BOKTIPS #3 // Sommer 2020

Page 1

ELLING ER TILBAKE I KORTROMAN

«Bedre kan det knapt bli» STRÅLENDE ANMELDELSER TIL BEATE GRIMSRUD

Sommerens beste boktips! HENRIK H LANGELAND

SHOW TIME

#3 – SOMMEREN 2020 MA: 8160252212391 CAPPELEN DAMM

GRATIS magasin

Men du ser ikke syk ut

God sommer

RAGNHILD HOLMÅS

Boktips er et magasin til inspirasjon for bokelskere. Les mer på www.boktips.no


INSPIRERT AV FILMEN LOVE ACTUALLY!

I Kjærlighetens ansikt får hovedkarakteren Jane på 29 år i oppdrag å finne seks ulike typer kjærlighet før hun fyller 30. Dette er en magisk fortelling som gir deg tilbake troen på kjærligheten! SARAH JIO BLIR MER OG MER POPULÆR BLANT NORSKE LESERE – dette er feelgood på sitt beste!


VG

DAGBLADET

ADRESSEAVISEN

BT

«Bedre kan det knapt bli.» TURID LARSEN, DAGSAVISEN

« (...) en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.» SINDRE HOVDENAKK, VG


8 40

HENRIK H LANGELAND

NY KRIM FR A

ØYSTEIN BORGE

Bastarden

32

ALEXANDER FALLO

20

INGVAR AMBJØRNSEN

Sommerens beste boktips!

Innhold

83

BERNHARD L. MOHR

Hva vil russerne med Norge?

14

BEATE GRIMSRUD ER TILBAKE!


36

KUNSTEN Å FØLGE HJERTET

56

PSYKIATER ANDERS HANSEN:

74

R AGNHILD HOLMÅS

MEN DU SER IKKE SYK UT

– Slik lures hjernen din av mobilen

God sommer

JAN-PHILIPP SENDKER

SOMMERQUIZ FOR HELE FAMILIEN SIDE 114

94

DEN PERFEK TE FERIEBOK A

72 GRY HAMMER ETERISKE OLJER

60

NØKKELEN TIL KREATIVITET

52 ALGORITMEALDEREN ER HER:

Tøff teknologi eller digital dystopi?

VIOL A SHIPMAN: S O M M ER H U S E T


LEDER

Tidenes lese-sommer! «Å ha god tid, men ingen bøker, det er graven for et levende menneske,» hevdet den romerske filosofen Seneca for to tusen år siden. Vi i Cappelen Damm er enige med ham også i år. Dette blir en spesiell sommer der de fleste av oss vil feriere i Norge – og ha god tid. Mens vi stadig håper på en mer åpen verden, kan vi reise grenseløst med bøker. I fjor ga Ingvar Ambjørnsen oss Elling tilbake. Ekko av en venn ble den store sommerboken. Nå kommer det en ny roman med Elling. Ingen kan hjelpe meg er kort, men et nytt Elling-høydepunkt. Flere hundretusen har lest romanene om Christian von der Hall. Først møtte vi ham i Wonderboy, så i Fyrsten og nå vender han tilbake i Showtime! Vi tror det blir sommerens store leseopplevelse for mange, for her handler det om kjærlighet i Stordalens tid. Ragnhild Holmås har fått stor oppmerksomhet, gode kritikker og inntatt førsteplassen på bestselgerlistene for sin bok Men du ser ikke syk ut. Her kan du lese et intervju med henne. Vi presenterer naturligvis også en rekke sakprosabøker som kan inspirere til aktivitet når sommervarmen ikke får deg til å dovne hen med en roman. Hva er vel mer perfekt som sommerlektyre enn pocketbøker. I dette magasinet er det presentasjoner av mange høydepunkter, bl.a. romaner av Lars Saabye Christensen, Ingvar Ambjørnsen, Erlend Loe, Tore Renberg og Roy Jacobsen.

Boktips Utgave #3 - sommeren 2020 Cappelen Damm MA 8160252212391 Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm AS Redaktør: Knut Gørvell Design & layout: Kamilla Ildahl Berg Omslagsfoto: Åsmund Holien Mo Trykk: Livonia Print, Latvia Papir: 80 gr. G-Print, 200 gr MultiartSilk Det tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser. Cappelen Damm Sentralbord: 21 61 65 00

Ikke gå i graven, skaff deg bøker til den herlige ferietiden!

Besøksadresse: Akersgata 47/49, 0180 Oslo

God sommer!

Postadresse: Postboks 1900, 0055 Oslo

Knut Gørvell Salgs- og markedsdirektør 6 • Boktips

@cappelendamm @boktips


boktips.no Det du vil lese.

– et nettsted som skaper leselyst.

Boktips • 7


FOR HENRIK H LANGELAND 8 • Boktips


Boktips • 9


SKJØNNLITTER ATUR

Bokomtale

HENRIK H L ANGEL AND: SHOW TIME

Henrik H Langeland er tilbake med tredje bok i Wonderboy-trilogien. Vi gir deg prologen til sommerens store lesefest!

I

Wonderboy, romanen som har solgt over 100 000 eksemplarer, møtte vi Christian von der Hall som 34-åring, besatt av drømmen om å bli rik.

I Fyrsten var han blitt 47 og hadde erfart at én ting betyr mer enn penger, nemlig makt. I Showtime! nærmer vår helt seg de seksti og har så smått begynt å forstå at det faktisk finnes noe her i livet som er enda viktigere -- og det er kjærlighet. Eller som Christian, en ektefødt mann av sin tid, gjerne kaller det: underholdning.

HENRIK H LANGELAND: SHOWTIME! ISBN: 9788202631505 //KR 399,-

«Wonderboy» er tilbake! I prologen til Showtime! møter vi Christian von der Hall mens han befinner seg i en noe uvant posisjon. God fornøyelse! UTDR AG / PROLOG:

Når villdyret våkner Christian von der Hall satt hos Samson på Frogner og knuget hendene om en dobbel cortado (på lett, ekstra varm) mens han stirret rakt fremfor seg. Hva i all verdens rike hadde han nettopp vært vitne til? Eller rettere sagt, gjennomlevd? Han bikket på håndleddet og sjekket Pateken. Det var stadig bare tre kvarter siden tekstmeldingen om å «ta på deg piggskoa!» hadde fått ham til å forlate samme kafé i hui og hast, spurte bort til Bygdøy allé og fortsette gjennom smijernsporten på motsatt side. Deretter hadde alt forløpt som på film. Eller i en 10 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

drøm. For ikke å si et mareritt. Men å klype seg i armen lå godt utenfor hans rasjonalitetsgrense; at tildragelsene der inne hadde utfoldet seg i virkelighetens verden, var og ble et uomtvistelig faktum. Christian enset ikke en eneste av de frognerfjonge kjendisene ved kafébordene omkring seg, innkapslet som han var i egen rekapitulering. Han hadde altså trådt inn porten og krysset broen over den japanske karpedammen eller hva det nå var, presset seg gjennom en oransje glassluse og inn i den tidligere så fornemme skipsredervillaen, nå omformet til et glimrende eventyrpalass smykket i svart, fiolett og gull. Av damen i resepsjonen var han blitt geleidet opp foajétrappen til et slags repos. Og der, bak noe som mest av alt liknet et skjermbrett, hadde han altså sittet. Ved bredsiden av et ovalt bord. Og gaflet i seg restene av en ferdigsalat; mannen Christian burde – nei, måtte! – få overtalt, dersom han skulle ha noe håp om å ta revansj over Jan Fredrik Karlsen og samtidig redde sitt eget skinn!

Før pupillene vennet seg til mørket, hadde han bare kunnet skimte skikkelsens konturer i det obskure lyset fra de krematoriumsaktige blyglassvinduene på bakveggen. Da han satte seg ved motsatt kant av bordet, la han også merke til to enorme urner i de gulvdype vinduskarmene på hver side av husets herre. Enda større inntrykk gjorde antrekket. Den svarte T-skjorten fikk bicepsene til å skinne som marmor. Rundt håndleddene dinglet diverse naglebeslåtte armbånd, og i en lenke om halsen bar han en slags medaljong, glinsende svart, den også, et siselert våpenskjold prydet med et kremhvitt kors. Men råere enn alt sammen var gliset. Christian presset tommelneglen mot kanten av kaffekoppen. Strategien hadde vært prima, den, det var han stadig like sikker på. Men hadde han lykkes? Vanskelig å si. Neppe i direkte forstand. Men kanskje likevel, indirekte. I grunnen var det jo nå opp til ham hvorvidt prosjektet ville la seg realisere. Han hadde vært så skjerpet og aktpågivende at han nærmest Boktips • 1 1


SKJØNNLITTER ATUR

kunne gjengi hvert ord i samtalen som hadde utspilt seg mellom dem; helt fra verten skjøv salatinnpakningen til side og like til han selv, midtveis i det tredje forsøket på å trenge gjennom taleflommen og få overbrakt sin makeløse idé om å flytte hele prestisjearrangementet ut i Stockholms havnebasseng, der hovedpersonen selv skulle komme stigende opp fra vannmassene lik en havgud, ja, like til han – Christian gyste bare ved tanken – var blitt var en bevegelse bak urnene. Noe loddent og digert og buktende kraftfullt hadde steget ut fra mørket. Det var det verste potebeistet han noensinne hadde sett. Å betegne skapningen som hund var som å kalle en panter for katt. Dyret strakte vellystig på seg, presset det digre hodet innunder sin herre og mesters armhule og ble velsignet med den kjærligste morgenkos. Gullnaglene rundt det tommetykke halsbåndet klirret i takt med eierens armlenker. Andre alternativer enn å fortsette presentasjonen forelå ikke, og det hadde jo fungert, på et vis, beistet hadde dessuten smøget seg inn i mørket igjen, helt til ... Gyset ble til et grøss da han husket hvordan han i fjerde – eller var det femte? – forsøk på å nå sluttpoenget plutselig hadde kjent noe siklende varmt presse seg inn mellom lårene. Han måtte knipe igjen øynene da han tenkte på hvordan han med den ene hånden hadde kjempet for å dytte den slafsende kjeften vekk fra sine egne genitalier, mens han med den andre vedble å illustrere hvor praktfull eventideen hans ville fremstå. Ja, så skjelven var han blitt at han klemte fingrene om cortadoen til de hvitnet idet han så for seg hva som deretter hadde ... Men vent nå litt! Hvordan i himmelens navn har vår alles wonderboy fra årtusenskiftets dot.com-verden, deretter PR-fyrste på 2010-tallet, et tiår senere prestert å havne her? Med bikkja til Petter Stordalen snusende like opp i skrittet?

1 2 • Boktips

HENRIK H LANGELAND (f. 1972 i Oslo) fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2003 med romanen Wonderboy, en utgivelse som var med på å definere en epoke i norsk økonomisk historie. Fire år senere kom Francis Meyers lidenskap , lagt til Universitetet i Oslo der han selv har tatt doktorgraden med en avhandling om Marcel Proust. I 2010 utga han Verdensmestrene, første bind i en romansyklus om fire oslofamilier på åtti- og nittitallet. Andre bind, Hauk og due, utkom i 2012. Han har også skrevet flere sakprosabøker, blant annet Fortellekunst, en håndbok i litterære teknikker.FOTO: © IVAR KVAAL


100

EVENTYRLIGE ÅR MED

Kjell Aukrust

I SALG NÅ

Med Kjell Aukrusts verden presenteres høydepunktene fra hans verk for nye og gamle lesere.


Venne se g av med å være va n t Beate Grimsruds nye bok handler om tiden som tikker gjennom livet og om sånt som er verdt å leve for. Det kan kreve sine 500 sider.

ikke kan gå i butikken uten å få en kronikk. Opplevelsen av å gå i butikken kommer vi til å snakke videre om. Det er sånt som kan få en til å føle at man virkelig bor et sted, eller at man ikke lenger bor et annet sted.

et grimsrudske, sies det iblant i anmeldelser. Kanskje det grimsrudske ligger i en overraskende innsikt, gjerne en bokstavelig, naivistisk. Leseren kan få små støt av å plutselig bli koblet på, få en gnist, et vindu mot hva noe egentlig betyr. Kanskje handler det om å venne seg av med å være vant til ting. Her er Grimsrud om det grimsrudske: – Det grimsrudske er et blikk på verden. Noen har kalt det blikket nyfødt. På en måte er det det, for jo yngre du er, desto mindre erfaring har du, og desto mindre generaliseringsevne. Da kan du være veldig konkret. Nå i koronatider hørte jeg en historie på radioen om en mor som tok med seksåringen til en møbelbutikk. Ikke ta på gelenderet, sier mor. Så i stedet begynner seksåringen å suge på handlevogna! Den seksåringen har med meg å gjøre, og med min måte å se verden. Ofte handler det om å legge merke til noe og å koble det sammen med noe helt annet, å slå en vid kreativ bue. – Jeg er observant i hverdagen. Jeg pleier å si at jeg

Mellomleggspapir på andre språk Beate Grimsrud bor nemlig i Stockholm og har gjort det i mange år. Barndom i Norge og voksenliv i Sverige, og tidens gang imellom, før og etter, er tema for hovedpersonen Vilde i Jeg foreslår at vi våkner Akkurat som de tidligere romanene til Beate Grimsrud kommer den ut både på norsk og på svensk, som to parallelle originalutgaver. – Hvordan er det å skrive samme bok to ganger? – Det spørsmålet har jeg stilt meg mange ganger i prosessen, hvordan har jeg gjort det før? Jeg tror jeg har glemt det! Noe som er merkelig denne gangen, er at den norske versjonen er så annerledes enn den svenske på detaljnivået. Men den norske versjonen er også delvis med fra begynnelsen av. – Når jeg skriver den første versjonen på svensk, vet jeg om mange steder der det egentlig skal være på norsk, for det er norske ord som kommer. Og det rare er at jeg klarer å huske hvordan det skal være på norsk i to år, eller hvor lang tid det tar.

D

14 • Boktips


BEATE GRIMSRUD (f. 1963) vakte oppmerksomhet med novelledebuten Det er grenser for hva jeg ikke forstår i 1989. Siden har Grimsrud utgitt en rekke kritikerroste bøker, og hun har blant annet mottatt Doblougprisen, Kritikerprisen og Sveriges radios romanpris, og er blitt nominert til Brageprisen, den svenske Augustprisen og to ganger til Nordisk råds litteraturpris. Beate Grimsrud har også skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm, og i 2000 mottok hun Amandaprisen for filmen Ballen i øyet. Boktips • 1 5


SKJØNNLITTER ATUR

– Hva kommer til deg på norsk og på svensk? – Noen ganger har det mer å gjøre med hvordan ordet smaker enn hva det betyr. På svensk bruker jeg ordet dysterkvist om noen som er en alvorstung figur, i stedet for "en deppig typ" eller noe sånt. Dysterkvist er et ord man blir glad av. Så på norsk blir utfordringen: Hvordan skriver man et ord for noen som er dyster som man blir glad av å lese? Følelser rundt hvilket språk et ord er på kan være nostalgiske, også for Vilde i romanen. – I en scene reiser Vilde med tog mellom Norge og Sverige og blir nostalgisk over mellomleggspapiret. Det er et ord som er helt uten referanser på svensk, det gir ikke noen følelser til noen. Matpakken er jo skapt kultur. Og når jeg selv kommer hjem med tog eller fly for eksempel fra litteraturfestivalen i Odda, har jeg følt meg så hjemme i Odda. Jeg kommer ikke derfra i det hele tatt; det er en fiksjonsfølelse at det er hjemme. I den fiksjonen skjer det lett at matpakken og det norske landskapet går opp i hverandre. – Til slutt kan man ikke skille kultur fra natur, snart kan man tro at det gror mellomleggspapir i den norske fjellheimen!

Hvordan skriver man et ord for noen som er dyster som man blir glad av å lese?

Skrekken på butikken Maten er noe av det som får Beate Grimsrud til å føle bakgrunn og avstand. – Den største kulturforskjellen mellom Norge og Sverige for meg selv har nok vært maten. Jeg hadde aldri hørt at man snakket om mat! Men det kan det nesten bli for mye av i Sverige. Da tenker nordmenn at når skal man komme til utenrikspolitikken, og ikke bare snakke om forretten? Skolelunsjene har kanskje noe med det å gjøre, alle i svensk skole må smake seg 16 • Boktips

gjennom ting som de kan si nei til hjemme. I Norge tror man at man har kommet inn på lageret når man handler i store butikker. Og da skjønner jeg at jeg har blitt utenlandsk. Søsteren min bodde her i Stockholm i et halvt år nylig og syntes det var stort med slottene og de fine husene, hun er arkitekt. Men hun ble helt fascinert av butikkene, så det hun ville skrive hjem om var butikkopplevelsene. Samtidig var jeg selv på tur til Oslo og var inne i en mindre Rema-butikk. Jeg tok bilde av gangene, så smale og høye, med samme varer oppover og oppover. Jeg fikk en sånn The Shining-følelse. Så søsteren min og jeg begynte å kommunisere med hverandre med butikkopplevelser, jeg med skremmende butikker og hun med ferskvaredisker. Men nå er det vel sånne butikker som konker med korona. Ebola, korona, kreft, skilsmisse Romanen er skrevet pre-korona, men nevner faktisk ebola. Ebola blir kontrasten til realiteten det er å være syk i det svenske helsevesenet, der alle bieffekter er ferdig beskrevet, pillene er ferdig trillet og alle i helsevesenet har fullført utdannelsen sin. Vildes sykdomsopplevelse, der systemet er trygt, men alt likevel er farlig, peker på en større tematikk med spenning mellom det som er kontrollert og ukontrollert. Det kan være mellom en nøye gjennomført urban livsstil med kule butikker på Södermalm og rottekloakkene skjult under dem. Gjennomgangsfigurene Rotta og Reven er med på å gi form og skikkelse til det. – Forholdet mellom Rotta og Reven er fullt av tiltrekning, men i kombinasjon med fare, risiko og død. De må tørre å blotte strupen for hverandre, selv om rever i virkeligheten heller spiser rotter enn å bli interessert i dem. – Ja, og hvis man ser på dyr som parer seg, så er det vanskelig ut fra et menneskeperspektiv. Det ser ut som om det handler mye om smerte, de skriker – men det betyr sikkert ikke nødvendigvis hva vi mennesker tror. Hvem vet. Når katten min skulle pare seg, var hun dødskåt, men jeg tenkte: Vet du hva du går til ... Boka handler også om dette at livet er verdt risiko. Om alle slags kriser som mennesker havner i, når verden


SKJØNNLITTER ATUR

er opp ned. I boka får Vilde kreft, og hennes verden blir ganske riktig snudd opp ned. – Men jeg tror ikke man trenger å bli alvorlig syk eller komme opp i en ulykke eller noe sånt for å få en sterk innsikt om tiden og begrensningen. Det vet alle som opplever en overraskende skilsmisse eller et hjem som brenner opp. Det vet noen som kanskje våkner en morgen og forskrekket ser at tiden ikke kommer, den går. Eller noen som må kaste seg på flyet til et annet land og lander i noe de ikke skjønner meteren av.

Boka handler også om dette at livet er verdt risiko. Om alle slags kriser som mennesker havner i, når verden er opp ned.

Bokomtale

BEATE GRIMSRUD: JEG FORESLÅR AT VI VÅKNER ISBN: 9788202612580 KR 399,-

« (...) en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge. (...) en dypt original og meningsfull opplevelse som du garantert vil huske svært lenge.» SINDRE HOVDENAKK, VG

Når det ukontrollerte bryter seg inn, har vi strategier, også i møte med sånt som koronavirus. Men fra Vildes perspektiv kan strategiene virke lett absurde. – Her i Sverige har vi prøvd å ordne alt med ferdigtrillede piller og sånt. Det finnes ferdige ritualer for alt i livet, og for overgangen mellom liv og død. Men man kan gjøre seg så travel at man aldri rekker å sette seg ned. Vi er begrensede, det er mye vi mennesker ikke har mulighet til å skjønne. Jeg har prøvd å beskrive en som er midt i det og som ikke løfter blikket. Vilde er med andre ord en sånn som begynner å suge på handlevogna. – Fortellingen er ikke sett fra legens ståsted, eller virkelighetens. Den er sett fra følelsenes ståsted. TEKST: ANNE BACHMANN

«Beate Grimsrud inviterer til en språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel.»

INGER BENTZRUD, DAGBLADET

«Fandenivoldsk og humoristisk roman full av eventyr og fantasi. (...) en sterk og allsidig roman om å leve med en kreftdiagnose.» VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN

«(...) en nyskapende blanding av realisme og eventyr.» GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE

«(...) ein sterk og original roman.» MARTA NORHEIM, NRK

«Beate Grimsrud har igjen levert en roman uten dårlige setninger.» ATLE CHRISTIANSEN, AFTENPOSTEN

Boktips • 17


SKJØNNLITTER ATUR

Fem Beate Grimsrud-bøker du må få med deg Beate Grimsrud får oppsiktsvekkende gode kritikker for sin siste roman, «Jeg foreslår at vi våkner». Nå topper den bestselgerlistene når vi velger ut fem av hennes beste bøker.

