Cappelen Damm Magasinet Vår 2019

Page 1

VÅR/SOMMER 2019

MA: 8160251312399 – GRATIS

Elling er tilbake MED ERLEND LOE TIL HELVETE

Hemningsløs

– Historien om Torstein Lerhol

GRATIS MAGASIN

Ny sommerroman

FRA LUCINDA RILEY cappelendamm.no   1


CIRKUS

40

av Magne Hovden

12 Dra til Helvete med Erlend Loe

14

ROY JACOBSEN

Buketter fra blomsterhagen

58

Ã…RETS NIFSESTE

98

38 Etter oss

34

Sommerfuglrommet

AV LUCINDA RILEY


INNHOLD

SANKEBOKA

96

82

6

Sunt på grillen Dyrk økologisk

92

16 NOMADEN OG BONDEN

98


Leder

Bøker for den fine tida! «Å ha god tid, men ingen bøker, det er graven for et levende menneske,» hevdet den romerske filosofen Seneca for to tusen år siden. Vi i Cappelen Damm er enige med ham. Derfor er dette magasinet fullt av stoff om bøker for sommeren – en tid der de fleste av oss endelig kan senke skuldrene og nyte dem. Og hva er vel mer perfekt som strandlektyre enn pocketbøker? Noen av høydepunktene i pocket-mangfoldet denne sommeren, er Lars Saabye Christensens Byens spor. Maj, Gert Nygårdshaugs Zoo Europa og Else Kåss Furuseths Else går til psykolog. I år er det 20 år siden den fjerde og siste romanen om Elling, Elsk meg i morgen, kom ut. Vi tusener av lesere som har savnet ham, får nå endelig en ny Elling-roman. Ingvar Ambjørnsen lar Elling gjenoppstå i en sokkelleilighet på Grefsen i Ekko av en venn. Jeg kan love et strålende gjensyn. Sommer er selvsagt også tid for de spennende krimromanene. Lars Keplers Lazarus kommer endelig i pocket. Samtidig har Sigbjørn Mostue skrevet en fantastisk spennende thriller som burde gi ham et utall nye lesere. For som vi skriver om boken: «Den som ikke får høyere puls av Himmelen skal gråte blod, bør umiddelbart ta kontakt med fastlegen!». I dette magasinet kan du selvsagt også lese om en lang rekke sakprosabøker som kan inspirere til aktivitet når sommervarmen ikke får deg til å dovne hen med en roman. God lese-sommer!

Cappelen Damm Magasinet Vår/Sommer 2019 MA 8160251312399

Ansvarlig utgiver: CAPPELEN DAMM AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Henriette Kleppan Omslagsfoto: Marie Sjøvold Trykk: Zoom Grafisk AS Papir: 80 gram High Speed Gloss Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00 Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør 4   cappelendamm.no


NORSK SKJØNN-

LITTERATUR


FOTO: MARIE SJØVOLD

INGVAR AMBJØRNSEN er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre – romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Flere av bøkene til Ambjørnsen er filmatisert med stor suksess, og filmen Elling ble nominert til Oscar i 2001. Forfatteren har mottatt flere litterære priser, som Rivertonprisen, Brageprisen, Bokhandlerforeningens pris for «80-årenes beste barnebok», Riksmålsprisen og Bokhandlerprisen. Ambjørnsens bøker er utgitt i 26 land.


I slutten av mai, 20 år etter at siste roman om ham kom ut, er Ingvar Ambjørnsen ute med en ny Elling-roman: Ekko av en venn. AV KNUT GØRVELL Bøkene om Elling er et fenomen i norsk bokverden. Det hele begynte med Utsikt til paradiset i 1993. I den andre boken om ­Elling, Fugledansen, som kom ut i 1995, ble leserne også kjent med den populære figuren Kjell Bjarne. Da begynte Elling-bøkene virkelig å bli et fenomen blant det store lesende publikummet. Året etter fortsatte suksessen med Brødre i blodet, før den foreløpig siste boken Elsk meg i morgen kom ut i 1999. Bøkene har til nå solgt i over en halv million eksemplarer her til lands. Det er også laget tre spillefilmer og diverse teaterstykker, som er blitt satt opp over hele verden. BÅDE BRAGEPRISEN OG BOKHANDLERPRISEN Elling-romanene gjorde Ingvar Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess. Samtidig ble den hyllet av kritikerne og innbrakte Ambjørnsen Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Vi har hatt en prat med Ingvar Ambjørnsen om den nye romanen hans: I ÅR ER DET 20 ÅR SIDEN DEN FJERDE OG SISTE ROMANEN OM ELLING, ELSK MEG I MORGEN, KOM UT. NÅR OG HVORDAN FANT DU IGJEN ELLING? – Han dukket opp ved en tilfeldighet på høstparten 2013 da en person ville ha meg til å blogge for en blogg-portal. På den måten oppstod tanken om Elling som blogger. Jeg ønsket ikke å blogge på den portalen, men ideen om Elling og blogg førte til at det åpna det seg en masse muligheter. Jeg hadde trodd Elling var død for meg, men da var han tilbake. Det førte til turné over

INGVAR AMBJØRNSEN EKKO AV EN VENN ISBN: 9788202625139 // KR 399,-

cappelendamm.no   7

Ingvar Ambjørnsen

Elling er tilbake


store deler av Norge med nye Elling-blogger, og så balet det på seg med dikt av Elling og til og med en poesisamling av Elling og en annen av figurene i bøkene: Alfons Jørgensen. Da det var blitt så stort igjen, kjente jeg at jeg måtte ha et gulv til det hele – ha ham i en ny roman. Det første jeg så av Elling nå, var at han satt i en ­sokkelleilighet i en gammel villa på Grefsen. HADDE DU PLANLAGT Å LA ELLING GJENOPPSTÅ? – Dette var overhodet ikke planlagt. Jeg var full­ stendig ferdig med Elling for 20 år siden. Jeg har fått spørsmålet en million ganger om å ta ham opp igjen, men det mente jeg var helt uaktuelt. Men turneen med Elling som blogger, førte ham tilbake som en ivrig ytrer i vår tid. Da var det også nødvendig å skrive romanen med dette utgangspunktet.

HAR DU LEST DEG OPP PÅ DINE EGNE BØKER? Jeg har ikke lest alle Elling-romanene om igjen, bare den første. Jeg ble slått av hvor dunkel den var. Men det er ikke denne. De ligger likevel godt til hverandre og minner om hverandre, men Elling har landa nå. Han er rolig, og stort sett er alt ok. Livet er ålreit, men han har naturligvis uforløste lengsler som han alltid har hatt. Mye av fortellingen skjer i Ellings hode. Her er det lite dialog, og det er hans virkelig­ hetsoppfattelse som er det sentrale.

ER DETTE EN FORTSETTELSE AV DEN SISTE ELLING-­ROMANEN ELSK MEG I MORGEN? – Hvor Elling har vært i alle disse årene, vet ikke jeg, og det er jeg heller ikke interessert i. Denne romanen er på ingen måte en direkte fortsettelse av de fire første bøkene, for det ligger mange år imellom. Nå møter vi Elling på Vestfoldbanen på vei til Oslo med buss for tog fra Drammen. Det er en mann i slutten av femtiåra. Fire år yngre enn meg selv, født i 1960.

HVILKE ANDRE KJENTE OG KJÆRE SKIKKELSER ER MED? Kjell Bjarne er død. Det var helt nødvendig. Det ville jo ikke gått hvis de to hadde hatt et sprudlende samliv i disse 15–16 årene mellom Elsk meg i morgen og Ekko av en venn som jeg da ikke hadde noe kjennskap til. Kjell Bjarne er en figur som mange med meg er glad i, men han var et gjestespill som ble lengre enn planlagt. For å starte opp helt på nytt med Elling, var det nødvendig å sende Kjell Bjarne til de evige jaktmarker. Men Kjell Bjarne er jo der som en skygge. I en tidligere versjon av denne nye romanen hadde jeg programfestet at Kjell Bjarne ikke skulle nevnes med navn. Men nå er han hjertelig til stede i tilbakeblikk, og Elling klarer nå se på ham med andre øyne og verdsette vennskapet.

HVA HANDLER EKKO AV EN VENN OM? Denne romanen er en beretning om Ellings tilbake­ komst og hvordan han etablerer seg på sin siste bostedsadresse. Han er ved reisens ende. Alle ­Elling-bøkene handler om en grunnleggende ensomhet. Denne boken likner mest på den første romanen, Utsikt til paradiset. Elling er igjen nesten helt alene. Han forholder seg til personer som er mer eller mindre utenfor rekkevidde – folk på venteværelse, i kassa på nærbutikken eller på en kaffebar. Men Elling er ikke tett på noen.

HVA TROR DU OM MOTTAKELSEN NÅ SÅ MANGE ÅR ETTER SISTE BOK? Jeg er veldig ikke stressa. Jeg tenker det blir litt blanda drops. Det må det bli etter alle disse åra som har gått, for jeg skrev jo den første allerede i 1992. Det finnes så mange lesere og fire bøker som blir lest på mange måter, og i tillegg finnes det tre filmer og to teaterstykker. En eneste saus. Når jeg har turnert med Elling-bloggene, har jeg likevel fått en overveldende respons. Alle som har vært til stede, har ikke hatt problemer med å

8   cappelendamm.no


«Dette var overhodet ikke planlagt. Jeg var full­stendig ferdig med Elling for 20 år siden.» f­ orholde seg til den nye Elling. En nødvendig forutsetning er at man husker Elling, men folk husker så for­skjellig. De fleste husker det lyse og morsomme og i mindre grad for eksempel Elsk meg i morgen som er ganske mørk. Man husker ikke at han i perioder er psykisk syk og faktisk psykotisk. Nå har jeg tenkt at det er viktig å få vekk forestillingen om at Elling og Kjell Bjarne jabber rundt med hver sin strikkelue. NÅ NÅR DU HAR ÅPNET OPP FOR ELLING, BLIR DET FLERE ROMANER OM HAM? – Det avhenger av responsen. Jeg er en fyr som har hundre og femti tusen ideer i huet. Jeg får ikke skrivesperre, men derimot er jeg opptatt å forfølge de gode ideene. Nå er jeg så gammal at jeg er villig til å lytte til hva leserne mine er interessert i, for jeg har kanskje ikke så mange bøker igjen i meg. Jeg tenker ikke så mye på kritikerne, men på hva leserne mine sier. Og jeg tenker på salg. Jeg har funnet Elling igjen og vil gjerne prioritere ham om det er det folk ønsker. OG TIL SLUTT, HVOR LIK ER ELLING INGVAR ­AMBJØRNSEN? – Jeg pleier å svare at det er ikke noe av ham i meg eller ingen paralleller, men alle mine venner klarer ikke å holde seg alvorlige når jeg sier det. Alle som for eksempel har sett meg forsøke å finne ut av et dataprogram, ser Ellingen i meg. Selvsagt er en av grunnene til at Elling er blitt en folkekjær skikkelse at man kjenner seg selv igjen. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har brukt mange av mine egne fobier og mer eller mindre skrullete greier som jeg overdriver og karikerer. Mange vet at jeg jobbet i psykiatrien og har dermed trodd at jeg fant ham på en institu­ sjon eller bak lukkede dører, men jeg traff ham på trikken, på Seven Eleven, på Coop og på toget. • cappelendamm.no   9


Elling i sokkelleilighet på Grefsen De har hatt rekordsalg og samtidig blitt hyllet av kritikerne. Nå er Elling tilbake i Ekko av en venn.

E

lling-fenomenet begynte med Utsikt til paradiset i 1993. I den andre boken om Elling, ­Fugledansen, som kom ut i 1995, ble leserne også kjent med den populære figuren Kjell Bjarne. Da begynte Elling-bøkene virkelig å bli et fenomen blant det store lesende publikummet. Året etter fortsatte suksessen med Brødre i blodet, før den foreløpig siste boken Elsk meg i morgen kom ut i 1999. Bøkene har til nå solgt i over 500 000 eksem­plarer her til lands. Det er også laget tre spillefilmer og diverse teaterstykker, som er blitt satt opp over hele verden. Både Brageprisen og Bokhandlerprisen Elling-­ romanene gjorde Ingvar Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens ­humor og dype innsikt i menneske­sinnet gjorde at roman­ serien om den ensomme Elling ble en stor salgs­ suksess. Samtidig ble den hyllet av kritikerne og ­innbrakte ­Ambjørnsen Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. SATTE STREK FOR ELLING Men Ingvar Ambjørnsen har også følt at alt som skjedde rundt bøkene tok Elling litt fra ham. Ikke minst gjennom de populære filmene fikk Kjell Bjarne kanskje en større rolle enn Ambjørnsen opprinnelig hadde tiltenkt ham. Han merket at hvis han skulle få tak på Elling igjen, måtte Kjell Bjarne tre til side.

10   cappelendamm.no

SOKKELLEILIGHET PÅ GREFSEN Men så, tjue år etter, dukker altså Elling opp ­igjen i bokform. Og da er han strippet helt ned til ­grunnfjellet. Ekko av en venn er en klassisk fortel­ ling om en mann som kommer utenfra. Hvor han har vært i alle disse årene, sier han ikke noe om. Men nå flytter han inn i sokkelleiligheten i en villa på ­Grefsen i Oslo. Eid av en gammel enke som bor i selve huset, Annelore Frimann-Clausen. Når han bare klarer å komme seg forbi Annelores kjøkkenvindu, foretar han forsiktige utflukter til den lokale Sparbutikken, der han kan velge mellom to kassadamer, en frodig rødtopp med melkehud og søte fregner, eller en mystisk sorthåret som har litt «gøy på danskebåten» over seg. Det er hun som blir hetende Spardam. Elling drar også ofte innom legesenteret, der den velsignede forværelsesdamen Signe Hanssen lar ham sitte i fred på venteværelset selv om han ikke har time. Og etter hvert drister han seg ned på den litterære kafeen Svanen, der unge hipstere serverer ham gulrotkake og Assam-te, mens de prøver å finne ut hvem han er. Et skjørt vennskap oppstår dess­uten mellom huseier og leieboer. Når Annelore trekker i toalett­ snoren der oppe, svarer Elling ved å trekke opp nede hos seg. Han ryd­der Sigurdsboden, oppkalt etter


«Bøkene om Elling er et fenomen i norsk bokverden. Det hele begynte med Utsikt til paradiset i 1993.» SINDRE HOVDENAKK, VG hennes avdøde mann. Han strever med å holde naboen bak granhekken, den vanskelige fru Mejer, på riktig avstand. Men det meste av handlingen i romanen foregår i Ellings tanker. Der får fantasiene fritt utløp. DET ENSOMME MENNESKET Endelig har vi altså fått Elling ­tilbake igjen! Like sår og morsom som tidligere, men enda mer alene. Ekko av en venn står ikke tilbake for noen av de andre fire bøkene, tvert imot, det er en nydelig og gripende og ytterst velskrevet skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kunne kjenne seg igjen i.

NYUTGIVELSER I POCKET:

INGVAR AMBJØRNSEN EKKO AV EN VENN ISBN: 9788202625139 // KR 399,-

cappelendamm.no   11


ERLEND LOE (f. 1969) ­debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv.Super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. Erlend Loe har et omfattende forfatterskap i flere sjangre; romaner, barnebøker, gjendiktninger og filmmanus.

Ingress

Brødtekst

tekst om forfatter 12   cappelendamm.no


Erlend Loe

DRA TIL HELVETE MED ERLEND LOE Nyskilte Rakel finner en slags kjeller­lem i hagen, går ned og havner i helvete. Der blir hun kjæreste med djevelen som snakker nynorsk. Alt kan selvsagt skje når Loe drar til helvete. Nyskilte Rakel har flyttet fra hus til rekkehus og har barna i oddetallsuker. Som det står: «Rakel hadde hatt et tøft år, men hun var ikke lei seg, men hun var litt lei seg likevel.» I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på rekkehusets hageflekk med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før hun har begynt å grave, så støter hun på en lem som viser seg å føre, bokstavelig talt, lukt til helvete. Med umiskjennelig loesk blikk og humor tar Erlend oss med til det mørkeste stedet på jord. Romanen har tegninger av Kim Hiorthøy.

ERLEND LOE HELVETE ISBN: 9788202639877 // KR 349,-

cappelendamm.no   13


Roy Jacobsen

På randen av Vigeland – en liten perle

På randen av Vigeland er vårens mest kritikerroste bok med tre seksere fra kritikerne bl.a. i VG. På randen av Vigeland av Roy Jacobsen er en liten perle av en bok. Det er et svært personlig fortelling om Roy Jacobsens familiehistorie, om morens mystiske tannlegetimer, om Vigelandsparken, og om noen av de mest sentrale drivkreftene i Roy Jacobsens forfatterskap. Boken har vakre fotografier, og er et must for alle Jacobsen-lesere.

«Få kan skrive som Roy Jacobsen – og her er han på sitt aller beste. Når det nå er hans eget liv han forteller fra, er det både klokt og vakkert gjort. Stedvis også brutalt – men likevel dempet, med små bokstaver.» VEBJØRN ROGNE, BOK 365

«På randen av Vigeland er Roy Jacobsen i særklasse, i utsøkt språk og komposisjon. Denne lille, vakre boken må bli tidenes gave, og en kilde for litteraturgranskerne – her er mang en nøkkel til Roy Jacobsens forfatterskap.» GURI HJELTNES, VG 14   cappelendamm.no

ROY JACOBSEN PÅ RANDEN AV VIGELAND FOTO: JOHN ERIK RILEY ISBN: 9788202621544 // KR 249,-


ROY JACOBSEN (f. 1954) er en av Norges mest leste forfattere og er oversatt til 31 sprĂĽk. Han har bl.a. mottatt Bokhandlerprisen, Gyldendalprisen og Kritikerprisen. Han er nominert to ganger til Nordisk RĂĽds Litteraturpris og IMPAC-prisen.


FORFATTERNAVN Forfatterbio 16   cappelendamm.no


Sitat

FALKEID-FAVORITTER Nomaden og bonden er en unik gavebok som viser hvorfor Kolbein Falkeid er en av våre store poeter. Herborg Kråkevik er en av våre største artister. Hun har siden ungdomsskolen båret med seg Kolbein Falkeids dikt, og fra sitt hjem på de danske heder reflekterer hun i denne boka over hvorfor diktene berører henne så sterkt. Nomaden og bonden består av Kråkeviks favorittdikt sammenstilt med hennes egne, personlige betraktninger. «Dikta til Falkeid har alltid vore ein kjær følgjesvein for meg gjennom livet, ein ven som traskar bak meg eller framfor meg, og som eg ikkje treng å snakka med. Men som eg gjerne vil snakka med, og det er det eg prøver å gjera i denne boka. Om eg no går i fjella heime i Hardanger eller på heden i Danmark, så er dikta hans der og minner meg om kvar eg kjem frå, og kvar eg skal tilbake til ein gong. Som nomaden og bonden er eg dregen mellom lengsla etter ro og rastløysa si raspande klo. Gjennom å samtala med dikta hans, har eg valgt ut dikt til å ta med seg på livsvegen, dikt til trøyst, og dikt som påminningar.» Herborg Kråkevik KOLBEIN FALKEID OG HERBORG KRÅKEVIK: NOMADEN OG BONDEN ISBN: 9788202621339 // KR 379,-

cappelendamm.no   17

Forfatter Kolbein Falkeid og Herborg Kråkevik

Herborg ʽʽ Kråkeviks


Britt Karin Larsen

Berøringen Britt Karin Larsen er tilbake med en sterk og medrivende roman. I en campinghytte i skogen sitter en kvinne og leter etter de riktige ordene. Hun vil skrive, men blir stadig dratt mot en branntomt i utkanten av bygda. Hvem var mannen som bodde i det utbrente huset? Og hvilken sammenheng har hans historie med hennes egen? Kvinnen søker etter svar, og sakte, men sikkert avdekkes hemmelighetene.

BRITT KARIN LARSEN (f. 1945) bor i Hedmark. Hun har skrevet dikt, barnebøker, dokumentarbøker og romaner. Hun er kritikerrost både i inn- og utland.

BRITT KARIN LARSEN BERØRINGEN ISBN: 9788202621575 // KR 379,-

Camilla Groth

Eira Camilla Groth skriver usentimentalt om et vanskelig og sårt tema. Eira er historien om et barn som aldri ble. Fortelleren opplever å bli gravid 43 år gammel. Vi følger det lille livet som vokser i mors mage, gleden, bekymringene og all forventningen. En roman om å finne en vei videre når det strengt tatt ikke fins.

CAMILLA GROTH EIRA ISBN: 9788202621476 // KR 379,-

18  cappelendamm.no

CAMILLA GROTH (f. 1973) er forfatter og oversetter. Hun debuterte i 2008 med Nature Boy.


Amailie Kasin Lestang (red)

En eller to eller hundrevis av søstre Dikt om kvinner og kvinnekamp Her finner du dikt om kropp, seksualitet og foreldreskap, men også om politisk mobilisering, kamp for egne rettigheter og en kvinnerolle i endring. Samlingen inneholder klassikere fra Edith Södergran og Inger Hagerup, men også nyere og moderne poesi av forfattere som Mette Moestrup og Sumaya Jirde Ali. Diktene er samlet av forfatter Amalie Kasin Lerstang.

AMALIE KASIN LERSTANG (født 1988 på Notodden) debuterte i 2014 med romanen Europa, som hun mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Samme år fikk Lerstang Saabye-stipendiet for debutromanen.

AMAILIE KASIN LESTANG (RED.) EN ELLER TO ELLER HUNDREVIS AV SØSTRE ISBN: 9788202621278 // KR 199,-

Kari Bremnes, Bernhard Ellefsen m.fl

5 kvinner, 3 menn og en datter skriver om Vigdis Vigdis 60. Tror du som Vigdis Hjorth-leser at kjærligheten igjen er mulig for forfatteren? Vigdis Hjorths forfatterskap er alltid i bevegelse og stadig aktuelt. I anledning 60-årsdagen blir det bok og seminar, der ni utvalgte Hjorth-lesere bidrar med skarpe blikk på verket hittil. Tekstene er over et fritt valgt tema. Men ett spørsmål ønsker forfatteren, med glimt i øyet, at de besvarer: Tror dere, som har lest Vigdis Hjorths forfatterskap, at kjærlighet igjen er mulig for forfatteren selv? Bidragsytere: Kari Bremnes, Bernhard Ellefsen, Irene Engelstad, Line Norman Hjorth, Mímir Kristjánsson, Amalie Kasin Lerstang, Toril Moi, Eivind Myklebust, Agnes Ravatn.

KARI BREMNES, BERNHARD ELLEFSEN M.FL. 5 KVINNER, 3 MENN OG EN DATTER SKRIVER OM VIGDIS HJORTH ISBN: 9788202624286 // KR 349,-

cappelendamm.no   19


Boktips.no


Erlend Loe Erlend Loe ble med Naiv.Super gjort til en talsmann for en generasjon og har siden den gang vært en del av den norske offentligheten. Han har blitt forbundet med begreper som naivistisk og ironigenerasjonen.

