Cappelen Damm-Magasinet Januar/Februar 2019

Page 1

#1 – JAN/FEB 2019

MA: 8160251012398 – GRATIS

HEMMELIGHETEN I TYSFJORD

Silje Torp

STERK MED STRIKK

GRATIS MAGASIN

Strikk i dine farger JEG ER NUMMER 13

– Seriemorder i Amsterdam

Lucinda Riley

ENDELIG ER MÅNESØSTEREN HER I hodet på en tenåring


ARNE DAHL

PRABLEEN KAUR FERDIG MED TING ØYSTEIN BORGE

62

26 i hodet på

en tenåring STRIKK I DINE FARGER

6

58

EMMA REYES

34

45

LUCINDA BUSINESS 60 RILEY

8

NORSKE VM-GENSERE

36

LEIF G.W. PERSSON


INNHOLD

19

NATURLIG BEAUTY

KASPAR COLLING NIELSEN

94

10

STRIKK PANNEBÃ…ND

30

STERK MED STRIKK!

16


Leder

Cappelen Damm ØNSKER DEG ET GODT BOKÅR

«Det beste med en bok er ikke de tankene de inneholder, men de tankene den skaper.» Dette sitatet fra en ukjent forteller mye om bokens kraft og viktighet. Bokens stilling i Norge er unik. Det er ikke rart at boken har en så sentral stilling, når man ser på det store utvalget norske lesere tilbys. Likevel var det en viss tilbakegang på deler av bokmarkedet i 2018. Vi som vet ganske mye om titlene som kommer i år, kan love at her er det muligheter for ny oppgang. Bokvåren starter ualminnelig friskt. Selvsagt kan du velge mellom en rekke bøker som er knyttet til våre nyttårsforsetter. Her er det mange muligheter til å få inspirasjon til å komme i bedre form, få et bedre kosthold eller få påfyll til hobbyer. I dette magasinet kan du for eksempel lese om hvordan du kan komme i form med strikker i Silje Torps Sterk med strikk. Dette er også tiden for lanseringen av mange krimromaner. Cappelen Damm er Norges største forlag også på krim, og her er det mange gamle og nye krimstjerner som kommer med nye krimromaner. Skal jeg bare fremheve én, må det bli Øysteins Borges strålende thriller om en seriemorder i Amsterdam: Jeg er nummer 13. Det vil forbause meg mye om ikke det blir en av årets favoritter hos kritikerne. Lucinda Riley er blitt en favorittforfatter for svært mange norske lesere. Det er nå solgt over 1,1 million eksemplarer av hennes bøker her i landet. Nå er hun ute med vinterens store leseopplevelse, Månesøsteren. Dermed vil hennes tre år lange opphold på bestselgerlistene bli forlenget hele bokvåren. Vi håper at dette magasinet frister til mer lesning.

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør

CAPPELEN DAMM MAGASINET Januar/Februar 2019 MA 8160251012398

Ansvarlig utgiver: CAPPELEN DAMM AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Henriette Kleppan Omslagsfoto: Svein Finneide Trykk: Zoom Grafisk AS Papir: 80 gram High Speed Gloss Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

CAPPELEN DAMM Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo


SAKPROSA


FORFATTERNAVN Forfatterbio 6   cappelendamm.no


Dagny Thurmann-Moe, Heidi Grønvold og Anna Enge

Strikkede

basisplagg i flotte farger!

Ideer og inspirasjon til hvordan komponere en hel strikkegarderobe i farger som er riktige for deg! Sju basisplagg som kan varieres i det uendelige. Du finner cardigan i tynt garn og tykt garn, bukser med vidde nederst, shorts, joggebukse og bukse som stopper midt på leggen. Kjole strikket i tykt eller tynt garn – her er det uante muligheter. Du behøver ikke å være modell for å bruke disse plaggene. Boken inneholder også en egen del med fargeteori basert på hvilke farger du kler og hvordan du kan bruke disse. Pickels er garnleverandør med egen nettbutikk og et utsalg i Oslo. De er aktive på Instagram og har over 40 000 tilhengere der. Dagny Thurmann Moe er aktiv foredragsholder og har over 27 000 følgere på Instagram.

DAGNY THURMANN-MOE, HEIDI GRØNVOLD OG ANNA ENGE: STRIKK I DINE FARGER ISBN: 9788202595234 // KR 399,cappelendamm.no   7


Iselin Hafseld

ET UTVALG NORSKE VM-GENSERE SAMLET I EN BOK! 17 offisielle VM-gensere til både dame, herre og barn – en sann skatt for alle strikkeentusiaster. Strikk deg gjennom skihistorien. Her kan du la deg begeistre av en lekker retrogenser fra VM i Oslo i 1966, eller drømme deg bort med fargerike og stormønstrete modeller som igjen ses i gatebildet. Og ikke å forglemme genseren som ble laget til VM i 1989 – en skikkelig fartsfylt fargefest som alle vil ha. Den aller siste modellen er genseren som skiløperne skal bruke under VM i 2019. Så nå er det bare å ta fram strikkepinnene, finne en eller flere favoritter og strikke din favorittgenser.

ISELIN HAFSELD: NORSKE VM-GENSERE ISBN: 9788202605377 // KR 399,-

8   cappelendamm.no

Designer ISELIN HAFSELD er utdannet ved SHKS i Oslo. Hun er mest kjent som gründer av klesmerket TINDE, kolleksjoner av eksklusive strikkeplagg med en avslappet eleganse. Dette er hennes andre strikkebok.


FORFATTERNAVN Forfatterbio

cappelendamm.no   9


Strikk

Trendy pannebånd! Pannebånd går aldri av moten, er enkle å strikke og kan varieres i utallige strukturer og farger. 20 oppskrifter på mange ulike pannebånd: turbanstil, overdådige flettemønstre, eller vanlig rillestrikk. Pannebåndene er stort sett enkle å strikke, men også viderekomne vil ha morsomme utfordringer å bryne seg på. Og alle er perfekte som gaver!

SUSANNE MÜLLER er en lidenskapelig strikker fra Tyskland som driver Paula_m og selger sine design via Dawan-da-shop hvor pannebåndene er blant bestselgerne.

10   cappelendamm.no

SUSANNE MÜLLER: STRIKK PANNEBÅND ISBN: 9788202588144 // KR 249,OVERSETTER: MAY BRITT BJELLA ZAMORI


Hekling

HEKLING ER EN FASCINERENDE TEKNIKK!

En heklenål og garn er alt du trenger, så kan du trylle fram de mest fantastiske plagg. 15 gode oppskrifter på myke og behagelige heklede gensere og jakker – løse og ledige koseplagg i flott design og fine farger. ­ Du kan for eksempel hekle en lang og leken jakke, en romantisk poncho eller en kul hettegenser. Alle plaggene er trendy og behagelige å ha på seg og kan enkelt tilpasses etter eget ønske. Prosjektene er delt inn i tre vanskelighetsgrader – lett, ­middels og vanskelig. Her finner du masse. Det er bare å finne frem heklenålen og sette i gang!

MICHAELA LINGFELD-HERTNER holder heklekurs og workshops. Under navnet mi-li driver hun nettbutikken www.mi-li.at og selger oppskrifter på ulike hekleplattformer.

MICHAELA LINGFELD-HERTNER: HEKLE HERLIGE KOSEPLAGG ISBN: 9788202588137 // KR 349,OVERSETTER: MAY BRITT BJELLA ZAMORI

cappelendamm.no   11


Strikk

Mønsterstrikk inspirert av nordisk strikkekultur! Unn deg å strikke et plagg eller to – du kommer garantert til å finne din favoritt. Deilige og lune plagg som du vil elske å bruke. I boken får du oppskrifter på plagg som både er morsomme å strikke og ­behagelige å ha på seg. Lekre gensere i flotte ­fargekombinasjoner, flotte votter og sokker som det er en fryd å vise frem, og elegante halser. Alle plaggene er mønstret, og fargene er inspirert av vår rike mønstertradisjon og storslåtte natur.

ERIKA ÅBERG: LUN MØNSTERSTRIKK ISBN: 9788202623838 // KR 379,OVERSETTER: KAJA MARIE LERENG KVERNBAKKEN

12   cappelendamm.no

ERIKA ÅBERG er utdannet husflidskonsulent og har en lidenskap for ull. Hun jobber nå som skribent, kursleder og foreleser innen tradisjonelle håndverksteknikker.


Strikk

En sann kulturskatt

for alle som liker å strikke! Det er en ting som aldri går av moten – kofter og gensere strikket i norsk ull. I Kofter og gensere fra Rauma presen­ teres et utvalg av tradisjonelle kofter og gensere, en skatt for deg som elsker lekre og varme plagg i ren ull. Et sant oppkomme av strikkeglede er Kofter og gensere fra Rauma. I boken presenteres et utvalg av tradisjonelle kofter og gensere i moderne design, en skatt for deg som elsker lune plagg. De fleste av plaggene i boken er redesign av eldre klassikere og viser tydelig mangfoldet i norsk strikkedesign, både før og nå. Dette er en sann kulturskatt for alle som liker å strikke. KOFTER OG GENSERE FRA RAUMA ISBN: 9788202626327 // KR 379,cappelendamm.no   13


Kjersti Wold

ALLE HAR EN LIVSHISTORIE Å FORTELLE. NÅ KAN DU FORTELLE DIN! Nyttige øvelser, eksempler og tips fra en av våre mest erfarne kursholdere i biografisk skriving.

Nå har du muligheten til å komme i gang med å skrive slekts­ historie eller historien om ditt eget liv. For det er gøy å grave etter informasjon! Du føler deg som en detektiv som hele tiden oppdager noe nytt om deg selv. For mange blir det en altopp­ slukende hobby. I denne boken får du alt verktøy du trenger for å lage din personlige fortelling om deg selv, om familien eller om slekta. For enhver personlig historie er unik og kan aldri fortelles av andre. Boken er både for nybegynnere og for dem som har kommet litt i gang.

NY UTGAVE!

KJERSTI WOLD (f. 1962) er fag- og skjønnlitterær forfatter og en av landets mest etterspurte kursholdere innen kreativ skriving. Hun har i en årrekke holdt kurs i å skrive om sitt eget liv. 14   cappelendamm.no

KJERSTI WOLD: SKRIV DITT LIV – DIN EGEN HISTORIE. SLEKTSHISTORIEN. LÆR HVORDAN DU SKRIVER DEN NED ISBN: ISBN: 9788202623036 // KR 379,-


Eva Isachsen og Line Marie Skaget

SKAP ET RYDDIG OG TRIVELIG HJEM! Inspirasjon og tips til å skape et ryddig og trivelig hjem og holde det ryddig og koselig over tid. Omgivelsene påvirker oss kanskje mer enn vi tror, og selv små endringer kan ha stor effekt. Med færre ting rundt oss fungerer vi bedre. Konsentrasjonen øker, og forskning viser at vi blir mindre stresset. I boken gjennomgår forfatterne huset rom for rom og viser praktiske løsninger som passer for ulike norske hjem. Boken er krydret med flotte interiørbilder, og den har et eget kapittel om interiør der interiørspesialisten gir deg sine beste tips. Bilder og fokuset på interiør skiller denne boken fra tidligere ryddebøker.

LINE MARIE SKAGET og EVA ISACHSEN har utviklet et eget ryddekonsept og driver firmaet Ryddeglede. De drar nytte av erfaringer som interiørarkitekt NKH, feng shui-konsulent og pedagogisk leder når de holder kurs og foredrag og hjelper kunder med å få et ryddig og trivelig hjem.

EVA ISACHSEN OG LINE MARIE SKAGET: RYDDEGLEDE ISBN: 9788202588748 // KR 379,-

cappelendamm.no   15


Pippi Langstrømpe 16   cappelendamm.no

FOTO SVEIN FINNEIDE

Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert!


Silje Torp

Trening med strikk er enkelt, gøy og praktisk Silje Torp er utdannet både personlig og mental trener, og gir her tøffe og enkle øvelser for livsglede, styrke og råskap. Du kan bruke strikk til styrke, fleksibilitet og utholdenhet, forteller Silje Torp, og viser her øvelser med små og store strikker for hele kroppen. Når du trener med strikk, betyr det egentlig at du legger på ekstra motstand eller støtte i en øvelse, og det geniale er at du kan bestemme selv hvor tungt det skal være. Du kan også justere selve strikken og bruke flere strikker for å trene flere muskelgrupper i én øvelse. Mulighetene er uendelige. Strikken er også Siljes beste reisekamerat. Den tar minimalt med plass, og du kan lett trene på hotellrom eller i skogen. Eller foran tv-en for den sakens skyld! Silje gir deg i denne boka ­øvelser for kjernemuskulaturen og absolutt hele kroppen.

SILJE TORP er utdannet skuespiller, personlig trener og mental trener. Hun er kjent fra Lilyhammer og som den råsterke skjoldmøyen Frøya i Vigingane. Følg Silje og treningsvideoene hennes på instagram #siljetorp.

SILJE TORP: STERK MED STRIKK TØFFE OG ENKLE ØVELSER FOR LIVSGLEDE, STYRKE OG RÅSKAP ISBN: 9788202615147 // KR 379,-

cappelendamm.no   17


Bente Helene Schei

For deg som ønsker å videre­utvikle deg innen yoga Når man praktiserer yoga, forenes kropp og sinn, pust og bevegelse, og det skapes balanse, avslapning og velvære. Du som har gjort litt yoga tidligere, finner her programmer med øvelser og stillinger som er noe mer krevende og utfordrende. Bente Scheis første bok var nybegynnerboka Yoga helt enkelt. Nå går hun nærmere inn på yoga som livsstil, forklarer filosofien bak og utdyper meditasjons- og pusteteknikker du vil ha stort utbytte av i hverdagen. I yoga er målet å bli bevisst. Er du bevisst, er du i stand til å være til stede i de valgene du til enhver tid tar. Du har din egen ro og din egen tilstedeværelse. Med andre ord: Yoga for glede og ­energi gir deg et sett teknikker, som gir deg muligheten til å ­arbeide med deg selv, ditt liv og din bevissthet, slik at du kan ta mer kontroll over eget liv, både det fysiske og det mentale. BENTE SCHEI har mer enn 20 års erfaring med yoga og er daglig leder av Senter for klassisk yoga. I 2011 etablerte hun Norsk Yogalærerforbund for å sikre kvaliteten på yogalærere. Hun har tidliger utgitt Yoga – helt enkelt. 18  cappelendamm.no

VI MINNER OM:

BENTE HELENE SCHEI: YOGA HELT ENKELT! ØVELSER OG PROGRAMMER FOR HELE KROPPEN ISBN: 9788202523121 // KR 379,-

BENTE HELENE SCHEI: YOGA FOR GLEDE OG ENERGI MED MEDITASJON OG PUSTETEKNIKKER ISBN: 9788202603571 // KR 379,-


Cecilie Blaksted

TRENDY Å LAGE EGNE SKJØNNHETSPRODUKTER! Å lage kremer eller sminke selv kan kanskje høres overveldende ut, men det trenger ikke være så vanskelig. Hjemmelagde beautyprodukter er det som gir deg wow-faktoren! Deilige ansiktskremer og velduftende såper, akkurat det du trenger for å holde huden frisk, ung og sunn. Naturlig beauty er for deg som vil vite hva du smører inn ansikt og kropp med – uten å gå på akkord med resultat og naturlig skjønnhet. Cecilie Blaksted viser deg hvordan naturlige ingredienser, bærekraft og zero waste kan bli en naturlig del av skjønnhetsrutinene dine. Og selvsagt lærer hun deg hvordan du lager dine egne produkter fra bunnen. Naturlig beauty inneholder oppskrifter på dagkremer, deodoranter, fuktighetsgivende masker, sjampobarer, leppepomader, kropps- og ansiktsskrubber og mye mer en naturlig og skjønn kropp måtte ønske seg. Og det beste av alt, mange av råvarene du trenger har du sannsynligvis allerede i hus. CECILIE BLAKSTED endret sin daglige skjønnhetsrutine for flere år siden og erstattet ferdig­ kjøpte produkter med oljer, leire og helt vanlige råvarer. Hun har testet alle oppskriftene og vet at de virker.

CECILIE BLAKSTED: NATURLIG BEAUTY ISBN: 9788202604929 // KR 349,OVERSETTER: KAJA MARIE LERENG KVERNBAKKEN

cappelendamm.no   19


Hanne D. McBride

Marit O. Bromark

TID FOR HJERNETRIM Ingress MED SUDOKU! For å holde hjernen skjerpet og i form trenger den nye utfordringer og hjernetrim 100 brett – 20 lett, 25 middels, 25 vanskelig, 25 ekstra vanskelig og 5 brett for deg som ønsker noe djevelsk vanskelig. Gjør deg klar for talltrimmen som gir hjernetrim! Alle brettene har bare én mulig løsning, som skal kunne løses ved hjelp av logisk resonnement. Bokas innledning beskriver lønnsomme metoder, og løsningen på alle brettene står bakerst i boka. For deg som er mer glad i tall enn i bokstaver.

HANNE D. MCBRIDE PÅSKESUDOKU 2019 ISBN: 9788202622800 // KR 99,-

HANNE D. MCBRIDE var den første i Norge som introduserte dette lille japanske tallbrettet som utfordrer logikken din, og har tidligere skrevet fire sudokubøker. Hun er mediesjef i Discovery Networks Norway. 20   cappelendamm.no

LÆRERIKT OG MORSOMT FOR Ingress HELE FAMILIEN! Quiz er en sosial aktivitet som passer for alle, og skaper fellesskapsfølelse og glede. Påskeferien er reddet! Her er quizboka med mye moro for hele familien gjennom hele påsken. Boka er delt inn i ulike allmennkategorier, men har også en egen del om påsken med spørsmål om påsketradisjoner, mat, påskeferie og hytteliv. Her kan du teste kunnskapene dine. Boka inneholder 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål til voksne og barn.

MARIT O. BROMARK PÅSKEQUIZ 2019 ISBN: 9788202620677 // KR 99,-

MARIT O. BROMARK (f. 1974) er journalist, forfatter og oversetter. Hun har skrevet bøker om politikk og samfunn, samt en serie quiz-bøker.


Tor Åge Bringsværd

En vemodig og poetisk bok om hvordan det er å bli gammel

«Jeg har ingenting imot å bli gammel. Det er å dø jeg ikke liker. Men sånne ting henger dessverre ofte sammen.»

D

«Det var aldri lett å hoppe etter Wirkola, men det er enda vanske­ ligere å dø etter Per Fugelli.»

e fleste er altfor positive når de snakker og skriver om det å bli gammel. Alderdommen skildres ofte så lyst og ­poetisk at du nesten får inntrykk av at det er vår aller beste tid her i livet. Men selvfølgelig er det noe dritt å bli gammel. Det er en vandring fra den ene ydmykelsen til den andre. Jeg mener: Det er langt fra lyst og poetisk når du plutselig må innse at riktignok steg du opp i badekaret helt på egen hånd, men hvordan i helvete skal du greie å komme deg ut av det igjen? Slik innleder Tor Åge Bringsværd sin reflekterende dagbok om det å eldes – en poetisk og selvutleverende vandring gjennom alderdommens prøvelser, holdt i det forfatteren kaller «en sosial­ realistisk, sludrende tone». Leseren får dele de store og – ikke minst – de små tanker om å bli gammel, om å bli noe annet enn man var, formidlet med en (straks) 80 år gammel manns ærlighet og uslukkelige nysgjerrighet.

TOR ÅGE BRINGSVÆRD (f. 1939) har skrevet en lang rekke romaner, noveller, dramatikk og bildebøker. Forfatteren er tildelt mange priser, bl.a. Rivertonprisen, Aschehougprisen, Kritikerprisen, Riksmålsprisen, Doublougprisen, Det Norske Akademis pris, I­bsenprisen, Alf Prøysens Ærespris, Brages hederspris og Norsk kulturråds ærespris. Utgitt i nye pocketutgaver: Slipp håndtaket når du vrir, Kvinnen som var et helt bord alene og Ker Shus.

