Page 1Arne & Carlos

Fugler

FARGERIKE OG FANTASIFULLE

Foto: Ragnar Hartvig


© CAPPELEN DAMM AS 2016 ISBN 978-82-02-52488-3 1. utgave, 1. opplag 2016 Diagrammer: Arne&Carlos Foto: Ragnar Hartvig Stylist: Ingrid Skaansar Bokdesign: Lise Mosveen Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2016 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

2


INNHOLD DEL 1

Strikkeƒuglens anatomi

5

Kapittel 1 STRIKK EN FUGL ELLER FLERE

6

Kapittel 2 MATERIALER

10

Kapittel 3 GRUNNOPPSKRIFT

20

DEL 2

Fuglene

37

Kapittel 4 VINTERFUGLER

38

Kapittel 5 BRODERTE FUGLER

47

Kapittel 6 FUGLER FRA HAGEN

71

Kapittel 7 FUGLER MED TRADISJONELLE MØNSTRE

108

Kapittel 8 VÅRFUGLER

129

Kapittel 9 SJELDNE FUGLER FRA PARADIS

146


8


Vi er begge veldig glade i fugler og gjør hva vi kan for å ha dem rundt oss. De er her gjennom hele vinteren, og de holder oss med selskap når de henter frø og brødsmuler, som vi henger opp eller legger frem i fat og på brett. Om våren blir vi alltid glade når vi begynner å høre fugle‑ kvitter utenfor soveromsvinduet. Etter hvert som isen på sjøen smelter, kan vi regne med at vi får se de samme par ender som kommer tilbake år etter år for å hekke i området rundt vannet utenfor huset vårt. Det er alltid et velkomment besøk! Om sommeren er det showtime når mor og far flyr inn i fuglehusene for å mate ungene sine – for ikke å snakke om det sjarmerende spetakkelet de små lager når de hyler og piper inne i husene sine for å gi klar beskjed om at de vil ha middag. Og det er med en viss sorg vi ser fuglene fly sørover utpå høsten, selv om vi vet at de trofast vender hjem igjen om våren. Ja, vi lever med fuglene gjennom årstidene, og de gir oss mye glede og inspi­rasjon. Men det har ikke alltid vært slikt. Sommeren 2000, da vi nylig hadde flyttet inn på Tonsåsen Stasjon i Etnedal i Valdres, oppdaget vi til vår store fortvilelse at vi ikke had‑ de noen fugler rundt husene. Når vi tenker tilbake på det, så var det vel kanskje ikke så rart, da det ikke hadde bodd folk her siden 1988, og det var heller ikke noen hage som fristet. Vi gjorde vårt beste for å lokke fuglene tilbake, lagde fuglehus og sørget for at de fikk mye mat om vinteren. For mye mat kanskje, vi glemmer aldri fuglen som spiste seg ihjel og falt til sin sikre død, midt foran øynene våre, en kald desemberdag den første vinteren vi tilbrakte her. Strikkefuglene våre startet som julepynt. Vi strikket noen for å sette dem i en julekrans på inngangsdøra, og derfra har det bare utviklet seg og tatt helt av! Vi opp‑ daget fort hvor morsomt det er å strikke fuglene, og vi gikk fra å strikke ensfargede fugler til å strikke fugler in‑ spirert av virke­lige fugler. Men vi har ikke holdt oss helt til virkeligheten. Vi foretrekker å lage våre egne, abstrakte varianter og kaller dem gjerne designerfugler.

Deretter har fuglene fått luer og skjerf, tradisjonelle mønster, perler, paljetter og ekte fjær. Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan disse flotte skapningene blir til – akkurat som i naturen. Fuglene kan brukes som pynt året rundt, men mange av dem har en tendens til å trekke mot juletreet når den tiden nærmer seg. Alle fugler har til felles at de vil gi deg mange timer med glede. Slå deg løs, prøv ut nye fargekombinasjoner, la deg inspirere og kom i gang!

9


Kapittel 4

VINTERFUGLER Dette er en enkel fugl å strikke. Luenes størrelser kan du justere ved å strikke med forskjellige pinnetykkelser. Sett på nebb og lue før du syr på øynene. Kjennetegn: Ensfargede fugler med lue og skjerf eller lue med pomponger. Disse trekker gjerne til juletreet på lillejuleaften. Vinterfuglene kan ikke forveksles med andre fugler på grunn av det fargerike tilbehøret.

38


39


46


Kapittel 5

BRODERTE FUGLER Vi fant noen gamle meksikanske damemagasiner på et brukt- og antikkmarked i Mexico City. Bladene hadde vakre fargerike sider med mønsterark for broderi, og vi klarte ikke gå ifra dem. De ble med hjem til Valdres. Vi har hentet inspirasjon til broderiene på disse fuglene fra de gamle mønsterarkene. Ingen av våre broderier ligner så mye på originalene lenger, da stjerten ikke har mer enn 7 x 2 m, og da er det et veldig lite område å dekorere. Fuglene er strikket i en farge etter grunnoppskriften, dampet og stappet med fyll før vi broderte på de forskjellige mønstrene.

47


Når du dekorerer fuglene med maskesting, finnes det nesten ingen begrensninger for hvor mange farger du kan bruke. Her er det ingen mønstertråder som skal snurre med eller tråder som vikles opp. Fint prosjekt for små nøster av restegarn, de som er for fine til at de ble kastet. Nå kan bruke dem og ha god samvittig­het for at du har hatt dem liggende i mange år.

64


65


70


Kapittel 6

FUGLER FRA HAGEN Fuglene med mønster inspirert av virkelige fugler. Noen kan ligne ved første øyekast, men vi har tatt oss noen friheter. Vi har endret farger på noen, og mønsteret er tilpasset maskeantall og hva som er mulig på et så begrenset område. Vi har også prøvd å lage fuglene så enkle som mulig.

71


Kapittel 7

FUGLER MED TRADISJONELLE MØNSTRE Det er vanskelig å slutte å strikke slike fugler. Det finnes utallige mengder av gamle border man kan bruke som inspirasjon. Og det er spennende med de begrensninger grunnoppskriften på fuglene gir, for det er ikke mange masker å jobbe over. Når vi startet å strikke fugler med tradisjonelle mønster, føltes det veldig befriende. Her trenger man ikke studere virkelige fugler for mønsterets skyld, men man kan fortsatt hente fargekombinasjoner fra virkeligheten.

108


109


128


Kapittel 8

VÅRFUGLER Fugler inspirert av våren kan brukes til pynt sammen med egg og blomster. De første ble strikket med tanke på påskepynt, men vi fant fort ut at disse kan stå fremme hele våren.

129


Her ser du de fleste vårfugler ovenfra. 140


141


Kapittel 9

SJELDNE FUGLER FRA PARADIS

146


147


148


Disse fuglene er strikket med Anker Mouliné 6-tråds broderi garn i 100 % bomull og pinner nr. 1,5. Fuglene er inspirert av gamle juletrefugler. Du trenger to dukker brodergarn for å strikke kroppen. Samle alt du har av perler, paljetter og fjær og se hva som skjer. Vi har holdt oss til å brodere på gump og rygg/ vinger. Noen ganger er det fjærene som inspirerer til fargen på kroppen, andre ganger er det paljettene, eller det kan være at fjær og paljetter så fint ut sammen og kroppen kommer til slutt. Det er vanskelig å slutte å strikke slike fugler, spesielt om du har mye fjær og paljetter liggende, for endelig kan de brukes til noe!

149