Men hvem er han og hva tenker han selv om å være ansvarlig for en generasjons livsanskuelse? Marit Eikemo, Anders Heger, Kim Hiorthøy & Egil Halmøy, Finn Skårderud og Erlend Loe selv, har i fem samtaler sirklet inn mannen og forfatteren. Her snakkes det om humor, alvor, politikk, om å bli femti år og bruk av smilefjes.

SMILEFJES HARALD EIA, ANDERS HEGER, KIM HIORTHØY, ERLEND LOE, OLAUG NILSSEN, FINN SKÅRDERUD OG MARIT EIKEMO ISBN: 9788202621483 // KR 349,-

cappelendamm.no   21

Harald Eia, Anders Heger, Kim Hiorthøy, Erlend Loe, Olaug Nilssen, Finn Skårderud og Marit Eikemo

5 SAMTALER MED


Eivind Hofstad Evjemo (red.)

Signaler 2019 Samlingen der mange av de toneangivende forfatterne starter. Er du nysgjerrig på hvordan norsk litteratur vil utvikle seg? Da bør du lese Signaler, Cappelen Damms årvisse debutantantologi. Her står upubliserte talenter side om side med etablerte forfattere. Antologien har siden 1986 fanget opp litterære impulser, og mange toneangivende forfattere har startet sin litterære karriere her. Redaktør for Signaler er forfatter Eivind Hofstad Evjemo.

EIVIND HOFSTAD EVJEMO er født i Levanger i 1983 og bor i Oslo. For sine bøker har han mottatt bl.a. Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Bjørnsonstipendet.

EIVIND HOFSTAD EVJEMO (RED.) SIGNALER 2019 ISBN: 9788202621100 // KR 379,-

Karen Havelin

Les pakningsvedlegget nøye Lansering internasjonalt og nasjonalt samtidig. Laura bor i New York, er håpefull forfatter og mor til et lite barn. En dag får hun beskjed om et mulig besøk fra Norge, og gamle minner vekkes til live. Romanen skildrer perioder preget av smerter og kronisk sykdom, men også lidenskap og håp. Vi blir kjent med et rikt persongalleri og møter et skarpt, ofte humoristisk blikk på legestanden, kropp og forskjellene mellom USA og Norge.

KAREN HAVELIN LES PAKNINGSVEDLEGGET NØYE ISBN: 9788202604349 // KR 379,-

2 2  cappelendamm.no

KAREN HAVELIN er forfatter og oversetter fra Bergen. Hun har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og har en MFA fra Columbia University. Les pakningsvedlegget nøye utgis i flere land samtidig.


Naja Søtje

Vi levde i går Et sammensatt portrett av en far som har strevd med å holde orden på livet. Du skal nok forberede deg på at faren din ikke blir så gammel. Mamma hadde sagt det til meg flere ganger. En ettermiddag ringer moren og forteller at faren er død. Som datter er hun nærmeste pårørende. Nå reiser hun til Skagen for å rydde etter ham. Gjennom minner og gjenstander tegnes et kjærlig og sammen­satt portrett av en far som har strevd med å holde orden på livet og rusen i sjakk.

NAJA SØTJE er født i 1987 i Danmark og bor i Norge. Vi levde i går er hennes første bok.

NAJA SØTJE VI LEVDE I GÅR ISBN: 9788202602451 // KR 379,-

Eivind Buene

Nye privilegier Hva gjør smarttelefonen med oss? Hva står vi i fare for å glemme i distraksjonens tid? Eivind Buenes essaysamling handler om opplevelser de fleste av oss må jobbe for å hegne om. Vi får lese om alt fra togturer og byturer til sterke møter med kunst, litteratur og musikk. Leseren vil selv bli inspirert til å dra på oppdagelsesreise, i verden, i bok­ hylla og i Spotify-katalogen.

EIVIND BUENE er forfatter av flere bøker og arbeider som frilanskomponist. Han har skrevet for en rekke symfoniorkestre, ensembler og festivaler i inn- og utland.

EIVIND BUENE NYE PRIVILEGIER ISBN: 9788202619954 // KR 379,-

cappelendamm.no   2 3


Brynjulf Jung Tjønn

Garden under jorda Diktsamling forankret i et tradisjonelt vestlandsmiljø. Dikta i denne samlinga er forankra i ei verd som dei fleste vil kjenne igjen. Vi ser ein gard omgitt av husdyr og gardbrukarar. Men diktas uttrykk for einsemd og lengt kan også vere fabulerande. Til dømes legg bondesonen kjøtslintrer i jorda i håp om at dei vil vekse fram til det tittelen skildrar: Garden under jorda. Han ynsker å bli forstått, å bli sett, å skape og forme eit liv.

Cornelius Jakhelln

BRYNJULF JUNG TJØNN (f. 1980) har gitt ut en rekke bøker for barn og voksne og jobbar i Samlaget. I 2013 vann han Brageprisen for ungdomsromanen Så vakker du er.

BRYNJULF JUNG TJØNN GARDEN UNDER JORDA ISBN: 9788202619947 // KR 299,-

Verdenshavet En ny samfunnskritisk sci-fi-roman i universet til den prisbelønte Gudenes fall. Verden er gått av hengslene: Gudene er på jakt etter et nytt sted å bo. Med mektige fiender bak hver busk – og under isen – må Sigurd legge ut på en reise. Ingen ting er umulig i denne sagaromanen, der Jakhelln tar oss med tilbake til universet fra den prisbelønte Gudenes fall. I et distinkt og særegent språk skriver Jakhelln videre i den samfunnskritiske sc-fi-tradisjonen.

CORNELIUS JAKHELLN (f. 1977) debuterte i 2001 med diktsamlingen Gebura Muse. Senere fulgte Yggdraliv (2004), Fagernorn (2006), og i 2008 kom siste verket i Quadra Natura Galderhug/Spellmind. I 2007 gjorde Jakhelln seg sterkt bemerket med romanen Gudenes fall, norsk vinner av Cappelens nordiske romankonkurranse. 2 4  cappelendamm.no

CORNELIUS JAKHELLN VERDENSHAVET ISBN: 9788202598884 // KR 379,-


Caroline Kaspara Palonen

Mascarasøvn

En sår, original og humoristisk roman. Edit er en kvinne i 30-årene som reiser nordover med hurtigruta fra Harstad. I bagasjen har hun et hjerte som er knust på flere plan. Stillstanden om bord og alle timene på lugaren fremkaller minner fra barndom, ungdom og voksenliv. Ute på dekk blir hun møtt av rå kulde og et altoppslukende mørke. Mascarasøvn er en motvillig, sår og humoristisk roman fra den særegne Caroline Kaspara Palonen.

CAROLINE KASPARA PALONEN (f. 1984 i Harstad) debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen Xeroxdager. Mascarasøvn er hennes femte utgivelse.

CAROLINE KASPARA PALONEN MASCARASØVN ISBN: 9788202621469 // KR 379,-

Bergverket er en dramatisk komedie fra det litterære talentet Ingvild Schade. Hovedpersonen Karsten er en måpende guttunge som går inn i stort og smått med lik intensitet – og med metalldetektor. Han etter­forsker det han mener er et drap på en ung kvinne, og han hjelper mor med å velge strømpebukse til julebordet. I steinrøysa ruller naboguttene kampe­stein og retter fingrene mot ham som pistoler.

INGVILD SCHADE BERGVERKET ISBN: 9788202601539 // KR 379,-

INGVILD SCHADE (f. 1987) er fra Drammen og bor i Oslo. Debutromanen Drammens rekordbok (2014), med Schades egne tegninger, fikk kritikerne til å sammenlikne henne med blant annet Bulgakov og Vonnegut, og ikke minst til å utrope henne til en forfatter med stort komisk talent.

cappelendamm.no   2 5

Ingvild Schade

Bergverket


Sigbjørn Skåden

Fugl Finnes det noen fremtid? En rystende sc-fi-roman. 2048: Et barn fødes på Heim, en tidligere ukjent planet som en gruppe forskere har kolonisert. Men én av forskerne er ikke bare forsker. Hun er også mor. Og hun har en plan for sin datter. 2147: En ny delegasjon forskere fra Jorda ankommer Heim. De snakker også om håp og fellesskap. Men når sannheten om de ugjestmilde forholdene på Heim synker inn i dem, kommer en annen agenda gradvis til syne.

SIGBJØRN SKÅDEN (f. 1976) debuterte i 2004 på samisk med Skuovvadeddjiid gonagas. For denne ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I 2014 ga han ut romanen Våke over dem som sover på norsk.

SIGBJØRN SKÅDEN FUGL ISBN: 9788202621452 // KR 379,-

Edgar Burås

Mordet på Lemuel Gulliver Jakten på sannheten om Gullivers reise Alle kjenner historien om Gullivers reise. Eller gjør vi egentlig det? Nå får vi lese om Robert Loxleys jakt etter sannheten om Gulliver. Resultatet er en fortelling som er like underlig og kompleks som forelegget. Alt som kan være med er med her, fra bortkomne manuskripter til spennende detektivhistorier. Mordet på Lemuel Gulliver er en fortelling for alle som liker gode eventyr.

EDGAR BURÅS MORDET PÅ LEMUEL GULLIVER ISBN: 9788202606282 // 379,-

2 6  cappelendamm.no

EDGAR BURÅS vokste opp i Belgisk Kongo som barn av et norsk misjonærpar. Han er utdannet som lærer og har i flere år hatt sitt virke i den norske skolen. I 2009 måtte han førtidspensjonere seg på grunn av malaria. Burås har tidligere utgitt barneboken Ungawa (Ena forlag, 2018).


POCKET


Pocket

VG

FÆDRELANDSVENNEN

BOK365

NETTAVISEN

DAGBLADET

ADRESSEAVISEN

Byens spor – Maj Bok nummer 2 i Saabye Christensens storslåtte fortelling Sentralt i Byens spor står Maj, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i. Men like mye med menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjør Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Jespers kamerat Jostein som går i slakterlære og er på vei inn i arbeidslivet, et liv også Maj må tre inn i. For ting begynner å haste. FOTO: MAGNUS STIVI

«Lars Saabye Christensen strør om seg med finslipte litterære gullkorn, spreke ordleker og overraskende assosiasjoner i denne praktfulle romanen.» SINDRE HOVDENAKK, VG LARS SAABYE CHRISTENSEN BYENS SPOR – MAJ ISBN: 9788202622619 // KR 199,-

28   cappelendamm.no


Pocket

GINE CORNELIA PEDERSEN VÅR I DET HINSIDIGE ISBN: 9788202622657 // KR 179,-

GURO HOFTUN SVENSKEN ISBN: 9788202622602 // KR 179,-

Vår i det hinsidige

Svensken

Vår i det hinsidige er en kraftfull roman om en ung jentes oppvåkning – til seksualitet, vekst og brå død. Vår øver på å kysse. Hun gnir kroppen mot barken på treet. Hun er ubeskyttet i møte med verden. Så kommer døden og tar noen fra henne. Går det an å nå de døde? Hvor reiser de døde? Og hvem er egentlig Gud? Vår leter etter tegn. Samtidig skyter alt rundt henne fart, hun skal snart bli voksen.

Jens Persson bor sammen med fire svenske hånd­verkere i et nedlagt solarium i Oslo. Jens er 41 år gammel, sparer penger i fond, men eier ingenting. Det er VM 2011 og seiersrus i Holmenkollen, og på byen treffer Jens Katrine. For første gang på lenge står han på terskelen til noe som kan bli bra. Svensken er en skarpsynt og medrivende roman om å balansere på stillas og se den norske fasaden fra utsiden.

KRISTIAN KLAUSEN DAGBØKENE 1996–2018 ISBN: 9788202622671 // KR 179,-

PRABLEEN KAUR FERDIG MED TING ISBN: 9788202622664 // KR 179,-

Dagbøkene 1996–2018

Ferdig med ting

Morsomt, aktuelt og tankevekkende fra Kristian Klausen! Fortelleren i denne romanen er en bibliotekar som har skrevet nådeløse dagbøker i 22 år. Han er også en obskur novelleforfatter. Nå bestemmer han seg for å finpusse de mest poetiske partiene fra dagbøkene og utgi en liten prosa-perle. Men redak­ tøren vil noe annet: Hvorfor ikke utgi alle dagbøkene, usensurert? Koste hva det koste vil?

Ilone er en hardtarbeidende student som liker å løfte tungt og presse maks på trening. Hun har vært i et forhold der den andre tråkket over en grense. Da hun møter Benjamin, må hun velge om det er plass til et annet menneske i livet hennes. Når gode ting skjer, har Ilone vanskelig for å tro at hun fortjener det. Ferdig med ting er en roman om intimitet, indre mørke og glimt av mulig lykke.

cappelendamm.no 2 9


Pocket

«Jeg har ikke ledd så mye i løpet av tre hundre sider, siden den forrige boken til Loe!» STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«Hjorth er en våre beste, mest interessante samtidsforfattere» MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

ERLEND LOE DYRENE I AFRIKA ISBN: 9788202622633 // KR 179,-

VIGDIS HJORTH LÆRERINNENS SANG ISBN: 9788202622626 // KR 179,-

Dyrene i Afrika

Lærerinnens sang

Fem enkeltpersoner – en tannlege, en biolog, en film­klipper, en forfatter og en politietterforsker – ­kjenner dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra.

Hva skjer med et menneske som har følt seg trygg i rollen og i livet sitt, men plutselig sitter i en kinosal og får se seg selv med en annens utforskende blikk? En roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

De gjennomgår en radikaliseringsprosess og forstår etter hvert at dersom verden skal overleve, må noen gå i bresjen. Dyrene i Afrika er en historie om avmakt, aktivisme, avvik og tøylesløst begjær.

GEORG JOHANNESEN HØST I MARS ISBN: 9788202621247 // KR 299,-

Høst i mars

Johan Liman er i ferd med å miste synet. Bare én ting står i hodet hans: å få et siste glimt av sin tidligere kjæreste Liv. Kort tid etter gjensynet tar han et fatalt valg. Den forelskede tenåringen er blitt attentatmann for terrorgruppen Du Først. Hvordan kunne det ende slik? Georg Johannesens debutroman fra 1957 er en tragisk kjærlighetshistorie, men også en treffsikker analyse av sin samtid.

3 0  cappelendamm.no

GEORG JOHANNESEN OM DEN NORSKE TENKEMÅTEN: ARTIKLER OG INNLEGG OM KULTUROG SAMFUNNSSPØRSMÅL 1954–1974 ISBN: 9788202621254 // KR 299,-

Om den norske tenkemåten

Kåret til etterkrigstidens viktigste sakprosabok! Helt siden utgivelsen i 1975 har denne boka hatt en enestående posisjon blant norske forfattere og intellektuelle. Artiklene i Om den norske tenkemåten er skrevet over et spenn på 20 år. Til sammen viser de Georg Johannesens retoriske talent, men også hans evne og vilje til å analysere datidens litterære, kulturelle og politiske problemstillinger.


Pocket

VG

DAGBLADET

FÆDRELANDSVENNEN

STAVANGER AFTENBLAD

HAMAR ARBEIDERBLAD

Zoo Europa FOTO: TORKIL STORLI

Oppfølgeren til «Tidenes beste norske roman» Mengele Zoo.

Mino er i jungelen i Amazonas, men forflytter seg snart til Europa der han finner sin venn Jens Oder Flirum hardt såret i Eurotunnelen. Det er borgerkrig mellom ulike innvandrergrupper og ultra-nasjonalister. Midt i denne krigen befinner også Karl Iver Lyngvin seg, som er dratt til Europa fra Kongos regnskog i et helt spesielt ærend. Mino samler en liten gruppe vi kjenner igjen fra Nygårdshaugs tidligere bøker. Ved Gardasjøen i Italia sitter et femtitalls vitenskapsmenn og forskere innesperret av skogen. Selv om romanen er den femte i Mino-serien, kan den leses som en selvstendig roman.

GERT NYGÅRDSHAUG ZOO EUROPA ISBN: 9788202622640 // KR 179,-

cappelendamm.no   31


Pocket

Når du minst venter det

En strålende roman fra en av Norges beste forfattere

Selv om Pietro nevnes i Marco Polos testament, vet vi lite om ham. Mot slutten av livet finner han ly blant ildfolket i byen Yazd og forteller sin historie. Han beretter om gatekamper i fremmede land, men også om kvinnen han fortsatt lengter etter. Og om nødvendigheten av å ha en hund til venn. Når du minst venter det er et vakkert eventyr av den typen bare Bringsværd er i stand til å skrive. STAVANGER AFTENBLAD

Pocket

TOR ÅGE BRINGSVÆRD (f. 1939 i Skien) har en stor produksjon bak seg. Han har fått mange priser, bl.a. Kritikerprisen, Rivertonprisen, Aschehougprisen, Doblougprisen, Riksmålsprisen og Ibsenprisen.

TOR ÅGE BRINGSVÆRD NÅR DU MINST VENTER DET ISBN: 9788202622596 // KR 179,-

VG

VG

FÆDRELANDSVENNEN

DAGBLADET

STAVANGER AFTENBLAD

STAVANGER AFTENBLAD

KIM LEINE RØD MANN/SORT MANN ISBN: 9788202622565 // 179,-

KASPAR COLLING NIELSEN DEN DANSKE BORGERKRIG 2018-24 ISBN: 9788202621872 // 179,OVERSETTER: KYRRE ANDREASSEN

Rød mann/sort mann

Den danske borgerkrig 2018-24

I Kim Leines episke storverk Rød mann/Sort mann følger vi den danske koloniseringen av Grønland i første halvdel av 1700-tallet. Vi følger alle dem som frister lykken i det nye landet: guvernøren og de militære, leger, prester, skipskapteiner og håndverkere, men også desertører, tyver og horer. Sjelden har en forgangen tid blitt beskrevet med slik sanselighet, innsikt og humor.

Mellom 2018 og 2024 var det borgerkrig i Danmark. Den ble opplevd av en nå 475 år gammel rikmann som blir holdt i live av et avansert stamcelleprogram. Han lever et dekadent og avsondret liv, men angrer på visse valg han tok under krigen, spesielt i forhold til opprøreren Leonora. Den økonomiske krisen fikk frem det verste i alminnelige folk og samfunnet endret seg i takt med at krisen grep om seg.

3 2  cappelendamm.no


FEELGOOD FORFATTERNAVN Forfatterbio

33   cappelendamm.no


LUCINDA RILEY er født i Irland, og skrev sin første bok som 24-åring. Bøkene hennes er oversatt til over tretti språk, og har solgt 15 millioner eksemplarer. De har vært på bestselgerlisten til både New York Times og Sunday Times.

«Sommerfuglrommet» – ny roman av Lucinda Riley Et herskapelig hus, en eventyrlig barndom og en ødeleggende hemmelighet. Lucinda Riley er klar med en ny storslått underholdningsroman: Sommerfuglrommet. 34   cappelendamm.no


L

Lucinda Riley

ucinda Riley har med sine underholdningsromaner blitt en av de mest leste forfatterne i Norge. På sju år har hennes bøker nå totalt solgt over 1,2 millioner ­ ksemplarer her i landet og 15 millioner på verdensbasis. e

OVER TRE ÅR SAMMENHENGENDE PÅ BESTSELGERLISTENE Siden Stormens søster kom ut i januar 2016, har minst én av Lucinda Rileys romaner ligget konstant på en av bestselgerlistene, altså i over tre år. Lucinda Rileys bøker er oversatt til over 36 språk, og de selger stadig bedre også i England. 15 MILLIONER SOLGTE BØKER Lucinda Riley ble født i Irland, og etter en tidlig karriere som skuespiller skrev hun sin første bok 24 år gammel. Bøkene hennes er siden oversatt til over tretti språk, og har solgt 15 millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har vært på bestselgerlistene til både New York Times og Sunday Times.

FORFATTEREN AV DE SYV SØSTRE

DE SYV SØSTRE Riley-suksessen har økt betraktelig etter at hun begynte å utgi romansyklusen De syv søstre. Serien handler om seks adopterte søstre og deres jakt etter sitt eget opphav og forhistorie. I tillegg forsøker de å finne ut hva som skjedde med deres mystiske adoptivfar mangemillionæren Pa Salt og om det finnes en syvende søster. FAMILIEHEMMELIGHETER, TAPT KJÆRLIGHET OG NYE SJANSER Sommerfuglrommet handler om Posy Montague og hennes familie. Posy bor fortsatt på familiens vakre eiendom, Admiral House, der hun tilbrakte en lykkelig barndom og fanget sommerfugler sammen med sin kjære far. Her oppdro hun også sine egne barn. Til tross for de gode minnene og den praktfulle hagen hun har anlagt, er huset i ferd med å forfalle, og Posy vet at tiden er inne for å selge. Så dukker plutselig Freddie, hennes store ungdomskjær­ lighet, opp. Posy har allerede nok bekymringer, for sønnen Sam mislykkes som forretningsmann og yngstesønnen Nick er plutselig tilbake etter ti år i Australia. Posy er skeptisk til Freddies fornyede interesse, men det hun ikke vet, er at både han og Admiral House skjuler en ødeleggende hemmelighet. SOMMERBOKEN FOR ALLE LUCINDA-FANS Sommerfuglrommet har alle de ingrediensene og de kvalitetene Lucinda Rileys lesere elsker!

LUCINDA RILEY SOMMERFUGLROMMET ISBN: 9788202632311 // KR 399,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

cappelendamm.no   35


36   cappelendamm.no


Månesøsteren, femte bok i serien om De syv ­søstre, er en gripende fortelling fylt med lidenskap, intriger og flamenco.

I

bok nummer 5 i serien om De syv søstre, Månesøsteren, er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne, befinner hun seg i den skotske villmarken, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen ­Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird. På Kinnaird treffer hun også Chilly, en eldre romkvinne som forteller henne at hun har en sjette sans som er ned­ arvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania. I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til det legendariske romfolket i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til den mest berømte flamenco-danserinnen i sin generasjon. Fra det skotske høylandet og Spania, til Sør-Amerika og New York, følger Tiggy sporene tilbake til sin eksotiske og komplekse fortid. Men når skjebnen nok en gang griper inn, må hun bestemme seg for om hun skal bli hos sin gjenfunne familie eller dra tilbake til Kinnaird – og Charlie.

DE SYV SØSTRE ISBN 9788202491376 // KR 199,-

STORMENS SØSTER ISBN 9788202529918 // KR 199,-

SKYGGESØSTEREN ISBN 9788202563943 // KR 199,-

PERLESØSTEREN ISBN 9788202601829 // KR 199,-

LUCINDA RILEY: MÅNESØSTEREN ISBN: 9788202534028 // KR 399,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL cappelendamm.no   37

Lucinda Riley

Månesøsteren


Gunn Marit Nisja

Venner for livet En sart og varm roman om vennskap, kjærlighet og meningen med livet. «Fellesnevneren for historiene mine er at de handler om mennesker på leting etter seg selv og hverandre. Som forfatter har jeg vært fascinert av de sterke vennskapsbåndene som knyttes i tenåra, og spesielt på folkehøgskole, hvor man lever i en slags alternativ, innkapslet virkelighet. Man bærer med seg minner og gleder herfra, men også anger og sår. I romanen Etter oss ­utforsker jeg nettopp dette, hvordan gamle vennskap strekker seg langt inn i framtida.» GUNN MARIT NISJA

GUNN MARIT NISJA (f. 1978) er sunndaling, men bor i dag i Modum, hvor hun til daglig jobber som avdelingsleder for kunstutstillingen på Blaafarveværket. Hun romandebuterte i 2011 med Naken i hijab, som ble nominert til Bokhandlerprisen. Leserne har også tatt godt imot Porselenspiken (2013) og Olivensteinen (2014). Nisja er en aktiv blogger og står blant annet bak den populære Facebook-gruppen Hva leser du akkurat nå som har over 17 000 medlemmer.