TOR ÅGE BRINGSVÆRD: MENS JEG HAR DERE HER ISBN: 9788202622916 // KR 379,-

cappelendamm.no   21


Kristiane M. Hansson

Hvordan finne veien ut av tap og kriser Å lytte til hverandres livsfortellinger om sorg og tap kan lindre og gi håp om at livet skal bli godt å leve igjen. Boken belyser fenomenet sorg fra en rekke ulike perspektiver: Hva er sorg, og hva gjør det med oss? Hvilke forståelser av sorg har vi i dag, sammenlignet med tidligere? Hva kan vi gjøre for å hjelpe oss selv og andre til å leve gode liv på tross av livsomveltende tap? Hva mener vi med komplisert sorg, sorgprestisje, digital sorg og posttraumatisk vekst? Mange møter med sørgende, hjelpere og fagpersoner, samt sin egen erfaring med sorg inspirerte forfatteren til å skrive boken hun selv gjerne skulle hatt da det stormet som verst. Hun ønsker å gjøre sorgarbeidet lettere for alle som opplever sorg, og menneskene rundt. Hun har med en rekke bidragsytere som er noen av våre fremste fagfolk innenfor det psykiske helsefeltet. De deler raust av sin fagkunnskap, men også egne personlige erfaringer med rystelser. F.eks. psykiater Finn Skårderud om sorg og skam, pedagogisk-psykologisk rådgiver Eline Grelland Røkholt ved Enhet for sorgstøtte på Akershus universitetssykehus om barn i sorg og psykolog Cecilie Benneche om følelser, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød. Med denne boken blir det lettere å hjelpe seg selv og andre som opplever sorg. Boken tilbyr råd for mestring og refleksjoner rundt allmenngyldige temaer som det å være bevisst sin egen livsfortelling, sårbarhetens kraft, håp, personlig utvikling og det gode liv.

KRISTIANE M. HANSSON er doktorgradsstipendiat i medisin ved Senter for medisinsk etikk, UiO, og forsker på pårørendesamarbeid ved alvorlig psykisk sykdom. Hun formidler om psykisk helse som forsker, fag- og privatperson. 22   cappelendamm.no

KRISTIANE M. HANSSON: Å SØRGE EN BOK OM TAP, SORG, KRAFT OG HÅP ISBN: 9788202533281 // KR 379,-


Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser, og det er hjernetrening på høyt nivå. Musikk og musikalitet er en unik menneskelig egenskap. Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser, og det er hjernetrening på høyt nivå. Musikken er laget av hjernen for hjernen, og man kan lære mye om hvordan hjernen arbeider ved å studere hvordan musikken blir bearbeidet i hjernen og hva musikk gjør med hjernen. Boken handler om hva hjernen gjør med musikk og hva musikk gjør med hjernen, samt hvordan musikkens hjerne­ endrende egenskaper kan utnyttes i helsesammenheng. Den kan brukes i behandling av sykdommer knyttet til hjernen og nervesystemet, som demens og Parkinsons sykdom, opptrening etter hjerneslag, behandling og terapi ved psykiske lidelser, ja til og med ved dysleksi.

ARE BREAN er sjefredaktør i Tidsskrift for den norske Legeforening og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole. Han er spesialist i nevrologi, Ph.d. og har arbeidet som overlege ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet og ved Sykehuset i Vestfold. GEIR OLVE SKEIE er spesialist i nevrologi og jobber som overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus. Han er også en dyktig pianist og professor i musikk ved Griegakademiet.

GEIR OLVE SKEIE OG ARE BREAN: MUSIKK OG HJERNEN – OM MUSIKKENS MAGISKE KRAFT OG FANTASTISKE VIRKNING PÅ HJERNEN ISBN: 9788202569723 // KR 399,ILLUSTRATØR: IBEN SANDEMOSE

cappelendamm.no   2 3

Geir Olve Skeie og Are Brean

MUSIKKENS KRAFT BERØRER OG ENDRER OSS ALLE!


Eline Snel

ARNEBERG FORLAG VI MINNER OM:

ELINE SNEL: ROLIG OG OPPMERKSOM SOM EN FROSK MINDFULNESS FOR BARN (5–12 ÅR) OG FORELDRE ISBN: 9788282200653 // KR 299,OVERSETTER: STÉPHANIE RODRIGUES DE MIRANDA

ELINE SNEL: GI ROM OG VÆR NÆR MINDFULNESS FOR FORELDRE MED TENÅRINGER (12–19 ÅR) ISBN: 9788282200790 // KR 299,OVERSETTER: EVE-MARIE LUND

POPULÆR MINDFULNESS FOR FORELDRE OG BARN Altfor mange barn er vitne til den hektiske voksenverdens stress. Her lærer de å puste godt, og å gi kroppen og sinnet fokus, fred og ro. Nå kommer aktivitetsboka til Rolig og oppmerksom som en frosk – med meditasjonsopplegg for barn i alderen 5–12 år. Ideen er å gi aktiviteter barn kan gjøre sammen med foreldrene. Øvelsene har klistremerker, CD med lydfiler og et spill for å lære å lytte. I tillegg til å inneholde mange mindfulness-øvelser, handler boken også om hva som gjør oss lykkelige og hvordan man kan roe ned. Boken er veldig forseggjort og pedagogisk gjennomført. Ingen «skjult agenda» – tekstene er alltid ganske direkte, budskapet og hensikten kommer alltid tydelig fram. En klok bok for foreldre og pedagoger.

ELINE SNEL: ROLIG OG OPPMERKSOM SOM EN FROSK – ØVELSER I MINDFULNESS FOR BARN ISBN: 9788202605704 // KR 349,OVERSETTER: ASTRID KRISTOFFERSEN

2 4  cappelendamm.no

ELINE SNEL, nederlandsk pedagog, har utviklet et meditasjonsopplegg for barn og ungdom inspirert av Jon Kabat-Zinns mindfulnessmeditasjon. Hun mener at det å meditere faller svært naturlig for barn.


ARNEBERG FORLAG

En utopisk «science fiction»-aktig beretning med utgangspunkt i atferdspsykologi.

S

kinner er den viktigste psykologen i det 20. århundre. Ifølge Skinner er «fri vilje» en illusjon. Walden II kom ut allerede i 1948 og har solgt godt internasjonalt. Den er kontroversiell da bokens karakterer snakker om avvisning av fri vilje og at menneskelig atferd styres av en ånd eller en sjel. Klarer demokratiet å løse samfunnsproblemene av fri vilje? Har vi egentlig en fri vilje? Boken er skrevet som en roman og handler om et samfunn på 1200 mennesker, som gir avkall på noe for å bli lykkelige. Fire ungdommer og to professorer besøker dette samfunnet, og samfunnsproblemer som tas opp er fortsatt aktuelle.

B.F. SKINNER BLE kalt fascist, men fikk pris for sin humanisme og ble kåret til den overlegent viktigste psykologen i det 20. århundre målt etter innflytelse. Han var radikal behaviorist og opptatt av følelser.

BURRHUS FREDERIC SKINNER: WALDEN II ISBN: 9788202605735 // KR 399,OVERSETTER: TONE M. ANDERSSEN

cappelendamm.no   2 5

Burrhus Frederic Skinner

KONTROVERSIELT OM FRI VILJE


Lars Halse Kneppe

HVA TRENGER DAGENS UNGDOM FRA FORELDRENE? «Generasjon prestasjon» blir fort «generasjon depresjon», og mange av dagens ungdommer opplever at de ikke skal være bra nok, men best.

Lars Halse Kneppe er psykolog og arbeider på ulike videre­ gående skoler der han snakker med tenåringer hver dag. ­Gjennom samtalene lærer han mye om dagens tenåringer og ­deres behov. Hva forteller de om, og hva forteller de ikke? ­Hvorfor forteller de ikke? Og ikke minst, hva trenger de fra foreldrene sine? Med denne boken vil han hjelpe foreldre til å forstå tenåringen sin bedre. I likhet med yngre barn ønsker tenåringer stort sett å bli sett, selv om de skjuler noe. De ønsker å bli hørt, selv om de sjelden snakker. Og aller mest ønsker de å bli forstått, selv om de ikke tror det er mulig at noen voksne skal kunne forstå dem og til tross for at de heller ikke forstår seg selv. Med andre ord, det er ikke så lett å være forelder til en tenåring. En inspirerende bok som forteller hvordan det er å være ung i dag, og hvordan vi foreldre best kan være til stede for tenåringen vår.

LARS HALSE KNEPPE er utdannet journalist og psykolog. Han arbeider som psykolog ved Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og ved flere videregående skoler i Oslo. 26   cappelendamm.no

LARS HALSE KNEPPE: I HODET PÅ EN TENÅRING HVA TRENGER UNGDOM FRA FORELDRENE? ISBN: 9788202587697 // KR 379,-


Alt du trenger for å gi barnet og deg selv den best mulige starten på livet sammen.

Internasjonal bestselger! Solgt til 15 land

Som kommende foreldre får man mange råd om graviditet og småbarnstiden. Forfatterne har gått gjennom hva som er vitenskapelig bevist, som påbud og forbud for gravide, kosthold i svangerskapet, fødsel, søvn, vaksiner og amming. Her presenteres forskning på en enkel måte med vitenskapelige fakta og gode råd. Alt du trenger for å gi barnet og deg selv den best mulige starten på livet sammen. Forfatterne presenterer studier og forskning på en enkel måte. Praktiske tips, vitenskapelige fakta og gode råd.

CECILIA CHRAPKOWSKA er spesialistlege i barne- og ungdomsmedisin ved ALVA barneklinikk i Stockholm. Hun forsker på barnevaksiner ved Karolinska institutet og skriver blogg og kronikker. AGNES WOLD er immunolog, professor i bakteriologi, overlege på Sahlgrenska universitets­ sykehus i Gøteborg, hedersdoktor ved Chalmers tekniske høyskole og også lærebokforfatter som skriver kronikker.

CECILIA CHRAPKOWSKA OG AGNES WOLD: SNART FORELDRE ISBN: 9788202594190 // KR 379,OVERSETTER: METTE-CATHRINE JAHR

cappelendamm.no   27

Cecilia Chrapkowska og Agnes Wold

Om svangerskap, fødsel og barns utvikling


Sofie Münster

DET MAN GJØR MYE AV BLIR MAN GOD PÅ Vi kan ikke gjøre barna kloke eller sikre dem suksess, men vi kan hjelpe dem et stykke på vei med noen få konkrete verktøy.

VI MINNER OM:

SOFIE MÜNSTER: KJÆRLIGHET ER IKKE ALT. LÆR BARNET Å TAKLE MOTSTAND ISBN: 9788202589776 // KR 379,OVERSETTER: METTE-CATHRINE JAHR

Denne boken presenterer en helt ny og banebrytende forskning om hvordan barn kan bli dyktige til noe, og lykkes i skolen og livet. Forfatteren gir deg noen enkle måter å møte ulike hverdagssituasjoner på, for eksempel når barnet føler usikkerhet eller ikke tør å prøve av redsel for å feile. Eller at barnet gir opp på forhånd hvis noe er kjedelig eller vanskelig, eller mister inter­ essen hvis han eller hun ikke lykkes med en gang. Boken er ekstra relevant nå, i en tid hvor presset på barn og ungdom øker og det kreves stadig mer av dem, og flere blir stresset. Sofie Münster gir deg sine beste råd, hentet fra ny forskning, velbegrunnet teori og egne erfaringer. Boken er leservennlig, praktisk og lett å forstå.

SOFIE MÜNSTER driver Nordic Parenting, en av Danmarks største magasiner for foreldre. Hun har skrevet to foreldreskapsbøker som begge er bestselgere, er tobarnsmor og holder en rekke kurs og foredrag. 28   cappelendamm.no

SOFIE MÜNSTER: ALLE BARN KAN LYKKES ISBN: 9788202589783 // KR 379,OVERSETTER: METTE-CATHRINE JAHR


Gudmund Skjeldal

TEKSTER OM IDRETT Utviklinga, kanskje nettopp kommersialiseringa, har gjort amatør til eit skjellsord. Slik treng det ikkje vera. Kanskje er proffen og amatøren nærare forbunde enn vi vanlegvis tenkjer. Ord er vesentlege – også når det gjeld noko så kroppsleg og språklaust som sport.

«Sport is for loosers» – ANTHONY SKILLEN

Nokon av tekststykka har blitt til i ein bestemt avissamanheng og såleis prega av den hastige tida dei blei skrivne i. Men det kan vera nyttig å bli minna om fortida. Her er også essay med disku­ sjonar om og erfaringar av kva idrett er, kanskje til forskjell frå sport, og kva kommersialisering, og doping, og kostnadskrav i dei olympiske leikane trugar med. Her er sidesyn til det fascinerande spelet sjakk. Boka inneheld også profetiar og bodtavler om barneidretten som kan vera til gagn for nye sjåarar. Og nokre flunkande nye tekstar – éin om kor viktig det er med taparskallar.

GUDMUND SKJELDAL (f. 1970) er idéhistoriker, lektor og forfatter av flere kritikerroste bøker, sist Wimbledon. Der graset er grønast (2017).

GUDMUND SKJELDAL: TAPARSKALLE – TEKSTAR OM IDRETT ISBN: 9788202619527 // KR 379,-

cappelendamm.no   29


Jan Stocklassa JAN STOCKLASSA (f. 1965) er journalist og tidligere svensk diplomat og forretningsmann. Han har skrevet romanen Gripen av Prag (2007).

True crime om Palme-mordet Den spennende historien om Stieg Larssons løsning på Palme-saken.

30   cappelendamm.no

FOTO: SCANPIX

JAN STOCKLASSA: STIEG LARSSONS JAKT PÅ PALMES MORDER ISBN: 9788202588618 // KR 399,OVERSETTER: TORODD LIEN

Ti år etter Millenium-forfatteren Stieg Larssons død ble hans arkiv åpnet for første gang. Arkivet var glemt av alle helt til 2014 da journalisten Jan Stocklassa fikk eksklusiv tilgang. Fordelt i tyve esker lå Larssons hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme. Arkivet viste forfatterens teori om hvordan drapet ble gjennomført – en teori bestående av personer som kunne vært karakterer i en av hans thrillere. Stocklassa setter sammen bitene og fortsetter i Larssons spor i en av de mest gåtefulle drapssakene i moderne historie. Dette er den ukjente historien om Stieg Larssons jakt: hvordan en av verdens mest berømte krimforfattere jobbet for å løse saken som politiet mislyktes med. Det store spørsmålet blir: Hva ville Stieg Larsson funnet ut om han hadde vært i live?


David King

Ølkjellerkuppet og starten på Hitlers NaziTyskland En fengslende historie om forbrytelse og straff – og et rettslig feilgrep med katastrofale konsekvenser.

FOTO: SCANPIX

Kvelden 8. november 1923 stormet den trettifire år gamle Adolf Hitler inn i en ølhall i München, skjøt i luften og proklamerte revolusjon. Sytten timer senere var Hitler på flukt fra politiet, og karrieren virket å være over. Den anerkjente historikeren David King forteller om prosessen som fulgte da Hitler og ni andre mistenkte ble anklaget for høyforræderi. Journalister fra fjern og nær flokket til München for å overvære rettssaken som skulle vare i fire uker. Mot slutten av prosessen forvandlet Hitler fiaskoen i ølhallen til en oppsiktsvekkende seier for nazi-partiet. Boken bygger på rettsdokumenter, politiets arkiver og en rekke nye kilder, inkludert over fem hundre nyoppdagete ­dokumenter fra fengselet i Landsberg.

DAVID KING (f. 1979) er forfatter og historiker fra Cambridge University. Han har skrevet fire bøker, blant annet Death in the City of Light (2011) og The Trial of Adolf Hitler (2017).

DAVID KING: RETTSSAKEN MOT ADOLF HITLER ISBN: 9788202444952 // KR 449,OVERSETTER: EIVIND LILLESKJÆRET

cappelendamm.no   31


Bjørn Magnus Berge

KONGENS TALER

En historisk gjennomgang og en politisk analyse av kongens taler i bokform. Det norske kongehuset var først i Norden, om ikke i ­Europa, med å ta det nye radiomediet i bruk for å nå ut til sitt folk. Og det var kronprins Olav som i 1934 holdt den første radio­ sendte nyttårstalen. Kong Haakon talte ikke før i 1940, og da fra L ­ ondon. Kongens nyttårstaler blir gjort til gjenstand – en nasjons­byggende og viktig tradisjon for vårt land og folk i over hele åtte årtier. Første bind tar for seg talene fra 1933 til 1989. Bind II utkommer høsten 2019.

BJØRN MAGNUS BERGE: KONGENS TALER BIND I. 1933–1990 ISBN: 9788202605582 // KR 449,-

32   cappelendamm.no

BJØRN MAGNUS BERGE har vært taleskriver for tre norske utenriksministre. Han har holdt kurs i taleskriving i UD/ NORAD. Berge er nå stabssjef og leder av generalsekretærens kontor i Europarådet i Strasbourg.


Vegard Tenold Aase

Inn i den mørke og paranoide vrangsiden av Amerika Et skremmende innblikk i høyre­ ekstremistiske og nasjonalistiske grupperinger i USA og deres vei til politisk makt. For seks år siden infiltrerte den norske journalisten Vegard Tenold Aase tre av USAs mest ideologisk ekstreme nasjonalist­ miljøer – Ku Klux Klan, Nationalist Socialist Movement og Tradisjonalist Workers Party. På denne tiden var disse miljøene en del av en dårlig organisert understrøm i det amerikanske samfunnet og føltes i liten grad som en del av det etablerte. Siden den gang har imidlertid alt forandret seg. Åpenlys rasistisk motivert vold har preget flere politiske mønstringer i USA, medlemstallet i nasjonalistiske organisasjoner stiger, og politikere på nasjonalt nivå, presidenten inkludert, gir næring til de samme grupperingenes frustrasjoner. VEGARD TENOLD AASE (f. 1979) er en prisvinnende norsk journalist utdannet ved Columbia University. Han har jobbet for Dagens Næringsliv, The New York Times og Rolling Stone Magazine.

VEGARD TENOLD AASE: ALT DET DU ELSKER SKAL BRENNE ISBN: 9788202599409 // KR 379,OVERSETTER: MORTEN HANSEN

cappelendamm.no   33


Emma Reyes

En litterær godbit om en grusom barndom, en klassiker og en historie som gjør stort inntrykk. Emma Reyes vokste opp som fattig og foreldreløs, innestengt på et rom i den colombianske hoved­ staden på 1920-tallet, sammen med søsteren Helena og en gutt. En mystisk kvinne som het María, bodde sammen med dem. De tre er bestandig møkkete, underernært, og de tilbringer tiden på rommet, uten vinduer, uten vann, uten elektrisk lys. Senere ender de på et nonnekloster, der de blir utnyttet og slått, foraktet og fornær­ met på det groveste av de fleste voksne de møter på sin vei. Hun var innesperret i klosteret i 15 år, til hun klarte å rømme da hun var 19 år. Reyes skriver helt uten å synes synd på seg selv, eller anklage noen, og uten selvmedlidenhet eller bitterhet, og den som snakker i boken, er den jenta hun var, med barnets blikk og naivitet.

Fargerik fortelling om en mørk barndom EMMA REYES: ERINDRINGENS KORRESPONDANSE ISBN: 9788202496968 // KR 379,OVERSETTER: SIGNE PRØIS

34   cappelendamm.no

EMMA REYES var en anerkjent kunstner fra Colombia. Hun bodde lenge i Frankrike og var en del av det intellektuelle miljøet der, til hun døde i 2003. Hun skrev en rekke brev om barndommen sin til en venn. Brevene ble etter anbefaling fra Gabríel García Márquez utgitt posthumt.


Anne-Britt Harsem

DEN MØRKE HEMMELIGHETEN Beretningen om hvordan samfunnet sviktet – formidlet gjennom et av ofrenes historie.

I 2016 sto elleve kvinner og menn i Tysfjord fram i media og fortalte om seksuelle overgrep. Politietterforskning har avdekket totalt 151 seksuelle overgrepssaker, de fleste sakene med tilknytning til det lulesamiske miljøet i Tysfjord. Boken vil fortelle om hvordan de voksne snud­ de ryggen til og hvorfor de gjorde det. Det var mange som visste, men ingen gjorde noe, verken på skolen, hos helsesøster eller i menig­heten. Men et viktig element er også hvordan barna tok vare på hverandre når de voksne sviktet. «Liv»s historie er ikke bare fortellingen om en enkelt­ skjebne, men en historie om religiøs sekterisme, voksnes ansvar for barn og den klassiske konflikten mellom storsam­ funnet og små, lukkete miljøer.

ANNE-BRITT HARSEM (f. 1961), forfatter av Mammas svik (2013) og Alvdal-trilogien. Frilanser for Fylkesmannens i Oslo og Akershus som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge.

ANNE-BRITT HARSEM: DEN MØRKE HEMMELIGHETEN I TYSFJORD ISBN: 9788202599058 // KR 379,-

cappelendamm.no   35


3 6  cappelendamm.no

XXXXXXX XXXXXX

FOTO: THRON ULLBERG

LEIF GW PERSSON er en svensk kriminolog og forfatter. Persson har undervist ved Stockholms universitet. Fra 1991 er han professor i kriminologi. Han er dessuten sakkynding for det svenske justisdepartementet. Han er ogsĂĽ mye anvendt som ekspertkommentator om kriminalitet, lovbrytere og politiarbeid i svenske media.


