Page 1


Franciska Munck-Johansen

1


Innhold Forord 4 Enkle og imponerende kaker Eton Mess Brownie Fløyelsmyk sjokoladepai S' Moreskake Verdens beste brownies Cake in a can Rosekake – klart du kan! God, gammeldags rullekake Syndig deilig snickerskake

7 8 11 12 15 16 19 20 23

Verdens beste sjokoladekaker 25 Bedre enn …-kake 27 Fransk silkepai 28 Verdens beste sjokoladekake 31 Sjokoladefondant med fløyelsmyk krem og nøtter 32 Superenkel og supergod sjokoladekake 35 Ombre sjokoladekake 36 Milliardærbrownie 39 Små sjokoladekaker med sjokoladekrem og bringebær 40 Sjokolademoussekake med nøttebunn 43 Deilige kaker med smak av sommer Saftig sommerkake med jordbær Overdådig sommerbløtkake Minipavlovaer med sommerbær Sommerens deiligste ostekake Brownies i festhumør Små rabarbraterter med marengs Verdens beste sjokoladekake med krem og blåbær Himmelsk sitronkake

45 47 48 51 52 55 56 59 60

Fantastiske kaker som ikke trenger steking 63 Ferrero Rocher-kake 65 Oreo drømmedessert 66 Oreo-sjokolademoussedessert 69 No bake-brownies 70 Sjokoladedrømmer med granateple 73 Syndige sjokoladeterter med bringebær 74 Frisk iskake med bær og mørk sjokolade 77 Jordbærdrøm med knuste Oreo-kjeks 78 Oreo-iskake med bringebær 81

2


Uimotståelige cupcakes Overdådige Snickers-cupcakes Gourmet-cupcakes for sjokoladeelskere Cupcakes med Daim og karamellfrosting Saftige brownie-cupcakes Sjokolade-cupcakes med vaniljefyll Toetasjes sjokolade-cupcakes med bringebær Ostekake-cupcakes med jordbær Mini-cupcakes med bacon

83 85 86 89 90 93 94 97 98

Fristende minikaker 101 Himmelske, små gulrotkakebiter 103 Små, sprø sitronterter med marengs 104 Gode, gammeldagse linser 107 Profiteroles 108 Små kaker med jordbær og krem 111 Budapest Brownie 112 Små nøttekaker med bjørnebær 115 Fantastiske festkaker 117 Mørk sjokoladedrøm med friske bær 119 Bløtkake med jordbær og roser 120 Drømmedessert 123 Oh my God-kake 124 Hvit sjokolademoussekake 127 Crêpekake med limekrem 128 Overdådig brownie-iskake 131 Sitronkake med valmuefrø og marengs 132 Enkel festkake til de store anledningene 135 Verdens beste festkake 136 Sjokoladekake med karamellpopcorn 139 Tusen takk 140 Oppskriftsregister 142 Testbakere 144

3


4


Forord Så lenge jeg kan huske, har jeg vært glad i å bake. De første bakeminnene har jeg fra kjøkkenet til farmor da jeg var bare noen få år gammel. Jeg fikk lov til å stå på en krakk og være med når hun bakte, og jeg fikk alltid lov til å slikke skålen. Lykken var stor da den deilige duften av nystekt kake bredte seg på kjøkkenet. Kjøkkenklokken som tikker er fortsatt er en av favorittlydene mine. For mer enn 25 år siden begynte jeg å samle på oppskrifter, og det var da jeg fant ut hva en virkelig god kake er – og hvordan den lages. En virkelig god kake for meg, skal smake helt fantastisk, den skal se flott ut og den skal være enkel å lage. Jeg har i dag en oppskriftssamling på mange tusen kaker, og for å finne frem til de aller beste har jeg bakt, smakt, testet og servert. Denne boken inneholder oppskrifter på de beste av de beste kakene. Her finner du favorittkakene mine som jeg har bakt i årevis, gamle familieoppskrifter og helt nye spennende oppskrifter. Det er svært viktig for meg at alle oppskriftene er uten feil og jeg ønsket i denne ­boken kun å ha med de beste kakene. Jeg valgte derfor å sette sammen et stort ­panel av mer enn 70 testbakere. De har testet alle oppskriftene grundig og gitt meg ­tilbakemeldinger på alle kakene. Kakene du finner i denne boken er kaker med gode ingredienser som alle får tak i, som ikke krever annet utstyr enn det de aller fleste har på kjøkkenet. Men kakene ser likevel vakre ut, og du vil glede deg til å servere dem – og de vil gi deg en smaksopplevelse helt utenom det vanlige. Jeg håper denne boken vil gi deg mange fine kakestunder!