«Nisja skriver så levende og troverdig om livets alle fasetter at dette er en fryd for leseren.» NORLI SOLSIDEN «En varm historie om hverdagsmennesker og deres utfordringer, både de som ligger opp i dagen og de man forsøker å skjule.» LILLASJEL (BLOGG)

Du kan følge Gunn Marit Nisja her: facebook.com/gunnmnisja facebook.com/hvaleserduakkuratnå Instagram: @gunnmnisja

38   cappelendamm.no

GUNN MARIT NISJA ETTER OSS ISBN: 9788202576462 // KR 349,-


Nå ute i pocket:

NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN

Naken i hijab

Olivensteinen

Porselenspiken

ISBN: 9788202608927 // KR 179,-

ISBN: 9788202608941 // KR 179,-

Live og venninnen reiser på en etterlengtet ferie til eksotiske Egypt. Det blir en reise som skal treffe Live rett i hjertet.

Hoda er 18 år og skal giftes bort. Familien presenterer Hoda for flere ekteskapskandidater, men hos Hoda vokser helt andre følelser frem.

ISBN: 9788202608934 // KR 179,-

«En nydelig, skjør og rørende historie om selve livet.» TRUDE, NORLI SOLSIDEN

«En sart og sår historie.» GURIS BOKSIDER

Kristin er i slutten av tredveårene, og til morens skuffelse fremdeles singel og uten barn. Da faren til Kristin brått går bort, forventes det at hun skal komme hjem og ta over gårsdriften. Men kan hun svikte familien og følge sin egen vilje?

«Velskrevet, vakker, vond og viktig! En overveldende leseropplevelse!» LIV GADE, BOKINSPIRATOR

cappelendamm.no   39


Magne Hovden

Cirkus

Solgt til Tyskland, Italia og Frankrike!

Morsom og underholdende fortelling om et omreisende sirkus og en kvinnes skjebnevalg. Den selvsentrerte forretningskvinnen Lise får en dag uventet besøk i bedriften hun jobber. En klovn fra det omreisende Cirkus Fandango har kommet for å overbringe budskapet om at hennes hittil ukjente onkel er død. Onkelen, selveste sirkusdirektøren, har testamentert alt han eier til Lise. Men på en betingelse: Hun må fullføre fem forestillinger som sirkusdirektør for at arven skal bli gyldig.

«Denne boka vil få deg til å gapskratte, for så å bryte ut i gråt, og den vil mest sannsynlig varme alles hjerter. Den varmet i hvert fall mitt.» HANNAH PAXIAN, REDAKTØR I FORLAGET DROEMER KNAUR

«Dette er en feelgood som er både original, skarp, morsom og gripende. Det løsslupne sirkusmiljøet setter virkelig fantasien i sving.» BÉNÉDICTE LOMBARD, REDAKTØR I FORLAGET EDITIONS DE SEUIL

«Hovden har lykkes i å skrive en fargerik, satirisk og fengende roman (…). Mine damer og herrer, velkommen til et stykke strand­lektyre, i passe tid før sommerferien.» FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET

MAGNE HOVDEN (f. 1974) er fra Ålesund, bosatt i Kirkenes. Han fikk sitt gjennombrudd med romanen Sameland (Aschehoug, 2010), som fikk strålende kritikker og ble solgt til flere land. 40   cappelendamm.no

MAGNE HOVDEN CIRKUS ISBN: 9788202621186 // KR 349,-


Gøril Emilie Hellen

Svært personlig Portnerboligen er en sterk roman som springer ut fra hendelser i forfatterens egen slekt. «Historien bak Portnerboligen er svært personlig. Jeg vokste opp med en onkel som var lobotomert. Lobotomi er en hjerneoperasjon der nervebanene i hjernens pannelapper blir skåret over, noe rundt 2500 mennesker i Norge ble utsatt for, hovedsakelig på 1940- og 50-tallet. Gjennom hele barndommen fylte onkelen meg med en blanding av skrekk og nysgjerrighet. Når han kom på besøk, var han både en attraksjon og et skremmebilde på noe som en gang hadde skjedd. Romanen Portnerboligen handler om portnerfamilien ved sykehuset i Trondheim på 1940- og 50-tallet, om sønnen Einar som blir psykisk syk og havner på psykiatrisk institusjon, og om en skjebnesvanger hendelse som fører til at han blir lobotomert. Romanen gir et tidsbilde av livet ved Trondheim sykehus, det som i dag er St. Olavs hospital, og om datidens syn på psykisk sykdom. Historien har tre ulike stemmer som hver for seg bærer deler av fortellingen: Johan, som er portner ved sykehuset og far til Einar og den ni år yngre datteren Svanhild. Svanhild, portnerdatter og Einars lillesøster som gir et barns blikk på det hele. Og sist, men ikke minst Stig, en av pleierne ved det psykiatriske sykehuset der Einar havner.» GØRIL EMILIE HELLEN (f. 1966) har vokst opp i Trondheim, men bor i dag i Sandefjord. Hun har mellomfag i drama, film og teater fra NTNU, og har lang erfaring som journalist. Debuten Veien over klippene kom på Gyldendal i 2014.

GØRIL EMILIE HELLEN PORTNERBOLIGEN ISBN: 9788202619725 // KR 349,-

cappelendamm.no   41


Sofia Lundberg

Sofia Lundberg med ny stor bestselger Sterk roman om hva som gjør oss til den personen vi er.

E

lin er en fremgangsrik fotograf i New York, hun er gift med Sam og sammen har de en 17 år gammel datter. En dag får hun brev fra barndomsvennen som var hennes livbøye under den fattige oppveksten på Gotland. Brevet minner henne på fortiden hun har gjort alt for å fortrenge, og som ikke engang hennes nærmeste kjenner til. Hun fylles med skam over det som fikk henne til å flykte og aldri mer vende tilbake.

Ingress

MINNER OM:

SOFIA LUNDBERG ET SPØRSMÅLSTEGN ER ET HALVT HJERTE ISBN: 9788202609702 // KR 379,OVERSETTER: KARI ENGEN 42   cappelendamm.no

DEN RØDE ADRESSEBOKEN ISBN: 9788202621674 // KR 179,OVERSETTER: KARI ENGEN

SOFIA LUNDBERG er forfatter, journalist og pedagog. Debutromanen, Den røde adresseboken, ble en internasjonal suksess og rettighetene er solgt til et trettitall land. Et spørsmålstegn er et halvt hjerte er hennes andre roman.


Chanel Cleeton

Storslått familiesaga fra Cuba Ingress

En storslått underholdningsroman fra revolusjonens tid på Cuba. Kjærlighets­drama og historisk roman i ett.

H

avanna 1959: Nitten år gamle Elisa Perez er datter av en «sukkerbaron» og tilhører dermed sosieteten på Cuba. Det innebærer at hun i stor grad er skjermet for landets voksende politiske opprør. Helt til hun innleder et hemmelig kjærlighetsforhold til en lidenskapelig revolusjonær. Miami 2017: Marisol vokste opp med bestemoren Elisas romantiske fortellinger om Cuba, før hun ble tvunget til å flykte under revolusjonen. Elisas siste ønske var at Marisol skulle strø asken hennes i det landet hun var født. Når Marisol kommer til Havanna, opplever hun de store kontrastene i det vakre, men politisk ustabile landet. Og etter hvert som stadig mer av familiens historie kommer for en dag, forstår hun hva mot og tapperhet virkelig betyr.

CHANEL CLEETON er opprinnelig fra Florida, og vokste opp med historier om hvordan familien hennes flyktet fra Cuba i forbindelse med revolusjonen. Hun elsker å reise og har bodd i Karibia, Europa og Asia.

CHANEL CLEETON NESTE ÅR I HAVANNA ISBN: 9788202615369 // KR 379,OVERSETTER: KURT HANSSEN

cappelendamm.no   43


Nicholas Sparks

ET VALG FOR LIVET Nickolas Sparks i toppslag. Hope står ved et veiskille. Hun er usikker på om kjæresten hennes er den rette, og når faren blir syk, drar hun til hytta på Sunset Beach i North Carolina for å ta noen vanskelige avgjørelser. Tru har blitt tilkalt til USA fra Zimbabwe av en mann som hevder at han er faren hans. På Sunset Beach håper han å nøste opp i mysteriet som har omgitt morens liv, men han blir ledet i en uventet retning.

NICHOLAS SPARKS er en av verdens mest leste forfattere. Romanene hans har solgt i over 100 millioner eksemplarer på over 50 språk. Alle bøkene har vært New York Times’ bestselgere, og mange av dem er filmatisert.

NICHOLAS SPARKS ET VALG FOR LIVET ISBN: 9788202618414 // KR 379,OVERSETTER: ELSA FROGNER

Boktips.no


Frittstående andrebok i sjarmerende «retro-roman»-serie gir oss sterke kvinneportretter og et genuint tidsbilde av 1960-tallets Skandinavia. De voksnes rekker er en frittstående oppfølger til Veien fra Italia, som kom i 2016, og andreboka i det som skal bli en trilogi. Bøkene vil fremkalle minner hos mange lesere, og passer godt for de som liker Elena Ferrante, Anne B. Ragde eller Ketil Bjørnstads romaner fra hvert tiår. Vi forlot italienske Vittoria og danske Conny i 1950-tallets København, og når vi møter de to venninnene igjen er det blitt 1964. Begge er godt gift, men tilværelsen er ikke problemfri: Den ene er ufrivillig barnløs, den andre ufrivillig gravid. Vi får være med på Beatles-konsert, konfirmasjonsmiddag og chartertur til Roma – der Vittoria blir konfrontert med fortiden.

VI MINNER OM:

ANNA GRUE: VEIEN FRA ITALIA ISBN: 9788202545550 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

«De voksnes rekker er en fantastisk tidsreise, akkurat som Veien fra Italia. Anna Grue har skrevet en aldeles herlig historie om personene vi ble kjent med i den første boken.» LIVETIDUKKEHUSET.DK «Anna Grue skriver seg flott inn i tidens tendenser og toner … jeg klarte ikke å legge fra meg boken, og jeg gleder meg til å høre mer om Vittoria.» LITTERATURSIDEN.DK

ANNA GRUE debuterte i 2005 og har siden bl.a. skrevet flere kriminalromaner med Dan Sommerdahl i hovedrollen. Med Veien fra Italia og De voksnes rekker har hun nådd ut til nye lesergrupper.

ANNA GRUE: DE VOKSNES REKKER ISBN: 9788202592875 // KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

cappelendamm.no cappelendamm.no    45 45

Anna Grue

Skandinavias svar på Elena Ferrante-bøkene


Nina George

Det er aldri for sent å finne seg selv … og lykken! Den lille bistroen i Bretagne er en ekte kjærlighetserklæring til nye begynnelser, full av livsglede og livsvisdom.

M

arianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighets­løse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun er på sykehuset og forsøker å komme til hektene, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Dette blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr.

Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk – helt til fortiden innhenter henne.

«En livsbejaende roman.» SUNDAY EXPRESS «Et must for frankofile og livsnytere.» WELT AM SONNTAG «Nina George har skrevet en storartet roman. En øm, varm og livsklok bok som man ikke vil skal ta slutt.» HAMBURGER ABENDBLATT

«Denne boken er fra første til siste side så velskrevet at man ikke klarer å slutte å lese, og man lider med Marianne og gleder seg med henne. Perfekt sommerlektyre.» SCHWAEBISCHE-POST.DE

NINA GEORGE er journalist, spaltist og forfatter og skriver både thrillere, romaner og noveller. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Det litterære apotek, som er solgt til 35 land, og boken gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den ble utgitt i USA. Også Den lille bistroen i Bretagne har vært en stor suksess. Nina George er gift og bor i Hamburg. 46   cappelendamm.no

NINA GEORGE: DEN LILLE BISTROEN I BRETAGNE ISBN: 9788202573232 // KR 379,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL


Pocket

Vakkert innblikk i den rike kulturen i det sørlige India Ingress

For den som likte Kunsten å høre hjerteslag

En vakker skildring som gir sjelero.

E

tter å ha fått et brev fra sin mor, vender en ung mann tilbake til hjembyen sør i India. Brevet har vekket en mengde spørsmål til live, og når han begynner å nøste i dem, avsløres en rekke hemmeligheter som lenge har vært skjult. Ved hjelp av eldgammel kunnskap blander forfatteren virkelighet og myter, og besvarer spørsmål om livet, samtidig som han tar leseren med på en kulturell reise gjennom Indias hjerte.

Rett i pocket!

JANESH VAIDYA er en internasjonalt kjent ayurveda­ praktiker og foreleser fra Kerala i India. I det siste regnet er hans debutroman, og han har også gitt ut flere faktabøker, om ayurveda, yoga og mat.

JANESH VAIDYA I DET SISTE REGNET ISBN: 9788202592851 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

cappelendamm.no   47


Pocket

Mysteriet Amy Snow Lucinda Rileys favorittroman. Som nyfødt blir Amy etterlatt i snøen for å dø. Den vakre arvingen Aurelia finner henne og tar henne med seg hjem. Da Aurelia dør ung, faller hele Amys verden i grus. Men en dag mottar hun et brev fra Aurelia, som har planlagt en overraskelse til Amy ...

«Jeg var trollbundet helt til siste side. Tracy Rees er en fantastisk ny stemme innen historisk drama.» LUCINDA RILEY

Pocket

TRACY REES er av Lucinda Riley blitt utpekt som den mest lovende nye stemmen innen historisk drama, og bøkene er blitt bestselgere i England. Mysteriet Amy Snow ble også kåret til vinneren av Richard & Judys konkurranse Jakten på den neste bestselgeren.

TRACY REES MYSTERIET AMY SNOW ISBN: 9788202622404 //KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

Rett i pocket!

Familiedrama og reiseskildring i ett En perfekt miks av drama, Ingress historie og romantikk.

I

Brødtekst mange år har Colette unngått å reise tilbake til hjemstedet – den magiske øya Belle-Île-en-Mer i Bretagne. Hun er redd for å bli konfrontert med de vonde minnene. Men når hun får vite om morens sviktende helse, innser hun at det er på tide å reise hjem. Når moren etter hvert begynner å åpne seg for datteren, mykner Colette og blir dratt tilbake til fortidens landskap. Men kan øya også bli en del av hennes fremtid?

Rett i pocket! ROSANNA LEY HJEM TIL ØYA ISBN: 9788202614683 // KR 179,OVERSETTER: SOLVEIG MOEN RUSTEN

4 8  cappelendamm.no

ROSANNA LEY har skrevet seks romaner, og Tilbake til Mandalay XXXXXXX er hennes andre bok på norsk, etter Safranhuset. Rosanna Ley underviser XXXXXX også i kreativ skriving ved flere høyskoler og universiteter i England.


VI MINNER OM:

Ingress En ny roman fra forfatteren av bestselgeren Øyas hemmelighet.

R

ebeccas ekteskap er på bristepunktet, og når hun i tillegg får dårlige nyheter fra familien på Rhodos, reiser hun motvillig tilbake til sin barndoms øy. Her innser hun hvor lite hun vet om bestemoren som hun har nektet å ha kontakt med de siste årene. Nå må familien finne sammen igjen, og tiden er Brødtekst inne for å fortelle sannheten om den forferdelige dagen i 1944 da familien hennes ble splittet.

ØYAS HEMMELIGHET 9788202617851 // KR 179,OVERSETTER: SOLVEIG MOEN RUSTEN

Rett i pocket!

PATRICIA WILSON debuterte med Øyas hemmelighet, som var basert på virkelige hendelser på Kreta under andre verdenskrig. Også i Kaneltreet har hun latt seg inspirere av krigen, og denne gangen skriver hun fra Rhodos.

PATRICIA WILSON KANELTREET ISBN: 9788202599447 // KR 179,OVERSETTER: SOLVEIG MOEN RUSTEN

cappelendamm.no   49

Pocket

Kjærlighetshistorie med andre verdenskrig som bakteppe


Pocket

Uforglemmelig drama fra krigen Det gjør godt og vondt på samme tid å lese denne inderlig ekte og vakre fortellingen.

E

n av de sjeldne lese­opplevelsene som fanger deg allerede i første kapittel og ikke slipper taket før lenge etter at siste side er lest. Vi møter tre mennesker som under normale omstendigheter aldri ville ha møttes, men som skal komme til å bety mye for hverandre. I en tid der alt snus på hodet og alle opplever tap, flettes disse tre menneskenes skjebne sammen på finurlig vis. Det oppstår nære bånd mellom dem, bånd som hele tiden trues med å rives i stykker av onde krefter. Og det vokser fram kjærlighet i ulike varianter og på forskjellige nivåer, for på forunderlig vis kan krig også få fram det beste i mennesker.

KRISTIN HARMEL har gitt ut fire bøker på norsk: Så lenge det er stjerner på himmelen, Livet som var ment for deg, Når vi møtes igjen og Der valmuene vokser. Hun bor i Orlando, USA, sammen med sin familie. 50   cappelendamm.no

KRISTIN HARMEL DER VALMUENE VOKSER ISBN 9788202622213 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL


Pocket

LUKE ALLNUTT HIMMELEN ER VÅR ISBN: 9788202622114 // KR 179,OVERSETTER: MIRIAM CLAIRE LANE

Himmelen er vår

Hvis han kunne spole tiden tilbake, ville Rob ha sagt at han hadde trukket vinnerloddet – gift med den fantastiske Anna, far til den etterlengtede sønnen Jack, og med eget hus i London. Men det var før. Før Jacks hodepine, og den nagende følelsen Rob ikke greier å bli kvitt. Før alle legebesøkene som bekreftet at deres store skrekk hadde blitt til virkelighet. Før hele livet raste sammen.

AMITA TRASI FARGEN PÅ HIMMELEN VÅR ISBN: 9788202622138 // KR 179,OVERSETTER: GURO DIMMEN

ANNABELLE THORPE SLIK VI VAR ISBN: 9788202622121 // KR 179,OVERSETTER: TORIL HANSSEN

Slik vi var

Jugoslavia 1979: Miro (8) flytter med familien fra en liten by inne i landet og til den solfylte Dalmatiakysten. Etter som han vokser opp, forelsker seg og gifter seg, ser livet stadig lysere ut. Men truende skyer samler seg over Jugoslavia. Det bryter ut krig, og en uoverveid avgjørelse ødelegger alt Miro har bygd opp. Drevet av sorg flykter han til Dubrovnik og blir del av den tøffe gjengen av krigsreportere.

MARK SULLIVAN UNDER EN BRENNENDE HIMMEL ISBN: 9788202622428 // KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

Fargen på himmelen vår

Under en brennende himmel

Mukta har kommet i den alderen at hennes skjebne – å bli tempelprostituert – skal oppfylles. I et forsøk på å slippe unna blir hun sendt til en familie i Mumbai som hushjelp. Der blir hun kjent med datteren i huset, Tara. De blir venner, men en kveld blir Mukta kidnappet, og ikke lenge etter flytter Tara til USA. Men Tara kommer aldri over tapet av sin beste venn, og reiser senere tilbake for å spore henne opp.

Pino Lella vil ikke ha noe med krigen eller nazistene å gjøre. Han er en helt vanlig italiensk tenåring, opptatt av musikk, mat og jenter. Men den ukompliserte hverdagen er snart over. Da hjemmet hans i Milano bombes, reiser Pino til onkelens gård på fjellet. Der hjelper han jøder med å flykte over Alpene til Sveits. Han forelsker seg også i den vakre enken Anna. Kinoaktuell i 2019. Sann historie.

cappelendamm.no 51


Pocket

Jenta fra toget En vakker bestselger som stemnings­ messig minner om Saras nøkkel. Da andre verdenskrig nærmer seg slutten, kjemper Jakób og den polske motstandsbevegelsen mot de tyske og russiske styrkene. De planlegger å bombe en tysk troppetransport, men et uanmeldt tog på vei mot Auschwitz kommer først. Om bord i toget er seks år gamle Gretl Schmidt.

Pocket

IRMA JOUBERT var historielærer i 35 år før hun begynte å skrive. Hun har utgitt åtte romaner, og bøkene har ligget på bestselgerlistene i Nederland og Sør-Afrika. I 2010 vant hun ATKV Prize for Romance Novels.

IRMA JOUBERT JENTA FRA TOGET ISBN: 9788202622237 // KR 179,OVERSETTER: MIRIAM CLAIRE LANE

Perler på en snor En humorperle om et eldreopprør.

Når beboerne på et eldrehjem i det skotske høylandet oppdager at de nye eierne har planer om å sette opp husleia ganske så ettertrykkelig, må de gå drastisk til verks. Men hva kan en gjeng med seniorer stille opp med mot en mektig organisasjon? Det ene forslaget etter det andre kommer opp, noen mer kreative enn de andre. Etter hvert tar livet mange nye vendinger, og ting er i ferd med å komme helt ut av kontroll.

P.I. PARIS PERLER PÅ EN SNOR ISBN: 9788202622244 // KR 179,OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD

5 2  cappelendamm.no

P.I. PARIS er forfatter, dramatiker og journalist, og bor i Skott­ land. Perler på en snor er basert på et skuespill som gikk for fulle hus høsten 2015. Han har også skrevet faktabøker om andre verdenskrig.


Pocket

Sommeren ved havet «Perfekt for deg som liker Jojo Moyes og Maeve Binchy.» BEST

Ekteskapet mellom det glamorøse skuespillerparet Tony og Althea Wilde fremstår som perfekt for de fleste. De har suksess på hver sin kant, tjener store penger, lever et liv i luksus og har to skjønne barn. Hvert år tar de med barna på lange, vidunderlige sommerferier i huset ved havet, hvor de holder overdådige selskaper og er vertskap for utallige venner. Men en sommer dukker den ensomme ungjenta Maddie opp, og det forandrer alt. For av ukjente grunner tar Tony henne under sine vinger, og familien forstår at fortiden er i ferd med å innhente ham. HARRIET EVANS (f. 1974) er født og oppvokst i London, hvor hun bor med sin ektemann og deres to barn. Hun er utdannet ved Bristol University og jobbet i flere år i forlagsbransjen før hun ble forfatter. Evans har så langt skrevet elleve romaner, hvorav flere er internasjonale bestselgere.

HARRIET EVANS SOMMEREN VED HAVET ISBN: 9788202622381 // KR 179,OVERSETTER: OLA BJØNNESS KARLSEN

Rett i pocket!

Pocket

Den lille bokhandelen i Paris Bokhandleren som finner bøkene som kan lege sjelesår.

