Page 1


B


C


Hakkebakkeskogens

BAKEBOK Dobbeltpeprede pepperkaker og andre oppskrifter


2


INNHOLD VELKOMMEN TIL ­BAKERIET 5 KJØKKENREGLER 7 FORSIKTIG­HETS­REGLER 9

BOLLEBAKST Boller med ­rosiner 52 Vaniljeduftende havreboller 54 Kanelsnurrer 58 Hvetekringler 60

KAKER, MUFFINS OG WIENERBRØD Morten Skogmus’ nøttekake med ­nøttekrem 12 Bærkakepakker 15 Mazariner 16 Bjørnemors ­honningkake 18 Ostekake med bringebær 21 Skogens sjokoladedrøm 22 Bamsefars ­fødselsdagskake 27 Kransekake 28 Rullekake med bringebær og ­sukkerstrø 30 Bakermester Harepus’ ­wienerbrød 32 Brumlemanns vaskemuffins 34

BRØD Hvetebrød med fuglefrø 64 Grove ­rundstykker 67 Skogsbrød 69 Knekkebrød 72 Stabbursmusas fylte horn 75

KJEKS OG ­SMÅKAKER Havrekjeks 39 Pepperkaker og dobbeltpeprede pepperkaker 40 Småfuglenes søte kjeks 44 Peppernøtter 46 Ekorn-Jensens frukt- og nøttekubber 49

I BAKERIET 90

PAIER OG ­ANNEN SALTMAT Mikkel Revs skinkevafler 78 Tykke ­pannekaker 80 Småpaier med skogsfyll 82 Ostemuffins med gulrøtter, ­kålrot og persille 86 Den store elgens grønnsakspai 89

LAG DIN EGEN KAKEESKE 93

3


4


VELKOMMEN TIL ­BAKERIET I denne boken finner du oppskriftene på alle de deilige kakene, kjeksene og andre bakervarer som vi liker så godt her i Hakkebakkeskogen. Ikke alle oppskriftene er mine, noen har jeg lånt av de andre dyrene. På den ene siden er det å bake en meget alvorlig sak. Følger man ikke oppskriften, så kan man få sure kaker, og dem er det ingen som liker. På den andre siden er det å bake veldig, veldig gøy! Tenk at for eksempel mel og sukker og egg kan smake så godt bare vi blander det sammen og steker det på riktig måte! Selv om du nå blir kjempeflink til å bake, må du ikke glemme å av og til dra til et bakeri og kjøpe kaker. Kom gjerne til meg! Du vil ikke angre. For som Klatremus sier i sangen han har diktet om meg: «Bakermester Harepus er en dyktig baker». Bakermester Harepus er en dyktig baker. I sitt kakebakerhus baker Baker Harepus mange gode kaker. Her er kaker nok å få for en hel familie, noen store, noen små, noen er med sukker på og noen med vanilje.

Harepus har wienerbrød, kjeks og mazariner, sukkerbrød med sukkerstrø, hvetebrød med fuglefrø og boller med rosiner. Bakermester Harepus har så gode kaker. Gid jeg var en bakermus i et kakebakerhus hos en kakebaker.

Bakermester Harepus 5


6


BAKERMESTER ­HAREPUS’

KJØKKENREGLER 1.

Vask alltid hendene med klut og kost og såpevann før du begynner å bake.

2. Ta på forkle for å beskytte klærne. De aller fleste kler forkle. Bare se på meg.

3. Bruk kokkelue eller sett opp håret. Ingen liker å finne hår i maten. Med mindre maten skal ha hår eller pels. Men siden ingen skal spise hverandre, så skal den jo ikke det.

4. Finn fram alt du trenger av redskaper

og ingredienser på forhånd. Det er dumt å plutselig oppdage at det er tomt for ­pepper når du skal tilsette en teskje helt til slutt.

5.

Følg oppskriften. Har du en sang som oppskrift, så pass på at du ikke roter med teksten. Et enkelt ord kan utgjøre en stor forskjell.

6. Ikke rør rundt i deigen med redskaper du har brukt til å smake med.

7. Vask opp alt du bruker etter hvert som du

baker, så slipper du rot på kjøkkenet. Tenk på den som skal bruke kjøkkenet etter deg.

8. Spør en bakermester hvis du trenger hjelp. Er bakermesteren opptatt, så spør en annen voksen. Hvis du ikke er sikker på om du får lov, ikke sett i gang på egen hånd! Det gjelder deg også, Bakergutt!