B

eate Grimsrud er født i 1963 i Bærum, men har siden 1984 vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Dermed skriver den prisbelønte forfatteren sine bøker både på svensk og norsk. Som et resultat av det ble hun i 2010 nominert til Nordisk Råds litteraturpris både fra Norge og Sverige, for romanen En dåre fri. Samme år fikk boka både den norske kritikerprisen og Sveriges Radios Romanpris. Sist helg kom anmeldelsene for Beate Grimsruds siste roman, Jeg foreslår at vi våkner. Svært sjelden ser man maken til samstemt hyllest. Jeg foreslår at vi våkner fikk terningkast 6 av anmelderne i VG, Dagbladet og Adresseavisen, og anmelderne har nærmest slåss om å bruke de sterkeste superlativene. Kritikkene kan oppsummeres med Turid Larsens konklusjon i Dagsavisen «Bedre kan det knapt bli». Jeg foreslår at vi våkner topper alle bestselgerlistene når vi her presenterer fem av Beate Grimsruds beste bøker. Jeg foreslår at vi våkner Årets bok, Jeg foreslår at vi våkner, er et nytt hoved18 • Boktips

verk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. De svenske anmelderne var henrykte i høst, og nå er altså alle de norske like fra seg av begeistring. Hovedpersonen i Jeg foreslår at vi våkner heter Vilde Berg. Hun står midt i livet, og hun har alt hun behøver. Men plutselig en dag flyr en hvit konvolutt gjennom lufta og inn i brevsprekken hennes. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu oppned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da? Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt? Å smyge forbi en øks For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble Beate Grimsrud nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios Romanpris. Det er en tragisk og ustyrlig morsom roman på samme tid. En original families indre liv er tegnet med


SKJØNNLITTER ATUR

varme og dyp innsikt, og skildringen av Lydia føyer seg inn i rekken av de sterke jenteportrettene i litteraturen. Familien Larsen består av mor og far og syv søsken. Lydia, som er midt i søskenflokken, er den som forteller. Alt er sett gjennom jentungens og den gryende tenåringens øyne. Dette er en betagende roman om det å vokse opp i en familie som ikke er som andre familier. En dåre fri En dåre fri (2010) er den første og eneste boken som samtidig har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris både fra Norge og Sverige. Mange mener at det også var grunnen til at Grimsrud ikke fikk prisen, fordi verken Norge eller Sverige da kunne stemme på den i juryen. Med sitt magiske lysende språk åpner Beate Grimsrud døren til en fascinerende og dramatisk verden. Det er en gripende roman om et menneskes kamp mellom styrke og skjørhet. En dåre fri er historien om Eli og stemmene hun har levd med hele livet. I barndommen dukker Espen, Erik og Emil opp, og i voksen alder, den stilige og dekadente kunstnerprinsen Eugen. Stemmene har i stor grad dominert hennes liv, hindret hennes livsutfoldelse og noen ganger drevet henne ut i psykosen. Eli er forfatter og selv om kunstneren noen ganger har gavn av stemmene, trenger Eli hjelp for å makte hverdagen og retten til å bestemme i eget liv. Evighetsbarna Evighetsbarna ble lansert på svensk våren 2015 til strålende anmeldelser. For eksempel konkluderte Catrine Krøger i Dagbladet: «Beate Grimsrud viser igjen hvor suveren hun er». Evighetsbarna er en fremstilling om fire unge voksne: Siri, André,

Louise og Tomas. De prøver å forstå hva det innebærer å være voksne og kastes mellom sterk samhørighet og stor ensomhet i forholdet til andre. Det hele utspiller seg gjennom en vinter og en vår på Södermalm i Stockholm. Beate Grimsrud utvider fortellingens grenser med sin blanding av realisme, poesi, humor og filosoferende alvor. Søvnens lekkasje Jeg-personen i Beate Grimsruds roman Søvnens lekkasje (2007) er forfatter: «Jeg er forfatter. Det er ikke noe yrke. Det er et liv.» Også denne romanen fikk unison anmelder-hyllest både i Sverige og Norge. Her hjemme vant den P2-lytternes pris som beste skjønnlitterære bok. Nina Lekander skrev bl.a. «Morsommere enn dette blir det faktisk sjeldent i livet eller litteraturen». Romanen åpner med et teaterbesøk, en forestilling med akrobatikk og forvandlingsnummer. Dette blir begynnelsen på en lang natt for forfatteren. Allerede under pausen og på veien hjem, hender det merkelige ting. Den kvinnelige hovedpersonen møter en av sine egne romanfigurer og en forvirret streng teoretiker. Denne siste er en matematikkforsker som blir en gjennomgangsfigur i romanen med sine mildt sagt oppsiktsvekkende teorier om virkelighetens natur. I løpet av natten treffer hun også Sisyfos, Raskolnikov fra Dosjevskijs Forbrytelse og straff, og den navnløse hovedpersonen fra Hamsuns Sult. Alle stiller de spørsmål fra sin egen tid til vår, lager rot og blander seg i hennes liv. TEKST: KNUT GØRVELL // HENTET FRA BOKTIPS.NO

JEG FORESLÅR AT VI VÅKNER // ISBN: 9788202612580 // KR 399,Å SMYGE FORBI EN ØKS // ISBN: 9788202529499 // KR 179,EN DÅRE FRI // ISBN: 9788202394929 // KR 179,EVIGHETSBARNA // ISBN: 9788202511432 // KR 179,SØVNENS LEKKASJE // ISBN: 9788202283155 // KR 169,Boktips • 19


I N G VA R A M B J Ă˜ R N S E N : I N G E N K A N H J E L P E M E G

Elling er tilbake i kortroman 2 0 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen er en morsom og sår lesereise med Elling i førersetet!

Bokomtale

E

lling skal lese ett kapittel per dag i Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Ute i hagen, eller inne i sokkelleiligheten hos enkefru Annelore Frimann-Clausen. Handlingen i boka griper fatt i ham på uante måter. For minner ikke den ensomme fortelleren mistenkelig om ham selv? Med ett byttes sokkelleiligheten og hagen ut med luksushotell og svømmebasseng på vulkanøya Lanzarote. Her utspiller det tyvende århundrets hedonisme seg i et månelignende landskap. I det ene øyeblikket er Elling kongen i frokostsalen på hotellet, i det neste trekker han ut i den store ensomheten i Sigurdsboden. Drinker i baren når det er happy hour, den lykkelige timen. Så: Lanzarote-kotelett til middag alene på Grefsen.

INGVAR AMBJØRNSEN: INGEN KAN HJELPE MEG ISBN: 9788202661618 // KR 329,-

Elling drar på kjøretur til markedet i Teguise med Rudi, en politibetjent fra Luxembourg som ligner på Kjell Bjarne. På stranden kommer han i nærkontakt med Pam og Barbara, to tyske lesber som er glad i nakenbading og mere til. Og vent, er det ikke det unge ekteparet Annelore og Sigurd han ser spaserende langs bassengkanten, unge og ville på bryllupsreise?

Vi minner om

Mens Elling leser, tråkker Annelore frem og tilbake i leiligheten over hodet hans. Om hun kan låne boka han leser, den om Lanzarote som hun har så gode minner fra? Nei, hun må ikke finne ut at hybelboeren hennes leser litteratur av slik frigjort kaliber. Dette er ikke en bok Annelore kan få tak i. På ingen måte. INGVAR AMBJØRNSEN er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre.Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) - ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt. FOTO: MARIE SJØVOLD

VI MINNER OM: EKKO AV EN VENN // ISBN: 9788202662202 // KR 179,ELSK MEG I MORGEN // ISBN: 9788202639808 // KR 179,BRØDRE I BLODET // ISBN: 9788202639778 // KR 179,FUGLEDANSEN // ISBN: 9788202639761 // KR 179,UTSIKT TIL PARADISET // ISBN: 9788202639747 // KR 179,-

Boktips • 2 1


I N G VA R A M B J Ø R N S E N :

– Jeg har hatt hjemmekontor i 40 år «Reiser i det skjulte» er en helt ny, fremdeles ikke ferdigskrevet thrillerføljetong av Ingvar Ambjørnsen som du kan lese på Boktips.no.

A

lles hverdag er forandret i korona-tiden. For Ingvar Ambjørnsen har det betydd at han nå har spesialskrevet en føljetongroman for Boktips.no. Det kommer nye kapitler hver tirsdag og fredag utover sommeren, og alle de tidligere kapitlene ligger også på Boktips.no. En thriller-føljetong inspirert av korona-tiden Reiser i det skjulte er en thriller – en spenningstekst Ingvar Ambjørnsen er midt i skriveprosessen med. Han kjenner de lange linjene, men er nesten like spent 2 2 • Boktips

som leserne vil være på hvordan dette skal utvikle seg. Dette er bokstavelig talt en tekst som skapes rett før den møter leserne, der utviklingen er åpen. Jeg fikk avbrutt Ingvar Ambjørnsen i skriveprosessen for å fortelle om hva dette er for noe. Hatt hjemmekontor i 40 år – Jeg har hatt hjemmekontor i 40 år, så denne situasjonen kjenner jeg. Jeg klør meg i huet over hvordan folk blir desperate etter en måned inne. Dette er jo normalen min, sier Ambjørnsen. Men selv om han er vant til å sitte hjemme, er han også preget av korona-tiden. Han kan ikke bevege seg noe særlig, enda mindre enn før, og må ha hjelp til å handle. – Denne smitten er en killer for den høyrisikogruppen jeg er i. Og for mitt vedkommende – som kolser – vil jo


SKJØNNLITTER ATUR

ikke dette komme tilbake til normal tilstand på noen måte før det finnes en vaksine. Det er ikke snakk om å lempe på tiltak her i gården. Hvis jeg blir syk, da er det lite trolig at jeg kan følge opp dette her, forteller han. Men dette er ikke noe han tenker på. Det eneste han har vurdert som nok ikke blir noe av, er å koble på en annen forfatter og lagt ut om de store linjene i romanen, så denne andre kunne ta over stafettpinnen.

Her sitter jeg – i virkeligheten – midt i en dårlig science fiction-film, og så aner ikke dem jeg skriver om, noe som helst …

Startet som et motivasjonsproblem Akkurat nå er det kommet ut en ny bok med Elling. Ingen kan hjelpe meg er en kort-roman, eller bonusbok, som Ambjørnsen helst betegner det som, der Elling leser og kommenterer Michel Houellebecqs roman Lanzarote. Nå i vår hadde Ambjørnsen tenkt å gå i gang med en ny Elling-roman, men fant det vanskelig. – Dette nye prosjektet startet egentlig med et motivasjonsproblem. Jeg skulle jo skrive den nye Ellingromanen. Men hvordan fortsetter du å skrive på en fortelling som utspiller seg i 2016–17 – nå? Der hovedpersonen Elling ikke aner noe om det som kommer, om krisen vi i dag er midt oppe i? spør Ambjørnsen retorisk. – Her sitter jeg – i virkeligheten – midt i en dårlig science fiction-film, og så aner ikke dem jeg skriver om, noe som helst … Jeg har ikke lagt Elling på is, men fikk behov for å gjøre noe annet. Det ble litt vanskelig å være motivert, og jeg fikk et konsentrasjonsproblem. Verden forandrer seg fra time til time, og som den nyhetsjunkien jeg er, måtte jeg spørre meg selv: Hva har jeg lyst til å gjøre nå?, sier Ambjørnsen.

Et plot som skapt for koronaen Svaret var å dra fram et plot han hadde jobbet med, og legge det i korona-tiden. – Dermed kan denne romanen bli et speil som reflekterer de mange signalene som kommer inn. Jeg er ikke ute etter å ta noen, men lar alle slippe til, forteller forfatteren. Ambjørnsen mener han har funnet et tema i Reiser i det skjulte som han er forundret over at andre krimforfattere ikke har tatt tak i. Handlingen utspiller seg i og rundt Varangsvik, et fiktivt sted ved kysten litt sør for Ålesund. Vi møter igjen karakterer fra Ambjørnsens tidligere roman Natten drømmer om dagen, men man trenger ikke å ha lest denne boka for å komme inn i handlingen. – Det er snakk om et miljø som opererer både innenfor og mye utenfor loven. Her er det også mange «preppere» – folk som har forberedt seg i årevis på katastrofetider. De passer selvsagt som hånd i hanske i dagens situasjon, påpeker Ambjørnsen. Selve plottet er en idé som har ligget i skuffen hans siden 2016. Han valgte bort dette plottet da han skrev den forrige Elling-romanen Ekko av en venn. – Det rare er at plottet er som skapt for den situasjonen som har oppstått nå, med koronaen. Jeg kan dessverre ikke gå dypere inn i det fordi jeg da vil røpe viktige deler av plottet, sier Ambjørnsen. – Lover at dette blir skikkelig spennende Han kan likevel røpe at Reiser i det skjulte blir en skikkelig thriller – en fortsettelsesroman med korte kapitler som det blir lett å følge med på for leserne, og som altså også er inspirert av nåtidssituasjonen. – Jeg syntes det var vanskelig å sitte her når dette begynte å rulle. Det var vanskelig å holde konsentrasjonen. Derfor var det fristende å skrive korte kapitler, selv om jeg selvsagt kjenner de lange linjene i dette, sier Ambjørnsen. Han har gjort det én gang før. Den siste Pelle og Proffen-boka ble skrevet som en føljetong-roman på oppfordring fra VG. Han forteller at når man skriver en sånn roman, må man tenke annerledes enn når man skriver en vanlig roman. Og spenningskurven Boktips • 2 3


SKJØNNLITTER ATUR

må bygges opp på en annen måte. – Hvis jeg skal holde på folk interesse, må jeg bruke flere cliffhangers og andre dramatiske virkemidler. Jeg lover at dette skal bli skikkelig spennende. I slekt med de gamle klassikerne Jeg gjør Ambjørnsen oppmerksom på at han her skriver seg inn i en gammel tradisjon. Jeg rekker knapt å nevne klassikerne før han avbryter. – Jada, jeg er klar over at mange av de gamle store romanforfatterne som Charles Dickens og Alexander Dumas skrev sine romaner som føljetonger i tidsskrifter. De kunne den kunsten der. Men jeg kan noe som ikke de kan – hvordan det skal skrives for nettet.

Jeg er opptatt av ikke å skrive i et vakuum. For meg er det viktig å se at teksten når fram og å høre hvordan leserne reagerer

– Jeg er opptatt av ikke å skrive i et vakuum. For meg er det viktig å se at teksten når fram og å høre hvordan leserne reagerer. Det kan jo også hende at jeg av og til vil kommentere deres innspill der jeg finner det naturlig, sier Ambjørnsen. Minner om en TV-serie Ambjørnsen utelukker ikke at det kan komme mer ut av dette stoffet. – Vi må ta en ting av gangen. Nå er det et plot som jeg ser avslutningen på i det fjerne. Denne romanen kan lett gå i hele sommer, jeg kan ikke si når jeg er i mål. Men jeg har en tydelig avslutning på dette plottet. Likevel minner dette stoffet meg om en TV-serie. Den kan ha mange sesonger, og Reiser i det skjulte er første sesong.

Det legges ut nye kapitler i hele sommer på tirsdager og fredager. Gå inn på Boktips.no og les alle kapitlene i Reiser i det skjulte! TEKST: KNUT GØRVELL // HENTET FRA BOKTIPS.NO

Deltar i Facebook-gruppa «Reiser i det skjulte» Ingvar Ambjørnsen har hatt god dialog med sine lesere om Elling-romanene i den aktive Facebook-gruppa «Elling-nytt». Nå håper han at mange lesere også vil bli med i den nyopprettede Facebook-gruppa «Reiser i det skjulte», hvor alle kan bli medlem og kommentere romanen underveis.

2 4 • Boktips


ARRANGEMENTER LIVE PÅ NETT

Cappelen Damm fortsetter med sine arrangementer – nå på nett. Se dem på Boktips.no eller Cappelen Damms Facebook-side. TORSDAG 28. MAI KL 20.00

Henrik Langeland

Pia Tjelta

Velkommen til stjernespekket lanseringsfest for romanen Showtime! av Henrik H. Langeland.

Trond Espen Seim

Christian Skolmen

Frida Ånnevik

Her får du første kapittel fremført av Pia Tjelta, Trond Espen Seim og Christian Skolmen, det blir intervju med forfatteren og en minikonsert med Frida Ånnevik.

TORSDAG 4. JUNI kl 20.00 på Boktips.no

Ingunn Kyrkjebø

Anna Fiske

Ina Strøm

Henrik Langeland

Trygve Skaug

Ingunn Kyrkjebø, Anna Fiske, Ina Strøm, Henrik Langeland og Trygve Skaug. Boktips LIVE har vært en dundrende suksess som live-arrangement. Nå kan du se det på nett med flere av vårens sentrale forfattere. TRYGVE SKAUG AVSLUTTER DET HELE MED EN MINIKONSERT.

Boktips Live – en litterær kafé med samtaler, opplesninger, foredrag og musikk. STED: www.boktips.no


Vigdis Hjorth med ny bok høsten 2020 Vigdis Hjorth har en ny roman på vei. Boken får tittelen Er mor død, og vil være i salg fra 21. august.

2 6 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

VIGDIS HJORTH: ER MOR DØD

M

ange ble oppmerksomme på Vigdis Hjorths forfatterskap da den kritikerroste romanen Arv og miljø utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur høsten 2016. Boken ble tildelt Bokhandlerprisen, nominert til Nordisk råds litteraturpris og toppet bestselgerlistene i en lang periode, med et samlet opplag på 150 000 eksemplarer. Romanen ble også dramatisert og satt opp på Den Nationale Scene i Bergen. Nå gjør Arv og miljø stor suksess ute i verden og er solgt for utgivelse i 22 land.

Vi minner om:

Mor-datter-problematikk Vigdis Hjorths forfatterskap er betydelig, det består av nærmere 40 bøker. Om sine tidligere bøker har hun selv uttalt at utgangspunktet for historiene ofte er temmelig allmenne problemstillinger. I den nye romanen som utgis til høsten, graver hun dypere i den tidløse mordatter-problematikken. – De fleste lurer, når de kommer i en viss alder, på hvorfor livet har blitt som det har blitt, og om det var uunngåelig, om det kunne gått annerledes, hva man selv kunne gjort annerledes, hvilke reelle valgmuligheter som forelå, hvilke man overså – og særlig blir slike spørsmål vesentlig for den som befinner seg i en ekstrem situasjon, har Vigdis Hjorth uttalt om hovedpersonen Hulda i sin tidligere roman Tredje person entall. Dette gjelder i høyeste grad også for Johanna som er hovedperson i den kommende romanen Er mor død. En kunstner vender hjem På spørsmål om hva den nye boken handler om, svarer Hjorth: – Vi møter Johanna, som er kunstner. Hun har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og deres sønn. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Et galleri har invitert henne til å lage en retrospektiv utstilling, med et nytt oppdragsverk som midtpunkt. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I boken følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.

VIGDIS HJORTH: ARV OG MILJØ ISBN: 9788202542719 // KR 179,-

VIGDIS HJORTH: TREDJE PERSON ENTALL ISBN: 9788202561093 // KR 179,-

Det er bare å glede seg til august! TEKST: TONE HANSEN // HENTET FRA BOKTIPS.NO

VIGDIS HJORTH har gjennom hele sitt forfatterskap utforsket menneskers vilkår og livsvalg. Til høsten har vi en ny, stor leseropplevelse i vente. FOTO: AGNETE BRUN

Boktips • 2 7


SKJØNNLITTER ATUR

DIDRIK MORIT Z HALLSTRØM

NILS GULL AK HORVEI

Døden har aldri vært mer levende.

Humoristisk departementsdrama

En kjærlighetsroman fra Oslos underverden

En ubetydelig forfatter vikler seg inn i konas statshemmeligheter.

Daniel er ute av fengsel og tilbake i Oslo. Penger skal kreves inn, Bror er innlagt, og Hermann trenger en far. I en tom leilighet står en død jente som aldri har vært mer levende. Selv nå, ti år senere. Når går det egentlig over? Dør ekte kjærlighet? Ta det som er ditt er en kjærlighetsroman fra Oslos underverden og oppfølgeren til den kritikerroste Du er ikke død før jeg slutter å elske deg (2011). DIDRIK MORITS HALLSTRØM (f. 1984) er fra Oslo. Han debuterte i 2011 med den kritikerroste kjærlighetsromanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg. Ta det som er ditt er hans fjerde utgivelse.

Hovedpersonen i Agentsyndromet er en ubetydelig forfatter uten de helt store fremtidsutsiktene. Da er det mer schwung over kona Ingrid som en dag får jobb som statssekretær i Forsvarsdepartementet. Ingrid er ikke så nøye på dette med gradert informasjon og begynner umiddelbart å bruke mannen som sparringspartner og rådgiver i forsvarspolitiske spørsmål. Ganske raskt er hele familien viklet inn et nettverk av spionasje. NILS GULLAK HORVEI (f. 1956 i Tromsø) debuterte i 1990 med romanen Gutten på taket. Agentsyndromet er hans 11. skjønnlitterære utgivelse.

Vi minner om

Vi minner om

DIDRIK MORITS HALLSTRØM: TA DET SOM ER DITT ISBN: 9788202660451 // KR 379,-

NILS GULLAK HORVEI: AGENTSYNDROMET ISBN: 9788202660949 // KR 379,-

VI MINNER OM: LYSÅR // ISBN: 9788202602420 // KR 179,-

VI MINNER OM: RIVE ROM PÅ ÉN DAG – ISBN: 9788202581480 //KR 379,-

2 8 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

K J E R S T I KO L L B O T N

R A N N V E I G F E R N L E I T E M O LV E N

Ung dame søker mot

Sorgen som former deg

Hva er det med Dis?

En poetisk fortelling om tapet av et barn.

Dis har flyttet hjemmefra for å studere, men fort blir det klart at det er noe som plager henne. Hun ønsker ikke kontakt med moren, og faren ser ut til å være ute av bildet. Hun er utenfor det sosiale livet og søker mot. Hva er det med Dis, og hvorfor vil hun ikke ha kontakt med sin egen mor? Vi følger en søkende ung kvinne i jakten på å finne et holdepunkt i en tilværelse som er kommet skjevt ut.

Hvem er man, mange år etter et stort tap? Og hvordan påvirker altomfattende sorg forholdet til andre mennesker? I en by i Øst-Europa møter Astrid hjemløse Mark, som hun finner et fellesskap med. I en sanselig og poetisk prosa gis et innblikk i forhistorien hennes. Duelyktene er en roman om sorg og minner, om kjærlighet og vennskap, om hvordan mennesker snakker sammen, og om hva død og tap betyr.

KJERSTI KOLLBOTN (f. 1959) er frå Nordfjord og bur i Tromsø. Ho debuterte med romanen Eg er mamma. Eg skal vere god i 2009. For den fekk ho Blixprisen, og i 2015 fekk ho Tanums kvinnestipend.

KJERSTI KOLLBOTN: DIS ISBN: 9788202660222 // KR 379,-

RANNVEIG FERN LEITE MOLVEN er født i 1974 i Bergen. Hun har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun debuterte i 2012 med romanen Ordet for hva jeg er nå finnes ikke.

RANNVEIG FERN LEITE MOLVEN: DUELYKTENE ISBN: 9788202659165 // KR 379,-

Boktips • 29


SKJØNNLITTER ATUR

INGRID TØRRES VOLD

I DA F J E L D B R A AT E N

Humoristiske hetetokter

Naturen og kulturen

En hetebølge skaper unntakstilstand i Oslo og sinnet til Ruth.

Brutal roman om dyr i bur og menneskene utenfor.

I Oslo er det unntakstilstand. Kranene er stengt for å spare på vannet. Det er så varmt at folk forlater byen. Bak disken i en liten café står Ruth og svetter. Både sjefen og søsteren hennes har reist. Nå må hun klare seg selv. Eller kanskje kan den gravide kollegaen Sofie bli en slags redning? Debutromanen Hilsen Ruth handler om et menneske utenom det vanlige, og om hva vi søker mot når krisen melder seg.

Jerv er en roman om dyret i mennesket, og mennesket i dyret. Romanen utforsker dyreparken som overskuddsfenomen. Hva skjer på et sånt sted når samfunnet utenfor bryter sammen? Jerv er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Og om kreftene som bor i oss alle – men som kanskje ikke burde stagges.

INGRID TØRRESVOLD (f. 1992) er fra Trondheim. Hun har tidligere studert ved forfatterstudiet i Bø. Hilsen Ruth er hennes første bok.

INGRID TØRRESVOLD: HILSEN RUTH ISBN: 9788202658397 // KR 379,-

3 0 • Boktips

IDA FJELDBRAATEN (født 1984 i Fredrikstad) er kreativ leder i reklamebyrået Hausmann og markedssjef i småforlaget Teori & praksis. Hun har også hatt tekster med i antologien Signaler.

