Høstens bøker 2022

Page 1

HØSTENS BØKER 2022 HØSTENS BØKER 2022 BØKER FOR ALLE


© CAPPELEN DAMM AS 2022 ISBN 9788202766368 Postadresse: Cappelen Damm AS Postboks 1900 0055 Oslo Besøksadresse: Akersgt. 47/49, 0180 Oslo Telefon: 21 61 65 00 www.cappelendamm.no Papir: Galerie Fine Matt 80 g Trykk: Livonia Print, Latvia 2022 Omslagsfoto: Adobe Stock Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Redaksjonen avsluttet juni 2022.


INNHOLD Norsk skjønnlitteratur … 5

Bøker for barn og ungdom … 121

Oversatt skjønnlitteratur … 29

Barnas favoritter … 123

Norsk krim … 48

Lettlest … 153

Oversatt krim … 52

Romaner fra 6 år … 163

Norske serier … 61

Romaner fra 9 år … 171

Sakprosa … 75

Fakta for de minste … 179

Biografi og memoarer … 76

Fakta for de litt større … 185

Samfunn … 81

Tegneserier for ungdom … 195

Historie … 87

Romaner for ungdom … 201

Kulturhistorie … 93

Vitser & gåter … 207

Kropp og sinn … 96 Foreldre og barn … 98

Pocket … 215

Hobby … 99 Mat og drikke … 107

Forfatterregister … 250

Reise og natur … 110

Tittelregister … 254

Quiz, sudoku og kalendere … 112 Akademisk … 115 Våre julebøker … 116


¢

¢ 4

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSK NORSKSK JØNNLIT TER ATUR NORSK

SK JØNNLIT TER ATUR

Roman - Debutant 6 Romaner 6 Roman Noveller 8 21 Noveller 15 Lyrikk 23 Noveller Debutant 17 25 Essay og-antologier Essay 18 Gjenutgivelser 26 Antologi 20 Gjendiktning 20 Tegnede fortellinger 21 Skuespill 23 Lyrikk 23 Lyrikk - Debutant 28

¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R - D E B U TA N T E R

HØSTENS NYE STEMMER: INGRID BRÆKKEN MELVE

Avstøtning

D E B U TA N T ROM AN

Rebekka våkner opp på sykehuset etter en hjertetransplantasjon. Kroppen har aldri vært hennes egen, men et redskap som Gud har vist seg fram gjennom. Det tette, sammenvevde forholdet til Gud er for henne noe vakkert, og noe som gir en mening og sammenheng i livet. Men samtidig opplever hun at Gud blir sint på henne når hun søker nærhet hos andre mennesker, uten tanke på Gud. ISBN: 9788202761561 Kr 399,Måned: September

6

Ingrid Brækken Melve (f. 1986) er født i Trondheim og bor på Kråkerøy. Hun er salmedikter og teolog, har vært menighetsprest, og er PhD-stipendiat i teologi. Avstøtning er hennes første roman.


D E B U TA N T ROM AN

Han, solo begynner som ein klassisk break-up-roman. Robin er 26 år og har blitt forlaten av mannen han trudde var den rette. Bruddet opnar for ei erkjenningsreise av sjeldan sort; ei litterær utforsking av eige liv og bakgrunn, og det å vere skeiv utlending i Noreg. Ein oppsiktsvekkande debut, som beveger seg høgt og lågt; her er Star Wars og Titanic, verdsrommet og havbotnen, språkfilosofi og Grindr-sex.

Robin Van de Walle (f. 1994) er oppvaksen i Belgia, og bur i Bergen. Han har studert Nordiske studium og Litteraturformidling i Oslo og Amsterdam, og har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Han, solo er hans første bok.

EIRA SØYSETH

Farget flekket nå

ISBN: 9788202763329 Kr 399,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R - D E B U TA N T E R

ROBIN VAN DE WALLE

Han, solo

D E B U TA N T LY R I K K

Hva betyr størrelser som arv og slekt? Hvilke utsider må man utforske for å finne ut av ens indre? Jeget i disse diktene søker å forstå seg selv i et kaotisk nå, men er farget og flekket av fortid og nåtid, av familie og av blikk, både andres og ens eget. Dette er dikt om å være ung kvinne i dag, om konsentrasjon og forstyrrelser, om den påtrengende, altoppslukende, intense verden man må finne sin plass i.

Eira Søyseth (f. 1991) er poet og gjendikter, født og bosatt i Bergen. Hun har tidligere gjendiktet Mette Moestrups Til den skjønneste (2020) og gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Farget flekket nå er hennes første diktutgivelse.

ISBN: 9788202762810 Kr 349,Måned: August

7


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

ROY JACOBSEN

De uverdige I Roy Jacobsens roman De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden. Med denne barneflokken, tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

Roy Jacobsen (f. 1954) er en av Norges mest leste forfattere, oversatt til 43 språk. Han har mottatt Vesaas-prisen, Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen, Kritikerprisen, blitt nominert to ganger til IMPAC-prisen, kortlistet til Man Booker-prisen og to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

ISBN: 9788202774325 Kr 439,Måned: Oktober

8


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

9


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

VIGDIS HJORTH

Femten år. Den revolusjonære våren ISBN: 9788202762735 Kr 439,Måned: August

Vigdis Hjorth skriver lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant. Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet – måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn. Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Vigdis Hjorth (f. 1959) er med sitt omfattende, eksistensielle og politiske forfatterskap en av Nordens viktigste forfattere, og de siste årene har hun også gjort seg bemerket på det engelske bokmarkedet. Hjorth har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Bokhandlerprisen, Brages hederspris, Doblougprisen, Gyldendalprisen, Kritikerprisen og Amalie Skram-prisen 2014, og bøkene hennes har to ganger vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

10


Giæver og Iunker ISBN: 9788202763848 Kr 439,Måned: August

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

ERLEND LOE

Gamle Giæver bruker sine siste dager på jorda til å orientere unge Giæver om familiehistorien, om praktiske ting som gjørmestanga, pick-upen, meiseboller, puter, skuter, damer og ikke minst om den åtte hundre år gamle konflikten med Iunkerfamilien på nabogården. Giæver har ikke lyst til å forlate dette livet uten at skikker og sedvaner, kunnskap, livsvisdom og hatet mot Iunkerne føres videre av neste generasjon. «Du! Hei! Se på meg når jeg snakker! Noterer du? Er du klar? Har du slått på opptakeren? Jeg vil at du tar opp det jeg sier og noterer samtidig. Da får du med deg alt. For det som ikke fortelles forsvinner. Det som fortelles forsvinner også, men det tar lengre tid. Betraktelig lengre tid. Okay? Greit? Du er du klar? Godt.» Erlend Loe i storform har skrevet en perle av en bok.

Erlend Loe (f. 1969) debuterte med romanen Tatt av kvinnen. Generasjonsromanen Naiv.Super ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt. Erlend Loe har skrevet romaner, barnebøker og filmmanus.

11


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

KIM LEINE

Karolines kjærlighet ISBN: 9788202763749 Kr 439,Måned: Oktober

Karolines kjærlighet er først bind i trilogien om Karoline Blicher, en ambisiøs ung dansk politiker som er forsvarsattache i Russland når vi møter henne i 2013. Hun er en stigende stjerne i det høyrepopulistiske partiet hennes far stiftet, ja noen ser sågar på henne som en mulig framtidig statsministerkandidat. Hun har studert russisk med journalisten Jesper og Mads i etterretningstjenesten. Sammen var de på tur til St. Petersburg i 2000. I 2013 innleder Karoline, til tross for at hun er gift, et forhold til en russer ansatt i kulturdepartementet. Det viser seg å åpne en ny verden av kontakter og ressurser som kan være til fordel for Karolines karriere. Dermed er bordet dekket for et politisk spill på høyeste nivå, hvor det menneskelige drama tar uventede vendinger.

Kim Leine vant Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Profetene i Evighetsfjorden (2012). Oppfølgeren Rød mann/sort mann utkom i 2018, ble kronet med P2-lytterens romanpris og befestet hans posisjon som en av Nordens fremste forfattere.

12


Kniven i ilden Sanger fra ishavet Ruijan rannalla ISBN: 9788202762742 Kr 439,Måned: August

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

INGEBORG ARVOLA

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt familiesamhold og fri erotikk, kirkemakt og styresmakt. 1859: Brita Caisa spenner på seg skiene og går fra Finland til Norge med de to små barna sine. Hun forlater gården der hun vokste opp og kirka der hun har måttet stå i tukt foran menigheten etter et forhold til en gift mann. Målet er Bygøynes, der det sies at havet koker av fisk. Brita Caisa kan helbrede både mennesker og dyr, og hun er klar over at kraften hun besitter kan være skjebnesvanger. Kniven i ilden er første bok i den historiske romanserien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvenene og landskapet de lever i.

Ingeborg Arvola er født i 1974 og har vokst opp i Pasvikdalen og Tromsø. Hun debuterte i 1999 med voksenromanen Korellhuset, og hun har siden skrevet en rekke bøker for barn og voksne, blant annet de populære Buffy By-bøkene. Arvola har mottatt Cappelenprisen, Havmannprisen og Kulturdepartementets litteraturpris.

13


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

EIVIND HOFSTAD EVJEMO

Den nye årstiden ISBN: 9788202666316 Kr 439,Måned: September

Hans Junior er bonde på en liten gård som han driver med sin far. Melkebilen kommer. Gresset vokser og fôret høstes. Vintrer går over i vår. Men da faren dør, blir Junior brått stående alene om ansvaret. En mann alene i huset og dyr å ta vare på i fjøset. En dag kjører Sylvi opp på tunet. Hun er inspektør fra Mattilsynet. Noen har sendt et anonymt varsel, og Sylvi er kommet for å gjennomføre inspeksjon i fjøset. Hun får kaffe med i koppen når hun skal kjøre videre, og Hans Junior inviterer henne til å komme tilbake. Årstidene er i endring. Kyrene tråkker plutselig opp nye stier, sitkagraner sprer seg i den tørre jorda og dyr fødes og dyr dør. Den nye årstiden er både realistisk og apokalyptisk, det er en roman om arbeid og en hyllest til kjærlighet som ingen ser.

Eivind Hofstad Evjemo er født i Levanger i 1983 og bor i Oslo. For sine bøker har han mottatt bl.a. Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Bjørnsonstipendet.

14


Johanne skal føde sitt andre barn, men plages av traumer fra sin første fødsel. Denne gangen må alt gå bra. Pandemien tvinger hennes lille familie i isolasjon, og nervene står i høyspenn. Et dødsfall i familien gjør at minner vekkes til live, og Johannes redsler må konfronteres. Kjøtt og blod er en roman om å lengte etter nærhet og om forsøket på å forstå og håndtere avstanden som finnes mellom en selv og ens nærmeste. Mari Andreassen (f. 1983) er fra Tromsø. Hun debuterte i 2019 med novellesamlingen Hvor lenge varer vi, som ble nominert til Brageprisen, Ungdommens kritikerpris og Subjekt-prisen.

ISBN: 9788202762865 Kr 399,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

MARI ANDREASSEN

Kjøtt og blod

ANNABELLE DESPARD

Klappjakt på skygger Annabelle vokser opp i England, og som femåring mister hun sin mor. Ikke lenge etterpå blir hun sendt til Norge, mens faren blir igjen. Etter faren finnes mye dokumentasjon, men etter moren finnes lite. Med vidd og varme skriver Annabelle Despard seg tilbake i tiden, til barndom og ungdomstid, og til det å leve og skrive mellom to land og to språk. Brikke for brikke pusler hun familien sammen igjen. Annabelle Despard (f. 1943) debuterte i 1995, og har siden utgitt en rekke diktsamlinger. Hun bor i Kristiansand, og er tidligere førsteamanuensis i britiske studier ved Universitetet i Agder.

ISBN: 9788202761486 Kr 379,Måned: August

15


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

SILJE AANES FAGERLUND

Boken om Tilia En kvinne blir gravid like før et forhold brått tar slutt. Hun velger å gjennomgå svangerskapet alene, all kontakt med barnets far brytes. Romanen handler om prosessen kvinnen går gjennom fram til fødselen. I et direkte og inderlig språk skildrer den redsel, usikkerhet og etter hvert trygghet. Kvinnen går fra svakhet til styrke, fra isolasjon til det å bevege seg ut i verden som en kommende mor.

ISBN: 9788202757250 Kr 399,Måned: August

Silje Aanes Fagerlund (f. 1978, bor i Oslo) debuterte med romanen Eneste i 2016. Hun har også oversatt flere av Marguerite Duras' utgivelser til norsk. Boken om Tilia er Fagerlunds andre roman.

DIDRIK MORITS HALLSTRØM

Kvinne savnet Håvard lever et stille liv i en liten bygd. Den sprudlende Susanne flytter inn i nabohuset sammen med kjæresten. I løpet av noen sommermåneder innleder Håvard og Susanne et hemmelig forhold. Et forhold som tar slutt da Susanne forsvinner på fjellet. Håvard gir ikke opp håpet om å finne henne. Hun må være der ute et sted. Ingen bare forsvinner. Dette er en sjeldent sår, spennende og poetisk roman. ISBN: 9788202762643 Kr 399,Måned: August

16

Didrik Morits Hallstrøm (f. 1984) er fra Oslo. Han debuterte i 2011 med den kritikerroste kjærlighetsromanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg. Kvinne savnet er hans femte utgivelse.


For ti år gamle Daniel er sommerferien på familiens hytte et av årets store høydepunkter. Der kan han leke uten at andre barn ler av ham, og han får vært mye sammen med morfaren sin, som han dette året ikke har sett så mye til, siden morfaren har vært syk. Flo & fjære er en sår og liten roman om barndommens muligheter og begrensinger, og om den begynnende erkjennelsen av at den ikke varer evig.

ISBN: 9788202762667 Kr 399,Måned: August

Kristian S. Hæggernes (f. 1972 i Bergen) debuterte med diktsamlingen Tyngde av fallende skygge i 2004. Hæggernes har også utgitt romaner, noveller og kortprosa. Flo & fjære er hans tolvte utgivelse.

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

KRISTIAN S. HÆGGERNES

Flo & fjære

ODD KLIPPENVÅG

I skyggen av Eiliv Magnus er ekssvigersønn til Eiliv. Han har vært skilt noen år etter at han har erkjent sin homofile legning. Da Eilif dør setter det i gang en kjede med begivenheter i Magnus liv, som involverer både ekskona og datteren, men først og fremst Magnus og Eilivs hus. For sin forrige bok, En lykkelig gift mann og andre noveller, fikk Klippenvåg både Ungdommens kritikerpris og Havmannprisen.

Odd Klippenvåg (f. 1951) debuterte med romanen Nattbilde i 1978. Han har utgitt romaner og noveller. Noen tematiserer homofilt samliv, andre portretterer kunstnerliv.

ISBN: 9788202763787 Kr 399,Måned: August

17


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

GRO JØRSTAD NILSEN

Det lille steds forbannelse I Berlevåg skinner midnattssolen døgnet rundt, men det går mot mørketid. Vi følger Tonje som får jobb på Agnes Hansens nyetablerte astrologitelefon. Sakte, men sikkert vikles Tonje og de andre innbyggerne inn i et psykologisk spill hvor grensen mellom fantasi og virkelighet viskes ut. ISBN: 9788202763824 Kr 399,Måned: Oktober

Det lille steds forbannelse viser oss en verden der ting kanskje ikke er som de ser ut ved første øyekast? Gro Jørstad Nilsen (f. 1967) er kritiker og forfatter. Hun er født og oppvokst i Berlevåg og bor nå i Bergen. Det lille steds forbannelse er hennes andre roman.

GERT NYGÅRDSHAUG

Quintessence Olion Soleng arbeider ved statsministerens kontor. En dag dør statsministeren samtidig som et viktig dokument forsvinner. Rundt Soleng begynner uforklarlige hendelser å oppstå, og han bestemmer seg for å flytte til et nedlagt hus i en fjellgrend for å starte et nytt liv der. På ferden mot en ny fremtid dukker en mystisk ung kvinne opp, og historien om det forsvunne dokumentet kommer for en dag. ISBN: 9788202762674 Kr 439,Måned: August

18

Gert Nygårdshaug (f. 1946 på Tynset) debuterte i 1966. Nygårdshaug har et langt, variert og kritikerrost forfatterskap bak seg. Flere av hans bøker, som for eksempel Mengele Zoo, er moderne klassikere.


Skjoldmøytrilogien I Skjoldmøytrilogien flettes tre kvinners fortellinger sammen på tvers av tid: stortingspolitikeren Sylvi som i år 2022 er på hyttetur med to venner, den rogalandske motstandskvinnen Solveig Bergslien i 1942, og Ragnhild, som i år 872 kjemper under slaget i Hafrsfjord. Tilbake sitter leseren med spørsmålet: Hva vil det si å stå opp for det man tror på og kjempe for det som betyr noe?

Rune Salvesen (f. 1978) er fra Stavanger. Han debuterte med Pur morgen i 2005, og Skjoldmøytrilogien er hans åttende roman.

ISBN: 9788202762025 Kr 399,Måned: August

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

RUNE SALVESEN

AKSEL SELMER

Dress og slips Willy mistet sin mor for et år siden. Det var han som fant henne død i bunnen av kjellertrappen. Han savner henne intenst. Han er fortsatt ikke den gutten faren ønsker at han skal være. Dress og slips er en sterk og medrivende historie om ensomhet, savn og identitet. Den er en frittstående oppfølger til Kniv og gaffel (2002), som begeistret både kritikere og lesere, i inn- som utland. Aksel Selmer (f. 1958) debuterte i 1992 med Hit skulle det ha kommet noen flere. Han har utgitt sakprosa, dikt, barnebøker og romaner.

ISBN: 9788202763800 Kr 399,Måned: August

19


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

KINE JEANETTE SOLBERG

I alle farger Kunstlærer Malvin Pettersen kjører hjem en sein kveld og får øye på noe som henger over autovernet. Det er ikke et påkjørt dyr, det er en elev. Steffen er full, Malvin kjører ham hjem. Steffen viser fram noe han har laget: delikat, skimrende slim. Malvin klarer ikke å glemme slimet eller eleven. Kine Jeanette Solbergs tredje bok er komisk, ubehagelig og overraskende. ISBN: 9788202746643 Kr 399,Måned: August

Kine Jeanette Solberg (f. 1984) har vokst opp på Kirkenær og bor i Oslo. Hennes første roman, Fortell om deg selv med hell, utkom i 2019, og i 2021 ga hun ut Ikke lov å le, som ble nominert til Kritikerprisen.

PETTER BREVIK

Vakre mødre

ISBN: 9788202742829 Kr 399,Måned: August

Johannes møter Aurelia på videregående. Dessverre er lykken av kort varighet: Aurelia gjør det slutt etter to måneder. I et mislykket forsøk på å få henne tilbake, lyver Johannes på seg en dødssykdom. Vakre mødre består av åtte noveller. Det er en overlapp mellom tekstene, hvor temaer som maskulinitet, rus og avvisning går igjen. I tillegg til hva det innebærer å være skurken i sin egen fortelling.

Petter Brevik (f. 1994 på Lillehammer) er bosatt i Oslo. Han debuterte i Signaler i 2017. To år senere ga han ut debutromanen Over veien. Novellesamlingen Vakre mødre er hans andre utgivelse.

20


ISBN: 9788202763756 Kr 439,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F O R T E L L I N G E R

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Pikkoloens bagasje Tre fortellinger

I Pikkoloens bagasje: Tre fortellinger dykker Lars Saabye Christensen ned i tre forskjellige univers, som samtidig henger sammen gjennom forfatterens umiskjennelige stil og tematikk. Her møter vi kjente og kjære temaer og artefakter fra det saabyeske repertoar, i fortellinger preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanens så vel novellens rammer— uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft. «Pikkoloen», «Polaroid» og «Brukt» kan alle tre lese hver for seg, men utgjør et lavmælt tryptikon, der corpus er det saabyeske selv. Her er Oslos gater og figurer i utkanten av de store hendelsene kanskje i tydeligere relieff enn noen gang. Pikkoloens bagasje er en gave til alle som en gang har latt seg begeistre av Saabyes verden.

Lars Saabye Christensen (f. 1953) har siden debuten i 1976 utgitt en rekke romaner, dikt- og novellesamlinger. Ikke minst er han kjent for romanen Beatles fra 1984.

21


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – RO M A N E R

TOM INGAR ELIASSEN

Drivhusnettene Novellene i Drivhusnettene handler om kjærligheten mellom mennesker som er i forandring, som leter, noen ganger etter et sted å være stille, andre ganger etter et sted de kan føle lindring. Det handler om de avslørende øyeblikkene hvor alt står på spill. Det handler om å overleve, om å holde fast eller å slippe. Det kan være både opprivende og vakkert, vanskelig og enkelt, men det er uunngåelig. ISBN: 9788202762650 Kr 399,,Måned: August

Tom Ingar Eliassen (f. 1972 i Halden) debuterte i 2013 med novellesamlingen Ni favner og dypere. I 2018 ga han ut novellesamlingen Jeg har hørt det er fint der. Drivhusnettene er hans femte utgivelse.

LARS SAABYE CHRISTENSEN

Arnardos dør Diktene i Arnardos dør har blitt til over tid, mange av dem har levd egne liv på konserter, plater, opplesninger og i skrivebordsskuffer. Men de har alle kommet fra samme manuskript, og nå har de vendt hjem igjen etter sin reise i verden på egen hånd.

ISBN: 9788202669270 Kr 379,,Måned: Oktober

Lars Saabye Christensen plasserer seg med Arnardos dør som sirkusdirektøren midt i manesjen, klar til å proklamere sine dikt til verden. Lars Saabye Christensen (f. 1953) har siden debuten i 1976 utgitt en rekke romaner, dikt- og novellesamlinger. Ikke minst er han kjent for romanen Beatles fra 1984.

22


Dikt til navngitte menn ISBN: 9788202748111 Kr 399,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

TRYGVE SKAUG

Endelig: en ny diktsamling av Trygve Skaug – med et helt spesielt innhold. Trygve Skaug har over 200 000 følgere på Instagram og når ut til lesere i alle aldre. Diktbøkene hans på Cappelen Damm har et samlet opplag på 60.000 eksemplarer. I Dikt til navngitte menn skriver den folkekjære forfatteren om menn han setter pris på. Dette er biografiske dikt som lar seg lese høyt eller gjenlese, anvende i festtaler eller glede seg over i en lesestund i favorittstolen. Vi er på reise sammen med poeten, sitter ved frokostbordet eller bålet sammen med ham – og er med på å hylle mange typer menn i diktform, på jordnært, humoristisk, alvorlig og hverdagslig Skaug-vis. Dikt til navngitte menn er perfekt for Skaug-fans og nye lesere.

Trygve Skaug er født i 1985 i Trøgstad. Han er låtskriver, musiker og en av Norges mestselgende poeter. Også hans siste samling, Opprykk, ble en oppsiktsvekkende suksess. Ellers har Trygve Skaug gitt ut en rekke soloalbum og i tillegg vært låtskriver og vokalist i bandet StMorritz siden oppstarten i 2006. Den folkekjære forfatteren ble nominert til Spellemannprisen 2017 for Sanger du skal få når jeg dør, og er dessuten tildelt Bjørg Vik-prisen. 23


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

BRYNJULF JUNG TJØNN

Kvit, norsk mann kva vil du bli når du blir stor? eg vil bli ein kvit, norsk mann

ISBN: 9788202766610 Kr 379,Måned: August

Kvit, norsk mann er ei samling vonde og kloke, men tidvis også morosame dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Dette er viktig lyrikk som bør lesast og brukast av alle. Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) har gitt ut ei rekke bøker for barn og vaksne. Han har bl.a. fått Brageprisen og P2-lyttaranes romanpris for bøkene sine. Han jobbar som forlagsredaktør i Samlaget.

GRO DAHLE

Elskede grøftekant

ISBN: 9788202762759 Kr 379,Måned: Oktober

Et sted må grensen gå, sier kommunen. For et sted må kommunen begynne. Begrepet «kommune» høres kanskje tørt ut, med sammenslåingen i 2020 ble det ladet med følelser. Her fins fastlegen, rektoren, vaktmesteren, frisøren, grevlingen, lønnetreet, ordføreren, kommunens bygninger, veier og rør – og kommunens døde. Som alltid hos Dahle fins det en særegen humanisme, samtidig svikt og mangler. Og håp!

Gro Dahle (f. 1962) skriver for barn og voksne, hun har mottatt en rekke litterære priser og diktene hennes er blitt folkelesning. Hennes forrige utgivelser for voksne var sci-fi-romanen Tolv lysår (2021) og Samlede dikt (2022).

24


Voodoo Science

Jakten på den intermentale partikkel Terje Dragseth har skrevet et stor, rik og mangslungent magnum opus. Alt begynner med en eksplosjon som sender sjokkbølger gjennom teksten og skaper litteraturen uten like i Norge anno 2022. I Voodoo Sience bøyes naturlovene i ulogiske narrativer og opererer i et landskap av barndomserindringer, dikt om katter, jenta Perle, en kentaur på øya Kjerne, allusjoner til Johannes Åpenbaring, m.m. Terje Dragseth (f. 1955) og har siden debuten med Offerfesten (1980) utgitt en rekke bøker som har befestet hans posisjon som en av våre mest innovative og tydelige poeter.

ISBN: 9788202413880 Kr 399,Måned: September

N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – LY R I K K

TERJE DRAGSETH

CORNELIUS JAKHELLN

Min verden av vrak Vindu mot nåde

Cornelius Jakhelnns tiende diktsamling tar utgangspunkt i Kristiandsand. Eller mer presist formulert Cornelius' Kristiansand, et sted og en by som sakte sklir over i minner og som samtidig blir noen annens Kristiansand. Dikterjegets datter vokser også opp i Kristiansand, men hennes by er en annen. Forankret i et tydelig og klart punkt i geografien og historien ses det fram- og bakover.

Cornelius Jakhelln (f. 1977) debuterte i 2001 med diktsamlingen Gebura Muse. I 2007 ble han norsk vinner av Cappelens nordiske romankonkurranse med Gudenes fall. Oppfølgeren Verdeshavet kom i 2019.

ISBN: 9788202766849 Kr 329,Måned: Oktober

25


N O R S K S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E LG O O D 26

KJERSTI HERLAND JOHNSEN

Jul på Himmelfjell hotell

ISBN: 9788202767112 Kr 349,Måned: Oktober

Den kjente fjellklatreren og ekspedisjonslederen Ingrid Berg har vendt hjem fra det store utland for å overta ledelsen av Himmelfjell hotell, som familien hennes har drevet i generasjoner. Julen nærmer seg, og mange gjester er ventet fra inn- og utland. Men det er duket for forviklinger, for det er noen som ikke ønsker at Ingrid skal lykkes med hotelldriften.

Kjersti Herland Johnsen har hovedfag i historie fra Universitetet i Bergen og har arbeidet i norsk forlagsbransje siden 1998. I dag arbeider hun i Gyldendal. Kjersti bor i Oslo med mannen sin, Alf Roar, og de har to barn på 22 og 13 og en katt som heter Batman. Jul på Himmelfjell hotell er hennes andre roman.


27


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

OVERSAT T SK JØNNLIT TER ATUR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

«Stort som en nasjon, stille som en tanke, rørende som en bønn. Uforlignelig og ruvende.» KIRKUS REVIEW

Marilynne Robinson er amerikansk litteraturs Grand Old Lady. Hennes mest kjente verk, de fire romanene i Gilead-suiten, kretser rundt livet og slekten til to aldrende pastorer i småbyen Gilead i Iowa i 1950-årene. Forfatteren utforsker store spørsmål: Hvilke krefter driver mennesker til å velge rett eller galt? Hvordan oppstår evnen til tilgivelse, nestekjærlighet og innsikt i egne feil og mangler? Og hvor tungt veier våre synder og forbrytelser?

«Marilynne Robinsons Gilead-serie viser hva romanen kan gjøre og alltid har gjort best.» MORGENBLADET

«En prosa som er så høytidelig avmålt og ettertenksom at man føler seg streifet av nåde bare ved å lese den.» WASHINGTON POST

Marilynne Robinson (f. 1943) er blitt belønnet med et stort antall priser, blant annet den høythengende Pulitzer-prisen, Library of Congress-prisen og National Humanities-medaljen, som hun ble tildelt av president Barack Obama i 2012.

30


Gilead, den første romanen i suiten, er både en lovsang og en klagesang – til Gud, til livet og til slekten som gjorde livet mulig. I 1956 nærmer pastor John Ames seg slutten av sin jordiske tilværelse, og han påbegynner et brev til sin unge sønn, en beretning om ham selv og hans forfedre. Ames er sønn av en predikant fra Iowa og barnebarn av en prest som i sin ungdom fikk et syn av Kristus bundet i lenker, og dro vestover til Kansas for å kjempe mot slaveriet. Ames’ brevroman er en historie om helligholdte, vanskelige og vonde familiebånd, men også om livet som et makeløst og forunderlig mirakel. Alltid feilbarlig, ofte dypt urettferdig, naget av tvil og skam, men likefullt mirakuløst bare i kraft av å være livet.

ISBN: 9788202692728 Kr 399,Måned: August Oversetter: Kjell Olaf Jensen

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

MARILYNNE ROBINSON

Gilead

MARILYNNE ROBINSON

Hjem I Hjem, den andre romanen i Gilead-suiten, møter vi pastor Robert Boughton, enkemann og åttebarnsfar. Han synger på livets siste vers, og så vender den fortapte og høyt savnede sønnen Jack hjem etter tyve års fravær, en utstøtt drukkenbolt som bærer på tiår med dystre hemmeligheter. Jack gjør sitt beste for å forsone seg med faren, og knytter sterke bånd til sin søster Glory, som har vendt hjem for å stelle faren, men med en tung bagasje. Hjem er en lysende godt skrevet bok om familie og familiehemmeligheter – og om gudstroens veier og avveier.

ISBN: 9788202692742 Kr 399,Måned: August Oversetter: Ingrid Haug

31


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

FRANK HERBERT

Dune ISBN: 9788202756451 Kr 399,Måned: Juni Oversetter: Torstein Bugge Høverstad

Vinner av Hugo-prisen. Vinner av Nebula-prisen Frank Herberts klassiske mesterverk og en av verdens mest leste science fictionromaner. Den har solgt 20 millioner eksemplarer. Storfilmen Dune: del en kom i 2021 og fikk seks Oscar. Neste film kommer i 2023. Melange eller bare “krydder” er det mest verdifulle og sjeldne av substanser i universet. Og det finnes kun på én planet, den ugjestmilde ørkenplaneten Arrakis. Den som kontrollerer Arrakis, kontroller krydderet. Og den som kontrollerer krydderet, kontrollerer universet. Når ansvaret for Arrakis blir overlatt til hans Hus, må Paul Atreides reise til den farlige planeten for å sikre fremtiden til sin egen famille og hele sitt folk. Men idet mørke krefter braker sammen i en voksende konflikt, blir Paul dratt inn i en skjebnekamp større enn han noensinne hadde forestilt seg. Og hans reise vil endre alt. «Jeg vet ikke om noe å sammenligne den med annet enn kanskje Ringenes herre.» ARTHUR C. CLARKE «Den har solgt millioner av eksemplarer, er kanskje den største romanen i science fiction-kanonen og Star Wars ville ikke ha eksistert uten den.» HARI KUNZRU, THE GUARDIAN

32


Dune Messias Det er gått tolv år etter at Paul Atreides overvant huset Harkonnen, og han regjerer som keiser. Krig har kommet til hele det kjente universet, og milliarder er allerede døde. Selv om Paul har blitt den mektigste keiseren i historien, er han maktesløs i når det gjelder å få slutt på kampene. Paul er nødt til å velge mellom tronen, kona, folket og sin egen fremtid – og fremtiden til hele universet.

ISBN: 9788202756475 Kr 399,Måned: August Oversetter: John Grande

FRANK HERBERT

Barn av Dune

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

FRANK HERBERT

Den tørre og forblåste sand-planeten Arrakis har blitt grønn, våt og fruktbar. Klimaendringene ødelegger for de gigantiske sandormene, og dette er igjen katastrofalt for planetes økonomi. Leto og Ghanima, Paul Atreides arvinger, ser noen mulige løsninger – men fanatikere er i ferd med å utfordre det allmektige Atreides-imperiet, og mer enn økonomisk katastrofe truer … ISBN: 9788202756482 Kr 399,Måned: Desember

Frank Herbert (1920– 1986) er særlig kjent for serien om ørkenplaneten Dune. Dune regnes som en av de aller største science-fiction-klassikerne gjennom tidene.

