JULETIPS // Et Boktips magasin fra Cappelen Damm

Page 1

Juletips

Det søte liv:

JULENS DEILIGSTE KAKER

Bøke r t il a

ll e

SNØMANNENS JUL

SONDRE LERCHE

DEBUTERER SOM BARNEBOKFORFATTER

INGEBJØRG BRATLAND

KLOKKENE KALLAR Årets flo t teste julebo k #6 – JULEN 2020 MA: 8160253312397

GR A JUL EM A T IS GA SIN! Et Boktips magasin fra

Her er julens gavelister!


Garantert julestemning

Ã…RETS FLOTTESTE JULEBOK


VG

STAVANGER AFTENBLAD

NETTAVISEN

DAGBLADET

ADRESSEAVISEN

«Jeg forlanger at denne boka blir lest» STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«Det er en vakker og intens roman Roy Jacobsen har skrevet.» GURI HJELTNES, VG


LEDER

Klokkene kallar

I år tror jeg derfor at det vil være mer populært enn noensinne med bøker som gave. Så derfor har vi laget dette magasinet der du får presentert Cappelen Damms forslag til bokgaver: kritikerroste romaner, lyrikk, bestselgere, krimromaner, barne- og ungdomsbøker, hobbybøker, biografier og interessante dokumentar-historier. I denne førjulstiden er det kanskje viktigere enn noen gang å skape julehygge med familie og venner. Hva er bedre enn å kose seg med en god bok og kanskje ha med høytlesning med familien. Da kan vi anbefale årets store julebok: Ingebjørg Bratlands Klokkene kallar.

Et Boktips-magasin Utgave #6 - Julen 2020 Cappelen Damm MA 8160253312397 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Kamilla Ildahl Berg Omslagsfoto: Astrid Waller Trykk: AiT Bjerch Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk

ØMERKE ILJ T M

41

20

God julehandel, vi håper Juletips-magasinet frister til gavekjøp, og klokkene kallar!

Juletips

9 Tr y k k s a k 0

Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør

4 • Boktips

57

Klokkene kallar til jul i et underlig og utfordrende år. 2020 vil vi huske resten av livet, og det har også gitt oss nye medievaner. Det er blitt mange timer foran skjermen både på jobb og i fritiden. Mange føler vel at de snart har rundet Netflix. Desto mer gledelig er det at det også har vært tidenes bokhøst med svært mange kritikerroste bøker som mange lesere har trykket til sitt bryst.

@cappelendamm @boktips


Sjekk ut:

boktips.no – fylt opp med masse fint lesestoff til julen.


Juletips • 6


I år er det

Ingebjø rg Bratland som gir oss julestemninga

Det har vore ein sann svir for Ingebjørg Bratland å plukke ut dei finaste tekstane ho veit om til jul. No kan vi lese desse i antologien «Klokkene kallar».

A

v alle tekstane ho har samla, er det kanskje «Pelle i rotebu» som står hjartet hennar nærast:; dette er nemleg ei forteljing ho har vakse opp med sjølv. – Den boka var fast innslag i adventstida heime hjå Gommo og goffa då eg var barn. Antologien Klokkene kallar er ei samling av både eventyr, forteljingar, dikt og songar, perfekte for å kome i ordentleg julestemning. Det er både klassikarar, ukjende perler som den frå Lindgren, men her finn vi også innslag frå samtidskunstnarar og forfattarar. Både Odd Nordstoga, Trygve Skaug, Gro Dahle og Ingebjørg har tekstar her, blant mange andre. Draumejobben for ein lesehest Då Ingebjørg skulle sette i gang arbeidet med denne boka, hadde ho allereie nokre favorittar i tankane, så det var ikkje vanskeleg å gi seg i kast med arbeidet. Ingebjørg Bratland er nemleg litt av ein lesehest sjølv. – Heilt frå eg var lita har eg vore utruleg glad i å lese, og eg er spesielt glad i norske og svenske forfattarar. Så eg hadde fleire tekstar eg tenkte på då dette bokprosjektet kom i gang. Elles fekk eg tilsendt mange tekstforslag frå forlaget mitt, Cappelen Damm. Det

var rein luksus å velje ut favorittar. Ikkje vanskeleg i det heile. Ein nydeleg juleandakt Av alle bidraga som skulle med i boka, var det nokre som gjorde særskild inntrykk. Særleg glad blei ho då biskop Kari Veiteberg blei med i prosjektet. – Eg er veldig stolt av at biskop Kari Veiteberg takka ja til å bli med i boka. Eg synest ho er ei veldig klok dame og ein god prest. Juleandakten ho har skrive blei nydeleg. Så må eg også nemne Gulraiz Sharif. Han er jo debutant i haust, så eg las debutboka hans no nyleg, han har ein artig og «frisk» penn! Og ikkje minst så blei tekstbidraget hans til denne boka både fint og svært sjarmerande. Draumane om ei kvit jul For at Ingebjørg Bratland skal kome i julestemning sjølv, er det særleg ein ting som må vere på plass. – Snø er viktig. Eg feira jul i Sør-Frankrike i fjor. Då fekk eg kjenne på det der å feire jul i det såkalla «Syden». Fekk ikkje heilt julestemning av palmar og glorete plastpynt på strandbarane ved Rivieraen, liksom… Til slutt bad vi Ingebjørg Bratland om å dele sitt beste juleminne med oss, men det var ikkje så enkelt: – Å, eg har mange. Greier ikkje plukke ut eitt. Men alle dei gode minna har dette med lys, snø, knitring i vedkubbane og god lukt av grønsåpe, julebakst og julemat i seg.

Juletips • 7

TEKST: MARIA MYRVOLL // FOTO: ASTRID WALLER


Første del av Barack Obamas presidentmemoarer ble lansert over hele verden den 17. november.

BARACK OBAMA: ET LOVET LAND // ISBN: 9788202662721 // KR 499,- // OVERSETTERE: EIVIND LILLESKJÆRET OG GUNNAR NYQUIST

Juletips • 8


J U L E G AV E N M A N G E V E N T E R PÅ !

ET LOVET LAND En fengslende og dypt personlig beretning fra historiens verksted – skrevet av presidenten som inspirerte oss til å tro på demokratiets kraft.

I

dette spennende og etterlengtede første bindet forteller Barack Obama om sin usannsynlige reise fra identitetssøkende ung mann til leder for den frie verden, og beskriver i usedvanlig personlig detalj både sin politiske skolering og milepælene i sin første, historiske presidentperiode – en tid med dramatiske omveltninger og stor uro. Obama tar leseren med på en fascinerende ferd fra hans tidligste politiske ambisjoner til seieren i det avgjørende nominasjonsvalget i Iowa som anskueliggjorde kraften i grasrotaktivisme, og til vannskillet 4. november 2008, da han ble valgt til USAs 44. president og ble den første afroamerikaneren til å inneha nasjonens høyeste embete. Inn i Det ovale kontor Hans refleksjoner byr på en unik og tankevekkende utforskning av presidentmaktens formidable rekkevidde og dens begrensninger, såvel som enestående innblikk i dynamikken som driver amerikansk partipolitikk og internasjonalt diplomati. Obama tar leseren med inn i Det ovale kontor og Situasjonsrommet i Det hvite hus, og til Moskva, Kairo, Beijing og andre steder. Vi får ta del i hans tanker når han komponerer sin regjering, bekjemper en global finanskrise, tar mål av Vladimir Putin, overvinner tilsynelatende uoverstigelige hindre for å få vedtatt Helsereformloven, er på kollisjonskurs med generaler om den amerikanske strategien i Afghanistan, håndterer reform i finanssektoren, setter inn tiltak mot den ødeleggende «Deepwater Horizon»-utblåsningen og gir grønt lys for ope-

rasjon «Neptune’s Spear», som leder til at Osama bin Laden blir drept. Blottlegger tvil og skuffelser Et lovet land er uvanlig intim og selvgranskende – historien om én manns veddemål med historien, om overbevisningen til en lokal frivillighetskoordinator som blir satt på prøve på den globale scenen. Obama er åpen om balansekunsten ved å stille til valg som svart amerikaner, bære med seg forventningene til en generasjon som var oppildnet av budskapet om «håp og forandring», og møte de moralske utfordringene ved vidtrekkende beslutninger. Han skriver oppriktig om kreftene som sto imot ham både hjemme og ute, om hvordan tilværelsen i Det hvite hus påvirket hans kone og døtre, og er ikke redd for å blottlegge tvil og skuffelser. Men han vakler aldri i troen på at innenfor det store, pågående amerikanske eksperimentet er fremskritt alltid mulig. Denne nydelig skrevne og mektige boken fanger Barack Obamas overbevisning om at demokrati ikke er en gave fra oven, men noe som bygger på empati og felles forståelse, og som må skapes i fellesskap, dag for dag. Barack Obama var De forente staters 44. president. Han ble valgt i november 2008 og satt i to perioder. Han har tidligere skrevet to bestselgende bøker, Å leve en drøm – min afrikanske arv og Mot til å håpe, og ble tildelt Nobels fredspris i 2009. Han er bosatt i Washington D.C. med sin kone Michelle. De har to døtre, Malia og Sasha.

Juletips • 9


«Vigdis Hjorth er en av Nordens store samtidsskildrere.» Dagens Nyheter [Sverige] «Hjorth er en av våre beste, mest interessante samtidsforfattere – alltid intellektuelt forskende og forførende, alltid uhyre velformulert, og ikke minst, alltid modig.»