IDA FJELDBRAATEN: JERV ISBN: 9788202659516 // KR 379,-


NY BOK KJETIL NORDENGEN

Portrett av en normcore-posterboy Et intervju på jobbens intranett setter Andors liv ut av balanse. Alt snus på hodet for Andor Leine når VG gjør ham til poster boy for normcore, «en mote for den som innser at hun eller han er én av syv milliarder». Hva skal Andor gjøre når han plutselig må forholde seg til at det unike ved ham er hans evne til ikke å skille seg ut? En underholdende og skarp debutroman om de store spørsmålene: Hva er min historie, og hvordan skal jeg fortelle den? Hvem er jeg, sånn egentlig?

KJETIL NORDENGEN (f. 1981) er utdannet elektriker og sosiolog, har jobbet i forlag og spilt i rockeband. Han er oppvokst på Toten og er tidligere student ved Forfatterstudiet i Bø. Kaptein på egen skute er hans første bok.

KJETIL NORDENGEN: KAPTEIN PÅ EGEN SKUTE ISBN: 9788202655211 // KR 379,-

Kunsten å finne ro Audun Myskja har hjulpet tusenvis av mennesker til å finne roen både i øyeblikket og i livet. I Kunsten å finne ro deler han erfaringene sine. FINNES OGSÅ SOM EBOK

DR.MED. AUDUN MYSKJA Foto: Caroline Roka


jeg har bil har du bensin jeg har fri hvis du har tid jeg kan fly hvis du har vin jeg har kniv hvis det blir krig Alexander Fallo (f.1984 i Oslo) har flere enn 19 000 følgere på Instagram. Fallo har bakgrunn fra både forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø og Westerdals school of communication.

32 • Boktips


SKJØNNLITTER ATUR

Bokomtale A L E X A N D E R FA L L O : DU FUCKER MED HJERTET MIT T NÅ

Se meg nå. Se meg nå. Se på meg nå Når Alexander Fallo bokdebuterer i vår, er han allerede en av landets mest leste poeter. Her er fem dikt fra samlingen du fucker med hjertet mitt nå. I over seks år har Fallo daglig publisert dikt på Instagram, og når i dag ut til 20.000 følgere på plattformen. Navet i du fucker med hjertet mitt nå kretser rundt et parforhold som tar slutt, tapet av en far og tomheten som oppstår når man for første gang i livet står helt alene. Jeget i diktene tegnes gradvis opp ved hjelp av ubesvarte setninger og tidvis patetiske stille rop. Se meg nå. Se meg nå. Se på meg nå. Diktene i samlingen er ofte korte og konsise, og flere kan beskrives som en strøm av setninger man kanskje har sagt, kunne sagt, burde sagt eller aldri skulle sagt. I den hvite tomheten av sorgsetninger kan man også finne små drypp av humor og en mulig beskrivelse av vår samtid.

TEKST: SIGMUND SØRENSEN

ALEXANDER FALLO: DU FUCKER MED HJERTET MITT NÅ ISBN: 9788202659523 // KR 249,-

jeg ligger i hundre og tretti forbi trailere teslaer tangerer rekorder ekkoet i sykehuskorridorene er hvitere enn skummet på toppen av bølgene jeg er klissvåt på ryggen pappa • pappa styrte snekka over blågrå linoleum mamma over ripa bølgene høyere enn jeg noen gang kommer til å bli • så jævla vakker så jævla slem • hvem må jeg ligge med i denne byen for å få deg tilbake

Boktips • 3 3


SKJØNNLITTER ATUR

HELENE IMISLUND

SIGNALER 2020

Fornuftens begrensninger i vitenskapens tid

De beste nye stemmene

Helene Imislunds noveller oser av språklig overskudd

Signaler-antologien samler de mest spennende litterære debutantene.

Alle tings kjerne er en novellesamling om mennesker som søker etter mening, lykke eller bare et avbrekk, men som ender opp med noe ganske annet. De åtte novellene er befolket med karakterer som higer etter kontakt med andre mennesker, men som kludrer det til og tar omveier som fører dem helt andre steder, til fordypet ensomhet, skuffelse eller kanskje også ny erkjennelse og håp.

Er du nysgjerrig på hvordan norsk litteratur vil utvikle seg? Da bør du lese Signaler, Cappelen Damms årvisse debutantantologi. Antologien har siden 1986 fanget opp litterære impulser, og mange toneangivende forfattere har startet sin litterære karriere her. Redaktør for Signaler er forfatter Eivind Hofstad Evjemo.

HELENE IMISLUND (f. 1984 i Oslo) debuterte i 2018 med diktsamlingen Spredte døtre. Imislund er utdannet jurist, og hun har tidligere vært redaktør for litteraturfanzinen Mopp.

Vi minner om HELENE IMISLUND: ALLE TINGS KJERNE ISBN: 9788202660475 // KR 379,VI MINNER OM: SPREDTE DØTRE // ISBN: 9788202597160 //KR 299,-

3 4 • Boktips

EIVIND HOFSTAD EVJEMO (RED.): SIGNALER 2020 ISBN: 9788202658410 // KR 379,-


SKJØNNLITTER ATUR

C A R M E N KO R N : D Ø T R E AV E N N Y T I D

Fire kvinner og et århundre

OVER

800 000

SOLGTE I TYSKLAND

I kjølvannet av første verdenskrig settes vennskapet til fire kvinner på prøve. En av tidenes salgssuksesser i Tyskland.

V

åren 1919 begynner Henny Godhusen på jordmorskole i Hamburg sammen med en barndomsvenninne. Jentene er bare nitten år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og de lengter etter å kunne begynne å leve. Sammen med to andre unge kvinner utgjør de snart en tett venninnegjeng som får oppleve usedvanlig mye i årene som kommer.

CARMEN KORN: DØTRE AV EN NY TID ISBN: 9788202631680 // KR 379,OVERSETTER: UTE NEUMANN

CARMEN KORN ble født i Düsseldorf i 1952, og er datter av komponisten Heinz Korn. Hun er utdannet journalist og har arbeidet i magasinet Stern. Carmen Korn har skrevet flere kriminalromaner.

Boktips • 3 5


JAN - PHILIPP SENDKER:

– Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt Siste bok i Burma-trilogien er endelig her. Som i de to forutgående bøkene undersøker Jan-Philipp Sendker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Vi er mange som har ventet på at Jan-Philipp Sendker skulle følge opp bestselgerne Kunsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er. Bare i Norge har førsteboka solgt over 150 000 eksemplarer, og oppfølgeren har bikket solide 75 000 solgte. VG gav i sin anmeldelse av Kunsten å høre hjerteslag terningkast 5, og skrev bl.a. at «Det går en understrøm av livsmot gjennom boken som sitter igjen i leseren etter endt lesning. […] romanen inneholder virkelig fortellingens kraft. Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk.» «Word of mouth»-suksess Men det var ikke gitt på forhånd at bøkene i det som etter hvert er blitt hetende Burma-trilogien skulle nå ut til så mange lesere som de har gjort. 3 6 • Boktips

Kunsten å høre hjerteslag ble først etter flere år med anbefalinger lesere imellom en internasjonal bestselger. Journalist, Asia-korrespondent og familiefar Sendker hadde da ofret tre år, alle sparepengene og utallige research-turer til Burma for forfatterdrømmen . En sønns søken etter sin mor Også i nye Kunsten å følge hjertet undersøker Sendker hvordan kjærligheten mellom mennesker kan overvinne grenser. Samtidig utgjør Burma, det burmesiske folk og kulturen i landet en veldig viktig del også i denne boka. – Burma berører meg slik ingen andre land har gjort, forteller forfatteren. I boka møter vi tolv år gamle Bo Bo som bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året. Moren sin kan han knapt huske. En dag begynner onkelen å fortelle om Bo Bos mor. Han forteller at hun har vært syk i mange år, og at det er derfor hun ikke kan være sammen med sønnen sin. Bo Bo bestemmer seg for å reise fra Kalaw og finne foreldrene sine, for han er sikker på at han kan helbrede sin mor.


SKJØNNLITTER ATUR

JAN-PHILIPP SENDKER fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Kunsten å høre hjerteslag. Denne suksessen ble fulgt opp av Kunsten å være den man er, og Kunsten å følge hjertet er siste bok i trilogien.

Leserne betyr mye Akkurat mens hans skriver, prøver Sendker å la være å tenke på lesernes forventninger. Han tvinger seg selv til å være avlogget en stor del av arbeidsdagen, og kommer i ordentlig arbeidsmodus når han hører på klassisk musikk.

Burma berører meg slik ingen andre land har gjort Resten av tiden synes han det er utrolig viktig å gi tilbake til sine lesere. – Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Disse historiene hjelper meg å overvinne egen tvil når jeg skal skrive den neste romanen, forteller Sendker. Han deltar på mange arrangementer og opplesninger, ikke bare i hjemlandet Tyskland, men også bl.a. i USA,

Israel, Storbritannia, Norge og Burma. Via sin Facebook-side prøver han å svare på de fleste spørsmål og meldinger han får. – Det finnes så mange bøker der ute. Jeg er virkelig veldig takknemlig for hver eneste leser som velger å lese en av akkurat mine bøker, sier Sendker. – Aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv Etter flere år som korrespondent hadde Sendker et nært forhold til Burma lenge før han startet på sin debutbok. – Det som slår meg hver gang jeg drar til Burma, er menneskenes beskjedenhet og ydmykhet. Den buddhistiske troen er dypt forankret i hverdagen: vennligheten, hjelpsomheten og ærligheten. Livet er hardt og urettferdig i Burma. Det er fortsatt mye korrupsjon, ikke mye av et helsevesen. Livet er en daglig kamp – likevel har jeg aldri møtt en burmeser som synes synd på seg selv, påpeker Sendker. Mange lesere, også blant burmeserne, har fortalt ham Boktips • 37


SKJØNNLITTER ATUR

at de har lært mye om landet gjennom hans bøker. – Mine burmesiske venner er overbevist om at jeg var burmeser i et tidligere liv, forteller Sendker, som selv stiller seg tvilende til at akkurat dét stemmer.

Jeg har vært heldig som har hørt mange historier fra leserne om hva bøkene mine betyr for dem og hvordan de har forandret liv. Bøker som utfordrer tidsånden Selv om alle de tre bøkene i Burma-trilogien kan leses uavhengig av hverandre, har de på flere vis et nært slektskap. Karakterene Julia og U Ba er sentrale i alle tre. – Men bøkene har noe som er viktigere enn dette til felles. Som en tysk leser beskrev det: «Alle tre får deg til å gråte, de gir deg trøst og får deg til å tenke på livet, deg selv, dine verdier og drømmer», sier Sendker. – Vi lever i utfordrende tider. Klimaendringer, fremveksten av hat og sinne, av populisme og nasjonalisme rundt om i verden, tilliten til politisk ledelse og demokratiske institusjoner avtar, det kan være mange grunner til å være pessimistiske og kyniske – og bøkene mine utfordrer disse holdningene, de forteller en annerledes historie, mener Sendker og legger til: – Det er en kraft i oss mennesker som er sterkere enn hat, sinne og frykt.

Burma-trilogien av Jan-Philipp Sendker består av de to bestselgerne «unsten å høre hjerteslag og Kunsten å være den man er, og nye Kunsten å følge hjertet. Selv om bøkene utgjør en trilogi, kan de fint leses hver for seg. TEKST: TURID OLINE HEPSØE

3 8 • Boktips

Bokomtale

JAN-PHILIPP SENDKER: KUNSTEN Å FØLGE HJERTET ISBN: 9788202662455 // KR 379,OVERSETTER: CHRISTIAN H. HEYERDAHL

Tolv år gamle Ko Bo Bo bor sammen med onkelen sin i Kalaw, en by i Burma. Faren kommer for å besøke ham en gang i året, mens han knapt kan huske moren. Bo Bo er et barn med en uvanlig gave: Han kan lese følelsene til menneskene i hans eller hennes øyne. En dag forteller onkelen ham at moren hans lider av en mystisk sykdom, og Bo Bo bestemmer seg for å finne moren sin og helbrede henne.

Vi minner om

VI MINNER OM: KUNSTEN Å VÆRE DEN MAN ER // ISBN: 9788202451059 // KR 179,KUNSTEN Å HØRE HJERTESLAG ISBN: 9788202424961 // KR 179,- // OVERSETTER: KURT HANSSEN


DEN PERFEKTE FERIEBOKA! SKJØNNLITTER ATUR

HEDDI GOODRICH

Romantikk i bohemske Napoli

RETT I POCKET

To studenter på søken etter kjærlighet og tilhørighet i byen de savner. Amerikanske Heddi studerer i Napoli og blir stormende forelsket, både i byen og i medstudenten Pietro. Språkproblemer og kulturforskjeller gjør forholdet vanskelig, og Heddis hjerte blir knust når Pietro gjør det slutt. Flere år senere, når hun har bosatt seg i New Zealand, mottar hun et brev fra Pietro. Han skriver at han gjorde en stor feil den gangen og ber henne komme tilbake ... Amerikanske HEDDI GOODRICH flyttet til Napoli som tenåring og bodde der i ti år. I dag bor hun i New Zealand. Forelsket i Napoli er hennes debutroman, og hun har selv oversatt den fra italiensk til engelsk.

Fra forfatteren av bestselgeren For alltid i ditt hjerte «Innimellom dukker det opp en ny forfatterstemme som sjarmerer, underholder og minner oss på hva som virkelig er viktig i livet. Viola Shipman er en sånn stemme, og Sommerhuset er en helt uimotståelig og nødvendig bok.» DOROTHEA BENTON FRANK, NEW YORK TIMES BESTSELGENDE FORFATTER VIOLA SHIPMAN: SOMMERHUSET // ISBN: 9788202627188 // KR 179,-

HEDDI GOODRICH: FORELSKET I NAPOLI ISBN: 9788202618704 // KR 379,OVERSETTER: SIV ERLE WOLD Boktips • 39


Stjålet nazikunst og sydenidyllens skyggesider

4 0 • Boktips


KRIM

Ø Y S T E I N B O R G E - B A S TA R D E N

En toglast full av stjålne kunstskatter ble inspirasjonen for Øistein Borge da han skrev sin nye krimroman Bastarden.

M

ange har allerede blitt kjent med Øistein Borge og hans romaner om etterforskeren Bogart Bull. I 2016 utga han han Den syvende demonen, og året etter kom Det som aldri dør. Begge til stor jubel fra pressen og med påfølgende nominasjoner til Maurits Hansen-prisen og Riverton-prisen . Denne våren utkommer fjerde roman med Bull i hovedrollen, og nå er deler av handlingen lagt til Mallorca, hvor forfatteren også bor til daglig. Men det var en mystisk togforsendelse som ga Borge ideen til den nye romanen. Tog med forsvunne skatter Vi møter Borge under Krimfestivalen i Oslo, hvor han forteller historien om togsettet fra krigens dager. – Hermann Göring og en del andre nazister tok med seg verdier da de innså nederlaget mot slutten av 2. verdenskrig. Et tog fullt av kunstskatter – flere hundre malerier, skulpturer, gobeliner og et antall andre kunstgjenstander ble sendt fra Berlin. Men ingen vet sikkert hvor dette toget tok veien. Noen spekulerer i at togvognene ble gjemt eller skjult underveis et eller annet sted. Og det er her Borge plukker opp tråden i historien: – I min fiksjon sendes toget hele veien ned til Spania. Göring håper å slippe unna, og da ønsker han å gjøre som mange andre topp-nazister gjorde før han: ta «rottelinjen» til Sør-Amerika. Så i min historie er det logisk at noe av tyvgodset transporteres med tog til Barcelona, og derfra med båt videre over Atlanteren til Argentina.

Inspirasjonen kom da Borge leste en sakprosabok ved navn The Orpheus Clock, skrevet av Simon Goodman. Den handlet om denne Goodmans egen jødiske familie som ble frarøvet en rekke verdier av tyskerne under krigen. – Jeg ble fascinert av muligheten til å skape fiksjon rundt denne jakten Goodman drev med, men da lagt i hendene på en norske statsborger av jødisk opprinnelse. Så i min roman er det en norsk jøde som reiser til Mallorca fordi han har fått et tips om at enkelte ting fra hans families beslaglagte formue befinner seg der.

Mallorca har definitivt en skyggeside Bogart Bull på plass i Spania Dessverre ender det ikke så godt for den norske jøden. Og det er da Bogart Bull kommer inn i bildet. Og for de som ikke allerede kjenner etterforsker Bull, så er han for tiden etablert som privatetterforsker. Han har bakgrunn fra Kripos, men har måttet forlate etaten av etiske årsaker. Også hans etterfølger i Kripos – John Eriksen – befinner seg i Spania, og begge etterforskerne er på samme oppdrag: oppklare et intrikat mord som henger sammen med organisert kriminalitet. – Dette sub-plottet med den rumenske jenta som er offer for trafficing veves etter hvert sammen med jakten på de forsvunne kunstskattene. Boktips • 4 1


KRIM

Bokomtale Turistenes skyggeside i Spania Selv bor Borge på Mallorca. Sånn sett har det vært en praktisk fordel å legge en del av handlingen dit, fordi han kjenner øya og kan ta seg enkelt rundt i forbindelse med research.

Et tog fullt av kunstskatter – flere hundre malerier, skulpturer, gobeliner og et antall andre kunstgjenstander ble sendt fra Berlin. Men ingen vet sikkert hvor dette toget tok veien. ​ Han forteller at det organiserte kriminelle miljøet har en reell tilstedeværelse på øya: – Spania er både endestasjon og transitthavn for trafficing, både av afrikanske kvinner som sendes til Europa, og øst-europeiske kvinner som sendes sørover. Mallorca har definitivt en skyggeside. I tillegg til organisert kriminalitet er grov korrupsjon et utbredt problem på øya, det har nylig vært utført bestillingsdrap for å fjerne vitner forut for viktige rettssaker, og en rekke andre grove kriminelle handlinger knyttet opp til narkotikaomsetning, prostitusjon etc. Alt dette er forhold som rimer dårlig med den «sydenidyllen» de fleste skandinaver forbinder med Mallorca. Det er ekstremt mye penger her nede, noe som gjør det til et attraktivt marked å operere i for lovbrytere av ulike slag. Uavhengig av om du skal på kort- eller langreist ferie i år; Bastarden kommer ut i god tid før fellesferien og anbefales som årets sommerlektyre for krimlesere!

ØISTEIN BORGE: BASTARDEN ISBN: 9788202660826 KR 379,-

ØISTEIN BORGE (f. 1958) har bakgrunn fra film- og reklamebransjen, der han har jobbet som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Han bor på Mallorca der han jobber som forfatter på fulltid.

Vi minner om

VI MINNER OM: JEG ER NUMMER 13 // ISBN: 9788202646974 // KR 179,DET SOM ALDRI DØR // ISBN: 9788281694446 // KR 179,DEN SYVENDE DEMONEN // ISBN: 9788281694057 // KR 179,-

TEKST: MARIA MYRVOLL

4 2 • Boktips


«Dette er rent gull!» Elin Brend Bjørhei, VG

KRIM

Elin Brend Bjørhei, VG

Vebjørn Rogne, Bok365

«Rett og slett briljant» Cathrine Krøger, Dagbladet

STEPHEN FRY

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«Taushet er gull.» Vebjørn Rogne, Bok365

Boktips • 4 3


ROBERTO BOLAÑO: AMULETT ISBN: 9788202619305 // KR 379,- // OVERSETTER: KRISTINA SOLUM

ROBERTO BOL AÑO: AMULET T

Latinamerikansk legende I Amulett undersøker Roberto Bolaño hva som gikk galt med LatinAmerika.

A

uxilio Lacouture: Den meksikanske poesiens mor. Hun som ble kjent som den eneste personen som sto imot militærets overtagelse av universitetet i 1968. Hun gjemte seg på dametoalettet i 12 dager. Mens hun venter inne på do, uthungret, begynner hun å minnes sitt liv.

4 4 • Boktips

ROBERTO BOLAÑO (1953–2003) Ville detektiver etablerte ham som en av de viktigste forfatterne i den spansktalende verden. Utgivelsen av hans mesterverk 2666 året etter han døde, stadfestet ham som Latin-Amerikas ledende forfatter.

Vi minner om VI MINNER OM: CHILENSK NOKTURNE ISBN: 9788202630607 // KR 179,OVERSETTER: CHRISTIAN RUGSTAD


SKJØNNLITTER ATUR

FOTO: HEIKE STEINWEG

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

AGNES LIDBECK

MARION POSCHMANN

En eksistensiell skrekkhistorie

Ny tysk litterær storhet

Lidbeck utforsker hvordan det svenske «folkhemmet» ser ut i dag, og blikket er ikke nådig.

En livstrøtt akademiker og en suicidal japaner drar på eventyr.

Livets små sannheter og løgner. Avstanden mellom hva man vil være og hva man er. Sprengkraften i våre følelsesmessige reaksjoner og våre rasjonelle forklaringer på hvorfor vi ikke kunne mer enn vi klarte. I løpet av tjue år følger vi Anders: ektemann, pappa, sønn. Et ekteskap som utvikles, en datter som vokser opp, en mor som aldres. I midten står en mann og betrakter alt som skjer.

På en togstasjon i Tokyo treffer en tysk akademiker i midtlivskrise på en ung japaner som har bestemt seg for å begå selvmord. Sammen legger de ut på en reise mot de sagnomsuste nordjapanske Furuøyene. Med usedvanlig dybde, humor og letthet forteller Marion Poschmann en original historie om to umake sjelers vandring på tvers av lyset og mørket, gjennom kunsten og filosofien.

AGNES LIDBECK er født 1981 og bor i Stockholm. Fortape seg er hennes tredje roman.

AGNES LIDBECK: FORTAPE SEG ISBN: 9788202655457 // KR 379,OVERSETTER: MONICA AASPRONG

MARION POSCHMANN (f. 1969) skriver både poesi og prosa, og har siden debuten i 2002 vunnet mange av Tysklands viktigste litterære utmerkelser. Furuøyene var på «kortlisten» til Man International Booker Prize.

MARION POSCHMANN: FURUØYENE ISBN: 9788202649944 – KR 379,OVERSETTER: SVERRE DAHL Boktips • 4 5


F O R FAT T E R N E S B O K T I P S :

Tore Renberg Tore Renberg går ikke rundt og har et favorittdikt. Og han vil ikke uten videre nevne fem bøker alle burde lese. Men ett og annet boktips fikk vi halt ut av ham. Tore Renberg er en av våre fremste forfattere, og har blant annet mottatt Bokhandlerprisen og P2-lytternes romanpris. I fjor høst kom Ingen tid å miste, som fikk meget god kritikk. Kjenner vi ham rett, er han alt i gang med sin neste roman. Mens vi venter på den, ba vi Renberg gi oss sine beste boktips. Vi prøvde, i alle fall. Tore fra Stavanger – Hva er det beste du har lest i det siste? – Det er, merkelig nok, to historiske romaner om 4 6 • Boktips

Grønland. Tore Kvævens middelalderfortelling Når landet mørknar og Kim Leines 1700-talls-studie Rød mann/sort mann. Begge slo meg som ypperlige, underholdende og kunnskapsrike, uten å framstå doserende. – Jeg er en karakterorientert leser, skjebneorientert, så jeg har litt lav tålegrense hvis romaner blir mettet av svære mengder fakta, og så kan jeg, dessverre, ikke altfor mye om historie. Eller, jeg kan en del, men om avgrensede epoker, og det går noe i hytt og vær: Det betyr at historiske romaner ofte kan overvurdere meg som leser, og det er like kjedelig som å bli undervurdert. I disse romanene var både kuriøse fakta og historiske linjer godt inkorporert og sømløst sammenført med de ulike personene. Dette var herlige leseropplevelser, jeg leste dem med glede både som forfatter og som bare Tore fra Stavanger.


