijf je antwoorden op, zodat je er in de volgende aflevering mee verder kunt.

De Reality Check

T E K S T: C A R I N P R I N S , I L L U S T R AT I E : C L AU D I E D E C L E E N , F O T O G R A F I E : I N G A P OW I L L E I T, H A A R & M A K E - U P : R I TA S E R A N O VO O R M . A .C

* * * * *

Je omgeving Stel nu dezelfde vragen aan familie en vrienden. Wat vinden zij echt bij jou horen? Vraag ze: wat is mijn sterkste eigenschap, en wat is mijn grootste uitdaging? Let vooral op wat ze allemaal zeggen, zowel over je positieve als negatieve kanten. Wat zit daarachter? Komt het overeen met je zelfbeeld? Neem niet alles even letterlijk. Kijk of je hier een rode draad in kunt ontdekken. Gebruik het als input bij je eigen onderzoek, kijk hoe het dat aanvult.

Tot slot Neem de tijd voor het beantwoorden van de vragen. En wees niet te snel tevreden met je eerste antwoord. Vraag door. Vraag bij alles: waarom? Hield je van knikkeren, bedenk dan wat je daar zo leuk aan vond. Het samen spelen? Het winnen?

Carin Prins is Red’s huiscoach. Ze heeft een eigen praktijk en geeft trainingen en organisatieadvies,

Barbara’s supermarktdebacle

Tijdens haar middelbareschooltijd had Barbara een vakantiebaantje als cassière bij een supermarkt. Ze vond het rampzalig. Maar wat was er nu zo vreselijk? Enige zelfreflectie wees uit dat ze het kassawerk zelf eigenlijk best aardig vond. Ze vond het leuk om snelheid te krijgen, vriendelijk tegen onbekenden te doen, prijzen uit haar hoofd te kennen. Het nare aan de baan waren haar collega’s. Die noemden haar ‘de studiebol’ omdat ze vwo deed. Ze begrepen haar grapjes niet en zij die van hen niet. Tegen de pauzes zag ze huizenhoog op. Conclusie: voor Barbara zijn collega’s met wie ze levelt belangrijk, en ze houdt van het krijgen van behendigheid.

www.prinsenpartners.nl Met deze Reality Check helpt zij je om je leven en werk kritisch onder de loep te nemen. Doe ik wat bij me past? Gebruik ik mijn talenten? Zie het als noodzakelijk onderhoud. Net zoals je aardig bent voor je lijf – en naar de kapper gaat, een rondje hardloopt, je nagels lakt – moet je ook je geest onderhouden. Als een soort total bodyscan, maar dan van je geest.

/075 RED10008-werk.indd 75

19-08-2010 12:34:31

Wat wil ik echt?  
Wat wil ik echt?  

Ben je tevreden met je baan en bestaan, of je wilt juist alles over een andere boeg gooien? Deel 1 van de serie Reality Check door Carin Pri...

Advertisement