Cappelen Damm Magasinet - mars & april 2018

Page 1

#2 – MARS & APRIL 2018

MA: 8067765454037– GRATIS

GRATIS MAGASIN!

Et hus med planter MENN VISER FRAM PIKKEN SIN

KRIM TIL PÅSKE

CLARE MACKINTOSH LA MEG VÆRE ARNE DAHL INNLAND MONICA YNDESTAD GRAVEN

Å TALE OG Å TIE

FREDRIK BACKMAN

Vi mot dere

Mine favoritter fra Kakekrigen

VIGDIS HJORTH


PĂĽskeferien er reddet!


Her er quizboka med mye moro for hele familien gjennom hele pĂĽsken!


Innhold

150 IDEER TIL FLOTTE BORD!

40 86

Kreative bord

64: CAROLINE HAINER

GOD PÅSKE

EN LITTERÆR SENSASJON SALLY ROONEY

18

KIM LEINE 10

4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

13

AMALIE KASIN LERSTANG MARY BEARD KVINNER & MAKT Kritikerrost feministisk utgivelse på norsk

56


– JEG HADDE 5000 KRONER I DEN ENE LOMMA OG LITT KOKAIN I DEN ANDRE

LES INTERVJUET MED KASPAR COLLING NIELSEN

FORFATTER AV DEN DANSKE BORGERKRIG … SIDE 20

Småbyen på godt og vondt FREDRIK BACKMAN ER TILBAKE

24

62

TOKYO

Nordmenns hotteste reisemål!

KRIMINELL PÅSKE! ÅRETS KRIMANBEFALINGER FRA SIDE 30

68

Inspirasjon til alle værens festdager

KAKE BOKEN FOR ALLE! … 84

ET HUS FULLT AV PLANTER CA PPELENDA MM –

ma ga si net  5


Leder

Liv, sannhet og litteratur Vigdis Hjorth har lenge stått i sentrum av norsk litteraturdebatt. Selv har hun ofte tiet. Nå taler hun indirekte, men skarpt, i fire essays om Alf Prøysen & Rolf Jacobsen, Agnar Mykle, Bertolt Brecht og Alexander Kielland. Liv og sannhet, skyld og ansvar står sentralt. Gjennom spenstige lesninger viser hun hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv. Hun drøfter også spørsmålet om hva en kunstner kan tillate seg, når hennes virksomhet skaper ubehag for andre mennesker. Cappelen Damm-magasinet for mars og april er – ikke uventet – også godt fylt med våre krimtitler, påsken er tross alt ikke langt unna. Etter en vellykket krimfestival er det fremdeles bøker som ikke er lest, og enten du liker britisk krim, politikrim, dystopiske thrillere eller norsk virkelighetskrim, burde det finnes noe av interesse for nettopp deg. Påsketid er også ferietid – her er selvfølgelig rykende ferske bøker å hygge seg med for hobbyfolk og hageentusiaster som venter på lysere tider, drivhusdrømmen lever for eksempel i beste velgående på side 80. Sakprosabøkene i dette magasinet tar oss med ut i verden, til gåtefulle Tokyo, til narkodød i Londons overklasse og til svenske Caroline Hainer som med tittelen Menn som viser fram pikken sin vel egentlig ikke trenger nærmere omtale av boken. Vi presenterer også mange nye, sterke romaner i dette magasinet – fra mange kanter av verden – for eksempel Amita Trasis debutroman Fargen på himmelen vår om den brutale virkeligheten og de sosiale utfordringene i samtidens India, og Samar Yazbeks Hun som går en magisk realistisk roman fra det borgerkrigsherjete Syria. Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris i 2013, Kim Leine, tar oss med tilbake til Grønland på 1700-tallet i sin nye, eventyrlige roman Rød mann / sort mann. En svimlende, frodig fortelling om åndemaneren og presten, og alle som frister lykken i det nye landet, leger, prester, guvernører og horer.

CAPPELEN DAMM MAGASINET Mars & april 2018 MA 8067765454037

Ansvarlig utgiver: CAPPELEN DAMM AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Kamilla Ildahl Berg Omslagsfoto: Klaudia Lech Trykk: Zoom Grafisk AS Papir: 80 gram High Speed Gloss Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

CAPPELEN DAMM Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

God, variert bokvår!

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør


FULL OVERSIKT OVER VÅRENS UTGIVELSER GRATIS KATALOG BESTILL FRA SD – ISBN: 9788202584665


8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Vigdis Hjorth Sagt om Vigdis Hjorths essaysamling, Fryd og fare – essay om diktning og eksistens (2013):

Liv og sannhet Vigdis Hjorth har stått i sentrum av norsk litteraturdebatt det siste året. Selv har hun stort sett tiet. Nå taler hun indirekte, men skarpt, i fire essay om Alf Prøysen & Rolf Jacobsen, Agnar Mykle, Bertolt Brecht og Alexander Kielland. Liv og sannhet, skyld og ansvar står sentralt.Gjennom spenstige lesninger viser hun hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv. Hun drøfter også spørsmålet om hva en kunstner kan tillate seg, når hennes virksomhet skaper ubehag for andre mennesker.

VIGDIS HJORTH (f. 1959) har utgitt over 30 bøker, mest romaner for voksne. Hun har utforsket menneskers vilkår og livsvalg, og markert seg som en uredd politisk forfatter. Gyldendalprisen 2011. Kritikerprisen 2012. Brages hederspris og Amalie Skram-prisen 2014. Aschehougprisen 2015. Bokhandlerprisen 2016. FOTO: KLAUDIA LECH

«Når jeg leser Fryd og fare, får jeg lyst til å skrive mer som Vigdis Hjorth. (…) et inspirerende bidrag til den evige debatten om litteraturens rolle.» TORIL MOI, MORGENBLADET «Åpent, tenksomt, og elegant. Vigdis Hjorth kan kunsten å forføre leseren uten å tape alvoret av syne.» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE «Skriver essay uten jåleri. (…) Forbilledlig presentasjon av andre diktere.» OLAV LØKKEN REISOP, DAGBLADET «Essaysamlingen viser en forfatter som spiller på et stort register.(...) gir et godt innblikk i Vigdis Hjorths mange pasjonerte litterære forhold.» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

VIGDIS HJORTH: Å TALE OG Å TIE ESSAY OM LITTERATUR ISBN: 9788202583439 / KR 349,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  9


TILBAKE TIL EVIGHETSFJORDEN

10  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Kim Leine I Kim Leines eventyrlige storverk er vi tilbake i landskapet fra Profetene i Evighetsfjorden, romanen Kim Leine mottok Nordisk Råds litteraturpris for i 2013. Med et stort og frodig persongalleri og en drivende god fortelling følger vi den danske koloniseringen av Grønland på første halvdel av 1700-tallet. Romanen starter med at presten Egede redder en grønlandsk åndemaners barn fra sultedøden ved å ta ham inn i sitt hjem. Men når tiden kommer, nekter han å gi ham tilbake, siden han allerede er døpt. Og er det en ting Egede ikke tar lett på, er det dåpen. Dette fører til en lang konflikt mellom de to fedrene, rød mann og sort mann, åndemaneren og presten, og kampen om sønnen strekker seg gjennom romanen. Videre følger vi alle dem som frister lykken i dette nye landet: guvernøren og alle de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Alle har sine egne stemmer og historier, og vi følger dem i forsøket på å skape et nytt og bedre liv, på tross av nesten umulige forutsetninger. Sjelden har et så stort antall karakterer opptrådt med en slik selvfølgelighet i en roman, og sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.

KIM LEINE har fem kritikerroste romaner bak seg, Kalak (2007), Valdemarsdag (2009), Profetene i Evighetsfjorden (2012), Avgrunnen og De søvnløse (2015). Med Rød mann/sort mann befester han sin posisjon som en av våre viktigste forfattere.

Rød mann/sort mann er en eventyrlig roman basert på virkelige hendelser og personer, og under lesningen av de nærmere tusen boksidene er det som om man kjenner landskapet like godt som karakterene selv. LES OGSÅ: VINNER AV NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2013 Vinner av Politikens litteraturpris «(...) en enormt spennende roman» Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv «En milepæl, et mesterstykke (…) en medrivende, velkomponert, bevegende og velgjennomtenkt roman» Erik Skyum-Nielsen, Information PROFETENE I EVIGHETSFJORDEN – ISBN: 9788202419158 / KR 169,-

KIM LEINE: RØD MANN/SORT MANN ISBN: 9788202581749 / KR 399,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  11


Bernhard Ellefsen

Når et menneske dør, forsvinner en hel verden Hvordan skal vi forholde oss til dette uunngåelige faktum? Bernhard Ellefsen nærmer seg spørsmålet ved å gjøre det han kan best: lese og skrive. Bernhard Ellefsen er kjent som en av Norges mest toneangivende og skarpeste litteraturkritikere. Nå velger han litt andre takter, i et langt, presist og personlig essay. Med denne stillferdige og engasjerte teksten reflekterer han rundt sin egen død og det han kaller «verdenstapet», det unike som blir borte hver gang et menneske blir borte for oss. Det gjør han gjennom lesninger av sterke litterære tekster, men også ved å besøke helleristningene rundt stedet han bor i Østfold. Resultatet er en sterk og personlig tekst som passer for alle lesere, både de mest skolerte og de allmenne og nysgjerrige. Boka handler om døden, men også hvordan å forstå den, hva vi kan gjøre for å leve med den – ved hjelp av litteratur. Boka til Ellefsen er et uvanlig innslag i bokfloraen, brukslitteratur om et tema vi alle er nødt til å forholde oss til. Ved endt lesning får man bare lyst til å lese mer av hele vår rike litteraturhistorie, fra Philip Roth til Dag Solstad, fra Cornelius Vreesvijk til Maja Marie Aidt.

BERNHARD ELLEFSEN (f. 1984) er kritiker. Han har vært redaksjonsmedlem i Vagant og skriver i Morgenbladet. Han ble kåret til «Årets kritiker» i 2014 og vant Arne Hestenes journalistpris i 2016.

BERNHARD ELLEFSEN: IMOT DØDEN ISBN: 9788202581138 / KR 249,-

12  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Amalie Kasin Lerstang

Industriens datter Amalie Kasin Lerstangs nye utgivelse, VÅRS, er en samling prosadikt med forfatterens hjemby som omdreiningspunkt. VÅRS er et portrett i bruddstykker av en familie og en by, av norsk industrihistorie, fagforeningskamp, rånere og politisk engasjerte bestemødre. Her står 1. mai-togets revolusjonære faner side om side med rånerbilers senka understell, osteboller, solarium og jenter som lukter røyk og hundetiss. Industrihistorie og oppvekstskildringer flettes sammen i denne undersøkelsen av hvordan historien vi kommer fra har formet det samfunnet vi lever i i dag. Forfatteren parafraserer Rebecca Solnit når hun skriver: “Jeg vil huske / for hvis vi ikke husker er vi heller ikke i stand til å gjenkjenne / forces of change at work.”

AMALIE KASIN LERSTANG (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas debutantpris for. Samme år fikk Lerstang Saabye-stipendiet for debutromanen.

Norsk Hydro ble grunnlagt på Notodden i 1905, med ingeniør Sam Eyde og professor Kristian Birkeland i spissen, og mennesker strømmet til den tidligere husmannsplassen for å få arbeid ved fabrikkene. Det lignet et eventyr, og fremtidsoptimismen var stor. Men da Lerstang vokste opp på Notodden på slutten av 80og 90-tallet, var byens viktige hjørnesteinsbedrifter nylig lagt ned. Det samme var tilfelle i flere mindre norske byer som hadde gjort seg avhengige av industriarbeidsplassene. Flere tusen mennesker sto uten arbeid, inkludert forfatterens egen far, og både mennesker og byer måtte stake ut en ny identitet. I dag assosierer mange Notodden med rånere, bluesfestival og trygdemottakere. Tekstens jeg beskriver likevel seg selv som “industriens datter”. I VÅRS er byens historie uløselig knyttet til jegets selvoppfattelse. Forfatteren beveger seg mellom det komiske og det dypt alvorlige i sin nye diktsamling. VÅRS er en politisk, energisk og håpefull utgivelse om identitet, sosial arv, klassespørsmål og hvordan stedet man kommer fra, både det geografiske og det personlige, former ens blikk på omverdenen. AMALIE KASIN LERSTANG: VÅRS ISBN: 9788202581497 / KR 299,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  13


Katarina Frostenson

Stor svensk poesi i norsk språkdrakt Katarina Frostenson fikk Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen Sanger og formler i 2016.

NORD-serien byr på de beste diktsamlingene fra hele Norden.

Sanger og formler er en ny utgivelse i Cappelen Damms serie med de beste nordiske diktsamlingene fra nyere tid. Sorgens formler og lysets sang forenes i dene kritikerbejublede diktsamlingen, som ga Frostenson Nordisk råds litteraturpris. Frostenson har vært en av Sveriges toneangivende poeter siden 1980-tallet, og med disse diktene har hun nådd et kunstnerisk høydepunkt. Boken er gjendiktet av Kristin Berget, en av våre fremste poeter.

KATARINA FROSTENSON (f. 1953) er en av nordens mest anerkjente lyrikere. Hun er også oversetter og har vært medlem av Svenska Akademien siden 1992. Med Sanger og formler har hun nådd et kunstnerisk høydepunkt.

14  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

KATARINA FROSTENSON: SANGER OG FORMLER ISBN: 9788202565060 / KR 299,-


Nyheter i pocket: Norsk skjønnlitteratur

Klassikeren er tilbake! Dette er historien om hvordan livet i skogen begynner for Doppler. Hvordan han dreper sin første elg. Hvordan han lever i ett med naturen. En absurd og morsom roman av en forfatter som ikke nekter seg noe. Men også en roman som byr på alvorlige undertoner og kritikk av det moderne forbrukersamfunnet.

17. februar 2015 blir politiet tilkalt til en omsorgsbolig i forbindelse med et mistenkelig dødsfall og en mulig voldtekt. Drøye halvannen måned senere blir en nyutdannet politikvinne koblet inn i saken. Hun setter i gang å intervjue beboere og andre som kan ha bidra til å kaste lys over begivenhetene. Med en innsiktsfull, skarp og spennende debut stiller Sivertsen spørsmål om hva omsorg betyr i dag.

Fars fingrar kunne likne krokete greiner, og dei klumpete blodårene på oversida av handa likna snirklete røter. Fingrane var tynne og rue. Når han drog hendene sine over kinna mine, raspa det som ein uhøvla treplanke. Noen gonger kjendest det som om eg fekk flis i kinna: ein rest av fars hud som blei igjen i meg. Gravide Hildegunn oppsøker mor si, Vibeke, for første gong på mange år. Slik blir vi kasta inn i forteljinga om Vibeke og oppveksten hennar i ei vestlandsbygd. Gradvis nærmar vi oss ei dramatisk hending som pregar dei begge. Alt det lyse og alt det mørke handlar om å forstå og leve med fortida – formidla i eit vakkert og sanseleg språk. Sindre Ekrheim, VG Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

ERLEND LOE: DOPPLER ISBN: 9788202558079 / KR 179,-

KRISTIN BUVIK SIVERTSEN: OMSORG ISBN: 9788202583385 / KR 179,-

BRYNJULF JUNG TJØNN: ALT DET LYSE OG ALT DET MØRKE ISBN: 978-82-02-58339-2 // KR 179,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  15


Sally Rooney

SALLY ROONEY

– en skarp betrakter av Snapchat-generasjonen Samtale med venner er en finstemt roman om vennskap og sex. Det er ikke uten grunn at denne unge debutanten har vært en snakkis i det litterære miljøet det siste året.

EN LITTERÆR SENSASJON VINNER AV SUNDAY TIMES‘ KÅRING AV ÅRETS UNGE FORFATTER 2017 På Vouges topp ti bøker i 2017

Irske Sally Rooney har skrevet en debut om to bestevenninner, Frances og Bobbi. De to var kjærester på skolen, men nå er de 21, og romansen er over. De skriver poesi og opptrer sammen med det man nærmest må kunne kalle poetisk performance. Under en forestilling blir de fotografert av en halvkjent fotograf, som sier hun gjerne vil lage en fotodokumentar om dem. Hun inviterer de to jentene inn i sitt eget liv med skuespillerektemannen Nick. Resultatet blir et komplisert kammerspill med tiltrekninger på kryss og tvers.

SALLY ROONEY (f. 1991) bor I Dublin og har sin utdanning fra Trinity College. Hun er publisert i en rekke litterære tidsskrifter, blant annet Granta og The Dublin Review. Samtale med venner er hennes første roman. FOTO: © JONNY DAVIES

16  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

SALLY ROONEY: SAMTALE MED VENNER ISBN: 9788202528461 / KR 379,OVERSETTER: TIRIL BROCH AAKRE


«Jeg tar ikke munnen for full når jeg sier at dette er den beste romanen jeg har lest på veldig lenge. Den er full av replikker og scener som er morsomme og såre på samme tid. Det er en bok man kjenner seg igjen i fordi den handler om hvor vanskelig det er å være menneske, og samtidig hvor forførende enkelt det kan være.» ANNE FLØTAKER, REDAKTØR

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  17


Samar Yazbek

Dypt gripende om krigen i Syria Hun som går er en brennaktuell roman fra dagens Syria, skrevet av en modig forfatter som veksler mellom dokumentar og skjønnlitteratur. Hun som går handler om Rima, ei jente som ikke greier å slutte å gå. Hun kan heller ikke snakke. Hun bor i en ettromsleilighet sammen med moren og broren i Damaskus. Historien begynner like før opptøyene bryter ut i 2009/–10. Moren er svært overbeskyttende overfor datteren, og binder henne fast med et tau rundt livet. Hun må ha henne med seg overalt. Moren har fått RIma undersøkt, men legene finner ikke ut av hva som feiler henne. Rima sluker bøker og lærer flere utenat. Når hun blir litt eldre, får menstruasjon og begynner å gå med hijab, binder moren henne fast i senga hjemme i stedet for å ta henne med på jobb. Rima er nesten aldri ute blant folk. Hun merker allikevel at det er noe som er i ferd med å skje i Syria og Damaskus. Flere naboer forsvinner sporløst, og menn i uniform eller sivil bryter seg inn i husene. En dag tar moren Rima med hjem til en venn av familien, det er første gang hun er ute av huset på to år. De må krysse halve byen med buss og passerer flere kontrollposter. På en av kontrollpostene blir moren skutt, og Rima blir skadet. Når hun våkner, er hun på et sted som ligner et sykehus, men hun er lenket fast til senga med håndjern og det er metallstenger foran vinduet. Hun får vite at moren ble drept ved en "feiltagelse". Broren blir tilkalt og får beskjed om å ta seg av Rima. De drar ikke hjem igjen, og Rima kjenner ikke igjen byen rundt seg.