33


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

JURIJ ANDRUKHOVYTSJ

Moskoviaden

ISBN: 9788202764159 Kr 429,Måned: September Oversetter: Dagfinn Foldøy

Den unge ukrainske poeten Otto von F. drikker seg til mot på en studenthybel i Moskva før han begir seg ut i byens kaos. Han roter seg ned i hemmelige T-banetuneller og inn i en storslagen underjordisk sal der Russlands elite diskuterer landets gjenoppbygging basert på patriotiske verdier. Moskoviaden er en fabulerende litterær roman og en uhyggelig advarsel mot russisk imperialisme, skrevet 30 år før Putins angrep på Ukraina. Jurij Andrukhovytsj (f. 1960) er en av Ukrainas mest kjente forfattere. Bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk. Moskoviaden ble opprinnelig utgitt i 1993 og regnes som et hovedverk i ukrainsk samtidslitteratur.

DAVID DIOP

Slaveporten På reise i Senegal forelsker den unge franske botanikeren Michel Adanson seg i en lokal skjønnhet, Maram. Planen om å redde henne fra slavehandlernes klør viser seg imidlertid å være bristefull av illusjoner. Slaveporten er en hjerteskjærende fortelling som får leseren ikke bare til å forstå, men også å føle at det å være svart på 1700-tallet må ha vært en av de farligste formene for eksistens i menneskets historie.

ISBN: 9788202733049 Kr 399,Måned: August Oversetter: Tom Lotherington

34

Franske David Diop (f. 1966) ble født i Paris, men vokste opp i farens hjemland Senegal. Han fikk den internasjonale Booker-prisen i 2021 for romanen Om natten er alt blod svart.


Hver morgen setter Sandor Lester seg på bussen for å stemple inn på fabrikken der han dag etter dag borer det samme hullet i det samme metallstykket. For at livet skal endre seg, må Line dukke opp, kvinnen han har drømt om siden han forlot hjemlandet. I går er en forunderlig utforskning av umulig kjærlighet, eksil og tidens gang, skrevet med Agota Kristofs velkjente språklige enkelhet og presisjon.

Agota Kristof (1935–2011) ble født i Ungarn, emigrerte til Sveits i 1956, og skrev på fransk. Trilogien om tvillingene Lucas og Claus regnes som et sentralt verk i europeisk litteratur. I går var den siste romanen Kristof skrev.

ISBN: 9788202716318 Kr 399,Måned: Juli Oversetter: Henninge Margrethe Solberg

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

AGOTA KRISTOF

I går

KASPAR COLLING NIELSEN

Frelseren fra Hvidovre Et gigantisk vulkanutbrudd har lagt hele det europeiske kontinentet i et altoppslukende mørke. Kun én mann kan redde verden, poeten Allan Thornbum, hvis han skriver bare ett enkelt dikt. Men DET gidder ikke Allan! «En tankevekkende ener i dansk litteratur» WEEKENDAVISEN

ISBN: 9788202752798 Kr 429,Måned: September Oversetter: Kyrre Andreassen

Frelseren fra Hvidovre er er Kaspar Colling Nielsens (f. 1974) tredje bok på norsk, etter Den danske borgerkrig 2018-24 og Den europeiske våren.

35


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

MARÍA GAINZA

Det svarte lyset Maria Gainzas roman Det svarte lyset om kunst og hemmeligheter, åpner med historien til Enriqueta, en kunst-takserer fra Argentinas 60-tall, der kunsten, livet og revolusjonen gikk ut på det samme. Hun hjalp den legendariske La Negra, ved å gå god for hennes forfalskninger. Hennes den gang unge assistent forsøker mange år senere å spore opp denne mystiske La Negra. ISBN: 9788202638849 Kr 429,Måned: September Oversetter: Ingrid Melfald Hafredal

María Gainza (f. 1975) er født og bor i Buenos Aires. Hun er kunstkritiker og forfatter. Det svarte lyset er hennes andre roman på norsk, etter Synsnerven (2020).

JOCELYNE SAUCIER

Mange mil før mørket faller Gladys er 76. En dag stiger hun på toget og forsvinner fra landsbyen i Ontario hvor hun har bodd i mer enn 50 år. Naboene lurer på hva som kan ha fått Gladys til å forlate det etablerte og trygge – og den pleietrengende datteren Lisana. Mange mil før mørket faller er et litterært mysterium og en berørende roman om store valg ved livets høst og hva det er som binder oss mennesker sammen.

ISBN: 9788202710392 Kr 399,Måned: September Oversetter: Amanda Aaserød

36

Jocelyne Saucier (f. 1948) har siden debuten i 1996 vært en av det fransktalende Canadas mest fremtredende forfattere. Mange mil før mørket faller er hennes første bok etter bestselgeren Det regnet fugler, som kom på norsk i 2020.


En familiesaga som spenner over et helt århundre i Ukraina. Forfatterens bestemor, Aleksandra, ble som 18-åring deportert fra Ukraina av nazistene og satt til å jobbe i den tyske krigsindustrien. Mange år senere, i skyggen av den russisk-støttede okkupasjonen av Øst-Ukraina, tar Aleksandras barnebarn seg over grensen for å oppsøke bestemorens fødested. En skjellsettende og dypt europeisk historie. Lisa Weeda (f. 1989) debuterte som forfatter med romanen Aleksandra i 2021. Hun er ellers kjent som skribent, programskaper og virtual reality-regissør. Hun har blant annet laget en VR-dokumentar om flyet fra Malaysian Airlines som ble skutt ned over Ukraina i 2014. Weeda har røtter i Øst-Ukraina, men har vokst opp i Tyskland og Nederland.

ISBN: 9788202769468 Kr 429,Måned: Oktober Oversetter: Hedda Vormeland

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

LISA WEEDA

Aleksandra

37


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

I 1956 opprettet historikeren og reklamemannen Thorleif Dahl «Thorleif Dahls fond for klassisk litteratur» for å sørge for oversettelser av klassiske og norrøne verker til norsk. Siden da har fondet stått bak mer enn 150 bokutgivelser som spenner fra Herodot og Platon til moderne filosofi og diktning. Hovedvekten ligger på antikken, middelalderen og tidlig moderne tid. I rekken av utgivelser finnes for eksempel Ciceros Taler, Cæsars Gallerkrigen, Augustins Bekjennelser, Rolandsangen, Njåls saga, Landnåmsboken, Michel de Montaignes Essays og Jean-Jacques Rousseaus Om ulikheten mellom menneskene – dens opprinnelse og grunnlag. Thorleif Dahls Kulturbibliotek byr på et utvalg av klassikere som til sammen har hatt stor påvirkning på kultur- og samfunnsutviklingen i Vest-Europa. Fra og med 2022 utkommer bøkene i Thorleif Dahls Kulturbibliotek på Cappelen Damm.

38


Kvinner i filosofien Fra romantikk til fenomenologi ISBN: 9788202764609 Kr 449,Måned: August Oversettere: Johann Grip og Karin Gundersen

For første gang på norsk presenteres arbeidene til ni kvinnelige filosofer i tradisjonen fra romantikk til fenomenologi: Germaine de Staël, Karoline von Günderrode, Bettina Brentano von Arnim, Hedwig Dohm, Clara Zetkin, Lou Andreas Salomé, Rosa Luxemburg, Edith Stein og Gerda Walther. Samlingen viser forfatternes sentrale posisjon innenfor bevegelser som tysk idealisme, sosialisme, marxisme og fenomenologi. Redaktørenes innledninger presenterer hver av de ni filosofenes historiske betydning og relevans for oss i dag.

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

KRISTIN GJESDAL (RED.) OG DALIA NASSAR (RED.)

Kristin Gjesdal er professor i filosofi ved Temple University i Philadelphia. Hennes forskningsinteresser inkluderer moderne tysk filosofi, estetikk, fenomenologi og hermeneutikk. Hun har skrevet en rekke bøker utkommet på Oxford og Cambridge University Presses og sitter i redaksjonsråd for flere internasjonale tidsskrift og bokserier. Dalia Nassar er Senior Lecturer i filosofi ved University of Sydney. Hennes forskningsinteresser inkluderer moderne tysk filosofi, estetikk, naturfilosofi og miljøfilosofi.

39


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R - L I T T E R Æ R E RO M A N E R

BONNIE GARMUS

Leksjoner i god kjemi ISBN: 9788202703257 Kr 399,Måned: August Oversetter: Kurt Hanssen

Elizabeth Zotts eneste drøm er å fordype seg i kjemi, men det er ikke lett å være kvinnelig forsker i California på 60-tallet. Til slutt slår hun tilbake mot den seksuelle trakasseringen, og får i stedet jobb som programleder på TV. Hennes unike personlighet fascinerer raskt kvinner over hele USA. For ikke bare lærer hun dem å lage mat, hun lærer dem også hvordan de kan endre sine liv.

«Garmus sjarmerer oss i senk.» WASHINGTON POST

«Full av sjarme, energi og håp.» PEOPLE MAGAZINE

Bonnie Garmus er forfatter, svømmer, roer og mor til to døtre. Hun kommer fra Seattle, og bor nå i London sammen med sin ektemann og en hund ved navn 99. Leksjoner i god kjemi er hennes debutroman.

40


Løp, Rose, løp ISBN: 9788202758134 Kr 399,Måned: September Oversetter: Linda Marie Vikaune

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E LG O O D

DOLLY PARTON OG JAMES PATTERSON

AnnieLee er en ung og talentfull artist som synger om sin vanskelige fortid. Hun er også på rømmen — fra sjalusi og hevngjerrighet. Hennes største drøm er å slå gjennom som artist i Nashville, men det er nettopp i denne byen at fortiden truer med å innhente og ødelegge henne. Akkurat idet hun er i ferd med å gi opp, tar en av landets største countrystjerner henne under sine vinger.

James Patterson er en av verdens mestselgende forfattere, og flere av bøkene hans har blitt filmatisert. Han bor i Palm Beach County i Florida sammen med sin familie. Dolly Parton er sanger, låtskriver, skuespiller, produsent, businesskvinne og filantrop. Hun har solgt over 100 millioner album og gitt millioner av bøker til barn gjennom Dolly Parton’s Imagination Library.

41


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E LG O O D

CECELIA AHERN

Summen av deg og meg

ISBN: 9788202710385 Kr 399,Måned: August Oversetter: Inger Sverreson Holmes

Bestselgerforfatter Cecelia Aherns nyeste roman SUMMEN AV DEG OG MEG er en sjarmerende fortelling fra Irland. Vi blir kjent med Allegra, en ung kvinne som jobber som parkeringsvakt i byen Malahide. En dag bøtelegger hun en mann som blir rasende og skjeller henne ut. I diskusjonens hete påstår han at hun er summen av de fem personene som står henne nærmest her i livet. Cecelia Ahern (f. 1981) er født og oppvokst i Dublin. Hun brakdebuterte med PS: Jeg elsker deg i 2004. Bøkene hennes utgis i 50 land, og har solgt over 25 millioner eksemplarer på verdensbasis.

KRISTIN HARMEL

Skogens usynlige stjerner

ISBN: 9788202731120 Kr 399,Måned: September Oversetter: Benedicta Windt-Val

Yona er bare to år gammel da hun kidnappes fra sine foreldre i Berlin. Hun vokser opp dypt inne i Øst-Europas skoger og lærer seg å overleve utendørs. Da kidnapperen hennes dør, har Yona blitt en voksen kvinne, og nå er hun helt alene. Samtidig har andre verdenskrig brutt ut, og Yona møter en gruppe jøder som har bosatt seg i skogen for å unngå nazistene.

Kristin Harmel har utgitt seks bøker på norsk, og nå er hun aktuell med Skogens usynlige stjerner, med handling fra Øst-Europa under andre verdenskrig. Harmel bor i Orlando sammen med sin familie.

42


Der himmelen lyser Ti år gamle Sitara tilhører en høyt respektert familie og lever et privilegert liv i Afghanistans hovedstad. Men Sitaras verden blir knust når kommunistene myrder hele familien hennes. En vakt smugler henne ut, og hun havner til slutt i USA. Førti år etter den fatale natten i Kabul, dukker en eldre pasient opp på sykehuset der hun arbeider. Det er Shair, vakten som reddet henne.

ISBN: 9788202722982 Kr 399,Måned: September Oversetter: Elisabet W. Middelthon

Nadia Hashimi debuterte med Perlen som sprengte skjellet, og har siden skrevet tre bøker som har kommet på norsk. Hun bor sammen med sin familie utenfor Washington D.C, der hun jobber som barnelege.

OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – F E E LG O O D

NADIA HASHIMI

NICHOLAS SPARKS

Det høyeste ønsket Maggie er bare 16 år da livet hennes snus på hodet. Hun blir gravid, og foreldrene sender henne til en tante hun knapt kjenner i en bortgjemt småby. Hun savner vennene og familien hjemme intenst, men så treffer hun Bryce, en av de få tenåringene i byen. Bryce viser henne alt som er bra på det vesle stedet, og han lærer henne også å fotografere – en lidenskap som følger henne resten av livet.

ISBN: 9788202729813 Kr 399,Måned: September Oversetter: Elsa Frogner

Nicholas Sparks er en av verdens mest leste forfattere. Romanene hans har solgt 105 millioner eksemplarer på over 50 språk. Alle bøkene har vært New York Times' bestselgere, og de fleste er filmatisert.

43


OV E R SAT T S K J Ø N N L I T T E R AT U R – Å R S PL A N L EG G E R 44

PAULO COELHO

Styrke

Årsplanlegger 2023 Årsplanlegger for 2023 med utvalgte sitater fra Coelhos romaner. Fokus i år er STYRKE. Boken gir kraft, mot, oversikt, inspirasjon og oppmuntring i hverdagen. Den har god plass til notater og refleksjoner. I tillegg er boken en estetisk nytelse, illustrert av Catalina Estrada.

ISBN: 9788202755447 Kr 299,Måned: August Oversetter: Anita Nyhus

Paulo Coelho, født i Rio de Janeiro i 1947, er en av verdens mest leste forfattere. Paulo Coelhos bøker er internasjonale bestselgere, oversatt til 81 språk og utgitt i 170 land.


45


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢¢

46

¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

KRIM

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


NORSK KRIM

KARIN FOSSUM

Natteløperen ISBN: 9788202769611 Kr 439,Måned: August

NY FEBER-KRIM Meidel Jonsson finner farfaren sin død i huset. Atten år gammel er Meidel plutselig alene i livet. I hodet sitt har han mange kamre: et for lek, et for gode ideer, et for faenskap. Og et kammer for smerte og erkjennelse, som han vil lukke for alltid. Nå har Meidel ingenting igjen å tape. Men når han handler på Kiwi, kommer han i snakk med den unge jenta i kassen, og han aner en mulighet. Etterforsker Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Flere mennesker i byen får besøk om natten av en lysende skikkelse med et våpen i hendene. Feber har ikke mye å gå etter, annet enn en lapp der det står 833. Feber har sine helt egne metoder, noen vil si han går over grensen.

Karin Fossum (f. 1954) debuterte i 1974. Hun har gitt ut bøker i de fleste sjangre, og er mest kjent for krimserien med Konrad Sejer. I 2020 kom den siste boka med den populære etterforskeren Konrad Sejer, Bakom synger døden, som ble hyllet av anmeldere og lesere. I 2021 introduserte Fossum oss for en ny etterforsker: den energiske åttebarnsfaren Eddie Feber i Drepende drage, angrende hund. Fossum har mottatt en rekke prestisjetunge priser, blant annet Tarjei Vesaas’ debutantpris, Rivertonprisen, Brageprisen, Amalie Skram-prisen, Riksmålsprisen, Glassnøkkelen og LA Times Book Award. Romanene er utgitt i over 35 land, og nesten alle er filmatisert for tv og kino.

48


NORSK KRIM

TORKIL DAMHAUG

Hund uten grav ISBN: 9788202714680 Kr 439,Måned: September

Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem. Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare. I denne sterke thrilleren dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.

Torkil Damhaug (f. 1958) debuterte med Flykt måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Siden har han skrevet en rekke psykologiske thrillere som har fått mange norske og utenlandske lesere. To ganger har Torkil Damhaug vunnet Rivertonprisen, for Ildmannen (2011) og En femte årstid (2016).

49


NORSK KRIM

HANS OLAV LAHLUM

Søskenmysteriene ISBN: 9788202762841 Kr 439,Måned: September

Den tiende K2-romanen fra Hans Olav Lahlum! Det er året 1973, og K2 arbeider som privatdetektiv etter å ha måttet forlate jobben ved Oslo politikammer. En dag dukker en ung kvinne ved navn Marlene opp på K2s kontor. Hun legger en tusenlapp og et sort-hvitt-fotografi på pulten hans. Mannen på fotografiet heter Sverre Hansen og ble i 1963 dømt for drapet på kvinnens storebror, Daniel. Sverre Hansen skal løslates dagen etter. Marlene er slett ikke sikker på at riktig mann ble dømt for drapet i 1963. Nå vil hun betale K2 for å komme til bunns i saken. Samtidig finner et nytt mysterium sted: Sverre Hansen blir funnet drept kort tid etter løslatelsen. Hvem står bak? På K2s kontor dukker også faren til Daniel og Marlene opp, noe som skrur spenningsnivået i denne klassiske K2-romanen opp mange hakk. Hans ønske om å oppklare sin egen søsters forsvinningssak fra 1939 gjør at K2 må søke til sin trofaste rådgiver Patricia. For hvem var egentlig Daniel? Av hvem ble han drept, og hvorfor? Og hva er sammenhengen mellom forsvinningen i 1939, og drapene i 1963 og 1973?

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er forfatter og historiker. I tillegg til politiske og historiske biografier har Lahlum hatt stor suksess som krimforfatter. Lahlums krimbøker oversettes til en rekke språk.

50


NORSK KRIM

ØISTEIN BORGE

De nakne Den norske filmregissøren Thor Sinding blir funnet skutt og drept i Danmark, idet han har avsluttet en true-crime serie om en uoppklart drapssak fra 2001, kjent som “pornodrapene i Aarhus”. De nakne er Øistein Borges femte Bogart Bull-krim. En karakterdrevet kriminalroman, som utspiller seg i både fortid og nåtid.

Øistein Borge (f. 1958) har bakgrunn fra film- og reklamebransjen, der han har jobbet som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Han bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

ISBN: 9788202759766 Kr 439,Måned: August

HANNE GELLEIN

Døden skal du lide Hanne Gellein har latt seg inspirere av Norgeshistoriens mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset. På Moveien sykehjem virker beboerne forskremte, redde og forvirrede. I det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall med en uvanlig hard influensasesong, og samtidig er det lite penger til vedlikehold. Stakkars demente Alma Lien, hun kom seg ut gjennom de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel. Rekken av dødsfall gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det?

ISBN: 9788202753009 Kr 439,Måned: August

Hanne Gellein (f. 1978) er fra Trondheim, men bor i Østersund i Sverige. Hun debuterte med sin første krimroman Alle fugler små i 2020 til strålende kritikker. Døden skal du lide er en uhyggelig og karakterdreven krim inspirert av virkeligheten.

51


KRIM

LARS KEPLER

Edderkoppen ISBN: 9788202605056 Kr 449,Oversetter: Henning J. Gundersen Måned: Oktober

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå. En sekk med en nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien. Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.

Lars Kepler er et pseudonym for Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. De har utgitt ni bestselgende thrillere med Joona Linna i hovedrollen. Den frittstående thrilleren Playground ble utgitt i 2015.

52


KRIM

MALIN PERSSON GIOLITO

I dine hender ISBN: 9788202530549 Kr 439,Oversetter: Kari Engen Måned: September

Allerede en time etter alarmanropet blir 14 år gamle Dogge hentet til avhør. Billy, hans jevnaldrende venn, har blitt skutt på lekeplassen der de pleide å henge da de var små, og Dogge holdt pistolen. Det engasjerte lokalpolitiet, alenemødrene, eieren av dagligvarebutikken på torget – ingen blir spart i et samfunn der gjengkriminaliteten tar overhånd og barn dreper barn. Hvem tar ansvar for at det aldri skjer igjen? «Hver karakter er utrolig dyktig og omsorgsfullt skildret, med viktige roller, men Dogge er den som etterlater størst inntrykk. Det er fysisk smertefullt å følge ham og hans desperate forsøk på å imponere vennen, faren eller – tragisk nok – seg selv. […] Selv om lesningen er et slag i magen, er dette også en intens spenningsroman, og den er absolutt umulig å legge fra seg.» GÖTEBORGS-POSTEN «Malin Persson Giolito fremmaner på dyktig vis bildet av guttenes liv, og forteller oss om fraværende fedre og maktesløse mødre, og om idealene som er åpenbare i et område hvor ingen er mer vellykket enn gangster-sjefen Mehdi. […] Malin Persson Giolito er en utrolig begavet historieforteller; hvert individ føles autentisk og hun vet hva hun snakker om, som advokat med detaljert kunnskap om kriminalitet. I dine hender blir et vitnesbyrd om et samfunn som har sluttet å fungere … » DAGENS NYHETER Malin Persson Giolito har jobbet som advokat, og i Europakommisjonen i Brussel. Hennes store gjennombrudd som forfatter kom med kritikerroste Størst av alt, som blant annet ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige.

53


KRIM

JAN GUILLOU

Den som drepte helvetes engler ISBN: 9788202767105 Kr 439,Oversetter: Bodil Engen Måned: September

Det er ikke hvilke som helst pensjonister som havner i kampen mot ekstrem og velorganisert kriminalitet. Den ene er veteranjournalisten Erik Ponti, den andre hans gamle venn, den tidligere etterretningsoffiseren Carl Hamilton. Tilsynelatende et veldig umake par, men som det ville være uklokt å undervurdere. De havner snart i et svært begivenhetsrikt eventyr hvor ikke bare livet står på spill. «Jeg-formen har gjort Jan Guillou godt. Riktig godt. ... Guillous alltid skarpe miljøobservasjoner grenser mot ren skjønnhet, og fremstår overraskende ydmyk når han plasserer seg selv i hendelsene. ... Jan Guillou har hatt det uvanlig gøy denne gangen [...] En ny vitalitet.» NIKLAS WAHLLÖF, DAGENS NYHETER «Nå kommer den nye romanen Den som drepte helvetes engler, og den er bra. Bedre enn bra til og med. ... Aldri tidligere har Guillou benyttet seg av en så interessant fortellerteknikk.» VICTOR MALM, EXPRESSEN «... det er i betraktningene rundt verden at Guillou er på sitt beste. ... Guillou beskriver aldri med lett hånd, og viser en aldri synkende interesse for omverdenen.» ESSY KLINGBERG, AFTONBLADET

Jan Guillou er født i Stockholm i 1944. Etter flere år som journalist innledet han i 1971 sitt omfattende forfatterskap med romanen Om kriget kommer. Han har skrevet over førti bøker, og de ti om Carl Hamilton har solgt i over fem millioner eksemplarer.

54


KRIM

CLARE MACKINTOSH

Den siste festen På nyttårsaften har Rhys Lloyd et hus fullt av gjester. Feriehusene hans ved Mirror Lake er en suksess, og han har sjenerøst invitert landsbyboerne til å drikke champagne sammen med sine velstående nye naboer. Men ikke alle er der for å feire. Ved midnatt kommer Rhys til å flyte død rundt i det iskalde vannet i innsjøen. Og på nyttårsdagen har DC Ffion Morgan en landsby full av mistenkte. Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå.

ISBN: 9788202756949 Kr 429,Måned: August Oversetter: Ulrik Farestad

JOHN LE CARRÉ

En naiv og sentimental elsker I denne utgivelsen (fra 1971) forlater John le Carré spionromanens verden og forteller et stort eventyr om livet og kjærligheten: I håp om å endelig finne lykken, bryter en mann seg fri fra all sikkerhet knyttet til sitt borgerlige liv. En avgjørelse som skal få dramatiske konsekvenser, ikke bare for ham selv.

John le Carré (1931– 2020) var lærer ved Eton, og tilknyttet den britiske utenrikstjenesten. Gjennombruddet som forfatter skjedde med Spionen som kom inn fra kulden fulgt av en ærerik rekke bestselgere.

ISBN: 9788202759162 Kr 439,Måned: September Oversetter: Heidi Grinde

55


KRIM

JOHN GRISHAM

Vokterne En advokat blir funnet skutt på sitt kontor. Mistanken faller på en tidligere klient, den unge, svarte Quincy Miller. Til tross for at politiet ikke har fellende bevis, dømmes Miller til livstid for drapet. Han hevder hele tiden sin uskyld. Fra fengselscellen jobber Miller jevnt og trutt for saken sin, og til slutt får han kontakt med et lite byrå som drives av Cullen Post. Men det var mektige krefter som ville ha Miller dømt den gangen ... ISBN: 9788202689636 Kr 439,Måned: Juli Oversetter: Truls Holst Kopperud

John Grisham (f. 1955) regnes som en av verdens aller største spenningsforfattere med mer enn 350 millioner solgte bøker. Med klassikere som Firmaets mann, Juryen, Regmakeren og Klienten har han hatt enorm suksess også i Norge.

JOHN HART

Den uvillige Gibbys eldre brødre har tjenestegjort i Vietnam. En døde der. Den andre kom tilbake misforstått og hard, nå nylig løslatt etter tre år i fengsel. Jason vil ikke snakke om krigen eller om tiden bak murene, men han vil gjerne ha et forhold til Gibby, den yngre broren han ikke har kjent på årevis. Fast bestemt på å få den forbindelsen lokker han Gibby til en dag ved sjøen: lange timer med solskinn og whisky og eldre kvinner. Men dagen utvikler seg katastrofalt. ISBN: 9788202703943 Kr 439,Måned: August Oversetter: Christian Rugstad

56

John Hart er den eneste forfatteren som har vunnet den høythengende Edgar-prisen for beste roman to ganger på rad (Det siste barnet og Ved elven). Hans bøker er oversatt til 30 språk. Hart bor i North Carolina og i Virginia hvor han skriver på fulltid.


KRIM

ARNALDUR INDRIÐASON

En vegg av stillhet En brutal hemmelighet er murt inn i en kjellervegg i et steinhus i Reykjavik, og har ligget begravd der i flere tiår. Den pensjonerte politibetjenten Konrad vil til bunns i hva som skjedde den gangen. Men politiet retter istedenfor søkelyset mot Konrad: Hvorfor fortalte han ikke sannheten om hendelsene den dagen hans egen far ble drept? Og hva mer har han tiet om i alle disse årene?

Arnaldur Indriðason (f. 1961) er Islands mestselgende krimforfatter. Bøkene hans er oversatt til 40 språk og har solgt over 15 millioner eksemplarer. To år på rad har han mottatt Glassnøkkelprisen for kriminalromanene sine.

ISBN: 9788202764258 Kr 439,Måned: Oktober Oversetter: Barbro Elisabeth Lundberg

VAL MCDERMID

1979 Året er 1979. Det er en miserabel vinter, og reporteren Allie Burns jakter på sin første store sak. Det er få kvinner i redaksjonen, og Allie trenger noe virkelig sensasjonelt for at gutteklubben skal ta henne på alvor. Snart finner Allie og kollegaen Danny pikante og kriminelle avsløringer om noen respekterte menn i Skottland. Og Allie er villig til å gå farlig langt for det store scoopet. Val McDermid har utgitt over tretti romaner, blitt oversatt til over førti språk, og har solgt over 17 millioner bøker på verdensbasis. Hun har fått en rekke priser for bøkene sine og flere er dramatisert for TV.

ISBN: 9788202762254 Kr 439,Måned: Oktober Oversetter: Line Gustad Fitzgerald

57


KRIM

ADRIAN MCKINTY

Øya Heather Baxter gifter seg med enkemannen Tom, som har to barn fra før. Selv om Heather gjør sitt beste, er det utfordrende å få barna til å akseptere henne. En tur til Australia skal endre på dette. Men en tragisk ulykke snur drømmeferien til det verste marerittet. Heather og barna blir skilt fra Tom, og tvunget til å rømme uten ham. Nå er det opp til Heather å redde seg selv og barna, og det blir en intens kamp for å overleve. ISBN: 9788202632373 Kr 439,Måned: September Oversetter: Lars-Erik Sørbotten

Adrian McKinty er en irsk krimforfatter og kritiker som er i ferd med å etablere seg som en av de store forfatterne innen sjangeren. Han er blitt tildelt Ned Kelly-prisen to ganger, samt Barry-prisen, Audieprisen og Anthony-prisen.

ANDERS ROSLUND

Tre år

God natt De var begge 4 år da de forsvant. Nå sørger man over dem på samme kirkegård. Ved hver sin grav. Men kistene til småjentene er tomme begge to. For å forstå hvordan de to jentenes historier henger sammen, må kriminalbetjent Ewert Grens og undercoveragent Piet Hoffmann besøke den mørkeste av alle mørke verdener og kjempe sin vanskeligste, farligste og motbydeligste kamp til dags dato. ISBN: 9788202652401 Kr 399,Måned: August Oversetter: Morten Hansen

58

Anders Roslund er en svensk forfatter og journalist som tidligere har utgitt en rekke krimbøker sammen med Börge Hellström.


KRIM

MARTIN ÖSTERDAHL

Parmiddagen Et forelsket tenåringspar planlegger å la foreldrene møtes for første gang. Lisa Kjellvander elsker sin eneste datter Ebba over alt annet og stiller opp for datterens ønske om en felles nyttårsmiddag, til tross for at det er krise på jobben og ekteskapet skranter. Da gjestene samles, forsvinner raskt illusjonene om en vellykket kveld. Rundt det pent dekkede bordet vekkes minner om gammel urettferdighet til live, og snart styres hendelsene mot den ugjenkallelige slutten.

ISBN: 9788202763923 Kr 439,Måned: Oktober Oversetter: Cecilie Winger

Martin Österdahl har jobbet med tv-produksjoner i tjue år og var tidligere programdirektør i Sveriges Television. Martin har jobbet og studert i Russland. I dag bor han sammen med kone og tre barn i Nacka.

LISA GARDNER

Før hun forsvant Frankie Elkin er en middelaldrende tørrlagt alkoholiker som angrer på mye hun har gjort i livet. Nå bruker hun tiden til å lete etter savnede politiet ikke lykkes med å finne, der omverdenen ikke ser ut til å bry seg lenger. En ny sak bringer henne til Mattapan, et røft nabolag i Boston: Angelique Badeau, en haitisk tenåring, forsvant fra skolen noen måneder tidligere, og verken politiet eller familien leter etter henne. Lisa Gardner er en av USAs største krimforfattere, og en gjenganger på toppen av New York Times’ bestselgerliste. Bøkene hennes er trykket i over 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

ISBN: 9788202764265 Kr 399,Måned: Oktober Oversetter: Linda Marie Vikaune

59


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

NORSKE SERIER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


NORSKE SERIER

JENNY MICKO

Aftenstjernen Bergen, 1897. For Blanca på barneasylet kan en drøm gå i oppfyllelse: Endelig får hun en mor og en far! Men hun har ikke før kommet til sitt nye hjem, så blir drømmen knust. Pleieforeldrene har ikke valgt henne av kjærlighet. Det er bare en gårdstaus de vil ha – ikke en fantasifull jente som er glad i å tegne og fortelle eventyr … Bergen, 1907. Lotta vokser opp i et velstandshjem – og føler seg som verdens ensomste menneske. Fordi hun er annerledes, har hun ikke mange venner. Men alt Lotta ønsker seg, er å være som alle andre … Aftenstjernen 25 // Påskeballet // ISBN: 9788202735418 // 30.09.2022 Aftenstjernen 26 // Aftenstjernen 26 // ISBN: 9788202735425 // 25.11.2022

ELIN BREND JOHANSEN

Alvestad Faren er død, og Ingrid er arving til en storgård på Romerike. Snart tvinges Ingrid til å velge mellom forpliktelser og lengsler, mellom ansvar og drømmer. Det viser seg fort at hun slett ikke er velkommen på gården, hvor fortidens synder lurer i krokene. Seriens handling er lagt til Nedre Romerike på slutten av 1800-tallet.