Hvordan en drøm om å bli mesterdetektiv ble virkelighet for Leif GW Persson. Dette er historien om hvordan gutten til Gustav, professor Wille Vingmutter, ble professor Leif GW Persson. Om ­hvordan en drøm om et liv som mesterdetektiv ble til en karriere i å under­søke og løse forbrytelser. Professor Wille Vingmutter er andre bind i Leif GW Perssons memoarer, og handler om GW ­Perssons voksenliv. Kan leses uavhengig av den første boken.

VI MINNER OM:

LEIF GW PERSSON: EN ANNEN TID, ET ANNET LIV ISBN: 9788202624613 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

LEIF GW PERSSON: MELLOM SOMMERENS LENGSEL OG VINTERENS KULDE ISBN: 9788202623630 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

LEIF GW PERSSON: FALLER FRITT SOM I EN DRØM ISBN: 9788202624620 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

LEIF GW PERSSON: PROFESSOR WILLE VINGMUTTER ISBN: 9788202610760 // KR 399,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

cappelendamm.no   37

Leif GW Persson

Selvbiografien til Sveriges mest berømte krimforfatterEn samisk verdenshistorie er fortellingen om hvordan et arktisk urfolk oppdaget verden og blandet blod med kapitalismen. Samer og det samiske har alltid blitt betraktet ut fra geografisk tilhørighet på den ekstreme nordkanten av Europa. En samisk verdenshistorie handler imidlertid ikke om samene i Sameland, men følger sporene av samene som selv reiste ut og oppdaget verden. De lot seg stille ut på verdensutstillinger i USA og Europa. Dyrehageentreprenører som tyske Carl Hagenbeck viste frem samer i zoologiske hager. Parallelt med en voldsom interesse fra publikum på flere kontinenter, ble samene – i likhet med en rekke andre urfolk – flittig benyttet i reklame og annonser idet en ny, merkantil offentlighet sprang ut av industrialisme og internasjonal kapitalisme. Samer tok aktivt del i den heroiske epoken som utforsket de polare strøk, de siste hvite flekkene på verdenskartet, i ekspedisjoner ledet av berømte oppdagere. Samene ble, med rette, betraktet som eksperter på overlevelse i ekstremt kalde og ugjestmilde klimaer. Dette hører selvsagt med i en verdenshistorie til dette urfolket.

HUGO LAURITZ JENSSEN (f. 1962) er journalist og forfatter. Han skriver for blant andre Dagens Næringsliv og D2. Jenssen har skrevet et titalls bøker, bl.a. den brageprisnominerte Høyblokken. En bygningsbiografi.

HUGO LAURITZ JENSSEN: EN SAMISK VERDENSHISTORIE ISBN: 9788202586232 // KR 449,-

cappelendamm.no   3 9

Hugo Lauritz Jenssen

EN UNIK HISTORIE OM SAMENE


Hanna Norberg

Boken om skijentene våre Hele skihistorien fra de første jentene gikk på ski i skjørt til senere tiders gullaldre. Historien om de norske skijentene er historien om kvinnene som brøytet løype. På 1950-tallet var ikke langrenn en frøkensport, men en sport for menn. Kvinner skulle da ikke svette! Ikke alle lot seg stoppe. Ingrid Wigernæs og de andre i «Jentutn» var de første store skistjernene, men de var også pionerer i sporet. I 1968 tok «Jentutn» gull på stafetten i OL. I 2018 gjorde de norske skijentene det samme. I løpet av disse 50 årene har de norske skijentene gitt oss medaljer og triumfer, men de har også møtt motstand og motvilje. I denne boken møter vi de mest fremtredende skijentene gjennom de siste tiårene, helt fra de første kvinnene konkurrerte på ski til Marit Bjørgen ble verdens mestvinnende vinterolympier. HANNA NORBERG er skiinteressert frilansjournalist og forfatter. Hun har skrevet flere bøker. 40   cappelendamm.no

HANNA NORBERG: SKIJENTENE – LAGET SOM BLE BEST I VERDEN ISBN: 9788202615086 // KR 299,-


Thomas Karlsen

Lander han på kulen? En vindskeiv og fornøyelig reiseskildring fra de tysk-østerrikske hoppukebyene. Det er en reise inn i et besynderlig og fargerikt univers som sjelden fanges opp av TV-kameraene, befolket av ompaorkestere, polske turister og pratsomme russiske sportsjournalister. Men det er også en bittersøt reise i tid, tilbake til hoppsportens gullalder, da hele Norge satt klistret til TV-skjermen første nyttårsdag og ventet timevis på første norske hopper, for kun å oppleve at denne hopperen landet på kulen.

THOMAS KARLSEN (f. 1978) er frilansjournalist som har jobbet for Dagbladet Magasinet, VG Helg og fotballmagasinet Josimar. Dette er hans første bok.

THOMAS KARLSEN: HOPPUKA ISBN: 9788202588601 // KR 379,-

cappelendamm.no   41


Kjetil Bevanger

LÆR DEG Å KJENNE DEN NORSKE SKOGENS MANGFOLD Det store spørsmålet når man er på tur er jo for mange; Hva så jeg nå? Derfor er det smart å ta med seg Skogen når du er på tur. Det er morsomt å plukke blomster, se et lite dyr titte fram eller høre på fuglesangen – alt dette kan du oppleve på en skogs­tur om sommeren. Også resten av året byr på gleder når du er ute i skogen, for det er et myldrende liv der uansett årstid. I bokens innledning vil du bli kjent med de ulike skogs­ typene vi har og når de første tresortene kom etter istiden, og hoveddelen presenterer i alt 160 arter som er typiske for skogsområder i Norge. Alt er oversiktlig inndelt etter fargekoder. For hver art beskrives utseende, forekomst i Norge og levevis, ledsaget av et karakteristisk bilde.

Dr. scient. KJETIL BEVANGER er vitenskapelig rådgiver ved Norsk institutt for naturforskning. Han har gitt ut de populære bøkene Dyreliv i byen, Skogen og Kysten i serien Cappelen Damms naturhåndbøker i tillegg til et utall vitenskapelige artikler. 42   cappelendamm.no

NY UTGAVE!

KJETIL BEVANGER : SKOGEN ISBN: 9788202621490 // KR 249,-


Susanne Schötz

SNAKKER KATTEN DIN MJAUISK? Alle katteelskere kan nå lære å forstå katten på en helt ny måte og dermed få til en enklere kommunikasjon. Alle katteeiere vet at katter ikke mjauer tilfeldige lyder fordi de ikke har noe bedre å ta seg til. Svenske Susanne Schötz, professor i fonetikk ved Universitetet i Lund, knekker kattenes språkkode for aller første gang. Hun har lenge forsket på kattenes lyder og hevder at kattene snakker, både seg imellom og til eierne sine. Bak et mjau ligger det alltid en intensjon om å oppnå noe. I kattens mjauing finnes et system og en bakenforliggende årsak. Et vennlig og tynt mjau betyr naturligvis noe annet enn hvesing og knurring, og Schötz hevder at hun forstår kattenes språk, mjauisk.

Professor SUSANNE SCHÖTZ (f. 1965) er en svensk professor i fonetikk og underviser ved Universitetet i Lund hvor hun bor sammen med mann og fem katter.

SUSANNE SCHÖTZ: KATTENES HEMMELIGE SPRÅK ISBN: 9788202588533 // KR 379,OVERSETTER: UTE NEUMANN

cappelendamm.no   43


LONELY PLANET – LOMMEKJENT HEADING

HENDIGE OPPDATERTE STORBYGUIDER SOM LEDER DEG RETT TIL HJERTET AV BYEN.

• Verdens sterkeste merkevare innen reiseguider • For korte storby­opphold • Lokalkjent – tips som leder deg utenfor turistfella • Topplister – byens aller beste • Gode kart og løst utbrettskart

NYHETER I VÅR: LONDON OG BANGKOK Ingress

Brødtekst

FOTO: SHUTTERSTOCK.COM

tekst om forfatter 44 4  cappelendamm.no 4   cappelendamm.no

XXXXXXX XXXXXX


Over 1,1 million solgte bøker i Norge!

DRONNINGEN AV FEELGOOD-ROMANER – LUCINDA RILEY

FEELGOOD FORFATTERNAVN Forfatterbio

45   cappelendamm.noMånesøsteren, femte bok i serien om De syv ­søstre, er en gripende fortelling fylt med lidenskap, intriger og flamenco.

I

bok nummer 5 i serien om De syv søstre, Månesøsteren, er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne, befinner hun seg i den skotske villmarken, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen ­Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. På Kinnaird treffer hun også Chilly, en eldre romkvinne som forteller henne at hun har en sjette sans som er ned­ arvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania. I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til det legendariske romfolket i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til den mest berømte flamenco-danserinnen i sin generasjon. Fra det skotske høylandet og Spania, til Sør-Amerika og New York, følger Tiggy sporene tilbake til sin eksotiske og komplekse fortid. Men når skjebnen nok en gang griper inn, må hun bestemme seg for om hun skal bli hos sin gjenfunne familie eller dra tilbake til Kinnaird – og Charlie.

DE SYV SØSTRE ISBN 9788202491376 // KR 199,-

STORMENS SØSTER ISBN 9788202529918 // KR 199,-

SKYGGESØSTEREN ISBN 9788202563943 // KR 199,-

PERLESØSTEREN ISBN 9788202601829 // KR 199,-

LUCINDA RILEY: MÅNESØSTEREN ISBN: 9788202534028 // KR 399,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

cappelendamm.no   47

Lucinda Riley

Månesøsteren


- Både Tiggy og jeg har en lidenskap for

det spirituelle

Lucinda Riley føler slektskap med alle sine figurer. I dette intervjuet innrømmer hun at den femte søsteren i serien, Tiggy, er den som likner mest på henne selv. Tiggy er den mest spirituelle av søstrene, og de erter henne stadig med kallenavnet «snøfnugg». Hvordan fant du frem til stemmen hennes? – Jeg gledet meg veldig til å ta fatt på Tiggys historie, for jeg følte på flere måter at hun var den søsteren som lignet mest på meg selv. Da jeg skrev de andre bøkene i serien, begynte jeg alltid med fortidshistorien, for deretter å skrive om søstrene i nåtid. Men når det gjelder Månesøsteren, begynte jeg med Tiggys stemme, og alt falt bare helt naturlig. Jeg prøver å unngå å si at jeg bruker meg selv i karakterene, både Tiggy og jeg har en lidenskap for det spirituelle og samme måte å se verden på. Jeg elsket hvert sekund mens jeg skrev om henne. Det føltes så enkelt. Hva slags relasjon har Tiggy til sin mytologiske motpart, Taygete? – Akkurat som Maia levde Taygete i isolasjon oppe i et fjell i Sparta, som er oppkalt etter henne. Og i likhet med hennes eldste søster ble også hun et offer for Zevs' begjær. For å unnslippe hans forfølgelse vendte hun seg til Artemis, guden for jakt og ville dyr. Artemis forvandlet henne til et rådyr, men Taygete var ikke trygg veldig lenge, for Zevs fant henne til slutt og skjøt henne med en pil. Som i de tidligere bøkene er søstrenes historier basert

4 8  cappelendamm.no

på deres mytologiske motpart. Min Tiggy søker også isolasjon i det vakre Highland-landskapet på eiendommen Kinnaird, hvor hun møter Zed Eszu – etternavnet hans er anagram for Zevs. Denne mektigste av gudene hadde et øye for de vakre og kloke syv søstrene, og som Maia forteller oss i sin historie, er Zed også ute etter å vinne Tiggys gunst. Månesøsteren refererer ikke kun til gresk ­mytologi, men også til eldre britiske romani- og spanske gitanotradisjoner: I begge kulturer er månen av stor betydning og fungerer som den feminine motparten til solens maskuline fryktløshet. DET UBALANSERTE ØKOSYSTEMET I Månesøsteren løfter du frem flere miljømessige utfordringer, så som ubalansen i økosystemet, forvaltning av hjortevilt og veganisme. Hva fikk deg til å ta opp disse temaene? – Jeg har lært masse om hva vi mennesker tar for gitt når det kommer til miljø, og det har gjort meg mer oppmerksom. Tiggy er veganer, og fra venner fikk jeg tips til oppskrifter og nyttig kunnskap om det å leve på en slik diett, særlig i avsidesliggende strøk. På eiendommen Alladale, som har gitt inspirasjon til Kinnaird i romanen, fortalte skogvokterne meg om hvordan nedbryting av skogene og den moderne livsførselen har påvirket det skotske


landskapet, og om hvordan det ubalanserte øko­ systemet er avhengig av at vi mennesker griper inn. Som Tiggy var også jeg skremt av tanken på forvaltningen av hjortevilt, men jo mer jeg lærte om arbeidet på eiendommene i det skotske høylandet og om mangelen på rovdyr, desto bedre forstod jeg hvor viktig det er at vi gjør noe med det. Når det gjelder villkattene, var de like gretne som Tiggy opplevde dem i boka! Skogvokterne på Alladale fortalte meg om programmet for villkattoppdrett i Skottland for å verne om denne sjeldne arten, men dessverre er det sjelden de formerer seg i slike oppdrett. DET SPIRITUELLE KONTRA DET VITENSKAPELIGE Tiggy og Charlie diskuterer ofte ulikhetene mellom det spirituelle og vitenskapen. Tror du det er rom for begge deler? – Definitivt – jeg forstår både Charlies og T ­ iggys synspunkter, og det gledet meg at de sakte, men sikkert nærmet seg et kompromiss, etter hvert som de ble bedre kjent. Tiggy er en dyktig forsker, men gjennom reisen tilbake til fortiden åpner hun mer og mer for sine evner til healing. Jeg har skrevet om det åndelige tidligere, tydeligst i Midnattsrosen, gjennom karakteren Anahita, men aldri så gjennomført som i Tiggys historie. Jeg synes det var fint å få vite mer om magien rundt de spanske sigøyner-brujas. Gjennom karakteren Zara undersøker du hvordan konflikter og skilsmisser kan påvirke barna. Visste du fra starten av at du ville ta opp dette temaet i Månesøsteren? – Zara var en av de mest komplekse karakterene å skildre. Jeg er veldig interessert i å utforske utradisjonelle familier og forhold, og ekteskap ender jo dessverre ikke alltid med at man «lever lykkelig alle sine dager». Barn blir uskyldige ofre som må forholde seg til de utfordringer et brudd drar med seg, og føler seg ofte på en eller annen måte skyldig, slik som Zara gjør.

cappelendamm.no   49

Lucinda Riley

Jeg er veldig interessert i å utforske utradisjonelle familier og forhold, og ekteskap ender jo dessverre ikke alltid med at man «lever lykkelig alle sine dager».


Lucinda Riley

Du er selv utdannet ballettdanser, prøvde du deg noen gang på flamenco? Hvordan arbeidet du med research i Granada? – Jeg ville skrive om en danser i løpet av serien, og jeg tenkte at Tiggy, som er så grasiøs, ville passe best. Det var svært fascinerende å være der og utforske Sacramonte, og det beste var den kvelden jeg opplevde et live flamenco-show i en av hulene oppe i fjellet. Det å være så nær gitano-danserne og å oppleve den kraftfulle musikken, tok meg virkelig tilbake til Lucías tid. Og som en avslutning på denne herlige tiden tok jeg en dans med dem! Karakteren Lucía Albaycín er basert på den berømte flamenco-danseren Carmen Amaya. Hva var det som gjorde at du valgte å skape en fiktiv karakter fremfor å skrive om Carmen? – Carmen Amaya var en ekte legende, i den forstand at alt vi vet om henne er overlevert muntlig. Dermed har det også stadig blitt endret, ved flere anledninger også av Carmen selv. Min hovedkilde var biografien Queen of the Gypsies av Paco Sevilla, som har gjort et utmerket arbeid med å dokumen­ tere hennes liv fra fødsel til død. Ikke engang Sevilla kunne bekrefte konkrete detaljer som når og hvor hun ble født. Derfor valgte jeg å frigjøre meg fra mytene om Carmens liv, og fant opp karakteren Lucía Albaycín. Hennes elsker, Meñique, er løselig basert på gitaristen Sabicas, som var Carmens partner i størsteparten av hennes liv. Men fortellingen om da flamenco-cuadroen gjemte seg i kjelleren under et teater da Madrid ble angrepet, og deres senere flukt til Lisboa, utgir seg for å være sann. #METOO-KAMPANJEN Zeds grove oppførsel mot Tiggy kan defineres som seksuell trakassering, som Charlie sier i romanen. Var du inspirert av #MeToo-kampanjen? – Jeg har støttet #MeToo-kampanjen fullt ut og er imponert over styrken til de unge kvinnene som delte sine historier. Zeds måte å behandle Tiggy på

5 0  cappelendamm.no

var hele tiden ment å være en del av historien fordi det er basert på hendelsene i gresk mytologi. I en moderne kontekst gir handlingene hans helt andre konsekvenser, og det er riktig at Charlie forsvarer Tiggy når det blir kjent hva hun har vært gjennom. Handlingen i romanen er lagt til 2008, mens jeg skrev Månesøsteren i 2017, og det er utrolig hvilke forandringer som har skjedd på under et tiår. Mediene var fulle av diverse saker om forhold på arbeids­ plasser, så, ja, temaet lå fremst i pannebrasken. Du har skrevet en bok i året i serien om de syv søstre. Tenker du å ta et avbrekk for å fokusere på andre prosjekter, eller skal du holde det samme høye tempoet? – Jeg har jobbet med serien om de syv søstrene så å si uten stans siden jeg begynte i 2014, og det har vært et morsomt maraton. Jeg har levd og åndet for historiene deres kontinuerlig, og jeg føler meg så heldig som har hatt lesere som har heiet meg frem. Etter Tiggys historie kom jeg opp til overflaten for et lite pusterom og for å jobbe med et annet prosjekt. Jeg tilbrakte sommeren med å skrive på en frittstående roman med handling fra Southwold, en nydelig engelsk kystby. Sommerfuglrommet kommer ut i Storbritannia og ellers i verden i løpet av våren 2019. Nå er jeg klar til å ta fatt på resten av søster-historiene. Kan du fortelle oss om hva du har i tankene for Electra i Solsøsteren? – Vi møter Electra i slutten av Månesøsteren, og det er i stor kontrast til den naturlige og mer uskyldige verdenen Tiggy lever i i det skotske høylandet. Vi befinner oss i New York, og leseren forstår umiddel­bart at Electra ikke er frisk. Hun er den av søstrene vi har sett minst til i serien så langt, og på samme måte som med CeCe har de andre søstrene sagt ganske mye stygt om henne. Jeg ser frem til å høre hennes egen versjon av historien, og også få vite mer om hennes fortid, som fører meg til de nydelige


Når du har lest Minneteppet, vil du ha lyst til å melde flytting til et gammelt irsk herskapshus. Connie Carter har mistet alt og alle hun holdt kjær. Når hun forlater hjemmet sitt i New York og flytter til et forfallent herskapshus i Irland, håper hun å finne svar på hvorfor ektemannen gjorde det grusomme han gjorde. Og hvorfor pløyde han alle pengene deres inn i det falleferdige Ludlow Hall før han døde – uten å fortelle henne det? I begynnelsen forsøker Connie å unngå landsbyboerne, helt til hun blir presentert for Ludlow-fruene, en syforening som trenger et fast sted å møtes. Når Ludlow-fruene syr minnetepper for å huske dem de har elsket og mistet, kommer også hemmelighetene fra fortiden til overflaten.

Ann O´Loughlin

En vakker fortelling om vennskap, mot og samhold

VI MINNER OM:

ANN O’LOUGHLIN: DOMMERFRUEN OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD ISBN: 9788202602536 // KR 179,-

KAFEEN PÅ ROSCARBURY HALL OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD ISBN: 9788202566807 // KR 179,-

«En vakkert skrevet og hjertevarm fortelling om venn­ skap.» VONNIBEE.COM «Dette er en bok som strutter av ømhet og omsorg. Den inneholder sorg og smerte, men også kjærlighet og empati.» SWIRLANDTHREAD.COM «Jeg ble virkelig revet med. Det er så mange lag i fortellingen, og jeg lot meg begeistre av denne spesielle og overbevisende historien.» SHAZSBOOOKBLOG.BLOGSPOT.COM

ANN O’LOUGHLIN er en anerkjent journalist, og har jobbet i Irish Independent, Evening Herald og Irish Examiner. Hun har også bodd og arbeidet i India. Hun kommer opprinnelig fra vestkysten av Irland, men nå bor hun på østkysten sammen med ektemann og to barn. Minneteppet er hennes tredje roman, etter Kafeen på Roscarbury Hall og Dommerfruen.