Å TALE OG Å TIE, essay om litteratur, 2018 «Vigdis Hjorth er ikke bare en av våre fremste romanforfattere, men også en formidler av rang. Vigdis Hjorths litterære erkjennelsesarbeid fører til at hun tilbyr leserne og kritikerne det nærgående spørsmålet: ‘Hvorfor gjør det så vondt?’» Freddy Fjellheim, Vårt Land «Gjennom ei stødig sjanglande essayform når Hjorth ein djupare grunn – ikkje slik at innsiktene er djupare enn i romanane, men slik at refleksjonen handlar om noko grunnleggjande for alle romanar – om det eksistensielle opphavet til lesing og skriving.» Eivind Myklebust, Morgenbladet

ARV OG MILJØ, roman, 2016

når var det? Våren 1990, påsken i Rondane?

dagbladet

Johanna er en anerkjent norsk billedkunstner som har tilbrakt tre tiår i USA med mann og barn. Når mannen dør, vender hun tilbake til Norge, der hun er invitert til å lage en stor retrospektiv utstilling. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg for så mange år siden? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? Vi følger Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor. I denne romanen graver Vigdis Hjorth dypere i mor-datterproblematikken, og igjen skriver hun medrivende og dyptloddende om et tidløst tema.

«Hjorth [har] med dette skrevet sin flotteste roman»

«En fortelling om misbruk, arv og kampen for sannheten i en privilegert norsk familie, den griper som en skrustikke idet den gransker det nasjonale så vel som det individuelle selvbildet.» Guardian, Best Fiction 2019 [Storbritannia]

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet «en grublende og søkende roman, som viser hvorfor hun er blant våre aller beste»

Vigdis Hjorth Er mor død

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Hvordan ser mor ut? Tredve år eldre enn sist, bok365 adresseavisen

vg

Vigdis Hjorth Er mor død

forfatterfoto: sara angelica spilling

LÆRERINNENS SANG, roman, 2018

r le ske mn o s en roma :D TIL god en Vigdis Hjorth [f. 1959] har utgitt over 30 bøker, mest romaner for voksne. Hun har utforsket menneskers vilkår og livsvalg, og markert seg som en uredd politisk forfatter. Bøkene til Hjorth er blitt tildelt mange litterære utmerkelser, blant annet Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen, Cappelenprisen, Aschehougprisen, Brages hederspris og Amalie Skram-prisen. Hjorths bøker er oversatt til 26 språk, og i 2019 fikk romanen Arv og miljø strålende mottakelse i USA og Storbritannia.

«Vigdis Hjorth kliner til som aldri før (…)» VIDAR KVALSHAUG, BOK365

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«En kraftfullt menneskelig roman om arv, traume og arven i et traume.»

ISBN 978-82-02-67182-2

Times Literary Supplement [Storbritannia] «Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.» Guri Hjeltnes, VG

www.cappelendamm.no

DodIndesign_2oppl.indd All Pages

26.08.2020 10:24

«Høstens sterkeste roman.» JAN Ø. HELGESEN, NETTAVISEN

«Årets gøyeste roman (…) en tekst så leken at jeg ikke husker å ha lest maken» FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN

«(...) en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.» «Noen av historiene tar helt av og vokser til stor komedie.»

SINDRE HOVDENAKK, VG

JON ROGNLIEN, DAGBLADET VIGDIS HJORTH: ER MOR DØD // ISBN: 9788202671822 // KR 399,- •••• TORE RENBERG: TOLLAK TIL INGEBORG // ISBN: 9788202645625//KR 399,ERIK FOSNES HANSEN: PÅ LANDEVEIEN MELLOM COTTBUS OG BERLIN // ISBN: 9788202586768 // KR 399,- •••• BEATE GRIMSRUD: JEG FORESLÅR AT VI VÅKNER // ISBN: 9788202612580 // KR 399,INGVAR AMBJØRNSEN: INGEN KAN HJELPE MEG // ISBN: 9788202661618 // KR 329,- •••• INGVAR AMBJØRNSEN: YOKO ONO ER EN SJARLATAN // ISBN: 9788202681302 // KR 329,Juletips • 10


rygg: 24 mm

forside: 135 mm

vg

stavanger aftenblad

ROMAN

FOTO: GURI PFEIFFER

ROY JACOBSEN BARE EN MOR

ROY JACOBSEN BARE EN MOR

nettavisen

«Underholdende avslutning på trilogien om Christian von der Hall.»

roy jacobsen er en av Norges mest leste forfattere. Hans bøker er oversatt til 42 språk. Jacobsen har mottatt Vesaas-prisen, Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen og Kritikerprisen. Han er nominert to ganger til Nordisk Råds Litteraturpris, er shortlistet til Man Booker-prisen og to ganger til IMPAC-prisen.

ØRJAN GREIFF JOHNSEN, ADRESSEAVISEN

pressen om bare en mor: «Roy Jacobsen har føyd et nytt kapittel til mesterverket sitt.» jan ø. helgesen, nettavisen

«[…] det beste Roy Jacobsen har skrevet om livet på Helgelandskysten […]» ingunn økland, aftenposten

«[…] knapp og stram skrivekunst av velkjent Roy Jacobsen-kvalitet.» turid larsen, dagsavisen

«Som Hamsun, har Jacobsen skapt skikkelser og et miljø som blir stående i norsk litteratur.» anne cathrine straume, nrk p2

16.10.2020 10:42

«Sjelden har de første sidene av en bok grepet meg mer: fra latter, til refleksjon til stikk i hjertet på knappe ti sider.» NORA STENBERG, BOK365

«Jeg forlanger at denne boka blir lest.» STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Uforglemmelig fabel om fritt liv i de dype canadiske skoger

NYTT STORSLÅTT DRAMA FRA KEN FOLLETT!

MESTERTRILOGIEN ALLE SNAKKER OM!

«En perle av en bok!» SINDRE HOVDENAKK, VG

LARS SAABYE CHRISTENSEN: MIN KINESISKE FARMOR // ISBN: 9788202669300 // KR 379,- •••• HENRIK LANGELAND: SHOWTIME // ISBN: 9788202631505 // KR 379,AGOTA KRISTOF: DEN TREDJE LØGNEN // ISBN: 9788202618063 // KR 339,- •••• AGOTA KRISTOF: BEVISET // ISBN: 9788202612290 // KR 339,AGOTA KRISTOF: TVILLINGENES DAGBOK // ISBN: 9788202612283 // KR 339,- •••• KEN FOLLETT: AFTENTID OG MORGENGRY // ISBN: 9788202498337 // KR 449,ROY JACOBSEN: BARE EN MOR // ISBN: 9788202688929 // KR 399,- •••• GULRAIZ SHARIF: HØR HER'A // ISBN: 9788202648121 // KR 349,JOCELYNE SAUCIER: DET REGNET FUGLER // ISBN: 9788202627171 // KR 379,Juletips • 1 1


F

en r e s le T TROR d o T ee lgo FORTSA ETEN OM RL IGH K JÆ PÅ

: S T IL I L D E G T

ROMANEN SOM KAN ENDRE LIVET!

«Vidunderlig … uimotståelig … en berusende blanding av mystikk, historie og romantikk, denne boken er vanskelig å legge fra seg.»

250.000

SOLGTE BØKER I NORGE

REAL SIMPLE

INSPIRERT AV FILMEN LOVE ACTUALLY!

Fra forfatteren bak bestselgeren Syrinpikene «(...) nok en formidabel pageturner» GURI HJELTNES, VG.

«En sjarmerende og levende historisk roman ...» PEOPLE

Sjette boken i Lucinda Rileys storslåtte bestselgerserie De syv søstre LUCINDA RILEY: SOLSØSTEREN // ISBN: 9788202681326 // KR 229,- // OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL SARAH JIO: DEN SISTE KAMELIA // ISBN: 9788202630218 // KR 379,- // OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER SARAH JIO: KJÆRLIGHETENS ANSIKT //ISBN: 9788202681401 //KR 179,- // OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER JAN-PHILIPP SENDKER: KUNSTEN Å FØLGE HJERTET //ISBN: 9788202662455 // KR 379,- // OVERSETTER: CHRISTIAN H. HEYERDAHL MARTHA HALL KELLY: VILLROSENE //ISBN: 9788202675868 //KR 379,- // OVERSETTER: BØRGE LUND

Juletips • 1 2


Forfatteren bak den internasjonale bestselgeren Der valmuene vokser er tilbake med en dypt rørende fortelling med handling fra Nord-Frankrike under andre verdenskrig.

«En veldig søt og sjarmerende historie som også har en fin dose med romantikk. (...) Denne anbefaler jeg gjerne videre.» ANNE LISE JOHANNESSEN, HVERDAGSNETT.NO

En roman om savn, skyldfølelse og sterke vennskap «En uforglemmelig og gripende fortelling om en familie i oppløsning.» BEATE ELLINGSEN, HEARTART (BLOgg)

: T IL

nn eAVE i nn G

e ER ni vER EN SUP T

MPOCKE

KRISTIN HARMEL: VINGÅRDENS HEMMELIGHETER // ISBN: 9788202637323 //KR 379,- // OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL SILPI GOWDA: VI VAR EN FAMILIE // ISBN: 9788202659998 // KR 379,-// OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL ANNICKEN DAY: FLY, SOMMERFUGL // ISBN: 9788202668822 // KR 379,-// OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER SOFIE LUNDBERG: EIKETREET // ISBN: 9788202672287 // KR 379,-// OVERSETTER: KARI ENGEN

Juletips • 1 3


TRØNDER-AVISA

NETTAVISEN

TØNSBERGS BLAD

ADRESSEAVISEN

VG

DAGBLADET

«Når Karin Fossum først er virkelig god, så er det knapt noen som skriver bedre krim enn henne» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

«Karin Fossum på sitt beste» OLA HEGDAL, NRK


VG

TØNSBERGS BLAD

NETTAVISEN

DAGBLADET

«Skyhøy underholdningsverdi.» MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN

«Noen av historiene tar helt av og vokser til stor komedie.» JON ROGNLIEN, DAGBLADET


«Dette er rent gull!» ELIN BREND BJØRHEI, VG

kke i somereddM g e ø r k E K RI D : ST TIL er mRETS BE Å «Mesterlig! (…) en voldsomt aktuell og mesterlig utført krimbok.» ELIN BREND BJØRHEI, VG

NY KRIM-SERIE FRA SKAPEREN AV BROEN OG SEBASTIAN BERMAN-BØKENE! HYPNOTISØREN ER TILBAKE!