5


Små rabarbraterter med marengs Friske og syrlige rabarbra mot søt marengs sammen med tynn og sprø tertedeig, gjør disse små tertene til de beste tertene jeg noen gang har smakt! Perfekte å lage med nyplukket rabarbra, men kan også lages med jordbær, bruk da halvparten av sukkeret til kompotten.

Ca. 24 stk.

Mørdeig

Marengs

300 g hvetemel 100 g melis 200 g smør, skåret i små firkanter 1 egg ev. litt kaldt vann

4 eggehviter 1/4 ts salt 250 g sukker 2 ts Maizena 1 ts eddik

Rabarbrakompott

1 kg rabarbra 200 g sukker 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

Sett frem 24 små terteformer i metall på et bakebrett. Stive muffinsformer kan også brukes. (Bruk ev. 2 former om gangen.)

Bruk et stort glass som er litt større enn diameteren på formene. til å stikke ut sirkler. Legg en sirkel med deig over formen og press forsiktig deigen ut til kanten. Bruk tommelen og press deigen litt ut over kanten, slik at du får et fint bølget mønster. Det gjør også at tertebunnen krymper mindre. Prikk bunnene med en gaffel.

Bland mel og melis i en skål. Bland smøret sammen med melet til en smuldrete deig. Tilsett egg og bland deigen raskt sammen. Tilsett ev. litt vann hvis det trengs. Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time. (Deigen kan gjerne lages dagen før.)

Stek bunnene midt i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 10 minutter til de er gylne.

Skjær rabarbrastengene i tynne skiver. Ha dem i en kasserolle sammen med sukker og 2 halve vanilje­ stenger som er skåret igjennom på langs. La det koke ved middels varme til rabarbraen begynner å bli myk. Pass på at den ikke koker for lenge, det skal ikke bli mos. Sett rabarbrakompotten til side.

Rett før servering lager du marengsen. Ha eggehviter og salt i en bolle. Pass på at bollen er helt ren og at du ikke får med eggeplomme. (Det gjør at marengsen ikke vil stivne.) Pisk egge­hvitene på lav hastighet til de skummer. Når skummet begynner å stivne tilsetter du sukkeret litt av gangen samt Maizena og eddik. Pisk til du får en myk og blank marengs og alt sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke visper for lenge, da blir blandingen klumpete.

Ta ut deigen fra kjøleskapet. Begynn med cirka en fjerdedel av deigen. Rull ut deigen mellom to lag med plastfolie, da er den enklere å håndtere. Deigen skal være 3–4 mm tykk.

56


Hell marengsen i en sprøytepose med stor sprøyte­ tipp. Ha litt rabarbrakompott i hver tertebunn og lag små topper av marengs. Brenn med en liten gassbrenner eller sett ovnen på grill og la tertene stå noen minutter i ovnen når den er helt varm. Følg godt med, slik at de ikke blir brent. Bunnene kan oppbevares i flere dager, men når kakene først er lagt sammen bør de serveres med en gang, ellers vil bunnene bli myke.

«Tertene ble veldig bra, og jeg har aldri laget terter før. De så veldig proffe og elegante ut og smaken var veldig bra. Bunnen passet perfekt sammen med det friske fyllet og den søte marengsen.» Heidi Haukenes Karud, Heidis kaker

57


«Nydelig og mektig kake som smelter på tungen. Fantastisk kombinasjon av kjeks, sjokolade og nøtter som til sammen utfyller hverandre og gjør kaken til noe helt for seg selv. Den var utrolig enkel å lage, få ingredienser og ingenting som skulle stekes!» Stina Skjørtvedt, Aurskog

64


Ferrero Rocher-kake Hvis du liker Ferrero Rocher-sjokolade, vil du elske denne kaken! Den har en uimotståelig ­sjokolade-/nøttesmak og er flott å se på. Kan gjøres nesten helt ferdig i god tid før servering.

Ca. 8 stykker

Pynt

Bunn

1 1/2 pakke Oreo-kjeks (225 g) 50 g smeltet smør

3 dl kremfløte 50 g hakkede hasselnøttkjerner 9 Ferrero Rocher-kuler

Fyll

700 g Philadelphia kremost naturell 350 g Nugatti (gjerne Nugatti Nøtteknas eller lignende)

Rist gjerne de hakkede nøttene i en tørr stekepanne ved middels varme til de blir gylne, det gir nøttene en ekstra god smak.

