Page 1

de hoorn

j u n i 2 0 0 7 • 3 8 s t e j a a r g a n g • 3 . 2 0­ 0 e x p l . - n r 3 6 5­­

candelaershuys

axl peleman - 07 juni '07


de hoorn

candelaershuys

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie juni 2007 • 38ste jaargang • 3.200 expl. | nr

365

Onze naaste buur een beetje verder

colofon

Het moet gezegd, het is écht met spijt dat we onze buurvrouw Mevrouw Alice HoussiauxMyncke zien vertrekken. Ze gaat immers de mooie statige woning naast het Candelaershuys verlaten en ietsje lager op de Brugmannlaan wonen.

R e d a ctieraad:

Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Bart De Smedt en Roos Pauwels (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver.

‘Mevrouw Alice’, geboren in Laarne maar al van in 1957 in Ukkel wonend, echtgenote van wijlen Dr. Houssiaux, moeder van 7 kinderen en grootmoeder van 13 kleinkinderen, is een echte dame. Iemand waarvoor we veel respect hebben. Mensen zoals zij, daarvan lopen er te weinig rond op deze aardbol. Enthousiasme en energie, sociaal engagement, hulpvaardigheid en tolerantie, gevoel voor humor en openheid, het zijn eigenschappen die we haar zonder twijfel kunnen toedichten. Mede dankzij haar ingesteldheid en soepelheid is het voor het Candelaershuys mogelijk geweest om onze werking uit te bouwen zoals ze nu is, en daarvoor zijn we haar zéér dankbaar.

Opmaak: Johnny Van den Borre ­­Cover: Axl Peleman foto © www.hakim.be V e r a ntwoordelijke uitgever:

Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 - 1180 Brussel B r i e fwisseling:

GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel. T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89. E-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

We hebben ondertussen nog geen kennis kunnen maken met de nieuwe buren, maar we wensen hen uiteraard van harte welkom en we kijken alvast uit naar deze ontmoeting. We hopen dat dit een begin mag zijn van opnieuw een goed buurschap.

steun de hoorn

Het was hoe dan ook een geruststelling en een plezier om Mevrouw Alice als buur te hebben. Daarom wensen we haar veel succes en plezier, en waarschijnlijk ietsje meer rust, in haar nieuwe woonst. Maar vooral, het bestuur en het personeel van het Candelaershuys wil haar bedanken voor alle steun die ze ons als goede buur jarenlang heeft gegeven.

De Hoorn komt maandelijks tot stand dankzij de steun van onze adverteerders en uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer. Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16. Dank bij voorbaat.

We blijven buren, mevrouw Alice! 


candelaershuys

concert Axl Peleman Donderdag 7 juni

Vakantieregeling Tijdens de maand juni beweegt er nog van alles in het Candelaershuys. De laatste spetterende activiteit, voor we beginnen aan ons ‘zomerreces’, is de 11-juliviering op zondag 1 juli (jawel!).

Kent u Axl Peleman? De met-zijn-basgitaarvergroeide-muzikant bij Ashbury Faith, AngeliCo, The Paranoiacs en Camden? Ook zeer regelmatig te zien op de buizen als graag geziene praatgast, waarbij hij opvalt door vooral zichzelf te zijn.

Het Candelaershuys zal daarna, tijdens de zomer, gesloten zijn van maandag 9 juli tot en met zondag 5 augustus.

Nog nooit echter heeft hij zich zo kwetsbaar opgesteld als nu, in zijn nieuwe theatertournee ‘Liekes’, waar hij in zijn eigen taal zijn eigen kleine verhalen brengt. Liedjes over zijn liefde(s), de kleuterschool, zijn leefwereld, kortom alles wat hem nauw aan het hart ligt. Samen met Wigbert (toetsen en gitaar), Ron Reuman (drum en percussie), Werner Lausher (bas) en Marc De Boeck (blazers, cello en accordeon) brengt Axl zijn feel-good muziek, lekker ‘klein’ gehouden, zodat de teksten de aandacht krijgen die ze verdienen. Als ge ze al verstaat natuurlijk want ze zijn in het “aantwaarps”.

De deadline voor het binnenbrengen van tekst- en beeldmateriaal voor de volgende Hoorn (editie augustus-september) is maandag 5 augustus in de voormiddag. Gelieve hier rekening mee te houden. Graag tot in juni voor Axl Peleman, de C-band of op 1 juli voor de 11-juliviering. Verder wenst het candelteam u een prettige en warme zomer toe.

inhoud 2 3 3 4 5 6 7 9 11 12 13 13 14 16

Onze naaste buur, een beetje verder Vakantieregeling Axl Peleman De C-band editiie juni '07 11-juli viering Gemeentelijke Academie Dagboek 'expo 58' - aflevering 4 3m2 Bucolische avondwandeling in Calevoet Ukkelse agenda Uitstap Toonmoment 'KinderPraatGraag' Sprukkels Candelaershuys in juni

De CD “Liekes” (in een productie van de Mens Frank ”The Clash” Vander Linden) is uit en de single “kzen van A” wordt grijsgedraaid. Welkom op donderdag 07 juni, in het vertrouwde “Caandeleirshois”. De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden. Reservatie op 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be 


concert De C-Band / editie juni 07 Met Curator Ad Cominotto Om een goed en mooi gevuld concertseizoen af te sluiten kiest het Candelaershuys al enkele jaren voor een speciale formule. Bart, bezieler van de concertreeks hier, durft al eens een muzikant op een onbewaakt moment bij zijn kraag vatten en deze dan gelijk een Candel-opdracht in zijn soep draaien.

