__MAIN_TEXT__

Page 1


NINA LISE MOEN

Gledesspredere Frittg책ende applikasjoner

90242_gledespredere_.indd 1

07/03/12 09.55


Til Sofie, Lukas og Matias, gledessprederne i mitt liv, en t책lmodig mann og til mamma og pappa som har heiet hele veien fra sidelinjen.

90242_gledespredere_.indd 2

07/03/12 09.55


Innholdsfortegnelse Forord Varm velkomst

6

Miksa materialer

124

Stoff

126

Vatt

126

Tegnesaker

126

Andre materialer

127 130

Generelle greier

9

Små gleder

9

Materialer

9

Tekniske tips

Utstyr

9

Bruk av mønstrene

Applikasjon

10

Størrelse

10

Base

10

Tekst

10

Alternativ til Lutradur

Quilting

11

Brodering med maskin 134

Avslutning

11

Quilting

134

Oppheng

11

Tekst

135

Variasjoner

11

Avslutninger

137

Vrengsying

138

Lukkekant

138

Sjarmerende skapninger 14

Garnkant

140

Skiftende sesonger

34

Trekantoppheng

141

Menneskelig mangfold

58

Merkelapper

142

Vellagra visdom

80

Henrivende husstander

96

Kule kreasjoner

90242_gledespredere_.indd 3

4

12

Ypperlige ynglinger

106

Gledestrålende galleri

120

og vliesofix

132

Markering på mørke stoffer

133 133

07/03/12 09.55


Forord Denne boken er til deg som liker å lage noe med hendene, uavhengig av hvilke materialer du foretrekker å jobbe med. Den er til deg som syr litt, og til deg som er en erfaren quilter. Den er til deg som har dårlig tid, og til deg som har god tid. Den er til deg som lager dine kreasjoner rundt kjøkkenbordet sammen med ungene, og til deg som tilbringer dagen ved symaskinen. Dette er en bok om quilting, men aller mest om skaperglede. Jeg hadde streifet innom tanken på en bok med små quilter da jeg så Hobbybokklubbens konkurranse «Vil du bli «hobbybokforfatter», så tusen takk til Cappelen Damm som valgte min idé og ga meg rom til å lage denne boken. Jeg startet med en klar visjon og et hode fullt av ideer. Den kreative fasen var lang og fargerik, og involverte en stor eske med stoffrester. Jeg har også laget mange av prosjektene i andre materialer, og kommer helt sikkert til å lage flere. Prosessen har gått i rykk og napp; noen ting må modnes, og livet rundt deg stopper forunderlig nok ikke opp selv om du skriver en bok. Familien min har vært positive kritikere og til tider tålmodige tilskuere når prosjektet har overtatt alle husets ledige flater. Selv havnet jeg borti quilting ved en ren tilfeldighet i slutten av 1998 da datteren min var alvorlig syk. Jeg var på jakt etter ideer til tidtrøyte på de lange dagene på sykehuset, da hun så et bilde av en antikk quilt og ønsket seg «en sånn en». Jeg lagde min første quilt til henne til jul det året, og det var kjærlighet ved første forsøk. Siden har jeg laget mange slags quilter, men jeg har helt klart en forkjærlighet for historiefortelling. Quilting er mitt kreative utløp, og jeg prøver å balansere seriøse arbeider, moro, blogging, mønstre og kurs. Jeg lager bl.a. mønstre til Quiltemagasinet, jobber med Make a Boob, et prosjekt for brystkreftsaken, og deltar i quilteutstillinger og -konkurranser. Du finner mer av det jeg holder på med på bloggen min, Mrs Moen (http://mrsmoen.blogspot.com). Det har vært utrolig morsomt å jobbe med Gledesspredere – å få lov til å gjøre det jeg liker aller best: slippe fantasien løs og leke med farger og materialer. Nå er det din tur!