TRØNDER-AVISA

«Storveis Lahlum! Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok.»

«Speilmannen er en intenst spennende historie helt fra start, og jeg elsker den.»

OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

ANNE LISE JOHANNESSEN, HVERDAGSNETT.NO

ALEX MICHAELIDES: DEN TAUSE PASIENTEN // ISBN: 9788202598839 // KR 379,- // OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD KARIN FOSSUM: BAKOM SYNGER DØDEN //ISBN: 9788202670511 // KR 379,LARS KEPLER: SPEILMANNEN //ISBN: 9788202605049 // KR 429,- // OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN HANS OLAV LAHLUM: SVANEMORDET // ISBN: 9788202674915 // KR 379,HANS ROSENFELDT: ULVESOMMER //ISBN: 9788202634483 // KR 399,- // OVERSETTER: MORTEN HANSEN

Juletips • 16


«Du har neppe lest noe som ligner. Dypt original og svært fascinerende spenningsroman (...)» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

HAMAR ARBEIDERBLAD

«En spenstig og dristig thriller … ekte fortellerglede … leverer til gangs …»

STAVANGER AFTENBLAD

«En krim av ekte Nygårdshaug-merke (…) godt fylt med pirrende lett spenning.»

NEW YORK TIMES

GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

«Meget god. Anne B. Ragde-god.» METTE ERIKSEN, RINGERIKES BLAD

En reflekterende og intens spennings,oman hvor handlingen utspiller seg over kun noen timer.

OYINKAN BRAITHWAITE: MIN SØSTER ER SERIEMORDER //ISBN: 9788202645298 // KR 379,- // OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN HANS OLAV LAHLUM: OPPDRAGET // ISBN: 9788202684396 // KR 379.GERT NYGÅRDSHAUG: DEN TREDJE ENGELEN // ISBN: 9788202678807 // KR 379.ELLEN G. SIMENSEN: TRO MEG NÅR JEG LYVER // ISBN: 9788202659448 // KR 379.JOHN GRISHAM: ROOSTER BAR // ISBN: 9788202587420 // KR 379,- // OVERSETTER: TRULS HOLST KOPPERUD

Juletips • 17


er m so ikt g e id D : d TIL gla

Fra Norges mestselgende lyriker! Greatest hits samt flere nyskrevne perler.

En samling med 100 av Norges mest populære, kjente og kjære dikt

Dikt til trøst og oppmuntring FÆDRELANDSVENNEN

OSLOVE I DIKTFORM!

Farg hver dag med Håvard Rems poesi

Jula – innpakket og nakent. Gro Dahle skriver om jula så det varmer, så det glitrer!

«Knallsterk debut! Tekstene har en deilig rytme, et blues-trav, som står godt til det barske og såre.» METTE ERIKSEN, RINGERIKES BLAD

En nøkkel inn til Lars saabye Christensens forfatterskap

TRYGVE SKAUG: HJEMMEKAMP // ISBN: 9788202682552 // KR 299,TRYGVE SKAUG: IKKE SLIPP // ISBN: 9788202655051 // KR 299,UKAS DIKT // ISBN: 9788202680336 // KR 349,LARS SAABYE CHRISTENSEN: BYENS BOKSTAVER // ISBN: 9788202678890 // KR 299,GRO DAHLE: GAVE // ISBN: 9788202670528 // KR 299,TORE REM: ALMANAKK //ISBN: 9788202669324 // KR 299,OLE PETTER VAATEN: EN AV TINGENE VED MITT HJEMSTED // ISBN: 9788202669959 // KR 299,ALEXANDER FALLO: DU FUCKER MED HJERTET MITT NÅ // ISBN: 9788202659523 // KR 249,KNUT ØDEGAARD: SIRKUSDIREKTØREN //ISBN: 9788202674007 // KR 299,-

«(...) de færreste diktdebutanter formulerer seg like selvsikkert som Fallo.» INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN

Juletips • 18

«Dette må være det beste av det beste i norsk poesi i dag.» ROMSDALS BUDSTIKKE


ADRESSEAVISEN

VG

«Årets gøyeste roman! … en tekst så leken at jeg ikke husker å ha lest maken» FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN «Helsprø lesefest … et herlig, frekt vågestykke av en roman, et overflødighetshorn av fantasi, påfunn og humor.» GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG Juletips • 19


En fengslende og dypt personlig beretning skrevet av presidenten som inspirerte oss til å tro på demokratiets kraft

B

iog –

er fi ra

TT FLO

EG

A

Ø V EB

K ER

«Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt.» KJETIL ANDRÉ AAMODT ADRESSEAVISEN VG

DAGBLADET

STAVANGER AFTEBLAD

«Et praktverk som går i dybden» MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN

«informativ biografi om Trump og Biden» NICOLAI BUZATU, LIBERALEREN

«Boken kaster lys over hva som formet Behns forfatterskap …» OVE SJØSTRØM BOK365.NO

BARACK OBAMA: ET LOVET LAND // ISBN: 9788202662721 // KR 499,- // EIVIND LILLESKJÆRET OG GUNNAR NYQUIST SUZANN PETTERSEN: TUTTA //ISBN: 9788202483975 // KR 449,TORE REM: OLAV V //ISBN: 9788202475970 // KR 449,HANS OLAV LAHLUM: TRUMP, BIDEN OG SLAGET OM USA //ISBN: 9788202677374 // KR 399,VIDAR KVALSHAUG: ARI //ISBN: 9788202668297 // KR 379,THORBJØRN JAGLAND: DU SKAL EIE DET SELV //ISBN: 9788202413002 // KR 449,-

Juletips • 2 0


«Thorbjørn Jagland har skrevet en sterk personlig beretning om sitt politiske liv.»

En klok og medrivende skildring av nasjonens samlingspunkt.

MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

AKTUELLE JUBILEUMS TITLER

100 EVENTYRLIGE ÅR MED AUKRUST

Steinfelds Putin er en kraftfull og grundig beskrivelse av hvordan Russlands og Putins politiske utvikling de siste 20 årene har preget både russere og verdens forhold til landet. ADRESSEAVISEN

«Boka er full av morsomme historier» SIRI WAHL-OLSEN, ADRESSEAVISEN

CHRISTIAN BORCH: KONGE FOR SIN TID // ISBN: 9788202671112 // KR 399,HANS-WILHELM STEINFELD: PUTIN // ISBN: 9788202676544 // KR 399,ANETTE SAGEN: ANTON // ISBN: 9788202672379 // KR 339,SIGMUND LØVÅSEN: AUKRUST // ISBN: 9788202664428// KR 449,KJELL AUKRUST: SIMEN, BONDEN OG BROR MIN // ISBN: 9788202680244// KR 449,ANDERS HEGER: KJELL AUKRUSTS VERDEN // ISBN: 9788202663551// KR 449,-

Juletips • 2 1

HAMAR ARBEIDERBLAD


DAGBLADET

BOK365

VG

STAVANGER AFTENBLAD

ADRESSEAVISEN

«Vigdis Hjorth kliner til som aldri før …» VIDAR KVALSHAUG, BOK365

«Forholdet mellom datter og mor kan knapt skildres mer tilspisset og hjerteskjærende …» GURI HJELTNES, VG Juletips • 2 2


T I L:

De inte n hi re ss sto r erte ieBør leses av alle som er opptatt av andre verdens krig. Her vektlegges Hitlers frykt for globalisering og kapitalisme.

«I den ferske boken er det stoff til tusen viktige samtaler om Europa.»

SVEN EGIL OMDAL, STAVANGER AFTENBLAD

«En sterk ny biografi» THE NEW YORK TIMES

Den gripende historien om bombingen av London fortalt gjennom opplevelsene til Churchill og hans familie.

NYE FORKLARINGER

«Forfriskende fartsfylt og dypt rørende.» THE NEW YORK TIMES

GEERT MAK: STORE FORVENTNINGER // ISBN: 9788202665722 // KR 449,- // OVERSETTER: EVE-MARIE LUND BRENDAN SIMMS: HITLER // ISBN: 9788281695313 // KR 449,- // OVERSETTER: EIVIND LILLESKJÆRET ERIK LARSON: CHURCHILLS ILDDÅP // ISBN: 9788281695290 // KR 449,- // OVERSETTER: RUNE R. MOEN SÆTHER, VEGARD: ELVERUM 1940 //ISBN: 9788202638047 // KR 399,-

Juletips • 2 3


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

2 4 • Boktips

Juletips • 2 4


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

Julens beste kaker La deg friste av over 200 oppskrifter på fantastisk gode kaker – for enhver anledning og for enhver smak!

K

ristine Ilstad driver bloggen Det søte liv (www. detsoteliv.no), som er Norges største kakeblogg. Med boken Det søte liv – Julens deiligste kaker har Ilstad laget et nytt, folkelig standardverk innen julebakst. Innholdet i boken dekker et bredt omfang av julekaker, og inneholder i tillegg til alle de tradisjonelle julekakene også moderne klassikere, selskapskaker, formkaker, gjærbakst, berømte utenlandske julekaker og konfekt. I tillegg til kakene finnes også brød, rundstykker og kjeks som kan egne seg til julefrokosten og ostefatet, samt et rikholdig kapittel med smakfulle juledesserter. Blant bokens 200 oppskrifter er det flere som egner seg som spiselige julegaver. Alle oppskriftene er enkle og med grundig forklaring av fremgangsmåte. Boken er rikt illustrert med Kristines egne kakebilder, og Kristine deler sine personlige tips for hva som skal til for å lykkes med julebaksten. La deg friste av nybakt julekake og berlinerkranser, myke fruktkaker og krydderkaker, troikakake og appelsinfromasjkake, smultringer, safranboller og pepperkakemuffins, fløtekarameller og sjokoladetrøfler og mye mer. Her har du alle oppskriftene du trenger for å skape den gode, søte julestemningen i julehøytiden!