ANN O'LOUGHLIN: MINNETEPPET OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD ISBN: 9788202588083 // KR 379,-

cappelendamm.no   51


Lori Nelson Spielman

Større enn Jojo Moyes? Fra forfatteren av En liste for livet kommer en ny, klok og underholdende roman om å takle sorg og skyldfølelse. Er du fan av Jojo Moyes, vil du elske bøkene til Lori Nelson Spielman! Bortenfor stjernene er klok og underholdende på samme tid, en vakker fortelling som vil vekke sterke følelser i deg. Eiendomsmegleren Erika har alt: en lysende karriere og to vakre døtre. Livet leker helt til datteren Kristen omkommer i en togulykke. Erika sliter med skyldfølelse, for det var meningen at hun skulle kjøre begge døtrene til college den dagen. I stedet prioriterte hun en viktig kunde. Så får Erika en mystisk e-post: «Finn den biten som ­mangler.» Setningen er hentet fra en sitatbok hun i sin tid laget til hver av døtrene og som inneholder kloke ord fra hennes egen mor og bestemor. Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken?

LORI NELSON SPIELMAN: EN LISTE FOR LIVET ISBN: 9788202509095 // KR 179,OVERSETTER: KIRSTI VOGT

LORI NELSON SPIELMAN: TILGI MEG ISBN: 9788202544508 // KR 149,OVERSETTER: KIRSTI VOGT

«Etter at du har lest denne boken, virker verden ­vakrere og mindre trist.» STERN «En roman som går rett til hjertet.» DAS SCHÖNE ALLGÄU «Et alvorlig tema framstilt på en lys måte – en fortelling som gir deg mot.» MORGENPOST AM SONNTAG

LORI NELSON SPIELMAN debuterte med En liste for livet, som er oversatt til et trettitalls språk og har toppet best­selgerlistene i flere land. Deretter kom Tilgi meg, og Bortenfor ­stjernene er hennes tredje roman. I 2020 kommer hennes fjerde bok på norsk: Vennlig hilsen tante Poppy. Lori Nelson Spielman bor i Michigan sammen med mannen sin. 52   cappelendamm.no

LORI NELSON SPIELMAN: BORTENFOR STJERNENE ISBN: 9788202595029 // KR 379,OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD


Frittstående andrebok i sjarmerende «retro-roman»-serie gir oss sterke kvinneportretter og et genuint tidsbilde av 1960-tallets Skandinavia. De voksnes rekker er en frittstående oppfølger til Veien fra Italia, som kom i 2016, og andreboka i det som skal bli en trilogi. Bøkene vil fremkalle minner hos mange lesere, og passer godt for de som liker Elena Ferrante, Anne B. Ragde eller Ketil Bjørnstads romaner fra hvert tiår. Vi forlot italienske Vittoria og danske Conny i 1950-tallets København, og når vi møter de to venninnene igjen er det blitt 1964. Begge er godt gift, men tilværelsen er ikke problemfri: Den ene er ufrivillig barnløs, den andre ufrivillig gravid. Vi får være med på Beatles-konsert, konfirmasjonsmiddag og chartertur til Roma – der Vittoria blir konfrontert med fortiden.

VI MINNER OM:

ANNA GRUE: VEIEN FRA ITALIA ISBN: 9788202545550 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

«De voksnes rekker er en fantastisk tidsreise, akkurat som Veien fra Italia. Anna Grue har skrevet en aldeles herlig historie om personene vi ble kjent med i den første boken.» LIVETIDUKKEHUSET.DK «Anna Grue skriver seg flott inn i tidens tendenser og toner … jeg klarte ikke å legge fra meg boken, og jeg gleder meg til å høre mer om Vittoria.» LITTERATURSIDEN.DK

ANNA GRUE debuterte i 2005 og har siden bl.a. skrevet flere kriminalromaner med Dan Sommerdahl i hovedrollen. Med Veien fra Italia og De voksnes rekker har hun nådd ut til nye lesergrupper.

ANNA GRUE: DE VOKSNES REKKER ISBN: 9788202592875 // KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

cappelendamm.no   53

Anna Grue

Skandinavias svar på Elena Ferrante-bøkene


Nina George

Det er aldri for sent å finne seg selv … og lykken! Den lille bistroen i Bretagne er en ekte kjærlighetserklæring til nye begynnelser, full av livsglede og livsvisdom. Marianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighets­ løse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun er på sykehuset og forsøker å komme til hektene, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Dette blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr.

Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk – helt til fortiden innhenter henne.

«En livsbejaende roman.» SUNDAY EXPRESS «Et must for frankofile og livsnytere.» WELT AM SONNTAG «Nina George har skrevet en storartet roman. En øm, varm og livsklok bok som man ikke vil skal ta slutt.» HAMBURGER ABENDBLATT

«Denne boken er fra første til siste side så velskrevet at man ikke klarer å slutte å lese, og man lider med Marianne og gleder seg med henne. Perfekt sommerlektyre.» SCHWAEBISCHE-POST.DE

NINA GEORGE er journalist, spaltist og forfatter og skriver både thrillere, romaner og noveller. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Det litterære apotek, som er solgt til 35 land, og boken gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den ble utgitt i USA. Også Den lille bistroen i Bretagne har vært en stor suksess. Nina George er gift og bor i Hamburg.

54   cappelendamm.no

NINA GEORGE: DEN LILLE BISTROEN I BRETAGNE ISBN: 9788202573232 // KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL


Ruth Hogan

HUMORISTISK OG HJERTEVARM Ruth Hogan er en mester i å skape fantastiske, sjarmerende karakterer som viser hvor mangefasettert livet kan være.

VI MINNER OM:

Livet til den uavhengige og sterke Masha forandret seg for alltid etter en tragisk hendelse for tolv år siden. Sorgen vil ikke slippe, men hun finner trøst i sin trofaste firbeinte venn Haizum, og hun finner roen i den lokale svømmehallen. Så fører et tilfeldig møte med to helt spesielle kvinner til at det åpner seg en ny verden av muligheter, og en sjanse til en ny start. Men akkurat idet Masha begynner å se for seg den nye framtiden, kommer fortiden i full fart bakfra. En humoristisk, hjertevarm og original historie det er umulig ikke å bli glad i.

«Dette er virkelig en bok å bli glad i … den gjør lesing til en stor glede.» STYLIST «Den vil smelte selv det hardeste hjerte.» RED «Massevis av humor og varme.» DAILY MAIL

RUTH HOGAN debuterte med Vokteren av tapte ting, som ble solgt til en rekke land og fikk strålende kritikker. Kanskje danser vi i morgen er hennes andre bok, og den gikk rett inn på de britiske bestselgerlistene.

RUTH HOGAN: KANSKJE DANSER VI I MORGEN ISBN: 9788202570026 // KR 379,OVERSETTER: TORIL HANSSEN

cappelendamm.no   55


Renita D’Silva

FAMILIEDRAMA FRA FARGERIKE INDIA En spennende og sterk fortelling om forbudt kjærlighet og mor/barnforhold hvor India skildres med farge, lukt og smak. 1929: Når et lidenskapelig – og upassende – kjærlighets­ forhold blir avslørt, velger Lucy fornuftsekteskap i stedet for et liv i skam. Sammen med James, ektemann og eier av en kaffeplantasje, legger hun ut på den lange reisen til sitt nye hjem i India. Når Lucy treffer på Gowri, en ung kvinne som vokter et tempel, vekkes nysgjerrigheten. Hun ønsker å finne ut mer om henne, og årsaken til at hun må leve i isolasjon, langt borte fra familien.

VI MINNER OM:

RENITA D’SILVA: EN MORS HEMMELIGHET ISBN: 9788202559618 // KR 379,OVERSETTER: METTE I. GUDEVOLD

Nåtid: Med en karriere i fritt fall og et forhold som er i ferd med å feile, flykter Kayva fra den sydende storbyen Mumbai og drar til hjembyen. Her får hun høre om et gammelt tempel som er blitt funnet i en landsby i nærheten, og som ­inneholder brev som skildrer en tragisk historie – skrevet av en ung kvinne ved navn Gowri. Etter hvert nøstes historien om Gowri og Lucy opp, og Kavya begynner å forstå de fryktelige ofrene som ble gjort, og hvilken avgjørelse de to kvinnene tok som forandret livene deres for alltid.

«En modig datter er både bemerkelsesverdig og overvel­ dende. At en fortelling kan være så vakker og opprørende på samme tid viser hvor talentfull denne forfatteren er. Ordene er som flytende gull som drypper ut over sidene.» GOODREADS

RENITA D’SILVA har skrevet seks romaner, alle med handling fra India. En mors h­ emmelighet er hennes første bok på norsk. Hun vokste opp i India, og bor nå i England. 5 6  cappelendamm.no

RENITA D’SILVA: EN MODIG DATTER ISBN: 9788202585242 // 379,OVERSETTER: METTE I. GUDEVOLD


KRIM


58   cappelendamm.no

FOTO: GABRIEL RAMON

ØISTEIN BORGE (f. 1958) har bakgrunn fra film- og reklamebransjen, der han har jobbet som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Borge har tidligere utgitt en serie på tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte Borge med sin første bok om Bogart Bull – Den syvende demonen. Både denne og oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har fått varm mottakelse av norsk presse. Borge ble nominert til både Rivertonprisen og Mauritz Hansen-prisen i 2017. Alle hans krimbøker er solgt til det store, tyske forlaget Droemer-Knaur. Øistein Borge bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.


Øistein Borge

MINNER OM: Nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut

Seriemorder i Amsterdam En intelligent drapsmann leker katt-og-mus med politiet. I hans mørke sinn er drap en kunst. Nå skal han signere sitt mesterverk.

TRØNDER-AVISA ØISTEIN BORGE: DEN SYVENDE DEMONEN ISBN: 9788281693623 // KR 349,-

Nominert til Rivertonprisen for beste kriminalroman

ØISTEIN BORGE: DET SOM ALDRI DØR ISBN: 9788281694170 // KR 349,-

VG

HAMAR ARBEIDERBLAD

TRØNDERAVISA

Jeg er nummer 13 er historien om hvordan en liten tsjekko­ slovakisk gutt blir til en iskald leiemorder. Høsten 1960 ­kommer et barn til verden på Bulovka-hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekko­slovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldre­ løs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt. I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner. Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet … Jeg er nummer 13 er kritikkerroste og prisnominerte Øistein Borges beste bok til nå. ØISTEIN BORGE: JEG ER NUMMER 13 ISBN: 9788202604837 // KR 379,-

cappelendamm.no   5 9


Terje Bjøranger

Troverdig fra den norske underverden

VI MINNER OM:

VG

HAMAR ARBEIDERBLAD

TERJE BJØRANGER: BARCODE ISBN: 9788202514471 // KR 379,-

Forfatter – og politiadvokat i Kripos – Terje Bjøranger følger opp skamroste Barcode med ny, medrivende og realistisk krimroman om etterforsker Charlie Robertson. En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen. For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk underverden vi ikke trodde fantes i Norge, en verden der menneskehandel er «big business». Men hvem står bak, og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg? Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren, og i 2018 kom Barcode, den første boka om politietterforsker Charlie Robertsen. Bjøranger har vært leder for Utlendings­ seksjonen i Romerike politidistrikt i fem år og han har i flere år jobbet i UDI med temaer som tvangsekteskap og æresrelatert vold. OM BARCODE:

TERJE BJØRANGER: BUSINESS ISBN: 9788202597504 // KR 379,-

6 0  cappelendamm.no

EN KLASSISK KRIMBOK! MAN BLIR REVET MED HELT FRA STARTEN AV: «Troverdigheten over det politifaglige går hånd i hånd med et klart og tydelig språk, noe som gjør boken lett og ledig å lese. Troverdigheten gjelder også de muntlige partiene, som sitter svært godt. [...] Slik faller det meste på plass, men i mellomtiden er vi blitt ekte underholdt ved hjelp av en godt fortalt og passe komplisert historie.» SINDRE HOVDENAKK, VG cappelendamm.no   60


FOTO: AGNETE BRUN

TERJE BJØRANGER (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han debuterte i 2012 med Den tredje søsteren. Bjøranger har vært leder for Utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt i fem år og han har i flere år jobbet i UDI med temaer som tvangsekteskap og æresrelatert vold. cappelendamm.no   61


6 2  cappelendamm.no

FOTO: SARA ARNALD

ARNE DAHL, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er svensk forfatter, redaktør og litteratur­ kritiker. Kriminalromanene om A-gruppen er oversatt til mer enn 30 språk og har til sammen solgt over 3 millioner eksemplarer. Utmarker er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom og har høstet strålende kritikker verden over.


VI MINNER OM:

Arne Dahl har solgt over 4 millioner bøker, og hans nye serie gjør kjempesuksess i Europa. Nå kommer endelig bok 3!

A

rne Dahls forfatterskap fikk en ny renessanse med serien om Sam Berger og Molly Blom. Dette er skarpt, mørkt og elegant slik bare Arne Dahl kan skrive, og Sydsvenskan kalte den første boka i serien, Utmarker, «Den beste svenske kriminalromanen noensinne.» Åpen sjø er bok 3 i serien, og ble lansert i Sverige, Danmark og Tyskland i sommer. Den er en kjempesuksess i Europa, med høye listeplasseringer og gode anmeldelser. I Norge fikk leserne for alvor øynene opp for Arne Dahl med Utmarker, pocketutgaven alene er trykket i hele 45 000 eks. Nå kan fansen glede seg til ny bok. I Åpen sjø blir Sam Berger mistenkt for et drap han ikke har begått, og Molly Blom ligger i koma. Berger flykter ut i skjær­ gården, der han venter på ordre fra Säpos øverste sjef. Men det er umulig å vite hvem han kan stole på, og hvem som har skjulte agendaer. Samtidig trues Stockholm av terror, og en ettersøkt drapsmann ser ut til å ha kidnappet enda en jente. Arne Dahl, eller Jan Arnald, som forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren egentlig heter, har skrevet 11 kriminalromaner om A-gruppen og fire bøker i Opcop-serien. Bøkene om A-gruppen har med stor suksess blitt adaptert til TV-serie. Bøkene hans er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner eksemplarer. Arne Dahl har fått en rekke utmerkelser og priser for sine romaner.

ARNE DAHL: UTMARKER ISBN: 9788202535377 // KR 379,-

ARNE DAHL: INNLAND ISBN: 9788202565091 // KR 379,-

ARNE DAHL: ÅPEN SJØ ISBN: 9788202604660 // KR 379,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

cappelendamm.no   63

Arne Dahl

Stor internasjonal suksess for Arne Dahl


Arne Dahl

Nye utgaver av den prisvinnende serien om A-gruppen Serien om den fiktive A-gruppen har gått sin seiersgang internasjonalt – nå kommer bøkene i ny, tidsriktig innpakning. Serien om A-gruppen er på hele 11 bøker. Dette er mesterlige intriger av høy litterær kvalitet, og Arne Dahl ble i 2007 tildelt Svenska Deckarakademins spesialpris for gjennom denne serien å ha vitalisert og videreutviklet krimsjangeren. Inntil halve serien var utgitt, var den virkelige identiteten bak forfatternavnet en godt bevart hemmelighet, og avsløringen i 2002 vakte stor oppmerksomhet.

ARNE DAHL: EUROPA BLUES ISBN: 9788202619121 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

ARNE DAHL: EN MIDTSOMMERNATTSDRØM ISBN: 9788202619244 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

ARNE DAHL: SKJULTE DYP ISBN: 9788202619206 // KR 179,OVERSETTER: FINN B. LARSEN

ARNE DAHL: BLIND JAKT ISBN: 9788202619091 // KR 179,OVERSETTER: ANNE KIRSTI SOLHEIM LARSEN

ARNE DAHL: MISTERIOSO ISBN: 9788202619022 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

ARNE DAHL: ONDT BLOD ISBN: 9788202619046 // KR 179,OVERSETTER: ANNE KIRSTI SOLHEIM LARSEN

6 4  cappelendamm.no


Hemmeligheter kan ligge begravd selv i de beste nabolag. Etter en hjemme-alene-fest blir 18 år gamle Kerry Dowling funnet død i bunnen av familiens basseng. Til tross for alle kjærlighetserklæringene stiller politiet spørsmål ved Kerrys kjæreste. Han og Kerry skal ha blitt observert i en krangel tidligere den kvelden. Mens naboer og venner sørger, leter Kerrys 28 år gamle søster, Aline, etter svar. Hun gjør alt som står i hennes makt for å hjelpe etterforsker Mike Wilson å avdekke hva som egentlig hendte, men – for Aline kan sannheten være dødbringende.

«Jeg forguder Mary Higgins Clark.» KARIN SLAUGHTER «Stol på at Mary Higgins Clark vet hva som skremmer oss til døde.» THE NEW YORK TIMES

MARY HIGGINS CLARK har skrevet over 30 romaner som alle har toppet bestselgerlistene verden over. Bare i USA har bøkene hennes solgt i over 100 millioner eksemplarer. Forfatteren er født i New York, men er nå bosatt i Saddle River, New Jersey.

MARY HIGGINS CLARK: ØYNENE SOM SER ISBN: 9788202614843 // KR 379,OVERSETTER: ELSA FROGNER cappelendamm.no   6 5

Mary Higgins Clark

ETT SELSKAP. ETT MORD. INGEN VITNER.


Wilbur Smith

Eventyrlig underholdning og dramatikk Mesterforteller Wilbur Smith er tilbake med en vellykket og dramatisk thriller om familien Courtney – med handling fra annen verdenskrig. Den modige Saffron Courtney er datter av forretningsmannen og krigsveteranen Leon Courtney, som oppfostret henne alene i koloniserte Kenya. I jakten på nye eventyr reiser Saffron til ­England. Der blir hun innblandet i viktige begivenheter som ­leder frem mot annen verdenskrig, og hun møter idealisten Gerhard von Meerbach, hvis velstående bror er nazi-sympatisør. Sammen førsøker Saffron og Gerhard å hanskes med ondskapen som kaster tunge skygger over Gerhards familie og resten av landet. Wilbur Smiths bøker er oversatt til 26 språk, og hver bok ­selger rundt 3 millioner eksemplarer. Også denne gang er ­forfatteren i toppform – fansen vil ikke bli skuffet.

WILBUR SMITH: MØRK STORM ISBN: 9788202573515 // KR 379,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

66   cappelendamm.no

I 2014 kunne WILBUR SMITH feire sitt 50-årsjublileum som forfatter. Gjennom flere tiår har han underholdt lesere over hele verden med sine eventyrlige historier fra det afrikanske kontinentet. 37 spenningsbøker er det blitt, og alle er oversatt til norsk. Han er en av verdens mest leste forfattere med 120 millioner solgte bøker.


Svært overraskende, tempofylt pageturner fra svensk debutant.

SKÅNSKA DAGBLADET

«Svernström klarer balansegangen, utvikler fortellingen, og setter punktum med en god og overraskende slutt.» SKARABORGS ALLEHANDA «Uventede vendinger og spenning … en skummelt god debutroman!» VILLIVONKASBOOKS

«Gripende, brutal og skummel // en svært god debutbok som byr på en fantastisk leseopplevelse, og jeg ser fram til å lese flere bøker av forfatteren!» BOKMYSAN

En bonde utenfor Stockholm finner en grovt mishandlet mann spikret opp på veggen i låven sin. Da politiet ankommer åstedet og undersøker mannen, oppdager de at han fortsatt er i live. Kveldsreporter Alexandra Bengtsson er den første som skriver om saken. Hun finner snart ut at offeret var en kriminell og at han hadde flere fiender. Da flere brutale og tilsynelatende tilfel­ dige drap inntreffer, forsøker politiet desperat å finne en kobling eller et mønster. Men det som først ser ut til å være et oppgjør blant kriminelle, viser seg å være noe helt annet ...

BO SVERNSTRÖM er bosatt i Stockholm og arbeider som featurejournalist i Aftonbladet. Ofrenes offer er hans debut.

BO SVERNSTRÖM: OFRENES OFFER ISBN: 9788202604882 // KR 349,OVERSETTER: INGE ULRIK GUNDERSEN

cappelendamm.no   67

Bo Svernström

FOR ALLE KEPLERFANS

«… en interessant svensk debut.»


