Denise Samson Poncho

Page 1
© CAPPELEN DAMM AS, 2016 ISBN 978-82-02-51129-6 1.utgave, 1 opplag 2016 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. Omslag og bokdesign: Laila Sundet Gundersen Hovedfotograf: Guri Pfeifer Photo Diagrammer: Denise Samson Fagkonsulent: May Britt Bjella Zamori Repro: Narayana Press Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2016


Innhold 4 ....... 6 ....... 7 ....... 8 ....... 11 ....... 12 ....... 14 ....... 16 ....... 20 ....... 23 ....... 24 ....... 26 ....... 28 ....... 29 ....... 31 ....... 32 ....... 36 ....... 38 ....... 40 ....... 44 ....... 48 ....... 51 ....... 54 ....... 58 ....... 62 ....... 64 ....... 68 ....... 71 ....... 74 ....... 76 ....... 78 ....... 82 ....... 86 ....... 90 ....... 92 ....... 94 ....... 96 ....... 98 ....... 102 ....... 106 ....... 108 ....... 112 ....... 114 ....... 116 ....... 118 ....... 120 ....... 122 ....... 124 ....... 124 ....... 126 ....... 129 .......

Forord og takk Ulike ponchofasonger Forkortelser Omanponchoen Ørevarmer Genserponcho med viklemasker Pulsvarmere Cape med optisk flette Stor ponchogenser Lue og skjerf Lommeskjerf Poncho med Missonistriper Pulsvarmere Firkantponcho Løs hals i ribbestrikk Klassisk poncho med fletter Poncho med bladmønster Pulsvarmere Heklet firkløverponcho Barcelona poncho/sjal med flette Ponchogenser med lav rullehals Flettestrikket firkantponcho Heklet poncho av firkantstjerner New York skyline poncho Poncho med fletter og beltehull Klokkeponcho Poncho i nettpatent Nettheklet poncho med pikoter Stor, rund hals / sjelevarmer Ribbestrikket poncho Heklet sjal med åpen vifte Poncho med raglanflette Poncho med hette Kort poncho med hette Heklet sjal i nettmønster med skjell Høstponcho Ørevarmer Poncho med keltisk knute Deniseponchoen Deniseluen Poncho med kurvfletter Poncho med inkamønster Pelsponcho med høy hals Støvelmansjetter Flerbruksponcho Poncho med diamantfletter Poncho med pelskant Løs hals Løse mansjetter Heklet sjal med glitter Garnleverandører


Følg meg gjerne på bloggen min: andreboller.no, eller på Facebook: Andre Boller – Denise Samson


forord Til noen av ponchoene er det tilbehør som matchende lue, pannebånd, pulsvarmere eller støvelmansjetter.

Poncho – dette enkle, men likevel så elegante plagget. Jeg har alltid følt at jeg blir noen centimeter høyere når jeg har på meg en poncho. Det er noe sofistikert over den. Nå har den kommet tilbake for fullt over hele verden. Det er bare å ta en titt rundt seg på trikken, i butikkvinduene og på bilder fra moteverdenens catwalker – ponchoen har blitt en skikkelig dille. Den kan være tykk eller tynn, med eller uten frynser, nøytral eller mønstret, ytterplagg eller festplagg. Det er nesten uendelige muligheter til å utforme en poncho, men fellesnevneren er den enkle formen og brukervennligheten.

Jeg anbefaler deg å strikke ponchoene på rundpinne selv om arbeidet skal strikkes frem og tilbake. Det er mindre belastende for skuldre, nakke og armer. Håper jeg kan inspirerer deg til noen hyggelige håndarbeidstimer.

Denise Samson

Ponchoen hadde sin storhetstid på 1970-tallet – enhver hippie med respekt for seg selv hadde en fargerik poncho. Plagget skal stamme fra Peru og er et tradisjonelt plagg som brukes over hele SørAmerika, gjerne vevet i vanntette ulltekstiler. Formen på den tradisjonelle ponchoen er et firkantet teppe med en splitt på midten slik at man skal få hodet gjennom. På store utendørsarrangementer er det vel noen og enhver som har blitt reddet av en selger med regnponchoer med hette!

Ta kk Den største takken går til forlaget og min redaktør Toril Blomquist, som viste meg tillit og som hadde tro på at jeg kunne klare å lage en bok på rekordtid, og til fotograf Guri Pfeifer, som nok en gang har tatt fabelaktige bilder av plaggene mine, og til Laila Sundet, som har designet denne lekre boken. En stor takk til May Britt Bjella Zamori for én av ponchooppskriftene samt faglig gjennomlesing av manus. Takk til House of Yarn, Viking of Norway og A Knit Story som raust har delt sine oppskrifter med meg. House of Yarn, Sandnes garn og Tjorven har også sponset garn til mine design. En hjertevarm takk til mine strikkersker, Anne-Grethe Kolstad, Bente Bodin Sundet og Solbjørg Rustad, som hjalp meg ut av en knipe da jeg ikke hadde kapasitet til å strikke alle ponchoene selv. Og selvfølgelig min kjære, snille, tålmodige Tormod – som heier like entusiastisk på hvert eneste plagg jeg produserer. Takk også til modellene som er på bildene av mine design: Anna Pfeifer, Frøya Hetzel, Kaja Marie Lereng Kvernbakken, Linda Aagnes og Marion Range Aasbø.