Juletips • 2 5


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

Bokomtale

Delfiakake

META

KRISTINE ILSTAD: DET SØTE LIV – JULENS DEILIGSTE KAKER

9788202662486 // KRremodi 399,HitISBN: eos que pedi duntibu santure rferum imoloru mquaepe rcius. Pudia sus illania dunt ut idipistisqui imusam KRISTINE ILSTAD er opptatt av fuga. Luptatibus, utlidenskapelig ommodis explant. kaker og driver Norges største kakeblogg – ullores Solut elicia conserit facerisci doluptus et Det søte liv. Hun har utgitt to populære kaketistore ssusandae officatur secab ipsunduntia bøker tidligere. Hennes første bok, Det søte liv – quasse nullibust int. Kristines favoritter,earum har hittil solgt i 9 opplag. Iquiam debis aut quiberiosti aut officaessum il ea aut is sitia simporrores niet minus mod quistrum re consequatem fugit, sus re, od modipsamet por ad molorer ferfero videbis doluptianis eum eum elia dollessiti omniet as asit quatur sit fugitatur? Faccupta quatquibus doluptatur, consedipsunt res evel es mi, simoloruntem voluptatium ium que laboreprem que voluptatur sima dolorerae. Temporemquos sus, simini occusa et

VI MINNER OM: DET SØTE LIV – KRISTINES FAVORITTER – KAKER OG DESSERTER ISBN: 9788202440671 // KR 399,DET SØTE LIV – KAKER FOR ENHVER SMAK ISBN: 9788202554460 // KR 399,-

Da jeg fortalte til mannen min at jeg ville begynne på en julekakebok, var det første han sa at da måtte jeg ha med Delfiakake! Delfiakake er ikke en kake i egentlig forstand, men heller en slags konfektkake som består av sjokolade og søt kjeks som legges lagvis. Noen legger også noen lag marsipan og gelétopper innimellom kjekslagene. Delfiakake er enkel å lage og superpopulær blant små og store! ❤ 250 G DELFIAFETT ❤ 250 G KOKESJOKOLADE ❤ 4 SS STERK KAFFE ❤ 2 EGG ❤ 3 SS SUKKER ❤ 0,5 PAKKE PER-KJEKS ❤ 4 PAKKER GELÉTOPPER

brødform, 1 liter

Smelt delfiafettet i en liten kjele sammen med sjokolade og kaffe. Avkjøl sjokoladeblandingen til den er lunken. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn sjokoladeblandingen gradvis. Kle en liten, smurt brødform som rommer 1 liter med bakepapir i bunn og kanter. Legg sjokolademasse, kjeks og gelétopper lagvis i formen. Begynn og avslutt med sjokolademassen. Pynt gjerne med masse gelétopper til slutt.

Juletips • 2 6


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

HAMAR ARBEIDERBLAD

Andreas Viestad og Charlotte Sveinsen med norsk, kortreist og ekte mat fra hjertet av Norge. Nye og tradisjonelle retter. Sett formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Løft kaken ut av formen ved å ta tak i bakepapiret og sett kaken på et fat som oppbevares kjølig. Delfiakaken serveres i tynne skiver, gjerne sammen med en kopp kaffe eller et glass iskald melk.

Juletips • 2 7

Boktips • 2 7


«en ærlig og viktig bok»

JØRGEN SKAVLAN, LEGE

y b b o ling h , il tvik t ss lvu v i L & se ADRESSEAVISEN

Erlend Loe har syklet store deler av livet sitt. For ett år siden bestemte han seg for å prøve enhjulssykkel, og siden har han vært frelst.

DAGBLADET

«humoristisk, vond og opplysende om å leve med en usynlig sykdom» SUSANNE KALUZA

Norges svar på Sherlock Holmes!

Svært aktuell bok nå – fin som oppmuntringsgave: Om det å leve midt i en krise og komme ut på den andre siden.

ASLAK HARTBERG: FARVEL, FRYKT // ISBN: 9788202669034 // KR 379,ERLEND LOE: FORHANDLE MED VIRKELIGHETEN // ISBN: 9788202678845 // KR 349,RAGNHILD HOLMÅS: MEN DU SER IKKE SYK UT// ISBN: 9788202617837 // KR 379,VIDAR HANSEN OG SIRI LILL MANNES : KUNSTEN Å LESE KROPPSSPRÅK // ISBN: 9788202677275 // KR 379,HENRIK SYSE: ORD I KRISE REFLEKSJONER OM HÅP I KORONAENS SKYGGE // ISBN: 9788202680756 // KR 379.Juletips • 2 8


DEN ULTIMATE JULEBOKA fra Norges største kakeblogger

e er tt o Fl vebøk ga

HAMAR ARBEIDERBLAD

«Gi Gårdsmat til enhver som hevder at norsk mat er kjedelig.» NRK.NO

«Minst like bra som Hummus & granateple.» NRK.NO, MIRIAM FOLLAND

En vital og rik bok med fortellinger om fjorten ulike hellige dyr. Hele Norges kjæledegge, kjent fra TV KRISTINE ILSTAD: DET SØTE LIV - JULENS DEILIGSTE KAKER // ISBN: 9788202662486 // KR 399,ANDREAS VIESTAD/CHARLOTTE H. SVEINSEN: GÅRDSMAT FRA HJERTET AV NORGE // ISBN: 9788202640699 // KR 449,VIDAR BERGUM: AUBERGINE OG TAHINI // ISBN: 9788202639112 // KR 399,MONICA SAGEN OG FREDRIK HOLMEN: ANTON - EN HELT SPESIELL HUND // ISBN: 9788202672379 // KR 339,TOR ÅGE BRINGSVÆRD: HELLIGE DYR // ISBN: 9788202679071 // KR 399,-

Juletips • 29


Morsomme spørsmål – og kule tegninger fra Pondus-tegner Øverli.

s ter o k le vit e u J kt i &a

NETTAVISEN

«imponerende stødig quizkjempe»

Fascinerende dorull-kjendiser du kan lage selv!

HANS OLAV LAHLUM NETTAVISEN

Marit Bromarks bestselgerquiz for hele familien!

SEBASTIAN SOLLI: DEN STORE DORULLNISSEBOKA // ISBN: 9788281695344 // KR 349,ATLE NIELSEN OG FRODE ØVERLI: NIELSEN OG ØVERLIS ULTIMATE PUBQUIZ // ISBN: 9788281695276 // KR 249,ANNE GAATHAUG: ANNES QUIZKJEMPE // ISBN: 9788202682644 // KR 249,MARIT BROMARK: JULEQUIZ 2020 // ISBN: 9788202677350 // KR 99,LOL – VITSER FOR BARNA // ISBN: 9788202679828 // KR 99,HYTTEQUIZ FOR BARNA // ISBN: 9788202677022 // KR 99,-

Juletips • 3 0


jule Flo fo r tt e te ll inge r

ÅRETS FLOTTESTE JULEBOK

En kommende juleklassiker! Sondre Lerche debuterer som barnebokforfatter.

Et av H.C. Andersens mest kjente eventyr og ble utgitt første gang i 1848. Vakkert nyillustrert av Asbjørn Tønnesen.

SONDRE LERCHE: SNØMANNENS JUL // ISBN: 9788202646530 // KR 279,HC ANDERSEN: PIKEN MED SVOVELSTIKKENE // ISBN: 9788202587277 // KR 199,INGEBJØRG BRATLAND: KLOKKENE KALLAR // ISBN: 9788202671372 // KR 379,ASTRIDLINDGREN: ASTRID LINDGRENS JULEHEFTE // ISBN: 9788202681654 // KR 129,-

Juletips • 31

Perfekt i førjulstiden! I denne juleantologien har sanger og komponist Ingebjørg Bratland samlet et utvalg gamle og nye juleminner i form av fortellinger, eventyr, dikt og sanger.

Klassisk julenostalgi av beste merke! Drøm deg bort i dette juleheftet, fylt av Astrid Lindgrens varme og folkekjære julehistorier.


SONDRE LERCHE HAR SKRE VET BARNEBOK:

– Som kunstner er man aldri langt unna tanken på barndom Med Snømannens jul tråkker musiker Sondre Lerche inn i barnebok-universet – et sted han ikke kommer til å forlate med det første.

T

tekstene til Fantorangen. – Jeg hadde utrolig mye gøy med å skrive Fantorangen-låtene. Da jeg skulle i gang med barneboken, hadde jeg klare tanker om hvilken retning jeg måtte dra fortellingen i for å nå barnepublikumet, sier Lerche.

il tross for koronapandemien har dagene vært ganske hektiske for Sondre Lerche de siste månedene. Den observante følger på Instagram har kanskje lagt merke til den hektiske reiseaktiviteten han har bedrevet. Lerche har nemlig holdt solokonserter over hele landet denne sommeren. Men nå om dagen er det en litt ensom snømann som stadig dukker opp på profilen hans, hva skjer med det? Jo, Sondre Lerche har blitt barnebokforfatter. – Da jeg ble kontaktet av forlaget med spørsmål om jeg noen gang hadde tenkt på å skrive for barn, svarte jeg umiddelbart ja! forteller Lerche. Sondre Lerche ønsker å utfordre foreldrene også, boken Snømannens jul inviterer til å snakke om mennesker som er på flukt. – Som kunstner er man aldri langt unna tanken på barndom. Selv om boka Snømannens jul viser en ny side av Lerche for mange, er han ikke helt ukjent med å skrive for barn. Lerche er også mannen bak mange av sang-

En snømanns ensomhet Resultatet er den nydelige billedboken Snømannens jul. En vakker, spennende og tankevekkende historie. Hovedpersonen er en snømann, som av naturlige årsaker er dømt til å stå ute – i all slags vær og vind. Der ute ser han hvordan menneskene koser seg med juleforberedelsene i husene sine. Ideen bak Snømannens jul kom, ikke overraskende, fra en sang Sondre skrev på engelsk for noen år tilbake. Han greide aldri helt å slippe tematikken: Hvordan er det egentlig å være snømann, og stå ute i all slags vær mens vi andre har det godt og varmt og trygt? Boka har en tydelig parallell til mennesker som er på flukt. Etter hvert gikk altså Snømannens jul fra å være en låt på engelsk, til en liten fortelling på rim. En fortelling som har tydelige paralleller til mennesker som er på flukt. Snømannens jul er historie for små barn, men det er også en bok som kan utfordre foreldrene som leser den. – Jeg ønsket å lage noe som fikk barna til å stille foreldrene litt til veggs. Barn opplever nok teksten på sin egen måte, men jeg tenkte at det kunne være fint

Juletips • 32


Jeg ønsket å lage noe som fikk barna til å stille foreldrene litt til veggs.