C.J. Tudor VI MINNER OM:

C.J. TUDOR: KRITTMANNEN ISBN: 9788202601959 // KR 179,-

Tudor beviser at hun ikke er en «one hit wonder» Veldreven psykologisk spenning og et djevelsk oppsiktsvekkende mysterium som vil sjokkere og tilfredsstille den mest kresne krimleser. Tudor følger opp suksessen Krittmannen! I Gullungen vender en lærer med skjult agenda tilbake til sitt hjemsted for å bistå som sensor på en skole han selv gikk, bare for å avdekke en enda mørkere hemmelighet enn han noensinne kunne forestilt seg. C.J. Joe ønsket seg aldri tilbake til Arnhill, skolen han selv gikk på. Etter det som hendte gjengen hans – forræderi, selvmord, drap, og hans egen søsters forsvinning – var det siste han ville å komme tilbake til alle spøkelsene. Men Joe har ikke noe valg. Å lure til seg sensorjobben er den enkle delen. Å konfrontere gamle venner fra fortiden, som ikke er særlig begeistret over å se ham – i tillegg til å forsøke å unngå sine fiender – er verre. Men det vanskeligste er å se igjen den forlatte gruven hvor alt gikk galt, og livet hans forandret seg for alltid, og til slutt å måtte forholde seg til den grufulle sannheten om Arnhill, hans søster og seg selv. For Joe var nemlig ikke den verste dagen i livet da søsteren hans forsvant. Det var dagen hun kom tilbake.

C.J. TUDOR: GULLUNGEN ISBN: 9788202549237 // KR 379,OVERSETTER: GURO DIMMEN

68   cappelendamm.no

«Noen forfattere har det, andre har det ikke. C.J. Tudor har det i fullt monn. Gullungen er utsøkt på alle måter.» LEE CHILD


FOTO: BILL WATERS

CJ TUDOR har hatt en rekke forskjellige jobber opp gjennom årene, blant annet ­hundepasser, butikkassistent og tekst­ forfatter. Krittmannen var hennes første roman, men definitivt ikke den siste.

cappelendamm.no   69


Martin Österdahl

«DEN NYE GUILLOU»

Med sin erfaring fra Russland skriver Österdahl fascinerende krim­ romaner, som kombi­nerer thrillere med historiske hendelser. Under en gårdsauksjon i Roslagen blir en mann funnet død i en brudekiste. Han er delt på midten og har merkelige symboler grav­ert i pannen. Den døde viser seg å være leder av Migrasjonsverket og er den første av en rekke høytstående svensker som blir ofre for en brutal morder. Ingen vet hvem som blir nestemann. Ingen vet hvordan man skal beskytte seg mot en usynlig fiende.

«En ny mester i thrillersjangeren.» MONS KALLENTOFT

MARTIN ÖSTERDAHL har jobbet med tv-produksjoner i tjue år og var tidligere programdirektør i Sveriges Television. Martin har jobbet og studert i Russland. I dag bor han sammen med kone og tre barn i Nacka. 70   cappelendamm.no

MARTIN ÖSTERDAHL: TI SVENSKER MÅ DØ, BOK NR. 2 I MAX ANGER-SERIEN ISBN: 9788202536190 // KR 379,OVERSETTER: INGE ULRIK GUNDERSEN


PETER SWANSON: HENNES STØRSTE FRYKT ISBN: 9788202536213 // KR 379,-

Farlig begjær i Peter Swansons fjerde psykologiske thriller. Med Alle disse vakre løgnene klatrer han et nytt trinn opp på thrillertronen.

PETER SWANSON: DEN TIKKENDE KVINNEN ISBN: 9788202488369 // KR 379,-

Harry Ackerson har alltid sett på stemoren sin Alice som blendende vakker og «overjordisk». Hun har vært snill og oppmerksom mot Harry, om enn noe fraværende de siste årene. Få dager før Harry går ut av college, ringer Alice med sjokkerende nyheter. Faren hans er død, og politiet tror det er selvmord. Forferdet drar Harry tilbake til sin fars hjem i Maine. Der hjelper han og Alice hverandre med å komme tilbake til hverdagslivet, og han møter mystiske Grace. Harry er betatt av begge kvinnene, men føler på en stadig økende frykt – frykt for at de bærer på en farlig – og dødelig – hemmelighet.

PETER SWANSON: DE SOM FORTJENER DET ISBN: 9788202486235 // KR 379,-

«Peter Swanson har etablert seg som nåtidens mester i spenningsromaner.» OTTO PENZLER, PRISVINNENDE FORFATTER «Leseren som elsker spenning, vil fortære denne herlige, tvetydige fortellingen som er full av vendinger, lyst, grådighet og uærlighet.» LIBRARY JOURNAL

PETER SWANSONs debutroman Den tikkende kvinnen (Orig tittel: The Girl with a Clock for a Heart) fikk stor internasjonal oppmerksomhet da den kom i 2014. De som fortjener det (The Kind Worth Killing) kom året etter, og var første bok ut på norsk. Swanson bor i Somerville i Massachusetts..

PETER SWANSON: ALLE DISSE VAKRE LØGNENE ISBN: 9788202536237 // KR 379,OVERSETTER: KARI ENGEN

cappelendamm.no   71

Peter Swanson

En fortelling om besettelse, hevn og kaldblodig mord

VI MINNER OM:


Harlan Coben

Den amerikanske plottmesteren I en av sine beste til nå skriver Coben veldreid og gripende om en liten småby med store hemmeligheter. Nok en gang beviser Harlan Coben at han fortjener førsteplassen på bestselgerlistene. Han er kanskje den mest stabile og pålitelige amerikanske spenningsforfatteren. Ikke gi slipp handler i kjent stil om familiehemmeligheter og små løgner som kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by. Etterforsker Napoleon, «Nap», har egentlig aldri kommet seg videre etter at tvillingbroren Leo og kjæresten hans Diana ble funnet drept på jernbanesporet i den lille byen Westbridge utenfor New Jersey. Det at kjæresten hans Maura slo opp med ham og dro uten noen forklaring, har han heller ikke kommet over. I femten år har han lett etter svar – på hvordan broren døde og hvorfor Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans.

«Suburbias folkepoet» THE NEW YORK TIMES BOOK REVIEW «Coben er den beste i sjangeren. Du blir hekta fra første side og garantert overrasket på siste.» DAN BROWN

HARLAN COBEN er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Han bor i New Jersey med kone og fire barn. 72   cappelendamm.no

HARLAN COBEN: IKKE GI SLIPP ISBN: 9788202605476 // KR 379,OVERSETTER: SISSEL BUSK


Lisa Gardner

KVINNENES SVAR PÅ HARLAN COBEN? Ny mørk, psykologisk thriller i den bestselgende serien om D.D. Warren. Et hjem er forvandlet til et åsted: Fire av familiens medlemmer er brutalt drept. Mens den siste – den seksten år gamle Rox – er savnet. Var hun heldig og klarte å komme unna? D.D. Warren og Flora Dane må finne jenta, og komme til bunns i om hun har klart å rømme fra en hensynsløs drapsmann eller om jenta selv er en morder. Den amerikanske thrillerdronningen Lisa Gardner løsner aldri grepet, men holder på leseren til siste punktum er satt. Bøkene hennes havner langt oppe på New York Times bestselgerliste, og hun har vunnet priser over hele verden. Fire av romanene hennes har blitt filmatisert for TV. Bøkene er trykket i 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

LISA GARDNER er en av USAs største krimforfattere, og en gjenganger på toppen av New York Times' bestselgerliste. Bøkene hennes er trykket i over 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

LISA GARDNER: DEN PERFEKTE FAMILIE ISBN: 9788202611880 // KR 379,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE cappelendamm.no   73


Araminta Hall

UROVEKKENDE PSYKOLOGISK THRILLER OM KJÆRLIGHET, MAKT OG BESETTELSE I #metoo-aktuelle Vår egen grusomhet får en privat sexlek dødelige konsekvenser. Mike Hayes har til tross for en vanskelig oppvekst hatt suksess i Londons finansverden, og Verity, den smellvakre ekskjæresten hans, har en voksende karriere i IT-bransjen. Mike og Verity har lekt en lek som de kalte The Crave. De lekte den for å bevise at Verity elsket Mike. At hun trengte Mike. Nå når Verity er gift med en annen mann, tar leken en alvorlig vending. Britiske Araminta Hall utforsker med sin roman om lidenskap, besettelse og drap ikke bare maktbalansen mellom kjønnene, men også hvordan to personer kan ha vidt forskjellige oppfatninger av én og samme hendelse. Både forfatteren og romanen har fått mye oppmerksomhet i England og USA.

ʽʽ

ARAMINTA HALL: VÅR EGEN GRUSOMHET ISBN: 9788202564681 // KR 379,OVERSETTER: TORIL HANSSEN

74   cappelendamm.no

«En av de vondeste og mest urovekkende thrillerne jeg har lest på mange år. Jeg elsket den.» – GILLIAN FLYNN

ARAMINTA HALL er en britisk forfatter, journalist og lærer. Vår egen grusomhet er en gripende kjærlighetsthriller. Det er forfatterens tredje roman og hennes første utgivelse på norsk.


Når den manipulerende og ambisiøse Alice forsvinner, avdekkes maktmisbruk, mistillit og svik. Fem kvinner legger motvillig ut på en teambuildingstur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler, er den mislikte kollegaen Alice. Politiets etterforsker Aaron Falk blir kalt inn, og under avhørene av de fire kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde. Det har vært et sterkt vennskap mellom kvinnene, men også et nett av løgner, misunnelse og gamle historier. Samtidig renner tiden ut for å finne Alice i live – Alice med alle hemmelighetene. Jane Harper er født i Storbritannina, men flyttet til Australia som 8-åring. Hun jobbet i mange år som journalist, før hun brakdebuterte som forfatter med Tørke.

« […] En forbløffende bok fra en forbløffende forfatter.» A.J. FINN, FORFATTER AV KVINNEN I VINDUET

«En fengslende bok som tar pusten fra deg.» NEW YORK TIMES «[…] enda mer imponerende enn Tørke.» THE SUNDAY TIMES «En overlegen thriller.» SOUTH CHINA MORNING POST «Harper […] har igjen hevet standarden for nye krim­ forfattere.» CHICAGO TRIBUNE

Tørke var JANE HARPERs første roman, og rettighetene er hittil solgt til 23 land. Jane har jobbet som journalist i tretten år både i Australia og Storbritannia, og bor i Melbourne. Jane Harper kan bli det nye, store krimnavnet internasjonalt. Hennes krimdebut er velskrevet, velkomponert og veldig spennende.

JANE HARPER: FALSK NATUR ISBN: 9788202611743 // KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG

cappelendamm.no   7 5

Jane Harper

Fem kvinner begir seg ut i villmarken. Bare fire kommer tilbake.


David Baldacci

VERDENS MESTSELGENDE KRIMFORFATTER David Baldacci er tilbake med en ny bok i den kritikerroste serien om FBI-agenten Amos Decker. Melvin Mars venter på sin skjebne på dødscella. Han var en av Amerikas mest lovende fotballspillere, helt til han – bare tjue år gammel – ble arrestert og dømt for å ha drept begge foreldrene sine. Da Amos Decker, nylig utnevnt FBI-agent, får høre at Melvin unnslapp døden i siste øyeblikk fordi noen tilsto drapene, klarer han å overtale sjefen sin til å starte en ny etterforskning. Noen høyt oppe i systemet har mye å tape på at sannheten kommer frem. Sannheten forandrer ikke bare skjebnen til Melvin Mars, Amos Deckers liv blir aldri det samme igjen. Siste skanse er andre bok i den kritikerroste og populære serien om Amos Decker.

DAVID BALDACCI har skrevet 15 New York Times' b­ estselgere. Med sine bøker som er utgitt på mer enn 45 språk, i over 80 land og har solgt over 110 millioner eksemplarer, er han en av verdens mest populære historiefortellere. 76   cappelendamm.no

DAVID BALDACCI: SISTE SKANSE ISBN: 9788202598822 // KR 199,OVERSETTER: ROAR SØRENSEN


Robert Harris

Spionthriller om motstandskamp mot hitler

FOTO: SCANPIX

München, en helstøpt spionthriller om bedrag og troskap, lojalitet og svik, satt mot bakteppet av den skjebnesvangre München-konferansen i september 1938. Hugh Legat er en fremadstormende stjerne i britisk diplomati, og statsminister Neville Chamberlains private sekretær. Paul von Hartmann jobber i det tyske utenriksdepartementet – og er hemmelig medlem av anti-Hitler-bevegelsen. Legat og Hartman var omgangsvenner på Oxford på 1920-tallet, men har ikke hatt kontakt siden. Da Hugh, i følge med Chamberlain, flyr fra London til München, og Hartmann reiser på Hitlers nattog fra Berlin, blir deres veier satt på en katastrofal kollisjonskurs. Her er faktiske hendelser av historisk betydning – med Hitler, Chamberlain, Mussolini, Daladier – i hjertet av en gripende og altoppslukende roman det er umulig å legge fra seg.

ROBERT HARRIS har skrevet flere romaner, alle bestselgere og oversatt til norsk: Fedreland (1992), Enigma (1996), Engelen i Arkhangelsk (1999) og Pompeii (2004). I 2007 Utga han Imperium, det første bindet om Cicero, og Skyggen, en politisk thriller. Han er født i Nottingham i 1957 og er utdannet ved Cambrigde. Han har jobbet som reporter i BBC, politisk redaktør i The Observer og spaltist i The Sunday Times. I dag bor han i Berkshire med kone og fire barn.

ROBERT HARRIS: MÜNCHEN ISBN: 9788202593773 // KR 379,OVERSETTER: MONICA CARLSEN cappelendamm.no   77


Belinda Bauer

ET INTENST FAMILIEDRAMA Belinda Bauer er en av Englands mest prisbelønnete krimforfattere. Nå er hun tilbake med et drama du knapt har lest maken til. Boken handler om hvordan tre barn forsøker å overleve alene etter at moren blir drept og faren forlater dem. En kveldende varm sommerkveld sitter tre søsken alene igjen i en havarert bil. Moren har gått for å ringe etter hjelp. Hun har overlatt ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake. Og det livet barna har kjent, endres for alltid. Tre år etter gjør de traumatiserte barna sitt beste for å overleve uten foreldre. Den eldste gutten, Jack, forsøker fortsatt å beskytte søstrene og holde familien samlet. Da kniven han tror drepte moren, dukker opp, risikerer de å miste alt hvis de går til politiet.

BELINDA BAUER: BRISTEPUNKTET ISBN: 9788202616687 // KR 379,OVERSETTER: GURO DIMMEN

78   cappelendamm.no

BELINDA BAUER er oppvokst i England og Sør-Afrika og bor i dag i Wales. Hun debuterte med Blacklands, som ble tildelt den prestisjefylte britiske krimprisen Gold Dagger, som den første debutanten på nesten 40 år. Alle krimbøkene hennes har fått svært gode anmeldelser, og hun ble innstilt til den britiske kriminalforfatterforeningens Library Award Dagger for sitt samlede forfatterskap i 2012.


Lee Child

«ÅRETS BESTE THRILLER» Hvert femte sekund selges det en Lee Child-bok i verden. Nå er Jack Reacher tilbake i det både Sunday Times og Amazon kalte «Årets beste thriller».

Lee Child er en av verdens ledende thrillerforfattere. Bøkene hans topper bestselgerlistene og utkommer i over 90 land. Hans navngjetne helt Jack Reacher, er tidligere militærpolitimann – nå ensom ulv. Lee Child er født i England, men bor nå delvis i USA og i Sør-Frankrike.

Jack Reacher er fremdeles rystet etter de grufulle hendelsene i Den åttende mann. Nå fører Midnattsmøte ham ut i en kamp for rettferdighet. I vinduet på en pantelånersjappe får Reacher øye på en West Point skolering fra 2005. Den er knøttliten, og må ha tilhørt en kvinnelig soldat. Reacher er selv West Point-mann, og vet hva hun måtte gjennom for å få ringen. Hvorfor pantsatte hun den? Han bestemmer seg for å finne henne og gi henne ringen tilbake. Jo mer han graver, desto mer skitten blir jakten, for ringen er bare et ledd i en dødelig lenke, styrt av kyniske krefter som utnytter de svakeste.

«Må leses.» PUBLISHERS WEEKLY «Det skjer automatisk. Reacher går av bussen, og Child lander på New York Times’ bestselgerliste.» BOOKLIST «Et perfekt eksempel på Lee Childs talent […] en historie med en hensikt og et budskap.» HUFFINGTON POST

LEE CHILD: MIDNATTSMØTE ISBN: 9788202582012 // 379,OVERSETTER: KURT HANSSEN

cappelendamm.no   79


«… jeg spår en like stor suksess som Halvbroren.» CATHRINE KRØGER, DAGBLADET

VG

FÆDRELANDSVENNEN

«… på sitt beste.» LEIF GJERSTAD, BOK365

NETTAVISEN

BOK365

«… fabelaktig forfatter.» SINDRE HOVDENAKK, VG

ADRESSEAVISEN

DAGBLADET


SKJØNNLITTERATUR


Edgar Burås

JAKTEN PÅ SANNHETEN OM GULLIVERS REISE En eventyrlig, morsom og oppsikts­ vekkende original fortelling om hva som skjuler seg i klassikeren fra 1726 som «alle» kjenner. Jonathan Swifts berømte og underholdende historie om ­Gullivers reise ble en umiddelbar suksess da den utkom, og også i dag kjenner «alle» historien – eller gjør vi egentlig det? I våre dager finner vi som regel fortellingen i omskrevet og forkortet utgave, redusert til en morsom bildebok for barn, full av artige påfunn og spennende fortellinger. Men sannheten – ifølge Edgar Burås – er at boka er mer sann enn de fleste er klar over. Den skjuler en faktisk fortelling. Det vet han takket være en mann ved navn Robert Loxley, som selv oppsøkte den faktiske Gulliver, som hadde flyttet på landet med familien. I Mordet på Lemuel Gulliver forteller Burås glitrende om møtet mellom Loxley og Gulliver, og hva som skjer etter dette. Her er bortkomne manuskripter, spennende detektivhistorier, mørke og stormfulle netter og fantastiske reiser – kort og godt en spennende, skarp og medrivende fortelling for alle som liker gode eventyr.

EDGAR R. BURÅS: MORDET PÅ LEMUEL GULLIVER ISBN: 9788202606282 // KR 379,-

82   cappelendamm.no

EDGAR BURÅS vokste opp i Belgisk Kongo som barn av et norsk misjonærpar. Han er utdannet som lærer og har i flere år hatt sitt virke i den norske skolen. I 2009 måtte han førtidspensjonere seg på grunn av malaria. Burås har tidligere utgitt barneboken Ungawa (Ena forlag, 2018).


Martin Svedman

Modig HEADING portrett av en alkoholiker Ingress

Diktsamlingen Når jeg drikker viser de triste, euforiske, vonde, håpefulle, Brødtekst absurde og patetiske sidene ved det å være avhengig.

DEBUTANT

11 år gamle Henrik strekker seg ut på badegulvet etter å ha drukket vodka. Han oppdager at han har en begavelse for ekstase. Når han som ung mann begynner på siviløkonomstudiet, har foreldrene til Henrik prøvd å få bukt med alkoholproblemet hans i årevis. Han har vært innom avrusing og hos en rekke fagkyndige. Henrik klarer å la være å drikke en stund. Problemet er at han alltid begynner igjen. Martin Svedmans debutsamling består av dikt om en alkoholiker som blir syk av å drikke, og sykere av ikke å drikke. Et presist, konkret og lekent poetisk språk fører oss tett på smerten og annerledesheten ved å være avhengig. Inspirert av prosadiktene til Charles Baudelaire og slentrende, narrative poeter som Frank O'Hara begynte forfatteren å skrive dikt etter at han selv hadde vært innlagt til avrusing. Han har ikke drukket på 8 år.

MARTIN SVEDMAN (f. 1977) er fra Oslo. Han er siviløkonom fra HEC Paris og har studert ved Forfatterstudiet i Tromsø. Svedman var en av bidragsyterne i debutantantologien Signaler i 2018.

MARTIN SVEDMAN: NÅR JEG DRIKKER ISBN: 9788202611873 // KR 299,-

cappelendamm.no   83


Sofus Greni

Urovekkende om sjalusi En ubehagelig og vakkert fortalt historie om ung kjærlighet. I den stilsikre debutromanen Langs det utslåtte håret skildres forholdet mellom to unge mennesker i Oslo. Nora er offer både for et forelsket og et grådig blikk. Romanen viser hvor skjør balansen mellom hengivelse og forakt, omsorg og vold, kan være. Debutant Sofus Greni trekker leseren inn i en verden som er brutal, vakker og poetisk – men også forstyrrende gjenkjennelig for alle som har opplevd smerten forelskelsen kan føre med seg. Grini mestrer å kombinere et poetisk blikk med hverdagslige hendelser. Han skriver like overbevisende om det vakre som det heslige, og er ikke redd for å skildre de såre og vonde sidene ved å være menneske.

