Håndarbeid fra hagen av Arne & Carlos

Page 1


hagen Håndarbeid fra

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 1

28/11/12 09.59


Innkjøpsliste Dalegarn: www.dalegarn.com Rauma Ullvarefabrikk: www.raumaull.no Sandnes Garn: www.sandnesgarn.no Bjarne Hjelmtvedt Sytilbehør AS: www.hjelmtvedt.no Permin: www.permin.dk/no Kilder: Overstreet, Leslie K. BOTANICALS, Butterflies and Insects. ASSOULINE. 2008

© CAPPELEN DAMM AS 2012
 ISBN 978-82-02-40115-3 1. opplag 2012 Foto: Ragnar Hartvig Stylist: Ingrid Skansaar Assistent:Petter Nerjordet Bokdesign: Hanne Marie Kjus Illustrasjoner: Arne & Carlos Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2013 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

92570_haandarbeid fra hagen_cs5_r1.indd 2

30/11/12 13.07


INNHOLD

92570_haandarbeid fra hagen_cs5_r1.indd 3

FORORD

3

69

NATT-OG-DAG

INNLEDNING

9

79

ET LAPPETEPPE AV BLOMSTER

MATERIALER

13

97

STAUDER

MAGNUS HAGEMUS

17

113

SOMMERFUGLER

HIPPIER

27

123

PRESTEKRAGEN

HUSET I HAGEN

41

133

VINDSPILL

VÅRBLOMSTER

53

136

AVSLUTNING

30/11/12 13.10


FORORD Hagen vår ligger 682 meter over havet, i den norske fjellheimen, og er inspirert både av den tradisjonelle «English Cottage Garden» og klosterhager med høye murer. Det er et fristed hvor man kan gjemme seg vekk og drømme. Hver vår skjer et mirakel. Først skyter liljer, krokus og primula frem fra vissent løv og bladverk. Alt skjer fort og snart står veronika og valmuesøster og lyser opp i hagen med sine blå blomster, som en avspeiling av himmelen og vannet. Trær, blomster og busker skjermer mot innsyn, og danner et skjold mot verden utenfor. Smale steinlagte stier i rød murstein, som blir skinnende røde etter ei regnskur, hjelper til å holde ugress unna. Steinbedene blir varme i solen og gir liv til planter på usannsynlige steder. Etter hvert gir også plantene hverandre ly: De sterke beskytter de svake og mindre hardføre. På kort tid blir dagene lange og tar over for natten, men det gjør ingenting: Sove kan vi gjøre når vinteren kommer. Hagen vår skal være frodig med mange rom: Steder som passer med forskjellige tider på dagen eller året. Den skal ha steder for sol og steder for skygge. Åpne plasser og lune kroker. Skjulesteder og badeplasser. Hagen er en forlengelse av huset, en del av interiøret, der friserte hekkplanter danner høye vegger i grønne rom, og gir inspirasjon. Og inspirasjon får vi ofte fra hagen. Stopper vi opp for ideer er det ingen ting som virker bedre mot idétørke enn å grave litt i jorden. Blomster og planter, farger og former – ingenting kan måle seg med naturens egen design! Vi ønsker deg velkommen inn i vår egen lille verden. Her får du se litt av hagen og noen av de prosjektene vi har laget med inspirasjon fra den. Noen små håndarbeider å pusle med, som er med på å gjøre hus og hage litt triveligere. Noen store prosjekter som kan ta lang tid å få ferdig, men så handler det heller ikke om å bli fort ferdig. Er det noe vi har nok av, så er det tid. De store arbeidene er koseprosjekter og ting man gjør om det regner og er kaldt ute, eller om man bare vil sitte stille og la tankene fly mens hendene jobber.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 4

28/11/12 09.59


Vi har skapt vår egen hage etter engelsk forbilde. Hagen er et fristed, der man kan sitte og drømme seg vekk og benken er en favorittplass for å sitte og hekle eller strikke.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 5

28/11/12 09.59


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 6

28/11/12 09.59


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 7

28/11/12 09.59


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 8

28/11/12 09.59


INNLEDNING Når vi kom til jernbanestasjonen som nå er vårt hjem, fantes det ikke noen hage. Hele tomten var en grå perrong bestående av tettpakket grå grus, og vi fant fort ut at vi ikke kom til å klare å få noen spade i jorden og grave opp, nettopp fordi det ikke var noe jord å hente der. Dermed startet et prosjekt som kom til å løpe parallelt med alt det andre vi driver med: Å bygge opp vår hage.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 9

28/11/12 09.59


Den som planter en hage, planter lykke Vi har bokstavelig talt bygget hagen oppå perrongen. Vi har fraktet store steiner, jord og murstein for hånd for å få laget blomsterbedene og gangene. Vi begynte lengst bort fra huset og har jobbet oss mot det, og det var flaks! Hadde vi startet nærmest huset og jobbet oss utover, hadde hagen blitt mye mindre. Det kan vi si, nå som vi vet hva vi ga oss inn på. Men uansett hvor mye jobb det har vært, og hvor mye jobb vi har foran oss, har hagen gitt oss mange store belønninger. Vi tenkte aldri på at hagen kom til å bli en av våre store inspirasjonskilder. I starten tenkte vi mer på den som en koselig plass å ha om sommeren. Men så skjedde det: Med blomstene og hekkene på plass, flyttet det masser med liv inn på den tidligere så tomme og triste perrongen. Frosker, bier, sommerfugler og andre insekter, som vi ikke hadde sett der tidligere, dukket opp, og en grå og trist perrong ble etter hvert forandret til et nydelig og frodig paradis som vi kunne trekke oss tilbake til. Og da kom også inspirasjonen. Vi ble fascinert av insektene og sommerfuglene, noe som har fulgt oss siden hagen ble til: Sommerfugler og bier har vi brukt som inspirasjon til strikkemønster i veldig lang tid, og de praktfulle fargene i hagen har inspirert oss til mange nye fargekombinasjoner. Alle oppskriftene i denne boka er knyttet til hagen vår: Enten er prosjektene direkte inspirert av den, og blomstene eller insektene som finnes her, eller så er det ting til å bruke ute, på terrassen og uteplassene.

L

yk k e !

10 Da er vi klare til å fotografere boken og bruke vår egen hage som bakgrunnskulisse.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 10

28/11/12 09.59


Arne klipper sommerfugler i papir.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 11

I dag leter Carlos etter en plass for å ta bilder, og bruker trillebåren for å frakte de mange, tunge pleddene.

28/11/12 10.00


92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 12

28/11/12 10.00


MATERIALER Restegarnskurven er nesten tom: Hippie hekler og strikker blomster og striper i alle farger, og synes hun får ryddet opp og laget litt orden i livet sitt. For noen ganger trenger hun det. Garnrestene blir til tepper, like fargerike som hagen hennes, og like fargerik som hun ønsker at verden skal bli.

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 13

28/11/12 10.00


I dette kapittel skal vi prøve å gi detaljert informasjon om materialene vi har brukt. Du finner en liste over produsentene foran i boken: Ta kontakt direkte med dem for å få vite mer om forhandleren nærmest deg.

Garn Til mange av oppskriftene i denne boka oppfordrer vi deg gjerne til å bruke garn som du har liggende fra før. Oldemorruter, rillestrikk og blomstertepper har vært våre ryddeprosjekter, hvor vi har brukt restegarn som vi har hatt liggende. Derfor er det ikke alltid mulig for oss å oppgi eksakt garnkvalitet eller det eksakte antallet nøster som du trenger. Til andre prosjekter, som f.eks. de broderte putene, Magnus Hagemus, klærne til ham og Hippie, samt strikkeposene, kan vi være mer eksakte: Du finner informasjonen du trenger sammen med oppskriftene. Tenk på at selve poenget med et lappeteppe er at man skal bruke opp lageret av garn,

og at det er tilfeldighetene når man plukker farger som gir teppet sjarm. Så ikke prøv å koordinere fargene for mye, bare la det bli som det blir: Det er da du får det flotteste resultatet!

Strikkepinner, heklenåler og andre nåler Du trenger strømpepinner nr. 2,5, 3 og 3,5. Du må også ha lange, rette pinner nr. 3 til bordbrikken og kjøkkenhåndklet med primula (kapittel 6). 33 cm er passe lengde, men du kan også bruke rundpinne. Til grytelappene trenger du pinne nr. 5. Du må ha heklenål nr. 1,5, 2,5, 3, 3,5, og 5. I tillegg trenger du stoppenål og en tykk nål med butt tupp til å brodere de store putene.

Vi plukker tilfeldige farger fra restegarnskurven når vi hekler oldemorrruter.

Hippie har ryddet syrommet og er klar for å ta fatt på prosjektene som er inspirert av hagen vår. Vi som er så heldige å ha veranda med tak, flytter gjerne syrommet ut om sommeren.

14

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 14

28/11/12 10.00


Fyll

Knapper

Som vanlig, har vi stoppet Magnus Hagemus og Hippiene med ullfyll. Dalegarn sitt fyll heter Ulltops og Rauma sitt heter Ullflor. Du trenger også noe å fylle putene med. Vi har brukt ferdige puter i 60 x 60 cm størrelse. Disse kan du kjøpe i velassorterte interiørbutikker.

Kanskje du som oss har gamle knapper liggende. Hvis ikke finner du et godt utvalg nye knapper hos Bjarne Hjelmtvedt.

Stoff til fôr Til baksiden av putene i kapittel 7, har vi brukt stoff vevd i toskaft. Baskerlin er godt å bruke og ikke minst lett å klippe rett. For å følge trådretningen tar du tak i en tråd og trekker den ut, så har du en rett linje å klippe etter.

Stramei Vi har brukt stramei fra Permin. Du finner dette i velassorterte hobbybutikker og garnbutikker i Norge.

Vindspill i hagen Du trenger en god bormaskin, metallringer eller nylontåd, og et jernbor som passer til tråden eller ringene. Alt dette finner du hos Jernia eller Maxbo. I tillegg trenger du metallskrot som gammelt bestikk, eller store gamle spikere.

Så har hun nesten ikke rukket rydde opp i kurven før en ny Hippie flytter inn, med sine rester og uferdige prosjekter.

Noen knapper tar man vare på fordi de sitter på pen kartong. De blir aldri brukt, de er bare vakre å se på. Disse er fra Steven B i Minneapolis og fra Dry Goods i Brooklyn, New York.

15

92075_haandarbeid fra hagen_cs5.indd 15

28/11/12 10.00