SAMAR YAZBEK (f. 1970) er født i Jableh, Syria, er journalist og har utgitt en rekke bøker. For dagboken A Woman in the Crossfire, en personlig fortelling om hennes opplevelser under starten på den syriske revulusjonen, ble hun tildelt 2012 PEN Pinter Prize og 2012 den svenske Tucholskypriset.

Yazbek bruker magisk realisme til å veve den rastløse jenta som ikke kan slutte å gå og som kommuniserer med litterære figurer, inn i et borgerkrigsherjet Syria med all den lidelsen og usikkerheten som følger med. SAMAR YAZBEK: HUN SOM GÅR ISBN: 9788202553944 / KR 379,OVERSETTER: ODA MYRAN WINSNES

18  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Homer

Iliaden – en klassiker fra antikken Iliaden er en spennende historie av antikkens mester i historiefortelling, Homer. Nå er den nyoversatt til et moderne norsk av Kjell Arild Pollestad. Iliaden er den eldste av de to homeriske heltediktene som innleder hele vår europeiske litteratur. Handlingen i Iliaden er lagt til en kort episode under grekernes ti år lange beleiring av Troja. Skipene deres er trukket opp på stranden, og krigerne har slått leir i telt nede ved fartøyene. Kampene foregår på sletten mellom leiren og bymurene. Kong Agamemnon har kommandoen over hele den greske hæren. Han har sammen med sin bror Menelaos, kongen av Sparta, fått de andre greske fyrstene til å avlegge ed på at de skal delta i en krig mot Priamos, Trojas konge, siden Paris, en av hans sønner, har bortført Menelaos’ hustru, den skjønne Helena. Iliaden begynner med en krangel mellom Agamemnon og Akilles, grekernes fremste stridsmann, som ender med at Akilles trekker seg ut av striden helt til vennen Patroklos blir drept. Da griper han igjen til våpen og dreper Hektor, Priamos’ kjæreste sønn, men grepet av farens tårer overlater han liket til kong Priamos. Iliaden ender med Hektors gravferd. Iliaden er et langt fortellende dikt, som i Pollestads oversettelse er gjort om til flytende, norsk prosa. Sammen med Odysseen, utgjør Iliaden det tidligste litterære uttrykk for europeisk mentalitet, og kan sies å være både forløper og grunnlag for den moderne romanen. Selv om Homer anses som forfatteren av Iliaden og Odysseen, vet vi ikke mer om ham enn det vi kan slutte oss til ut fra hans verk. De fleste er enige om at han hørte hjemme på vestkysten av Lilleasia i landskapet Jonia, for hans gresk er preget av den joniske dialekten. Han levde antagelig i det 8. århundre før Kristus.

HOMER er forfatteren av de greske eposene Iliaden og Odysseen. Han antas å ha levd omtrent 800 år før Kristus. Iliaden og Odysseen omhandler begge Trojanerkrigen, som antaglig fant sted rundt 500 år innen Homers levetid.

HOMER: ILIADEN ISBN: 9788202484699 / KR 379,OVERSETTER: KJELL ARILD POLLESTAD

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  19


2 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Den danske borgerkrig

– Jeg hadde 5000 kroner i den ene lomma og litt kokain i den andre Selv var han redd for å bli sinnssyk og ende opp på gata. Men med god hjelp kom han seg på beina – og ble en litterær superstjerne i hjemlandet Danmark. Nå blir han hyllet også i Norge. Tekst: Maria Myrvoll

– Moren min døde da jeg var 19. Jeg kunne ikke sørge da. Jeg forsøkte, men jeg klarte ikke. Kaspar Colling Nielsen fikk en ubarmhjertig start på voksenlivet. Da moren hans døde på grunn av en hjerneblødning, ble det for mye å hanskes med. – Jeg gikk til psykolog like etter at moren min døde. Jeg hadde arvet litt forsikringspenger, ikke mye. Da jeg snakket med psykologen, hadde jeg håret gredd stramt tilbake med masse voks i, smokingbukser og ringer på alle fingrene. Jeg hadde 5000 kroner i den ene lomma og litt kokain i den andre. Da vi var ferdige, synes jeg samtalen hadde gått så bra at jeg vurderte å gi henne tips. – Jeg var ikke klar for å gå i terapi, sier Nielsen. – Senere fikk jeg angst, og det gikk jeg i behandling for med større hell. Jeg hadde ikke så mye familie da moren min døde, så jeg var redd for å bli sinnssyk og ende opp på gaten. Jeg var veldig fokusert på å kunne klare meg selv, tjene penger og det som følger med. Det var derfor jeg endret studium fra filosofi til økonomi.

Som du nevner har du selv studert filosofi og økonomi. En nyttig bakgrunn for å skrive en fremtidsdystopi? – Ja, det er det nok. Det er ofte de økonomiske forholdene som dikterer i hvilken retning utviklingen går. I krisetider, eller i tider hvor de økonomiske utsiktene er dårlige, blir vårt samfunn mer ustabilt og utrygt. I romanen Den danske borgerkrig 2018–24 ville han utforske hva som skjer med oss når vi mister pengene våre og alle privilegier. Derfor skapte han likeså godt en borgerkrig i Københavns gater. – Den europeiske humanisme er ikke kun et moralsk prosjekt, men et prosjekt som har utviklet seg i 250 år i en historisk periode i Europa, med vekst, utvikling og fremgang, og hvor Europa var det stedet på jorden med suverent mest makt, både kulturelt, militært, teknologisk og økonomisk. Hva om vi mistet vår makt og våre privilegier – ville vi fortsatt være humanister?

Hva om vi mistet vår makt og våre privilegier – ville vi fortsatt være humanister? Stor kapasitet for ondskap Hva ønsker du å si om det å være menneske i din roman – her får vi jo se det dystre potensialet som ligger i mennesket. Har vi alle et snev av ondskap i oss? – Boken handler definitivt om at mennesket også er ondt, og ikke nødvendigvis alltid mest godt. Vi har en stor kapasitet for ondskap. Man kan verken forklare mobbing eller holocaust uten å anerkjenne at vi er onde og nyter å være det. – Bokens mer overordnede tema er imidlertid et litt annet. Det handler om at vi for det meste betrakter oss selv og våre liv utenfra, at vi ikke kan trenge inn i våre egne liv og være til stede. Vi lengter etter å være til stede i våre egne liv, men vi klarer ikke. I boken presenteres så en rekke strategier for å overvinne denne eksistensielle avgrunnen med større og mindre hell.

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  21


Kaspar Colling Nielsen Krig er et effektivt middel til å tre inn i livet, for de som deltar, men det har store omkostninger. Du har blitt sammenlignet med den franske forfatteren Michel Houellebecq, hva tenker du om det selv? – Jeg synes ikke vi minner så mye om hverandre. Det er min siste bok Det europæiske forår (ikke utkommet på norsk, red.anm) som har blitt sammenlignet med Houellebecq, fordi den handler om muslimer, tror jeg. Mine to første bøker Mount København og Den danske borgerkrig 2018–24 er skrevet i en helt annen stil. Jeg har uansett sans for Houellebecq, fordi han er morsom og har interessante ideer. Skal bli film Nå jobber Nielsen med filmmanuset til boken – en roman som mildt sagt er utfordrende å fange på film. – En av gledene ved å skrive er at det ikke er noen produksjonskostnader, og at alt derfor er mulig. For eksempel holder jeg og en manusforfatter på med å omskrive Den danske borgerkrig 2018–24 til film. Etter det første utkastet ba produsenten oss om et møte. Filmen begynte med at det var krigshandlinger i København med tusenvis av mennesker og tanks som skyter mot bygninger, en politiker som blir halshugget og så videre. Den neste scenen foregikk i fremtiden, hvor hovedpersonen skal til å avlevere sin snakkende hund på en institusjon for psykisk syke, intelligente dyr. Vi ser at de går opp en sti i en hage, mens det sitter en tiger og en gris på terrassen og røyker og snakker om dem.

Den neste scenen foregikk i fremtiden, hvor hovedpersonen skal til å avlevere sin snakkende hund på en institusjon for psykisk syke, intelligente dyr.

2 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

– Produsenten vår sa at dette måtte vi skrive om, vi hadde allerede brukt ca 12 millioner kroner på de første tre minuttene. Når man skriver bøker, trenger man ikke ta slike hensyn. Man kan skrive en historie som foregår på Mars eller i Egypt for 4000 år siden eller i en verden hvor det bare finnes grønne kvinner på størrelse med bevere, og det koster kun din egen tid, fordi alt fortelles med enkle tegn på et stykke papir, som blir til bilder og fortellinger i folks hoder. Bøker er et genialt medium sånn sett. Elsker København Handlingen i Den danske borgerkrig finner sted i København, en by som i likhet med Oslo har gjennomgått store endringer siden åttitallet – og byen som er Nielsens hjemby: – Jeg har vokst opp i indre by i København. Jeg elsker København. Da jeg var barn, var ikke indre by et moderne og dyrt sted å bo, sånn det har blitt nå. Det var masse barn der, og mye å finne på. Jeg synes det er morsomt å endre på nåtiden: at det plutselig er et kjempefjell syd for København eller en krig foran dyre butikker i indre by. Uten Facebook – ingen Trump I Berlingske har Colling Nielsen en fast spalte hvor han skriver om temaer som opptar ham. Og for øyeblikket er det Facebooks betydning som engasjerer: – Jeg er opptatt av Facebook og hvilken betydning Facebook har for vårt samfunn og demokrati. Trump hadde ikke blitt valgt i en verden uten sosiale medier, tror jeg. Folk som tror de er alene, finner sammen på Facebook, fordi de deler noen følelser og holdninger. Disse uformelle og løst koblede gruppene kan bli til enorme svermer av mange millioner mennesker, som kan få reell politisk makt. Det var slik Trump kom til makten, men også slik Metoo-bevegelsen oppsto, sier Kaspar Colling Nielsen avslutningsvis.


Den danske borgerkrig

En av årets mest originale romaner Den danske borgerkrig 2018–24 balanserer mellom det normale og det avvikende, det meningsfylte og det absurde i sin beskrivelse av hva som kan skje med et velferdssamfunn i krise. Mellom 2018 og 2024 var det borgerkrig i Danmark. Kamper utspilte seg på Rådhusplassen, politikere ble halshugget på åpen gate og bankfolk var jaget vilt. Borgerkrigen ble opplevd av en 25-årig mann som 450 år senere ser tilbake på et langt liv. Den 475 år gamle rikmannen blir holdt i live av et avansert stamcelleprogram. Han forteller om den skjellsettende perioden av sitt liv til sin beste venn, Geoff, en 350 år gammel border collie som har utviklet evnen til å reflektere og snakke. Den gamle rikmannen lever et dekadent og avsondret liv med sine rike venner. De leser dikt, har sexorgier og forteller hverandre historier som vikler seg inn og ut av den gjennomgående borgerkrigsfortellingen. Rikmannen angrer på visse valg han tok under krigen, spesielt i forhold til sitt livs kjærlighet, opprøreren Leonora. Selv mange hundre år senere kan han ikke glemme de sterke følelsene han hadde i denne intense perioden i Danmarks og Europas historie. Med det som bakgrunn utfolder det seg en fortelling om hvordan den økonomiske krisen fikk frem det verste i alminnelige folk og hvordan samfunnet endret seg i takt med at krisen grep om seg.

KASPAR COLLING NIELSEN er født i 1974 og debuterte med Mount København som han fikk Årets Debutantpris for i 2010. Den danske borgerkrig 2018–24 er hans andre bok. Han underviser på Handelshøyskolen i København (CBS) og skriver også for film og TV.

«Briljant!» SINDRE HOVDENAKK, VG

«Rått om klassekamp og sammenbrud» VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN

«Fantasifull og fabulerende, satirisk og samfunnskritisk fremtidsfortelling» SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«… brutal og humoristisk, og svært velskrevet» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

KASPAR COLLING NIELSEN: DEN DANSKE BORGERKRIG 2018–24 ISBN: 978-82-02-55627-3 // KR 379,OVERSETTER: KYRRE ANDREASSEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   2 3


2 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Fredrik Backman

Småbyen på godt og vondt Fredrik Backman skriver om utenforskap med en unik innsikt i personer og miljø. Oppfølgeren til Bjørnstad er sterk lesning. Etter de forferdelige hendelsene som rystet Bjørnstad i den første boken, forteller Vi mot dere om månedene etterpå. Bestevenninnene Maya og Ana tilbringer sommeren på en bortgjemt øy og forsøker å glemme verden rundt seg. Men ingenting blir sånn som de håper. Rivaliseringen mellom Bjørnstad og nabokommunen Hed vokser til en kamp om penger, makt og overlevelse som eksploderer når de to hockeylagene møtes. Samtidig avsløres en ung spillers innerste hemmelighet, og et helt samfunn tvinges til å vise hva det egentlig vil stå for. Vi mot dere er en fortelling om lojalitet, vennskap og om kjærligheten som utfordrer alt. I Sverige har romanen fått en svært positiv mottagelse: – Det er sjelden man bryr seg om så mange personer i en bok, og sjeldenmankommersånærtinnpåetheltsamfunn.(…)Enkjærlighetserklæring som holder mål, skrev Göteborgs-Posten om denne. Mens Dagens Nyheter skriver at dette er en bok som man ikke kan la være å like.

FREDRIK BACKMAN (f. 1981) debuterte med En mann ved navn Ove, og har siden erobret store deler av verden med sine romaner. Han bor i Solna sammen med kone og barn.

LES OGSÅ: Bjørnstad er den første delen i en serie om et lite sted med store drømmer. Den handler om unge jenters udødelige vennskap, og om unge gutter som spiller hockey med en hel bygds forventninger hvilende på sine skuldre. Men det handler også om en uoppklart forbrytelse, om hvor raskt et samfunn kan lære seg å lukke øynene, og om de forferdelige tingene vi iblant er villige til å gjøre for å oppnå suksess. BJØRNSTAD – ISBN: 9788202582029 / KR 179,-

FREDRIK BACKMAN: VI MOT DERE ISBN: 9788202549268 / KR 379,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   2 5


Annabelle Thorpe

Dramatisk kjærlighetsroman fra Balkan Slik vi var er en underholdende pageturner, samtidig som den gir et alvorlig og troverdig bilde av Kroatias nære historie. Forfatteren viser hvilke konsekvenser krigen på Balkan har hatt for enkeltmennesker og hvordan det påvirker samfunnet i etterkant. Dette er en roman som gjør sterkt inntrykk og som setter spor. Slik vi var er en spennende, engasjerende og innsiktsfull kjærlighetsroman fra et område det ikke fins så mange skildringer fra: Balkan og Kroatia. Dette er definitivt en roman for alle som liker Victoria Hislop. Jugoslavia sommeren 1979: Åtte år gamle Miro flytter med familien fra byen Knin inne i landet og til den solfylte Dalmatiakysten på grunn av en tragedie han forsøker å glemme. Etter som Miro vokser opp, forelsker seg og gifter seg, ser utsiktene stadig lysere ut. Men truende skyer samler seg over Jugoslavia. Det bryter ut krig, og en uoverveid avgjørelse ødelegger tilværelsen Miro har klart å bygge opp. Drevet av sinne og sorg flykter han til Dubrovnik og blir del av den tøffe gjengen av internasjonale krigsreportere. Der begynner en reise som blir enda farligere: fra Dubrovnik til Sarajevo, til de verste grusomhetene i det krigsherjede Bosnia. Miro innser at selv om han overlever, fins det ikke noen vei tilbake til hans tidligere liv. De sårene krig forårsaker er ofte usyn-lige, og hans erfaringer vil forandre både ham og de han elsker, for alltid.

«Følsom, troverdig, gripende og til tider smertefull.» SUNDAY MIRROR «En rystende god bok, spennende og ambisiøs.» DAILY MAIL

ANNABELLE THORPE er journalist, og skriver for bl.a. The Times, Telegraph og The Guardian. Slik vi var er hennes første roman. Hun bor i East Sussex i England.

ANNABELLE THORPE: SLIK VI VAR ISBN: 9788202549428 / KR 379,OVERSETTER: TORIL HANSSEN

2 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Augusto Cury

Hva vil det si å være menneske? Drømmeselgeren er en roman som oppmuntrer til refleksjon og til å gjøre endringer i livet. Romanen viser på en intelligent og underholdende måte hvordan det moderne samfunnet preger vårt liv og våre følelser. Dette er en bok som passer perfekt med tidens trender: mindfulness, yoga, grønne verdier – en selvhjelpsbok i form av en underholdende roman – perfekt for alle som liker Paulo Coelho. Uansett hvor drømmeselgeren beveger seg, klarer han å henrykke, skape bråk og inspirere sine tilhørere til å lete etter det viktigste av alt: sjelen. Alle han møter har oppgitt drømmene sine og sliter med livet sitt: en professor som har sluttet å følge sin lidenskap, en alkoholiker som har mistet familien, noen eldre som har mistet livsgnisten. Gjennom sine spørsmål og sin visdom hjelper drømmeselgeren dem til å finne ut hvorfor de er ulykkelige. Drømmeselgeren er gripende, underholdende og svært inspirerende. Boken vil få deg til å le og gråte, men fremfor alt reflektere over meningen med livet og gi deg kraft til å tro på drømmene dine.