Reiseleser – Du blir tvunget til å lese samme bok resten av livet – hvilken velger du? – For en grusom situasjon. For en forferdelig ting å påføre et menneske. Bare ett perspektiv. Bare én optikk. Den lille larven aldrimett? – Hvor liker du best å lese? – På reiser. På fly, på flyplasser, på tog. Ikke på buss eller i bil, da blir jeg kvalm, dessverre. Jeg liker også godt å lese om jeg er i et venterom, som for eksempel hos legen. På sengen er det mange som leser, jeg har forsøkt det i flere perioder av livet, alltid med samme, deprimerende resultat. Jeg sovner. Romanen han skylder sitt forfatterskap på – Hva var den første «voksenboka» du leste og likte? – Jeg er ikke helt sikker på rekkefølgen av de skjellsettende leseopplevelsene jeg hadde i siste halvdel av 1980-årene, da jeg ble konfirmert til den skjønne litteraturen for voksne. Det kan ha vært Alexander Kiellands Garman & Worse. Den begeistret meg kolossalt, spesielt var jeg knyttet til Madeleine på Bratvold og Vente-Per, kan jeg huske, og til Rachel. Jeg leste den i forbindelse med særemnet jeg skrev i norsken i niende klasse. – Det kan også ha vært Fuglane av Tarjei Vesaas, men den tror jeg at jeg først leste da jeg kom på gymnaset, så det er nok en tilsnikelse, som om jeg prøver å late som om jeg leste den tidligere enn jeg gjorde. Det kan ha vært en krimroman av Desmond Bagley, som jeg husker jeg likte i disse årene, men tydeligvis ikke godt nok til å huske noe av den, ei heller tittelen. Det det kan ha vært Forbrytelse og straff av Dostojevskij, som jeg leste vinteren tidlig i 1986; mest sannsynlig er det den. Den febervarme fortellingen om Raskolnikov er uansett den romanen jeg skylder mitt forfatterskap på, og unnskylder det med, hvis det skulle trenges. – Ellers kan det ha vært noe lyrikk, jeg leste mye dikt i disse årene, blant mine helter var Jan Erik Vold, Obstfelder og Arild Nyquist. Hvis vi regner Jack

Londons Ulvehunden som en voksenbok, så var det nok den, jeg leste historien om Hvittann da jeg var 11 og 1/2 år, det vet jeg, for i utgaven min, som jeg har ennå, står det: «Dette er den beste boka jeg har lest når jeg er 11 1/2 år gammel, Tore Renberg.» Jeg går fortsatt her og drømmer om å skrive en så fengslende roman en dag. Tore Renbergs boktips – Kan du nevne fem bøker alle burde lese? – Dette spørsmålet liker jeg ikke så veldig godt. Det har nok vært en tid i livet hvor jeg har ment at folk «bør» ditt og datt. Den «bør» alle se. Den «bør» alle lese. Det «bør» alle høre. Dette «bør» og ikke minst dette «alle». Jeg har holdt på sånn, jeg kan innrømme det. Jeg holder kanskje på sånn ennå, for jeg er en sånn «anbefalingstype», men jeg forsøker i det minste å roe det hele litt ned og være mindre bastant. Hvis spørsmålet hadde kommet med noe ekstra informasjon, så hadde jeg tatt det på en mer hyggelig måte. Altså type «fem bøker alle som vil lære mer om opplysningstiden bør lese». Ja, da kan man svare, hvis man kan noe om opplysningstiden. Også videre .

På boktips.no spør vi hver uke en forfatter om deres beste boktips. I tillegg får du servert portrettintervjuer, boknyheter, og ukentlige dikt.

Boktips.no Boktips • 47


– Så. Nei. Dette er vanskelig for meg å svare på – for om jeg skulle slumpe til å si noe her, altså type at alle bør lese Thomas Manns Josef og hans brødre ettersom det er den mest moderne romanen jeg har lest, og det på tross av at det er en gjenfortelling av Mosebøkene, og med «moderne» mener jeg «evig», eller at alle bør lese Veien av Cormac McCarthy, ettersom det er den sørgeligste romanen jeg har lest, og vi alle må forstå katastrofen under føttene våre for å for-

På sengen er det mange som leser, jeg har forsøkt det i flere perioder av livet, alltid med samme, deprimerende resultat. Jeg sovner.

stå lyset vi er gitt, eller at alle bør lese Harper Lees To kill a mockingbird, etter som det Scout og Jem opplever som naboer av Boo Radley og barnevitner til Tom Robinsons tragedie, forteller, i konsentrat, det som trenger å sies om urettferdighet og muligheten for noe godt på jorden, eller at alle bør lese Far Goriot av Balzac, etter som vi alle på et eller annet tidspunkt i livet skal oppleve å bli tilsidesatt, og det på tross av at vi gjør vårt beste i kjærlighetens navn, eller at alle burde lese Life av Keith Richards, etter som den er så klok som noe annet verk, og det på grunn av at den ikke vet det selv – ja, om jeg skulle slumpe til å nevne disse fem, sånn i forbifarten, eller fem andre, hva er det da jeg holder på med? Hva er jeg da for en slags type? Som går rundt og tror jeg vet hva «alle» «bør» lese? «Alle» bør ikke lese noe jeg påstår at de bør lese. Men fortell meg hvem du er, fortell meg hva du leter etter, si litt, bare, om hva du ønsker deg, og så skal jeg, som har lest en god del bøker, si hva jeg kanskje tror du kommer til å finne glede i, slik jeg ser det, da, fra min vesle kant.

4 8 • Boktips

Dikt å skrive roman om – Har du et favorittdikt? – Tja. Nei, jeg går ikke rundt og har et favorittdikt. Jeg leste store mengder dikt da jeg var yngre, og så mistet jeg litt tålmodigheten med at det skulle være så kort og så knapt, så jeg har ikke lest så mange dikt de senere årene som jeg «burde», selv om jeg alltid kjøper diktsamlingene til Øyvind Rimbereid når de kommer ut, hans språklige nysgjerrighet og vesentlige innsikter flytter på meg, og det føles godt og inspirerende. Når alt dette er innrømmet, så har jeg likevel en mengde dikt jeg bærer med meg og som forblir en del av årsaken til at jeg er som jeg er. Noen husker jeg godt, andre har jeg glemt, omtrent som mennesker du har møtt, og i dag, her jeg sitter på et tog på vei mot Kristiansand, husker jeg Astrid Hjertenæs Andersens dikt «Hestene står i regnet», det beveget meg skikkelig sterkt første gang jeg leste det som veldig ung, og hver gang jeg har lest det om igjen, har det slått like hardt, og alltid har jeg lurt på hva det var hun ikke sa der, denne fine forfatteren, hva som var grunnen til at hun fikk et så dunkelt og fjernt sinn «fylt av drømmer» at hun bare ønsket å stå, som hestene, i regnet. Det kunne man skrevet en roman om, ja. TEKST: KNUT GØRVELL


Reese Witherspoon lager TV-serie av Små branner overalt Celeste Ngs Små branner overalt er en av de mest solgte romanene i USA de siste årene. Nå har den blitt TV-serie med Reese Witherspoon – og er ute i pocketutgave på norsk.

Celeste Ngs (uttales «Ing») Små branner overalt er en dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre. Boka avslører faren ved å tro at du er trygg – om du bare følger reglene. I USA solgte den mer enn én million eksemplarer og lå 48 uker på New York Times-listen. Nå har den bestselgende boka blitt TV-serie, med Reese Witherspoon som både produsent og en av hovedrolleinnehaverne. Little Fires Everywhere er er en av de store, nye satsingene på strømme-markedet i USA denne våren. CELESTE NGS: SMÅ BRANNER OVERALT // ISBN: 9788202647353 // KR 179,OVERSETTER: KIRSTI VOGT


SANMAO: FORTELLINGER FR A SAHAR A

Sanmao – et feministisk ikon Fortellinger fra Sahara inviterer oss inn i Sanmaos usedvanlige liv i ørkenen. Hennes opplevelser med kjærlighet og tap, frihet og fare, alt skrevet med en fortellerstemme som er like inspirerende som den er tidløs.

hel generasjon. Du finner ikke en kvinne i Taiwan som ikke har lest Sanmao. Likevel har ikke denne ikoniske forfatteren vært særlig tilgjengelig i Vesten inntil nå. Sanmao er dyrket som et feministisk ikon, men hun er også kontroversiell og myteomspunnet. Hva var egentlig sant av det som kommer frem om livet i Sahara, og hva er fremstilt slik Sanmao ønsket det skulle være? Det er liten tvil om at denne boken blander fiksjon og dokumentar på et vis som har blitt så velkjent i vår egen virkelighetslitteratur i det siste.

Sanmao kan beskrives både som forfatter, eventyrer og pioner. Hun ble født i Kina i 1943 og vokste opp i Taiwan. Sanmao reiste rundt i Spania, Tyskland, Kanariøyene og Latin-Amerika før hun flyttet til Sahara med sin spanske mann som drev med dykking og var undervannsingeniør. Hun ble viden kjent i Taiwan og Kina da hennes første bok Fortellinger fra Sahara kom ut i 1976. Etter det gav hun ut mer enn 20 bøker frem til sin tragiske selvmordsdød i 1991. I en periode der Kina var i ferd med å se ut over sine grenser, hjalp Sanmao til med å fyre opp under millioner av menneskers forestillingskraft og inspirerte en 5 0 • Boktips

SANMAO: FORTELLINGER FRA SAHARA ISBN: 9788281695221 // KR 379,OVERSETTER: BRIT SÆTHRE


Plantehistorie er kulturhistorie Overalt omgir vi oss av planter – i naturen, hagen, i stuen og på spisebordet, men vi tenker lite over hvilke roller disse plantene har spilt for vår sivilisasjon. Her får du fascinerende historiske perspektiver på plantene rundt oss. Bill Laws tar for seg 50 vekster og formidler på kunnskapsrikt og underholdende vis hvordan de har påvirket verdenshistorien. Bokens innhold er tilpasset den norske flora og norsk kulturhistorie, og boken er nydelig illustrert med botaniske tegninger, kunst og fotografier.

BILL LAWS: FEMTI PLANTER SOM ENDRET HISTORIENS GANG ISBN: 9788281695115 – KR 399,OVERSETTER: BODIL ENGEN


«Britiske Hanna Fry har skrevet en velinformert og lite angstbitersk fortelling om algoritmenes plass i våre liv.» KNUT HOEM, NRK BOK I P2

«Høyaktuell, fengende og sylskarp» DAGBLADET

Algoritmealderen er her: «En stilistisk, gjennomtenkt og nøyaktig fortelling om hva datamaskiner som i økende grad styrer livene våre kan og ikke kan gjøre.» THE TIMES

«Denne boken illustrerer hvorfor gode vitenskapsforfattere er viktige» THE GUARDIAN

52 • Boktips

Tøff teknologi eller digital dystopi?


H A N N A H F R Y: H A L L O, V E R D E N

Hannah Fry mener vi har makten over algoritmene i våre hender. Spørsmålet er bare hvordan vi skal bruke den.

A

lt kan brukes som drapsvåpen, hvis du virkelig vil. Du kan lage den vakreste blomstergirlanderen, men strammer du den rundt halsen til noen, vil du kvele dem. Eller motsatt: GPS-systemet som i dag brukes til å finne riktig buss, ble opprinnelig utviklet for å skyte opp atom-missiler. Slik er det også med algoritmene, mener den britiske matematikeren Hannah Fry. I boka Hallo, verden gir hun en grundig, men lettfattelig inngang til de utskjelte algoritmenes verden. Er de virkelig så skumle som de kan virke? Det korte svaret er njeeei. Det litt lengre svaret kommer vi til. (Det enda lengre svaret burde du selvfølgelig lese i boka Dagbladet kaller «høyaktuell, fengende og sylskarp».) Hva er egentlig en algoritme? Først, en oppklaring: Algoritmer er et begrep som blir slengt ut i tide og utide for tiden. Gjerne i samme åndedrag som Facebook, Google, Cambridge Analytica og det som verre er. Men selv om det er disse gigantene som har gjort algoritmene til et husholdningsbegrep, favner begrepet algoritme egentlig mye bredere. En algoritme, helt enkelt, er «en trinnvis prosedyre for å løse et problem eller nå et mål». Med andre ord, et sett regler som sier: Først gjør dette, så gjør dette. En matoppskrift? Algoritme. Først knus egg, så hell oppi sukker, så visp. Har du fulgt algoritmen, kommer det forhåpentligvis en nydelig eggedosis ut på andre siden. Mer vanlig å er det å bruke begrepet innen matematikk: En kan si at en algoritme ofte er et regnestykke som skal gi et bestemt resultat.

HANNAH FRY er professor i matematikk ved University College London. Hun jobber med algoritmer for å forstå mønstre for menneskelig oppførsel i ulike deler av samfunnet vårt. Hun har også laget flere TED talks. FOTO: SEBASTIAAN TER BURG

En matoppskrift? Algoritme. Først knus egg, så hell oppi sukker, så visp. Har du fulgt algoritmen, kommer det forhåpentligvis en nydelig eggedosis ut på andre siden.​ Rangere, assosiere, kategorisere, filtrere Den største forskjellen på matoppskriften og algoritmene vi vanligvis snakker om, er ingrediensene. I stedet for egg og sukker blir de digitale algoritmene matet med informasjon. Algoritmen tar informasjonen og rangerer, assosierer, kategoriserer eller filtrerer den. Ofte gjør den en kombinasjon av alt dette. Det blir til en rekke beregninger som resulterer i alt fra Boktips • 5 3


rekkefølgen resultatene kommer i når du gjør et Google-søk, til hvilken reklame du får se før et YouTube-klipp.

Bokomtale

Algoritmer lærer som hunder Noen algoritmer følger klare regler som i en oppskrift. Men de mest avanserte er såkalte «maskinlæringsalgoritmer» – algoritmer som lærer av seg selv. Fry sammenligner det med å trene opp en hund: Algoritmene blir matet med informasjon og får beskjed om å nå et bestemt mål. Ved å belønne den når den er på riktig spor, og ignorere den når den tar feil, blir den flinkere og flinkere til å gjøre oppgaven – helt av seg selv. HANNAH FRY: HALLO, VERDEN HVORDAN VÆRE MENNESKE I EN VERDEN STYRT AV DATAMASKINER ISBN: 9788281695207 // KR 379,OVERSETTER: LENE STOKSETH

«Høyaktuell, fengende og sylskarp»

Hannah Frys poeng er nettopp at algoritmene ikke blir bedre enn vi gjør dem.​

DAGBLADET

«Britiske Hanna Fry har skrevet en velinformert og lite angstbitersk fortelling om algoritmenes plass i våre liv.» KNUT HOEM, NRK BOK I P2

Velkommen til algoritmens tidsalder, historien om en ikke altfor fjern fremtid der maskiner styrer suverent, tar viktige beslutninger – innen helsevesen, transport, finans, sikkerhet, hva vi ser på, hvor vi går og til og med hvem vi sender i fengsel. Så hvor mye skal vi stole på dem? Hva slags fremtid ønsker vi? Du blir beskyldt for en forbrytelse. Hvem vil du helst skal bestemme skjebnen din – et menneske eller en algoritme?

5 4 • Boktips

Ville du latt en algoritme sende deg i fengsel? Algoritmer blir en stadig større del av samfunnet. Du vet allerede at Facebook, Instagram, Twitter og Netflix bruker algoritmer for å sortere innholdet de viser deg etter dine interesser. Du vet kanskje også at algoritmer brukes i filmindustrien for å anslå hvilke filmer som kommer til å bli en kassasuksess. Men visste du at algoritmer også brukes til å sende folk i fengsel? Noen stater i USA bruker algoritmer i rettssystemet for å beregne hvorvidt tiltalte burde sitte i varetekt eller om det er trygt å løslate dem mot kausjon. Ved å mate inn statistikk fra tidligere straffedømte, vil algoritmen forutsi sannsynligheten for at den tiltalte vil begå nye lovbrudd. Der mennesker kommer til kort Høres det fælt ut? Da skal du vite at dommere av kjøtt og blod ikke nødvendigvis er hverken konsekvente eller rettferdige. Forskning viser at tilfeldige faktorer ofte spiller en stor rolle i dommen i saker, skriver Fry: Om saken din kommer opp rett før lønsj, for eksem-


pel, har du et dårligere utgangspunkt enn hvis dommeren er mett og fornøyd. Fry nevner også at sannsynligheten for at dommere skal gi noen løslatelse mot kausjon, blir mindre hvis det lokale idrettslaget nettopp har tapt. Samtidig tyder mye på at bruken av algoritmer kan redusere antallet varetektsfengslede, samtidig som færre begår nye lovbrudd. Så spørsmålet blir om du heller vil la tilfeldigheter og menneskelige svakheter spille inn på skjebnen din, eller om du vil bli kynisk dømt basert på en algoritme. Å gjøre mennesker til matematikk Men problemet stopper jo selvfølgelig ikke helt der. Hannah Frys poeng er nettopp at algoritmene ikke blir bedre enn vi gjør dem, og selv da vil de ha sine begrensninger: Mennesker er jo ikke logiske, og å gjøre mennesker til matematikk er problematisk. Derfor vil heller ingen slike algoritmer være 100% treffsikre. Mater vi dem med data fra tidligere straffesaker, vil de reprodusere de resultatene som ligger der allerede. Fry legger frem et hypotetisk eksempel: Lager man en algoritme som tar en tilfeldig gruppe mennesker, og forsøker å spå hvem av dem som er mordere, vil den nødvendigvis peke ut flere menn (96% av drapsdømte på verdensbasis er menn). Det betyr ikke at algoritmen ikke har rett i at flesteparten av morderne er menn, men feilmarginen vil også gå hardere utover nettopp denne gruppen: Av de som blir feilaktig pekt ut, vil flesteparten være menn. Makten i digital infrastruktur Rettsvesenet er bare et av mange eksempler på institusjoner der algoritmer kommer til å spille en stadig større rolle i tiåret vi nå går inn i. I Hallo, verden er det egne kapitler dediktert til algoritmer innenfor medisin, biler, kriminalitet og kunst – og Fry krydrer med eksempler fra alle mulige felter gjennom hele boka. Uansett hva de brukes til: Algoritmene fører med seg etiske, moralske og tekniske problemstillinger som vi er nødt til å forholde oss til.

noen pessimist. På samme måte som arkitekter og byplanleggere har laget infrastrukturen til byene vi bor i, lager programmerere den digitale infrastrukturen. Det ligger det enorm makt i. Men makten er i menneskers hender: Skulle et bygg vise seg å være et feilsteg, er det fullt mulig å rive det.

TEKST: HÅVARD RØSÆG

2010-tallet så oss forsvinne gradvis inn i skjermene. Når vi nå står foran nok et teknologisk tiår, er det på tide å sette en fot i bakken og se på hvordan vi skal møte denne utviklingen som få forstår det fulle omrisset av: Hva vil vi med teknologien, og hva vil teknologien med oss? I løpet av denne våren er det kommet flere bøker som setter teknologien i fokus. På Boktips. no vil vi derfor presentere flere perspektiver, spørsmål og problemstillinger, fremmet av ledende forfattere. Alle med et felles grunnleggende problem: Hvordan vil forholdet mellom menneske og maskin utvikle seg? Først ut er Hannah Fry, som med sin bok Hallo, verden tar oss med inn bak algoritmene og spør hvordan vi kan være mennesker i en verden styrt av datamaskiner. For flere saker – sjekk ut boktips.no.

Men på tross av utfordringene er ikke Hannah Fry Boktips • 5 5


SAKPROSA

Psykiater Anders Hansen:

– Slik lures hjernen din av mobilen Den teknologiske utviklingen går for raskt for hjernene våre, mener psykiater og Skjermhjernen-forfatter Anders Hansen. Er vi egentlig noe mer enn steinaldermennesker med smarttelefoner? – Vi mennesker har aldri utviklet oss for å bli lykkelige, men for å overleve. Når lege, psykiater og SVT-profil Anders Hansen prater om den digitale tidsalderen, trekker han de lange linjene. For selv om samfunnet har utviklet seg enormt siden våre forfedre vandret rundt på savannen, har det ikke skjedd så mye inne i hodene våre. Redskapene av tre og stein er byttet ut med elektroniske duppedingser, men de psykologiske mekanismene er de samme som våre jeger- og sankerforfedre, forteller Hansen. – Får oss til å føle oss verre enn vi burde Hva det betyr for oss, er det den nye boka Skjermhjernen handler om: Her tar Hansen for seg den digitale tidsalderen i et evolusjonært perspektiv. 5 6 • Boktips

Av 10.000 generasjoner mennesker er det nemlig bare én som har levd med smarttelefon i hånda. Da sier det seg selv at hjernen vår ikke har rukket å tilpasse seg nevneverdig. Men skuer vi utover savannen, kan vi lettere forstå hvordan hjernen vår reagerer i møtet med den digitale tidsalderen. – Det hjelper oss å forstå hvorfor vi har grunnleggende behov for søvn, bevegelse og hverandre. Alt dette har hjulpet oss å overleve historisk og derfor bygget inn i oss som dypt forankrede behov, forteller Hansen. Det er vel og bra, men Hansen er bekymret. For tallenes tale er dyster: Vi sover mindre, beveger oss mindre og møtes ikke på samme måte som før. – Det får oss til å føle oss verre enn vi burde. Vi har aldri hatt det så bra som i dag, likevel spiser hver åttende voksne svenske antidepressiva, sier Hansen. «Togsyke» og bokskepsis Å være skeptisk til ny teknologi er selvfølgelig en eldgammel kunst. Da boktrykkerkunsten gjorde sitt inntog på 1500-tallet, advarte den sveitsiske forskeren Conrad Gesner om at «moderne teknologi kommer til å føre til at vi oversvømmes av en informasjonsstrøm som gjør det vanskelig for oss å tenke».