Kle en rund form, som er ca. 23 cm i diameter med bakepapir. Knus Oreo-kjeksene i en food processor eller lignende. Smelt smøret og bland det med den knuste kjeksen. Ha blandingen i formen og press den forsiktig sammen slik at du får en jevn bunn. Det er viktig at du ikke presser bunnen for hardt sammen, da vil den bli hard.

Pynt kaken med pisket krem, hakkede hasselnøtter og Ferrero Rocher kuler. Tips: Kan også serveres som iskake. La formen stå i fryseren før du pynter den. Ta den ut ca. ½ time før servering.

Sett bunnen i kjøleskapet mens du lager fyllet. Bland kremosten med Nugatti. Ha blandingen over bunnen. Sett formen i kjøleskapet i ½–1 time.

65


Syndige sjokoladeterter med bringebær Disse tertene ser ikke bare flotte ut, de smaker også utrolig godt. Perfekte som en dessert etter en bedre middag.

5 stk.

Terter

Pynt

Ganache

Tilbehør

Lag former til tertene ved å brette et ark med sølvfolie på ca. 30 x 30 cm to ganger, slik at du får ark som er ca. 15 x 15 cm. Bruk bunnen av et mindre glass (5-6 cm i diameter) og brett sølvfolien rundt, slik at du får en fin, rund form. Lag 5 former.

så varm at den akkurat begynner å småkoke. Ta kasserollen av varmen og tilsett sjokoladebitene. Rør med en liten visp til du får en glatt og blank m ­ asse. La massen avkjøle et par minutter på kjøkken­ benken.

Knus Oreo-kjeksene i en food processor eller lignen­ de. Smelt smøret og rør det sammen med kjeks­ smulene. Fordel blandingen i formene og trykk den forsiktig opp langs kantene. Det er bare fint at kantene blir litt ujevne. Sett formene i fryseren.

Ta frem formene. Fjern sølvfolien forsiktig. Plasser dem på serveringsfatet du ønsker å bruke. Hell ­ganachen i sjokoladetertene, dryss med litt gullflak. Sett dem i kjøleskapet i 5–10 minutter slik at ­ganachen får satt seg litt. Pynt med bringebær.

Lag ganachen ved å varme kremfløten, vanilje­ sukker og salt i en liten kasserolle. Fløten skal være

Serveres med vispet krem og gjerne en skål med ekstra bringebær.

1 pakke Oreo-kjeks (150 g) 40 g smeltet smør

125 g bringebær ev. litt gullflak

1,5 dl kremfløte 125 g mørk sjokolade i små biter 1 ts vaniljesukker 1 knivsodd salt

2 dl kremfløte 225 g bringebær

74


«Helt fantastisk lekre sjokoladeterter. ­Superdeilig smak, sprø, søte, syndige og flotte å se på. ­Enkle å lage er de også! Dette er uten tvil en ­oppskrift jeg vil bruke igjen mange ganger.» Lone Hjort, Møldrup

75


«For en FANTASTISK kake! Fantastisk fresh både i utseende og smak! Kaken er også rask og ­enkel å lage, og kan lages flere dager i forveien. Et ­perfekt alternativ til ostekaker og fromasjer, ­særlig på varme sommerdager.» Janna Risdal Ånesland, Birkeland

76


Frisk iskake med smak av sommer

Denne kaken er så stappfull av frukt og bær at den nesten kan kalles en fruktkake. Den smaker friskt og godt og er perfekt å servere en varm sommerdag. Kan fint lages dagen før.

Til 6–8 personer

Pynt

Bunn

2 kiwi 200 g blåbær 125 g bringebær litt granateplefrø (bruk gjerne andre bær og frukt)

150 g cashewnøtter naturell (uten salt) 250 g havrekjeks (for eksempel Bixit) 3 ss lyst rørsukker (kan erstattes av vanlig ­sukker) 75 g smeltet smør

Fyll

100 g sukker 3 eggeplommer 3 dl kremfløte 1 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang 300 g fryste bringebær skall av 1 liten lime (ca. 1 1/2 ts) 100 g hakket mørk sjokolade

Pisk sukker, vaniljesukker og eggeplommer til egge­dosis. Pisk kremen stiv og bland den sammen med eggedosisen, revet limeskall og hakket sjokolade. Hakk de fryste bringebærene og bland dem inn. Hell blandingen i formen over bunnen.