Lina-Marie Ulvestad Halås

DEBUTANT

SOFUS GRENI (f. 1994) er oppvokst i Moss. Han tar en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap ved UiO. Har gått Forfatterstudiet i Bø, og studert kommunikasjon på BI. Han har også vært litteraturredaktør i både Bøygen og Lasso.

SOFUS GRENI: LANGS DET UTSLÅTTE HÅRET ISBN: 9788202612672 // KR 379,-

Vart om å savne – og å huske En ung kvinne vender tilbake til barndoms­ hjemmet. Mens hun bor hos moren, dukker minnene om den avdøde broren hele tiden opp. I forbindelse med jobben drar den unge kvinnen tilbake til øya og huset hvor hun vokste opp, for å undersøke tomten der kommunen skal bygge et nytt museum. I huset kommer hun over gamle klær, tegneserier, en gammel folkevogn som fremdeles står i garasjen – ting, lukter, lyder som vekker et savn i henne etter broren.

DEBUTANT

LINA-MARIE ULVESTAD HALÅS (f. 1991) er født og oppvokst i Eide og bor i Oslo. Hun har en bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø og Universitetet i Tromsø. Randhav er hennes debut. 8 4  cappelendamm.no

LINA-MARIE ULVESTAD HALÅS: RANDHAV ISBN: 9788202609696 // KR: 379,-


Kaja Kvernbakken

Følge egne drømmer eller ta ansvar for familien? I Lukta av klor blir Mina fanget mellom sin egen, lovende svømmekarriere og en familie som holder på å gå i oppløsning.

Den nye svømmetreneren oppdager fort at 17-åringen Mina er et naturtalent. Med dedikasjon og treningsvilje blir hun stadig bedre, og i sin første konkurranse oppnår hun resultater som vekker oppsikt. Vi følger hennes forberedelser til NM, samtidig som det blir klart at ikke alt er som det skal hjemme. Faren, som er alene med Mina og broren hennes, sliter med å takle situasjonen. Sakte, men sikkert ­mister han grepet, og Mina havner i en skvis – kan hun fortsette å satse, eller må hun ta et ansvar hun ikke egentlig vil ha?

DEBUTANT

KAJA KVERNBAKKEN (f. 1982) er født i Bergen. Kvernbakken har jobbet som forlagsredaktør og oversetter, hun er tidligere redaksjonsmedlem i tidsskriftet Utflukt og har gått på Forfatterstudiet i Bø. Hun bor i Oslo. Lukta av klor er hennes skjønnlitterære debut.

KAJA KVERNBAKKEN: LUKTA AV KLOR ISBN: 9788202621193 // KR: 379,-

Nora Lindblad

Desperate, kravstore, kåte og viljesterke unge kvinner Nora Lindblad debuterer med komiske, tragiske og virkelighetsnære noveller. Hun vil bli et ansvarlig menneske og legger ut Chanel-vesken til 50 000 på finn.no. Hun øvelseskjører i en rød Audi helt til det ­singler i glass. Hun er på festival, inni et telt med feil gutt, da det slår henne: Naturlig er et relativt begrep.

DEBUTANT

NORA LINDBLAD: HOLD HEISEN ISBN: 9788202602727 // KR 379,-

NORA LINDBLAD (f. 1993) er født i Blaker og bor i Oslo. Hold heisen er hennes første bok. cappelendamm.no   8 5


Ny roman fra Houellebecq:

Serotonin Er det mulig å være lykkelig i et moderne, vestlig samfunn?»

Serotonin er Michel Houellebecqs nyeste roman. Den lanseres i Frankrike 4. januar og er allerede vårens mest etterspurte med et første opplag på 320.000. Den kommer på norsk 20. februar. Fire år etter Underkastelse kommer det som kanskje er Houellebecqs mørkeste roman så langt. Vi møter den typiske hoellebecqianske hovedpersonen som er alene, depressiv, hjemsøkt av sin fortid, i eksistensiell bevegelse mot et bakteppe av et samfunn i krise. Han er lei av jobben og enda mer lei av sin unge, overfladiske japanske samboer som han bare har forakt til overs for. Etter å ha overveid å drepe henne, bestemmer han seg heller for å gå for en frivillig forsvinning. Men er det i det hele tatt mulig å være lykkelig i et moderne, vestlig samfunn? 86   cappelendamm.no


MICHEL HOUELLEBECQ: UNDERKASTELSE ISBN: 9788202509101 // KR 149,OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON

MICHEL HOUELLEBECQ: DE GRUNNLEGGENDE BESTANDDELER ISBN: 9788202501723 // KR 169,OVERSETTER: PER E. FOSSER

MICHEL HOUELLEBECQ: KARTET OG TERRENGET ISBN: 9788202501969 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

MICHEL HOUELLEBECQ: LANZAROTE ISBN: 9788202501976 // KR 100,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

MICHEL HOUELLEBECQ: PLATTFORM ISBN: 9788202501990 // KR 169,OVERSETTER: PER E .FOSSER

MICHEL HOUELLEBECQ: UTVIDELSE AV KAMPSONEN ISBN: 9788202502003 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

MICHEL HOUELLEBECQ: MULIGHETEN AV EN ØY ISBN: 9788202501983 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

MICHEL HOUELLEBECQ: HEMMELIG ISBN: 9788202624057 // KR: 379,OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON cappelendamm.no   87

Michel Houellebecq

MICHEL HOUELLEBECQ er en kontroversiell og prisvinnende fransk forfatter. Alle hans romaner er oversatt til norsk.


Franzobel

FRANZOBEL (eg. Franz Stefan Griebl, f. 1967) har siden debuten i 1990 mottatt et tjuetalls litterære utmerkelser. Medusas flåte vant Bayern-bokprisen i 2017, og var også på kortlisten til Den tyske bokprisen.

RYSTENDE, GROTESK OG TANKEVEKKENDE Medusas flåte av østerrikeren Franzobel er en grotesk, underholdende og original litterær roman om mennesker i unntakstilstand. Med utgangspunkt i et historisk forlis – det til fregatten Medusa utenfor Afrikas vestkyst i 1816 – viser Franzobel hvordan idealer om humanitet og sivilisasjon raskt forsvinner når det står om overlevelse. Gjennom et lekent fortellergrep, der episoder og karakterer fra 1800-tallet sammenliknes med kjendiser og fenomener fra vår tid, gjør Franzobel for det første en historie om død og elendighet til en lesefest. For det andre skaper han en forbindelse til vår tid, og leseren må spørre seg: Handler vi egentlig i tråd med vår stolte humanistiske arv i måten vi behandler flyktningene som krysser Middelhavet i skrøpelige farkoster?

«Et språklig mesterverk fullt av ironiske referanser, og en rystende studie av menneskelig atferd.» RUTH RENÉE REIF, DER STANDARD 88   cappelendamm.no

FRANZOBEL: MEDUSAS FLÅTE ISBN: 9788202584924 // KR 399,OVERSETTER: UTE NEUMANN


Jeg er, jeg er, jeg er er en tankevekkende påminnelse om hvor skjøre våre egne liv er, og livene til våre kjære: Vi lever alle en hårsbredd fra døden. I Jeg er, jeg er, jeg er skriver nordirske Maggie O’Farrell om nær-døden-opplevelsene som langt på vei har bestemt retningen på livet hennes: Sykdommen som bandt henne til sengen i ett år da hun var barn, og som hun egentlig ikke skulle ha overlevd. Flukt- og opprørstrangen som nesten tok livet av henne da hun var tenåring. Et møte med en forstyrret mann på en øde sti. Og den kanskje aller mest skremmende historien, den om hennes daglige kamp for å beskytte datteren fra en tilstand som gjør henne sårbar for nær sagt alt. 17 møter med Maggie O’Farrell i forskjellige aldre og på ulike steder presenterer et liv gjennom en serie av intense, emosjonelle snapshots. I en stram prosa som dirrer av tilbakeholdte følelser fanger O’Farrell farene som løper under overflaten – og kaster samtidig lys over tilværelsens mystiske skjønnhet.

MAGGIE O’FARRELL ble født i Nord-Irland i 1972. Hun har skrevet sju romaner, hvorav to er oversatt til norsk. Jeg er, jeg er, jeg er gikk rett inn på førsteplass på Sunday Times’ bestselgerliste.

«Noe helt utenom det vanlige … ukomfortabel og medrivende – en bladvender … Flytende, disting­ vert og full av fargerike detaljer.» GUARDIAN

«En av de fineste memoarene jeg har lest … Jeg gråt så mye på toget … at jeg var nødt til å ta på meg solbriller.» JESSIKA GEDIN, SVERIGES RADIO

MAGGIE O’FARRELL: JEG ER, JEG ER, JEG ER ISBN: 9788202585358 // KR 379,OVERSETTER: BENTE KLINGE

cappelendamm.no   89

Maggie O’Farrell

VI ER ALDRI MER I LIVE ENN NÅR VI ER SOM TETTEST PÅ DØDEN.


EKSPLOSIVT OM FAMILIE, MAKT OG RIKDOM FRA SKAPEREN AV MAD MEN Matthew Weiner er mannen som skapte TV-serien Mad Men. Forestill deg den lekre, glossy nærmest perfekte fasaden – og alt grumset som syder og bobler under.

H

eather er 16, hun er Mark og Karen Breakstones usedvanlig vakre og talentfulle datter, ettertraktet av mange. Foreldrene har skaffet seg det idylliske og riktige livet de har strebet etter, de nærmer seg toppen, til tross for at de ikke har penthouset på toppen ennå. Derfor er det ekstra forsmedelig når det er nettopp eierne av toppleiligheten som ødelegger idyllen og også bringer en vemmelig slange inn i Breakstonenes paradis. Weiner studerte poesi på Wesleyan-universitetet og snakker ofte om hvordan litteraturen har påvirket serien. Han ramser opp store amerikanske forfattere som John Cheever, Frank O’Hara, Allen Ginsberg og Sherwood Anderson. Han har den største respekt for forfatteryrket, og da han begynte å skrive ­Heather, var han helt innforstått med at en roman ikke er noe man bare river av seg. Weiner har skrevet både

9 0  cappelendamm.no

drama og poesi tidligere, men bedyrer at han vet hvor vanskelig det er å skrive en roman – han har nemlig prøvd det før. Nydelige, hemmelighetsfulle, viljesterke ­Heather hviler i manges blikk. Hun vil bli på Manhattan dennes sommeren. Hun vil utforske, kjenne, bli en voksen kvinne. Og som jenter i den alderen har lett for, gjør hun noen fundamentale feil. Én feil fører med seg store omkostninger. Boken er spennende som en Hitchcock-film og skummel som Edgar Allan Poe.

Mannen bak tv-suksessen Mad Men. For tv-seriene Mad Men og Sopranos har han mottatt tilsammen ni Emmy-priser. Heather, hele historien er hans første roman.


Matthew Weiner

MATTHEW WEINER: HEATHER, HELE HISTORIEN ISBN: 9788202541415// KR 299,OVERSETTER: JOHN ERIK BØE LINDGREN

cappelendamm.no   91


Patrick Modianos

NOBELPRISVINNER PATRICK MODIANOS BESTE BOK Boken der Modiano rekonstruerer historien om den jødiske 15-åringen Dora og hennes forsvinning fra Paris i 1941–1942, er et sjangeroverskridende litterært mesterverk. En dag ser den franske forfatteren Patrick Modiano en annonse i en gammel utgave av France-Soir. I den falmede avisen fra 1941 leser han: «Etterlyst: En ung jente, Dora Bruder, 15 år gammel, ovalt ansikt, gråbrune øyne.» Modiano greier ikke å bli kvitt sitt mentale bilde av denne jødiske jenta og hennes foreldre i det tyskokkuperte Paris. Dermed begynner han å rekonstruere Dora Bruders liv, fra forsvinningen den kalde desemberkvelden i 1941 til transporten fra Paris-leiren Drancy til Auschwitz i 1942. Patrick Modianos Dora Bruder fra 1997 er en bok som blander flere sjangrer: biografi, selvbiografi og detektivhistorie. Den tar oss med på en følelsesladet reise til det tyskokkuperte Frankrike på 1940-tallet, der vi blir stående ansikt til ansikt med en families tragedie. Den tar oss også med til Paris på 1990-tallet, da Modiano vandrer hvileløs fra gate til gate på jakt etter spor etter Dora. Og til 1960-tallet, da han gjorde sine første erfaringer som ung forfatter – og tok et oppgjør med sin far. Men først og fremst er historien om Dora Bruder en medita­ sjon over andre verdenskrigs mange ofre.

Dora Bruder fra 1997, som endelig foreligger på norsk i Tom Lotheringtons oversettelse, regnes som en av PATRICK MODIANOS beste. Modiano (f. 1945) mottok Nobelprisen i litteratur for 2014. 92   cappelendamm.no

«Det nydeligste stykke litteratur som Frankrike i øyeblikket har å tilby.» FRANKFURTER RUNDSCHAU «Mesterlig … Modiano på sitt mest inderlige.» POLITIKEN «Man blir smertelig klokere på forholdet mellom glemsel og erindring.» JYLLANDS-POSTEN

PATRICK MODIANO: DORA BRUDER ISBN: 9788202594817 // KR 379,OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON


«Les boken, om ikke annet for å minne deg selv på at det ikke alltid har vært hakkende galt i USA.» MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN

« … mestrer kunsten i å gjøre personlige ­ erfaringer til noe allment og gjen­kjennelig … Dette er en ­gjennomtenkt og velkomponert bok.» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE


KASPAR COLLING NIELSEN er født i 1974 og debuterte med Mount ­København som han fikk Årets Debutantpris for i 2010. Den danske borgerkrig 2018-24 er hans andre bok. Han underviser på Handelshøy­skolen i København (CBS) og skriver også for film og TV.


Den europeiske vår er en grotesk og provoserende fortelling om frihet, likhet og fellesskap i en nær fremtid som er både skremmende og tiltalende. På Lolland i Danmark etablerer en rekke internasjonalt aner­ kjente forskere og gründere et nytt samfunn for rike borgere. De vil kombinere det mest idylliske og ettertraktede fra den gamle verden med de siste teknologiske nyvinninger. I denne droneovervåkede bonderomantikken flytter galleristen Stig, hans kone, hjerneforskeren Elisabeth, og deres idealistiske ­datter Emma og kunstneren Christian inn. Elisabeth er blitt headhuntet til forskningsteamet på Lolland takket være sine resultater med dyr, men blir foruroliget da hun får et spesielt godt forhold til den romanskrivende apen Felix. Etter en rekke terrorangrep i København deporteres tusenvis av muslimske flykninger fra Danmark til Afrika, og den anorektiske Emma blir en sentral figur i oppbyggingen av et parallellsamfunn som skapes i gamle Mærsk-kontainere i Mosambik. Kunstneren Christian maler degenererte mennesker som går i ett med naturen, og han henter inspirasjon fra sin purunge kjæreste Mia. Et voldelig uhell gir den desillusjonerte galleristen Stig mulighet til å forløse et kunstverk som etter hans oppfatning vil kunne sette en ny standard for hvilke spor kunsten kan sette i samfunnet. Men kunstverket krever sine ofre.

VI MINNER OM:

KASPAR COLLING NIELSEN: DEN DANSKE BORGERKRIG ISBN: 9788202556273 // KR 379,OVERSETTER: KYRRE ANDREASSEN

«Hylende morsom satire» BØRSEN «Morsom roman om fremtidens Danmark» JYLLANDS-POSTEN «En tankevekkende ener i dansk litteratur» WEEKENDAVISEN «Provoserer og irriterer. Det er fandens god kunst» EKSTRA BLADET

Kaspar Colling Nielsen

Dansk litteraturs nye verdensnavn

KASPAR COLLING NIELSEN: DEN EUROPEISKE VÅREN ISBN: 9788202604707 // KR 379,OVERSETTER: KYRRE ANDREASSEN

cappelendamm.no   95


Akademisk

Alt du må vite om GDPR Denne håndboken gir deg oversikt over alt du må vite for at personvern og GDPR overholdes. Den inneholder sjekklister, gode råd og tips til løsninger, samt at den er en veiviser til andre kilder som gir utdypende informasjon. GDPR-forordningen er et helt sentralt regelverk nærmest uansett hvilken bransje eller samfunnssektor man er en del av, og berører alt fra personaladministrasjon til markedsføring og IT-utvikling og offentlig forvaltning. Dette er en håndbok for deg som skal være personvernombud, jobbe som rådgiver i personvernsaker eller trenger en innføring i personvern av andre grunner. Boken er utstyrt med sjekklister og har konkrete tips fra flere personvernombud, og fungerer i tillegg som en nyttig veiviser til andre kilder som gir utdypende informasjon. Forfatterne har holdt mange kurs i personvern for deltakere med ulike roller som personvernombud, markedsførere, forretningsutviklere, utviklere, prosjektledere, ledere og arkitekter.

EVA JARBEKK OG SIMEN SOMMERFELDT: PERSONVERN OG GDPR I PRAKSIS 9788202604066 // 399,-

EVA JARBEKK er advokat og har arbeidet med personvern i over 20 år. Hun er partner i advokatfirmaet Schjødt, og har de siste år hatt flere fremtredende roller innenfor personvern i norsk offentlighet. SIMEN SOMMERFELDT er teknologisjef i Bouvet, og har over 25 års erfaring fra systemutvikling, prosjektledelse, personalledelse, salg og virksomhets­ arkitektur. Han holder en rekke kurs om GDPR. 96   cappelendamm.no

Hva kjennetegner HEADING

den norske lederen?

I boka Typisk norsk å være (selv)god Ingress

belyser forfatteren hvordan den norske nasjonalkulturen påvirker lederstilen i Norge, og tar for seg typiske kjennetegn ved norsk ledelse.

Dersom man virkelig skal forstå ledelse – og lykkes som leder – må man forstå i hvilken sammenheng ledelsen utøves. Denne boken belyser hvordan den norske nasjonalkulturen utgjør et særlig sett av rammer for utøvelse av ledelse i Norge, og hva dette har å si for lederstilen her. Forfatteren tar for seg typiske kjennetegn ved den norske lederstilen, og beskriver både fordeler og ulemper ved denne formen for ledelse. Fremtiden for den norske lederstilen belyses også. For er det gitt at den norske lederstilen kommer til å overleve presset fra mer utbredte former for ledelse, som for eksempel den amerikanske?

BERIT SUND: TYPISK NORSK Å VÆRE (SELV)GOD – EN LITEN BOK OM DEN NORSKE LEDERSTILEN 9788202451448 // KR 199,-

BERIT SUND har doktorgrad i ledelse fra Norges Handelshøyskole (NHH). Hun har vært postdoktor og førsteamanuensis ved NHH. Sund har bred erfaring fra forskning og undervisning innen fagområder som ledelse, krysskulturell kommunikasjon, og ulikhet i arbeidslivet. Hun jobber nå som konsulent i IMG NORD.


Energica – sjel, kropp og sinn

Reiser til andre riker

Den indre årsaken

Om å finne seg selv i et levende og åndfullt univers.

Et alfabetisk oppslagsverk over 800 symptomer.

Praktisk veiledning i å styrke ditt indre og ytre liv ved å leve i tråd med sjamanistiske verdier. Forfatteren bygger bro mellom gamle healing­ metoder og vår moderne kultur. Hun hjelper deg til å få kontakt med naturen igjen og huske at jorden er ditt hjem. Hun lærer deg å veve det usynlig inn i hverdagen, forvandle livet til noe hellig og utforske dine indre verdener for å finne en åndelig identitet.

Et oppslagsverk over 800 symptomer og deres indre årsak. Kroppen speiler sinnet, hevder forfatteren og utforsker den underliggende beskjeden til symptomene, hvilke chakraer som er involvert, virkningen symptomene kan ha på deg og hvilke temaer i livet ditt du kanskje trenger å se på. Uvurderlig innsikt i hvordan vi kan understøtte vår egen healingprosess fysisk, følelsesmessig og åndelig.

SANDRA INGERMAN: REISER TIL ANDRE RIKER ISBN 9788202595067 // KR 359,OVERSETTER: LISBETH LYNGAAS

SANDRA INGERMAN har utgitt en lang rekke bøker og undervist i mer enn tretti år i sjamanisme, healing og bekjempelse av miljøforurensning med åndelige metoder. Hun har formell bakgrunn som terapeut.