en extra gitaar is hiermee verzekerd. Zingen en spelen is voor dit heerschap als opstaan en koffie drinken.” Deze 3 heren vormen samen Triggerfinger, maar ze verdien(d)en hun pluimen ook bij andere groepen. Zo werd Mario gespot bij Noordkaap, Monza en Hooverphonic. Lange Polle doet nog steeds baswerk bij BJ Scott en Ruben Block kan men ook kennen van Sun Alley en AngeliCo. Op 21 juni in Ukkel is de formule dus: Triggerfinger bijna unplugged + Ad Cominotto als muzikale tegenpool. Hoewel, Ad’s Limburgse roots van o.m. Coyote and the Lost Dakotas lijken toch wat naar boven te komen.

Deze keer sloeg hij ouwe getrouwe maar vooral niemand minder dan Ad Cominotto aan de haak. Onder het motto het mag deze keer ‘ietske anders’ zijn gaf hij de curator van dienst de volgende boodschap: stel een fijn combo samen, kom af op een mooie avond in juni, kruip op ons podium en doe jullie ding, zonder te repeteren. Ad Cominotto: “Mijn missie kreeg vorm toen ik houthakker (drummer) Mario Goosens tegen het lijf liep. Terwijl we aan het keuvelen waren over hoe hij die avond zijn tacos en chili con carne ging bereiden voor zijn madam, zag ik ineens de zachte kant van de mens. Vermits het Candelaershuys geen oordopjes uitdeelt, geschikt dus.

De opdracht van Bart was niet repeteren - gewoon avontuur op het moment zelf. Een koppel akkoorden en stevig rammen en jammen, vertrekken, we zien wel waar je uitkomt. Daar Ad die houding nogal freejazzmiddelheim van de jaren '70 vindt zullen de heren toch één kwartierke op voorhand drie akkoorden kiezen. Suggesties zouden welkom zijn, maar niet te moeilijk aub! Veel stil lawaai dus, en vooral veel ‘never heard before’, op donderdag 21 juni om 21u in het Candelaershuys. We hopen dat u mee komt genieten van dit avontuur.

Later zag ik zijn Triggerfinger-kompaan, Paul Van Bruystegem, aka lange Polle / Monsieur Paul. Gezien de discrepantie tussen de hoogte van het plafond boven het podium in het Candelaershuys en de lengte van de Polle zelf kan dat voor spannende momenten zorgen. Dus, lange Polle mag tot zijn eigen groot jolijt gewoon gitaar spelen i.p.v. laweitbas bij de Triggers. En goed spelen kan hij. Hij zal wel mal de dos krijgen van ‘t lieg plafond. De stap naar Ruben Block was dan nog maar klein en ik heb deze met plezier gezet. Zang

De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden. Reservatie op 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be http://www.triggerfinger.net http://www.commusic.be 


11-juli viering 11-juli op de eerste dag van juli Op de eerste zondag en meteen ook de eerste dag van juli viert de Ukkelse Vlaamse Gemeenschap feest, hààr feest. De ontvangst op het Ukkelse gemeentehuis is ondertussen een evidentie en een mooie traditie geworden. Veel van hetzelfde zal u denken, maar de goeie dingen moet je niet te snel willen veranderen. En toch zal deze editie wel weer iets anders zijn, want er huizen sedert oktober vorig jaar immers enkele nieuwe gastheren en –vrouwen in ons gemeentehuis. Toch een beetje spannend dus.

en hartelijke samenwerking voor de komende jaren. Op het programma staan enkele toespraken van onder meer de burgemeester, OCMWvoorzitter Jean-Luc Vanraes en Stefan Cornelis als voorzitter van het Candelaershuys.

Reden genoeg om deze eerste 11-juliviering met de nieuwe ploeg, met evenveel enthousiasme het symbool te laten zijn van een goede

De muzikale animatie wordt verzorgd door de topviolisten Geert Waegeman en Andries Baele. Zij vormen een instant-strijkduo, ze spelen interactief op elkaar en op het publiek in. Met veel zin voor avontuur fiddelen zij zich door het volk heen. Wat folky, wat jazzy, wat prettig gestoord, maar vooral levendig. Verwacht u ook aan een stevige portie muzikale citaten, en wie weet zit er wel een of andere nationale hymne in hun strijkstok.

Programma: 11u: Officiële ontvangst en receptie, aangeboden door het gemeentebestuur op het Ukkelse gemeentehuis. Met toespraken van: • De Heer Burgemeester • Jean-Luc Vanraes, voorzitter Raad VGC – OCMW voorzitter • Stefan Cornelis, voorzitter vzw gemeenschapscentrum Candelaershuys. Muzikale animatie door de 2 topviolisten : Geert Waegeman en Andries Baele. Receptie

De academische zitting wordt afgesloten met een receptie, aangeboden door het gemeentebestuur. Als het ware, het ‘Aperitief van het GemeenteHuys’, de smaakmaker voor het prettig gestoorde tuinfeest met fijne barbecue, vanaf 12u in de tuinen van het Candelaershuys.

