Page 1


ARNE &CARLOS

30 TØFLER

ETT GRUNNMØNSTER

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


Innhold 5 Forord

© CAPPELEN DAMM AS 2014 ISBN 978-82-02-44754-0

1. opplag 2014

7

65

Foto: Ragnar Hartvig Stylist: Ingrid Skaansar Diagrammer: Arne & Carlos Bokdesign: Lise Mosveen, www.mosveen.no Modeller: Guro Strande, Arne & Carlos Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2014

Kapittel 1

Kapittel 6

Introduksjon

Mokasiner

Takk til Laila Kristin Willgunnsdottir Bøhle for hjelp under utvikling og testing av tøffelbasene. Og tusen takk til verdens beste pompongmaker: min mor Carmen Zachrison, for å ha laget så mange fine pomponger til boka! Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel.

11

87

Kapittel 2

Kapittel 7

Materialer

På terrassen

15

105

Kapittel 3

Kapittel 8

Basetøfler

Kaniner

25

121

Kapittel 4

Kapittel 9

Hytteliv

Nå er det jul igjen

47

137

Kapittel 5

Kilder og innkjøpsliste

www.cappelendamm.no

Skaller


Forord Vi er på vei mot tider med mer hjemmekos, enten vi bor i hus eller leilighet eller i en hytte eller båt. Og for oss er det ikke noe som sier «hjemmekos» mer enn et par deilige, fargeglade, myke og varme tøfler! Vi passer alltid på å ta med oss hvert vår par når vi legger ut på våre lange reiser rundt om i verden. Når vi kommer på hotellrommet, tar vi på oss yndlingstøflene våre, og slapper av og lader opp for neste dag. Hjemlengselen forsvinner så snart vi har fått på oss et lite stykke Tonsåsen. Tøflene er blitt et symbol på et tryggere liv hjemme i hyggelige omgivelser, der vi ikke stresser. For oss gjelder det å passe på å nyte den tiden vi har hjemme. Og tøflene må på. Tøfler er det koselig å lage, bruke og dele med andre. Når man er ung, er kanskje ikke myke gaver det mest populære, men den dagen de myke gavene ikke kommer lenger, oppdager man at det var kanskje de beste gavene man fikk. Noen har tenkt på nettopp deg og brukt tid på at du skal holde deg varm og god på føttene. Det er mye omsorg i tøfler. Det er noe eget ved å tove tøfler – spenningen når maskinen er klar. Hvordan gikk det denne gangen? Ble størrelsen bra? Det er spennende å se forskjellen på strikket mønster og mønster brodert med maskesting. Når vi ser resulatet av ett par, får vi lyst til å strikke ett til. I denne boka har vi laget tøfler med inspirasjon fra vårt eget univers. Julen og hagen er selvfølgelig med, og en tøffelbok uten kaniner er ingen riktig tøffelbok! Så finn frem pinner og garn, krøll deg sammen i godstolen og nyt den gode tiden!

Arne & Carlos

5


Kapittel 1

INTRODUKSJON For mange år siden strikket vi noen tøfler etter en oppskrift vi fant i et gammelt ukeblad. De var strikket frem og tilbake, og så sydd sammen før de ble tovet. Størrelsen var god, men de utvidet seg fort etter bruk. Vi fant igjen den gamle oppskriften og strikket først de tre størrelsene som var angitt, så strikket vi de samme størrelsene på vår måte: strikket som en strømpe med to tråder, der vi skiftet tråd for hver maske, nesten som tvibandstrikking. Ved å strikke med to tråder ble tøflene tykkere og mindre elastiske enn ved å strikke frem og tilbake. Der vi strikket med mønster, og der vi strikket ensfarget med to tråder, ble tykkelsen på strikken lik. Selv om størrelsene på tøfler strikket i de forskjellige teknikkene var den samme, tovet våre mer. Ved å felle av på tåa på fire pinner, som på en lue (eller en julekule) ble tøflene rundere på tuppen, i likhet med de gamle tøflene som ble strikket frem og tilbake. Så når du strikker disse tøflene, kan det hende du får følelsen av å strikke en stor sokk og tror at noe er feil når du kommer til tå, siden den ikke felles som på en helt vanlig sokk.

Slitesterke tøfler strikket med to tråder og i to farger før toving, samt ensfarget tøffel (også strikket med to tråder, etter toving).

6

7


Mannen med det rosa hekletøyet er fotografert i Frankrike i 1906.