Jean Perdu er en bokhandler av det helt spesielle slaget. Han vet nøyaktig hva slags bok som skal til for å kurere oss som lider av diverse sjelekvaler, og derfor kaller han bokbåten sin ved Seinen for Det litterære apotek. Det er bare én person han ikke klarer å kurere: seg selv. Jean Perdu sørger fortsatt over sin tapte kjærlighet, som forlot ham for 21 år siden. Hun etterlot seg bare et brev, et brev Perdu aldri har fått seg til å åpne. Ikke før nå, denne sommeren da alt kommer til å forandre seg. Endelig tør bokhandleren å kaste loss, og han legger ut på en reise oppover kanalene, mot hjertet av Provence. Det blir en uforglemmelig reise både for vår venn Jean Perdu og for leseren. NINA GEORGE er journalist, spaltist og forfatter og skriver både thrillere, romaner og noveller. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Det litterære apotek, nå utigtt på nytt som Den lille bokhandelen i Paris, som er solgt til 35 land og boken gikk rett inn på New York Times’ bestselgerliste da den ble utgitt i USA. Også Den lille bistroen i Bretagne har vært en stor suksess.

NINA GEORGE DEN LILLE BOKHANDELEN I PARIS ISBN: 9788202629892 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL cappelendamm.no   5 3


Pocket

ELIZA GRAHAM DEN JEG VAR ISBN: 9788202622336 // KR 179,OVERSETTER: KURT HANSSEN

Den jeg var

Rosamond har flyktet fra fortiden, og har skyldfølelse for å ha forårsaket morens død. Når jobben som sykepleier bringer henne tilbake til barndomshjemmet Fairfleet for å pleie en eldre mann, må hun konfrontere fortidens spøkelser. Benny kom til Fairfleet i 1939, etter å ha flyktet fra Nazi-Tyskland på et «Kindertransport»-tog. Etter hvert som helsen svekkes, begynner han å betro seg til Rosamond.

Den tapte familien

JENNA BLUM DEN TAPTE FAMILIEN ISBN: 9788202622329 // KR 179,OVERSETTER: BØRGE LUND

Manhattan 1965: Folk strømmer til restauranten Masha’s for å spise godt og for å beundre den flotte eieren Peter Rashkin. Han har en tragisk fortid – han har overlevd Auschwitz. Han er en ettertraktet ungkar, men har bestemt seg for å leve et liv i ensomhet. Helt til den vakre og lovende unge modellen June Bouquet dukker opp i restauranten, og Peter blir vippet av pinnen.

5 4  cappelendamm.no

AUGUSTO CURY DRØMMESELGEREN ISBN: 9788202626556 // KR 179,OVERSETTER: KRISTIN LIE GARRUBO

Drømmeselgeren

Uansett hvor drømmeselgeren beveger seg, klarer han å henrykke, skape bråk og inspirere tilhørerne til å lete etter det viktigste av alt: sjelen. Alle han møter har oppgitt drømmene sine og sliter med livet: en professor som har sluttet å følge sin lidenskap, en alkoholiker som har mistet familien, eldre som har mistet livsgnisten. Gjennom sin visdom hjelper drømmeselgeren dem til å finne ut hvorfor de er ulykkelige.

JANNE BLUM DE SOM SKÅNER OSS ISBN: 9788202602109 // KR 179,OVERSETTER: GRY WASTVEDT

De som skåner oss

Anna Schlemmer har i 50 år nektet å fortelle om opplevelsene sine i Tyskland under andre verdenskrig. Hun og datteren Trudy bodde i en landsby ikke langt fra konsentrasjonsleiren Buchenwald, men Trudy var bare tre år da hun og moren ble reddet av en amerikansk soldat og ble med ham hjem til Minnesota. Som voksen er Trudys eneste minne fra fortiden et gammelt foto som viser en liten familie: Anna, Trudy og en nazi-offiser. Trudy, som nå er professor i tysk historie, begynner å grave i fortiden og avslører den hjerteskjærende sannheten om morens liv.


KRIM


Sigbjørn Mostue

En thrillerreise av de sjeldne Boarding completed: 245 passasjerer – seks kaprere – en ubevæpnet, syk mann. Dette er SAS 239 fra Oslo til Addis Abeba. Spenn fast sikkerhetsbeltene! Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av Shermarke, en terrorist, som skal utleveres til Somalia. Det tar ikke lang tid før Even får større problemer enn en ukomfortabel og kjedelig reise. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. I Oslo følger vi Elna Husøy, Evens tidligere sjef i Forsvarets etterretningstjeneste. Det viser seg at terroristene har en spesiell kobling til Norge. Hun må jobbe mot klokka for å finne ut hvem som står bak komplottet, og hjelpe en fortvilt statsminister og regjering i et diplomatisk vepsebol. Maktesløse og vantro ser passasjerene at pilotene blir henrettet av kaprerne. Even Stubberud skjønner at en djevelsk og spektakulær plan er satt i verk. Men hva kan være målet midt i det utarmede ørkenlandskapet i Øst-Afrika? Det eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død, er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly. Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

SIGBJØRN MOSTUE HIMMELEN SKAL GRÅTE BLOD ISBN: 9788202621315 // KR 379,-

56   cappelendamm.no

SIGBJØRN MOSTUE (f. 1969) er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie. Som barne- og ungdomsbokforfatter har han hatt stor suksess med trilogien Alvetegnet og Den siste magiker. Etter fire kritikerroste krimbøker sammen med Johnny Brenna, kommer nå Sigbjørn Mostue med den første boken om Even Stubberud.


I en av sine beste bøker til nå skriver Harlan Coben veldreid og gripende om en liten småby med store hemmeligheter. Nok en gang beviser Harlan Coben at han fortjener førsteplassen på bestselgerlistene. Han er kanskje den mest stabile og pålitelige amerikanske spenningsforfatteren. Ikke gi slipp handler i kjent stil om familiehemmeligheter og små løgner som kan ødelegge forhold, familier – til og med en hel by. Etterforsker Napoleon, «Nap», har egentlig aldri kommet seg videre etter at tvillingbroren Leo og kjæresten hans Diana ble funnet drept på jernbanesporet i den lille byen Westbridge utenfor New Jersey. Det at kjæresten hans Maura slo opp med ham og dro uten noen forklaring, har han ­heller ikke kommet over. I femten år har han lett etter svar – på hvordan broren døde og hvorfor Maura dro. Da Mauras fingeravtrykk dukker opp i en mistenkts bil, får Nap svar som leder til nye spørsmål; om jenta han elsket, barndomsvenner han trodde han kjente, og om den forlatte militærbasen like ved barndomshjemmet hans.

HARLAN COBEN er tidenes første forfatter som har mottatt alle de tre store krimprisene i USA, både Edgar, Shamus og Anthony Award, og han har tronet på bestselgerlistene over hele verden. Han bor i New Jersey med kone og fire barn.

HARLAN COBEN IKKE GI SLIPP ISBN: 9788202605476 // KR: 379,OVERSETTER: SISSEL BUSK

cappelendamm.no   57

Harlan Coben

Plottmesteren


FOTO: JOEL SAGET / AFP / NTB SCANPIX

LEILA SLIMANI (f. 1981) er en fransk-marokkansk forfatter og journalist. Hun debuterte med Dans le jardin de l’ogre (I uhyrets hage), en roman som tematiserte sexavhengighet, og som ble møtt med svært positive kritikker i hjemlandet. Det store internasjonale gjennombruddet kom med Vuggesang, som nå er under oversettelse til nærmere 40 språk. I Frankrike vant den Goncourt-prisen, mens salgstallet begynner å nærme seg en million. Slimani har også publisert en sakprosabok, Sex et mensonge. La vie sexuelle au Maroc (Sex og løgner. Sexliv i Marokko).


Leïla Slimani

Hånden som rører vuggen Leïla Slimanis Vuggesang er en neglebitersk fortelling om småbarnsforeldres verste mareritt. Og en original utforskning av moderskap, kjønn og klasse. I Vuggesang møter vi Myriam og Paul som ønsker å være det perfekte paret. De vil ha kontroll over karrièren, invitere venner på mat- og vin-kvelder, gi barna en god oppvekst. Da den middelaldrende, Mary Poppins-aktige dagmammaen Louise kommer inn i familien, synes brikkene å falle på plass: Louise passer barna, sørger for innkjøp og matlaging og blir raskt helt uunnværlig. Med gjennomsiktige tråder holder hun familien samlet – ubemerket, men med stadig større makt over Myriams og Pauls liv. Men det Myriam og Paul ikke aner noe om, er de mørke sidene og den grenseløse sårbarheten til kvinnen som de har betrodd det mest dyrebare, nemlig barna. Helt til det utenkelige skjer, og en tragedie rammer.

«Årets nifseste!» SINDRE HOVDENAKK, VG

ADRESSEAVISA

LEILA SLIMANI VUGGESANG ISBN: 9788202591540 // KR: 379,OVERSETTER: THOMAS LUNDBO cappelendamm.no   59


Belinda Bauer

«Bristepunktet er både en original og spennende krim, og en skikkelig rørende familiehistorie.» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

Bristepunktet Den første krimromanen som har vært nominert til Booker-prisen.

«Belinda Bauer har levert konsistent forbløffende og velskrevne romaner siden debuten Blacklands, men Bristepunktet er muligens hennes mester­verk.» JARLE NATLAND, STAVANGER AFTENBLAD

Bilen bryter sammen. Tre barn blir sittende igjen i bilen da moren deres går for å ringe etter hjelp. Hun overlater ansvaret til eldstemann Jack, som kun er elleve år. Men moren kommer aldri tilbake, og blir senere funnet drept i veikanten. Tre år senere har Jack fortsatt ansvaret for de to yngre søsknene. De har klart å holde det skjult for myndighetene at de bor alene etter at faren ikke taklet morens død og dro. Men da den samme kniven som trolig ble brukt til å drepe moren, dukker opp, endrer alt seg.

BELINDA BAUER vokste opp i England og Sør-Afrika. Hun har arbeidet som journalist og manusforfatter, og mottok Carl Foreman/Bafta Award for Young British Screen-writers for sitt filmmanus The Locker Room. Belinda mottok den britiske kriminalforfatterforeningens Gold Dagger-pris for årets kriminalroman med sin første bok, Blacklands. I 2012 hun ble innstilt til den britiske kriminalforfatterforeningens Library Award Dagger for sitt samlede forfatterskap. 60   cappelendamm.no

BELINDA BAUER BRISTEPUNKTET ISBN: 9788202616687 // KR 379,OVERSETTER: GURO DIMMEN


Pocket

Operasjon Poseidon

I 1943 ble en ubåt som returnerte fra et hemmelig tokt angrepet – og den verdifulle lasten antatt mistet … Dirk Pitt får i oppdrag å finne en forsvunnet forsker. Mannen har designet en revolusjonerende prototype til en ubåt for det amerikanske forsvaret. En prototype som gjør ubåten så rask og farlig at ethvert regime vil gjøre alt for å få kloa i den. Samtidig begynner skip å forsvinne fra havet. Kan det være en forbindelse til ubåten som ble borte under annen verdenskrig? Oppdraget sender Dirk og teamet på en actionfylt reise. Oppdagelsen de gjør får større betydning enn de noensinne kunne forestille seg.

CLIVE CUSSLER blir kalt verdensmester i eventyrfortelling. Bøkene hans er utgitt på over 40 språk, i over 100 land, med en leserskare på over 100 millioner trofaste fans.

CLIVE CUSSLER OPERASJON POSEIDON ISBN: 9788202621643 // 199,OVERSETTER: KURT HANSSEN

Boktips.no


Viveca Sten

VIVECA STEN er en av Sveriges mestselgende krimforfattere. Bare i Sverige har hun solgt over 2,5 millioner bøker, og hun har vært på toppen av bestselgerlisten både i Danmark og Tyskland.

Høydepunkt i Sandhamn-serien Viveca Sten har hatt stor internasjonal suksess med Mordene i Sandhamnserien, både som bøker og TV-serier.

VIVECA STEN I FEIL SELSKAP ISBN: 9788202618353 // 379,OVERSETTER: KARI ENGEN 62   cappelendamm.no

Lederen for en av Stockholms største narkoligaer er anklaget for økonomisk kriminalitet, og en vanskelig rettssak står for døren. En kvinne som er på desperat flukt fra sin voldelige ektemann, er en nøkkelperson i den kommende rettssaken – hvis Nora får henne til å vitne. Politimannen Thomas Andreasson trekkes inn i saken. Samtidig som han sliter med sitt vaklende ekteskap, må han se på at Nora tar stadig større sjanser for å redde Mina fra undergangen. I feil selskap er svensk krim på sitt beste. Som Skånska ­Dagbladet skrev: «en velfortalt, utspekulert og mangefasettert krimintrige gjør I feil selskap til en av seriens beste bøker.»


Jane Harper

Alice er borte Fem kvinner begir seg ut i villmarken. Bare fire kommer tilbake. Jane Harpers debutkrim, Tørke, har i skrivende stund nådd til topps i 17 internasjonale kåringer og pristildelinger, og er nominert til ytterligere et titalls. For en suksess for en debutant! I Falsk natur møter vi igjen Aaron Falk fra debutboka, men under helt andre omstendigheter. Vi møter fem kvinner som ganske motvillig legger ut på en teambuildingstur i den australske villmarken. Bare fire av dem kommer tilbake. Kvinnen som mangler er Alice, den manipulerende og mislikte kollegaen med store ambisjoner. Politiets etterforsker Aaron Falk blir kalt inn, da han allerede er i gang med etterforskning av bedriften kvinnene jobber i. Alice er hans kontakt fra innsiden. Under avhørene av de fire gjenværende kvinnene vokser det fram et lite flatterende bilde av maktmisbruk, mistillit og svik. Det har vært et sterk vennskap mellom kvinnene, men også et nett av løgner, misunnelse og gamle historier. Samtidig renner tiden ut for å finne Alice i live – Alice med alle hemmelighetene …

JANE HARPER (f. 1980) er en australsk forfatter, født i Storbritannia og bosatt i Melbourne, Australia, sammen med sin mann og datter. Tørke (2017) var hennes første roman og Falsk natur bok nummer to. Hun er utdannet journalist, og har jobbet i pressen i tretten år, både i Australia og Storbritannia.

JANE JARPER: FALSK NATUR ISBN: 9788202611743 // KR 379,OVERSETTER: CARINA WESTBERG

cappelendamm.no   63


S.K. Tremayne

Like før jeg døde Forfatteren av den kritikerroste boken Istvillingene trollbinder igjen sine lesere med en uhyggelig, gotisk thriller fra et dystert og mytisk myrlandskap i Sør-England. Kath Redway bor sammen med datteren Lyla og ektemannen Adam i et avsidesliggende hus dypt inne i Dartmoor nasjonal­ park. Hun trives i det vakre, men dystre landskapet, selv om familien sliter økonomisk og med datterens autistiske symptomer. En dag våkner Kath opp med et diffust minne om en fryktelig bilulykke. I lettelse omfavner hun sine kjære, men noe er galt. Adam virker rasende, og Lyla oppfører seg stadig merkeligere. De burde være glade for å se henne i live, men de vil ikke møte blikket hennes. Etter hvert som skremmende brokker av erindring vender tilbake, innser Kath at bilulykken ikke var et uhell, og hun begynner å lure på hvem som ønsker henne død – hvis hun i det hele tatt kan stole på sine egne sanser.

S.K. Tremayne er pseudonym for en kjent britisk forfatter. 64   cappelendamm.no

S.K. TREMAYNE LIKE FØR JEG DØDE ISBN: 9788281694941 // KR 349,OVERSETTER: TORE AURSTAD


Lisa Gardner

KVINNENES SVAR PÅ HARLAN COBEN? Ny mørk, psykologisk thriller i den bestselgende serien om D.D. Warren. Et hjem er forvandlet til et åsted: Fire av familiens medlemmer er brutalt drept. Mens den siste – den seksten år gamle Rox – er savnet. Var hun heldig og klarte å komme unna? D.D. Warren og Flora Dane må finne jenta, og komme til bunns i om hun har klart å rømme fra en hensynsløs drapsmann eller om jenta selv er en morder. Den amerikanske thrillerdronningen Lisa Gardner løsner aldri grepet, men holder på leseren til siste punktum er satt. Bøkene hennes havner langt oppe på New York Times bestselgerliste, og hun har vunnet priser over hele verden. Fire av romanene hennes har blitt filmatisert for TV. Bøkene er trykket i 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

LISA GARDNER er en av USAs største krimforfattere, og en gjenganger på toppen av New York Times' bestselgerliste. Bøkene hennes er trykket i over 22 millioner eksemplarer og utgitt i 30 land.

LISA GARDNER: DEN PERFEKTE FAMILIE ISBN: 9788202611880 // KR 379,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE cappelendamm.no   65


FOTO: EWA-MARIE RUNDQUIST

«Siden vi streber etter skape personer med troverdig psykologi, må hendelser i tidligere bøker gjenspeiles i personens liv uten å ødelegge opplevelsen for lesere som har valgt å lese bøkene i en annen rekkefølge.»

66 66    cappelendamm.no cappelendamm.no


Pocket

SOMMERENS STORE KRIM-POCKET Høstens bestselgende krim av Lars Kepler er nå endelig ute i pocket.

L

ars Kepler er på Nesbø-nivå når det gjelder popularitet i Norden. Liten tvil om at Lazarus blir sommeren store krim-pocket. I Lazarus starter handlingen faktisk i Oslo, et stykke utenfor sentrum. Beboerne i en blokk på Tveita har klaget over en fryktelig lukt. Det kommer fra en leilighet. Men slett ikke fra en gjenglemt søppelpose. Da politiet tar seg inn ligger det en død mann på kjøkkenet. Og det er ille nok. Så er det de blodige håndavtrykkene på fryseren. Det som møter politiet når de åpner lokket er rett og slett fryktelig. Fryseren er full av likdeler og skjelettdeler. Mannen som ligger død på gulvet, er en gravskjender og troféjeger. Et av kraniene er Summa Linnas, kona til Joona Linna. Det er da du virkelig skjønner at dette kommer til å bli grusomt nervepirrende lesning. Paret bak forfatterpseudonymet Lars Kepler, Alexandra og Alexander Ahndoril, sier at det er stor fordel å komme tilbake til hovedpersonene sine, bok etter bok, og lære dem å kjenne mer og mer. En utfordring er at de må ha tidligere bøker frisk i tankene, huske alt som har skjedd, og til en viss grad forutse hva som vil skje. «Siden vi streber etter skape personer med troverdig psykologi, må hendelser i tidligere bøker gjenspeiles i personens liv uten å ødelegge opplevelsen for lesere som har valgt å lese bøkene i en annen rekkefølge.», sier forfatterne. I så måte er Lazarus et drømmeeksempel. For den som har fulgt Joona Linna og Saga Bauer gjennom flere bøker er denne et must, og er du nykommer i Keplers univers vil Lazarus garantert gi mersmak.

LARS KEPLER: LAZARUS ISBN: 9788202622343 // KR 199,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

cappelendamm.no   67


Pocket

Sett av den døde Ny krim av politimannen fra Krimvakta i Oslo. En kvinne sitter på kne i skinnegangen ved Oslo S. Når toget treffer, blir hodet kuttet av. Etterforsker Mikael Wulf finner til slutt hodet under vognene. Øynene hennes røper at det ikke var selvmord. Kvinnen bærer også de prostituertes merke, en kul på foten etter å ha gått for langt i trange stiletter. For å finne morderen må han finne ut hvem hun var. Men han vet ikke engang navnet hennes. Hun blir liket han ikke kan glemme.

Pocket

EIRIK HUSBY SÆTHER (f. 1984) er født og oppvokst på Bjørndal i Oslo. Han har studert kriminologi, og i 2009 ble han uteksaminert fra Politihøyskolen. Husby Sæther jobber ved Krimvakta i Oslo.

EIRIK HUSBY SÆTHER SETT AV DEN DØDE ISBN: 9788202624804 // KR 179,-

Hjemmets lune rede Foreldres store mareritt. Åtte år gamle Daisy, utkledd som en tusenfryd, forsvinner sporløst under en fest. Foreldrene rapporterer henne savnet, men da politiet gransker bildene fra festen, ser de at det ikke er Daisy som løper rundt i tusenfryd-drakt, men et annet barn. Ingen har sett Daisy. Var hun der i det hele tatt? Kriminalinspektør Adam Fawles leder en utredning som stadig skifter retning, for ingenting er som det først ser ut til ...

CARA HUNTER HJEMMETS LUNE REDE ISBN: 9788202622312 // KR 179,OVERSETTER: ULRIK FARESTAD

6 8  cappelendamm.no

CARA HUNTER er en forfatter bosatt i Oxford, i en gate ikke ulik den hun beskriver i debutboken Hjemmets lune rede.


Pocket Forfatter

Heading «Usedvanlig spennende og velskrevet roman […]»

IngressSTEIN ROLL, ADRESSEAVISA VG

BOK365

1793 Brødtekst

Kåret til fjorårets beste krimroman. Høsten 1793 blir et lik funnet i innsjøen Fatburen i Stockholm. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato. Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

NIKLAS NATT OCH DAG er født i Stockholm i 1979, hvor han også er oppvokst, bor og arbeider som skribent. Hans forfedre slo ihjel Engelbrekt, mistet hovedstaden til Kristian Tyrann og ble tvunget til å flykte fra landet etter å ha krevd Jean Baptiste Bernadottes abdikasjon.

NIKLAS NATT OCH DAG 1793 ISBN: 9788202622305 // KR 179,OVERSETTER: HENNING J. GUNDERSEN

cappelendamm.no   69


Pocket

Speilbyen Tredje bok i Justin Cronins kritikerroste og bestselgende The Passage-trilogi. De Tolv – mørkets herskere, menneskets dødsfiender – er endelig beseiret. Litt etter litt våger de overlevende seg ut fra sine skjule­ steder. Men i en av de mest fjerntliggende forlatte byene ligger noen på lur: Zero. Nå vil han utrydde menneskeheten en gang for alle. Den avgjørende kampen mellom lyset og mørket står for tur.

Pocket

JUSTIN CRONIN har skrevet en rekke noveller og to romaner, hvorav en vant PEN/Hemingway-prisen. I Overgangen kombinerer han det beste fra litterær amerikansk romantradisjon med fortelllerdriv og forrykende spenning.

JUSTIN CRONIN SPEILBYEN ISBN: 9788202622268 // KR 199,OVERSETTER: GEIR UTHAUG

Den gåtefulle Oberon Qvist Et langt kjærlighetsbrev til den klassiske krimmens gullalder. Oberon Qvist, kjent fra Knut Nærums kritikerroste kriminalromaner De dødes båt og Voodoo på vestkanten, løser syv gåter. I den åttende later det til at han er morderen. I klassisk fair play-tradisjon legges alle ledetråder på bordet slik at den observante leser selv kan finne forklaringen. Den gåtefulle Oberon Qvist er et langt kjærlighetsbrev til den klassiske krimmens gullalder.

