Page 1

laersh

li

ch t

el

s

Ca

uy

n

de

k door Uk

De Hoorn oktober 2010 maandblad

l

l 41ste jaargang l 800 expl. l nr. 397 gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

Louis Paul Boon te Ukkel deHoorn_okt10.indd 1

16-09-2010 20:24:32


Inhoud 2 4 6

8

10

11 12 14

15

Ukkelse creativiteit in beeld Louis Paul Boon te Ukkel Dubbelconcert: Marble Sounds & The Bear That Wasn’t Beleefd verleden: Oktober 1940 Brussel maakt scène De Zonnebloem zoekt Ukkelse agenda sprUkkels Seniorencentrum sluit Ouderenweek feestelijk af Bibliotheekweek 2010

De Hoorn - Colofon

erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

VVVV

lokaal talent Met het tweede artikel in deze reeks lanceren we nog eens een oproep aan andere schilders, tekenaars, beeldhouwers, fotografen, en artistiekelingen van diverse pluimage om ons te verrassen met hun werk. Neem gerust contact op met het Candelaershuys: 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be. Deze maand stellen we u het werk van een Ukkelse jonge hond voor. Joachim Selvais, zwaar actief in de Ukkelse jeugdclub ’ t Uilekot, begon pas begin 2009 te fotograferen, én zijn werk ziet er al veelbelovend uit. Met als grootste inspiratiebron en favoriete onderwerp Brussel. Joachim werkt vooral digitaal maar heeft recent ook een analoge camera gekregen waarmee hij wil experimenteren. Digitaal nabewerken beperkt zich meestal tot het

oktober 2010 - 41ste jg - 800 expl. - nr. 397 REDACTIERAAD: Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Lander Exelmans en Bart De Smedt. Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur OPMAAK: Johnny Van den Borre COVER: © Jo Boon REDACTIESECRETARIAAT: Lander Exelmans VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Thomas Roukens, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel BRIEFWISSELING GC Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

 deHoorn_okt10.indd 2

16-09-2010 20:24:37


Ukkelse creativiteit in beeld Het Candelaershuys en de redactie van De Hoorn hechten belang aan wat er reilt en zeilt in het Ukkelse. Lokale kunstenaars en andere creatievelingen dragen we steeds een warm hart toe en daar waar we kunnen, bieden we hen een platform en ondersteuning. Daarom wijden we in De Hoorn, op geregelde tijdstippen, één of meerdere pagina’s aan wat je zou kunnen omschrijven als ‘lokaal talent’. omzetten van kleurfoto’s in zwart/wit. Voor de rest zit hij liever buiten, in de stad, om foto’s te nemen dan achter zijn PC. De foto’s van Joachim laten zich misschien nog het best beschrijven als ‘stedelijke stillevens’ waarin meestal geen personages voorkomen. Joachim nam verleden jaar ook deel aan de winkel­vitrine-expo in Calevoet in het kader van Piste 1180.

De laatste tijd heeft hij iets met postbussen. Eerst fotografeerde hij ze in close-up, nu plaatst hij ze meer en meer in de linkerhoek, om zichzelf zo te verplichten de rest van de omgeving te bekijken en er de schoonheid van te ontdekken. Wie weet valt de postbusreeks binnenkort eens te zien in het Candelaershuys?

deHoorn_okt10.indd 316-09-2010 20:24:46


VVVV

boonweekend

Louis Paul Boon te Ukkel Boon te Ukkel: op 15, 16 en 17 oktober organiseert het Candelaershuys in samenwerking met de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek van Ukkel een Boonweekend.

Deze samenwerking wordt spraakmakend en divers: we serveren u een mix van literatuur, muziek, grafisch werk en aangename gesprekken. Maak kennis met het programma:

Vrijdag 15 oktober: ‘Boon, potlood en verf’

versieel. Op vrijdag 15 oktober geven we de aftrap van het Boonweekend met de expo van zijn teken- en schilderwerk. We kregen de gelegenheid ten huize Jo Boon, zoon van, een zinnenprikkelende en pikante selectie uit zijn beeldend werk te maken. We tonen u met onze keuze een mooi overzicht van de verschillende periodes. Constante hierin is de onverholen en expliciete erotiek.

Boon kennen we als schrijver. Maar ook zijn grafisch werk is op zijn minst contro-

Acteur/regisseur en Boonadept Anton Cogen (zie inzet) neemt de eigenzinnige openingsspeech voor zijn rekening.