Menn som strikker Våre tøfler er inspirert av strømpestrikking, og da passer det å slå et slag for alle menn som har strikket gjennom tidene. I gamle dager var det vanlig at menn strikket, som man kan se på maleriet «Fårehyrde på heden», malt av Frederik Vermehren (1855), som i dag henger på Statens Museum for Kunst i København. Strikking og dyrepass går bra sammen, dette vet Arne siden han har tilbrakt somrene på fjellet og passet kyrne. Etter fjøsstellet var det mange ledige timer før kyrne kom hjem om kvelden, og tida ble brukt til strikking og hekling. «Bare late folk satt med hendene i fanget», sa hans bestemor alltid ...

8

Beboerne der var meg ukjente. Deres klesdrakt var fattig, deres husgeråd tarvelig. Men jeg visste at hedeboeren ofte gjemmer edelt metall i et umalt skrin eller i et usselt hengeskap, og en tykk tegnebok innenfor en lappet kofte. Da derfor mitt blikk – idet jeg trådte inn – falt på en alkove, fullstappet med strømper, formodet jeg ganske riktig at jeg befant meg hos en velhavende hosekremmer (la det være sagt i parentes at fattige sådanne kjenner jeg ikke). STEEN STEENSEN BLICHER: Fortellinger fra heden – Hosekremmeren

9


Kapittel 2

MATERIALER GARN SOM PASSER TIL TOVING: Vi brukte Vamsegarn fra Rauma Ullvarefabrikk, men det finnes mange andre leverandører av slikt garn, som for eksempel Fritidsgarn fra Sandnes Garn. Men det er viktig å huske at forskjellig garn tover forskjellig, og vi anbefaler at man strikker og tester en tøffel først, slik at man er helt sikker på at garnet man har oppfører seg som det skal sammen med vår oppskrift.

RUNDPINNE 40 CM OG STRØMPEPINNER NR. 5–6 HEKLENÅL NR. 3 OG 5–6 SYNÅL OG STOPPENÅL STRAMEI: Vi har brukt stramei fra Permin, som du får kjøpt i garn- og sybutikker rundt om i Norge. Vi har brukt Aida, artikkel nr. 352, med 32 hull på 10 cm.

GARN TIL HEKLING AV BLOMSTER OG FRYNSER: Vi brukte Mitu fra Rauma som har et vakkert fargespekter, men man kan også bruke andre kvaliteter som passer til heklenålen.

STRIKKELISE: Vi kjøpte vår strikkelise på Panduro Hobby, den er 10 cm lang.

GARN TIL BRODERIENE: Vi har brodert korssting med DMC Mouliné art. 117, i 100 % bomull. Dette garnet består av seks tråder. Til maskesting broderer vi i samme type garn som det tøflene er strikket i, Vamsegarn.

PERLER: Panduro Hobby har et flott utvalg av perler. Du kan også finne perler i sy- og garnbutikker og i enkelte husflidsforretninger. TIL TOVING: Du trenger flytende såpe som for eksempel grønnsåpe eller Milo. Hvis du vil tove for hånd, kan det være lurt å skaffe seg et vaskebrett, og hvis du er skikkelig proff, har du kanskje et tovebrett. Vi liker å gjøre det enkelt, så for oss holder det med vaskemaskin. UTSTYR TIL Å LAGE POMPONGER: Enten kan man lage utstyret til produksjon av pomponger selv ved å klippe to sirkler i papp i ønsket diameter, eller man kan kjøpe et sett med duskemaler med ulik diameter. Vårt sett kommer fra Du Store Alpakka, og heter Duskemal artikkel nr. 10871. Vi har brukt malen på 9 cm i diameter for de store pompongene og malen på 5,5 cm i diameter for de små. Pompongene vil nok variere i størrelse når de er ferdige, siden man ofte må frisere dem for å få dem så runde som mulig. Pass på at de som skal brukes sammen, blir så like som mulig.

11


PYNTEBÅND OG HEMPER: Vi har brukt pyntebånd og hemper av den typen man bruker på tradisjonelle norske strikkede kofter. Du finner et godt utvalg i alle sy- og strikkebutikker i landet.

Sikkerhet er viktig! Bruk flytende lateks på sålene. Lag blomster, stjerner eller sirkler og vær trygg på glatte gulv. FLYTENDE LATEKS TIL SÅLER: Det er veldig lurt å sørge før at du ikke sklir på glatte gulv med de nystrikkede tøflene dine! Heldigvis kan du gi sålene en anti-skli behandling. Du får kjøpt flytende lateks (Liquid Latex) på Panduro Hobby. Den kommer i flaske med stor åpning, slik at du kan helle den på og spre den utover til full såle og la den tørke i noen timer. Du kan også bruke Regia ABS Lateks fra Coats. Den er morsom å påføre, da du kan lage forskjellige mønstre på sålene, og du trenger ikke fylle hele sålen.