SAKPROSA

Da jernbanen kom, var menneskene på 1800-tallet redde for «togsyke»: Å reise i over 30 km/t var så unaturlig at det ville føre til illebefinnende og brekninger – i verste fall livsfare. Nå humrer vi av disse bekymringene. Likevel trenger du ikke være være en bitter boomer hvis du mener vi kan ha godt av å titte litt opp fra skjermene våre. – Forskjellen denne gangen er at ting går så fort. Vi bruker fire–fem timer om dagen på noe som ikke fantes for ti år siden. Det betyr at vi ikke har tid til å gjøre det vi trenger for å føle oss bra, sier Hansen. De ordentlig negative konsekvensene av digitaliseringen handler ikke om hva vi gjør på internett. Det handler om det vi ikke gjør. Den enorme bruken av skjerm går på bekostning av våre helt grunnleggende behov. – Selvfølgelig er vi tilpasningsdyktige, men vi kan ikke tilpasse oss alt. Mange teknologiske fremskritt har påvirket menneskets humør og tankegang, men ikke nødvendigvis til det bedre, sier Hansen. Hjernen elsker «kanskje» – Å forstå hvordan våre digitale verktøy påvirker oss på godt og ondt, har aldri vært så viktig som det er nå, sier Hansen. I Skjermhjernen forklarer han mekanismene som styrer adferden vår, og hvordan mobiltelefonen utnytter

seg av savanne-instinktene våre. For eksempel styres motivasjonen vår av det kjemiske stoffet dopamin. Dopaminets viktigste oppgave er ikke å få oss til å føle oss bra, men til å styre hva vi skal ha fokus på. Slik som i steinalderen stiger dopaminnivået vårt ved

– Vi har aldri hatt det så bra som i dag, likevel spiser hver åttende voksne svenske antidepressiva synet av mat, slik at du skal bli motivert til å spise, eller ved tanken på sex, slik at du skal få lyst til å formere deg. Men i dag er det mobilen som er den kanskje største dopaminutløseren. Det gir mening fra et evolusjonært perspektiv. Mennesker er nysgjerrige og kunnskapstørste, fordi det har lønnet seg å alltid vite hva som er rundt neste sving. Kanskje, om man går til neste dal, vil man finne en oase, en god leirplass eller en bærbusk. Overført til dagens digitale virkelighet har det å åpne Instagram-feeden blitt vår oase. Fristelsen til å se om

Boktips • 57


SAKPROSA

le bånd, gjør det lettere å samarbeide med andre, og gjør at vi får tilbakemeldinger på hva omgivelsene synes om adferden vår. Alt dette er gunstig for å overleve livet på savannen. Er det vi som er de egentlige robotene i den digitale tidsalderen? Riktig så ille er det ikke, betrygger Hansen. Men sannsynligvis er vi mer biologisk kontrollert enn vi ønsker å tro.

ANDERS HANSEN er utdannet lege ved Karolinska Institutet og siviløkonom ved Handelshögskolan i Stockholm. Han jobber som overlege i psykiatri, er en populær foredragsholder og skriver bøker og artikler.

det er noe nyttig som skjuler seg inne i mobiltelefonen, blir enorm. Det er nemlig hverken mat, penger, sex eller bekreftelse som trigger hjernen vår mest: Det er forventningen om dette. «Ingenting trigger nemlig belønningssenteret vårt så mye som når noe kan komme til å skje», skriver Hansen i Skjermhjernen. Problemet er at innholdet i feeden din alt for ofte er meningsløst. Hjernen lar seg friste til noe som til syvende og sist ikke gir den noe tilbake. Menneskene – de egentlige robotene? En aldri så liten advarsel: Det er fort gjort å sitte igjen med følelsen av å være en slags forhåndsprogrammert robot etter å ha lest Skjermhjernen. Så å si alt vi føler og foretar oss, finner sin forklaring i mekanismer som har hjulpet forfedrene våre med å overleve. Tenk på dette neste gang du prater om noe du er lidenskapelig opptatt av: Grunnen til at det føles bra, er fordi aktiviteten i «belønningssenteret» i hjernen øker. Antakeligvis er dette fordi det styrker våre sosia5 8 • Boktips

– Forskjellen denne gangen er at ting går så fort. Vi bruker fire– fem timer om dagen på noe som ikke fantes for ti år siden. Et eksempel er trangen vår til å spise kaloririk mat. Gjennom mesteparten av historien vår har det vært gunstig å gafle i seg all kaloririk mat man kommer over. I dag er kalorier lett tilgjengelig, og vi må derfor kjempe mot instinktene våre for å begrense oss. – Vi har ikke blitt tilpasset for å håndtere tilgangen på kalorier. Derfor dør flere av å spise for mye, enn av sult. Vi har visse biologiske forhold som vi ikke kommer fra, sier Hansen. Livsviktige distraksjoner Det samme gjelder vår tendens til å la oss distrahere: I tusenvis av år var å bli distrahert en livsviktig egenskap, da den minste lyd, lukt eller syn kunne være en potensiell fare som vi måtte rette fokus mot. Nå derimot, er evnen til dyp konsentrasjon en av våre mest verdsatte. Det er her internettet jobber mot oss: Ved å utnytte våre eldgamle instinkter krever appene på telefonen oppmerksomhet og gjør oss stadig distraherte, ukonsentrerte og stressede. – Vi ønsker raske belønninger, vi sliter med å sette oss inn i kompliserte saker, og klikker oss raskt videre. Mange synes det er vanskeligere å synke ned i en bok i dag enn for ti år siden, sier Hansen.


SAKPROSA

Han mener hjernen vår rett og slett får for lite pause. – Vi går glipp av restitusjon når vi fyller enhver pause i livene våre med ny info fra telefonene våre. Vi kan håndtere mye stress hvis vi tar pauser, men vi slurver nettopp med pausene, sier Hansen. Tilpasse oss eller tilpasse teknologien? Gjennom årtusener har mennesket utviklet seg sakte men sikkert, ved at de som ikke klarer å tilpasse seg, dør hen. Men evolusjonen av Mennesket 2.0 vil nok bruke betydelig lengre tid enn utviklingen av neste iPhone. Spørsmålet som melder seg, er om hjernen vår noensinne komme til å tilpasse seg den digitale tidsalderen? – Evolusjonen er basert på at visse egenskaper blir vanligere, fordi de som mangler disse egenskapene, dør, sier Hansen. – For at vi skal bli født med en evne til å forstå programmeringsspråket til datamaskiner, vil de som ikke har en slik evne, måtte dø. Slik er det ikke – og det er jeg glad for, for jeg vet ingenting om programmering! Hansen mener heller at teknologien må tilpasses oss mennesker. – Facebook og andre sosiale medier kan utvikles for å få oss til å møtes i det virkelige liv, men det tjener de ikke penger på. De tjener penger på oppmerksomheten vår som de bruker for å selge annonser, sier Hansen. Han håper imidlertid Skjermhjernen kan hjelpe oss å å forstå teknologien vi omgir oss med bedre. – Å forstå hvordan teknologi kan være både bra og dårlig på samme tid, betyr at vi kan kreve tekniske produkter som hjelper oss til å føle oss bra. Noe som hjelper oss i stedet for å hindre oss. – Til sist: Hvis jeg vil lage den perfekte overskriften til denne saken, der jeg maksimalt trigger dopaminet i hjernen til leseren slik at hen vil lese videre – hva burde det være? – «Slik lures hjernen din av mobilen.»

Bokomtale

ANDERS HANSEN: SKJERMHJERNEN HVORDAN EN HJERNE I UTAKT MED TIDEN KAN GJØRE OSS STRESSET, DEPRIMERT OG GI OSS ANGST ISBN: 9788202661212 KR 379,OVERSETTER: JONAS BJARKØY

Psykisk dårlig helse tar over som den største helsetrusselen i vår tid. Et høyt tempo, konstant stress og en digital livsstil begynner å påvirke utviklingen av hjernen vår, og dårlig mental helse tar over som den viktigste helsetrusselen i vår tid. Uansett hvor mye du liker å se på bilder på instagram, nyhetene på mobilen eller filmer og TV-serier, er ikke hjernen din tilpasset dette tempoet samfunnet i dag har. Men det betyr ikke at vi er maktesløse – med litt mer kunnskap om hvordan hjernen fungerer, innser vi snart at det egentlig handler om enkle og grunnleggende ting. Anders Hansens Skjermhjernen hjelper deg til å få et helt nytt bilde av hva som skjer i hodet ditt og hvordan du kan ta mer hensyn til ditt eget hode.

Vi minner om ANDERS HANSEN BLI HJERNESTERK – TREN DEG LYKKELIG OG SMART HVA TRENING OG MOSJON GJØR FOR HUKOMMELSE, KREATIVITET OG HELSE ISBN: 9788202585105 – KR 179,OVERSETTER: HAAKON LARSEN

TEKST: HÅVARD RØSÆG Boktips • 59


ER KRISEN KREATIVITETENS BESTE VENN? En hjernerystelse oppløste Hilde Østbys skrivesperre. I Kreativitet utforsker hun hvorfor – og hvordan også nasjonale kriser kan og må utløse kreativitet.

6 0 • Boktips


SAKPROSA

Bokomtale H I L D E Ø S T B Y: K R E AT I V I T E T

H

østen 2016 syklet forfatter Hilde Østby gjennom Oslo, på vei for å lansere en bok hun hadde skrevet om hukommelse, da hun braste med hodet først inn i en steinbro. Etter å ha blitt scannet og lappet sammen på legevakten, ble hun sendt hjem med en beskjed om at hun måtte ta det rolig de neste tre ukene.

HILDE ØSTBY: KREATIVITET – HJERNEVITENSKAPEN BAK IDEENE OG HVORFOR DAGDRØMMERNE SKAL REDDE VERDEN ISBN: 9788202635510 – KR 379,-

De neste ukene lå Østby hjemme på sofaen for å hvile, men selv om hun var fysisk utmattet, jobbet hjernen på høygir. Besynderlig nok fikk hun utrolig mange ideer, og var full av virketrang. Det blir fort klart at Østbys hjernerystelsesmetode har så mange uheldige bivirkninger at den ikke kan anbefales som medisin mot skrivesperre, men slaget mot hodet setter likevel i gang en nysgjerrighet på hva det er som utløser kreativitet. Det blir et kaninhull som forfatteren følger inn i hjerneforskningen og kulturhistorien. Kreativitet er en litterært anlagt reise i kreativitetens historie og hjerneforskning. Den utforsker alle sider av den menneskelige kreativiteten, fra hvordan en idé oppstår og hvordan håndtere den indre kritikeren, til ferdig verk og hvordan det mottas. Forfatter og idéhistoriker Hilde Østby kjemper med å skrive sin egen roman mens hun skriver denne boken om kreativitet, og tester ut alle metodene som beskrives på seg selv: Hun går på improkurs, får strøm gjennom hjernen og puster seg inn i alphabølger, går tur i skogen med en lege og flyter i en vanntank med en psykolog, hun treffer to komikere, en smykkekunstner, åtte forfattere, en stjernedesigner, tre leger og mange forskere i sin jakt på hva kreativiteten egentlig kan være. Og helt til slutt tar hun toget inn i fremtiden.

TEKST: HÅVARD RØSÆG

HILDE ØSTBY (f. 1975) er idéhistoriker, forfatter og journalist. Hun ga i 2016 ut boka Å dykke etter sjøhester sammen med søsteren Ylva Østby. Den er oversatt til over 20 språk.

Vi minner om

VI MINNER OM: HILDE ØSTBY OG YLVA ØSTBY Å DYKKE ETTER SJØHESTER ISBN: 9788202620431 // KR 179,-

Boktips • 61


SAKPROSA

V E G A R D S Æ T H E R : E LV E R U M 19 4 0

Tysk hevntokt over Elverum? 11. april 1940: Nærmere 50 familier rammes i det som karakteriseres som en ren terrorbombing av militærsenteret Elverum.

E

tter den tyske bombingen av Elverum 11. april var det nærmere 50 familier som hadde mistet sine aller kjæreste. Krigen kom med en slik intensitet og voldsomhet at mange mennesker også ble psykisk og fysisk såret for livet. Bombingen av Elverum har av mange blitt karakterisert som en ren tysk terrorbombing og en hevnaksjon på grunn av kongens Nei.

VEGARD SÆTHER: BOMBINGEN AV ELVERUM ISBN: 9788202638047 // KR 399,-

Elverum var et militært sentrum på Østlandet og et av få steder i landet som etter den tyske invasjonen fremdeles kunne ta imot og mobilisere soldater. Det var derfor livsviktig at Elverum ble forsvart slik at dette kunne skje. Like viktig var det for tyskerne å hindre at det skulle skje! For første gang vil de militære disposisjonene for dette viktige frontavsnittet belyses, og videre kommer fortellingen tett på alle feilaktige rykter som svirret og som var medvirkende til flere feilvurderinger fra militært hold. Den unge jenta Ingeborg Krog belyser historien om de mange som mistet livet 11. april. I likhet med mange unge kvinner var Ingeborg aktiv som lotte, og hadde et brennende engasjement for oppgaver som kunne relateres til den norske hæren på Elverum. Hun ble den første norske lotten som mistet livet under 2. verdenskrig, i tjeneste for konge og fedreland.

62 • Boktips

VEGARD SÆTHER (f. 1967) er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt blant annet «En av oss.» Norske frontkjempere i krig og fred (2010), Krigsseilere. En fortelling om glemte helter (2013) og Frontsøstre. Norske kvinner under hakekorset (2015).


SAKPROSA

F R I DA N O M E : D E S AV N E D E

På reise i Syria da ingen andre turte

FRIDA NOME: DE SAVNEDE – EN FORTELLING FRA SYRIA ISBN: 9788202649807 // KR 379,-

Frida Nome tar oss med på innsiden av tragedien i Syria for å nøste opp i trådene etter kidnappingen av en menneskerettighetsaktivist. 19. mai 2013 ble advokaten og menneskerettsaktivisten Abdullah al-Khalil kidnappet på gata i Raqqa. En av utallige forsvinninger i Bashar al-Assads Syria. Med utgangspunkt i Abdullahs historie og familiens fortvilede forsøk på å finne ut av hans skjebne, tar Frida Nome sine lesere med på en besettende og kunnskapsrik reise gjennom den like kaotiske som tragiske utviklingen i et land skvist mellom internasjonale stormaktsinteresser, indre splittelse og utallige grupperinger i konflikt eller skjør koallisjon med hverandre. Frida Nome har bodd og arbeidet i Midtøsten i mange år, og kjenner området bedre enn de fleste.

FRIDA NOME (f. 1972) er religionshistoriker, har studert arabisk og har blant annet jobbet i UDI og ved den norske ambassaden i Damaskus. Hun er for tiden forsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning).

Boktips • 6 3


MAT & DRIKKE

J O H A N S E T N E S : V I N M E D S M A K AV N AT U R

Skål for naturens skattkammer! Lag sunn og velsmakende vin med bær og frukt du plukker selv.

JOHAN SETNES: VIN MED SMAKER FRA NATUREN ISBN: 9788202618780 // KR 379,-

V

in med smaker fra naturen er din vei inn i en ny verden av opplevelser og smaker farget av sommerens sol. Hagens frukt og bær og skogen og fjellets sødmefylte delikatesser er ypperlige råvarer til vinlegging. Alle de forskjellige bærene du kan sanke, tilfører vinen du legger en spesiell karakter. Vin satt på bær og frukt er nydelig til mat, men også til marinader og sauser. Tenk deg bare viltkjøtt marinert i kreklingvin? I denne boken vil du lære om egenskapene og smaksbildet til de forskjellige råvarene og bruksområdene. Og du vil få en grundig innføring i vinleggingskunsten fra en som virkelig kan det, fra behandling av råvarene og gjæringsprosessen til lagring og oppbevaring. I tillegg vil du få mange innspill til hva slags mat de ulike vinene passer til, og hvilke smaker som kan kombineres. Et sant skattekammer av smaker.

6 4 • Boktips

JOHAN SETNES er utdannet fra Norges Idrettshøgskole, og har arbeidet som lektor ved Rauma vgs. Han har også hatt jobben som fotballtrener for Åndalsnes Idrettsforening, nå er han heltids vinbonde.


Deilige smaker! Lag spennende hjemmelaget mat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor – med deilige smaker og herlige dufter!

Mer enn 90 oppskrifter: Fra supper og salater til børek og georgisk «pizza». VIDAR BERGUM driver den prisbelønte bloggen Et kjøkken i Istanbul. Han skriver jevnlig om mat for Dagens Næringsliv og har tidligere utgitt den bestselgende kokeboken Hummus & granateple.

VIDAR BERGUM: AUBERGINE OG TAHINI – HVERDAGSMAT FRA TYRKIA, MIDTØSTEN OG BORTENFOR ISBN: 9788202639112 – KR 399,-

Boktips • 6 5


SKJØNNLITTER ATUR

Vi ville føle på hvordan det var å bryte opp fra det trygge.

6 6 • Boktips


I DA W I R A K T R E T T E V I K : W I T R E D E S I G N - E N S T R I K K E R S Å R

Solgte Osloleiligheten og fulgte drømmen om Nord-Norge «En ting er å finne ut hvor en vil bo. En annen ting er jo å finne ut hva en trenger for å ha det bra», skriver Ida Wirak Trettevik, hjernen bak Witre Design.

E

tter seks år i Oslo, med tre gutter som alle så på seg selv som Oslogutter, valgte vi å bryte opp. Vi hadde lenge lekt med tanken om et friår i Nord-Norge. Et «friår» i den forstand at vi fikk «fri» fra den hverdagen vi kjente. For hva trengte vi som familie egentlig for å ha det bra? Vi ville føle på hvordan det var å bryte opp fra det trygge, og bruke tiden vår på en annen måte langt fra byen og travle dager. Før vi dro, solgte vi leiligheten, satte alle tingene våre på lager, og pakket bilen med klær og andre nødvendigheter. Lego, for eksempel. Ingenting er viktigere enn det. Resten satset vi på ville ordne seg etterhvert. Og så flyttet vi. Fra Oslo til Engeløya i Nordland. Et sted med mer luft, mer Boktips • 67


TREND & HOBBY

Bokomtale natur, og mer plass til å bare være. Vi ville føle på hvordan det var å bryte opp fra det trygge.

IDA WIRAK TRETTEVIK : WITRE DESIGN - EN STRIKKERS ÅR ISBN: 9788202624590 // KR 399.-

Ida Wirak Trettevik har laget strikkeoppskrifter under navnet Witre Design siden 2018. Strikkede plagg er blitt viktig for mange i en tid med økt fokus på sakte mote, kvalitet og bærekraft. En strikkers år er et resultat av dette, der ønsket er å inspirere andre til å strikke sin egen garderobe. Boken er laget gjennom et helt år, der bildene viser Ida og familien i deres vante omgivelser i Oslo og etterhvert på nytt bosted på Engeløya i Nordland.

IDA WIRAK TRETTEVIK har siden 2018 drevet Witre design, et nettsted med strikkede plagg. Hun har over 27000 følgere på Instagram.

6 8 • Boktips

En nærbutikk og en bensinpumpe Da vi kom til Engeløya den sommeren, var det sol, vindstille og blå himmel så langt øyet kunne se. Vi var på stranden hver dag, og sanden var kritthvit med store, flotte skjell. En kunne nesten tro vi var i Karibien, om det ikke hadde vært for at vi så over Vestfjorden til Lofoten. Vakrere kunne det nok ikke vært. Vi var ute hele tiden, og kom oss opp på mange av de fantastiske fjelltoppene mens det ennå var deilig og varmt. På Engeløya er det en nærbutikk og en bensinpumpe. Om du ønsker deg til en større by, er det tre timers kjøretur til Bodø. Og akkurat det var veldig deilig. Det var befriende at en ikke trengte å tenke på om en skulle bruke tid på det. Mulighetene butikker tilbyr var uansett ikke tilgjengelig. Vi kjøpe det som var i nærbutikken, ellers måtte vi lage resten til selv. Huset vi bodde i leide vi, så vi trengte ikke bruke tid på det heller. Det var som det var. Ingenting skulle pusses opp, ingen vegger trengte maling, og vi brukte de møblene som var her. Vi fikk liksom «fri». Ulmende tvil Men så var det jo det store spørsmålet vi ikke helt fant svaret på. For hvor var det vi skulle bo etter dette året? I Oslo hadde vi laget oss en tanke om at det var på bygda vi skulle fortsette å bo, spesielt mens barna var små, men at det skulle være nærmere familie og venner enn det året vi hadde i nord. Vi gledet oss til å ha høner i hagen, det å plante egne grønnsaker, og leve et liv i saktere tempo. Gjennom hele høsten lå dette spørsmålet og ulmet. Noe som gjorde det vanskelig å bruke tiden der vi var. For vi var ikke lenger så sikre. Gjorde egentlig denne vakre naturen oss noe mer lykkelig?


SKJØNNLITTER ATUR

Hva er det som skaper trivsel? For en ting er å finne ut hvor en vil bo. En annen ting er jo å finne ut hva en trenger for å ha det bra. Hva er det som skaper trivsel?

Gjorde egentlig denne vakre naturen oss noe mer lykkelig?»

En stund var jeg litt redd for at Lars skulle bestemme seg for at det var skogen han trengte, og jeg tror han var redd jeg skulle si at det var helt uaktuelt. Vi brukte lang tid på å lande det. Men vi er nok mer urbane enn vi trodde. Begge to. Spesielt den biten som handler om et sosialt liv, uten å måtte planlegge og kjøre bil for å være sammen. Vi er nok mer urbane enn vi hadde tenkt. Vi savnet å være nære mennesker som var glade i oss, som barna var trygge på, og som viste at de ønsket oss nær. For når alt kommer til alt, så kan en ikke prate

med vakker utsikt. Uansett hvor pen den måtte være. Naturen fylte liksom ikke det tomrommet som vi savnet. Å føle det på kroppen Så skjønner en jo plutselig hvor godt det er å bo i Oslo. Hvor tilgjengelig naturen er, om en ønsker å bruke den, i tillegg til mennesker, jobb, muligheter, fritidstilbud. Og en puls, som driver deg. Vi trengte å føle det på kroppen. Hvor mye vi savnet de tingene vi hadde tatt som en selvfølge. Dette er nok noe mange kunne fortalt oss før vi dro, men jeg tror ikke nødvendigvis det hadde gjort noen forskjell. Vi trengte å føle det på kroppen. Hvor mye vi savnet de tingene vi hadde tatt som en selvfølge. Og det føles veldig godt å kunne velge Oslo og bylivet på nytt, og på skikkelig vis, fordi det føles rett. Både for oss og for barna. Det ble ikke Oslo fordi vi bare ble værende, og aldri prøvde ut noe annet. Det ble Oslo fordi vi tror det er det beste for oss. TEKST: IDA WIRAK TRETTEVIK Boktips • 69


TREND & HOBBY

KL A SSISK HVITSØMSBRODERI

H E K L I N G T I L H V E R DAG O G F E S T

Lær deg å brodere!

Hekling gjort enkelt

En hobby som kan vare livet ut.

En variert heklebok med ulike vanskelighetsgrader.

Klassisk hvitsømsbroderi er et oppkomme av en bok for alle som liker å brodere. I boken får du en innføring i hvordan du broderer klassisk hvitsøm med instruktive fotografier og tekst. Boken inneholder 30 vakre broderiprosjekter, fra putevar og puter til små brikker og nydelig søm til dåpsbarnet. Det følger med mønsterark til alle arbeidene og med forklaring på hvordan du både skal sy og brodere. AYAKO OTSUKA har vært oppslukt av broderiets verden siden barndommen, og hun lærte japansk broderi og brodering i vestlig stil av moren sin. Hun har gitt ut flere bøker om broderier i hjemlandet Japan.

