__MAIN_TEXT__

Page 1


og

dagbok

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 1

24.05.2019 11:13


© 2019 CAPPELEN DAMM AS, Oslo Dette er et offisielt lisensprodukt basert på NRK Supers serie LikMeg produsert av NRK Super. Manus og regi: Anne Wisløff ISBN 978-82-02-63003-4 1. opplag 2019 Design og illustrasjoner: Torill Gaarder Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2019 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens ­bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er ­enhver ­eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den ­utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, i­ nteresseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 2

24.05.2019 11:13


ANNE WISLĂ˜FF

og

dagbok

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 3

24.05.2019 11:13


Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 4

24.05.2019 11:13


SØNDAG 19. AUGUST 2018

ENDELiG ER FERiEN OVER! Jeg gleder meg sånn til å begynne på skolen i morgen at det klør i hele kroppen av gleding, og det føles som om magen min er full av hoppebobler! Jeg møtte Samuel og Noah i klassen, og de sa at de grudde seg helt sykt til å begynne på skolen igjen, og da sa jeg at jeg var helt enig og at jeg skulle ønske det var mye lengre ferie. Men jeg JUGDE Jeg er Oda, og dette er min dagbok.

FACTS OM MEG Alder: 11 år Kjønn: Jente Sted: Oslo

Øyenfarge: blå/grå/grønne??? Hårfarge: RØD Dyr: NEI

FiNE TiNG i LiVET MiTT 1. At skolen begynner i morgen

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 5

24.05.2019 11:13


2. 3. 4. 5. 6. 7.

Godteri At vi skal på leirskole i september Arin (bestevennen min) Aldri kyssa Pappa er snill At jeg kommer til å få kjæreste en gang når jeg blir større (og da må jeg jo kysse, men det er ikke enda heldigvis) 8. Å ha det gøy

DÅRLiGE TiNG i LiVET MiTT 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Aldri vært i noen andre land enn Norge og Danmark Hater å rydde Når pappa er dum Vi har dårlig råd Får ikke lov til å ha katt eller hund Aldri hatt kjæreste (men det er jo fint at jeg har sluppet å kysse, da) 7. Når det er noe vondt til middag, for eksempel kokte gulrøtter Nå vet jeg ikke hva mer jeg skal skrive om. Natta fra Oda

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 6

24.05.2019 11:13


Søndag 19. august 2018 Hei jeg heter Arin, og jeg er 11 år. Jeg bor i Oslo sammen med mamma og pappa og lillesøsteren min, som heter Nina.

Bestevennen min heter Oda, og vi har vært venner helt siden vi begynte i barnehagen.

Oda og jeg husker det ikke selv, men de voksne sier at vi bare begynte å leke

ARIN + ODA = BFF I 10 ÅR

sammen den første dagen vi begynte i barnehagen. Alle de andre barna satt på fangene til foreldrene sine og syns det var skummelt å være i barnehagen, imens jeg og Oda drev og løp etter hverandre fram og tilbake på gulvet og lo og lo (for det syns vi tydeligvis var kjempegøy), og etter det så var vi alltid sammen, og det er vi fortsatt.

Familien min kommer fra Kurdistan. Vi har akkurat vært der i nesten to måneder nå, og jeg er alltid litt trist når vi har kommet tilbake derfra.

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 7

24.05.2019 11:13


Det som er så fint med å være der, er at vi har så sykt mange slektninger der. Bare tenk deg – pappa har 7 søsken, og nesten alle søsknene hans har flere barn. I tillegg så har han masse kusiner og fettere som også har barn. Så vi er en kjempestor gjeng på samme alder, og da er man ALDRI alene.

Her i Norge har vi ikke noe familie i det hele tatt, så vi føler oss litt ensomme her, og særlig etter at vi har vært i Kurdistan.

Vi pleier å bo hos bestemor og bestefar, for de har et kjempestort hus, og de beste stundene er når vi drar i parkene alle sammen. Vi pakker med oss masse mat og drikke, også er vi der hele dagen og leker harn og sånne ting. Å, jeg skulle så ønske at jeg var der fortsatt!!

KURDISTAN Når vi skal dra hjem, så gråter alle, både vi som skal dra og de som skal bli igjen. Virkelig sånn hylgråter. Heldigvis bor bestemor og bestefar (mamma sine foreldre) i Sverige, så de besøker vi oftere.

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 8

24.05.2019 11:13


Også er det en ting til som jeg må fortelle om, og det er Nina, lillesøsteren min. Fordi akkurat nå, IMENS jeg skriver dette, oppfører hun seg så sykt irriterende, og det gjør hun ALLTID.