Op de vernissage van de opening van Boons tentoonstelling houdt Anton Cogen een gelegenheidstoespraak. Acteur en regisseur Antoine Louis Cogen heeft iets met Aalst en met Boon . Hij richtte er ondermeer “PACT” (“Progressief Aalsters Collectief Theater”) op. En zijn affiniteit met het sociaal bewogen oeuvre van Boon is groot.

Gelegenheidsadres: Kunsthuis De Dekenij. Dekenijstraat 102, 1180 Ukkel Vrijdag 15 oktober 2010 – 20u00

Cogen heeft ook iets met Ukkel : ooit was hij hier een controversieel regisseur van De Zonnebloem met spraakmakende stukken zoals Fassbinder’ “Brehmer freiheit”. Tevens vergastte hij lang geleden het Candelaershuyspubliek op wat sociaal geëngageerde kerstvreugde met zijn vertellende theatermonoloog “A Christmas Carol” van Charles Dickens. (Tiens, moeten we dat eens niet terug opnieuw doen…?) Het belooft alvast een indringende openingstoespraak te worden.

 deHoorn_okt10.indd 4

De Boonexpo is verder toegankelijk op zaterdag 16 oktober van 14 tot 18 u en op zondag 17 oktober van 11 tot 15 u. Toegang gratis

Zaterdag 16 oktober: Concert ‘Boon’ – Antje de Boeck & Rony Verbiest Op zaterdag 16 oktober trakteren we u in de bib op het literair concert “Boon” door Antje De Boeck en Rony Verbiest. Want wie kan de klank van het leven, van het volk, van de straat van Louis Paul Boon beter muzikaal verwoorden dan actrice Antje de Boeck, samen met Rony Verbiest op accordeon? Antje kreeg op haar zestiende verjaardag het boek “ Mijn kleine Oorlog “ cadeau, het begin van de rode draad in haar

16-09-2010 20:24:46


visie op de samenleving. In zowat iedere eigen productie citeert Antje uit Boon alsof het van haar was. Later geeft Antje gestalte aan Ondina in de theaterproductie Kapellekensbaan en speelt ze Nette in de film Daens.

Ook van Aalst, ook sociaal bewogen is Luckas Vander Taelen, geboren in 1958. Van opleiding is hij historicus. Hij werd bekend als zanger van punkrockband Lavvi Ebbel.

Antje brengt deze voorstelling met Rony Verbiest, zoon van fabrieksarbeider – accordeonist – cafébaas Michel Verbiest. Beiden geven de voorliefde van Louis Paul Boon voor de musette en het levenslied op een unieke, doorleefde manier vorm.

Vervolgens werkte hij als journalist en reportagemaker, herinner u de meesterlijke Strip-tease-reeks op RTBF. Vander Taelen was en is ook politiek actief, momenteel verkozen voor het Vlaams parlement voor Groen!

Gelegenheidsadres: Gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek Ukkel: De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel. Zaterdag 16 oktober 2010 – 11u00 Toegang gratis

Docent, auteur, acteur, schrijver, filmmaker en -intendant… : Vander Taelen is een bezige bij, met een dikke boon voor Boon. We kijken dan ook uit naar zijn ongetwijfeld eigenzinnige bijdrage op het literair aperitief op zondagmiddag.

“Boon”, het literair concert heeft plaats in het kader van de bibliotheekweek

Zondag 17 oktober; Aperitief van het Huys We sluiten het weekend af met ons maandelijks Aperitief van het Huys. Voor de gelegenheid dus een literair aperitief, volledig “Boongekleurd”. Ondermeer Luckas Vander Taelen (zie inzet) komt langs: hij vertelt u over zijn Boonfascinatie. Jo Boon, zoon van, geeft ons dan weer een persoonlijke inkijk in het leven van zijn vader. En uiteraard vragen we enkele Ukkelaars hun favoriete passages met jullie te delen. Ceremoniemeester van dienst is onze eigenste Gerrit Six. Het aperitief heeft plaats in De Dekenij om 11u. Gelegenheidsadres: Kunsthuis De Dekenij. Dekenijstraat 102, 1180 Ukkel. Zondag 17 oktober 2010 – 11u00. Toegang gratis U bent 3 dagen meer dan van harte welkom!

deHoorn_okt10.indd 5

 16-09-2010 20:24:53


VVVV

dubbbelconcert

Marble Sounds & The Bear That Wasn’t

Wanneer de herfst weer in het land is en de dagen korter worden draaien wij hier in het Candelaershuys hartverwarmende muziekjes. In deze categorie presenteren wij u een double-bill van formaat. Of wat dacht u van Marble Sounds & The Bear That Wasn’t, beiden momenteel serieuze potten aan het breken.