KNUT NÆRUM er født i 1961. Han har skrevet en håndfull tøysete spenningsromaner, en rekke barnebøker og en selvhjelpsbok som ikke hjalp i det hele tatt. 7 0  cappelendamm.no

KNUT NÆRUM DEN GÅTEFULLE OBERON QVIST ISBN: 9788202620530 // KR 179,-


OVERSATT

SKJØNNLITTERATUR


Celeste Ng

Elegant romankunst og heseblesende spenning En dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre. Da den gåtefulle kunstneren Mia og tenåringsdatteren Pearl ankommer Shaker Heights og leier et hus av familien Richardson, setter det hendelser i gang som ryster det velordnede nabolaget i grunnvollene. Små branner overalt er en dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre – og avslører faren ved å tro at du er trygg om du bare følger reglene.

CELESTE NG (f. 1980 i USA) debuterte med Alt jeg ikke sa i 2014. Små branner overalt er hennes store internasjonale gjennombrudd. Den gis ut i 38 land, har ligget 48 uker på bestselgerlisten i USA og blir nå miniserie for TV. 72   cappelendamm.no

CELESTE NG SMÅ BRANNER OVERALT ISBN: 9788202594954 // KR 379,OVERSETTER: KIRSTI VOGT


Rystende oppvekstfortelling som amerikanske kritikere har hyllet som en makeløs debut. 14 år gamle Turtle Alveston kjenner skogene ved Nord-Californias kyst bedre enn noen annen. På sine lange vandringer i naturen søker hun tilflukt fra den destruktive kjærligheten hun opplever fra faren, den karismatiske, men plagede Martin. Da Turtle gjennom den eldre gutten Jacob for første gang opplever ekte vennskap, ja, til og med en første tenåringsforelskelse, begynner hun å ta inn verden med et annet blikk. Hun ser livet med faren som det det egentlig er, nemlig farlig og uholdbart. Men for å starte på nytt må hun bryte med fortida. Det som følger, er en opprivende historie om mot og håp, om redning og oppretting av fortidas feil. Min eneste elskede er en insisterende og originalt fortalt historie om en ung jentes kamp for å overleve.

GABRIEL TALLENT (f. 1987 i New Mexico) vokste opp ved Mendocino-kysten nord for Los Angeles med sine to mødre. Debuten Min eneste elskede mottok en samstemt hyllest fra amerikanske kritikere.

GABRIEL TALLENT MIN ENESTE ELSKEDE ISBN: 9788202586560 // KR 379,OVERSETTER: STIAN OMLAND cappelendamm.no   73

Gabriel Tallent

Et stykke skrivekunst helt utenom det vanlige!


Donatella Di Pietrantonio

Arminuta En unik og fortryllende italiensk kritikersuksess. En 13 år gammel jente blir plutselig ført tilbake til sin biologiske familie etter å vokst opp hos noen andre. Jenta kommer fra en trygg og beskyttet tilværelse, mens livet i den nye familien er helt annerledes. I begynnelsen er de nye søsknene fiendtlig innstilt. Det er imidlertid lillesøsteren Adriana som skal bli det faste punktet, og vennskapet med henne definerende for livet.

Chigozie Obioma

DONATELLA DI PIETRANTONIO (f. 1962) bor i Penne i Abruzzo hvor hun jobber som barnetannlege. Hun har utgitt to prisbelønte romaner før Arminuta.

DONATELLA DI PIETRANTONIO ARMINUTA ISBN: 9788202594237 // KR 379,OVERSETTER: CAMILLA CHAMS OG PERNILLE THULL

Et kor av minoriteter En hjerteskjærende beretning om skjebne – og om viljen til å utfordre skjebnen. På den nigerianske landsbygda oppdager den unge hønsebonden Chinonso en dag en kvinne som prøver å kaste seg utfor en bro. Den forskrekkede mannen hiver to av sine fineste fugler ned i elven for å vise jenta hvor farlig et fall kan være. Det blir innledningen til et kjærlighetsforhold mellom Chinonso og Ndali. Men Ndali sliter med å se for seg en fremtid omgitt av høns, og hennes velstående familie motsetter seg forholdet fordi Chinonso mangler utdannelse. Den avvisningen inspirerer ham til å selge alt han eier for å dra fra Nigeria til en annen del av verden og lære – bare for å oppleve at han blir lurt, og at drømmen om en fremtid sammen med Ndali blir stadig mer uoppnåelig. CHIGOZIE OBIOMA (f. 1986 i Nigeria) har bodd på Kypros og i Tyrkia og er nå bosatt i USA hvor han underviser i litteratur og kreativ skriving ved The University of Nebraska. Han debuterte i 2015 med Den forbudte elven (norsk utg. 2017), som han mottok en lang rekke internasjonale priser for. 74  cappelendamm.no

CHIGOZIE OBIOMA ET KOR AV MINORITETER ISBN: 9788281695009 // KR 379,OVERSETTER: TONE FORMO


Elif Shafak

Tre døtre av Eva «En intens, drøftende og oppslukende roman.» THE OBSERVER

35

år gamle Peri er på vei til et middagsselskap i et palass ved Bosporos i Istanbul da hun blir overfalt og forsøkt ranet av en tigger. Ut av veska hennes faller et gammelt og glemt polaroidbilde av tre unge kvinner og deres filosofiprofessor ved Oxford. Fotografiet er som en relikvie fra fortiden, og minner henne om studietiden i England da hun ble kjent med livsglade Shirin, stillferdige Mona og den uortodokse Azur, professoren som utfordret de muslimske venninnenes ulike verdensbilder og deres syn på guddommelighet, frihet og undertrykkelse. Blant middagsgjestenes selvopptatte pludring vandrer Peris tanker stadig tilbake til fotografiet og tiden i Oxford. Men virkeligheten skal snart innhente gjestene rundt det overdådige middagsbordet. Sent på kvelden rammer en rekke terroraksjoner Istanbul, og etter hvert som terroristene og frykten kryper nærmere, tvinges Peri til å gjenoppleve skandalen som skilte de fire vennene på polaroidbildet fra hverandre og minnene om en kjærlighet hun desperat har forsøkt å glemme. Peri er en helt uforglemmelig romankarakter – en intelligent, sterk kvinne som forsøker å manøvrere i motsetningsforholdet mellom øst og vest, tro og tvil, familie og frihet. Med den sydende storbyen Istanbul og kjøligkonservative Oxford som bakteppe,

ELIF SHAFAK ble født i Frankrike i 1971 av tyrkiske foreldre. Hun flyttet tilbake til Tyrkia i tenårene, og bor nå både i London og Istanbul med sin familie. HunForfattertekst er Tyrkias mest leste kvinnelige forfatter og en engasjert politisk kommentator og foredragsholder. Bøkene hennes er utgitt i over 40 land, og hun skriver på tyrkisk og engelsk.

ELIF SHAFAK TRE DØTRE AV EVA ISBN: 9788281694996 // KR 349,OVERSETTER: BENTE KLINGE

cappelendamm.no   7 5


Goliarda Sapienza

Gledens kunst Et familiedrama og en unik tidsskildring i en «glemt klassiker» fra Italia Gledens kunst er en sydende roman der vi gjennom hovedpersonen Modesta blir kjent med Italia gjennom det 20. århundre. Modesta vokser opp i fattige kår, men forstår tidlig at hun er eslet til noe større. Hun gifter seg med en aristokrat, men uten å gå på akkord med sine innerste verdier. Med sin sterke personlighet blir Modesta en utfordring for det fascistiske, patriarkalske samfunnet hun lever i.

GOLIARDA SAPIENZA (1924-1996) ble født i Catania på Silicia. Hun var datteren til to av datidens mest kjente italienske sosialister. Etter å ha fått en svært fri oppdragelse flyttet hun 16 år gammel til Roma, der hun begynte på statens teaterhøyskole. Som foreldrene ble hun forfulgt av fascistene, og gikk inn i motstands­bevegelsen. Hun begynte å skrive skjønnlitteratur i 1950.

GOLIARDA SAPIENZA GLEDENS KUNST ISBN: 9788202446703 // KR 399,OVERSETTER: BIRGIT OWE SVIHUS

Zeyn Joukhadar

Et kart av salt og stjerner 2011: Tolv år gamle Nour har nettopp mistet sin far, og moren bestemmer seg for å ta med barna og flytte tilbake til Syria. Like etter ankomsten innledes opprøret, og bombingen av hjembyen Homs tar til. Når en granat treffer familiens hus og nesten dreper Nour, må familien flykte gjennom Midtøsten og Nord-Afrika på søken etter trygghet. Underveis blir Nours forestilling om «hjemme» til en drøm som hun sliter med å huske – og et håp hun ikke kan leve uten. Ni hundre år tidligere: Seksten år gamle Rawiya forlater sin fattige mor og begir seg ut i verden. Hun kler seg om og blir til gutten Rami, og får gå i lære hos den store geografen al-Idrisi. Han har fått i oppdrag av kong Roger 2. av Sicilia å skape et kart over den kjente verden. Sammen legger kartografen og hans lærling ut på en farefull ferd rundt Middelhavet. Underveis støter de på så vel mytiske uhyrer som historiske skikkelser.

ZEYN JOUKHADAR ET KART AV SALT OG STJERNER ISBN: 9788281694279 // KR 349,OVERSETTER: JOHN ERIK BØE LINDGREN

76  cappelendamm.no

ZEYN JOUKHADAR er en syrisk-amerikansk forfatter, med muslimsk far og kristen mor. Han er utdannet som biokjemiker og var forsker før han begynte å skrive på heltid. Han har publisert en rekke noveller og dikt, og debuterte som romanforfatter med Et kart av salt og stjerner.


En fantastisk pageturner som både gir assosiasjoner til John Irving og Frank McCourts Engelen på det sjuende trinn.

D

enne oppvekstromanen tar leseren med til etterkrigstidens Irland og helt frem til vår tid. Det er en storslagen episk roman, som med utgangspunkt i en manns liv penser innom mange av de mest epokegjørende øyeblikkene i Irlands nyere historie. Det viktigste underliggende temaet er den katolske kirkens makt, og at John Boyne greier å takle et så alvorlig tema med fortellerglede og humor, viser hvilken durkdreven romanforfatter han er. Dette er en bok som er både morsom og tragisk på én gang. Cyrils mor blir gravid utenfor ekteskap som 16-åring og bortvist fra landsbyen sin, en katolsk liten flekk på den irske vestkysten. Hun slår seg ned i Dublin og adopterer barnet bort til det ­velhavende og eksentriske ekteparet Avery: den kjede­ røykende forfatteren Maude, som ikke vil bli for populær, og bankmannen Charles. Men Cyril føler seg ikke som noen Avery, og han føler seg overhodet ikke hjemme i etterkrigstidens katolske Irland. Det er først da han møter den karismatiske skjørtejegeren Julian Woodbead at han kan ta de første skrittene i jakten på hvem han er – en søken som fører ham til Amsterdam og New York i et forsøk på å finne lykken og kjærligheten.

Bøkene til irske JOHN BOYNE (f. 1971) er blitt oversatt til mer enn 50 språk. Han er mest kjent for ungdomsromanen Gutten i den stripete pyjamasen, men han har også skrevet mange romaner for voksne.

JOHN BOYNE: HJERTETS USYNLIGE STORMER XXXX 9788202622299 // KR 199,ISBN: XXXXX OVERSETTER: MORTEN HANSEN

cappelendamm.no   77

Pocket

Romanen John Irving ville ofret høyrehånden sin for å ha skrevet


Pocket

Samtaler med venner

En skarp og humoristisk roman om to unge kvinners vennskap. Frances går på universitetet og har praksisplass hos en litterær agent i Dublin. Hennes beste venninne og tidligere kjæreste er den pene og selvopptatte Bobbi. De skriver poesi og opptrer sammen, og en kveld møter de fotografen Melissa og hennes mann, skuespilleren Nick. Den begavede, men distanserte Frances fascineres mot sin vilje av det eldre paret. Det som begynner som en uskyldig flørt med Nick, utvikler seg snart til et dypere forhold. Frances og Bobbis vennskap begynner etter hvert å slå sprekker, og Frances får det stadig vanskeligere med å bevare sin kjølige distanse.

Pocket

SALLY ROONEY SAMTALER MED VENNER ISBN: 9788202622275 // KR 179,OVERSETTER: TIRIL BROCH AAKRE

SALLY ROONEY (f. 1991) bor i Dublin og har sin utdanning fra Trinity College. Hun er publisert i en rekke litterære tidsskrifter, blant annet Granta og The Dublin Review. Samtaler med venner er hennes første roman.

Klosteret «Klosteret er 750 sider med skitt, brutalitet og lopper – og pur litterær nytelse.»

VG

ERIKA FATLAND, AFTENPOSTEN

Handlingen i denne store episke romanen er lagt til Solovki-øyene i Kvitsjøen på 1920-tallet, da den første Gulag-leiren ble anlagt. Med Solovki-leiren og den storslåtte nordrussiske naturen som bakteppe, skriver Prilepin frem et tragisk kjærlighetsdrama, men også en beretning om Russlands smertefulle historie. Klosteret er blitt sammenliknet med hele rekken av russiske klassikere fra Tolstoj til Solzjenitsyn via Dr. Zjivago.

ZAKHAR PRILEPIN (f. 1975) har lenge vært blant Russlands mest leste og mest omstridte forfattere. For Klosteret, som lå tre år på russiske bestselgerlister, mottok han utmerkelsen Bolsjaja kniga («Den store boken»). 7 8  cappelendamm.no

ZAKHAR PRILEPIN: KLOSTERET ISBN: 9788202622008 // KR 199,OVERSETTER: MARIT BJERKENG


Pocket

Aftenland Sex, makt og intriger på universitetet. Aftenland handler om Karolina som er professor i kunsthistorie. Anton er hennes doktorgradsstudent. Når han sier han har funnet ny informasjon som forandrer historieskrivingen om svensk bildekunst, blir Karolina dratt inn i et spill med flere uventede lag, både følelsesmessig og profesjonelt. Men hvem er det egentlig som utnytter hvem?

THERESE BOHMAN er født i 1978 og bor i Stockholm. Hun er forfatter og kulturjournalist. Den andre kvinnen ble blant annet nominert til Sveriges Radios romanpris og Nordisk råds litteraturpris.

THERESE BOHMAN AFTENLAND ISBN: 9788202622282 // KR 179,OVERSETTER: MONICA AASPRONG

Den andre kvinnen En lidenskapelig kjærlighetshistorie. Hun jobber i kantinen og står lengst ned i hierarkiet på sykehuset. Hun vet hun ikke hører hjemme der, at hun er akslet for noe større. En dag kommer hun i snakk med overlege Carl Malmberg, og han tilbyr å kjøre henne hjem. En lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom en gift mann og en elskerinne, men også en roman som er sentral i den skandinaviske litterære diskusjonen om kjønn og klasse.

FÆDRELANDSVENNEN

STAVANGER AFTENBLAD

TARA

THERESE BOMANN DEN ANDRE KVINNEN ISBN: 9788202587321 // 179,OVERSETTER: MONICA AASPRONG

cappelendamm.no   7 9


Boktips.no


SAKPROSA


Hemningsløs

FORFATTERNAVN Forfatterbio 82   cappelendamm.no


MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET

Hemningsløs – historien om Torstein Lerhol er allerede hyllet av kritikerne og har fått terningkast 6 i VG. Det er en historie om et annerledes liv, som får leserne også til å tenke over sitt eget liv og hva man får ut av livet. SKULLE LEVE TIL HAN BLE TOPPEN TO ÅR Foreldrene til SMA-syke Torstein Lerhol fikk beskjed av legene om at gutten ikke ville bli eldre enn to år. Nå er han 32, veier 20 kg, har pustekapasiteten på 11 prosent og kan så vidt bevege én finger. Likevel hevder han å ha et godt liv. I boken Hemningsløs – historien om Torstein Lerhol, viser han hvordan han greier det. Håpet er at den kan bli en brekkstang inn i diverse dilemmaer knyttet til annerledeshet. Å VÆRE AVHENGIG AV ANDRE TIL ALT – DØGNET RUNDT SMA står for Spinal muskelatrofi, og er en alvorlig muskellidelse som heldigvis bare rammer noen få. Torstein er en av dem. Han tilbringer livet liggende i rullestol og er avhengig av assistanse til alt, døgnet rundt. Dette har ikke hindret ham verken i å ta en mastergrad, jobbe som politiker, være næringslivsleder og foredragsholder, eller i å reise jorden rundt. Nå er han også ordførerkandidat.

OLA HENMO OG TORSTEIN LERHOL HEMNINGSLØS – HISTORIEN OM TORSTEIN LERHOL ISBN: 9788202590925 // KR 379,-

cappelendamm.no   83

Ola Henmo og Torstein Lerhol

Historien om Torstein Lerhol er fortellingen om et uvanlig liv. Samtidig er det en bok som stiller både etiske og politiske spørsmål.

ʽʽ

«Ola Henmo har rett og slett skrevet en usedvanlig klok historie om Torstein Lerhols ukuelige pågangsmot og gode hjelpere. Anbefales på det sterkeste!»


Arne Scheie og Christian Haugen-Flermoe

l l a b t o f m o Scheie spør Kjenner du noen som er interessert i fotball, eller er du kanskje fotballinteressert selv? Da er dette spørreboken for deg!

F

otballorakelet Arne Scheie og quizeksperten Christian Haugen-­Flermoe har skrevet 1000 spørsmål om fotball. Test deg selv, venner og familie – hva kan du om fotball? NRK-legenden og fotballorakelet Arne Scheie øser av sin fotballkunnskap i denne quizboken og stiller spørsmål om alle tenkelige temaer hentet fra fotballens verden. Her finner du spørsmål om store og små klubber, kjente og ukjente spillere, Premier League og Eliteserien, gule og røde kort, triumfer og nederlag, hjemmebaner og trofeer, supportergrupperinger og kjendisfans, fotballfilmer og fotballsanger, keepere og kapteiner, draktfarger og klubbsymboler, Barcelona og Bodø/Glimt. Er du glad i fotball, vil du elske denne quizboken! Få, om noen, i Norge kan mer om fotball enn Arne Scheie, som i mer enn 40 år kommenterte fotball på NRK. I denne quizboken tester han dine kunnskaper. Både den som bare ser en fotballkamp på TV i ny og ne og blodfans vil finne fengende spørsmål i Scheie spør om fotball. Blir spørsmål som «Hva er hjemmebanen til Englands fotballlandslag?» og «Hvilket lag vant Eliteserien i 2018?» for lett? Hva med «Hvem scoret hat-trick for Norge i vennskapskamp borte mot Bermuda i 1992?» eller «Hvilken tysk keeper har den underlige rekorden at han scoret i Champions League for tre forskjellige klubber og alle gangene mot Juventus?»? I denne quizboken fra fotballorakelet Arne Scheie finnes disse spørsmålene og 996 andre spørsmål om fotball. Test deg selv og andre! Hva kan du om fotball? ARNE SCHEIE er en legende innen norsk sportjournalistikk. Han var ansatt i NRK fra 1972 til 2013, og for mange var han stemmen som hørte til tippekampen og hoppuka. Han kommenterte alle tysk-østerrikske hoppuker fra 1973 til og med 2014 og er en av dem som har kommentert flest tippekamper her i landet. Som kommentator var han særlig kjent for sin hukommelse og sine detaljkunnskaper. Scheie har utgitt flere bøker om sport og holder quiz-arrangement sammen med sin gode venn Egil «Drillo» Olsen.

84   cappelendamm.no

1000

spørsmål av NRK-legenden Arne Scheie!

ARNE SCHEIE OG CHRISTIAN HAUGEN-FLERMOE SCHEIE SPØR OM FOTBALL ISBN: 9788202624071 // KR 199,-


Marit O. Bromark

Hanne McBride

Sommerquiz 2019

Sommersudoku

1000 nye spørsmål og svar i Norges mest populære quiz-serie.

For deg som er mer glad i tall enn i bokstaver.

Sommerferien er reddet! Her er quizboka med mye moro for hele familien gjennom hele sommeren. Boka er delt inn i ulike allmennkategorier, men har også en egen del om sommer og ferieliv med spørsmål om ulike ferieland, sommermat og fritidsaktiviteter man kan drive med i ferien. Her kan du teste kunnskapene dine. Boka inneholder 1000 spørsmål og svar, og har egne spørsmål for voksne og barn.

Sommersudoku 2019 med 100 brett – 20 lett, 25 middels, 25 vanskelig, 25 ekstra vanskelig og 5 brett for deg som ønsker noe djevelsk vanskelig. Gjør deg klar for talltrimmen som gir hjernetrim! Alle brettene har bare én mulig løsning, som skal kunne løses ved hjelp av logisk resonnement. Bokas innledning beskriver lønnsomme metoder, og løsningen på alle brettene står bakerst i boka.

MARIT O. BROMARK SOMMERQUIZ 2019 ISBN: 9788202620684 // KR 99,-

MARIT O. BROMARK (f. 1974) er journalist, forfatter og oversetter. Hun har skrevet bøker om politikk og samfunn, samt en serie quiz-bøker.

HANNE MCBRIDE SOMMERSUDOKU ISBN: 9788202622817 // KR 99,-

HANNE D. MCBRIDE var den første i Norge som introduserte dette lille japanske tallbrettet som utfordrer logikken din, og har tidligere skrevet fire sudokubøker. Hun er mediesjef i Discovery Networks Norway. cappelendamm.no   85


Lilla Sølhusvik

«Intervjuobjektene har alle spennende historier å fortelle om hvordan det har vært å kjempe seg frem i mannsdominerte miljøer, og rådene de kommer med er troverdige og relevante.» LINN MARIE HAMMERNES, FINANSAVISEN

Brødtekst

«Som interessert lesar av stoff om kvinner finn eg boka relevant – og ganske kul.» MARIT STADLER WÆRNESS, DAG OG TID

Fordi det er verdt det

Kvinners vei mot toppen av næringslivet. Mens andre områder av samfunnslivet etterhvert har noenlunde jevn kjønnsfordeling, er det fremdeles bare en håndfull ­kvinnelige toppledere i næringslivet. I denne boka presenterer den profilerte NRK-journalisten Lilla Sølhusvik åtte av de fremste, og drøfter samtidig hva det kan skyldes at det er så få av dem, hvilke særlige utfordringer det byr på å lede store konserner og samtidig ofte måtte forholde seg til et usynlig glasstak.

LILLA SØLHUSVIK (f. 1967) har i en årrekke vært politisk journalist i NRK. Hun har også vært utenriksreporter og redaksjonssjef for NRK Alltid Nyheter. Samarbeidet med Halvorsen er hennes debut som forfatter. 86   cappelendamm.no

LILLA SØLHUSVIK FORDI DET ER VERDT DET KVINNERS VEI MOT TOPPEN AV NÆRINGSLIVET ISBN: 9788202590314 // KR 379,-


Emma Reyes

Brev fra min barndom

En levende fortelling om en hjerteskjærende barndom fra Gabriel García Márquez’ favoritt.

