Page 1


JOGUINA AÈREA HIPÒTESI:

MATERIAL: -Un tap d’ampolla (tipus beguda ener-

“Farà voltes i s’alçarà “ (Enric).

gètica). -Un CD (vell) -Un globus. -Cinta adhesiva o cola

PROCEDIMENT: 1- Enganxar el tap a sobre del CD amb cola o cinta adhesiva. 2- Inflar el globus. 3-Posar el globus a dins del tap, però amb el tap tancat. 4-Obrir el tap. RESULTAT I CONCLUSIONS: La joguina joguina es desplaça pel terra fins que se li acaba l’aire.

A


EXPERIMENT AMB BOLES DE NAFTALINA HIPÒTESI:

MATERIAL:

-Les boles sortiran disparades.

–Un vas

-Sortiran bombolles.

–Boles de naftalina -Tres culleradetes de bicarbonat -Vinagre -Aigua

PROCEDIMENT: 1-Omplir tres quartes parts del got amb aigua. 2-Afegir tres culleradetes de bicarbonat. 3-Posar tres o quatre boles de naftalina. 4-Tirar vinagre a poc a poc.

RESULTAT I CONCLUSIONS: CONCLUSIONS: -El vinagre combinat amb el bicarnonat i les boles de naftalina fan que pugin i baixin.


BOMBOLLES PSICODÈLIQUES HIPÒTESI:

MATERIAL: *Una ampolla d’aigua petita * Aigua

L’aigua pujarà cap amunt.

* Oli * Colorant * Pastilla efervescent * Llanterna

PROCEDIMENT: 1- Posar una tercera part d’aigua a l’ampolla. 2- Acabar-la d’ompli amb oli. 3- Afegir 20 gotes de colorant. 4- Tirar mitja pastilla efervescent RESULTAT I CONCLUSIONS: Pujaven bombolles de colors amunt i avall. Les bombolles de gas (de la pastilla) pugen i arrosseguen part de l’aigua de colors. Quan són a dalt el gas s’escapa i l’aigua de color s’enfonsa.


LLET DE COLORS

HIPÒTESI:

MATERIAL:

Sortirà l’Arc de Sant Martí (Isona)

-Plat -Llet -Colorants alimetaris -Sabó de rentar plats -Ganivet

PROCEDIMENT: 1- Abocar llet al plat. 2- Posar dues o tres gotes de cada colorant a la llet. 3- Afegir sabó a la llet 4- Barrejar amb un ganivet o un altre estri.

RESULTAT I CONCLUSIONS: El sabo ha fet que els colorants es barregin amb la llet i entre ells i han sortit formes molt maques.


EL BIOGAS HIPÒTESI:

MATERIAL: -Ampolla amb patata, ou, pepino, xocolata i aigua

Que sortirien petards Que faria pudor

-Una altra ampolla amb patata,ou,cogombre,cafè i

Que s’inflaria

mandarina -Una ampolla amb patata, ou, cogombre, galeta i xocolata

PROCEDIMENT: 1- Fa una setmana vam posar les restes a les diferents ampolles, posant diferents restes a cadascuna. 2- Deixem, com a mínim una setmana, les ampolles en un lloc amb escalfor, a la vora d’un radiador.

RESULTAT I CONCLUSIONS: 3- Ens trobem que alguna ampolla està botoruda, inflada, la que hi ha mandarina i la que hi ha aigua. 4- Obrim: la que hi ha més restes despren molta pudor i té gas ja que sembla que obrim una ampolla de cava. La que hi ha aigua també té molt gas, la que més, l’aigua


s’ha tornat aigua-gasosa, no fa tanta pudor. La que hi ha cagè és la que té menys gas i desprèn menys pudor. 5- Provem de deixar-les una stemana més, com que hem creat biogas, volem mirar de tornar-les obrir i poder inflar un globus. AL CAP DE 7 DIES MÉS: Encara s’ha format més gran, provem de col·locar uns globus a la punta de l’ampolla, llavors obrim els taps, en dues ampolles, l’ha que hi havia aigua i la que hi havia més ingredients, s’ha acabat inflant els globus de la gran quantitat de gas que s’hi ha format. Hem fet biogas!!!!!!

EXPERIMENT AMB GLOBUS

HIPÒTESI:

MATERIAL:

Aire: explotar o desfer

Globus amb aigua

Aigua: Es posarà calenta i haurà

Globus aire

Vapoi i bombolles potser.

Espelma encesa

PROCEDIMENT: 1-Encendre una espelma. 2-Apropar el globus d’aire a l’espelma. 3-Apropar el globus d’aigua a l’espelma per la part on hi ha aigua..


4-Apropar el globus d’aigua per la part on hi ha aire.

RESULTAT RESULTAT I CONCLUSIONS: Aire: Quan ha tocat el foc ha explotat.

Aigua: L’aigua ha evitat que el foc explotés el globus i el globus ha quedat una mica cremat de les puntes. Quan l’hem apropat a la part on hi ha aire ha explotat

EXPERIMENTS A PRIMARIA  

Experiments realitzats pels alumnes de primària.