Marble Sounds, het geesteskind van Pieter Van Dessel komt in 2007 boven water met ‘A Painting Or A Spill’ , een eerste worp die goede reviews krijgt en wordt vergeleken met klasbakken als Eels, The Notwist en Pinback. Pieter verzamelt een band rond zich met muzikanten die hun sporen verdiend hebben bij Isbells (de fantastische Gianni Marzo…), Soon en General Mindy. Na wat optredens als support van grotere groepen stellen ze in maart hun eerste full-cd

 deHoorn_okt10.indd 6

‘Nice Is Good’ (Zealrecords) voor. Weerom prijs: de pers is zeer enthousiast, de hooggespannen verwachtingen worden moeiteloos ingelost. Met als gevolg vele schitterende CDbesprekingen en een overvolle concertagenda, met bijvoorbeeld een stop in Ukkel, waar ze in het Candelaershuys een specialleke plegen: ze spelen hier voor de gelegenheid een semi-akoestische set, in een ontmantelde bezetting. Allez vooruit. Kippenvel gegarandeerd!

© foto: Sven Van Rossen

16-09-2010 20:25:00


© foto: Dries Renglé

The Bear That Wasn’t heet in het dagelijkse leven gewoon Nils Verresen, een jongen met een gitaar en angelieke stembanden. Denk aan Gravenhurst, Elliott Smith, Bon Iver, Sufjan . Stevens,… The Bear That Wasn’t zingt, tokkelt en fluistert over, en voor fragiele zielen. Want mag het eens warm en zacht zijn en stil, in deze drukke, donkere tijden? In maart 2010 bracht “den beer” de eerste full-CD, ‘And So It Is Morning Dew’ uit. Weerom van datte: optredens in binnen- en buitenland stromen binnen. Voor de anekdote: Nils is ook de jongeman die bekend raakte met zijn 365dagen project: sinds oktober vorig jaar zoekt en vindt Nils een heel jaar lang elke dag bij iemand anders onderdak, dit in ruil voor een concertje of een karweitje.

n

deHoorn_okt10.indd 7

Maar wat wij vooral belangrijk vinden zijn de pareltjes van songs die hij voor ons komt spelen, hier te Ukkel, in het Huys.

Mis deze double-bill niet op donderdag 21 oktober om 20.30u Best reserveren op 02/343.46.58. of candelaershuys@vgc.be De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden. http://www.marblesounds.com http://www.thebearthatwasnt.be

 16-09-2010 20:25:07


VVVV

Beleefd verleden Naar aanleiding van onderstaand artikel lanceren we nog eens dezelfde oproep die enkele maanden geleden het eerste artikel uit deze reeks voorafging: Wie van onze oudere lezeressen - lezers herinnert zich nog het ‘historisch’ verleden zoals zij of hij het als kind heeft beleefd? Kan deze aflevering over oktober 1940 de aanzet worden van een reeks? Een aansporing voor anderen om met een persoonlijk getuigenis over de Tweede Wereldoorlog die zeventig jaar geleden begon, voor de dag te komen? Veel getuigen blijven er nu al niet meer over, maar een bijdrage per kwartaal zou een meerjarenprogramma op gang kunnen brengen. Wie meldt zich met een getuigenis over de zomer en/of de herfst van 1940? Wie er moeite mee heeft om het eigenhandig bondig op papier te zetten of aan het internet toe te vertrouwen, moet niet aarzelen om zich kenbaar te maken. Het Redactiesecretariaat brengt haar of hem voor een interviewtje gaarne in contact met een redacteur.

Oktober 1940

8

Het was een lange mooie zomer, die van 1940. Van mei tot over half oktober. En zeker die zondag toen ik met mijn vader voor het eerst mee mocht naar de ‘hoogmis’. Geen ‘kindermis’ meer, dus voelde ik mij ineens ‘groot’ geworden. Misschien ook wel een beetje omdat ik in september aan het eerste ‘studiejaar’ was begonnen bij de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Oostakker waar ik leerde lezen en schrijven. Op het bord in grote letters: a, aa, aap… In die dagen zat de kerk nog vol. Voor wie vooraan zat duurde het dan ook lang vooraleer alle ‘gelovigen’ het ‘Huis van God’ konden verlaten. Op het voorplein buiten bleven de mensen zich die zondagvoormiddag sprakeloos vergapen aan een Duitse legercolonne, in de gemeente de eerste sinds de inval in mei en de bezetting die er op gevolgd was. Een compagnie soldaten marcheerde zingend voorbij, gevolgd door pantserwagens met mitrailleur. Dit onverwacht en ongewoon spektakel bracht mij in hoge staat van opwinding. Mijn vader bleef evenwel doof voor mijn vragen. Hij zweeg tot wij thuis kwamen en deed daar zijn verhaal aan zijn vrouw, mijn moeder. Diezelfde middag werd er aangebeld.