MARTIN BROFMAN: DEN INDRE ÅRSAKEN ISBN 9788202597627 // KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

MARTIN BROFMAN (1940–2014) utviklet The Body Mirror System etter at han på 1970-tallet helbredet seg selv for en livstruende sykdom. Han har tidligere utgitt Alt kan heales. cappelendamm.no   97


«Byr på en sterk leseropplevelse.» FRANK LANDE, ITROMSØ

ITROMSØ

BERGENS TIDENDE

«Else Kåss Furuseth er et komisk talent, kvikk og slagferdig selv i terapi­situasjoner … En viktig bok som ufarliggjør terapi.» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE


POCKET cappelendamm.no   9 9


Pocket

SOFIA LUNDBERG: DEN RØDE ADRESSEBOKEN ISBN: 9788202621674 // KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

Den røde adresseboken

Doris (98) bor alene i en leilighet i Stockholm, og hennes eneste kontakt med omverdenen er grand­ niesen i USA. Doris har hatt den samme adresseboken siden 1928. Her står navnene på dem hun har møtt opp gjennom livet. De fleste navnene er strøket over, personene er døde, men en dag begynner hun å skrive ned minnene sine. Det blir en fascinerende fortelling om vennskap og eventyr, glede og sorg – og om den store kjærligheten.

Vi mot dere

FREDRIK BACKMAN: VI MOT DERE ISBN: 9788202621667 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

Oppfølgeren til Bjørnstad: Etter de fryktelige hendelsene som rystet Bjørnstad i den første boken, forteller Vi mot dere om månedene etterpå. Bestevenninnene Maya og Ana tilbringer sommeren på en bortgjemt øy og forsøker å glemme verden rundt seg. Men ingenting blir sånn som de håper. Rivaliseringen mellom Bjørnstad og Hed vokser til en kamp om penger, makt og overlevelse som eksploderer når de to hockey­ lagene møtes.

10 0  cappelendamm.no

JAN-PHILIPP SENDKER: ENSOMHETENS SPRÅK ISBN: 9788202621681 // KR 179,OVERSETTER: KURT HANSSEN

Ensomhetens språk

Ensomhetens språk er en frittstående oppfølger til Hviskende skygger, og vi møter igjen den amerikanske journalisten Paul Leibovitz. Kjærligheten til den kinesiske kjæresten Christine har fått ham til å glemme sorgen over den døde sønnen, og han trives bedre med livet i Hongkong. Men en dag får Christine et brev fra broren sin som leder dem inn på farlige veier.

Speilbyen

JUSTIN CRONIN: SPEILBYEN ISBN: 9788202622268 // KR 199,OVERSETTER: GEIR UTHAUG

Med Speilbyen fullfører Justin Cronin sin kritikerroste og internasjonalt bestselgende trilogi, som er oversatt til mer enn 30 språk. De Tolv – mørkets herskere, menneskets dødsfiender – er endelig beseiret. Litt etter litt våger de overlevende seg ut fra sine skjulesteder. Men i en av de mest fjerntliggende forlatte byene ligger noen på lur: Zero. Nå vil han utrydde menneskeheten en gang for alle. Den avgjørende kampen mellom lyset og mørket står for tur.


Pocket

«Sommerens spenning er i boks!» SINDRE HOVDENAKK, VG

«Oppslukende spionthriller - Arne Treholt-saken lurer i bakgrunnen i Gard Sveens veldreide krim.» CATRINE KRØGER, DAGBLADET

GARD SVEEN: BJØRNEN ISBN: 9788202621827 // KR 179,-

Bjørnen

Høsten 2016: Den spiondømte Arvid Storholt blir drept hjemme i huset sitt. Storholt var kjent som Norges største spion og ble arrestert i 1987. Storholt ble tilbudt betydelig strafferabatt om han hjalp den norske sikkerhetstjenesten med opplysninger om en annen sovjetisk spion som ble kalt Bjørnen. Tommy Bergmann blir sendt på en labyrintisk jakt i sporene etter den kalde krigen en som vil lede ham til den største spionen Norge har hatt, mannen som kom seg unna: Bjørnen.

«Samfunnsengasjert spenning.» BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN

«Førsteklasses bergenskrim.»

MONIKA N. YNDESTAD: GAPESTOKK ISBN: 9788202622046 // KR 179,-

Gapestokk Alt har en pris. Alice Bratt mottar en pressepris for en sak om fyllekjøring. Bare noen timer senere blir hun selv funnet overstadig beruset i sin egen bil. Hun henges ut i mediene og flykter skamfull fra jobb og samboer. Alice husker ingenting av forløpet, men idet liket av en annen prisvinner dukker opp, skjønner hun at noen gjør alt for at sannheten ikke skal komme fram. Gapestokk er andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt.

Vinner av Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut

GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

MONIKA N. YNDESTAD: GRAVEN ISBN: 9788202621841 // KR 179,-

Graven For sytten år siden forsvant femten år gamle Pia Espeland. Men foreldrene har ikke gitt opp håpet om at hun fortsatt er i live. Før hun forsvant, oppsøkte Pia barnevernet. Hva som skjedde med Pia er fortsatt en ubesvart gåte. BA-journalisten Alice Bratt, som akkurat har vært gjennom et vanskelig samlivsbrudd, kommer over levningen av en kvinne. Det ser ut som noen har tent gravlys utenfor funnstedet. Kan det være den savnede Pias grav? Og hvem har visst om henne i alle disse årene? Graven er den tredje boken om BA-journalisten Alice Bratt.

MONIKA N. YNDESTAD: JENTENE FRA BALLETTEN ISBN: 9788202622039 // KR 179,-

Jentene fra balletten

Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Krimjournalisten Alice Bratt leter rundt i Bergen etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Jentene fra balletten er den første boken om BA-journalist Alice Bratt.

cappelendamm.no 101


Pocket

«På en overbevisende måte anskueliggjør Mackintosh hvordan enkelte karakter­ trekk går i arv og bidrar til en spiral av løgner, for­tielser og selvbedrag som tilfører det tungtveiende skyldspørsmålet en fruktbar ambivalens.» PÅL GERHARD OLSEN, AFTENPOSTEN

«Får det til – igjen» TRUDE ÅNNEVIK, HAMAR ARBEIDERBLAD

CLARE MACKINTOSH: LA MEG VÆRE ISBN: 9788202621742 // KR 179,OVERSETTER: ULRIK FARESTAD

La meg være

For et år siden valgte Caroline Johnson å avslutte livet sitt – et sjokkerende selvmord som utspilte seg nøyaktig likt ektemannens selvmord bare måneder tidligere. Datteren deres, Anna, sliter med å forholde seg til foreldrenes død. Hun er fast bestemt på å finne ut hva som virkelig skjedde. Men ved å grave i fortiden setter hun i gang noe som ikke kan stoppes. Anna kommer snart til å oppdage at det i noen tilfeller er tryggere å la ting ligge …

Misterioso

ARNE DAHL: MISTERIOSO ISBN: 9788202619022 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

En svensk finansmann blir drept i sin egen stue. Og enda en. Rikskriminalen oppretter en spesialenhet med seks håndplukkede politifolk - A-gruppen. Hvem er det som sitter i svenske finansmenns stuer, lytter til jazz og skyter sin vert med to skudd i hodet? Mediene kaller ham «Maktmorderen». Når sporene peker mot russisk mafia, blir situasjonen kritisk.

10 2  cappelendamm.no

Kvinnen i midten

GREER HENDRICKS OG SARAH PEKKANEN: KVINNEN I MIDTEN ISBN: 9788202621810 // KR 179,OVERSETTER: ULRIK FARESTAD

Når du leser denne boken, vil du gjøre mange antagelser. Du vil anta at du leser om en sjalu eks-kone. Du vil anta at hun er besatt av «erstatningen» – en vakker, yngre kvinne som er i ferd med å gifte seg med mannen de begge elsker. Du vil anta at du kjenner hemmeligheten bak denne innfløkte trekanthistorien. Tro om igjen.

Ondt blod

ARNE DAHL: ONDT BLOD ISBN: 9788202619046 // KR 179,OVERSETTER: ANNE KIRSTIN SOLHEIM LARSEN

En mann blir bestialsk drept på en flyplass utenfor New York. SAS-flyet til Stockholm har nå en ledig plass, og morderen booker seg inn. Alt det svenske politiet vet, er at det sitter en usedvanlig brutal seriemorder på et fly mot hovedstaden, og spesialenheten rykker straks ut. En grusom rekke hendelser er i vente, stadig nærmere ondskapens kjerne.


Pocket

For Europa Blues ble Arne Dahl tildelt Palle Rosenkrantz-prisen.

ARNE DAHL: EUROPA BLUES ISBN: 9788202619121 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

Europa blues

I Stockholms dyrehage ligger et maltraktert lik inne hos rovdyrene. Et lite barn blir skutt på vei hjem fra et bursdagsselskap. Åtte kvinner forsvinner sporløst fra et asylmottak, og en mobiltelefon ringer i en avrevet hånd på togskinnene. Gamle sår rives opp, gammel ondskap blir som ny. Hendelsene lenkes sammen, og motiver og forbrytelser stikker dypt i den europeiske sjel og historie.

Skjulte dyp

ARNE DAHL: SKJULTE DYP ISBN: 9788202619206 // KR 179,OVERSETTER: FINN B. LARSEN

På et kummerlig kjøkken i en forstad sitter fem utvisningstruede afrikanere. Plutselig er de bare fire. En innbruddstyv tar seg inn i en leilighet, men finner ikke det han hadde ventet. En stank av forråtnelse og gamle minner feier inn over politiets A-gruppe. Kriminalinspektør Kerstin Holm blir personlig involvert. Mot sin vilje tvinges hun til å nærme seg sin egen, vonde fortid.

ARNE DAHL: EN MIDTSOMMERNATTSDRØM ISBN: 9788202619244 // KR 179,OVERSETTER: EINAR BLOMGREN

En midtsommernattsdrøm

Sommerferien nærmer seg, og normalt er det en rolig tid for politiet. Men så begynner meldingene å tikke inn: En sykepleier blir funnet øksedrept, en TV-sjef blir skutt og et lik flyter opp i Riddarfjärden. Alt skjer på en gang. Og det viser seg å skulle bli svært personlig for medlemmene i A-gruppen. Boken forener det beste man forbinder med Arne Dahl: stilens trykk, karakterenes liv, den overraskende intrigen, samfunnskritikkens kraft og humorens beske egg – denne gangen med et anstrøk av magisk midtsommererotikk.

Blind jakt

ARNE DAHL: BLIND JAKT ISBN: 9788202619091 // KR 179,OVERSETTER: ANNE KIRSTIN SOLHEIM LARSEN

En fotballsupporter blir drept. En fange blir sprengt i hjel. En blodig bandekrig utkjempes i nattemørket. Sporene peker i alle retninger – også mot politiet selv, der en høyere tjenestemann begynner å oppføre seg merkelig. Har alt dette en sammenheng? A-gruppen kastes ut i saken.

cappelendamm.no 10 3


Pocket

«Jaran Dammann har med Dødstimen levert en velskrevet kriminalroman fra bygde-Norge.» SVEN GJERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN

FIONA BARTON: BARNET ISBN: 9788202621773 // KR 179,OVERSETTER: CARINA WESTBERG

JARAN DAMMANN: DØDSTIMEN ISBN: 9788202621605 // KR 179,-

Dødstimen

I Dødstimen er det ikke en vanlig helt vi følger. Claus er en alkoholisert uteligger som sover i skogen og overlever på søppel og det han finner i naturen. Men tilværelsen hans tar brått en ny vending da han blir vitne til et drap på en ung jente. Politiet kobler denne hendelsen mot flere uløste drapssaker og mistenker umiddelbart Claus. På flukt fra politiet og en drapsmann som vil hindre ham i å fortelle det han vet, rømmer Claus opp på fjellet.

Brennende hat

VAL MCDERMID: BRENNENDE HAT ISBN: 9788202621971 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

10. bok i den populære serien om Tony Hill og Carol Jordan. Enslige kvinner begynner å forsvinne fra bryllup. Et mønster trer fram: Noen i selskapet lokker dem bort fra festen. En etter en blir de funnet døde i oppbrente biler på øde landeveier i Nord-England. Dette skal bli Tony Hill og Carol Jordans til nå vanskeligste sak. For drapsmannen ser ut til å være både usynlig, utilnærmelig og ustoppelig.

10 4  cappelendamm.no

Barnet

Da et gammelt hus rives i London, finner man et barneskjelett, begravet mange år tidligere. Funnet nevnes så vidt i lokalavisen. Men for tre kvinner er funnet umulig å ignorere. For en kvinne er det en påminnelse om det verste som har skjedd henne. Hos en annen kvinne vekkes frykten for at en mørk hemmelighet skal avsløres. For den tredje, journalist Kate Waters, er det starten på jakten etter sannheten. Hva skjedde egentlig?

MINDY MEJIA: DEN DU VIL JEG SKAL VÆRE ISBN: 9788202621940 // KR 179,OVERSETTER: CARINA WESTBERG

Den du vil jeg skal være

Hattie Hoffman er 18 år, vakker, populær blant venner og talentfull skuespiller. Hun har rollen som Lady Machbeth i skoleteatrets oppsetning, men natten etter premieren skjer det fatale. Hattie blir funnet myrdet. Sheriff Del Goodman, en nær venn av Hatties far, sverger på at han skal finne drapsmannen, men etterforskningen avdekker flere spørsmål enn svar. Det kan virke som Hattie spilte like mange roller utenfor scenen, som på den.


CLARE MACKINTOSH, FORFATTER

«Bauer i full blomst.»

KRISTIN AUESTAD DANIELSEN, STAVANGER AFTENBLAD

OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

BELINDA BAUER: DEN VAKRE DØD ISBN: 9788202621797 // KR 179,OVERSETTER: TOR EDWIN DAHL

Den vakre død

De er ute etter det samme – døden – og et publikum. Eve Singer lever av døden. Som krimreporter for TV er hun villig til å gå langt for å være først ute med en sak. Og ingenting selger som døden. Men da en forrykt seriemorder begynner å bruke henne for å få den oppmerksomheten han lengter etter, må Eve avgjøre hvor langt hun er villig til å gå.

MALIN PERSSON GIOLITO: UTOVER ENHVER RIMELIG TVIL ISBN: 9788202621957 // KR 179,OVERSETTER: MONICA CARLSEN

Utover enhver rimelig tvil

For tretten år siden ble en femtenårig jente myrdet på bestialsk vis. Legen Stig Ahlin ble dømt til livsvarig fengsel for mordet. Men advokat Sophia Weber har oppdaget feil i etterforskningen av Ahlin og bestemmer seg for å hjelpe den dømte mannen. Jo mer hun finner ut, jo vanskeligere blir arbeidet hennes.

«Malin Persson Giolito har en unik måte å fortelle historien sin på.» LOTTA OLSSON, DAGENS NYHETER

GIN PHILLIPS: DYRENES RIKE ISBN: 9788202621889 // KR 179,OVERSETTER: MONICA CARLSEN

Dyrenes rike

Dyrenes rike utforsker det å være mor – fra de ømmeste øyeblikkene av lys og kjærlighet til det punktet der man forvandles til et rasende villdyr som gjør alt for å beskytte avkommet sitt. Gjennom romanen stiller Gin Phillips spørsmålet om hvor grensen går mellom det dyriske overlevelsesinstinktet og plikten vi som mennesker har til å ta vare på hverandre. For hvem skal en mor risikere livet?

DEREK B. MILLER : JENTA I DEN GRØNNE KJOLEN ISBN: 9788202621858 // KR 179,OVERSETTER: TORE AURSTAD

Jenta i den grønne kjolen

Jenta i den grønne kjolen tar oss med dypt inn i hjertet av Irak. Den britiske journalisten Thomas Benton og eks-soldat Arwood Hobbes mislyktes da de skulle redde en lokal jente under Operasjon Ørkenstorm for tjue år siden. Nå skal de gjøre bot, og legger ut på et umulig oppdrag. Nominert til CWA Gold Dagger 2017 for Årets Beste Krim.

cappelendamm.no 10 5

Pocket

« Kjem dei til å klare seg? Det er umogleg å vite nesten til siste side. (...) Her er Gin Philips genial i sine grep. Det er godt gjort.»

«Utrolig. Helt utrolig. Belinda Bauer er et geni.»


Pocket

«[...] en murstein av en krimroman. [...] frydefull lesning [...] forfatteren er på hjemmebane» JAN BRYGFJELL OG ARILD RØNSEN, KLASSEKAMPEN «Hvem drepte Olof Palme? Leif G.W. Persson har svaret.» KURT HANSSEN, DAGBLADET LEIF GW PERSSON: EN ANNEN TID, ET ANNET LIV ISBN: 9788202624613 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

En annen tid, et annet liv Voldsomme demonstrasjoner raser i Stockholm. Omtrent samtidig myrdes en statlig tjenestemann i sin leilighet på Östermalm. Jarnebring og hans nye kollega, kriminalinspektør Anna Holt, etterforsker saken. Uten resultater blir saken henlagt og forvist som en uoppklart grov voldssak. Men saken lever tilsynelatende et hemmelig liv.

LEIF GW PERSSON: MELLOM SOMMERENS LENGSEL OG VINTERENS KULDE ISBN: 9788202623630 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde En fredagskveld i november faller en amerikansk journalist ut av vinduet fra femtende etasje i et studenthjem i Stockholm. De anser det for et opplagt selvmord. Mannen har til og med vært hensynsfull nok til å etterlate seg et brev. Merkelig uvanlig velskrevet og poetisk: Jeg har levd mitt liv mellom sommerens lengsel og vinterens kulde.

«Karin Fossum demonstrerer sitt mesterskap enda en gang.» TARALD AANO, STAVANGER AFTENBLAD

«Høstens roman, Formørkelsen, står fram som en av Karin Fossums beste.» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

LEIF G. W. PERSSON: FALLER FRITT SOM I EN DRØM ISBN: 9788202624620 // KR 179,OVERSETTER: HENNING KOLSTAD

KARIN FOSSUM: FORMØRKELSEN ISBN: 9788202622176 // KR 179,-

Faller fritt som i en drøm

Formørkelsen

Rikskriminalens sjef Lars Martin Johansson nærmer seg pensjonsalder, og Palme-mordet må oppklares. I all hemmelighet innkaller han landets skarpeste etterforskere og oppretter en uformell Palme-gruppe. Sammen begynner de å se på verdens mest omfattende politiutredning med friske øyne. Christer Pettersson drepte ikke Olof Palme, slår de fast. Men hvem gjorde det? Og om de finner morderen, er det mulig å offentliggjøre sannheten?

Et ektepar sjekker inn på hotell med sin 15 måneder gamle sønn. Morgenen etter faller gutten fra balkongen i sjuende etasje og dør momentant. Foreldrenes forklaringer spriker. Begge har noe å skjule. Hvem har retten til et barn? Hvordan kan et barn dø slik? Denne gangen vet Konrad Sejer at det er uhyre viktig å finne sannheten. Formørkelsen er en mesterlig kriminalroman og et farlig ekteskapsdrama.

10 6  cappelendamm.no


«Det er mesterlig utført, og blant flere ting her som hever denne boka over gjengs krim­ litteratur.» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

HANS OLAV LAHLUM: ISBJØRNGÅTEN ISBN: 9788202622145 // KR 179,-

ARNALDUR INDRIĐASON: FLUKTRUTEN ISBN: 9788202622190 // KR 179,OVERSETTER: SILJE BEITE LØKEN

Isbjørngåten

Hans Olav Lahlum er med Isbjørngåten tilbake med sin åttende roman i den historiske krimromanserien om K2 og Patricia. Denne gangen med et nerve­pirrende og storslått krimdrama som samtidig også blir en tankevekkende familiehistorie.

Nominert til Glassnøkkelen!

Fruktruten

Krigen har kommet til Skandinavia. I Petsamo i Finland, helt ytterst ved Barentshavet, venter en ung kvinne på at forloveden skal komme fra København. Den unge paret planlegger å reise hjem til Island med skipet Esja. Men forloveden dukker aldri opp på møtestedet, og kvinnen blir tvunget til å reise alene. Fluktruten er den tredje boka i serien om ­etterforskerne Flovent og Thorson.

Grisham er fortsatt brennaktuell og overlegen i sjangeren juridiske thrillere ROBERT HARRIS: KONKLAVE ISBN: 9788202622183 // KR 179,OVERSETTER: MONICA CARLSEN

Konklave Robert Harris' ellevte roman, Konklave, er et psykologisk portrett av makt, korrupsjon, svik og skinnhellighet. Paven er død. Bak de låste dørene til Det sixtinske kapell samles hundreogatten kardinaler fra hele verden. Under ledelse av kardinal Lomeli, som i stillhet vakler i sin gudstro, skal de hellige menn utpeke den universelle kirkens nye overhode. Men konklavet trekker ut i tid. Favoritter faller fra, og ubehagelige sannheter kommer opp til overflaten. Og ingen av de tilstedeværende kan forutsi hemmelig­ heten som den kommende paven bærer på ...