Den kolombianske kunstneren Emma Reyes vokste opp som lutfattig og foreldreløs, innestengt i et kloster sammen med søsteren Helena. De ble utnyttet og krenket på det groveste av de fleste voksne. Dette er en levende fortelling om en hjerte­ skjærende barndom, fortalt av Emma selv. Boken er hyllet i en rekke land og ble varmt omfavnet av ­nobelprisvinner i litteratur Gabriel García Márquez. EMMA REYES var en anerkjent kunstner fra Colombia. Hun bodde lenge i Frankrike og var en del av det intellektuelle miljøet der, til hun døde i 2003. Hun skrev en rekke brev om barndommen sin til en venn. Brevene ble etter anbefaling fra Gabríel García Márquez utgitt posthumt.

EMMA REYES BREV FRA MIN BARNDOM ISBN: 9788202496968 // KR 379,OVERSETTER: SIGNE PRØIS

Hvordan skriver man sakprosa.

I samtaleserien «Min metode», arrangert av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, ble ti eminente sakprosaskribenter utfordret til å snakke om skrivearbeidet med en samtalepartner som kjenner bøkene deres svært godt. Tekstene i denne boka er basert på disse samtalene.

BIDRAGSYTERE: Toril Moi Agnes Ravatn Åsne Seierstad Tore Rem

Espen Søbye Steffen Kverneland Agnete Øye Bjørn Arild Ersland

Ane Farsethås Dag O. Hessen Peter Englund

HANS PETTER BLAD (RED.) OG KRISTINE ISAKSEN (RED.) MIN METODE ISBN: 9788202624576 // KR 379,OVERSETTER: ALEXANDER LEBORG cappelendamm.no   8 7

Hans Petter Blad (red.) og Kristine Isaksen (red.)

MIN METODE


David King

RETTSSAKEN MOT ADOLF HITLER En fengslende historie om et rettslig feilgrep med katastrofale konsekvenser. Historien om det skandaløse rettsdramaet som banet vei for Adolf Hitler og nazistene i 1923. Journalister fra fjern og nær strømmet til München da Hitler og ni andre mistenkte ble anklaget for høyforræderi. Rettssaken skjøv Hitler inn i ­begivenhetenes lys, ga ham en scene for sin propaganda og åpnet veien mot makten. Dette er en fengslende historie om ­forbrytelse og straff – og et rettslig feilgrep med katastrofale konsekvenser.

DAVID KING (f. 1979) er forfatter og historiker fra Cambridge University. Han har skrevet fire bøker, blant annet Death in the City of Light (2011) og Rettssaken mot Adolf Hitler (2017). 8 8  cappelendamm.no

DAVID KING RETTSSAKEN MOT ADOLF HITLER ISBN: 9788202444952 // KR 449,OVERSETTER: EIVIND LILLESKJÆRET


Hugo Lauritz Jenssen

En unik historie om samene En samisk verdenshistorie er fortellingen om hvordan et arktisk urfolk oppdaget verden og blandet blod med kapitalismen. Samer og det samiske har alltid blitt betraktet ut fra geografisk tilhørighet på den ekstreme nordkanten av Europa. En samisk verdenshistorie handler imidlertid ikke om samene i Sameland, men følger sporene av samene som selv reiste ut og oppdaget verden. De lot seg stille ut på verdensutstillinger i USA og Europa. Dyrehageentreprenører som tyske Carl Hagenbeck viste frem samer i zoologiske hager. Parallelt med en voldsom interesse fra publikum på flere kontinenter ble samene – i likhet med en rekke andre urfolk – flittig benyttet i reklame og annonser idet en ny, merkantil offentlighet sprang ut av industrialisme og internasjonal kapitalisme. Samer tok aktivt del i den heroiske epoken som utforsket de polare strøk, de siste hvite flekkene på verdenskartet, i ekspedisjoner ledet av berømte oppdagere. Samene ble, med rette, betraktet som eksperter på overlevelse i ekstremt kalde og ugjestmilde klimaer. Dette hører selvsagt med i en verdenshistorie til dette urfolket.

HUGO LAURITZ JENSSEN (f. 1962) er journalist og forfatter. Han skriver for blant andre Dagens Næringsliv og D2. Jenssen har skrevet et titalls bøker, bl.a. den brageprisnominerte Høyblokken. En bygningsbiografi.

HUGO LAURITZ JENSSEN: EN SAMISK VERDENSHISTORIE ISBN: 9788202586232 // KR 449,-

cappelendamm.no   89


Alexander Leborg

PÅ VANDRING UTEN ESEL I CEVENNENE En moderne versjon av Robert Louis Stevensons klassiker. I 2017 får Alexander Leborg i oppdrag å oversette Robert Louis Stevensons klassiker På vandring med et esel i Cevennene. Som ledd i forberedelsene velger han å gå i forfatterens fotspor. Leborg tar selv dagboksnotater underveis. Han er ingen erfaren vandringsmann, men hans betraktninger om livet på landeveien er kloke, entusiastiske og fulle av beundring for turen Stevenson tok nesten 140 år tidligere.

ALEXANDER LEBORG (f. 1973) er oversetter fra engelsk og svensk, og har siden 2015 drevet Minuskel forlag. På vandring uten esel i Cevennene er hans første bok.

ALEXANDER LEBORG PÅ VANDRING UTEN ESEL I CEVENNENE EN SEKULÆR PILEGRIMSFERD ISBN: 9788202608286 // KR 379,-

Cecilia Chrapkowska og Agnes Wold

Snart foreldre Alt du trenger for å gi barnet og deg selv den best mulige starten på livet sammen. Som kommende foreldre får man mange råd om graviditet og småbarnstiden. Forfatterne har gått gjennom hva som er vitenskapelig bevist, som påbud og forbud for gravide, kosthold i svangerskapet, fødsel, søvn, vaksiner og amming. Her presenteres forskning på en enkel måte med vitenskapelige fakta og gode råd.

CECILIA CHRAPKOWSKA OG AGNES WOLD SNART FORELDRE EN PRAKTISK HÅNDBOK OM SVANGERSKAP, FØDSEL OG BARNS UTVIKLING ISBN: 9788202594190 // KR 379,OVERSETTER: METTE-CATHRINE JAHR

9 0  cappelendamm.no

CECILIA CHRAPKOWSKA er spesialistlege i barne- og ungdomsmedisin ved ALVA barne­ klinikk i Stockholm. Hun forsker på barnevaksiner ved Karolinska institutet og skriver blogg og kronikker. AGNES WOLD er immunolog, professor i bakteriologi, overlege på Sahlgrenska universitetessykehus i Gøteborg, hedersdoktor ved Chalmers tekniske høyskole og også lærebokforfatter som skriver kronikker.


Erik Hexeberg og Sofie Hexeberg

Ingress

Maten er din beste medisin Legeparet Sofie og Erik Hexeberg har i mange år brukt mat som medisin i sin praksis, og hjulpet et utall pasienter til et bedre liv. Om du har en autoimmun sykdom, har du en kronisk betennelse i kroppen. Du kan få en mye bedre hverdag, kanskje bli helt frisk, ved å følge et kosthold som tetter lekk tarm og hemmer betennelse (antiinflammatorisk mat). I boken presenterer legene Sofie og Erik Hexeberg et nytt blikk på autoimmun sykdom, og forteller historiene til pasienter som har fått et nytt liv ved å endre kostholdet sitt. DR.MED. SOFIE HEXEBERG (f. 1960) er lege og kostholdsekspert. Hun driver Dr. Hexebergs klinikk sammen med sin ektefelle i Sandvika og er en av grunnleggerne av foreningen Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer. SOFIE OG ERIK HEXEBERG er leger, kostholdseksperter og forfattere. De driver Dr. Hexebergs klinikk i Tønsberg og Bærum og er særlig opptatt av hvordan pasientene kan bedre helsen gjennom kostholdsendringer.

ERIK HEXEBERG OG SOFIE HEXEBERG NYTT BLIKK PÅ AUTOIMMUN SYKDOM ISBN: 9788202609184 // KR 399,-

cappelendamm.no   91


Jan Ivar Nykvist

• fisk • skalldyr • grønnsaker • kjøtt • pizza • desserter • tilbehør

Sunt på grillen Ny bok av 4 x norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist! Grilling betyr ikke nødvendigvis bare pølser, hamburgere og store kjøttstykker. Her er inspirerende oppskrifter på alt det andre man kan legge på grillen: enkelt, smakfullt – og sunt! Fire ganger Norgesmester i grilling, Jan Ivar Nykvist ønsker å formidle et sunnere aspekt ved grillingen. Mange tenker på grilling som en «risikosport» med store kjøttstykker, kryddersmør, feite dressinger og høyt blodtrykk. Jan Ivar viser en litt sunnere og grønnere side ved grillingen som også appellerer til den litt sunnere delen av befolkningen.

JAN IVAR NYKVIST FOTO: MATS DREYER SUNT PÅ GRILLEN ISBN: 9788202599287 // KR 399,92   cappelendamm.no

JAN IVAR NYKVIST er fire ganger Norgesmester i grilling, og kom på andre plass i første sesong av «Norges Grillmester» på TV2. Han driver bloggen www.matenvideler.no og har tidligere utgitt to bøker om grilling som begge ble nominert til «Årets norske kokebok».94   cappelendamm.no


Kari Finngaard

Alle liker småkaker!

Småkaker er enkle å lage og holder seg lenge. Når kakeboksen er fylt, har du alltid noe godt til kaffen. Det kan være havrekaker, sjakkruter, bondekaker, ingefærkaker, kardemommeskorper, honningkaker, madeleinekaker, italienske biscotti, finske pinner og mange flere. Julekakene er heller ikke glemt. Tradisjonen tro møter vi julehøytiden med strull, peppernøtter, serinakaker, vaniljekranser og brune kaker. Hva er mer velkomment enn en personlig gave? Småkaker på boks eller pakket inn i cellofan og med sløyfe blir mottatt med begeistring av venner og familie. Kari Finngaard forteller om småkakenes historie, og om ingredienser og smakstilsetninger, og gir nyttige tips og inspirasjon til å komme i gang med bakingen. Boken er laget i nostalgisk Lev Landlig-stil, og forfatteren har selv tatt stemningsfulle bilder i koselige omgivelser på landet. Det er nesten så du kjenner duften og smaken av hjemmebakte småkaker fra mormors kjøkken! Småkaker vekker barndomsminner og ivaretar verdifulle tradisjoner. • • •

50 gode og velprøvde oppskrifter Skrevet av erfaren forfatter og matskribent Stemningsfulle bilder og layout i nostalgisk Lev Landlig-stil

KARI FINNGAARD er forfatter, fotograf og billedkunstner. Kari er opptatt av alle bordets gleder, og sier selv at gode smaker, dufter og sanselig mat er blant livets viktigste faktorer. Hun jobber som frilans matskribent, stylist og fotograf i fagpressen. Hun har levert oppskrifter til Lev Landlig i en årrekke og skrevet flere kokebøker, blant annet Mormors kaker, Vårt daglige brød og Mitt landlige kjøkken.

KARI FINNGAARD SMÅKAKER FRA MORMORS KJØKKEN ISBN: 9788202602529 // KR 379,-

cappelendamm.no   95


96   cappelendamm.no


Jørgen Ravneberg

Sankeboka Sankeboka er en enkel bok å bruke i jakten på velsmakende, gratis mat.

Folk blir mer og mer opptatt av spiselige, ville vekster, og ­naturen er full av dem: grønnsaker, salater, urter, skudd fra trær, ­blomster, busker, bær, røtter og tang. Her lærer du deg å identi­ fisere, hvor du skal lete og når du bør plukke dem. Hver av de 185 spiselige vekstene blir grundig beskrevet og illustrert med fotografi.

JØRGEN RAVNEBERG (f. 1992) er kjøkkensjef på restaurant Kolonihagen Frogner i Oslo. Han er opprinnelig fra Alta i Finnmark. I 2017 ble han kåret til Årets grønne kokk.

JØRGEN RAVNEBERG SANKEBOKA – VELSMAKENDE VILLE VEKSTER ISBN: 9788202606565 // KR 449,-

cappelendamm.no   97Eva Robild

Dyrk økologisk Gode tips til dyrking og hvordan du kan bedre miljøet og få en mer bærekraftig livsstil. Vil du dyrke økologisk og samtidig ta et skritt mot giftfri mat, bedre miljø og en mer bærekraftig livsstil? Eva Robild hjelper deg fra idé til handling. Hun viser hvordan du enkelt kan dyrke grønnsaker, urter, bær og blomster økologisk og forteller på en ispirerende måte om jordtyper, vekselbruk, gjødsling, kompost, ugress, nyttedyr og skadedyr. Boken inneholder mange gode tips og vakre bilder.

EVA ROBILD har skrevet flere hagebøker. Hun er redaktør for SVTs Trädgårdsmåndag og medvirker i aviser og tidsskrifter.

EVA ROBILD DYRK ØKOLOGISK ISBN: 9788202615796 // KR 299,OVERSETTER: TOMMY TØNSBERG

cappelendamm.no   99


100   cappelendamm.no


Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg

ʽʽ Stauder

Rådene til hvor du skal ha hvilken plante. Ønsker du deg lettstelte og vakre staudebed? Her får du informasjon om grunnarbeid, stell, formering, fargevalg og bladkombinasjoner, og om hvilke planter som egner i ulike miljøer. Boken har en egen oversikt over 101 stauder med bilder og tekst. Med denne boken kan du anlegge lettstelte staudebed som vil glede deg med blomstring eller dekorativt bladverk gjennom hele sesongen, år etter år.

TOMMY TØNSBERG (f. 1980) er tidligere redaktør for Hageselskapets blad, Norsk Hagetidend. Han er en populær og kunnskapsrik foredragsholder og forfatter av flere hagebøker. KENNETH INGEBRETSEN (f. 1977) er gartner og tidligere redaktør for medlemsbladet Blomstervennen i Blomstervenners Klubb. Sammen med Tommy Tønsberg (f. 1980), tidligere redaktør i Norsk Hagetidend, driver han nå planteskolen og nettstedet Garden Living.

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG STAUDER – HVILKEN PLANTE HVOR ISBN: 9788202579449 // KR 349,-

cappelendamm.no   101


MDyrk frukt

D

Kenneth Ingebrigtsen og Tommy Tønsberg

K SEL

V

Krukker og potter

YR

og bær

Ingress

Ingress

Frodige potter eller krukker kan forvandle en grå og kjedelig uteplass til en vakker oase, friske opp en steinlagt bakgård eller fargelegge en asfaltert innkjørsel. Her er tipsene du trenger når du skal velge krukker og potter til ulike vekster, og råd om jord, drenering og stell. Dyrk alt fra surjordsplanter, sukkulenter og vannplanter til grønnsaker, krydderurter, små bærbusker og minifrukttrær.

Drømmer du om å dyrke frukt og bær? Her er tips og inspirasjon til å dyrke favorittvekstene dine, enten du vil ha epler, plommer, solbær eller rips, eller mer eksotisk frukt som aprikos, fersken og minikiwi. Du trenger ikke en stor hage for å dyrke frukt og bær, noen sorter trives godt på liten plass. Gode råd om valg av sorter, plassering, planting, gjødsling og beskjæring gjør det enkelt å lykkes med dyrkingen.

KENNETH INGEBRIGTSEN OG TOMMY TØNSBERG KRUKKER OG POTTER ISBN: 9788202608477 // KR 199,-

102   cappelendamm.no

KENNETH INGEBRETSEN OG TOMMY TØNSBERG DYRK FRUKT OG BÆR ISBN: 9788202608484 // KR 199,-


Helene S Lundberg

Landlig hygge Gjenbruk av gamle skatter på en ny måte! Helene gir deg her ideer til hvordan du på en ny måte kan gjenbruke gamle skatter du har liggende etter besteforeldre, eller ting du har kjøpt på loppemarked. Dette er en bok som tar deg tilbake til velfylte skap av håndlagde skatter. Små duker, blonder, kjøkkenhåndklær, putetrekk har fått nytt liv som lampeskjermer, applikert pledd, gardiner, puter, og mye mer. Gamle strameibroderier brukt i vesker store eller små, i puter og som dekor på plagg.

HELENE S LUNDBERG er vår mest allsidige hobby­ bokforfatter. Hun har utgitt en lang rekke bøker i forskjellige emner; fra kakebaking og kakedekorasjon til julebøker, ull i gamle teknikker, blomstergleder, strikking og hekling og mye mer. Hennes bøker er blitt solgt til mange land.

HELENE S LUNDBERG LANDLIG HYGGE - SKAP STILEN SELV ISBN: 9788202605698 // KR 399,OVERSETTER: TORIL BLOMQUIST

cappelendamm.no   103


Anja Bruland

Buketter fra blomsterhagen Bukettbinding er en enkel hobby som krever lite investeringer. Vil du lage nydelige blomsterbuketter? Anja Bruland dyrker blomster, holder kurs og lager naturlige, viltre og frodige buketter i Blomsterhagen på Abildsø. Her deler hun sine kunnskaper om blomster og blomsterbinding slik at du enkelt kan binde de vakreste buketter. Du får også tips om hvordan du bør høste og behandle blomster, og om forskjellige teknikker for binding av ulike typer buketter.

ANJA BRULAND er utdannet gartner og argronom og har drevet firmaet Blomsterhagen på Abildsø siden 2009. Blomsterhagen holder til i Oslo med verksted, butikk og en stor blomsteråker. Bruland dyrker blomster, holder kurs, driver nettbutikk og binder vakre og viltre buketter.

104   cappelendamm.no

ANJA BRULAND BUKETTER FRA BLOMSTERHAGEN ISBN: 9788202600211 // KR 399,-


cappelendamm.no   105


Ellen-Marie og Margrethe Liljeteig

Skinn og lær Godt skinn og lær er varig, levende og naturlig.

Her får du ideer til hvordan du kan lage de lekreste produkter i skinn og lær. Boken er delt inn i to deler. DEL 1: Tar for seg verktøy og teknikker, ulike skinnsømmer for ulike formål, hulling, festing av niter eller maljer, preging av bokstaver, broderi på skinn og mye mer. DEL 2: Her får man ideer til store og små prosjekter, enkle og litt mer avanserte. Du finner cover til notatbøker, skinnpenal, potteskjuler, grytekluter i en kombinasjon av strikk og lær til vesker og sekker og mye mer. ELLEN MARIE og MARGRETHE MILJETEIG driver hobbybloggen Søstrene Miljeteig. De lager smykker, kosedyr, bruks- og pynteting. Babydilla var deres første bok. 106   cappelendamm.no

ELLEN-MARIE MILJETEIG OG MARGRETHE MILJETEIG SKINN OG LÆR GJENBRUK, INTERIØR OG TILBEHØR ISBN: 9788202600556 // KR 399,-


Pernille Cordes

Hakking

Utforsk de mange mulighetene hakking byr på, og finn inspirasjon til din egen stil. Hakking – en blanding av hekling, strikking og veving – er en gammel sentralasiatisk teknikk som gir mulighet til mange spennende strukturer, mønstre og fargekombinasjoner. Her får du oppskrifter på alt fra jakker, gensere, luer og sokker til tepper og ting til interiøret, i tillegg rommer den en trinn for trinn-guide og et omfattende mønsterbibliotek.

PERNILLE CORDES er strikke- og hekledesigner og driver butikken Englebarn med eget garnmerke i Danmark. Som forfatter, foredragsholder og kursholder tar Pernille pulsen på trender innen strikk og hekling.

PERNILLE CORDES HAKKING – TEKNIKKER, MØNSTRE OG OPPSKRIFTER ISBN: 9788202624484 // KR 379,OVERSETTER: KAJA KVERNBAKKEN

cappelendamm.no   107


FORFATTERNAVN Forfatterbio 108   cappelendamm.no


Denise Samson

Sommerlig strikk og litt hekling Luftige plagg til solrike dager og lune plagg til svale kvelder. Her får du inspirasjon til å strikke og hekle herlige sommerplagg til baby, barn, dame og herre. Du kan lage lekre plagg som jakke, genser, kjole, topp, tunika og poncho. Eller hva med noe til hjemmet – sengeteppe, badematte, håndkle eller klut? Med 40 oppskrifter å velge mellom er det lett å finne nye sommerfavoritter, og forfatterens gode tips og forklaringer gjør det enkelt og morsomt å komme i gang med nye prosjekter. Finn frem garn og strikkepinner eller heklenål, og lag nydelige sommerplagg til hele familien!

DENISE SAMSON er en pasjonert strikker og en fast leverandør av egne strikkedesign til ukepressen. Hun er også en erfaren oversetter av hobby- og håndarbeidsbøker. Hekta på hullstrikk er hennes tredje strikkebok. Hun har tidligere utgitt Hekta på fletter (2015) og Poncho! (2016).

DENISE SAMSON SOMMERLIG STRIKK OG HEKLING ISBN: 9788202634841 // KR 399,-

cappelendamm.no   109


Kjetil Bevanger Lyrikk

Heading Ingress

Brødtekst

dikt/tekstutdrag

Skogen Lær deg å kjenne skogens mangfold. I bokens innledning vil du bli kjent med de ulike skogtypene vi har og det biologiske mangfoldet som er knyttet til dem. Artsomtalen omfatter insekter og snegler, krypdyr, fugler og pattedyr, og trær og blomster, moser, sopp og lav – i alt 160 ulike arter. For hver art beskrives utseende, forekomst og levevis, ledsaget av et karakteristisk bilde. Fargekodesystemet gjør det enkelt å finne frem.

KJETIL BEVANGER SKOGEN – LÆR DEG Å KJENNE SKOGENS MANGFOLD ISBN: 9788202621490 // KR 249,110   cappelendamm.no

Dr. scient. KJETIL BEVANGER er vitenskapelig rådgiver ved XXXXXXXX NorskXXXXXXXX institutt for naturforskning. Han har gitt ut de populære bøkene Dyreliv i byen, Skogen og Kysten i serien Cappelen Damms naturhåndbøker i tillegg til et utall vitenskapelige artikler.


LONELY PLANET – LOMMEKJENT

• Verdens sterkeste merkevare innen reiseguider • For korte storby­opphold • Lokalkjent – tips som leder deg utenfor turistfella • Topplister – byens aller beste • Gode kart og løst utbrettskart

NYE REISEGUIDER I VÅR Ingress

Ingress

Brødtekst

Brødtekst

NY D

NAS E ST I

Lyrikk

HENDIGE OPPDATERTE STORBYGUIDER SOM LEDER DEG RETT TIL HJERTET AV BYEN. Heading Heading

KR 199,PER STK

JON

MINNER OM!

Bombe

XXXXX XXXXX

FOTO: SHUTTERSTOCK.COM

Forfatterbio

XXXXX XXXXX

Forfatterbio

111  cappelendamm.no cappelendamm.no   111


Marshall B. Rosenberg

Å leve ikkevolds­­kommunikasjon Lærebok for å løse mobbeproblemene i samfunnet. Ikkevoldskommunikasjon, eller IVK, er en kraftfull kommunikasjonsmodell, men er også noe mye mer enn som så. Det er en metode for å tenke og leve i verden. Den har også som mål å inspirere til relasjoner der alles behov blir ivaretatt ved at man gir på en medfølende måte.