deHoorn_okt10.indd 8

Ik holde weg van tafel waar wij aan het middagmalen waren. Achter mij hoorde ik nog iets als ‘de ketting niet losmaken’. Drie sprongen verder was ik bij de ingangspoort die ik, zoals mij geleerd was, omzichtig op een kier opende. Mijn mond viel open toen ik tussen de linker vleugel van de poort en de ketting aan de rechter, een Duitse soldaat helm en stofbril op het zadel van zijn motorfiets zag neerleggen. Hij keek mij niet onvriendelijk aan en zei iets waaruit ik alleszins ‘vader’ kon opmaken. Het werd snel duidelijk dat er in het grote huis waarin het bankkantoor was gevestigd waarvan mijn vader zaakvoerder was en hij met zijn gezin mocht inwonen, soldaten gingen ingekwartierd worden. Aanvankelijk in twee van de zes kamers waarvan één dienst zou doen als ‘Lazaret’. Zo kwam er aan het balkon van die kamer tijdelijk een Rode- Kruisvlag en op straat voor de ingang zowaar een wachtpost! Na een interventie van de hogere bankdirectie kwam daar weliswaar snel een eind aan, maar niet vooraleer ik in dat ‘lazaret’ een voorkeurbehandeling genoten had: toen ik na een val op de schoolkoer op een middag met een

16-09-2010 20:25:08


gehavende knie thuiskwam, kreeg ik van de verpleger een pleister op gekleefd van een soort die voorheen nog niemand had gezien. Met die ‘sparadrap’ ging ik dan bij de klasgenoten ook pronken. Intussen woonden bij ons drie soldaten in. Jonge mannen die weinig met elkaar gemeen hadden. De langste, Otto, was een Pruis. Franz, een kleine dikke Rijnlander. Reinhart een ietwat melancholische Sudeten- Duitser. Samen gingen zij meestal vriendelijk met ons, kinderen, om. Het gebeurde zelfs dat zij ’s avonds als wij al in bed lagen met een laken over het hoofd voor spook kwamen spelen. Wat wij na een eerste griezelmoment best leuk vonden. Op een dag lieten Franz en Reinhart uit hun voorraad spek en eieren moeder in de keuken een grote koek bakken. Mijn broertje van nog geen anderhalf jaar zag er geen graten in om vanop een soldatenknie zijn deel op te eisen door met een hoog stemmetje steeds opnieuw “vieë, vieë..” te roepen. Door de vijand aldus krachtvoer te ontfutselen, pleegde het jongetje onbewust een daad van verzet. Gedecoreerd is mijn broer er achteraf nooit voor geworden. Misschien omdat hij nagelaten heeft een aanvraag tot erkenning als weerstander in te dienen. Veel riskanter, ja ronduit levensgevaarlijk was de kwajongensstreek die ik op een schoolvrije donderdagnamiddag heb uitgehaald. In verveling dwaalde ik door het grote huis en ofschoon mij dat verboden was, duwde ik op de bovenverdieping de op een kier staande deur van de soldatenkamer verder open. Niemand te bekennen, dus naar binnen op speurtocht. Het rook er wat zurig naar leer en opgedroogd zweet. Aangetrokken door het schuifje van een nachtkastje weerstond ik niet aan de verleiding daar eens binnenin te snuffelen. Toen ik daar een handvol kogels zag liggen, begon mijn hart snel te kloppen. Tot in mijn keel. Ik duwde het schuifje weer dicht en deinsde de kamer