I denne boken har jeg samlet 20 av mine egne design – både heklede og strikkede varianter, men har i tillegg valgt ut 15 av mine favoritter blant de norske garnprodusentenes fineste oppskrifter. Noen av designerne kjenner jeg godt, og det er ekstra hyggelig å kunne krydre boken med deres oppskrifter. Navnet på de forskjellige designerne står på hver enkelt oppskrift. Enkelte av oppskriftene er i krysningspunktet mellom poncho og genser, mens andre er mer som et stort sjal. De fleste er midt i mellom, og representerer den klassiske ponchoen. En poncho burde være overkommelig å strikke eller hekle for de fleste – det er jo nesten ingen montering, annet enn noen enkle sømmer.

5


Ulike ponchofasonger En poncho kan i prinsippet være noe så enkelt som bare ett stykke med et hull til hodet. Akkurat denne «ur-varianten» har jeg ikke med i boken, men det er mange av ponchoene som består av ett eller to helt rette stykker. En strikket eller heklet poncho vil raskt føye seg etter kroppen og forme seg fint rundt skuldre og armer, selv om plagget bare består av rette stykker. Mange av ponchoene i boken er strikket i fasong, med rundfelling eller raglanfelling over skulderpartiet, men de fleste er laget av rette stykker som er sydd sammen på ganske enkelt vis, og som i all sin enkelhet skaper ponchoer med flere ulike bruksmuligheter. Her har jeg tegnet skisser på noen av de måtene du kan sette sammen en poncho på, enten ved å strikke eller hekle to like stykker som sys sammen, eller ett rektangulært stykke som sys sammen på forskjellige måter.

Ponchofasonger

1 Poncho av ett langt, rektangulært stykke, der den ene kortsiden sys sammen med den ene langsiden, slik du ser på skissen. Ponchoen får én side med spiss og én side som går tvers over. Den kan brukes med spissen foran eller bak, etter ønske. Klassisk poncho med fletter (side 32) og Poncho med bladmønster (side 36) er laget på denne måten.

2 Poncho av ett rektangulært stykke som brettes dobbelt og sys sammen langs den ene siden. Øverst mot bretten settes det av en halsåpning. Poncho med Missonistriper (side 26) er laget på denne måten.

3 Poncho av to rektangulære stykker som brettes dobbelt og sys sammen i sidene, midt foran og midt bak. Øverst i hver side settes det av åpning til armene, og øverst i midtsømmen settes det av til halsåpning. Stor ponchogenser (side 20) er laget slik.


4 Ett rektangulært stykke brettes dobbelt og sys sammen med et separat flettestykke (innfelt) midt foran, se tegningene. En eventuell hette strikkes på ved å plukke opp masker i halsåpningen. Poncho med hette (side 86) er laget på denne måten.

5 Ett langt, rektangulært stykke brettes dobbelt, og et separat flettestykke felles inn i den åpne siden. Prinsippet er det samme som for ponchoen over (nr. 4), men her snus ponchoen med spissen ned og får fletten på den ene skulderen. Poncho med keltisk knute (side 98) er laget slik.

6 To like, rektangulære stykker sys sammen med kortside mot langside, se skissen. det gir en poncho med lik spiss foran og bak, men den kan selvsagt også snus med spissene i hver side. Det er denne ponchotypen det er flest av her i boken: Firkantponcho (side 29), Heklet firkløverponcho (side 40), Flettestrikket firkantponcho (side 51), Poncho i nettpatent (side 68), Nettheklet poncho med pikoter (side 71) og Ribbestrikket poncho (side 76) er alle laget på denne måten.

Forkortelser

lm = luftmaske(r) lm-bue = luftmaskebue(r) m = maske(r) midtm = midtmaske(r) omg = omgang(er) p = pinne(r) r = rett rest = resterende rundp = rundpinne sm = sammen st = stav strømpe-p = strømpepinne(r) vr = vrang

arb = arbeid beg = begynnelsen dbst = dobbeltstav flette-p = flettepinne(r) fm = fastmaske(r) g = gram ggr = ganger hjelpe-p = hjelpepinne(r) kantm = kantmaske(r) krepsem = krepsemaske kjm = kjedemaske(r)

7

Firkantponcho