Stavanger, 17. februar 2012. Nina Lise Moen

4

90242_gledespredere_.indd 4

07/03/12 09.55


5

90242_gledespredere_.indd 5

07/03/12 09.55


Varm velkomst Velkommen til en verden av gledesspredere! Jeg har i mange år laget små quilter til alle slags anledninger. Ingen begivenhet er for stor eller for liten til å dokumenteres og feires med et lite prosjekt. Jeg lager mine i stoff siden det er det jeg hovedsakelig jobber med, men du kan like gjerne male dem, brodere dem eller scrappe dem. Gledesspredere er akkurat det navnet tilsier; små prosjekter som sprer glede. Gledesspredere er enkle å lage og passer for alle. Du velger selv hvilken teknikk du vil bruke – enkel eller litt mer krevende. Mange av teknikkene passer også for barn. Gledesspredere kan lages av restematerialer du allerede har liggende. Siden prosjektene er små, trenger du ikke gå til innkjøp av store mengder materialer, og de tar heller ikke så lang tid å lage. Gledesspredere er fine å dele med andre. Lag gjerne flere samtidig og ha liggende til forskjellige anledninger, det er hyggelig å gi bort noe man har laget selv. Bruk dem som kort, til å henge på veggen, eller lag en serie som henges opp samlet. Du kan også bruke figurene til for eksempel dekkebrikker, på løpere, på puter, som blokker i et større arbeid, eller som et samleprosjekt hvor du lager mange ulike blokker og setter sammen til et større arbeid. Om boken Dette er en bok om skaperglede, og det å bruke de materialene du har for hånden. Figurene er stort sett enkle, og kan lages med mange ulike teknikker. Boken er laget slik at du skal kunne mikse og matche den figuren du ønsker med den teknikken du har lyst til å bruke. Velg en figur, velg en teknikk og følg framgangsmåten under det prosjektet hvor teknikken er beskrevet. Du finner en kort oversikt over materialene jeg har brukt under Miksa materialer, og utførlige beskrivelser av framgangsmåten under hvert prosjekt i Kule kreasjoner. Noen prosjekter er laget i flere varianter og materialer, du finner den i Gledestrålende Galleri side 120.

6

90242_gledespredere_.indd 6

07/03/12 09.55


Under Generelle greier finner du generell informasjon, og under Tekniske tips nærmere beskrivelse av ting og teknikker som går igjen i flere av prosjektene. Mønster til alle prosjektene finner du i full størrelse på utbrettsarket bakerst i boken.

7

90242_gledespredere_.indd 7

07/03/12 09.55


8

90242_gledespredere_.indd 8

07/03/12 09.55


Generelle greier Små gleder Det er mange grunner til at jeg har fått en forkjærlighet for disse små quiltene. Tiden er for knapp og ideene for mange til å lage store arbeider av alle, og jeg liker å fortelle små historier gjennom arbeidene mine. Med disse prosjektene får jeg min kreative fix, jeg får se ideene gjort om til virkelighet, og jeg har gleden av å dele dem med mange andre. Små prosjekter er utmerket til å teste ut nye teknikker, leke fritt med farger og design, henge flere sammen, bruke en blokk du har til overs som bakgrunn, bruke opp en rest av et stoff du er glad i, bruke allslags stoffer, bruke andre materialer, bruke opp vattrester, gi bort, bli ferdig på kort tid, lage mange, jobbe i en serie, supert som håndarbeid foran tv-en, flotte til å øve seg på frihåndsquilting, og det er alltid plass til en til på veggen. Jeg anbefaler at du leser gjennom hele framgangsmåten før du begynner på et prosjekt.

Materialer Jeg har brukt mange forskjellige materialer til prosjektene. Du finner en oversikt under Miksa materialer bak i boken.

Utstyr Du trenger ikke mye utstyr til disse prosjektene, men en god saks gjør arbeidet mye lettere. Jeg bruker skjæreutstyr (rullekniv, linjal og skjærematte) til å renskjære prosjektene med, men du kan like gjerne merke kantene med linjal og tusj, og klippe langs linjene. Ellers trenger du vanlige sysaker og et strykejern. Syr du med maskin, er det lurt å skifte nål og fjerne støv ofte.