deHoorn_okt10.indd 9

uit. Wat mij bezielde heb ik mij vaak afgevraagd. Feit blijft dat ik toch de kamer weer binnensloop, het schuifje opnieuw opende en drie kogels jatte. In mijn broekzak voelden zij zwaar aan. Bij de vraag wat ik ermee aan moest, begon ik schrik te krijgen. Toch voelde ik mij ook een beetje een held en ging ermee pochen bij een vriendje wiens vader kort voordien als officier van het Belgisch leger uit krijgsgevangenschap was teruggekeerd. De man, die thuis meestal Frans sprak, vond geen woorden genoeg om mij te berispen en mij aan te sporen snel naar huis te gaan om de munitie van de vijand terug op de plaats te leggen waar ik ze ontvreemd had. Vooraf zou hij echter de kogels onschadelijk maken. Hij verwijderde de spitse punt, ledigde de huls en liet het kruit opbranden. Indirect had dus ook ik een daad van verzet gepleegd, maar dan wel een van het soort die voor mijn vader en ons gezin rampzalige gevolgen had kunnen hebben. Om het voorval op te biechten wachtte ik tot na de oorlog, maar zelfs dan kon mijn vader er niet mee lachen. Misschien dacht hij toen zelf terug aan die avond in de keuken toen er met ‘onze’ soldaten over de Führer werd gesproken en de Pruis Otto op een uitspraak die hij niet nam had geriposteerd met een “ Herr P., ich werde Sie einsperren lassen”. Of iets in die aard. Wat mij van een late zonnige namiddag in oktober 1940 ook levenslang zal bijblijven, is een stoeipartij van soldaat bon- vivant Franz met ons huishoudhulpje, de mollige boerendochter Irma V., op het grasveld in de tuin waar mijn moeder het gewassen linnen placht te laten ‘bleken’. Ik wist niet wat ik zag en begreep ook de gebarentaal niet waarmee de jonge man mij diets probeerde te maken dat ik moest ophoepelen. Eigenlijk had ik wel willen meespelen. Zelfoverschatting was mij kennelijk andermaal niet vreemd. Later zou ik inzien dat , in tegenstelling tot wat ik dacht, ik nog helemaal niet ‘groot’ was geworden.

9

16-09-2010 20:25:08


Naar het theater overdag. Ook dat kan in Brussel! Theatervoorstellingen en concerten vinden doorgaans ’s avonds plaats. Toch zijn er heel wat mensen die liever overdag een culturele uitstap plannen. Een aantal Brusselse huizen heeft daarom de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat is ‘Brussel maakt scène’, een reeks van dagvoorstellingen en -concerten. In de folder (te vinden in het Candelaershuys) vindt u een overzichtelijk pro-

gramma met voorstellingen en concerten die overdag georganiseerd worden in de Beursschouwburg, Bozar, Bronks, GC De Markten, GC De Kroon, Kaaitheater of KVS. Meer info over het programma vindt u ook op www.brusselmaaktscene.be. Laat ons iets weten voor vrijdag 1 oktober. Iedereen is van harte welkom !

Toneelkring De Zonnebloem is op zoek naar: oknappe

ojonge

ovrouwen

ogedreven

orijpere omannen

om voor

ogetalenteerde ooudere ojongeren

oeen-uitgelezen   oenthousiast

publiek op te treden.

oUkkels

De kandidaturen worden verwacht op het Candelaershuys of bij Régine Ghequière (02 380 49 10) De kans dat u na een uitgebreid interview geselecteerd wordt is

oonbestaande

oreëel

ozeer groot

(schrappen wat niet past)

10 deHoorn_okt10.indd 10

16-09-2010 20:25:09


VVVV ukkelse agenda Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 02 376 69 23 Elke dinsdag Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38 Elke woensdag Seniorenclub Zilverdraad: petanque, kaartspel en maandelijkse koffietafel. Van 14u tot 17u. Info: André Ghequière - 02 380 49 10 Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50 Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http:// blog.seniorennet.be/okra_sintjob/ Elke vrijdag en zondag Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of uilekot@gmail.com Maandag 4, 18 en 25 oktober De Kat: Gymles Dinsdag 5 oktober De Kat: Crea-koken om 12u30. Inschrijvingen VERPLICHT vóór 30/10/2010 Donderdag 7 oktober De Kat: Najaarskwis om 14u00. Iedereen welkom, maar inschrijving gewenst!

Zondag 10 oktober Davidsfonds Ukkel-Boetendael-St.Job. Bezoek aan Museum van de Nationale Bank – Wildewoudstraat 10, 1000 Brussel. Info: Roger Vermeire: 02 344 53 96 Dinsdag 12 oktober De Kat: 1/2 daguitstap met bezoek achter de schermen van de KVS Brussel. Vertrek om 13u15. Deelnemersprijs: 5 €. Woensdag 13 oktober Seniorenclub Zilverdraad: Traditionele koffietafel en uitreiking prijzen petanquetoernooi. Om 14u30. Info: André Ghequière - 02 380 49 10 Dinsdag 19 oktober De Kat: Info: Valpreventie om 14u00. Graag een inschrijving! Dinsdag 19 oktober Willemsfonds Zuidwest-Brussel: Filmavond ‘Otello’ om 19u (inleiding + film). GC Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst. Tickets: 5 EUR per persoon, ter plaatse te betalen. Info & reservatie: Myriam De Lille, voorzitter Willemsfonds Zuidwest-Brussel - 0479 60 10 51 & 050 71 56 54 Zaterdag 23 oktober Davidsfonds Ukkel-Stalle. Tafel van Vier. We nemen deel aan de grootste quiz van Vlaanderen. (20 uur in Etterbeek) Alle kwissers zijn welkom! Info: Roger Van Poucke. 02 305 31 23 – roger.van.poucke@telenet.be Donderdag 28 oktober De Kat: Extra statutaire vergadering om 14u00. Inschrijven gewenst! Vrijdag 29 oktober Seniorenclub Zilverdraad: Uitstap Huizingen met openbaar vervoer van De Lijn. Info: André Ghequière - 02 380 49 10