AYAKO OTSUKA: KLASSISK HVITSØMSBRODERI ISBN: 9788202645588 // KR 379,OVERSETTER: TOVE FEVANG

70 • Boktips

La deg inspirere til å hekle herlige plagg og nydelig interiør! Her finner du små og store prosjekter i flotte farger og med spennende mønstre. Velg blant myke skjerf og sjal, deilige jakker, gensere og tunikaer, lekre topper, kjoler og skjørt og stilig tilbehør. Du kan også hekle puter og varme pledd til hjemmet ditt. Modellene er laget i både enkle og mer avanserte teknikker. Detaljerte bilder og utførlige beskrivelser og diagrammer gjør det enkelt å lykkes. May Britt kommer fra Ål i Hallingdal. Hun jobber som oversetter av håndarbeidsbøker og er fagkonsulent for andre forfattere av strikke- og heklebøker. Hun leverer også egne design til ukepressen i Norge.

MAY BRITT BJELLA ZAMORI HEKLING TIL HVERDAG OG FEST ISBN: 9788202627065 // KR 379,-


STRIKK FOR ALLE SESONGER

VÅRENS FINESTE STRIKKEBOK FRA WITRE DESIGN IDA WIRAK TRETTEVIK: WITRE DESIGN – EN STRIKKERS ÅR ISBN: 9788202624590 – KR 399,-

Boktips • 7 1


Terapeutiske dufter og helsebringende oljer

7 2 • Boktips


GRY HAMMER - ETERISKE OLJER

Bokomtale

I Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn deler Gry Hammer sin erfaring med og kunnskap om eteriske oljer. Gry Hammer har brukt eteriske oljer helt siden hun ble kjent med de edle dråpene som 19-åring, da hun som stresset ung, journalist skulle ha hjelp til stive nakkemuskler og et hode med tankespinn. Hun fikk hjelp av en aromaterapeut som kombinerte eteriske oljer med klassisk massasje. Siden den gang har Gry brukt peppermynteolje for å roe ned en rufsete fordøyelse, oljen fra rosmarin har gitt henne klare tanker, lavendelolje har gitt dypere søvn og nellikolje har lindret smerte, særlig tannverk, bedre enn ibux. Hun bruker i tillegg eteriske oljer når hun mediterer og gjør yoga, og deler også sine hverdagstips om hvordan oljene støtter meditasjon og chakraene med deg. For forfatteren utgjør bruken av eteriske oljer en viktig og sanselig del av en naturlig og grønn livsstil.

ISBN 978-82-02-61078-4

Eteriske oljer

H

ar du hørt om eteriske oljer, men er usikker på hva det er? Vet du hva eteriske oljer er, men lurer på hva de kan være godt for? Kan du tenke deg å lage helsefremmende oljeblandinger til deg selv og hjemmet ditt?

Gry Hammer Gry Hammer

Gry Hammer viser deg veien inn i de eteriske oljers verden.

Eteriske oljer for kropp, sjel og sinn

Slik virker de Slik bruker du dem

www.cappelendamm.no

GRY HAMMER: ETERISKE OLJER FOR KROPP, SJEL OG SINN SLIK VIRKER DE. SLIK BRUKER DU DEM ISBN: 9788202610784 // KR 379,-

GRY HAMMER er forfatter av flere mat- og helsebøker, yogalærer og guruen på fermentering og kraftkoking i Norge. Hun fikk Matprisen 2017 Årets blogger for sin blogg frajordtilbord.no.

I denne boka deler Gry Hammer sin erfaring med og kunnskap om eteriske oljer (aromaoljer som de også kalles), og gir praktiske råd om hvordan hun bruker dem i hverdagen. Du får oppskrifter på oljeblandinger mot forkjølelse, eksem, urolig søvn, blankt hår, hodepine, tannverk og for sunn hud, desinfiserende rengjøring med mer. Oljene kan brukes i desinfiserende rengjøring og i varmende, beroligende drikker. Eteriske oljer fra aromatiske planter har vært brukt i folkemedisinen i uminnelige tider. Å være omgitt av deilige, beroligende og oppkvikkende dufter i hverdagen gjør godt for hele deg!

Vi minner om

VI MINNER OM: FERMENTERING // ISBN: 9788202490560 // KR 379.KRAFT OG ANDRE STYRKEDRIKKER // ISBN: 9788202666354 // KR 379,DEN MODERNE JEGER // ISBN: 9788202521509 // KR 399,-

TEKST: HÅVARD RØSÆG Boktips • 73


– Sykdommen kommer fra et virus, men stigmaet er menneskeskapt 74 • Boktips


HELSE & LIVSSTIL

R AGNHILD HOLMÅ S - MEN DU SER IKKE S YK UT

Med boka Men du ser ikke syk ut kjemper Ragnhild Holmås en krig mot fordommer fra horisontal stilling.

S

e for deg følgende scenario: Du er tenåring og kommer snydens full hjem, midt på svarte natta. Plutselig oppdager du din mors morske øyne fra lenestolen. Forgjeves forsøker du å virke så oppegående som mulig, men setningen «Vi hadde det kjempefint, drakk litt cola», kommer istedet ut som «Schfint, drikkola». Ragnhild Holmås er hverken drita full eller tenåring. Men det er altså slik 32-åringen forklarer hvorfor hun helst vil gjøre dette intervjuet per e-post: «Det er lett for at det kommer det reneste vrøvl når hjernen er energifattig.» – I dag er en normal dag, forteller Holmås. – Det betyr at det kjennes som om jeg har fullblods influensa, som om jeg var på en fyllekule i går, og som om jeg nettopp tok hundre froskehopp. Så om du synes karantene-tilværelsen er ille, hør på dette: I ni år, siden hun var 23 år gammel, har mesteparten av Ragnhilds liv foregått horisontalt i senga i leiligheten hjemme i Oslo. Hun har jobbet deltid eller ingenting, sett venner sjelden. – Når symptomene er på sitt verste, er det umulig å engang åpne øynene. Å snu seg i sengen blir en heldagsjobb, sier Holmås. Ragnhild er en av anslagsvis 20 000 nordmenn som lever med ME – og en av enda flere som lever med en tilsvarende usynlig sykdom. For det er det det er: En sykdom uten ansikt. Fullstendig lammende, men uten krykker, gips eller bandasjer. Sykdommer som lett blir avfeid som latskap eller et rop om oppmerksomhet.

Men Ragnhild gjemmer seg ikke under dyna av den grunn: Med Instagram og selvironisk humor som våpen kjemper hun en kamp mot fordommer på vegne av alle kronisk og usynlig syke. – Like helsebringende som fluesopp Nå har hun attpåtil klart å skrive boka Men du ser ikke syk ut, en bok om å leve med usynlig sykdom. Som en utstrakt hånd til de syke som føler seg alene og usett, men også som en øyeåpner til myndighetene, legene og alle andre som møter slike som henne uten noen som helst forståelse for situasjonen de er i.

– Vi som samfunn må slutte å lete i sykes personlighet, og begynne å lete i immunforsvaret, nevrologien og så videre. – For å få det unnagjort med en gang: Hvordan kan du orke å skrive en hel bok når du liksom har vært for syk til å jobbe? – Haha! Bokarbeidet har vært omtrent like helsebringende som fluesopp. Jeg har jobbet en halvtime, kanskje en time, om dagen, liggende, og det høres stusselig ut, men det er min fulle kapasitet. Hadde jeg visst hvor mye tid og krefter det kom til å beslaglegge, måtte jeg vært masochist for å sette i gang, sier Holmås.

Boktips • 75


«Kvinnesykdommer» At hun likevel valgte å stå over bursdager, bryllup og generell sosial omgang for å skrive boka, kom ut fra et ønske om å sette fokus på fordommene folk med usynlige sykdommer møter. Da hun leste Maya Dusenberys Doing Harm, oppdaget hun at latterliggjøringen og kunnskapsmangelen hun selv hadde følt på kroppen, gjaldt mange flere diagnoser. Felles for dem er at de er usynlige og rammer flest kvinner. – Jeg dykket ned i forskningen, og det ble tydelig at dette ikke handler om enkeltdiagnoser, men om en systemfeil der interessen for det usynlige og kvinnedominerte er lav, og fristelsen til å si at sykdommene «bare sitter i hodet» er stor, sier Holmås. Bitter, sint og skuffet I tiden etter at hun ble syk, kunne hun tenke det samme. Ragnhild hadde blitt ferdig utdannet med en master i russisk og fått seg sin første ordentlige voksenjobb i Flyktninghjelpen. Men en morgen sviktet beina. Trappen til fjerde etasje virket uendelig. Hun var syk – fyllesyk? Hun spurte om hun kunne ta hjemmekontor i et par dager. Et par dager ble til et par uker. Kyssesyken, konstaterte legen. Så hun ble liggende og vente på at det skulle gå over. Og forble der. Reiser, fester og karrieremuligheter passerte utenfor soveromsvinduet. De glade og frie 20-årene var avlyst. – Selvfølgelig er jeg både bitter, sint og skuffet. Å måtte tilbringe tjueårene i sengen var noe skikkelig dritt, sier Holmås.

76 • Boktips


HELSE & LIVSSTIL

– Sykdommen kom fra et virus, men stigmaet er menneskeskapt Skammen hun følte, gjorde det ikke noe bedre. Hun følte seg nødt til å skjule at hun var syk, i frykt for å bli kalt latsabb, snylter eller det som verre er. – Sykdommen kom fra et virus, men stigmaet er menneskeskapt. Det er frustrerende, fortvilende, for det er så unødvendig, men samtidig er det en kilde til håp. Kan folk legge til en byrde, kan de også fjerne den. – Du var 23 år med en master i russisk, jobb i Flyktninghjelpen, og nå skal du gi ut bok. Du hjelper ikke akkurat på fordommene mot ME som en «flink-pike»-sykdom? – At ME er en «flink pike»-sykdom, er tilbakevist av forskning. Myten oppstod da det stort sett var arbeidende middelklassekvinner som fikk diagnosen – de hadde tid og råd til å gå til lege. En svær amerikansk undersøkelse punkterte denne myten da de fant at ME er vanligere blant folk med lav utdannelse. Fordommer som «flink pike» kan knuses med fakta, hvis folk gidder å lytte. – Vi som samfunn må slutte å lete i sykes personlighet, og begynne å lete i immunforsvaret, nevrologien og så videre.

Bokomtale

RAGNHILD HOLMÅS MEN DU SER IKKE SYK UT ISBN: 9788202617837 // KR 379,-

Å være usynlig syk er å være under mistanke. Det lærte Ragnhild Holmås brått da hun var 23 år. Hennes historie om skjuling, skam og selvbedrag er den røde tråden i denne uvanlige boken om usynlig sykdom. Med humor og kreativitet utforsker hun hvor fordommene kommer fra, hvorfor kunnskapshullet er så stort, og hvorfor i alle dager folk prøver å kurere henne med grønnkål og yoga.

– Ingen spør en med spysyke hvorfor han ikke stiller til dugnad, han som likevel er hjemme. ME-memes og Instagram fra sykesengen Fra sin kronisk horisontale positur i sofaen har Ragnhild likevel klart å oppnå en god del. Fra Instagram-kontoen @serikkesykut deler hun selvironiske skråblikk over livet som kronisk og usynlig syk, men også bitende kommentarer til tunggrodde systemer, NAV, og vanlige folks fordommer. Det har skaffet henne over 13.000 følgere. Mange av følgerne er selv kronisk syke, og deler erfaringer med Ragnhild og hverandre i kommentarfeltet

RAGNHILD HOLMÅS (f. 1988) er statsviter og tekstkonsulent. På Instagramkontoen @serikkesyk-ut skaper hun stor begeistring med fakta, fjas og fordomsknusing om usynlig sykdom.

Boktips • 7 7


HELSE & LIVSSTIL

– noen av dem har også blitt med videre inn i boka. Den siste tiden har mange ellers friske fått kjenne på kroppen det kronisk syke gjør til daglig: Hvordan det er å være innelåst, uten mulighet til å gå ut, møte venner, ta seg en fest. Verdien av sosiale mediers fellesskap har blitt tydeligere. Men der sosiale medier kan være til trøst når alle er i samme situasjon, kan det å få verden utenfor filtrert gjennom Instagram, fort virke FOMO-induserende for en kronisk syk. – Sosiale medier kan spille mange roller. Det kan virkelig forsterke følelsen av utenforskap. Særlig rundt høytider får man gnidd inn hva man går glipp av, forteller Holmås. Da kan det være greit å logge av. – Men man kan også finne andre i samme situasjon, og det ligger det en enorm trøst og støtte i. Det visste jeg ikke at jeg trengte før jeg opprettet @serikkesyk-ut -kontoen. For en lettelse å kjenne at man ikke er alene, og å ha et virtuelt rom der man ikke trenger å late som! – «Uhvile» er like deilig som å henge over doskålen Så hva gjør du egentlig en vanlig dag, når du ikke har krefter til å gå ut av huset og livet er satt på vent? Du «uhviler», ifølge Holmås. Utenfra kan uhvile ligne ganske mye på hvile: ligge i senga hele dagen, lese aviser og se på Netflix. Det høres jo unektelig ikke så verst ut. Men det er bare på overflaten, skjønner man fort. – Uhvile er tvungen hvile. Det er like deilig å ligge hjemme med uhvile som det er å henge over doskålen med spysyke. Ingen spør en med spysyke hvorfor han ikke stiller til dugnad, han som likevel er hjemme. En kronisk syks hverdag gir nemlig grobunn for mange misforståelser, forteller Holmås. Fra «så deilig det må være å være hjemme hele dagen!» til «du ligger jo bare på sofaen, hvorfor kan du ikke hjelpe med å flytte?». I en slik situasjon, kunne man tenke seg at man ville forsøke å fremstå som sykere. Om utseendet så uflidd, 78 • Boktips

blekt og slitent ut, ville kanskje omverdenen forstå hvordan en følte seg på innsiden? – Jeg gjør det motsatte. Hver gang jeg går ut. Sminker meg, tar på meg leppestift, gjemmer det uvaskede håret under en fin lue. Om det er den smarteste strategien eller ikke, klarer hun ikke bestemme seg for. På den ene siden viser forskning at man blir tatt mer på alvor og får bedre hjelp av helsepersonell hvis man fremstår som om man tar vare på seg selv. På den andre siden kan det være en barriere for forståelse, mener Holmås. – Ved å prøve å se frisk ut skaper jeg er en dissonans mellom det folk ser og det jeg sier. Det hender de stoler mer på sine egne øyne enn på mine ord.

– Som jeg skriver i boken, er det svært få av rådene folk kommer på i farten som vi ikke har tenkt på selv. – Slår et slag for å lytte Da hun ble intervjuet av NRK i fjor vinter, ble Holmås sitert, med sin karakteristiske humor, på at hun ville slå den neste som spør om hun har prøvd yoga med en stekepanne. Spørsmålet melder seg: Har Holmås en personlig vendetta mot åndelige pusteøvelser og treningstights? – Haha! Yoga er topp, det. Jeg liker det selv. Det som ikke er topp, er å fremstille det som en kur som fikser alt. Det er et velmenende råd mange kronisk syke får, men som jeg skriver i boken, er det svært få av rådene folk kommer på i farten som vi ikke har tenkt på selv. – Hva kan folk i stedet si eller gjøre i møte med usynlig sykdom? – Jeg slår et slag for å heller faktisk lytte til det den syke har å si, kanskje spørre om man kan bidra med handling og barnepass. Det er bedre enn å slenge ut det første rådet man kommer på og klappe seg selv på


skulderen fordi man har «hjulpet». Holmås peker på hvordan folk stiller opp under korona-utbruddet: Friske folk spør smittede hvordan det går, de muntrer opp med balkongkonserter. – Den rausheten håper jeg også de viser kronisk syke når krisen er over, sier Holmås. – Forsvinner fordommene, forsvinner en tung bør Det har tatt tre år og et utenkelig antall krefter, men nå står endelig boklanseringen for tur. På grunn av de pandemiske tilstandende blir den riktignok ikke som planlagt, men Holmås har forberedt et alternativt show på internett. Det er uansett bare der de fleste av hennes følgere har kapasitet til å være. Responsen på prosjektet i sosiale medier har så langt vært overveldende, og hun forteller at hun er håpefull for fremtiden. – Det vil ta tid å endre inngrodde holdninger, men det er langt fra umulig. Første steg er å bli bevisst fordommene. Det er boken min et lite bidrag til. Så må det bare pøses på med kunnskap. – Der må myndighetene inn med forskningsmidler, slik de gjorde etter heftig press fra LHBT-bevegelsen for å forske på hiv og aids, som man nå kan leve greit med. Kunnskap kan endre alt, raskt. Forsvinner fordommene, forsvinner en tung bør fra syke folks skuldre, sier Holmås.

TEKST: HÅVARD RØSÆG

DENNE ER TIL GUTTA! Brev til en sønn er et fortrolig brev til dagens gutter med fortellinger om alt mødre og fedre trenger å snakke med dem om.

Gutter er det ekstreme kjønnet. De raskeste og de som kommer sist. De mest robuste og de mest sårbare. LES BOKEN! KRISTIN M. HAUGE har tidligere skrevet den kritikerroste boken Brev tilBoktips en datter.• 79


Hva skal jeg ha med i sekken?

Kjenner du noen som skal begynne på skolen til høsten? Kanskje de gruer seg litt, eller bare gleder seg? Begge deler er helt vanlig. Denne boka gir svar på det aller meste barn lurer på, og snakker til barna på deres premisser. Hva skjer

Hvor lenge må jeg sitte stille?

egentlig i friminuttene?

20.03.2020 14:07

skolen.indd 4-5

Et must for alle førskolebarn!

20.03.2020 14 skolen.indd 30-31

En bok til alle som skal begynne 20.03.2020 14:07 på skolen til høsten!

20.03.2020 14:07


HELSE // YOGA

S WA M I S A R A DA N A N DA

Yogarens Rensende øvelser og andre holistiske detoxteknikker som styrker helsen og velværet.

GOD HUKOMMELSE HELE LIVET «Alt du trenger å vite om vår fantastiske hukommelse. Engvig er en strålende formidler.»

Oppløsning av fastlåst energi vil gjøre godt for kroppen, følelsene, sinnet og ånden. Bli kjent med yogastillinger, visualiseringer, mudraer, mantraer, meditasjoner og andre spesifikke utrensende øvelser, alle forklart trinn for trinn, som forsterker sansene og klarner sinnet. Praktisk og inspirerende for yogautøvere på alle nivåer.

KAJA NORDENGEN, LEGE OG HJERNEFORSKER

Foto: A.-J. Granberg/Blunderbuss

Lær deg teknikkene som holder hjernen frisk lenger!

SWAMI SARADANANDA er en internasjonalt anerkjent yoga- og meditasjonslærer som har undervist i mer enn 40 år. Hun har skrevet flere bøker, blant andre Mudraer for vår tid og Yogapust.

ANDREAS ENGVIG er lege ved OUS, Ullevål og hjerneforsker med doktorgrad på hukommelse og aldring.

HANNAH FRY: YOGARENS – RENSENDE ØVELSER OG ANDRE HOLISTISKE DETOXTEKNIKKER SOM STYRKER HELSEN OG VELVÆRET ISBN: 9788202622459 // KR 369,OVERSETTER: KARI KAHRS


SAMFUNN

82 • Boktips


SAMFUNN

Bokomtale

B E R N H A R D L . M O H R - H VA V I L R U S S E R N E MED NORGE ?

Slik tenker russerne om oss Norge er det eneste nabolandet Russland aldri har vært i væpnet konflikt med. Vil det vare?

BERNHARD L. MOHR HVA VIL RUSSERNE MED NORGE? ISBN: 9788202629090 // KR 379,-

H

va er det i vår fremferd som har tirret den russiske bjørnen? Hvilket forhold er det egentlig Russlands politiske ledelse ønsker å ha til oss? Og hva tenker vanlige russere om Norge, det eneste nabolandet Russland aldri har vært i væpnet konflikt med? I denne boken forsøker russlandskjenner Bernhard L. Mohr å finne ut hvorfor Norge tilsynelatende har havnet høyt på Kremls dagsorden. De russiske kildene er mange, fra topper i politikk og diplomati via journalister og eksperter til unge urbane russere. Boken tar også temperaturen på Russland anno 2020, et land der avstanden ser ut til å øke både mellom lederne og folket, og mellom generasjonene.

BERNHARD L. MOHR (f. 1978) har jobbet som journalist og forlagsredaktør samt med forretningsutvikling og ledelse i mediebransjen. Hvorfor stemmer russerne på Putin? var hans første bok.

Journalist og redaktør Bernhard L. Mohr (f. 1978) har fulgt Russland på nært hold siden årtusenskiftet. Hans forrige bok Hvorfor stemmer russerne på Putin? (2017) fikk en svært positiv mottakelse av anmeldere og lesere. Vi minner om BERNHARD L. MOHR HVORFOR STEMMER RUSSERNE PÅ PUTIN? ISBN: 9788202514259 // KR 379,-

Boktips • 8 3


OPPDATERTE KART HELE NORGE 2020: Oppdatert norgeskart for oversiktsplanlegging av bilferier i Norge, nå også med de nye kommunegrensene og kommunenavnene. Informasjon om veinummer, kjøreavstander, fergestrekninger , severdigheter og vinterstengte veier. Oversiktskart over Oslo, svalbardkart. Register med 8000 navn på baksiden. Nye motorveistrekninger av bl.a. E6 og E18 . HELE NORGE 2020 // ISBN: 9788202662998 HELE NORGE VEGGKART 2020 // ISBN: 9788202663292

HARDANGERVIDDA FJELLKART (CK 47): Hele Hardangervidda i ett kart! Sommerstier og kvista vinterløyper. Kartet er trykket på værbestandig papir som takler både dårlig vær og røff bruk. HARDANGERVIDDA FJELLKART // ISBN: 9788202664954

NORDKALOTTEN TURISTKART: Det praktiske oversiktskartet for reiser på tvers av landegrensene i nord. Norge nord for Mosjøen, Sverige nord for Piteå, Finland nord for Kemi og Russland vest for Murmansk samlet på ett kartblad. Lettlest oversiktskart med vekt på veier med campingplasser. Men du finner også båt- og ferjestrekninger og de største vandreledene. NORDKALOTTEN // ISBN: 9788202663322

8 4 • Boktips


STOR-OSLO BYKART 2020–2023: Stort kart som gir oversikt over hele Oslo-gryta, med Oslos bydelsgrenser, store utbyggingsområder, alle veinavn og de nye bomringene. På baksiden er et eget kollektivtrafikk-kart som viser alle holdeplasser med navn og bussrutenummer. Dessuten et forstørret sentrumskart og register. Fra Asker i vest til Stovner og litt av Lørenskog i øst. Fra Frognerseteren, Lommedalen og Romsås i nord til Vollen, Nesodden og Kolbotn i sør. STOR-OSLO BYKART 2020-2023 // ISBN: 9788202663315

OSLOKARTBOKA 2020–2021: Kartene for Osloregionen er dramatisk forandret fra 2020, så nå er det tid for å skaffe seg ny Oslokartbok! De sammenslåtte storkommunene Nordre Follo, Lillstrøm, Asker og Drammen har ført til at en stor mengde veier har fått nye navn. Dessuten foregår store utbygginger. I Oslokartboka finner du alle bussog bane-holdeplassene med rutenummer. Dessuten gågater, sykkelveier og bomstasjoner. Stort register med 27 000 navn! OSLOKARTBOKA 2020-2021. MED SENTRALE VIKEN // ISBN: 9788202658908

Boktips • 8 5


SAKPROSA

UNN DEG EN TUR TIL JAPAN - FRA GODSTOLEN

EN JAPANSK VÅR tar oss med gjennom et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det. Bli med på en helt spesiell reise som starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord. Journalist og forfatter Ina Strøm skriver nært, engasjerende og befriende ærlig om sine forsøk på å forstå japanerne og å passe inn i et land som på så mange måter er fjernt fra Norge. Ina Strøm EN JAPANSK VÅR

Kan det å ikke tenke være bra for livet ditt, både mentalt, fysisk og kreativt? Ingunn Kyrkjebø KRAFTEN I TOMME TANKER. KUNSTEN Å TENKE INGENTING 8 6 • Boktips

Reiselykke.com

Magasinet Reiselyst

Ina Strøm ALT DETTE ER TOKYO

Magasinet Reiselyst Kari Gjæver Pedersen og Christine Istad

HVORDAN KOMME TIL NIRVANA UTEN Å DØ FØRST

Stavanger Aftenblad Sayaka Murata DØGNÅPENT


SAKPROSA

ØYS TEIN A A S: FLUEFISKE E T TER L AK S

Bokomtale

Oppnå suksess i lakseelva En bred, oppdatert oversikt over fluefiskingens hemmeligheter.

