Page 1

Foto: Adi Bulboacă

E. Ionesco/Robert Wilson: Nosorogi

Shakespeare za vedno

Golgota Odprtje gledališke sezone z velikim mednarodnim gostovanjem

Tematski festival sezone v vseh zvrsteh umetnosti

Od TO, 29. septembra, do ČE, 1. oktobra 2015, Gallusova dvorana

Od januarja do aprila 2016

Za odrasle in mlade od 12. leta

Shakespeare Forever

Medtem ko sodobna kultura piše Shakespearove drame v delih od fikcije do filma in dnevnih novic, sočasno Shakespeare piše sodobno kulturo, za katero mislimo, da jo živimo, je prepričana slovita raziskovalka njegovih del Marjorie Garber. Ob štiristoletnici smrti Williama Shakespeara (1564–1616) bo Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Cankarjevim domom pripravil razstavo Hamlet na Slovenskem, ki bo sprehod skozi zgodovino Hamleta, od leta 1780 in prvih omemb izpod peresa Antona Tomaža Linharta do danes; Hamlet kot večni režijski in igralski izziv tudi na domačih odrih. Njegova nesojena izbranka Ofelija pa bo navdih za fotografsko razstavo Ženska v sodobni fotografiji v naši Mali galeriji. Januarja bomo v Gallusovi dvorani skupaj s SNG Opera in balet Ljubljana premierno uprizorili Verdijevega Otella pod taktirko Jaroslava Kyzlinka in v režiji Manfreda Schweigkoflerja, ki ga v Sloveniji že poznamo po izjemno uspešni režiji prve svetovne odrske uprizoritve Offenbachovih Renskih nimf. Premiero Otella bomo pospremili s ciklom sedmih predavanj Razkrinkani patriarhat po zasnovi dr. Svetlane Slapšak, med drugim nam bo predstavila zgodbe o neuspelih zakonskih zvezah v evropskih srednjeveških kulturah, ki so neposredni in posredni viri za zgodbo o Otelu. Februarja pa nas bo osupnil Macbeth, »postkolonialna opera z bolj ali manj Verdijevo glasbo« v režiji južnoafriškega režiserja Bretta Baileyja in v glasbeni priredbi Fabrizia Cassola, ki

jo izvaja dvanajst temnopoltih pevcev pod taktirko Premila Petrovića, ki je med drugim tudi umetniški vodja NBO (No Borders Orchestra). Drama o krvavih ambicijah je postavljena v sodobni Kongo. Februarski cikel Shakespeare na filmu bo atraktivna mešanica tradicionalnih in alternativnih obravnav. Zadnji desetletji so nas s filmskih platen presenečale modernizirane variacije, postavljane v urbana okolja (npr. Luhrnammov Romeo in Julija, Almereydov Hamlet), ne moremo pa zanikati tudi izjemnega vizualnega in dramskega naboja klasičnih obravnav (npr. Wellesov Othello, Branaghov Henrik V.). Zanimivi so tudi filmi, v katerih režiserji klasični tekst postavijo v žanrsko »nekompatibilno« obliko (Kaurismakijev Hamlet kot črna komedija, Romeo in Julija kot latino muzikal v Zgodbi z južne strani), izzivalni pa so tudi postopki, pri katerih režiserji obdelujejo posamezne shakespearjanske motive ali stranske like in jih zmodelirajo v izvirno filmsko naracijo (npr. Wellesovi Polnočni zvonovi, Stoppardov Rosencrantz in Guildenstern sta mrtva). Konec marca bomo s premiero glasbene uprizoritve Shakesoneti po zasnovi Primoža Viteza in Mitje Vrhovnika Smrekarja odprli osrednjo slovensko kulturnovzgojno prireditev Kulturni bazar 2016. Festival, posvečen Shakespearu, bo imel tudi bogat refleksivni program, katerega vrhunec bo simpozij s pomembnejšimi slovenskimi in tujimi šekspirologi.