11 deHoorn_okt10.indd 11

16-09-2010 20:25:09


VVVV

sprUkkels VVVV Pietluttig

Gemeenteraadslid Emmanuel De Bock –what’s in a name? – moet als chagrijnige dwarsligger geen naam meer maken. Als rabiate FDF-Jongerenvoorzitter ‘militeert’ hij sinds jaar en dag tegen alles wat Vlaams is. Zelfs gemeenschapszin bevorderende initiatieven in onze gemeente vinden in zijn ogen weinig of geen genade. Zijn jongste wapenfeit? Een brief aan de burgemeester met de vraag of het BLOSO, de organisator van De Gordel, officieel toestemming had gevraagd en gekregen om enkele meters van een klein Ukkels weggetje ‘ Vieux chemin/ Oude weg’ in het parcours op te nemen. Wat de onverdraagzame volksvertegenwoordiger stoort is de besmeuring van het grondgebied door t-shirts met in zijn ogen provocerende slogans als ‘Splits BHV’! Volgens hem is het ondenkbaar dat De Gordel gebruik maakt van de openbare weg in Ukkel. Sukkelaar.

VVVV

Leopold Ukkel speelt nationaal …in Luik, Namen en Luxemburg Stamnummer 4 van ons Belgisch voetbal speelt opnieuw ‘nationaal’, maar dan wel in de laatste van de vier ‘Vierdes’, de D-reeks met uitsluitend Waalse, hoofdzakelijk Luikse, Naamse en Luxemburgse clubs. Al gehoord van Turkania Faymonville, Elsantoise, Habay-la Vieille, Givry, Wallonia zus en zo? In het seizoen 2010’11 allemaal te zien aan de Merlo!

12

Het zijn niet eens kwatongen die beweren dat een verklaring niet verder moet gezocht worden dan in een aversie voor Antwerpse en Vlaams- Brabantse clubs, die al te vlotjes onderlinge afspraakjes

deHoorn_okt10.indd 12

maken wanneer één van hen aan het eind van de competitie in degradatiegevaar verkeert… Intussen is de competitie ingezet en de eerste twee wedstrijden werden alvast gewonnen. De ‘Leopold’ haalde het uit bij Hanuit met 1-2 en thuis tegen Sérisien met 1-0 na in de Beker van België furore te hebben gemaakt door gewezen Tweedeklasser MSK Deinze thuis te gaan wippen (0-1). Succes gewenst verder!

VVVV Talent

Axelle Viré, een 26-jarige burgerlijk ingenieur uit onze gemeente, heeft met foto en bio in Bouwkroniek, het weekblad voor bouw en industrie, gestaan. Niet zozeer omdat zij goed oogt, maar vooral naar aanleiding van de toekenning van een beurs van 10.000 euro door de Belgische Stichting Roeping (BSR). Met dit steuntje gaat zij nu een onderzoeksgroep leiden die een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie windmolens in volle zee. Een Ukkelse jonge dame die zich in Londen postdoctoraal gaat bezig houden met de problematiek van turbulentie, wind, stroming, en golfslag bij hoge, drijvende constructies… als dat geen bijdrage is aan de binnen de Europese klimaatdoelstelling nagestreefde hernieuwbare energie!

VVVV Ukkel à la carte

Er was een tijd dat in Ukkel het Franse spreekwoord ‘Vivons cachés pour être heureux’ stilzwijgend werd gehuldigd. Nochtans beschikte onze mooie gemeen-

16-09-2010 20:25:09


te altijd al over bezienswaardigheden die, tot profijt van de lokale horeca, als toeristische attracties konden uitgespeeld worden. Met de publicatie van een aantal leuke brochures was hierin de jongste jaren op initiatief van het gemeentebestuur wel verandering gekomen en kijk, nu is er ook ‘Ukkel à la carte’, een fraaie, wervende uitgave van het Brussels hoofdstedelijk gewest, die via de pen van An Devroe in een recente editie van Brussel Deze Week voor de zomervakantie knap werd voorgesteld. Samengevat gaat het om editie nr.10 in een reeks wandelbrochures waarmee de nieuwsgierige wandelaar op stap kan, of de geïnteresseerde thuisblijver zijn persoonlijke kennis wat kan bijspijkeren. ‘Ukkel à la carte’ stippelt twee wandelroutes uit, telkens van ongeveer twee en een half uur. De eerste leidt van het Sint-Pietersvoorplein naar Sint-Job. De tweede, die vertrekt op de hoek van de Defrélaan en de Houzeaulaan, staat in het teken van Victor, Henry, Octave en Co…(Gelieve zelf de inspanning te doen om de familienaam van die beroemde architecten in te vullen) De mooie brochure is gratis te verkrijgen aan de ontvangstbalie van het gemeentehuis en ook bij het Candelaershuys, althans zolang als daar de beperkte voorraad strekt.