Alvestad 73 // ISBN: 9788202737757 // 07.10.2022 Alvestad 74 // Alvestad 74 // ISBN: 9788202737849 // 09.12.2022

62


En uredd ung kvinne med usedvanlige evner … Mørekysten, 1885. Eir og bestefaren bor i en enkel stue i fiskeværet Holmsund. Hun arbeider hardt for å holde liv i dem begge. Men de fleste unngår Eir. Alle vet. Hun er annerledes. Folk frykter de varme hendene hennes, som de likevel bønnfaller henne om å bruke når de er i nød. Men det er ikke alle Eir hverken kan eller vil hjelpe …

NORSKE SERIER

KAREN STØYLEN

Brenninger

Brenninger 17 // ISBN: 9788202735487 // 07.10.2022 Brenninger 18 // ISBN: 9788202735494 // 30.12.2022

WILLY USTAD

Bueskytteren Trøndelag, 1353. En ensom skikkelse går i land i Nidaros. Etter klærne og den lange buen å dømme skulle man tro det var en mann, men det er en ung kvinne. Bueskytteren Kolrun enser ikke de nysgjerrige blikkene eller hatet hos en gammel fiende som sverger hevn. Kolrun har kun én tanke i hodet, og det er å finne søsteren Rite. For noe grusomt har skjedd med Rite – og bare Kolrun kan hjelpe.

Bueskytteren 6 // Bueskytteren 6 // ISBN: 9788202737467 // 26.08.2022 Bueskytteren 7 // Bueskytteren 7 // ISBN: 9788202737474 // 14.10.2022 Bueskytteren 8 // Bueskytteren 8 // ISBN: 9788202737481 // 16.12.2022

63


NORSKE SERIER

MAY LIS RUUS

De fremmede Et historisk drama basert på en sann historie som er så dramatisk at den virker ufattelig! I 1817 forlater 560 tyske emigranter sine hjem etter år med krig og nød. Blant dem er Hedda Fischer og hennes familie. Målet er Amerika, og håpet er en ny og bedre fremtid. Men skjebnens vinder fører skipet mot Norge – og Bergen …

De fremmede 1 // Reisen // ISBN: 9788202761509 // 14.10.2022 De fremmede 2 // Til Bergen // ISBN: 9788202761516 // 18.11.2022

INGER HARRIET HEGSTAD

Emma og Johannes Et inderlig familiedrama. Drømmer og lengsler – ubrytelige bånd … Emma Dal er sytten år og forelsket i Olav. Moren synes ikke han er den rette, og vil at Emma skal flytte til tanten i Kristiansund for å gå i sylære hos henne. Selv trives Emma aller best når hun kan være med faren ut i båten, eller hun kan stikke seg bort med skisseboken. Da en fremmed kunstmaler flytter til øya, får drømmen hennes om en dag å bli malerinne ny næring. Emma og Johannes 26 // Storgårdsbesøk // ISBN: 9788202734824 // 19.08.2022 Emma og Johannes 27 // ISBN: 9788202734831 // 02.12.2022

64


En hjerteskjærende familiesaga Det er hungersnød i Finland, og syv år gamle Evelina holder på å sulte i hjel. Foreldrene stilles overfor et vanskelig valg når samen Matti Jallo tilbyr seg å ta Evelina med til Norge. Der kan hun vokse opp hos kystbønder, som har nok mat.

NORSKE SERIER

ELLINOR RAFAELSEN

Evelinas drømmer

Finnmark på slutten av 1800-tallet.

Evelinas drømmer 21 // Hjemkomst // ISBN: 9788202734923 // 05.08.2022 Evelinas drømmer 22 // Skjulte tårer // ISBN: 9788202734930 // 23.09.2022 Evelinas drømmer 23 // ISBN: 9788202734947 // 18.11.2022 Evelinas drømmer 24 // ISBN: 9788202734954 // 30.12.2022

JEANETTE SEMB

Familien på Villa Solgry 23 år gamle Ellinor kommer til herskapshuset Villa Solgry i Fredrikstad sammen med niesen Anni. Ellinor skal arbeide som guvernante for husets to barn. Men det er ikke tilfeldig at hun kommer hit. Hennes avdøde søster og Annis mor har nemlig etterlatt seg et brev om at Annis far befinner seg på Villa Solgry, men hun nevner ikke hvem det er, og det er flere kandidater å velge mellom.

Familien på Villa Solgry 3 // Forbudte følelser // ISBN: 9788202735821 // 02.09.2022 Familien på Villa Solgry 4 // Avsløringen // ISBN: 9788202735838 // 14.10.2022 Familien på Villa Solgry 5 // Familiehemmeligheter // ISBN: 9788202762070 // 09.12.2022

65


NORSKE SERIER

MARTINE STRØMSNES

Feriekolonien Sommeren jager alle sorger på flukt … Våren 1954. Ragnhild er 23 år, og stortrives med å være lærerinne for en vilter gutteklasse midt i Oslo. Men sommerferien nærmer seg, og hun gruer for å reise hjem til Elverum. Der venter en forsmådd kjæreste – og en mor som viser liten forståelse. Da en fremmed kvinne gir Ragnhild et uventet råd, er valget enkelt. Men kan et opphold på en feriekoloni kurere hjertesorg, eller vil det bare skape større forviklinger? Feriekolonien 11 // På rett kjøl // ISBN: 9788202735340 // 02.09.2022 Feriekolonien 12 // En ny venninne // ISBN: 9788202735357 // 14.10.2022 Feriekolonien 13 // Sorg og vrede // ISBN: 9788202735364 // 02.12.2022

MALI LUDVIGSEN

Floras hjerte Hustadvika, 1758 Atten år gamle Flora måtte flykte fra Skottland til Norge som barn. Det eneste hun husker er at moren ble tatt til fange. Men hva skjedde med henne? Og hvorfor vil ikke faren snakke om fortiden? Når familien igjen rammes av en tragedie, forandrer alt seg.

Floras hjerte 4 // Lovnaden // ISBN: 978820273508-1 // 22.07.2022 Floras hjerte 5 // Et lite mirakel // ISBN: 9788202735098 // 16.09.2022 Floras hjerte 6 // Korsvei // ISBN: 9788202735104 // 04.11.2022 Floras hjerte 7 // Håp // ISBN: 9788202735111 // 30.12.2022

66


Frids historiske «Frids historiske» er en bokserie bestående av 12 frittstående romaner. Hver roman tar utgangspunkt i virkelige hendelser og gåtefulle sagn.

NORSKE SERIER

FRID INGULSTAD

Frids historiske 1 // Munken // ISBN: 9788202737603 // 05.08.2022 Frids historiske 2 // Når en stjerne faller // ISBN: 9788202737610 // 02.09.2022 Frids historiske 3 // Månedøgn // ISBN: 9788202737627 // 30.09.2022 Frids historiske 4 // Mannemakt og mørkemakter // ISBN: 9788202737634 // 28.10.2022 Frids historiske 5 // Sølvets forbannelse // ISBN: 9788202737641 // 25.11.2022 Frids historiske 6 // ISBN: 9788202737658 // 27.12.2022

ELISABETH HAMMER

Frostrose Vestfold, 1877. Adeline bor på barnehjem og arbeider fra morgen til kveld. Lite mat, filler til klær og pryl for den minste ting. Når hun blir atten år, kan hun forlate barnehjemmet for godt. Men like før skjer det noe utenkelig, og Adeline mister den etterlengtede friheten om hun ikke tar et umulig valg.

Frostrose 26 // ISBN: 9788202737382 // 02.09.2022 Frostrose 27 // ISBN: 9788202737399 // 28.10.2022 Frostrose 28 // ISBN: 9788202737405 // 27.12.2022

67


NORSKE SERIER

TRINE ANGELSEN

Gullburet Storvaagen, Lofoten, 1871 Sytten år gamle Marika bor sammen med moren og er fintaus hos væreierfamilien. En sen vinterkveld blir hun vitne til at husets frue faller ned trappen etter en opphetet krangel med sin mann, og livet i væreiergården blir aldri det samme igjen.

Gullburet 9 // Tid for tilgivelse // ISBN: 9788202735906 // 16.09.2022 Gullburet 10 // Avsløringer // ISBN: 9788202735913 // 04.11.2022

HEGE LØVSTAD TOVERUD

Liljas dans Lillian har en drøm om å bli prima ballerina og pakker kofferten for å reise til Oslo. Faren hennes nekter henne å reise. En industriarbeiders datter har ingenting på de skrå bredder å gjøre. Hun velger å følge sine drømmer, men det har sin pris. Når døren lukker seg mellom dem, har hun ikke noe hjem å vende tilbake til.

Liljas dans 1 // Ilddåp // ISBN: 9788202737573 // 11.11.2022 Liljas dans 2 // Triumf // ISBN: 9788202737580 // 02.12.2022 Liljas dans 3 // Rivaler // ISBN: 9788202737597 // 27.12.2022

68


Et intenst familiedrama. Et forsvunnet barn. En farlig fiende.

NORSKE SERIER

TORILL THORUP

Livet på Solhaug

Sørine vokser opp på den idylliske eplegården Solhaug. Etter morens død har hun blitt nært knyttet til morfaren, som tynges av skyldfølelse etter at en grusom tragedie rammet familien. Når faren brått gifter seg igjen, kommer stemoren Iselin til gården med en ugift sønn – og en fortid hun ikke vil snakke om.

Livet på Solhaug 31 // Renkespill // ISBN: 9788202734879 // 26.08.2022 Livet på Solhaug 32 // Ildebrann // ISBN: 9788202734886 // 21.10.2022 Livet på Solhaug 33 // ISBN: 9788202735128 // 27.12.2022

ANNE MARIE MEYER

Nattsvermere En dramatisk serie fra en spennende tid i Norges kysthistorie Aila er født med en god porsjon pågangsmot og styrke. Små øyeblikk av lykke og drømmen om et bedre liv gjør at hun holder ut det harde livet langs kysten. Når hun får tjeneste hos gruvedirektøren og hans hustru, blir hun kjent med en verden som er totalt forskjellig fra hennes egen. Her møter hun fordommer og forakt, men også hjertevarme og vennskap. Nattsvermere 10 // Håp og drømmer // ISBN: 9788201734763 // 01.07.2022 Nattsvermere 11 // Fortidens lenker // ISBN: // 9788202734770 // 19.08.2022 Nattsvermere 12 // Det som var og er // ISBN: 9788202734787 // 21.10.2022 Nattsvermere 13 // Ført bak lyset // ISBN: 9788202734794 // 16.12.2022

69


NORSKE SERIER

LUKRITZIA LOVEN

Søstre Et sted langs Sognefjorden, 1345 Søstrene Live på tolv og Eirill på sju må flykte da husmannsplassen de bor på, blir stukket i brann og foreldrene drept. Moren klarer i siste øyeblikk å få jentene over i en båt og skjøvet den ut på fjorden. Der blir de etter flere dager funnet drivende, i svært dårlig forfatning, av bonden Nikulas. Et nytt liv begynner for de to jentene.

Søstre 1 // Hittebarna // ISBN: 9788202737856 // 30.09.2022 Søstre 2 // Med vondt skal vondt fordrives // ISBN: 9788202737863 // 28.10.2022 Søstre 3 // Rovdyr // ISBN: 9788202737870 // 09.12.2022

FRID INGULSTAD

Sønnavind Skildring av arbeidermiljøet langs Akerselva Året er 1905. Unge Elise arbeider på et spinneri og forsørger sin syke mor og to småbrødre, sammen med lillesøsteren Hilda. Faren har alkoholen tatt. Elise og forloveden Johan møter mange prøvelser som kan velte deres fremtidsplaner.

Sønnavind 115 // På skråplanet // ISBN: 9788202735234 // 07.10.2022 Sønnavind 116 // Hat og hevnlyst // ISBN: 9788202735241 // 27.12.2022

70


En familie med hemmeligheter – tre søstre som ikke kjenner fortiden … Bergen, 1896. De tre søstrene Engevik er av god familie, men moren måtte forsake mye da hun giftet seg av kjærlighet, med en fri kunstnersjel. Når han ikke dikter skillingsviser, drømmer faren om å seile til fjerne farvann. Moren prøver å holde begge bena på jorden, men det er ikke lett når eventyret lokker. Lite aner Mathilde, Louise og Leah at hele deres fremtid kan falle i grus dersom den store seilasen settes ut i livet …

NORSKE SERIER

MERETE LIEN

Tårnsvalene

Tårnsvalene 20 // Hevn i sinne // ISBN: 9788202735548 // 05.08.2022 Tårnsvalene 21 // Mørke og lyse krefter // ISBN: 9788202735555 // 14.10.2022

JANE MYSEN

Vingeslag Kjærlighet, mystikk og en gåtefull fortid Trøndelagskysten 1880 Under hele oppveksten har en fremmed kvinne holdt Maria under oppsikt. Hun utgir seg for å være urtekone, men hvem er hun egentlig? Og hvem er den underlige mannen hun plutselig viser seg sammen med? Sterke krefter er satt i spill.

Vingeslag 15 // Hevntanker // ISBN: 9788202735173 // 12.08.2022 Vingeslag 16 // Under Lines vinger // ISBN: 9788202735180 // 14.10.2022 Vingeslag 17 // Gjøkungen // ISBN: 9788202735197 // 09.12.2022

71


NORSKE SERIER

YVONNE ANDERSEN

Årringer En hjertevarm og nær historie fra Lunderskog 1907 Silja Olafsen, eneste barn av sagbrukseier Arvid Olafsen, blir stående overfor et vanskelig valg. Skal hun gifte seg og føre slekten videre, eller skal hun trosse faren og overta sagbruket? Midt i valget dukker det opp en fremmed i bygda. En omreisende tømmerfløter, kjent som Elvekongen. Like etter rammes bygda av en uhyggelig hendelse.

Årringer 62 // Lomskriket // ISBN: 9788202735029 // 12.08.2022 Årringer 63 // Den sorte enke // ISBN: 9788202735036 // 07.10.2022 Årringer 64 // Klarälvens dronning // ISBN: 9788202735043 // 09.12.2022

72


73


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

SAKPROSA

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


SA K PRO SA – B I O G R A F I O G M EM OA R E R

ELSE KÅSS FURUSETH OG KINE JEANETTE SOLBERG

Jeg burde kanskje ha sagt nei Historier om alt som har skjedd meg fordi jeg er så dårlig til å sette grenser ISBN: 9788202764197 Kr 399,Måned: Oktober

Hele Norges komiker og programleder Else Kåss Furuseth har ofte fått spørsmålet: «Hvorfor sa du ikke bare nei?» Denne boka er en samling unike, morsomme og hjerteskjærende historier fra et uhelbredelig ja-menneske som får tilbudene ingen andre får. Dette er ikke en selvhjelpsbok som forteller deg hvordan du skal leve, men et innblikk som åpner for å reflektere rundt egne valg. Og kanskje er det også en utilsiktet hyllest til det å si ja. For hva skal man egentlig med integritet og personlige grenser, når man heller kan stå naken på scenen i Oslo Spektrum eller forspise seg på duer i Frankrike?

Else Kåss Furuseth (f. 1980) er en av Norges mest profilerte komikere, godt kjent fra P3 og TV2-programmet Torsdag kveld fra Nydalen. Kine Jeanette Solberg (f. 1984) har vokst opp på Kirkenær og bor i Oslo. Hennes første roman, Fortell om deg selv med hell, utkom i 2019, og i 2020 ga hun ut Ikke lov å le, som ble nominert til Kritikerprisen.

76


HALVOR BAKKE Mitt rom Av Svein Tore Bergestuen

HALVOR BAKKE OG SVEIN TORE BERGESTUEN

Mitt rom Om mobbing, homohelbredelse og eventyrlig design ISBN: 9788202717421 Kr 399,Måned: September

SA K PRO SA – B I O G R A F I O G M EM OA R E R

Om mobbing, homohelbredelse og eventyrlig design

Populære Halvor Bakke har i flere år tatt oss med inn i andres rom, på tv-skjermen og i bøker. Nå inviterer han oss inn i sitt eget rom, som er fortellingen om en trygg oppvekst på familiegården, såre skoleår med mobbing og tenåringens erkjennelse av å være homofil – og med det frykten for å miste familien. Og for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Mitt rom er ikke minst også fortellingen om Halvor Bakkes eventyrlige reise fra flyvert til interiørprofil, anerkjent og ettertraktet av fagfolk, og med 300 000 følgere på Instagram. Uventede hendelser og overraskende vendepunkter, skeiv kjærlighet, dyp livsglede og viktigheten av «hverdagsbobler» gjør Mitt rom til en berikende leseopplevelse for langt flere enn forfatterens interiørfrelste menighet. Boken er ført i pennen av Svein Tore Bergestuen, forfatter og medeier av kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen. Halvor Bakke er landskjent som folkekjær programleder for tv-serien Eventyrlig oppussing der han og teamet hans forvandler trauste hytter til fritidsperler. Han er like kjent for et utall egendesignede interiørprodukter, også hyttemodeller, og har i tillegg utgitt en rekke bøker med tips og råd for den som vil fornye feriestedet sitt.

77


SA K PRO SA – B I O G R A F I O G M EM OA R E R

TORE REM

Olav V. Ensom majestet 1946–1991. Bind 3

ISBN: 9788202753108 Kr 449,Måned: September

Det tredje bindet i den store fortellingen om Olav V er en historie om kontinuitet, om et Norge i vekst og framgang, men også om et kongelig liv preget av savn og ensomhet. Det handler om beslutninger som fattes alene, om utfordringer på det personlige plan, om regelrette handikap. Gjennom ulike dagbøker, en mengde personarkiver og et stort og hittil ukjent brevmateriale, kommer vi ikke minst nær den lille norske kongefamilien, deres britiske slektninger, vennekretsen og hoffet, som aldri før. Til sist i denne boka går forfatteren tett på en konges død, en død som utløser en landesorg uten like.

Tore Rem (f. 1967) er forfatter, kritiker og litteraturforsker, og arbeider ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere utgitt blant annet biografien om Bjørneboe — Sin egen herre (2009), som ble nominert til Brageprisen, Født til frihet (2010) og Knut Hamsun. Reisen til Hitler (2014) som fikk Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne.

78


Surrender 40 låter, én historie

ISBN: 9788202632199 Kr 499,Måned: November Oversetter: Gunnar Nyquist

SA K PRO SA – B I O G R A F I O G M EM OA R E R

PAUL DAVID HEWSON (BONO)

I en personlig og litterær memoarbok tar Bono leseren med til oppveksten i Dublin, U2s ferd mot å bli et av verdens mest innflytelsesrike rockeband og videre til 20 år med aktivisme mot AIDS og fattigdom. Med dyp selvinnsikt og sans for humor gir Bono et tilbakeblikk på livet frem til i dag, på troen, familien og vennene som alltid har vært der, utfordret og formet ham.

Paul David Hewson (Bono) er vokalist i U2 og en banebrytende aktivist og lobbyist mot AIDS og ekstrem fattigdom. Han bor i Dublin.

79


SA K PRO SA – B I O G R A F I O G M EM OA R E R

ANDREI KURKOV

Kyiv-dagbøkene

ISBN: 9788202764807 Kr 399,Måned: September

Allerede da de russiske troppene begynte å samle seg ved Ukrainas østgrense, begynte Andrei Kurkov – Ukrainas kanskje viktigste romanforfatter – å skrive på denne boken. Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv – senere gjennom flukt og forflytting lenger vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en insiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte. Boken er et nødvendig tilskudd for bedre å forstå krigen og bakgrunnen for den.

Andrej Kurkov (f. 1961) bor i dag i Kyiv og London. Han skriver på russisk og er anerkjent som Ukrainas fremste forfatter. Kurkov fikk sitt gjennombrudd med Døden og pingvinen, som er oversatt til 21 språk. Også utgitt på norsk: Venn av avdøde (2010).

80


Gudfaren

SA K PRO SA – SA M FU N N

KJETIL S. ØSTLI OG GHULAM ABBAS Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen ISBN: 9788202714925 Kr 399,Måned: August

Hvem er farligst i landet her? Mange har pekt på Ghulam Abbas, lederen for B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen og som flere hevder er den farligste forbryterorganisasjonen landet har sett. Den prisbelønte forfatteren Kjetil S. Østli har i flere år hatt jevnlige møter med Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge.

Kjetil S. Østli (f. 1975) er journalist og redaktør i Harvest. Han har blant annet mottatt Arne Hestenes-prisen og Schibsted Journalism Award tre ganger. For Politi og røver (2009) mottok han Brageprisen.

81


SA K PRO SA – SA M FU N N

RAYMOND JOHANSEN OG ANDERS LUNDELL

Gjennom krisa

ISBN: 9788202759735 Kr 399,Måned: August

Raymond Johansen sto støtt gjennom den største krisa i moderne tid, og ble en av pandemiens mest markante norske politkere. I denne boka forteller han historien om pandemiens mest dramatiske øyeblikk – om ledelse i krise, politisk strid og en by som over natten ble endret til det ugjenkjennelige. Hvordan har koronaen endret det norske samfunnet? Hvordan unngå at Norge etter pandemien blir preget av enda større ulikhet og avstand mellom folk? Gjennom krisa forteller om vår nære historie fra en som var med på å forme den. Raymond Johansen (f. 1961) er byrådsleder i Oslo og tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet. Gjennom krisa er hans første bok. Anders Lundell (f. 1982) er taleskriver på byrådslederens kontor. Gjennom krisa er hans første bok.

GRETA THUNBERG

Klimaboka

ISBN: 9788202761677 Kr 499,Måned: Oktober Oversetter: Lene Stokseth

82

Greta Thunberg har samlet 100 forskere og forfattere som alle er eksperter innen sine felt. Sammen med Thunbergs egne tekster, fotografier og grafikk gir boken et oppdatert, engasjerende og tilgjengelig bilde av klima- og bærekraftskrisen. Klimaboka presenterer sannheten om en planet i endring. Den utforsker hvordan klimaet fungerer, hvordan planeten endres, hvordan dette påvirker oss, hva vi har gjort med det, og, ikke minst, hva vi må gjøre nå. Greta Thunberg (f. 2003) startet den første skolestreiken i Stockholm i august 2018 utenfor Riksdagen, noe som var begynnelsen på en internasjonal bevegelse for handling mot klimakrisen. I 2019 mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom. Hun bor i Stockholm sammen med familien.


SA K PRO SA – SA M FU N N

LARS SAABYE CHRISTENSEN (RED.)

Hjemmekontoret ISBN: 9788202760595 Kr 379,Måned: August

I denne boken åpner flere av våre fremste forfattere døren til sitt hjemmekontor, hvorfra de øser av sin erfaring med en arbeidssituasjon som kom brått og uventet på alle oss andre. Hjemmekontoret er redigert av Lars Saabye Christensen, og inneholder bidrag fra Vigdis Hjorth, Dag Solstad, Agnes Ravatn, Kjartan Fløgstad, Olaug Nilssen, Selma Lønning Aarø, Jan Kjærstad, Cecilie Enger og Thorvald Steen.

Lars Saabye Christensen (f. 1953) har siden debuten i 1976 utgitt en rekke romaner, dikt- og novellesamlinger. Ikke minst er han kjent for romanen Beatles fra 1984.

83


SA K PRO SA – SA M FU N N

HILDE ØSTBY

Kart over ensomheten

Om menneskets ustoppelige trang til fellesskap, og hva som driver oss fra hverandre

ISBN: 9788202716103 Kr 379,Måned: September

I Kart over ensomheten går Hilde Østby personlig, filosofisk og journalistisk til verks for å forstå en av våre mest gåtefulle og underkommuniserte folkehelseutfordringer: ensomhet. Hun viser oss hva ensomhet gjør med oss, og spør seg hvor den kommer fra. Spørsmål som kan besvares både medisinsk og eksistensielt. Kanskje er det mekanismene som driver oss fra hverandre, som i neste omgang kan føre oss sammen? I så fall er ensomhet noe vi må løse i fellesskap, gjennom felleskap, og for felleskapets skyld. Hilde Østby (f. 1975) er idéhistoriker, forfatter og journalist. Hun ga i 2016 ut boka Å dykke etter sjøhester sammen med søsteren Ylva Østby. Den er oversatt til over 20 språk.

GURO HOFTUN

Vesle voksen

Om å slippe tak og finne retning Den definitive boka om unge voksne: Hvordan skal foreldre slippe tak når barna blir voksne og flytter hjemmefra? Hvordan skape seg et eget liv? Hvordan etablere et voksenliv? Hva kjennetegner unge voksne i dag – hva er deres ønsker og utfordringer, gleder og problemer? Guro Hoftun deler innsiktsfulle samtaler med unge voksne, foreldre og fagfolk, og hun skriver varmt og ærlig fra sitt ståsted som mor til tre. ISBN: 9788202720452 Kr 399,Måned: August

84

Guro Hoftun (f. 1970) debuterte med romanen Anfall i 2011, og har siden utgitt romanene Ord på S (2015) og Svensken (2018). Høsten 2015 kom boken Storbarnsliv, som startet en viktig debatt og ble nominert til Brageprisen. I 2019 utga hun boken Eldreliv.


SA K PRO SA – SA M FU N N

ANDREAS RIBE-NYHUS

Fengslet Andreas lever et fredelig liv som akademiker og filosof. En vinternatt tar livet brått en annen retning. Han blir fengslet, dømt for drap. Fengslet handler om Andreas sitt møte med den harde og fremmede virkeligheten i fengselet og hans lange reise gjennom selvrettferdighet, bitterhet, erkjennelse, anger og forsoning. En utbredt forestilling om fengsel er at Norge har verdens beste kriminalomsorg. Andreas tegner et ganske annet bilde fra fengselshverdagen. Andreas Ribe-Nyhus har doktorgrad i filosofi. Fra 2010 til 2019 sonet Ribe-Nyhus en fengselsdom for drap.

ISBN: 9788202750602 Kr 399,Måned: August

HANS HØEG

Vår mann i Washington Mine år som stabssjef for en amerikansk kongressmann Vår mann i Washington er historien om nordmannen som i 2012 ble administrasjonssjef for en amerikansk kongressmann, og endte opp med å lede et plot om å avsette USAs tredje mektigste mann. Den handler om det ublide møtet med et selvopprettholdende system av korrupsjon og byråkratiske tjuvtriks ­­– en ukultur som blir stående som en logisk forløper til opprøret under presidentvalget i 2016.

ISBN: 9788202611576 Kr 399,Måned: August

Hans Høeg (f. 1971) er en norsk gründer og investor bosatt i USA. I perioden 2012– 2017 jobbet han som administrasjonssjef for den republikanske kongressmannen Thomas Massie. Vår mann i Washington er hans første bok.

85


SA K PRO SA – SA M FU N N

HENRIK SYSE

På den ene siden ...

Om å bestemme seg når saken har flere sider I en offentlig debatt som blir stadig mer polarisert, oppfordrer Henrik Syse til mindre skråsikkerhet og til å se flere sider av saken. Ikke for tvilens egen skyld, men fordi grunnleggende prinsipper som menneskeverd og fredelig sameksistens tvinger oss til det. I sin underholdende og tilgjengelige stil gir Syse interessante og aktuelle eksempler fra politikk og samfunnsliv. ISBN: 9788202639655 Kr 379,Måned: Oktober

Henrik Syse er filosof og forfatter. Han arbeider som forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og er en ettertraktet foredragsholder. Han har utgitt flere bøker, blant annet Måtehold i grådighetens tid, Noe å tro på og Det vi sier til hverandre.

FRANK ROSSAVIK

De korrekte

Kansellering, identitetspolitikk og presset mot det liberale samfunn

ISBN: 9788202765903 Kr 379,Måned: Oktober

Identitetspolitikk. Kansellering. Scenenekt. Woke. Kritisk raseteori. Krenkelseskultur. Begrepene som har preget samfunnsdebatten de senere årene, kan være vanskelig å forstå og forholde seg til. Kommentatoren og samfunnsdebattanten Frank Rossavik har lenge vært opptatt av spørsmålene, og i denne engasjerte debattboken går han gjennom begrepene og drøfter om de utgjør en fare for innsnevring av ytringsrommet og en svakere debattkultur. Frank Rossavik (f. 1965) er politisk kommentator i Aftenposten og forfatter av flere kritikerroste biografier og andre bøker.

86


SA K PRO SA – H I STO R I E

DAVID GRAEBER OG DAVID WENGROWE

Begynnelsen til alt

En ny fortelling om mennesket Med utgangspunkt i ny og banebrytende akeologisk og antropologisk forskning forteller forfatterne David Graeber og David Wengrow historien om begynnelsen til vår menneskeslekt. Hvis mennesker ikke brukte 95 prosent av sin evolusjonære fortid i bittes må grupper av jeger-samlere, hva gjorde de hele den tiden? David Graeber (1961– 2020) var en amerikansk antropolog og anarkist. Graeber var professor i sosialantropologi ved London School of Economics. David Wengrow (f. 1972) er en britisk arkeolog og professor i sammenlignende arkeologi ved Institute of Archaeology, University College London.

ISBN: 9788202761110 Kr 449,Måned: Oktober Oversetter: Hege Mehren

ODED GALOR

Menneskehetens historie

Hvor rikdom og ulikhet kommer fra Menneskeheten har vært fanget i fattigdom mesteparten av tiden på jorden. Hvordan har vi oppnådd en levestandard som langt overgår våre forgjengere for bare noen få hundre år siden, og hvorfor har det oppstått så store ulikheter? Ved å forstå de økonomiske driverne bak utviklingen, får vi verktøy for å møte fremtiden. Mens menneskeheten står overfor sin største prøve, klimakrisen og økologisk krise, gir Menneskehetens historie håp. Oded Galor er professor i økonomi ved Brown University og grunnlegger av «Unified Growth Theory». Han har mottatt priser for arbeidet sitt og vært redaktør for flere vitenskapelige tidskrifter.

ISBN: 9788202747626 Kr 449,Måned: August Oversetter: Lene Stokseth

87


SA K PRO SA – H I STO R I E

ANTONY BEEVOR

Russland

Revolusjon og borgerkrig, 1917–1921

ISBN: 9788202730154 Kr 449,Måned: Oktober Oversetter: Eivind Lilleskjæret

Etter tsarimperiets sammenbrudd raste mellom 1917 og 1921 en ødeleggende kamp i Russland. En uforsonlig allianse av moderate sosialister og reaksjonære monarkister hadde liten sjanse mot Trotskijs røde hær og Lenins kommunistiske diktatur. Antony Beevor samler her den nyeste forskningen for å skrive den mest komplette boken hittil om den russiske borgerkrigen. Det er en gripende fortelling som viser konflikten sett gjennom øynene til alle fra arbeideren i Petrograds gater til soldatene i de ulike hærstyrkene, offiserer på slagmarken og kvinnelegen på et krigssykehus.

Antony Beevor (f. 1946) er historiker og forfatter. Han har et betydelig forfatterskap som har vunnet stor anerkjennelse over hele verden.

88


Haugianerne

SA K PRO SA – H I STO R I E

TRYGVE RIISER GUNDERSEN Enevelde og undergrunn

ISBN: 9788202529246 Kr 449,Måned: August

Hans Nielsen Hauge og haugianerne er i dag etablerte helter i den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. I Haugianerne. Enevelde og undergrunn tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hvorfor reagerte staten og embetsmennene på vekkelsen med redsel? Og hvor har den redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av et av de viktigste fenomenene i den moderne norske historien. Men også et helt nytt bilde av Norge før 1814 – et samfunn preget av uro, undertrykkelse, forandring og motstand.

Trygve Riiser Gundersen (f. 1970) er forlagsredaktør, forfatter og kritiker. Riiser Gundersen har arbeidet med haugianerne og 1700-tallets kulturhistorie i en årrekke, og har utgitt arbeider bl.a. om bok- og lesehistorie i Norge, norsk pressehistorie og framveksten av norsk offentlighet før 1814.

89


SA K PRO SA – H I STO R I E

PETER ENGLUND

Onde netters drømmer November 1942: Verden svaier mellom barbari og sivilisasjon, hva som helst kan hende. Ingen vet at historiens største globale katastrofe – andre verdenskrig – nå er på vei til å bli avgjort. Aller minst de som er midt oppi den. Her følger vi noen av dem gjennom den skjebnesvangre måneden. Gjennom deres bevarte vitnesbyrd – brev, dagbøker, memoarer – har Peter Englund skapt en like ladet som intim beretning om krigens vendepunkt. ISBN: 9788202556532 Kr 499,Måned: Oktober Oversetter: Alexander Leborg

Peter Englund (f. 1957) er historiker og forfatter. Han har skrevet en rekke populærvitenskapelige historiebøker, og flere av hans essaysamlinger finnes på norsk. Han har ledet Svenska Akademien (2009– 2015), som hvert år deler ut Nobelprisen i litteratur. Tilgjengelig i pocketutgaver: Krigens skjønnhet og sorg (2011) og Ufredsår (2010).

