Issuu on Google+

MICHAEL CARBONE SELECTED WORKS


U n d e r g r a d u a t e S e l e c t e d W o r k s : U n i v e r s i t y o f Te c h n o l o g y, S y d n e y


T r a n s i t i o n

D e v o n s h i r e S t r e e t L i g h t R a i l S t a t i o n & P e r f o r m i n g A r t s S c h o o l


Site Plan The proposed light rail station on Devonshire Street undoubtedly will alter the existing urban fabric of Surry Hills due to the organisational shift in the street and the subsequent intensification of pedestrian flow. The addition of another form of urban infrastructure to the street pattern ultimately has the potential to visually and physically block Ward Park from the street and the proposed site boundaries of the performing arts school located directly opposite the park.

The proposed design deals with the primary concerns of placing this type of urban infrastructure into a suburban thoroughfare by blurring prescriptive movement paths by creating a homogenised ground plane that extends the grass material condition of the park. The homogenisation of the ground plane eliminates all car lanes, pedestrian walkways, bikeways and light rail tracks and creates a plaza for movement which encourages interaction via coincidental intersection.The ground condition is carried over the roof of the building creating a seamless integration between the street floor plane and the building creating the opportunity for pedestrians to meander within the performing arts school boundaries blurring the distinction between public and private use.


Ground Floor

Basement


The Manipulated Grid Woolloomooloo

Community

Centre

The park cornered by Forbes and Cathedral street currently acts as an unactivated urban void disconnected from the residential, commercial and parkland zoning that it is nestled amongst. The derelict condition of this park has caused this space to become a homeless refuge creating an uninviting and somewhat unsafe place for the general public to recreate within. The proposed Woolloomooloo Community Center creates a synergy between these disconnected zones through a programmatic intersection that celebrates social integration and interaction through motion paths. Through the simple manipulation of the classic grid and a Lebbeus Woods illustration, the spaces on the site develop complexity in section that are experienced vertically. An art gallery, art studio, shelter, cafe and internal parkland are free and open to all members of the public creating a point of interest and therefore intersection for the thriving inner city suburb.

Cowp

500m

er W

harf R

oadw

Yo un g

Cr es c

en t

ay

250m

Si

rJ

oh n

Sydney

100m Cathe

dral st

Woolloomooloo

Forbes

Pott’s Point

William

St

Darlinghurst

Suburbs

Zoning

Site

Main Passages of Movement

Commercial

Railway

Residential

Main Road Medium Density Road

Parkland

Low Density Road

Public/Traversable Space

Gallery Space

Homeless Safespace/ Shelter

Cafe/Studio Space

Victoria

St

Street

Site


Lebbeus Woods Drawing

Horizontal and Vertical

Solids

Final Tracing

Zones on Topography

Volumes on Topography

Interaction with Topography

Interstitial Spaces

Overlay


Mirador MVRDV Case Study

Mirador is a residential apartment block by MVRDV in the residential outskirts of Madrid, organised as a collection of nine neighborhoods stacked vertically around a semi-public sky plaza. The building acts as a reaction to the uniformity of the surrounding housing blocks. It frames the Guadarrama Mountains in the distance through a plaza located 40 meters above the ground. 

Vertical Circulation (Lift Shafts)

Uninhabitated Space (Service, Common areas, Circulation

This plaza acts as an outdoor space and community garden for the inhabitants of the building, celebrating communal living. These are photos of the 1:20 Tectonic Model and diamgrams which represent and interpret the completed building including facade finishes at the front and the key structural principles at the back.

Inhabitated Spaces

9 Internal Neighborhoods

Structural Framework


Frame Non-load bearing facade

Vertical Structure (Load bearing concrete columns and structural steel)

Northern Facade

Eastern Facade

Southern Facade

Western Facade


Performative Exposure Harris

Street

Performing

The Harrs Street Performing Arts School is a response and celebration of an existing site rich with eclectic natural and prebuilt materials that are indicative of the site’s locality. The design has three intrumental objectives which are a direct response to the site’s conditions and the qualities of a performing arts school. The building aims to expose the raw material properties of the site to inspire individuals as they sequence through the various spaces of education, recreation and exhibition.

Arts

School

The proposal mirror’s programs in a way that encourages similarities through horizontal and vertical spatial relationships in order for there to be a coherent system of movement. Space’s are manipulated in a way that reshapes the circulation paths of the existing site reconstituing the lack of visual and physical accessibility. The insertion of a performing arts school aims to manipulate the greater demographic group of Pyrmont to engage with this activated site that caters to the immediate and greater needs of the community.


Ground Floor

Level One

Level Two


Professional Practice Selected Works: KannFinch


S y d n e y Business

U n i v e r s i t y

School

Bridging

Stair

The University of Sydney business school which is currently under construction is a transformational opportunity aiming to perform as a learning and social hub for students with state-of-the-art facilities. The redevelopment located in Darlington will integrate into the local community and provide a southern entry into the University’s Camperdown/Darlington Campus. The proposed bridging stair in the new Sydney University Business School acts as a vertical glue for the 7 level void where spontaneous meeting and interaction are encouraged through a sculptural stair generated by the changing shape of the void.A solid sculptural form wrought from a single metallic material is contrasted with a timber interior with low level lighting that responds to the human scale of the object.


Michael Carbone