AUGUSTO CURY er psykiater, terapeut, forsker og bestselgende forfatter. Han har skrevet mer enn tjue bøker, og er en av de mest leste forfatterne i Brasil. Bøkene hans er utgitt i over femti land.

Internasjonal bestselger For deg som liker Paulo Coelho «Løsningen denne intellektuelle romanen presenterer er mesterlig.» LIBRARY JOURNAL «(…) en herlig historie.» PUBLISHERS WEEKLY

AUGUSTO CURY: DRØMMESELGEREN ISBN: 9788202560003 / KR 379,OVERSETTER: KRISTIN LIE GARRUBO

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   2 7


Amita Trasi

Elegant og bittersøtt om tragedie og tradisjon i India Fargen på himmelen er en hjerteskjærende og samtidig vakker fortelling om kjærlighet, svik og forsoning. India 1986: Mukta, en ti år gammel landsbyjente, har kommet i den alderen at hennes skjebne – å bli tempelprostituert slik moren og bestemoren før henne – skal oppfylles. I et forsøk på å slippe unna blir Mukta sendt til en familie i Mumbai for å være hushjelp. Der blir hun venn med datteren i huset, åtte år gamle Tara. Tara introduserer Mukta for en verden som er helt annerledes, og det oppstår et nært vennskap mellom de to jentene. Men en kveld i 1993 blir Mukta kidnappet, og ikke lenge etterpå flytter Tara og faren hennes til USA. Et nytt liv i Los Angeles venter, men Tara kommer aldri over tapet av sin beste venn, og hun slutter heller aldri å lure på om hun på en eller annen måte kan ha vært ansvarlig for Muktas bortføring. Elleve år senere kommer Tara tilbake til India, fast bestemt på å spore opp Mukta. Jakten leder henne til en brutal verden av menneskehandlere. Tara begynner også å avdekke godt bevarte hemmeligheter i hennes egen familie. Kanskje kan de forklare hva som hendte med Mukta – og hvorfor hun i utgangspunktet kom for å bo hos familien.

AMITA TRASI er født og oppvokst i Mumbai, og bor nå i Houston Texas med sin mann og to katter. Fargen på himmelen vår er hennes første roman.

2 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

«Opprørende og tidløs. De sterke kvinnelige karakterene representerer tusenvis av stemmeløse kvinner, og viser store mengder motstandskraft og styrke.» BOOKLIST «Under Trasis kyndige hender vokser det fram en vellykket historie, formidlet med en tone som vekker gjenklang etter at siste side er lest. De sosiale utfordringene i samtidens India, inkludert fattigdom og kvinners rettigheter, utgjør et sterkt bakteppe.» LIBRARY JOURNAL, STARRED REVIEW

Den nye Indias datter For alle som liker Khaled Hosseini og Nadia Hashimi

AMITA TRASI: FARGEN PÅ HIMMELEN VÅR ISBN: 9788202560010 / KR 379,OVERSETTER: GURO DIMMEN


Nyheter i pocket: Happy Tears

Mens Paris vakler på slutten av den tyske okkupasjonen, lukker en ung fransk kvinne døren til sin avdøde bestemors leilighet som er fylt med skatter, usikker på om hun noen gang vil vende tilbake. Romanen er inspirert av den sanne historien om en forlatt leilighet i Paris som sto avstengt i sytti år før den ble oppdaget i 2010.

Inara går gjennom sin avdøde tantes ting, og gjemt i huset finner hun et vakkert brodert tøystykke. Etter hvert som lag for lag av de hemmelighetene det skjuler avdekkes, blir Inaras eget liv vevd inn i livet til Mei Lein, en ung kinesisk jente som på mystisk vis ble drevet bort fra hjemmet sitt i Seattle hundre år tidligere.

ALYSON RICHMAN: TIMER AV FLØYEL ISBN: 9788202582180 / KR 179,OVERSETTER: TIRIL BROCH AAKRE

KELLI ESTES: JENTA SOM SKREV I SILKE ISBN: 9788202582678 / KR 179,OVERSETTER: GURO DIMMEN

I historiene som fortelles gjennom silken, avsløres en sannhet som vil ryste familien.

Seksten år gamle Noa er forvist fra hjemmet sitt i Nederland etter at hun ble gravid med en tysk soldat og tvunget til å gi fra seg barnet. Hun bor på et lite rom i stasjonsbygningen på en jernbanestasjon som hun vasker for å få penger til å overleve. Da hun oppdager en vogn som inneholder jødiske spedbarn som skal sendes til en konsentrasjonsleir, blir hun minnet på barnet som ble tatt fra henne. I et øyeblikk som totalt vil endre kursen på livet hennes, tar hun et av spedbarna og flykter inn i vinternatten.

PAM JENOFF: SKJULESTEDET ISBN: 9788202582609 / KR 179,OVERSETTER: MIRIAM LANE

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   2 9


Clare Mackintosh

Krimbøkene som skaper diskusjon «Først og fremst er dette en bønn til dere som har lest denne boka om å ta kontakt, for jeg trenger å snakke om den!» Oppfordringen sto på slutten av en anmel­ delse av Clare Mackintosh’ nye bok, La meg være. Og den er typisk for folks reaksjoner på Mackintosh’ bøker. Hun engasjerer leseren på en helt spesiell måte. Tematikk, hovedpersoner og ikke minst twistene i historiene er gjenstand for lange diskusjoner blant lesere både på nettet og i lesesirkler. Ikke så rart at hun har gjort stor internasjonal suksess med sine to første krimromaner.

Hun havnet i politiet ved en tilfeldighet. Hun studerte «business» og fransk, og ønsket å jobbe innen «management consulting». Lykkelig misforståelse Før hun begynte å skrive, jobbet Clare Mackintosh i politiet. I tolv år arbeidet hun både i kriminalavdelingen og i ordenspolitiet. Det som er mindre kjent, er at hun havnet i politiet ved en tilfeldighet. Hun studerte «business» og fransk, og ønsket å jobbe innen «management consulting». Hun meldte seg derfor på et rekrutteringsforedrag på universitetet. Mackintosh’ var sent ute til foredraget og satte seg langt bak. Da det startet,

3 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

skjønte hun fort at hun var havnet i feil auditorium. Det var en politimann som holdt rekrutteringsforedrag for politiet. Men etter en halv time var Mackintosh’ så imponert at hun fylte ut søknadsskjema. Deretter fulgte tolv år i politiet, hvor hun hadde flere forskjellige jobber.

CLARE MACKINTOSH LA MEG VÆRE ISBN 978-82-02-57754-4 Oversetter: Ulrik Farestad Kr 379,-

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, har siden da slitt seg ut med å forholde seg til foreldrenes død. Nå har hun et spedbarn selv, og Anna føler på morens nærvær. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge.

Allerede mens hun jobbet i politiet, var Mackintosh’ aktiv som blogger, og etter hvert vokste ønsket om å skrive for magasiner. Raskest selgende krimdebut Allerede mens hun jobbet i politiet, var Mackintosh’ aktiv som blogger, og etter hvert vokste ønsket om å skrive for maga­ siner. Hun skjønte at å leve som freelancer var realistisk, og hun skrev også en chick-lit-roman hun selv karakteriserer som «middelmådig». Men det var ikke før hun begynte å dra veksler på sine erfaringer fra privat- og yrkesliv at forfatterskapet tok form. Resten er historie, som man sier. Debutromanen, Jeg lar deg gå, var en Sunday Times-bestselger, og den raskest selgende tittelen av en krimdebutant i vinterhalvåret 2015. Romanen har siden solgt millioner av eksemplarer over


xxx Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som har fått overveldende mottakelse internasjonalt.

hele verden. Den vant prisen Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year i 2016 og ble valgt ut i «Loose Books» i TV-programmet Loose Women. Clares andre roman, Jeg ser deg, lå øverst på bestselgerlisten i Sunday Times, og både Jeg lar deg gå og Jeg ser deg ble valgt ut til Richard & Judy Book Club.

I dag jobber Clare heltid som forfatter, og bor nord i Wales sammen med ektemannen og deres tre barn. Sterk tredjebok I dag jobber Clare heltid som forfatter, og bor nord i Wales sammen med ektemannen og deres tre barn. I disse dager lanserer hun sin tredje roman, La meg være, som utgis samtidig i Norge og Storbritannia. Vi møter den nybakte moren Anna, som sliter med å forholde seg til foreldrenes selvmord et års tid tidligere. Tilsynelatende kunne de ikke leve uten hverandre. Anna er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting være … Tekst: Mariann Fugelsø Nilssen foto: Charlie Hopkinson

Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad Thorstein Buer, Demokraten

CLARE MACKINTOSH JEG LAR DEG GÅ ISBN 978-82-02-54490-4 Oversetter: Ulrik Farestad

Tom Egeland, VG

«Mackintosh har lyktes overmåte godt med sitt thrillerhåndverk.» OLA HEGDAL, NRK P2 CLARE MACKINTOSH JEG SER DEG ISBN 978-82-02-58206-7 Oversetter: Ulrik Farestad Kr 179,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  31


C.J. Tudor

Årets krimgjennombrudd C.J. Tudor hadde skrevet i over ti år, opplevd en rekke refusjoner og erkjent at hun aldri kom til å få noe gjennombrudd da den strålende ideen kom. Den lille datteren hennes fikk en boks med kritt i bursdagsgave, og sammen tegnet de figurer i hele oppkjørselen. Da Tudor gikk ut om kvelden, oppdaget hun at krittfigurene så skumle ut i mørket – veldig skumle! Det er nettopp disse figurene som er utgangspunktet for Krittmannen. – Krittmannen er en usedvanlig vellykket krimdebut, kjapp, effektiv og full av cliffhangere til siste side. Dette er definitivt en roman enten du liker Clare Mackintosh eller Harlan Coben, sier redaktøren hennes i Norge, Mariann Fugelsø Nilssen.

«Jeg har ikke hatt en søvnløs natt på grunn av en bok på lang tid. Krittmannen forandret på det. Gratulerer, C.J. Tudor!»

FIONA BARTON, FORFATTER AV ENKEN

EN SKUMMEL HISTORIE

Vi møter 12 år gamle Eddie i romanen. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente ... Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over. Selv beskriver C.J Tudor boken sin som «mørk, men med hjerte». – Dårlige handlinger blir ikke skumle med mindre du bryr deg om menneskene det skjer med. Det er utrolig viktig. For meg handler en bok om personene. De eier historien, og derfor blir den oppfattet som skummel. – Hun gleder seg vanvittig til boken utgis i Storbritannia i januar og advarer Waterstones om at de kommer til å trenge sikkerhetsvakter for å dra henne ut av butikken. Vi gleder oss både til den norske utgaven lanseres og ikke minst til C.J Tudor kommer til Norge på Krimfestivalen i mars, avslutter Fugelsø .

3 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

C.J. TUDOR: KRITTMANNEN ISBN: 978-82-02-54922-0 // KR 379,OVERSETTER: GURO DIMMEN


C.J TUDOR har hatt en rekke forskjellige jobber opp gjennom årene, blant annet hundepasser, butikkassistent og tekstforfatter. Krittmannen er hennes første roman, men definitivt ikke den siste.

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   3 3


Påskekrim

De er ute etter det samme – døden – og et publikum Eve Singer lever av døden. Som krimreporter for en spekulativ TV-kanal er hun villig til å gå langt for å være først ute med en sak. Ingenting selger bedre enn døden. En seriemorder er også på jakt etter et stort publikum, og hans ofre er unge kvinner i sentrum av London. En kveld Eve går hjem fra jobb, mistenker hun at en mann følger etter henne. Men istedenfor å skynde seg i sikkerhet, stanser hun og konfronterer mannen. Lite vet hun da om hvem han er, og at han har sett seg ut Eve for å få den oppmerksomheten han lengter etter. Det er en grunn til at kritikerne bruker ord som «fremragende» og «spektakulær» om bøkene til Belinda Bauer. Hun er en krimforfatter som fortjener å bli lest av mange, mange flere her til lands. Den vakre død kom på kortlisten til prestisjeprisen Gold Dagger for 2017 og har fått strålende kritikker.

BELINDA BAUER er oppvokst i England og Sør-Afrika og bor i dag i Wales. Hun debuterte med Blacklands, som kom på norsk i 2011. For denne boken vant hun den prestisjefylte britiske krimprisen Gold Dagger, som første debutant på nesten 40 år.

3 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

«Utrolig. Helt utrolig. Belinda Bauer er et geni.» CLARE MACKINTOSH, FORFATTER «Stemningsfull og urovekkende.» SHARI LAPENA, FORFATTER AV THE COUPLE NEXT DOOR «Fremragende spenning» THE TIMES «Spektakulær!» SUNDAY TIMES «Krimromaner blir ikke stort bedre enn dette» C.L. TAYLOR

BELINDA BAUER: DEN VAKRE DØD ISBN: 9788202572303 / KR 379,OVERSETTER: TOR EDVIN DAHL


Påskekrim

Nytt blinkskudd fra den intelligente thrillerens mester Robert Harris har skrevet et sterkt psykologisk portrett av makt, korrupsjon, svik og skinnhellighet. Paven er død. Bak de låste dørene til Det sixtinske kapell samles hundreogatten kardinaler fra hele verden. Under ledelse av kardinal Lomeli, som i stillhet vakler i sin gudstro, skal de hellige menn utpeke den universelle kirkens nye overhode. Men konklavet trekker ut i tid. Favoritter faller fra, og ubehagelige sannheter stiger opp til overflaten. Og ingen av de tilstedeværende kan forutsi hemmeligheten som den kommende paven bærer på … Dette er definitivt en bok for alle som liker Ken Follett, le Carré og John Grisham.

«Robert Harris skriver om maktspill, hemmeligheter og pavens død. Det skal skrives godt for å overgå Konklave som årets thriller i 2016.» … «Innsikten og detaljnivået er upåklagelig som alltid hos Harris, som har bakgrunn som politisk journalist. Språket er elegant og tonen britisk avmålt. Like innsiktsfull i politikk og historie som i menneskers psykologiske svakheter – Robert Harris er spenningsforfatteren alle andre bør måles mot.» ASLAK NORE, OP-5 (BLOGG OM TV, FILM OG KRIMLITTERATUR)

«Umulig å legge fra seg.» THE GUARDIAN «Gripende.» SUNDAY TIMES

ROBERT HARRIS (f. 1957) er en av verdens mestselgende og høyest respekterte thrillerforfattere og er oversatt til 37 språk.

ROBERT HARRIS: KONKLAVE ISBN: 9788202555238 / KR 379,OVERSETTER: MONICA CARLSEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   3 5


Sofie Sarenbrant

Sykehusskrekk For Sofie Sarenbrant er det terapi å skrive ned skumle tanker. Og frykten kombinert med en livlig fantasi har resultert i flere spennende krimbøker om etterforsker Emma Sköld. Noe av det Sarenbrant frykter mest av alt er sykehus. Hun er livredd for sykdommer og blod. Da mormoren hennes for noen å tilbake fikk hjerneslag, besøkte Sarenbrant henne ofte på avdeling 73 på Danderyds sjukhus. Hun minnes hvordan mormoren var like engstelig hver gang hun skulle gå. Hun ville ikke være alene på sykehuset. Barnebarnet skjønte mormoren sin godt. Hva om hun selv ble alvorlig syk og overlatt til fremmede på et sykehus? Og det er n ­ ettopp det som skjer med etterforsker Emma Sköld i Avdeling 73. 5 måneder i koma Den kvinnelige etterforskeren våkner opp på intensivavdelingen etter en fatal rideulykke. Emma husker bare bruddstykker fra ulykken, men hun blir mer og mer sikker på at noen forsøkte å skade henne. På intensivavdelingen føler Emma seg trygg, men da hun blir flyttet til avdeling 73, kan hvem som helst nærme seg. Emma kan ikke bevege seg, og på et sykehus kan folk komme og gå. Stor suksess i Sverige Sofie Sarenbrant henter inspirasjon fra trivi­elle hverdagshendelser til sine krimromaner. Ideen til Visning – som var Sarenbrants første bok på norsk i 2017 og Sveriges mest solgte bok i 2015 – fikk hun da hun skulle kjøpe hus i Bromma utenfor Stockholm. I boka

3 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

rammes folk som skal ha visning av grufulle drap. Sofie Sarenbrants lettleste, smarte og virkelig­hets­ nære krimbøker har brakt suksess i Sverige Ideen til sin debut Vecka 36 fikk S ­ ofie Sarenbrant da hun var gravid. Det slo henne at hvis hun skulle bli kidnappet, var det ikke bare én, men to mennesker som forsvant. Boka handler om en høygravid kvinne som forsvinner fra sommerhuset sitt. Bakom din rygg, der intriger og sjalusi fører til drap i en frisørsalong, er inspirert av en tur til frisøren. Plutselig kom hun til å tenke på at frisørens arbeidsredskap er et potensielt drapsvåpen. I en salong sitter man med ryggen til en person man vet fint lite om, og denne personen har i tillegg en sylskarp saks i hånden! Sofie Sarenbrants lettleste, smarte og virkelig­ hets­nære krimbøker har brakt suksess i Sverige, der hun haler innpå venninnen og kollegaen Camilla Läckberg i popularitet. Tekst: Ida Cleve / Foto: Anna-Lena Ahlström


Politietterforsker Emma Sköld våkner opp på intensivavdelingen etter fem måneder i koma. Det siste hun husker, er at hun leverte sin fire uker gamle datter og dro til stallen for å ri. I Emmas fravær har samboerens tidligere kjæreste tatt på seg rollen som reservemamma. En rolle hun ser ut til å trives litt for godt i. Når Emma febrilsk forsøker å tvinge fram minnene fra rideulykken, blir hun mer og mer sikker på at hun var offer for en forbrytelse. Men hvem ville skade henne? På intensivavdelingen er hun i alle fall trygg. Men da Emma flyttes til avdeling 73, kan hvem som helst nærme seg ...