90


SA K PRO SA – H I STO R I E

TOR BOMANN-LARSEN

Fire konger og en dronning Et bildeverk om det norske monarki

I dette spektakulære billedverket trekker vår ledende kongebiograf opp linjene fra det moderne monarkis fødsel i 1905 til våre dagers nasjonale utfordringer. Gjennom fem generasjoner— fra kong Håkon til Ingrid Aleksandra – følger vi vårt kongehus i krig og fred. Boken er blitt til i samarbeid mellom Bomann Larsen og mangeårig slottsfotograf og billedarkivar Jan Haug. Den bygger på slottets enorme samling av fotografier, de fleste av dem aldri tidligere trykket.

Tor Bomann-Larsen (f. 1951) er bosatt i Drammen. Bomann-Larsen har en av Norges vittigste og skarpeste penner, enten han bruker den til å skrive eller til å tegne. I de senere år er han mest kjent for det store verket om kong Haakon og dronning Maud, samt for biografiene om Sigurd Christiansen og Roald Amundsen.

ISBN: 9788202764395 Kr 499,Måned: Oktober

91


SA K PRO SA – H I STO R I E

JON RØYNE KYLLINGSTAD

Rase

En vitenskapshistorie

ISBN: 9788202254780 Kr 399,Måned: September

I over ti år har historikeren Jon Røyne Kyllingstad studert hvordan rasebegrepet har vært brukt i vitenskapshistorien, fra 1600-tallet til i dag. Ideen om at enkelte folkeslag står over andre har vært dypt rotfestet i alle deler av akademia. Noen av våre fremste forskere har latt seg bruke til å gi en vitenskapelig ‘begrunnelse’ for systematisk forskjellsbehandling. I dette standardverket synliggjøres deler av vår akademiske historie som til nå har vært glemt eller feiet under teppet. Jon Røyne Kyllingstad er førsteamanuensis på Kulturhistorisk museum og har jobbet lenge med vitenskapshistorie. Han har i mange år vært særlig opptatt av ideer om rase, etnisitet og nasjon, og har blant mye annet skrevet boken Kortskaller og langskaller (2004).

FLORIAN ILLIES

Kjærlighet i hatets tidsalder Skildring av en følelse 1929–1939

Mens Jean-Paul Sartre og Beauvoir, Henry Miller og Anäis Nin, F. Scott Fitzgerald og Frida Kahlo tumler rundt i Europa, flykter Bertolt Brecht og Helene Weigel i eksil. Det er samtidig med at nazistene griper makten i Tyskland, brenner bøker og overgrepene mot jødene begynner. I et virtuost epokebilde ledes vi tilbake til et tiår av politiske og kulturelle spenninger. Medrivende fortalt om en fortid som lar seg lese som en kommentar til vår usikre nåtid: Kjærlighet i hatets tidsalder. ISBN: 9788202752477 Kr 399,Måned: August Oversetter: Merete Franz

92

Florian Illies, født 1971, studerte kunstvitenskap i Bonn og Oxford. Han har jobbet som kulturredaktør i avisen Die Zeit og drevet et auksjonsfirma i Berlin.


Kjell Aukrusts jul Få har klart å fange julens stemning som Kjell Aukrust. Fra Ludvigs stille undring over julelysets mystikk, via stjernehimmelen over den sprakende vinterkulden i Alvdal til Solans glede over en god julegløgg – her er den tradisjonelle julestemningen slik vi husker den, formidlet i strek og ord av en av våre fremste kunstnere. Boken inneholder høydepunkter fra hele Aukrusts forfatterskap – og for første gang presenteres en lang rekke av hans mindre kjente verk: julekort og malerier.

ISBN: 9788202764401 Kr 399Måned: Oktober

SA K PRO SA – KU LT U R H I STO R I E

ANDERS HEGER

Anders Heger (f. 1956) er forlegger, spaltist og forfatter. Han har skrevet en lang rekke bøker, både for voksne og barn. Best kjent er han for forfatterbiografien Mykle. Et diktet liv som innbrakte ham Brageprisen.

KJELL AUKRUST

Flåklypa Tidende

Samlede utgaver – bind 1 Den sprudlende avisparodien som utkom første gang fra 1959 til 1986, regnes som Aukrusts humoristiske hovedverk, og er like levende og gapskrattfremkallende den dag i dag. Det har tidligere vært utgitt flere antologier fra Flåklypauniverset, men dette er første gang hele verket samles mellom bokpermer. Forord ved sjefredaktør Frimand Pløsens kollega, Harald Stanghelle!

ISBN: 9788202717780 Kr 449,Måned: Oktober

Kjell Aukrust (1920—2002) var en av Norges aller mest folkekjære forfattere og illustratører. Han står bak en lang rekke bøker, der Alvdalstrilogien står i en særstilling. Flåklypa Tidende regnes som hans humoristiske hovedverk.

93


SA K PRO SA – KU LT U R H I STO R I E

ERLING AADLAND

Dylan og diktet ISBN: 9788202756246 Kr 499,Måned: August

Dylan og diktet er en innsiktsfull hyllest til verdens beste låtskriver, og en av vår tids fremste lyrikere. Boken er full av observasjoner og fortolkninger man ikke finner andre steder, men den er også et oppslagsverk. Erling Aadland har tatt for seg hele Dylans katalog, alle studioalbum med eget materiale fra 1962 til 2020, og analysert de viktigste sangene fra hvert album.

Erling Aadland (f. 1952) er professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har tidligere utgitt flere litteraturfaglige bøker, bl.a. om Leonard Cohen, Bob Dylan og Rolf Jacobsen.

94


SA K PRO SA – KU LT U R H I STO R I E

TOR ÅGE BRINGSVÆRD

GRÅBEIN Ulven i all verdens myter, eventyr, sagn og folketro Varg, Skrubb, Gråbein, Tasse, Skrogg, Lupus … ulven har fra uminnelige tider kalt på frykt og fascinasjon, men også respekt og beundring. Fra Fenrisulven, Remulus og Romus, Mowgli og fortellingen om de tre små griser har den tasset gjennom historiene mennesker har fortalt hverandre like opp til våre dagers opphetede rovdyrdebatter. Noen ganger som venn og hjelper, andre ganger som skremmende fiende. Tor Åge Bringsværd (f. 1939 i Skien) har en stor produksjon bak seg, innen praktisk talt alle genre. Gråbein inngår i en serie fabler og eventyr om dyr, der tidligere bøkeker er Mikkel, Hypp, Vov, Hellige dyr.

ISBN: 9788202745011 Kr 449,Måned: September

TOROLF E. KROGLUND

Historien om båten Fra skog til hav med farkosten som endret verden Mens covid-19-pandemien sørger for stengte grenser, en pause på godt og vel to år, bygger forfatteren sin egen båt— uten noe erfaring fra før. Det skal bli en robåt— en pram. Den blir bygd etter tradisjonell klinkbygg-metode, slik vikingene gjorde det, nå erklært verdensarv av UNESCO. Samtidig forverres både forfatterens egen og klodens helse på dramatisk vis. Å bygge båt blir å bygge seg selv en vei ut.

Torolf E. Kroglund er forfatter, journalist og sportsfisker, og har skrevet mye om natur og kultur i bøker som Jegerhjerte, Sjøfiskehåndboka og i artikler på Harvest. Han har vært festivalsjef for Sørlandets litteraturfestival.

ISBN: 9788202761073 Kr 399,Måned: August

95


SA K PRO SA – K RO PP O G S I N N

KRISTIAN HALL

Farvel, depresjon Hvordan hjelpe og støtte en som er deprimert Farvel depresjon er en varm, inspirerende og praktisk bok som gir deg kunnskapen og verktøyene du trenger for å hjelpe og støtte en som er deprimert, enten det er en datter eller sønn, mamma eller pappa, kjæreste eller venn. Forfatteren var selv deprimert i ti år og ble frisk ved hjelp av bokas metoder, og han har hjulpet mange andre til å komme seg ut av mørket og få et bedre liv. ISBN: 9788202725945 Kr 399,Måned: August

LINNEA LØTVEDT MED TIPS FRA TIKTOK-PSYKOLOG

Maria Abrahamsen

Kristian Hall (f. 1977) har i mange år hatt ulike lederstillinger i næringslivet. Siden han ble frisk av depresjon, har han jobbet aktivt for å hjelpe andre.

LINNEA LØTVEDT OG MARIA ABRAHAMSEN

Den usynlige angsten Livsglede er min terapi

Om kropps­ positivisme og åpenhet rundt psykisk helse

Livsglede er min terapi

ISBN: 9788202761608 Kr 379,Måned: September

Unge voksne som sliter psykisk, får for lite og for sent hjelp, og de siste årene har det vært en stor økning i angst og andre psykiske lidelser hos denne gruppen. Den usynlige angsten handler om uroen og mørket ingen andre kan se eller føle. I boka forteller Linnea sin personlige historie, og deler raust av egne erfaringer. Psykolog og influenser Maria Abrahamsen bidrar med nyttige råd og praktiske tips om psykisk helse og livsmestring. Linnea Løtvedt er en av landets største influensere og kjent for å være åpen om angst og for å spre et positivt kroppsfokus.

96


SA K PRO SA – K RO PP O G S I N N

KARI LØVENDAHL MOGSTAD OG SELMA LØVENDAHL MOGSTAD LERAAND

Fri fra spiseforstyrrelsen Spiseforstyrrelser rammer begge kjønn, og forekommer i alle aldre. Det er et økende samfunns- og helseproblem, særlig blant unge. Lege Kari Løvendahl Mogstad forteller om ulike spiseforstyrrelser, hvilke tegn man skal være obs på, informasjon om behandling, samfunnsmessige konsekvenser og ny kunnskap. Hun forteller også sin personlige historie om da datteren Selma ble syk med anoreksi. Gjennom tekster fra både mor og datter forteller de om veien ut av spiseforstyrrelsen. Historien gir håp til andre som opplever det samme.

Kari Løvendahl Mogstad er spesialist i allmennmedisin og idrettsmedisin og jobber som fastlege. Hun er fembarnsmor bosatt i Trondheim, har jobbet som universitetslektor ved NTNU i mange år, og er en glødende formidler og samfunnsdebattant. Selma Løvendahl Mogstad Leraand er 19 år gammel og har fullført videregående ved musikklinja på Trondheim Katedralskole. Hun er en svært samfunnsengasjert jente, og har vært ordfører i Ungdommens Bystyre i Trondheim. ISBN: 9788202736187 Kr 399,Måned: Oktober

97


SA K PRO SA – K RO PP O G S I N N // F O R E L D R E O G BA R N

SIRI DALSMO BERGE

Bruksanvisning for parforholdet Veien til et sunnere samliv

Visste du at et godt parforhold styrker immunforsvaret, gir lavere blodtrykk og får sår til å gro raskere? Motsatt gir samlivsproblemer tre ganger så høy risiko for hjerteinfarkt, økt risiko for infeksjoner og mer påleiring i blodårene. I denne fascinerende og spennende boken gir fastlege og forsker Siri Dalsmo Berge konkrete, forskningsbaserte verktøy for et bedre samliv og økt livskvalitet. ISBN: 9788202758950 Kr 399,Måned: August

Siri Dalsmo Berge er firebarnsmor, spesialist i allmennmedisin og utdannet parterapeut. Ved siden av fastlegejobben forsker hun på hvordan leger håndterer pasienters samlivsproblemer i konsultasjonene, samt holder foredrag om relasjoner og helse.

MALIN EBERHARD-GRAN OG SIRI VANGEN

Det gror i mor Barnets utrolige utvikling – uke for uke

ISBN: 9788202761776 Kr 399,Måned: Oktober Illustratør: Line Severinsen

98

Bli med inn i magen og lær om hvordan et splitter nytt menneske skapes! To av Norges mest erfarne innen svangerskapsrelatert helse og fødselshjelp gir deg svar på alt du lurer på rundt befruktning, svangerskap og fødsel – enten du prøver å bli gravid, har vært gravid, vil bli gravid på nytt eller nettopp har født. Her er det ingen pekefingre, men kunnskapsbaserte råd basert på den nyeste forskningen, presentert på en herlig og lettfattelig måte. Malin Eberhard-Gran er professor i klinisk medisin og spesialist i samfunnsmedisin, og er tilknyttet Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning. De siste 15 årene har hun jobbet med forskning og ledet store undersøkelser om svangerskapsrelatert helse. Siri Vangen er fødselslege og professor i klinisk medisin, har spesialistutdanning i gynekologi og fødselshjelp, og er leder for Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning.


Å bli mamma

Med favnen full av ansvar og hjertet fullt av kjærlighet Når et barn blir født, fødes også en mor. Inn i en helt ny tilværelse det er umulig å forberede seg på. Oda Weider-Krog forteller varmt og ekte fra det første året med barn, med personlige fortellinger som treffer deg midt i hjertet. Gjennom humor og et lass med kjærlighet formidler hun nærheten og de dyrebare øyeblikkene i mammalivets spede start. En nydelig tekstsamling for alle som har fått barn. Oda Weider-Krog er tobarnsmor, utdannet pedagog, og programleder for podkasten «Familieliv». Hun er også skribent og samfunnsdebattant som er opptatt av familieliv, barn og kvinnehelse.

ISBN: 9788202661458 Kr 349,Måned: September

SA K PRO SA – F O R E L D R E O G BA R N // H O B BY

ODA WEIDER-KROG

MIRIAM HØVIK

Ja, vi elsker ting Elleville samlinger fra hele Norge Fotballtrøyer, Mummi-kopper, frimerker, armbåndsur, vinylplater ... I Ja, vi elsker ting blir du med hjem til samlere over hele landet og får se samlinger som rommer uvurderlige verdier. Folk i alle aldre vil glede seg over alle de spennende tingene, historiene og ikke minst de herlige menneskene bak samlingene. Ja, vi elsker ting er en bok om å samle, men også en bok om samlerne selv og hvorfor de elsker tingene sine. Miriam Høvik (f. 1983) er født i Bergen, men har bodd på Østlandet de siste 18 årene. Hun jobber som skribent, samler på bøker og har i flere år jobbet med markedsføring og reklame.

ISBN: 9788202759025 Kr 399,Måned: September

99


SA K PRO SA – H O B BY

DIDRIK SOLLI-TANGEN

Lær å synge som en proff Didriks metode

Lær å synge som en proff er en lettlest og underholdende bok der du lærer det grunnleggende ved å synge. Med varme og sjarme øser Didrik Solli-Tangen av egen kunnskap og erfaring; du får morsomme stemmeøvelser, enkle teknikker og sangtips, toneart- og vibratoguiding, og knep for å høres ut som en ekte operasanger. Bokens QR-koder byr på eksklusive videoer med sangøvelser, tips og triks – med og av Didrik selv.

Didrik Solli-Tangen har holdt mangfoldige konserter, opptrådt for kongefamilien, representert Norge i MGP, sunget duett med José Carreras, gitt ut album og tatt bachelor i klassisk sang. I 2021 vant han Maskorama på NRK foran 1,2 millioner seere. ISBN: 9788202758813 Kr 399,Måned: Oktober 10 0


SA K PRO SA – H O B BY

DORTHE SKAPPEL

Skappelglede Spinnvill strikk i norsk ull Hele Norges strikkedronning Dorthe Skappel er endelig tilbake med ny og uimotståelig strikkebok! I Skappelglede får du store doser inspirasjon og oppskrifter på nye favorittplagg i herlige farger og i bærekraftig, myk norsk ull. Skappelglede byr på alt fra lettstrikket til mer utfordrende design for viderekomne, med inspirerende bilder og enkle beskrivelser av alle plagg.

ISBN: 9788202759858 Kr 399,Måned: August

Dorthe Skappel ønsker å formidle gleden ved en selvstrikket genser og at det ikke er vanskelig å strikke. Den kjente programlederen har tidligere skrevet Skappelstrikk (2014), Mer Skappelstrikk (2015) og Klart du kan (2016).

101


SA K PRO SA – H O B BY

102


SA K PRO SA – H O B BY

PLANT PAPIS

Alt du lurer på om planter 101 spørsmål og svar

I Alt du lurer på om planter har gutta bak populære @plant_papis samlet svarene på spørsmålene som daglig strømmer inn fra ivrige følgere. Dette er en fargerik, festlig og supernyttig plantebok for alle som ønsker et hjem med grønne, vakre vekster. Du blir garantert smittet av parets entusiasme for det gode, glade liv med planter.

ISBN: 9788202753733 Kr 399,Måned: August

Hver dag sprer Andreas Qvale Hovland og Rodrigo Qvale, gutta som står bak Instagram-kontoen @plant_papis, rause doser med planteglede til sine over 65 000 følgere. De har tidligere gitt ut boken Stiklinger.

103


SA K PRO SA – H O B BY

VICTORIA DAM

Jul i hagebyen Adventskos og julestemning inne og ute

ISBN: 9788202754389 Kr 429,Måned: September

Vintergrønne kranser og julerøde frukter. Spiselige gaver og pakkepynt fra naturen, krydret bakst på bordet og appelsingirlandere i vinduet. Hage- og interiørentusiast Victoria Dam har blikk for detaljene som teller, og bobler av kreativitet når julen nærmer seg. I denne utømmelige billedrike inspirasjonskilden til å skape tidenes jul hjemme hos deg selv, deler hun oppskrifter på mat, julegodt, julepynt, blomsterdekorasjoner, gaveinnpakning og mye mer – alt som gjør julen til lune, stemningsfylte dager for hele familien. Svenskfødte Victoria Dam er til daglig markedsansvarlig i en mediebedrift, på fritiden hage- og interiørentusiast. Hun deler jevnlig bilder fra hage, interiør og matlagning på @hagebyen med sine 48 000 følgere.

10 4


SA K PRO SA – H O B BY

HEGE BARNHOLT

Naturlig jul Naturlig jul bugner av kreative prosjekter du vil kose deg med i førjulstiden – nydelig julepynt, deilig bakst og personlige gaver. Du kan tove isbjørnpynt, bake amarettokuler og strikke julesokker eller sy kaffefiltre, binde kranser og lage himmeli. Du får også tips til lekker gaveinnpakning og stemningsfull borddekking, og ideer til å skape vintermagi ute med hjemmelaget fuglemat i trærne og nydelige islykter. Materialene som brukes, er valgt med omtanke for miljø og natur.

ISBN: 9788202761158 Kr 399,Måned: Oktober

Hege Barnholt har skrevet flere hobbybøker og levert reportasjer til interiørmagasiner. Hun har 25 års erfaring som interiørstylist og er kreativ og flink til å synliggjøre norsk design og livsstil i harmoniske miljøer.

SANIA HEDENGREN OG SUSANNA ZACKE

Lys, lykter og lysestaker Hvorfor kjøpe ferdige lys, lykter og lysestaker når du kan lage dine egne? Her er 44 kreative og enkle prosjekter. Du lærer å lage lys fra bunnen av og kan glede deg over vakre vridde eller flettede lys, duftlys og fargede lys. Du får også tips til hvordan du kan sette personlig preg på ferdigkjøpte lys og hvordan du forvandler loppemarkedfunn, kobberrør, grener og mye annet til lekre lykter og lysestaker. Susanna Zache og Sania Hedengren har skrevet mange populære hobbybøker. De byr på inspirerende bilder og gode beskrivelser som gjør det enkelt å lykkes med prosjektene.

ISBN: 9788202766818 Kr 369,Måned: August Oversetter: May Britt Bjella Zamori

105


SA K PRO SA – H O B BY

KAREN KLARBÆK

Heklede servietter Får du middagsgjester og vil pynte bordet med det lille ekstra? Imponer gjestene med nydelige servietter du har heklet selv! Boken inneholder oppskrifter på 35 servietter som er heklet med deilig bomullsgarn i delikate farger. Vanskelighetsgraden er fra ganske lett til vanskelig. Serviettene kan også brukes som håndklær, kluter og brikker, og de er fine å gi bort som gave. ISBN: 9788202766801 Kr 369,Måned: August Oversetter: May Britt Bjella Zamori

10 6

Karen Klarbæk er utdannet klesdesigner. Hun holder foredrag og seminarer og har skrevet flere håndarbeidsbøker. Klarbæk driver en garnbutikk i Danmark og har sitt eget garnmerke, KK Color Cotton.


SA K PRO SA – M AT O G D R I K K E

TRINE SANDBERG

Trines jul I Trines jul har Trine Sandberg, Norges største matblogger og mest populære kokebokforfatter, samlet alle sine juleoppskrifter på et sted. Boka inneholder 140 oppskrifter og alt du trenger til adventstiden, julekosen og julematen, fra safransnurrer, luftige kokosboller og spiselige gaver til perfekt pinnekjøtt og lutefisk. Trine tar deg med gjennom alle eventuelle fallgruver og gir deg de uunnværlige rådene.

ISBN: 9788202759810 Kr 449,Måned: Oktober

Trine Sandberg er Norges største matblogger og bestselgende kokebokforfatter. Trine har fått flere bloggpriser og er meddommer i Det norske måltid.

107


SA K PRO SA – M AT O G D R I K K E

KRISTOFFER TVILDE

Sparekokeboka Spis som en konge på budsjett

ISBN: 9788202765897 Kr 349,Måned: August

10 8

Kristoffer Tvilde, @krisslovesfood på Instagram, er kjent for sine gode ideer til hvordan du tryller frem deilige retter med rimelige råvarer. I Sparekokeboka får du over 60 digge oppskrifter, samt ukemenyer, shoppingguide og nyttige og praktiske tips til hvordan du reduserer matsvinn. Kristoffer kurerer datoskrekk, knuser matmyter og viser hvordan du senker matbudsjettet uten at det går ut over smaken. Kristoffer Tvilde, @krisslovesfood på Instagram, er matprofil, økonom og forfatter. Han er en mester i å lage digge retter basert på rimelige råvarer og restemat, og lærer deg å senke matbudsjettet ditt uten at det går ut over smaken.


SA K PRO SA – M AT O G D R I K K E

SULTNE GUTTER

Ole lærer å lage mat En kokebok for deg som nesten aldri har lest en kokebok Dette er kokeboka for deg som vil bli sikrere på kjøkkenet, ønsker å perfeksjonere teknikkene dine, eller bare vil ha enkle og gode oppskrifter på tidsriktig fransk- og italienskinspirert mat. Bokas 14 kapitler tar utgangspunkt i hver sin grunnleggende matlagingsteknikk, og byr deretter på flere klassiske oppskrifter enhver hjemmekokk med sans for god mat bør kunne. Sultne gutter består av Ole Kristian Samuelsen og Magnus Liøkel. På Instagram deler de enkle oppskrifter og vakre bord fra sin leilighet i Oslo. Paret har også egen serie på YouTube og digital takeawayrestaurant.

ISBN: 9788202752514 Kr 399,Måned: September

10 9


SA K PRO SA – R E I S E O G N AT U R

UNE CECILIE OKSVOLD

Turdagboka

ISBN: 9788202761882 Kr 279,Måned: September

Dette er en bok som legger til rette for at du selv skal fylle ut informasjon om dine egne turer. Dette den perfekte boka til å forevige og samle dine egne eventyr i tekstform. Boka gir deg muligheten til å holde orden på dine egne turer, hva du har oppnådd, drømmer om eller må øve mer på. Den hjelper deg å holde oversikt over hvor du har vært på tur, tegne eller lime inn turbilder. Den har også sider med pakkelister. Une Cecilie Oksvold (f. 1992, Brekstad). Kjent fra instagramkontoen @unececilie der hun deler åpent om psykisk helse og friluftsliv. Une Cecilie jobber som fotograf og innholdsprodusent, og er som regel på lavterskelturer i skog og mark med hunden sin, Juster.

JØRGEN RAVNEBERG

Sankeboka høst og vinter

ISBN: 9788202748081 Kr 279,Måned: August

1 10

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster. I Sankeboka høst og vinter lærer du deg å identifisere disse ville vekstene og hvor de vokser. Boka har også med flere spiselige tang- og tarearter. Kunnskap om de ulike artene er viktig når du skal ut i naturen. Boka beskriver sesongens spiselige vekster utførlig, du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene, om lukt, farge og hvordan de ser ut. Ravneberg gir også tips om hvordan best bruke dem. Jørgen Ravneberg (f. 1992) er kjøkkensjef på restaurant Kolonihagen Frogner i Oslo. Han er opprinnelig fra Alta i Finnmark.


SA K PRO SA – R E I S E O G N AT U R

LASSE TUR

Oslo sett fra lufta Denne boken er en fotografisk kjærlighetserklæring til Oslo. Flyfotograf Lasse Tur har en imponerende bildesamling med over 1,5 millioner bilder fra hele Norge. I denne praktboken er det landets hovedstad slik bare fuglene ser den vi blir kjent med. Med sitt erfarne blikk velger den profesjonelle fotografen sine motiv i bylandskapet med stor nøyaktighet og viser leseren sammenhenger som ikke er synlige fra bakkenivå.

ISBN: 9788202761080 Kr 449,Måned: September

Lasse Tur (f. 1954, Oslo) er en norsk flyfotograf. Han startet fotokarrieren i 1972, og har vært flyfotograf siden 1988. Han arbeider i sitt eget selskap Mapaid AS.

111


SA K PRO SA – Q U I Z , SU D O KU O G K A L E N D E R E

MARIT O. BROMARK

Stor julequiz 2022 1500 spørsmål og svar

Familievennlig quizbok med mye moro for store og små gjennom hele julen. Boka er delt inn i ulike allmennkategorier, med en egen del om julen med spørsmål om juletradisjoner, julemat, julefilmer, julesanger og julen generelt. Boka inneholder 1500 spørsmål og svar, med juniorspørsmål spesielt for de yngste. Den føyer seg inn i serien av tidligere quizbøker fra populære Marit Bromarks hånd. ISBN: 9788202761615 Kr 129Måned: September

Marit O. Bromark er journalist, forfatter og oversetter. Hun har skrevet en rekke bøker, samt en serie quiz-bøker med et samlet opplag på over 230 000.

ANNE GAATHAUG

Annes Quizfest

1800 spørsmål og svar i alle kategorier 1800 spørsmål og svar som skjerper hukommelsen og gir påfyll av kunnskap. Kjente og overraskende temaer og blandede spørsmål for ferskinger og drevne. La svarelystne venner og familiemedlemmer få teste kunnskapen sin innenfor film, TV, sport, dyr, historie, reise, musikk, litteratur og mye mer. Anne Gaathaug er kjent for spørsmål og svar som oppgraderer minnet. Annes Quizfest er intet unntak!

ISBN: 9788202758561 Kr 249,Måned: August

112

Anne Gaathaug, quizmaster med fast quiz i Klassekampen og på Litteraturhuset i Oslo samt eget quizhjørne på Facebook, har utgitt en rekke populære quizbøker, og er i tillegg forlagssjef i Papermoon Publishing.


Gled deg til et julehefte som inspirerer og gir glede. Alle har et forhold til jul. Adventstida, julemusikken, de mørke kveldene som senker seg, småkakene og alt det andre som hører høytiden til. Dette juleheftet gir deg massevis av tips, spennende lesestoff og aktiviteter du kan gjøre i dagene før, under og etter selve jula. Her er det hjernetrim for store og små, med kryssord og julequiz. De beste oppskriftene på sju slag er med, i tillegg til oppskrifter på julemat og julestrikking. Julesanger og julefortellinger er også med. God jul!

ISBN: 9788202765798 Kr 179,Måned: Oktober

SA K PRO SA – Q U I Z , SU D O KU O G K A L E N D E R E

ANNE GAATHAUG (RED.)

God jul

HANNE MCBRIDE

Superhjerne-sudoku Superhjerne-sudoku er ikke bare for deg som elsker tall og matematikk, men for alle som vil holde hjernen i form ved å trene sin logiske sans. Boka har fem nivåer og hundre nye brett med avhengighetsgaranti, der den økende vanskelighetsgraden gjør det morsomt og spennende for både nye og erfarne sudoku-løsere. Alle brett har én mulig løsning, og står du fast, er fasiten aldri langt unna.

Hanne McBride har fått æren for å ha introdusert nordmenn for sudoku, dette lille japanske tallbrettet som utfordrer logikken din. Hun står bak flere sudoku-bøker.

ISBN: 9788202761592 Kr 129,Måned: September

113


SA K PRO SA – Q U I Z , SU D O KU O G K A L E N D E R E

IBEN SANDEMOSE

Kalender 2023 Iben Sandemoses nye kalender er illustrert med de mest fantastiske og fargesprakende tegninger en norsk illustratør kan by på. Et klassisk samleobjekt, en daglig gledesspreder og den perfekte gave til deg selv eller en du er glad i. Sandemose ble tildelt GULL i Årets vakreste bøker i 2016 og Kulturdepartementets illustrasjonspris i 2017.

ISBN: 9788202765712 Kr 227,Måned: Oktober

Iben Sandemose (f. 1950) er forfatter, billedkunstner, tegner og illustratør. I sin lange karriere har hun utgitt årskalendere og flere bøker og er særlig kjent for barnebokserien om Farmor og Fiat.

PAULO COELHO

Styrke Årsplanlegger 2023 Årsplanlegger for 2023 med utvalgte sitater fra Coelhos romaner. Fokus i år er STYRKE. Boken gir kraft, mot, oversikt, inspirasjon og oppmuntring i hverdagen. Den har god plass til notater og refleksjoner. I tillegg er boken en estetisk nytelse, illustrert av Catalina Estrada.

ISBN: 9788202755447 Kr 299,Måned: August Oversetter: Anita Nyhus

1 14

Paulo Coelho, født i Rio de Janeiro i 1947, er en av verdens mest leste forfattere. Paulo Coelhos bøker er internasjonale bestselgere, oversatt til 81 språk og utgitt i 170 land.


SA K PRO SA – A K A D EM I S K

ERIK HENNINGSEN OG ANDERS UNDERTHUN

Richard Sennett Arbeid og den nye kapitalismen I Richard Sennett – Arbeid og den nye kapitalismen drøfter forfatterne Sennetts ideer knyttet til det moderne arbeidslivet. Sentrale begreper fra denne delen av Sennetts forfatterskap, er fleksibilitet, håndverk og «selvets utvikling», og hvordan disse fenomenene kommer til uttrykk innenfor et arbeidsliv preget av endring og krav om kontinuerlig omstilling. Erik Henningsen er forskningssjef på NIBR, OsloMet – storbyuniversitet. Anders Underthun er forsker 1 ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), OsloMet – storbyuniversitet.

ISBN: 9788202678968 Kr 359,Måned: November

PÅL VEIDEN

Émile Durkheim Solidaritet og det moderne arbeidsliv Émile Durkheim (1858—1917) var samholdets og solidaritetens tenker. Han var grunnlegger av den moderne sosiologi — vitenskapen som undersøker forholdet mellom kollektiver og individet. Durkheims tenkning har blitt og blir stadig diskutert og kritisert, men knapt noen annen samfunnstenker er like sentral når vi skal analysere fenomen som samhold, integrasjon og rasjonell organisering av samfunnslivet.

Pål Veiden er dr. polit i sosiologi og førsteamanuensis ved OsloMet. Han underviser i vitenskapsteori, nasjon/nasjonalisme og integrasjon. Han er tilknyttet Katedra sociologie ved Universitetet i Plzen, Tsjekkia.

ISBN: 9788202695897 Kr 329,Måned: September

115


Våre juletitler TRINES JUL


Kjersti Herland Johnsen JUL PÅ HIMMELFJELL HOTELL ISBN: 9788202767112 Trine Sandberg : TRINES JUL ISBN: 9788202759810

J U L PÅ H I M M E L FJ E L L HOTELL

Victoria Dam: JUL I HAGEBYEN ISBN: 9788202754389 Anders Heger/ Kjell Aukrust: KJELL AUKRUSTS JUL ISBN: 9788202764401 Marit Bromark: STOR JULEQUIZ – 1500 SPØRSMÅL ISBN: 9788202761615

J U L EØNSKET

Anne Gaathaug (red): GOD JUL ISBN: 9788202765798 Hege Barnholt: NATURLIG JUL ISBN: 9788202761158 Anne Marie Ryan: DEN STØRSTE JULEGAVEN ISBN: 9788202755683 DEN S TØ R S T E J U L E G AV E N

Oversetter: Bente Klinge

Tracy Rees: JULEØNSKET ISBN: 9788202743932 Oversetter: Linda Marie Vikaune


Julebøker for barn & ungdom ENDELIG J U L E B O K!