Vanaf 12.00 uur: Barbecue en tuin-, buurt- en verenigingsfeest met : • Muzikale animatie door Geert Waegeman en Andries Baele. • Verenigingsanimatie: sport, spel, …

’t Schijnt dat op 1 juli de zon schijnt in Ukkel. Welkom om 11u in het gemeentehuis. Vanaf 12u is de tuin van het Candelaershuys open. Info: 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be 


academie der bij Scala en de zanger Udo. • Trompet: Tim De Jonghe. Deze jongeman is actief in diverse formaties zoals Vaya Con Dios, Chaka Khan. Hij tourde met Barbara Dex en Udo. • Viool : Teresa Roosen. Speelt in diverse groepen en ensembles. • Zang: Sophie Tassignon. Zij zingt in diverse groepen zoals Zoshia, The screaming bitches en het Tassignon quartet. Haar eerste cd verscheen in november 2006 en heet “Moon Talk”

Gemeentelijke Academie: naast klassiek nu ook jazz en lichte muziek (JALM) De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Sint-Lambrechts-Woluwe&Ukkel heeft een stevige traditie uitgebouwd met haar afdeling Klassieke muziek waar alle opties worden aangeboden, en in de afdeling Woord kan men terecht voor voordracht, toneel en welsprekendheid. Vanaf september 2007 biedt de academie nu ook de kans om een opleiding te volgen in de jazz en lichte muziek. Een opleiding die een waaier aan mogelijkheden biedt naar jazz en ‘lichte muziek’ zoals pop, rock, funk, latin enz. Bebop naast Bach, rock naast Stravinsky, het kan in de Gemeentelijke Academie.

Voor wie nog twijfelt: dit team is vertrouwd met de(inter)nationale jazz/pop/rockwereld. Deze leerkrachten-kunstenaars staan klaar om hun kennis te delen met enthousiaste nieuwkomers in dit genre.

Het leerkrachtenteam / (jalm)team bestaat uit gekwalificeerde artiesten: • Basgitaar/Contrabas: Tim Vandenbergh. Hij maakt deel uit van de groepen Sukilove, Ball des Boiteux en de Briskey Bigband die allen in de Ancien Belgique hebben opgetreden. Hij is ook verbonden aan de groep Sioen die op het rockfestival van Torhout Werchter hebben gespeeld. • Electrische gitaar: Jan Busselen. Hij maakt deel uit van diverse groepen en is gespecialiseerd in Jazz, Latin, Afro en wereldmuziek. De Ancien Belgique en Marktrock Leuven prijken op zijn palmares. • Piano/Keyboard: Rein Vermeulen. Actief in diverse ensembles en heeft meegespeeld in de musical Jekyll&Hyde. • Saxofoon: Frans Van Isacker. Actief in diverse jazzformaties zoals Franco Saint de Bakker, Pianocktail, Ottla, JFK Trio, Jive Time. Diverse cd-opnames met Franko Saint de Bakker in de Ancien Belgique. Behaalde een 3de plaats op de Blue-Note wedstrijd “Jong Jazz Talent in Gent” met de groep Ottla. • Slagwerk : Jan Samyn. Is verbonden aan de groep Incredible Time Machine en speelt ver-

De (her)inschrijvingsperiode te Ukkel loopt van zaterdag 16 juni tot en met zaterdag 30 juni en van zaterdag 1 september tot en met zaterdag 29 september: enkel op zaterdag van 9u0013u00 of op afspraak. De beste optie is echter in te schrijven in de maand juni aangezien de lessen van het nieuwe schooljaar van start gaan op zaterdag 1 september te Ukkel en op maandag 3 september te SintLambrechts-Woluwe. De klassieke muziekopleiding kan gevolgd worden te Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel. De afdeling jazz en lichte muziek en de woordafdeling kan enkel gevolgd worden te Sint-LambrechtsWoluwe. Gelieve U te richten tot de A. Didierschool, F. Vervloetstraat 10 (nabij station Calevoet), 1180 Ukkel of tot de Prins Boudewijnschool, Kroninglaan 42, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, tel 02/ 761.11.27 of tot de directeur Rudy Croon : 0476/73.98.81 De academie staat klaar om u te verwelkomen, neem vast een kijkje op de website: www.muziekacademie1200woluwe.be 


dagboek expo'58 schuchter aanklopte, kwam er eerst geen antwoord. Na beleefd even gewacht te hebben, waagde ik een tweede iets nadrukkelijker poging. Maar weer werd mij niet opengedaan. Passeert daar een bode in de gang aan wie ik vraag of mijnheer M. aanwezig was. Het antwoord kwam uit de deuropening: “Zijt gij hier nu weer al? Wat is er nu zo dringend?” Ik stamelde maar wat en hij nam mij de stukken uit handen. Moeizaam sleepte hij zich naar zijn bureautafel. Hij bekeek hier en daar een papier wat langer en zette zich neer. Hij sloeg de visumstempels een na een, krabbelde er nog een handtekening bovenop en schoof het hele zootje zonder een woord naar mij toe. Met een kingebaar beduidde hij een “Neem maar op en scheer u weg”.