LES OGSÅ: INVITERER DU FREMMEDE HJEM, MED MINDRE DU SKAL HA VISNING? Den meste solgte krimpocketen i Sverige i 2015 VISNING / ISBN: 9788202563998 / KR 169,Oversetter: Henning J. Gundersen

SOFIE SARENBRANT (f. 1978) er svensk forfatter, journalist og fotograf. Krimbøkene hennes er solgt til 12 land og har solgt mer enn 1,3 million eksemplarer. Forfatteren bor i Bromma i Stockholm.

SOFIE SARENBRANT: AVDELING 73 ISBN: 9788202525682 / KR 379,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   3 7


Påskekrim

Overlevelses-thriller, dokusåpe og dystopi Den siste er en drivende psykologisk spenningsroman som problematiserer forholdet mellom virkelighet og fiksjon. Zoo står ved et veiskille i livet. Hun lengter etter eventyr og spenning, og hun trenger tid til å tenke. Hun sender inn en søknad, og snart er hun en av tolv deltakere som konkurrerer i en realityserie i den utilgjengelige villmarken i New England. Det handler om å overleve, vise utholdenhet og overvinne mentale utfordringer. Samtidig som serien spilles inn, skjer det utenkelige: En verdensomspennende katastrofe truer med å utrydde sivilisasjonen. Zoo, som er helt isolert, merker først ikke at spillet er over. Uvitende om hva som har skjedd, fortsetter hun å kjempe seg lenger inn i skogen uten å innse at det ikke lenger finnes ledetråder eller kameraer som er skjult i trærne, eller at forstedene hun til slutt kommer til, er helt øde. Eventyret er over. Zoe forsøker å komme seg hjem, tilbake til mannen sin. Og nå må hun for alvor lære å overleve.

ALEXANDRA OLIVA er oppvokst i staten New York. Hun har studert historie ved Yale og gått skrivekurs ved The New School. Hun har deltatt i i en rekke overlevelseskurs og arbeidet i en dyrepark. Oliva bor i Redmond, Washington.

3 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

« ... Olivas debut er et gripende portrett av et menneske som opplever at overlevelsesinstinktene vekkes når hun innser at hun ikke kan stole på verden rundt seg.» BOOKLIST «... En kompromissløs, tankevekkende debut.» JUSTIN CRONIN

ALEXANDRA OLIVA: DEN SISTE ISBN:978-82-02-49582-4 // KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG


Påskekrim

Vinneren av Edgar Award for beste krim-debut i 2017 Lokkedue er en mørk psykologisk thriller der det sterke båndet mellom to søstre er katalysatoren som lar smertefulle og mektige hendelser fra fortiden komme til overflaten. Da Nora kommer med toget fra London for å besøke søsteren i en liten landsby nær Oxford, venter hun å bli møtt på stasjonen. Men der er det ingen, og Nora rusler opp til søsterens hus mens hun gleder seg til helgen. Men synet som møter henne der, er grusomt. Søsterens hund er hengt i trappeløpet, og Rachel selv er blitt offer for et brutalt mord. Sjokket og sorgen gjør det umulig for Nora å vende tilbake til et normalt liv. Hun har ingen tillit til politiet etter å ha vært utsatt for et overfall uten å bli trodd, og bestemmer seg for selv å finne søsterens drapsmann. Hjemsøkt av mordet og hemmelighetskremmeriet rundt det er hun både fortvilet og i fare. Og ettersom hun finner ut stadig mer om den søsteren hun trodde hun visste alt om, settes hennes egen identitet i spill. «... en så velskrevet psykologisk thriller at den fortjener å bli feiret for sin helt særegne stemme.» THE WASHINGTON POST «En thriller for dem som likte Piken på toget og Flink pike … en slående original stemme som er helt og holdent Berrys egen.» THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

FLYNN BERRY har sin utdannelse fra Michener Center for Writers. Lokkedue er hennes første roman, for den mottok hun Edgar Award for beste debut i 2017, og boken ble kåret til en av årets beste utgivelser av både Washington Post og The Atlantic.

FLYNN BERRY: LOKKEDUE ISBN:978-82-02-55328-9 // KR 379,OVERSETTER: STIAN OMLAND

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   3 9


Monika N. Yndestad

Med virkeligheten som inspirasjon Monika N. Yndestad skaper et levende og realistisk bilde av det tøffe og til tider kyniske miljøet i en avisredaksjon. Tekst: Alexander Opsal – Foto: Astrid Waller

Kan du si litt om hva Graven handler om? Historien begynner i 1993. Femten år gamle Pia oppsøker barnevernet i Fyllingsdalen, og kommer med en bønn som ikke blir tatt alvorlig. Kort tid senere forsvinner jenten. Men på grunn av forhistorien tar pressen også lett på saken. Sytten år senere skjer det en sprengningsulykke. Alice Bratt er på tur med hunden sin da hun hører noen skrike opp. Hun løper til, og ser selv et lik, men også det som kanskje er enda verre. Gravlysene som viser at noen må ha visst om den døde.

faktisk kan skje, enn det som ikke kan. Jentene fra balletten ble skrevet før Vågå-saken, men kunne på mange måter vært skrevet om den. Gapestokk er like virkelighetsnær. Og noe av det som skjer i Graven, er faktisk helt dagsaktuelle nyheter. Nå skal man ikke røpe for mye, men hvorfor er barnevernet så framtredende i Graven? Til dels fordi Pia oppsøkte dem, men også fordi det er mulig å levere anonyme meldinger til barnevernet. Hvis det skjer; hvordan kan du beskytte deg mot p ­ åstander du ikke vet hvor stammer fra? Selv om barne­vernet vet hvem melder er, kan det holdes skjult for de som er anklaget. Og samme hva en person blir ­anklaget for, så kommer vedkommende i forsvars­posisjon selv om det som hevdes er aldri så feil. Som krimforfatter synes jeg dette er et spennende tema å utforske, særlig med tanke på at barnevernssaker lenge var noe pressen ikke skrev om.

Vi begynte begge i 1993, men inngangen til journalistyrket er høyst ulikt.

Jeg har jobbet som krimjournalist i BA, jeg har dekket alt fra draps­saker til økonomisk kriminalitet.

Hva var det som inspirerte deg til å skrive nettopp denne historien? Det begynte med en sak jeg som journalist aldri klarte å få hull på, og da tenker jeg ikke på forsvinningen, men på en annen del av historien. Nå lar jeg Alice prøve å finne sin løsning, og den er kanskje nærmere virkeligheten enn noen skulle ha trodd. For det er virkeligheten som inspirerer. Jeg har jobbet som krimjournalist i BA, jeg har dekket alt fra drapssaker til økonomisk kriminalitet, og mye av dette ligger i pappkartonger på loftet og hentes frem ved behov. For jeg synes det er skumlere å lese om noe som

Alice Bratt, kjent fra dine tidligere bøker, har gått ­igjennom mye siden vi traff henne sist i Gapestokk. Kan du si litt om det? Hoveddelen er fra desember 2010. Alice har lagt bak seg en bratt høst med sykdom og samlivsbrudd. Hun vet ikke lenger om hun orker jaget, men får aldri tid til å konkludere før det smeller. Jone har hun for tiden et uavklart forhold til, selv om hun er flyttet ut. Han er på mange måter erstattet med en firbeint venn, hunden Charlie, som er den som har fått henne ut av den leide kjellerleiligheten og i gang igjen. Leseren får også se litt hvordan Alice Bratt startet i BA i 1993. Er mye av dette selv­opplevd? Miljøet i BA er selvopplevd. Vi begynte begge i 1993, men

4 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Påskekrim inngangen til journalistyrket er høyst ulikt. Jeg kom fra R ­ ogalands Avis da jeg ble ansatt som krimjournalist i BA. Alice ligger noen år e­ tter meg. Det var i 1993 hun så smått begynte å frilanse, og den gang var det mulig å komme inn fra gaten med en god sak. Et annet fellestrekk er at vi begge på dette tidspunkt hadde Doc Martens. Jeg kjøpte mine da jeg etter noen måneder i BA ble sendt til fjellbyen Gilgit i Pakistan for å dekke rettssaken mot en ung bergenser. De var det siste jeg kjøpte før jeg dro, og de eneste skoene jeg hadde med meg. Det ble noen heftige gnagsår jeg fortsatt husker, for det fantes verken skobutikk eller gnagsårplaster på stedet. Så jeg ser ikke bort fra at det var derfor jeg utstyrte Alice med Doc Martens. Hvor stor innvirkning tror du kuttene i dagens aviser og redaksjoner har på krimjournalistikken? Krim er et populært stoff­område og ikke der det kanskje er kuttet mest. Men det er et sårbart. Nedbemanning og høyt arbeidspress kan gjøre at journalisten glemmer å følge opp saker. Eller enda verre, noterer det politiet sier og tar seg ikke tid til å stille kritiske spørsmål. Det har det allerede vært eksempler på, at politiet konkluderer

Det ble noen heftige gnagsår jeg fortsatt husker for det fantes verken skobutikk eller gnagsårplaster på stedet. feilaktig med selvmord og at det tar lang tid før pressen begynner å stille spørsmål ved det. Og fordi alt skal kjapt ut på nettet, kan saker bli publisert for tidlig, før de er blitt sjekket ut. Men det er ikke nødvendigvis verken nettet eller kutt sin skyld. Feil skjedde også den gangen det bare var en papiravis i døgnet Bergenskrimmen har jo tradisjonelt omhandlet byen – gatene og smauene, men du viser oss mer. Hvor er det vi skal i Graven? Historien begynner i Fyllingsdalen og forflytter seg litt sørover. Alice tråkker ikke ned brostein, men turstier. Sentralt står Knappenfjellet – et fjell med utsikt mot Haakonsvern som fortsatt er fullt av ruiner og andre krigsminner. Dette er et sted jeg jevnlig går på tur med min egen hund, og det var på grunn av disse turene deler av handlingen ble flyttet hit. Har du noen videre planer for Alice Bratt? Jeg skriver nå på Alice 4 som jeg håper vil bli til bok i 2019. Planen er å levere redaktør en krimbok i året frem til hennes historie er ferdigfortalt – når det måtte bli. Jeg har også en plan for Alice 5, som jeg gleder meg til å komme i gang med. MONIKA N. YNDESTAD (f. 1964) fikk Nytt blod – Maurits Hansen-prisen for sin krimdebut Jentene fra balletten i 2013. Gapestokk kom året etter og var andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt. Yndestad har lang erfaring fra nyhetsog krimjournalistikken i BA, og er en anerkjent journalist og forfatter på Vestlandet.

MONIKA N. YNDESTAD GRAVEN ISBN 978-82-02-52926-0 Kr 379,-

For sytten år siden forsvant femten år gamle Pia Espeland. Men foreldrene har ikke gitt opp håpet om at hun fortsatt er i live. Før hun forsvant, oppsøkte Pia barnevernet. Hva som skjedde med Pia er fortsatt en ubesvart gåte. BA-journalisten Alice Bratt, som akkurat har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd, kommer over levningen av et menneske. Det ser ut som noen har tent gravlys utenfor funnstedet. Kan det være den savnede Pias grav hun har funnet? Og hvem har visst om henne i alle disse årene? Graven er den tredje boken om journalist Alice Bratt. Monika N. Yndestad skaper et levende og realistisk bilde av det tøffe og til tider kyniske miljøet i en avisredaksjon.

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  41


xxx

- DET KAN RAKNE FOR DE FLESTE AV OSS 4 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Påskekrim

Jaran Dammann har vokst opp i et hjem hvor mange ulike mennesker frekventerte, og lærte tidlig at det ofte er mer ved en person enn man ser ved første øyekast. Dette er også det som inspirerte ham til å skrive inn bomsen Claus som en av hovedpersonene i sin nye roman, Dødstimen. – Jeg har vokst opp i et åpent hjem, som alltid var fullt av mennesker. Det var mange ulike personer innom, alt fra politikere og samfunnstopper til uteliggere og alkoholikere. Om somrene ferierte vi på Brønnøya og rodde inn til Sandvika for å handle. Der vi fortøyde båten, pleide det å sitte en sliten gjeng med uteliggere. De fleste gikk i ringer rundt dem, men foreldrene mine pleide å be dem passe på bagasje og verdisaker mens vi var i butikken. Det hendte aldri at noe var borte. Karakteren Claus er inspirert av disse personene, forteller forfatteren. Det er et uvanlig trekk hos en hovedkarakter, hvorfor fikk han plass i historien? – Jeg vil kanskje vise at det ofte ligger mer bak et menneske enn det man først tror. Mange ganger er det tilfeldigheter som avgjør om man havner på den ene eller andre siden. Man trenger ikke være dum fordi man er alkoholiker, narkoman eller uteligger. I en gitt setting kan det sannsynligvis rakne for de fleste av oss. Vi møter også politimannen Georg som har ansvaret for lensmannskontoret på Fagernes. Han er en helt annen karakter, Dammann beskriver ham som en litt forsiktig einstøing som kommer fra Oslo. – Han flyttet til Fagernes på grunn av naturen og er en ivrig hobbyfotograf. Georg er leder for en sentralisert politienhet på Fagernes med ansvaret for flere omkringliggende distrikter. Dette byr på problemer da hans nærmeste kollega selv har søkt stillingen og fortsatt er bitter for at han ikke fikk jobben. Georg sliter med stress og brystsmerter og prøver å håndtere etterforskningen og den vanskelige situasjonen uten å gå på en smell – som han har gjort en

gang tidligere. For noen år siden besøkte Dammann et vennepar med en hytte utenfor Fagernes. Det skulle vise seg å bli et avgjørende besøk for hans videre liv som forfatter: – En våt høstdag gikk vi tur innover en gammel kjerrevei. Innerst mot skogen, og med fjellet tronende i bakgrunnen, sto det en mann og gravde i jorden. Det var tåkete, vått og skumring, og det var noe i stemningen som gjorde at jeg med en gang tenkte at dette ville vært en fin setting for en kriminalroman. Allerede dagen etter begynte jeg å jobbe med det som skulle bli min første kriminalroman fra området, Mørkets ansikt, forteller Dammann. Det er også i dette området handlingen i hans roman Dødstimen er lagt til. Og vi møter et bredt spekter av typer fra nærmiljøet: – Handlingen foregår på og rundt Fagernes. Det lokale politikammeret får to brutale drap i fanget og begynner å nøste i miljøene rundt byen. Her møter man lokale personer som har vokst opp på gårdene i distriktet, ungdommer fra idrettsmiljøene, en uteligger som har falt utenfor det etablerte samfunnet og tilreisende fra Oslo. Kort sagt er miljøet ganske likt det som finnes i en helt vanlig normal bygd, men alt er selvfølgelig ikke like rolig og idyllisk som det kan virke på overflaten. Flere har mørke hemmeligheter de prøver å skjule. Og sentralt i romanen står et sagn fra området. Hva går det ut på – og hvordan fikk du høre om det? – I et intervju med Opland Arbeiderblad fortalte jeg at i neste bok ønsket jeg å spille litt på det overnaturlige. En lokal mann ringte og fortalte om noen av de

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   4 3


Påskekrim mange spennende historiene fra distriktet, og da spesielt Hulabak-sagnet. Kort fortalt handler Hulabak-sagnet om en tyv som opererte i distriktet på 1700-tallet. Han var lyst fredløs etter et drap, levde alene på fjellet og stjal fra stølene. Bøndene jaktet på ham i flere år, men han hadde en utrolig evne til å komme seg unna, uansett hvor tett på de kom. Etter hvert trodde de at han drev med trolldom og kunne gjøre seg usynlig. Da de omsider fikk tak i ham, og ikke fant verdigjenstandene sine i hulen han viste dem, hadde raseriet vokst så stort at de torturerte og drepte landstrykeren. Hulabaken ble til slutt rodd ut i Flyvatnet med et rep rundt føttene. Før han døde rakk han å lyse bann over gjerningsmennene og deres etterkommere. Fortsatt tror mange at forbannelsen er gjeldende. Dammann forklarer at sagnet er med på å sette stemningen i boken. – Allerede ved å legge mye av handlingen til skogen, hvor man ikke kan se hva som skuler seg i skyggene, spiller jeg litt på det ukjente. Overtro og sagn er en naturlig del av dette miljøet.

En usedvanlig god norsk bygdekrim Claus er en alkoholisert uteligger som sover i skogen og overlever på søppel og det han finner i naturen. Men tilværelsen hans tar brått en ny vending da han blir vitne til et drap på en ung jente. Politiet kobler denne hendelsen mot flere uløste drapssaker og mistenker umiddelbart Claus. På flukt fra politiet og en drapsmann som vil hindre ham i å fortelle det han vet, rømmer Claus opp på fjellet.

Så Dødstimen er intet mindre enn en skikkelig god norsk bygdekrim? – Ja, en bygdekrim ispedd overtro, lokale intriger og en drapsetterforskning som benytter moderne analysemetoder i jakten på gjerningsmannen. Det er en skikkelig page-turner du har skrevet, hvordan har du blitt så dreven på å skrive i sjangeren – du har jo egentlig en helt annen jobb til daglig? – Takk, det er hyggelig at du sier det. Som du nevner er jeg ikke forfatter på heltid, i det daglige sitter jeg med ansvaret for logistikken i et entreprenørfirma. Jeg har alltid vært glad i å skrive og har selvfølgelig også lest mye bøker. Da vi vokste opp, pleide min far å lese høyt for oss hver kveld, det skapte nok tidlig en interesse for spenningen som kan ligge i en god bok. Etter hvert som jeg begynte å lese bøker selv, analyserte jeg ofte handlingen underveis og gjorde meg opp en mening om hva jeg mente fungerte og hva jeg ikke likte. Det har jeg fortsatt i bakhodet når jeg selv skriver.