Kle en rund form, som er ca. 21 cm i diameter, med bakepapir. Knus kjeksene og cashewnøttene i en food processor eller lignende. Smelt smøret og bland det med sukker og den knuste kjeksen. Ha blandingen i formen og press den forsiktig mot bunnen slik at du får en jevn bunn (ikke press for hardt, da blir bunnen vanskelig å skjære i). Sett bunnen i fryseren mens du lager fyllet.

La formen stå i fryseren til fyllet har satt seg. Det tar et par timer. Lag gjerne kaken dagen før. Ta den ut av fryseren minst en time før servering slik at den ikke blir for hard. Pynt med kiwiskiver og bær.

77


«En helt vidunderlig sammensetning av­­smaker! ­Perfekt til sjokoladeelskeren! Familien min ­elsket dem!» Jette Stub, Tikøb

84


Overdådige Snickers-cupcakes Saftige og myke sjokoladecupcakes med fløyelsmyk snickersfrosting toppet med karamell- og sjokoladesaus og biter av Snickers. Disse er ypperlige å lage hvis du har lyst til å servere noe som er skikkelig godt og som også ser helt fantastisk ut.

Ca. 12 store

Snickers Frosting

Cupcakes

225 g smør 4 egg 100 g lyst rørsukker 300 g sukker 1,5 dl lettrømme 1 dl melk 300 g mel 120 g bakekakao 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker 2 ts bakepulver 1/2 ts salt

225 g romtemperert smør 10 dl melis 2 ts vaniljesukker 3–4 ts fløte eller melk 3 Snickers skåret i mindre biter

Pynt

2 Snickers ev. sjokolade- og karamellsaus

Når kakene er helt avkjølte lager du frostingen.

Sett ovnen på 175 grader varmluft. Sett store cupcakesformer på et bakebrett.

Visp sammen smør, melis og vaniljesukker til du får en luftig og hvit krem. Det tar vanligvis 4–5 min­ utter med elektrisk visp på høy hastighet. Bruk gjerne padlevispen hvis du har en slik, eller vanlig visp. Tilsett fløte eller melk litt om gangen til du får ønsket konsistens. Ha til slutt i Snickers som er skåret i ganske små biter.

Smelt smøret, sett det til side. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis, det tar ca. 5 minutter. Bland smeltet smør med lettrømme og melk. Bland de tørre ingrediensene sammen og sikt dem i eggedosisen skiftevis med smør/rømmeblandingen. Ha røren i formene. Fyll formene 3/4 fulle.

Ha frostingen i en pose med stjernetipp. Pynt med biter av Snickers og ev. litt sjokolade- og karamellsaus.

Stekes midt i ovnen i ca. 20–25 minutter. Test med en kakepinne. Ta ut kakene så snart det ikke henger deig igjen. Avkjøles på rist med et rent kjøkkenhåndkle over.

85


Bløtkake med jordbær og roser Vakker, liten kake som er perfekt til sommerfesten, eller hvis du skal ta med en kake i et selskap. Den er svært enkel å lage, men ser imponerende ut og smaker helt nydelig.

Ca. 6 kakestykker Sukkerlake til dynking

Lars Lians sukkerbrød

5 egg 125 g sukker 125 g mel revet skall av 1/2 sitron frø fra 1/2 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

1 dl vann 100 g sukker skall av 1/2 sitron

Sett ovnen på 170 grader varmluft. Ha bakepapir i bunnen av en form på 15 cm i diameter. Smør ­sidene. (Du kan også lage den i en bunn som er 20 cm i diameter; du vil da få en noe lavere kake.)

Ta sukkerbrødet ut av ovnen. La det avkjøle. Del sukkerbrødet i tre når det er helt avkjølt. Bruk en kakedeler, eller del med en skarp kniv.

Fyll

6 dl kremfløte 50 g sukker frø fra en vaniljestang, eller 2 ts vaniljesukker 700 g jordbær

Ha kremfløte, sukker og vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang i en bolle. Visp kremen stiv.