Dagboek Expo ’58 4. In opdracht naar de Heizel Dinsdag 6 juni 1957 – Mijn takenpakket neemt nog uitbreiding. Vandaag mocht ik voor het eerst de opening bijwonen van inschrijvingen op een openbare aanbesteding. Voor mij was dat opwindend maar van nerveuze spanning was bij de aanwezige afgevaardigden van de deelnemende firma’s weinig te merken. Het leken eerder maatjes dan concurrenten. Zij feliciteerden elkaar toen bleek dat zij elk een ander perceel van de opdracht hadden binnengehaald. Waar het om te doen was? Om het aanmaken en leveren van vlaggen en toebehoren. Van de opening van de inschrijvingen wordt een proces verbaal gemaakt en ik heb het hele dossier meegekregen om alles op rekenfouten te controleren. In principe wordt de bestelling toegewezen aan de laagste regelmatige bieder. Onder regelmatig verstaat men o.a. als werkgever in regel zijn met de RMZ en als bedrijf de nodige waarborgen bieden. Nadat de eenheidsprijzen geloofwaardig zijn bevonden en de rekensommetjes blijken te kloppen, wordt voor de biedsom een voorlopig krediet vastgelegd. De goedkeuring van de aanbesteding is het sein voor een definitieve kredietvastlegging waarvoor de prijs met 10 procent wordt verhoogd voor ‘onvoorziene’. Vanaf een bepaald bedrag is er een visum nodig van de Inspectie van Financiën. Omdat meer en meer zaken bij hoogdringendheid dienen geregeld te worden, moet ik die visa meer dan mij lief is gaan ophalen bij de aan het ministerie van Openbare Werken verbonden Inspecteur.

Woensdag 14 juni – Er is nog een nieuwe opdracht bijgekomen die ik voortaan maandelijks zal moeten uitvoeren: een rondgang langs de verschillende diensthoofden bij de Maatschappij van de Wereldtentoonstelling om informatie in te zamelen omtrent hun “prévisions budgétaires”, m.a.w. gaan vragen hoeveel geld zij denken nodig te hebben voor de eerstvolgende maand. Zo kom ik terecht bij voltijds of deeltijds gedetacheerde ambtenaren- ingenieurs van Openbare Werken en van de Technische Dienst van de stad Brussel, en bij een paar ‘contractuelen’ uit de privé-sector met aan het hoofd ir. F.D., inspecteur- generaal. De kennismaking met de meeste onder hen is geen meevaller. In hun ogen ben ik een lastpost. Zij hebben meer dan werk genoeg en blijken niet in staat betrouwbare cijferinformatie te verstrekken. Het is gokken, heb ik de indruk. Maar het leuke aan deze “dienstreis” naar de Heizel is dat ik mij nu met eigen ogen rekenschap kan geven van hetgeen er zich tussen het Sint Lambertusplein en de Eeuwfeestgebouwen afspeelt. Iets over halfweg in het traject dat ik gaarne te voet afleg, zie ik de plek waar het Atomium komt. Links daarvan …

Geen gemakkelijk man, die al wat oudere ambtenaar met een zware handicap. Als bij voorbeeld bij regenweer zijn houten been hem parten speelt, is hij nog norser dan gewoonlijk. Ik denk aan gisteren: toen ik bij hem 


dagboek expo'58 zijn de funderingswerken aan de gang voor de monumentale loopbrug. Rechts en in de verte laten bouwkranen al de eerste bouwfase van paviljoenen vermoeden. Zover als ik kijken kan wijzen ophogingen en uitgravingen op grondwerken. Allemaal een beetje ordeloos en vooral onoverzichtelijk.

antwoord binnensmonds bleef hangen. Ik heb aarzelend toegestemd voor volgende week dinsdag. Woensdag 21 juni – Onwennig heb ik gisteravond mijn weg gezocht naar de Charles Woestelaan in Jette. Met de tram, waarvan ik twee haltes te vroeg was afgestapt, en dus ook een stuk te voet. Met een boeketje bloemen voor de moeder en een 45-toerenplaatje voor de dochter: ‘ Singin’ The Blues’ van Guy Mitchell. Plaats van bestemming bleek een eerder somber appartement. De tafel was gedekt voor drie. De mij toegewezen plaats was aan het hoofdeinde. Moeder en dochter zaten tegenover elkaar, zoals gewoonlijk zeker. De conversatie wou niet vlotten. De saus bij de bloemkool had een vreemde smaak en na een kommetje pudding was er nog koffie. Mijn voornemen indachtig hield ik mijn uurwerk goed in het oog, maar Marie-Paule D. verraste mij toch nog met een onverwacht geschenk: twee in bruin papier gewikkelde overblijfsels van geweren uit de tijd van Napoleon. Die oorlogsbuit had zij uit de opruiming van haar grootvaders woonst in Erpent naar Brussel mee verhuisd. Terwijl ik mij licht verbijsterd afvroeg wat ik daar in godsnaam mee moest aanvangen, stamelde ik een verlegen dankwoord. Met het pak tegen mij aangedrukt, had ik nog maar weinig bewegingsvrijheid om met een handje afscheid te nemen van mijn gastvrouwen. Oef.

Op visite Vrijdag 16 juni – Als ’t mooi weer is, kijk ik vanuit mijn kantoor aan de Putterie al eens meer naar buiten. In de stille en eerder smalle straat die genoemd is naar kardinaal Mercier, is doorgaans zo goed als niets te zien. Maar nu het zomert, is er toch de tuin van het ‘Hôtel d’Ursel’, het stadsverblijf van de gelijknamige adellijke familie. In die tuin heb ik deze namiddag iets gezien waarover ik tot dusver alleen in boeken heb gelezen: een garden party. Ik opende het raam en hoorde door de wind aan flarden gereten geroezemoes opstijgen. Ik zag dames in fleurige toiletten en galante heren waartussen zwarte obers met grote dienbladen laveerden. Terwijl ik mij aan het spektakel stond te vergapen, was Marie-Paule D. komen aanlopen. ‘t Was al een tijdje geleden, zei ze, dat wij elkaar nog gezien hadden. Wat waar was. Waarom kom je op een avond eens niet bij mij thuis souperen, vroeg ze. Zo kon ik eens kennis maken met haar moeder’s kookkunst. Alsof dat aan mij besteed was, maar ik was te verbouwereerd zodat een ontwijkend
3m2