Juletips • 3 3


Utfordringen for meg var å få språket til å synge, og da jeg så illustrasjonene skjønte jeg at det var de som var melodien.

Juletips • 3 4


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

Bokomtale om dette store temaet var forankret i en liten fortelling. Så er det opp til foreldrene hvor mye de zoomer ut, og hvor stor samtalen skal bli. Illustrasjonene er bokas «melodi» Mens Lerche jobbet med teksten og forsøkte å knekke koden, fikk han se de første skissene fra illustratør Victoria Sandøy. – Det var først da det gikk opp for meg at boka hadde livets rettsier han. – Tegningene var som en bekreftelse på at fortellingen var verdt å fortelle—det å se dem var som å få av støttehjulene og oppleve mestring! Victoria så mulighetene i teksten min, og blåste liv i den på en helt magisk måte. Utfordringen for meg var å få språket til å synge, og da jeg så illustrasjonene skjønte jeg at det var de som var melodien. Det å skrive på rim falt helt naturlig for Lerche, som har holdt på som låtskriver siden tenårene. – Jeg fant nok språkfølelsen tidlig, både på engelsk og norsk, først gjennom A-ha, og senere gjennom musikalske poeter som Joni Mitchell, Elvis Costello og Cole Porter. Overskudd til Amnesty Det er helt tydelig at Lerche har kost seg med skriveprosessen, og på spørsmål om det blir flere barnebøker svarer han umiddelbart ja. – Det kommer en ny bok til våren! Redaktøren min og jeg har allerede snakket om en tredje bok, og har ingen planer om å gi meg som barnebokforfatter med det første. Deler av overskuddet fra boka doneres til Amnesty International og deres arbeid med folk på flukt. Dette var et viktig samarbeid for Lerche. – Det føltes naturlig å understreke underteksten ved å ha en samarbeidspartner som er en seriøs aktør—det blir som en bro inn i den virkelige verden, og en påminnelse til de voksne om hva slags ansvar vi har.

Sondre Lerche debuterer som barnebokforfatter! Snømannens jul er en nydelig illustrert julefortelling som både er vakker, spennende og tankevekkende. En kommende klassiker!

SONDRE LERCHE (f. 1982) debuterte som artist i 2001 med albumet Faces Down, og har siden utgitt en rekke kritikerroste plater. Snømannens jul er hans første barnebok, nydelig illustrert av Victoria Sandøy.

SONDRE LERCHE: SNØMANNENS JUL // ISBN: 9788202646530 // KR 279,-

TEKST: INA VASSBOTN STEINMAN

Juletips • 3 5


T I L:

A B r ll e B use- uk Fan ken s! e-

«Ny sjarmoffensiv fra Norges mest populære geitebukker» DAGBLADET «Likte du Bukkene Bruse, kommer du til å elske ... Bukkene Bruse» KLASSEKAMPEN


Riksmålsprisen 2020

KREATIV PLANLEGGING

BARNE- OG UNGDOMSBOKPRISEN

PERFEKT GAVE TIL JENTER FRA 12 ÅR

DEN ULTIMATE BOKA OM LIVSMESTRING OG MENTAL HELSE FOR UNGDOM. Helt ærlig er en faglig solid bok som gir unge mennesker kunnskap og råd som kan lette veien gjennom livet.

Kristiane Aateigen, kjent som @snillegucci på Instagram, gir gode råd for å komme i gang med å forandre livet til det bedre.

Allerede en bestselger


Et

bar TIL: bar neha n ge-

Endelig er de tilbake! «Ny sjarmoffensiv fra Norges mest populære geitebukker» DAGBLADET

«Likte du Bukkene Bruse, kommer du til å elske... Bukkene Bruse»

En fantasifull, morsom og koselig fortelling basert på folkekjære Anton i NRK-serien "Fra bølle til bestevenn".

KLASSEKAMPEN

Nydelig barnebok fra Lucinda Riley! Lucinda Riley debuterer som barnebokforfatter sammen med sønnen Harry Whittaker.

Møt Pelle Propell, din nye bestevenn! Morsom, fargerik og full av fantasi!

BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND: BUKKENE BRUSE DRAR TIL SYDEN // ISBN: 9788202616854 // KR 329,- // 4–8 ÅR LUCINDA RILEY OG HARRY WHITTAKER: EN VENN I MØRKET // ISBN: 9788202671631 // KR 279,- // OVERSETTER: UTE NEUMANN // 4–6 ÅR AMADEUS BLIX OG JENS A. LARSEN AAS: ANTON VIL IKKE GÅ PÅ TUR // ISBN: 9788202676063 // KR 199,- // 3–6 ÅR CHRISTINE SANDTORV OG ELLA OKSTAD: PELLE PROPELL KLARER FAKTISK ALT HELT SELV // ISBN: 9788202654085 // KR 199,- // 3–6 ÅR JUJJA WIESLANDER OG SVEN NORDQVIST: MAMMA MØ OG KRÅKA FEIRER JUL // ISBN: 9788204156150 // KR 249,// OVERSETTER: KJETIL INDREGARD // 3–7 ÅR BESKOW, BRINGSVÆRD, HAGEN, LINDGREN, NJIE, UNGER, VIDNES-KOPPERUD M.FL.: DET SNØR! – VÅRE VAKRESTE VINTERFORTELLINGER OG SANGER // KR 349,- // 3–6 ÅR TOVE JANSSON: MUMMI PLAKATBOK – MED BILDER AV TOVE JANSSON // ISBN: 9788202682736 // KR 279,// OVERSETTER: ANDRÉ BJERKE OG GUNNEL MALMSTRÖM

Juletips • 3 8


Julaften kommer brått på for Kråka som er redd for at han ikke får noen gaver. Mamma Mø lager en plan.

kaol l en s sompå sk n e Dynne beg : T IL

Hvordan begynner man på skolen? Det spørsmålet, og mange, mange flere, gir Anna Fiske gode svar på i denne fargerike, lekne og hjertevarme boka om en av livets største begivenheter.

Den perfekte gaven til alle Mummielskere! 20 originalillustrasjoner, trykt på tykt papir og lette å rive ut.

«Den ultimate skolestartboken!» AFTENPOSTEN

En aktivitetsbok med massevis av morsomme oppgaver.

Bli med Marikken, Karsten og Petra og flere andre i vinterfortellinger, eventyr og sanger!

ANNA FISKE: HVORDAN BEGYNNER MAN PÅ SKOLEN? // ISBN: 9788202658717 // KR 279,- // 3–6 ÅR ANNA FISKE: HVORDAN BEGYNNER MAN PÅ SKOLEN? // AKTIVITETSBOK // ISBN: 9788202677770 // KR 99,-// 3–6 ÅR

Juletips • 39


BUKKENE BRUSE DRAR TIL SYDEN, MED VANNPISTOL I KOFFERTEN Høstens bokhøst startet med litt av et smell: Bukkene Bruse er nemlig tilbake! Denne gangen reiser de av gårde på charterferie, og det blir både morsomt og ganske skummelt.

B

jørn F. Rørvik og Gry Moursund har hatt en ellevill suksess med bøkene om Bukkene Bruse. Kombinasjonen av eventyret og den moderne settingen har truffet blink hos publikum. Det er ikke Syden-skam som plager bukkene når de denne gangen legger ut på reise til varmere strøk. Nå er det store spørsmålet selvsagt om det finnes troll, også under solen. Har spinket og spart I den nye boka, Bukkene Bruse drar til Syden, får vi vite at bukkene har brukt hele vinteren på å spinke og

spare, på høy og på penger, for å få råd til billettene. Det er ikke akkurat noe luksustur de skal på, bukkene har nemlig bestilt en uspesifisert tur. Når bukkene skal pakke, tar de med seg både badebukser, solbriller og kosedyr – og vannpistol, i tilfelle det er troll der nede. Men de antar at det er det nok ikke, ettersom troll ikke tåler sol … Ble til under en konferanse Bukkene Bruse ble til under en bildebokkonferanse hvor Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund skulle finne på tekst og bilder til ulike oppgaver. – Vi fikk oppgaven «Geita som ville være gud». Meningen var at jeg skulle skrive en slags kort tekst ut fra den tittelen og at Gry skulle lage et par tegninger til, men det låste seg fullstendig for oss. Jeg fikk jernteppe, tida rant ut, og som en slags kriseløsning prøvde jeg å gjøre en vri på bukkene Bruse. At de ville på spa på fjellet i stedet for å høre på bonden og gå til

Juletips • 4 0


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

Bokomtale

seters som vanlig, forteller Rørvik. – Først etterpå, da alt var over og vi satt i taxien tilbake til hotellet, dukket tanken på badeland opp. Og at trollet selvfølgelig måtte følge etter. Da skjønte vi at det kunne bli en morsom historie. I løpet av de neste to-tre ukene skrev jeg manuset til Bukkene Bruse på Badeland. Humor og spenning for barna Fortellingen gikk rett hjem hos norske lesere, som har sørget for at over 170 000 eksemplarer nå er trykket. Rørvik synes det er vanskelig å peke på akkurat hva som var vinneroppskriften. – Jeg synes det er vanskelig å si. Jeg tror bøkene fungerer når de leses høyt for ungene. Det er humor og spenning, og både store og små kjenner seg igjen i de tre bukkene. TEKST: MARIA MYRVOLL

Juletips • 4 1

Det var en gang tre bukker som het Bukkene Bruse. Hele vinteren hadde de spinket og spart, for i år skulle de dra til Syden. Den største bukken hadde funnet et sted som var både billig og bra. Så da pakket de badebukser og solbriller – og vannpistol – i tilfelle det er troll i Syden, men det er det jo ikke. For troll tåler jo ikke sol ... Et gøyalt og akkurat passe skummelt gjensyn med Bukkene Bruse. BJØRN F. RØRVIK (f. 1964) står blant annet bak bøkene om Reven og Grisungen og om mesterdetektiven Purriot. GRY MOURSUND (f. 1969) har laget en rekke bildebøker, både alene og sammen med andre.

BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND: BUKKENE BRUSE DRAR TIL SYDEN // ISBN: 9788202616854 // KR 329,- // 4–8 ÅR


VG

BOK365

ADRESSEAVISEN

FRAMTIDA.NO

«Gulraiz Sharif har skrevet høstensbeste innledningsseksvens på en roman. Ja, kanskje tiårets beste.» NORA STEENBERG, BOK365

«Gulraiz Sharif må være det friskeste pustet i bokhøsten.» ANNE CATHRINE STRAUME, NRK


Endelig som tegneserie! Perfekt for ungdom om menneskets historie.


B pa ss øker er so 6-9 fo r m ÅR : Midt på selveste julaften skjer det: strømmen går og hele Valleby blir bekmørkt! Du ser den på kino! En fartsfylt og morsom høytlesningsbok – til glede for små og store barn!

Jens Lapidus debuterer som barnebokforfatter med den spennnede og morsomme serien! Fartsfylt spenning og humor for lesere fra 6 til 10 år.

ØYSTEIN DOLMEN: KNUTSEN OG LUDVIGSEN OG DET STORE DYRET // ISBN: 9788202643492 // KR 249,- // 6–9 ÅR MARTIN WIDMARK: LASSEMAJA – DET STORE STRØMBRUDDET // ISBN: 9788202671228 // KR 229,- // OVERSETTER: NINA ASPEN JENS LAPIDUS: DILLSTADBANDEN 1: KUNSTKUPPET // ISBN: 9788202681555 // KR 179,- // OVERSETTER: ANNE AUDHILD SOLBERG // 6–10 ÅR

Juletips • 4 4


Ellevill humor, grøss og romanse for 9-12-åringer!

somr : r økeer fo R Ba ss 2 Å p 1 9-

Serien om Detektivene på Torshov er perfekt for barn mellom 9 og 12 år som liker bøker med mysterier, humor og vennskap.

En superspennende roman!

Tør du å bli med tilbake til Norges mest kjente grøsserbygd? Ny bok fra Mari Moen Holsve

TOM ERIK FURE: BENNY GÅR IGJEN // ISBN: 9788202660055 // KR 279,- // 9–12 ÅR SAMUEL BJØRK: DETEKTIVENE PÅ TORSHOV: DEN USYNLIGE HUNDEN // ISBN: 9788202616847 // KR 279,- // 9–12 ÅR SIGBJØRN MOSTUE: DØDENS TJERN // ISBN: 9788202659073 // KR 279,- // 9–12 ÅR MARI MOEN HOLSVE: INGEN ANDRE ENN OSS // ISBN: 9788202665845 // KR 279,- // 10–14 ÅR

Juletips • 4 5

Figurer fra norsk folketro blander seg med dagens problemstillinger om bevaring av naturen og klimaspørsmål.


B pa ss øker e UN r fo som GD OM r :

Endelig som tegneserie! Perfekt for ungdom om menneskets historie.

«Veldig, veldig fin bok!» VG «Sjarmerer leserne i senk.» NRK Et fyrverkeri av en roman som skildrer minoritetsmiljøet på en helt original og særegen måte.

En paranormal grøsser som minner om det aller beste vi har sett av ungdomsbøker fra USA og England.

LIVSMESTRING

Den ultimate boka om livsmestring og mental helse for ungdom.

GULRAIZ SHARIF: HØR HER’A! // ISBN: 9788202648121 // KR 349,- // 12–18 ÅR YUVAL NOAH HARARI OG DAVID VANDERMEULEN: SAPIENS – EN TEGNET HISTORIE – MENNESKEHETENS BEGYNNELSE // ISBN: 9788202672775 // KR 299,- // OVERSETTER: ANNE AUDHILD SOLBERG // 12–18 ÅR ANNE ELVEDAL: DØDENS SPILL // ISBN: 9788202661502 // KR 299,- // 14–18 ÅR KIRSTEN HOLTMON RESALAND OG ASTRID NYLANDER ALMAAS: HELT ÆRLIG – OM HVORDAN VI HENGER SAMMEN ISBN: 9788202658977 // KR 349,- // 14–20 ÅR MIA LANDSEM: TRYGG PÅ NETT // ISBN: 9788202603793 // KR 249,- // 6–12 ÅR KAROLINA MARIA GRICIUTE: GLOW OG GRØSS // ISBN: 9788202666965 // KR 299,- // 10–20 ÅR KRISTIANE AATEIGEN: SNILLEGUCCI – LEV DITT BESTE LIV // ISBN: 9788202679255 // KR 299,- // 12–25 ÅR SILJE SIRNES WINJE: MIN M BULLET JOURNAL // ISBN: 9788202679811 // KR 299,- // 10–14 ÅR Juletips • 4 6


Mia Landsem henvender seg direkte til barn fra barneskolealderen av og formidler klart og tydelig hvordan man navigerer klokt på internett og med mobiltelefon.

somr : r økeer fo M Ba ss DO p G UN

SMINKETIPS

NETTVETT

Norges nye makeup-stjerne lærer deg alt du trenger av sminketips til halloween, hverdag og fest! Enten du ønsker en fin og naturlig hverdags-look eller glow og glam til fest.

OM MENSEN

Trenger du råd for å komme i gang med å forandre livet til det bedre? Kristiane Aateigen, kjent som snille-gucci på Instagram, vil garantert hjelpe deg med denne kreative planleggeren.

En bok og bullet journal til alle jenter som enten venter på, eller allerede har fått mensen. 12 kjendiser om hvordan det var å få mensen for aller første gang.

KREATIV PLANLEGGING

Juletips • 47


Juletips • 4 8


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

SEBA S TIAN SOLLI: DEN S TORE DORULLNISSEBOK A

Faglærer i dorullnisser og glitterlim Har du hamstret for mye dopapir eller kjøpt hele dugnadslasset selv? En enkel og hyggelig aktivitet kan gi dorullene nytt liv. Med et humoristisk skråblikk ønsker Sebastian Solli velkommen tilbake til barndommens formingstimer og juleverksted. SEBASTIAN SOLLI // DEN STORE DORULLNISSEBOKA ISBN: 9788281695344 // KR 349,-

SEBASTIAN AASEN SOLLI (f. 1980) står bak instagramkontoen Dorullnissen. Han jobber til daglig som lærer.

I

Den store dorullnisseboka lager han dorullnisser til jul, påske og halloween – og resten av året. Vi finner tradisjonelle do-rullnisser og figurer fra Barne-TV sammen med dorullnisser inspirert av blant annet tegneserier, 80-tallet, TV-serier, politikk og sport. Både voksne og barn vil kunne kjenne igjen figurene, og hvem hadde vel trodd at man kunne lage så mye gøy med lim, saks, papir – og en dorull?

– Vi snakker så mye om å tenke utenfor boksen. Jeg elsker derimot å tenke innenfor boksen, for det er med begrensninger man finner muligheter. Og dorullnisser har en hel rekke begrensninger.

Juletips • 49


! OD V ENN t e ock TIL EN SGELV

RETT I POCKET

P M GAVETIL DEG

P

SO R K T EL L E E F – ER

«(...) nok en formidabel pageturner» GURI HJELTNES, VG

En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjærlighet og betydningen av pelskledde venner – perfekt julekos! RETT I POCKET

«Jeg elsket Huset på Silvermoor. Tracy skriver alltid så varmt, og fortellingen er både romantisk og fengende.» ROSANNA LEY, FORFATTER

En reise til familierøtter i Italia, en kjærlighetshistorie over kontinenter og en guide gjennom livets svingete veier til lykke.