JOHN GRISHAM: VARSLEREN ISBN: 9788202621988 // KR 179,OVERSETTER: TRULS HOLST KOPPERUD

Varsleren

Lacy Stoltz er etterforsker for Floridas Board of Justice. Det er hennes jobb å ta hånd om klager som kommer inn om dommerne i distriktet. Lacy får en grov korrupsjonssak på pulten. Anklagene inneholder påstander om drap, bestikkelser, illegale eiendoms­ prosjekter og kasinoer, og samarbeid med mafiaen.

cappelendamm.no 10 7

Pocket

«Hans siste roman Isbjørngåten med etterforskerduoen K2 og Patricia Borchmann er den beste han har skrevet i serien så langt.» SVEN GERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN


Pocket

«Beiskt, brutalt og barokt»

«Det er en friskhet over disse lesningene, som er gjort med et utpreget feminint blikk. [...] Saftige essays fulle av levd liv»

STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

«[…] den har et umiskjen­ nelig sus av litterær storhet over seg»

KNUT HOEM, NRK P2

«[...] Man blir litt klokere av å lese Vigdis Hjorth»

PÅL GERHARD OLSEN, AFTENPOSTEN

INGER BENTZRUD, DAGBLADET ADRESSEAVISEN KIM LEINE: RØD MANN/SORT MANN ISBN: 9788202622565 // KR 179,-

Rød mann/Sort mann

I Kim Leines episke storverk Rød mann/Sort mann følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor. Rød mann/Sort mann er en frittstående oppfølger til Profetene i Evighetsfjorden, som vant Nordisk råds Litteraturpris i 2013.

VIGDIS HJORTH: Å TALE OG Å TIE ISBN: 9788202622589 // KR 179,-

Å tale og å tie

Vigdis Hjorth har lenge stått i sentrum av norsk litteraturdebatt. Selv har hun ofte tiet. Her taler hun indirekte, men skarpt, i fire essay om Alf Prøysen & Rolf Jacobsen, Agnar Mykle, Bertolt Brecht og Alexander Kielland. Liv og sannhet, skyld og ansvar står sentralt. Gjennom spenstige lesninger viser hun hvordan forfattere fremstår og fremstiller seg selv. Hun drøfter også spørsmålet om hva en kunstner kan tillate seg, når hennes virksomhet skaper ubehag for andre mennesker.

«Det er en bok så velskrevet at jeg blir glad, med et refleksjonsnivå himmel­høyt over det aller meste av dagens samtids­­litteratur for øvrig.» SINDRE HOVDENAKK, VG

«Den er brutal og humoristisk, og svært velskrevet.»

FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

KASPAR COLLING NIELSEN: DEN DANSKE BORGERKRIG 2018–24 ISBN: 9788202621872 // KR 179,OVERSETTER: KYRRE ANDREASSEN

JEAN E. PENDZIWOL: FYRVOKTERENS DØTRE ISBN: 9788202621933 // KR 179,OVERSETTER: INA BAKKE KICKSTAT

Den danske borgerkrig 2018–24

Fyrvokterens døtre

Mellom 2018 og 2024 var det borgerkrig i Danmark. Den ble opplevd av en nå 475 år gammel rikmann som blir holdt i live av et avansert stamcelleprogram. Han lever et dekadent og avsondret liv, men angrer på visse valg han tok under krigen, spesielt i forhold til opprøreren Leonora. Den økonomiske krisen fikk frem det verste i alminnelige folk, og samfunnet endret seg i takt med at krisen grep om seg.

Elizabeth er i ferd med å miste synet, og når farens dagbøker blir funnet på et skipsvrak, får hun hjelp av den småkriminelle tenåringsjenta Morgan til å lese dem. Et vennskap utvikler seg mens de jobber seg gjennom bøkene, og blir dratt inn i historien fyrvokteren på Porphyry Island skrev ned. Etter hvert oppdager de at begge har en forbindelse til den isolerte øya, gjennom Elizabeths gåtefulle søster Emily.

10 8  cappelendamm.no


«Den er rett og slett vanvittig god; som et slag i mellomgolvet.» VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN

STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD HARI KUNZRU: HVITE TÅRER ISBN: 9788202621865 // KR 179,OVERSETTER: STIAN OMLAND

Hvite tårer

Det eneste som forener rikmannssønnen Carter og den usikre nerden Seth, er lidenskapen for musikk. Da de to – et up and coming produsentpar i New York – snubler over en glemt innspilling av bluesgitaristen Charlie Shaw, settes uante krefter i bevegelse. Kunzrus kritikerhyllede nye roman Hvite tårer er både en rå og piskende litterær thriller og en skarp samtidsanalyse av et fremdeles rasedelt USA.

AGLAJA VETERANYI: HVORFOR BARNET KOKER I POLENTAEN ISBN: 9788202622022 // KR 179,OVERSETTER: PETER FRANZISKUS STRASSEGGER

Hvorfor barnet koker i polentaen

To unge søstre i en sirkusfamilie jakter på faste holdepunkter i en tilværelse preget av sirkusets kunstige verden og et omflakkende liv. For å glemme sin engstelse for moren, som risikerer å styrte i døden under hver eneste opptreden, må søstrene fortelle hverandre historier. Og jo barskere tilværelsen blir, jo mer grufulle blir historiene, som for eksempel den om barnet som koker i polentaen.

«Storslagen» GABRIEL MICHAEL VOSGRAFF MORO, VG

«Klosteret er 750 sider med skitt, brutalitet og lopper – og pur litterær nytelse.» ERIKA FATLAND, AFTENPOSTEN

Klosteret

ZAKHAR PRILEPIN: KLOSTERET ISBN: 9788202622008 // KR 199,OVERSETTER: MARIT BJERKENG

Handlingen i denne store episke romanen er lagt til Solovki-øyene i Kvitsjøen på 1920-tallet, da den første Gulag-leiren ble anlagt. Med Solovki-leiren og den storslåtte nordrussiske naturen som bakteppe, skriver Prilepin frem et tragisk kjærlighetsdrama, men også en beretning om Russlands smertefulle historie. Klosteret er blitt sammenliknet med hele rekken av russiske klassikere fra Tolstoj til Solzjenitsyn via Dr. Zjivago.

cappelendamm.no 10 9

Pocket

«Fascinerende thriller om afro-amerikansk musikk og de hvites overgrep. [...] en røff tekst med klang av thriller og grøsser, full av kriminalistisk spenning, magiske elementer og politisk-sosiale svingslag.»


Pocket

«Boken omtales nå – med rette, kan man trygt hevde – som den viktigste romanen mot slutten av et millenium» THE INDEPENDENT 1999

MICHEL HOUELLEBECQ: DE GRUNNLEGGENDE BESTANDDELER ISBN: 9788202501723 // KR 169,OVERSETTER: PER E. FOSSER

MICHEL HOUELLEBECQ: UNDERKASTELSE ISBN: 9788202509101 // KR 149,OVERSETTER: TOM LOTHERINGTON

Underkastelse

En av utgivelsesårets mest omdiskuterte bøker. I det senkapitalistiske samfunnet hvor konsum er den nye religionen, kjenner François seg sjelelig lunken og søker etter noe å fylle tilværelsen med. Han er ikke alene. Mohammed Ben Abbes vinner valget, og Frankrike får sin første muslimske president. Over natten endres alt. Kvinner begynner med slør, polygami oppmuntres og for François får livet en ny retning.

De grunnleggende bestanddeler

Michel Djerzinski inviterer forskerkolleger til avskjedsfest. En tafatt seanse som sier mye om verten. En fjern, venneløs mann som knapt har hatt noe forhold til en kvinne. Hvorfor forlater han sin forskerstilling, bare 40 år gammel? Romansensasjonen som fikk franskmennene til å rase!

Vinner av Prix Goncourt 2010.

MICHEL HOUELLEBECQ: KARTET OG TERRENGET ISBN: 9788202501969 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

MICHEL HOUELLEBECQ: LANZAROTE ISBN: 9788202501976 // KR 100,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

Kartet og terrenget

Lanzarote

Jed Martin oppdages først som fotograf, men blir etter hvert kjent som en av verdens mest suksessrike malere, både kunstnerisk og kommersielt. Martin tar mengdevis av bilder av skruer, muttere og andre elementære jernvarekomponenter, dernest av Michelin-kart. Jed trekker seg etter hvert tilbake og treffer ikke mange andre enn sin far, og sin nye venn – Michel Houellebecq.

Når vår navnløse forteller innser at han står overfor nok en mislykket nyttårsfeiring, går han på impuls inn i et reisebyrå. På grunn av hans begrensede midler og generelle uvilje mot muslimske land, foreslår reisebyråagenten at han skal dra til øya Lanzarote, hvor det tjuende århundrets hedonisme utfolder seg i et bisart, månelignende landskap.

110  cappelendamm.no


Pocket

MICHEL HOUELLEBECQ: MULIGHETEN AV EN ØY ISBN: 9788202501983 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

Muligheten av en øy

Daniel er ettertraktet som stand up-komiker og gjør stor suksess med sine harselaser over vår samtid. Aldringsprosessen har imidlertid begynt å sette sine spor- og kjærlighetslivets gleder kommer til å smuldre opp i takt med det fysiske forfallet. Flere tusen år frem i tid lever Daniel 24, den 24. etterkommeren som har blitt skapt ut fra Daniels DNA. Som nymenneske er det hans oppgave å lese og kommentere livshistorien til den opprinnelige Daniel.

MICHEL HOUELLEBECQ: PLATTFORM ISBN: 9788202501990 // KR 169,OVERSETTER: PER E. FOSSER

Plattform

Michel er en desillusjonert byråkrat i kulturdepartementet. Ingenting ser ut til å kunne rokke ved hans resignerte livsholdning, inntil han treffer Valérie, som jobber for en av landets største reiseoperatører. Sammen finner de løsningen på det moderne menneskets grunnleggende ensomhet: sexturisme. Reiser vi ikke alle på ferie for å få et lite eventyr? spør Michel.

MICHEL HOUELLEBECQ: UTVIDELSE AV KAMPSONEN ISBN: 9788202502003 // KR 169,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO

Utvidelse av kampsonen

Her møter vi en ensom mann med et grått og kjedelig liv. Det er lite som opptar ham, foruten å reflektere over hva som har gått galt med vår sivilisasjon. Da hans kollega Raphaël Tisserand blir valgt ut til å følge ham på en salgsreise, får fortelleren rikelig anledning til å filosofere over kjærlighetens og seksualitetens kår i vår tid. Den sjarmløse Tisserand mislykkes nemlig alltid i sine initiativ overfor kvinner, men gir likevel ikke opp.

cappelendamm.no 111


Pocket HELSE

KRSTIAN HALL: GLAD IGJEN! ISBN: 9788202620523 // KR 179,-

Glad igjen!

Glad igjen! er et livsbejaende program som hjelper deg som er deprimert eller langvarig nedstemt til å få det bedre eller helt bra. Du vil lære hvordan ulike aktiviteter kan løfte humøret, og hvordan du endrer tanke­ måte, slik at du kan føle overskudd og oppleve mestring og mening. Det kan synes umulig å bli kvitt depresjon når den er på det verste. Denne boken og forfatterens historie viser at det er fullt mulig å bli helt frisk.

Listelykke

GUNN BEATE REINTON RULNES: LISTELYKKE ISBN: 9788202615376 // KR 179,-

Dette er en guide for deg som vil rydde opp, og leve med færre ting og mindre rot. Med færre ting blir livet enklere og hverdagen lettere, du får mindre å tenke på, mindre å glemme og færre bekymringer. Du blir glad i hjemmet ditt igjen, du får mer oversikt og kontroll på jobben, oppnår målene dine raskere og mer effektivt, og får med hele familien mot et felles mål og en mindre rotete hverdag.

112  cappelendamm.no

TRINE DAHLMO: LETTERE ISBN: 9788202620165 // KR 179,-

Lettere

En bok for deg som vil gå ned i vekt og kanskje bli kvitt andre helseplager på kjøpet. Et personlig tilpasset kosthold og Trine Dahlmos enkle metode vil hjelpe deg til å lykkes! Sjekk hvilken kroppstype du er, og spis maten som dekker akkurat dine behov. Metoden legger vekt på at du skal kunne spise mest mulig av den maten du er vant til – det er lettere å følge en bred vei enn en smal!

GUNN BEATE REINTON RULNES: LISTELYKKE NOTATBOK ISBN: 9788202620301 // KR 179,-

Listelykke notatbok

Listelykke notatbok er en punktjournal inspirert av bullet journal-teknikken, og inneholder maler for kalender og lister som du kan fylle ut og fargelegge. Sidene er prikkete, som dotted grid-notatbøker, med tykt papir på 130 gram.


Pocket

Overgangsalderen

50 år gammel kommer forfatteren brått i overgangsalderen, og med inspirasjon fra litteratur, medisin og filosofi undersøker hun tapene, mulighetene og tabuene i årene mellom ung og gammel. Boken vil tjene som en følgesvenn for kvinner som går gjennom de sjeldent omtalte fysiske og mentale endringene i overgangsalderen, og forfatteren kommer fram til en ny definisjon av seg selv som mor, samfunnsborger og kvinne.

Ikigai

Den japanske øya Okinawa har verdens høyeste konsentrasjon av 100-åringer. Hva skyldes dette? Denne bokens forfattere dro til Okinawa for å finne årsaken. De intervjuet verdens eldste mennesker som fortsatt lever et aktivt og lykkelig liv, og registrerte hvordan det japanske øyfolket lever, hva de spiser, hvordan de beveger seg, hvordan de jobber og deres sosiale omgang.

ARNE JØRSTAD RIISE, BJØRGE STENSBØL OG ANNE MARTE PENSGAARD: NORSKE VINNERSKALLER ISBN: 9788202620325 // KR 199,-

Sunt bondevett på jobben

Norske vinnerskaller

Hvordan lykkes i jobben sin uten å gjøre ting for komplisert? Et stykke ut i karrieren innså bondesønnen at årsaken til suksessen var det han hadde lært på gården i oppveksten: å bruke sunt bondevett. Men hva har det med moderne forretningsliv å gjøre? Mer enn vi vil tro. Det handler blant annet om å kjenne seg selv og våge å satse på å jobbe med det du liker best og er best på.

Hvordan tenkte Petter Northug i spurten på fem-mila i VM i Holmenkollen i 2011? Hva er Magnus Carlsens viktigste mentale styrke, og hvorfor har Cecilia Brækhus en mental sperre for å slå ut motstanderen på knock-out? Dette er noe av det vi får svar på i Norske vinnerskaller. For første gang forteller 30 av våre fremste topp­ idrettsutøvere om hvordan de har øvd opp mentale ferdigheter for å lykkes.

cappelendamm.no 113

SELVUTVIKLING

AMUND FJELDSTAD: SUNT BONDEVETT PÅ JOBBEN ISBN: 9788202625962 // KR 179,-

HELSE

FRANCESC MIRALLES OG HÉCTOR GARCÍA: IKIGAI ISBN: 9788202620349 // KR 179,OVERSETTER: MARIT KLEVELAND ARDILA

MARINA BENJAMIN: OVERGANGSALDEREN ISBN: 9788202620318 // KR 179,OVERSETTER: LENE STOKSETH


Pocket

ROBERT MOOD: ANSVAR ISBN: 9788202620363 // KR 179,-

KRISTINE STORLI HENNINGSEN: KRIGSSEILERNE OG DERES FAMILIER ISBN: 9788202620158 // KR 199,-

Ansvar

Krigsseilerne og deres familier

Robert Mood deler sine erfaringer fra lederstillinger i inn- og utland. Han skriver om et forsvar som ikke først og fremst er fly, fartøy, kjøretøy og våpen, men mennesker, kompetanse og verdier. Mood tar leseren med til tjenesten i Nord-Norge under den kalde krigen, til erfaringer med Telemark Bataljon i Kosovo, reiser i Afghanistan og oppdrag på bakken for FN i Midtøsten og Syria.

I 1939 ble tusenvis av norske sjøfolk del av en krig de ikke var trent for. Hver tiende mann døde, og mange ble invalidisert. Forfatteren har intervjuet gjenlevende krigsseilere, enker og barn og vever sammen deres historier fra før, under og etter krigen. Hvordan opplevde de årene til sjøs? Og hva med familien, hvordan var det for dem å være alene i mange år og så få tilbake en traumatisert far og ektemann?

ANNE KARIN SÆTHER: DE BESTE INTENSJONER ISBN: 9788202601683 // KR 179,-

KLAUS HAGERUP: GYLNE DAGER OG DYPE VINER ISBN: 9788202599430 // KR 179,-

De beste intensjoner

Gylne dager og dype viner

Om mektige interesser, politiske nettverk og klimamål som drukner i oljepenger. Gjennom levende historiefortelling, dyptpløyende analyser og intervjuer får vi historien om hvordan Norge har prøvd å være både oljeland og et ledende klimaland på samme tid. Boken setter lys på oljens makt i norsk politikk – fra de første funn på norsk sokkel og frem til i dag.

Bli med Klaus Hagerup og hans følge på en humørfylt mat- og vinreise i Veneto – fra vingård til vingård med smaking av rødviner fra Valpolicella, hvitviner fra Soave, og prosecco. Du reiser gjennom det italienske landskapet blant drueranker og vingårder og blir vitne til livlige samtaler rundt matbordet og i bilen underveis.

114  cappelendamm.no


JUAN PABLO ESCOBAR: PABLO ESCOBAR – DET FAREN MIN ALDRI FORTALTE ISBN: 9788202620110 // KR 199,OVERSETTER: SIGNE PRØIS

Pablo Escobar – Det faren min aldri fortalte

Etter å ha saumfart halve Colombia og intervjuet folk fra underverdenen som tidligere har nektet å snakke med ham, legger ikke Medellín-kartellsjefens førstefødte, Juan Pablo Escobar, skjul på hvor rystet han blir over oppdagelsene han gjør. Boken inneholder til nå ukjent informasjon om en rekke ting, blant annet om den mest effektive smugler­ ruta til USA som ansatte i det amerikanske immigrasjonssystemet samarbeidet med ham om.

HOWARD CUTLER/DALAI LAMA: KUNSTEN Å VÆRE LYKKELIG ISBN: 9788202624569 // KR 179,OVERSETTER: MONICA CARLSEN

Kunsten å være lykkelig

Boken presenterer Dalai Lamas syn på hvordan man skal kunne leve et lykkeligere liv. Kunsten å være lykkelig – en håndbok i å leve er et samarbeid mellom nobelprisvinner Dalai Lama og den amerikanske psykiateren Howard C. Cutler. I sine samtaler diskuterer Dalai Lama og Cutler forhold som romantikk, familie, helse og jakten på makt og rikdom, og viser oss hvordan vi i dagliglivet kan utvikle evnen til å bekjempe usikkerhet, sinne, sorg, ensomhet, angst og bekymring.

NADIA MURAD: DEN SISTE JENTA ISBN: 9788202620141 // KR 199,OVERSETTER: RUNE R. MOEN

Den siste jenta

I 2014 var Nadia Murad en 21 år gammel jente som drømte om å bli lærer. Hun bodde i en liten og sammensveiset landsby i Nord-Irak med moren, brødrene og søstrene sine. Jesdiene, som hun og familien tilhørte, var en religiøs minoritet som levde fredfullt side om side med sine muslimske og kristne naboer, da soldater tilknyttet IS en augustdag i 2014 inntok landsbyen deres. Nadia har blitt en sentral stemme i formidlingen av IS’ overgrep, og etter at hun omsider klarte å komme seg til Tyskland, gikk fortellingen hennes verden rundt.

ANNE NIELSEN: DET ER DU SOM ER VOKSEN ISBN: 9788202614607 // KR 179,-

Det er du som er voksen

Mange foreldre har en ettergivende oppdragelsesstil, barna får bestemme mye og får mange valg. Vi ønsker oss glade og fornøyde barn, men får i stedet små prinser og prinsesser som ikke lærer å ta hensyn til andre. Barna blir trygge og viljesterke, men også grenseløse og utakknemlige. På skolen blir det ofte bråk, fordi alle forventer oppmerksomhet og service. Forfatteren gjennomgår ulike oppdragelsesstiler, person­lig autoritet i praksis, samt barns utvikling, modning og læring. Hun forklarer hvorfor dagens barneoppdragelse er ettergivende og hva konsekvensene er. cappelendamm.no 116

Pocket

Nadia mottok Nobels fredspris og Vaclav Havels menneskerettighetspris, og ble FNs første Goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.


Endelig er Münesøsteren kommet!