dagboek expo'58 Zaterdag 24 juni – Het was vandaag eerder kalm op kantoor. Wie om welke reden afwezig was, is mij niet duidelijk. Dat wordt geregeld bij de personeelschef op de administratieve dienst. Zou het kunnen dat sommigen het al gedaan hebben gekregen om de zaterdagvoormiddag niet meer te komen werken? Waarschijnlijker is dat het te maken heeft met de reeds begonnen verhuis van een meerderheid van het personeel naar de prefab’ lokalen in de tuinen van het Belvedère in Laken.

Podiumvoorstellingen in Berchem, Elsene, Laken & Ukkel De Kroon in juni Donderdag 14 juni – theater Violirum Tremens, Damien Fortan en Inga Gijbels– “2 voor de prijs van 1” (1 monoloog, 1 liefdeskomedie) - Om 21u Zaterdag 30 juni – concert Mira & Yevgueni - Om 20u

In het vooruitzicht van het weekeinde was ik bezig met enig opruimingswerk toen de huissier van onze verdieping kwam aankloppen met een verzoek om assistentie. Aan zijn tafeltje bij de ingang stonden twee jonge mannen die zich in het Engels voorstelden en vriendelijk vroegen of zij van op het dak aan het uiteinde van het gebouw geen blik mochten werpen op de binnenstad. Alsof ik het hierover zo maar voor het zeggen had, stemde ik toe. In mijn beste (school)Engels probeerde ik uit te leggen wat zij voor zich uit, rechts en links konden zien. Bij het verhaal van Sint Michiel en de draak op de toren van het stadhuis, geraakte ik niet langer uit mijn woorden en met een “Excuse me” zette ik enkele stappen terug. Ik dacht het tweetal nog even de tijd te laten om zelf wat te ontdekken tot ik opeens herkenbare klanken hoorde in het gesprek dat de beide mannen voerden. Eerst dacht ik aan en of ander dialect, tot het mij bij een dubbele negatie duidelijk werd dat zij Zuid-Afrikaans spraken! Tot zichtbaar genoegen van het duo herhaalde ik het verhaal langzaam in mijn moedertaal en het klikte. Zo goed dat wij in de cafetaria van het Centraal Station nog een glas zijn gaan drinken en ik die zaterdagnamiddag een trein later naar huis spoorde. ( Wordt voortgezet)

Info: 02 432 00 10 of dekroon@vgc.be of http://dekroon.vgc.be

Nekkersdal in juni Vrijdag 1 juni – concert / Roots music Guy Forsyth Band (USA) - Om 20u30 Woensdag 27 juni – concert / Roots music The Cadillac Kings (UK) - Om 20u30 Info: 02 421 80 60 of info@nekkersdal.be of http://nekkersdal.vgc.be

Elzenhof in juni Geen podiumactiviteiten in mei

Uk-leden Beste beste Uk-Leden! Op 22 juni geef ik een optreden samen met mijn groep in het Cultureel Centrum de Meent. Het is mijn eindexamen aan de Jazzstudio te Antwerpen, en ik zou het zeer tof vonden jullie daar massaal aanwezig te zien! Mijn optreden zal bestaan uit interpretaties van jazzstandards, alsook mijn eigen composities, in een modern kleedje... Groepbezetting: Arthur Maes: compositie, guitar - Fabio Pichi: fender rhodes, piano, keyboard - Pieter Eerlings: alt sax - Pierre Mottet: electric bass - Glenn Stox: drums +special guests! 


Wat is jouw favoriete plekje in de stad?

Is er in Brussel een plekje dat je nauw aan het hart ligt? Dan willen wij er alles over weten. Stuur ons jouw verhaal en win je eigen reportage op tv. Bovendien heeft de hoofdstad nog twee andere prijzen in petto: een originele stadswandeling met je vereniging of een diner voor vier personen t.w.v. 200 EUR. Meer weten? Surf naar www.thuisindestad.be


verslag apero (8)

Het is ongebruikelijk dat De Hoorn terugblikt op evenementen. Maar zegt het spreekwoord niet dat uitzonderingen de regel juist bevestigen? Vandaar dat in deze editie woord en vooral beeld de herinnering oproepen aan een memorabele Aperitief van het Huys, meer bepaald de achtste op rij of het plezante ambulante gelag in Calevoet. Op het ietwat verdoken pleintje aan de kerk van OLV van Troost werd de bijeenkomst ingeleid door Stefan Cornelis. De voorzitter van het Candelaershuys deed dat aan de hand van eerbiedig omkaderde pentekeningen van de blikvangers van de wijk. Een hommage aan Albin De Smedt. Hiermee had pastoor Jan De Koster, de felle met de rode baard, voor één keer niet het eerste woord. Wel klapte hij als tweede publiek uit de biecht door de omstanders duidelijk te maken waarom hij zelf had gevraagd van Calevoet canoniek pastoor te mogen worden. Om de pluralistische roeping van het Vlaams Gemeenschapscentrum eens extra in de verf te zetten, werd het bonte gezelschap van vier generaties Ukkelaars vervolgens op sleeptouw genomen door humanist Jack Lagae. Deze veteraan met NMBS-roots heeft de allure, het prestige en de site- kennis van een wijkburgemeester. Dus was hij de gedroomde gids doorheen het bijna afgerond Keyembemptproject van het Brussels Instituut voor Milieubeheer. De wandeltocht liep in die milde lenteavond van 27 april langsheen aandoenlijke volkstuintjes met zowel autochtone als allochtone accenten, naar een uitbreiding die op regen en afwerking wachtte. En nog wat verder naar een stukje moeras in (her)wording. Een ongeduldig eendenpaar wilde daar blijkbaar niet op wachten en koos er alvast woonst.