N O S TA L G I S K JUL MED ASTRID LINDGREN

kalenderbok

«Julemagi av beste merke.»

Dagbladet

hanne hagerup • hilde hagerup ane gustavsson


Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund (ill.) BUKKENE BRUSE OG JULENISSEN ISBN: 9788202759681 Astrid Lindgren og Ilon Wikland JULEFORTELLINGER ISBN: 9788202739690 Astrid Lindgren VAKRE JULEFORTELLINGER - SAMLEUTGAVE ISBN: 9788202764593

ÅRETS B E S T S E L G E RS E R I E!

Hanne Hagerup og Hilde Hagerup SNØFALL AKTIVITETSHEFTE ISBN: 9788202658694 Hanne Hagerup og Hilde Hagerup SNØFALL ISBN: 9788202764333 BARNAS BESTE JULEQUIZ MED NISSEVITSER ISBN: 9788202766603 Camilla Brinck JUL MED MUSSE OG HELIUM ISBN: 9788202766320 Martin Widmark og Helena Willis: JUL I VALLEBY - JULESABOTØREN ISBN: 9788202760670 Bjørn Rørvik og Eivind Gulliksen SE OPP FOR PLASKREIN! ISBN: 9788202745691


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BØKER FOR BARN & UNGDOM

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BARNA S FAVORIT TER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


BA R N A S FAVO R I T T E R – B U K K E N E B RU S E

BJØRN F. RØRVIK OG GRY MOURSUND

Bukkene Bruse og julenissen ISBN: 9788202759681 Kr 349,Måned: Oktober Illustratør: Gry Moursund 3–7 År

Det nærmer seg jul, men julenissen har aldri vært hos Bukkene Bruse. Kanskje han ikke finner fram? Men hvis de skriver ønskeliste og sender den til ham, da kommer han kanskje? Som tenkt, så gjort. På julaften spiser de middag – og venter. Og venter. Til slutt går den største bukken ut for å hente ved. DA banker det på døra! Et gøyalt og akkurat passe spennende gjensyn med Bukkene Bruse.

Bjørn F. Rørvik (f. 1964) står blant annet bak bøkene om Reven og Grisungen og om mesterdetektiven Purriot. Gry Moursund (f. 1969) har laget en rekke bildebøker, både alene og sammen med andre.

124


12 5


BA R N A S FAVO R IT T E R – M UM M IT RO L L E T

TOVE JANSSON

Mummitrollet på oppdagelsesferd Et klaffe-eventyr Mummitrollet drar ut på eventyr for å finne sin beste venn, Snusmumrikken! Men hvor er det han gjemmer seg? Er han i dammen? I treet? Eller kanskje i en hule? ISBN: 9788202764418 Kr 199,Måned: September Oversetter: Astrid Haugen 0–3 År

Trykk, skyv og dra i klaffene for å hjelpe Mummitrollet med å se hvor Snusmumrikken gjemmer seg! Titt-inn-boka passer for barn i alderen 0-3 år.

TOVE JANSSON

Sov godt, Mummitrollet

ISBN: 9788202760496 Kr 169,Måned: September Oversetter: Astrid Haugen 0–3 År

126

Det er langt over leggetid i Mummihuset, men uansett hvor mye han prøver, får ikke Mummitrollet sove. Heldigvis er Mummifamilien full av gode ideer som kan hjelpe ham inn i drømmeland. Denne herlige godnattboka kan leses for barn i alderen 0-3 år.


Mummitrollet får en ny venn – Snorkfrøkens bror, Snorken! Men når Mummitrollet prøver å forandre Snorken, settes vennskapet på prøve. Til slutt lærer alle at når man klarer å akseptere hverandre akkurat sånn man er, kan alle være venner. Her møter du igjen de kjente og kjære figurene fra Mummidalen.

ISBN: 9788202762216 Kr 199,Måned: September Oversetter: Camilla Stendov 3–6 År

BA R N A S FAVO R IT T E R – M UM M IT RO L L E T

BASERT PÅ TOVE JANSSONS FORFATTERSKAP

Mummitrollet og Snorken blir venner

BASERT PÅ TOVE JANSSONS FORFATTERSKAP

Den fantastiske Mummidalen I denne flotte samleboka har Mummitrollene vært ute på eventyr, og nå er de tilbake i vidunderlige Mummidalen. Her får leseren bli med når mummifamilien møter de nye vennene Snorken og Stinky, blir invadert av elektriske Hattifnatter, arrangerer en overraskelsesfest og utfører et dristig ran. De gjennomillustrerte kapitlene passer perfekt for en lesestund på sengekanten. Passer for lesere fra 3–6 år.

ISBN: 9788202762193 Kr 299,Måned: Oktober Oversetter: Camilla Stendov 3–6 År

127


BA R N A S FAVO R IT T E R – M UM M IT RO L L E T

TOVE JANSSON

Mummidalens alfabet Mummidalens alfabet er en vandring rundt i den magiske Mummidalen, og en artig introduksjon til bokstavene.

ISBN: 9788202726591 Kr 279,Måned: Juli Oversetter: Heidi Sævareid 3–6 År

Vi får treffe Tove Janssons fabelaktige og velkjente Mummitroll, og vi møter også noen spennende og mer ukjente karakterer. Den finlandssvenske barnebokforfatteren Annika Sandelin har skrevet et dikt for hver bokstav i alfabetet, og disse er vakkert gjendiktet til norsk av Heidi Sævareid. Illustrasjonene er hentet fra Tove Janssons originalverk om Mummitrollet og familien hans.

TOVE JANSSON

Trollvinter Mummitrollet sover vinterdvale mellom november og april. Men plutselig en dag i januar våkner Mummitrollet, og nå klarer han ikke å sovne igjen. Først kjenner han seg redd og ensom i det sovende huset, men etter hvert oppdager han en ny og kald vinterverden full av forunderlige vesener. Blant dem er Too-Tiki og Lille My, som bor i familiens badehus.

ISBN: 9788202703318 Kr 299,Måned: November 10–100 År

12 8

Tove Marika Jansson (født 9. august 1914 i Helsingfors, død 27. juni 2001), er en finlandssvensk forfatter, illustratør, tegneserietegner og maler. Hennes offisielle mummi-debut kom i 1945 med Småtrollene og den store oversvømmelsen. Denne boka introduserte den verdenen som mummitrollene lever i. Men mummitrollene selv ble først introdusert i den andre boken, Kometjakten, fra 1946. Men fra da av har de vært det gjennomgående temaet i de fleste av hennes bøker. Jansson skrev om Mummitrollene i illustrerte romaner, tegneserier og billedbøker. Hennes internasjonale suksess kom med Trollmannens Hatt fra 1948. Tove Jansson er oversatt til mer enn 34 språk.


BA R N A S FAVO R I T T E R – K A R ST E N O G PE T R A

ISBN: 9788202753269 Kr 299,Måned: August Illustratør: Anne G. Holt 3–6 År

TOR ÅGE BRINGSVÆRD OG ANNE G. HOLT

Karsten og Petra – Året rundt Karsten og Petra fyller 30 år! Den flotte samleutgaven Karsten og Petra — Året rundt inneholder fire bøker fra serien — som følger året. I boka kan du lese et forord fra forfatteren Tor Åge Bringsværd, og få et innblikk i hvordan illustratøren Anne G. Holt tegner historiene om de kjente jubilantene. Mellom hver fortelling vil du i tillegg finne fine oppslag med alt Karsten og Petra liker å gjøre i de ulike årstidene. Tor Åge Bringsværd (f. 1939) har en stor produksjon bak seg, både for barn og voksne. Han har skrevet romaner, noveller, dramatikk, bildebøker og lettlestbøker, og han har fått en lang rekke priser. Anne G. Holt (f. 1961) er utdannet ved Westerdals reklameskole og Statens Håndverksog Kunstindustriskole, og har arbeidet som illustratør siden 1986.

12 9


BA R N A S FAVO R I T T E R – MU SS E & H E L I UM

CAMILLA BRINCK

Musse og Helium 5: Den siste kampen

ISBN: 9788202722975 Kr 249,Måned: September Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Shen Fei Studios 4–10 År

Musse og Helium står nå overfor sin største kamp noensinne. Til tross for at de nå er innelåst i en mørk og fuktig kjeller hos duejegnerne, så nekter de å gi opp. Duejegerne truer med å skade katten Sigge dersom de ikke vil hjelpe dem med å finne gullosten. Musse og Helium må tenke og handle raskt! Spørsmålet er: Blir det de gode eller de onde som finner den først? Heldigvis får Musse og Helium hjelp fra uventet hold. La eventyret fortsette!

Camilla Brinck er født og oppvokst utenfor Stockholm. Hun har alltid villet jobbe kreativt. Foruten å skrive om Musse og Helium har hun også jobbet som artist, låtskriver, produsent og dj.

CAMILLA BRINCK

Jul med Musse og Helium Stemningsful julefortelling med barnas favorittmus, Musse og Helium. En koselig fortelling å lese i førjulstiden, vakkert illustrert bildebok. ISBN: 9788202766320 Kr 249,Måned: Oktober Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Shen Fei Studios 3–6 År

13 0


BA R N A S FAVO R I T T E R – MU SS E & H E L I UM

131


BA R N A S FAVO R I T T E R

BASERT PÅ THORBHØRN EGNERS FORFATTERSKAP / ELIN VATNAR NILSEN

Kokebok fra Kardemomme By ISBN: 9788202727802 Kr 349,Måned: September 4–12 År

2022 blir et stort år for Kardemomme by. 1. juledag har den nye, fantastiske animasjonsfilmen Folk og røvere i Kardemomme by premiere. Kokebok fra Kardemomme by er en kreativ og flott kokebok for hele familien. Oppskriftene er inspirert av Thorbjørn Egners univers og utviklet av konditor Elin Vatnar Nilsen, som driver nettstedet Krem.no. Bli med til Kardemomme by og lær hvordan du kan lage god mat! Her finner du trikkefører Syversens trikkekaker, arme røvere, pølsemakerens lapskaus, Løvens sjokoladekake, Kamomillas omelett og mye mer. Tante Sofie og politimester Bastian bidrar med kjøkkenregler, og i boken finnes både enkle og gode oppskrifter og tips til Kasper, Jesper og Jonatan og andre som elsker å spise mat, men som ikke er like glade i å lage den.

Elin Vatnar Nilsen er utdannet konditor og har drevet bloggen krem.no siden 1999.

132


BA R N A S FAVO R I T T E R

ISBN: 9788202766351 Kr 129,Måned: September 4–8 År

AKTIVITETS-

BOK

Kardemomme By Aktivitetsbok 2022 I denne aktivitetsboken kan du bli med inn i Kardemomme by. Her kan du fargelegge, løse oppgaver og bli bedre kjent med røverne, tante Sofie og alle de andre som bor i byen. Boken er gjennomillustrert med bildene fra Qvistens animasjonsfilm.

133


BA R N A S FAVO R I T T E R

Babblarna – Fingerreisen

ISBN: 9788202766832 Kr 149,Måned: September 0–3 År

Fingerreisen er et morsomt lydlekende eventyr. La fingeren hoppe fremover med ordene på sidene, og si samtidig lydene. Ordene nederst på sidene leser vi med mørk stemme, og de høyt oppe med lys. Stor tekst med HØY stemme, og liten tekst med lav stemme. På denne måten lar du barnet leke med stemmen sin og lære seg nye språklyder.

MERVI LINDMAN

Minsten kan alt! Minsten kan alt! Minsten kan gå, sitte, bygge med klosser, og Minsten er kjempesterk! Han kan faktisk løfte en hel elefant! Kanskje han kan fly også? Se, pek, les og le, og finn det ut!

ISBN: 9788202759711 Kr 179,Måned: September Oversetter: Astrid Haugen 1–3 År

13 4

Bøkene om Minsten er supre småbarnsbøker fulle av små overraskelser og morsomme påfunn, og er perfekte for foreldre og barn til å peke på og prate om det de leser.


BA R N A S FAVO R I T T E R

ELLEN KARLSSON

Max skal i barnehagen Barnehagevenner Det er en helt vanlig morgen hjemme hos Max. Han skal spise frokost, pusse tennene, kjøre vogn til barnehagen og vinke ha det til mamma. Men i dag er det litt vanskelig. Heldigvis vet Pelle råd, og ikke minst er alle vennene til Max der! Perfekt for å snakke om morgenrutiner i familien, eller å bruke som forberedelse til barnehagestart.

ISBN: 9788202769864 Kr 149,Måned: August Illustratør: Laura Di Francesco 1–3 År

ELLEN KARLSSON

Mai og Sara krangler! Barnehagevenner Mai har laget den fineste kaken i hele sandkassen, og gleder seg til å vise den fram til de andre i barnehagen. Men når hun ser en annen vei, tar Sara kaken og spiser den opp! Nå blir det bråk i barnehagen! Hvordan skal de klare å bli venner igjen? Perfekt for å snakke om følelser og konflikter enten i barnehagen eller hjemme.

ISBN: 9788202769871 Kr 149,Måned: August Illustratør: Laura Di Francesco 1–3 År

ELLEN KARLSSON

Alvins første turdag Alvin er minst i barnehagen. Han har aldri vært på tur med barnehagen før, og han gleder seg veldig! Men når de kommer fram til den store lekeparken, synes ikke Alvin det er noe gøy lenger. Heldigvis finner vennene på noe alle kan gjøre sammen! Perfekt for å snakke om følelser og nye situasjoner enten i barnehagen eller hjemme.

ISBN: 9788202766351 Kr 149,Måned: August Illustratør: Laura Di Francesco 1–3 År

135


BA R N A S FAVO R I T T E R

ROLF MAGNE G. ANDERSEN OG VICTORIA H. HAMRE

Kokosbananas og tøysemaskinen ISBN: 9788202739485 Kr 279,Måned: August Illustratør: Victoria Haallman Hamre 3–6 År

Barnas favoritt og strømmevinner i Storytel! Når gullfisken til nabojenta Pea dør, blir hun veldig lei seg. Heldigvis vet Kokosbananas råd og finner opp en tøysemaskin for å gjøre henne glad igjen. Men kommer det til å fungere? Kokosbananas og tøysemaskinen er fjerde bok i serien om den morsomme lille oppfinneren. I Kokosbananas-serien får barna humor og galskap og en ny og morsom bestevenn.

Rolf Magne Golten Andersen (f. 1983) har skrevet en haug med Kokosbananasfortellinger for Storytel og har også bakgrunn fra film og tv, blant annet som manusforfatter med Førstegangstjenesten til Herman Flesvig.

13 6


BA R N A S FAVO R I T T E R

137


BA R N A S FAVO R I T T E R

J.K. ROWLING

Harry Potter og Føniksordenen

ISBN: 9788202476021 Kr 499,Måned: Oktober Oversetter: Torstein Bugge Høverstad Illustratør: Jim Kay og Neil Packer 9–99 År

Femte bok i den illustrerte klassikerserien om Harry Potter. Prisbelønte Jim Kay, i samarbeid med Neil Packer, løfter Harry Potter-universet i denne fortryllende festen av en bok — perfekt både for trofaste fans og nye lesere.

«Jeg elsker å se Jim Kays tolkning av Harry Potters verden, og jeg føler meg beæret og takknemlig for at han fortsetter å låne talentet sitt til den.» – J.K. Rowling.

«En triumf» – Telegraph.

Den prisbelønte forfatteren J.K. Rowling står bak verdenssuksessen Harry Potter. De 7 bøkene i serien har solgt over 500 millioner eksemplarer, blitt oversatt til 80 språk, og blitt til 8 filmer av WarnerBros.

13 8


BA R N A S FAVO R I T T E R

139


BA R N A S FAVO R I T T E R

ASTRID LINDGREN

Julefortellinger Samleutgave «Min barndoms jul var den rødeste, gladeste, mest lystindrende og pepperkakeduftende julen man kan ønske seg.» Astrid Lindgren

ISBN: 9788202764593 Kr 349 ,Måned: Oktober Oversetter: Jo Giæver Tenfjord og Agnes-Margrethe Bjorvand Illustratør: Ilon Wikland, Björn, Berg, Lars Klinting, Ingrid Vang Nyman, Kristina Digman. 3–6 År

En flott gavebok fylt med 12 vidunderlige julefortellinger fra Astrid Lindgrens verden. Her kan du lese om hvordan man feirer jul i Bakkebygrenda, hos Pippi og Emil, i Bråkmakergata, hos Marikken og mange flere av Astrid Lindgrens kjente og kjære karakterer.

ASTRID LINDGREN

Vakre julefortellinger Drøm deg bort i dette vakre juleheftet, fylt av Astrid Lindgrens varme og folkekjære julehistorier. Du kan blant annet lese om Kaisa Krabat som hjelper mormor, reven og nissen, og Marikken som synes at juleferie er et godt påfunn. Heftet innbyr til stemningsfull egenlesning og høytlesning med hele familien. ISBN: 9788202739690 Kr 149,Måned: Oktober Oversetter: Jo Giæver Tenfjord 3–12 År

14 0

Astrid Lindgren (1907–2002) er en av verdens mest leste barnebokforfattere. Hennes bøker er oversatt til nesten 100 språk og har blitt populære filmer og tvserier. Hun mottok mange priser og utmerkelser for sitt forfatterskap, som preges av oppveksten i Småland.


Snøfall er tidenes mest sette julekalender på NRK Super! Selma er 9 år og foreldreløs. Hennes høyeste ønske er å få en familie, og dette skriver hun i et brev som hun sender til julenissen. Brevet finner veien til nisselandsbyen Snøfall, og etter hvert havner også Selma der, selv om Snøfall er et sted der vanlige mennesker ikke har innpass. Snart begynner dramatiske ting å skje, og selveste julaften står på spill. Denne boken i heftet utgave er den perfekte gave til alle som elsker julen!

kalenderbok

«Julemagi av beste merke.»

Dagbladet

BA R N A S FAVO R I T T E R

HANNE HAGERUP OG HILDE HAGERUP

Snøfall

hanne hagerup • hilde hagerup ane gustavsson

ISBN: 9788202764333 Kr 149,Måned: September Illustratør: Ane Gustavsson 5–9 År

Denne kalenderboken er skrevet av Hilde og Hanne Hagerup og vakkert illustrert av Ane Lysebo Gustavsson.

Snøfall Aktivitetsbok 2019 Snøfall Aktivitetsbok 2019 er full av julestemning og gir flere timer med morsomme juleaktiviteter! Bli med Selma og vennene hennes inn i Snøfalls magiske verden! Ta Snøfall-quizen, bak Hjerteruds boller, lek med klistremerkene og løs oppgaver i alle varianter. ISBN: 9788202658694 Kr 99,Måned: Oktober

141


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

BILDEBØKER FR A 3 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


MARIT LARSEN OG JENNY LØVLIE

Sofia finner en sang ISBN: 9788202690168 Kr 299,Måned: September Illustratør: Jenny Løvlie 3–6 År

Midt i larmen fra den travle byen hun bor i, oppdager Sofia en mystisk melodi. Den skiller seg ut fra alle andre lyder, den skinner, den lyser, den har sin egen farge, den snirkler seg gjennom byen som en magisk vind med toner på. Men hvor kommer lyden fra? I Sofia finner en sang blir vi med på oppdagelsesferd etter en melodi med magnetisk kraft. En nydelig bildebok av superduoen Marit Larsen og Jenny Løvlie.

Marit Larsen (f. 1983) er blant våre mest kjente og kjære låtskrivere. Jenny Løvlie (f. 1990) er en norsk illustratør bosatt i Cardiff. I 2019 vant hun den prestisjetunge Waterstones Children’s Book Prize for bildeboka The Girls.

14 4


BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

145


BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

ANNIKA LEONE OG BETTINA JOHANSSON (ILL.)

Bare rumper ISBN: 9788202753276 Kr 279,Måned: September Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustratør: Bettina Johansson 3–6 År

Endelig lørdag! Mira skal til svømmehallen og hoppe fra kanten av det store bassenget – helt selv! Tør hun det? I garderoben finnes det mye å se på – alle de nakne kroppene er så like, men samtidig så ulike. En boblende bildebok som byr på latter og nysgjerrighet, og som viser alle slags kropper og personligheter. En god bok om barns nysgjerrighet og nakensjokk, og en hyllest til at alle kropper er vakre som de er!

Annika Leone (f. 1974) bor på Södermalm i Stockholm. Hun har bakgrunn som redaktør, kronikkforfatter og skribent i ulike magasiner. Nå arbeder hun som frilansjournalist i Expressen.

14 6


BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

147


BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

INGUNN AAMODT

Pulverheksa feirer halloween ISBN: 9788202753436 Kr 249,Måned: August 3–6 År

Hjertevarm fortelling fra Pulverskogen! En sen og mørk høstkveld banker det på døra til det lille heksehuset i Pulverskogen, og utenfor står en bitteliten heks. Knask eller knep, sier den lille heksa og forteller at det er halloween. Pulverheksa, Hokus og Pokus har aldri feiret halloween før, men nå får de veldig lyst til å kle seg ut og gå knask eller knep de også. De legger ut på en runde i Pulverskogen og møter både Politimannen, Tyven, Krokodillen og Drømmeprinsen. Pulverheksa er blitt en moderne klassiker, velkjent for alle barn i alderen 3 til 8 år.

Ingunn Aamodt er født i Honningsvåg, Finnmark, i 1965. Hun er utdannet lærer i kunst og håndverk, men har jobbet som barnebokforfatter på heltid siden 1998. I 2006 ble hun Brage-nominert for boka Tutankhamon. I 2008 fikk hun skolebibliotekarforeningens litteraturpris. I 2011 vant hun Arks barnebokpris for skrekkromanen Dukken.

14 8


Gullkatt

ISBN: 9788202757069 Kr 299,Måned: September Illustratør: Kaia Linnea Dahle Nyhus 3–6 År

BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

KAIA LINNEA DAHLE NYHUS

Varm bildebok fra Kaia Dahle Nyhus om drømmen om en katt og en bestevenn. Barnet drømmer om en katt. En gullkatt. Gullkatten skal være med på skitur og like å se på film. Gullkatten skal bake pepperkaker til jul, passe på barnet når det er sykt og si at den er glad i barnet hver kveld før barnet skal sove. For alle barn har noen som passer på. Barnet leter overalt etter denne spesielle katten, men hva skjer når det dukker opp et bur på døra med en helt ordentlig katt?

Kaia Dahle Nyhus (f. 1990) debuterte i 2014 med Vil du høre en hemmelighet?, som hun mottok NBUs Debutantpris for. Hun som kalles søster var hennes tredje bildebok. Hun har også samarbeidet med Gro Dahle om flere kritikerroste bildebøker.

14 9


BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

GRO DAHLE OG SVEIN NYHUS

Ikke! ISBN: 9788202757045 Kr 299,Måned: September Illustratør: Svein Nyhus 3–6 År

Tankevekkende og morsom bildebok fra Gro Dahle og Svein Nyhus! Tiki vil klatre i det høye treet. Tiki vil klappe hunder og hoppe i sølepytter og huske med kjempestor fart. Ikke så høyt! roper pappa. Ikke klapp hunder du ikke kjenner! roper mamma. Ikke klapp hunder du kjenner heller, for ingen hunder er trygge. Ikke klatre i bokhylla! Ikke spis så mye sukker! Ikke! Ikke! Ikke! Vi vil jo ikke at det skal skje deg noe vondt! sier mamma og pappa. Men hva skjer med Tiki når foreldrene begrenser henne hele tiden? En nydelig bok for alle barn som ønsker å utforske verden rundt seg og alle foreldre som bør mase mindre.

Gro Dahle (f. 1962) og Svein Nyhus (f. 1962) har laget en rekke bildebøker sammen, blant annet Sinna mann og Akvarium.

15 0


Vilt om dyr for barske barn

BILDEBØKER FR A 3 TIL 6 ÅR

ANNE ØSTGAARD

ISBN: 9788202757205 Kr 299,Måned: August Illustratør: Camilla Victoria Storm 3–6 År

Vilt om dyr for barske barn av Anne Østgaard og Camilla Storm er en samling festlige og sprelske morovers for barske barn – og de fleste andre! Tekstene er på rim, og er enkelt oppbygd med god rytme, som gjør dem fine både å lese høyt for andre og å øve seg på å lese selv.

Anne Østgaard er forfatter og gravferdstaler med lang fartstid som informasjonsmedarbeider i forlagsbransjen. Hun har utgitt en rekke bøker for barn, samt bidratt til antologier og leseverk.

151


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

LET TLEST

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


MARIANGELA DI FIORE

Simon lager mat selv Simon er så innmari sulten når han kommer hjem fra skolen. Mamma sitter på hjemmekontor og har ikke tid. Simon har lyst på pannekaker! Dette må han lage selv, med bestefar på Facetime. ISBN: 9788202732066 Kr 179,Måned: Juni Illustratør: Tiril Valeur 4–7 År

Boken er en blanding av kokebok og skjønnlitterær historie. Dette er en skikkelig bruksbok for sultne barn som kommer hjem fra skolen!

Mariangela Di Fiore (f. 1981) er en prisbelønt forfatter som har utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne.

MARI KJETUN

Søt og farlig Søte dyr kan også være farlige. Overraskende mange nydelige, nusselige dyr, er egentlig skikkelig skumle. La deg ikke lure av skjønne øyne og myk pels. Dyrene du møter i denne boka kan være livsfarlige. ISBN: 9788202756895 Kr 179,Måned: Juni 4–7 År

Boka er skrevet av dyreentusiast Mari Kjetun og illustrert med deilig fargerike fotografier.

Mari Kjetun (f. 1966) er forfatter og har skrevet 13 barne– og ungdomsbøker. Fem handler om sjiraffer. Når hun ikke besøker sjiraffer, skriver hun og fotograferer. Dette er Maris andre faktabok.

15 4


Visste du at du drikker flere flasker med neseslim og spytt hver dag? Eller at du bare trenger noen måneder for å fylle et helt badekar med tiss? Og hvor mye veier vel den digre haugen med bæsj som du bæsjet i fjor? Kroppen vår er helt rå og lager mange rare, men også veldig flotte ting. Visste du for eksempel at blodet ser ut som et hav av deilige smultringer?

ISBN: 9788202730864 Kr 179,Måned: Juni Illustratør: Linn Isabel Eielsen 4–7 År

L E T T L EST – L ES E L ØV E – L ØV E U N G E

SARAH ROXANA HERLOFSEN

Kroppen vår – fra bæsj til hår

Sarah R. Herlofsen er en ekte forsker. Hun jobbet mange år på laboratoriet for å finne ut hvordan man kan fikse kroppen når den blir syk. Det gøyeste hun vet er å snakke med store og små om kroppens mirakler. Hun har skrevet mange barnebøker, og kroppen hennes har laget fire flotte barn, som hun leser til hver eneste dag.

155


L E T T L EST – L ES E L ØV E – L ØV E U N G E

ANNELI KLEPP

Leona 5: Leona i monstertrøbbel Perfekt for barn som elsker fart, humor og spenning! Det er årets skumleste kveld: halloween. Men et monster ødelegger festen! Hva skjer når Leona skal ordne opp? Det blir monstertrøbbel, så klart!

ISBN: 9788202758271 Kr 199,Måned: Juni Illustratør: Cathrine Sandmæl 6–9 År

Bli med på et fartsfylt serieeventyr for 6- til 9-åringer som elsker sprelske og morsomme historier. Anneli Klepp (f. 1966) elsker barn og bøker, derfor har hun skrevet mange bøker for barn. For eksempel serien om Leona. Hun har også skrevet ungdomsromaner og skolebøker.

Vitseløve 11 Dyrevitser

Ellevte bok i den populære Vitseløve-serien! Å bruke latter som virkemiddel til å lære å lese er supert. Her lærer barna å få leseflyt og samtidig få en blaut dyrevits på kjøpet.

ISBN: 9788202758264 Kr 199,Måned: Juni Illustratør: Elisabeth Moseng 6–9 År

To kuer sto på en eng og så på hverandre. Plutselig sa den ene: – Møøø. Da sa den andre: – Fillern, det var det jeg skulle si! Vitsene er gøyalt illustrert av Elisabeth Moseng. Perfekt for 6-9-åringen!

15 6


Hvem var egentlig Jesus? Hva vet vi om ham? Var han sønnen til Gud? Eller var det Josef som var faren hans? Hva tror vi, og hva vet vi? Her får de mer erfarne leserne en smakebit på hvor intenst spennende historien om Jesus er. Cecilie Winger (f. 1964) jobber med det hun syns er aller morsomst: Hun skriver, leser og oversetter bøker. Dessuten bor hun i Oslo, den aller fineste byen i Norge. Flaks for henne!

ISBN: 9788202739287 Kr 199,Måned: Juni Illustratør: Helena Lindholm 7–11 År

L E T T L EST – L ES E L ØV E – M I N F Ø R ST E L ES E L ØV E

CECILIE WINGER

Jesus på 1-2-3

ANNE ØSTGAARD OG KAJA ØSTGAARD PETTERSEN

Vondt, verre, verst? Er det vondt, verre eller verst? Hva vil du helst? Et dilemma er et valg mellom to muligheter, der ingen av dem er bedre enn det andre. Og dilemmaer blir ekstra gøy når begge valgmulighetene er absolutt helt gærne! Ville du heller kjørt heis med et stinkdyr eller gått trappene med et dovendyr? Hva med padlet på et akebrett eller badet med pelskåpe?

ISBN: 9788202754815 Kr 199,Måned: Juni Illustratør: Camilla Victoria Storm 7–11 År

Anne Østgaard er forfatter og gravferdstaler med lang fartstid som informasjonsmedarbeider i forlagsbransjen. Hun har utgitt en rekke bøker for barn, samt bidratt til antologier og leseverk.

157


L E T T L EST – L ES E L ØV E – L ES E L ØV E 15 8

CAMILLA KUHN

Ryddetid norsk/ukrainsk

ISBN: 9788202765668 Kr 179,Måned: Mai Oversetter: Iryna Sabor Illustratør: Camilla Kuhn 4–7 År

Det er ryddetid, men pappa og Jens vil heller dra i svømmehallen. Uheldigvis blir de oppdaget av lillesøster idet de prøver å snike seg ut. Merkelig nok blir verken hun eller mamma sinte. Da pappa og Jens kommer frem til svømmehallen, skjønner de endelig hvorfor. Denne utgaven er på ukrainsk og norsk.

Forfatter og illustratør Camilla Kuhn (f. 1975) har laget mange spennende og morsomme bøker for barn. De er oversatt til en rekke språk.


L E T T L EST – K L A SS E N M I N

HELENA BROSS

Blir det bursdagsfest? Frank er ikke helt som han pleier å være. Frank er lei seg. Han forteller at foreldrene hans skal skille seg. Om noen dager har han bursdag, og han vet ikke engang om det blir noen feiring! Heldigvis kommer pappaen til Frank på en løsning. Klassen min er en sjarmerende serie med gode historier, humor og gjenkjennelse for de yngste leserne.

ISBN: 9788202760045 Kr 229,Måned: August Illustratør: Christel Rönns Oversetter: Lise Männikkö 6–8 År

HELENA BROSS

En egen hest I klassen forteller Alice at hun har begynt å ri. Det vil Siri også, men foreldrene hennes sier at det er for dyrt. Det er så urettferdig! På aktivitetsskolen viser læreren dem hvordan de kan lage sin egen hest. En kjepphest! Klassen min er en sjarmerende serie med gode historier, humor og gjenkjennelse for de yngste leserne.