Riv sitronskallet til bunnen. Bruk bare det gule. Egg, sukker, sitronskall og vaniljesukker ­ varmes over vannbad til sukkeret er oppløst. (Ha litt vann i en kasserolle, plasser en skål som tåler varme over kasse­rollen, for eksempel i glass eller keramikk. Skålen må være så stor at den dekker hele kasse­ rollen. Pass på så ikke vannet berører skålen.)

Rens jordbærene, skjær noen av bærene i to til pynt og resten i mindre biter. Ha den første bunnen på et serveringsfat, dynk godt med sukkerlake. Ha på en fjerdedel av kremen og halvparten av jordbærbitene. Legg på neste bunn og gjenta. Legg på siste bunn, dynk godt og smør et veldig tynt lag med krem på topp og sider. Sett kaken kaldt en times tid. Det gjør det enklere å få det siste laget jevnt og pent. Fordel resten av kremen på toppen og sidene av kaken, smør den forsiktig ut med en kakespatel eller lignende. Legg de halve jordbærene rundt kanten på fatet. Dryss med litt melis. Pynt med friske roser. Start med å legge en kant med roser ytterst og fyll på med flere i midten.

Når sukkeret er smeltet heller du blandingen i en rørebolle. Visp eggemassen til luftig eggedosis, det tar ca. 8–10 minutter på nesten full styrke. Sikt inn melet og vend det helt forsiktig inn med en slikkepott. Ha røren i formen. Stryk deigen oppetter kantene med en slikkepott, det gjør at den hever mer jevnt, og du slipper topp på midten. Stekes midt i ovnen i 25–30 minutter. Test med en bakepinne. Lag sukkerlaken ved å blande alle ingrediensene i en kasserolle og la det småkoke til sukkeret er oppløst. Settes kaldt til det skal brukes.

120


«Dette er en perfekt kake å servere om sommeren. Den ga meg skikkelig sommerstemning! Men den er også så fin at den kunne vært et ­bryllup verdig! GARANTERT en kake jeg kommer til å lage flere ganger!» Leif Inge Bårdsen, kakeblogger

121


Oh my God-kake Dette er uten tvil en av de beste kakene jeg har smakt. Verdens beste sjokoladekake og frisk bringebærmousse toppet med myk italiensk marengs. Oh my God! Denne kaken er virkelig helt fantastisk!

Til 10–12 personer

Bringebærmousse

Sjokoladekake

400 g frosne bringebær 120 g sukker saft og skall fra 1 lime 6 gelatinplater 6 dl kremfløte frø fra 1/2 vaniljestang

4 egg 125 g mørk rørsukker gjerne muscavado-sukker 125 g vanlig sukker 1 ts vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang 100 g smør 1,5 dl kremfløte 300 g god mørk sjokolade, helst 70 % 50 g hvetemel

Italiensk marengs 120 g eggehvite 40 g + 200 g sukker 1 dl vann

Pynt

250 g bringebær

Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.

og limesaft og finrevet skall. La det koke i noen min­ utter til sukkeret er oppløst. Ha blandingen i en blender, bland godt og sikt pureen, slik at du får bort frøene. Ha blandingen tilbake i kasserollen og gi den et kort oppkok. Ta den av platen. Klem vannet ut av gelatinplatene og ha dem i bringebærpureen. Rør til gelatinplatene blir oppløst. Avkjøl til blandingen er kald, men ikke stiv.

Ha bakepapir i bunnen av en springform på ca. 24 cm i diameter. Smør sidene. Visp egg og sukker lett sammen for hånd. Ta frøene ut av vaniljestangen. Ha smør, vaniljefrø og krem­ fløte i en kjele. Varm opp til blandingen så vidt begynner å småkoke. Ta kjelen av varmen og tilsett sjoko­laden. Rør til blandingen er glatt og sjokoladen er helt oppløst. Tilsett egge­blandingen og mel.

Pisk fløten til krem sammen med frø fra vaniljestang. Tilsett den kalde bringebærpureen. Rør lett sammen. Ha den avkjølte sjokoladekaken i en ren springform. Hell moussen over kaken og la kaken stå kaldt i kjøle­skapet i minst 2–3 timer, gjerne over natten.

Ha røren i formen. Stekes midt i ovnen i 25–30 min­ utter. Sjekk ofte! Hele hemmeligheten med denne kaken er steketiden! Sjekk derfor allerede etter ca. 20 minutter.