9

90242_gledespredere_.indd 9

07/03/12 09.55


Applikasjon Jeg har hovedsakelig brukt maskinapplikasjon på prosjektene. De fleste prosjektene er applikert med vliesofix. Vliesofix er et dobbeltsidig lim som har papir på én (eller begge) sider (se Miksa materialer). Når du applikerer med vliesofix, blir figuren speilvendt i forhold til illustrasjonen. Du finner mer om bruk av vliesofix og mønstrene under Tekniske tips bak i boken.

Størrelse I beskrivelsene finner du målene på de ferdige prosjektene i cm (bredde x høyde), og du endrer størrelsen som du vil. Legg 2–3 cm til de ønskede målene når du lager bakgrunnen, lag vatten litt større enn bakgrunnen og bakstykket enda litt større enn vatten.

Base Med base mener jeg bakgrunn, vatt og bakstykke som applikasjonene festes på. Du finner to typer i boken: Vanlig sandwich: Skjær/klipp til vatt og bakstykke litt større enn bakgrunnsstoffet/ toppen. Legg dem sammen slik: bakstykke med vrangen opp + vatt + bakgrunnsstoff med retten opp. Fest gjerne lagene sammen med nåler eller spraylim. Vrengsydd sandwich: Skjær/klipp til vatt og bakstykke i samme størrelse som bakgrunnen. Legg dem sammen slik: vatt + bakgrunnsstoff med retten opp + bakstykke med vrangen opp.

v

v

Tekst Jeg bruker ofte tekst på arbeidene mine; både de store og de små. Noen ganger er det en beskjed til mottageren, noen ganger et ordtak, andre ganger ord som har vært til inspirasjon. Du finner eksempler på ulike måter å lage tekst på under Tekniske tips.

10

90242_gledespredere_.indd 10

07/03/12 09.55


Quilting Prosjektene i denne boken er quiltet på maskin; noen med stoppefoten, og andre med overtransportør. Noen få prosjekter er ikke quiltet. Du finner eksempler på ulike måter å quilte på under Tekniske tips.

Avslutning Jeg har brukt flere forskjellige avslutninger på prosjektene, som lukkekanter, vrengsying og garnkanter. Du finner disse nærmere beskrevet under Tekniske tips. Du kan også avslutte kantene ved for eksempel å stryke på kanter med vliesofix på baksiden, eller med dekorative sømmer som for eksempel tungesting. Signer arbeidene dine når du er ferdig, i det minste med dato, navnet ditt og hvem arbeidet eventuelt er laget til. Ikke bare glemmer man lett selv, det er også ekstra hyggelig for mottageren. Jeg skriver ofte rett på baksiden med stofftusj, eller på trekantopphenget (se Trekantoppheng under Tekniske tips). Ellers lager jeg enkle merkelapper som beskrevet under Tekniske tips.

Oppheng En av mine favoritter er trekantoppheng; de er enkle å lage og gir et usynlig oppheng. Du finner dem beskrevet under Tekniske tips. Ellers har jeg brukt både binders, gardinkroker og små metallringer fra både Clas Ohlson og hobbybutikken som oppheng. Sikkerhetsnåler, garnløkker og julepyntoppheng fungerer også bra. Alle sys på for hånd på baksiden av arbeidet.

Variasjoner Jeg har lekt meg med figurene og ulike materialer og teknikker. Mange av dem har vært nokså (og noen også helt) ukjente territorier for meg til nå, men jeg har hatt det morsomt, og det var vanskelig å stoppe. Du finner mange av disse i Gledestrålende Galleri på side 120–123.

11

90242_gledespredere_.indd 11

07/03/12 09.55

Profile for Cappelen Damm AS

Gledesspredere av Nina Lise Moen  

Gledesspredere er akkurat det navnet tilsier; små prosjekter som sprer glede. Prosjektene er enkle å lage, og passer for alle. Du velger sel...

Gledesspredere av Nina Lise Moen  

Gledesspredere er akkurat det navnet tilsier; små prosjekter som sprer glede. Prosjektene er enkle å lage, og passer for alle. Du velger sel...