Režija in zamisel: Bartabas Koreografija in izvedba: Andrés Marín, Bartabas, konji Horizonte, Le Tintoret, Soutine in Zurbarán z osličkom Lautrecom Glasba: Tomás Luis de Victoria Francoski režiser in igralec Bartabas je pionir odkrivanja novih gledaliških zvrsti ter hkrati tudi dejaven borec za pravice živali in varovanje okolja. Leta 1984 je ustanovil gledališče s konji Zingaro (tako je bilo ime njegovemu prvemu konju), pozneje pa mu je sledila še Akademija za konje s sedežem v veliki konjušnici versajskega gradu pri Parizu. Njena predstava Konjenikova pot je navdušila mariborsko občinstvo v sklopu programa Maribor – evropska prestolnice kulture 2012. Njegovo gledališče je hvalnica konju, ki ga časti kot izjemno bitje in stvaritev narave. In prav v ta namen je za predstave zgradil posebno gledališko hišo iz lesa v Aubervilliersu pri Parizu, obdano s hlevi in manežami ter z domovi na kolesih, kjer prebiva tudi sam skupaj s sodelavci. Ti pravijo, da Bartabas vedno vztraja, da se mora človeška ekipa v vsakem primeru podrejati konjem, ki so vedno na prvem mestu. Njegova skupina deluje s podporo francoskega ministrstva za kulturo, regionalnega oddelka za kulturo Ile-de-France, generalnega sveta Seine-Saint-Denis in mesta Aubervilliers, ki so tudi financirali gradnjo njegovega gledališča.

Nov abonma za ljubitelje gledališča, opere in baleta Septembra 2015

Bartabasove velike predstave, ki jih imenuje tudi opere s konji: Himera, Mrk, Longta, Calacas ..., so gostila svetovna gledališča in festivali. V njih je pričaral svet daljnih kultur: korejske, mehiške, tibetanske. Pri predstavi Triptyk na glasbo Stravinskega in Pierra Bouleza je sodeloval z velikimi mojstri borilnih veščin iz indijske Kerale (kalaripayat). Po velikih predstavah se je Bartabas začel posvečati tudi manjšim, intimnejšim delom z najljubšimi konji in v sodelovanju z umetniki z različnih področij, ustvarjenih prav za klasične gledališke odre. Tako je leta 2010 nastala predstava Kentaver in žival, navdihnjena z Maldororjevimi spevi grofa Lautréamonta v sodelovanju z buto mojstrom Ko Murobušijem, ki je med drugim gostovala tudi na odru slavnega londonskega plesnega gledališča Sadler‘s Wells. Zadnjo predstavo Golgota podpisuje in izvaja z enim najbolj nadarjenih zvezdnikov sodobnega flamenka, Andrésom Marínom. Za navdih so jima služili špansko baročno slikarstvo in mistični liturgični moteti španskega renesančnega skladatelja Tomása Luisa de Victorie, ki jih v predstavi izvajajo glasbeniki v živo. Ustvarila sta čutno, mistično, temperamentno hvalnico lepoti, v kateri se moško telo postavlja ob bok konjskemu, a mora na koncu priznati, da ga to prekaša tako po lepoti kot po eleganci in izrazni moči.

Glavna pokroviteljica:

Uršula Cetinski

Veličastnih 7

Jana Pavlič

Pokroviteljica:

Bartabas Golgota gledališče s konji za ljubitelje flamenka Théâtre équestre Zingaro Znak je sestavljen iz dveh delov, simbola in napisa. Na levi je stiliziran simbol kasača s konjem, uporabljeni sta dve barvi: zelena in modra. Na desni strani je navedeno ime društva v obliki napisa: KASAŠKA ZVEZA SLOVENIJE, in sicer v sivi barvi.

Novembra 2015

Edward Clug Peer Gynt balet

Balet SNG Maribor

Decembra 2015 Opičji kralj akrobatsko gledališče Kitajsko narodno gledališče za pekinško opero Januarja 2016

G. Verdi Otello operna koprodukcija Režija: Manfred Schweigkofler; glasbeno vodenje: Jaroslav Kyzlink SNG Opera in balet Ljubljana Februarja 2016

Brett Bailey Macbeth Verdijeva opera po afriško Third World Bunfight iz JAR Marca 2016

E. Ionesco/Robert Wilson Nosorogi gledališče podob

Narodno gledališče Marin Sorescu iz Craiove Maja 2016

Alonzo King LINES Ballet tri koreografije

Izberete lahko tudi samo šest predstav. Več informacij o vpisu na voljo v Informacijskem središču CD. Generalni pokrovitelj abonmaja:

Znak je sestavljen iz dveh delov, simbola in napisa. Na levi je stiliziran simbol kasača s konjem, uporabljeni sta dve barvi: zelena in modra. Na desni strani je navedeno ime društva v obliki napisa: KASAŠKA ZVEZA SLOVENIJE, in sicer v sivi barvi.

Foto: Dragan Arrigler

Foto: Nicky Newman

Brett Bailey: Macbeth

Pripravite se na poletje in sezono 2015/16  
Advertisement