Lag marengsen rett før servering. Pisk eggehvitene og 40 gram av sukkeret halvstivt på middels hastighet. Ha 200 g sukker og 1 dl vann i en kasserolle og la det koke i noen minutter uten å røre til det blir til sirup. Når sirupen holder akkurat 120 grader er den klar. Hvis du ikke har termometer kan du la laken stå et halvt minutt etter du har tatt den av varmen. Tilsett sirupen i en tynn stråle, mens du pisker marengsen.

Kaken skal ikke være helt stekt. Den skal være så stekt at overflaten, sider og bunn er faste, men midten må fortsatt være myk og flytende når du tar den ut av ovnen. Avkjøl kaken helt. Lag bringebærmoussen. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Kok opp bærene og tilsett s­ ukker

124


Pisk marengsen på full styrke til den er akkurat så stiv at du kan snu bollen opp ned. Men ikke pisk for lenge, da kan den bli kornete.

marengs­topper og bringebær. Brenn gjerne marengsen med en marengsbrenner hvis du har det. ­Ellers er den også god som den er.

Ta kaken ut av kjøleskapet. Skjær med en skarp kniv rundt kanten, og fjern forsiktig formen. Pynt med

«Denne kaken er perfekt hvis man vil imponere med en god konfektkake med nydelig frisk mousse og søt marengs! Tittelen er velfortjent!» Maria Kristine Svendsen, Fredrikstad

125


«Denne kaken fortjener en spesiell anledning, for det er virkelig en festkake!» Trude Skamsar

130


Overdådig brownie-iskake Dette er den ultimate festkaken. Den smaker helt fantastisk og ser imponerende ut, samtidig som alt kan gjøres ferdig i god tid. Du kan gjerne bruke hjemmelaget is, men jeg synes den smaker like godt med en ferdig is av god kvalitet.

Til 8–10 personer

Brownies

6 egg 300 g muscovadosukker eller mørkt rørsukker 300 g vanlig sukker 250 g god mørk sjokolade 450 g smeltet smør 300 g hvetemel 160 g bakekakao 4 ts vaniljesukker 400 g revet marsipan

2 pakker is, til sammen 2 liter bruk favoritt-isen din, her er det brukt valnøtt-is, eller lag isen selv hvis du foretrekker det.

Sett ovnen på 175 grader varmluft.

Følg godt med fra det har gått ca. 15 minutter.

Smør en firkantet form på ca. 20 x 30 cm samt en rund form på ca. 24 cm.

Hele hemmeligheten er å steke brownien akkurat passe. Brownies kan ha en nesten flytende kjerne, stek den derfor heller for lite enn for mye.

Pynt

50 g peanøtter ev. litt sjokoladesaus eller smeltet sjokolade litt melis

Rør sammen egg, muscovadosukker og vanlig sukker med en stor visp. Ikke rør for mye, det skal ikke være eggedosis.

Avkjøl kakene med et kjøkkenhåndkle over slik at de beholder fuktigheten. Kan også avkjøles i kjøleskap.

Smelt smøret i en kasserolle. Ta kasserollen av platen og rør inn sjokoladen som er hakket i mindre biter. Rør til massen er glatt og myk.

Ta isen ut av fryseren. Rør den myk. Ha isen i formen over browniebunnen. Sett formen i fryseren i minst et par timer.

Ha massen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører godt.

Ta formen ut av fryseren ½–1 time før servering. Hvis det er vanskelig å få isen ut av formen, kan du senke formen i varmt vann i 10–15 sekunder. Gjenta til isen slipper.

Sikt melet i bollen. Bland i alt det tørre til du får en deilig, seigtflytende røre. Tilsett revet marsipan litt om gangen. Rør innimellom slik at marsipanen blir godt fordelt i røren. Bruk gjerne en stor visp til å fordele marsipanen godt i røren.

Skjær brownien fra langpannen i mindre biter, ca. 3 x 3 cm. Dryss med melis. Pynt med sjokoladesaus, browniebiter og peanøtter.

Fordel røren i formene. Stekes midt i ovnen i 20–25 minutter.

131

Profile for Cappelen Damm AS

Franciska Munck-Johansen Franciskas fristende kaker  

La deg friste! Utrolig gode – og ikke minst vakre – kaker som faktisk er enkle å lage. Franciska har bakt kaker i mer enn 20 år og her er h...

Franciska Munck-Johansen Franciskas fristende kaker  

La deg friste! Utrolig gode – og ikke minst vakre – kaker som faktisk er enkle å lage. Franciska har bakt kaker i mer enn 20 år og her er h...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded