Page 1


MATERIALER:

Kardet lammeull i fem farger Filtenål medium Filteplate

NÅLEPUTE

.

En dekorativ og praktisk oppbevaring av knappenåler er en nålepute laget av lammeull. Start med en stor bit lammeull og bearbeid den med filtenål til en fugl. Bruk en medium filtenål. Bruk filtplaten som underlag. Form hodet og kroppen til en fast modell. Legg en liten turkis ullbit på nåleplaten og filt den til et fast nebb. Sett den deretter på fuglehodet og filt den fast med nålen. Nålfilt et lite platå på undersiden, slik at fuglen kan stå støtt. For ekstra balanse kan du bruke fire knappenåler som støtteben, slik at det blir en firebent fugl! Fest en liten gul, hvit og svart ullbit til øyne.

46


MATERIALER:

Ullfilt/Hobbyfilt Stoppenål Garn Kardet lammeull Såpe/vann

. Pakk inn presanger i ullfilt, hobbyfilt eller et tovet ullplagg. Bruk samme teknikk som når du pakker inn med papir. Legg esken på filten og brett inn på sidene. Brett inn tre flapper på undersiden, og klipp bort overflødig filt. Fest innpakningsmaterialet med dobbeltsidig teip, eller sy en enkel søm på sidene og under pakken. Du trenger ca. 20–25 cm ullfilt for å knyte en enkel knute på toppen. Klipp opp hvis du ikke har flapper å lage knute av. Klipp til rette tupper. Fest en garnsnor med ullkuler på pakken. Lag dem av kardet ull med såpe- og vannteknikk, se side 7. Bruk en stoppenål når du trer på ullkulene. Ullkuler på garnsnøre blir også dekorativt på flasker.

GAVEINNPAKNING

48


SIRKELGIRLANDER

.

På enkle måter kan man skape litt farge i hverdagen, for eksempel med en girlander. Girlander passer som dekorasjon i et vindu, i døråpningen, fra vegg til vegg eller over et bord. Bestem deg for en form som du lett kan produsere mange av. Det er for eksempel enkelt å lage mange sirkler. Lag en papirmal, 4 cm i diameter, og klipp ut flere om gangen. Lag alle i samme farge eller i ulike fargenyanser, så skaper du en regnbueeffekt. Legg sirklene etter hverandre. Sy en rettsøm over alle sirklene med store sting på symaskinen. NB! La det være en trådlengde på ca. 20 cm før du starter å sy den første sirkelen. Det skal være igjen 20 cm tråd etter den siste sirkelen også. Lag gjerne flere lengder som kan henge om hverandre.

MATERIALER:

Ullfilt/Hobbyfilt/tovet ullklær Sytråd Symaskin Stoffsaks

Tips! For oppbevaring av girlander, surr tråden rundt en kartongskive, så unngår du floker.


.

FUGLER

50


MATERIALER:

Hobbyfilt/ullfilt Lammeull Brodergarn Bomullstråd Liten skarp saks Tyll Fjær Paljetter

Lag en uro med fugler av ullfilt eller hobbyfilt. Heng dem på en fin gren i vinduet eller fra taket. Bruk mønster av fuglene og overfør de til filten. Klipp ut hver fugl i dobbel filt. Sy delene sammen med brodergarn. Legg i en bit med tyll til stjert. Fyll i litt ull for få en 3Deffekt. Sy på små biter av ull til øyne og hjerter. Tre fuglene på en sterk tråd sammen med noen paljetter. Fest 5–6 fuglelengder i grenen og heng så opp grenen med fiskesnøre.

51


HJERTE AV EIKENØTTESKALL

.

52


MATERIALER:

Kvister med eikenøtteskall, ca. 20 stk Hobbylim Limpistol Såpe/vann eller filtnål Ståltråd, myk

Små kvister med eikenøtteskall som du finner på bakken, kan du sette sammen til et hjerte. Bruk en myk ståltråd og legg et skall vekselvis til høyre og venstre etter hverandre. Tvinn ståltråd rundt kvistene. Bøy til en hjerteform. Fest endene på ståltråden ved spissen av hjertet. Pinnene på eikeskallet kan være litt skjøre og kan lett løsne fra selve skallet. Lim dem på med limpistol til slutt. Lag nye fargerike nøtter av kardet ull. Ta en veldig liten bit ull, rull til en ball i håndflaten, dypp i såpevann, rull i håndflaten, dypp i rent vann, rull igjen. Gjenta. La alle kulene tørke og lim dem på nøtteskallet. Du kan også lage kulene med filtenål. Rull ullbiten i hendene, stikk filtenålen gjentatte ganger i biten til den blir en fast kule. Bruk nåleplaten som underlag. Heng hjertet opp i et bånd.

53


MATERIALER:

Ullfilt/Nepal ull Fiskesnøre Synål Paljetter Perler Hobbylim

URO I PASTELL

.

Med en enkel uro blir et vindu eller en vegg et fargerikt blikkfang. Velg en fargesammensetning på draperiet og klipp ut sirkler i ullfilt ca. 3,5 cm i diameter. Legg sirklene i lengder på 7–8 stykker på gulvet slik at du får et overblikk over sirklene og kan justere dem. Bruk et tynt fiskesnøre og synål som du trer gjennom ullsirklene. Lag en knute lengst nede, før du trer snæret igjennom sirkelen. Lim paljetter på noen sirkler. Tre på og knyt på perler her og der. Fest lengdene på en bambusstang. Knyt en enkel knute med sløyfe slik at den lett kan tas opp senere. For oppbevaring av uroen, snurr dem hver for seg på en langsmal kartong (en A4-side som er brettet på midten) og fest enden med teip.

55


EGGEVARMER

.

56


MATERIALER:

Ullfilt Tyll Tyllperle Metallfarget sytråd Symaskin eller synål og tråd

En «eggelue» bevarer eggene varme lenger, i tillegg til at den er en fin dekorasjon på frokostbordet. Se mønster. Klipp ut to sider av forskjellige farger ullfilt og sett dem sammen. Toppen av luen lages av en bit tyll, 10 x 3 cm lang. Legg den i små folder/bretter, fest med knappenål mellom for- og bakstykket. Sy sikksakksøm rundt, gjerne med en festlig glittertråd. Sy på små dekorative perler, tyll, ull eller lignende.

SIKKSAKKSØM

57


MATERIALER:

Nepal ullfilt Hobbyfilt/ullfilt Stoffsaks Tekstillim

BRIKKER – PUSLESPILLBITER

Klipp ut brikker som ligner puslespillbiter. Bruk mønsterne på denne siden. Den underste delen er nepalull og det øverste er tynn hobbyull. Bruk en god stoffsaks for å få jevne kanter når du klipper ut brikkene. Legg på tekstillim mellom lagene og la dem ligge i press under tunge bøker. Finjuster kantene etterpå. Lag en litt større brikke for kanne.

62

.


klĂŚr

65


MATERIALER:

.

Ullfilt/hobbyfilt Stoffsaks Brodergarn Synål Tekstillim Perler

LUE MED BLOMSTER

Denne luen var tidligere løs i formen og for stor. Ved toving i vaskemaskin på 60 grader ble den fastere i formen og mer anvendelig. Fester du også på noen blomster, blir den så god som ny. Klipp ut roser og blad i ullfilt. Tegn av mønsteret på roser og klipp de ut i en spiralform, se side 84. Start ved den innerste enden av rosen og rull den sammen til en opphøyd rose. Legg på litt lim i bunnen og sy fast rosene med en perle i midten. Sy på blader med tråklesting. Sy korssting rundt luen.

67


ÉN GENSER = VESKE, PULSVANTER, HJERTE og ØREVARMER En avlagt ullgenser kan brukes til mye nytt når den toves i vaskemaskin på 60 grader.

FELLES MATERIALER:

Til prosjektene på side 68–71 Tovet genser Ullgarn Heklekrok nr. 2,5 Garn neonfarget Stoppenål Gren Ståltråd Brosjenål

68


.

PULSVANTER

Klipp ut et helt stykke, ca. 23 cm for håndledd x 17 cm lengde. Lag et likedan til andre hånden fra samme mønsterutsnitt på genseren. Sy sammen i siden. For å få en finere kant foran kan du hekle med ullgarn. Plukk opp maskene i genseren med heklekrok nr. 2,5. (Det kan iblant være litt vanskelig å plukke opp masker av tovede plagg, men gi ikke opp!) Hekle 2–3 omganger med fastmasker. Avslutt med å hekle en omgang med picoter. Picoter eller tunger lager du med 3 luftmasker, 1 fastmaske, som hekles tilbake i den første luftmasken. På motsatt side av pulsvanten hekler du en enkel omgang med fastmasker. Dette blir riktig gode og varme pulsvanter for ekstra kalde dager.

.

VESKE

Veskens høyde er 25 cm på midten og 28 cm på sidene. Bredden er 32 cm ved håndtaket og øker til 38 cm langs bunnen. Vesken klippes ut fra for- og bakstykke av genseren. Sy sammen sider og bunn rette mot rette. La 15 cm være åpent i sidene. Snu vesken. Brett inn sidesømmen og sy en tråklesøm. Brett deretter ned øvre kant (6 cm) til en kanal og sy en søm. Tre en bøyelig og sterk gren inn i kanalen. Legg grenene om hverandre og surr en ståltråd stramt rundt skjøten. Dra skjøten inn i kanalen slik at den ikke synes. Gjenta det samme med den andre hanken. For å få litt ekstra fargekontrast sy en tråklesøm langs med bunnen av vesken. Bruk neonfarget garn. Sy deretter en søm med knuter på midten av vesken. Lag først én knute, så en ny oppå den første og ytterligere en knute = kule. Surr litt av garnet rundt håndtaket så blir det ekstra dekorativt.

69


HJERTE

.

nål og tråd. Sy alle formene sammen til en ball. Lag en tovet kule av kardet ull, såpe og vann (se side 111). La den tørke. Bruk en sterk bomullstråd og en stoppenål når du trer på den tovede kulen, deretter en gul filtbit, frynseballen, og fest tråden i spissen av hjertet. Sy på en ny tråd i øvre del av hjertet og heng hjertet opp på et skap eller i et vindu.

Se mønster 22 side 132 og klipp ut for- og bakside til et hjerte. Sy knapphullssting rundt hvert av hjertene. Sy sammen sidene med kastesting, og fyll hjertet med vatt. Sy igjen resten. Klipp 4 sirkler i ulike farger ullfilt. Se mønster nr. 3. Klipp frynser/hakk rundt sirklenes ytterkant. Brett dem sammen på midten, og deretter til en fjerdedels sirkel. Fest med

70


ØREVARMER

Klipp av den brede kragen på genseren og lag en flott ørevarmer. Lag en fold og sy med kastesting rundt kanten eller behold en rufsete kant. Lag en blomsterdekorasjon av ullfilt. Klipp til stjerneformer i ulike størrelser, klipp frynser rundt kantene og legg dem i lag på hverandre. Klipp tre sirkler ullfilt og klipp hakk rundt ytterkantene. Brett sirkelen i to og deretter en gang til slik at du får en kvart sirkel. Gjenta med de andre sirkelene. Fest de sammen med nål og tråd. Sy blomsten fast i stjerneformene og sy en brosjenål på baksiden til slutt.

.

71


MATERIALER:

Skjört Ullfilt Sytråd og nål Stoffsaks Knapper

SKJØRT

.

MED BLOMSTER

Det gjør seg fint med dekorasjoner av filt på alle mulige klesplagg, som jakkeslag, bluse, genser, veske, lue eller et ensfarget skjørt. Marker området du ønsker å dekorere med nåler. Velg en skala i fire farger. Klipp ut grafiske blomster i ulike størrelse og former. Se mønster 24 side 131. Prøv deg fram, legg blomstene lag på lag, alene, med eller uten knapper og med ekstra pyntesømmer som knapphullsting, små tråklesting eller lignende. Sy blomstene sammen og fest på skjørtet.

73


MATERIALER:

Ullfilt/tovet ullklær Bunadsbånd 45 cm Kardet lammeull Såpe/vann Garn Sytråd og nål

Overfør mønsteret på side 134 til mønsterpapir og klipp ut delene 25A og 25 B. Legg mønsteret på ullfilt eller som her, på et tovet ullstoff. Klipp med stoffsaks. Hvis du legger mønsteret på en genser med ulike strukturer eller farger, bør du legge både høyre og venstre del (speilvendt) på samme utsnitt, slik at du får to like votter. Sy sammen øvre og nedre innervott. Sy deretter denne sammen med delen til yttervotten. Dette mønsteret er ca. størrelse 8. Minsk/øk til ønsket størrelse. Tov fire små kuler av kardet ull, med såpe og vann, se side 111. La kulene tørke. Klipp ut en garnbit som er 18 cm lang. Sy fast ullkulene i hver ende av garnsnoren. Fest snoren øverst på votten. Sy et bunadsbånd med håndsøm på utsiden av votten, ca. 22 cm langt. Sy med tette tråklesting eller kastesting på begge sider av båndet.

