Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen Søppelplasten i havet

Page 1Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen

SØPPELPLASTEN I

søppelplasten i havet_materie_523671.indd 5

16.06.16 11.05


søppelplasten i havet_materie_523671.indd 6

16.06.16 11.05


Havhesten

E

n havhest flyter på vindene, glir elegant over bølgene, bare et par centimeter fra overflaten. Den er en stormfugl og en seilflyver, skapt for å mestre blåst og kuling. Grasiøst manøvrerer den mellom bølgedalene og leter etter mat i vannflaten. Av og til slår den noen stive og raske vingeslag, bruker ikke mer krefter enn akkurat nødvendig.

søppelplasten i havet_materie_523671.indd 7

Der ser havhesten noe gult lyse opp på det mørke vannspeilet. Kanskje et krepsdyr eller en liten manet? Med det kraftige nebbet snapper den til seg byttet og sluker det raskt, allerede på jakt etter nye smådyr og fiskeegg å fylle magen med. Den er ingen dykker, og må alltid speide etter føden sin i overflaten.

16.06.16 11.05


Luktesansen er god. Med ett oppfanger den eimen av fiskeavfall fra en båt et stykke unna, og styrer dit. Avfall fra byssa om bord slenges på sjøen. Men det er ikke lenge den er alene om godbitene. Etter en kort stund vrimler det av havhester som vil ete fiskeslo i kjølvannet av tråleren.

søppelplasten i havet_materie_523671.indd 8

Havhesten spiser omtrent hva som helst, den er ikke kresen, men svelger unna det meste av det som er smått og flyter på havet. Denne dagen er fangsten fargerik, både grønne og gule biter glir rett ned. Men han vet ikke at det han nettopp har slukt slett ikke er mat, men søppelplast.

16.06.16 11.05


Havhester er noe helt for seg selv. De lever livet langsommere enn andre sjøfugler. Ute på havet er de suverene og raske, men inne på land er fuglen klønete, og føttene klarer nesten ikke å gå. Derfor ligger reiret ofte på en klippekant så det bare er å kaste seg utfor. Ti år gammel legger havhesten det første egget, mens andre sjøfugler starter i fire-femårsalderen. Rugetiden er dobbelt så lang som hos måker, og den lever minst dobbelt så lenge. Over seksti år kan havhesten bli hvis den er dyktig og har hellet med seg. Når vinterstormen raser, sitter den på en fjellhylle to uker i strekk, urørlig og uten mat, mens den venter på at uværet skal gi seg. Den lider ingen nød. Havhesten bærer på en innvendig nistepose med feit olje til å tære på. Oljen har den laget av småfisk, krepsdyr og blekksprut.

9

søppelplasten i havet_materie_523671.indd 9

16.06.16 11.05