Heather Askinosie og Timmi Jandro

MARSHALL B. ROSENBERG (1934–2015) var amerikansk psykolog, forfatter og lærer, som på 1960-tallet utviklet Ikkevoldskommunikasjon for å hjelpe mennesker til å løse konflikter, i relasjoner og på samfunnsnivå.

MARSHALL B. ROSENBERG Å LEVE IKKEVOLDSKOMMUNIKASJON (EMPATISK KOMMUNIKASJON) ISBN: 9788202605827 // KR 399,-

Krystallmagi Tre inn i krystallenes magiske verden og forsyn deg av deres helsebringende gaver!

HEATHER ASKINOSIE OG TIMMI JANDRO KRYSTALLMAGI – RITUALER FOR BRUK AV KRYSTALLER, MODER JORDS MILLIONER AV ÅR GAMLE VISDOMSBÆRERE ISBN: 9788202597580 // KR 379,OVERSETTER: KARI KAHRS

112  cappelendamm.no

Lær å inkludere krystaller i hverdagens mange gjøremål. Forstå hvordan naturens «smykker» virker, hva de virker for og hvordan du bruker dem, i alt fra meditasjoner til ritualer for å skape velstand og harmoni, styrke skaperkraften og kontakten med kosmos. En praktbok i stort format med instruktiv tekst og inspirerende fargebilder. Krystallekspertene Heather Askinosie og Timmi Jandro er gründerne av Energy Muse, de populære energismykkene for en bevisst livsstil. Med Krystallmagi har de to forfattet et komprimert intensivkurs i bruk av krystaller. Praktfullt og praktisk om krystaller, og med ritualer som åpner deg for krystallenes healende kraft. HEATHER ASKINOSIE og TIMMI JANDRO er grunnleggerne av Energy Muse, den populære nettbutikken for energismykker som blant annet mange yoga-utøvere bruker.


ARNEBERG FORLAG

Sadhguru

SADHGURU er åndelig veileder, visjonær, filantrop og mystiker. Han er foredrags- og kursholder av internasjonalt format og har flere ganger forelest ved World Economic Forum i Davos.

En New York Timesbestselger om filosofien bak yoga Nysgjerrig, lidenskapelig og provoserende, innsiktsfull, logisk og ekstremt morsom, om den klassiske vitenskapen om yoga. Yogi Sadhguru presenterer vestlige lesere for en tidsbestemt vei til å oppnå absolutt velvære: den klassiske vitenskapen om yoga. Sadhguru er en annerledes åndelig veileder. Boken gir verktøy og løsninger, praktisk visdom til å styre kropp, sinn og følelser for å skape et liv slik du vil, et liv med velvære. · En bok i selvinnsikt og yogafilosofi fra en vismann · Livsvisdom vi i Vesten har godt av å bli eksponert for · Full av humor og metaforer

SADHGURU: INDRE INGENIØRKUNST – EN YOGIS OPPSKRIFT TIL DYP GLEDE ISBN: 9788202605728 // KR 399,OVERSETTER: KARI GJÆVER PEDERSEN

cappelendamm.no   113


Pocket

SOPHIE ELISE ISACHSEN (f. 1994) er en av landets mest fulgte bloggere. I 2015 ble hun av Medier24 kåret til den mektigste kvinnen i Medie-Norge.

Svært personlig om forelskelse fra Norges største blogger Sophie Elises bok Elsk meg gir et unikt og engasjerende innblikk i å være ung og forelska i 2018. Et unikt og engasjerende innblikk i hvordan det er å være ung og forelska i 2018, og viser alle de utenkelige tingene man er villig til å gjøre for noen man har blitt avhengig av, og som ikke nødvendigvis er avhengig av deg tilbake. Sophie Elise tar fatt på et tema som stort sett fikk stå uberørt i debutboken hennes. Boken er basert på en rekke svært personlige og litterært anlagte notater som hun opp gjennom årene har skrevet ned på telefonen sin, og handler om en ung jente på vei inn i en av de sterkeste formene for avhengighet et ungt menneske kan oppleve: forelskelse. 114   cappelendamm.no

SOPHIE ELISE ISACHSEN: ELSK MEG ISBN: 9788202620578 // KR 179,-


Pocket

Else går til psykolog Både moren og broren hennes begikk selvmord. I denne boken inviterer Else Kåss Furuseth deg inn i terapirommet, og deler sjenerøst av seg selv med hjerte og smerte.

BERGENS TIDENDE

ITROMSØ

D

a Else Kåss Furuseth var 11 år gammel, tok moren hennes livet av seg etter lang tids depresjon. 17 år senere mistet hun også broren sin Lars Kristian til samme skjebne. Tragedien som rammet familien Furuseth, dannet utgangspunktet for teaterforestillingen Kondolerer der Else tok tak i et av vår tids største tabuer, og gjorde det, mot alle odds, til en rørende og ikke minst morsom opplevelse. Av alle brorens formaninger og beskjeder var det en ting han sa som hun ikke klarte å riste av seg: Du burde gå til psykolog. Else går til psykolog består av ett år med samtaler mellom den nevrotiske og pratsomme Else og han som etter hvert ble hennes psykolog. Boken åpner døren til terapirommet, et rom heftet med mange myter og feiloppfatninger, og som med vidd og en god porsjon alvor reiser et spørsmål som er like personlig som det er allmennmenneskelig: Hva bør vi snakke om, og hva er det lurest å la ligge?

ELSE KÅSS FURUSETH (f. 1980) er en av Norges mest profilerte komikere, godt kjent fra P3 og TV2-programmet Torsdag kveld fra Nydalen.

ELSE KÅSS FURUSETH: ELSE GÅR TIL PSYKOLOG ISBN: 9788202620646 // KR 199,-

cappelendamm.no   115


Pocket

– En uunnværlig guide til å tenke klart om verden. BILL GATES

På underholdende vis hjelper Hans Rosling til med å rette opp ti vanlige misforståelser om verdens utvikling. Hvor mange prosent av verdens befolkning lever i fattigdom? Hvorfor øker verdens befolkning? Når vi mennesker får spørsmål om globale samfunnstrender, svarer vi nesten alltid feil. Selv sjimpanser svarer mer rett enn studenter, nobelprisvinnere og politikere. Hvorfor er det slik? Med samme lidenskap og iver etter å lære bort som gjorde Hans Rosling berømt, viser forfatterne hvordan vi alle kan få et mer riktig verdensbilde. Bare gjennom å ha et verdensbilde basert på fakta kan vi ta gode beslutninger i vår globaliserte samtid. Boken er inspirerende og tankevekkende, og den vil endre hvordan du forstår verden og gi deg verktøy til å hånd­tere kriser og muligheter i fremtiden.

«En av de viktigste bøkene jeg noensinne har lest.» BILL GATES

HANS ROSLING (1948–2017) var professor i internasjonal helse ved Karolinska Institutet. Han var også medgründer av stiftelsen Gapminder og en svært populær foreleser og globalt TED-fenomen. OLA ROSLING OG ANNA ROSLING RÖNLUND er de to andre grunderne av Gapminders. De arbeidet sammen med Hans Rosling i 18 år. I dag foreleser de over hele verden, og arbeidet deres med å gjøre forskning lett tilgjengelig har fått mange priser. 116   cappelendamm.no

HANS ROSLING, OLA ROSLING OG ANNA ROSLING RÖNNLUND FACTFULNESS ISBN: 9788202620592 // KR 199,-


Beevor om dramatisk slag fra 2. verdenskrig Prisbelønt og bestselgende forfatter rekonstruerer de grusomme hendelsene i dette dramatiske slaget fra 2. verdenskrig. Operasjon Market Garden, som tok sikte på å avgjøre ­krigen ved å kapre broene som førte til den Nedre Rhinen, var et vågestykke: Amerikanerne fant det uvanlig modig til feltmarskalk Montgomery å være. Prisen for nederlag var imidlertid katastrofalt høy, ikke minst for nederlenderne som risikerte alt i å hjelpe de allierte styrkene. Tyskernes gjen­ gjeldelse var nådeløs og varte helt til krigens slutt. Britenes fascinasjon for feilslåtte heltedåder har stått i veien for en dypere forståelse av Arnhem, ikke minst ideen om at seier var mulig, når planen til Montgomery og general «Boy» Browning faktisk var dømt til å mislykkes fra starten av. Antony Beevor rekonstruerer de grusomme hendelsene i dette dramatiske slaget. Likevel er boken, skrevet i Beevors uforliknelige og medrivende stil, mye mer enn historien om et enkelt slag. Den går rett til selve hjertet av krigen.

ANTONY BEEVOR (f. 1946) er historiker og forfatter. Han har et betydelig forfatterskap som har vunnet stor anerkjennelse over hele verden.

DEN ANDRE VERDENSKRIG ISBN: 9788202421465 // KR 249,OVERSETTER: ALEXANDER LEBORG OG RUNE R. MOEN

D-DAGEN – SLAGET OM NORMANDIE ISBN: 9788204110282 // KR 399,OVERSETTER: ARNE-CARSTEN CARLSEN

KRETA – OKKUPASJON OG MOTSTAND ISBN: 9788202297060 // KR 449,OVERSETTER: JORUNN OG ARNE-CARSTEN CARLSEN

ANTONY BEEVOR: ARNHEM – KAMPEN OM BROENE. 1944 XXXX 9788202620585 // KR 199,ISBN: XXXXX OVERSETTER: RUNE R. MOEN

cappelendamm.no   117

Pocket

VI MINNER OM:


Pocket

ALT DETTE ER TOKYO TOKYO – nordmenns hotteste reisemål! En svært velskrevet og underholdende bok om japansk kultur, tankesett og historie – fortalt fra gateplan i tolv av Tokyos unike strøk. Disse bydelene er svært forskjellige – i arkitektur, tempo, mennesketyper, historie, grøntområder. Ina Strøm vandrer rundt i byen, møter folk, opplever ting, bruker seg selv, og byr på et engasjement som både smitter og inspirerer. Boken er gjennomillustrert.

Pocket

INA STRØM er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Hun har vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo og reist jevnlig til Japan.

INA STRØM ALT DETTE ER TOKYO – JAPAN SETT FRA GATEPLAN ISBN: 9788202629373 // KR 199,-

En frosk i fjorden Overraskende, varmt og morsomt om å se nordmenn fra utsiden! Franske Lorelou Desjardins flytter til Norge og forsøker å bli norsk. I denne boka blir vi med på hennes reise, gjennom morsomme historier forteller hun om sitt møte med nordmenn og norske vaner. Hun tar norskkurs, drar på hyttetur, lærer å gå på ski, feirer 17. mai, går på julebord, forsøker å finne kjærligheten og å ha det koselig. Forfatteren skriver også den populære bloggen A Frog in the Fjord.

LORELOU DESJARDINS EN FROSK I FJORDEN – KUNSTEN Å BLI NORSK ISBN: 9788202620561 // KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

118  cappelendamm.no

LORELOU DESJARDINS er utdannet jurist og jobber som koordinator i Regnskogfondet. Hun skriver for flere magasiner og har fast spalte i VG. Hun er også en populær foredragsholder.


Pocket

Å dykke etter sjøhester En unik bok om hukommelsen.

Å dykke etter sjøhester er en unik og minneverdig bok om hukommelsen, som viser oss hvordan hjernen på nesten magisk vis henter fram informasjon og gjenskaper øyeblikk for oss, og hvordan minner danner et nødvendig grunnlag for vår evne til å forestille oss framtiden. Men like mye handler boken om at hukommelsen er en svært upålitelig venn som følger noen helt egne regler, og at noen minner er aller best glemt.

HILDE ØSTBY (f. 1975) er idéhistoriker, forfatter, journalist og tidligere forlagsredaktør. Hun debuterte i 2013 med den kritikerroste romanen Leksikon om lengsel. YLVA ØSTBY (f. 1979) har en doktorgrad i nevropsykologi fra Universitetet i Oslo og er en av landets ledende eksperter på hvordan hukommelsen fungerer.

HILDE ØSTBY OG YLVA ØSTBY Å DYKKE ETTER SJØHESTER – EN BOK OM HUKOMMELSE ISBN: 9788202620431 // KR 179,-

Pocket

ALENE NAKEN Hvorfor er vi redd for å være oss selv? Huseby deler i denne varme, rause og innsiktsfulle boken dyptgripende episoder fra sitt eget liv og en rekke historier om menneskers skam, sårbarhet og livssmerte. Han viser hvordan de greier å finne mot, trygghet og selvaksept og får et bedre liv. Han byr på refleksjoner over hvorfor vi er som vi er, hva som styrer valgene våre, og hvordan vi kan velge annerledes for å få et liv der vi tør å være oss selv fullt og helt. Husebys dype engasjement for og overbærenhet med sine medmennesker gjennomsyrer livsfortellingene han deler med oss, og gir håp for mennesker som strever – mennesker som deg og meg.

TORMOD HUSEBY er spesialist i psykiatri og veileder i psykoterapi, med tilleggsutdannelse i kognitiv atferdsterapi. Siden 2000 har han drevet privatpraksis i Oslo. Han har tidligere utgitt boka Just like us, only more og er medforfatter i Rigmor Galtungs bok Fullt lys og stummende mørke.

TORMOD HUSEBY ALENE NAKEN – HVORFOR ER VI REDD FOR Å VÆRE OSS SELV? ISBN: 9788202622718 // KR 179,-

cappelendamm.no   119


Pocket

PILLEBEFINNENDE Folkeopplysende når det gjelder legemiddelbransjens virkemåte

Niels Chr. Geelmuyden stiller bevisstgjørende spørsmål ved våre vanligste medisiner når det gjelder bruk og virkemåte, og retter i den forbindelse søkelyset mot utbredt forskningsjuks og legemiddelindustriens arbeidsmetoder. Boka inneholder også gode råd om forebygging, selvhjelp og tryggere medisinbruk, utarbeidet av spesialist i immunologi og infeksjonssykdommer dr.med. Charlotte J. Haug.

«Årets mest sjokkerende bok» CATHRINE KRØGER, DAGBLADET «[…] boka burde bli obligatorisk lesning for alle norske leger.» IVER MYSTERUD, HELSEMAGASINET

Pocket

NIELS CHR. GEELMUYDEN er utdannet statsviter, journalist og forfatter. Han har skrevet en lang rekke bøker, blant annet ­bestselgeren Sannheten på bordet, og har fått flere litterære priser.

NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN PILLEBEFINNENDE – HVA VET VI OM MEDISINENE VI TAR? ISBN: 9788202620516 // KR 199,-

Sunnheten på bordet Spiser du denne maten, gjør du både din egen helse og jorden en tjeneste! Med denne boka blir det enkelt å spise naturlig mat lagd fra bunnen av. Du får oppskrifter på frokost, lunsj, middag, kaker, desserter og drikke, lagd av rene, naturlige og hovedsakelig økologiske råvarer, stappfulle av næring og smak. Matblogger og fotograf René Zografos har valgt ut rettene i samarbeid med Niels Chr. Geelmuyden, forfatter av bøkene Sannheten på bordet og Sannheten i glasset. Geelmuyden forteller i innledningen til hvert kapittel hvorfor akkurat denne maten er bra for deg. Rettene er dessuten valgt ut med tanke på et bærekraftig landbruk og god dyrevelferd.

RENÉ ZOGRAFOS er matblogger, ren mat-forkjemper, forfatter og fotograf. Han vant i 2013 Gourmand World Cookbooks-prisen for boken Helt naturlig mat. 12 0  cappelendamm.no

NIELS CHRISTIAN GEELMUYDEN OG RENÉ ZOGRAFOS SUNNHETEN PÅ BORDET – HERLIGE RETTER OG GODE MATRÅD ISBN: 9788202632045 // KR 199,-


Pocket

Sunt bondevett på jobben Hva har norsk bondevett med å motivere og drive business å gjøre? Hvordan lykkes i jobben sin uten å gjøre ting for komplisert? Et stykke ut i karrieren innså bondesønnen at årsaken til suksessen var det han hadde lært på gården i oppveksten: å bruke sunt bondevett. Men hva har det med moderne forretningsliv å gjøre? Mer enn vi vil tro. Det handler blant annet om å kjenne seg selv og våge å satse på å jobbe med det du liker best og er best på.

AMUND FJELDSTAD (f. 1961) har over 20 års erfaring innen markedsføring, salg, motivasjon, kommunikasjon og ledelse, og kan vise til solide resultater både nasjonalt og internasjonalt. Han er i dag grunnlegger og leder av Fjeldstad & Partners. På fritida driver han med kampsport og ørretfiske.

AMUND FJELDSTAD SUNT BONDEVETT PÅ JOBBEN ISBN: 9788202625962 // KR 179,-

En brukervennlig, morsom og nyttig bok for alle foreldre! Trassalderen er en krevende tid med mange små og store konfrontasjoner. Her får du gode råd om hvordan du kan ta kontrollen tilbake og samtidig ivareta barnets følelser og styrke barnets selvbilde. Du får tips om hvordan du kan unngå at konflikter oppstår, hvordan du kan dempe sinne og løse fastlåste situasjoner. Tankevekkende eksempler viser deg hva barnet tenker og hvorfor han reagerer som han gjør.

ELISABETH GERHARDSEN GJØRE SELV! – GODE RÅD OM BARN I “TRASSALDEREN” ISBN: 9788202616038 // KR 179,-

ELISABETH GERHARDSEN er spesialist i barne- og ungdomspsykologi og har jobbet med barn, foreldre og ansatte i barnehager og Aktivitetsskolen i over 25 år. Hun har undervist foreldre og fagfolk i en årrekke. cappelendamm.no   121

Pocket

Vil ikke! Gjøre selv!


Pocket

ELAINE N. ARON SÆRLIG SENSITIVE OG PARFORHOLDET ISBN: 9788202620479 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL

Særlig sensitive og parforholdet 15–20 prosent av befolkningen er særlig sensitive. Dette kan gjøre kjærlighetslivet ekstra glødende og ekstra utfordrende. Forfatteren viser hvordan man best får kjærligheten til å vare dersom den ene eller begge er særlig sensitive. Hvordan den sterke følsomheten kan være en glede og en særlig berikelse for parforholdet og sexlivet, og hvordan takle typiske konflikter som sjalusi eller det at sensitiviteten ikke blir forstått av kjæresten.

JIM ROBBINS FUGLENES VIDUNDERLIGE VERDEN HVA FUGLENE KAN FORTELLE OM OSS SELV, VERDEN OG EN BEDRE FREMTID ISBN: 9788202620608 // KR 179,OVERSETTER: GUNNAR NYQUIST

TORBJØRN EKELUND STIENS HISTORIE – EN REISE TIL FOTS ISBN: 9788202620615 // KR 179,-

Stiens historie

En personlig og fascinerende reise gjennom stiens historie, fra de første menneskene vandret nordover etter siste istid og fram til vår tids tilrettelagte turstier. En fortelling om bevegelse og stedsans, migrasjon og snarveier, om fuglers og dyrs trekkruter, om landskapets betydning for våre liv, om vårt nedarvede behov for å forflytte oss, og om hva som har gått tapt i en tid der alle sitter på kontor og kjører bil og navigerer ved hjelp av gps.

HARVEST PUBLISHING AS HARVEST HAKKESPETTBOK ISBN: 9788202620622 // KR 179,-

Fuglenes vidunderlige verden

Harvest hakkespettbok

Fugler finnes overalt på hele kloden, og vi elsker å se på dem, høre dem synge og ha dem som kjæledyr. De har fått oss til å drømme om å mestre luftrommet og lært oss å fly, og gitt oss kunnskap om å lage varme klær. Men det foregår ny, spennende forskning som gjør at fuglene i fremtiden vil lære oss mye mer.

Harvests hakkespettbok handler om å være ute i naturen sammen med barn, og hva man kan finne på av morsomme og lærerike aktiviteter. Den er skrevet av eierne av nettmagasinet HARVEST: Torbjørn Ekelund, Simen Tveitereid, Kjetil Østli og Anders Aakre. De har som så mange andre erfart at det ofte er bedre å være ute enn å være inne – særlig når barna er små.

12 2  cappelendamm.no


AKADEMISK


Eli Rygg

Pia Friis

Du er ok

Barns seksuelle leker

Samtalebok for barn og voksne om følelser og aksept Dette er ei samtalebok for voksne, barn og unge om det å være et menneske, både på godt og vondt. Viktige temaer er følelser, aksept, kropp og mobbing. Målet er å bevisstgjøre barn og unge om at de ikke trenger å gjøre seg til – de trenger kun være den de egentlig er. Barn og unge trenger å få vokse seg hele. Boka er bygd opp med tekster som er skrevet for voksne, og tekster som er skrevet for barn. Meningen er at disse skal gi et grunnlag for å jobbe med ulike temaer sammen. Tekstene for barn er ment for høytlesning, og det er lagt inn flere forslag til spørsmål som barn og voksne sammen kan samtale og reflektere over. Boka passer for lærere, barnehagelærere, ansatte i SFO og andre som jobber med barn og unge. Den kan brukes som grunnlag for samtaler med enkeltbarn eller grupper av barn. Den egner seg også for foreldre som leser sammen med barna sine. Boka danner også et godt grunnlag for arbeid med ­temaene i kollegiet, både på skole og i barnehage.

ELI RYGG DU ER OK – SAMTALEBOK FOR BARN OG VOKSNE OM FØLELSER OG AKSEPT 9788202618605 // KR. 259,-

ELI RYGG er barnepleier og har arbeidet med barn og unge på gulvet i over 40 år. Eli har vært både familieveileder og miljøarbeider i barnevernet og er en mye brukt foredragsholder. Hun er også forfatter, sanger og underholder og ble landskjent som programleder i barne-TV-programmet Portveien 2. Hun jobbet flere år med barne- og frokost tv og som reporter i barneradio. Hun har også skrevet ukentlig i A-pressens Barnekroken gjennom 15 år. 124   cappelendamm.no

Hvordan forstå og arbeide med barns seksualitet i barnehagen

Barns seksuelle leker gir kunnskap til barn og voksne om barns seksuelle følelser. Barn trenger bekreftelse på og aksept for at seksuelle følelser er normalt, og det får de ved at den voksne møter den seksuelle leken på en aksepterende og trygg måte. Boka består av ei barnebok og en fagdel. Barneboka er illustrert, og teksten er ment for høytlesning. Det er forslag til samtalespørsmål med barna i denne delen, og det er viktig å ta seg tid til å reflektere og samtale sammen med barna. «En viktig og god bok om et litt vanskelig tema. Vekslingen mellom fortelling, informasjon og refleksjonsspørsmål gjør boken brukervennlig og praksisnær. Boken kan anbefales til både barnehage­lærerstudenter, barnehagelærere og andre som jobber med barn.» Cecilie Ottersland Myhre, Universitetslektor ved OsloMet – Storbyuniversitetet

PIA FRIIS BARNS SEKSUELLE LEKER – HVORDAN FORSTÅ OG ARBEIDE MED BARNS SEKSUALITET I BARNEHAGEN 9788202591410 // KR. 269,-

PIA FRIIS er utdannet barnehagelærer og har jobbet i barnehagesektoren i over 40 år. Hun arbeider nå i den ideelle barnehagestiftelsen Kanvas som fagkonsulent i Kanvas kompetanse. Hun har holdt foredrag i en årrekke om hvordan barnehagen kan forholde seg til barns seksuelle leker, en tematikk som i de senere årene har blitt satt i sammenheng med forebygging av seksuelle overgrep.