Vergezeld van een ambulante bar in onderdelen, voortgetrokken door soldaat van dienst Ronny en – vrouwen staan vandaag de dag voor niets! – animator Roos, en met Australische Chardonnay in aanbieding, leidde een derde etappe naar de Nekkersgatmolen en de achterpoort van het straks voormalig Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden. Uitgelezen plek voor OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes om gemoedelijk tekst en uitleg te geven bij zijn levenswerk en de reeds begonnen toekomst van een innoverende bejaardenopvang. De verrassing van de avond werd ongetwijfeld de tocht doorheen een stukje onvervalst natuurgebied naar het bijenparadijs van imker Aloïs Van den Akker. Echt een te koesteren pleisterplek. Bovendien was er de in woorden bescheiden, maar wetenschappelijk verantwoorde en niet van humor gespeende didactische commentaar van de gastheer zelf. Een belevenis. Was de terugkeer naar de Horzel langs het Jan Van Nijlenpad een anticlimax? Zeker niet voor degenen die van het bestaan ervan geen weet hadden. Wel een beetje voor hen die er zich destijds voor hebben ingezet. Het wandelpad zoals het er thans bijligt, schreeuwt om aandacht, lees, mijnheer de Schepen, om een dringende opknapbeurt. Al zijn sommige aangelanden daar misschien niet eens vragende partij voor.

foto Pol Van den Akker

Bucolische avondwandeling in Calevoet

11


ukkelse agenda Elke maandag Yoga en bewegingsoefeningen voor 55 plussers. Van 14u tot 15u. Info: MarieThérèse Van der Haeghen, 02 345 37 36

Maandag 18 juni Welzijnszorg: Bedevaart naar Beauraing. Prijs: 30 euro, alles inbegrepen. Info en inschrijvingen: Gusta Mervilde 02 358 51 28, Jacqueline Dedecker 02 374 50 47 of Godelieve David 02 374 22 74.

Elke dinsdag Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker 02 343 14 38

Dinsdag 12 juni De Kat: Crea-koken. Om 12u30 ! Inschrijven vóór 07/06/07. Info 02 345 35 33.

Elke woensdag Seniorenclub Zilverdraad. Petanquetornooi. Van 14u tot 17u. Info: Jean Vannitsen 02 376 16 38

Zondag 17 juni Davidsfonds Ukkel-Boetendaal-St. Job: Jaarmis, voorgegaan door Jan De Koster. Om 10u. Sint-Pieterskerk. Info: Roger Vermeire 02 344 53 96

Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak.Info bij Simone Waege-De Schrijver, 02 375 20 37

Dinsdag 19 juni De Kat: daguitstap: Gent en Terneuzen. Prijs: 30 €. Inschrijven vóór 16/06/07. Info 02 345 35 33. Dinsdag 26 juni De Kat: Crea-namiddag: “We leren échte flan maken”. Om 14u. Inschrijven vóór 21/06/07. Info 02 345 35 33.

Maandag 4 juni Brussel Beweegt! Wandelen in Evere. Info LDC De Kat: 02 345 35 33 of Seniorencentrum Brussel 02 210 04 60

Woensdag 27 juni Seniorencentrum Brussel: Infonamiddag: “Openbar vervoer. Veranderingen op til!” Toelichting van de veranderingen door een vertegenwoordiger van de MIVB. Om 14u. Leopoldstraat 25, 1000 Brussel. Gratis. Inschrijving wenselijk: 02 210 04 60

Dinsdag 5 en 19 juni De Kat: Pedicure, op afspraak. Donderdag 7, 14 en 21 juni De Kat: gymles – relaxatie van 11u tot 12u.

Donderdag 28 juni De Kat: Planningsvergadering + info: "Familiehulp" . Om 14u.Inschrijven gewenst! Info 02 345 35 33.

Zaterdag 9 juni Geschied- en Heemkundige kring van Ukkel en omgeving: Geleid bezoek van de priorij van Bois-Seigneur-Isaac en van Eigenbrakel. Samenkomst om 14u30 voor de ingang van de kerk van Bois-Seigneur-Isaac (tegenover kasteel). Info: 02 376 77 43

Van maandag 9 juli tot en met zondag 5 augustus: jaarlijkse sluitingsperiode Candelaershuys. 12