L

aksefisket utvikles stadig videre, både utstyrsmessig og metodisk. Her får du en bred, oppdatert oversikt over fluefiske etter laks. Boken inneholder også en gjennomgang av de laksefluene du bare MÅ ha i flueboksen. Innimellom tar vi del i forfatterens mange skjellsettende opplevelser fra en rekke lakseelver over hele verden. Å jakte på og attrå laks har i dag også et islett av paradoksal sorg over en ressurs som stadig blir mindre og trues av en rekke menneskeskapte påvirkninger.

ØYSTEIN AAS: FLUEFISKE ETTER LAKS (REV.UTG.) NORDISK – MODERNE – METODISK // ISBN: 9788202622480 // KR 399,-

ØYSTEIN AAS (f. 1962) har doktorgrad i fiskeforvaltning fra NLH og har bred erfaring med lakseforvaltning og laksepolitikk. Aas har fisket laks siden tenårene, er skribent i internasjonale sportfiskemagasiner og har erfaring som instruktør, guide og utstyrstester.

Boktips • 8 7


POCKET: KRIM

ALTOPPSLUKENDE FORTELLING OM MOT OG SØSTERSKAP «Fengslende og spennende lesning.» BOOKLIST

SARAH JIO ALLE BLOMSTENE I PARIS // ISBN: 9788202662004// KR 179,- • HJEM TIL DEG // ISBN: 9788202601973 // KR 179,- • FOR EVIG // ISBN: 9788202582005 // KR 179,- • FIOLER I MARS // ISBN: 9788202530044 // KR 179,- • GOD NATT, JUNE // ISBN: 9788202509194 // KR 179,- • MORGENGRY // ISBN: 9788202477400 // KR 179,- • FROST I MAI // ISBN: 9788202434434 // KR 179,- • HUSET PÅ STRANDEN // ISBN: 9788202408305 // KR 179,-

8 8 • Boktips


EN NY ROMAN FRA FORFATTEREN AV BESTSELGEREN HELE LIVET PÅ EN DAG

ALYSON RICHMAN SKYENES HEMMELIGHET // ISBN: 9788202662110 // KR 179,- • TIMER AV FLØYEL // ISBN: 9788202582180 // KR 179,ET HAV AV MINNER // ISBN: 9788202544935 // KR 179,- • HELE LIVET PÅ EN DAG // ISBN: 9788202434342 // KR 179,-

Boktips • 89


POCKET: FEELGOOD

PA M J E N O F F

LUC Y DILLON

En utrolig historie inspirert av virkeligheten

Harde sannheter og nye muligheter

En dag i 1946 da Grace er på vei til jobb i New York, finner hun en koffert. Hun klarer ikke å motstå fristelsen til å åpne den, og oppdager flere fotografier av ulike kvinner. Kofferten viser seg å tilhøre Eleanor Trigg, leder av et nettverk med kvinnelige agenter som ble sendt fra London under krigen. Deres skjebne er et mysterium, og Grace bestemmer seg for å finne sannheten om dem.

«Bittersøt og rørende.» JOJO MOYES

Vi minner om

PAM JENOFF: STJERNER OVER PARIS // ISBN: 9788202662127 // KR 179,OVERSETTER: BENEDICTA WINDT-VAL VI MINNER OM: SKJULESTEDET // ISBN: 9788202582609 // KR 179,OVERSETTER: MIRIAM LANE

9 0 • Boktips

Lorna står utenfor Longhamptons kunstgalleri med nøklene i hånden, og føler seg omtrent like modig som den engstelige dachsen som skjelver ved føttene hennes. Det var her familien hennes gikk i oppløsning, og her hennes kompliserte kjærlighetshistorie begynte. Men etter hvert som Lorna åpner opp for nye og gamle venner, begynner overraskende ting å skje rundt galleriet.

LUCY DILLON: DER LYSET SLIPPER INN // ISBN: 9788202643942 // KR 179,OVERSETTER: BENTE RANNVEIG HANSEN


POCKET: FEELGOOD

RETT I POCKET

RETT I POCKET

K E L LY R I M M E R

J . P. M O N N I N G E R

En intens fortelling om overlevelse

Da Heather møtte Jack

Alina bekymrer seg ikke over at nazisoldater nærmer seg den polske grensen. Naboene sier at tyskerne ikke er noen trussel, så derfor drømmer hun heller om den dagen Tomasz vender hjem fra universitetet i Warzawa, og de kan gifte seg.

Heather har planlagt fremtiden sin til minste detalj. Hun har nettopp avsluttet college og skal reise utenlands med venner før hun begynner å jobbe. Men så møter hun Jack på et tog i Europa, og alle hennes planer endres. Heather slår følge med ham, og snart blomstrer kjærligheten. Hun forsøker å overbevise Jack om å bli med henne tilbake til USA, men Jack har en hemmelighet som kan forandre alt.

«En intens fortelling om overlevelse, motgang og hjertesorg.» NEW YORK JOURNAL OF BOOKS «Tilhengere av Nattergalen og Syrinpikene vil elske denne.» PAM JENOFF

KELLY RIMMER: ALT DET VI IKKE KAN SI //ISBN: 9788202659110 // KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

J.P. MONNINGER: KJÆRLIGHETEN FINNER DEG // ISBN: 9788202538170 KR 179,- // OVERSETTER: TORIL HANSSEN

Boktips • 9 1


POCKET: FEELGOOD

Voksen kjærlighet og nye sjanser. En bok om voksen kjærlighet og nye sjanser. Når Tina Hopgood skriver et brev til en mann hun aldri har møtt, forventer hun ikke noe svar. Når Anders Larsen, kurator på Silkeborg museum, svarer, regner heller ikke han med å få brev tilbake. De leter begge etter noe, men de vet det ikke selv ennå. «Øm, klok og rørende – Møt meg på museet er en roman å glede seg over.» JOHN BOYNE «Innsiktsfullt, følelsesmessig skarpsindig og altoppslukende.» DAILY EXPRESS ANNE YOUNGSON: MØT MEG PÅ MUSEET ISBN: 9788202663193 // KR 179,OVERSETTER: KIRSTI ØVERGAARD

CECELIA AHERN

Nytt møte med Holly

Det har gått sju år siden Gerry døde, og Holly er klar til å møte fremtiden. Hun blir kontaktet av en gruppe som kaller seg PS: Jeg elsker deg-klubben. Gruppen ber om Hollys hjelp til å skrive en siste hilsen til sine kjære. Det siste Holly vil, er å trekkes inn igjen i sorgen. Samtidig vet hun at det alltid er én ting til å si til den du elsker.

Når alt rakner Mae har en flott kjæreste, en god jobb og en stilig leilighet i New York. Men alt rakner den dagen hun oppdager at alt var bygd på løgner. Nå er det er bare ett sted Mae kan dra: hjem til Alexandria Bay, der hun vokste opp sammen med besteforeldrene. Men her er det også forandringer. Bestemoren er begynt å bli dement, bestefaren har flyttet ut og ungdomskjæresten sliter med en gammel sorg.

En frittstående oppfølger til PS: Jeg elsker deg!

«Et sterkt følelsesdrama med en elegant vri.» PUBLISHERS WEEKLY

Vi minner om CECELIA AHERN: PS: JEG ELSKER DEG-KLUBBEN // ISBN: 9788202662288 KR 179,- // OVERSETTER: INGER SVERRESON HOLMES VI MINNER OM: PS: JEG ELSKER DEG! // ISBN: 9788280872579 // KR 179,- // OVERSETTER: SØLVI MARIE JACOBSEN

9 2 • Boktips

MARISSA STAPLEY: TING Å FINNE PÅ NÅR DET REGNER // ISBN: 9788202662141 // KR 179,OVERSETTER: LINE GUSTAD FITZGERALD


POCKET: FEELGOOD

RETT I POCKET

RETT I POCKET

HANNAH RICHELL

R U TA S E P E T Y S

Elven kan føre deg hjem: Den kan også dra deg under ...

Kjærlighet i Francos Spania

“Ingen skriver om mørke familiehemmeligheter som Hannah Richell . . . Forlokkende, nydelig skrevet og meget stemningsfull. Huset ved elven vil ta deg med storm.” VERONICA HENRY, FORFATTER

Madrid, 1957. Under det fascistiske diktaturet til general Franco skjuler Spania en mørk hemmelighet. Samtidig strømmer det på med turister og utenlandske forretningsmenn, som alle kommer for å nyte Spanias solskinn og vin. Blant dem er attenårige Daniel. Han forelsker seg i stuepiken på hotellet, og utsetter henne for stor fare ...

Familien Sorrell inviterer til bryllup i det store huset i idylliske Somerset. Men den fargerike familien, med sine tre voksne døtre, gikk i oppløsning for flere år siden. Jentenes mor er en berømt forfatter som ikke har klart å skrive på flere år, og hun er i dyp konflikt med sin yngste datter. Faren har forlengst forlatt sin kone. Hva er det som har ødelagt denne en gang så lykkelige famliien?

HANNAH RICHELL: HUSET VED ELVEN // ISBN: 9788202661304 // KR 179,OVERSETTER: DORTHE ERICHSEN

«En rørende fortelling, som blir enda sterkere fordi den er basert på reelle, mindre kjente, hendelser i historien. (…) En fengslende, skarp og opplysende historisk roman.» BOOKLIST, STARRED REVIEW

RUTA SEPETYS: TAUSHETENS PRIS // ISBN: 9788202659127 // KR 179,OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE

Boktips • 93


DEN PERFEKTE FERIEBOKA!

RETT I POCKET

Når Adie Lous ekteskap går i stykker og barna forlater redet, flytter hun til et sjarmerende, forfallent sommerhus hun har arvet ved Lake Michigan. Hun bestemmer seg for å pusse opp huset og gjøre det om til et vertshus. Men hun får bittert erfare at et så omfattende prosjekt ser enklere ut på TV enn det er i virkeligheten ...

VIOLA SHIPMAN SOMMERHUSET // ISBN: 9788202627188 // KR 179,FOR ALLTID I DITT HJERTE // ISBN: 9788202504786 // KR 179,BRUDEKISTEN // ISBN: 9788202546038 // KR 179,OVERSTETER: OVERSETTER: KURT HANSSEN

9 4 • Boktips


POCKET: KRIM

NY ROMAN FRA BESTSELGERFORFATTER TRACY REESE

RETT I POCKET

Florrie er foreldreløs og lever en beskjeden tilværelse i Cornwall sammen med bestemoren. Men da hun fyller femten, får hun vite at hun er i slekt med en velstående familie i London. Over natten endrer livet hennes seg, da hun flytter fra landsbyen til storbyen, fra fattigdom til rikdom. «Tracy Rees er en fantastisk ny stemme innen historisk drama.» LUCINDA RILEY

TRACY REES ET NYTT LIV FOR FLORENCE GRACE - RETT I POCKET ISBN: 9788202662462 // KR 179,- // OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE VI MINNER OM: MYSTERIET AMY SNOW // ISBN: 9788202622404 // KR 179, OVERSETTER: LINDA MARIE VIKAUNE KJÆRESTE BLUE // ISBN: 9788202639921 // KR 179,OVERSETTER: ANN-MAGRITT SÆVOLD

Boktips • 95


POCKET: ROMANER

Alle er mistenkt. Alle har noe å skjule.

Tre skjebner flettet på fransk vis

Du vender hjem etter fire år i utlandet. Du og kjæresten trenger et sted å bo, og inntil videre må dere bo hos storebroren din. Så møter du plutselig en av dine nye naboer. Han er rektor og dobbelt så gammel som deg. Og han er veldig kjekk. Snart begynner du å spionere på ham, og det som i utgangspunktet bare var en ufarlig forelskelse, blir en besettelse. Men det du ikke vet er at noen holder øye med deg også … «Kjapt, troverdig … Jewell bygger opp et univers av mistanker som kastes i forskjellige retninger … Smart, uventet.»

Tre kvinner, tre liv, tre kontinenter. India: Smita er urørbar, men hun drømmer likevel om utdannelse for datteren sin. Sicilia: Da faren blir utsatt for en ulykke, oppdager Giulia at familiebedriften er konkurs. Canada: Advokaten Sarah venter på forfremmelse da hun får kreftdiagnosen. Forbundet med hverandre uten å vite det, nekter Smita, Giulia og Sarah å godta skjebnen. De bestemmer seg for å kjempe. «...en vakker historie om kvinner, kraft, tro og forsakelse... etterlater leserne fortryllet og

NEW YORK TIMES BOOK REVIEW

LISA JEWELL: HVERT SKRITT DU TAR ISBN: 9788202624651 // KR 179,OVERSETTER: ANITA GARMANNSLUND

En tsjekkisk sjakkspiller – et hus i Barcelona – en plan om å kidnappe Lionel Messi Vaclav Krakowiak driver et agentur i Barcelona, der han tilbyr folk hjelp til å løse problemer og ta riktige beslutninger. En dag blir han oppsøkt av den unge meksikaneren Leo, som er til forveksling lik Lionel Messi. Han ber om Vaclavs hjelp til å bli spiller på FC Barcelona. Før Vaclav vet ordet av det, er han viklet inn i en kjede av begivenheter.

LAETITIA COLOMBANI: FLETTEN ISBN: 9788202662097 // KR 179,OVERSETTER: ASTRID KRISTOFFERSEN

ETA-terror, hat og forsoning En roman om skyld og tilgivelse, vennskap og kjærlighet som viser hvordan terrorisme angriper kjernen i et samfunn og et fellesskap, og hvor lang tid det tar før man forsones. Terningkast 5- Jan-Erik Smilden, Dagbladet «Det er lenge siden jeg har lest en roman som er så overbevisende, bevegende og så briljant konstruert.» Mario Vargas Llosa

«Kaleidoskopisk roman om beboerne i en leiegård Barcelona. Den fine og underholdende fortellingen handler om å leve livet, men

Boken blir også HBO-serie i løpet av 2020.

også om fotball, sjakk og feiltakelser.» LITTERATURSIDEN.DK SANNE BJERG: FEILTAKELSENES BOK ISBN: 9788202662165 // KR 179,OVERSETTER: ARVE TORKELSEN

9 6 • Boktips

FERNANDO ARAMBURU: FEDRELAND ISBN: 9788202661991 // KR 199,OVERSETTER: KRISTINA SOLUM OG ØYUNN RISHØI


POCKET: KRIM

EN AV VÅR TIDS VIKTIGSTE FORFATTERE «Roberto Bolaño er vår tids Gabriel García Márquez» THE WASHINGTON POST Den katolske presten Sebastián Lacroix ligger for døden. Han lar tankene drive og forsøker å finne fred med seg selv og det han har opplevd i livet. Tankene dreier seg om mennesker han har møtt, om litteratur og Pinochets diktatur i Chile. «Roberto Bolaño har laget en strålende analyse av den chilenske litteraturen og den forpestete jorda som den har oppstått i. (…) Dette er en fantastisk og vakkert skrevet bok av en forfatter som har en misunnelsesverdig kontroll på hvert takstskifte, hver tempoendring, hvert bilde. Prosaen er hele tiden spennende og utfordrende – til tider lyrisk og underforstått, noen ganger fylt med bitende vidd.» BEN RICHARDS, THE GUARDIAN

«Bolaños lille roman er et psykologisk portrett av medvirkning og måtene vi rasjonaliserer vår medvirkning på.» ADAM ASHER, THE MILLIONS

ROBERT BOLAÑO VILLE DETEKTIVER // ISBN: 9788202619152 // KR 179,CHILENSK NOCTURNE // ISBN: 9788202630607 // KR 179,EN STJERNE I DET FJERNE // ISBN: 9788202545574 // KR 179,2666 // ISBN: 9788202508975 // KR 179,-

Boktips • 9 7


POCKET: KRIM

Reese Witherspoons TV-serie basert på boken har premiere i 2020.

CELESTE NG

S I M O N S E B AG M O N T E F I O R E

Amerikansk suksessroman

Mot og lidenskap under krigen

Da den gåtefulle kunstneren Mia og tenåringsdatteren Pearl ankommer Shaker Heights og leier et hus av familien Richardson, setter det hendelser i gang som ryster det velordnede nabolaget i grunnvollene. Små branner overalt er en dypt fascinerende og elegant fortalt roman om hemmeligheter, identitet og forholdet mellom mødre og døtre – og avslører faren ved å tro at du er trygg om du bare følger reglene.

Fengslet i Gulag for en forbrytelse han ikke har begått, slutter Benya Golden seg til en kosakkisk straffebataljon og blir overtalt til å kjempe mot nazistene. På en varm sommerdag i juni 1942 blir han og hans medsoldater sendt ut på farlige oppdrag på motstandernes jord. Benya innleder et lidenskapelig forhold til en italiensk sykepleier. En fengslende historie om lidenskap, mot og overlevelse, der døden alltid er et hjerteslag unna.

«Små branner overalt har ligget nesten et år øverst på amerikanske bestselgerlister. Det er lett å skjønne hvorfor.» GERD ELIN STAVA SANDVE,

«En gripende fortelling ... Montefiore er BRILJANT» DAILY TELEGRAPH

DAGSAVISEN

CELESTE NG: SMÅ BRANNER OVERALT ISBN: 9788202647353 // KR 179,- // OVERSETTER: KIRSTI VOGT

9 8 • Boktips

SIMON SEBAG MONTEFIORE: RØD HIMMEL ISBN: 9788202662134 // KR 199,- // OVERSETTER: MONICA CARLSEN


POCKET: KRIM

En rørende historie Fiolinen i Auschwitz er en uforglemmelig historie om en mann som nekter å gi opp sin verdighet stilt overfor de største grusomheter. Boken, som ble skrevet i 1994, er nå utgitt på nytt og har blitt en stor internasjonal suksess. «En intens kamp for å overleve takket være kunsten, musikken, og håndens og hjertets evner.» EL GIORNO

MARIA ÁNGELS ANGLADA: FIOLINEN FRA AUSCHWITZ ISBN: 9788202672560 // KR 179,OVERSETTER: KAJA RINDAL BAKKEJORD

CLIVE CUSSLER & GR AHAM BROWN

Seriemorderen står ikke på tiltalebenken. Han sitter i juryen ... «Fremragende.» LEE CHILD Hva skjer når seriemorderen ikke står på tiltalebenken, men sitter i juryen? Århundrets drapssak er i gang, og Joshua Kane har drept for å få den beste plassen i salen. Men noen er på sporet av ham. Noen som mistenker at morderen ikke er mannen som står tiltalt. Kane vet at tiden begynner å løpe ut og må bare sikre en fellende dom uten å bli oppdaget. Kan forsvarsadvokaten Eddie Flynn stanse ham? Vinneren av Theakston's Crime Novel of the Year 2019.

STEVE CAVANAGH: TRETTEN ISBN: 9788202659530 // KR 179,OVERSETTER: RUNE LARSSTUVOLD

Et vanvittig kappløp Da det mest avanserte romskipet som noensinne har blitt laget forsvinner sporløst over Atlanteren, blir Kurt Austin og Joe Zavala fra NUMA-gruppen dratt inn i et dødelig kappløp for å finne maskinen. Både Russland og Kina vil ha kloa i den avanserte teknologien, men USA er bekymret for noe annet. De vet at X-37-skipet også frakter en eksplosiv hemmelighet, som må oppbevares på en bestemt temperatur. Hvis ikke, vil frakten kunne ødelegge hele kloden. «Heseblesende og spennende, vill og oppfinnsom, morsom og underholdende. Den beste i NUMA Files-serien til nå!» LIBRARY JOURNAL

CLIVE CUSSLER OG GRAHAM BROWN: DØDELIG NEDTELLING ISBN: 9788202661281 // KR 199,- // OVERSETTER: ROAR SØRENSEN

Boktips • 9 9


POCKET: KRIM

En skremmende pageturner! Tom Kennedy er knust etter at konen døde, og flytter for å få en ny start med den lille sønnen, Jake. Men Featherbank har en mørk fortid. For 15 år siden bortførte og drepte en seriemorder fem gutter. Før han ble tatt, var mannen kjent som Barnehviskeren. Tom og Jake er ikke opptatt av de gamle drapssakene, men så forsvinner det en gutt igjen. Jake begynner å oppføre seg merkelig og hører hvisking fra vinduet. «Forfatteren pisker opp spenningen ... umerkelig først ... du er fanget og bare må lese videre.» NEW YORK TIMES ALEX NORTH: BARNEHVISKEREN ISBN: 9788202659554 // KR 179,OVERSETTER: OLA BJØNNESS KARLSEN

J . P. D E L A N E Y

Det perfekte livet. Den perfekte kjærligheten. Abbie våkner fortumlet helt uten minner om hvem hun er eller hvordan hun havnet i denne forvirrede tilstanden. Mannen ved siden av henne hevder å være hennes ektemann. Han er kongen av teknologiverdenen, grunnleggeren av en av Silicon Valleys mest innovative nye bedrifter. Han forteller Abbie at hun er en talentfull kunstner, en ivrig surfer, en kjærlig mor for sønnen deres, og den perfekte hustru. Han sier at hun var i en forferdelig ulykke for fem år siden, og at hun, takket være et stort teknologisk gjennombrudd, har kommet tilbake igjen.