ISBN: 9788202760021 Kr 229,Måned: August Illustratør: Christel Rönns Oversetter: Lise Männikkö 6–8 År

159


L E T T L EST – D I L L STA D BA N D E N

HEDDA LAPIDUS OG JENS LAPIDUS

Dillstadbanden 5: Fengselskuppet

ISBN: 9788202727215 Kr 249,Måned: Oktober Oversetter: Anne Audhild Solberg Illustratør: Gustaf Lord 6–9 År

Nå er det alvor. Zashas pappa sitter i fengsel, og flere bevis tyder på at han er uskyldig dømt. Men Jonathan, Lotta og Z innser at politiets arbeid går alt for sakte! De ekte skurkene gjør sitt ytterste for å ødelegge bevisene som kan være med å frikjenne pappaen. Dillstadbanden må ta saken i egne hender. Dette blir det viktigste og vanskeligste kuppet noensinne for Dillstadbanden. Jens Lapidus (f. 1974) debuterte som krimforfatter i 2006, etter å ha vært jurist og advokat i 15 år. Serien om Dillstad-banden er hans debut som barnebokforfatter.

.

16 0


L E T T L EST

MARTIN WIDMARK

Jul i Valleby – Julesabotøren Det er dagen før julaften, og Vallebys innbyggeren har samlet seg i kirken for å ha juleverksted. Men da skjer det noe som absolutt ikke bør skjer: Noen stjeler Jesus! Hvem saboterer jula? Lasse og Maja tar som vanlig saken, og denne gangen trenger de også leserens hjelp. En stemningsfull fortelling med morsomme oppgaver underveis.

Mar tin Widmark er blitt kalt “barnas Agatha Christie”, og er fremfor alt kjent for bokserien LasseMajas detektivbyrå. Hans bøker er oversatt til nesten 40 språk og har solgt over 12 millioner eksemplarer.

ISBN: 9788202760670 Kr 229,Måned: Oktober Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Helena Willis 6–9 År

MARTIN WIDMARK

Nelly Rapp og trollkjerringa Når postbud og politi begynner å forsvinne sporløst, blir monsteragentene Nelly Rapp og Valle tilkalt for å løse mysteriet. De to agentvennene er mestere i å takle monstre og andre farer. Hvorfor har folk helt siden midten av 1800-tallet forsvunnet sporløst når de besøkte det gamle gjestehuset i skogen? En ny frittstående tittel i serien om monsteragent Nelly Rapp. Passe skummelt, morsomt og lettlest for ferske lesere!

ISBN: 9788202764579 Kr 229,Måned: Oktober Oversetter: Hilde Matre Larsen Illustratør:Emil Maxén 6–9 År

161


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

ROM ANER FR A 6 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


RO M A N E R F R A 6 Å R

ROBERT STOLTENBERG OG HARALD M. STOLTENBERG

Turbotvillingene og den store kanonballkampen

ISBN: 9788202739423 Kr 299,Måned: September Illustratør: Leonard Furuberg 6–9 År

Tvillingene Robert og Harald må flytte fra storbyen til bondelandet, fordi moren deres trenger mer plass til tankene sine. Allerede første skoledag viser det seg at alle i bygda er opphengt i én ting: KANONBALL. Skolens bølle og kretsmester i kanonball, Sølvi, utfordrer tvillingene til å danne et eget kanonballlag og melde seg på den store kanonballturneringen som avholdes hvert år. Men hvem skal egentlig være på laget deres? Hva skjedde med den nye gutten i klassen som ble sporløst borte etter forrige turnering? Og hvordan i alle dager spiller man egentlig kanonball? Turbotvillingene og den store kanonballkampen er en hysterisk morsom og hjertevarm historie om å være en god bror, en god venn og et godt menneske. Gjennomillustrert av Leonard Furuberg.

Robert Stoltenberg (f. 1965) er utdannet regissør, og er en av våre mest folkekjære komikere og programledere, kjent fra serier som Borettslaget, Coda Kork og Underholdningsavdelingen. Han har også gitt stemme til tegnefilmer som Madagaskar og Pelle Politibil. Turbotvillingene og den store kanonballkampen er hans første bok, skrevet sammen med tvillingbroren Harald, som han i ungdomstiden jobbet sammen med i NRK. Harald Maxmillian Stoltenberg (f. 1965) er utdannet diakon og psykoterapeut, men startet i NRK som tenåring sammen med tvillingbroren Robert, hvor han lagde radio og TV i mange år. Siden har han skrevet både hørespill, TV-serier, bøker og læremidler for barn. I tillegg er han dukkespiller og stemmegiver til en rekke tegnefilmer. Turbotvillingene og den store kanonballkampen er den første boka i en serie, skrevet sammen med sin egen tvillingbror.

.


RO M A N E R F R A 6 Å R

16 5


RO M A N E R F R A 6 Å R

KATARINA EKSTEDT OG ANNA WINBERG

Rekordskolen 1: Veien dit ISBN: 9788202754839 Kr 229,Måned: September Oversetter: Mari V. Wulfsberg 6–9 År

Silje, Rurik og Kostas er ni år og føler seg ikke som alle andre. De kommer inn på Rekordskolen, et merkelig internat der alle lærerne har satt rekorder og rektor er verdens lengste mann. I begynnelsen virker alt bare spennende, men blir man virkelig kastet ut av skolen om man kommer for sent? Klokka tikker ... Rekordskolen - Veien dit er første bok i en ny serie om rekorder, vennskap og eventyr!

16 6


RO M A N E R F R A 6 Å R

KATARINA EKSTEDT OG ANNA WINBERG

Rekordskolen 2: Klokka tikker ISBN: 9788202754877 Kr 229,Måned: September Oversetter: Mari V. Wulfsberg 6–9 år

Silje, Rurik og Kostas stortrives på Rekordskolen. Men en dag forsvinner Siljes favorittlærer, og rektor Nils slår alarm! Alle må hjelpe til med å finne henne før det er for sent. Samtidig må elevene øve på rekordene sine, og samarbeide med venner og fiender. Det eneste som er sikkert, er at klokka tikker. Rekordskolen - Klokka tikker er den andre boka i serien om rekorder, vennskap og eventyr!

Serien Rekordskolen er skrevet av forfatteren Katarina Ekstedt (f. 1976) og forfatteren, foreleseren og designeren Anna Winberg Sääf (f. 1984). Rekordskolen er deres første bokprosjekt i fellesskap.

167


RO M A N E R F R A 6 Å R

HELENA HEDLUND

Kjersti – sola og kjærligheten ISBN: 9788202745387 Kr 279,Måned: August Oversetter: Nina Aspen Illustratør: Katarina Strömgård 6–9 År

Kjersti elsker sin lillesøster Miranda over alt på jorden. Men det virker som at Miranda ikke kan høre. Tenk om det er Kjersti sin feil? Læreren vil at Kjersti skal ta mere plass på skolen, men det vil ikke Kjersti. Kjersti og bestevennen Gunnar lager rekordbok, og Kjersti klarer ikke å protestere når tittelen blir Gunnars rekordbok selv om de har gjort rekordene sammen. I blant kjennes det som at Kjersti får skylden for absolutt alt. Men en dag får hun nok, og den modige Kjersti trer fram. Kjersti-bøkene er en prisbelønt serie med et univers fylt av humor, hverdagsspenning, lek og følelser som kjennes i hele kroppen. Perfekt for høytlesning!

Helena Hedlund (f. 1978) er en svensk forfatter, dramatiker og skuespiller. Den første boka om Kjersti, Det fine med Kjersti, var hennes debutroman. For romanen fikk hun Den svenske forfatterforeningens debutantpris og Bibliotekforeningens pris for beste barne- og ungdomsbok 2018.

16 8


¢

¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢ ¢

¢

¢¢

¢

16 9


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

ROM ANER FR A 9 ÅR

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


RO M A N E R F R A 9 Å R

ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN

Edward Rubikons mysterier: Tidsvampyrene ISBN: 9788202732882 Kr 279,Måned: September Illustratør: Andreas Iversen 8–12 År

Ghostbusters møter Stranger Things i en spenningsserie for 9+. Bestevennene til Edward er forsvunnet. Og det rare er at ingen husker dem – bortsett fra Edward. Han er den eneste som kan redde dem nå! Monsterjeger Edward Rubikon kaster seg ut i et livsfarlig oppdrag med tidsreiser og utenomjordiske vesener. Men kan man endre på noe som allerede har skjedd? Og hva er egentlig en tidsvampyr?

Aleksander Kirkwood Brown (f. 1984) er halvt norsk og halvt skotsk. Han skriver bøker og tegneserier i tillegg til film- og TV-manus. Andreas Iversen (f. 1983) er illustratør og tegneserietegner.

17 2


RO M A N E R F R A 9 Å R

IRMELIN PERSDATTER GUSTAVSEN

Hilda Humlevik og folka som forsvant

ISBN: 9788202733636 Kr 299,Måned: August 9–12 År

Livet til Hilda Humlevik snus på hodet når en sleip mann med onde hensikter kaprer hjertet til moren hennes. I stedet for å reise på en kul sommerferie må de flytte til byen Søderdal, der Hilda raskt merker at ikke alt er som det skal. For hvem er den bleke mannen på trappa utenfor det nedlagte sanatoriet? Hvorfor er lærerne på skolen så annerledes? Og hva er det egentlig stefaren Timian skjuler på loftet i det nye huset i Kistegata? Hilda Humlevik og folka som forsvant er en knallsterk debutroman og coming of age-historie, full av både spenning, mystikk og humor.

Irmelin Persdatter Gustavsen (f. 1989) er utdannet innen drama og teater, og er i 2022 ferdig med masterstudiet i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling ved NBI. Hun debuterer med boken Hilda Humlevik og folka som forsvant.

17 3


RO M A N E R F R A 9 Å R

JOHAN RUNDBERG

Tyvenes dronning

ISBN: 9788202726560 Kr 279,Måned: September Oversetter: Kjersti Velsand 9–12 År

Det har blitt vår i Stockholm. På Norrbro samles folk rundt en populær knivkasterforestilling. Men på barnehjemmet har Mika fått annet å tenke på. To av de foreldreløse barna skulker skolen, og Miras politivenn Valdemar Hoff kommer med en uventet anklage. Snart innser Mika at barna er innblandet i noe mye farligere enn de selv forstår, og for å redde dem må hun sette sitt eget liv i fare. Andre del del i den prisbelønte Stockholms-trilogien.

Johan Rundberg (f. 1973) har skrevet Stockholms-trilogien som handler om barn på samfunnets bunn i 1800-tallets Stockholm. Tidligere har han også skrevet bildebøker, lettlest og for 9–12-åringer. Første bok om Mika, Natteravnen, ble tildelt Augustprisen for årets beste barne- og ungdomsbok, og Crimetime Awards for årets barnekrim.

174


RO M A N E R F R A 9 Å R

POCKET

NANCY SPRINGER

Enola Holmes - Den venstrehendte damen ISBN: 9788202758752 Kr 179,Måned: September Oversetter: Carina Westberg 9–12 År

Dette er den andre boken i serien om Enola Holmes, en ung detektiv i det victorianske London. Hun er en av de morsomste og mest egenrådige heltinnene i litteraturen i dag. Enola Holmes gjemmer seg for verdens mest berømte detektiv – sin egen bror, Sherlock Holmes. Samtidig er Lady Cecily sporløst forsvunnet. Mens hun prøver å oppklare mysteriet, oppdager Enola ting hun ikke burde vite noe om ... Ny film høst 2022.

175


RO M A N E R F R A 9 Å R

Star Stable: Skjebnerytterne – Mørkets sang En tegneserieroman

ISBN: 9788202766429 Kr 279,Måned: September 9–12 År

Mørkets sang er en klassisk fantasyfortelling i tegneserieform, med hester, spennende eventyr og magi i beste bokslukerstil! Bli med Lisa, Alex, Linda og Anne når de oppdager kreftene sine og kastes ut i eventyr, fjernt fra hverdagen på skolen og i stallen. Onlinespillet Star Stable er et av verdens raskest voksende dataspill om hester, med over 500 000 aktive spillere hver måned.

HELENA DAHLGREN

Star Stable: Skjebnerytterne 3 Mørket faller Dette er den tredje boka i serien om Star Stable — Skjebnerytterne. De fire skjebnerytterne Lisa, Anne, Linda og Alex står foran sin største utfordring noengang. Dark Cores mørke planer kan i verste fall utslette hele den magiske øya Jorvik.

ISBN: 9788202733063 Kr 279,Måned: August Oversetter: Maren Barlien Guntvedt

176

Skjebnerytternes magi og deres sterke kontakt med hestene kan beseire dette mørket, men da må magien virke. Det tar tid å få magien til å virke, og tid har de lite av ...


RO M A N E R F R A 9 Å R

MICHAEL ENDE

Den uendelige historie

ISBN: 9788202758639 Kr 349,Oversetter: Erik Johannes Krogstad Måned: September 9–12 År

Bastian, 10 år, har det ofte trist og vanskelig. En dag finner han en bok i et antikvariat, gjemmer seg bort og begynner å lese. Dermed vandrer leseren sammen med Bastian til landet Fantásia, og virvles inn i begivenheter skapt av hans egen fantasi. Her er bind 1 og 2 av Michael Endes moderne klassiker samlet i en flott, innbundet praktugave.

17 7


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

FAK TA FOR DE MINSTE

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


LINE HALSNES Tøffe dinosaurer

ISBN: 9788202741891 Kr 299,Måned: August 3–6 År

De sju tøffeste dinosaurene samlet mellom to permer! Les om stegosaurus, triceratops, brontosaurus, velociraptor – og selvfølgelig Tyrannosaurus rex. Fargerikt, detaljert og riktig – her får du se hvordan dinosaurene så ut både utenpå og inni. Line Halsnes tar de yngste dinosaurekspertene på alvor og gir oss masse kule dinosaurfakta på en måte som gjør leseren både nysgjerrig og litt klokere.

Line Halsnes (f. 1981) er en illustratør og forfatter med en dyp kjærlighet for elger og store, tekniske kjøretøyer. Hun er utdannet ved Norwich School of Art and Design, og har både illustrert bøker for andre forfattere og skrevet og illustrert sine egne bøker.

18 0


FA K TA T I L D E M I N ST E

Drakk vann

Materie_TøffeDinosaurer.indd 17

Det var ikke alltid trygt for Brontosaurus å bøye hodet. Den kunne lett bli angrepet …

Nei! Jeg vil ikke høre mer.

Forsvarte seg med halen

Ikke tull med Brontosaurus!

01.06.2022 08:58

181


FA K TA T I L D E M I N ST E

ELISE GRAVEL

Hva er en flyktning?

ISBN: 9788202766627 Kr 259 ,Måned: September Oversetter: Nina Aspen 3–9 År

Aktuell bildebok for de yngste Hva er en flyktning? er en faktabok som på en enkel måte formidler hva det vil si å være en flyktning, og som vil hjelpe barna å bedre forstå verden vi lever i. Hvem er flyktninger? Hvorfor må de forlate landet sitt? Og hvorfor er de noen ganger ikke velkomne i sitt nye land? Boka er et perfekt verktøy til å introdusere et viktig og aktuelt tema for barn.

18 2


¢

¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢ ¢

¢

¢¢

¢


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

FAK TA FOR DE LIT T STØRRE

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

LINE RENSLEBRÅTEN

Helter fra dyreriket

ISBN: 9788202736552 Kr 329,Måned: August 6–10 År

Helter fra dyreriket er en vakker, informativ, lettlest og gjennomillustrert sakprosabok om dyr som har hjulpet menneskene med de utroligste ting, alt fra romfart til livredning og krig. De siste århundrene har omtrent hvert eneste fremskritt innen medisin vært testet på dyr. Noen av de første astronautene hadde pels og poter. Denne boken har samlet dramatiske, rørende og sanne historier om utrolige heltedåder gjort av dyr.

Line Renslebråten skriver og illustrerer bøker for barn. Line er glødende opptatt av natur og miljø og elsker å formidle til barn og unge. Hun har skrevet og illustrert både skjønnlitterære og sakprosabøker for barn.

18 6


VitenGALskap 1: Elleville eksperimenter

FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

ALEXANDER H. SANDTORV

ISBN: 9788202725587 Kr 299,Måned: September Illustratør: Helena Lindholm 6–12 År

VitenGALskap er levende formidling av vitenskap og alt det rare som driver verden fremover. En original serie om alt vilt som skjer i vitenskapens navn. Elleville eksperimenter er den første boka. Boka er stappet med faktabokser, humoristiske illustrasjoner, skrekkslagen fascinasjon, eksperimenter du kan gjøre hjemme og funfacts. Dette er de villeste av alle eksperimenter opp gjennom historien. Det smeller og eksploderer, spraker og slimer. Bli med på et gøyalt serieeventyr!

Alexander Sandtor v er hele Norges rikskjemiker. Han er en super formidler som virkelig brenner for å formidle forskning til barn. Det gjør han på en hylende morsom og medrivende måte.

187


FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

HELENE URI OG KRISTIN ROSKIFTE Rare ord

ISBN: 9788202683818 Kr 299,Måned: September Illustratør: Kristin Roskifte 7–10 År

Noen tror at barn ikke tåler ord de ikke forstår, men rare ord er ikke farlige. Rare ord er morsomme! I denne boka finner du 356 merkelige, morsomme og mystiske ord som pirrer nysgjerrigheten og utvider ordforrådet. Noen av dem er gammeldagse, sære ord som kanskje bestemor eller oldefar kan. Andre har røtter i gresk og latin og er vitenskapelige, men minst like morsomme og snodige. Med denne boka kan barna imponere de voksne!

Helene Uri (f. 1964) har doktorgrad i lingvistikk og har skrevet en rekke bøker for både barn og voksne. Hun er oversatt til tjue språk og har bl.a. fått Brageprisen og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur. Kristin Roskif te (f. 1975) er en anerkjent norsk illustratør og barnebokforfatter. Roskifte har mastergrad i illustrasjon fra Kingston University i England, og har illustrert og designet en rekke bøker. I 2019 vant hun Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for sin bildebok Alle sammen teller.

18 8


Uløste mysterier – true crime, skrekk og skumle grøss

FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

PERNILLE TUFTE RADEID OG JANNICKE HANSEN

ISBN: 9788202728274 Kr 329,Måned: September Illustratør: Jannicke Hansen 9–12 År

I Uløste mysterier – true crime, skrekk og skumle grøss får leseren oppleve en rekke uhyggelige og uforklarlige hendelser, og kan selv nøste i det som finnes av spor og bevismateriale. Alt har nok en naturlig forklaring... eller har det egentlig det? For hvem er skikkelsen som beveger seg gjennom Nidarosdomen i munkekappe? Hva skjedde egentlig med kvinnen som ble funnet død i Isdalen i 1970? Og hvorfor ringer telefonen hver natt på Bærums verk?

Pernille Tuf te Radeid (1987) er kjent som manusforfatter og programleder for flere podcaster med skummel og mystisk tematikk, bl.a. Truecrimepodden og Skrekkpodden. Uløste mysterier – true crime, skrekk og skumle grøss er hennes første bok, nydelig illustrert av Jannicke Hansen.

18 9


FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

BJØRN F. RØRVIK

Uflaks 13 utrolig uheldige historier

ISBN: 9788202751883 Kr 299,Måned: September Illustratør: Sigbjørn Lilleeng 9–12 År

13 tragikomiske historier om utrolig uheldige mennesker. Hørt om hun som ble truffet av en meteoritt mens hun slappet av på sofaen? Eller han som gikk glipp av 189 000 000 kroner fordi loddet ble skrevet ut sju sekunder for sent? Eller han som ble bitt av både bjørn, hai og klapperslange? Her kan du lese om disse tre og mange flere superuheldige. Gøyale og (u)nyttige fakta, sprelskt illustrert.

Bjørn F. Rør vik (f. 1964) står bl.a. bak bøkene om Reven og Grisungen og bildebøkene om Bukkene Bruse. Sigbjørn Lilleeng (f. 1983) er prisbelønt illustratør og tegneserieskaper.

19 0


Fotballskolen – 50 legendariske fotballhistorier

FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

ALEX BELLOS OG BEN LYTTLETON

Sanne fortellinger ISBN: 9788202761943 Kr 259,Måned: Oktober Oversetter: Håkon Viggen 9–12 År

En bok for alle unge fotball-fans! I 50 legendariske fotballhistorier møter du de største navnene og lagene i fotballens historie! Her får du historier om de beste spillerne, blandet med virkelige sprø, herlige og morsomme hendelser gjennom årene. Les om Erling Braut Haalands utrolige føtter, Marcus Rashfords engasjement for fattige barn, eller om hunden som hjalp laget sitt med å vinne.

Alex Bellos (f. 1969) er en britisk forfatter og foredragsholder. Han har skrevet sakprosabøker for både barn og voksne, og er i tillegg spaltist i The Guardian og radiovert i BBC. Ben Ly ttleton er en britisk journalist og forfatter. Hans bøker og artikler om fotball er publisert i over 20 land.

191


FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

PEDER INGE KNUTSEN SAMDAL

Mer enn en klubb

ISBN: 9788202761103 Kr 329,Måned: September 9–14 År

11 klubber som er større enn seg selv Hva har FC Barcelona betydd for Katalonias identitet og frigjøringskamp? Hvorfor kan det være så farlig å svare på spørsmålet om du heier på Celtics eller Rangers i Glasgow? Hvordan er det å være Red Bull Salzburg-supporter når et kommersielt firma gir klubben nytt navn og ny identitet? En bok for alle som elsker fotball, og som vet at fotball ofte også handler om mer enn bare det som skjer på banen.

Peder Samdal (f. 1984). Redaktør for olympiastadion.no. Debuterte med boken Mario Balotelli forklarer Europa i 2015. Hans første bok for unge lesere var Fotball uten grenser (2018).

192


FA K TA T I L D E L I T T STØ R R E

YUVAL NOAH HARARI

Hvordan mennesket tok over verden ISBN: 9788202760076 Kr 349,Måned: Oktober Illustratør: Ricard Zaplana Ruiz Oversetter: Lene Stokseth 9–12 År

Historien om hvordan mennesket ikke bare lærte å overleve, men også tok makten over jorden. Hvordan snakket våre forfedre med dyr, hva kan fotball fortelle oss om å være mennesker, hvordan har vi brukt våre superkrefter, og hvordan kan vi endre verden? En illustrert bok om menneskets tidlige historie skrevet av en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle stemmer. Lanseres på 21 språk i oktober 2022. Hararis tidligere bøker har solgt over 35 millioner eksemplarer, på 65 språk, og han har en av verdens mest innflytelsesrike intellektuelle stemmer i dag.

Yuval Noah Harari er professor i historie ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Hans store internasjonale gjennombrudd kom med boka Sapiens - en kort historie om menneskeheten. Hans tidligere bøker har solgt over 35 millioner eksemplarer på 65 ulike språk.

193


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

TEGNESERIER FOR UNGDOM

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


T EG N ES E R I E R F O R U N G D O M

JONATHAN CASTRO, DON MARTINOG FELIPE ORELLANA CASTRO

Blokk til blokk

ISBN: 9788202739034 Kr 329,Måned: September Illustratør: Andreas Iversen 12–28 År

Tegneserien er basert på Blokk til blokk, hip hop-forestillingen med Don Martin, Fela og Castro, som ble en braksuksess på Det Norske Teatret. Her forteller de sine historier og tar leserne med inn i blokka, bak musikken og tekstene sine. Boka er kul, røff og original om heftig liv på østkanten. Samtidig er det en sår familiehistorie om selvmord, og ikke minst historien om da hiphopen kom til Norge.

Don Martin, Castro og Fela har lenge vært markante stemmer innen norsk rap. Alle har på ulikt vis gjort rap til et levebrød, og hiphop har vært et fast holdepunkt gjennom livet, både musikalsk og sosialt.

19 6


T EG N ES E R I E R F O R U N G D O M

197


T EG N ES E R I E R F O R U N G D O M

ALEKSANDER KIRKWOOD BROWN

Bergtatt

ISBN: 9788202738594 Kr 299,Måned: August Illustratør: Luis Guaragna 9–12 År

Alle byer har sine hemmeligheter... Å være ny i Oslo ble ikke helt som Peter hadde sett for seg. For Peter ser ting som ingen andre ser. Små glimt av merkelige vesener, som umulig kan være ekte. Eller kan de det? Tenk om det finnes en annen verden, skjult for folk flest, en verden av glemte skapninger, magi og mørke eventyr? Hva skjuler seg egentlig i byens skygger? Ny urban fantasy-tegneserie.

Aleksander Kirkwood Brown (f. 1984) er halvt norsk og halvt skotsk. Han skriver bøker, tegneserier, film- og TV-manus. Luis Guaragna (f. 1973) er halvt italiensk, halvt argentisk. Han er tegneserietegner, spilldesigner og illustratør.

19 8


T EG N ES E R I E R F O R U N G D O M

19 9


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

ROM ANER FOR UNGDOM

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


RO M A N E R F O R U N G D O M

ANNE WISLØFF

Lik meg – første gang

ISBN: 9788202756925 Kr 299,Måned: Juni 12–16 År

LikMeg – første gang er boken bak sjette sesong av den populære NRK-serien. I denne boken har ungdommene fra serien blitt 16 år, og vi følger dem gjennom deres siste vår på ungdomsskolen. Sex er noe ungdommene later til å ha full kontroll på og stor interesse for, men hvordan blir opplevelsen når man skal prøve det ut i praksis med en jevnaldrende? Sårbarheten i å være ung og famlende i møte med seksualitet og forelskelse, er det gjennomgående temaet for karakterene i denne boken. Det handler om å gå i 10. klasse og være ulykkelig forelska, om å være naken og redd sammen med en annen, om å kaste seg inn i det skumle og ukjente. Og om å prøve å like seg selv når alle andre går motsatt vei. Anne Wisløff har skrevet hele LikMeg -serien og har i sitt arbeid drevet mye research på målgruppa. Hun har en egen evne til å skildre ungdom på en måte som både er enkel og komplekst. Boken er sterk lesning for både ungdom og voksne. Som i serien ligger bokens styrke i autentisiteten. Garantert sug i magen. Anne Wisløff er regissør og manusforfatter i NRK. Hun har skrevet og regissert historier for og om barn siden 1997, og var med på å starte NRK supers første nettdramaserie, Sara, i 2008. Siden dette har hun vært sentral i utviklingen av nettdramaserier på NRK super, og i 2018 etablerte hun seg som serieskaper, på serien Lik<3Meg. Samme år var hun med på å vinne Emmy for Jenter sesong 8.

2 02


KAREN M. MCMANUS

RO M A N E R F O R U N G D O M

POCKET

En av oss lyver

ISBN: 9788202764227 Kr 179,Måned: Juni Oversetter: Agnete Øye 14–18 År

En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid. Bare fire kommer ut igjen. Simon dør før de har sittet tiden ut, og ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. De fire andre elevene mistenkes for å ha noe med dødsfallet å gjøre. Og alle fire har noe de vil skjule. Salgssuksessen er nå blitt en Netflix-serie!

203


RO M A N E R F O R U N G D O M

KIRSTI KRISTOFFERSEN

Kjendisgossip

ISBN: 9788202736644 Kr 279,Måned: August 11–15 År

Siste bok i Kjendiskjærestetrilogien! Karoline er kjæreste med landets største popstjerne. Hun burde være superlykkelig, men det nye livet til Mathias er ikke så lett å forholde seg til, spesielt ikke når fansen hans helst skulle ønske at han var singel og at hun ikke fantes. Forholdet deres er omgitt av rykter og sladder, og Karoline er stadig i tvil: Har livet som superkjendis gått til hodet på Mathias? Og kan de egentlig stole på hverandre?

Kirsti Kristoffersen kommer fra Vestfossen og bor i Oslo. Hun har bakgrunn som journalist og redaktør i tenåringsmagasinet Julia. De siste årene har hun jobbet i managementet til Marcus&Martinus og flere av Norges største tenåringsforbilder. Nå er hun publisist og manager i Gyldendal.

204


RO M A N E R F O R U N G D O M

Har du ikke fått med deg soundtracket til denne kule trilogien? Hør den på Spotify her:

205


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

VITSER OG QUIZER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


SILJE GRØTVEDT

KAN DU

BRUK

HODET!

BA

Z

?

E R N HA

?

-Q U GE I

ISBN: 9788202766283 Kr 149 ,Måned: Juli 3–6 År

E R N HA

-Q U GE I

BA

ORDET?

Z

VITSER OG QUIZER

SILJE GRØTVEDT

ISBN: 9788202762469 Kr 149,Måned: Juli 3–6 År

SILJE GRØTVEDT

Barnehagequiz 1 – Kan du ordet? Barnehagequiz 2 – Bruk hodet! Barnehagequiz er morsom underholdning som passer like godt rundt frokostbordet som på bilturen og i barnehagen. Den består av 200 spørsmål om ting som barn mellom 3 og 6 år ofte er interessert i, og kan noe om. Spørsmålene er knyttet til tallforståelse og utvikling av hjernen. Barn er nysgjerrige av natur. De lurer på mange ting, og søker kunnskap. Samtidig ønsker de å mestre ting de prøver på. Quiz en veldig fin måte for barn å lære på. Barnehagequiz 2 handler om temaer barnehagebarn interesserer seg for, og som gjør dem engasjert i spørsmålene. Dermed gir boken barna også lyst til å vite svarene de ikke allerede kan. I tillegg kan spørsmålene sette i gang tankeprosesser, som stimulerer barna til å lure på enda flere ting, til å stille nye, egne spørsmål, og dermed lære enda mer. Silje Grøtvedt er utdannet adjunkt ved Høgskolen i Østfold, med tilleggsutdannelse og fordypning i matematikk, naturfag og kroppsøving. Hun har også GLSM (grunnleggende lese-, skrive- og matematikkopplæring) i fagkretsen. Silje liker å kombinere læring og hjernetrim med underholdning, og har blant annet utviklet oppgaver til Escape-room, og utgitt en hjernetrimbok.


VITSER OG QUIZER

Barnas beste juleQUIZ med nissevitser ISBN: 9788202766603 Kr 99,Måned: Oktober 6–12 År

Med denne boken full av nissevitser og julequiz kan du lære deg masse kunnskap på en morsom måte. Ta kontrollen hjemme eller i et kjedelig juleselskap og lag moro og quiz for hele familien. Her kan du quize i julenøtter som går fra underholdning og sport til historie og naturvitenskap. Leser du boken flere ganger, har du i tillegg sjansen til å bli den irriterende smartingen som alltid svarer riktig.

209


VITSER OG QUIZER ISBN: 9788202745691 Kr 249,Måned: September Illustratør: Eivind Gulliksen 6–9 År

BJØRN F. RØRVIK OG EIVIND GULLIKSEN

Se opp for plaskrein Helsprø vitsetegninger

Morsom, annerledes og litt rampete julebok! En tykk og gøyal bok med helsprø enruters tegnevitser. Her får du vinterlige vitser (og noen gjennombløte), med fokus på snø og jul. Teite og originale vitser for alle, men mest for barn! Hvis du har ledd av Larsons gale verden, vet du hva du har i vente!

Radarparet Bjørn F. Rørvik (f. 1964) og Eivind Gulliksen (f. 1973) er fulle av humor og latter, og har sammen laget en rekke latterlige vitse- og gåtebøker for barn.

210


VITSER OG QUIZER

211


VITSER OG QUIZER

JONIS JOSEF

Foto: Guri Pfeifer

Jonis Josef LIVE med Ma$arati

ISBN: 9788202750718 Kr 299,Måned: September Illustratør: Mathias Ma$arati Nordby 12–27 År

Velkommen til et upretensiøst, upolert og ukorrekt standupshow! Jonis Josef er serieskaper, skuespiller og programleder, men først og fremst standupkomiker. Boken er et herlig burlesk standupshow med Jonis i hovedrollen. Her har han plukket ut de aller beste vitsene og presenterer et forrykende show i bokform. Jonis har fått med seg Mathias Nordby, alias Ma$arati, til å illustrere boka. Han har en særegen stil enten det er klesdesign, tatoveringer eller kunst.

Jonis Josef (1992) er standupkomiker, serieskaper, skuespiller og programleder. Han er skaperen bak suksessen Kongen av Gulset på NRK, og nå sist Kasko på TV2. Dette er hans første bok.

212


¢

¢ ¢

¢

¢

¢¢

¢ ¢

¢

¢¢

¢


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

POCKET

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


P O CK E T – AU GU ST

LEE CHILD

Heller dø Jack Reacher går hvor han vil, når han vil. Denne morgenen treffer han en FBIagent som trenger hjelp til å finne broren, som har rotet seg borti noe ekstremt farlig. Reacher er god til å spore opp folk som ikke ønsker å bli funnet, og til å komme i trøbbel … Nå står det om liv. Å mislykkes er ikke et alternativ, for med en gal mann i kulissene som styrer lysskye bedrifter med jernhånd, vil man heller dø ….