JARAN DAMMANN (f. 1967) er utdannet tømrer og økonom. Han har tidligere skrevet fem humorbøker og en spenningsroman, Mørkets ansikt (2012).

4 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

JARAN DAMMAN: DØDSTIMEN ISBN: 978-82-02-56733-0 // KR 379,-


«Beste historiske forfatter: Jeg vil si Wilbur Smith» stephen king

WILBUR

SMITH

Wilbur Smith er tilbake med ny, heftig spenning fra oldtidens Egypt!

Storslåtte kampscener, politiske intriger, grusom død og heltemodige karakterer – alt er med i Farao – Smiths nye roman. I denne romanen ligger Farao Tamos på dødsleiet. Luxor er omringet på alle kanter, og den egyptiske hæren har mistet mange menn. Taita, tidligere slave, nå general over Tamos' hær, forbereder seg på fiendens endelige, dødelige innrykk. Heldigvis presterer Taito aller best når alt virker tapt. En gammel alliert dukker opp, og lykken snur for den egyptiske hæren. Men da soldatene vender tilbake til byen, blir Taita anholdt og anklaget for forræderi. Med Tamos` død begynner en ny giftig æra, for den unge og ondskapsfulle nye farao, Utteric, føler seg truet av Taitas innflytelse.

WILBUR SMITH feiret sitt 50-årsjublileum som forfatter i 2014. Gjennom flere tiår har han underholdt lesere over hele verden med sine eventyrlige historier fra det afrikanske kontinentet. 36 spenningsbøker er det blitt, og alle er oversatt til norsk. Han er en av verdens mest leste forfattere med 120 millioner solgte bøker.

WILBUR SMITH: FARAO ISBN: 9978-82-02-57229-7 // KR 379,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   4 5


Påskekrim

Mesterlig skrekk fra Peter Swanson Peter Swansons nye psykologiske thriller Hennes største frykt er et mareritt på høyde med Hitchcocks beste. Advarsel: Les denne thrilleren i fullt dagslys! Tanken på en forandring virker fristende for Kate etter det utmattende året hun har lagt bak seg i London. Hun takker derfor ja til å bytte leilighet med sin fetter Corbin i Boston, selv om hun aldri har truffet ham. Det skal vise seg å bli et fatalt valg. Kate har knapt ankommet Boston før ulike hendelser får angsten til å eskalere. Kvinnen som bor i leiligheten ved siden av, Audrey Marshall, blir funnet brutalt myrdet. Kates fetter som nå bor i London, Corbin, er en av de mistenkte, fordi han har hatt et slags forhold til den drepte kvinnen. Kate gjør flere ubehagelige oppdagelser i sin nye leilighet, en enorm luksusleilighet som Corbin har arvet etter sin far. Det skal også vise seg at folk i nabolaget har et og annet mystisk å berette. BESETTELSE

En av naboene er Alan, som bor i en leilighet rett over gaten for leiligheten til den myrdede. Han har kikket på Audrey fra vinduet sitt i månedsvis før hun ble drept, en lidenskap som også førte til at forholdet til

Swanson gir deg innsikt i psykopatiens uhygge uten å ty til masete action. samboeren tok slutt. Dette vet ikke Kate, som et par dager etter drapet støter på Alan utenfor huset. Hun liker ham umiddelbart, han forteller Kate hva han tilfeldigvis har sett fra vinduet sitt, blant annet at Corbin var på gjentatte besøk hos Audrey i ukene før drapet. Kates nysgjerrighet blir til en besettelse, og

4 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

etterforskningen hennes setter i gang en serie av hendelser som truer Kates sikkerhet, kanskje også hennes liv. Og hva med Alan – kan hun noensinne stole på noen igjen, etter det hun har opplevd? Den smarte politikvinnen Roberta James gjør etter hvert også sin entré, hun var en del av persongalleriet i de to første romanene til Swanson. EN SKURK UTEN HJERTE

Så gjør Peter Swanson det delikate fortellergrepet at han lar oss se det som skjer – og også det som har skjedd – fra Corbins ståsted. Ikke bare er vi med Corbin, men også Alan og en tredje person som er involvert. Vi nærmer oss en skurk etter hvert, en skurk uten hjerte, med en total mangel på empati. Swanson gir deg innsikt i psykopatiens uhygge uten å ty til masete action, han lar deg bare oppleve hva en psykopat kan få seg – og andre – til å gjøre når den giftige egenskapen som heter manipulasjon får herje fritt. De verste monstrene er ekte, sies det. Når du leser Hennes største frykt, får du følelsen av at monsteret befinner seg like under din egen seng. EN SKREKKFILM PÅ PAPIR

Hennes største frykt er mye mer enn en psykologisk thriller; den er en skrekkfilm på papir som får deg til å tenke på Hitchcock. Det er litt av et krimbrygg Swanson serverer, og det funker: En skjør, men samtidig modig kvinnelig helt, fortidens hemmeligheter, manipulasjoner, løgn og bedrag og en krypende uhygge, som gir deg nettopp den gåsehuden du fortjener hvis du ikke tar advarselen om fullt dagslys på alvor. tekst: bernt roald nilsen


Oversatt krim

«Jeg elsket den! En strålende, original idé, gjennomført med bravur!» clare mackintosh «... en utmerket ʻwhodunnitʼ, som kanskje særlig tiltrekker de som elsker mystiske thrillere.» seattle book review

LES OGSÅ:

«Dette er ei bok som alle elskere av krim og spenning har fortjent. Den er annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig.» ingvar ambjørnsen, dagbladet

tom egeland, vg

«Liana er den kuleste kvinneskikkelsen i krim på en stund, og Peter Swanson er kanskje den nye Harlan Coben?» asbjørn slettemark, op-5

PETER SWANSON: DE SOM FORTJENER DET ISBN: 978-82-02-52987-1 // KR 149,OVERSETTER: KARI ENGEN

PETER SWANSON: DEN TIKKENDE KVINNEN ISBN: 978-82-02-56408-7 // KR 169,OVERSETTER: KARI ENGEN

Peter Swansons debutroman The Girl with a Clock for a Heart fikk internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. De som fortjener det (The Kind Worth Killing) kom året etter, og er første bok utgitt på norsk. Swanson bor i Somerville i Massachusetts.

PETER SWANSON: HENNES STØRSTE FRYKT ISBN: 978-82-02-53621-3 // KR 379,OVERSETTER: KARI ENGEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  47


HARLAN

COBEN – får leserne hekta!

4 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Påskekrim

En av våre mest populære thrillerforfattere Harlan Coben skriver thrillere som både er sjarmerende, lettleste og utrolig spennende. Nå er han klar med Hjem, som gikk rett til topps på New York Times bestselgerliste.

«Coben leker som vanlig med leserens forventninger. Både gamle fans og nykommere vil kose seg.» associated press

«Å lese Cobens fantastiske thriller Hjem er som et gjensyn med en god venn. Hjem har alt» providence journal «Seriefansen vil glede seg over gjensynet med Myron, Win, Esperanza og andre kjenninger.» booklist

Coben har en enestående evne til å få leserne sine hekta, og Hjem er ikke noe unntak. Handlingen i denne thrilleren dreier seg rundt en ti år gammel forsvinningssak, hvor to gutter fra velstående hjem ble kidnappet. Men hva om kun den ene vender hjem? I ti år har familiene deres levd med de vonde minnene og i uvisshet. Nå tror Myron Bolitar og vennen Win at de har klart å spore opp den ene av dem, Patrick, som nå er 16 år gammel. Hva skjedde for ti år siden? Og hvor har han vært i alle disse årene? Tankene deres går umiddelbart til den andre gutten Rhys, som dessuten er sønnen til Myrons søskenbarn. De vet at de må være forsiktige med å nærme seg gutten, de har ikke råd til å gjøre noen feiltrinn, for da kan en eller begge guttene forsvinne igjen. Denne gangen for godt. Dette er Harlan Cobens ellevte thriller om sportsagenten Myron Bolitar.

«... simpelthen en av tidenes beste.» gillian flynn

HARLAN COBEN er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Han bor i New Jersey med kone og fire barn.

HARLAN COBEN: HJEM ISBN: 978-82-02-56462-9 // KR 379,OVERSETTER: TORE AURSTAD

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  49


Påskekrim

For deg som elsker britisk krim Barnet er en uimotståelig historie om en gammel hemmelighet som sakte, men sikkert ser dagens lys. En solid oppfølger til den internasjonale bestselgeren Enken. Da et gammelt hus rives i et boligområde i London, oppdager en av bygningsarbeiderne et barneskjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner, som aldri har møtt hverandre, er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det aller verste som noen gang har skjedd henne. For den andre kvinnen vekkes en frykt for at hennes mørkeste hemmelighet skal avsløres. Og for den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på en jakt etter sannheten. Hvem var barnet? Hva skjedde? Hvem kjente til det? Kate finner forbindelser til en forbrytelse som oppskaket byen flere tiår tidligere. Bit for bit avdekker Kate den spektakulære historien.

«Spennende, nervepirrende og til slutt veldig tilfredsstillende […] definitivt en av årets denne-må-leses.» LEE CHILD

«Smart og overbevisende. Du kommer til å elske Barnet.» CLARE MACKINTOSH

FIONA BARTON er en erfaren journalist som i en årrekke har skrevet for Daily Mail og andre store britiske aviser. Hun traff blink med sin debutroman, Enken, som et samlet britisk pressekorps ga glimrende anmeldelser, og hun er nå aktuell med sin andre krim, Barnet.

LES OGSÅ: «... en intens bok som vil gripe fatt i enhver krimleser.» tom egeland, vg «Gi en stor applaus til et nytt talent på krimscenen.» gunnar gran, stavanger aftenblad FIONA BARTON: ENKEN ISBN: 978-82-02-54491-1 // KR 169,- // OVERSETTER CARINA WESTBERG

5 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

FIONA BARTON: BARNET ISBN: 978-82-02-49716-3 // KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG


Påskekrim

Arne Dahl fester grepet på nytt Utmarker lå mange uker på norske bestselgerlister. Oppfølgeren er minst like skarp og mørk – Innland er en besettende reise inn mot mørkets iskalde hjerte. Da den tidligere politimannen Sam Berger slår opp øynene, har han ingen anelse om hvor han befinner seg. Alt rundt ham er hvitt. Men da Molly Blom dukker opp ved hans side, husker han at de to er på flukt fra en rettferdighet som sluttet å være rettferdig. Sam og Molly får et uventet oppdrag. De må stoppe en utilregnelig drapsmann. De oppdager snart at saken har mange likheter med en ubehagelig sak fra Sams fortid. Morderen ble dømt og har sittet fengslet i mange år. Kan det virkelig stemme at drapsmannen fortsatt er på frifot?

ARNE DAHL, eller Jan Arnald som forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren egentlig heter, fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Utmarker. Innland er andre bok i serien om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en skarpere og mørkere side av Arne Dahl. Siden debuten i 1998 har han skrevet 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har med stor suksess blitt adaptert til TV-serie. Bøkene hans er oversatt til mer enn 30 språk og har nå solgt over 4 millioner eksemplarer.

«Dahl suger oss rett inn i handlingen og løsner aldri grepet (...) Slutten antyder at det kommer mer, og jeg gleder meg like mye til forsettelsen som til en ny sesong av Broen.»

GÖTEBORGS-POSTEN

En suveren oppfølger av suksessen Utmarker VI MINNER OM:

«Klaustrofobisk spenning» «... litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstandard.» ole jacob hoel, adresseavisen ARNE DAHL: UTMARKER ISBN: 978-82-02-53537-7 // KR 379,- // OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

ARNE DAHL: INNLAND ISBN: 978-82-02-56509-1 // KR 379,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  51


Nyheter i pocket: Krim

Det blå barnet er en original Oslo-krim, hvor vi blir tatt med 100 år tilbake i tid, til arbeidermiljøet rundt Akerselva og fabrikklivets tøffe kår. Politietterforsker Mikael Wulf plasserer moren på lukket avdeling, hun lider av Alzheimers og snakker om Det blå barnet. Samtidig finner Mikael en dråpe blod på puten etter den forrige pasienten. Mikael har tilgang til likkjelleren på Ullevål sykehus. Han finner pasienten der og oppdager en grusom drapsmetode. Mikael Wulf må løse to mysterier fra morens rom. Drapet på den forrige pasienten og sannheten om Det blå barnet.

Glasshjerte er en fortelling om å kjenne igjen ondskapen når du møter den. Og om å streve med å forstå hvem du selv er. Men den handler også om hvor langt et menneske våger å gå for å holde fast ved kjærligheten. Torkil Damhaug er dobbel vinner av Rivertonprisen, han fikk prisen for årets beste kriminalroman både i 2011 og i 2016. «Denne personlige stemmen er en av styrkene til forfatteren Damhaug. Språket gjør ham til et strålende eksempel på en litterær krimforfatter.» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

En sensommerdag får Magdalena Hansson invitasjon til jublieumstreff med sin gamle klasse. De skal spise, hygge seg og gå spøkelsesvandring i skogen. Akkurat som de gjorde i niende klasse. Men kvelden utvikler seg i en tragisk retning. En av festdeltakerne blir funnet myrdet. Dagen etter blir enda en person fra klassen funnet død på Hotell Monica. «Ninni Schulman er en av de mest spennende svenske krimforfatterne akkurat nå (...) En god historie med gode, troverdige karakterer.» LIV LYSAKER, LO-AKTUELT

«Mørk og medrivende krim som bare Damhaug kan.» PÅL GERHARD OLSEN, AFTENPOSTEN

EIRIK HUSBY SÆTHER: DET BLÅ BARNET ISBN: 9788202582128 / KR 179,-

5 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

TORKIL DAMHAUG: GLASSHJERTE ISBN: 9788202582661 / KR 179,-

NINNI SCHULMAN: VELKOMMEN HJEM ISBN: 9788202582647 / KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN


Nyheter i pocket: Krim

Et hemmelig nettverk i Stockholm har i flere tiår utnyttet og misbrukt unge jenter. Alle forsøk på å finne de skyldige har blitt stoppet med brutal effektivitet. Nå har politiet etablert et eget team for å finne ut hvem som står bak nettverket, men de sliter med å lykkes. I den tredje boken om eks-kriminelle Teddy og advokaten Emilie føres de noe ufrivillig sammen for å komme til bunns i denne saken.

Sebastian Rudd tar klienter ingen andre advokater vil komme i nærheten av. Fordi han mener at alle bør få en rettferdig rettergang. Men ting er i ferd med å bli enda mer komplisert for Sebastian. Han går med på å forsvare Arch Swanger, som er hovedmistenkt i bortføringen og sannsynligvis drapet på 21-år gamle Kemp Jilin, den assisterende politimesterens datter.

«Ingen kan lenger hamle opp med Lapidus når det gjelder å skildre svensk dummedum de luxe.» INGVAR AMBJØRNSEN, DAGBLADET

JENS LAPIDUS: TOP DOGG ISBN: 9788202582630 / KR 179,OVERSETTER: INGE ULRIK GUNDERSEN

En omreisende selger blir funnet drept i en liten utleieleilighet i Reykjavik. Han er skutt på kloss hold, gjennom øyet. Et hakekors er tegnet med blod i mannens panne. To ganske uerfarne politimenn blir satt på saken, islandsk-kanadierenThorson, som jobber i militærpolitiet, og hans islandske kollega Flovent. Spor fra åstedet leder dem til utenlandske soldater, som det vrimler av i Reykjaviks gater i 1941. «Med stor innsikt og betydelig innlevelse skaper Arnaldur Indridason en krim som favner vidt.» JON TERJE GRØNLI, GJENGANGEREN

JOHN GRISHAM: ADVOKATEN ISBN: 9788202582616 / KR 179,OVERSETTER: TRULS HOLST KOPPERUD

ARNALDUR INDRIDASON : SKUMRING ISBN: 9788202582623 / KR 179,OVERSETTER: SILJE BEITE LØKEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   5 3


Nyheter i pocket: Krim

Tre søstre. To drept. Ett vitne. Nadia skulle vært død. Hennes søstre Samira og Nazma blir brutalt myrdet, men Nadia klarer å gjemme seg. Hvem står bak drapene? Hvorfor ble søstrene drept? Hva skal skje med Nadia? Opprullingen av saken tar oss med til lukkede miljøer i Oslo og bortgjemte landsbyer i Pakistan: Journalisten Mikkel – kollega og venn av Nazma – blir mannen som skal finne løsningen på gåten.

«... godt og medrivende håndverk fra Terje Bjøranger.» LIV RØNNEBERG, KRIMTIMEN, NRK P1 «Utvilsomt høstens mest aktuelle krim.» KURT HANSSEN, DAGBLADET

TERJE BJØRANGER: DEN TREDJE SØSTEREN ISBN: 9788202587642 / KR 179,-

5 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

Da Julie er tretten år gammel, blir hun kidnappet og bortført. Familien er dypt rystet, men klarer likevel å beholde håpet om at Julie en dag vil komme tilbake. Plutselig en kveld mange år senere, ringer det på døra. Utenfor står en ung kvinne som presenterer seg som Julie. Den savnede jenta er mirakuløst tilbake igjen, og familiens lykke kjenner ingen grenser. Men snart begynner Julies mor, Anna, mot sin vilje å tvile på om jenta virkelig er deres savnede datter. Hun prøver å undertrykke følelsene sine, men det går ikke, og da hun oppsøkes av en privat etterforsker som interesser seg for saken, starter en smertefull søken etter sannheten.

AMY GENTRY: ANDRE FOLKS DØTRE ISBN: 9788202582685 / KR 179,OVERSETTER: GURO DIMMEN

Ved første øyekast ser det ut som en kjærlighetskrangel som har endt fryktelig galt. Aislinn Murray er blond, pen ­– og død – da hun blir funnet i sin perfekt designede stue. Det er egentlig ikke noe uvanlig med synet som møter etterforskerne Antoinette og Steve – bortsett fra at Antoinette har sett kvinnen et sted før.