Islandsk ragnarok Da Island mister forbindelsen til resten av verden, blir drømmen om en selvforsynt nasjon, der islendinger må leve i pakt med natur og tradisjon, en uhyggelig realitet. Journalisten Hjaltí, konsertfiolinisten María, tenåringsdatteren Margret, og en isolert fjordboer forsøker å navigere i den nye virkeligheten – og å overleve. En velskrevet sidevender med politisk brodd og thrillerfaktor. «Veldreid, tankevekkende og engasjerende om et samfunns sammenbrudd.» SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD

J.P. DELANEY: DEN PERFEKTE HUSTRU ISBN: 9788202666613 // KR 179,-

10 0 • Boktips

SIGRIDUR HAGALIN BJØRNSDOTTIR: DEN AVSTENGTE ØYA ISBN: 9788202661915 // KR 179,-


CAPPELEN DAMMS MODERNE KLASSIKERE er bøker som har tålt tidens tann. Å sette «moderne» og «klassikere» sammen kan virke som en selvmotsigelse. En klassiker er skrevet for lenge siden og har etter hvert fått varig verdi, en tidløs kvalitet. En moderne klassiker innehar tilsvarende kvaliteter, men er skrevet i nyere tid. Først en stund etter at de opprinnelige kom ut, kan vi fastslå deres status. Det er bøker som har blitt testet over tid og som fortsatt har duggfriske kvaliteter, som havner i serien Cappelen Damms Moderne Klassikere.

"Den beste amerikanske romanen du aldri har hørt om" Stoner er en nyoppdaget klassiker som har gått sin seiersgang verden rundt og trollbinder stadig nye lesere. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse. I JOHN WILLIAMS: STONER SBN: 9788202662172 // KR 199,OVERSETTER: JOHN ERIK BØE LINDGREN

Vinterbarn er en roman fra sykehusets fødeavdeling. En gruppe gravide kvinner er innlagt med svangerskapskomplikasjoner. De har ulik bakgrunn, men på sykehuset oppheves forskjellene. Alle har de den samme sykehusskjorten og synes det er like vanskelig å sovne i den kjølige natten når tankene flyr. Vi følger Marie, Connie, Habiba, Olivia og de andre kvinnene i tiden fram til, under og etter fødselen. DEA TRIER MØRCH: VINTERBARN ISBN: 9788202656362 // KR 199,OVERSETTER: TOVE NILSEN

Forsoningen kom ut i 1971, men ble først virkelig lagt merke til noen år senere da Arthur Koestler utropte den til «et lite mesterverk». Det er en bok om vennskap og den påvirkning det utsettes for av omgivelsene. Konradin og Hans lever i et omskiftelig Førkrigs Tyskland og den mørke politiske utviklingen rammer hard og slår sprekker i vennskapet - mot begges vilje. FRED UHLMAN: FORSONINGEN ISBN: 9788202662189 // KR 199,OVERSETTER: AASE GJERDRUM

Boktips • 101


POCKET: KRIM

T RILOGIEN BY ENS SPOR

Medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor. LARS SAABYE CHRISTENSEN BYENS SPOR – SKYGGEBOKEN // ISBN: 9788202662196 // KR 199,BYENS SPOR – MAJ // ISBN: 9788202622619 // KR 199,BYENS SPOR – EWALD OG MAJ // ISBN: 9788202584771 // KR 199,-

102 • Boktips


POCKET: KRIM

ELLING ER T ILBA K E

VG

FÆDRELANDSVENNEN

NETTAVISEN

ADRESSEAVISEN

BOK365

DAGBLADET

EKKO AV EN VENN er en klassisk fortelling om en mann som kommer utenfra. Hvor han har vært i alle disse årene, sier han ikke noe om. Men nå flytter han inn i sokkelleiligheten til en villa på Grefsen i Oslo. Eid av en gammel enke som bor i selve huset, Annelore Frimann-Clausen. Bøkene om Elling er et fenomen i norsk bokverden. Siden Utsikt til paradiset utkom i 1993, fulgt av tre bøker til, den siste i 1999, har de solgt i en halv million eksemplarer. Det er laget tre spillefilmer og diverse teaterstykker, som er blitt satt opp over hele verden.

«Gjenkjennelsen i det Elling strever med, å finne sin plass i verden og en verdighet i eget liv, gjør at Ekko av en venn ikke bare føles relevant, men ja - viktig.» OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN

INGVAR AMBJØRNSEN EKKO AV EN VENN // ISBN: 9788202662202 // KR 179,UTSIKT TIL PARADISET // ISBN: 9788202639747 // KR 179,ELSK MEG I MORGEN // ISBN: 9788202639808 // KR 179,BRØDRE I BLODET // ISBN: 9788202639778 // KR 179,FUGLEDANSEN // ISBN: 9788202639761 // KR 179,-

Boktips • 10 3


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

ADRESSEAVISEN

VG

DAGBLADET

DAGBLADET

STAVANGER AFTENBLAD

STAVANGER AFTENBLAD

R OY J A CO B S E N O G A N N E L I E S E P I T Z

ERLEND LOE

En naturmann utenom det vanlige

En helvetes god roman

«(...) en roman fra en fordums verden og med et enormt sug i fortellingen.» GURI HJELTNES, VG

«...undertegnede har hatt en feststund uten like.» STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

Fritz Dörries (1852–1953) levde et liv som få i dag kan fatte. På sine eventyrlige reiser i Sibir gjennom 22 år samler han tigre, hjort, ørner, planter og sommerfugler. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné drar han alene i en slede tvers over hele Sibir. Kulde, skjønnhet og lidelser. Romanen er basert på hans erindringer – en fantastisk fortelling om natur, reiser og oppdagelser.

Nyskilte Rakel har flyttet fra enebolig til rekkehus og har barna i oddetallsuker. I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på hageflekk med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før hun har begynt å grave, støter hun på en lem som viser seg å føre lukt til helvete. Med umiskjennelig loesk blikk og humor blir vi med på en reise til mørkets hjerte.

ROY JACOBSEN OG ANNELIESE PITZ: MANNEN SOM ELSKET SIBIR ISBN: 9788202662219 // KR 179,-

10 4 • Boktips

ERLEND LOE: HELVETE ISBN: 9788202662226 // KR 149,-


NY CLI-FI-ROMAN FRA GERT NYGÅRDSHAUG

I en ikke navngitt landsby holder urmaker Melkior Mussenden og han kone Mathilde til. Her leves livet stille og rolig. «Men hvorfor regner det bare her hos oss, når det er tørke overalt ellers i landet og verden?» spør beboerne seg. Regnmakeren er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden, og rommer både underholdning, besk samfunnskritikk og allmennfilosofiske problemstillinger. ”(...) en både lekende, finurlig og engasjerende roman, med et herlig sug i de drivende fabuleringene. (...) Han er en ener i sitt slag. Og med trilogien om Melkior Mussenden har han fullført et av sine aller mest originale verk.» GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD

GERT NYGÅRDSHAUG REGNMAKEREN // ISBN: 9788202662233 // KR 179,KLOKKEMAKEREN // ISBN: 9788202325022 // KR 179,NØKKELMAKEREN // ISBN: 9788202523466 // KR 179,-

Boktips • 10 5


POCKET: SKJØNNLITTERATUR

VG

FÆDRELANDSVENNEN

STAVANGER AFTENBLAD

TORE RENBERG

MARY BE ARD

Gripende roman fra Renberg

Ny moderne klassiker

Hun het Edel og ble født det året første verdenskrig brøt ut.

Mary Beard tar for seg 1000 års historie og viser hvorfor Romerrikets historie fortsatt er svært viktig. Imperiets erobringer, grusomhet og dekadanse brukes til skrekk og advarsel. Modellen for borgerskap, sikkerhet og individets rettigheter en del av våre sivilisatoriske idealer den dag i dag. I denne definitive historien gir Beard et nytt blikk på Romerriket.

I 1998 gikk mannen hennes bort, og en ny hverdag åpnet seg. Tomme dager, savn. Sammen med datteren Tove stelte hun i stand et enkelt arrangement: De skulle møtes hver onsdag. De skulle tilbringe litt tid sammen. For de hadde ingen tid å miste.

DAGBLADET

Dette er den femtende romanen i Tore Renbergs uforlignelige og mangslungne forfatterskap. «(...) gripende og nærgående om et mor-datter-forhold» ARNE HUGO STØLAN, VG

«SPQR utkom for bare fire år siden på engelsk, men regnes allerede som et moderne standardverk om Romerrikets historie. Det er høyst fortjent.» ERIKA FATLAND, AFTENPOSTEN MARY BEARD: SPQR – DET GAMLE ROMAS HISTORIE ISBN: 9788202661847 // KR 249,- // OVERSETTER: EVE-MARIE LUND

10 6 • Boktips


KL ASSIKERE I NYE UTGAVER POCKET: KRIM

GJENUTGIVELSE AV GEORG JOHANNESEN ROMANEN OM MONGSTAD // ISBN: 9788202659363 // KR 199,MORALSKE TEKSTER // ISBN: 9788202659387 // KR 199,HØST I MARS // ISBN: 9788202621247 // KR 199,OM DEN NORSKE TENKEMÅTEN // ISBN: 9788202621254 // KR 199,DIKT I SAMLING // ISBN: 9788202638344 // KR 199,OM DEN NORSKE SKRIVEMÅTEN // ISBN: 9788202638337 // KR 199,-

GEORG JOHANNESEN (1931–2005) var en av de mest markante og originale kulturpersonlighetene i norsk etterkrigstid. Han var politiker, litteraturforsker, debattant, kunstner, humorist, høylytt bergenser, statsstipendiat , landets første professor i retorikk, essayist og en sitatmaskin – i tillegg til å være forfatter. Som han selv sa det: «1960 fikk jeg Dagbladets lyrikkpris, og det har fulgt meg som en skamplett resten av livet.» Boktips • 10 7


POCKET: SAKPROSA

DAGBLADET

DAGBLADET

MARTE SPURKL AND

GURO HOF TUN

En historie utenom det vanlige

Kunsten å bli eldre

I desember 2017 fikk Marte Spurklands far, den annerkjente runeforskeren Terje Spurkland, påvist en ondartet svulst i høyre frontallapp i hjernen. Det skal gå ganske nøyaktig ett år før den tar livet av ham.

Eldreliv til deg som er i live handler om å være gammel i dagens Norge, og om å være pårørende. Boka gir humørfylte, alvorlige og ærlige fortellinger om blant andre Per, majoren som ikke lenger har uniformsjakke med blankpussede bevis på sin posisjon. Knut Erik (78) og Randi (78) som fant hverandre i godt voksen alder, Rukhsana (66) som ønsker at barna tar vare på henne i alderdommen, og Trine som måtte holde sin psykisk syke mor på avstand for å redde seg selv.

I løpet av dette året går far og datter sammen gjennom hans siste manuskript, verket om vårt tidligste skriftspråk slik det femdeles finnes ristet inn i stener, pinner, benrester og på kirkevegger, hva det forteller om de som levde her før oss – og hva det forteller om oss. Det blir en datters siste reise inn i farens særegne og fascinerende livsverk.

MARTE SPURKLAND OG TERJE SPURKLAND: PAPPAS RUNER ISBN: 9788202661854 – KR 199,-

10 8 • Boktips

«Sterk, rørende og tankevekkende bok om aldring. Les den før øynene svikter!... Statsministeren bør lese denne boken, for den kommende eldrebølgen er like reell som klimakrisen.» MARI GRYDELAND, AFTENPOSTEN GURO HOFTUN: ELDRELIV ISBN: 9788202662158 – KR 199,-


POCKET: KRIM

Hvordan forholde seg til skam

«...Påføring av skam er farleg effektivt, og dermed eit emne alle som bryr seg om samfunnsspørsmål, bør kunne noko om. Den velformulerte innføringa til Aakvaag er ein god plass å starte.» MERETE RØSSVIK, MINERVA

Følelsen skam er utskjelt og ubehagelig, men den er en naturlig del av det å være menneske. Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår og hvorfor HELENE FLOOD AAKVAAG: HEI, SKAM ISBN: 9788202661793 // KR 179,-

A DA M R U T H E R F O R D

Hvor spesielle er egentlig vi mennesker? «Rutherford er en engasjerende, vittig skribent. Og han er konsis. Etter flere store, men verdige mursteiner om menneskets natur som er utgitt de seneste årene, er denne hyllesten til vår art enda mer velkommen. En underholdende og velsignet kortfattet lesning.» THE GUARDIAN. I Boken om mennesket utforsker Adam Rutherford hvordan mye av det vi tror er spesielt for oss, ikke er det: Vi er ikke den eneste arten som kommuniserer, lager verktøy, bruker ild eller har sex av andre grunner enn å lage nye versjoner av oss selv. Men evolusjonen har gjort oss i stand til å skape komplekse kulturer som overgår andre vi kan observere i naturen. ADAM RUTHERFORD: BOKEN OM MENNESKET ISBN: 9788202661823 // KR 199,OVERSETTER: INGER SVERRESON HOLMES

Ecto velent ommolup tatus. Doluptati optame nonsecus aut aut re volenimus doloreptam audis unt ab in comnime omnimus earioreped utem earum veritiorio et aut officiis vollab imet, sequia et ut im faccupt atusciatibea nosae consequ aeprest iumque non ressi rehent reicillupta sima Iciendit quam rehenimus aborpora con repe ma doluptas nessus et andanis endel iducia verio. Am andis aliquun temquam derere nonseque exeriae reium derum illam harum voleseque poritiosam simus ratibea quam facero ipicabo voluptas mint quia doluptum ut voluptas mint quia doluptum ut

De beste lesetipsene finner du på

Boktips.no META

Boktips • 10 9


POCKET: SAKPROSA

R A N D I B . N OY E S

Kunsten å lede seg selv

Boken tar for seg selvledelse i praksis og bygger blant annet på vår viten om emosjonell intelligens. Den kan hjelpe deg til å bli bedre kjent med deg selv, oppdage dine sterke sider og dermed få større gjennomslagskraft som leder, medarbeider, partner og forelder. Boken kom ut første gang i 1995 og er så langt trykket i mer 75 000 eksemplarer. Denne 9. utgaven er oppdatert med nye tekster.

K R I S T I N F L O O D : N Æ R VÆ R

Vær til stede i ditt eget liv I denne engasjernede boken beskriver Kristin Flood hvordan det å bli mer oppmerksom gir mer enn kun større ro og balanse. Lever du oppmerksomt og med nærvær, åpner du for nærhet, empati, toleranse og tålmodighet, og du oppnår den befriende følelsen av endelig å føle deg hel. «Drevet av en eksistensiell lengsel viser Kristin sin vei mot et annet nivå av nærværstrening som handler om å bli klar over hvem vi er innerst inne, og hvordan vi kan leve våre liv ut fra denne erkjennelsen.» MICHAEL DE VIBE, LEGE «... hun klarer å beskrive dype, åndelige og utfordrende prosesser på en folkelig, lett og gjenkjennelig måte. Boken viste meg muligheter og ga meg lyst til å bli enda bedre kjent med meg selv.» ANNE BOLSTAD, FYSIOTERAPEUT, INSTRUKTØR I MINDFULNESS, SELVLEDELSE OG STRESSMESTRING

RANDI B. NOYES: KUNSTEN Å LEDE SEG SELV ISBN: 9788202622695 // KR 199,-

1 10 • Boktips

KRISTIN FLOOD: NÆRVÆR ISBN: 9788202662752 // KR 199,-


LIVETS BIBLIOTEK

POCKET: KRIM

Øver man seg i å følge stoikernes bud, da mister de ytre goder folk flest jager efter sin tiltrekningskraft; man blir hevet over dem.

LIVETS BIBLIOTEK EPIKTET: EN HÅNDBOK I LIVSKUNST // ISBN: 9788202662066 // KR 249,FRANKL, VICTOR: LIVET ER MENING // ISBN: 9788202624545 // KR 249,- // OVERSETTER: JOHAN B. HYGEN FROMM, ERICH: OM KJÆRLIGHET // ISBN: 9788202624477 // KR 249,- // OVERSETTER: AMUND HØNNINGSTAD SLØK, JOHANNES: EKSISTENSIALISMEN // ISBN: 9788202624491 // KR 249,- // OVERSETTER: BERNT VESTRE HUXLEY, ALDOUS: ERKJENNELSENS PORTER // ISBN: 9788202624514 // KR 249,- // OVERSETTER: NIELS CHRISTIAN BRØGGER SIRNES, TOLLAK B.: SINNETS HELSE // ISBN: 9788202624521 // KR 249,-

Boktips • 1 1 1


AKADEMISK

Er Max Weber fortsatt relevant 100 år etter sin død?

Om kjønn, performativitet og sårbarhet

Max Weber er en klassiker innen samfunnsvitenskapene. Hans analyser av byråkrati, religion og stat har hatt stor innflytelse innen statsvitenskap, sosiologi og organisasjonsrelaterte fag. I år er det 100 år siden Webers død. Hva betyr han i dag for analysen av det moderne samfunn? I denne boken blir Webers tenkning introdusert og fortolket opp mot aktuelle perspektiver, inkludert også betraktninger om samfunnsvitenskapenes metoder og etikk.

Judith Butler har hatt stor betydning for forståelser av kjønn og seksualitet de siste tiårene. I denne boken kommer tre nøkkeltekster i Butlers forfatterskap i norsk oversettelse for første gang. I første tekst forklarer Butler sin teori om kjønnsperformativitet, eller hvordan kjønn trer fram for oss gjennom iscenesettelser. I tekst nummer to dekkes Butlers subjektivitetsteori og relasjonelle etikk, mens den siste teksten handler om kroppslig sårbarhet og hvordan vi kan leve sammen på tvers av radikalt ulike verdiorienteringer.

PÅL VEIDEN: MAX WEBER AKTUELLE PERSPEKTIVER ISBN: 9788202524838 // PRIS IKKE FASTSATT

JUDITH BUTLER: KJØNN, PERFORMATIVITET OG SÅRBARHET ISBN: 9788202657987 // PRIS IKKE FASTSATT OVERSETTER: LARS HOLM-HANSEN

Om makt og opposisjon i arbeidslivet

Om litteratur for ungdom

Norske ledere bruker i stor grad organisasjons- og ledelsesmodeller, teorier og metoder som er utviklet for bruk i andre land. Der ser arbeidslivet helt annerledes ut enn i Norge. Modellene som er i bruk, har med andre ord klare mangler når lederne møter særtrekkene i den norske arbeidslivsmodellen. I denne boken presenterer og drøfter forfatteren den modellen, samtidig som han viser hvordan det norske arbeidslivet utfordrer de importerte arbeidslivsmodellene.

Denne boka gir en introduksjon til litteratur skrevet for ungdom og til tekster som inngår i ungdomskulturen. Boka presenterer sentrale sjangre og har egne kapitler om litteraturundervisning og litteraturanalyse. Diskusjon av gode eksempler får stor plass, med vekt på nyere norske ungdomslitterære tekster.

EIVIND FALKUM: MAKT OG OPPOSISJON I ARBEIDSLIVET ORGANISASJON OG LEDELSE I DEN NORSKE ARBEIDSLIVSMODELLEN ISBN: 9788202635428 // KR 449,-

1 1 2 • Boktips

SVEIN SLETTAN (RED.): UNGDOMSLITTERATUR – EI INNFØRING ISBN: 9788202615840 // PRIS IKKE FASTSATT


AKADEMISK

Litteraturformidling i lokale bibliotek

Hvilken rolle spiller følelser i våre liv?

Forfattarane av denne boka skildrar ei rekke formidlingspraksisar der små bibliotek i Sogn og Fjordane samarbeider med barnehagar og skoler på ulike vis. Dei synleggjer kva formidlinga tyder for dei involverte og korleis kvaliteten avheng av lokale tilhøve og økonomiske føresetnader. Boka er særleg aktuell for studentar, bibliotekarar, lærarar og andre litteraturformidlarar.

Hva betyr de for våre valg, våre verdier og vår vitalitet? Følelser – kjennetegn, funksjon og vrangsider utforsker hvordan følelsene våre utvikles, hvordan de kjennes, hvilket budskap de har og hvordan de kommer til uttrykk. Utgangspunktet for boken er sentrale teorier, forskning og klinisk praksis der menneskets følelsesliv står i sentrum. Hovedmålgruppen er studenter i profesjonsutdanningen i psykologi. I tillegg vil den være aktuell for studenter som tar master- og videreutdanning innen psykologi og psykisk helsearbeid.

KJELL IVAR SKJERDINGSTAD OG SILJE HERNÆS LINHART LITTERATURFORMIDLING I LOKALE BIBLIOTEK – MØTE MELLOM TEORI OG PRAKSIS ISBN: 9788202615864 // KR 399,-

TONE NORMANN-EIDE: FØLELSER KJENNETEGN, FUNKSJONER OG VRANGSIDER ISBN: 9788202616618 // PRIS IKKE FASTSATT

Hva er folkehelse og folkehelsearbeid?

Involverende endringsledelse – få medarbeiderne med deg

Folkehelse blir en stadig viktigere del av det faglige innholdet i ulike utdanninger. I denne boka blir leseren først presentert for temaet folkehelse gjennom to introduserende kapitler som definerer folkehelse og beskriver utviklingen av folkehelse i relasjon til blant annet folkehelsearbeid, helsefremming og livsstilsendringer. Deretter gjennomgås andre etablerte fagområder som og viser hvordan disse står i forhold til folkehelse.

Forskning viser at to av tre endringsprosesser ikke skaper merverdi for organisasjonen. Men når medarbeiderne føler eierskap til formålet med forandringen og er involvert i å utvikle og prøve løsninger, lykkes det åtte av ti ganger! Involverende endringsledelse – få medarbeiderne med deg gir leseren en forskningsbasert og praktisk tilnærming til styring av involverende endringsprosesser.

EIVIND Å. SKILLE, INGEBORG BARTH VEDØY OG KNUT R. SKULBERG FOLKEHELSE – EN TVERRFAGLIG GRUNNBOK ISBN: 9788202668075 // PRIS IKKE FASTSATT

BO VESTERGAARD: INVOLVERENDE ENDRINGSLEDELSE FÅ MEDARBEIDERNE MED DEG ISBN: 9788202661489 // KR 199,OVERSETTER: KAIA HOLEN LOVAS

Boktips • 1 1 3


MARIT O. BROMARK SOMMERQUIZ 2020 ISBN: 9788202661441 KR 99,-

Vi minner om VI MINNER OM: MARIT O. BROMARK: HYTTEQUIZ 2 1000 SPØRSMÅL & SVAR ISBN: 9788202646127 // KR 99,HANNE MCBRIDE: KILLER-SUDOKU 5 VANSKELIGHETSGRADER MED TIDSANGIVELSE ISBN: 9788202661113 // KR 99,HANNE MCBRIDE: SOMMER-SUDOKU ISBN: 9788202622817 // KR 99,-


God sommer MED GODE BØKER!


ROMANER SOM KAN FORANDRE LIVET!

Om kjærlighet og tap Jan-Philipp Sendker skriver om hvordan kjærligheten kan overvinne grenser, og om å forstå hva som virkelig betyr noe.

Oversetter: Christian H. Heyerdahl

SISTE BOK I BURMATRILOGIEN!

KUNSTEN Å HØRE HJERTESLAG «Jeg elsker denne boken (…) Den er så gripende og vakker.» Oversetter: Kurt Hanssen

STINE OKKEIMO THORP, KK

KUNSTEN Å VÆRE DEN MAN ER «Interessant og gripande» GRETHE STAVHEIM MØMB, VIGGA

250.000 SOLGTE BØKER I NORGE