ISBN: 9788202768324 Kr 199,Oversetter: Kurt Hanssen

2 16


P O CK E T – AU GU ST

JANE HARPER

Falsk natur Fem kvinner legger motvillig ut på en teambuildingstur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler er Alice, den manipulerende og mislikte kollegaen med store ambisjoner. Under avhørene av de fire gjenværende kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde av maktmisbruk, mistillit og svik. « […] En forbløffende bok fra en forbløffende forfatter.» A.J. Finn, forfatter av Kvinnen i vinduet

ISBN: 9788202768430 Kr 199,Oversetter: Carina Westberg

ANNA GRUE

Mysteriet i Genbrugsen Det har vært en rekke dødsfall blant de frivillige i en gjenbruksbutikk i Nykøbing på Sjælland. Politiet melder at det ikke er noe mistenkelig ved dødsfallene, men det tror ikke pensjonisten Anne-Maj Mortensen noe på. Hun gir seg i kast med å oppklare mysteriet, men snart viser det seg at det er utfordrende å få detektivarbeid til å passe inn i en travel hverdag med matlaging, slankekurer, hundeturer og hagestell.

ISBN: 9788202768232 Kr 199,Oversetter: Cecilie Winger

2 17


P O CK E T – AU GU ST

MARY HIGGINS CLARK

Elsker, elsker ikke Når den undersøkende journalisten Gina Kane mottar en epost fra en «CRyan», som beskriver henne som en fiasko da hun jobbet for REL, et høyt profilert TV-nyhetsnettverk, og med ordene «og jeg er ikke den eneste», vet hun at hun er nødt til å etterforske saken. Men når det blir stille fra Ryan, får Gina den sjokkerende nyheten om at en ung kvinne nylig døde i en vannskuter-ulykke mens hun var på ferie. ISBN: 9788202768249 Kr 199,Oversetter: Elsa Frogner

MIRANDA COWLEY HELLER

Papirslottet

ISBN: 9788202768102 Kr 199,Oversetter: Morten Hansen

En nydelig julimorgen våkner Elle — lykkelig gift trebarnsmor — i sommerhuset de kaller Papirslottet. Hun vet at hun i løpet av det neste døgnet må ta en vanskelig beslutning: Skal hun bli hos ektemannen Peter, som hun oppriktig elsker, eller skal hun starte et nytt liv med Jonas, som var hennes første kjærlighet? Som unge var de uadskillelige, men en tragisk hendelse endret alt.

ANNE JACOBS

Den foreldreløse jenta TEKSTILVILLAEN 1 FØRSTE BOK I NY, HISTORISK SERIE

ISBN: 9788202768119 Kr 199,Oversetter: Miriam Lane

218

Augsburg, 1913: Det nærmer seg vinter da unge, foreldreløse Marie ankommer den imponerende Tekstilvillaen, hvor hun har fått arbeid som kjøkkenpike. Sakte, men sikkert finner hun sin plass blant tjenerskapet. Paul, familiens arving, holder seg borte fra alt kjas og mas i barndomshjemmet og foretrekker studentlivet i München— helt til han møter Marie ...


P O CK E T – AU GU ST

KELLY BOWEN

En leilighet i Paris Paris, 2017: Aurelia arver en leilighet fra sin bestemor. Her finner hun både en kunstsamling og en stor mengde vintage-klær, og hun kan ikke unngå å undres over hvor alt sammen kommer fra. Paris, 1942: Estelle lever et glamorøst liv, på tross av krigens herjinger. Men når nazistene vender sin oppmerksomhet mot vennene hennes, nøler hun ikke et øyeblikk med å hjelpe dem som står hennes nærmest.

ISBN: 9788202768133 Kr 199,Oversetter: Lene Stokseth

SOFIA LUNDBERG

Som en fjær i vinden En sensommerdag får Viola en uventet telefon fra Lilly, nabojenta som en gang var hennes beste venn. Nå er de begge 80 år gamle, og Lilly er døende. Deres veier skiltes i ungdommen, men de har aldri sluttet å lengte etter hverandre. Viola bestemmer seg for å reise til Paris for å ta farvel med sin gamle venninne. ISBN: 9788202768218 Kr 199,Oversetter: Kari Engen

ILDEFONSO FALCONES

Sjelemaleren Barcelona, 1901. Kunstneren Dalmau Salas er er født og oppvokst blant Barcelonas stolte håndverkere, mens hans store kjærlighet, Emma, er sterkt engasjert i arbeiderbevegelsen. I takt med at hans kunstneriske virke når nye høyder, begynner hans politiske overbevisninger og kjærlighet til Emma å vakle. Kan Dalmau fortsette å formidle de fattiges elendige kår gjennom kunsten sin, når han selv lever det søte liv?

ISBN: 9788202749262 Kr 199,Oversetter: Lene Stokseth

219


P O CK E T – AU GU ST

KRISTIN HANNAH

Venninner til evig tid Sommeren 1974 har Kate forsonet seg med at hun er nederst på den sosiale rangstigen på skolen. Helt til en ny jente flytter inn i nabohuset. Tully er pen, skoleflink og målbevisst – og blir øyeblikkelig populær og omsvermet. På overflaten er de som natt og dag, likevel tar det ikke lang tid før de blir venner. De blir TullyogKate. Uadskillelige. ISBN: 9788202657482 Kr 199,Oversetter: Sidsel Andersen

Forløperen til Herfra til evigheten – Netflix-serie.

FIONA VALPY

Historiefortelleren fra Casablanca Frankrike er okkupert av nazistene, og tolv år gamle Josie har flyktet til Casablanca sammen med familien. Dette er en helt annen verden enn den hun reiste fra – og Josie elsker den!

ISBN: 9788202745677 Kr 179,Oversetter: Sidsel Andersen

Sytti år senere ankommer en annen kvinne denne berusende havnebyen. I datterens soverom finner Zoe et lite treskrin og en dagbok fra 40-tallet, og forflyttes til den unge Josies indre verden.

ROSELLA POSTORINO

Ved ulvens bord

ISBN: 9788202704544 Kr 199,Oversetter: Thea Marie Dolva

2 20

Tyskland 1943: 26 år gamle Rosa er fattig, redd og alene, og tvinges av SS til å være prøvesmaker for Hitler. Tre ganger om dagen må hun og ni andre kvinner dra til Ulvehiet, Hitlers hemmelige hovedkvarter. Vokterne rundt Hitler frykter at maten de serverer ham kan være forgiftet, og med livet som innsats må kvinnene smake på rettene før de blir servert til Føreren ... Boken er basert på en sann historie.


P O CK E T – AU GU ST

SIMONA AHRNSTEDT

Bare litt til På under et døgn har storbyjenta Stella mistet alt: ektemannen, hjemmet og jobben. Hun har lite penger og føler seg fortapt, og innser at hun ikke kan bli værende i Stockholm.Det finnes bare ett eneste sted hun kan finne ro og komme til hektene, nemlig i et falleferdig hus på landet, nærmere bestemt tettstedet Laholm sør i Sverige. ISBN: 9788202768140 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

J.M. COETZEE

Jesu død David er en veslevoksen gutt på 10 år som stiller spørsmål ved det meste, og utfordrer sine foreldre og alle andre autoritetspersoner i sitt liv. På danseskolen danser han akkurat som han vil, han nekter å gjøre matteoppgaver og leser ingen andre bøker enn Don Quixote. I Jesu død fortsetter J.M. Coetzee å utforske mening i en verden som er tømt for minner, men full av spørsmål.

ISBN: 9788202769147 Kr 199,Oversetter: John Erik Bøe Lindgren

PATRICK MODIANO

Usynlig blekk Jean tenker tilbake på en forsvinningssak fra da han i sine spede tjueår jobbet hos en privatdetektiv. En ung kvinne ved navn Noëlle Lefebvre hadde forsvunnet, og det fantes få spor etter henne. Når Jean mange år etterpå blar gjennom Noëlles avtalebok, er det som om det står noe mer der. Ble noe skrevet med usynlig blekk, og er det tidens gang som skal til for at skriften skal kunne tre tydelig frem?

ISBN: 9788202769161 Kr 199,Oversetter: Tom Lotherington

221


P O CK E T – AU GU ST

På hjemstedet er deres navn glemt, og deres utvandringseventyr tilhører snart sagaen og legenden. Sverige på 1840-tallet. Livet er vanskelig for mange. De fattige bøndene i Småland prøver å få mest mulig ut av sin magre jord, men når det blir dårlige avlinger etter en hard vinter, kommer sulten tett på. Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid, Ulrika og mange andre drømmer om et bedre liv, uten sult og undertrykkelse fra øvrigheten. Karl Oskar og hans bror Arvid viser seg å ha samme idé: å emigrere til Amerika. Den lange og strabasiøse reisen over Atlanterhavet begynner, mot en lysere fremtid. Utvandrerne-serien er en tidløs kjærlighetshistorie omsluttet av hungersnød, drømmer og lengsel.

Vilhelm Moberg (1898–1973) var forfatter, dramatiker og samfunnsdebattant. Med sin Utvandrerne-serie skrev han seg rett inn i den skandinaviske folkesjelen. Utvandrende ble første gang utgitt i 1949 og ikke noe annet verk har som Vilhelm Mobergs kunnet fortelle om utvandringene til Amerika. Det gripende oppbruddet fra hjem, tilhørighet, tradisjon – den strabasiøse overfarten – de tunge, første årene i det fremmede, om hjemlengsel, savn og forsiktig framgang.

222

VILHELM MOBERG

VILHELM MOBERG

VILHELM MOBERG

Utvandrerne

Bønder på havet

Mot vest til nye hjem

UTVANDRERNE-SERIEN 1

UTVANDRERNE-SERIEN 2

UTVANDRERNE-SERIEN 3

ISBN: 9788202752217 Kr 199,Oversetter: Hans Braarvig

ISBN: 9788202770419 Kr 199,Oversetter: Hans Braarvig

ISBN: 9788202757014 Kr 199,Oversetter: Hans Braarvig


RAGNVALD SKREDE, DAGBLADET

VILHELM MOBERG

VILHELM MOBERG

VILHELM MOBERG

Nybyggere

Gården ved Ki-Chi-Saga

Gull og vann

UTVANDRERNE-SERIEN 4

UTVANDRERNE-SERIEN 5

UTVANDRERNE-SERIEN 6

ISBN: 9788202758523 Kr 199,Oversetter: Hans Braarvig

ISBN: 9788202760304 Kr 199,Oversetter: Leiv Frodesen

ISBN: 9788202760335 Kr 199,Oversetter: Leiv Frodesen

VILHELM MOBERG

VILHELM MOBERG

Velsignet kvinne

Nelson Settlemen

UTVANDRERNE-SERIEN 7

UTVANDRERNE-SERIEN 8

ISBN: 9788202760311 Kr 199,Oversetter: Leiv Frodesen

ISBN: 9788202760328 Kr 199,Oversetter: Leiv Frodesen

P O CK E T – AU GU ST

«Hele serien kommer sikkert til å bli stående i lange tider som et av de mektigste fortellende diktverk i nordisk litteratur.»

2 23


P O CK E T – AU GU ST

YAN LIANKE

Sprengningens krønike

ISBN: 9788202769154 Kr 199,Oversetter: Tom Lotherington

STAVANGER AFTENBLAD

Lenge var Sprengningen en liten, fattigslig landsby. Men etter kapitalkreftenes inntog ble alt i Kina snudd på hodet – også i Sprengningen. Under ledelse av borgermester Kong Mingliang tar landsbyen på kort tid spranget fra sin anonyme tilværelse til å bli en pulserende metropol med 20 millioner innbyggere. Sprengningens krønike er et overflødighetshorn av vidd, skarpsinn, satire og språklig eleganse.

GAJTO GAZDANOV

C D

Gjenferdet av Alexander Wolf

ISBN: 9788202749224 Kr 229,Oversetter: Dagfinn Foldøy

M

Gjenferdet av Alexander Wolf er en eksistensiell thriller fra 1947 om mord, skyld og livets tilfeldigheter. Den skildrer en eksilrusser i Paris som tynges ned av et drap han begikk som ung mann, langt ute på den russiske steppen. En dag leser han en novelle der hendelsen blir beskrevet i detalj, men fra perspektivet til mannen han skjøt. Dermed starter jakten på forfatteren, den mystiske Alexander Wolf.

K

«... en svimlende innholdsrik fortelling...» BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

ZORA NEALE HURSTON

Blikket var vendt mot Gud

C

BOK365

D M

K

Da Zora Neale Hurston i 1937 utga sin roman om en kvinnes selvbevisste utvikling gjennom tre ekteskap, visste ingen at det skulle endre det amerikanske litteraturfeltet for godt. Hovedpersonen står opp mot tidens tradisjonelle forventninger til romantikk og nekter å leve et liv i frykt og bitterhet. Den doble undertrykkelsen hun lever under som ISBN: 9788202749200 svart og kvinne, gjør boken fortsatt relevant i dag. Kr 229,Oversetter: Aase Gjerdrum

2 24


DAGBLADET

P O CK E T – AU GU ST

MORGENBLADET

STAVANGER AFTENBLAD

ADRESSEAVISEN

VG

TORE REM

Olav V - Den fremmede. 1903–1940 Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Denne boken omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Den går tett på både den nølende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen. Videre tar den for seg kronprinsens studietid i Oxford og det militære, og hvordan han går inn i sin offentlige gjerning, gifter seg med kronprinsesse Märtha, stifter familie og opplever opptakten til en ny verdenskrig. Her er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske.

«Her sitter man etter 550 sider, og dirrer etter fortsettelsen.» BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET

ISBN: 9788202725648 Kr 199,-

2 25


P O CK E T – AU GU ST

ELLA MARIE HÆTTA ISAKSEN OG RANDI HELENE SVENDSEN

Derfor må du vite at jeg er same I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene. Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid. «Ella Marie Hætta Isaksens bok er samisk, stolt og helt nødvendig.» KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND ISBN: 9788202768720 Kr 199,-

2 26


SIGMUND LØVÅSEN

P O CK E T – AU GU ST

Kjell Aukrust EN BIOGRAFI

ADRESSEAVISEN HAMAR ARBEIDERBLAD

Kjell Aukrust var en av Norges mest elskede kunstnere gjennom alle tider. Som tegner, forfatter, filmskaper og humorist har han satt sitt preg på tre generasjoner nordmenn. Alle føler seg litt i slekt med Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Men hvor godt kjenner vi mannen som skapte dem? Sigmund Løvåsen gir oss historien om et eventyrlig kunstnerliv, fra barndommens guttestreker i Alvdal til en feiret og folkekjær forfatter.

ISBN: 9788202768744 Kr 199,-

SNORRE VALEN

Utøyakortet

STAVANGER AFTENBLAD

Utøyakortet er et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av 22. juli. Og en appell om å gjøre det bedre i årene som kommer. Snorre Valen tar et oppgjør med den kalde skulderen AUF møtte så snart de begynte å snakke om politikk, og med naiviteten vi utviser i møte med vår tids ytre høyre.

ISBN: 9788202768737 Kr 199,-

LARS VIK

Bjørg Viks vei

TELEMARKSAVISA

I en varm skildring av sin mor leverer Lars Vik et ærlig og nært portrett av forfatteren, samfunnsaktøren og privatmennesket Bjørg Vik, bygget på hennes dagbøker, brev og utallige samtaler med de som omga henne. Boken gir et vell av nye opplysninger om en av våre viktigste kulturpersonligheter. I spennet mellom liv og diktning trer det frem et menneske av uvanlig format, med store ambisjoner og stort gjennomslag. Men den viser også suksessens pris.

ISBN: 9788202768713 Kr 199,-

2 27


P O CK E T – AU GU ST

ELEONORE HOLMGREN

Den siste sommeren Adam er på flukt fra en narkolanger når han desperat bryter seg inn i et hus i Stockholms skjærgård. Der blir han overrasket av den 86 år gamle Britta, en hissig og bestemt dame som mot sine barns vilje har rømt til sitt elskede sommerhus. Britta lar Adam bo i huset ettersom hun innser at hun ikke klarer seg alene. Det blir en magisk sommer – en av de beste i både Adams og Brittas liv.

ISBN: 9788202739089 Kr 199,Oversetter: Kari Engen

228


P O CK E T – S E P T EM B E R

WILBUR SMITH

Kongenes konge En vakker septemberdag i Kairo 1887. Penrod Ballantyne er lykkelig forlovet med Amber Benbrook. Men da Penrods tidligere kjæreste, Lady Agatha, sprer ondsinnede rykter om ham, drar Amber til villmarken i Abyssinia med tvillingsøsteren Saffron og mannen hennes Ryder Courtney. De er på et oppdrag for å etablere en sølvgruve og legger ut på den farlige reisen til hovedstaden Addis Abeba. Der blir de ønsket velkommen av Menelik, kongenes konge.

ISBN: 9788202768270 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

ROBERT HARRIS

Den andre søvnen England, 1468. Den unge presten Christopher Fairfax sendes til den avsidesliggende landsbyen Addicott St George for å holde begravelsen til landsbypresten, far Lacy. Området er fullt av gjenstander fra fortiden, mynter, glassfragmenter, menneskebein, som far Lacy har samlet. Kan hans besettelse av fortiden ha ledet til hans død? Fairfax er fast bestemt på å finne ut sannheten.

ISBN: 9788202768263 Kr 199,Oversetter: Lars-Erik Sørbotten

BERNARD CORNWELL

Kongenes sverd Et løfte har bundet Uthred til kong Alfred. Et løfte har bundet ham til Æthelflaed. Og nå vil et løfte tvinge ham bort fra fedrenes hjem, som han har kjempet så hardt for å få tilbake. For Uthred har sverget at når kong Edward dør, vil han drepe to menn. Og nå dør Edward. Sammen med en liten gruppe krigere reiser Uthred sørover og direkte inn i skiftende allianser og kampen om riket, hvor han vil trenge all sin styrke for å overvinne den sterkeste krigeren av dem alle.

ISBN: 9788202768287 Kr 199,Oversetter: Bente Rannveig Hansen

229


P O CK E T – S E P T EM B E R

DAVID BALDACCI

Sluttspill

ISBN: 9788202764272 Kr 199,Oversetter: Roar Sørensen

Alle vet at Will Robie og Jessica Reel er de to mest fryktløse agentene som finnes. De brukes i saker som krever hemmelighold og kløkt for å beskytte USA mot ulike trusler. I alle oppdrag har de alltid kunnet stole på sin mellommann med kodenavnet Blue Man. Men nå er Blue Man forsvunnet. Blue Man som sist ble sett på landsbygda i Colorado. Nå frykter teamet hans det verste, og Will og Jessica blir sendt dit for å undersøke hva som kan ha skjedd.

C.J. TUDOR

Brennende jenter

ISBN: 9788202768294 Kr 199,Oversetter: Guro Dimmen

En ukonvensjonell prest møter den mørke fortiden til en avsidesliggende landsby hjemsøkt av død og forsvinning i denne eksplosive og urovekkende thrilleren fra den anerkjente forfatteren av Krittmannen. Jo mer pastor Jack og datteren, Flo, utforsker byen og blir kjent med de merkelige innbyggerne, jo dypere blir de trukket inn i de eldgamle konfliktene og mysteriene.

NINNI SCHULMAN

Når alle klokker har stanset

ISBN: 9788202768300 Kr 199,Oversetter: Kari Engen

23 0

Når årets bygdeteater skal ha premiere, forsvinner en av skuespillerne. Snart blir hun funnet druknet i Klarälven. Så blir en ung mann funnet skutt. Også han hadde en rolle i forestillingen. De bestialske mordene ryster såvel Hagforspolitiet som journalist Magdalena Hansson. Det blir tydelig at de har med en sadistisk morder å gjøre, som kommer til å slå til igjen. Spørsmålet er bare hvordan, når og hvor.


P O CK E T – S E P T EM B E R

VAL MCDERMID

Bildene hvisker En iskald vintermorgen trekker noen fiskere opp en kropp fra havet. Politiet avdekker at mannen var hovedmistenkt i en ti år gammel etterforskning da en fremtredende politiker forsvant sporløst. Karen Pirie var den siste som gjennomgikk sakspapirene, og blir dratt inn i en uhyggelig verden av svik og mørke hemmeligheter. Men Karen sliter allerede med en annen sak: et skjelett som ble funnet i en forlatt bobil, der alt tyder på at gjerningsmannen aldri ble tatt.

ISBN: 9788202768317 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

BJØRN OLAF JOHANNESSEN, ERLEND LOE OG PER SCHREINER

Gutta på skauen 9. april er en dårlig dag for Thorvald, ekteskapet skranter og tyskerne marsjerer på Karl Johan. Thorvald bestemmer seg for å bli motstandsmann, finner en hytte i skogen, setter inn annonse i avisa og etablerer Thorvald-gruppa. En gruppe som av forskjellige grunner ikke er så kjent for ettertiden. Én av grunnen kan være at de bruker mer tid på å sette i stand hytta enn de gjør på å drive sabotasje.

ISBN: 9788202749729 Kr 199,-

ANNE MARIE RYAN

Den beste julegaven Det er snart jul, og snøen laver ned i Cotswolds. Simon og Nora gleder seg til jul, selv om bokhandelen de driver er i økonomiske vansker. Som en siste gave til beboerne i landsbyen sender Nora og Simon ut seks ulike bøker til folk som kan trenge en oppmuntring. På hver sin måte er disse bøkene med på å endre folks liv til det bedre, selv om det trolig er altfor sent å redde bokhandelen ...

ISBN: 9788202755683 Kr 199,Oversetter: Bente Klinge

231


P O CK E T – S E P T EM B E R

KRISTIN HANNAH

De hjemvendte Jolene blir sendt ut i militært oppdrag og etterlater forsvarsadvokaten Michael hjemme, helt uten erfaring i å ta seg av de to døtrene. Som mor er det tøft for Jolene å reise fra familien, men som soldat styres hun av plikten. Et dypt og realistisk blikk på hvordan et militært yrke påvirker en familie og et ekteskap. ISBN: 9788202744588 Kr 199,Oversetter: Guri Foss

«De hjemvendte setter kronen på verket for Hannah.» THE HUFFINGTON POST

NITA PROSE

Stuepiken Molly Gray er ikke som alle andre. Hun mangler sosiale ferdigheter, men finner stor glede i å iføre seg uniformen sin, holde orden på trallen med minisåper og flasker, og sørge for at værelsene på Regency Grand Hotel blir plettfrie. Men Mollys ryddige liv blir snudd på hodet den dagen hun finner en av gjestene i sengen – drept. ISBN: 9788202743918 Kr 179,Oversetter: Linda Marie Vikaune

«En smart, fengende og herlig forfriskende debut.» LISA JEWELL

DELPHIN DE VIGAN

Alt må vike for natten

ISBN: 9788202419424 Kr 199,Oversetter: Elisabeth Sætvedt

232

Alt må vike for natten følger Lucile, som er Delphine de Vigans virkelige mor, gjennom barndom og oppvekst. Hun var én av i alt ni søsken i en familie som i det ytre virker preget av overskudd og kjærlighet, men som hjemsøkes av tragiske dødsfall ved flere anledninger. Så følger vi henne som ung hustru, som labil og uortodoks småbarnsmor, fabrikkarbeider, sekretær og prøvende akvarellmaler, hvor hun stadig konsumerer større mengder hasj og alkohol, fram til hun som sekstienåring velger å ta livet av seg. Det rulles opp et bilde av et stort mørke, knyttet til familieoverhodet, forleggeren Georges (Luciles far, forfatterens morfar) og hans angivelige seksuelle overgrep mot sine døtre.


Den grønne mil Velkommen til Cold Mountain-fengselet, der dødsdømte fanger venter på sin avtale med "Old Sparky", fengselets elektriske stol. Fangevokter Paul Edgecomb har sett mye rart i sin tid hos de dødsdømte, men han har aldri sett noen som John Coffey.

ISBN: 9788202769031 Kr 199,Oversetter: Tor Rydningen

P O CK E T – S E P T EM B E R

STEPHEN KING

STEPHEN KING

Misery - kidnappet Bestselgerforfatter Paul Sheldon er endelig ferdig med Misery Chastain, hovedpersonen i romanserien han har skrevet. På drastisk vis har han tatt livet av denne populære romanfiguren, i håp om å utvide sin kreative horisont. Men det skal vise seg at en slik forandring skal straffe seg.

ISBN: 9788202769048 Kr 199,Oversetter: Jan Nergaard

STEPHEN KING

Salem’s Lot Da forfatteren Ben Mears vender tilbake til småbyen Jerusalem’s Lot, er det med et håp om at han ved å sette seg inn i historien til det gamle herskapshuset Marsten House vil bli kvitt indre demoner og få inspirasjon til sin nye bok. Men da to unge gutter begir seg ut i skogen og bare den ene kommer tilbake i live, begynner han å forstå at noe svært skremmende er på ferde.

ISBN: 9788202773298 Kr 199,Oversetter: Ernst W. Poleszynski

233


P O CK E T – S E P T EM B E R

ANDREJ KURKOV

Venn av avdøde

ISBN: 9788202772932 Kr 199,Oversetter: Dina RollHansen

Er du lei av å leve? Hvorfor ikke få deg en leiemorder? Vår nedslåtte helt planlegger nøye sin egen fratredelse fra dette livet, med unntak av en liten detalj: Hvis han plutselig bestemmer seg for å leve likevel – hva da? Ukrainas mest populære forfatter er i toppform i denne mørke, morsomme fortellingen. Med en stil som veksler fra dyster til ustyrtelig komisk, skaper Andrej Kurkov et univers der vi aksepterer det dagligdagse ved det absurde.

NIKOLAJ GOGOL

Petersburgnoveller

ISBN: 9788202772949 Kr 199,Oversetter: Marit Bjerkeng

«Det skjer de mest absurde ting her i livet. Av og til er det overhodet ingen sannsynlighet å spore: Plutselig satt den selsamme nesen, som hadde reist omkring med etatsråds rang og laget så mye oppstyr i byen, igjen på sin plass, som om ingenting hadde skjedd, det vil si akkurat mellom major Kovaljovs to kinn.» Nikolaj Gogol (1809–1852) sikret sin varige plass i verdenslitteraturen med disse fem novellene fra Petersburgs daglige liv, forstørret, forvridd, forenklet og satt under satirens og fantasiens lys. Med et oppdatert forord av Mikhail Sjisjkin.

JEVGENIJ GRISJKOVETS

Skjorta

ISBN: 9788202771423 Kr 199,Oversetter: Dina Roll-Hansen

23 4

Skjorta er en moderne klassiker i russisk litteratur, opprinnelig utgitt i 2004. Vi følger arkitekten Sasja gjennom et hektisk døgn i Moskva, gjennom utallige taxiturer for å løse utfordringer på arbeidsplassen og i kjærlighetslivet, samtidig som han prøver å varte opp den litt provinsielle barndomsvennen Maksim som er på besøk fra hjembyen i Sibir. Det ender i en lang og fuktig kveld på byen som etterlater stadig nye spor på Sasjas hvite skjorte.


P O CK E T – S E P T EM B E R

DIANA GABALDON

Fanget i tiden OUTLANDER 4 I tjue år har Claire trodd at hennes elskede Jamie døde på slagmarken ved Culloden for 200 år siden. Men så oppdager hun at han overlevde likevel, og hun må ta sitt livs største avgjørelse: Skal hun forlate sin elskede datter, en strålende karriere og alt hun har kjært? For en mann i fortiden som en gang var hennes store kjærlighet? Og hva venter henne om hun i det hele tatt finner ham?

ISBN: 9788202746384 Kr 199,Oversetter: Elisabeth Sætvedt

DIANA GABALDON

Blå netter OUTLANDER 5 Etter tjue år har Claire og Jamie endelig funnet tilbake til hverandre. Skjulte hemmeligheter og nye utfordringer truer med å knuse den skjøre, nye tilliten mellom dem – og så rammer skjebnen på verst tenkelige vis, og med ett kan tidsreisen som har gjenforent dem, være det som tar fra dem det kjæreste de har. «Gabaldon [er] den fødte historieforteller.»

ISBN: 9788202746452 Kr 199,Oversetter: Elisabeth Sætvedt

BLADE-CITIZEN

235


P O CK E T – S E P T EM B E R

ANNABELL STEFANUSSEN

Fredsarbeid i heimen Mer ro – Mindre krangling – Gladere familie Annabell Stefanussen var autoritær mot mann og barn, noe som førte til krangling og ensomhet. En dag sa guttene hennes: «Mamma, vi må snakke med deg. Vi syns du er uforutsigbar, og vi liker ikke måten du snakker til oss på.» Den tøffe beskjeden fra barna ble et vendepunkt for henne. Hun tok utdannelse som gestaltterapeut og veileder for å lære mer om gode relasjoner, og hun gikk gjennom en stor endringsprosess. Ved å endre seg selv fikk hele familien det bedre. Hun startet firmaet Fredsarbeid i heimen for å hjelpe foreldre, og nå har mer enn 60 000 fulgt hennes kurs. Hemmeligheten i Annabells fredsfilosofi er at den eneste du kan forandre er deg selv. Når du endrer din kommunikasjon, så endrer også andre seg. Hun lærer deg tydelig og vennlig kommunikasjon, å se etter det gode i andre, og at det å ta vare på relasjonen er viktigere enn å ha rett. I boka får du hennes beste råd og metoder som du kan bruke i din familie, så dere får bedre relasjoner, færre konflikter og blir en gladere familie. ISBN: 9788202767570 Kr 199,-

23 6


P O CK E T – S E P T EM B E R

DALE E. BREDESEN

Alzheimer-kuren Hvordan forebygge og reversere Alzheimers sykdom I Alzheimer-kuren presenterer nevrolog Dale E. Bredesen det løfterike resultatet av mange års forskning: Et nytt blikk på hvordan og hvorfor hjernen blir angrepet av Alzheimers sykdom, og ikke minst hvordan den kan repareres. Bredesen gir oss et fascinerende innblikk i vitenskapen som kan redde liv, og nytt håp og praktiske verktøy til både Alzheimerpasienter, pårørende og behandlere.

ISBN: 9788202767488 Kr 199,Oversetter: Benedicta Windt-Val

VIDAR HANSEN OG SIRI LILL MANNES

Kunsten å lese kroppsspråk Få mennesker er bevisst på sitt eget kroppsspråk, og enda færre klarer å styre det. Kroppsholdninger, bevegelser, stemmebruk og ansiktsuttrykk avslører oss. Visste du for eksempel at et entusiastisk kroppsspråk kan bidra til suksess? Eller hvilke fysiske tegn som er typiske når vi lyver? Med denne boka kan du forstå andre bedre og forbedre din egen kommunikasjon.

ISBN: 9788202767563 Kr 199,-

237


P O CK E T – O K TO B E R

TRACY REES

Juleønsket I den vakre landsbyen Hopley daler snøen ned, og glitrende lys tennes overalt. Men Holly har ingen julestemning. Som lærer blir hun kjent med nyinnflytteren Edward og hans åtte år gamle datter. Hun forstår raskt at noe har skjedd som har gjort denne jenta så forsiktig og stille. Kanskje hun kan gjøre noe for å hjelpe henne? «Varmhjertet, sjarmerende, oppløftende (...) helt nydelig.» LINDA’S BOOK BAG

ISBN: 9788202743932 Kr 199,Oversetter: Linda Marie Vikaune

23 8


P O CK E T – O K TO B E R

MARJAN KAMALI

Den lille papirhandelen Teheran, 1953. Roya er en idealistisk tenåringsjente som finner sin litterære oase i en liten, lokal papirhandel. I den støvete butikken til Mr. Fakhri føler hun seg alltid trygg, og når han presenterer henne for den unge, vakre Bahman, forelsker hun seg med det samme. Den lille papirbutikken blir deres faste møtested, men en dag forsvinner Bahman sporløst, og det går flere tiår før de møtes igjen.

ISBN: 9788202768379 Kr 199,Oversetter: Sigrid Grande

RUTH HOGAN

Kanskje danser vi i morgen Livet til den uavhengige og sterke Masha forandret seg etter en tragisk hendelse for tolv år siden. Sorgen vil ikke slippe, men hun finner trøst i sin trofaste firbeinte venn Haizum. Så fører et tilfeldig møte med to helt spesielle kvinner til at det åpner seg nye muligheter, og en sjanse til en ny start. Men idet Masha begynner å se for seg en ny framtid, kommer fortiden i full fart bakfra.