VVVV Getrouwd in Ukkel

Ze zijn zeldzaam geworden, de huwelijken die in de raadzaal van ons gemeentehuis nog in het Nederlands worden gesloten. Een verklaring is te vinden in meerdere oorzaken: er wordt nog

deHoorn_okt10.indd 13

maar weinig getrouwd (samenwonen veronderstelt immers geen belofte van blijvende trouw), de meeste jongeren zijn al uit Ukkel weg vooraleer zij aan trouwen denken en, wij kunnen er niet omheen, het aantal Vlaamse Ukkelaars blijft krimpen. Al wordt dit laatste ten dele gecompenseerd door anderstaligen die (ook) wat Nederlands (willen) lezen en spreken. Ten bewijze het succes van de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek. Intussen dient wel gezegd dat trouwlustige Nederlandstalige Ukkelaars thans met meer egards worden bejegend dan vroeger. Wie hiervan getuigt is ingenieur Jan Dervaux, zoon van dokter Luc en Clara Ceurvels, al decennia lang gehuisvest aan de J.B Labarrestraat waar Jan samen met zijn broers Peter en Marc is opgegroeid. Wel, van de naam van zijn straat kreeg de bruidegom als gelegenheidsattentie en souvenir de geschiedenis mee naar Belfort in de Elzas waar hij in dienst van een multinational al een tijdje verbleef en waar hij thans de West-Vlaamse Caroline Pille als expat blijvend aan zijn zijde krijgt. Lezers van De Hoorn met een paardengeheugen herinneren zich misschien nog Jan Dervaux’s mooie verhaal over zijn verblijf binnen het Erasmusproject aan de universiteit van Graz (Oostenrijk), op dat moment culturele hoofdstad van Europa. Velen weten dat Jan zich vele jaren heeft ingezet voor de scouts. Van Jan Breydel Ukkel is hij zelfs een zeer verdienstelijke groepsleider geweest. Namens de Vlaamse gemeenschap in Ukkel wensen wij Jan en Caroline een lang en gelukkig leven, en het spreekt vanzelf dat wij ook hun ouders van harte feliciteren.

13

16-09-2010 20:25:09


VVVV

sprUkkels VVVV Het mag al eens iets meer zijn

Sinds jaren was het in het Candelaershuys de gewoonte op de tweede donderdag van september het nieuwe concertseizoen te openen met het optreden van een pop- of rockartiest. Voor het cultuurjaar 2010-2011 was het op vrijdagavond 10 september even heel anders: een klassiek pianoconcert op een andere locatie en voor een grotendeels ander publiek. Het werd in het salon van de fraai gerestaureerde oude dekenij – thans gemeentelijk ‘kunstenhuis’ – volop genieten. Dankzij pianovirtuoos Jan Michiels als solist aan de vleugel, zoals het bij een dergelijke gelegenheid past keurig voorgesteld en ingeleid door melomaan Jan Otten.

Wat de laureaat van de koningin Elisabethwedstrijd ten gehore bracht, was van een door weinigen geëvenaard artistiek niveau. In de toelichting bij de composities uit de zo romantische 19de eeuw was een vleugje humor nochtans nooit ver weg. Kapsones zijn de sympathieke Jan Michiels totaal vreemd. Werk van Beethoven, Schumann, Liszt en Brahms werd zo ingeleefd en met zoveel bravoure vertolkt, dat wie er even de ogen bij sloot moeite had om te geloven dat hier slechts één man, twee handen en één vleugelpiano in het spel waren. Vuurwerk dat (als afscheidscadeau voor meerwaardezoekers?) nog geprogrammeerd werd door cultuuranimator – kunsthistorica Roos Pauwels, intussen al vijf maanden directeur van de v.z.w. Daarkom in Brussel.