Så hadde vi da endelig målt opp og hadde alle sammen fått våre garnender over kroken i taket over bordskiven og hadde også begynt å la de fem pinner ta fatt. Så sier skolemesteren: «Er det ingen av dere som vil synge eller fortelle noe, så går det så fint med disse her greiene.» Lysgård herred og Hammerum herred utgjorde fra gammel tid av den såkalte bindestueegnen. Her var det strikking av strømper, sokker og andre garnvarer som kunne gi de kontanter som trengtes sårt for å dekke renter, avgifter, etc. Niels og Steen Blicher omtaler «bindestuen» i sine topografier og peker på fordelene ved denne arbeidsform: deltagerne sparte på lyset (!), det gikk konkurranse i å bli først ferdig, og de hadde gleden av den felles underholdning. Steen Steensen Blicher: Fortellinger fra heden – Bindestuen

12

13


Kapittel 3

BASETØFLER Vi har basert våre tøfler på tre oppskrifter: 1. «Treskotøffel» uten skaft, 2. Tøffel med skaft i forskjellige høyder og 3. Tøffel med krage. Starten på de forskjellige tøffeltypene er ulik, men når du kommer til hælen, blir det samme tøffel.

STØRRELSER

Det er viktig at du tover tøflene sammen med noe som gir dem litt «juling». Vi har brukt et stort badehåndkle, noen vaskemopper og noen av gummiballene til hunden vår, Freja. Men det er viktig at du ikke fyller maskinen med altfor mange ting – ett badehåndkle og to gummiballer er mer enn nok.

Størrelser vil variere mye alt etter hvilken vaskemaskin du bruker. Vannkvaliteten, strikkefasthet og hvor mye du har i maskinen, er avgjørende for toveprosessen. Fargene kan også bety mye – vi har oppdaget at visse farger tover mer enn andre. I vår maskin tovet tøfler strikket i grått garn mer enn de som var strikket i lilla garn.

STRIKKEFASTHET ER VIKTIG!

Det er ofte problemer med strikkefasthet, de fleste sjekker ikke og blir fortvilet når plagget blir helt annerledes enn forventet. For å unngå dette er det veldig lurt å strikke en liten prøve, stor nok til at du kan sjekke maskeantallet på 10 cm i bredden. For Vamsegarn er anbefalt strikkefasthet 14–16 m på 10 cm, strikket på pinner 5–6. Vi valgte å bruke strikkefasthet 16 m på 10 cm. Vi strikker begge ganske fast og måtte bruke pinner nr. 6 for å få riktig antall masker på 10 cm. Etter å ha møtt en del strikkere vet vi at de aller fleste strikker løsere enn oss, og er du en av dem, bør du teste ut strikkefastheten din på pinne 5.

Til slutt, og etter mye testing, har vi kommet frem til følgende størrelser: Small (S): 34–38 Medium (M): 38–42 Large (L): 42–46

De to store tøflene er strikket i Vamsegarn, den grå er en S og den med mønster er en M. Lengden på S fra hæl til tå er 23 cm. Lengden på M fra hæl til tå er 27 cm. De små er strikket etter samme mønster og med samme pinner i filtegarn fra Schachenmayr Wash+Filz-it! Wash+Filz-it! er et mykere garn og det tover mer, men ønsker du tøflene i barnestørrelse, er dette et bra garn. Strikk en prøve og test den i din maskin.

14

Men dette er altså ikke eksakt vitenskap, og mye kan skje underveis. Hvis tøflene kommer altfor store ut fra vaskemaskinen, kan du prøve å kjøre dem i maskinen en gang til, og de vil, med all sannsynlighet, krympe enda mer. Og hvis tøflene kommer ut altfor små, kan du ta dem på deg og strekke dem ut mens de fremdeles er våte.

15


1

Basetøflene S (M) L Strikk etter basen nærmest din størrelse, men sjekk hvor du er på foten når du strikker fotens omganger/lengde. Trekk uferdig tøffel på, sett hælen helt bakerst i tøffelen og sjekk om den når til tuppen av stortåa. Når den gjør det, kan du starte felling.

OPPLEGG OG FØRSTE RUNDE:

Bilde 1: Legg opp på vanlig måte med én tråd på liten rundpinne eller på fire strømpepinner nr. 5–6. Trenger du lite garn i en farge, finner du frem tråden inne i nøstet og strikker vekselvis med indre og ytre tråd.

2

1 Bilde 2: Sjekk at opplegget ikke er vridd før du starter å strikke rundt.

5 3

4

Bilde 3, 4 og 5: Skift så tråd for hver m som strikkes.

16

17

30 tøfler av Arne og Carlos  

Boken er delt opp i seks temaer: Hytteliv, kaniner, skaller, mokasiner, terrassen og nå er det jul igjen. Her vil du finne noe for en hver s...