ISBN: 9788202768386 Kr 199,Oversetter: Toril Hanssen

239


P O CK E T – O K TO B E R

ELIZABETH BERG

Historien om Arthur Truluv Dagene til Arthur Moses er helt like: Han steller i rosehagen, passer katten og drar til kirkegården for å besøke graven til sin avdøde kone og spise lunsjen sin der. En dag møter han 18 år gamle Maddy, og det blir starten på et helt uvanlig vennskap. Rørt over hvor snill og trofast Arthur er, gir Maddy ham etternavnet Truluv – ekte kjærlighet. ISBN: 9788202768416 Kr 199,Oversetter: Elsa Frogner

STEPHEN KING

Billy Summers

ISBN: 9788202768836 Kr 199,Oversetter: Monika og Halvor Martins

24 0

Billy Summers er leiemorder, den beste i bransjen. Han gjør bare jobben dersom personen han skal drepe, virkelig fortjener å dø. Men nå vil han komme seg ut av dette yrket. Han skal bare gjøre unna ett oppdrag først. Han er en av verdens beste snikskyttere, en høyt dekorert Irak-veteran og en ekspert i å forsvinne uten et spor når jobben er gjort. Så hva kan egentlig gå galt? Vel, det meste.


Hjem til mørket

P O CK E T – O K TO B E R

AMY ENGEL DAGBLADET

I den fattigste delen av Missouri, i en liten by med store hemmeligheter, bor Eve Taggert. Hun er desperat av sorg over å ha mistet datteren. Eve er ikke fremmed for den mørke siden av livet, hun og broren vokste opp med en voldelig og alkoholisert mor, og Eve har gjort alt hun kunne for å ikke videreføre dette livet til sitt eget barn. Men nå kan hun komme til å trenge morens brutale styrke hvis hun skal finne ut sannheten om datterens død.

ISBN: 9788202768355 Kr 199,Oversetter: Egil Halmøy

KLAS EKMAN

De kapable

HAMAR ARBEIDERBLAD

En mann og en kvinne i 30-årene sjekker inn på et hotell i en liten by i Vest-Sverige. Johan ser for seg en lidenskapelig natt med elskerinnen, Anna, mens hun på sin side planlegger å avslutte utroskapen for å investere helhjertet i familien. Helgen blir ikke som de har forestilt seg. En katastrofal feil får dem til å ta en skjebnesvanger beslutning. Det blir starten på et heftig mareritt som vil forandre livene deres for alltid.

ISBN: 9788202768348 Kr 199,Oversetter: Einar Blomgren

LAWRENCE HILL

Noen kjenner mitt navn Noen kjenner mitt navn er en storslagen historisk roman som spenner over tre kontinenter og to århundrer. Men denne prisbelønte boken er fremfor alt en hjerteskjærende beretning om livet til Aminata Diallo, en elleve år gammel jente som blir bortført fra sin landsby i Vest-Afrika og tvunget om bord i et slaveskip med kurs for South Carolina. Etter å ha jobbet på en indigoplantasje i mange år blir hun videresolgt, men klarer å flykte fra sin eier i New York, der hun havner midt i den amerikanske uavhengighetskrigen mot britene.

ISBN: 9788202768423 Kr 199,Oversetter: Stian Omland

241


P O CK E T – O K TO B E R

WILBUR SMITH

Dolket COURTNEY NR. 8

ISBN: 9788202643607 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

Isabella Courtney er datteren av Sør-Afrikas ambassadør i England. Hun blir dypt forelsket i Ramón de Santiago y Machado, som er en av verdens mest hensynsløse terrorister. Hun føder i hemmelighet hans barn. Ramón kidnapper gutten og vil overtale Isabella til å forråde Sør-Afrika og sin egen familie. Men Ramón kjenner ikke den eksplosive Courtney-familiens styrke og hvordan de vet å slå tilbake så lenge de holder sammen.

WILBUR SMITH

Rovfuglene COURTNEY NR. 9

ISBN: 9788202643614 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

I 1667 raser en krig mellom to av verdens store sjøfartsnasjoner, England og Nederland. Sir Francis Courtney er kaptein på “Lady Edwina”. Hans unge sønn, Hal, er fanejunker om bord og gjennomgår en beinhard opplæring til fullbefaren sjømann. Utenfor Afrikas sørligste kyst, da britene kaprer den nederlandske gallionen “Standvastigheit”, blir unge Hal for alvor satt på prøve.

WILBUR SMITH

Monsun COURTNEY NR. 10

ISBN: 9788202756970 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

242

Vi befinner oss ved begynnelsen av 1700-tallet. Det sagnomsuste Øst-Indiske Kompani lider katastrofale tap i møte med sjørøvere på åpent hav. Etter fire år ute av tjeneste vil Sir Henry Courtney legge ut på sin siste og mest farefulle reise, i Kronens og det Britiske Imperiums navn. Men han har også fire sønner å tenke på, og hver og en av dem får en viktig rolle å spille i Courtneys skjebne. I velkjent stil skaper Wilbur Smith et mektig drama, med store lidenskaper og sterke drifter, alt mot et bakteppe av en fjern og eventyrlig tid.


P O CK E T – O K TO B E R

WILBUR SMITH

Blå horison COURTNEY NR. 11 Brødrene Tom og Dorian Courtney har fulgt sine forgjengeres tradisjoner og erobret nye territorier ved hensynsløs kamp og grenseløs dristighet. Fra Kapp det gode håp fortsetter deres etterkommere tradisjonen. Nyetablerte handelskompanier ved kysten, rykter om fantastisk natur og myldrende dyreliv lokker dem til nye fremstøt og nye konfrontasjoner.

ISBN: 9788202756987 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

WILBUR SMITH

Solens triumf COURTNEY NR. 12 Året er 1884 i Khartoum, der Den blå Nilen møter Den hvite Nilen. Opp floden kommer dampskipet “Intrepid Iris”, under kommando av Ryder Courtney. Han har sine rikdommer knyttet til byen, der uro og frykt hersker. Nordfra er emir Osman Atalan og hans hær underveis for å hindre europeerne i å flykte nordover. Det kommer til voldsomme kamper, der byen så å si legges i grus, mens den britiske guvernørens to unge døtre blir bortført til et harem som dervisjens fanger.

ISBN: 9788202756994 Kr 199,Oversetter: Henning Kolstad

243


P O CK E T – O K TO B E R

TERRY HAYES

Jeg er Pilegrim

ISBN: 9788202764708 Kr 229,Oversetter: Peter A. Lorentzen

En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell, alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket av en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Menneskelige levninger blir funnet i et avsidesliggende fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. Én tråd knytter ugjerningene sammen, og bare én mann vet hvordan ... Pilegrim.

DIANA GABALDON

Trommenes sang

ISBN: 9788202746469 Kr 199,Oversetter: Elisabeth Sætvedt

OUTLANDER 6

Claire og Jamie bosetter seg i de amerikanske koloniene i 1767. Ved en henging hjelper de en fange å slippe unna. Det skal de angre bittert på. Fangens navn er Steven Bonnet – han er smugler, pirat og drapsmann – og når deres veier krysses igjen, får det katastrofale konsekvenser. «Umulig å legge fra seg.» MIDWEST BOOK REVIEW

AI WEIWEI

1000 års gleder og sorger

DAGBLADET

1000 års gleder og sorger er de etterlengtede memoarene fra en av verdens viktigste levende kunstnere.

ISBN: 9788202770365 Oversetter: Gunnar Nyquist

24 4

I sine memoarer gir Ai Weiwei oss et portrett av Kina fra de siste hundre år, samtidig som han belyser sin kunstneriske prosess. Boken gir en dyp forståelse av de utallige kreftene som har formet det moderne Kina og tjener som en påminnelse om det presserende behovet for å beskytte ytringsfriheten.


NETTAVISEN

DAGBLADET

P O CK E T – O K TO B E R

MORGENBLADET

BOK365

VG

STAVANGER AFTENBLAD

ABID RAJA

Min skyld En historie om frigjøring Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt, har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Min skyld er den brutalt ærlige oppfølgeren til boken Talsmann. Den hele og fulle historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for sitt livs kjærlighet og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

«Det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge.» WILLY PEDERSEN, MORGENBLADET

ISBN: 9788202750015 Kr 199,-

245


P O CK E T – N OV EM B E R

HARLAN COBEN

Win

ISBN: 9788202768362 Kr 199,Oversetter: Line Gustad Fitzgerald

For over tjue år siden ble arvingen Patricia Lockwood kidnappet under et ran på familiens eiendom, deretter ble hun holdt fanget i en hytte i flere måneder. Patricia slapp unna, det samme gjorde kidnapperne, og gjenstandene som ble stjålet kom aldri til rette. Nå blir Windsor Horne Lockwood III – eller Win, som vennene kaller ham – trukket inn i saken.

CLIVE CUSSLER

Siste utvei Juan Cabrillo og Oregon-teamet går rett i fella

ISBN: 9788202764289 Kr 199,Oversetter: Roar Sørensen

24 6

Da CIA innser at identiteten til tre amerikanske spioner i Brasil er avslørt, sender de Juan Cabrillo og mannskapet hans for å redde ut agentene. Det som først ser ut som en rutineoperasjon, viser seg å være en dødelig felle, uttenkt av Juan Cabrillos verste fiende. En mann som søker den ultimate hevn, drevet av hat og ondskap og som ikke har noe å tape.


Gjensyn

OUTLANDER 7

Hva om du visste at noen du elsket skulle dø? Hva om du trodde du kunne redde dem? Hvor mye ville du vært villig til å ofre for å forsøke? Brianna begir seg ut på en sjokkerende reise inn i det ukjente på jakt etter moren og den faren hun aldri har møtt – og risikerer sin egen fremtid for å endre historiens gang … «Gripende.» AFFAIRE DE COEUR

ISBN: 9788202746476 Kr 199,Oversetter: Elisabeth Sætvedt

P O CK E T – N OV EM B E R

DIANA GABALDON

DIANA GABALDON

Det brennende korset

OUTLANDER 8

Året er 1771, og det blir snart krig. Jamie Fraser ønsker ikke å tro det, men han må, for hans kone vet bedre enn noen – hun kan forutsi fremtiden med en tidsreisendes absolutte sikkerhet. Hennes kunnskaper om den kommende amerikanske revolusjonen er som en blafrende fakkel som enten kan lyse opp hans vei i årene som kommer – eller tenne en brann som vil legge hele deres liv i aske.

ISBN: 9788202746483 Kr 199,Utgivelse: Desember Oversetter: Elisabeth Sætvedt

247


¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢¢

¢

¢

¢

¢

¢


¢

REGISTER

¢ ¢

¢

¢

¢¢ ¢

¢

¢¢

¢


F O R FAT T E R R E G I S T E R

Aadland, Erling … 94 Aamodt, Ingunn ... 148 Abbas, Ghulam … 81 Abrahamsen, Maria … 96 Ahern, Cecelia … 42 Ahrnstedt, Simona … 221 Andersen, Rolf Magne G. ... 136 Andersen, Yvonne … 72 Andreassen, Mari … 15 Andrukhovytsj, Jurij … 34 Angelsen, Trine … 68 Arvola, Ingeborg … 13 Aukrust, Kjell … 93

Bakke, Halvor ... 77 Baldacci, David … 230 Barnholt, Hege … 105 Beevor, Antony … 88 Bellos, Alex ... 191 Berg, Elizabeth … 240 Berge, Siri Dalsmo … 98 Bergestuen, Svein Tore … 77 Bomann-Larsen, Tor … 91 Bono … 79 Borge, Øistein … 51 Bowen, Kelly … 219 Bredesen, Dale E. … 237 Brevik, Petter … 20 Brinck, Camilla ... 130 Bringsværd, Tor Åge ... 95, 129 Bromark, Marit O. … 112 Bross, Helena ... 159 Brown, Aleksander Kirkwood ... 172, 198

Carré, John le … 55 Castro, Felipe Orellana ... 196 Castro, Jonathan ... 196 Child, Lee … 216 Christensen, Lars Saabye … 21,22, 83 Clark, Mary Higgins … 218 Coben, Harlan ... 246 Coelho, Paulo … 44, 114 Coetzee, J.M. … 221 Cornwell, Bernard … 229 Cussler, Clive … 246

25 0

Dahle, Gro ... 24, 150 Dahlgren, Helena ... 176 Dam, Victoria … 104 Damhaug, Torkil … 49 Despard, Annabelle … 15 Di Fiore, Mariangela ... 154 Diop, David … 34 Dragseth, Terje … 25 Eberhard-Gran, Malin … 98 Ekman, Klas … 241 Ekstedt, Katarina ... 166, 167 Eliassen, Tom Ingar … 22 Ende, Michael ... 177 Engel, Amy … 241 Englund, Peter … 90 Evjemo, Eivind Hofstad … 14

Fagerlund, Silje Aanes … 16 Falcones, Ildefonso … 219 Fossum, Karin … 48 Furuseth, Else Kåss … 76

Gabaldon, Diana … 235, 244, 247 Gainza, María … 36 Galor, Oded … 87 Gardner, Lisa … 59 Garmus, Bonnie … 40 Gazdanov, Gajto … 224 Gellein, Hanne … 51 Giolito, Malin Persson … 53 Gjesdal, Kristin … 39 Gogol, Nikolaj … 234 Graeber, David … 87 Gravel, Elise ... 182 Grisham, John … 56 Grisjkovets, Jevgenij … 234 Grue, Anna … 217 Grøtvedt, Silje ... 208 Guillou, Jan … 54 Gulliksen , Eivind ... 210 Gundersen, Trygve Riiser … 89 Gaathaug, Anne … 112, 113 Hagerup , Hanne ... 141 Hagerup, Hilde ... 141 Hall, Kristian … 96 Hallstrøm, Didrik Morits … 16


Illies, Florian … 92 Indriðason, Arnaldur … 57 Ingulstad, Frid … 67, 70 Isaksen, Ella Marie Hætta … 226

Jacobs, Anne … 218 Jacobsen, Roy … 8 Jakhelln, Cornelius … 25 Jansson, Tove ... 126, 128 Johannessen, Bjørn Olaf … 231 Johansen, Elin Brend … 62 Johansen, Raymond … 82 Johansson, Bettina ... 146 Johnsen, Kjersti Herland … 26

Josef, Jonis ... 212

Kamali, Marjan … 239 Karlsson, Ellen ... 135 Kepler, Lars … 52 King, Stephen … 233, 240 Kjetun, Mari ... 154 Klarbæk, Karen … 106 Klepp, Anneli ... 156 Klippenvåg, Odd … 17 Kristof, Agota … 35 Kristoffersen, Kirsti ... 204 Kroglund, Torolf E. … 95 Kuhn, Camilla ... 158 Kurkov, Andrei … 80, 234 Kyllingstad, Jon Røyne … 92 Lahlum, Hans Olav … 50

F O R FAT T E R R E G I S T E R

Halsnes, Line ... 180 Hammer, Elisabeth … 67 Hamre, Victoria H. ... 136 Hannah, Kristin … 220, 232 Hansen, Jannicke ... 189 Harari, Yuval Noah ... 193 Harmel, Kristin … 42 Harper, Jane … 217 Harris, Robert … 229 Hart, John … 56 Hashimi, Nadia … 43 Hayes, Terry … 244 Hedengren, Sania … 105 Hedlund, Helena ... 168 Heger, Anders … 93 Hegstad, Inger Harriet … 64 Heller, Miranda Cowley … 218 Henningsen, Erik … 115 Herbert, Frank … 32 Herlofsen, Sarah Roxana ... 155 Hewson, Paul David … 79 Hill, Lawrence … 241 Hjorth, Vigdis … 10 Hoftun, Guro … 84 Hogan, Ruth … 239 Holmgren, Eleonore … 228 Holt, Anne G. ...129 Hurston, Zora Neale … 224 Hæggernes, Kristian S. … 17 Høeg, Hans … 85 Høvik, Miriam … 99

Lapidus, Hedda ... 160 Lapidus, Jens ... 160 Larsen , Marit ... 144 Leine, Kim … 12 Leone, Annika ... 146 Leraand, Selma Løvendahl Mogstad … 97 Lianke, Yan … 224 Lien, Merete … 71 Lindgren, Astrid ... 140 Lindman, Mervi ... 134 Linnea Løtvedt … 96 Loe, Erlend … 11, 231 Loven, Lukritzia … 70 Ludvigsen, Mali … 66 Lundberg, Sofia … 219 Lundell, Anders … 82 Lyttleton, Ben ... 191 Løvlie, Jenny ... 144 Løvåsen, Sigmund … 227

Mackintosh, Clare … 55 Mannes, Siri Lill … 237 Mannes, Vidar … 237 Martin, Don ... 196 McBride, Hanne … 113 McDermid, Val … 57, 231 McKinty, Adrian … 58

251


F O R FAT T E R R E G I S T E R

McManus, Karen M. ... 203 Melve, Ingrid Brækken … 6 Meyer, Anne Marie … 69 Micko, Jenny … 62 Moberg, Vilhelm … 222, 223 Modiano, Patrick … 221 Mogstad, Kari Løvendahl … 97 Moursund, Gry ... 124 Mysen, Jane … 71

Nassar, Dalia … 39 Nielsen, Kaspar Colling … 35 Nilsen, Elin Vatnar ... 132 Nilsen, Gro Jørstad … 18 Nygårdshaug, Gert … 18 Nyhus , Kaia Linnea Dahle ... 149 Nyhus, Svein ... 150

Oksvold, Une Cecilie … 110

Parton, Dolly … 41 Patterson, James … 41 Pettersen, Kaja Østgaard ... 157 Plant Papis … 103 Postorino, Rosella … 220 Prose, Nita … 232 Radeid , Pernille Tufte ... 189 Rafaelsen, Ellinor … 65 Raja, Abid … 245 Ravneberg, Jørgen … 110 Rees, Tracy … 78, 225, 238 Renslebråten, Line ... 186 Ribe-Nyhus, Andreas … 85 Robinson, Marilynne … 31 Roskifte, Kristin ... 188 Roslund, Anders … 58 Rossavik, Frank … 86 Rowling, J.K. ... 138 Rundberg, Johan ... 174 Ruus, May Lis … 64 Ryan, Anne Marie … 231 Rørvik, Bjørn F. ... 124, 190, 210

252

Salvesen, Rune … 19 Samdal , Peder Inge Knutsen ... 192 Sandberg, Trine … 107 Sandemose, Iben … 114 Sandtorv, Alexander H. ... 187 Saucier, Jocelyne … 36 Schreiner, Per … 231 Schulman, Ninni … 230 Selmer, Aksel … 19 Semb, Jeanette … 65 Skappel, Dorthe … 101 Skaug, Trygve … 23 Smith, Wilbur … 229, 242, 243 Solberg, Kine Jeanette … 20, 76 Solli-Tangen, Didrik … 100 Sparks, Nicholas … 43 Springer, Nancy ... 175 Stefanussen, Annabell … 236 Stoltenberg, Harald M. ... 164 Stoltenberg, Robert ... 164 Strømsnes, Martine … 66 Støylen, Karen … 63 Sultne gutter … 109 Svendsen, Randi Helene … 226 Syse, Henrik … 86 Søyseth, Eira … 7 Thorup, Torill … 69 Thunberg, Greta … 82 Tjønn, Brynjulf Jung … 24 Tudor, C.J. … 230 Tur, Lasse … 111 Tvilde, Kristoffer … 108

Underthun, Anders … 115 Underthun, Pål … 115 Uri , Helene ... 188 Ustad, Willy … 63

Valen, Snorre … 227 Valpy, Fiona … 220 Vangen, Siri … 98 Vigan, Delphin De … 232 Vik, Lars … 227


F O R FAT T E R R E G I S T E R

Walle, Robin van de … 7 Weeda, Lisa … 37 Weider-Krog, Oda … 99 Weiwei, Ai … 244 Wengrowe, David … 87 Widmark, Martin ... 161 Winberg, Anna ... 166, 167 Winger, Cecilie ... 157 Wisløff, Anne ... 202

Zacke, Susanna … 105

Østby, Hilde … 84 Österdahl, Martin … 59 Østgaard, Anne ... 151, 157 Østli, Kjetil S. …81

253


TITTELREGISTER

1000 års gleder og sorger … 244 1979 … 57

Aftenstjernen … 62 Aleksandra … 37 Alt du lurer på om planter … 103 Alt må vike for natten … 232 Alvestad … 62 Alvins første turdag ... 135 Alzheimer-kuren … 237 Annes Quizfest … 112 Arnardos dør … 22 Avstøtning … 6

Babblarna – Fingerreisen ... 134 Bare litt til … 221 Bare rumper ... 146 Barn av Dune … 33 Barnas beste juleQUIZ med nissevitser ... 209 Barnehagequiz 1 – Kan du ordet? ... 208 Barnehagequiz 2 – Bruk hodet! ... 208 Begynnelsen til alt … 87 Bildene hvisker … 231 Billy Summers … 240 Bjørg Viks vei … 227 Blikket var vendt mot Gud … 224 Blir det bursdagsfest? ... 159 Blokk til blokk ... 196 Blå horisont … 243 Blå netter Outlander 5 … 235 Boken om Tilia … 16 Brennende jenter … 230 Brenninger … 63 Bruksanvisning for parforholdet … 98 Bueskytteren … 63 Bukkene Bruse og julenissen ... 124 Bønder på havet … 222

De fremmede … 64 De hjemvendte … 232 De kapable … 241 De korrekte … 86 De nakne … 51 De uverdige … 8

25 4

Den andre søvnen … 229 Den beste julegaven … 231 Den fantastiske Mummidalen ... 127 Den foreldreløse jenta … 218 Den grønne mil … 233 Den lille papirhandelen … 239 Den nye årstiden … 14 Den revolusjonære våren … 10 Den siste festen … 55 Den siste sommeren … 228 Den som drepte helvetes engler … 54 Den uendelige historie ... 177 Den usynlige angsten … 96 Den uvillige … 56 Der himmelen lyser … 43 Derfor må du vite at jeg er same … 226 Det brennende korset … 247 Det gror i mor … 98 Det høyeste ønsket … 43 Det lille steds forbannelse … 18 Det svarte lyset … 36 Dikt til navngitte menn … 23 Dillstadbanden 5: Fengselskuppet ... 160 Dolket … 242 Dress og slips … 19 Drivhusnettene … 22 Dune … 32 Dune Messias … 33 Dylan og diktet … 94 Døden skal du lide … 51

Edderkoppen … 52 Edward Rubikons mysterier ... 172 Elskede grøftekant … 24 Elsker, elsker ikke … 218 Emma og Johannes … 64 En av oss lyver ... 203 En egen hest ... 159 En leilighet i Paris … 219 En naiv og sentimental elsker … 55 En vegg av stillhet … 57 Enola Holmes - Den venstrehendte damen ... 175 Evelinas drømmer … 65


Gilead … 31 Giæver og Iunker … 11 Gjenferdet av Alexander Wolf … 224 Gjennom krisa … 82 Gjensyn … 247 God jul … 113 God natt … 58 Gråbein … 95 Gudfaren … 81 Gull og vann … 223 Gullburet … 68 Gullkatt ... 149 Gutta på skauen … 231 Gården ved Ki-Chi-Saga … 223

Han, solo … 7 Harry Potter og Føniksordenen ... 138 Haugianerne … 89 Hege Løvstad Toverud … 68 Heklede servietter … 106 Heller dø … 216 Helter fra dyreriket ... 186 Hilda Humlevik og folka som forsvant ... 173 Historiefortelleren fra Casablanca … 220

Historien om Arthur Truluv … 240 Historien om båten … 95 Hjem … 31 Hjem til mørket … 241 Hjemmekontoret … 83 Hund uten grav … 49 Hva er en flyktning? ... 182 Hvordan mennesket tok over verden ... 193

TITTELREGISTER

Falsk natur … 217 Familien på Villa Solgry … 65 Fanget i tiden Outlander 4 … 235 Farget flekket nå … 7 Farvel, depresjon … 96 Femten år. … 10 Fengslet … 85 Feriekolonien … 66 Fire konger og en dronning … 91 Flo & fjære … 17 Floras hjerte … 66 Flåklypa Tidende … 93 Fotballskolen – 50 legendariske fotballhistorier ... 191 Fredsarbeid i heimen … 236 Frelseren fra Hvidovre … 35 Fri fra spiseforstyrrelsen … 97 Frids historiske … 67 Frostrose … 67 Før hun forsvant … 59

I alle farger … 20 I dine hender … 53 I går … 35 I skyggen av Eiliv … 17 Ikke! ... 150

Ja, vi elsker ting … 99 Jeg burde kanskje ha sagt nei … 76 Jeg er Pilegrim … 244 Jesu død … 221 Jesus på 1-2-3 ... 157 Jonis Josef LIVE med Ma$arati ... 212 Jul i hagebyen … 104 Jul i Valleby – Julesabotøren ... 161 Jul med Musse og Helium ... 130 Jul på Himmelfjell hotell … 26 Julefortellinger ... 140 Juleønsket … 238

Kalender 2023 … 114 Kanskje danser vi i morgen … 239 Kardemomme By Aktivitetsbok 2022 ... 133 Karolines kjærlighet … 12 Karsten og Petra – Året rundt ... 129 Kart over ensomheten … 84 Kjell Aukrust, en biografi … 227 Kjell Aukrusts jul … 93 Kjendisgossip ... 204 Kjersti – sola og kjærligheten ... 168 Kjærlighet i hatets tidsalder … 92 Kjøtt og blod … 15 Klappjakt på skygger … 15 Klimaboka … 82 Klokka tikker ... 167 Kniven i ilden … 13 Kokebok fra Kardemomme By ... 132

255


TITTELREGISTER

Kokosbananas og tøysemaskinen ... 136 Kongenes konge … 229 Kongenes sverd … 229 Kroppen vår – fra bæsj til hår ... 155 Kunsten å lese kroppsspråk … 237 Kvinne savnet … 16 Kvinner i filosofien … 39 Kvit, norsk mann … 24 Kyiv-dagbøkene … 80

Nelson Settlemen … 223 Noen kjenner mitt navn … 241 Nybyggere … 223 Når alle klokker har stanset … 230 Olav V - Den fremmede. 1903–1940 … 225 Olav V. Ensom majestet … 78 Ole lærer å lage mat … 109 Onde netters drømmer … 90 Oslo sett fra lufta … 111

Leksjoner i god kjemi … 40 Leona 5: Leona i monstertrøbbel ... 156 Lik meg – første gang ... 202 Liljas dans … 68 Livet på Solhaug … 69 Lys, lykter og lysestaker … 105 Løp, Rose, løp … 41 Lær å synge som en proff … 100

Papirslottet … 218 Parmiddagen … 59 Petersburgnoveller … 234 Pikkoloens bagasje … 21 Pulverheksa feirer halloween ... 148 På den ene siden ... … 86

Quintessence … 18 Mai og Sara krangler! ... 135 Mange mil før mørket faller … 36 Max skal i barnehagen ... 135 Menneskehetens historie … 87 Mer enn en klubb ... 192 Min reise i underverden … 81 Min skyld … 245 Min verden av vrak … 25 Minsten kan alt! ... 134 Misery - kidnappet … 233 Mitt rom … 77 Monsun ... 242 Moskoviaden … 34 Mot vest til nye hjem … 222 Mummidalens alfabet ... 128 Mummitrollet og Snorken blir venner ... 127 Mummitrollet på oppdagelsesferd ... 126 Musse og Helium 5: Den siste kampen... 130 Mysteriet i Genbrugsen … 217

Natteløperen … 48 Nattsvermere … 69 Naturlig jul … 105 Nelly Rapp og trollkjerringa ... 161

25 6

Rase … 92 Rekordskolen 1: ... 166 Rekordskolen 2: ... 167 Richard Sennett … 115 Rovfuglene … 242 Ruijan rannalla ... 13 Russland … 88 Ryddetid norsk/ukrainsk ... 158

Salem’s Lot … 233 Sanger fra ishavet … 13 Sankeboka høst og vinter … 110 Se opp for plaskrein ... 210 Simon lager mat selv ... 154 Siste utvei … 246 Sjelemaleren … 219 Skappelglede … 101 Skjebnerytterne 3 Mørket faller ... 176 Skjoldmøytrilogien … 19 Skjorta … 234 Skogens usynlige stjerner … 42 Slaveporten … 34 Sluttspill … 230 Snøfall ... 141 Snøfall Aktivitetsbok 2019 ... 141


Tekstilvillaen 1 … 218 Tidsvampyrene ... 172 Tre fortellinger … 21 Tre år … 58 Trines jul … 107 Trollvinter ... 128 Trommenes sang … 244 Turbotvillingene og den store kanonballkampen ... 164 Turdagboka … 110 Tyvenes dronning ... 174 Tårnsvalene … 71

Vakre julefortellinger ... 140 Vakre mødre … 20 Ved ulvens bord … 220 Veien dit 166 Velsignet kvinne … 223 Venn av avdøde … 234 Venninner til evig tid … 220 Vesle voksen … 84 Vilt om dyr for barske barn ... 151 Vingeslag … 71 VitenGALskap 1: Elleville eksperimenter ... 187 Vitseløve 11 Dyrevitser ... 156 Vokterne … 56 Vondt, verre, verst? ... 157 Voodoo Science … 25 Vår mann i Washington … 85

TITTELREGISTER

Sofia finner en sang ... 144 Solens triumf … 243 Som en fjær i vinden … 219 Sov godt, Mummitrollet ... 126 Sparekokeboka … 108 Sprengningens krønike … 224 Star Stable: Skjebnerytterne – Mørkets sang ... 176 Stor julequiz 2022 … 112 Stuepiken … 232 Styrke … 44, 114 Summen av deg og meg … 42 Superhjerne-sudoku … 113 Surrender … 79 Sønnavind … 70 Søskenmysteriene … 50 Søstre … 70 Søt og farlig ... 154

Win … 246

Øya … 58

Å bli mamma … 99 Årringer … 72

Uflaks ... 190 Underbyen – Bergtatt ... 198 Usynlig blekk … 221 Utvandrerne … 222 Utvandrerne-serien 1 … 222 Utvandrerne-serien 2 … 222 Utvandrerne-serien 3 … 222 Utvandrerne-serien 4 … 223 Utvandrerne-serien 5 … 223 Utvandrerne-serien 6 … 223 Utvandrerne-serien 7 … 223 Utvandrerne-serien 8 … 223 Utøyakortet … 227

257


N O TAT E R :

25 8


259


N O TAT E R :

26 0


261


N O TAT E R :

262


263Articles inside

Tittelregister article cover image

Tittelregister

7min
pages 254-264
Forfatterregister article cover image

Forfatterregister

5min
pages 250-253
Romaner for ungdom article cover image

Romaner for ungdom

2min
pages 201-206
Vitser & gåter article cover image

Vitser & gåter

3min
pages 207-214
Tegneserier for ungdom article cover image

Tegneserier for ungdom

1min
pages 195-200
Quiz, sudoku og kalendere article cover image

Quiz, sudoku og kalendere

2min
pages 112-114
Fakta for de litt større article cover image

Fakta for de litt større

5min
pages 185-194
Reise og natur article cover image

Reise og natur

1min
pages 110-111
Barnas favoritter article cover image

Barnas favoritter

16min
pages 123-152
Romaner fra 6 år article cover image

Romaner fra 6 år

3min
pages 163-170
Fakta for de minste article cover image

Fakta for de minste

1min
pages 179-184
Romaner fra 9 år article cover image

Romaner fra 9 år

3min
pages 171-178
Lettlest article cover image

Lettlest

6min
pages 153-162
Mat og drikke article cover image

Mat og drikke

1min
pages 107-109
Norsk krim article cover image

Norsk krim

4min
pages 48-51
Norsk skjønnlitteratur article cover image

Norsk skjønnlitteratur

19min
pages 5-28
Biografi og memoarer article cover image

Biografi og memoarer

4min
pages 76-80
Oversatt skjønnlitteratur article cover image

Oversatt skjønnlitteratur

13min
pages 29-47
Oversatt krim article cover image

Oversatt krim

9min
pages 52-60
Hobby article cover image

Hobby

5min
pages 99-106
Samfunn article cover image

Samfunn

5min
pages 81-86
Norske serier article cover image

Norske serier

10min
pages 61-74
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.