Seniorencentrum sluit Ouderenweek feestelijk af BRUSSEL – In het kader van de Ouderenweek (15-20 november) organiseert het Seniorencentrum voor de Nederlandstalige Brusselse senioren een feestelijke afsluiter. Onder de vlag “Rollen & Bollen door Brussel” leert het centrum hen bekende maar onbeminde hoekjes van de hoofdstad kennen. Een dagje toerist in eigen streek spelen, als het ware…

14

De ontdekkingsreis begint om 8u30 met een ontbijt in één van de negen deelnemende gemeenschapscentra. Dit is tevens het vertrekpunt en de eindhalte van de dagtrip. Om 9u vertrekt de autocar naar een te ontdekken plekje: likeur- en jeneverstokerij Fovel (vertrekpunt GC De Kroon in St.-Agatha-Berchem) Nalanda-instituut (vertrekpunt GC De Linde in Haren) Legermuseum (vertrekpunt GC De Rinck in Anderlecht) archeologische site Koningsplein (vertrekpunt GC Nekkersdal in Laken) Federaal Parlement (vertrekpunt GC Candelaershuys in Ukkel) Atomium (vertrekpunt GC Kontakt in St.-Pieters-Woluwe of GC Den Dam in Oudergem) Chinees Paviljoen/Ja-

deHoorn_okt10.indd 14

panse Toren (vertrekpunt GC De Markten in Brussel centrum of GC Elzenhof in Elsene) De senioren kunnen vrij kiezen welke bestemming zij wensen te bezoeken, maar moeten wel opstappen aan het bijhorende vertrekpunt. Na het middagmaal in een gezellig restaurant, is er nog een geleide rondrit in Brussel voorzien. Een ervaren gids zal de hele dag aanwezig zijn om uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Deelnemen kost slechts 25€, alles inbegrepen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven in het Seniorencentrum in de Leopoldstraat 25 in Brussel of kunnen de folder terugvinden op www.seniorencentrumbrussel.be. Seniorencentrum vzw Leopoldstraat 25 1000 Brussel Tel. 02/210.04.60 - Fax: 02/210.04.70 info@seniorencentrum-brussel.be

16-09-2010 20:25:09


Bibliotheekweek 2010 Een week vol verrassingen en speciale ontmoetingen in de bib! Op zaterdag 16 oktober brengt accordeonist Rony Verbiest samen met actrice Antje De Boeck een warme muzikale voorstelling rond Louis Paul Boon. Aansluitend word je verwend met een lekkere Aperitief van het Huys en kan je met ons mee naar de pikante Boon tentoonstelling in de Dekenij ! Voor de kinderen is er op woensdagnamiddag de mooie film ‘Fantastische meneer Vos’, naar het boek van Roald Dahl.

Overzicht programma bibliotheekweek in de bib Zaterdag 16 oktober (11.00) In samenwerking met het Candelaershuys : Concert BOON door Rony Verbiest en Antje De Boeck en Aperitief van het Huys : het Candelaershuys schenkt aperitief in de bib Boekenkoopjes, verrassende leestips, een speciale attentie… Woensdag 20 oktober (15.00u) Filmvoorstelling Fantastische meneer Vos Naar het boek van Roald Dahl Alle activiteiten zijn gratis en iedereen is welkom !







                      

   





     

 

 











  

15 deHoorn_okt10.indd 15

16-09-2010 20:25:11


de

1070 Brussel X BC 1869

laersh

li

ch t

el

s

Ca

uy

n

De Hoorn

België-Belgique P.B.

k door Uk

deze maand in het Candelaershuys Vrijdag 15 oktober 2010 – 20u00 Vernissage ‘Boon, potlood en verf’

Tentoonstelling toegankelijk op zaterdag 16 oktober van 14 tot 18 u en op zondag 17 oktober van 11 tot 15 u. Gelegenheidsadres: Kunsthuis De Dekenij, Dekenijstraat 102, 1180 Ukkel.

Zaterdag 16 oktober 2010 – 11u00 Concert ‘Boon’ – Antje de Boeck & Rony Verbiest Gelegenheidsadres: Nederlandstalige bibliotheek Ukkel, De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel.

Zondag 17 oktober 11u00 Aperitief van het Huys, in het teken van L.P. Boon Gelegenheidsadres:Kunsthuis De Dekenij, Dekenijstraat 102, 1180 Ukkel. Donderdag 21 oktober 20u30 Dubbbelconcert Marble Sounds & The Bear That Wasn’t Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel Brugmannlaan 433 1180 Ukkel 02 343 46 58 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

oktober 2010 41ste jaargang 800 exemplaren nr. 397 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deHoorn_okt10.indd 16

16-09-2010 20:25:12

okt2010  

Can delaersh oktober 2010 l 41ste jaargang l 800 expl. l nr. 397 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i cht door Ukk u y...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you