TANA FRENCH: INNTRENGEREN ISBN: 9788202582692 / KR 179,OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD


Nyheter i pocket: Krim

Hva gjør en ung gutt for å beskytte søsteren mot deres voldelige far? Åtte år etter tragedien møter vi de to søsknene igjen. Tretten år gamle Sharlah er i ferd med å bli adoptert av FBI-agent Pierce Quincy. Gutten som beskyttet søsteren sin for åtte år siden, dukker opp i forbindelse med et dobbeltdrap på en bensinstasjon, der en ung mann har gått berserk med skytevåpen.

Hector Cross skulle begynne et nytt liv, men i stedet havner han i et vanskelig dilemma. Johnny Congo, psykopaten som drepte konen hans, har klart å flykte fra toppsikkerhetsfengselet hvor Cross fikk ham, innsatt. Samtidig planlegger opprørsstyrker et terrorangrep på en oljeplattform i havet utenfor Angola. Det er bare Hector som kan stoppe dem.

Joona Linna har sittet to år i Kumla fengsel da han blir ført til et hemmelig møte. Politiet trenger hans hjelp for å stoppe den gåtefulle morderen Kaninjegeren. Den eneste koblingen mellom ofrene er at de alle hører et barn lese opp en regle om kaniner før de dør. TV-kokken Rex Müller havner midt begivenhetenes sentrum. For første gang skal han ha ansvar for tenåringsønnen, Sammy. Men i stedet for tre rolige uker blir det en forferdelig kamp på liv og død. Joona Linna og Saga Bauer er tvunget til å samarbeide i all hemmelighet for å stoppe Kaninjegeren før det er for sent.

LISA GARDNER: RETT BAK DEG ISBN: 9788202582708 / KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

WILBUR SMITH OG TOM CAIN: DYRET ISBN: 9788202582050 / KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

KEPLER: KANINJEGEREN ISBN: 9788202545642 / KR 199,- OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   5 5


Samfunn / Debatt

Hvordan ser vi på kvinner med makt? Hvorfor får uttrykk som «mansplaining» så stor gjennomslagskraft? Det treffer oss fordi det viser så tydelig hvordan det føles å ikke bli tatt på alvor. Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur er også en dedikert og høyrøstet feminist. Med ironi og vidd viser hun med dette slagkraftige feministiske manifestet hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Beard utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker og viser, med eksempler fra Medusa og Athene til Theresa May og Elizabeth Warren, hvordan kvinner behandles i offentligheten, hvordan vi ser på kvinner med makt, og hvordan mektige kvinner nekter å la seg måle etter mannlige modeller og sjablonger. Hun reflekterer også over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne, og spør seg: Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt?

MARY BEARD (f. 1955) er professor ved Newnham College i Cambridge og medlem av British Academy og American Academy of Arts and Sciences.

«Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen.» MARY BEARD

MARY BEARD: KVINNER & MAKT – ET MANIFEST ISBN: 9788202587307 / KR 249,OVERSETTER: INGER SVERRESON HOLMES

5 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Historie

Cort Adeler: En askeladd til havs Den fascinerende fortellingen om en av Norges største sjøkrigshelter gjennom tidene. Cort Adelers svært spennende og fargerike livsløp gjør at han må regnes som «en av de eiendommeligste og merkeligste mænd vort land har frembragt i foreningstiden». På mange måter minner han litt om Askeladden. Adeler er en person som er både modig og målrettet og som ser muligheter og er flink til å knytte sosiale bånd til andre. Han reiste til Nederland i 1637 som femtenåring for å lære navigasjon og matematikk og ble etter kort tid opptatt som sjøkadett i den nederlandske marinen. Etter noen år i nederlandsk tjeneste gikk han i 1648 i tjeneste for handelsrepublikken Venezia og deltok i mange år i krigen mot tyrkerne. Som så mange unge menn i Europa på 1600-tallet, gikk også Cort Adeler inn i en fremmede stats krigstjeneste. Etter en fantastisk karriere i venetiansk tjeneste ble han i 1663 ansatt som generaladmiral i den dansk-norske marinen.

OLE HENRIK GJERULDSEN (f. 1967) er historiker og har skrevet doktorgrad om «Den norske hæren 1660-79 – utskrivning og organisering».

OLE HENRIK GJERULDSEN: CORT ADELER – EN BIOGRAFI ISBN: 9788202588021 / KR 349,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   5 7


Samfunn / Debatt

Dop-undergang i London-tabloidenes blitzregn En historie om rus og hvordan avhengighet virker på en familie. Sommeren 2012 ble Eva Rausing funnet død i sitt hjem i London. Huset i et av byens bedre strøk delte hun med ektemannen, Hans K. Rausing. Paret hadde slitt med stoffmisbruk i årevis, ofte i tabloidpressens blitzregn. Nå forsøker Hans’ søster, redaktøren og grunnleggeren av Granta, Sigrid Rausing, å begripe hva som skjedde. I Mayhem tar hun oss med til somre på den svenske vestkysten og til Londons intellektuelle elite, og hun stiller det vanskelige spørsmålet de som er nær en eller flere rushavhengige møter: Hvem kan hjelpe den avhengige? Det finnes ingen medisin: Narkotikaen er medisinen. Og hvem kan hjelpe familiene deres, som er så dypt involvert i den avhengiges selvdestruktive liv? Hvem kan hjelpe når hjelpen for den avhengige blir synonym med makt; en familiær politistat og frihetsrøveri? Dette er et svært velskrevet og aktuelt forsøk på å forstå den forvirrende og vanskelige avhengigheten, og en personlig skildring like ødeleggende som den er medrivende.

SIGRID MARIA ELISABET RAUSING (f. 1962) vokste opp i Lund. Hun er filantropolog og sosialantropolog og grunnlegger av Granta Magazine og Granta Books. Rausing bor i London.

5 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

«Hjerteskjærende» DAILY TELEGRAPH

«Eksepsjonelt velskrevet og dønn ærlig» OBSERVER

«Fremragende og rørende» SUNDAY TIMES

SIGRID RAUSING: MALSTRØM ISBN: 9788202522087 / KR 379,OVERSETTER: SIGRID HESJEVOLL


Nyheter i pocket: Sakprosa

En biografi om en av de mest fascinerende og nærgående skribenter i norsk historie. Få – om noen – nordmann er blitt så ulikt vurdert innen både samtid og ettertid som Aasmund Olavsson Vinje (1818–1870). En dikter som skrev om seg selv at han kom til å gå ut av livet som sin egen gåte.

Det er reisa til Wimbledons magiske gras, og det er skildringa av Roger Federers og Serena Williams kunstferdige spel. Det er dramaet i Borg og McEnroes dagar, då gatene i Norge var tomme då finalen vart spelt. Og det er moglegheita for ny tennisfeber – når talentet Casper Ruud spring ut. Tennis strekar opp eit spenningsfelt som minner om livet sjølv. Boka Wimbledon er reisa til spelets kjerne.

OLAV VESAAS: A. O. VINJE ISBN: 9788202587840 / KR 249,-

GUDMUND SKJELDAL: WIMBLEDON ISBN: 9788202579708 | HEFTET / KR 179,-

I 2008 ble Barske glæder kåret til tidenes norske fjellbok. Den har lenge vært utsolgt, og Cappelen Damm har nå fått tillatelse fra Universitetet i Oslo om å gjenutgi tittelen. Vi utgir ikke bare på nytt, men vi ønsker samtidig å belyse Zapffes tekster ved hjelp av fire essays som hver på sin måte gir unike innblikk i Zapffes tankeverden: Dag O. Hessen – om naturverntenkeren, Bengt Flygel Nilsfors – om fjellklatreren og eventyreren, Henrik Sinding-Larsen – om Zapffe og det tragiske, det humoristiske og det dramatiske. Vi vier også plass til amatørfotografen Zapffe, beskrevet i et essay av Hanne HolmJohnsen, som også har valgt ut en rekke fotografier signert Peter Wessel Zapffe.

PETER WESSEL ZAPFFE: BARSKE GLÆDER ISBN: 9788202564520 / KR 179,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   5 9


Yitzak Rabin, Hosni Mubarak, Kong Hussein av Jordan, president Bill Clinton og PLOs leder Yassir Arafat gjør seg klar til signering av den andre Oslo-avtalen i Det hvite hus i 1995.

David Ben-Gurion (1886–1973), til høyre, ble i 1948 den første statsminister i staten Israel. 6 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Historie

Levende skildring av Israels nyere historie Staten Israel fyller 70 år i 2018. Marte Heian-Engdal forteller tankevekkende om 70 år med høye topper og dype daler. Israel har en alt annet enn fredelig historie. De gangene landet preger nyhetsbildet i Norge, er det som oftest på grunn av den pågående konflikten med palestinerne: demonstrasjoner, protester og arrestasjoner på Vestbredden, raketter ut fra Gazastripen, israelske bomber inn mot samme område eller voldelige sammenstøt i Jerusalem. Nyhetsdekningen er nesten alltid konfliktorientert, og kan gi inntrykk av at Israel er en enhetlig aktør – med en befolkning som i samlet tropp møter en felles, ytre fiende. Men stemmer denne framstillingen med virkeligheten? Konflikt har utvilsomt vært en viktig del av landets historie. «Israel er et normalt land som ikke er normalt», uttalte den israelske høyesterettsdommeren Elyakim Rubinstein, som en forklaring på hvorfor Israel burde videreføre den nasjonale unntakstilstanden som har hersket helt siden staten ble opprettet i 1948. Like fullt er konflikt bare én del av Israels historie. Hva vet vi egentlig om det som beveger seg under overflaten? Hva kjennetegner og preger de ulike delene av dette samfunnet? Er den israelske befolkningen så enhetlig som nyhetsformidlingen kan gi inntrykk av? Og hvordan preger landets historie politikken og samfunnsutviklingen i dag?

Israel – historie, politikk og samfunn gir en tankevekkende innføring i israelsk samfunnsliv og tar blant annet for seg Israels politiske og juridiske system, innvandringen, det etniske mangfoldet, religionens rolle, debatten om landets jødiske karakter, de omstridte bosettingene, krigene, økonomien, militærets rolle og forholdet til omverdenen.

«Israel er et normalt land som ikke er normalt» ELYAKIM RUBINSTEIN

Ambisjonen med denne boka er å legge flere lag til fortellingen og forestillingen om staten Israel, skriver Marte Heian-Engdal i forordet.

MARTE HEIAN-ENGDAL har doktorgrad i historie og jobber nå som seniorrådgiver ved NOREF, Norwegian Centre for Conflict Resolution. Hun har tidligere undervist i Midtøstens historie på Universitetet i Oslo og vært seniorforsker ved PRIO, Peace Research Institute Oslo. Foto: NOREF

MARTE HEIAN-ENGDAL: ISRAEL ISBN: 9788202515775 / KR 399,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  61


TOKYO – Nordmenns hotteste reisemål! 6 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Reise

Gåtefulle Tokyo – Da jeg var 25 år, ble det endelig min tur til å oppleve Tokyo og Japan, og etter det har min verden vært en annen. – For meg er Tokyo fortsatt gåtefull og ny. Og det er fortsatt ingen andre steder jeg heller vil være, skriver journalist Ina Strøm i denne gjennomillustrerte boken. Siden hun første gang besøkte Tokyo for ti år siden, har Strøm utforsket mega-millionbyen i «over ti tusen timer». Boken er delt inn i 12 kapitler som tar utgangspunkt i hver sin bydel. Som leser forbløffes man over hvor forskjellige disse ti bydelene er – i arkitektur, tempo, mennesketyper, historie, grøntområder. Og innbakt i hvert kapittel har Ina Strøm, på elegant vis, og med sin fornøyelige humor, klart å flette inn mengder av spennende kunnskapsformidling – om japansk kultur, historie, religion, forretningsliv, arbeidsmoral, sci-fi-teknologi, kroppshygiene, sexindustri, mote, design, ungdomskultur og mye, mye mer. Tokyo er en sammensatt by. Når man beveger seg fra bydel til bydel, endres luktene, smakene, rytmene og fargene. Fra det døsige nabolaget hvor alle hilser god dag og handlekurvene flettes for hånd, trår du rett inn i en storm av neonlys, jordbærduft og nasale, digitale kvinnestemmer.

«Eg skulle ønske det fanst ei slik bok om alle verdas byer.» ANNE GUNN HALVORSEN, FORFATTER «Ina Strøm skriver utrolig godt og morsomt, og jeg lærte mye nytt av å lese boken.» REIKO ABE AUESTAD, PROFESSOR I JAPANSTUDIER VED UNIVERSITETET I OSLO OG BOKENS FAGKONSULENT

Tokyo skal arrangere sommer-OL i 2020.

INA STRØM er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Hun har vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo og reist jevnlig til Japan.

INA STRØM : ALT DETTE ER TOKYO – JAPAN SETT FRA GATEPLAN ISBN: 9788202558604 / KR 399,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   6 3


Samfunn

Ikke så privat lenger Alt man trenger å vite om ‘dickpics’ – nytenkende, respektfullt, men også debatterende om mannens ikke lenger så private deler. Hvorfor elsker unge gutter å tegne tissefanter i snøen? Hvordan har det seg at syv av ti menn har et kallenavn på penisen sin? Hva får en mann til å sende “dickpics” til kvinner de nesten ikke kjenner? I Menn viser fram pikken sin undersøker journalisten Caroline Hainer disse spørsmålene. I sentrum står det mannlige kjønnsorganet, og ikke minst mannens komplekse forhold til dette. Utforskningen leder henne til spørsmål om manndom, antikkens fallossymboler, idrettens lagbilder, valgkampanjer og Internettets mørke kroker.

«I det närmaste obligatorisk läsning.» JOHAN HILTON, DAGENS NYHETER

CAROLINE HAINER (f. 1976) er forfatter og kritiker, bosatt i Stockholm. Hun skriver om film og TV for blant annet SvD og SVT.

CAROLINE HAINER: MENN VISER FRAM PIKKEN SIN ISBN: 9788202579098 / KR 379,OVERSETTER: ANETTE GARPESTAD

6 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Påskeferien er reddet! Mye moro for hele familien gjennom hele påsken. Boka er delt inn i ulike allmennkategorier, men har også en egen del om påsken, med spørsmål om påsketradisjoner, mat, påskeferie og hytteliv. Du finner også andre kategorier som hovedsteder, friluftsliv, politikk, religion, oppfinnelser, litteratur, film, tv-serier, musikk, kjendiser, historie og sitater, slik at det er noe for enhver smak. Her kan du teste kunnskapene dine. Boka inneholder 1000 spørsmål og har egne spørsmål til voksne og barn innenfor hver kategori. MARIT O. BROMARK: PÅSKEQUIZ 2018 – 1000 SPØRSMÅL & SVAR ISBN: 9788202579777 / KR 99,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   6 5


Helse

Etter den første ungdommen Hva betyr det å være middelaldrende i et samfunn som er besatt av å leve lenger og se yngre ut? Boken viser hvordan man kan møte overgangsalderen på en god måte. Marina Benjamin undersøker tapene og mulighetene i årene mellom ung og gammel, med inspirasjon fra litteratur, vitenskap, filosofi og egen erfaring. Spunnet ut av at hun selv brått havnet i overgangsalderen etter en operasjon samme år som hun fylte 50, finner hun måter å bevege seg fremover, samtidig som hun opprettholder et klart blikk for utfordringene forbundet med aldringen. Gjennom gamle foreldre, en tenåringsdatter i opprør, egne helseutfordringer og en nyvunnet drivkraft for å dele av egne erfaringer, kommer Benjamin fram til en ny definisjon av seg selv som datter, mor, samfunnsborger og kvinne. I Overgangsalderen er det mange kloke observasjoner om ikke lenger å være ung. Marina Benjamins bok vil tjene som en støtte og følgesvenn for kvinner som går gjennom de altfor sjeldent omtalte fysiske og mentale endringene i overgangsalderen og utover i livet.

MARINA BENJAMIN forfatter og kulturredaktør. Hun har skrevet for de fleste engelske aviser og bor i London.

6 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

«Jeg er, til enhver tid, i min beste overgangsalder.» JACOB MARGIDO ESP

«Østrogen eller operasjoner? ... Marina Benjamin følger intelligent og belest prosessen i egen kropp og i vår kultur i sin søken etter hvordan hun ønsker å eldes. » ELISABETH ÅSBRINK I DAGENS NYHETER

MARINA BENJAMIN: OVERGANGSALDEREN – INGEN UNDERGANG ISBN: 9788202570002 / KR 379,OVERSETTER: LENE STOKSETH


Personlig historie

Skam – hva gjør følelsen med oss når den oppstår? Skam er noe vi alle har, og er en naturlig del av det å være menneske. Selv om skammen er ubehagelig, er det greit å ha litt av den også. Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. I tillegg til å skamme oss over noe bestemt – skammer vi oss også over selve skammen. Skammen oppstår i et enkeltmenneske og tilhører denne personen. Men den er også relasjonell – den speiler hvordan mennesket opplever sin sosiale status og sin plass i flokken. Denne boken handler om hva skammen er, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår, og hvorfor påfører vi andre skam? Det dreier seg også om kjærlighet, sex og skam, skam etter traumatiske hendelser og om andre former for usunn, plagsom eller dårlig skam, inkludert skammen i psykiske lidelser. Og hva som skal til for å bli kvitt skammen – hvis du fortsatt vil det, etter å ha lest boken.

HELENE FLOOD AAAKVAAG er psykolog og har doktorgrad om skyld og skam. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, holder foredrag og har skrevet en rekke fagbøker om temaet skam.

HELENE FLOOD AAKVAAG: HEI, SKAM ISBN: 978-82-02-54604-5 // KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  67


6 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Interiør

Innred med planter og lag en herlig, grønne oase hjemme! I denne boken får du tips og råd til hva plantene dine trenger av lys, vann og stell. Hvor i huset ditt de vil trives best. Hvordan du får dem til å ta seg ut fra sin beste side. Hvilke planter som er lettstelte, og hvilke som kanskje trenger litt mer tålmodighet. Boken er fylt med vakre interiør- og plantebilder, enkle og dekorative gjør-det-selv-prosjekter og spennende alternativer til de mest kjente stueplantene, selv om de selvfølgelig også er med.