VOTTER MED BÅND

74

.


tilbehør

99


.

FUTTERAL TIL LAPTOP, KAMERA OG MOBIL

Du kan lage futteral til det meste for å beskytte mot støt og støv. Kanskje fint for en sliten laptop å få krype inn i et mykt futteral av ull etter en arbeidsdag. Mål laptoppens/Ipadens bredde og høyde. Klipp til et for- og bakstykke i ullfilt, gjerne i to farger. La forstykket være 6 cm lenger, så har du også beregnet lengde på innbretten. Beregn sømmonn for sider og bunn. Denne måler 28 x 20 cm (26 på fordelen) + sømmonn. Klipp ut 13 sirkler x 4 cm i diameter. Klipp ut en sommerfugl etter mønsteret. Sy med knapphullssting med brodergarn rundt sirklene. Fest sirklene med knappenåler på forsiden og sy de deretter fast med tråklesting. Sy rundt sommerfugl, avslutt med to antenner med en knute ytterst på tråden. Sy sammen for- og bakstykke med symaskin. Sy med knapphullssting langs åpningen. Fest de to siste sirklene på baksiden. En sirkel på den rosa delen og den andre på lokket med en dekorasjonsknapp på. Sy på to store trykknapper til lås.

MATERIALER:

Ullfilt 2 farger Brodergarn og synål Stoffsaks 2 store trykknapper Knapp Symaskin

100


MATERIALER:

Ullfilt 2 farger Brodergarn og nål Stoffsaks Trykknapp

Mål bredden og høyden på kameraet og klipp ut for- og bakside i ett stykke. Brett stykket på midten. Klipp ut ni små runde filtbiter til den ene halvdelen (baksiden), og sy en søm på lengden og bredden over rundingene. Klipp ut to sirkler til framsiden. Den store på 3 cm og en liten på 1,5 cm. Legg de oppå hverandre, nål og sy de fast. Brett stykket og legg rettet mot rette. Sy sammen bunn og sidesøm. Vend futteralet. Sy fast en hempe på baksiden, 2 x 4 cm. Og sy en trykknapp i den andre enden og en trykknapp i selve futteralet. Klipp ut en sommerfugl fra mønster, sy små knapphullssting rundt og avslutt med to antenner med knute ytterst. Fest sommerfuglen på hempen.

.

FUTTERAL FOR

MATERIALER:

KAMERA

Ullfilt 2 farger Stoffsaks Brodergarn og nål Mobilrem Vatt

.

FUTTERAL TIL MOBILTELEFON / IPHONE Mål mobilens bredde og høyde og klipp ut for- og bakside i ullfilt. En rosa og en grå side. Klipp ut 12 små runde filtbiter til den ene siden av futteralet. Man kan tråkle fast rundingene for å unngå at de glir når man syr. Sy rette sømmer langs lengden og bredden. Fest en ullbit på 2 x 4 cm som hempe på den rosa siden. Klipp ut et lite knapphull. Klipp ut fire sirkler i ulike størrelser som dekorasjon på den grå siden av futteralet. Sirklenes størrelse: 4, 3, 2, 1 cm i diameter. Legg dem oppå hverandre så det danner en blomst til dekor. Sy dem på underlaget. Deretter vrangsyr du sammen for- og bakside og vreng til rettsiden. Sy i en knapp på den grå siden. Lag et lite hjerte som du fester som mobilpynt eller som pynt på futturalet. Klipp ut to hjerter fra mønster + en liten sirkel på midten. Legg i litt ullfyll og sy igjen med små knapphullssting. Sy fast sirkelen midt på. Fest til ringen på mobilremmen. Heng sirkelen på mobilen.

103

Profile for Cappelen Damm AS

Bareull  

Bareull