Hun sitter og maser om å få se hva jeg skriver, også vil hun at jeg skal svare på masse dumme spørsmål hele tiden:

Nina: Hvorfor skriver du dagbok? Jeg: Fordi jeg har lyst Nina: Hvorfor det? Jeg: Fordi det er gøy Nina: Hva skriver du om? Jeg: Slutt å mase Nina: Skriver du om meg? Jeg: Nei Nina: Kan jeg også skrive i den? Jeg: NEI! Nina: Hvorfor ikke det? Jeg: FORDI!!

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 9

24.05.2019 11:13


Også prøvde jeg å kaste henne ut av rommet vårt, men da ble mamma sur. Så nå sitter Nina og stirrer på meg, og jeg later som om jeg ikke merker det, men det sure blikket hennes borrer seg inn i ryggen min.

LISTE OVER IRRITERENDE TING MED NINA 1. Hun maser alltid 2. Hun spør om dumme ting hele tiden 3. Hun roter på rommet vårt uten å rydde 4. Hun er BORTSKJEMT 5. Jeg må legge meg når hun legger seg, og det er mye tidligere enn andre på min alder

I morgen begynner vi på skolen igjen, og da blir vi de største på skolen, så det blir jo litt rart og gøy.

Hilsen Arin Halkawt

MANDAG 20. AUGUST 2018 Første skoledag i 7. klasse. Det begynte en ny gutt i klassen! Han heter Erik, og han er

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 10

24.05.2019 11:13


SØT. Hilsen Oda!

Mandag 20. august 2018 Kjære dagbok.

Vi fikk en ny gutt i klassen i dag, og han heter Erik. Han virker veldig snill og hyggelig. Ellers var alt sånn som det alltid er, og det er sånn som dette her: Det er en jente i klassen som heter Luna, og hun er veldig frekk mot folk og føler seg på en måte bedre enn alle andre. Det er sykt irriterende, for alle mennesker er jo like mye verdt.

Luna har begynt å bli litt venner med noen som heter Selma og Alicia og Celine. De driver og bitchblikker folk og kommer hele tiden med frekke kommentarer, og selv om dette er slemme ting, så har folk begynt å kalle dem DE POPULÆRE

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 11

24.05.2019 11:13


De populære har av en eller annen grunn tillatelse til å gjøre hva de vil, og folk tør ikke å ha sine egne meninger lenger. Enten fordi de er redde for å få kommentarer fra Luna og de, eller fordi de vil bli venner med henne og medlem av DE POPULÆRE. Jeg skjønner ikke hvorfor de populære ofte skal være så slemme? Eller hvorfor blir de i det hele tatt populære når de er SLEMME? Det skulle jo vært motsatt?

I dag for eksempel så snakka vi i klassen om at det hadde vært så veldig varmt i sommer. Alle sa at de hadde bada masse og sånn, også spurte Kristoffer (læreren vår) om vi likte best saltvann eller ferskvann, også skulle vi forklare hvorfor vi likte det ene eller det andre.

Først så svarte en som heter Kaja at hun liker best ferskvann, fordi da slipper man å få salt på huden, også var det en som heter Nawal som sa at hun liker saltvann best fordi saltet smaker litt godt, men da sa Luna at hun syns det var ekkelt å bade i både saltvann og ferskvann fordi det stinker fisk, og da

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 12

24.05.2019 11:13


var plutselig alle enige i det. Luna sin familie drar alltid på ferie til steder med svømmebasseng.

Jeg er glad jeg ikke er «populær». Eller, jeg tror jeg er ganske populær egentlig, men ikke sånn slem populær, hvis du skjønner hva jeg mener. Mer sånn at folk liker meg fordi jeg er snill og hyggelig. Ikke for å skryte da!! Men man må jo fortelle ærlig i en dagbok, ikke sant? Nå tror jeg du har skjønt veldig godt hva jeg mener om Luna og de

Glad jeg har Oda

Arin

MANDAG 20. AUGUST 2018 HEI!!!!!!!! Jeg får ikke sove!! Jeg vet ikke helt hvorfor, men kroppen min er så urolig, og tankene løper løpsk i hodet mitt. Kanskje det er på grunn av Erik? Hehehehe. Neida!!!