Grete Helle og Tom Rune Fløgstad

Karl Otto Nakken

Alt jeg kan!

Epilepsi

Hvordan kroppen lærer hjernen å tenke

Boka om epilepsi gir en solid innføring i det vi vet om epilepsi i dag og belyser følgende spørsmål:

Hvordan henger hjerne og kropp sammen? Denne boka er skrevet for å koble sammen nyere hjerneforskning med det praktiske arbeidet som utføres i barnehagene. Fysisk aktivitet og lek, riktig kosthold, nok søvn, rutinesituasjoner og overganger er alle områder som må kobles opp til kunnskap om hjernen. Mens man i skolen snakker om lesing, regning og skriving som grunnleggende ferdigheter, berører denne boka de «egentlige» grunnleggende ferdighetene – reflekser, sanser, motorikk, hørsel og syn. Forfatterne presenterer nyeste forskning på en spennende og jordnær måte, og gir eksempler på hvilke konsekvenser dagens forskning bør få for praksisfeltet. De beskriver hvordan vi må koble hjernen sammen med kroppen og omgivelsene våre, ikke se kropp, omgivelser og hjerne isolert – men som et hele.

GRETE HELLE OG TOM RUNE FLØGSTAD ALT JEG KAN! – HVORDAN KROPPEN LÆRER HJERNEN Å TENKE 9788202537722 // KR. 429,-

GRETE HELLE og TOM RUNE FLØGSTAD har siden 2003 arbeidet i Ringer i vann. Begge er utdannet førskolelærere og har en mangfoldig bakgrunn fra kultur-, oppvekst- og utdanningssektoren. De har sammen skrevet syv fagbøker om skole- og barnehageutvikling, hvorav to også er oversatt til tysk.

• Hva er epilepsi? • Hvordan arter epilepsi seg? • Hva utløser, og hvordan oppstår anfall? • Hvordan diagnostiseres epilepsi og differensialdiagnoser? • Hvilke behandlingsformer finnes? • Hvordan er prognosen? • Hvordan leve med epilepsi? Boka er skrevet for helsepersonell og studenter som arbeider med mennesker som skal utredes for eller har epilepsi. Den er også et interessant og nyttig redskap for pårørende og personer som selv lever med epilepsi.

KARL OTTO NAKKEN EPILEPSI 9788202603762 // KR 349,-

KARL OTTO NAKKEN er dr.med., spesialist i nevrologi og tidligere overlege og medisinsk sjef ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Han har i en årrekke vært sentral i det norske epilepsimiljøet, både som kliniker og som forsker.

cappelendamm.no   125


Tarald Rasmussen (red.), Kristin Bliksrud Aavitsland, Arne Bugge Amundsen og Eivor Andersen Oftestad

Å minnes de døde Døden og de døde i Norge etter reformasjonen. Den lutherske reformasjonen på 1500-tallet bidro til viktige endringer i måten å forholde seg til døden og de døde på. Forestillingen om skjærsilden ble avvist, og dermed også troen på at det var mulig å hjelpe de døde som befant seg der gjennom forbønn og sjelemesser. Desto viktigere ble det å dø med en sann tro. Det var også om å gjøre å holde minnet om de døde ved like. Blant de viktigste kildene til å belyse den lutherske minnekulturen de første generasjonene etter reformasjonen er likprekener og epitafier (minnetavler overde døde). Dette kildematerialet er tidligere lite undersøkt i norsk sammenheng, men spiller en sentral rolle i denne boken.

TARALD RASMUSSEN (RED.), KRISTIN BLIKSRUD AAVITSLAND, ARNE BUGGE AMUNDSEN OG EIVOR ANDERSEN OFTESTAD Å MINNES DE DØDE – DØDEN OG DE DØDE I NORGE ETTER REFORMASJONEN ISBN: 9788202515492 // PRIS IKKE FASTSATT

126   cappelendamm.no

Øyvind Kvalnes

Ytringsklima Ytringsklimaet i en organisasjon er avgjørende for hvordan ledere og medarbeidere utveksler kunnskap og ideer og hvordan de gir hverandre støtte og motstand på jobb. Denne boken gir en systematisk innføring i hva som kjennetegner et godt ytringsklima. En grunntanke i boken er at systematisk arbeid med organisa­sjonens ytringsklima kan forebygge vonde og vanskelige varslingssaker. Hvis det er normalt å yte skapende motstand i hverdagen, er sjansene mindre for at ­kritikkverdige forhold får utvikle seg. Forfatteren gir eksempler fra ulike profesjoner og bransjer. De drøftes i lys av filosofiske og psykologiske bidrag til organisasjonsteori.

ØYVIND KVALNES YTRINGSKLIMA 9788202586775// 299,-

ØYVIND KVALNES er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han har lang erfaring med å holde foredrag og kurs innen emner som etikk og verdier, kommunikasjon og ledelse, og har utgitt flere fagbøker.


Gjør yoga med barn til en lek!

Få inspirasjon gjennom vakre og beskrivende bilder og enkle og poetiske instruksjoner. Denne boken introduserer yoga gjennom lek. Enkle instruk­ sjoner og bilder av barn som gjør øvelsene, beskriver hvordan de skal gjøres. Øvelsene følger årstidene, og kan gjøres både inne og ute. Årstidskapitlene består av fysiske øvelser etterfulgt av pusteøvelser, meditasjoner og yogaleker. Boken tar også for seg: • Hva er yoga? • Hvorfor trenger barn yoga? • Hvilken effekt har øvelsene? • Tilrettelegging av yoga hjemme, i barnehagen og på skolen

«En vakker og innsiktsfull bok, full av bruksvennlige øvelser som både er morsomme, styrkende, roende og tryggende for barna. Anbefaler denne boken på det varmeste til alle som arbeider med barn eller har barn.» MIRA BECKSTRØM LAURANTZON, YOGALÆRER OG FORFATTER

Boken gir barn verktøy for å skape bedre balanse i kropp, sjel og sinn. Yoga for barn er viktig i et folkehelse- og livsløpsperspektiv, og yoga kan være et verktøy for å fremme både helse og livs­ mestring hos barn. Dette er boken for deg som er barnehage- eller grunnskolelærer, ansatt i barnehage, skole eller SFO, forelder, og for barn som kan prøve ut øvelsene på egen hånd. Boken passer for deg som aldri har vært borti yoga før, og for deg som kjenner yoga godt.

ISABELLE SCHJELDERUP er mor til fire barn. Hun er sosionom med videreutdanning i akutt og ambulant krisehåndtering, yogalærer, helhetsterapeut, lyd og vokalhealer, og har videre­ utdanning i pedagogisk mindfulness samt flere alternative og komplementære behandlingsformer. Hun har drevet Hjerte Familiebarnehage, hvor hun ukentlig hadde lek med yoga, medita­ sjon og mindfulnesstunder. Boken springer ut fra denne erfaringen. YVETTE JANSEN RUDLANG er frilansfotograf og skribent. Hun fotograferer mennesker, men også mat og formidler først og fremst om plantebasert mat og økologisk dyrking. Fotograferingen av Lek med yoga ser hun som et bidrag for å fremme sunne, balanserte og kloke barn. Yvette og mannen hennes bor på Nesodden med tre hunder. Sammen har de tre voksne barn. Og selvsagt har hun selv stor glede av å praktisere yoga!

ISABELLE SCHJELDERUP OG YVETTE JANSEN RUDLANG LEK MED YOGA ISBN: 9788202607210 // KR. 379,-

cappelendamm.no   127

Isabelle Schjelderup og Yvette Jansen Rudlang

Lek med Yoga


Henrik Herrebrøden

Ti idrettsutøvere som søkte hjelp – og fikk det Ønsker du å utvikle deg som idrettsutøver? Har du møtt motgang, eller ønsker du å hjelpe andre? Da er dette en bok for deg! I denne teksten vil du få servert en morsom blanding av historier, kunnskap og illustrasjoner. Du vil garantert kjenne igjen både deg selv og andre. Du vil blant annet få lese om: • • •

Fiktive idrettsutøvere som får hjelp til å mestre sine utfordringer Erfaringer fra ekte toppidrettsutøvere som både har feilet og lyktes under press Øvelser som gjør deg sterkere mentalt og dermed til en bedre utøver

«Jeg kjenner meg igjen i nesten alle historiene og utfordringene som beskrives. Jeg skulle gjerne lest denne boken tidlig i karrieren.» KRISTIN STØRMER STEIRA, OLYMPISK MESTER OG VERDENSMESTER I LANGRENN

Du trenger ikke å vite noe som helst om idrett eller psykologi fra før. Du kan være ungdom eller voksen. Du kan være involvert i idrett på lavt eller høyt nivå, eller bare være nysgjerrig på hvordan mennesker kan prestere bedre. Denne boken vil uansett gjøre deg bedre rustet til både å utvikle deg selv og til å snakke med andre om deres utfordringer.

HENRIK HERREBRØDEN tok profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen. Idrettspsykologi er hans fordypningsemne og store lidenskap. Hverdagen hans består for det meste av arbeid med idrettsutøvere gjennom samtaler, workshops og foredrag. Han driver også med forskning om hva som bidrar til læring og prestasjon.

128   cappelendamm.no

HENRIK HERREBRØDEN TI IDRETTSUTØVERE SOM SØKTE HJELP – OG FIKK DET ISBN 9788202621407// KR 349,ILLUSTRATØR ALF INGE HELLEVIK


Viktor Berge, Alv A. Dahl, Sophie D. Fosså

Prostatakreft

- EN HÅNDBOK FOR PASIENTER OG PÅRØRENDE Ny bok gir oppdatert kunnskap. 5000 menn får prostatakreft hvert år. Prostatakreft er den hyppigst forekommende kreftsykdommen vi har. Tre meget erfarne leger gir oppdatert kunnskap og informasjon om kreftformen i ny bok. Dersom du selv er voksen, er det ganske sannsynlig at du har en slektning, kollega eller venn med prostatakreft. Men kanskje vet du ikke om det? For mange oppleves det fortsatt vanskelig å være åpen om denne sykdommen. Sykdommen har konsekvenser ikke bare for mannen, men også for partneren og for parforholdet. Det å ta stilling til ulike behand­lingsalternativer og valg underveis kan være en stor utfordring, og mange opplever plagsomme bivirkninger både under og etter behandling. Sykdommen medfører dermed ofte redusert livskvalitet. Prostatakreft er skrevet av tre erfarne leger, og er laget for å være en hjelp og en praktisk støtte for menn som rammes av prostata­ kreft og deres pårørende. Forfatterne presenterer oppdatert faglig informasjon på en lettfattelig måte og belyser mange av de spørsmålene som kan oppstå som følge av en prostatakreft­ diagnose. I tillegg til å rette seg mot pasienter og pårørende, vil boka også være en pålitelig og velfundert kunnskapskilde for ­helsepersonell generelt. VIKTOR BERGE er overlege i urologi og leder av Forskningsgruppen for prostatakreft ved Oslo universitetssykehus. ALV A. DAHL, lege og psykiater, er forskningsrådgiver i deltidsstilling for klinisk onkologi ved Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet. SOPHIE D. FOSSÅ er pensjonert professor i onkologi. Hun har 50 års erfaring med behandling av prostatakreftpasienter kombinert med omfattende forskning på testikkel- og prostatakreft.

VIKTOR BERGE, ALV A. DAHL, SOPHIE D. FOSSÅ PROSTATAKREFT – EN HÅNDBOK FOR PASIENTER OG PÅRØRENDE ISBN: 9788202607166 // KR 359,-

cappelendamm.no   129


Annechen Bahr Bugge

FATTIGMENN, TILSLØRTE BONDEPIKER OG RIKE RIDDERE Hvorfor spiser vi som vi gjør i Norge, og hva og hvordan har vi spist gjennom tidene? Med denne matkulturelle fortellingen, hvor første del er basert på legen Fredrik Grøns prisbelønte arbeid om det norske kostholdet fra 1500-tallet og frem til midten av 1900-tallet, ønsker Annechen Bahr Bugge å gi leseren et innblikk i det norske kjøkkenets tilblivelse og utvikling, og dermed også gi oss en dypere forståelse av hvor vi har fått impulsene fra, hvilke perioder som har vært viktige i endringen av kostholdet vårt, og hvordan vi spiser i dag.

Skoleelever som spiser frokost i Oslo 1925.

FOTO: BRINCHMANN, HALVOR / OSLO BYARKIV

«Arbeidet med boken bidro til at jeg fikk et nytt lys over mine personlige matminner. Gjennom hele oppveksten fikk jeg en boks Del Monte fruktcocktail i julegave av min mormors ugifte bror. Jeg kjente at jeg ble nokså skamfull da jeg forstod at min manglende takknemlighet for denne gaven – som etter mitt syn var en helt ordinær dagligvare – hadde vært helt uberettiget. Min grandonkel var en bereist mann. Antakelig hadde han erfart at ingenting hadde skapt mer begeistring og glede i familien enn de gangene han kom hjem med kofferten full av spennende hermetikk fra Amerika i årene etter krigen. Slik var det ikke for en 70-talls jente som aldri hadde opplevd smalhans av noe slag. Å spise seg mett hver eneste dag på mat man hadde lyst på, og som ga kroppen alt den trengte av nødvendige næringsstoffer, var rett og slett blitt en selvfølge.» ANNECHEN BAHR BUGGE er sosiolog (dr.polit.) og forsker ved Forbruksforskningsinstiuttet SIFO, OsloMet - Storbyuniversitetet. Hun har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner. 130   cappelendamm.no

ANNECHEN BAHR BUGGE FATTIGMENN, TILSLØRTE BONDEPIKER OG RIKE RIDDERE MAT OG SPISEVANER I NORGE FRA 1500-TALLET TIL VÅR TID ISBN 9788202549343// 449,-


Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri

Audun Farbrot

Aktiv dødshjelp

SKRIVEKODEN

Bør vi tillate aktiv dødshjelp i Norge?

Få flere lesere og økt gjennom­ slagskraft – lær deg å skrive tekster som kommuni­serer godt og effektivt med leserne dine!

I Norge er alle former for aktiv dødshjelp forbudt. Samtidig ønsker flertallet i befolkningen å oppheve forbudet. Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri tar i denne boken for seg argumentene for og mot å tillate aktiv dødshjelp. Boken gjør den etiske debatten om aktiv dødshjelp klar og forståelig, og presenterer de sterkeste argumentene på begge sider. Forfatterne gjør også rede for hvordan de selv vurderer argumentene. De tar til orde for at aktiv dødshjelp bør bli tillatt og skisserer en modell for hvordan det kan reguleres.

«Viktig og lesverdig» KRISTIN CLEMET, LEDER I CIVITA

«Forbilledlig nyansert og balansert» ARNE JOHAN VETLESEN, PROFESSOR I FILOSOFI

OLE MARTIN MOEN OG AKSEL BRAANEN STERRI AKTIV DØDSHJELP – ETIKK VED LIVETS SLUTT ISBN 9788202594848 // KR 299,-

OLE MARTIN MOEN (f. 1985) har doktorgrad i filosofi, er forsker ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. AKSEL BRAANEN STERRI (f. 1987) er utdannet statsviter og er doktorgradsstipendiat i filosofi ved Universitet i Oslo.

Altfor mange tekster er intetsigende, uforståelige, uinteressante, irrelevante, fargeløse, upersonlige, fantasiløse eller på andre måter dønn kjedelige. Det finnes imidlertid ingen grunn til at en tekst skal være kjedelig, selv om den tar for seg et seriøst tema. Kjedelige tekster har ikke livets rett. Heldigvis kan de skrives bedre før de slippes løs på lesere. Skrivekoden presenterer ti «skrivenøkler» som vil hjelpe deg til å skrive gode, effektive tekster om fag og sak, enten du skal skrive kronikk, debattinnlegg, e-post, twittermelding, blogginnlegg, artikler eller andre jobbtekster. Audun Farbrot har mange års erfaring som kursholder, skrivetrener og veileder. Skrivenøklene han presenterer i denne boken er forankret i egen erfaring, men også teori og forskning på kommunikasjon, psykologi, påvirkningspsykologi, fagskriving og markedsføring.

AUDUN FARBROT SKRIVEKODEN – TI NØKLER TIL EN GOD OG EFFEKTIV TEKST ISBN 9788202635374 // 349,-

AUDUN FARBROT er fagsjef for forskningskommunikasjon ved Handels­ høyskolen BI. Han har lang praktisk erfaring med allmenn- og brukerrettet forsknings­ kommunikasjon (forskningsformidling) mot norske og internasjonale målgrupper. cappelendamm.no   131


Cappelens upopulære skrifter

Cappelens upopulære skrifter – nå også som podkast! Bokserien Cappelens upopulære skrifter ble startet i 1948 og byr på oversatte tekster av kjente og mindre kjente tenkere som har betydning for vestlig kultur og vitenskap. Serien rommer både klassikere og nye tekster som utfordrer samtiden. I forbindelse med fjorårets 70-årsjubileum lanserte vi Cappelens upopulære podkast, og de første

episodene tar for seg tenkere som Hannah Arendt, Noam Chomsky, Michel Foucault og Chantal Mouffe. Flere episoder publiseres utover sommeren og høsten. Følg oss på Soundcloud for å få varsel når en ny episode er tilgjengelig:

AXEL HONNETH TINGLIGGJØRING OG ANERKJENNELSE – ET NYTT BLIKK PÅ ET GAMMELT BEGREP ISBN 9788202595166 // 259,-

SIMON CRITCHLEY UENDELIG KREVENDE –FORPLIKTELSENS ETIKK, MOTSTANDENS POLITIKK ISBN 9788202595791

Denne boka består av to såkalte Tanner-forelesninger som Axel Honneth holdt ved University of California, Berkeley i 2005. Her behandler han begrepet tingliggjøring, først brukt av nymarxisten Georg Lukács og senere av Frankfurterskolen. De brukte alle begrepet for å beskrive det patologiske ved å behandle mennesker som ting. I dag er det filosofiske begrepet lite brukt, men kritikken av tingliggjøring lever fortsatt videre i film, skjønnlitteratur og i forskning.

I boken, som opprinnelig ble gitt ut i 2007, utarbeider den britiske filosofen Simon Critchley (1960) en moralfilosofi med klare politiske føringer, fundert på tanken om den etiske nødvendigheten av å yte politisk motstand gjennom en form for ansvarlig anarkisme.

132   cappelendamm.no

https://soundcloud.com/cappelensupop


FONT FORLAG


Sommerbøker fra Wenche Roald og Annichen Sibbern Bøhn

Inspirerende norske strikkemønstre

Moderne farger og snitt møter klassiske, norske strikke­mønstre! Herlig inspirasjon for sommerens strikkeprosjekter. I denne praktfulle strikkeboken finner du oppskrifter på vakre, fargerike og moderne strikkeplagg til hele familien – fra kofter og gensere til luer, votter og babytepper. Oppskriftene er basert på diagrammene i Annichen Sibbern Bøhns klassiker Norske strikkemønstre fra 1929 – som for første gang på over 70 år er trykket opp på nytt og er lagt ved bakerst i boken. Samlet er dette et inspirerende verk for både nye og viderekomne strikkere, og for deg som ønsker å tenke kreativt i egne strikkeprosjekter!

WENCHE ROALD OG ANNICHEN SIBBERN BØHN INSPIRERENDE NORSKE STRIKKEMØNSTRE ISBN: 9788281694989 // KR 399,-

WENCHE ROALD har opparbeidet seg et ry som en anerkjent og fargeglad strikkedesigner. Dette er hennes andre bok.

134   cappelendamm.no

Walter Isaacson

Leonardo da Vinci – en biografi Kraftfull og innsiktsfull biografi om en av verdens mest kjente kunstnere. Illustrert med da Vincis malerier, tegninger og skisser. I år er det 500 år siden Leonardo di ser Piero da Vinci døde. Maleren, billedhoggeren, musikeren, dikteren, arkitekten, ingeniøren, oppfinneren og vitenskapsmannen er en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Isaacsons biografi regnes som den beste om universalgeniet. Boken er basert på tusenvis av sider fra da Vincis forbløffende notatbøker og på nye funn om hans liv.

WALTER ISAACSON LEONARDO DA VINCI – EN BIOGRAFI ISBN: 9788281694958 // KR 399,OVERSETTER: LENE STOKSETH

WALTER ISAACSON er professor i historie, journalist, redaktør og regnes som en av verdens fremste sakprosaforfattere


Sommerbøker fra David Whitehouse

Geir Tandberg Steigan

Apollo 11

Oslo

16. Juli 2019 er det 50 år siden den første månelandingen! Da Apollo 11 ble skutt opp satt 700 millioner mennesker klistret til TV-skjermene.

Opplev hovedstaden fra nye og

Det er thrillerkvaliteter over denne beretningen om storpolitisk rivalisering, visjonære ledere, fatale feilgrep, store ingeniørbragder, dramatiske ulykker, imponerende heltemot og tragiske dødsfall. Forfatteren har hatt tilgang på eksklusivt kildemateriale og snakket med besetningen i Apollo 11 og de mange astronautene som banet vei, men vi møter også ingeniører, politikere, NASA-tjenestemenn og sovjetiske rivaler. Til sammen gir de oss den dramatiske historien som leder frem til et av de største øyeblikkene i menneskehetens historie.

DAVID WHITEHOUSE APOLLO 11 ISBN: 9788281695054 // KR 379,OVERSETTER: MORTEN HANSEN

DR. DAVID WHITEHOUSE er britisk vitenskapsmann, forfatter og prisbelønnet journalist. Han har jobbet som forsker ved Mullard Space Science Laboratory og asteroiden 4036 Whitehouse er oppkalt etter ham.

– byens historier fortalt gjennom 53 kart fascinerende perspektiver gjennom nytegnede kart.

Boken vil glede alle dem som vil utforske byen nærmere – både gatelangs og fra godstolen. Du blir kjent med begivenheter som har formet byen, samt berømte borgere og beryktede skikkelser som på ulike vis har satt sine avtrykk. Kartene definerer forskjellige kapitler i byens historie gjennom tusen år i vekst. Du får innblikk i den industrielle utviklingen, skillet mellom øst og vest, byens rike natur- og kulturliv. Boken byr dessuten på mørkere sider ved hovedstaden, med kjente historiske rettersteder, merker etter krigen og myteomspunne mord fra de senere århundrer. I tillegg til kartene er det også spennende historiske fotografier.

GEIR TANDBERG STEIGAN OSLO - BYENS HISTORIER FORTALT GJENNOM 53 KART ISBN: 9788281694965 // KR 399,-

GEIR T. STEIGAN er kartograf og har tegnet kart til en lang rekke bokprosjekter. Han har også skrevet mye om arkitekturhistorie.

cappelendamm.no   135


«Sommerfuglrommet»

– ny bestselger fra Lucinda Riley

FORFATTEREN AV DE SYV SØSTRE