7


8


FORSIKTIG­HETS­ REGLER TIL BAKERGUTTEN OG ­ANDRE FERSKE BAKERE

1.

Vær ekstra varsom med kniver og andre skarpe gjenstander.

2. Ikke stikk fingrene eller redskaper i bollen mens kjøkkenmaskinen er i gang.

3. Gå aldri fra en kokeplate du har satt på. 4. Bruk grytekluter eller få noen voksne til å

ta varme brett og former ut av stekeovnen.

5.

Hold øye med tiden og ikke glem kakene i ovnen (mens du for eksempel tar deg en liten formiddagslur). Ingen liker brente kaker.

6. Ikke spis for mye deig. Du kan få vondt

i magen, og det blir færre kaker å spise.

7. Husk å gjemme alle kakene hvis Mikkel Rev kommer.

9


SKOGENS SJOKOLADEDRØM

Som alle bakermestere drømmer jeg også om å lage den beste sjokoladekaken. Jeg har laget min egen vri med friske bær fra skogen, og dette er ekornbarnas favorittkake.

DET DU TRENGER ER:

275 g mykt smør 275 g sukker 5 egg 275 g hvetemel 4 ss kakao 1 ss vaniljesukker 2 ½ ts bakepulver

Sjokoladeglasur og pynt: 100 g mykt smør 75 g kakao 450 g melis Ca. 1 dl melk eller fruktjuice Friske bær Hakkede eller hele nøtter (kan utelates)

22

Sett stekeovnen på 180°C og smør en rund kakeform på 22 cm. Ha smør og sukker i en miksebolle og visp til blandingen er lys og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, og miks godt etter hvert egg. Sikt over hvetemel, kakao, vaniljesukker og bakepulver, og rør til alt er godt blandet. Ha røren over i formen og stek på midterste rille i ca. 40–45 minutter. La kaken avkjøles litt i formen før du har den over på en rist. Ha smøret til glasuren i en miksebolle sammen med kakao og visp til kakaoen er godt blandet inn. Sikt inn melis. Tilsett melk eller juice litt etter litt, og miks videre til glasuren er fin og jevn. Del kaken i to eller tre like tykke bunner. Fordel litt av glasuren mellom lagene, og bre resten utover toppen og sidene av kaken. Pynt kaken med friske bær og hakkede eller hele nøtter.


23


88


DEN STORE ELGENS GRØNNSAKSPAI

Når den store elgen reiser seg og rister litt på vamsen, er det verdt å lytte. Det er ikke noe man blir så stor og sterk av som grønnsaker, sier Elgen. Inspirert av hans kloke ord har jeg laget denne oppskriften på grønnsakspai.

DET DU TRENGER ER:

250 g hvetemel ½ ts salt 125 g smør, skåret i små biter 1 egg Fyll: ¼ brokkoli 1 paprika 1 middels stor gulrot, skrellet 6 egg 3 dl helmelk eller fløte Salt og pepper 75 g revet ost TIPS

Server gjerne paien sammen med godt brød.

Sett stekeovnen på 180°C. Ha mel, salt og smør i en bolle. Bruk fingrene og gni smøret inn i melet, helt til blandingen ligner på brød­ smuler. (Du kan bruke en kjøkkenmaskin til dette.) Tilsett egg og bland det inn slik at alt kommer sammen til en deig. Kjevle ut deigen tynn og stor nok til at den dekker en smurt paiform på ca. 24 cm. Skjær av over­ flødig deig fra kantene, og prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet mens du gjør klar fyllet. Del opp brokkoli i små buketter og skjær paprika i mindre biter. Bruk skrelleren til å lage tynne remser av gulroten. Visp sammen egg og melk i en bolle med litt salt og pepper. Stek paiskallet i 10 minutter før du har i brokkoli, paprika og gulrotstrimler. Hell over egg- og melke­ blandingen slik at den kommer nesten helt opp til kanten. Fordel revet ost over toppen, og stek paien i ca. 30 minutter, eller til eggeblandingen er fast.

89

Profile for Cappelen Damm AS

Hakkebakkeskogens bakebok  

Bli med Bakemester Harepus og Bakergutten og lær hvordan du kan lage de gode oppskriftene fra Hakkebakkeskogen. Her finner du Bjørnemors hon...

Hakkebakkeskogens bakebok  

Bli med Bakemester Harepus og Bakergutten og lær hvordan du kan lage de gode oppskriftene fra Hakkebakkeskogen. Her finner du Bjørnemors hon...