Toonmoment workshop KinderPraatGraag «Het verhaal zonder Maan »

uitstap Een tip voor een vakantie-uitstapje? “Jood en rood De kunst van Kurt Peiser (1887 – 1962)” Jaren geleden opende toenmalig voorzitter Jean-Luc Vanraes de succesvolle tentoonstelling “Kurt Peiser” in het Candelaershuys. Bedoeling van de toenmalige werkgroep met bezieler Jean Van Kalk was het werk van deze Ukkelse artiest terug onder de belangstelling te brengen. Het oeuvre van Kurt Peiser is zeer uitgebreid: vele honderden schilderijen, tekeningen en etsen van hoge kwaliteit dragen zijn fraaie handtekening. Zijn kunst gaat naar het hart: hij schilderde de armoedzaaiers en verschoppelingen van de Antwerpse en Brusselse achterbuurten. Vreemd: informatie over hem is uiterst schaars, en in openbare verzamelingen zoekt men vergeefs naar zijn werk. Officiële erkenning is tot dusver uitgebleven. Hebben andere dan artistieke factoren daarbij een rol gespeeld? Peiser was Jood en communist: voor een kunstenaar misschien niet meteen de beste geloofsbrieven in de eerste helft van de vorige eeuw. Misschien komt daar nu wel verandering in, met de organisatie van de overzichtstentoonstelling Jood en rood - De kunst van Kurt Peiser (1887 – 1962) in het Jakob Smitsmuseum , Sluis 155 te Mol, dit van 30/06 tot 12/08/2007. Naar aanleiding van deze tentoonstelling schreef Ivo Verheyen een studie over een ten onrechte vergeten schilder, tekenaar en graficus.

Betzy, Elioth, Flory, Harmony, Loïc, Lisa, Madeleine, Nassim, Pierre en Valentine nodigen iedereen uit voor de ontknoping van dit gekke verhaal ... “Het verhaal zonder Maan” Ook dit schooljaar werkte bijna elke zaterdag een groepje kinderen samen tijdens de workshop KinderPraatGraag. Deze workshop, gericht op theater, expressie en taalstimulering, heeft onder de enthousiaste leiding van Katie Seynaeve weer een nieuwe invulling gekregen. Het resultaat van een jaar lang samenwerken wordt op zaterdag 23 juni getoond om 11u. De 10 kinderen zullen dan het beste van zichzelf geven tijdens het publieke toonmoment. Alle ouders, familieleden, vrienden, maar ook geïnteresseerden zijn welkom. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Reserveren hoeft niet, maar indien u wenst te komen is een seintje op voorhand steeds welkom. Info:T 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be mmm$YWhheki[b(&&-$X[¼&.&&')-&&efX

Xhkii[b"(.`kd_¼''`kb_

Z[]kbZ[dedjifeh_d]

Info op tel. 014 31 74 35 info@jakobsmits.be - www.jakobsmits.be Zij is alle dagen open van 14 tot 18 uur, behalve op maandag. Toegang: € 3,00, met korting: € 2,00. - Rondleiding voor groepen (reserveren): € 25,00

ckp_[arj^[Wj[hrY_hYki ibej\[[ijc[jm_bbjkhWlh_[dZ[d

13


sprUkkels Na de “Algemene beleidsverklaring “ van het College 2007-2012 2. Huisvestingsbeleid Hoe actief wordt het door het College voorgenomen huisvestingsbeleid in de praktijk? Dat is de vraag die velen zich zullen stellen vanuit eerder opgedane ervaringen. Van de verschillende projecten van enige omvang waarvan al vele jaren sprake is, zijn er geen die momenteel al in het stadium van uitvoering verkeren. Meer, er staan nog altijd vraagtekens achter. Concreet wordt in de eerste plaats gedacht aan het Avijlplateau- project, maar daarnaast zijn er ook het Moensbergproject van het OCMW, de plannen van de Ukkelse Huisvestingsmaatschappij en van het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid. Met betrekking tot het Avijlplateau is er op 23 maart jl. een zoveelste voorlichtingsvergadering gehouden met uitleg door het studiebureau dat sinds jaren belast is met de opmaak van het bijzonder bestemmingsplan. Het blijft ook nu nog altijd raden naar de eventuele wijzigingen die het College aan de gemeenteraad zal voorstellen waarna de discussie nog maar eens kan herbeginnen. Er wordt in dit dossier vooral met nieuwsgierige belangstelling uitgekeken naar een mogelijke evolutie in het standpunt van Ecolo. Toen de groene partij in de vorige bestuursperiode deel uitmaakte van het College, steunde zij de plannen die ertoe strekten het huisvestingsaanbod van vooral sociale en middelgrote woningen te verruimen. Wat wordt de houding als er straks met een ja of een neen moet geantwoord worden? Waarmee Ecolo intussen wel scoort, is met haar overigens constructieve kritiek op de beleidsverklaring inzake huisvesting, met name dat er nergens nog sprake is van enig streefcijfer. Precisering ontbreekt voor het overige ook bij de belofte dat het Sociaal Woningbureau Ukkel zal kunnen beschikken over bijkomende middelen

om zijn taak uit te voeren, en bij de aangekondigde verhoging van de gemeentebelasting op verwaarloosde panden. Voor een minimum aan informatie over het Moensbergproject kan men dan wel weer terecht bij een summiere toelichting bij de OCMW-begroting 2007: “ Wij plannen in samenwerking met de Ukkelse Huisvestingsmaatschappij en de BGHM ( Brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij ), de bouw en het beheer van een aantal sociale woningen op onze terreinen op de Moensberg”. Ook hier dus wachten op preciseringen. Weliswaar nog vaag maar beloftevol nieuws vanuit het OCMW is de aankondiging van een plan om op zijn gronden in de Kalevoetput “ meerdere sociale en middelgrote woningen te bouwen in samenwerking met de privésector”. Tenslotte is er het prijzenswaardige voornemen bij vernieuwbouw van handelszaken een afzonderlijke ingang op te leggen teneinde de vaak verlaten bovenverdiepingen opnieuw voor bewoning geschikt te maken. Een win-winoperatie waarvoor de aanzet de verdienste is van het vorige College.