«(...) en sjarmerende reise inn i livene til folk som prøver å finne kjærlighetens vei, bare for å ende opp på et helt annet sted enn de trodde ved reisens slutt.» BOOKLIST

FLORCENSE MCNICOLL: JULENS NI LIV // ISBN: 9788202674373 // KR 179,- // OVERSETTER: VERONICA GARTEN LUCINDA RILEY: SOLSØSTEREN // ISBN: 9788202681326 // KR 229,- // OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL REESE,TRACY: HUSET PÅ SILVERMOOR - RETT I POCKET // ISBN: 9788202665265 // KR 179,- // OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE SPIELMAN, LORI NELSON: SØSTRENE FRA TOSCANA // ISBN: 9788202681517 // KR 179,- // OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD SARAH JIO: KJÆRLIGHETENS ANSIKT // ISBN: 9788202681401 // KR 179,- // OVERSETTER: MARI JOHANNE MÜLLER COBEN, HARLAN: DATTER SAVNET // ISBN: 9788202681593 // KR 179,- // OVERSETTER: SISSEL BUSK LEE CHILD: DELT BY // ISBN: 9788202681685 // KR 179,- // OVERSETTER: KURT HANSSEN LEE CHILD: VEIEN TILBAKE // ISBN: 9788202681692 // KR 179,- // OVERSETTER: KURT HANSSEN ADRIAN MCKINTY: KJEDEN // ISBN: 9788202681371 // KR 179,- // OVERSETTER: LARS-ERIK SØRBOTTEN Juletips • 5 0

ADRESSEAVISEN

«(...) av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen.» KNUT HOEM, NRK.NO


«Child er på sitt aller beste i denne nervepirrende thrilleren.» «Den beste sjøromanen på år og dag er skrevet av en landkrabbe fra Østerrike.» GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG

«(…) skarpsynte skildringer av kommunikasjonsbrister i parforhold, og gode generaliseringer av stereotypier.» JON ROGNLIEN, DAGBLADET

PUBLISHERS WEEKLY

«Cussler og Morrison tar leseren med på kanten av stupet, reisen går i et så forrykende tempo at du kan trenge ekstra oksygen» SUSPENSE MAGAZINE RETT I POCKET

«Denne marerittaktige fortellingen har et vannvittig driv. Du vil ikke glemme den med det første.» STEPHEN KING

«Ingen skaper eventyr som Smith.» DAILY MIRROR

«Coben skuffer aldri, men denne gangen har han virkelig overgått seg selv» LEE CHILD

WILBUR SMITH: UNDER TIGERENS KLØR // ISBN: 9788202681333 // KR 179,- // OVERSETTER: HENNING KOLSTAD CUSSLER, CLIVE: I TYFONENS ØYE - RETT I POCKET // ISBN: 9788202681128 // KR 199,- // OVERSETTER: ROAR SØRENSEN KRISTOF, AGOTA: BEVISET // ISBN: 9788202681609 // KR 179,- // OVERSETTER: WILLY FLOCK KRISTOF, AGOTA: TVILLINGENES DAGBOK // ISBN: 9788202661724 // KR 179,- // OVERSETTER: WILLY FLOCK HOUELLEBECQ, MICHEL: SEROTONIN // ISBN: 9788202647278 // KR 179,- // OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON FRANZOBEL: MEDUSAS FLÅTE // ISBN: 9788202647070 // KR 199,- // OVERSETTER: UTE NEUMANN Juletips • 51


! OD V ENN t e ock TIL EN SGELV

P M GAVETIL DEG

P

SO R K T EL L E E F – ER

«Torgrim Eggen har utført en bragd med denne biografien; det har vært en skakende og underholdende reise i det trøblete livet til den geniale råtassen.»

«Som bok og beretning: Fortreffelig.»

STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

ARNE DVERGSDAL, DAGBLADET

«[...] Det har vært en fryd å ta seg gjennom også denne boka»

«[...] denne boka har fengsla meg som knapt nokon biografi tidlegare.»

SIRI WAHL-OLSEN, ADRESSEAVISEN

TOM HETLAND, STAVANGER AFTENBLAD

LARS MONSEN: MITT LIV // ISBN: 9788202681425 // KR 229,TORGRIM EGGEN: AXEL // ISBN: 9788202681463 // KR 249,HANS OLAV LAHLUM: REIULF STEEN // ISBN: 9788202681456 // KR 249,TOR BOMANN-LARSEN: KONGEN // ISBN: 9788202681487 // KR 199,-

Juletips • 52


julens 9 liv pocket

Garantert julestemning!

En hjertevarm fortelling om ensomhet, kjĂŚrlighet og betydningen av pelskledde venner

– perfekt ü kose seg med i julen


es n r e er! k i t i ritt LLE T 6 r K av o R SOM NAINGKAS f BØ K E T T ER R HA

FÅT

Skjønnlitt eratur

VG

NETTAVISEN

BOK365

ADRESSEAVISEN

VG BOK365 NETTAVISEN

DAGBLADET

STAVANGER AFTENBLAD

ROY JACOBSEN: BARE EN MOR // ISBN: 9788202688929 // KR 399,VIGDIS HJORTH: ER MOR DØD // ISBN: 9788202671822 // KR 399,TORE RENBERG: TOLLAK TIL INGEBORG // ISBN: 9788202645625//KR 399,ERIK FOSNES HANSEN: PÅ LANDEVEIEN MELLOM COTTBUS OG BERLIN // ISBN: 9788202586768 // KR 399,-

Juletips • 5 4


RINGERIKES BLAD

ADRESSEAVISEN

VG

DAGBALDET

BOK365

ROMSDALS BUDSTIKKE

VG

NETTAVISEN

NETTAVISEN

DAGBLADET

BEATE GRIMSRUD: JEG FORESLÅR AT VI VÅKNER // ISBN: 9788202612580 // KR 399,INGVAR AMBJØRNSEN: INGEN KAN HJELPE MEG // ISBN: 9788202661618 // KR 329,LARS SAABYE CHRISTENSEN: MIN KINESISKE FARMOR // ISBN: 9788202669300 // KR 379,OLE PETTER VAATEN: EN AV TINGENE VED MITT HJEMSTED // ISBN: 9788202669959 // KR 299,KNUT ØDEGÅRD: SIRKUSDIREKTØREN OG ANDRE DIKT // ISBN: 9788202674007 // KR 299,DAVID DIOP: OM NATTEN ER ALT BLOD SVART // ISBN: 9788281695368 // KR 379,- // OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON

Juletips • 5 5


K rim ADRESSEAVISEN

VG

NETTAVISEN

TØNSBERGS BLAD

NETTAVISEN

Sakprosa

VG

BOK365

HAMAR ARBEIDERBLAD STAVANGER AFTENBLAD

KARIN FOSSUM: BAKOM SYNGER DØDEN // ISBN: 9788202670511 // KR 399,OYINKAN BRAITHWAITE: MIN SØSTER ER SERIEMORDER //ISBN: 9788202645298 // KR 379,- // OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN ALEX MICHAELIDES: DEN TAUSE PASIENTEN // ISBN: 9788202598839 // KR 379.- // OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD ANDREAS VIESTAD/CHARLOTTE H.SVEINSEN: GÅRDSMAT FRA HJERTET AV NORGE // ISBN: 9788202640699// KR 449,GEERT MAK: STORE FORVENTNINGER (STAVANGER AFTENBLAD) ISBN: 9788202665722 // KR 449,- // OVERSETTER: EVE-MARIE LUND

Juletips • 5 6


es n r e er! k i t r i o ritt ALLE AST 6 Kfav ER SOM NINGK R K BØ T T TE

Barn & ungdom

HA

Kan Olli bli Olianna? En ny bildebok fra kritikerroste Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente, og hva som skjer hvis man våger å være seg selv.

RF

Å

TØNSBERG BLAD

BOKELSKERE.NO

TØNSBERGS BLAD

Å få en ny voksen inn i livet En bildebok om å få bonusforeldre og endringer i tilværelsen. Nydelig skildring av aktuelt tema.

GRO DAHLE- KAIA DAHLE NYHUS: OLLIANNA // ISBN: 9788202661595 // KR 279,- // 3–6 ÅR KAIA DAHLE NYHUS: FREMMED MANN // ISBN: 9788202661519 // KR 279,- // 3–6 ÅR ELIN VIKTORIA UNSTAD: MAGIPRØVEN // ISBN: 9788202658984 // KR 279,- // 7-12 ÅR

Juletips • 57

Gøy om Henrys plagsomme familie, tullete trylling og tusenvis av puslespillbiter.


ADRESSEAVISEN

VG

DAGBLADET

STAVANGER AFTENBLAD

«Tore Rems første bind om kong Olav V er en fryd når det kommer til detaljrikdom (...) Her er det mye å glede seg over!» MARLEN FERRER, DAGBLADET

«Det er på høy tid at denne kongesagaen blir fortalt i all sin dybde og bredde.» SINDRE HOVDENAKK, VG


TETT PÅ EN VERDENSSTJERNE I EN VERDENSIDRETT «Suzann er sannsynligvis det råeste idrettsmenneske Norge har hatt.» KJETIL ANDRÉ AAMODT


100

EVENTYRLIGE ÅR MED

Kjell Aukrust I anledning 100-årsjubileet til Kjell Aukrust utgis den første biografien om multigeniet. Som vi får lese, vel å merke: Den forrige ble slengt i veggen av hovedpersonen selv.

K

jell Aukrust – forfatteren, illustratøren, kunstneren. Multigeniet fra Alvdal. Det vil ikke være noen overdrivelse å si at det århundret som har gått siden hans fødsel, ikke ville vært det samme uten hans figurer. Få andre kan måle seg i både popularitet og mangfoldighet – Aukrusts strek og fortellinger har både formet og fanget den norske folkesjela. Nå, i forbindelse med 100-årsjubileet, er den første brede biografien om Kjell Aukrust klar. Den er skrevet av Sigmund Løvåsen, kjent for mange som forfatter av Nyryddinga, som han vant både P2-lytternes romanpris og Tarjei Vesaas' debutantpris for. Når Løvåsen nå har skiftet beite til sakprosaens verden, er det til rosende kritikker: «Opptil flere av de

beste setningene skrevet i norsk sakprosa i 2020, finner du i Kjell Aukrust. En biografi», skriver NRKs Knut Hoem, mens Adresseavisen triller terningkast 5. Løvåsen forteller at Aukrust er en kunstner han er dypt fascinert av. – Bredden i Kjell Aukrusts kunstnerskap har fascinert meg. Han forsøkte seg i stadig nye sjangere og kunstneriske uttrykksformer, forteller Løvåsen. De aller fleste er kjent med Flåklypa-universet, men ikke alle er klar over hvor mye forskjellig alvdølingen faktisk gjorde. – Reklame, postkort, plakater, maleri, grafikk, tegnekunst, tegneserier, satire, litteratur, illustrasjoner, vitse- og karikaturtegning, radio, TV, teater, film, ballett. Aukrust var en gjenbrukets mester som tok motiver og fortellinger inn i stadig nye formater og sammenhenger, forteller Løvåsen. Skoletaperen med toppkarakterer Slik ble han etterhvert Norges mest leste forfatter. Det til tross for at Aukrust aldri var noe skolelys. I alle fall ifølge ham selv. Fortellingen om skoletaperen Kjell, som etterhvert har bredt om seg, kom fra at han hadde blitt målt opp

Juletips • 6 0


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

– Kjells versjon passa godt inn i den livshistoria han selv skapte: Han var gutten som ikke kunne skrive, men som ble bestselgende forfatter.

mot de beste, skoleflinke storesøsken og en boklig, lærd slekt, ifølge den nye biografien. Men den fremste formidleren av historien om skoletaperen var Kjell selv. Sigmund Løvåsen kjøper ikke den fortellingen. – Kjells versjon passa godt inn i den livshistoria han selv skapte: Han var gutten som ikke kunne skrive, men som ble bestselgende forfatter. Han var gutten som var fargeblind, men som ble kunstmaler. Han var gutten som fikk Ng i tegning, og endte som tegnekunstner i verdensklasse, forteller Løvåsen. En rask kikk i karakterboka forteller nemlig en annen historie: – Der står det svart på hvitt at skoletaperen hadde M i alle fag bortsett fra i tegning, der hadde han S, forteller Løvåsen.