Grønne planter passer perfekt inn overalt!

CARO LANGTON OG ROSE RAY er to unge plantedesignere fra England. De innreder butikker, næringslokaler og tar også stylingoppdrag for bryllup og events. Dette er deres første bok.

CARO LANGTON OG ROSE RAY: ET HUS MED PLANTER ISBN: 9788202569129 // KR 399,-00

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   6 9


FOR DEG SOM VIL SPISE GLUTENFRITT, MELKEFRITT, SUKKERFRITT, PALEO ELLER GRØNNERE!

7 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Lavkarbo for alle

Den komplette lavkarbo-boken! Suksessforfatterne og to av landets ledende lavkarboeksperter, lege Sofie Hexeberg og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen, er tilbake med 100 nye, næringsrike oppskrifter på den beste lavkarbomaten. Lavkarbokostholdet lever i beste velgående og består av så uendelig mye mer enn meierismør, bacon og biff. Kostholdet har utviklet seg med tiden og treffer langt flere enn dem som er syke eller ønsker å gå ned i vekt. Det er fremdeles riktig og viktig for disse gruppene, men lavkarbomaten er for oss alle, enten vi vil spise grønnere, paleo, gluten-, melke- eller sukkerfritt, tarmvennlig eller treningsvennlig. I boken finner du sikker veiledning og inspirasjon og oppskrifter på energidrikker, frokost, lunsj, middag, dessert, grønnsakretter, småretter, pålegg, snacks, sauser og oljer. Smaks- og ernæringsbomber som fermentert mat og kraft er naturligvis også inkludert. Ønsker du å kombinere lavkarbo med periodisk faste, får du instruksjoner i boken. Mat skal smake godt, gi energi og være ren og naturlig og enkel å tilberede. Mat er også medisin, som forebygger og lindrer eller helbreder plager og sykdommer. Alt dette får du i Lavkarbo for alle – den komplette kokeboken.

SOFIE HEXEBERG er lege og kostholdsekspert. Sammen med sin mann, Erik Hexeberg, driver hun Dr. Hexebergs klinikk i Sandefjord og Bærum, og er en av grunnleggerne av foreningen Kostreform for bedre helse. Hun har opplevd stor suksess med sine syv lavkarbobøker, som er trykket i et samlet opplag på nærmere 150 000 eksemplarer. GUNN-KARIN SAKARIASSEN er ernæringsterapeut med videreutdanning i funksjonell medisin. Hun har vært medforfatter av fire livsstilskokebøker, med et samlet opplag på over 75 000 eksemplarer. Hun jobber som selvstendig terapeut, forfatter og foredragsholder.

LES INTERVJU MED FORFATTERNE PÅ NESTE SIDE!

SOFIE HEXEBERG OG GUNN-KARIN SAKARIASSEN: LAVKARBO FOR ALLE ISBN: 978-82-02-55644-0 // KR 399,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   7 1


Lavkarbo’n er tilbake … og endelig en etterlengtet bok fra Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen Trodde du lavkarbo’n var død? Da må du tro om igjen! Etter mange store medieoppslag i 2010 og 2011, har interessen for lavkarbo bare økt. Du ser kanskje ikke så mange førstesideoppslag lenger, men den økte interessen registreres i Google-søk, i vitenskapelige publikasjoner, via bloggere og FB-sider med oppskrifter, tips og diskusjoner og salg av lavkarboprodukter i helsekostforretninger og dagligvarebutikker. – Mange av dem som har et lavkarbokosthold, trenger

7 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

bekreftelser på at de spiser helsebringende, men også inspirasjon i form av nye oppskrifter. Det får de i vår splitter nye bok, Lavkarbo for alle, sier lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg. Naturlig mat laget fra grunnen av Sammen med Gunn-Karin Sakariassen, naturopat og ernæringsterapeut, har hun skrevet Lavkarbo for alle - For deg som vil spise glutenfritt, melkefritt, sukkerfritt, paleo eller grønnere. For dere som fortsatt er


Lavkarbo for alle

litt usikker på hva lavkarbo egentlig er, har Hexeberg oppsummeringen klar: – Vi har fokus på naturlig mat laget fra grunnen. Som en hovedregel erstattes karbohydratrike matvarer som søtsaker, kaker, brød, potet, ris og pasta med naturlig fett. Hovedenergikilden er altså fett og ikke karbohydrater. Kosten består i hovedsak av masse grønnsaker (spesielt de som vokser over jorden), kjøtt, fisk, skalldyr, fugl, egg, avokado, oliven, nøtter, bær, kaldpressede oljer som kokosolje, olivenolje og rapsolje og smør og fete melkeprodukter for dem som tåler det. Mer fokus på mat som medisin Forfatterne er opptatte av at mat skal smake godt, gi energi og være ren og naturlig og enkel å tilberede. Samtidig har aspektet ved at mat også er medisin, blitt viktigere de senere årene. Også i lavkarboverdenen. Hvordan kan mat forebygge eller lindre og kurere plager og sykdommer? – Vi er blitt mer opptatt av alle dem som får plager og sykdommer av melkeprodukter. Derfor er et melkefritt alternativ oppgitt i oppskrifter hvor melkeprodukter er brukt. I den innledende teksten og i oppskriftene har vi lagt vekt på å spise miljøvennlig og næringsrikt og hvordan vi kan unngå å kaste mat, forteller Sofie Hexeberg.

Vi har lagt vekt på å spise miljøvennlig og næringsrikt og hvordan vi kan unngå å kaste mat Ifølge Hexeberg og Sakariassen har alle de som spiser lavkarbo nå etablert gode rutiner og er klar for noe nytt som kraftkoking og fermentering av grønnsaker. Derfor inneholder boken også tips om karboreduksjon for dem som vil ha et veldig strikt lavkarbokosthold og tips til karboøkning for dem som vil spise noe mer karbohydrater. Boken skal være fleksibel, derav tittelen. Så hvilke effekter har det for helsa, å spise lavkarbo? – Frem til for cirka

fem tusen år siden levde nordmenn i og av naturen. Og naturen i Norge er veldig lavkarbo. Vi er tilpasset et jeger- og sankerkosthold, og det er denne kosten vi prøver å etterligne, men i en moderne drakt. Et variert lavkarbokosthold er mer næringsrikt enn et kornbasert kosthold som myndighetene anbefaler oss, sier Hexeberg, og fortsetter: – Våre, og mange andre terapeuters erfaringer er at man på et lavkarbokosthold friskner til og får mer energi. Mange blir bedre av, eller helt friske av, livsstilssykdommer som overvekt, høyt blodtrykk, diabetes type 2, sukkeravhengighet, spiseforstyrrelser, lavt stoffskifte, migrene, fibromyalgi, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, Bekhterev, leddgikt, psoriasis, tannkjøttbetennelse, artrose, eksem, allergi, ME og polycystisk ovariesyndrom, avslutter hun.

Naturen i Norge er veldig lavkarbo

TRE LAVKARBOTIPS TIL NYBEGYNNEREN: 1. Les bøker og delta på Facebook-grupper slik at du lærer og forstår hvorfor det er bra for deg å ha et lavkarbokosthold. 2. Vær litt snill mot kroppen din og bruk en uke på nedtrapping av karbohydrater. Slik blir det lettere for kroppen å tilpasse seg den nye situasjonen, og du slipper bivirkninger i overgangsfasen. 3. Ha tilgjengelig lavkarbobrød og lavkarboknekkebrød, slik at du alltid har noe å ty til dersom du har glemt å handle og ikke vet hva du skal spise.

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   7 3


FASCINERENDE OM VÅRE FLYGENDE VENNER En slags fuglenes idéhistorie som viser hvilke egenskaper som er unike for dem, og demonstrerer hvor uløselig knyttet de er til mennesket som art.

JIM ROBBINS: FUGLENES VIDUNDERLIGE VERDEN ISBN: 978-82-02-56767-5 // KR 399,OVERSETTER: GUNNAR NYQUIST


Natur & friluftsliv

Sopp er topp! Er du nysgjerrig på sopp, men mangler kunnskap – her er løsningen! Soppboka er en bruksvennlig og nyttig bok for alle som vil lære mer om sopper. Sopper som er gode matsopper, sopper som er velegnet til farging av garn og tekstiler og sopper som er giftige. Av gode matsopper har vi 150—200 forskjellige arter, men de virkelige delikatessene er færre. Stor glede av soppsanking har du straks du har lært noen ganske få gode matsopper og de farligste giftsoppene å kjenne. Større glede og rikere fangst blir det etter hvert som kunnskapene utvides og du blir kjent med de forskjellige artenes typiske voksesteder, og ikke minst, når på året de dukker opp. Soppene i denne boka er ordnet i grupper, og innenfor disse er kjennetegnene til de forskjellige slektene omtalt. Dermed er det mulig å skaffe seg en viss oversikt over de mange forskjellige soppene man støter på i skog og mark. Hver enkelt art som er avbildet er grundig beskrevet, og det er lagt vekt på de viktigste kjennetegnene som skiller dem fra lignende arter. I tillegg til voksested er det med informasjon om hvor i landet arten forekommer samt egnethet som matsopp. Alle farlige giftsopper i Norge er med, og for hver enkelt får du nødvendig informasjon om hvordan forgiftningen arter seg i kroppen og råd om tiltak.

GRO GULDEN er mykolog og en av Norges mest anerkjente soppforskere. Hun utgitt flere akademiske titler og populære soppbøker for voksne og barn. I tillegg har hun oversatt og bearbeidet soppbøker, og kurset og uteksaminert soppkontrollører gjennom mange år.

GRO GULDEN: SOPPBOKA ISBN: 9788202581442 // KR 299,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   7 5


SANKETIPS- OG OPPSKRIFTER PER SESONG

76  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Natur & friluftsliv

Plukk selv Sanketips og oppskrifter – fra veikant, skog og skjærgård De gode ingrediensene finnes rett utenfor din egen stuedør! Kokk og entusiast for ville vekster, Trond Svendgård, tar leseren med på inspirerende turer når viltvoksende godsaker er på sitt beste. Han har fokus på å finne fram til de beste smakene og deler i denne boken sine mest fristende oppskrifter. Boken er gjennomillustrert og gir enkel oversikt over hvilke arter du finner hvor, kjennetegn ved de ulike arter og forklaring av terreng, fordelt på sesong. Forfatteren driver Norges største nettsamfunn og -butikk for sanking, www.plukkselv.no, med 30.000 følgere på Facebook. Han kjenner derfor målgruppen sin godt.

For alle som liker å sanke og ta vare på naturens goder!

TROND SVENDGÅRD er kokk og driver www. plukkselv.no, Norges største nettsamfunn og -butikk for sanking. Han har tidligere utgitt flere bøker som medlem av Flying Culinary Circus.

TROND SVENDGÅRD: PLUKK SELV ISBN: 9788202572280 / KR 369,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   7 7


7 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Natur & friluftsliv

Lev grønnere Ønsker du å leve litt grønnere? Her er gode råd og tips for å komme i gang! Hanne Cecilia Aass viser med glimt i øyet at det ikke bare er overkommelig, det er faktisk gøy å gjøre en innsats for miljøet og komme tettere på naturen! Her har hun samlet sine beste råd og viser deg hvordan en grønnere livsstil enkelt kan gjennomføres i en travel hverdag. Hanne dyrker friske grønnsaker og urter i hagen og på balkongen. Hun sanker ville vekster i naturen, lager deilige matretter og hverdagskosmetikk uten giftstoffer og hjelper dyr i nærmiljøet blant annet ved å bygge fuglekasser, lage fuglemat og sette ut insekthotell.

• Nyttige og morsomme prosjekter som er enkle å gjennomføre i en travel hverdag • Skrevet av NRKprogramleder kjent fra serier som Ut i naturen og Naturligvis

Gled deg over å dyrke selv, høste av naturens skatter og oppleve nye smaker!

HANNE CECILIA AASS er utdannet zoolog og økolog fra Universitetet i Oslo. Hun har siden 1999 vært ansatt i NRK og jobber som programleder, reporter og produsent i Naturredaksjonens TV-sendinger om norsk natur. I tillegg har hun oversatt og lest inn kommentarstemmen på en rekke utenlandskproduserte naturprogrammer, blant annet fra BBC.

HANNE CECILIA AASS: NATURLIGVIS ISBN: 9788202569365 / KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   7 9


Natur & friluftsliv

Drivhusdrømmen Drømmer du om et koselig drivhus som bugner av friske grønnsaker, duftende krydderurter og vakre planter? Drivhus forlenger vekstsesongen og gjør avlingene større. Her er rådene du trenger for å lykkes med alt fra tomat, agurk og paprika til basilikum, lavendel og pelargonia. Boken har informasjon om ulike typer drivhus og om hvordan du innreder det til et praktisk og koselig sted å være. Du får vite hvordan du unngår skadedyr, hvilke grønnsaker og planter du bør velge og hva som får vekstene til å trives i både bed og krukker. En praktisk oversikt viser hva du bør gjøre måned for måned. Gjør drivhuset til et sted for inspirasjon, kreativt arbeid og herlig avkobling!

Alt du trenger å vite for å ha glede av drivhuset året rundt!

EVA ROBILD har skrevet flere hagebøker. Hun er redaktør for SVTs Trädgårdsmåndag og medvirker i aviser og tidsskrifter.

EVA ROBILD: DYRKING I DRIVHUS ISBN: 9788202577087 / KR 299,OVERSETTER: TOMMY TØNSBERG

8 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Nyheter i pocket: Natur & friluftsliv

Med denne kalenderen vil du få stor glede av hagen din i mange år fremover! Vil du ha en frodig hage som bugner av alt fra friske grønnsaker, frukt og bær til praktfulle blomster, busker og trær? Les om hva du bør gjøre i hagen måned for måned og hvordan du gjør det. Hagekalenderen viser deg når du skal så, plante, ta stiklinger, gjødsle, kalke, luke og høste. Boken har nyttige tips, inspirerende bilder og plass til egne notater og skisser.

TOMMY TØNSBERG: HAGEKALENDER ISBN: 9788202579067 / KR 179,-

Grønnsaker du har dyrket selv smaker ekstra godt! Drømmer du om å høste solmodne tomater og søte rødbeter fra egen avling? Her er tips og inspirasjon til å dyrke favorittvekstene dine. Det er enkelt å dyrke deilige tomater, chili, løk, kål, paprika, agurk og andre grønnsaker selv. Forfatterne deler sine erfaringer om dyrking på friland, i drivhus og pallekarmer og hjelper deg å skape en frodig hage som bugner av friske grønnsaker.

TOMMY TØNSBERG OG KENNETH INGEBRETSEN: GRØNNSAKER ISBN: 9788202579050 / KR 179,-

Her er tipsene du trenger for å dyrke urter og spiselige blomster. Urter kan forvandle selv den kjedeligste rett til et festmåltid! Dyrk basilikum, koriander, løpstikke og mynte. Urter er enkle å så, og mange urter kan du formere med stiklinger. Krydderurter kan tørkes for senere bruk. Spiselige blomster brukes i salater og som pynt på kaker og desserter. Prøv blomkarse, kornblomst, ringblomst og stemorsfiol.

TOMMY TØNSBERG OG KENNETH INGEBRETSEN: URTER OG SPISELIGE BLOMSTER ISBN: 9788202579043 / KR 179,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  81


Natur & fritid

Et gåseeventyr En sommer, syv gåsunger og utallige fornøyelige situasjoner I forbindelse med et forskningsprosjekt skal forskeren Michael Quetting trene en flokk grågjess til å følge ham og hans mikrofly i luften. Når de syv gåsungene klekkes, opplever den nybakte gåsepappaen at han har fått en livlig, bråkete barneflokk med ulike personligheter. Med sin kjærlige og personlige historie om flokken, deler Michael Quetting sine opplevelser. Han forteller med begeistring om hvordan de sammen erobrer land, luft og vann, og ikke minst om all skvaldringen og kosingen på gåsevis. Ved prosjektets avslutning slippes gjessene fri. Så når sommeren går mot hell, er de spredt for alle vinder, akkurat slik det skal være. Fra forordet: Klokken syv neste morgen vibrerer telefonen min. Det er en dyrepasser fra instituttet, og hun er svært opprømt. Mens jeg starter pc-en min, hører jeg stemmen hennes: «Det ene egget har begynt å sprekke!» Straks er jeg lys våken. Gåseeventyret kan begynne.

MICHAEL QUETTING er laborantleder, og pilot, ved ornitologisk avdeling / Max Planck Instituttet. Han kombinerer der sin lidenskap for å fly med kjærligheten til sine fjærkledde venner og studieobjekter. I tillegg til å lede forskingsprosjekter viser han også sine kvaliteter som en modig flokkleder og eventyrlysten pilot.

8 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

MICHAEL QUETTING: MIN SOMMER SOM GÅSEPAPPA ISBN: 9788202568696 / KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL


Natur & fritid

Oslo! Utforsk nye steder og bli kjent med byen! 50 flotte turer med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Turene er jevnt fordelt over hele byen. Her er turer til utsiktspunkter, i parker, på kyststier, øyturer, urbane vandringer og turer langs bekker, elver og vann. Detaljerte tekster og et eget kart med inntegnet rute for hver tur gjør det enkelt å finne frem. De fleste turene egner seg best som gåturer, men noen turer kan gjerne sykles. Underveis kan man oppleve byens fantastiske natur- og kulturperler. Alle turene er krydret med spennende og nyttig informasjon. Her er inspirasjon til fine turer i Oslo enten man er på besøk for en helg eller har bodd i byen i mange år.