Record? Gezien op 1 mei 2007 in Ukkel: een in de lentewind wapperende spiksplinternieuwe driekleur bovenop het centraal gebouw van het KMI aan de Ringlaan. Minder dan vijftig meter verder, een oude kerselaar met een massa al goed zichtbare vruchten. De vlag wegens het absolute zonne-, warmte- en droogterecord van de maand april en de belofte van sappige kersen als compensatie voor de vogels die bij gebrek aan modder problemen hebben ondervonden bij hun nestbouw?

De kastanjebomen van de Churchilllaan De commotie rond de kastanjebomen aan de Churchilllaan is niet nieuw maar bereikte begin … 14


sprUkkels mei een nieuw hoogtepunt toen buurtbewoners met lijf en leden het kappen beletten van een tiental zieke exemplaren. Merkwaardig hierbij is dat er actie wordt gevoerd door twee rivaliserende buurtcomités. Het ene verzet zich radicaal tegen het gegeven dat de bomen ziek zijn, terwijl het andere bereid is een onderscheid te maken tussen zwaar aangetaste bomen die een potentieel gevaar vormen en andere waarvan de toestand moet opgevolgd worden. Wat beide comités delen, is hun vrees dat op termijn alle bomen zullen moeten wijken voor een tram die bredere sporen wil. Het gemeentebestuur spreekt wel zijn woordje mee, maar de uiteindelijke beslissing ligt op het hogere niveau. De Churchilllaan is immers een gewestweg met de voor- en nadelen van dien. Volgens ‘tvbrussel’ zou minister Smet de knoop doorhakken na de zomer, al heeft hij reeds te verstaan gegeven dat er langs de prestigieuze Ukkelse laan altijd bomen zullen staan.

Het verschil Tegenover de linkse, door het Candelaershuys ingehuurde pagina heeft in het gemeentelijk informatiemagazine Wolvendael rechts de politieke oppositie haar tribune. Twee opmerkelijke vaststellingen: 1. Oppositieboodschappen verschijnen sinds jaar en dag uitsluitend in het Frans; 2. Het verschil tussen de ‘Groupe Union communale et CDH’ enerzijds en Ecolo anderzijds steekt de ogen uit. Waar de twaalf raadsleden onder aanvoering van Stéphane de Lobkowicz aan de hand van een kleurenfoto vooral reclame maken voor zichzelf en genoegen nemen met een sneer aan het adres van het College m.b.t. de verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, pakken de vijf van Ecolo uit met inhoudelijke detailkritiek op het buurtwegen- en rooilijnenplan voor het Engelandplateau. Ieder diertje zijn pleziertje.

Welke waarheid? Enkele weken geleden ook een uitnodiging in je brievenbus gevonden voor het gratis bijwonen van de veelbesproken film “ An Inconvenient Truth”? Of het cultureel centrum van Ukkel de avond van 9 mei is volgelopen voor de door de FDF-jongeren georganiseerde film- en debatavond, weten wij niet. Ook niet of gemeenschapssenator François Roelants du Vivier (60), industrieel archeoloog en tot 2000 nog gemeenteraadslid in Ukkel, als milieu- activist zichzelf is kunnen blijven. Hem van vroeger kennende zal hij als aangekondigd debatmoderator zelf veel en lang hebben gesproken. Zoals altijd in zeer keurig Frans. Wat intussen niemand kan ontgaan, is het succes bij politici van alle strekkingen van Al Gore’s boodschap in die film over het broeikaseffect, de gevolgen van de opwarming van de aarde in de komende halve eeuw. Wat vanzelfsprekend invloed heeft op de oordeelsvorming bij de modale burger. Zo werd de uitzonderlijk warme aprilmaand 2007 al door velen geïnterpreteerd als het bewijs van het grote gelijk van de milieuprofeten. Dat het simultaan weerbeeld op dezelfde breedtegraad aan de andere kant van onze Atlantische Oceaan merkwaardig tegengesteld was aan het onze, lijkt de meeste mensen te zijn ontgaan. Net zoals het feit dat het klimaat in de nog dichter bijzijnde landen rond de Middellandse Zee zo abnormaal nat en koel was als het bij ons droog en warm was. Zou het niet kunnen dat een bovenmatige media- aandacht het broeikaseffect belangrijker maakt dan het in feite is? Misschien is het enkel wachten op een nieuwe waarheid als wetenschappers van een andere school ons komen geruststellen met de uitleg dat de opwarming maar een tijdelijk fenomeen is, een gevolg van enige variatie in de gedraging van de zon. 15


de hoorn maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel juni 2007 • 38ste jaargang • 3.200 expl. • nr 365 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus - P 206513

België-Belgique P.B. 1070 Brussel X BC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

candelaershuys in JUNI Donderdag 7 juni Concert: Axl Peleman. Deuren om 20u, concert om 21u Donderdag 21 juni Concert: The C-band. Met Ad Cominotto & Triggerfinger. Deuren om 20u, concert om 21u

Zaterdag 23 juni Toonmoment workshop Kinder_Praat_Graag. Om 11u. Zondag 1 juli 11-juliviering: academische zitting om 11u in het gemeentehuis van Ukkel. Vanaf 12u verenigings- en buurtfeest met barbecue in de tuin van het Candelaershuys. Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

16

De Hoorn juni 2007  
De Hoorn juni 2007  

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel, Belgium

Advertisement