– Et lekende menneske som mangla noen filter i huet Et forkastet og forsvunnet manus Sigmund Løvåsen har æren av å være den første som har utgitt en bred biografi om Kjell Aukrust. Men det

er ikke den første som er skrevet. På 90-tallet, når det begynte å nærme seg slutten for Kjell Aukrust, ble Jakob Tønseth engasjert til å skrive Aukrusts biografi. Tønseth fikk førstehåndstilgang både på hovedpersonen selv og på hans arkiv. Boka ble jobbet lenge og grundig med, og Aukrust selv var strålende fornøyd – helt til han fikk lese kapittelet

K JEL L A U K R U S T • Født 19. mars 1920 i Alvdal • Død 24. desember 2002 i Oslo • Utdannet fra Kunst- og håndverksskolen • Giftet seg i 1947 med Kari Holter (1922–2020) • Debuterte i bokform med Simen (1958) • Filmen Flåklypa Grand Prix (1975) er blant de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie • Utmerkelser: Solprisen 1997, Brageprisens hederspris 1999

Juletips • 61


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

Bokomtale

ADRESSEAVISEN

HAMAR ARBEIDERBLAD

«Boka er full av morsomme historier» SIRI WAHL-OLSEN, ADRESSEAVISEN

«Opptil flere av de beste setningene skrevet i norsk sakprosa i 2020, finner du i Kjell Aukrust. En biografi» NRK «en sammenhengende fest» GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

SIGMUND LØVÅSEN: AUKRUST // ISBN: 9788202664428// KR 449,KJELL AUKRUST: SIMEN, BONDEN OG BROR MIN // ISBN: 9788202680244// KR 449,ANDERS HEGER: KJELL AUKRUSTS VERDEN // ISBN: 9788202663551// KR 449,-

om farens aktiviteter under krigen. Onkelen Pål O. Aukrust hadde i 1941 blitt NS-ordfører i Lom, mens Kjells far, Lars Aukrust, «noe motvillig», hadde blitt varaordfører i Alvdal. Han meldte seg aldri inn i NS selv, men «i skrift og tale trådde han støttende til for de nye makthaverne», ifølge Løvåsens biografi. Tønseths skildring av dette ble ikke tatt godt imot i familien Aukrust: – Kjell og Kari Aukrust var sterkt opprørte da de hadde fått lese Tønseths manus. Forlag og biograf ble beskyldt for å bringe Kjell nærmere grava, han tålte det ikke, sier Løvåsen. – Manuset ble slengt i veggen. Det endte med at Tønseths bok ble satt på vent, i praksis stoppa, og den er fortsatt ikke utgitt. Aukrust så for seg at hans livshistorie var summen av alle hans egne fortellinger og forventa ei ren hyllest-bok.

SIGMUND LØVÅSEN (f. 1977) er oppvokst i Trysil, nå bosatt i Svartskog i Nordre Follo kommune. Han har studert ved forfatterstudiet i Bø og ved Litterär Gestaltning i Göteborg. Fra 2012 til 2017 var han leder i Den norske Forfatterforening. FOTO: SILJE RØNNEBERG HOGSTAD

Juletips • 62


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

– Manuset ble slengt i veggen. Det endte med at Tønseths bok ble satt på vent, i praksis stoppa, og den er fortsatt ikke utgitt. I den nye biografien er fortellingen om familiens landssvikdommer likefullt med som en helt naturlig del av Aukrusts livshistorie. – Jeg vil vise hva som forma han til det mennesket og den kunstneren han ble, og da er krigsåra en viktig periode å skildre, sier Løvåsen. En uventet salgssuksess I jubileumsåret til Aukrust blir det gjort stas på kunsteren på flere måter: Tidligere i år kom forlagsredaktør Anders Heger ut med antologien Kjell Aukrusts verden, en stor praktbok med høydepunkter fra Kjell Aukrusts verk. I tillegg gjenutgir Cappelen Damm Aukrusts Alvdal-trilogi – Simen, Bonden, Bror min. Dette var Aukrusts første bøker, og ble en totalt uventet salgssuksess. Løvåsen forteller at dette var fortellinger Aukrust begynte å skrive ned tidlig på førtitallet, men som fikk sin forløsning i Dagbladet utover femtitallet. Da fortellingene ble samlet i de tre bøkene fra 1958 og utover sekstitallet, tok det hele det norske folk med storm. Ikke rart, mener Løvåsen: – Etter mitt syn møter vi der forfatteren Aukrust på sitt beste. Formen er stram. Det er korte fortellinger, mye i slekt med en muntlig fortellertradisjon han kjente godt fra hjemtraktene, rikt illustrert med kjent og kjær Aukrust-strek, sier han. – Det er barndomslandet Alvdal som risses opp med lette og humoristiske stubber, fylt til randen av viltre påfunn av guttegjengen i Stei-grenda på 20-tallet.

Lekenhet og tynne filter i huet Selv har Løvåsen vokst opp på Trysil på 70- og 80-tallet. Han forteller at han hadde et for sin generasjon vanlig forhold til Aukrust, før han startet arbeidet med biografien. Det innebar å benke seg på kinoen i Trysil på 17. mai for å se Flåklypa Grand Prix, samt å se en fabulerende og energisk Aukrust i samtale med Harald Tusberg på lørdagskveldene. – Det hadde aldri slått meg at jeg burde skrive en Aukrust-biografi før jeg ble spurt av Cappelen Damm. Da tok det ca. tre minutter før jeg tenkte at det var opplagt at jeg skulle gjøre det. Jeg ville vite mer om dette forunderlige mennesket og kunstnerskapet, sier Løvåsen. – Aukrust var jo et multitalent med et ufattelig rikt kunstnerskap. Hvis du må fange det i et par setninger, hvor tenker du at geniet hans lå? – Jeg beskriver ham som et lekende menneske som mangla noen filter i huet. Han var hele livet lekende på tradisjonelt vis, med bilbane, pilspill eller rattkjelke. Men han lekte også på tegnepulten eller ved skrivemaskina. – Det var få mentale sperrer, eller filter, som holdt igjen ideer, alt kom ut på papiret for videre lek. Det ble det både skitt og kanel av, men mye kanel. Lekenhet og tynne filter i huet. Det ligger noe der, sier Løvåsen.

Juletips • 6 3

TEKST: HÅVARD RØSÆG


BØKER ER DEN HOBBY BESTE GAVE!

6 4 • Boktips

Juletips • 6 4


BØKER ER DEN BESTE GAVE!

MARIT HOVL AND – PEPPERK AKER

Bokomtale

Pepperkaker – én deig og tusen muligheter Fyll huset med julestemning og bruk pepperkakedeigen på en ny måte.

META

Hit eos que pedi remodi duntibu santure rferum imoloru mquaepe rcius. Pudia sus illania dunt ut idipistisqui imusam fuga. Luptatibus, ut ommodis explant. Solut elicia conserit facerisci doluptus et ullores tistore ssusandae officatur secab ipsunduntia quasse nullibust earum int. Iquiam debis aut quiberiosti aut officaessum il ea aut is sitia simporrores niet minus MARIT HOVLAND: PEPPERKAKER // ISBN: 9788202650605 // KR 379,mod quistrum re consequatem fugit, sus re, od modipsamet por ad molorer ferfero Bokendoluptianis viser mange måter bruke peppervidebis eum eumåelia dollessiti kakedeig på.quatur Pepperkaker med karamellfyll omniet as asit sit fugitatur? Faccupta vil garantert glede både store og små. quatquibus doluptatur, consedipsunt resEn annen morsom og enkel idé er å steke kakene i krumkakejern. Og er det ikke gøy å pynte treet med spiselige julekuler? Enten du liker å bake pepperkaker som er gjort unna i en fei, ja, som rett og slett kommer ferdigpyntet ut av ovnen, eller du vil bruke god tid på detaljer og pynt, får du glede av denne boken.

MARIT HOVLAND er utdannet grafisk designer og har interesse for baking, natur og foto. Hennes forrige bok, Bakeland, er oversatt til flere språk. Følg Marit på instagram: @borrowmyeyes.

Juletips • 6 5


VG

NETTAVISEN

STAVANGER AFTENBLAD

DAGBLADET

«Aldri før har forfatteren skrevet en så borende tekst om eget liv, egen familie, eget kunstnerskap» STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«[...] en lysende perle i den allerede bugnende litterære skattkisten signert Lars Saabye Christensen» SINDRE HOVDENAKK, VG


VG

BOK365

NETTAVISEN

«Høstens sterkeste roman.» JAN Ø. HELGESEN, NETTAVISEN

«… blir sikkert ståande som ein av dei store i Tore Renbergs forfattarskap.» VIDAR KVALSHAUG, BOK365