ERIK UNNEBERG er fra Bærum og ferdes mye i Marka. Han er interessert i trening, natur og foto, og bildene hans er brukt i aviser, bøker og kalendere. Erik er bidragsyter til Markadatabasen på Skiforeningens nettsider. Han er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. STEINAR KJÆRNSRØD er vokst opp på Frogner i Oslo og har studert informatikk ved Universitetet i Oslo. Han har laget Skiforeningens Markadatabase og er interessert i friluftsliv, sport, musikk og lokalhistorie. Han jobber som IT-arkitekt i Statens vegvesen.

Populære turbøker i hendig format gir deg inspirasjon til nye turmål og opplevelser!

VI MINNER OM: PÅ TUR I OSLOMARKA / ISBN: 9788204123312 / KR 349,SKITURER I OSLOMARKA / ISBN: 9788202482206/ KR 349,SYKKELTURER I OSLOMARKA / ISBN: 9788202500139 / KR 349,-

STEINAR KJÆRNSRØD OG ERIK UNNEBERG: PÅ TUR I OSLO BYEN OG FJORDEN ISBN: 9788202571634 / KR 349,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   8 3


KAKEBOKEN FOR ALLE

8 4  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Kakekrigen

«Klarer jeg å bake disse kakene, klarer alle det!» Da Fridtjof Nilsen startet som programleder for Kakekrigen i 2013, kunne han ikke bake. Klart han var glad i å spise kaker, men selve bakeprosessen framsto som mystisk og vanskelig.

FRIDTJOF NILSEN (f. 1977) er programleder, musiker og podcaster. Fridtjof har vært programleder i en lang rekke tv-programmer gjennom de siste 20 årene, og er i dag aktuell som den folkekjære programlederen fra Kakekrigen og Alt for Norge på TVNorge og FEM. Tidligere er Fridtjof kjent som gitarist i det internasjonalt anerkjente rockebandet Span sammen med Jarle Bernhoft, og i band som Madcon og Briskeby. Sammen med sin makker Alexander Nyhagen driver Fridtjof den ukentlige podcasten «Alex og Fridtjofs podcast».

Siden den gang er det blitt bakt mer enn 1300 kaker i Kakekrigen. Fridtjof har ikke bare fulgt med på hvordan alle har blitt laget, han har også smakt på hver eneste en av dem. Denne boka inneholder oppskrifter på de 35 kakene han husker best. Han har tilpasset oppskriftene etter dommernes tilbakemeldinger og etter sin egen smak, men har likevel valgt å beholde det som i utgangspunktet gjorde kakene så uforglemmelige. Resultatet er en fin samling av oppskrifter på kaker som alle kan bake. Kakene er fantastisk gode, og alle er laget med ingredienser man får kjøpt i enhver matbutikk. I tillegg gir boka en gjennomgang av De ti kakebud, en kjapp innføring i hvordan du går fram samt nyttig kunnskap om ingredienser og bakeredskap. FRIDTJOF NILSEN: MINE FAVORITTER FRA KAKEKRIGEN ISBN: 9788202595074 // KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   8 5


8 6  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Hobby

Tid for selskap! Årets inspirasjons- og idébok for hvordan du dekker et personlig og vakkert bord. Dette er boken for deg som vil ønske gjestene velkommen med et personlig og kreativt bord. Ideene er enkle og gjennomførbare og de er hverken kostbare eller vanskelige. Du får ideer til alt fra bordkort med knapper, fat av eggekartong, en beiset bordplanke som dekor til en forførende drink til det romantiske bordet. Bruk ideene du får her eller dekk bordet i akkurat den fargen og stilen du liker ved å bytte ut materialene og fargene. Her får du 150 unike ideer presentert etter årstider.

Et bord kan dekkes på så mange måter! 150 ideer til flotte bord!

MARIANNE DE BOURG er blogger, stylist og frilansjournalist. Hun er utdannet dekoratør og har levert saker til ukeblader og interiørmagasiner i en årrekke. Hun driver bloggen mariannedebourg. no og har profilen @marianndebourg på Instagram.

MARIANNE DE BOURG: KREATIVE BORD ISBN: 9788202565718 / KR 399,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   8 7


8 8  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Hobby

Strikk ditt eget yndlingsplagg En yndlingsgenser eller -jakke er myk og god å ha på seg, og du har lyst på den i flere farger eller mønstringer. Denne boken gir deg oppskrifter på strikkegensere og -jakker som fungerer til alt. I vinterhalvåret kan de kombineres med bukser, i sommerhalvåret til kjoler eller skjørt. De kan strikkes i alle variasjoner og teknikker, lengder og garnkvaliteter. Plaggene har de enkle og rene linjene slik vi kjenner dem i den skandinaviske stilen. Og det beste av alt? Alle kan klare å strikke dem!

La deg inspirere til å lage dine egne helt spesielle plagg som passer akkurat deg!

KJERSTI MÆHLUM-LIER er oppvokst på Dokka, bosatt i Oslo. Driver strikkefirmaet Taffy AS. Hun har en lidenskap for alt som kan skapes med hendene og har et veldig ønske om å inspirere andre til den samme gleden. Enkel strikk er hennes første strikkebok.

KJERSTI MÆHLUM-LIER: ENKEL STRIKK ISBN: 9788202549350 / KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   8 9


9 0  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Hobby

Tradisjon på nye måter Vakker strikkebok med inspirasjon fra drakttradisjoner og folklore fra hele Norge. Forfatteren har reist rundt og fordypet seg i norske mønstringer fra strikk, vev, broderi og tapeter, og har omskapt det hele til vakre strikkeplagg. Boken har flest plagg til kvinner, men her er også flotte design til herre og barn – og til hund! Boken er delt inn etter våre fem landsdeler: Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge, og til hver av delene finner du spennende historier om mønstringer, snitt og tekstiler. Strikk plagg for å vise hvor du hører til, eller bare la deg inspirere av det du synes er vakrest. Det er oppskrifter på jakker, gensere, topper, vester, skjørt, vesker og tilbehør. Plaggene er like flotte i en hverdagsgarderobe som til fest. Kanskje lar du deg inspirere til å lage en egen drakt. Bakerst har vi nemlig tatt med beskrivelse til å sy en enkel stakk.

Velkommen inn i en vakker og spennende bok som forener det tradisjonelle med nåtiden!

HELLE SIGGERUD har strikket og sydd så lenge hun kan huske. En karriere som kommunikasjonsrådgiver er nå byttet ut med utdanning som bunadtilvirker. Hun driver en systue i Lørenskog hvor hun syr bunader og utvikler strikkedesign.

HELLE SIGGERUD: STRIKK TIL ALLE TIDER ISBN: 9788202550639 / KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net  91


9 2  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Hobby

Hullstrikk er mote! Det er lett å bli hekta på hullstrikk. Det er morsomt å strikke, og så blir det så fint! Store og luftige gensere i fine farger lyser mot oss i utstillingsvinduene overalt, og mote- og strikkeblogger og strikkegrupper på nettet oversvømmes av hullstrikkede plagg på tykke pinner – det er originaldesign og kopier i skjønn forening. Mange kjenner Løvfall-mønsteret og Havskum, men det finnes så utrolig mange flere fine hullmønstre å lære seg. Denise Samson har samlet hele 40 mønstre i den første delen av boken. I del 2 finner du mer enn 30 design der de ulike teknikkene er tatt i bruk. Hullstrikk er like fint til babytøy i tynt garn på tynne pinner, som til luftige blondesjal og ”oversizede” gensere på tykke pinner. Her får du oppskrifter på dette og mer til.

DENISE SAMSON er en pasjonert strikker og en fast leverandør av egne strikkedesign til ukepressen. Hun er også en erfaren oversetter av hobby- og håndarbeidsbøker. Hekta på hullstrikk er hennes tredje strikkebok. Hun har tidligere utgitt Hekta på fletter (2015) og Poncho! (2016).

I innledningen lærer du å lese diagrammer og strikke mønsterrapporter. Når du har fått dette under huden, starter moroa! Da velger du mønster og garn, og setter i gang. Men pass deg, du kommer garantert til å bli hekta på hullstrikk, du også!

DENISE SAMSON: HEKTA PÅ HULLSTRIKK ISBN: 9788202547707 // KR 379,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   9 3


Hobby

Hva skal man gjøre med alt det fine restegarnet? Alle som strikker eller hekler, vet at det lett samler seg uante mengder med små og store restegarnsnøster i ulike farger og materialer.

Håndarbeid har alltid vært viktig for Verena Woehlk Appel og Helgrid van Impelen, og de elsker å utvikle nye ideer og inspirere andre til å lage ting selv. De har skrevet flere hobbybøker sammen – og de er gode venninner.

Her er løsningen! Mer enn 50 gode ideer og oppskrifter vil hjelpe deg å tømme restegarnslageret ditt på et blunk. Det er dessuten veldig tilfredsstillende å lage noe fint av de materialene som ellers bare ligger der og samler støv. Pulsvanter, luer og skjerf, tepper og puter, handlenett, veggbilder, lyslykter og blomstervaser. Dette er bare noen eksempler på hva du finner oppskrifter på. Boken er delt i tre, etter teknikkene som er brukt. De to første kapitlene har varierte oppskrifter i strikking og hekling, og det siste har vi kalt Garnhobby. Der finner du en menge gode ideer til andre måter å bruke restegarn på. La deg inspirere og samtidig lette på samvittigheten.

HELGRID VAN IMPELEN OG VERENA WOEHLK APPEL: RESTEGARN ISBN: 9788202564179 // KR 329,-

94  CA PPELENDA MM –

ma ga si net


Nyheter i pocket: Familie

Med en tenåring i huset er det en rekke obligatoriske konfliktområder du må forholde deg til. Skal kjæresten til 14-åringen få overnatte? Synes tenåringen din at du maser på ham? Lurer du på hva de voldsomme humørsvingningene kommer av? Tydelige grenser og god dialog med den unge er et av rådene fra den anerkjente professoren Stein Erik Ulvund. Her får du råd om ungdommenes følelser, forholdet til venner, forelskelse, mestring på skolen, samt hvordan du kan veilede tenåringen når det gjelder røyking, alkohol og rusmidler. Et eget kapittel er viet ungdom i mediesamfunnet, med praktiske råd om bruken av Internett, sosiale medier, chatting, mobil, dataspill, film og fjernsyn, samt informasjon om digital mobbing. STEIN ERIK ULVUND: FORSTÅ TENÅRINGEN DIN ISBN: 9788202579685 / KR 179,-

Er du lei av at sønnen din ikke vil spise maten du setter fram, eller bare har fått på seg stillongsen når du er klar til å gå? Eller at vesla markerer seg høyt og hjerteskjærende hver gang verden går henne imot? Her får du hjelp til å løse problemene! For deg med barn mellom 1 og 10 år!

EN QUIZBOK UTENOM DET VANLIGE. Med fyldige og utdypende svar innen en vrimmel av emner, er dette mye mer enn en spørrebok - det er en kunnskapssamling like underholdende som den er mangfoldig og opplysende. Forfatter, historiker og sjakkekspert Hans Olav Lahlum har fått med seg fysiker Selda Ekiz, kjent fra blant annet 'Newton' på NRK, for å teste dine kunnskaper i matematikk, vitenskap og fysikk. Dette er solid hjernetrim perfekt for togreiser, hyttekos, strandmoro - alene eller sammen med venner og familie - året rundt!

EGIL LAUNES OG KNUT HALFDAN SVENDSEN: FORELDREHJELPEN ISBN: 9788202579692 / KR 179,-

SELDA EKIZ OG HANS OLAV LAHLUM: LAHLUMS QUIZ VOL. 4 ISBN: 9788202580964 // KR 99,-

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   9 5


Sjel, kropp & sinn

Den skapende energien Lær å aktivere den helbredende og oppbyggende kundalinienergien ved roten av ryggraden din og få tilgang til en høyere personlig skaperkraft

«La den daglige praksisen bli din hellige stund, en gave til kroppen din, sinnet ditt og sjelen din.» KATHRYN MCCUSKER

Kundalini er navnet på den skapende energien som slumrer nederst i ryggen vår, og har sin opprinnelse i fortidens India, muligens så langt som 4000 år tilbake i tid. Yogalærer og operasanger Kathryn McCusker oppfordrer oss til å vekke kundalini og hjelpe energien til å stige opp gjennom kroppens chakraer og slik heve vår energetiske vibrasjon – med klarhet, innsikt, balanse, indre fred og høy personlig skaperkraft som mål. Den nye, opphøyde energetiske frekvensen som sinnet fungerer på, gjør det lettere å lytte til vår sanne indre stemme, til drømmene våre, til det vi brenner for og til det som er vår hensikt i dette livet. Kathryn McCusker viser oss ved hjelp av illustrerte øvelser og enkle forklaringer hvordan vi ved å følge ulike kombinasjoner av meditasjoner, yogastillinger, mudraer (håndstillinger), bandhaer (kroppslåser), yantraer (hellige diagrammer) pusteøvelser og chanting av mantraer (hellig lyd) aktiverer kundalini og nyttiggjør oss denne uendelig kraftfulle energien.

KATHRYN McCUSKER, yoga- og meditasjonslærer, har i mer enn 20 år også vært profesjonell operasanger. Det har gjort at hun i dag kjenner en dyp kontakt med blant annet pusteteknikker og chanting.

96  CA PPELENDA MM –

ma ga si net

KATHRYN MCCUSKER: KUNDALINIMEDITASJON ISBN: 9788202559526 / KR ,OVERSETTER: KARI KAHRS


Sjel, kropp & sinn

Fakkelbærer for vår tid

Himmelske samtaler

Menneskehetens fakkelbærere er sjeler fra høyere dimensjoner inkarnert på jorden for å opplyse, veilede og undervise når det har vært behov for det. I vår tid er de mange, og de kan være hvem som helst. De har ofte glemt sin guddommelige oppgave og lever sitt liv uten å vite hvem de egentlig er, eller hvorfor de er her. Forfatteren ønsker å vekke dormende fakkelbærere.

Neale Donald Walsch, kjent for en rekke bøker som gjengir samtaler han har hatt med Gud om alt mellom himmel og jord – bokstavelig talt – er tilbake etter flere års taushet med nye dialoger med Vårherre. Nå handler det om at vår klode tilbys hjelp fra utenomjordiske høyt utviklede skapninger, og hvordan vi jordboere kan fremskynde vår evolusjon mot en oppvåkning av bevisstheten.

Neale DoNalD Walsch

H immelske samtaler 4 om å vekke menneskeheten En ny og uventet dialog med Gud

SAHVANNA ARIENTA: FAKKELBÆRER FOR VÅR TID ISBN: 9788202565848 OVERSETTER: LISBETH LYNGAAS

NEALE DONALD WALSCH: HIMMELSKE SAMTALER 4 ISBN: 9788202573775 OVERSETTER: OLE GORSETH AUGESTAD

CA PPELENDA MM –

ma ga si net   9 7


May-Len Skilbrei og Kari Stefansen

SEKSUELL VOLD

Astrid Gynnild (red.)

DRONER I SIVILSAMFUNNET

Line H. Hjellup (red.), Anne Håland, Joron Pihl og Arne Svingen

SKOLEBIBLIOTEKET

En samfunnsvitenskapelig innføring

Aktører, teknologi og etiske utfordringer

Læring og leseglede i grunnskolen

Denne boka gir en bred innføring i temaet seksuell vold med særlig vekt på voldtekt. Forfatterne presenterer forskningsfunn fra norske og internasjonale fagmiljøer, og betydningen av perspektiver og tilnærmingsmåter går som en rød tråd gjennom stoffet.

Sivile droner er i ferd med å bli milliardindustri i Norge, og i mange fora omtales de som Norges nye olje. Den raske utviklingen på feltet tyder på at droner om kort tid vil være en integrert del av vår nye hverdag. Men hva er sivile droner, og hvordan kan vi best sikre at droner brukes på ansvarlig vis i samfunnet vårt?

Skolebiblioteket er fylt med gode, praktiske eksempler på hvordan man legger til rette for læring og leseglede gjennom aktiv bruk av skolebiblioteket.

Seksuell vold avgrenses og rammes av straffeloven og innretting av forebyggingstiltak. Boka viser hvordan dette har endret seg over tid.

9788202550257 | kr 319,–

Denne boka belyser temaet fra mange ulike vinkler. Hvem er aktørene, og hvordan samhandler de? Hva er egentlig forskjellen på sivil og militær dronebruk? Hva skiller hobbypiloter fra profesjonelle operatører, og hvordan kan studenter trenes i ansvarlig, eksperimentell utforskning av droneteknologi? Og ikke minst: Hva skjer med personvernet og enkeltmenneskene midt oppi alt dette? 9788202542030 | kr 319,–

På ulike måter viser forfatterne viktigheten av leseglede og hvordan man kan arbeide målrettet og systematisk for å stimulere til lesing og leselyst. Les blant annet Arne Svingens betraktninger om gutter og leselyst. Boka viser hvordan helhetlig tenkning rundt lesing og skolebibliotek må være prioritert i hele skolestrukturen, fra pedagog til skoleeier. Dette gir resultater som ikke bare gir gode lesere, men som på sikt også vil bidra til reflekterte, demokratiske borgere.

9788202587802 | kr 249,–

www.cda.no | 21 61 66 13 | akademisk@cappelendamm.no


VÅRENS STERKESTE LESEOPPLEVELSER

KÅRET TIL ÅRETS BESTE BOK AV SUNDAY TIMES OG KIRKUS REVIEWS Et psykologisk portrett av en dysfunksjonell familie.

«Historien glitrer og skjærer som knust krystall.» THE GUARIDAN Domenico Starnone: BÅND Roman // Kr 349,00 Oversetter: Lisbet Resløkken Kommer 1.mars

En selvbiografi som mangler sidestykke. En nådeløst ærlig skildring av overgrep mot et barn og hvilke konsekvenser det har. En hyllest til musikkens terapeutiske kraft

«… tøff lesning som nagler deg fast.» THE TIMES

James Rhodes: INSTRUMENTAL Nonfiction // Kr 379,00 Oversetter: Eivind Lilleskjæret Kommer 5. april


KAKEBOKEN FOR ALLE