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 13

24.05.2019 11:13


Gutter er jo som oftest bare dumme og sykt barnslige, er du ikke enig? De skal liksom lage konkurranser av alt mulig. Også tror de at jentene liker dem bedre hvis de vinner en eller annen dum konkurranse, men vi driter jo i de konkurransene – hallo!? I dag for eksempel så hadde Samuel og Noah en konkurranse om hvem som turte å DELE EN VEPS I TO. De hadde funnet en veps som nesten var død, også drev de og sa til hverandre at den andre ikke turte å dele den i to. Den var jo fortsatt levende og lå der og sprella med de små beina sine, så selv om det var en veps, så virka det nok litt vel slemt å dele den i to, så ingen av dem turte å gjøre det. Og den krangelen holdt de på med i hele friminuttet. Til slutt gikk jeg bort og tråkka på den, fordi den hadde det jo vondt. Også ringte det inn. Nå vil jeg fortelle litt om sommerferien imens jeg venter på at jeg skal bli trøtt.

SOMMERFERiEN TiL ODA STEPHANSEN Jeg og pappa var på fisketur i skogen, for vi hadde fått låne telt, fiskestenger, liggeunderlag og soveposer av en kompis av pappa. Vi satte opp teltet ved et koselig lite vann, la ut

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 14

24.05.2019 11:13


liggeunderlagene og soveposene i teltet også fiska vi ganske lenge. Det var helt utrolig kjedelig å fiske, og jeg måtte være helt stille. Det er sykt vanskelig for meg, for jeg liker veldig godt å snakke. Vi fikk tre fisker, og pappa sa at han trodde det var abbor, men jeg tror egentlig ikke pappa har noe greie på fisk. Så tente vi bål og grilla de fiskene. Pappa sa først sånn NAMM, DET HER VAR JO KJEMPEGODT, men munnen hans krølla seg da han skulle svelge. Også spurte jeg om han syns det var godt på ekte, og han bare JA, KJEMPEGODT!!, men han bare tygde og tygde uten å svelge, også begynte vi å le. Også sa han at vi liker jo egentlig ikke fisk vi, Oda, så jeg tok med pølser, jeg. Også grilla vi pølser i stedet. Det var rart å sove i telt, for vi HØRTE liksom skogen så godt, uten at vi kunne se noen ting. Først så fant vi på skumle teorier om alt som

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 15

24.05.2019 11:13


skjulte seg utenfor teltet, men så ble jeg redd, og da fortalte pappa vitser. Andre ting som skjedde i sommerferien, var egentlig bare at jeg var hjemme eller hos farmor, som bor like ved oss. Arin var i Kurdistan hele ferien, for det er hun alltid. Det var helt sykt varmt hele sommeren, så vi dro og bada nesten hver dag, og pappa sa at det var synd på de som var i Syden, fordi vi hadde det like varmt her hjemme, bare at det var gratis. Jeg skulle egentlig besøke mamma, men det passet ikke likevel fordi hun måtte dra på en turné. Nå må jeg vel fortelle deg litt om mamma. Da jeg var tre år, så ble mamma og pappa skilt. Eller, de var ikke gift da, men, ja, mamma flytta ut i hvert fall. Mamma er danser, og det var veldig vanskelig for henne å få jobb i Norge, så hun skulle prøve å bo litt i Danmark, for der

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 16

24.05.2019 11:13


var det kanskje lettere å få jobber. De bestemte at jeg skulle bo hos pappa. Det var lettere for han å passe på meg, for han jobber som vaktmester og snekker og sånne forskjellige ting, imens mamma skulle jo jobbe mye om kvelden på forestillinger og sånn. Egentlig så skulle hun bare være der i en periode, men så fortsatte hun bare å bo der. De første årene så pleide jeg og pappa å dra ofte til København og besøke henne. Jeg elska de turene! Jeg husker hvor glad jeg var hver gang vi gikk inn i danskebåten og jeg kjente den gode lukten der og visste at nå skulle jeg og pappa ha en hel kveld og natt og morgen på båten. Når vi hadde råd til det, så tok vi sånn at man kan spise så mye man vil, og der var det en softis-maskin!!! Og det vi alltid gjorde, var å være i svømmebassenget nesten hele kvelden. Om sommeren var vi i svømmebassenget på dekk, og om vinteren var vi i svømmebassenget inne. Jeg ble alltid kjent med andre barn i de bassengene. Også var det så koselig å sove i lugar med pappa og ligge og høre på duringa fra båten og kjenne at båten vugga litt fra side til side. Når jeg tenker på det nå, så savner jeg til og med bare det å

Lik meg_Oda og Arins dagbok_materie_linjeskift.indd 17

24.05.2019 11:13

Profile for Cappelen Damm AS

Lik meg  

Gjennom NRK Supers populære dramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og ung...

Lik meg  

Gjennom NRK Supers populære dramasatsning LikMeg har en bred målgruppe fått ta del i hvordan den nye mobbingen, som altfor mange barn og ung...